B1 blogcsalád



Ligetvédők: a rendőrséget politikai kézivezérlésre kapcsolták

2017. január 07. - Mr Flynn Rider

A környezetvédő mozgalom szerint a táboruk nyári felszámolásánál az üzleti szempontok erősebbek voltak, mint az állampolgárok tiltakozáshoz való joga.  

ligetvedok_demo.jpg

Múlt év július 6-án a rendőrség felszámolta a volt Hungexpo-telken a Ligetvédők Táborát. Ezután a tábor előtt békés demonstráció kezdődött, az emberek leültek a földre, ezzel tiltakozva a tábor felszámolása és a Liget Projekt ellen. 

 A rendőrségnek ahhoz, hogy a munkagépek be tudjanak jutni a volt Hungexpo-telekre, el kellett távolítania a Ligetvédőket.

Több felvételen is lehetett látni, hogy a rendőrség sokszor nem tud dönteni, hogy mi lenne a helyes és a kigyúrt, kopasz verőemberektől kapja az utasításokat.  

A történetnek két furcsa eleme van:

  1. A rendőrség úgy kezdte el feloszlatni a tüntetést, hogy nem is mérlegelte igazán, a Ligetvédők alkotmányos jogai, vagy az Ingatlanfejlesztő Zrt. üzleti érdekei a fontosabbak-e. Azóta is, minden konfliktushelyzetben a rendőrségnek ugyanezt kell mérlegelnie és láthatóan mindig az üzleti érdekek mentén dönt.
  2. A Ligetvédők ellen indultak eljárások, a kigyúrt verőemberek erőszakossága nem érdekelte a hatóságokat, sőt, a hatóságok bizonyíthatóan működtek együtt a verőemberekkel.

Ezért a Ligetvédők azt állítják: a rendőrség részrehajló az esetükben és politikai megrendelésre cselekedett.

Különösen élesen mutatkozott meg a történet Sebestyén Eszter ügyében, aki a földre szerette volna fújni az „Itt például jól nézne ki egy fa”-feliratot, a rendőrség pedig berángatta az autóba és úgy állították elő, mint egy körözött bűnözőt.  

A Ligetvédő aktivisták ellen 91 esetben indult szabálysértési eljárás. 30 esetben a bíróság felmentette a Ligetvédőket. (Nemrég írtunk például Attia Rita ügyéről, akinek az esetében 75.000 Ft pénzbírságot váltottak 15 nap elzárásra. A bíróság végül saját hatáskörben a rendőrség által kezdeményezett eljárást összes jogkövetkezményével együtt megszüntette.)

Rengeteg ügy azonban még hátravan:

  • ősszel legalább 7 Ligetvédő ellen indult nyomozás csoportos garázdaság ügyben;
  • 5 Ligetvédő maga is panaszt tett, sokan ugyanis atrocitást szenvedtek el a rendőrökkel összejátszó kopaszoktól – a rendőrség az esetek többségében (pl. Gulyás Márton ujja esetében is) lezárta a nyomozást, mert "az elkövetőket nem tudták beazonosítani a felvételek alapján". Érdekes módon, ha a Ligetvédőkről volt szó, mindenkit be tudtak azonosítani a videók segítségével;
  • 7 ligetvédő befizette a pénzbírságot, 2 pedig közmunkában dolgozza le;
  • 10 „elkövetőnek” több ügye is van;
  • sok esetben folyamatosan hosszabbítgatják a nyomozást

 

A Ligetvédők a B1 blognak többször is hangsúlyozták: nem követtek el szabálysértést, a gyülekezési és szabad véleménynyilvánítási jogunkat gyakorolták egy hivatalosan bejelentett rendezvényhelyszínen, ami ellen a rendőrség jogellenesen járt el. Úgy gondolják, hogy a következő hetekben, hónapokban a bíróság elé kerülő ügyek nem lesznek ilyen jó kimenetelűek és kiderül: az igazságszolgáltatás is az állami beruházást, a Városligetben történő ingatlanfejlesztést fogja védeni velük szemben. Vannak, akik ennél is tovább mennek: ők azt állítják, hogy a hatalom a rendőrséget arra használja, hogy a tiltakozókat megtörjék és mozgalmat megfélemlítsék.

Az egyik Ligetvédő, Szabó Dóra, mint a Közlekedési Múzeumnál zajlott tüntetés résztvevője, keresetet nyújtott be a BRFK ellen. A per a tüntetés feloszlatása jogellenességének megállapítására megy, a gyülekezési törvény alapján. Dórát a TASZ ügyvédje képviseli. Ott is bejelentetett tüntetés, rendezvény volt, de a békés tüntetőket onnan is eltávolították. A Ligetvédők arra számítanak, hogy a bírósági eljárás „helyre fogja állítani a ligetvédő-mozgalom becsületét”.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6412106591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.07. 12:28:29

A rendőrség feladata a rend biztosítása, nem törpe kisebbségeknek biztosítani a többség örökös zavarásának jogát.

sebestyén eszter 2017.01.07. 21:08:28

@maxval bircaman elemző: te már megint itt vagy? a rendőrség feladata a jog betartatása, ezért is hívják joggyakorlónak. és a rendőrségtől volt a ligetvédőknek érvényes területfoglalási engedélye, ezért:
a ligetvédők törvényesen tartózkodtak a területen.

Kis ember 2017.01.08. 08:41:40

@maxval bircaman elemző:
Bár te vagy a leghülyébb troll az egész magyar blogszférában, a többiek kedvéért válaszolok.
Igan, a cikk pont arról szól, hogy a rendőrség feladat a TÖRVÉNYES rend betartása lenne és nem politikai megrendelés teljesítése. Ehhez képest nyáron törvénytelen módon gazdasági érdekeket helyezett előtérbe.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mostanában a rendőrség is kezd rájönni, mia kotta, mert egyre többször áll a törvények (és ezzel a Ligetvédők) mellé.
És most menj szépen vissza a bolgár birkáidhoz!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.08. 09:06:00

@sebestyén eszter:

Örökös területfoglalási engedéllyel blokkolni a többség akaratát a joggal való visszélés esete, ezt te is tudod.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.08. 09:08:34

@Kis ember:

Semmi gond a Ligetvédőkkel, joguk tiltakozni mind a 10 tgajuknak, de nincs joguk a többség akaratát semlegesíteni. Szóval semmi gond, ha a rendőrség meléjük áll, amikor alkotmányos jogaikat akarják érvényesíteni. Mint ahogy az sem baj, hogy a rendőrség fellép ellenük, amikor direkt lehetetetlenné akarják tenni a demokratikus intézmények működését.

Kis ember 2017.01.08. 09:23:59

@maxval bircaman elemző:
Örülök, hogy egyetértesz velem.
Mivel a bíróság úgy ítélkezett, hogy a rendőrök fellépése jogszerűtlen volt, így te is nekem adsz igazat, mikor azt állítod: "semmi gond, ha a rendőrség meléjük áll, amikor alkotmányos jogaikat akarják érvényesíteni."
A gond pont ott van, hogy a rendőrség NEM állt melléjük, mikor az alkotmányos jogaikat akarták érvényesíteni - pont erről szólt A. R. bírósági ítélete.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.08. 09:33:16

@Kis ember:

Mindegy. A lényeg: pár drogos érdeke ne írhassa felül 2 millió budapesti akaratát.

Kis ember 2017.01.08. 12:23:21

@maxval bircaman elemző:
Látom a mantrázás megy, de az érvelés nem :)

sebestyén eszter 2017.01.11. 20:52:37

@maxval bircaman elemző: tudtad? "örökös területfoglalási engedély" nincs. ugyanakkor a BRFK adja a területfoglalási engedélyt. ha ez szerinted törvénytelen, akkor fordulj jogorvoslatért ellenük :D, minket pedig hagyj békén!

sebestyén eszter 2017.01.11. 20:54:25

@maxval bircaman elemző: tudtad? a társadalom 81 százaléka elutasítja a Liget Projektet? mi vagyunk a többség, a Ligetvédők a többség érdekeit közvetítik.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.12. 05:50:31

@sebestyén eszter:

Ha egy oldal vesztett, aztán nincs joga trükökkel akadályozni anyertes oldalt. Ennyi az egész. Joggal visszaélni bűncselekmény.

sebestyén eszter 2017.01.12. 16:24:40

@maxval bircaman elemző: lehet, h neked nem tetszik a Sonda és a Medián felmérése, de ettől még ez nem nem igaz, csak nem az ízlésednek megfelelő.
milyen oldal, mit vesztett? kezdesz ide nem való dolgokat összehordani.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.12. 16:50:34

@sebestyén eszter:

Melyik felmérés? Az, ahol azt kérdezték: "Ön is ellenzi, hogy a csúnya, cigány Orbán lerombolja a Városligetet?".
süti beállítások módosítása