B1 blogcsalád



Magyarország faltörő kos az unió destabilizálásához

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. augusztus 29. - Szelestey
  • A magyar és az orosz vezetőt a nyugat és az EU elutasítása ültette ismét tárgyalóasztalhoz, de Orbánnak kell az olcsó gáz, valamint Paks. Utóbbi jól jön Putyinnak is.
  • Varsó non coronat: Lengyelország beintett Brüsszelnek a bírák ügyében (is).
  • Mundruczó világszínházat csinált Zürichben a magyar valóságot feltáró Látszatélettel.

 

Die Welt

die_welt_1.jpg

„Putyin és Orbán: az orosz-magyar judokapcsolat” címmel az újság arra hívja fel a figyelmet, hogy a kép politikust nem csupán a sport szeretete fűzi össze, hanem az is, hogy az érdekekre és a hatalomra építő vezetési stílust tartják az egyetlen üdvözítő módnak a politikában. Mindenesetre a vendég magával hozta a fél kormányt, hogy a gazdasági együttműködésről és energiapolitikai döntésekről tárgyaljanak. Így a földgázszállításokról és Paksról. Oroszország ura gyakori vendég Budapesten, a média gyakran úgy mutatja be, hogy Magyarország trójai faló a Kreml számára az EU-ban és a Nato-ban. A kérdés persze ennél bonyolultabb, de vannak átfedések a két ország, illetve a két politikus között. Orbán azt mondja partneréről, hogy annak nincsen felismerhető személyisége, csak a hatalmat képviseli, valamint azt, amit országa érdekének tart. Meg hogy az államfővel nem lehet baráti kapcsolatot kiépíteni. De azért egyetlen más uniós, illetve Nato-állam első emberének sincs olyan jó viszonya Putyinnal, mint éppen a magyar kormányfőnek.

Orbán szeretne olyan lenni, mint az elnök: csak semmi érzelem, lelki tusakodás, kizárólag a csupasz nemzeti érdekek a fontosak. De ő sem akar senkivel sem barátkozni, csakis a céljait érvényesíteni. Sok minden köti össze őket. Pl. gyerekesnek tartják a moralizálást menekültügyben. Naivitásnak minősítik az emberi jogok forszírozását. Éretlenségnek, ha bárki védelmezi a demokráciát. Úgy gondolják, hogy csakis ők a felnőttek az iskolai önképző körök színvonalát idéző világszínpadon. Azon kívül szeretik a dolgokat férfi módjára, egymás között elintézni, felesleges a döntéseket rábízni olyan bonyolult intézményekre, mint bizottságok és parlamentek. Formálisan persze szükség van ezekre, de a végső szót a főnökök mondják ki. Orbán szívesebben tárgyal olyasvalakivel, mint Putyin, semmint a Bizottsággal.

Mindketten azt vallják, hogy vége a nyugat fölényének. Sőt a nyugat csak még tovább gyengül. Már nem példakép a világ számára. A jövő sokpólusú, az államközi kapcsolatok viszont a jövőben inkább kétoldalú alapokon nyugszanak majd. Orbán szerint ebből Magyarország számára az következik, hogy nem szabad egyetlen hatalomra támaszkodnia. Játéktere kitágításához a németeknek termelési lehetőségeket, az amerikaiaknak katonai támaszpontot, a törököknek és a kínaiaknak gazdasági opciókat kínál. Az oroszoknak pedig főleg színpadot, az nem kerül semmibe. Putyin ily módon bizonyíthatja, hogy a Nato és az EU megosztott Moszkvával szemben. Még ha ez így nem is igaz. Magyarország ugyanis betartja a szankciókat és támogatja a Baltikum, illetve Ukrajna védelmét. Persze az olcsó gáz és atom a politikai befolyásolás eszközét jelenti orosz szemszögből. Putyin reméli, hogy vissza tudja állítani a korábbi érdekszférát, Orbán ellenben abban bízik, hogy pénzt tud kiszedni belőle, anélkül, hogy ténylegesen függő viszonyba kerülne.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

Az EU két ellensége találkozott Budapesten, az egyeztetést gazdasági érdekek diktálták, de a megbeszélés egyben jelzés akart lenni. Putyin nagyon is szívesen látott vendég a magyar fővárosban. Az elnök nem felejti el, hogy a Nato-államok közül ide már a Krím megszállása után ellátogathatott. A vendég ekkora kedvességgel ritkán találkozik a nemzetközi színtéren, de hát csak nemrégiben keveredett ki az elszigeteltségből, miután közbeavatkozott a szíriai háborúban. A fő téma a gázár és Paks, utóbbi annyira fontos a Kreml ura számára, hogy személyesen tartja kézben a dolgot. De a lényeg mindkettejük számára, hogy a látogatással felértékelik egymást – mondja a Német Külpolitikai Társaság szakértője. A vendég örömmel fogadja, hogy Orbán nem csak a menekültpolitika kapcsán bírálja az uniót, valamint Merkelt. A kormányfő megosztja a tagokat, ez teszi annyira vonzóvá Putyin szemében. Krekó Péter úgy fogalmaz, hogy Magyarország az oroszok legfőbb támasza Európa destabilizálásához. Azon kívül egyfajta a faltörő kos a szankciók ellen. De azért Putyin szeretne nagyobb befolyáshoz jutni a magyar politikában. Efölött azonban Orbán szemet huny, mert túl sok minden kapcsolja őket össze: 1. mindketten a másik tenyerébe csapva csinálják a politikát 2. antidemokratikus módon alakították át országukat, elutasítják az EU-t és annak alapértékeit 3. zárt ajtók mögött hozzák a döntéseket.

FAZ

fraknfurter.jpg

Orbán Viktor számára kapóra jön az idei 2. Putyin-látogatás, mert a magyar vezető a diplomáciában a kelet felé igyekszik orientálódni. Az „Együtt magányosan” című tudósítás emlékeztet arra, hogy a francia elnök a múlt héten kihagyta útiprogramjából Budapestet és Varsót, és csak olyan államokat keresett fel, amelyeket konstruktívnak tart. Viszont az unión belül nemigen találni olyan vezetőt, aki közelebb állna az orosz államfőhöz, mint Orbán. Ez alkalommal azonban nem volt semmilyen hivatalos politikai program. Viszont a menetrendben szerepelt egy olyan pont, ami a népek megbonthatatlan barátságára emlékeztetett: Debrecen díszpolgári címet adományozott a vendégnek. Az összbenyomás az, hogy Magyarország számára jelenleg könnyebb a kelet felé tapogatózni, semmint a nyugat irányában. Hollandiával éppen most robbant ki heves vita, mert a távozó holland nagykövet igen élesen tette szóvá a magyar politikai állapotokat.

Der Standard

der_standard.jpg1. Az uniós partnerek nem bíznak Orbán Viktor hűségében, miután a magyar politikus Pakssal Putyin kezére adja magát. A tegnapi látogatás formálisan csupán pofafürdőnek számított, de a cselgáncs VB jó ürügyül szolgált, hogy az elnök munkamegbeszélést folytasson a jobboldali-populista magyar kormányfővel. Feltételezések szerint a téma a vitatott paksi bővítés volt. A beruházás folytán Magyarország nem csekély mértékben függ majd Moszkvától. Szakértők a korrupciós veszélyt is hatalmasnak tartják, mivel igencsak átláthatatlan a program. Putyin a munkálatok mielőbbi megkezdését sürgeti, Orbán ugyanakkor látványosan távolodik az EU-partnerektől. A két évvel ezelőtti menekültáradat óta a bezárkózást hirdeti, a migránsokat terroristáknak minősítette. Átvette a szélsőjobbosok összeesküvés elméletét is, mármint hogy az olyan spekulánsok, mint Soros szervezték a bevándorlást. Nyugati vezetők elkerülik, lásd legutóbb Macront. Azon kívül a búcsúzú holland nagykövet kimondta azt, amit jó pár EU-vezető hasonlóképpen lát, csak nem tesz szóvá, hogy ti. Magyarország ugyanúgy keres ellenséget, mint a terroristák. A holland külügyminiszter elhatárolta magát a nyilatkozatnak ettől a részétől, de osztja annak aggályait a jogállam leépítése, illetve a civilek elleni törvény miatt.

2. Paul Lendvai úgy látja, hogy Orbán Viktor joggal tartják a legputyinbarátabb uniós kormányfőnek. A tegnapi út több szempontból is jelképesen megerősítette a kapcsolatok különleges jellegét. A Krím lerohanása, illetve a szankciók elrendelése óta egyetlen más tagállam vezetője sem találkozott az elnökkel ilyen gyakran és ennyire hangsúlyozottan szívélyes légkörben. Pedig Orbán a politikai pályáját a Hősök terén, szovjetellenes beszéddel kezdte és még 10 éve is veszélyforrásként ostorozta Oroszországot. A változás hírek szerint 7 éve kezdődött nála és a döntő momentum az volt, amikor 3 évvel ezelőtt aláírta a sok tekintetben mindmáig titkos paksi szerződést. Tárgyalnak az olcsóbb orosz gázszállításokról is. Mindkét téma fontos a rezsicsökkentés folytatása miatt a választások közeledtével. A magyar ellenszolgáltatás politikai jellegű: Orbán már elítélte az oroszellenes nyugati irányvonalat, valamint a megtorló intézkedéseket. Az illiberális demokrácia meghirdetése óta pedig megvan az ideológiai alap is a két erős ember barátságához: nyugatellenes nacionalizmus, tekintélyelvű uralmi szerkezet, összeesküvés elméletek terjesztése a felülről ellenőrzött médián keresztül. Magyarország Putyin legfőbb partnerének tűnik az EU destabilizálásában. Csak éppen az orbáni rendszer nem nyílt diktatúra, hanem vegyes jellegű, autoriter vonásokkal.

FT

financial_times.jpg

A Bizottságnak küldött válaszában Lengyelország alaptalannak minősítette az unió aggályait az igazságszolgáltatás átpolitizálása ügyében. A12-oldalas levél azt hangsúlyozza, hogy a reform teljes mértékben összhangban van az EU normáival. Brüsszel előzőleg azt kifogásolta, hogy súlyos veszélyek fenyegetik a demokratikus játékszabályokat, a bíróságok függetlenségét. Azt sürgette, hogy a varsói kormány vagy egy hónapon belül vonja vissza a tervezetet, vagy módosítsa azt. A tervezet leginkább vitatott része, hogy a parlament ellenőrzése alá kerülne a bírák kinevezésére hivatott testület, a Legfelsőbb Bíróság tagjai pedig csak akkor maradhatnának hivatalukban, ha az államfő megerősíti őket. Az unió kemény álláspontot képvisel a lengyel ellenállás kapcsán, azzal fenyeget, hogy beindítja az eljárást a 7-es paragrafus alapján. Azt fontolgatja, hogy a tagok figyelmeztetést adnának ki a jogállam súlyos megsértésének kockázata miatt. Ehhez négyötöd szükséges, vagyis meg lehetne kerülni a magyar vétót. Mint emlékezetes, Orbán Viktor jelezte, hogy megakadályozza a szankciókat. Erre akkor van lehetősége, ha példátlan módon megfosztanák Lengyelországot a szavazati jogától, mert abba minden tagállamnak bele kellene egyeznie.

NZZ

nzz.jpg

Rendkívüli színházi élménynek nevezi a kritika a Mundruczó Kornél rendezte Látszatélet zürichi bemutatóját, amely bevezeti a nézőt a magyar áldemokrácia viszonyaiba. Mint írja, a cím oly módon akár az is lehetne: a Demokrácia utánzata. A darab alapja, hogy Budapesten fényes nappal leszúrtak egy fiatal romát, ám kiderült, hogy a tettes maga is roma. A színpadon azonban az jelenik meg, hogy miként bánnak ma Magyarországon a kisebbségekkel. De olyan látványosan, hogy arra még nem volt példa színházban. A Látszatélet a világ metaforája. A fordulat új vesztesei a régi áldozatok, a társadalom legelesettebb tagjai. Ami ebből következik, az káosz és pusztítás. A következő nemzedék ott áll az emlékezés romhalmaza előtt. Hogyan nőjön fel egy öntudatos fiatalság ilyen körülmények között? A produkció be fog vonulni a színház történelmébe, a háromhetes zürichi fesztivál csúcspontját jelenti.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5912787026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.29. 08:49:16

"Orbán szerint ebből Magyarország számára az következik, hogy nem szabad egyetlen hatalomra támaszkodnia."

Így igaz.

Index isis alkaida mind CIA termék 2017.08.29. 09:36:41

Ha a szerző és a Putyin látogatása miatt ajvékolók nem zárják el AZONNAL otthon az orosz gázt, akkor ők is cinkosok a diktátor-tömeggyilkos-autokrata Putyin hatalmának kiterjesztésében.
Én támogatom az ötletet:
ballippsiknek minden orosz földgázt ELZÁRNI! Azonnal!
Otthoni gáztűzhely- csao; lehet kihajítani
Földgáz égetéséből nyert elektromosság- szintén elzárni; minden ballippsinek.

Ha ezt nem lépitek meg- Putyin csicskái vagytok és maradtok!

Mano1970 2017.08.29. 10:23:17

Na a két IDIÓTA troll!Nyalogassátok egymás ánuszát,ha már így egymásra találtatok!

Frenk12 2017.08.29. 12:21:16

Érdekelnek otthoni munkák, pénzkeresési lehetőség? (Nincs MLM, piramis, egyéb visszataszító dolog :) ) Amivel találkozhatsz: YouTube partner program és nézettség növelés, Instagram Marketing, Fordítási Munkák, Freelancer munkák (bármi, programozástól kezdve, videó vágás, amit el tudsz képzelni), Ingyenes Domain szerzés, Ingyenes VPS :)..
Csekkold: valodi-otthoni-penzkereses.blogspot.com/

2017.08.29. 12:55:36

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Birkuci ! Támaszkodni a kocsmában a pultra, vagy a görbebotra, netán a járókeretre szoktak. Meg a falnak, miután túlságosan is sok volt a pia vagy túl sok volt a csík az asztalon, na nem a fehér lisztből.

De azért valamit elfelejtettetek, a nagy és mindennapi sorosgyurkózásban. Hogy mit ? Hát csak azt hogy Putyin, soha, de soha nem felejt . Nem felejti el a csúti pohosnak, azt hogy az egykori SZU katonáit, ezáltal a népeit, keleti haramiának és hordának nevezte.
Tudod, fehér ember nem felejt--mondja a népi fáma. És Putyin sajnos fehér, még ha orosz is !!

Csak hogy tudd, a világ vezető katonai és gazdasági hatalmaira nem támaszkodni kell, hanem előnyös és kölcsönös gazdasági együttműködésre kell törekedni velük. Mert én bizony emlékszem, nem olyan régen még Amerika volt a minden, a csodatévő, a jövő, az álmok netovábbja, ma pedig Oroszország a megváltó, a csodatévő . De remélem orsós vezír, tisztában van vele, hogy Putyinnak hazudni nem lehet !! Sem igérgetni, sem pedig blöffölni ! Mert ő ha kérdez, annak következménye van.

@Index isis alkaida mind CIA termék: Öregem ! Ha olyan messze laknál, mint amekkora hülye vagy, soha de soha nem érnél haza. Kóborolnál és járkálnál, mint a bolond gyerek a villanyoszlop körül és közben kiabálnád, hogy "dik anyám, dróton dzsavel, a petró " !

Na kb ezen az értelmi szinten vagy, miközben halvány lila gőzöd sincs, hogy mi a politika és mi az üzlet, de bárkinek kinyalod a seggét, mert a takonyművek ezért fizet. Remélem néha megtörlöd a szádat, mert barna, ám nem a csokitól, remélem tudod !?
Különben jó étvágyat hozzá !

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.29. 13:49:21

@jános515:

Nem lehet előnyös szerződést kötni a jelenlegi rendben. Nem érdekünk ez a mocskos rend fennmaradása.

Putyin kiváló gyakorlati politikus, nem az érzelmei vezetik.
süti beállítások módosítása