B1 blogcsalád



Orbán tanácsadója és a hasznos idióták

2015. február 22. - nickgrabowszki

Van az úgy, hogy ember kimond alapdolgokat, és elfelejt másokat, amelyek szintén alapdolgok.

G. Fodor Gábor ezt a hibát követte el, amikor a Narancsnak nyilatkozott oda, hogy ez az egész jobbos, nemzeti-keresztény, konzervatív ideológia csak marketingáru, PR-lufi, parasztvakítás, vagy ahogy ő fogalmaz, politikai termék.

A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a polgári Magyarország hívó szót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt. Ők még mindig azt gondolják, hogy az 1998 és 2002 közötti Magyarország valóban polgári Magyarország volt. Ez óriási tévedés.

Erre kitört a jobboldalon az égszakadás, talán kisebb zajjal, de nagyobb mélységekben, mint a Simicska-féle médiaháború proklamálásakor.

Nahiszen. Ezeknek komolyan kellett ahhoz egy beismerő vallomás, hogy észrevegyék mit csinál Orbán? Hát miért nem azt figyelik, amit tesz? Őket minősítik, hogy elhiszik, amit mond.

Miért nem tűnt már föl 1993-94-ben, amikor Orbán úgy látta, az MSZP miatt nincs elég hely a baloldalon; a liberális középen, ahol addig állt, ott van az SZDSZ, de nincs elég szavazó; a jobboldalon viszont van elég szavazó, de Antall halálát és Csurka marginalizálódását követően nincs komolyan vehető vezető - és megcsinálta saját jobboldali fordulatát? És még akkor sem tűnt föl, amikor '98-ban előbb kizárta, majd a hatalomért mégis közös kormányra ment Torgyánnal? Az is kevés volt, amikor 2001-ben ráhajtott a MIÉP-esekre, és már élettérről beszélt? Majd amikor polgári körök néven integrálta a szélsőjobboldalt a Fideszbe 2002-2003-ban? És amikor egy évvel később a népszavazáson szembefordult saját korábbi (és mérsékelt) álláspontjával?

Orbán mindig arra ment, amerre szavazót remélt.

pieter_bruegel_the_elder-_big_fish_eat_little_fish.JPG

Aki kicsit is megőrizte a józan eszét, és nem homályosította el a látását a Vezér iránti vakhit, az az elbukott 2004-es referendum után megfigyelhette, hogy Orbán belátta: csak nacionalista retorikával Magyarországon nem lehet választást nyerni, kell a szociális demagógia is. Ekkor változott át a Nemzet Miniszterelnökéből felcsúti traktoros fiúvá, ígért 14. havi nyugdíjat; majd jött a szociális népszavazás, ahol 300 forintért csábította át a korábbi szocialista szavazók kevésbé kötődő részét.

Ki gondolt akkor már a Polgári Magyarországra? A szavazók zöme biztosan nem, a jobboldali megmondók eszerint viszont mégis hittek valamilyen ideológiában, a Szép Új Világ Eljövetelében (ha sikerült megszabadulni a büdös komcsiktól, esetleg a zsidóktól is - lásd még: orgoványi erdő).

Isten, nemzet, család, Erdély

 - ugyan: ez kellett a jobbos szavazóknak, ezt tolják.

Ez jól el is fedte a lényeget: a fülkeforradalomnak és a NER-nek nevezett rendszerváltást. Hegemón pártrendszeren alapuló autoriter rezsimet építettek ki, amelyben megkezdődhetett Magyarország gátlástalan lerablása. Amelynek csak a felszíne Rogán folyton növő lakása, a Szerb utcai bűnszövetkezet, Lázár 10 éves fiának 70 milliós lakása, Szijjártó 140 millió parasztbarokk villája, a trafikmutyik, a CBA-ügyek, az irányított közbeszerzések vagy az oroszokkal folytatott gázbiznisz. A lista szinte végtelen.

Komolyan a polgári Magyarország lebegett valakinek a szeme előtt, amikor 2010-ben a brüsszeli pénzügypolitikai elvárásokra tekintettel átvette a Jobbik szlogenjét, a gazdasági szabadságharcot? Vagy amikor - szintén az orosz finanszírozású szélsőjobbit követve - befeküdt Putyin ágyába? Vagy amikor a balos bizonytalanok megnyerésére meghirdette a harcot a rezsidémon ellen, miután nem sikerült kizárni őket a választásról az előzetes regisztrációval? (Már a balos bizonytalanokat, nem a rezsidémont.)

A

megélhetési bevándorlás

is ilyen: ha burkolt rasszizmus kell a szavazóik megtartásához, hát azt árulnak.

Az illúziók összeomlása ronda dolog, de aki a jobboldalon annyira buta volt, hogy hitt nekik, azt nem tudjuk sajnálni. Az fájhat leginkább a nemzeti-keresztény fundiknak, hogy G. Fodor rámutatott: nektek csináljuk, mert ilyenek vagytok, és még ostobák is, hogy beszopjátok a lózungokat.

Ami viszont arra utal, hogy a Századvég-igazgató se egy IQ-császár: nem jó a szavazókat szembesíteni azzal, hogy átverték őket; ha máshonnan nem, hát Gyurcsány példáján megtanulhatta volna. (Wermerrel hiába védekezik: ő is csak akkor szembesítette őket, amikor ő maga már kibukott a politikából.)

A Machiavelli által leírt (és kevésbé feltárt, de semmiképpen sem feltalált) elveket ugyanis alkalmazni szokás, nem hangoztatni.

Mert azt még azt még az igazhitű idealisták is képesek fölfogni, ha hasznos idiótának nevezik őket.

Vigyáznia kell tehát a fejedelemnek, hogy soha mást ki ne ejtsen a száján, mint olyan dolgokat, melyek magukba foglalják a fenti öt jó tulajdonságot, s amikor mások látják vagy hallják, legyen csupa könyörületesség, csupa hit, csupa őszinteség, csupa vallásosság. És semmi sincs, ami ennél az utolsó tulajdonságánál fontosabb lenne; az emberek pedig inkább hisznek a szemüknek, mint tapasztalásuknak.

(Niccolò Machiavelli: A fejedelem)

 (Kép: Idősebb Bruegel: Nagy hal kis halat eszik/Wikimedia Commons)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr257196331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby Newmark 2015.02.23. 10:52:13

Machiavelli írásai szatírák, sosem gondolta ő ezt így komolyan. Köztársaságpárti volt, és buktája után írta ezeket a "jótanácsokat" a politikai ellenfelének. Kibaszásként.

Csak a pontosság kedvéért...

LaMettrie 2015.02.23. 11:02:11

"Magyarország gátlástalan lerablása. Amelynek csak a felszíne Rogán folyton növő lakása, a Szerb utcai bűnszövetkezet, Lázár 10 éves fiának 70 milliós lakása, Szijjártó 140 millió parasztbarokk villája..."

Akkor nem a felszínről kéne kaparászni. Tudod mit kapsz pl. Londonban 140 millió Ft-ért. Kb. két szoba konyhát? Ha nem a felszínnel van a baj, akkor abba kéne hagyni a pórnép demagóg riogatását és a valós-ágról beszélni.

igazi Ténytár 2015.02.23. 11:44:12

@LaMettrie: A nep hulye, azt a nagysagrnedet kepes felfogni.

Lathatod, a habonyi Guccsi taskajan hoborog hogy gyalazatos, de Simicska 10 milliardos megrednelesein nem mert az nem erti.

citrix 2015.02.23. 11:45:12

@LaMettrie: Londonban lehet hogy két szoba+konyha kerül 140 millába, de az London. Ez itt Magyarország, Borspdban és néhány keleti megyében ennyi zsetonért komplett falut lehet vásárolni. A fenti összeg Szíjjártónak lehet hogy nem tétel, a legtöbb embernek felfoghatatlan összeg.

vasgyuszi 2015.02.23. 12:03:29

@LaMettrie: Mér´ ott (London) vette? Nem? Ja, hogy Magyarországon? Hülye-e vagy?
Ennyi erovel én is baromi gazdag vagyok, mert Münchenben bérelek egy ca. 140 milliós lakást! Igen, nem házat, hanem csak egy lakást.

Miért nem rögtön a New York-i lakásárakkal hasonlítod össze a 140 millió vásárlóértékét??? Agyament.

LaMettrie 2015.02.23. 12:11:43

@igazi Ténytár: Ok. De szerintem leginkább nem a nép olvas errefelé. Lehetne lényegre törőbben is érvelni.

LaMettrie 2015.02.23. 12:14:49

@citrix: Ez itt Európa. Európában senki nem akarja egy 140 milliós kéróért elítélni a magyar külügyminisztert, mert jószerivel nincs is a piacon olcsóbb. Nyolc évig életem Luxemburgban. A legolcsóbb önkormányzati lakás 80 millió Ft volt. Innét néznek minket az európaiak.

LaMettrie 2015.02.23. 12:17:27

@vasgyuszi: Eu-tagok vagyunk. Európával hasonlítottam össze, faszfej. Náluk szoktunk reklamálni, de úgy nehéz lesz ez ügyben kivívni az együttérzésüket, ha arrafelé a legolcsóbb önkormányzati segélylakás is 80 millióba kerül. De ez már nyilván meghaladja a te szellemi képességeidet.

dr kíváncsivagyok 2015.02.23. 12:33:45

Orvbán kovetkezo fordulata lehet hogy a kommunizmus lesz...
Ez se lenne nagyobb pálfordulás , mint liberalis demokratából naconalista-nemzetszocialistáva válni.
Ki valójában Orvbán ?
Tudja valaki ?
A most is meglévo masfélmillió hívo szavazójának teljesen mindegy milyen eszmét választ a csuti ártány,...kovetik , mind a birkák a kolompos szamarat...

dr kíváncsivagyok 2015.02.23. 12:37:46

@Bobby Newmark:
"Machiavelli írásai szatírák, "

A csuti ártány (valódi) életrajza is szatíra...
50 év múlva olvasva a "pályafutását" el se fogják hinni , hogy ilyen megtorténhetett !
Liberális demokratából - nemzetszocialista...
Eszem megáll...

dr kíváncsivagyok 2015.02.23. 12:39:57

@LaMettrie:
Ne Londonnal hasonlítsd ossze , hanem pl. Ulanbatorral...
Ott ennyért két Mo - nyi teruletet vehetsz...

dr kíváncsivagyok 2015.02.23. 12:41:07

Zsigeri oroszellenesbol Putyin kurvája...
Gratulalok..

Pop40 2015.02.23. 12:56:08

@poszt: "Az illúziók összeomlása ronda dolog, de aki a jobboldalon annyira buta volt, hogy hitt nekik, azt nem tudjuk sajnálni. "

Ez a lényeg. Az a hülye fideszes, amelyik géfodortól tudta meg, hogy hülye, az meg is érdemli.

@dr kíváncsivagyok: "Orvbán kovetkezo fordulata lehet hogy a kommunizmus lesz..."

"LESZ"???
Te hol töltötted az utóbbi éveket?:-)
Vitya már rég túl van ezen.

turista a saját országában 2015.02.23. 12:59:36

Van egy mondás:

"A magyar hátán fát lehet hasogatni, ha a fejsze nemzetiszínűre van festve."

Orbán anno ezt ismerte fel. A népnemzetikeresztény, neohorthysta -monarchisztikus körítés volt hivatott elfedni a szemeket a pártnak álcázott rablómaffia ténykedéseiről. Másként fogalmazva: lógatják az orrunk előtt a nemzetiszínű tömjénfüstöt, miközben végigrabolják az országot.
Ez volt már a legelső kormányzásuk idején is, és - a parlamenti kétharmad birtokában - ugyanez működik - immáron jóval nagyobb lendülettel és hatásfokkal 2010 óta.

De talán idővel egyre több - és több ember szeme elől oszlik el a köd.

igazi hős 2015.02.23. 13:42:26

@LaMettrie: Ez itt Magyarország, ahol Magyarország külügyminisztere az állítólagos fizetéséből vette ezt a 140 milliós házat, ahogy Lázár is, Rogán is és persze Zsiga Marcellt se felejtsük ki a "vérlázítóan a pofánkba hazudnak" listáról. Oppá, Lőrinc barátot kihagytam, mert ő is talál néha egymilliárdot a szekrényben, de legalább nem mondja bele a szemünkbe, hogy "családi összefogásból lett a malactelep".

_most_ 2015.02.23. 15:09:41

szerintem mikor Orbán lepaktált a szovjetekkel, onnantól fogva egyértelmű, hogy szó sincs itt semmiféle értékrendről, csak a hatalom számít.

nickgrabowszki 2015.02.23. 15:53:32

@Bobby Newmark: nem, nem szatíra. a frankfurti iskoláig nem is gondoltak rá akként. nm antropológiai pesszimizmusa viszont eléggé opponálta adornóék idealizmusát; ezután kezdték szatíraként ignorálni. a fő érvük, hogy nm elkötelezett köztársaságpártikáént nem írhatott ilyet a respublica bukása után. pedig ezt éppolyan jól magyarázza, hogy kigyógyult az utópiákból, és számolni kezdett a realitásokkal. sőt, jobban magyarázza. mert amúgy mivel indokolható, hogy a szatirikus nm beilleszti az il principe végére itália egyesítésének tervét, amit a legfontosabb politikai céljának tekintett korábban. az is szatíra? sokkal inkább történt az, hogy megvalósíthatatlansága okán elvetette a közösség uralmát, de továbbra is reálisnak látta az országegyesítést. szal, nem, nem szatíra. vagy ha szatíra, akkor antropológiai szkepszise miatt hobbes is szatíra. és ha hobbes is szatíra, akkor mindannyian boldogan élünk örökké, és közben nagyon szeretjük egymást

eloi 2015.02.23. 16:24:10

@LaMettrie: Tényleg nem érted, vagy csak úgy csinálsz??? Nem a 140 millió a lényeg! Hanem, hogy honnan van egy nyikhaj senkinek ennyije egy kúriára, ha semmilyen legális jövedelme nem fedezi? Ja, aputól? És apunak honnan van ekkora "ajándékra"? Ja, az állami megrendelésekből... Ja, és ki most az "állam"...??? Ki apu cégének a legfőbb megrendelője??? ... Leszarjuk a 140 milliót, ha nem a közösből lopták (volna)!!!

eloi 2015.02.23. 16:30:13

@LaMettrie: A Tiédet meg láthatóan az, hogy lényegtelenek az összegek! Az a lényeg, hogy hogyan került hozzájuk!!! Ha korrupcióval, akár legalizált lopással (lásd irányított közbeszerzések, előre lezsírozott pályázati nyertes rokonok...!), akkor az bűncselekmény, akkor is, ha pillanatnyilag nem lehet törvényesen számon kérni. És a korrupciós pénzlenyúlásokat, visszaéléseket az általad hivatkozott országokban sem nézik el vagy bagatelizálják. Ez a lényeg, Minden másról beszélni - pl. hogy hol mennyibe kerül egy lakás - tiszta mellébeszélés.

eloi 2015.02.23. 16:39:43

@Pop40: Annyival árnyalni szükséges a képet, hogy az un. jobboldali, konzervatív népességnek a másik oldal nem igen kínált semmit, amiért ne OV-ra szavazott volna inkább! Avagy azt kínálta, hogy továbbra is ki lesznek szorítva minden fontos helyről, minden jobb munkából, jobb posztokról...! Úgy nem lehet ezt a szavazótábort megnyerni, hogy azzal kampányolunk, hogyan számoljuk fel mindazt, amit már nagy nehezen újra felépítettek, kaptak a rendszerváltás óta. Hogyan váltunk le mindenkit, és ültetjük újra a baloldaliakat a vezetői székekbe...! Gyurcsány odáig ment nagy buzgalmában, hogy újratárgyalja majd a pápával és a többi egyházzal a vatikáni szerződést, amit Horn Gyula (!) kötött meg! És ez csak egy példa. Ezek után, hogy várhatta bárki, hogy nem a Fideszre (esetleg a Jobbikra) fognak szavazni??? Csak kérdem.
Az ország másik fele sem idióta. Látják, mi, hogyan megy. De abból lehet választani, ami a kínálat!

playgorro 2015.02.23. 20:11:53

"... És nem volt ember, aki nála nagyobb erővel, ékesszólással és esküdözéssel állított volna valamit, hogy aztán az ellenkezőjét cselekedje; mégis mindig minden úgy sikerült, ahogyan akarta, mert ismerte a világ dolgait. " :))

2015.02.23. 21:54:00

@Bobby Newmark: Örült, hogy X Leo egyáltalán életben hagyta. Nem volt más választása mint megírni Il Principe-t. A fogalmazás nem vall megtört emberre, nem hízelgett, de legyőzött és kegyvesztett volt, a Medici szájíz szerint kellett gondolkodnia. És a mű írásakor már nem számított ellenfélnek, Firenze mellett egy kis faluban félig meddig elhagyottan élt. Ja és kibaszásra kevésbé gondolhatott, Giovanni sem volt buta ember, és ez mellé jámbor sem.

2015.02.23. 22:01:37

@nickgrabowszki: Kényszer miatt írta A fejedelmet. X Leo tudta hogy NM számára ez maga a szellemi halál, ő kérte a mű írására. Miután NM kegyelmet kapott.
süti beállítások módosítása