B1 blogcsalád



Semjén beletaposott Mészáros Lőrinc hobbijába - szünetel a jogalkotás

2017. május 16. - ashwood

meszaroslorincfidesz-copy-d000103a3e3f50e8686f4_0.jpgÁprilis elejére ígérték az új vadászati törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletet – ám a jogszabály még mindig nem jelent meg. A háttérben a kormányzati vadászlobbi frakcióinak harca áll.

Március közepén zárult a tavaly elfogadott vadászati törvényhez kapcsolódó, a földművelési minisztérium által kibocsátandó végrehajtási rendelet társadalmi vitára bocsátása. A vélemények becsatornázása után már csupán egy rövid, kodifikációs időszakot ígért a tárca, legkésőbb április közepi megjelenéssel. Ehhez képest is már legalább egy hónapos csúszásban van a jogszabály, és úgy tudjuk: egyhamar nem is lesz belőle rendelet.

A háttérben a kormány belül több frakcióra szakadt vadászlobbi egymásnak feszülése áll.

Érdemes az elején kezdeni: a vadásztársaságok 20 évre kapják meg az államtól kijelölt területeiket. Ez a periódus nemrég lejárt, lehetőséget biztosítva a kormánynak kedves politikusoknak és vállalkozóknak, hogy hatalmas területekhez jussanak – miközben a vadászatból is kiszorítsák az egykori barátokat. (Simicska Lajos itt is vesztett, egészen elképesztő módszerekkel rakták ki korábbi vadászterületéről.)

Azt új területeket megszerző, újonnan alakult társaságok egy része csak a zsákmányszerzést látta maga előtt, mohóságában egyáltalán nem számolt a vadásztársasági léttel együtt járó, gyakorta nagyon komoly költségekre.

A régi iskolához sorolható Semjén Zsolt, a kormány fővadásza személyesen felügyelte a törvény, majd a rendelet koncepciójának kialakítását is. Nem meglepő, hogy a végeredmény az ő szája ízének lett megfelelő. Már a törvény is komoly, eddig nem viselt terheket rótt a vadásztársaságokra, amelyeket aztán tovább tetézett, pontosabban csak tetézett volna a végrehajtási rendelet. Így egyebek mellett például a társaságoknak előre kellett volna kifizetniük a földművelőknek az éves vadkár összegének tetemes részét. Ilyen jogcímen tavaly 2,5 milliárd forintot pengettek ki a vadászok a földtulajdonosoknak.

Semjénnel szemben áll az új földesurak társasága, élükön a vadászatba most bekapcsolódott, 17 ezer hektáros területet megszerző Mészáros Lőrinc. Az új uraknak eszük ágában sincs anyagi áldozatot is hozni kedvtelésük érdekében – inkább minden befolyásukat latba vetik, hogy olyan jogi környezet alakuljon ki, amely kizárólag nekik kedvez.

A végeredményre még várni kell, de abban biztosak lehetünk, hogy ha a közérdek ütközik néhány fideszes főkáder magánérdekével, ott az előbbi húzza a rövidebbet.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9212508621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janossz 2017.05.16. 20:31:26

Tizenhétezer hektár. Az harmincnégyezer focipálya.
Gondoljátok meg, proletárok! :-)

11110000 2017.05.16. 21:09:05

"nem számolt a vadásztársasági léttel együtt járó, gyakorta nagyon komoly költségekre"

Hol te tanulta magyar?
Kér pénz visza, tégedről átbasztak nagyon bele neki.

Phteven 2017.05.16. 21:57:18

Ezt a területet is lerabolják, tönkreteszik, mint mindent, amihez eddig hozzáértek.

Kelly és a szexi dög 2017.05.16. 23:21:48

Ha a földesúr vadászik, akkor a saját földjén keletkezett vadkárt saját maga fizeti...?

Cpeti123456 2017.05.17. 06:59:19

Lassan a géppisztolyos vadászat ismét divatba jön...

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.05.17. 08:35:23

Ugyanmár, mi az hogy kiraknak vadászterületről? Elég egy puska meg egy bakancs, aztán irány az erdő. Ez nem tetszik mié szaroskának? Jöjjön oda, oszt lerendezzük mint a vadnyugaton. Egy likkal a homlokán szedik össze a geci haverjai ezt a pattogó gázköcsögöt ha sokat ugrál.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.05.17. 08:38:07

@Cpeti123456: Uzival mészárosokra, orbánokra, lázárokra, semjénekre az új vadászhobby. Csak hogy szokják ezek a parasztok milyen űzött vadnak lenni.

bearman 2017.05.17. 11:27:19

@Kelly és a szexi dög: Majd biztos! Mit gondolsz, miért fizet a paraszt adót? Majd a drága állambácsi megbünteti a földesúr bűnös vadásztársaságát a nem fizetésért 100 forintra, és kifizeti a vadkárt, pár milliárdot a földesúrnak. Adóforintokból. Jóhogy. Ami jár, az jár, megmondta a Harrach elvtárs is.

Fehér Andor 2017.05.17. 17:55:11

Megsúgom hogy a jogalkotás nem pusztán "legalább egy hónapos csúszásban" van, ugyanis a Vadászati törvény 2016. július 1-én hatályba lépett részeihez sem készült el a rendeleti szintű szabályozás. Ez pedig már több, mint 10 hónapos csúszás. Valahogy egyik ellenzéki párt sem teszi szóvá.

"Már a törvény is komoly, eddig nem viselt terheket rótt a vadásztársaságokra, amelyeket aztán tovább tetézett, pontosabban csak tetézett volna a végrehajtási rendelet. Így egyebek mellett például a társaságoknak előre kellett volna kifizetniük a földművelőknek az éves vadkár összegének tetemes részét."

Ezt már önmagában a törvény is előírja, a végrehajtási rendelet tervezete viszont egy árva szót sem szólt erről.

"Semjén Zsolt, a kormány fővadásza személyesen felügyelte a törvény, majd a rendelet koncepciójának kialakítását is. Nem meglepő, hogy a végeredmény az ő szája ízének lett megfelelő."

Fenéket. Semjén nagyon kis fiú volt ebben a történetben, amikor konfliktus volt, mindig a rövidebbet húzta. Akkora a súlya a kormányban, mint a KDNP-nek az országban.

Fehér Andor 2017.05.17. 18:03:17

Ha a B1 blognak vannak megfelelő forrásai, érdemes volna tovább göngyölíteni ezt a sztorit. Kiemelve mondjuk a NAK és a MAGOSZ gátlástalan nyomulását.

Fehér Andor 2017.05.17. 21:31:48

"Ehhez képest is már legalább egy hónapos csúszásban van a jogszabály, és úgy tudjuk: egyhamar nem is lesz belőle rendelet."

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Ma jelent meg :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

kiskutyauto 2017.05.17. 23:15:03

Fel lesz lógatva az összes hazaáruló parazita féreg...
süti beállítások módosítása