B1 blogcsalád



Egy hideg nap az iskolában

A lelkész szeret a szeretetről beszélni

2016. december 09. - jdesi

Reggel hat. Sötét van. Hideg. És köd. A fagyott homokon egy kisgyerek teker egy régi, fényét vesztett Fecske kerékpárral. Néha megcsúszik a keréknyomokban megfagyott jégen. Ilyenkor különösebb indulat nélkül annyit mond: „A kurva anyádat”, esetleg ha majdnem elesik még hozzáteszi: „Az isten bassza meg”.ei_1.jpg

Kinyúlt, kék mackónadrágot visel. Kabátja valamikor egy kínai piac éke lehetett, mára erősen megkopott, rózsaszín darab. A cipzárt nem lehet egészen fölhúzni, mellmagasságban egy biztosítótű fogja össze. Ő a harmadik a családban, aki hordja. Fején kézzel kötött, zöld sapka. A műszálas sál hosszan lebeg utána. Edzőcipőjén a az Adidas felirat melletti két lehámlott csík egészen biztossá teszi, hogy hamisítvány – de még majdnem egészen új. Igaz, kicsit hideg, itt a kiskunhalmi mínuszban.

Távolról disznóröfögés hallik.

  • Na szegény Mr. Biget holnap kivégzik – gondolja magában, miközben kis híján átbucskázik egy terepjáró túrta keréknyomban. „Az isten bassza meg” mormolja.
  • Áldás békesség fiatalúr! – köszönt rá az iskola előtt a pedellus, s két ujjába csippentett orrával nagyot sercint a megfagyott gyomok közé.
  • Jó reggelt, Kovács bácsi – mondja a harmincas bundesligafrizurás alaknak , hadd menjek be ma előbb, nagyon hideg van itt kint – mondja nem túl meggyőzően.
  • Na, még csak az kéne. Megmondta az igazgató úr, hogy kapunyitás hétkor. Addig szó se lehet róla. Mert itt rendnek kell lennie. Vége a liberalizmusnak, amikor a diákok azt gondolták, hogy nekik minden csak jár, de semmit nem kell teljesíteni. Hogy csak a jogok, és sehol a kötelességek.
  • Kurva hideg van – topog a srác a bicikli mellett.
  • Kurva hideg - hagyja rá a hivatalsegéd és cigarettát húz elő a pufajkája zsebéből, majd némi mélázás után odanyújtja a gyereknek – Na, kérsz egyet? Hideg ellen is jó. De ha a tiszteletes úr észreveszi mit csinálsz, lenyakazlak és nem is tőlem kaptad.
  • Ok, Kovács bácsi. Megdumálva – gyújt rá szakavatott mozdulattal és az orrán át kéjjel fújja ki a kékes füstöt. – A tiszteletes úr pedig bekaphatja – teszi hozzá, amire Kovács csak megrántja a vállát. Tőle aztán.

A faluban nem különösen rajonganak a tiszteletes úrért. Több oka is van ennek. Az egyik, hogy katolikus vidék ez, ha valaki egyáltalán vallásos – kevesen azok a szülők és nagyszülők generációjából, akkor inkább katolikusok – de pár éve, amikor az állam megszerezte sorra az iskolákat, az önkormányzat a reformátusokkal egyezett meg, hogy vegyék át és „mentsék meg.” Azóta a gyerekeknek kötelező és a tanároknak

erősen ajánlott istentiszteletre járni,

és ott a hideg templomban hosszan hallgatni a tiszteletes úr fejtegetéseit a szeretetről, a megértésről és a megbocsátásról. Vasárnap megszámolja hányan vannak ott. Tavaly egy egész osztály megbukott félévkor hittanból, mert nem jártak el a nyolcadikosok rendszeresen. Volt, aki sorozatot nézett inkább, vagy facebookozott, más meg kénytelen volt kapálni járni, szüretelni, az állatokkal törődni.

Háromnegyed hétkor megérkezik a dagadt matektanárnő egy nagy kosárral a kezében. A kosárnak kolbászszaga van. Meglátja a kint kékre fagyott szájjal topogó fiút és betereli az épületbe, közben azt morogja magában „Leszarom a hét órát. Mínusz nyolc fok van.”

A kolbászszagú kosár azt jelenti, hogy az első órában a matektanár nem az egyenlő szárú derékszögű háromszöggel vagy a szimmetrikus tükrözéssel fog foglalkozni ez amúgy sem sokakat érdekel , hanem az árut teríti majd a kollégái között.

Majdnem mindenki üzletel valamivel.

Tavasszal – ősszel zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ilyenkor, aki disznót tart, hússal, töltött áruval. Az egyik magyartanár egy napközissel ügyesen köt, karácsony előtt igen jól mennek a pulóverek, sapkák, sálak. Egy időben elég sokan „emvéjeztek” – de ez már kiment a divatból. A jó gyümölcspálinka, mert nincs mindenkinek, különösen keresett cikk.

Délután néha a szülők is bekapcsolódnak az üzletelésbe, „ha már úgyis eljöttem a kölyökért” – felkiáltással.

Amióta a „refik” vannak,

ide elért a XXI. század. Az iskolában több „okostáblát” szereltek be, nem egy osztályteremben projektor is működik.

Az ezek működéséhez szükséges távirányítót és kábeleket a portáról kell elkérni – korábban míg az osztályban tartották ezeket, rendre eltűntek. Most tehát le kell érte küldeni egy gyereket, az visszacammog vele, összedugdosni, és az előre, otthon elkészített tananyagot pendrive-ról betölteni. A wifitt tavaszra ígérik az emeleteken; a földszinten, ahol a tanári, a tornaterem és az ebédlő van, már évek óta nagyszerűen működik.

Az iskolában két tanár is dolgozik, aki elvégzett digitális kompetenciafejlesztési tanfolyamot. Ők Pestről kerültek még ide. Az egyikük ide házasodott, a másikuk azért, mert pesti Havanna lakótelepi lakását egy szerencsétlen kölcsönügylet bukásakor kénytelen volt eladni, és a maradék pénzből csak itt tudott szerezni magának valamit.

Egyszer vagy kétszer ő nekiállt a digitális táblát használni, de kollégái nem is nagyon leplezetten afféle megjegyzéseket tettek, hogy

na, megjött Pestről, és már agyaskodik is.

Ezzel vége lett a kísérletnek. A falusi kereskedelemből kimaradt városi ember amúgy is meglehetősen különálló marad itt, ahol mindenki mindenkit száz éve ismer. A rokona, a szomszédja, a barátja, az ellensége a másiknak. Tényleg, mire lenne jó ez a különcködés a táblával.

Reggel hét óra után gyorsan megtelik az udvar, melynek egyik fele betonos, a másikat feltörték, oda tavasszal füvet ültettek.

iu.jpgMost persze a fagyban a betonos oldalon lehet szaladgálni játszani egészen háromnegyed nyolcig. Ha valakinek nagyon kell pisilnie, azt a kapuügyeletesek általában beengedik az épületbe. De néha csak igen hosszas könyörgésre. Mert azt a gyerekek is tudják, rendnek kell lenni,

mi lenne, ha mindenki csak úgy össze-vissza rohangászna a vécére.

Háromnegyed nyolckor az ügyeletre beosztott tanár kiabál, vagy tapsol vagy síppal jelzi az időt.

Az ügyeletet mindenki szívből utálja, ki akar többosztálynyi kavargó gyerekre felügyelni a félhomályos fagyban. A pályakezdőkre, a két pestire és az istentiszteletről többször hiányzókra valahogy feltűnően többször kerül sor itt reggelente.

Háromnegyed nyolckor tehát, a tanár jelére, osztályonként sorakoznak a gyerekek, méghozzá nagyság szerint és külön oszlopban a fiúk és a lányok.

Amíg teljesen némaság nem lesz, nem indulhatnak befelé. Meg kell várni tehát a lökdösődés befejezését, amíg mindenki meg nem találja a helyét.

Amikor végre csend lesz, az igazgató úr kijön a szobájából. Fiatal, göndörhajú férfi és a lépcső tetejéről elégedetten szemléli, amint egyszerre lépve református dalokat énekelve minden osztály fegyelmezetten a helyére vonul.

Dicsőség, dicsőség, Istennek! /Békesség földön az embernek! Békesség földön az embernek!/Kit az igaz szeretet a kis Jézushoz vezet.

– hangzik fől. Különösen a nyolcadikosok éneklik teli torokból. Ők már tudják, hogy a továbbtanulás szempontjából a lelkészi ajánlás nem mellékes.

Az iskolába nem járnak cigány gyerekek.

Pedig valószínűleg többen vannak a településen, mint a „magyarok”. Az iskolában kialakult kevés konszenzus egyike, hogy márpedig ide ne járjanak. Nekik is jobb egymás között, ott a szomszéd falu megmaradt állami iskolájában.

A szülők, akik mérgesek általában a református egyházra, ebben az egyben kivétel nélkül egyetértenek a presbitériummal. És a tanári kar is hálát ad az Úrnak, hogy megússzák a cigánygyereket. Az igazgató kollégái fegyelmi problémái esetén időnkén céloz arra, hogy át lehet kerülni az „államiba” – és ettől mindenki tart. A pedagógusi közmegegyezés szerint, súlyos büntetés, irtózatos szerencsétlenség, ha valaki oda lecsúszik. A szakma legalja, de olyanok is dolgoznak ott – hangzik el néha a tanáriban megvetően.

A romák többsége egyébként a faluban külön lakik, a telepen. Van ott bolt is, ritkán futnak össze. Iskolába már nem járnak együtt, közös munkahelyek a téesz megszűnése óta – de az inkább még a nagyszülők korában volt -nincsenek. Bár párszáz méterre élnek csak egymástól, de leginkább

külön világban.

Az igazgató ambiciózus fiatalember. Jóban van az egyházközség elnökségével és a püspök úrral is kétszer hosszabban beszélgetett már. Ha nincs botrány, ha elég sokan választják a hittant és eljárnak az istentiszteletre és egy két tanulmányi verseny győzelme is összejön, akkor évzárókor ott feszít majd fess bocskaijában a lelkész úr és az elnök úr között és elégedetten bólogatnak majd mindannyian.

A délelőtt lassan és unalmasan telik el. Ahogy haladunk a nyolcadik felé, egyre kevésbé érdekli a gyerekeket, ami itt történik. A tehetségesebbek, az igyekvőbb családok gyermekeit negyedik vagy hatodik után még mindig elviszik. A többség marad és unja.

A tanárok is unják. Pedig

a tananyag sok.

Gyakran hajnaltól késő délutánig tart az oktatás. Aztán még a szakkörök, a sportkör, az énekkar, a színjátszókör. Az ötvenhatos évfordulóra külön műsor kell. Ebből az igazgató kihúzta a magyar menekültekről szóló két mondatot. „mi nem politizálunk.”

Mióta kötelező a mindennapi testnevelés a magyar órán ülők rendszeresen hallgatják, amint az egyik tornatanár a kék tornanadrágok miatt veszekszik a folyosón felsorakozó gyerekekkel. A tornaterembe nem férnek be, a folyosón meg mit lehet csinálni? Leginkább kioktatnia a felsorakozó, rendetlenkedő kölyköket. Tavasszal már jobb, akkor ki lehet menni focizni.mt.jpg

Amióta ennyi a tornaóra két új tornatanár is jött. Igaz, a biológiás és a fizikás elment – nem jött ki az óraszáma, arra meg nem volt kedve, hogy ingázzon a tagiskolába.

A felsős igazgatóhelyettes egyszer meg is jegyezte a karácsonyi bulin – mindenki sütött és hozott otthonról bejglit, pogácsát, fánkot, ki mit tudott, a tiszteletesné meg több demizson saját bort, amit egyébként árul is kis kannákban , hogy

nem nőtt a tantestület intellektuális színvonala az utóbbi időben a személyi változások nyomán.

Lett is sértődés belőle.

Az egyik hétfői értekezleten szinte csak arról volt szó, hogy a testnevelés, a hazafias nevelés és a keresztyén nevelés mennyire az alapja az oktatásnak itt és ebben különösen számítunk a testnevelő kollégák szaktudására, tapasztalatára és ügybuzgalmára.

A hétfő az értekezletek napja. Ilyenkor alig van óra déltől, napközi- és egyéb működik csak.

A tantestület tagjai órák hosszat üléseznek, megismerkedvén az új adminisztrációs szabályokkal. A legújabb jelentésírási kötelezettségekkel. Minden második alkalommal a tiszteletes úr is megjelenik, s rövid áhítattal kezdődik a megbeszélés.

A tiszteletes úr szerint a kedves pedagógus kollégák már-már istentelenek és még a megkereszteltek sincsenek az alapvető tudás birtokában sem.

Most János evangéliumából idéz:

Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki, és rendeltelek titeket arra, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon, hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.

És azt magyarázza, tehát nem véletlen, hogy ők most itt, erre a magasztos célra összekerültek.

Van, aki a pad alatt dolgozatot javít a hátsó sorban, más az ablakon bámul kifelé. Több családanya arra gondol, hogy még el kell hozni a gyereket az óvodából, mire a boltba ér, minden elfogy, s akkor mit főz az urának.

A lelkész kihasználja az alkalmat, sokat beszél, úgy érzi, nagy sötétségen kell áttörnie. Kérdez is. Felszólítja az ott lévőket. Újra és újra visszatér a teremtéshez, miután a múltkor valaki hangot adott annak, hogy Ádám és Éva fontos, de azért Darwint is meg kell említeni. Mindez persze már a biológiatanár távozása után történt.

A behunyt szemű közös áhítaton már senki nem mer felvihogni.

Hozzá tartozik a mindennapjaikhoz. Még mindig jobb itt, mint a cigányos iskolába – gondolják többen. Megmondta az igazgató, nem kötelező itt tanítani.

Különben is. Karácsonykor jutalmat is szoktak fizetni. A tiszteletes úr és a felesége is ott ül, amikor elosztják. Van, aki hozzászól – magyar-történelem szakos – és kis cédulákkal megtűzdelt Újszövetséget is hoz magával. Időnként szépen jelentkezve és abból idézve.

A szép jelentkezésre ebben az iskolában különösen büszkék. Ha vendégek jönnek – akiket az osztályba lépve felállva és hangos áldás békességgel kell köszönteni – mindig megemlítik, hogy ugye milyen szépen, fegyelmezetten jelentkeznek itt nálunk? És ilyenkor az első sorban vigyázzba meredő kisebbek kobakját nagy örömmel simogatja meg az igazgató úr.

A tanáriban bekeretezve lóg a házirend, amelynek kiemelt helyén olvasható, hogy a diák csak jelentkezés (kézemelés) után, felszólításra feleljen csak.

Nyilván a kollégáktól is elvárom ezt – hangzott el a múltkor. Nyilván.

A házirend első helyén – ilyenkor, amikor a pap beszél, sokan érnek rá nézegetni – egyébként az szerepel, hogy:

A tanuló kötelessége, hogy: egyháza, hazája és iskolája törvényeit, hagyományait, ünnepeit tiszteletben tartsa, és azokhoz méltóan viselkedjen, szorgalmasan iparkodjon, rendszeresen részt vegyen az intézményi és a gyülekezeti istentiszteleteken.

A házirendet egyszer már ki kellett cserélni egy másik példányra, mert a „hazája” szót először valaki bekarikázta és minden valószínűség szerint 2B-s ceruzával melléírta, hogy

„havi bruttó 180-ért?”

Bár talán hetekig is így lóghatott, míg az egyik alsós tanítónő meg nem állt előtte háborogva, hogy de hol van az a havi bruttó 180? Ekkor az igazgató is odament, ingatta a fejét. Először gondolta, hogy botrányt csap és vizsgálatot indít, de aztán belátta, ha fénymásoltat egy új példányt, s azt már üveg alá helyezi ki.

Délután tartja a tiszteletes úr a hittant. Van katolikus is, de az osztályfőnököket megkérték, igyekezzenek úgy alakítani a dolgokat, hogy inkább a reformátusra jelentkezzenek a szülők.

A tiszteletes úr a pesti Csikágóban született a hatvanas években. Szoba, konyha, körgang, vécé a folyós végén. Gépipari szakközépben érettségizett, két évig a kommunista ifjúsági szövetség félkatonai szervezetében, az Ifjú Gárdában szolgálta a munkásmozgalom nagy, közös ügyét.. Gyárban dolgozott sokáig. A kilencvenes évek elején találkozott a Református Iszákosmentő Misszióval. Elhagyta a kommunista ifjúsági mozgalmat, s Marx helyett Jézust választotta. Eleinte nem is látott nagy különbséget. (Gépipari szakközép!)

Több helyen volt már lelkész, de igazán Kiskunhalmot kedvelte meg, ahol iskolája is van.ht_1.jpg

„A tanítás nekem a küldetésem” – mondogatja. Szeret hosszan felolvasni a gyerekeknek, rezegteti a hangját és úgy tesz, mintha nem zavarná, hogy nem nagyon érdekel senkit, amit mond.

„Istent soha senki sem látta: ha szeretjük egymást, Isten lakik bennünk, és az ő szeretete lett teljessé bennünket.” És ezt is hallgassátok: „A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetbe” Olvassa az Újszövetségből. „Zsidó dolgokkal” nem szeret foglalkozni. Az Ószövetségre kevés szót veszteget általában.

Szeret a szeretetről beszélni.

Szereti, hogy őt itt mindenki szereti, a kedvébe próbál járni. Szereti, hogy fontos ember, hogy hallgatnak a szavára. Szereti a focit, Fradi drukker és megbeszéli a hétvégi forduló eredményeit a nagyobb fiúkkal. Szeret jó fej lenni.

Azt nem nagyon érti, hogy a fiúk miért nem elég lelkesek a fociért. Miért nem járnak meccsre.

(Cirkuszban, színházban gyakorlatilag senki nem járt, moziba is alig páran az elmúlt években, de ez sosem kerül szóba.) Hónapok teltek el, míg rájött, tévén sem nézik, az interneten sem követik a bajnoki tabellát.

  • Minek? – vonták meg a vállukat – Uncsi.

Pedig a lelkész szeret aktuális dogokról is beszélni.

Leereszti a könyvet, elhal az utolsó „szeretet” szó is a levegőben. S arról beszél, hogy a hazánkat, a szüleinket kell szeretni. És nagyon kell ezekre vigyázni, mert

ha jönnek a migránsok ide, Kiskunhalomra is, beköltöznek majd a házaitokba, földönfutók lesztek, elűznek titeket a családjaitokkal együtt.

A lelkész elégedett, hogy napi ügyeket is be tud hozni. Bár láthatóan szinte senki sem figyel rá, de ez őt sem zavarja, ahogy más órákon tanár kollégái többségét se nagyon. A gyerekek az óra végét várják, unatkoznak, hátul fingó-böfögő versenyt rendeznek.

De ha figyelnének se értenék az egészet, nem ismerik se a migráns, se a földönfutó szót.

Hol lehetne még futni, mint a földön – gondolja az, aki egyáltalán gondol valamit, ő szakgimnáziumba készül, büszkék is rá itt. A földön fut, persze, hogy ott – szalad át a fején, s közben nézi, amint a plafonon megcsillan a tiszteletes úr szép új órájáról visszaverődő fény.

(A képek illusztrációk)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr612034645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohoohooo 2016.12.09. 09:56:50

Aztakurva...hehee..lassan már fáj a hátasok utáni sok feltápászkodás,a sorosgyurcsányemúltnyócév megint lecsapott!..hihii..
Persze, mert nem mérték bele a hittant és a napi testnevelést. Mi ezekre gyúrunk, mert kevesebb gond van az alulképzett emberekkel.
Részlet a 10 éves Beszédből:
"Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni. Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával?
Persze, hogy az oktatásban borzasztón nehéz bármihez hozzányúlni. De igen, azt látjuk, hogy nem egyenlően osztja a tudást széjjel. Azért mégis csak a legnagyobb igazságtalanság, kérem szépen, hogy a magyar oktatási rendszer egyik oldalról a köztünk lévő társadalmi különbségeket fölerősíti, nem gyengíti, aztán meg szegregál is. Hát ez az igazi nagy probléma, ez a nagy gond."
Az oktatáspolitika 2010-től elbűzlik, igaz az irányítóik roppant büszkék, de még mindig csak elmúlt 8 éveznek, nem veszik észre ők szarták össze az egészet. Megadták a kereteket, de nem elég, és nincs szabadsága a tanároknak, nincs a tanárok által kiválasztott tankönyv.
Kevés ekkora, ordítóan nyilvánvaló katasztrófa van a mai Magyarországon, mint
az oktatási rendszer FideSS féle legfrisebb megreformálása. Elmebeteg
íróasztalhuszárok elmebeteg víziója, amihez szabad kezet kaptak
valamilyen politikai háttérjátszma fizetségeként.
Miért miért tüntettek a pedagógusok?Azért hogy a jövő fiataljainak ne olyan
egybites agya legyen mint Vityának és a megmaradt birkatábornak! Mert ha
a ti agyi teljesítményeteken múlik az ország jövője akkor jajj a gondolkodó , tisztességes magyarnak!
"A minisztérium szerint zavarta a diákokat, hogy digitális a teszt"
Jakérem ahol még mindig a poroszos típusú oktatás a mérvadó,ott ezen ne csodálkozzunk!
Amúgy pedig emlékezzünk arra,hogy a FideSS papagájkommandó rikácsolásának állandó céltáblája volt Magyar Bálint digitális táblája és az oktatás reformjai.
Hát beérett a rohadt narancs!
Bazmeg jobboldal a másikra mutogatást! És itt már nem lehet "emúttnyócévezni"!
2009-től zuhan a teljesítmény! Ennek okait nem lehet a tanárokra fogni!
Sokkal inkább a FideSS (KLIK) oktatási "reformjára"! Ha 6 év alatt
romlottak ennyire az eredmények, akkor nem várható gors javulás sem.
Sajnos. Van itt olyan Fideszes, aki büszke ezekre az eredményekre?Nem másra kell mutogatni mindig a büdös kurva életbe már! Az ilyen retardált, befolyásolható Orbánhívő mihígmélymagyarok miatt (is) tart ott az ország ahol...
A fiatalokat szépre, jóra, illemre és tiszteletre mindenek előtt a szülőknek kell megtanítani.
A tanár feladata, hogy azt a tudást adja át a diákoknak, amivel meg tudják a helyüket állni az életben.
A fiatal emberek okosak, átlátnak a szitán,felnézni csak arra fognak, aki megérdemli.
A Magyar-féle reform arról szólt, hogy mire helyezzük a hangsúlyt az
oktatásban. A gyorsan felejtésre ítélt lexikális tudásra vagy a kompetencia és készségfejlesztésre.
Ez a FideSSes pedig arról szól, hogy azokat a gyerekeket, akiket lexikális tudással tömtek az iskolás évek alatt, kompetencia alapon akarják szelektálni a
továbbtanulási lehetőségeik kapcsán.
Ez kb. azt jelenti,mint ha téged éveken keresztül távolugrásra készítenének fel, majd
amikor a rajtvonalhoz állsz, akkor szembesülnél vele, hogy itt bizony
gátfutás lesz.
Korábban lehetett választani szar és jó tankönyvből, ezért nem volt érdekes, hogy van néhány csapnivaló.
Utóbbiak elpusztultak a piacon, vagy rétegigényeket elégítettek ki, hogy
ti is hozzájussatok ahhoz, ami nektek tetszik.
Emlékezzünk csak Hoffmann Rózsa nene "reformátor" átszervezéseire, melyeket ájult félelemmel néztünk. A hasonló anyagi körülmények között élő
roma és nem roma gyerekek teljesítménye között nincs különbség, ugyanaz
jellemzi a szegényeket, mint a romákat, csak a roma tanulók között több a
szegény.
A pedagógusok az őrület határán próbálták követni a sorozatos
direktívákat, felbomlott a rend, és helyébe a káosz költözött. Ez a
kormány nem ismeri az átmenet fogalmát, melynek jegyében képzelhető el
csak a gyökeres változás. Jelzem, itt a gyökerek is ab ovo rohadtak
voltak, mert politikai sanda szándékokban fogantak, nem a tudás
elmélyítése a cél, hanem az alattvalói mivolt kiterjesztése volt a
motíváció.
Az orbánrezsim velejárója és célja csupán a korrupción felül a tehetségtelen, semmihez nem értő haverok pozícióhoz, és a vele járó átlagon felüli életszínvonalhoz juttatása.
És a fiatalok alattvalóvá nevelése.
Ez a FideSS politikája, hogy minél butábbá csinálják a népet annál jobban lehet öket megvezetni becsapni, szemét rabló banda.
Höhöö..kuss van, a pc és a brüsszeli senki által meg nem választott bürokraták elleni harc leköti minden erőnket, épp csak jut még egy kicsi stadionépítésre és migráncskampányra. Most ezek a prioritások, az oktatás várhat az úgyis csak később lehet probléma majd akkor foglalkozunk vele. Addig is gyors tűzoltásképp fel lesz vásárolva a megmaradt ún.. független (valójában Sorosbérenc) sajtó, hogy ne borzolja tovább feleslegesen a kedélyeket...brhüüü..

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.09. 10:56:11

@a nagy hohoohooo: A 2004-2010 közötti enyhe javulás után 4 év alatt sikerült teljesen tönkretenni az oktatást.

Egyszerűen át kellene venni a lengyelek módszerét.

Jó tanárok kellenének rendes fizetéssel.

Danubius 2016.12.09. 16:32:27

Viktor azt mondta 2010 ben hogy 2014-re 80-ról 60%-ra csökkenti az államadósságot. Ma már tudjuk hogy ez nem jött be. 6000 (értsd hatezer) milliárd forintról van szó. Én úgy gondolnám, hogyha lenne egy hatezer milliárdos ígéretem és az nem jön be akkor fognám a kalapomat és lelépnék, egész egyszerűen még az is lehet hogy valaki jobban csinálná.
Namármost ha valaki 6000 milliárd forintocska miatt sem mond le, nyilván néhány pisa-pontocska miatt sem fog.

a nemzet fogatlan provokátora 2016.12.09. 16:51:16

Most őszintén , bárki is komolyan veszi ezt a hülye Pisa tesztet. Tegye fel a kezét, aki 7. órában normálisan töltött ki egy anoním tesztet anno. Szart bele mindenki, mert tele volt már a hócipője aznapra. Össze -vissza ikszelgetett, mert úgyse lehet rá karót kapni..

Javaslom a nagyokos oktatási szakembereknek ebbe is belegondolni..

TheSaurus 2016.12.09. 16:56:40

Tanárként felügyeltem egy két PISA-teszt kitöltést. Ott (abban az iskolában) a gyerekek versenyeztek, kinek lesz jobb.

Szalay Miklós 2016.12.09. 17:02:46

Nem olyan rég még volt egy elég jól működő, hatékony oktatási rendszer. Alapjában véve nem új utakat kellene keresni, hanem a kipróbált, bevált módszereket alakalmazni. Digitális tábla és tabletes könyvek nélkül is kiválóan meg lehet tanítani a gyerekeket, akár papírral ceruzával - meg persze jó tanárokkal. És most nem a modern technika oktatása ellen beszélek. Természetesen az is kell, de nem ezen múlik.

És természetesen itt egy könyv, ami szintén borzasztó hasznos lehet a világ megismeréséhez és józan szemléletéhez:

egyvilag.hu

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2016.12.09. 18:28:50

@csentecsa: "Ne zavarjanak titeket a realitások. Azok, akik most töltötték ki ezt tesztet 2007-2008 táján voltak abban az életszakaszban, amikor el kell (kellett volna) sajátítani az olvasás képességét.."

Te vagy itt a legnagyobb funkcionális analfabéta (naná hogy fideszes birka!), a PISA teszt nem az írás meg olvasást méri te szerencsétlen, hanem a logikát méri fel, miszerint egy írott szöveget elolvasván meg tudod-e válaszolni a logikai kédést.

Olvasni még ti fidesz trollok is tudtok, de nálatok aztán tényleg megállt a fejlettségi szint a 8. osztályos korotik utrán. Utána már csak profogónak ültétek végig a nyolc évet, miközben az értelmesebb országokban a gyerekek képességét meg szellemi színvonbalát egészen az érettségiig fejleszti az oktatás.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2016.12.09. 18:35:44

@Nagyorrú Barbi:

náci cicuska, a libsik akármit is elszartak az oktatáson, az semmi ahhoz képest, hogy 3 éve még itt habzott a pofátok, hogy majd a 2015-ös PISA eredményeket kell figyelni, mert a körösztényi meg lófasz NER tananyag akkor fejti majd ki a pozitív hatását.

Aztán itt álsz most a bizonyítványnal a kezedben miszerint a gyereked már 15 éves korában akkora funkcionálois analfabéta, mint te a szülő. És még hova fog a kölyök butulni a következő 30 évben! Amint látom, a családi háttér meglesz ehhez a folyamathoz.

feribácsi 2016.12.09. 19:30:14

@Szalay Miklós: Csak egyszer próbáld meg, hogy nem reklámozod az oldaladat a hozzászólásodban. Szerintem többen örülnénk neki.

Pan Modry 2016.12.09. 19:51:15

@Nagyorrú Barbi:
Baromsag, nekem is volt cigany osztalytarsam, sok vizet nem zavart, de ha valaki elvesztett vmit mindig o lett meggyanusitva (mit meggyanusitva, azonnal letolvajoztak a szar,azasa miatt€hogy biztos ellopta, aztanersze kiderult hogy ja megse. Persze bukdacsolt, de nem is csodalkozom rajta, eleg fos lehetett neki olyan kornyezetbe jarnia ahol ha vki mondjuk tornaora utan az oltozobe felejtette a cipojet de mielott megneztek volna maris letolvajoztak)
Es nem tanultunk miatta rosszabbul. Mi sem szettuk az iskolat, neki egyemesen horror lehetett.

Pan Modry 2016.12.09. 20:07:44

@csentecsa:
Immar a fidesz alatt volt 6 eve hogy potolja. Az elso 1-2 osztalyban a betuk ismeretet tanulja az ember, akkor viszonylag primitiv szovegeket olvasnak. A szovegertesi skilleket utana is fejleszteni, na ez az ami nem tortent meg.
En nem azt mondom hogy orban elott tokeletes lett volna az iskolarendszer, te oriasi primitivsegre vall 6+ ezelotti dolgokra visszamutogatni, es nulla felelosseget vallalni, es korrigalni.

Pan Modry 2016.12.09. 20:10:09

@Nagyorrú Barbi:
Ha jol emlekszem 2010 ora Orban kormany van, es barmennyira is utaltam a gyurcsany rezsimet ebbe a fos eredmenybe vastagon benne van orban kormany keze.

Ha te nem igy latod, akkor neked is komoly logikai es szovegertelmezesi problemaid vannak.

martineden 2016.12.09. 20:17:53

@a nemzet fogatlan provokátora: ,, Össze -vissza ikszelgetett, mert úgyse lehet rá karót kapni.."..fogadjuk el az ervelesedet, de akkor a tobbi orszagban ugyanugy ossze-vissza ikszelgettek a gyerekek.Ergo, igy is, ugy is hatrebb kerultunk a rangsorban., hala a fidess maffia oktatasi reformjanak,meg a sok csuhasnak.

Pan Modry 2016.12.09. 20:20:22

@martineden:
En is pont erre gondoltam, statisztikailag teljesen irrelevans erveles volt hogy egyedul a magyar gyerekek nem vettek komolyan es mindenki mas igen. Mit irrelevans, kurva primitiv!

martineden 2016.12.09. 20:20:24

@csentecsa: Es a jo pedagogusok beletorodtek 2009-ben , hogy ha nem megy Pistike, most mar ne is tanulj, ugye?

martineden 2016.12.09. 20:21:18

@Pan Modry: Igen , ezert irtam, mert mar tobb helyen feltunt ez a baromsag.

Pan Modry 2016.12.09. 20:44:13

@martineden:
En most lattam eloszor, hat akkor orbanek nem lehetnek tul nagy velemennyel a sajat szavazoik ertelmi kepessegeirol ha ilyen kifogasokkal operalnak.
Egyebkent nekem tök szimpatikus lenne ha mindenfele masra,utogatas helyett egyszeruen felmernek mit basztak el es korrigalnanak. Ha valaki mar vegzett valodi munkat az eleteben az ugyis tudja hogy elbaszasok marpedig vannak, de ha van emellett egy szisztematikus korrigalo mechanizmus akkor a dolgok hosszu tavon helyesen mennek. Na ez az amit nem latok, csak vmifele ovodas sertodottseget es masra mutogatast, nos az ilyen embereket egy valodi munkahelyrol paros labbal szokas kirugni.

Pan Modry 2016.12.09. 20:47:59

@csentecsa:
Mert prban alatt aztan marha jol teljesittetek a pisa teszten! Ja nem is, itt az eredmeny!
Ezt most gecire beszoptad hombre!

2016.12.09. 21:07:47

@csentecsa:

"És ha nem tanult meg rendesen olvasni"
El kellene azt dönteni, hogy ez itt kérdés, állítás vagy blöff.
Ja, utólag kiderült, hogy blöff.
"Itt épp az a gond, hogy a hilleri-magyarbálinti natos ámokfutás alatt sok tanuló nem sajátította el a szövegértés képességét. "
A szövegértésnek nem azonos az olvasással.

Azért ez eléggé szánalmas szöveg, fuss neki mégegyszer.

2016.12.09. 21:09:12

@Pan Modry:

Ezen egyszerűen nincs mit magyarázni.
De ez az ostoba azért megpróbálta.
Habár Lázár szövege után.... :)

6.Lenin 2016.12.09. 21:26:26

-Na, Pistike olvasd el a B1 blog posztját.
-Ggggyyy....uuu....rrrr
-Rendben, elég. Most Próbáld elmondani, mit olvastál.
-Orbán geci.
-Jól van Pistike csillagos 5-ös. Nagy ember leszel.

martineden 2016.12.09. 21:46:49

@Pan Modry: Pontosan ez van, egyre nevetsegesebbek.

Ggábor 2016.12.09. 22:02:04

Kedves Blogger,
talán még igazad is lehet, de ugyebár a történetet te szoptad az ujjadból.
És a refi egyházban nem hívják a lelkipásztort tiszteletesnek. Meg ne tegyél be képeket nagy feszületekkel, mert az a reformátusok szerint istenkáromlás. Lásd tízparancsolat, konkrétan az első.
Valamint a reformátusoknál nagy hangsúlyt kap az Ószövetség, és szeretnek zsidós neveket adni a gyermekeknek, mint Sámuel, Dániel, Ráhel (felmenőim között volt mind a háromból).
Ja, a PISA teszt eredménye nem csoda, az iskolákban butított robotot képeznek, az nem kételkedik a felsőségben. Ehhez viszont az egyháznak csekélyke köze van.

D2 2016.12.09. 22:18:27

@Ggábor: dehogynem, a klasszikus, önálló parókiát vivő Nagytiszteletű Úr/Asszony megszólításból rövidült. A kép illusztráció.
Én nem csodálkozom a PISA teszt eredményén, a ref. egyház ide vagy oda.

AZ ARABVERŐ ORBÁN VIKTOR 2016.12.09. 22:25:00

Nincs nagy baj az oktatassal, csak a libsik annyira szetkurtak 2010-ig, hogy annak helyrehozasahoz 6 ev nem lehet elegendo.
Itt az eredmenye a "nem szabad buktatni" faszsagnak.

we dont want arabs here..So what 2016.12.09. 22:31:26

PISA és más tesztek kudarcai szerte a világon egy dolognak tudható be. A fasz liberális nevelésnek és az okostelefonoknak. A kis faszkalapok nem tanulnak es nem dolgoznak a jobb eredményekért mint régen. Ma a telefonjukkal baszakodnak es a picsájukat fenykepezgetik a fasz liberális média utmutatása alapján. Na ez az egyik oka annak hogy tusko az utobbi 2-3 generáció.

Pan Modry 2016.12.09. 22:37:47

@AZ ARABVERŐ ORBÁN VIKTOR:
Baromsag, ha igazad lenne akkor a trend mar nem lenne csokkeno. Ezt most jol beszoptad kiskomam!

Pan Modry 2016.12.09. 22:39:15

@we dont want arabs here..So what:
Az a helyzet hogy a finn es az észt neveles - probalom nem elrohogni magam - a te merced szerint liberalis, nos ok fossa alaztak a magyarokat! Fossá!!!

Ggábor 2016.12.09. 22:51:15

Kedves Kék Úr, Pan Modry, tudhatnád, hogy okos telefon csak Magyarországon van, meg Szlovákiában, és maga Kurcsány hozta be ide a sárgáktól. A PISA teszten nálunk jobban teljesítő országokban csak kréta van, meg palatábla, meg nádpálca, mint oktatási seggédeszköz.

Pan Modry 2016.12.09. 23:12:17

@Ggábor:
Szerintem ezt a kommented nem nekem szantad :)

Almandin 2016.12.09. 23:14:49

Ez a poszt jól példázza, hogy kisebb településeken mennyire nyomulnak az egyházak a kormánnyal karöltve. Ennek az az eredménye, hogy sérül a vallásszabadság! Ez elvileg nem lenne megengedhető egy demokráciában. Nagyvárosokban nagyobb a szabadság, a választási lehetőség, de egy kistelepülésen már nem.
Mit szól az iskolavezetés egy olyan tanárhoz, aki esetleg kijelenti, hogy nem vallásos, és nem hajlandó misére/istentiszteletre járni? Az a baj, hogy az emberek többsége meghunyászkodik. Sokan már a Kádár-rendszerben úgy szocializálódtak, hogy a karrierért, az állás megtartásáért "tudni kell, mit kell mondani". Nos, ők ma is tudják, mit kell mondani, de sajnos a gyerekeket is képmutató meghunyászkodásra nevelik.
Hangsúlyozom, semmi bajom nincs a becsületes hívőkkel és papokkal, de akik ilyen sunyi módszerekkel akarják ráerőltetni a vallást emberekre, azokról nagyon rossz a véleményem!

Ggábor 2016.12.09. 23:15:49

@D2: bocs, utánaolvastam. A tiszteletes a református egyházi protokoll szerint segédlelkész, vagy teológiai hallgató. Tehát igazad van.
A cikk szerinti öregebb fajta inkább nagytiszteletű.
A képek viszont illusztrációnak sem igaziak, ilyen alapon mecsetből is lehetnének fotók, vagyis az még jobban stimmelne (ne csinálj faragott képeket).

Almandin 2016.12.09. 23:17:19

@Ggábor: A képek illusztrációk, az egyiken lengyel címer van a falon, tehát nem is nálunk készültek. De a mondanivaló szempontjából ez mellékes, iskolai nyomulás tekintetében nincs különbség a reformátusok és a katolikusok között.

Ggábor 2016.12.09. 23:17:49

@Pan Modry: de igen, kontráztam arra, ahogy kiosztottad dontwantot, aki szerint tőlünk nyugatabbra nem nyomkodnak a kölykök okostelót, attól okosabbak :)

Almandin 2016.12.09. 23:20:58

@we dont want arabs here..So what: Nekem is hasonló a véleményem. Manapság sok szülő nulla elvárást támaszt a gyerek felé, így az nem motivált a tanulásra. Kevés gyerek tudja magától felismerni, hogy érdeke a tanulás, ezért a legtöbbjét noszogatni kell.
Gyakori, hogy a gyerek nő, mint a dudva, pluszban a szülők elkényeztetik. Eredmény: rosszul teljesítő, neveletlen gyerek.

Pan Modry 2016.12.09. 23:30:45

@Almandin:
A pisa eppen azt mutatja hogy a magyar iskolarendszer elvarasai es modszertana is irrelevalis a hasznos tudas szempontjabol.
A magyar iskolarendszer javareszt hasznalhatatlan dolgokra akarja a diakokat megtanitani.
Eppen ezert a rossz eredmenyeknek nem a diakok motivalatlansaga az oka, hanem az hogy az iskola elvarasainak nincs sok koze az eletben is hasznosithato dolgokhoz.

Kodomo 2016.12.09. 23:46:16

Azt magyarázza meg valaki hozzáértő, hogy Izrael még nálunk is pocsékabb eredményeket produkált!

we dont want arabs here..So what 2016.12.09. 23:46:28

@Almandin: Nézd el nekem hogy nem túl szofisztikáltan osztottam meg a gondolataimat, már nem fáradok ilyesmivel..ha liberálist látok fölrúgom..ahogy a fa ölelgető köcsögöket is. A világnak nem kell más mint egy "Makarenkói" kibaszott nagy pofon..Talán az segíthet még, de már lehet hogy az sem. Lőszer van, fegyver van, amikor eljön a forráspont meglátjuk hogy mennyi vér van a liberálisokban :)

Pan Modry 2016.12.09. 23:59:18

@we dont want arabs here..So what:

Max a szad jar, es ugy tunik szeretsz gyerekeket verni, abuzalni. Szanalmas kis senki vagy!

Ggábor 2016.12.10. 00:02:33

@we dont want arabs here..So what: Izé. A kis köcsögök azért teljesítenek rosszul, mer' a telójukkal b..kodnak tanulás helyett. Az Államtitkár Úr szerint meg zavart okozott a tesztek digitalis jellege ... szóval, hivatalosan inkább nem eleget nyomkodják.

Mondjuk, XXI. században digitalis jellegű a teszt, miket nem merészelnek ezek a libsik ...

Ja, meg a kis kcsögök szándékosan szarul írták meg, mert úgyse ellenőrzi senki. Elgondolkoznék. A közismerten vallástalan, szocdem kormányokat választgató skandinávok pompásan megírták, a kötelező hit és erkölcstan országában meg bele se szrtak? valaki itt ezexerint mostanában valamit elk ... Nem kicsit, nagyon ... és nem a kis kcsögök 6 eves korában, hanem 2015-ben ...

Ggábor 2016.12.10. 00:03:59

@Kodomo: öööö ... Izraelben is sok ám a vallási iskola ... és nem az Ószövetségre vonatkoztak a tesztek, persze az Új-ra sem ...

Kodomo 2016.12.10. 00:05:03

@Ggábor: Kevés az erkölcstan óra.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2016.12.10. 00:09:30

@we dont want arabs here..So what: PISA és más tesztek kudarcai szerte a világon egy dolognak tudható be. A fasz liberális nevelésnek és az okostelefonoknak.

Na itt az újabb fidióta funkcionálsi analfabéta! Birkácska, a legjobb PISA teszt eredmények pont hogy a liberális iskla rendszerü országokból jönnek. Nem tőletek, a kétszavas vissabüfögésre (Soros, Brüsszel!) kitenyésztett fidesz birka rendszerből.

Kurva nagyot bukott a nemzeti húdefaszamagyarparszt vagyok rendszeretek! A libsik megint lealázták a szellemi képességeiteket.

Pan Modry 2016.12.10. 00:14:51

@Kodomo:
Altalaban a szekularis oktatas szokott hatekonyabban mukodni, gondolom Izraelben az ottani vallasos iskolak rontjak le az eredmenyeket.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2016.12.10. 00:16:40

@csentecsa:

értem én hogy te itt a tipikus fidióta funkcionális PISA analfabéta vagy, csak minek ismételned?

Írjam most már nagy betüvel te birkaagyú, hogy olvasni-írni még ti, a fidióta funkcionális tökanalfabéták is tudtok, de a PISA teszt nem ezt méri, hogy ismered-e az A betüt, hanem azt, hogy egy szöveg elolvasása után meg tudod-e válaszolni az olyan logikai kérdéseket, hogy ha a hőguta 40 fok felett áll be, akkor hőgutást kap-e egy 38 fokos ember?

Te szánalmas orbán kéredző, szerinted egy magyar 15 éves gyerek már a szöveget se tudja elolvasni, vagy csak agyilag hülye felfogni hogy miről szól a világ? Mert hát ő csak annyit tanult a Lopbán rendszerben 15 évos koráog, hogy Soros, migráns, hittanóra, heti 5 ször ugrabugra meg rezsicsökkentés.

Pan Modry 2016.12.10. 00:19:30

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy:
Hagyjad a picsaba, csentecsa magyarul sem tud, nem tudja mi a kulonbseg a betuk ismerete, az olvasas es a szovegertes kozott.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2016.12.10. 00:24:29

@AZ ARABVERŐ ORBÁN VIKTOR: "Nincs nagy baj az oktatassal, csak a libsik annyira szetkurtak 2010-ig, hogy annak helyrehozasahoz 6 ev nem lehet elegendo."

Aztán ezt Vlagyivosztokból ékezet nélkül írod te 16 hozzászólásos? Ha nem csak a Pravdát olvastad volna, akkor tudhatnád, hogy az orbáni seggnyaló kórus (ezeket hívják minisztereknek meg államtitkároknak) a 2012-es megcsúszás után azt ordibálta, hogy majd a 2015-ös eredményeket kell figyelni, mert az megy majd a fidesz számlájára, mert a NAT-nak több év kell hogy hasson, Aztán 2015-ben majd mindenki meglássa, hogy hova is lehet jutni a NAT-tal.

Hát megláttuk eftárs, ORBÁN ALATT ÖSSZEOMLOTT A MAGYAR ISKOLÁK SZÍNVONALA.
Ebben is SEREGHAJTÓ LETT a magyar, nemcsak a gazdasági eredményekben.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2016.12.10. 00:27:25

@Pan Modry:

Hát erre mondtam, hogy ezek a csentecsa meg az egész fidesz tábor itt mutatja be élőben, hogy mi is az a funkcionália analfabetizmus. Na de mi mást vár el az ember a fidesztől meg szavazótáborból? ha kivennéd belőlük a funkcionális analfabétákat, akkor Pokorniból állna az egész párt és hívei.

Ggábor 2016.12.10. 00:34:34

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy: Nem egészen. Van ám ott egy pár nagyon is okos, sőt, rafinált gazember.

Advanced Flight 2016.12.10. 00:36:53

@Pan Modry: "Izraelben az ottani vallasos iskolak rontjak le az eredmenyeket. "

Vagy a zorbán.
:-)

illaim 2016.12.10. 01:50:50

@we dont want arabs here..So what: Esetleg a don't megoldáshoz mit szólnál?
Vagy csak rád is vonatkozik, hogy aki nem tud arabusul az ne akarjon arabusul beszélni!
LOL

Nzoltan 2016.12.10. 06:17:42

És ez még romlani fog. Bármilyen jó oktatási rendszer mellett lehet nem tanulni. Ugyanis joguk van hozzá.

Scott Tenorman Must Die 2016.12.10. 06:59:30

egyértelműen a kormány hibája és nem a szülőé, h a gyerek miért megy 7 helyett 6-ra a suliba és úgy káromkodik, mint egy kocsis. erre ovi tanítja az áldott jólelkű ifjúságot. bárki aki mást állít nácikommunistafasisztaantiszemitaidegengyűlőlő

na__most__akkor 2016.12.10. 07:28:04

PISA teszt? Szövegértés?

Amikor az ékezetnélküli NEMMAGYAROK osztják az észt minden rohadt fórumon?

@AZ ARABVERŐ ORBÁN VIKTOR: (3)
@martineden: (7)
@Pan Modry: (21) és szómenése is van...

Pan Modry 2016.12.10. 08:09:09

@na__most__akkor:
Iphone rol irtam, nem fogok a hozzad hasonlo seggfej ekezetfanatistak miatt ketszer annyi idot elbaszni gepelesre. Ha nem erted a kontentet ekezetek nelkul egy analfabeta kis pocs vagy!
Ha nem tetszik olvass nyomtatott irodalmat!

we dont want arabs here..So what 2016.12.10. 13:49:30

@illaim: You can fuck off too with all the liberal fuckheads with or or without ' :) little prick

we dont want arabs here..So what 2016.12.10. 13:51:22

@Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy: vagy megszokod hogy más mederben halad a világ vagy belehalsz, ez a két választásod van :) Mert kormányozni soha nem fogtok, ez már biztos.

gmihaly621 2016.12.10. 22:13:40

Miért is marad el a bezzeg-országokban és hazánkban átlagosnak tekinthető iskolai osztálylétszámok összehasonlítása? Mert némi konzultáció után nekem úgy tűnik, hogy pont cirka tíz tanulóval több van nálunk egy osztályban az ideálisnál, ami lehetetlenné teszi az agyonajnározott csoportmunkát. És ez a megrögzült állapot annyira hospitalizálja a tanerőket is, hogy a csoportmunka-rendszerű okítás szinte fel sem merül, legfeljebb vágyálomként. A korszerű iskolai technikával az a baj, hogy az elmúlt negyedszázadban a szakosított, speciális "piac" "rátelepült" az iskolákra, és a rákölthető amúgy sem sok zsozsóra, amely így se' perc alatt el tud fogyni . A tankönyvpiaccal is ez volt a baj a visszaállamosításig. De más "alrendszerekben" is előfordulnak hasonló dolgok.

János Lipcsei 2016.12.10. 23:57:01

@a nemzet fogatlan provokátora: Nem gondolod hogy ugyanezt elmondhatja az olasz - szlovén - angol stb. tanuló is ? Csak éppen nekik nincs ilyen szar eredményük !

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.11. 16:48:29

@csentecsa: "Azok, akik most töltötték ki ezt tesztet 2007-2008 táján"

Viccelsz? És akkor hirtelen megálltak a fejlődésben?

Az összes fideSS trollnak: hat év szerencsétlenkedés után már nem elegáns emútnyócévezni. Valami mást kaparjatok elő a Bonsai Duce elkúrásai kimagyarázására.

ujpetre 2016.12.13. 14:45:12

@Ggábor: Nagyon is sok köze van az egyháznak. Főleg a katolikusnak.

KoviSzil 2016.12.13. 23:34:31

@Pan Modry: Valahol itt kezdődik a gond. Amikor az iPhone kurva fontos, de ékezetet használni a saját anyanyelveden nem fontos.
Nem, kis barátom, nem másnak kell vacakolnia a te ékezet nélküli szövegeddel, hanem NEKED kell érthető, valódi magyar nyelven kommunikálnod, ha figyelmet szeretnél.

a nagy hohoohooo 2023.12.06. 07:57:55

végigszaroszájú ,farkú segghülye takonynáci

zatoicsi

GenZ
gendernek ugye semmi köze a biológiai nemekhez,a szexhez,se az
óvodások átműtéséhez ,a nők társadalomban,munkában elfogadottságáról
,az egyenlő jogokról szól.
Senki nem tudja meghatározni,se megváltoztatni születéskor
kapott nemét ,nem betegség ami gyógyitható,nem lehet elkapni se
mesétől,de reklámtól sem,a nemiség nem választás kérdése,hanem a
normális és természetes életünk változatossága,mint a szőke vs barna
haj,barna vs
kék,zöld,fekete szem, alacsony vs magas termet,a másság az evolúció
-az öreg isten -megfellebbezhetetlen döntése,ahogy a tudósok szerint a
homofóbia oka az ostobaság
Ugye a melegek nem képesek szaporodni, gyereket nemzeni két férfi,vagy
két nő sem mert biológiailag lehetetlen

Akkor nem értem ,hogy van az ,hogy a heterók,a homofóbok egyre másra
nemzik és világrahozzák a homoszexuálisokat,a transzokat stb?
,ezért nem kell az iskola ,a tanult ,kiművelt emberfő Orbánnak ,a NER alapja a kőbuta szavazó.
süti beállítások módosítása