B1 blogcsalád



A Momentum és a nép Ajkán

Tardos János tudósítása

2017. november 16. - B1blog

elno_kse_gi_tag.jpgPár napja még én sem hittem volna, de tegnap este mégis elmentem tudósítani Ajkára, ahol a helyi alter Rakéta presszóban a Momentum tartott lakossági fórumot. A történethez tartozik, hogy magam nem vagyok valami híres és országosan ismert Momentum-rajongó, viszont több ifjabb barátom is szerepet vállalt a mozgalomban; mondjuk úgy, hogy rajtuk keresztül szimpatizálok velük, országos vezetőjüktől függetlenül.

A Rakéta festői helyen, az Újélet utca 8. alatt található, másképp mondva egy lakótelep szélén, de ha nagyon akarja az ember, éppen oda lehet találni. Nem egy Népstadion, ezért éppen nem is újítják fel, de nekünk éppen elég nagy és éppen elég romos volt, ahogy a helyszínre érve ez ki is derült. A haveromon – aki veszprémi elnök – és rajtam kívül kivonult a helyi tévé is, illetve abból mindjárt kettő is, hogy ránkcáfoljon, akik már nemigen hiszünk a sajtó pluralizmusában. (Mondjuk egyik sem volt kormánypárti.)

Voltak momentumosok is, ami normális egy ilyen rendezvényen, és egy pár nem-újságíró érdeklődő, de nem mind viseltünk kitűzőt, ezért a további szociológiai összetétel nem volt egészen világos. A játékgépek és a csocsóasztalok elől végül tizennégyen szívtuk el a levegőt, még facebookos live stream is volt, nem néztem utána, de nyilván nagy tömegek érdeklődése közepette.

Az előadó, Dukán András Ferenc, rendkívül szimpatikus tanárember – ha jól értettem –, az országos elnökség tagja, egy sajátosan ajkai problémáról, a légminőségről, más néven szmogról beszélt. Nem elég ugyanis, hogy nemrég kiöntött a vörösiszap, de Ajkán van egy hőerőmű is, amely durván szennyezi a levegőt, és hiába a szocialista polgármester minden igyekezete, a város nem bírja rászorítani, hogy kiszűrjék a levegőbe kerülő pernyét. Pedig a cég marhára nyereséges, és a beruházás a profit töredékébe, olyan százmillióba kerülne.

Ez persze jelentős helyi probléma, és rögtön jelzem, hogy tegnap este sem oldották meg. Dukán és a hozzászólók is higgadt fejjel, okos általánosságokat mondva beszéltek róla, de hát egyikünk sem környezetvédelmi szakember. Mindenesetre ami engem illet, ezen a téren este 7-kor már jóval képzettebb voltam, mint mondjuk kora délután. Bár jelen tudásommal sem ütöm még meg az országos érdeklődés küszöbét.

Valami másban is okosodtam kicsit. A szakmai eszmecsere után ugyanis szóba került – személyesen én kérdeztem meg –, hogy miként állnak most éppen a Fidesz megdöntésével, fog-e menni egyedül és a többi. Megjegyzem, az esten jelen volt és aktívan részt vett a beszélgetésben Molnár Tibor, az Együtt (vagy Együtt-PM?, ezt mindig keverem) helyi képviselőjelöltje, amúgy szintén középiskolai tanár, hát csak jobb lenne neki is a Parlamentben.

Kérdésemre Dukán válaszolt, aki, bár még csak idén augusztus óta a Momentum országos elnökségének tagja, máris meggyőzően képes érvelni e gyakorlatilag védhetetlen álláspont mellett (márminthogy miért egyedül, senkivel sem közösen).

rake_ta_presszo.jpg

Tekintve, hogy maga is matematikát tanít, már az elején jelzi, hogy ő is tisztában van vele: több esélye lenne az ellenzéknek, ha mindenütt csak egyetlen jelöltet indítanának a Fidesz ellenében, de egyelőre úgy látja, hogy egy esetleges kudarcnak e téren sem a Momentum lenne az előidézője, hiszen még a többi pártok sem voltak képesek megegyezni a közös jelöltállításban, térjünk vissza a témára, ha már csak ők lógnak majd ki a sorból.

Okos szóval megpróbálja azon tévhitemet is eloszlatni, hogy a Momentum különutas lenne: ők bárkivel és bármilyen fontos ügyben hajlandók összefogni, például a helyi ügyekben – lám, itt is milyen jól megértik egymást az Együtt reprezentánsával. (Erre a megszólított Molnár szarkasztikusan megemlítette, hogy a pártelnökök szintjén, a budapesti 1. számú választókerületben mintha más lenne a helyzet, hiszen Fekete-Győr András Momentum-elnök éppen Juhász Péter, az Együtt elnöke ellen indul, ami nem éppen a az összefogás legfőbb jele. És azt is mondta, hogy a helyi ügyek mellett mégiscsak az lenne a legfontosabb, hogy Orbán Viktort és korrupt – most kihagyom a többi, egyébként jogosan felsorolható negatív jelzőt – rendszerét leváltsák.)

A matematika egy dolog, de a Momentumnak az is fontos, hogy ki és hogyan vezeti majd az országot, ha Orbán egyszer megbukik majd. És ők nem szívesen állnának össze azokkal, akik a múltban már bizonyították rá nem termettségüket. Itt volt egy olyan érzésem, hogy az MSZP-re és Gyurcsány Ferencre gondolt, de Dukán András Ferenc őket név szerint nem említette.

Szóba került a Jobbik is, amelynek a közeli Tapolcán polgármestere van. Őróla és más helyi jobbikos önkormányzati vezetőkről a jelenlévőknek nálam jobb véleményük volt, de persze mit értek én hozzá, különben is csak kérdezzek bátran, hiszen az a sajtó dolga. (Ennyi kötözködő kákániscsomótkeresés után – vagy inkább előtt – egy fideszes eseményről már rég kiküldtek volna, és akkor még finomak voltak.)

Dukán érvei közül talán az utolsó volt a legérdekesebb, és számomra a legelfogadhatóbb: szerinte ők még csak most építkeznek, e téren van is lemaradásuk a többi, régebben megalakult párt mögött, és valahogy azt is sikerült nagy nehezen kihúznom belőle, hogy a választásokig még máshogy is értékelhetik a helyzetet, mint most, különben pedig Fekete-Győr is kijelentette, hogy ha úgy alakul, akár még ő is hajlandó lenne visszalépni, csak hát ez elsikkadt az országos méretű politikai hangzavarban.

Én ebből a válaszból azt szűrtem le, hogy ha most nem is ez a fő kommunikációs irányvonal, azért a párton belül tisztában vannak vele, hogy nem mind a 106 körzetben fog az ő jelöltjük győzni, sőt még az is elképzelhető számukra, hogy itt vagy ott egy másik ellenzéki jelölt esetleg még a Momentuménál is több sansszal mérkőzhet meg valamelyik tokafejű fideszes bólogatójánossal (a jelzők a sajátjaim).

Szóval az országos elnökség tagja, ha a maga részéről nem is olyan világot képzel el posztorbáninak, amilyeneket már átéltünk egyszer-kétszer az elmúlt 27 évben, azzal, mint jelezte, tisztában van, hogy 2018-ban a Momentum még nem fog tudni egedül többséget szerezni, de akkor sem szívesen menne bele egy olyan koalícióba, amelyben azok vannak többségben, akik a rendszert nem, csak a kormányt célozták leváltani.

Leszögezte azt is: a Momentumnak azért sem lenne könnyű egy úgynevezett baloldali összefogásban részt vennie, mert ők maguk nem baloldaliak (de nem is jobboldaliak), politikai otthonuk nem a jobb-bal megosztottság mentén található. Ők másfajta politizálást szeretnének az országban.

Bármennyire szimpatikus is ez a gondolat, nem nagyon érzem újnak. Kicsit olyan, mintha Schiffer András nyolc évvel ezelőtti szavait ismételné, bár rögtön hozzá is teszem: a szememben hitelesebben, legalábbis ők, akik tegnap este Ajkán jártak, mindenképpen.

Csakhogy annak idején az LMP is a fejétől bűzlött, s nekem úgy tűnik, mintha a Momentum országos vezetője is afféle politikai szélhámos lenne. Ettől még simán lehet, sőt majdnem biztos, hogy az egyszerű vidéki vagy nem vidéki aktivisták, a helyi erők talpig becsületesek, jó szándékúak (sőt, a jó szándékot Fekete-Győrtől sem vitatom el), hozzáértők, és egy, a mainál sokkal élhetőbb világot szeretnének nekünk és persze maguknak is.

Egy tegnap Ajkán jelenlévő frissen egyetemet végzett helyi fiatalemberen látszik is, hogy ő például nagyon bízik bennük. Konkrétan pedig azt várná tőlük, hogy neki is lehessen helyben legalább a fővárosihoz mérhető kezdőfizetése (meg sárga Zsigulija, de ezt már csak én teszem hozzá fejben, cinikusan).

Az est végén barátságosan búcsúzkodunk. Az együttes jelölt szórólapokat, propagandafüzeteket osztogat, a momentumosok ilyet nem tesznek. Nem lévén még a Parlamentben, nekik nem jár állami támogatás, s ennek hiányában színes prospektusokra sincs pénzük.

Másfelől nézve sem úgy tűnik, mintha végtelenül rátermett propagátorok, kommunikációs szakemberek lennének, pedig a választásokig már kevés az idő, most kéne szimpatikussá tenniük magukat a választópolgárok előtt. Ennek talán megfelelő terepe lehet egy ilyen összejövetel is, mint ez a tegnapi, ajkai, aminek a helyi sajtóban (is) nyilván lesz visszhangja. De talán a párt országos vezetői is lehetnének kissé barátságosabbak az undok balliberális sajtóval, amíg még nyomokban létezik valahol.

Ennyit most a fjordokról, vagyis Ajkáról kisefogya nóta.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr213284423

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Momemtum kérdéses 2017.11.17. 18:07:11

A pártok kora lejárt. Az emberek aláírásaikkal nem a Momentomot támogatták, hanem egy túlnőtt párthatalom ellen lázadtak

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK11 2017.11.16. 14:08:50

a szerző ennyire nem a való világban él, vagy provokációnak szánta az írást?

Pene 2017.11.16. 14:52:14

Jó írás volt, tetszett. Ehhez hasonló nyugodt, "kompromisszumos" Magyarországot szeretne a Momentum is.

Adam Gyenge 2017.11.16. 18:58:21

Összefoglalom. A Momentum elnökségében ül egy úgymond matematika-tanár, de még ő se tud épkézláb érvet adni arra, hogy mi a búbánatért kell gyengíteni az ellenzék esélyeit például a Belvárosban, és mi a fenének kell elszipkázni még a kevés tényleg rátermett ellenzéki politikustól is a szavazatok egy részét, ezzel lényegében a Fideszt segítve. Nice.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2017.11.16. 21:45:45

Szerintem nem szélhámos, egyszerűen az van, hogy fontos kérdésekben rosszul mérte fel a helyzetet, szar döntéseket hozott, és rossz stratégiákat találtak ki. De a NOlimpia sikere, meg a kicsit érthetetlen sajtófigyelem miatt okosabbnak hiszik magukat, mint amik.

Mondjuk ha Orbán minden baromságát a címlapon kell hozni, akkor a Momentum szereplésével sincsen gond. Inkább más értelmes alternatív történés, ami kevés figyelmet kap. De lehet, hogy nem az értelmesség a mérce, hanem a kattintásszám.

guvat 2017.11.17. 07:11:11

Annyit köszönhetünk a Momentumnak, hogy az életben tartásukra kapott külföldi támogatás is a magyar GDP-t hizlalja. Varga Mihály örülne, ha legalább 100000 ilyen szervezet lenne az országban. Aztán elhalnak, mint a HaHa...

Melki 2017.11.17. 09:13:09

Szerintem a Momentum sokkal vállalhatóbb, mint a Fideath-Mszp-Dk-Jobbik, de közel sem akkora improvement, mint amekkorára szükség lenne.

Az eddigi megnyilvánulásaikból az jön le, hogy élettapasztalat nélküli friss diplomások csoportja, akik azt gondolják, hogy mindenhez értenek. Ezt remélhetőleg pár éven belül kinövik.

Sokkal érdekesebb lenne, ha azt érezném, hogy reálisan látják a világot és értik, hogy kompromisszumokra van szükség. Elismerhetnék, hogy csomó mindenre nem tudják a megoldást, de vannak ötleteik. Ezeket ki kell próbálni és meglátjuk mi fog működni belőle, ami nem, azt eldobják és kipróbálnak valami mást. Nem egy 50 oldalas kormányprogramot akarok tőlük látni, hanem olyan ötleteket, amikkel potenciálisan javítani lehet például az oktatási rendszerünkön.

Azokban az országokban, ahol jó az oktatás pontosan ezt csinálták, tapasztalat szerzés, hibázás nélkül nem lehet fejlődni. A hibázással nincs baj, akkor vannak problémák, amikor a végletekig ragaszkodunk a hibákhoz. (mint nagyjából minden eddigi kormányunk)

A programjuk számomra elég nehezen komolyan vehető, illetve a #metoo kampányra adott reakciójukat is elég nagy failnek érzem, mintha magát a problémát sem értenék, amire állítólag megoldást próbálnak javasolni.

Nagyorrú Barbi 2017.11.17. 09:26:34

Az életük első húsz évét végigbulizó seggfej kis hülyegyerekek siserehada, akik "csináljunk má' valamit, mer' unatkozunk" miatt alakították ezt a "pártot". Semmihez nem értenek, tehát azt hiszik, mindenhez értenek. Egy kicsit járatják a szájukat, jól megélnek az állami támogatásból, aztán elfogynak," lassan, mint a gyertyaszál, mely elhagyott, üres szobában áll". Pár év múlva az eb sem fog rájuk emlékezni...

Netuddki. 2017.11.17. 09:41:41

@Nagyorrú Barbi: Állítja mindezt, egy fidelitasos "nem nyilatkozom" kis hülyegyerek...

Netuddki. 2017.11.17. 09:43:47

@Melki: "A programjuk számomra elég nehezen komolyan vehető"

Ez a kijelentés elég nehezen komolyan vehető. Tekintve, hogy a hozzászólásodból az derül ki, fingod nincs a Momentumról. Ahogy nyilvánvalóan, a 300 oldalas programjukat se nyálaztad végig.

Melki 2017.11.17. 09:53:55

@Netuddki.:
Úgy gondolod, hogy a személyeskedés közelebb fog hozni bárkit hozzájuk?
Miből gondolod, hogy fogalmam sincs a momentumról? Melyik részéből derül ki a hozzászólásomnak? Abból, hogy látom, hogy nem ők a megváltók? Sajnálom, de amíg így viselkednek (vagy viselkedtek, nem tudom hogy vallási hívó avagy momentum tag vagy-e) addig nem tudom őket komolyan venni.

Elolvasom a legtöbb velük kapcsolatos hírt, ez alapján kialakult róluk egy véleményem. Ez a jövőben még nyilván változhat, mint ahogy az LMP-ről kialakult kép is pozitív irányba változott az utóbbi években, de amíg pontosan azt csinálják, amit a fidesz szeretne hogy csináljanak, addig a szavazatom elfelejthetik. Nem véletlenül vannak 1% körül.

A programjukat elolvastam. Nekik legalább van.

káposzta 2017.11.17. 10:05:12

@Nagyorrú Barbi: Aha, hát biztos rosszabbak, mint a most hatalmon lévő "okos" politikusok, lásd a teljesen fogyatékos tállai, a visszamaradt kósa, az emberalatti ősember németh szilárd, a hakapeszi ostoba balogh, és még folytathatnánk a sort.

2017.11.17. 11:22:07

@Melki: "Fideath"

Háháhá... micsoda vicces innováció.. más rém uncsi volt a FideSS, ideje volt valamit tenni az üdítő változatosság érdekében. Bravo!

nemecsekerno_007 2017.11.17. 13:15:19

Hagyni kell nekik időt, hadd csinálják ahogy jónak látják. Remélem magasról leszarják a sok okos tanácsot. Okos tanácsból úgyis sokkal több van mint megvalósult ötletből.

2017.11.17. 14:03:37

@Nagyorrú Barbi: ...mondták, vagy mondhatták a fideszről 1990-ben. Oszt azóta mégis mindenhet értenek. Mindehez is!

Nagyorrú Barbi 2017.11.17. 15:31:10

@Netuddki.: Anyád, akinek nem folytál végig a lábán anno (sajnos)

telkoe 2017.11.17. 16:40:39

@Melki: Szerintem a Momentum sokkal vállalhatóbb, mint a Fideath-Mszp-Dk-Jobbik,

Ezt azért vicces Simicska kegyelmes elvtársúr által futatott MSzMPs blogban leírni. Úgy meg különösen, hogy az index független újságírói éppen mostanában kezdtek el aktívan alányalni a Jobbiknak, mint mérsékelt kormányváltó erőnek. Jövőre öröm lesz látni ahogy az MSzMP kivénhedt komcsi csőcseléke Vona kiscicás képeivel vonul a haladó baloldali értelmiség utolsó reménységeiként :)

NBarbieReloaded 2017.11.17. 16:51:10

"Szóba került a Jobbik is, amelynek a közeli Tapolcán polgármestere van. Őróla és más helyi jobbikos önkormányzati vezetőkről a jelenlévőknek nálam jobb véleményük volt, de persze mit értek én hozzá, "

Na igen, ilyen az, amikor a liberalis megmondoember elkonyvel magaban valakiket valamilyennek, ezt minden forumon hagoztatja, aztan kiderul, hogy a valosagban ezen valakik megsem olyan szornyetegek am, mint ahogy azt o messzirol gondolja, meg az egyebkent a toluk teljesen tavol allo ideologiak kepviseloi szerint sem. :)
Szoval igen, mit ertesz te hozza. :)

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2017.11.17. 20:01:40

@Nagyorrú Barbi: "Az életük első húsz évét végigbulizó seggfej kis hülyegyerekek siserehada"

Hát tudod nem mindenki születik magadfajta nyolc osztályt se végzett prolinak, akinek már csak a Jobbik náci csürhéje marad.

Égettél ma EU zászlót Adolfka?

bkkzol 2017.11.18. 04:24:31

Remélhetőleg eltünnek a sűllyesztőbe ezek a félnótás hülye gyerekek. Akik a bel budai kávézókból osztják az igét szigorúan délután, mert délben kelnek.

BiG74 Bodri 2017.11.18. 09:34:38

Én ezt a hőerőmű, pernye kérdést nem értem. Ez egy ízletes gumicsontnak tűnik így elsőre.
A Momentum csak formálódjon, eddig egyetlen dolguk nem tetszik, a Juhász elleni indulás.

Dontom 2017.11.18. 10:36:03

Momentum+LMP = Fidesz 2018-2022
süti beállítások módosítása