B1 blogcsalád



Kétmilliós kisebbség tartja fogságban az országot

2017. május 02. - ashwood

kc3a9zcsc3b3k_orban-schmittpali.jpgNem kell bedőlni a kormánypropagandának, amely szerint a társadalom nagy többsége a Fideszt és személy szerint Orbán Viktort támogatná. Valójában egy kétmilliós kisebbség képes Fidesz-rabságban tartani az országot, olyannyira, hogy az átszabott választási rendszerrel ez kétharmados többséghez közeli arányokat produkál a parlamentben.

A társadalom elsöprő többsége támogatja a kormányt! A nemzeti konzultációs ívet már 600 ezren küldték vissza! A pártok versenyében stabilan és toronymagasan vezet a Fidesz! Ezek az unásig hallott kormányzati panelek, amellyel a kedves vezető és galerije igyekszik minden lépését legitimálni. Azonban érdemes néha a százalékok és diagramok mögé pillantani - mindjárt más lesz a kép.

A Publicus legújabb közvélemény-kutatását alapul véve – bár a többi intézet is 3 százalék körüli szórásban marad - az látszik, hogy a Fidesz valóban toronymagasan, a többi párt támogatottságához képest legalább duplájával vezeti a sort a biztos szavazók körében. Sőt, komolyan megközelíti az 50 százalékos támogatottságot. Mit jelent ez konkrét szavazatokban?

  • Magyarországon nagyjából 8 millió szavazójoggal rendelkező állampolgár él.
  • Közűlük 2 millió akkor sem megy el szavazni, ha az élete múlik rajta.
  • 6 millió aktív választó 25 százaléka támogatja a Fideszt – vagyis 2 millió ember.
  • A teljes ellenzéket – minden, nem kormánypártot ide értve – a teljes népesség 34 százaléka, vagyis 2,7 millióan.
  • A bizonytalanok, nem szavazók 3,36 millióan vannak. Ha ebből levesszük a biztosa nem szavazókat, akkori is marad 1,3 millió állampolgár, akik vagy rejtőzködnek, vagy még nincs pártjuk.
  • Ha csak a baloldalhoz sorolt ellenzéki pártok össztámogatottságát nézzük, akkor rájuk ma 1,84 millióan voksolnának.
  • Ha azt feltételezzük, hogy a rejtőzködő szavazók nem támogatják a kormánypártokat, akkor a politikailag aktív népességből 4 millióan állnak szemben a Fidesz-rezsimmel.

Vagyis kijelenthető: 2 millió fideszes törzsszavazó – jobban mondva Obán-hívő – tartja ma sakkban a társadalom nagyobbik, a kormányt elutasító részét.

Ez nem új jelenség, a 2014-es választásokon, amikor ismét – ha vékonyan is – kétharmados többséget szerzett a Fidesz, csupán 2,14 millió voksot kapott. Szemben az MSZP-re (és faramuci koalíciós listájára) leadott 1,3, a Jobbiknak behúzott 1 millió szavazat mellett. Tehát már '14-ben sem állt a társadalom többsége a kormány mellett, azonban a számukra kedvező módon átrajzolt választási rendszernek és az ellenzék széttöredezettségének köszönhetően valódi támogatottságuk sokszorosának megfelelő parlamenti helyhez jutottak.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha létre jönne egy olyan technikai koalíció, amelyben minden ellenzéki párt – vagyis a Jobbik is – szerepelne, akkor a szavazatszámok automatikusan összeadódnának. Ám minden jel arra mutat, hogy nem is érdemes ezen matekozni – a balellenzéki pártok egymással sem képesek érdemi megállapodást köti, hát még a szélsőjobbról belfelé mozgó, identitás-válságban vergődő Jobbikkal.

E megosztottság és a hatalommal való szemérmetlen visszaélésé biztosítja jelen pillanatban is a Fidesz elsöprő fölényét. Amennyiben pedig az ellenzék képtelen eldönteni, hogy személyes, egzisztenciális érdeke a fontosabb, avagy az Orbán-rendszer lebontása, akkor 2018-ban is könnyedén veszi majd az akadályt az állampárt. Akár újabb kétharmaddal, amelyet a szavazók egynegyedétől kapnak majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5312473503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.02. 11:52:19

S mi ezzel a gond? Szerinted ne a legnagyobb párt alakítson kormányt, hanem a legkisebb?

Tessék csinálni egy egyesült ellenzéki pártot, s ha az tényleg a legnépszerűbb, az fog kormányozni!

FCUK 2017.05.02. 12:14:04

"a 2014-es választásokon, amikor ismét – ha vékonyan is – kétharmados többséget szerzett a Fidesz, csupán 2,14 millió voksot kapott." listán, ezt kifelejtettétek. egyéniben meg 90%-nél több mandátumot szerzett.

"Akár újabb kétharmaddal, amelyet a szavazók egynegyedétől kapnak majd." akarod mondani a közel felétől, mint 2014-ben.

gyerekek, tényleg ennyire futja csak? mindössze azért nem szedi az ember mondatról-mondatra szét a szöveget, mert nem ér annyit.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.05.02. 12:17:19

@FCUK: Egyéniben is sok helyen csak hajszálnyival nyertek...

ulpius66 2017.05.02. 12:33:04

Azt a jó kurva anyját ennek a fasiszta FideSS-maffiának!!!

Ezzel szemben a nagyon demokratikus 335 milliós USÁ-ban 65 millió szavazattal lehet valaki elnök.....ráadásul úgy, hogy mintegy kétmillió szavazattal kevesebbet kapott, mint az ellenfele a Klintonné...

A még inkább demokratikus Franciaországban, mint a múlt héten láthattuk, az lesz elnök, akire a szavazók kevesebb, mint negyede szavazott.....azaz a szavazók bő háromnegyede nem őt támogatta....... hol van ez a Fidesz 45%-hoz!!!!!

ulpius66 2017.05.02. 12:37:07

Kedves Asvúd!

Gondolom akkor nem vernéd ennyire a nyálad, ha a ballibsiknek lenne kétmillió szavazattal kétharmaduk a Parlamentben......

Mint jól tudjuk, minden választási rendszer szar, amiben nem a ballibsik nyernek!

A ballibsiknek az a rendszer volna a jó, ahol az egymillió szavazójukkal tartanák sekkben az országot!!!!!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.05.02. 12:46:13

@FCUK: Nem vicc, keresd meg a 2010-es és 2014-es eredményeket.

@ulpius66: Az ellenzékkel az a baj, hogy ugyanolyan hülyék a politikusai, mint a kormányé, így nincs értelme rájuk szavazni se.

FCUK 2017.05.02. 12:47:45

@Online Távmunkás: úgy értem, az vicc, hogy nem elég egy szavazattal nyerni, hanem x százalékkal kell? :)

morpho 2017.05.02. 14:33:18

@FCUK:
"a Fidesz, csupán 2,14 millió voksot kapott." listán, ezt kifelejtettétek. egyéniben meg 90%-nél több mandátumot szerzett"

Na nebasz! Attól, hogy valaki listán és egyéniben is szavaz, még nem lesz belőle két ember te nagyon hülye!! :)) Hogy lehet valaki ennyire hülye! :))

FCUK 2017.05.02. 14:35:33

@morpho: már megint házhoz jössz a pofonért? ha elolvasod a mondatot, akkor látod, hogy a nagyagyú poszter voksot ír és nem szavazót :)
tudod, egy szavazó lehet több voks is, választáson jellemzően kettő :)
elmagyarázzam a voks és szavazó szavak jelentése közötti különbséget, vagy ennyi elég? :D:D:D

morpho 2017.05.02. 14:40:01

@ulpius66:
Te és az USA-ban és Franciaországban is egypárti választási rendszer van, vagy nemzeti konszenzussal, valamennyi párt által elfogadott? Csak azért kérdezem, mert ha véletlenül nem egypárti a rendszer, akkor nem jó a példa. Ráadásul ezekben az országokban elnöki rendszer van. Ha Magyarországon elnöki rendszer lenne, Orbán nem biztos, hogy nyerne. Szoktátok még írni a Brit példát, ahol csak egyéni körzet van és győztes mindent visz. Itt most jelenleg a két képviselő kivételével mindenki fideszes lenne. Aha. És a fidesz már 90-ben és 94-ben sem jutott volna be a parlamentbe és Orbán már segédfogalmazó lenne a CEU irattárában! Nem érdemes más rendszereket előhúzni, mindegyikkel van valami bibi. Ráadásul kit érdekel? Magyarországról szól a poszt, te meg terelsz és relativizálsz! Tipikus narancskullancs gazember!

morpho 2017.05.02. 14:41:18

@FCUK: "úgy értem, az vicc, hogy nem elég egy szavazattal nyerni, hanem x százalékkal kell? :) "
Mint amikor 98% támogatta az ÉRVÉNYTELEN népszavazást?

FCUK 2017.05.02. 14:43:02

@morpho: sajnos az, mivel érvénytelen lett, csak egy elég nagy kétszámú közvéleménykutatás lett, annál meg számítanak a százalékok. de eltértél a témától, csak nem szarul érintett, hogy kiderült, mennyire hülye vagy? na szép napot, válaszolhatsz, ha nagyon akarsz, de leszarom :)

morpho 2017.05.02. 14:44:05

@FCUK: Ezt nem magyarázod ki pubi! :))) Ugyanis te magad adtad össze! :)) Nesze itt van: "Akár újabb kétharmaddal, amelyet a szavazók egynegyedétől kapnak majd." akarod mondani a közel felétől, mint 2014-ben."

A fele csak úgy jön ki, ha összeadod te nagyon hülye!! :))) Istenem és még ki is plakátold, hogy milyen hülye vagy, ahelyett, hogy elsunnyognál! Buta narancskullancs!

Toadwart66 2017.05.02. 14:44:11

Nem az a gond, hogy nyernek, hanem amit művelnek. Az az igazi szívás nagyjából 9,845 millió ember számára. Van pár millió együgyű lélek, akik kimondottan élvezik, ha nagy nyilvánosság előtt hülyét csinálnak belőlük, meg, hogy kedvükre tapsolhatnak. Boldog, elégedett emberek. 2018-ban valószínűleg ujjongani fognak a gyünyörűségtől. Aztán egyszer majd nem. Ez volt a Kádár-rendszerben is. Amelyik oldalon egy Stefka István áll, onnan én gyorsan elhúzok. Nem bírom azt a savanyú pofáját. Ráaádsul megrögzött anarchoszindikailsta vagyok egy kis német idealizmussal vegyítve.

FCUK 2017.05.02. 14:45:59

@morpho: igen, 2014-ben is a szavazók közel fele a fideszre szavazott, és most is felméréstől függően, 43-52 % között állnak.
ez a szavazók fele.

Toadwart66 2017.05.02. 14:52:37

A baráti Kazahsztánban az ellenzéki pártok mindössze 1 főt delegálnak. Rengeteg dolga lehet szerencsétlen párának. Az a rengeteg egyeztetés, bizotságosdi meg ilyesmik. Mire este lesz, szerencsétlennek valószínűleg habzik az egész háta, mint egy cseh söröslónak.

morpho 2017.05.02. 14:54:03

@FCUK: Na mivan pubi? Utánaszámoltál és neked is kijött, hogy hülye vagy?? A fidesz 2014-ben 2 142 142 szavazatot kapott. Biztos voltak olyanok, akik egyéniben a fideszre szavaztak, de listán a szocikra :)) Ez a szám pont az, amiről a poszter írt és világosan látszik, hogy az összes szavaző 20% ával szerezték meg a mandátumok 67%-át egy olyen rendszerben, amit ők írtak meg saját magukra. Örülök, hogy egyetértünk a tényekkel.

Toadwart66 2017.05.02. 14:54:16

@FCUK: "Igen, 2014-ben is a szavazók közel fele a fideszre szavazott, és most is felméréstől függően, 43-52 % között állnak. Ez a szavazók fele." És ebben tulajdonképpen mi a jó?

FCUK 2017.05.02. 14:58:33

@morpho: az összes szavazó száma ma itthon 8 milla kb, ennek a 20%-a 1,6 millió. egyetértünk, amennyiben a listás 2,1 millióval szereztek kétharmadot (nem), vagy amennyiben az 1,6 millió egyenlő 2,1 millióval. nem.

morpho, mondtam már, hogy a számokat (is) hagyd, mert olyan hülye vagy hozzá, mint Kunhalmi a nyelvekhez.

FCUK 2017.05.02. 14:59:33

@Toadwart66: senki nem állítja, hogy jó vagy rossz, de elnézve a másik oldalt, jó. abban sem tudnak megegyezni, hogy ki kivel és ki ellen van, mit akarnak egy országgal kezdeni? :)

morpho 2017.05.02. 15:01:43

@Toadwart66:
Ez nem a szavazók fele, hanem azoknak a fele, akik biztosan ígérik a részvételüket. Egyébként semmi jó nincs benne. Viszont amiről nem szól a fáma, az a kampányfinanszírozás, a médiakampány és a választások technikai módosításai, amivel gyakorlatilag leválthatatlanná tették magukat. Innentől kezdve már nem is lényeges, hogy hány szavazójuk van. Mondhatni tökmindegy. Ráadásul a választásokat folyamatosan szabályozzák. Most például az évközbeni plakátkampányt akarják ellehetetleníteni. Amit ők is alkalmaztak. "Gyurcsány a hibás!" Ha ők csinálják, akkor ok, de ha ellenük, akkor betiltják. Ilyet lehet még párat mondani. Ez az igazi gyalázat!

morpho 2017.05.02. 15:05:44

@FCUK: 25%-ot akartam írni, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet. A többi stimmel!
Tudod én legalább elismerem, ha elírtam egy számot. Te viszont összeadtad a listás és az egyéni szavazókat! Muhahaha! :)) A lényeg viszont továbbra is az, hogy a választók 25%-a 67%-os mandátumarányt eredményez.

FCUK 2017.05.02. 15:08:32

@morpho: hazudtál, ennyi. megint.
valamint kevered a szavazók és szavazati joggal rendelkezők fogalmát. 25% akkor lenne, ha midnenki elment volna, ami ugye sosem fordul elő itthon :) jaj, morpho, ez már kínos. nagyon szar napod van ma :) és kedd is ráadásul, a patás meg még mindig nem bukott meg. nem is csoda, ezzel a színvonallal, amit te is nyomsz, nehéz buktatni :D

annamanna 2017.05.02. 15:13:53

@morpho: Miért ez, miért nem az, hogy az ellenzéki pártok tulajdonképpen nem érdekeltek a váltásban, ezért aztán nem is hajlandóak megállapodni és összefogni? Ha az ellenzék le akarná váltani a kormányt, nem kellene bosszankodni. Senki nem akar felelősséget vállalni, senki nem akarja elvinni a balhét. Ez nem a kormánypárt hibája. Nem lehet mindig a fideszre mutogatni.

Toadwart66 2017.05.02. 15:14:10

@FCUK: Ebből adódik a legtöbb kalamajka. A Fidesznek egyre kevesebb körülményt kell figyelembe vennie. A szociknak legalább ott volt egy potens ellenzék, amelyik folymatosan rugdosta őket. Mitől féljen Orbán? A kemény FB bejegyzésektől?

FCUK 2017.05.02. 15:16:42

@Toadwart66: egyetértek, egy potens ellenzék kellene. De az nem a mai ellenzék lesz. Ezek mennek a kukába.

morpho 2017.05.02. 15:26:28

@FCUK: Ezzel a kakaó tereléssel nem sokra mész pubi! Te elolvastad, értelmezted a posztot? Csak mert ha nem, akkor lassan célszerű lenne! Például az is benne, van, hogy van aki sosem megy el szavazni. Te meg idetolod, mint újdonságot. Az, hogy elírtam egy számot nem hazugság. Az a hazugság, hogy hogy létrehoznak egy olyan választási rendszert, ami a fideszt leválthatatlanná teszi. Te meg ehhez asszisztálsz gazember! Ez a gyalázat!

morpho 2017.05.02. 15:29:25

@annamanna:
Tök igazad van! Az úgynevezett ellenzék pont annyira benne van ebben a gyalázatban. Amióta felesküdtek az ellenzéki képviselők a fideszes egypárti parlamentre (van az a pénz), azóta hányok tőlük! Teljesen új arcok kellenek, le kell takarítani a magyar politikai elitet a picsába. Kezdhetnék azzal, hogy nyilvánosságra hozzák az ügynök aktákat.

morpho 2017.05.02. 15:33:12

@Toadwart66: "Mitől féljen Orbán?"

Nincs semmilyen ellenerő, ezért kell mindig kitalálni valami kamut, ami ellen harcolni kell! Ha nem lenne senki, akkor felmerülhetne a kérdés, hogy miért pont ő van kormányon? Normális demokratikus rendszerekben az ellenzék látja el az ellensúly szerepét. Magyarországon ilyen nincs, ráadásul a közjogi fékek és ellensúlyok rendszerét már teljesen lebontották, egyedül a civil szervezeteket nem, de most pont ez zajlik. Aztán már nem hívja fel a figyelmet senkii semmire.

FCUK 2017.05.02. 16:13:02

@morpho: jól figyelj, mert többször nem mondom el (mondjuk megérteni úgysem fogod) :):):)

szóval:

terelés az, ha a hazugságaidra felhívja az ember a figyelmet? vagy az a terelés, ha nem arról beszél valaki, amiről te akarsz? ki vagy te?
én megértettem a posztot, írtam is róla:
"a 2014-es választásokon, amikor ismét – ha vékonyan is – kétharmados többséget szerzett a Fidesz, csupán 2,14 millió voksot kapott." listán, ezt kifelejtettétek. egyéniben meg 90%-nél több mandátumot szerzett.

"Akár újabb kétharmaddal, amelyet a szavazók egynegyedétől kapnak majd." akarod mondani a közel felétől, mint 2014-ben.

gyerekek, tényleg ennyire futja csak? mindössze azért nem szedi az ember mondatról-mondatra szét a szöveget, mert nem ér annyit.

érdekes módon, te gyakran elírsz számokat, de az mindig csak tévedés, persze :)

a választási törvényben nincs benne a fidesz neve, az nyer, aki a legtöbb szavazatot szerzi. az, hogy szerintetek demokratikusabb külön-külön összeszedni a szavazatokat, aztán egy tök más kormányprogramra összeállni, a ti bajotok. szerintem az a tisztességesebb, hogy előre megmondjátok, ki kivel áll össze és mit akar csinálni, aztán arra kértek támogatást. ja, hogy akkor meg buktok? szar helyzet.

részemről ennyit rólad. vannak szűrőprogramok, használd, és akkor nem látod, amit írok. mert ugye írni jogom van, még ha a blog fenntartói sorozatban tiltanak is. sebaj, új mail és repülünk tovább :)

FCUK 2017.05.02. 16:14:14

@morpho: ja, fékek és egyensúlyok. ellensúlyt csak a kulturálatlan barmok mondanak.

annamanna 2017.05.02. 16:21:36

@morpho: amit írsz, abban pont az nincs benne, amire szükség volna: az összefogásra és a feladatmegoldásra, felelősségvállalásra. Abból, hogy el kell takarítani azokat, akik most vannak, nem következik az, hogy a következők majd össze tudnak fogni egymással, és hajlandóak lesznek megoldani a feladatokat. A mutogatás és támadás nem elég. Az ügynökakták feltárása persze nyilván nagyon fontos lenne; de abból sem lehet megtanulni azokat a hiányzó készségeket, mint az összefogás, feladatmegoldás, felelősségvállalás. Szerintem a mostani pártokkal sem volna semmi probléma (akár még a fidesszel sem), ha a funkcionáriusok hajlandóak lennének nekiállni a problémák megoldásának. A baj az, hogy senki nem csinál semmit, a fideszt pedig a közös bűn tartja össze. Talán a többi pártot is. És nem az a lelkesedés, hogy a feladatokat meg kéne oldani.
Momo, LMP - nem akarnak összefogni senkivel, mert nem piszkolják be a kezüket.
A Jobbikkal direkt senki nem akar közösködni. A többiek is úgy oldják meg a felmerülő problémákat, hogy osztódással szaporodnak. Mindenki alapít egy új pártot, mindenki ott téblábol a startvonalnál, és úgy tesz, mintha csak a pisztolylövésre várna, hogy elindulhasson, pedig már mindenkinek rég futnia kéne.
Amíg Kunhalmi fizetést kap az idióta röhögésért, Dúró Dórát megfizetik a melleiért, nem sorolom, addig minek összefogni, minek csinálni bármit is, minek felelősséget vállalni? Így is eldöcögünk.
Szerintem ezt érdemes elolvasni és átgondolni, 500 éve így látott minket egy osztrák: mult-kor.hu/cikk.php?id=5564
És most hogy lát? Nagyon sok probléma tökugyanaz maradt 500 év múlva is: széthúzás, klikkesedés, felkészületlenség, felelőtlenség; senki nem csinál semmit elég komolyan. Amíg elég másokra mutogatni, addig eldagonyázgatunk itt a posványban az eus segélyekből. Már olyanok vagyunk, mint a cigánytelep a falu szélén, ahol folyton áll a bál, de soha nem jutnak sehová, és senki sem csinál komolyan semmit; nem ér rá, mert az a fontos, hogy Kalányos Ármándó épp elverte Orsós Dzsenifert, és balhé van, amibe mindenkinek be kell szállni. Hogy közben meg kéne kapálni a krumplit, az le van szarva. Aki kapál, nem ér rá verekedni; aki verekedik, nem ér rá kapálni. A kettő együtt nem megy, és mi 500 éve is inkább a verekedésre szavaztunk. Az osztrák zsoldos meg csak lesett, hogy itt mi megy.

sinus67 2017.05.02. 17:42:57

@MaxVal BircaMan HJCD: Attól, mert többet kapott, mint a többi még a többség nem öt akarja. Ha a támogatottság-arányosan kerülnének be képviselők, akkor koalícióra lépve a több szavazatot kapott helyett mások alakíthatnának kormányt. Ennek kiküszöbölésére alkották a jelenlegi választási rendszert!
Ma igazságtalanul kap "plusz pontokat" a több szavazatot kapó. Olyan, mintha virtuális szavazóbázisa lenne a fidesznek. Azaz a választási rendszer igazságtalansága miatt, jelen nem lévő plusz támogatottsághoz juttatja azt, aki a több szavazatot kapja.
Ne mondd nekem, hogy ez helyén való! Mondjuk számodra most még igen, de minden változik. A fidesz támogatottsága is!

FCUK 2017.05.02. 17:51:47

@sinus67: te valamit félreolvastál, leginkább más ország választási törvényét olvastad el. amiről te beszélsz, az az, mikor a győztes párt kap plusz x parlamenti képviselői helyet. van ilyen európában is. listás és töredékszavazatok voltak a korábbi törvényben is, most is az van. meg az egyéni körzetek.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.02. 18:12:01

@sinus67:

Minden aránytalan választási rendszer ilyen.

Hozzáteszem: arányos választási rendszer esetében is a Fidesz lenne a legnagyobb párt.

Szerinted mennyi ideig működne egy ballib-Jobbik koalíció, melynek ráadásul nem is biztos, hogy meglenne a stabil többsége?

Ha Mo-on tökéletesen arányos választási rendszer lett volna 2014-ben, az eredmény a következő lett volna:
- Fidesz: 90 mandátum,
- ballibek: 54 mandátum,
- Jobbik: 43 mandátum,
- LMP: 11 mandátum,
- egyéb: 1 mandátum.

Ballib = Jobbik = 97 mandátum. A kormányalakításhoz 100 kell minimum.

Míg a Fidesznek elég lenne már az LMP is.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.02. 18:13:27

@sinus67:

Logikád szerint igazságtalan választási rendszer a francia, az amerikai, az angol, az olasz, a görög, a kanadai, s még sorolhatnám...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.02. 18:16:21

@morpho:

Lássuk a korábbi választási rendszert!
- az MDF 1990-ben 25 %-os támogatottsággal megszerezte a parlamenti mandátumok 43 %-át
- az MSZP 1994-ben 31 %-os támogatottsággal megszerezte a parlamenti mandátumok 54 %-át
- az MSZP 2002-ben 42 %-os támogatottsággal megszerezte a parlamenti mandátumok 46 %-át
- az MSZP 2006-ban 43 %-os támogatottsággal megszerezte a parlamenti mandátumok 49 %-át
- a Fidesz 2010-ben 53 %-os támogatottsággal megszerezte a parlamenti mandátumok 68 %-át.

Igazságtalan, ugye?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.02. 18:17:00

@Toadwart66:

Te inkább arra válaszolj, miért rettegsz blogodban a véleményektől...

morpho 2017.05.02. 18:33:43

@FCUK: Egyszer írtam el egy számot! Meg is köszöntem, hogy észrevetted. A törvényben egyenlőre tényleg nincs benne, hogy csak a fidesz nyerhet, de erre egyenlőre nincs is szükség, mert úgy van kitalálva a rendszer, hogy csak a fidesz nyerhet. Az a fidesz, akivel már a francia elnökjelölt is úgy példálózik, hogy "Orbán rezsimjében nincs nyílt és szabad demokrácia" Biztos Soros György embere ő is!

FÉKEK ÉS ELLENSÚLYOK!!!!! Az egyensúlynak ebben a mondatban nem van értelem neki! Csak az használja, aki bunkó és nem is érti, hogy miről ugat! Istenem, hogy kifogtam a világ leghülyébb narancskullancsát!
parameter.sk/rovat/paravelemeny/2014/12/17/az-nem-ugy-van-1-mik-azok-fekek-es-ellensulyok

FCUK 2017.05.02. 18:47:43

@morpho: checks and balances. Ha nem érted, ne használd.

A francia elnökjelölt nyilatkozatát olvastam, véleményt mondott, nem tényt.

Ami meg a törvényt illeti, a legerősebb, ergo legnagyobb támogatottsággal rendelkező pártot díjazza, de senki nem akadályoz meg senkit abban, hogy erősebb legyen a Fidesznél.

morpho 2017.05.02. 18:48:16

@annamanna:
Az összefogás hiánya Magyarországon évezredes tipikum. Számtalan példát tudok mondani, de a "kedvencem" az, mikor Szapolyai és Ferdinánd egymással viaskodott a koronáért, miközben a török besétált Budára...
Ilyen ostoba egy nemzet ez a magyar és a politikai összefogást csak az emberek kényszeríthetik ki, a politikusoknak eszük ágában sincs ilyet tenni. Ők a hatalomra hajtanak. Nézd meg Németországot. Ott nem azért van évek óta nagykoalíció, mert a CDU és az SPD imádja egymást, hanem azért mert a német nép ezt akarta. A pártok meg ezt felfogták. Az is kell ehhez, hogy ezek a pártok a szélsőségekkel, ne álljanak szóba. Magyarországon nincs ilyen szemlélet, soha nem is volt és gyanítom nem is lesz. Amíg nem lesz, addig Európát sem értjük meg amúgy, és nem is fogunk oda tartozni.

nagybátyád 2017.05.02. 18:50:24

@ulpius66: ha maradt volna a kétfordulós választási rendszer, a fidesz ment volna a ganajosra. Ahol a helyetek van csicska szarok :D

morpho 2017.05.02. 18:55:21

@FCUK:
Ezek szerint Orbán sem érti. A linkem az ő nyilatkozatával indul. Angolul hiába írod ide. Ez nem fordítás. Magyarul úgy mondják, hogy fékek és ellensúlyok!! Sosem késő tanulni!! Gyanítom közben utána néztél és rájöttél, hogy hülye vagy, de neked nem megy azt írni, hogy bocs, elkúrtam. Valahogy nem lep meg.

"véleményt mondott, nem tényt" Ez a nap narancskullancs dumája lenne, ha Orbán nem adta volna elő a "meghallgatom a miniszter úr véleményét" című mondatot! :)))) Csak visszatáncolnak aCEU és a civiltörvényből a nyomoroncok! Azért jó dolog az EU :)) Igaz pubi?

A törvénytelen törvényt csak a fidesz szavazta meg és konszenzus nélkül rendeztek választásokat, ami kurvára nem a demokrácia elfogadására utal, de a fidesz saját magára írta, nincs miről beszélni.

nagybátyád 2017.05.02. 18:56:34

@MaxVal BircaMan HJCD:
"Szerinted mennyi ideig működne egy ballib-Jobbik koalíció, melynek ráadásul nem is biztos, hogy meglenne a stabil többsége?"
Addig mindenképpen, amíg a vésztörvényszékek felaggatnák a fideszes éceszgébereket, csucskákat, tolvajokat, te birka :D :D Aztán lehetne új választás, ahol megméretné magát a két volt korábbi partner. Volt már ilyen.....

morpho 2017.05.02. 19:00:16

@MaxVal BircaMan HJCD:

1, Ne hivatkozz más országokra, ahol konszenzussal szavazták meg a rendszert!

2, Ha az angol rendszert vezettük volna be 90-ben, a fidesz nem létezne.

3, 2014-ig létezett a 2.forduló, ami lehetővé tette az összefogást. Ha ez nincs, akkor nincs Orbán-Torgyán polgár kormány sem. Ezt azért tartsd fejben, mielőtt összehasonlító elemzéseket végzel!

FCUK 2017.05.02. 19:01:45

@nagybátyád: @morpho: egy, magyarul ilyet nem mondunk, aki mondja, az angol kifejezést használja, az meg lefordítva úgy hangzik, ahogy írtam. Elbsszni csak te szoktál, ezt a részt nem véleményezem. Az alkotmány nem írt elő többpártiságot törvények elfogadásához, szóval az utolsó bekezdést értelmezni sem tudom:)

FCUK 2017.05.02. 19:03:26

@morpho: mindig az aktuálisan hatályos rendszerben kell nyerni. Aztán lehet változtatni.

FCUK 2017.05.02. 19:08:15

Egyébként nem is értem, ha annyira hiányzik a két forduló, miért nem álltatok be az előválasztási elképzelés mögé? Rögtön megoldódott volna a probléma:)

morpho 2017.05.02. 19:09:06

@FCUK:

Egyedül nem lehet változtatni. Demokráciában nem írjuk át egyedül a választási rendszert. Az angoloknál például 50% +1 szavazat bármit átírhat, nincs kétharmados szabály. Akár a királynőt is megfoszthatnák a trónjától, valahogy mégsem jut eszébe senkinek. Ők ugyanis demokraták. Például ha a miniszterelnök népszavazást kezdeményez és elbukja, akkor lemond. Mondunk ilyet magyarul. Senki nem használja az angol kifejezést. Figyelj nagyon, leírom mégegyszer: FÉKEK ÉS ELLENSÚLYOK RENDSZERE!!! Ebből már sehogy nem jössz ki! Attól, hogy a szart felteszed a polcra, nem változik lekvárrá!

19540511 2017.05.02. 19:12:13

Ettől a kézcsókos képtől nincs ember, aki ne kapna hányingert.

19540511 2017.05.02. 19:18:04

@FCUK: Nem vagyok kultúrálatlan barom, de rosszul tudod: fékek és ellensúlyok a helyes. Egyébként csak így logikus, hiszen ellensúlyozni kell a túlhatalmat.

FCUK 2017.05.02. 19:18:16

@morpho: az egyensúly szót nem érted, tudom már:)

Ha elbukja, lemond. Jól mondod. De nálunk csak érvénytelen lett, nem az igenek nyertek:) na további szép napot :)
Jut eszembe, 2008-ban viszont bukott a kormány, és lemondott? Tiltakoztál? Na ugye, pondró:)

morpho 2017.05.02. 19:32:32

@FCUK:

Attól, hogy engem pondrónak nevezel, még nem sírom el magam. 2008-ban nem a miniszterelnök kezdeményezte a népszavazást, hanem az ellenzék. Ez rossz példa.
Az, hogy az orbán által kezdeményezett migráncsos kamunépszavazás érvénytelen lett, egyenlő a bukással. Ráadásul az alkotmánymódosítás se ment át, amit szintén a miniszterelnök kezdeményezett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sem a nép sem a parlament nem támogatta a miniszterelnököt. Na ilyenkor szoktak a demokrata miniszterelnökök lemondani. Lásd még legutóbb Rentzi Olaszországban.
Cservák faszságot ír. Lefordította az angol kifejezést, ami téves. Azóta már nyilván ő is tudja, hogy ez faszság. Az ellensúlynak van csak értelme magyarul, amint azt előttem is írták. Ugyanis fékezni és ellensúlyozni kell a kormányzat túlhatalmát. Az egyensúly kifejezésnek itt nincs semmi értelme. Nem fejez ki semmit. Még azért egy picit lovagolj rajta, hátha leesik tőle a zoknim! :))

FCUK 2017.05.02. 19:36:27

@morpho: cica, te azt sem tudod, pár sorral feljebb mit írtál:) az neg, hogy szerinted valaminek nincs értelme, az ugye nem jelenti, hogy nincs értelme :) csak hülye vagy hozzá. Na. Ennyi időt szántam rád.

morpho 2017.05.02. 19:47:44

@FCUK:

Én pontosan tudom, hogy mit írtam. Végül is mindenki magából indul ki. Nem szégyen kapitulálni! Viszont a "FÉKEK ÉS ELLENSÚLYOK RENDSZERÉT" tanulmányozd egy kicsit. Érdemes mindjárt az elnevezés értelmezésével kezdeni. Aztán szólj, ha ezzel megvagy, akkor rátérhetünk a dolog érdemi részére, a tartalomra is.

nagybátyád 2017.05.02. 20:38:10

@FCUK: Kend hülye? bassza meg :D

nagybátyád 2017.05.02. 20:44:38

@FCUK: beláthatod, hogy az egybites agyaddal sokmindent nem értesz azokból, amik körülötted történnek. Sebaj, te már így fogsz felfordulni. Nyugiban, mint egy bodobács, akinek fingja sincs az atomfizikáról, kis köcsög :D Hülye vén munkásőrgeci :D

FCUK 2017.05.02. 21:19:26

Ejnye, srácok, a személyeskedés az érv nélküliek fegyvere. Lepereg:)

morph on deer 2017.05.02. 23:02:49

@FCUK:
Rossz a fordítás.
A "checks" ugyanis még véletlenül sem jelent fékeket, tehát ha a második szót verbatim fordítja, akkor már az elsőt is illene!
Ez a következménye, ha egy kifejezést (idioma) szavanként próbál valaki magyarítani, vagy esetleg a szerzőnek fogalma sem volt a kifejezés magyar megfelelőjéről.
Az ugyanis a "fékek és ellensúlyok", míg az angol az "ellenőrzések és egyensúlyok" rendszeréről beszél - a politikai pártok egymás közti kontrolján, az egymás ellenőrizhetőségén alapuló egyensúlyra utal.

FCUK 2017.05.02. 23:10:22

@morph on deer: check jelentése: ellenőrzésfeltartóztatáslökésmérséklőfelülvizsgálásirányítófejsakktáblaszerű szövetmintafedezéskis akadályhirtelen megállításmegállásrovancsoláscsatlózsetonkikötő szárféknehézséghepehupaságvetődéskalapácstompítófelülvizsgálatkudarcmegakasztásgátló körülményjelenléti zsetoncsekkszelvénylökésszerű megállásfeladóvevényhirtelen megtorpanásütközőruhatári jegyelismervénykipipálásszünetpapírszelvényhirtelen megállásátvizsgálászökkenésszerű megálláskésleltetésakadálymegállításhajszálrepedéstalajegyenetlenségjelenléti érmeszámlasakk na, ha ezek szerint nem jelent fékeket, akkor hagyjuk :)

morpho 2017.05.03. 00:38:09

@morph on deer:

Ez a csóka a habonykullancsok ritka példánya...

annamanna 2017.05.03. 03:18:38

@morpho: "a politikai összefogást csak az emberek kényszeríthetik ki, a politikusoknak eszük ágában sincs ilyet tenni."

Az összefogásnak pont nem a kényszer volna a lényege, mert kényszerrel csak alárendelni, alárendelődni lehet.
Ráadásul az összefogás nem indulhat ki a pártoktól, annak nemzeti mentalitássá kellene válnia ahhoz, hogy a pártok se tehessenek másképp, hanem igazodniuk kelljen ahhoz, amit a nép elvár tőlük.

Ebben már sokkal inkább igazad van: "Ilyen ostoba egy nemzet ez a magyar"

Tehát ez a széthúzás nemzeti mentalitás, minden szinten érvényesül, a családtól kezdve addig, ahogy Orbán viselkedik az EU-ban. Azt is igyekszik megosztani. A fideszen belül is igyekszik hatalmi harcokat, rivalizálásokat provokálni; legismertebb példa erre a Lázár-Rogán viaskodás, de nyilván van több hasonló; például a saját viaskodása Simicskával.

Ez az országot tekintve nagyon komoly mentális probléma, amit ha nem haladunk meg, akkor valóban igazad lesz, hogy nem is fogunk tudni Európához tartozni, mert nem értjük meg azokat, akik létrehozták az Uniót, és fenn is akarják tartani. Mert mi klikkesedni akarunk.

Így nagyon jól lehet lazsálni és kíbickedni; ez a magatartás éppen csak a komoly munkát, a felelősségteljes vállalásokat akadályozza meg.
Vegyünk például egy olyan technikai találmányt, mint a repülőgép; a repülési rendszerek fenntartása nagyon sok ezer ember összehangolt munkájának és egymás iránti BIZALMÁNAK az eredménye. Mindenki, aki részt vesz benne, az a rengeteg ezer ember, mind kénytelen MEGBÍZNI a másikban, hogy nem akar ártani, nem akar valamit tönkretenni, hanem a lehető legjobb szándékkal vesz részt a közös munkában, és mindenki az iránt van elkötelezve, hogy a repülők BIZTONSÁGBAN repüljenek.

Gyakorlatilag az egész technikai fejlődés, az emberiség egész idáig tartó fejlődése a BIZALMON és az EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÉSZSÉGEN alapult.
Ahol a bizalom elveszik, ahol a gyanakvás és a rosszindulat lesz az úr, ott egyszerűen képtelenség fejlődni, előrelépni, sőt azt is képtelenség fenntartani, amit odáig összehoztak az elődök.

Nyugat-Európa azért fejlettebb nálunk, mert ott az emberek jobban bíznak egymásban, és hajlamosabbak együttműködni egymással, mint mi.
Például a középkori Anglia uralta a harcmezőket az ún, hosszú íjjal, mert a király nem félt attól, hogy az alattvalói rátámadnak, ha megtanulnak íjászkodni: vs.hu/magazin/osszes/miert-nem-masolta-le-senki-a-kozepkor-atombombajat-0302
Aztán azok a rettentően hosszú hajóutak, ahol szűk helyre voltak összezárva emberek - csak azért sikerülhettek, mert a legénység tagjai együttműködtek a közös sikerért, és nem egymás lemészárlásával oldották meg a problémákat.
Egészen a mai, elképesztő technikákig... mindenhol, ahol fejlődés és előrelépés van, ott az emberek jobban bíznak egymásban, mint amennyire utálják egymást vagy félnek egymástól. Bizalom és együttműködés nélkül viszont marad a putris cigány világ meg a háború.

Már Kölcsey ezt rótta fel a magyarság bűnéül; az osztrák zsoldos beszámolója egészen hajmeresztő arra vonatkozóan, hogy milyen mentális állapotban ért minket a mohácsi vész. Mai példa a sok beszámoló arról, hogy a magyarok nyugaton is átverik és kihasználják egymást.

Amíg a nép magatehetetlen lumpenproliként nézi végig a pártok egymás elleni harcát, addig a pártoknak érdekében áll a showműsor, és Orbán is a cirkusz kedvéért jelölhet ki magának újabb és újabb ellenfeleket, akik ellen küzd, mint egy gladiátor.

A népnek az a része, amelyiknek ez nem tetszik, inkább itthagyja ezt az Európa-falu széli cigánytelepet. Mindenki persze nem mehet el az országból, de annyit mindenki beláthat, hogy a lumpenproliknak tartott, méregdrága előadás után nem következik semmi. Ez csak elszívja az energiát az élettől, a valóságtól.

Aki élni akar, az inkább megkeresi az egymással való együttműködés lehetőségeit, a pártoktól függetlenül. Az lesz az igazi felszabadulás, amikor a cirkusz már senkit sem érdekel. Akkor érkezünk meg Európába, és telepszünk le ott végleg.

A muszlimok miért is nem vágynak ide? Talán mert nem különbözünk tőlük eléggé. Ezt a mentalitást ismerik, ilyen a sajátjuk is, hiszen önmaguk elől menekülnek.... innen tovább! Itt még nem telepszenek meg, mert még itt is csak nyomor van és háború.
Az kell, ahol béke van és bőség. A bőséghez béke kell, a békéhez egyetértés kell, az egyetértéshez bizalom kell.
Ahol bizalom van, ott lesz együttműködés, ahol együttműködés van, ott lesz fejlődés.

A fújorbánból nem lesz fejlődés; csak abból lesz, ha nem izgatja a fantáziánkat az az ellenségesség, amit a politika elénk tálal.

"Nincs egy nyugodt perced.
A háború hírei nap, mint nap elérnek hozzád, felizgatnak."
www.youtube.com/watch?v=5eKwstypgZg

Klikkesedés, mint trashmédia: www.youtube.com/watch?v=cX2mu29lD_0

Bizalom, mint a jövő ígérete: nuus.hu/unatkozom/erdekes/0219/fantasztikus-video-igy-koszonnek-vadaszgepek-az-elbambult-pilotanak/

Szúrófény 2017.05.03. 05:04:35

@MaxVal BircaMan HJCD: A választásrúl remete levele

Mi készül már mögint nálatok, édesegy komám!

Akkora a ricsaj, mint a falú végi cigánysor felül szokott, ha döglött disznóhoz jutottak, oszt megy a nagy daj-daj! Igéretektől bódul a jónép, amék gondolkodni nem tud, nem hajlandó! Amék, mi jó neki, azt rögtön elhiszi, bármilyen lehetetlen, hogy úgy legyen! Gyön a választás! Az ígéretek földjévé repül, kis átvert, gazemberek uralta vidékünk! De most jó lesz ám minékünk, csak meg kell szavazni, az alapjövedelmet magunknak! Ezt persze adó csökkentés fogja kísérni, hogy másik majom is megkapja kedvenc megkajálandó bnánját!
Másik szélhámos rendet ígér, meghogy nem fog lopni! Akkor ű miből fog kertes villát venni, betonodúja helyett? A rendjük meg azt jelenti, magán kívül nem lophat senki! Munkahelyet úgy teremt, hogy minden romára egy rendőr fog vigyázni! Nincs többet áramlopás, TV nézés, fűtés, semmi, ami árammal működik, legfeljebb a villamos szék!
A következő ígéret, Lenin/Kádár feltámasztása lesz, az ő hívő, híveinek! Aki megváltja őköt a visszatért pógárkapitalistáktól, Horthyt éltető, vén, csepegős farkú, „őseinek véres kardjával” hadonászni kívánó vitézi birtokon vitézkedőktől!
Lesz itt, „tejjel, vérrel folyó Káin világ”! Egymásra támadnak a testvérek, a különbet megölik, az többségbe lévő, írígy ostobák! Már csak így működik a világ! A gazság, a gyom szaporább, megfolytja a tisztességesen élni próbálkozót! Megmondja előre, őtet „tolerálni” kell, gazemberségét rákiabálni is illetlen viselkedés!
Aztán van „Az együtt pógári Magyarországért!” Ha eddig nem tudtad vóna, mi az, ami soha ne jusson eszedbe! Összeálltak a külön-külön hülyék együtt, mekkorát fognak alakítani! Hadat üzennek Amerikának, hagy röhögjenek rajtuk ők is, ott is! Úgyse lelnek meg minket a térképen! Ha meg Bukó Restet bombázzák helyettünk, az csak jó nekünk! Nem tudja az állatja, hogy az a második legtöbb magyar lakta város!
Aztán, ne feledd, itt van a Nemzeti szerencsétlenség középosztálya!
Nem hiszem, hogy bármiféle nemzeti szerencsétlenség nevelni tudja e középosztályt, melynek műveletlensége oly mély, mint a tenger. Most is ugyanazt hadarják, eszelős, makacs, habzó szájú konoksággal, mint 1 év előtt, mint 5 év előtt. Újfegyverekről ábrándoznak 1944. Márai.
A marxizmus átplántáltatott a jelenbe, a vaskalapos, vicsorgó, konok maradiság, amilyen a feudalizmus lehetett a francia forr. Követő században: toporzékoló és bárgyú önzés, mely kényszeríteni akar egy társadalmat, egy népet, hogy az emberi természettel ellenkező módon éljen! A kommunisták a hívők fanatikusabban hittek az eszmében, aminek a gyakorlat fittyet hányt, mint a szkolasztikus szerzetesek hittek a középkor egyházi hittételeiben… Fanatikusokkal, kik tetejébe még buták is, nem lehet vitatkozni. Márai Sándor 1944
Ahonnan ez az elem beszivárgott, az orosz városok gettóiból, nem hozhatott magával sem tisztaságot sem magasabb erkölcsi színvonalat, sem a testi fáradságnak megbecsülését, sem szociális ösztönt, sem kultúrképességet. (... ) Ami antiszociális és kultúr képtelen elem van e barbár tömegben, Bartha Miklós: Kazárföldön 1910
Szúval, fényesek a kilátások, mint vótak SZÚ-VAL való elrendelt szövetségbe! Meg a várbörtönbe vetett rab, kilátása a kazamatábúl!
2017-05-01

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.03. 05:17:15

@nagybátyád:

Azaz diktatúrát akarsz? Akkor meg minek beszélsz választásokról?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.03. 05:19:17

@morpho:

1. Milyen konszenzus? Az éppen erősek kitalálnak egy rendszert, aztán mindenki másnak kuss. Ez a konszenzus?

2. Ha angol rendszer lenne, a Fidesznek most 90 %-a lenne.

3. A kétfordulós rendszer Európában szinte alig létezik.

morpho 2017.05.03. 12:47:06

@MaxVal BircaMan HJCD:

1,Konszenzus=mindenki álltal elfogadott

2,Ha angol rendszer lenne nem lenne fidesz.

3,Kit érdekel?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.03. 13:37:02

@morpho:

S kit érdekel, hogy lenne-e Fidesz. Más lenne a neve, más vezetővel, de ugyanazt képviselné.

Nem a pártok alakítják az embereket, hanem fodrítva. Az jelenik meg, amire igény van.

Angol rendszer esetében a ballibek megsemmisültek volna 1998-ban,

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.03. 13:42:01

@morpho:

Egyébként ha angol rendszer lett volna 1990-ben, a Fidesznek 1 mandátuma lett volna akkkor, az MSZP-nek meg 2.

Mindkettőjüket megelőzte volna a Kisgazdapárt és a KDNP.

S a mandátumok 90 %-a pedig megoszlott volna az MDF és az SZDSZ között, 3:1 arányban.

morpho 2017.05.03. 14:40:16

@MaxVal BircaMan HJCD:

Igen, nekem is ez jött ki. Aztán '94-ben a fidesz nem jut be a parlamentbe.

'98 kapcsán viszont tévedsz. Az egyesült királyságban nincs második forduló, tehát nincs kisgazda visszalépés sem, ezért Horn Gyula simán újra kormányt alakít.
Már megint elfelejtetted ezt a fránya két fordulót.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.03. 15:16:00

@morpho:

Mint Franciaországban, ahol nincs lista és 2 forduló van. Az eredmény ugyanaz: hatalmas aránytalanság. A legnépszerűbb párt a Nemzeti Front, de esélytelen pár mandátumnál többet szerezni, mert a második fordulóban összefognak ellene a liberálisok.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.03. 15:16:44

@morpho:

98-nak meg kell nézni a pontos adatokat, most nem érek rá.

morpho 2017.05.03. 15:51:29

@MaxVal BircaMan HJCD:
Most mit akarsz nekem igazolni? Franciaországban elnöki rendszer van, nem pártokra szavaznak. Tök rossz példa. Az meg aranyos, hogy megosztod velem az időbeosztásodat, de őszintén valahogy nem érdekel. Vagy el akarsz vinni szobára?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.03. 16:18:20

@morpho:

Ne viccelj! Komolyan hiszed, hogy Franciaországban nincs parlament?

A francia rendszer egyébként félelnöki, mint Oroszországban. Az elnöki rendszer más, olyan pl. az USA-ban van, s OTT IS van parlament.

morpho 2017.05.03. 16:43:17

@MaxVal BircaMan HJCD:

És? Én meg szeretem a lecsót. Csak most még nem alkalmas hozzá a paradicsom, meg a paprika, mert nincs íze. Viszont talán egy hónap múlva már rendben lesz és bezabálhatok. Te milyen kajákat szeretsz? Tök mindegy, csak narancs legyen benne?

nagybátyád 2017.05.04. 11:58:14

@MaxVal BircaMan HJCD: angol rendszerben a fidi megsemmisült volna 1994-ben. Nabameg... akkor mi van?

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.04. 12:20:16

@morpho:

Fogok időt szánni az adatok átnézésére, s válaszolok akkor.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.04. 12:23:39

@nagybátyád:

Na és?

Kit érdekel a Fidesz?

Ha a brit rendszer lenne Mo-on, eleve más lenne a pártstruktúra.

A brit típusú rendszer sajátossága, hogy nincsenek kis pártok, hanem jellemzően csak 2 vagy 3 nagy, ill. közepes.

Ami biztos, a magyar politikai fő ellentéte, azaz liberális és nemzeti akkor is megjelenne, valószínűéeg lenne 2 párt ezekre.
süti beállítások módosítása