B1 blogcsalád



2018 a családok éve lesz, de nem minden családé

2018. január 09. - kkerenyi

A diplomás nők boldogan szülnek majd, és ha már otthon maradnak, olcsóbban internetezhetnek.

novakkatalin_kormanyhu_arvaykaroly_01.jpg

A család-és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár idei első sajtótájékoztatóján kijelentette: ez az év a családok éve lesz, és számos kormányzati intézkedés bizonyítja, hogy az ország vezetősége szívén viseli a gyermeket nevelők sorsát. Ez természetesen

nem azt jelenti, hogy megnő a családi pótlék összege, ami nyolc éve változatlan.

Azért ne legyünk telhetetlenek! Ennyi csuda klassz dolog mellett, ami idén várható, nem futja mindenre. De lesznek például új sportközpontok, csökken az internet áfája, vissza lehet igényelni a KRESZ-vizsga árát és egyre könnyebb fiatalként munkát találni.

Novák Katalin elmondta: annak érdekében, hogy minél többen beszéljenek idegen nyelveket, a 35 év alattiak visszakaphatják 34500 forintos értékhatárig az újabb, legalább középfokú, komplex nyelvvizsga díját. Ez első látásra valóban dicséretes intézkedésnek tűnik, ha azonban hozzávesszük, hogy hol tart Magyarországon a nyelvoktatás, a kép rögtön árnyaltabbá válik. Az iskolákból eltűntek az anyanyelvi tanárok, mert a túl sok szabállyal és irreálisan költséges ügyintézéssel lehetetlenné tették az intézmények számára az alkalmazásuk feltételeit.

A nyelvvizsgáig egyre inkább csak azok jutnak el, akiknek van pénzük magántanárra.

Az ő számukra valószínűleg a vizsgadíj kifizetése sem okoz gondot, mivel, mire addig eljutottak, százezreket költöttek a nyelvtudás megszerzésére. Akiknek erre nem futja, azoknak marad az iskolai nyelvoktatás, ami mellett nem kell aggódniuk, hogy túl drága lesz a nyelvvizsga, hiszen valószínűleg sosem érik el azt a tudásszintet.

Az államtitkár azt  is hangoztatta, hogy manapság kevésbé jelent kihívást a fiataloknak munkát találni, mint 2010-ben, amikor minden harmadik fiatal munkanélküli volt. Jelenleg az európai uniós átlag alatt van a fiatalkori munkanélküliség, köszönhetően például a munkahelyvédelmi akciónak, amely a munkaadókat különböző kedvezményekkel ösztönzi arra, hogy 25 év alatti fiatalokat alkalmazzanak. Ezzel párhuzamosan a fiatalok családalapítását - tájékoztatott Novák -  a diplomás gyed jogosultsági idejének egyről két évre emelésével, illetve a folyósított összeg növelésével támogatják. Az már most jól látszik, hogy a két intézkedés együttes bevezetése kényelmesebben áttekinthetővé teszi a munkaerőpiacot:

  • a diplomások közül kevesebben fognak munkát vállalni,
  • az alacsonyabb végzettségűeket viszont jobban megéri majd foglalkoztatni.

Persze nem jó, ha a dolgozók túl sokat gondolkoznak. Akik mégis hajlamosak erre, azok inkább maradjanak otthon szülni, a többiek majd építgetik a szebb jövőt ezer forint alatti órabérért. 

novak-katalin-990x660.jpg

További örömteli újítás az államtitkár szerint, hogy mindkét diákhiteltípus esetében az igénylés korhatárát a jelenlegi 40-ről 45 évre emelik. Ha tekintetbe vesszük, hogy a mostani feltételek mellett, ha valaki most 24 évesen diákhitelt vesz fel, azt nagyjából 65 éves korára fogja tudni törleszteni, akkor

ez a reform egyben magában foglalja az örök élet ígéretét is. 

Mindebből jól látszik, hogy valóban lesz néhány család, akiknek kiemelten sikeresnek ígérkezik a 2018-as év.

  • Ilyen például a diákhiteleket folyósító Magyar Fejlesztési Bank vezetőjének családja.
  • Vagy azoknak az építési vállalkozóknak a családtagjai, akik a sportlétesítmények kivitelezéséért felelősek.
  • Azoknak a cégeknek a vezetői és családtagjaik sem fognak panaszkodni, akik éhbérért foglalkoztatnak az oktatási rendszert idő előtt elhagyó, képesítés nélküli fiatalokat, miközben ehhez külön kormányzati támogatást is kapnak.

Mindenki más legalább olcsóbban internetezhet,  amíg díjhátralék miatt ki nem kapcsolják otthonában az áramot.

Kerényi Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9513555855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás1.16 2018.01.10. 06:01:45

2010-óta minden év a családok éve volt. Az Orbán családé, a Mészáros családé, a Kósa családé... Soroljam még?

Lamlam 2018.01.10. 20:43:27

A címe végett akadt meg a szemem ! Mi az hogy csak egyes családoknak ? Apró lépésenként de minden család részesül a kormány adta támogatásokból . Sokrétű de nem eléggé . Nem lehet alternatíva az hogy olcsóbban internetezhetnek az anyukák főképp ha nincs is a családba pc , anyagiak miatt .De ne legyünk telhetetlenek mert jöhet még kutyára dér !

TAURUS 2018.02.25. 22:46:28

Családi pótlék emelése csak a bodzaszedők, a nem létező cigány bűnözők számának további növelését,", s 50-es IQ - val rendelkezők, iskolázatlanok számát NÖVELNÉ" !! Csak azoknak emeljék akik gyerekeiket iskolába járatják bizonyíthatóan, s szigorú számon kérés akik elhanyagolják , veszélyeztetik gyereküket !! Adókedvezményt továbbra is meghagyni, s egyéb kedvezmény, csp. emelést akik ténylegesen nevelik gyereküket és nem az állam, s az utca !.
süti beállítások módosítása