B1 blogcsalád



Vannak dolgok, amiket tényleg eltitkolnak Ön elől

2015. május 22. - Csák Gergely

Gyíkemberek? Kemtrél? Zsidó-világösszeesküvés? Mind pamflet ahhoz képest, amit a valóság képes összehozni. 

Hallott már a TTIP-ről? Nem ez, nem egy új növényvédő szer; ez egy megállapodás-tervezet. Nem baj, ha sosem hallott róla,

akik ugyanis tető alá szeretnék hozni, azoknak pontosan ez a céljuk vele.

stop-ttip.jpg

Tiltakozók a TTIP ellen

A TTIP a Transatlantic Trade and Investment Partnership (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség) rövidítése, amely számos megállapodási tervezetet tartalmaz, nagyrészt az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

Amíg a mi szeretett vezérünk hülyeségekről vitázik az Európai Parlamentben, addig szorgos eurokraták éppen ezt a megállapodást igyekeznek összehozni.

Hogy miért érdekes mindez?

Mert a megállapodás fogja lefektetni azokat a kereskedelmi, pénzügyi, gazdasági szabályokat, amelyeket az európai és az amerikai cégek be kell tartsanak. Egyes vélemények szerint a megállapodás pedig igyekszik a két államszövetség, illetve a cégek között minél inkább lebontani a szabályokat, azaz például az élelmiszerbiztonsági, a környezetvédelmi, vagy a banki szabályokat, nem is beszélve az egyes, szuverén nemzetek szabályozását. Az EU persze mindezt cáfolja.

Mit jelent ez ránk nézve?

Ha a megállapodást elfogadják, például a globális cégek termékei szabadabban áramolhatnak az USA és Európa között, szinte vámok és ellenőrzés nélkül. Az ellenzők szerint az egészségügyet, az oktatást és a közműszolgáltatókat is teljesen a versenyszférára bíznák, azaz amerikai cégek is működtethetnek iskolákat, vagy szolgáltathatnak vizet Európában, és vice versa. A megállapodás - az ellenzők szerint - tehát

a teljes piacosításról is szól.

Az egyezkedés 2013-ban már elindult, nagyrészt titokban és antidemokratikus keretek között: akik egyeztetnek róla, azokat nagyrészt nem mi választottuk (például az Európai Bizottságot), és nem mi hatalmaztuk fel őket a döntés meghozatalára.

Ami idáig kiszivárgott az egyeztetésekről, az nagyrészt olyan civileknek és újságíróknak köszönhető, akik információkat kényszerítettek ki a tárgyaló felektől. Nézzünk meg néhány problematikus pontot a megállapodásból:

  1. Egészségügy és oktatás

A közszolgáltatások, mint például az egészségügy vagy az oktatás, az első számú célpontok - állítják a kritikusok, akik szerint a TTIP célja, hogy ezeket teljesen piaci alapokra helyezzék, és eladhatóvá tegyék. Az Európai Bizottság szerint ezt a részt kiveszik a megállapodásból. Egy brit bulvárlapnak, a Huffington Postnak az angol kereskedelmi miniszter, Lord Livingston bevallotta: még mindig tárgyalnak róla.

Sokaknak ugyan megkönnyebbülést okozna Magyarországon mindez, hiszen jobb szolgáltatáshoz jutnának, de annak a 4 millió magyarnak, aki a szegénységi küszöbnél, vagy alatta él, ez gyakorlatilag halálos ítélet lenne: ha nem tudsz fizetni, ne is álmodj róla, hogy meggyógyítanak.

  1. Élelmiszerbiztonság és környezetvédelem

A TTIP szabályozási megállapodása az EU standardjait közelítené az Egyesült Államok standardjaihoz - mondják a kritikusok. Az EU ennek az ellenkezőjét állítja.

Az USA szabályozása a kevésbé szigorú – Magyarország például GMO-mentes, azaz nem lehet génmódosított növényeket termeszteni. Ehhez képest, ha ezt bevezetnék, ennek búcsút is mondhatnánk. Az Egyesült Államok áruházainak polcain az élelmiszerek 70 százaléka már génmódosított növényekből készült, az EU-ban gyakorlatilag alig van GMO.

Vagy ott vannak a hormonok: az amerikai marhákat teletömik növekedési hormonokkal, az EU-ban ez tilos – a növekedési hormonok rákot okoznak, viszont a marhák több tejet adnak és nagyobbra nőnek tőle. A TTIP-vel lehetővé tennék az ilyen marhák behozatalát, vagy éppen a hormonok beadását a Magyarországon tenyésztett állatoknak is. (Az EU ezt cáfolja.)

De ott van a REACH, az európai vegyszerbiztonsági szabályozás is: míg Európában minden vegyszerről be kell bizonyítani, hogy biztonságos, mielőtt például szépészeti termékekben használnák őket, addig az USA-ban minden vegyszert fel lehet használni, míg ki nem derül, hogy veszélyes. Európában 1200 vegyszer van tiltólistán, az Egyesült Államokban csak 12.

ttip.jpg

Ignaciao Barcia Bercero és Dan Mullaney a 2014-es tárgyalások vezetői sajtótájékoztatót tartanak a TTIP-ről (fotó: Reuters)

  1. Banki szabályozás 

A TTIP ellenzői szerint ez a legdurvább: a bankszektor válságát okozó szabályokat főleg az Egyesült Államokban hozták (illetve: a szabályok eltörlése a válság egyik oka). A bankrendszerre vonatkozó szabályokat a TTIP szinte teljesen megsemmisítené, ami újabb válságot okozhat.  

  1. Állampolgári jogok

Nagy-Britanniában és más európai országokban nagy botrányt okozott az ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) nevű kereskedelmi megállapodás, ami lehetővé tette volna az internetszolgáltatóknak, hogy monitorozzák az egyes internetfelhasználók szokásait, és ennek alapján reklámokkal bombázhassák őket. Az Európai Parlament 2012-ben szavazott róla, és nagy többséggel utasította el – Magyarországon hallani se lehetett róla.

A TTIP ennek elemeit hozná vissza, vagyis megszűnne az internetezők személyes szférája – sokan látnák, hogy Ön melyik oldalra klikkel, és ott mit csinál.   

  1. Munkahelyek

Az EU cáfolja, hogy a TTIP újabb munkanélküliségi hullámot indítana el; ugyanakkor sok munkahelyet vinnének át a cégek az Egyesült Államokba; ott ugyanis a munkaügyi szabályozás jóval rugalmasabb, a szakszervezetek sem olyan erősek, és a dolgozókat jobban ki lehet használni. Az európai országoknak azt javasolják a tárgyalók, hogy készüljenek elő biztonsági tartalékokkal az újabb munkanélküliségi hullámra. 

A hasonló kereskedelmi megállapodások munkahelyek millióinak megszűnését eredményezték már: a NAFTA (North American Free Trade Agreement ) Mexikó, Kanada és az USA közötti megállapodás után egy millió munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban 12 év alatt, míg a tárgyaló felek azt ígérték: több százezer fog létrejönni.

  1. Demokrácia

A TTIP másik súlyos veszélye, hogy a cégeket az államokkal tenné egy szintre: azaz a cégek beperelhetnék az államokat, ha azok gazdaságpolitikája miatt profitot vesztenének. Vagyis: olyan cégek kezdenék el diktálni az egyes országok szabályait, amelyeket senki sem hatalmazott fel.

Egyes államközi megállapodásokban már szerepel ez a kitétel, például a svéd Vattenfall nevű energetikai cég számára így vált lehetővé, hogy sok millió euróra perelje Németországot, mert leépítik az atomerőműveket a fukushimai katasztrófa után. (Magyarország éppen atomerőművet kezd majd építeni, csak ötven évvel vagyunk lemaradva – gratulálunk!) Így szól bele egy energetikai cég abba, hogy egy ország gondoskodhat-e az állampolgárai biztonságos energiaellátásáról vagy sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr957479530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.22. 10:17:59

Igen, ezt meg kell akadályozni. De a ballibek ellenzik, hogy a magyar kormány fellépjen a pokoli terv ellen.

mortullus 2015.05.22. 10:27:16

@maxval bircaman szerkesztő: És mi van akkor ha ellenzik? Attól még felléphetne a kormány ellene, de mégsem teszi.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.22. 11:14:49

@mortullus:

Sajnálatos, hogy a Fidesz álláspontja zavaros e kérdésben.

allegravelli 2015.05.22. 16:28:45

A cikk némely része igencsak pontatlan. A kozmetikumokra pont nem vonatkozik a REACH. A tiltólista fogalma sem tisztázott USA részről. Az 1000 feletti számhoz : Ezen kozmetikum-összetevőkként nem alkalmazható anyagok nagy részét senkinek nem jutna eszébe használni, pl. warfarin (patkányméreg és véralvadásgátló alapanyaga), talidomid (végtaghiányos babák-fogamzásgátlótól). Javaslok kicsit elmélyültebb forráskutatást.

2015.05.22. 18:51:47

Mikor lesz erről EU szintű népszavazás?

Jó. Itthon már megszoktuk, hogy az emberek megkérdezése nélkül a nyilvánosság kizárásával születnek mindenféle egyezmények. Na de egy liberális demokráciában?

zobod 2015.05.22. 19:06:56

A kelet-európai országok teljesítőképes, angolul jól beszélő polgárai számára rengeteg előnye lenne a megállapodásnak.

ainex 2015.05.22. 22:05:44

Khm. Érdekes téma, sőt roppant fontos... lenne róla tárgyilagosan tájékozódni és komolyan beszélgetni. Ehhez képest sajnos ez az írás is csak minimális nyomokban tartalmaz valóságot. Már amikor nem otrombán téved (REACH), tendenciózusan megtéveszt (egészségügy), durván megtéveszt (demomrácia) vagy orvul hazudik (ACTA).

Tudományos libsizmus 2015.05.23. 00:29:03

KI kell képni az EU-ból. Pont.

Tudományos libsizmus 2015.05.23. 00:32:36

Ha a Szovjetunió bocsánat USA nagyon akar valamit, annak jó vége biztos nem lesz.

bandiras2 2015.05.23. 00:39:41

Fure erről pont itt olvasni. A gaznácikok már évek óta ezzel riogatják a tisztelt nagyérdeműt, de nekik senki sem hisz, hiszen ők rásszisták, és szerintük ezért is a zsidók felelősek a Rotschild-i világkormány égisze alatt.

klacus 2015.05.23. 01:01:05

@zobod: "A kelet-európai országok teljesítőképes, angolul jól beszélő polgárai számára rengeteg előnye lenne a megállapodásnak. "

Sorolnád?

Nzoltan 2015.05.23. 06:13:02

USA ki akarja aknázni az ilyen töketlen Junker meg Shultz féle bohócok adta lehetőségeket. Sikerülni is fog nekik.

Behajtó70 2015.05.23. 07:02:49

Nem véletlen, hogy ennek az ostoba EU-nak nincs egy normális egymilliós jól felszerelt hadserege! Ez is az USA lobbitevékenységénekmeredménye. Ebben a helyzetben ez lenne a legfontosabb lépés!

2015.05.23. 08:46:34

@ainex: Éreznék esetleg hajlandóságot, hogy azonosuljak a véleményeddel, csupán tényeket kellene felsorakoztatni mögé. Megtennéd?

medium size devil 2015.05.23. 09:36:21

@Tudományos libsizmus: Akkor lepj ki (lepj le). Nem marasztalunk. Pont.

medium size devil 2015.05.23. 09:38:18

@Tudományos libsizmus: Akkor lepj ki (lepj le). Nem marasztalunk. Pont.

medium size devil 2015.05.23. 09:40:05

@klacus: Jol fizeto munkahelyek. A tudasoddal ervenyesulhetsz nem a politikai kapcsolataiddal.

Tudományos libsizmus 2015.05.23. 10:55:27

@medium size devil:
Mi ez a királyi többes? Más nevében ne nyilakozz, tahókám.

conchita wurst 2015.05.23. 11:18:21

Az oroszok és a kínaiak évek óta fegyverkeznek, ráadásul egyikük sem az óriáscégek által irányított állam.

Az USA military-industrial komplex pedig egyszerüen fel akarja zabálni Európát is. Tekintve az USA és az EU döntéshozási gyakorlatát és sebességét, az EU ebből nemigen jöhet ki jól.

Pedig, az EUban sokkal többen élnek, több pénzt birtokolnak, de az USA sokkal egységesebb, és erősebb a hadserege. Valamint, legfőképpen ott van a főhadiszállása a globalosta militarista cionistáknak.

Bambano 2015.05.23. 13:11:15

@allegravelli: normális embernek kígyómérget/idegmérget se jut eszébe kozmetikumnak alkalmazni, mégis tele van az ország/világ botoxolt nőkkel.

az meg, hogy vállalat perelhesse a kormányt, az abszolút nonszensz kategória, amelyik politikus ezt támogatja, azt intézetbe kell zárni, mert annyira hülye, hogy saját maga alól rúgja ki a széket.

gmo kell a kutyának, a kémkedés dettó. nincs ennek az egésznek semmi értelme.

a feltett kérdésre válaszolva: én hallottam korábban is a ttipről.

fay rodisz 2015.05.23. 14:09:27

Kéne valami statisztika, hogy létezik még olyan topik, amit nem az idióta birka hazugságai kezdenek?

McKinney 2015.05.23. 15:06:14

Elgondolkodtató a dolog, de nekem abból van elegem hogy itt keleten az állam teljhatalmú, és akármilyen hülyék az alkalmazottai, nem számonkérhető. 5x annyit adózunk mégis szar minden pl. az utak. USA-ban hol harapod el a nyelved egyszámjegyű főúton? A budijukba is jobb út vezet.
Épp ideje hogy a kormányzat is beszálljon a versenybe mint egy normális szolgáltató és szélnek eressze a többszázezer léhűtőt. Ja hogy úgy nem lehetne iparszerű logisztikában a közpénzt hazatalicskázni? Akkor már értem.

medium size devil 2015.05.23. 15:17:08

@Bambano:

Miert lenne nonszensz, hogy a maszek ceg perelhesse a kormanyt?
A kormanynak nem kell felelosseget vallalnia? Ki ad munkat az embereknek, ki allitja elo a javakat, a vallalkozo vagy az allam?
A kommunizmus megbukott, ideje leszallni a foldre.

McKinney 2015.05.23. 15:29:06

@medium size devil: itt maga az isteni Teremtő Kormány teremti a munkahelyeket :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2015.05.23. 16:05:02

elég ciki ha azt hiszitek h tőletek hallunk erről először...

2015.05.23. 17:16:09

Jó sok hülyeség van belevasvillázva ebbe a cikkbe.

Bambano 2015.05.23. 19:06:39

@medium size devil: azért, mert a vállalat érdeke a kiadások minimalizálásán keresztül a profit maximalizálása, vagyis minden olyan tevékenységet érdeke elsumákolni, ami neked, mint fogyasztónak minimális biztonságérzetet adhat.

ha a kormány hoz egy döntést például fogyasztóvédelem terén, nehogy már beperelhesse egy cég, aki a te életeddel játszik... most is van a légzsákok miatt egy halom autómárkánál visszahívás, ennek a költségét kiperelnék a kormányból, mert a kormány hoz életvédelmi rendszabályokat az autókra nézve?

másik klasszikus példa: a monsanto be fogja perelni a magyar kormányt, mert a kormány nem enged gmo-s szemetet az országba? az osztrákok be fogják perelni a magyar kormányt, mert nem ismeri el a zsebszerződésekkel "eladott" földek tulajdonátruházását?

ez a szabály gyakorlatilag a lobbizás legálissá tételét jelentené, csak sokkal magasabb fokon.

melyik agyhalott idiótában merült fel ez, hogy ez normális?

medium size devil 2015.05.25. 00:50:53

Szerinted ezek jo (eletszeru, relevans, meggyozo, stb.) peldak?
süti beállítások módosítása