B1 blogcsaládSzéchenyi István megalapította, Orbán Viktor megtöri a Magyar Tudományos Akadémiát

2019. február 09. - Mr Flynn Rider

6 milliárd eurót nyúlhat le Orbán és közben olyan "tudósokat" toborozhat magának, akik boldogan tapsolnak a kormányzati őrülethez.palkovics.jpg

A hivatalos szöveg szerint – így értesült a 168 Óra - májusban „drasztikusan átszervezi” Palkovics László a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát. A lap úgy tudja, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője múlt hét végén

egyszerűen megüzente az MTA-nak, hogy nincs más választásuk.

Palkovics tavaly nyáron üzent hadat a Tudományos Akadémiának (kezdett neki az átalakításának), ekkor „csak” megszűntette az Akadémia függetlenségét azzal, hogy az Akadémia költségvetésének jelentős része átkerült a minisztérium felügyelete alá. Ebben benne volt az a 20 milliárd forint is, amiből eddig az Akadémia a kutatóintézet hálózatot üzemeltette. Tehát gyakorlatilag már most beszántották ezeket az intézeteket, illetve a kormányhoz kötötték őket. Az MTA idén még csak a háromhavi bértömeget kapta meg a tárcától, illetve 8 milliárdot a kiválósági programokra. A többi pénzt a törvényi előírás ellenére az ITM visszatartja.

A kutatóhálózat adja az MTA „gyakorlati” részét: több ezer kutató dolgozik benne, ők a magyar tudomány krémje. Amióta Palkovics elkezdte a háborút, több terv is napvilágot látott; a mostani verzió szerint feldarabolnák és „racionalizálnák” ezt a kutatói hálózatot, a maradékot pedig idén tavasztól projektalapúvá alakítanák. (Januárban egyébként Palkovics László még azt hazudta a főigazgatóknak és a Tudományos Dolgozók Országos Szakszervezetének, hogy nem nyúlnak a kutatóhálózathoz és a közalkalmazotti státuszokhoz, megmarad a kutatóközponti rendszer.)

A héten több szervezet is tiltakozott az átalakításnak nevezett rombolás ellen:

  • Csütörtökön 400 kutató részvételével zajlott az MTA Akadémiai Dolgozók Fóruma, ahol elfogadtak egy nyilatkozatot arról, hogy alkalmatlannak és méltánytalannak tartják a minisztérium által kiírt pályázatokat a tudományos kutatások és az alapellátás finanszírozására.
  • A Fórum mellett a magyar művészeti élet és az oktatás 566 képviselője írta alá azt a nyílt levelet, amelyben arra kérik a kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le a Magyar Tudományos Akadémia átszervezését. A levelet az Akadémiai Dolgozók Fóruma honlapján tették közzé.
  • Ugyanilyen tartalmú nyílt levelet tett közzé a Lendület-program is, amely az elmúlt évtized tán legsikeresebb hazai tudományos kezdeményezése volt. Az MTA által 2009-ben elindított programban tudományterületükön kiváló eredményeket elérő fiatal kutatókat csábítottak haza, illetve marasztaltak itthon.

Az átalakítások előtt a pártpropaganda alaposan megdolgozta az MTA-t: elkezdték terjeszteni, hogy „sorosista elemek” vannak a kutatók között és jött a szokásos handabandázás a liberálisokról. Egy munkatárs azt nyilatkozta a 168 Órának, hogy végveszélyben látják az állásaikat, nagy a pánik köztük, aki teheti, megy külföldre. Szerinte egyértelműen kijelenthető, hogy az akadémiai kutatóhálózat szétverése benne van a projektben. Egy történész az Indexnek írt sokkoló cikket arról, hogy bár ő bár még kisfiú volt a rendszerváltáskor és református gimnáziumba járt, mégis lebolsevikozták a kormánypropagandában. Egy másik tudós - aki korábban a Fideszre szavazott - a Válasz Online-nak adott interjújában festett nagyon sötét képet a magyar tudomány jövőjéről. 

(A sorosista tudósokról annyit, hogy a mostani kutatói hálózatot pont egy fideszes, bizonyos Pálinkás József vezetésével állították fel, 2012-től. ami átláthatóan, igazságosan működött, igaz, egy átlagos kutató még mindig nettó 150 ezret keresett benne.) 

Mégis, miért támad neki Palkovics László (Orbán Viktor) ilyen vehemenciával az MTA-nak és veri szét a magyar tudományos életet? Ennek két oka van:

  1. Az EU-s pénzek lenyúlása.

Az MTA doktoraiból és akadémikusaiból álló Stádium 28 szerint az Európai Bizottság 2021–2027 időszakra vonatkozó költségvetési tervében a regionális fejlesztési kiadások átalakításával Magyarország mintegy 6 milliárd euróval kevesebbet kaphat. Ennek oka az, hogy kisebb támogatás jut az infrastrukturális fejlesztésekre, míg a prioritások között megjelenik az ipari innováció. A korábbi felzárkózási EU-támogatások lenyúlása kormányközeli céghálózaton keresztül valósult meg. „Az új innovációs célok esetében viszont ezek az építőipari (és egyéb) vállalkozások nem lennének hiteles szereplők (Közgép, DunaAszfalt)” – írták.

Véleményük szerint az igazi cél a leendő EU-s támogatások megszerzése és elosztása az MTA-tól független, közvetlen kormányzati irányítás alatti új intézethálózatokban. Ezt támasztotta alá a Válasznak nyilatkozó tudós is. 

  1. A putyini minta.

Oroszországban csak az ok a tudományok „működhetnek”, amelyek a hivatalos állami propagandát segítik. Így jöhetett létre Kásler Miklós emberminiszter Magyarságkutató Intézete, amelynek hirtelen kiutaltak 800 milliót és kineveztek az élére egy olyan szerencsétlent, akinek a lakásából adják ki többek között a trianonos összeesküvés-elméletekben és áltudományos alternatív történelemben utazó Raffay Ernő könyveit.

"Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!" - írják az Akadémiai Dolgozók Fóruma által létrehozott esemény leírásában.

Az MTA dolgozóinak fóruma február 2-re, keddre szervezett élőláncos demonstrációt az MTA épülete köré.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr914616996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyallampolgar 2019.02.10. 16:13:11

Igen, O1G-nek ez egy elképesztő bűne.
Bolsevista. Mao, Polpot, putyin ennyire tudomány ellenes. Ez nem jobb oldali, nem konzervatív lépés.
Értelmetlen lépés. Két hatása lesz:1
1. Az értelmiség magára haragítása fokozódik. Nem csak a maradék kutató az MTA-n, de az összes egyetemi tanár ezt érezni fogja. Rajtuk kereszül pedig a hallgatók. Az úgy már sok, befolyásos ember.
2. Az 1. pont felgyorsítja az orbánisztán elleni erőket. Ha O1G továbbra is csak a csőcseléket hergelné sorosmaszlaggal még újabb 12 éve simán lenne. Így ez bizonyosan rövidül.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.10. 16:25:14

@Egyallampolgar: "1. Az értelmiség magára haragítása fokozódik. Nem csak a maradék kutató az MTA-n, de az összes egyetemi tanár ezt érezni fogja. Rajtuk kereszül pedig a hallgatók. Az úgy már sok, befolyásos ember."

Raferne a felhulye ellenzekre, ha 2022ig nem vesztenenek meg tobb szavazot...:))

"Az 1. pont felgyorsítja az orbánisztán elleni erőket. "

Vagy egy qrva eros vagokep, az se vona rossz!

ha ha ha

sdani 2019.02.10. 16:26:53

@rdos: Összeszerelő országba fodball- és nem tudományos akadémiák kellenek. Ez van, ezt akaraja a mini-szterelnökúr, tehát a plebsz is ezt akarja. Akinek valóban fontos az tudás, a demokratikus európai értékek, azok jobban teszik, ha veszik a sátorfájukat, mert Magyarországon csak rothadás lesz.

arabok balrol 2019.02.10. 16:29:46

@sdani: Erre most jottel ra? 9 eve rettegsz mar Zorbantol, es meg mindig itt vagy?

élhetetlen 2019.02.10. 16:47:01

@Ma is mentek gecizni?: „A fertőzés ez idő alatt is csak tovább terjedt.”. Az akadémikusok fertőznek? Bárcsak így lenne, és gyorsabban terjedne a fertőzés. Lehet, hogy már te is normális lennél.

élhetetlen 2019.02.10. 16:59:27

@neko1967: „Sok fidesspatkány örül hogy beszántják a tudományt?”. Én már nem is értem a „népet”, akikre az itt kommentelők hivatkoznak. A népet nem érdekli a CEU, nem érdekli az MTA. Rendben van, buták, zavarja őket a tudomány, a tudósok. De közben szegények, és nem zavarja őket Mészáros Lőrinc (?) gazdagodása? Én tényleg nem értem, mi van itt az agyakban. Jó, lehetnek bérkommentelők, de van egy csomó, aki úgy látszik, komolyan gondolja.

muv 2019.02.10. 17:49:27

@paraszthajszal: "Doktori ösztöndíjas program résztvevője ≠ munkavállaló;"
lehet. de a SzTAKI-nak csak munkavallaloja volt 1994 ota talan a mai napig? (es ugfye a SzTAKI az bizony MTA.) es eppen ezt a kutatohalozatot veri szet?

"Nem mellesleg a gender kutatásokat senki sem tiltotta be; a minisztérium indoklása csak arról szólt, hogy sem tudományos, sem munkaerőpiaci, sem pedig gazdaságossági szempontból nem indokolható, hogy önálló „társadalmi nemek mesterképzési szak” szerepeljen a képzési kínálatban."

szlamabab erveles. nem is beszelt senki kutatasok betiltasarol. szak betiltasa volt mindig is a tema. az meg, hogy munkaero meg gazdasagossagi szempontokbol nem indokolhato (megneznem persze a hattertanulmanyt hozza, mert ez csak egy bemondas), abbol sem kovetkezik a kepzes beszuntetese. abbol max az kovetkezik, hogy legyen kepzes, de az allam nem tamogatja. mond, miert nem ez a megoldas szuletett, ha tenyleg nem a betiltas maga volt a lenyeg, hanem azok a hangzatos maszlagok, amiket irtal?

(amugy elkepedve neztem, hogy amikor a csalad es a nepessegpolitika az elsodleges hivoszo, epoen akkor ostorozzak a genderkutatast, ami reszben eppen errol szol, ennek a tarsadalmi hatteret pont ezek a kutatok kutatjak! sajnos ezek a betiltok pont ennyire muveletlenek. persze a balneologia hazajaban...)

felucca02 2019.02.10. 18:33:11

@Eli Gold: Nem, a magyar lippsi értelmiség nem ért mindenhez, ez tiszta, de hogy a fideszes enyvesfazék körül tömörülő bicskamaxikhoz képest mindenki professzor, az is tiszta.
Többen megkérdezték már tőled, most én is: hogy lehet a matematika, a nyelvészet, a fizika, a biológia liberális? Illetve milyen az, amikor mindez polgárikonzervatív?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.02.10. 18:37:36

@sdani: :-) Én maradnék. Mi lenne, ha a rothadás menne? :-) Lukasenkó alsóra, ha nincs tippje a rothadásnak Caracas (megszűnt mint mentsvár) után. :-)

Benkő István 2019.02.10. 19:01:48

Egy esettanulmány arról, hogy egy konkrét, de nagyon fontos témában miért szükséges lépni:
julianusbaratai.blog.hu/2019/01/07/keleti_magyarok_toth_tibor_felfedezese_es_az_mta_reakcioja

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.02.10. 19:09:47

@élhetetlen: Pénztáros Lőrincben a vidéki szegénylegényt látják, aki okosabb Zuckerbergnél és megcsinálta a maga szerencséjét. Ugyanígy a sok kontraszelektált barom is jó példaképnek, hogy bármelyik tahóból lehet vezető ebben az országban.

@rdos: Majd a Felház lesz az államvallás...

@Egyallampolgar: Az értelmiség se 2018-ban, se 2014-ben nem Orbánra szavazott, neki diplomás szavazó nem kell, csak a vidéki, lehetőleg maximum érettségizett tömegek. Azt nem tudom, hogy mit fog szólni, ha a ma bejelentett 10 milliós családtámogatását elkezdik a cigányok tömegesen felvenni...

@muv: A képzett munkaerő gazdasági haszna szempontjából megnézném az egyiptológia, esztétika, filozófia, stb. szakok háttértanulmányát is, nem beszélve a politológusokról és a politikusnak álló jogászokról...

@István Tamasi: Ha belülről nem tud valamit elérni, akkor majd kívülről szétveri.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.02.10. 19:14:46

@paraszthajszal: Az ugye megvan, hogy nem a lipsiket rúgják ki mindenhonnan, hanem fideszest, ellenzékit és a politikát leszarót egyformán, ha kell a helye valakinek vagy ha önállóan merészel gondolkodni az utasítások követése helyett?

Orbán veje 2019.02.10. 19:37:50

@Nincs közöttünk csicska:

Haver! Igazi csicska vagy! A geci orbán seggét így kinyalni csak keveseknek sikerül, pedig erős a mezőny.

antika890 2019.02.10. 19:40:09

a fiatalok fele szeretné elhagyni az országot. Hát majd most néhány ezer szakállas is csatlakozni fog. Palkovics
Úr kap valami lovagkeresztet, aztán a kormány kijelöli a következő célpontot. És így tovább. Ha a komcsik meg tudták csinálni az értelmiség lekaszálását, a fityisznek is menni fog. Hajrá magyarok!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.02.10. 19:53:56

@felucca02: na várjál, a nyelvészet és a biológia már lehet értelmes, vagy mélymagyarnáci.

Orbán veje 2019.02.10. 20:08:41

Most láttam, hogy a Nemzeti Geci évértékelőjén a kordonokat fekete lepellel vonták be.

Elszigetelték a hazug gecit a néptől, ketrecet vontak a bazári majom köré.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.02.10. 20:31:32

@Eli Gold: "tényleg komolyan azt gondolod, hogy van tömeges, jelentős, antiszemitizmus vagy rasszizmus ebben az országban?"

a felmérések szerint sajnos igen erős rasszizmus van.

arabok balrol 2019.02.10. 20:37:24

@math0: "a felmérések szerint sajnos igen erős rasszizmus van."

szerencsere

A molyoknak, fergeknek, csotanyoknak, ragcsaloknak kampec

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.02.10. 20:39:08

@arabok balrol: "A molyoknak, fergeknek, csotanyoknak, ragcsaloknak kampec "

hát igen, lehetne már kampec nektek!

arabok balrol 2019.02.10. 20:44:06

"Harminc évig tarthat az Orbán-Trump éra
A populizmus korszaka, amely a nyugati világban a brexitről döntő brit népszavazással és Donald Trump amerikai elnökké választásával kezdődött 30 éven át tarthat, ha a populista politikusok képesek lesznek többet is felmutatni szavazások és választások megnyerésénél.
Komócsin Sándor, 2019. február 10. "

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/politika-populizmus-orban-trump-brexit.678073.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

gehehe

felucca02 2019.02.10. 21:04:10

@arabok balrol: Még szerencse, bajtárs, hogy ebben az érában te ugyanott fogsz szopni, ahol én!

Nyihaha!

Szelid sunmalac 2019.02.10. 21:13:02

No es aztan?! Megerdemlitek majmok. Nincs meg egy nep a vilagon amelyik ennyire balfasz. Meg Venezualaban, vagy Sri Lankan se, nemhogy Europa kozepen. Nyaltak a fidesz segget a tanarok, a tudosok, a jogaszok, muveszek. Egyetek meg amut szartatok hulyek. Majd ha mar osszeomlott minden, mert ne feljetek, elobb-utobb ratok is sor kerul, akkor sipakolhattok ,de ez mind a TI hibatok.

Szelid sunmalac 2019.02.10. 21:19:18

@Online Távmunkás: te par evvel ezelott meg nem melyfideszes voltal? bar oszinten orulok, hogy fejlodokepes vagy, csak csodalkozom...keves fideszes kepes ra.

apro_marosan_petergabor 2019.02.11. 00:39:47

Liberok, ne szűköljetek, itt az ideje, hogy ott is hátrább lépjetek, ahol eddig erre még nem került sor. Túl sok kárt és túl kevés hasznot hajtottatok a társadalomnak (magatoknak annál többet).

sdani 2019.02.11. 00:46:10

@arabok balrol: "9 eve rettegsz mar Zorbantol, es meg mindig itt vagy?"
Nahát, micsoda véletlen, éppen most volt nyolc éve, hogy elköltöztünk Magyarországról a feleségemmel. A kettőből egyik fiunk se Magyarországon született, persze a hazaáruló Orbán hazug statisziktábia beleszámítanak. Pedig kevés biztosabb dolog van annál, minthogy nem Magyarországon fognak felnőni. Nem Mészáros és Tiborcz jobbágyainak szánom őket, ezt meghagyom neked és a te gyerekeidnek.

fromme 2019.02.11. 00:46:44

Február 12.-re! Kérem javítani!

illiberalisberlo · http://illiberalisberlo.blog.hu/ 2019.02.11. 05:09:03

A HÁBORÚ: BÉKE

A SZABADSÁG: SZOLGASÁG

A TUDATLANSÁG: ERŐ

2 perc gyűlölet www.youtube.com/watch?v=6_uiDOuihc4
Heti terror - ECHO TV

Szelid sunmalac 2019.02.11. 07:04:05

@apro_marosan_petergabor: akkor gondolom boldog vagy hogy leleptunk, pedig a gazdid mar azt se tudja mit csinaljon kinjaban, hogy ne igy legyen

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.02.11. 07:15:07

@felucca02: a Fideszesek sokkal inkább fognak szopni, mert ezek tanulatlan parasztok. Ezeknek fog legjobban fájni, amikor nem lesz munkaerő, és rabszolgaként fogják hajtani őket a büdös kis gázszerelők.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.02.11. 07:20:22

@arabok balrol:

"Az FT publicistája szerint az amerikai baloldal az új ötletek kohójává vált. Ezek közé tartozik például az állampolgári alapjövedelem, ami vitatható, vagy a monopóliumok megtörése, ami már ígéretesebb. Évtizedek óra először a baloldalon jelennek meg az USA intellektuális energiái. Az optimisták Franklin Roosevelt korszakához hasonlítják a fejleményeket, aki a New Deal bevezetésével életet lehelt az USA gazdaságába az 1930-as években."

Komócsin Sándor, 2019. február 8. péntek, 19:07

hehehe

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.02.11. 07:21:37

@arabok balrol:

"Az FT publicistája szerint az amerikai baloldal az új ötletek kohójává vált. Ezek közé tartozik például az állampolgári alapjövedelem, ami vitatható, vagy a monopóliumok megtörése, ami már ígéretesebb. Évtizedek óra először a baloldalon jelennek meg az USA intellektuális energiái. Az optimisták Franklin Roosevelt korszakához hasonlítják a fejleményeket, aki a New Deal bevezetésével életet lehelt az USA gazdaságába az 1930-as években."

Komócsin Sándor, 2019. február 8. péntek, 19:07

hehehe

felucca02 2019.02.11. 07:28:02

@math0: Ezt mélyen én is így gondolom, de nem akartam ennyire kiélezni, ezért mérsékelten fejeztem ki magamat, miszerint együtt fogunk szopni. Valójában nem fogok szopni, mert ezer lábon állok tehetség ügyében, sokáig tartana viktornak mindet kirugdosni, addig el fogja vinni a koleszterin. Ellenben azok, akik féllábúak és a másik láb helyett viktorra támaszkodnak, nagyon hamar meg fognak érzeni minden kis elbizonytalanodást és az első pillanatban hanyatt fognak esni.

Szelid sunmalac 2019.02.11. 07:57:50

@felucca02: De hat nem minden lbsi-bolsi aki nem tapsikol Viktor apank minden szavara, csak egy kis mosogato Londoban? Pedig en azt hittem!
Nu..de hat az otthon rekedt fideszrajongok ezt is, minden minden egyebet amugy is sokkal jobban tudnak, vegtere si minket is naponta eroszakitanak meg mindenfele migrancsok!
A fiam se jar se iskolaba, se sehova, mert ha lippsi neveltetesben volt resze!

felucca02 2019.02.11. 08:16:46

@Szelid sunmalac: :)
De, mosogatok, csak közben ráérőidőmben kicsit építészkedem, munka után, előtte meg újságírok. A migrácserőszakítás pedig fincsi lehet, én azt kérném, hogy hátulról (végre), illetve megegyezés szerint én erőszakíthassam meg őt, szerinted erre van lehetőség? Melyik a gyakoribb?

Szelid sunmalac 2019.02.11. 08:35:15

@felucca02: Mi is nagyjabol pont igy vagyunk. Miutan kedves felesegem vegzett a konyvelessel, jol megeroszakittaja magat, de van ugy, hogy en unom mar meg itt a nemetek egy egyeb nemzetek iranyitgatasat, aztan akkor en is beallok a sorba. Igaz, a koncertek, onkentes munka, sport es nyaralasok kozott nehez ra idot szakitani, de azert mi megteszunk mindent es kozben persze latvanyosan szenvedunk.

werinter 2019.02.11. 09:38:15

Eszméletlen, hogy ezzel a Soros baromsággal bármit el lehet adni az embereknek. A lakosság 99%-a pár évvel ezelőtt még azt sem tudta, hogy ki vagy mi az a Soros, most meg mindenért ő lett a felelős. Hihetetlen...
Ha majd elkezdődnek ismét az internálások akkor is jön a sorosozás az emberek meg szépen benyelik. Szép jövő mondhatom!

Attilajukkaja 2019.02.11. 10:22:39

A cikk korrekt, és az MTA szétverésének okaival is egyetértek. Más oka ugyanis nem lehet. Ezeket baromira nem érdekli a színvonalas oktatás vagy tudományos előrehaladás, csak a jobbágynevelés, alattvalók minél gyorsabb és nagyobb számú tenyésztése. Erről szólt Orbán évértékelő litániája is. Palkovics pedig egy rafkós opportunista, akinek nincs sok köze az alapkutatásokhoz. Ő egy tipikus alkalmazott kutató, aki minimális publikációs tevékenységgel lett valahogy akadémikus. Az MTMT (Magyar Tud. Művek Tára) szerint a mérnök úrnak jelenleg (!) összesen 43 tudományos cikke van, illetve 104 konferenciakötetben megjelent valamije. Erre kapott 505 idézetet. Ennél még nekem is több van. :o))))
Nyilván tudományterülete válogatja, és Palkovics egy ügyes emberke, de az alapkutatás nem szívügye, inkább az alkalmazott fejlesztés. Vagyis kevés köze van az alapkutatáshoz, ami az MTA fő profilja. A lényeg, hogy a NER megint az érintettek teljes kihagyásával és leszarásával akar bedarálni valamit, amihez nem is ért. Mert ha felfogná, hogy milyen károkat okoz ezzel a magyar tudomány területén, - amire Magyarország mindig nagyon büszke volt - akkor nem üldözné el ismét a tehetségeket, ahogy azt már más bukott rezsimek is tették.
A Professzorok Batthyány Köre pedig előállt egy "kompromisszumos" javaslattal, amiben gyakorlatilag leírták ugyanazt, ami Palkovics statáriumában áll. :o)))
A szervilizmus ilyen mélytorkos megnyilvánulása az, ami megdöbbenti az embert!

Attilajukkaja 2019.02.11. 10:28:13

@werinter:
"A lakosság 99%-a pár évvel ezelőtt még azt sem tudta, hogy ki vagy mi az a Soros"
Így van! Aki pedig tudta, az örült neki. Sorosnak már a rendszerváltás előtt volt nálunk alapítványa, amely segítsége nélkül sok magyar nem jutott volna ki például külföldi tanulmányutakra (Orbán és Kövér sem), konferenciákra, és iskolatejet is finanszírozott a kicsiknek. Azután a Fideszt is támogatta, amikor az még egy liberális és demokratikus párt volt. Akiknek segített, azok nagyon is jól tudták, ki az a Soros.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.11. 10:34:47

@Attilajukkaja: Javítom, a fidesz szövetséget támogatta, miután párt lett, már nem. Megjegyzem, mikor megkapták Soros Györgytől a pénzt, a következő héten párttá alakultak.

felucca02 2019.02.11. 10:42:10

@Szelid sunmalac: Ne is mondd, nem szeretnék a helyedben lenni, borzasztó lehet ott, ráadásul erőszakítás közben még egy jó zsíros, emészthetetlen magyar étellel sem vigasztalhatod magadat, be kell érned ezekkel a szar vollkornos tiergerechte moslékkal.
Hja, így jár az a nemzet, ami nemhogy egy kárpátmedence géniuszát, de még egy rendes palkovicsot sem tud kinevelni magának! Iszonyat! Ha segítség kell, szólj, gyűjtünk nektek!

Attilajukkaja 2019.02.11. 10:48:37

@felucca02:
"Ha segítség kell, szólj, gyűjtünk nektek!"
Mit? Kis palkovicsokat meg O1G-ket? :o))))

werinter 2019.02.11. 11:00:35

@Attilajukkaja: Aztán hirtelen ő lett az ördög aki MINDENT a kezében tart, szó szerint az EGÉSZ VILÁGOT és el akarja pusztítani azt!
Csúnya sorostyuribátsi fúúújj

Attilajukkaja 2019.02.11. 11:13:31

@werinter:
"Aztán hirtelen ő lett az ördög"
Nem csak ő, hanem "Brüsszel", az ENSZ, a liberalizmus, mint olyan és még sok minden más. :o)
Orbán politikája nem az ország felvirágoztatására épül, hanem valamilyen illuzórikus retrográd nemzeti önmegvalósításra. Hogy az emberek ezt ne vegyék észre, ahhoz folyamatos rettegésben kell tartani őket, illetve a népnemzeti Oltalmazó maskarájába bújni. Ehhez jön jól O1G-nek Soros György, a migráncsok, Judith Sargentini, az MTA vagy bárki más. Nem számít, ki az. Holnap te leszel és én. Különben kiderülne, hogy a király meztelen.

John Brennan 2019.02.11. 14:58:43

helyes, okos, jó
végre hozzányúlnak az MTA intézethálózatában dőzsőlő-semmitevő parazitákhoz
Jelenleg az a modell működik, hogy az intézethálózatban foglalkoztatottak egyben egyetemi tanárok is. Az egyetemen csak oktatnak (az oktatás alatt csak az óraadást értve, egyebet nem), az intézetekbe meg viszik a kutatásokat (és mondjon valaki egy olyan társadalomtudományi kutatást, amelyre az eredmények miatt mondjuk 3 év távlatából még emlékszik). Undorító, mocskos rendszer ez, rég hozzá kellett volna nyűlni.

Attilajukkaja 2019.02.11. 15:03:40

@John Brennan:
"jelenleg az a modell működik, hogy az intézethálózatban foglalkoztatottak egyben egyetemi tanárok is. "
Látszik, hogy fogalmad sincs, miről hadoválsz itt össze-vissza. Csak nyomod a NER által kiadott dumát, de nagyon tudatlan módon! Vicc! :o)))))

Attilajukkaja 2019.02.11. 15:03:40

@John Brennan:
"jelenleg az a modell működik, hogy az intézethálózatban foglalkoztatottak egyben egyetemi tanárok is. "
Látszik, hogy fogalmad sincs, miről hadoválsz itt össze-vissza. Csak nyomod a NER által kiadott dumát, de nagyon tudatlan módon! Vicc! :o)))))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.11. 15:29:01

@John Brennan: "az intézethálózatban foglalkoztatottak egyben egyetemi tanárok is."

Nem. Általában nem. Én pl. tudományos főmunkatárs voltam, semmi egyetemi kapcsolatom nem volt, csak amikor a magam kedvére elmentem az egyetemre néhány félévet tanítani. Persze biztos vannak jópáran, akik egyszerre két lovat ülnek meg, de nem ez az általános.

Attilajukkaja 2019.02.11. 15:35:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"biztos vannak jópáran, akik egyszerre két lovat ülnek meg"
Ami nagyon hasznos tud lenni mind a kutatás, mind az egyetemek szempontjából. Az ilyen együttműködések nagyon is kívánatosak és világszerte elterjedtek. Ne feledd, hogy a két lovon ülés egyben dupla annyi munkát is jelent! És az ember az egyiket nem ritkán ingyen csinálja, ahogyan te is.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.11. 16:00:09

@Attilajukkaja: Igen.

Egyébként kaptam fizetést, de szégyentelenül keveset, szóval valójában tényleg ingyen csináltam. Az vicces volt, mikor pár év múlva valaki tanárúrnak szólított. :))

John Brennan 2019.02.11. 16:14:03

@Attilajukkaja: mivel személyes rálátásom van a kérdésre, ezért egészen nevetséges ez az arroganciád.
Igaz, elsősorban a közgazdasági (regionális - világgazdasági) és a szociológiai kutatóintézetre van rálátásom, de a Rényiben is ez megy.
Az Elte persze erre nem jó alany (tarthat ott órát ingyen, de egy második főállással nem dobják meg az embert), a kisebb pesti és vidéki egyetemekre kell főleg gondolni.

Attilajukkaja 2019.02.11. 16:22:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Én a magyar nyelvű előadásaimért még pénzt sem kaptam, csak az angol nyelvűekért, amit gyakran el sem fogadtam. Na nem azért, mert annyira jó fej voltam, hanem mert akkor magamnak kellett volna elkészítenem az adóbevallásomat, amihez lusta voltam. Pont azért, amit írsz, a pénz elég kevés volt. :o)

Attilajukkaja 2019.02.11. 16:26:51

@John Brennan:
"személyes rálátásom van a kérdésre"
Elhiszem, hogy volt egy eset, amit láttál, de ebből nem lenne szabad általánosítanod.

"egészen nevetséges ez az arroganciád."
A tények makacs dolgok, .... akárminek is nevezed őket.

"elsősorban a közgazdasági (regionális - világgazdasági) és a szociológiai kutatóintézetre van rálátásom, de a Rényiben is ez megy"
Én egyikben sem dolgoztam, de elhiszem, hogy ez ott gyakori jelenség.

"naivitás, tájékozatlanság"
Szerintem is az. Ideje lenne túllépned ezeken!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.11. 16:49:26

@Attilajukkaja: "magamnak kellett volna elkészítenem az adóbevallásomat"

:))

Egyszer kellett angolul előadnom, valami céges oktatáson kellett beugranom. De akkor rendesen megfizettek.

Már persze a konferenciákon mindig angolul kell előadni, de az nem tanítás.

Volt egyszer egy nagyon kedves angol ismerősöm, idősebb ember, aki úgy izgult még mindig minden előadás alatt, hogy attól féltünk, megüti a guta. :))

paraszthajszal 2019.02.11. 16:55:19

@Attilajukkaja: „Elhiszem, hogy volt egy eset, amit láttál, de ebből nem lenne szabad általánosítanod.”

Nem EGY ilyen eset van.

Egy egyetemi tanárnak főállású egyetemi oktatóként is munkaköri kötelezettsége (egy adott, nem túl magas óraszám leoktatása mellett) az érdemi kutatási és publikációs teljesítmény felmutatása.

De az egyetem felé csak az óráival kell pontosan elszámolnia, amit az adott intézményben, adott időben kell teljesítenie, ehhez képest a kutatóintézetnél elszámolt publikációs teljesítménye jó lehetőség a fizetéskiegészítésre.

Aztán élhet, mint Marci Hevesen, a papíron két főállás mellett, ha ügyesen a munkatársait, doktori hallgatóit dolgoztatja maga helyett, még arra is maradhat ideje, hogy humánerőforrás-szűkében lévő vidéki egyetemeken haknizzon óraadóként.

Illetve tehette eddig – ennek a wirtschaftnak most vége lesz; mert ha jól tudom, most majd az intézetek is mennek be szépen az MTA-tól egy-egy egyetem alá (már amelyikre szükség lesz), nem lesz több dupla elszámolás.

John Brennan 2019.02.11. 17:06:51

@Attilajukkaja: hihetetlenül szemét ember vagy
Ez nem az a fórum, ahol illendő lenne személyesen felsorolom a kettősállású társadalomtudományi akadémiai intézetben dolgozókat. Egyszerűbb lenne azokat, akiknek egyedül csak az akadémiai intézet a munkahelyük.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.11. 17:15:09

@John Brennan: "társadalomtudományi akadémiai intézetben dolgozókat"

Nohiszen, tudományos kutatókról volt szó. Faszt érdekelnek a ruhatár-büfé szakos lippsik?

John Brennan 2019.02.11. 17:23:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Akkor nézd a Rényit, ahol mindenki oktat a Ceun is.
Egyébként ezt írtam:
"Igaz, elsősorban a közgazdasági (regionális - világgazdasági) és a szociológiai kutatóintézetre van rálátásom, de a Rényiben is ez megy."

Attilajukkaja 2019.02.11. 17:24:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Már persze a konferenciákon mindig angolul kell előadni, de az nem tanítás."
Nem bizony! A konferenciakiadványokban való publikálás sem valódi publikáció!

"Volt egyszer egy nagyon kedves angol ismerősöm, idősebb ember, aki úgy izgult még mindig minden előadás alatt, hogy attól féltünk, megüti a guta."
Nekem a témavezetőm egy akadémikus volt, aki akkor lett rendes tag, amikor én már nála dolgoztam. Úgy izgult az akadémiai székfoglalója előtt, amit persze magyarul kellett előadnia, hogy mi tartottuk benne a lelket mielőtt kivonult előadni. :o)))
Nagyobb eseményeken én is szoktam izgulni, de az szerencsére elszáll mihelyst elkezdek beszélni. Akkor már másra koncentrálok. Nem vagyunk egyformák.

paraszthajszal 2019.02.11. 17:29:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: „»társadalomtudományi akadémiai intézetben dolgozókat«

Nohiszen, tudományos kutatókról volt szó. Faszt érdekelnek a ruhatár-büfé szakos lippsik?”

Akkor Neked jó hír lehet, hogy a megszűnés (megszüntetés) igénye elsődlegesen a társadalomtudományi intézetekkel (legkonkrétabban azt hiszem, a közgazdaságival) kapcsolatban merült fel, a többi esetében inkább az egyetemek alá való integrálás a cél.

Ennek a párhuzamossáhok felszámolásán, a duplafizus vircsaft felszámolásán felül előnye az is, hogy az intézetek publikációi így már az egyetem keretén belül figyelembe vehetőek lesznek a felsőoktatási rangsorokban is.

Attilajukkaja 2019.02.11. 17:42:50

@paraszthajszal:
"Egy egyetemi tanárnak főállású egyetemi oktatóként is munkaköri kötelezettsége (egy adott, nem túl magas óraszám leoktatása mellett) az érdemi kutatási és publikációs teljesítmény felmutatása."
Valóban! És ha valamelyik orvosi egyetemen dolgozik (SOTE, Állatorvosi, stb.), akkor még gyógyítania is kell.
Csak itt egyáltalán nem erről volt szó, hanem az MTA kutatóiról. Nekik egyáltalán nem kötelező oktatniuk is.

"ehhez képest a kutatóintézetnél elszámolt publikációs teljesítménye jó lehetőség a fizetéskiegészítésre."
Semmi plusz pénzt nem kap egy egyetemi oktató a publikációjáért, viszont segít a pályázatok elnyerésében, illetve az előremenetelében. Eddig legalábbis így volt.

"Aztán élhet, mint Marci Hevesen, a papíron két főállás mellett"
Milyen két főállás mellet? És milyen Marci? Tudod te, mennyire le vannak terhelve az egyetemi oktatók? Van róla fogalmad? Kétlem.

"most majd az intézetek is mennek be szépen az MTA-tól egy-egy egyetem alá (már amelyikre szükség lesz), nem lesz több dupla elszámolás."
Eddig sem volt semmiféle dupla elszámolás. Valamit nagyon rosszul tudsz!

@John Brennan:
"hihetetlenül szemét ember vagy"
Mert szembesítelek a tényekkel?

"Ez nem az a fórum, ahol illendő lenne személyesen felsorolom a kettősállású társadalomtudományi akadémiai intézetben dolgozókat."
Nyugodtan megteheted, ha gondolod.

"Egyszerűbb lenne azokat, akiknek egyedül csak az akadémiai intézet a munkahelyük."
Akkor tedd azt!!!
Senki nem mondta, hogy nincsenek olyan akadémiai kutatók, akik egyben oktatnak is, de te rögtön azt állítottad, hogy ez a "modell" dívik az MTA-nál. Óriási nagy hazugság!
És ez egy komoly munka, ha nem tudnád. Kutatni teljes időben, aztán még oktatni is, az két embert kíván. Mi ezzel a gondod? Nem hogy örülnél, hogy az alapkutatók és az egyetemek között van egy átjárás. Ez a jövő. Ez a haladás.
Ha én "hihetetlenül szemét" vagyok, akkor te ki vagy? Te, aki ellenszegülsz a haladásnak csak hogy a Fidesz retrográd politikáját támogasd?

paraszthajszal 2019.02.11. 17:52:50

@Attilajukkaja: „Csak itt egyáltalán nem erről volt szó, hanem az MTA kutatóiról. Nekik egyáltalán nem kötelező oktatniuk is.”

Nem kötelező, de nem is úgy oktatnak, mint az MTA kutatóintézet kutatói, hanem úgy, mint egyetemi oktatók, és emellett hetente egyszer-kétszer betolják a seggüket a kutatóintézetbe is.

„Semmi plusz pénzt nem kap egy egyetemi oktató a publikációjáért, viszont segít a pályázatok elnyerésében, illetve az előremenetelében”

Plusz pénzt az EGYETEMEN nem kap érte, azt a kutatóintézetnél veszi fel; de az előmenetelében valóban segít, meg abban is, hogy papíron kimutassa, hogy folyamatosan vannak publikációi, ami elvileg az állása megtartásának is feltétele (az olyan nyalánkságokról, mint a doktori témavezetés, az órái felét megtartó bónusz szolgákkal, nem is szólva). Ja, persze a pályázatokat is csak a kutatóintézethez viszi.

„Milyen két főállás mellet?”

Egy főállás: az egyetemen, a másik a kutatóintézetnél

„És milyen Marci? Tudod te, mennyire le vannak terhelve az egyetemi oktatók?

paraszthajszal 2019.02.11. 17:56:39

@paraszthajszal: Ha kellően pofátlanul küldik be a doktoranduszaikat, tsz-vezetők a beosztottjaikat maguk helyett oktatni akkor annyira azért nem, legalábbis egy adott szint felett.

„Eddig sem volt semmiféle dupla elszámolás. Valamit nagyon rosszul tudsz!”

Dehogynem volt. A publikációkkal tételesen elszámol a kutatóintézet felé, azután markolja fel a pénzt. Az egyetemen meg szerepelteti a részletes munkaköri leírásában, hogy ő heti 20-30 órát kutat, amit valójában nem az egyetemen csinál, és a kutatóintézettől felmarkolja utána a pízt.

Annak csak örülhetsz, ha nálatok ilyen nem volt, sajnos a pofátlanságnak nincs határa.

Attilajukkaja 2019.02.11. 18:03:19

@paraszthajszal:
"de nem is úgy oktatnak, mint az MTA kutatóintézet kutatói, hanem úgy, mint egyetemi oktatók, és emellett hetente egyszer-kétszer betolják a seggüket a kutatóintézetbe is."
Ez t én pont fordítva tudom. Nincs olyan MTA kutató, aki ne a kutatását helyezné előnybe.

„Plusz pénzt az EGYETEMEN nem kap érte, azt a kutatóintézetnél veszi fel"
A kutatóintézetek PLÁNE nem fizetnek plusz pénzeket a publikációkért. Miért állítasz ilyen hazugságokat?

"az előmenetelében valóban segít"
Én is ezt mondtam.

"abban is, hogy papíron kimutassa, hogy folyamatosan vannak publikációi"
Igen. A publikációk papíron születnek. De nem a semmiből.

"Ja, persze a pályázatokat is csak a kutatóintézethez viszi."
Na ez megint nem igaz!!! Nézz utána, mert a tények makacs dolgok.

„Egy főállás: az egyetemen, a másik a kutatóintézetnél"
Te tényleg nem tudod, hogy ilyen nem létezik? :o))))))
Te ennyire el vagy tévedve?

Attilajukkaja 2019.02.11. 18:11:09

@paraszthajszal:
Gondolom, ez a válasz nekem jött, habár önmagadnak címezted.

"Ha kellően pofátlanul küldik be a doktoranduszaikat, tsz-vezetők a beosztottjaikat maguk helyett oktatni akkor annyira azért nem"
A doktoranduszoknak ez a dolguk, ha egy egyetemen és nem egy MTA kutatóintézetben dolgoznak. Mi ebben a pofátlanság?
És kik azok a tsz vezetők?

„A publikációkkal tételesen elszámol a kutatóintézet felé, azután markolja fel a pénzt."
Milyen pénzt???? És mivel számol el a kutatóintézet felé?

"Annak csak örülhetsz, ha nálatok ilyen nem volt, sajnos a pofátlanságnak nincs határa."
Ilyenre a törvény nem is ad lehetőséget. Sajnálom.

paraszthajszal 2019.02.11. 18:14:39

@Attilajukkaja: „Te tényleg nem tudod, hogy ilyen nem létezik? :o))))))
Te ennyire el vagy tévedve?”

Notórius álláshalmozók ne léteznének?

Csak nézz szê mondjuk az MTI KTI-s honlapon, hány faxarcnak van több mint egy állása. Van olyam, amelyiknek három is van!!! (És akkor még a megbízási szerződéseket fel se tüntetik.)

John Brennan 2019.02.11. 18:15:05

@Attilajukkaja: nem ismered a tényeket
nesze, ábécésorrendben az MTA KRTK:

Ágoston Kolos Csaba
tudományos főmunkatárs - mellette a Corvinuson adjunktus

Bakó Tamás
tudományos segédmunkatárs - mellette a Miskolci Egyetem oktatója

Bakucs Lajos Zoltán
tudományos főmunkatárs - Corvinuson oktat

Baráth Lajos
tudományos munkatárs - SZTE-n oktat

Bauer Tamás
ny. tudományos főmunkatárs

Békés Gábor
tudományos főmunkatárs - egyetemi adjunktus a CEU-n

Szóval menj a picsába a hazudozásoddal! Egyedül a 73 éves Bauert nem érinti!

paraszthajszal 2019.02.11. 18:17:55

@Attilajukkaja: „Mi ebben a pofátlanság?”

Papíron megtart X órát, ebből ténylegesen X/2-re a doktoránsait szalajtja be, mert neki más dolga van.

„És kik azok a tsz vezetők?”

Egyetemi tanszékvezetők, akik ugyanezt a beosztottjaikkal is megcsináltathatják.

„Ilyenre a törvény nem is ad lehetőséget”

Amíg senki nem rúgja őket seggbe, addig ez nem fogja őket érdekelni.

Attilajukkaja 2019.02.11. 18:39:50

@John Brennan:
"nem ismered a tényeket"
És most felsoroltál hat-hét nevet a több ezer oktatóból. Most nagyfiúnak érzed magad?

"Szóval menj a picsába a hazudozásoddal! "
Ha már nincsenek érvek, jön a becsmérlés és a mocskolódás. :o)))

John Brennan 2019.02.11. 18:42:29

@paraszthajszal:
Szegény csávó abszolút nincs képben.
Annál arrogánsabb és beképzeltebb.

John Brennan 2019.02.11. 18:44:41

@Attilajukkaja: nem hat-hét nevet soroltam, hanem az ábécésorrendben kezdve kihagyás nélkül mindenkit. És mindenki oktatott valahol. Erre egy normális, jellemes ember bocsánatot kérne tőlem.

paraszthajszal 2019.02.11. 18:46:22

@Attilajukkaja: „És most felsoroltál hat-hét nevet a több ezer oktatóból”

Sajna a kettős állású MTA KRTK kutatók névsora nem ér véget a névsor B betűjénél. Az intézet honlapján lévő rövid önéletrajzok ált. utalnak a másik állásokra is, de ahol mégse, ott is egy guglizásba kerülne neked is…

Az meg külön fura, hogy az előbb azzal jöttél, hogy „most itt az MTA kutatókról van szó”, most meg átváltottál hirtelen arra, hogy az egyetemi oktatók összessége legyen a viszonyítási alap.

Igen, az egyetemi oktatóknak egy viszonylag alacsony hányadát érinti pontbez a dolog, mert MTA kutatóintézeti kutatóból számszerűen sokkal kevesebb van, de pl. a KTI-s kutatók között elég magas az egyetemen is oktatók aránya.

Attilajukkaja 2019.02.11. 18:52:09

@paraszthajszal:
"Notórius álláshalmozók ne léteznének? "
Biztosan vannak ilyenek is. Ne irigylem őket. De nem jellemző.

"hány faxarcnak van több mint egy állása. Van olyam, amelyiknek három is van!!! (És akkor még a megbízási szerződéseket fel se tüntetik.)"
És akkor még terheljük meg őket is 400 óra túlmunkával? Vagy mit akarsz elérni?

"Papíron megtart X órát, ebből ténylegesen X/2-re a doktoránsait szalajtja be, mert neki más dolga van."
Nem. Ki kell, hogy ábrándítsalak, de ez nem így működik.

„Egyetemi tanszékvezetők, akik ugyanezt a beosztottjaikkal is megcsináltathatják."
A tanszékvezetők vagy mások is felkérnek doktoranduszokat gyakorlatok vagy más foglalkozások levezetésére. Ez egy általános gyakorlat. A doktoranduszok ezt önként vállalják, mert beszámít az értékelésükbe, ráadásul nagyon jó gyakorlat számukra. Az MTA kutatóintézeteiben dolgozó PhD hallgatók ilyet nem végeznek.

Szóval nem értem, mi problémád.

Attilajukkaja 2019.02.11. 19:05:59

@John Brennan:
"nem hat-hét nevet soroltam, hanem az ábécésorrendben kezdve kihagyás nélkül mindenkit. És mindenki oktatott valahol. Erre egy normális, jellemes ember bocsánatot kérne tőlem."
Bocsánat! Kár, hogy a felsorolást nem láthattam.

"Szegény csávó abszolút nincs képben."
Miért? Te azt hiszed, hogy képben vagy? Azt sem tudtad leszűrni, hogy nem egy csávó vagyok, hanem egy nő! :o)))))))))))))))))
Még egy gázszerelő is kitalált volna!

@paraszthajszal:
" átváltottál hirtelen arra, hogy az egyetemi oktatók összessége legyen a viszonyítási alap."
Ilyet szerencsére sehol nem tettem.

"a KTI-s kutatók között elég magas az egyetemen is oktatók aránya."
Szerintem ez egy jó dolog. Mi ezzel a gond?

John Brennan 2019.02.11. 19:06:55

@Attilajukkaja:
Ehhez sem értesz. Itt nem a hivatalosan a doktorandusz nevén lévő szemináriumokról van szó, hanem a hivatalosan a prof/idősebb oktató/tanszékvezető/témavezető neve alatt futókról. Papíron, a Neptun szerint a prof a kurzus óraadója, a gyakorlatban pedig megtart-egy-két előadást, a többire pedig beküldi maga helyett a doktoranduszát.
Vagyis nem számolják el a doktorandusznak hivatalosan.
Látszik, hogy nincs se közvetlen tapasztalatod, de tájékozódni se akarsz a valós helyzetről.

paraszthajszal 2019.02.11. 19:07:30

@Attilajukkaja: „De nem jellemző.”

Én csak az MTA KRTK-ról tudok, ott igenis jellemző, nem csak a névsor elején. (Nem mindenki, de igen sokan halmoznak.)

„És akkor még terheljük meg őket is 400 óra túlmunkával? Vagy mit akarsz elérni?”

Annak a vircsaftnak a korlátozását, hogy minimális energiabefektetéssel maximális jövedelmet húzzanak az államtól a tudományos világ „potyautasai” (nyilván akinek ne inge, ne vegye magára).

„Ki kell, hogy ábrándítsalak, de ez nem így működik.”

Szóval nincs olyan, hogy a prof csak konferenciákra utazgat, az órák jó részét, amit papíron ő tart, ténylegesen más, jellemzően doktorandusz tartja helyette.

Ööö... De? Még mennyire hogy van?

(Persze, intézménye és személye válogatja, nem mindenki ennyire pofátlan, és nem mindenhol engedik az ilyesmit.)

„A tanszékvezetők vagy mások is felkérnek doktoranduszokat gyakorlatok vagy más foglalkozások levezetésére.”

A gyakorlat még rendben is van (azt papíron is tarthatja doktorandusz), de ha az előadásra küldi be őket maga helyett, az már elég necces.

„A doktoranduszok ezt önként vállalják, mert beszámít az értékelésükbe, ráadásul nagyon jó gyakorlat számukra”

Hát „önként” vállalhatják, amennyire egy aszimmetrikus viszony esetn ez értelmezhető, mert az gondolom annyira nem tenne jót az előmenetelüknek, ha a témavezető ki nem állhatja őket…

John Brennan 2019.02.11. 19:08:34

@Attilajukkaja: tőlem lehetsz hermafrodita is, a baj, hogy elemi ismerethiányod van a témában

Attilajukkaja 2019.02.11. 19:20:24

@John Brennan:
Az vagyok, hermafrodita! De még mindig nem tudom, neked mi a bajod.

Attilajukkaja 2019.02.11. 19:23:37

@John Brennan:
"nincs se közvetlen tapasztalatod, de tájékozódni se akarsz a valós helyzetről."
Van tapasztalatom. Nálunk kifizetik a doktoranduszokat.
Ha nálatok nem, akkor miért nem szólalsz fel ellene?

paraszthajszal 2019.02.11. 19:26:15

@Attilajukkaja:
„Szerintem ez egy jó dolog. Mi ezzel a gond?”

Annyi, hogy a pofátlanabbja ennek révén egyszeres (na jó, 1,1*-es) munkával húz min. másfélszeres jövedelmet (1 főmunkatárs, 1 félállású docens – ez még legális is), mert a kutatásaival töltött időt „papíron” mindkét munkahelye felé elszámolja?

„»átváltottál hirtelen arra, hogy az egyetemi oktatók összessége legyen a viszonyítási alap."«
Ilyet szerencsére sehol nem tettem.”

De, ezt te írtad:
„És most felsoroltál hat-hét nevet a több ezer oktatóból”

(Ha itt az „oktatóból” helyett „kutatóból” lett volna a szándékolt szó, akkor meg kell jegyeznem, hogy az MTA KRTK-nak ezernél jóval kevesebb kutatója, de hétnél sokkal több álláshalmozója van.)

John Brennan 2019.02.11. 19:50:15

@Attilajukkaja: az a bajom, hogy első hozzászólásoddal lehazugoztál egy nyilvánvaló ténykérdésben, majd szembesítettelek az igazsággal, és azóta adod a hülyegyereket

paraszthajszal 2019.02.11. 21:37:05

@Attilajukkaja: „Nálunk kifizetik a doktoranduszokat.
Ha nálatok nem, akkor miért nem szólalsz fel ellene?”

Ezzel az egésszel még az a legkisebb probléma, ha a (nem lepapírozott) helyettesítés után a doktorandusz nem (feltétlenül) kap többletpénzt. Az állam bácsi és a tandíjas hallgatók egy 300 fős előadásra nem azért perkálnak le egy csomó pénzt (normatíva és tandíj formájában), hogy az egyetemek okosba egy phd hallgatóval oldják meg az előadást, aki hivatalosan nem is tarthatna ilyet (vagy legfeljebb kivételesen)

muv 2019.02.11. 21:40:38

@John Brennan: "Akkor nézd a Rényit, ahol mindenki oktat a Ceun is."

azt a mindenit, mind a szazvalahany kutato?? tenyleg? te elhiszed, amit mondasz?

egyebkent meg a CEU-n bezart a matematika oktatas. ezt sikerult elerni a CEU eluldozesevel! mert persze az az oktatas az fokeppen PhD volt, PhD iskolakban meg eleg gyakoriak a kutatointezeti munkatarsak szerte az egesz orszagban. de persze ez bizonyara hiba a szemedben..

muv 2019.02.11. 21:51:18

@paraszthajszal: "Annyi, hogy a pofátlanabbja ennek révén egyszeres (na jó, 1,1*-es) munkával húz min. másfélszeres jövedelmet (1 főmunkatárs, 1 félállású docens – ez még legális is),"

1. ahhoz kepest, hogy eddig ket-harom fizetesrol volt szo, most mar csak masfelszeresnel tartunk..

2. attol, hogy valakinel fel van sorolva, hogy munkatars itt, docens ott, abbol meg nem kovetkezik, hogy honnan mennyi penzt kap. az is lehet, hogy az egyik helyen nem kap. az is, hogy ket felallas. tisztan a listabol ezek egyszeruen nem derulnek ki.

3. es akkor eljutunk oda, hogy van aki masfel, neadjisten ketszeres fizetest kap. amivel mar sikerul tulszarnyalnia egy buszvezeto vagy penztaros mai fizeteset. ez az az Marci hevesrol? tenyleg????

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.11. 21:59:22

@paraszthajszal: "egy phd hallgatóval oldják meg az előadást"

Egy professzor is tarthat szar előadást, és egy doktorandusz is tarthat jót. Az utóbbinak még a motivációja is nagyobb lehet.

paraszthajszal 2019.02.11. 22:48:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: „doktorandusz is tarthat jót”

Kétségtelen tény, bár a nagy számok törvénye alapján egy profnak erre azért nagyobb esélye van (legalábbis ha a jóságot szakmai színvonalként interpretáljuk).

De ha szart tart is, a hiba akkor sem feltétlenül az ő készülékében van, egy egyetemi tanár kötelező óraterhelése azért annyira nem magas, hogy mindenáron ki kelljen bújnia alóla.

@muv: „ahhoz kepest, hogy eddig ket-harom fizetesrol volt szo, most mar csak masfelszeresnel tartunk”

Min. másfélszerest írtam. Konkrétan tudom, hogy van az adott kutatóközpont munkatársai közül olyan, akinek három állása van, az már inkább kétszeres pénz. De a gond az elvvel van: az ügyeskedő két-három állású nem feltétlenül dolgozik többet, mint az, aki komolyan veszi az egy főállását, de hozzá képest több pénzt húz, mert igen nagy kiskapuk vannak a rendszerben, és senki sem érdekelt abban, hogy az ügyeskedők tökeire lépjenek.

„az is lehet, hogy az egyik helyen nem kap”

Ha-ha-ha. Ezt te se gondoltad egészen komolyan, ugye?

Mindegyikük irgalmas szamaritánus, vagy mi?

Ahhoz, hogy valaki órát adjon egy egyetemen, még nem kéne neki docensi félállás; de ha már kiírnak neki egyet, akkor fizetni is fognak nekik.

„az is, hogy ket felallas”

Akár még az is meglehet(ne), de nem valószínű.

muv 2019.02.11. 23:46:07

@paraszthajszal: "egyetemi tanár kötelező óraterhelése azért annyira nem magas"
vagy de. gyorsan csinaltam egy statisztikat egy magyar egyetem egy intezete (nem fogom megnevezni) egyetemi tanarainak terheleserol: az atlag 12. az eppen futo felev. (persze tudom, hogy ez extrem, csak gondoltam szolok, hogy a vilag nem olyan egyszeru..)

"De a gond az elvvel van: az ügyeskedő két-három állású nem feltétlenül dolgozik többet, mint az, aki komolyan veszi az egy főállását,"
eloszor is nem valaszoltal a legfobb felvetesemre: az adott fizetesek mellett mit is varsz? osszehasonlitva mas szakmakkal..?

mesfelol nem veletlenul kapja meg azt a plusz allast: nagy valoszinuseggel er annyit. nem ez a liberalis gazdasag elve? miert vitatod el ezt tole? mas meg -- egyetem vagy kutatoi allas mellett -- fusizik, dolgozik. azokkal nincs baj? (hogy ne lenne! a fusi miatt romlik a tudomanyos/oktatoi tevekenysege. de a kutato+oktato az nem karosit, hanem segit.)

John Brennan 2019.02.11. 23:57:39

@muv: tetteted magad vagy tényleg ennyire hülye vagy?

muv 2019.02.12. 00:14:11

@John Brennan: neked is szep jo estet!

apro_marosan_petergabor 2019.02.12. 07:37:19

@Szelid sunmalac: Hozzászoktam az önálló gondolkodáshoz, döntésekhez, ahhoz is, hogy a társadalmi érdek idönként felülírja az egyéni vagy csoportérdeket. Neked van gazdád? Valószínüleg, ezért írod, amit írsz. Nekem nincs.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.12. 08:49:19

@apro_marosan_petergabor: "Hozzászoktam az önálló gondolkodáshoz, döntésekhez"

A geci gazdád önálló gondolkodásához, döntéseihez. Végre is hajtod szervilisen. :))

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.02.12. 16:52:52

@Szelid sunmalac: Sose voltam se mélyfideszes, se mélyballib, én egyik politikai párt mögé se álltam be. Nem tapsolok se a Németh-Kósa-Rogán-Habony vonal baromságainak, se az Egyenlítő blog agyament szerzőinek és törzsközönségének...

Régen azért hihettél fideszesnek, mert a családi adókedvezmény mellett érveltem, amikor még voltak normális viták a blogokon, de a lopás és a Fidesz felé lejtő állami berendezkedés kiépítése ellen voltam mindig.

Pista Sagemono 2019.02.13. 22:34:26

No itt legalább próbálkoznak a párbeszéddel a hozzászólók.
Nem úgy , mint a kormány az MTA val

Hegedüs Sándor 2020.05.28. 18:39:35

Húúúú ha,itt aztán mozognak a gondolatok,persze jóó néhány idézőjelben gondolat,ami inkább hasonlít egy indulatos ostoba tahó szóßarásához. Mint például ilyenek:"borotvált csüngőhasú","bolsevista","Mao","Polpot","Putyin","O1G","Orbánisztán",ezek csak ballibarális hasonlatok,de vannak hosszabb,úgynevezett mondatok is:"Európai értékek","beszántják a tudományt",És az aranyérmesek:"a fiatalok fele szeretné elhagyni az országot,hát majd most néhány ezer szakállas is csatlakozni fog","a tudományos élet szétverése","A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk", stb.. A sok balliberális panaszkodik,nyafog,szidalmaz,és érvel,olyanokkal mint "nemzeti értékünk",az MTA-nak nem számít a nemzeti érték a Monarchia óta,mióta a Habsburgok belenyúltak,csökkentvén a Magyarság Magyar tudatát,őrizve a Monarchia egységét,"békéjét. Az MTA soha nem képviselte kellően a Magyarságot,most sem,ezért az MTA nem a "nemzeti értékünk",mint ahogy írta itt egy "főballib". És a sok szakállas tudós,megsértődött elvtárs,ennek a rendrakásnak kapcsán most elhagyja az országot,hú ez mekkora veszteség az országnak! Ez nem az országnak veszteség,hanem a balliberális,tetves,nemzettagadó,szarházi tömjénszagú gyászhuszárnak,akik tagadnak mindent ami keresztény,mindent ami Magyar. Sír a szátok,be vagytok ßarva mert vége a Kánaánnak.Nyöszörögtök az Index-nek,a VálaszOnlie-nak,meg hasonló genny orgánumoknak. Remélem kivétel nélkül mindenkit elhajtanak,olyanokat akik külföldi parancsra tagadták, hazudták a Magyar értékeket,történelmet,kiröhögik aki TRIANON miatt sajnálkozik, hazudják a dicső Magyar múltat, dicstelen Magyar jövő érdekében. Ez a KERESZTÉNY MAGYARORSZÁG,ide menekültetek őseitek annak idején 1900-ban romániából,mint űldözött román ajkú zsidó,nincs rátok szükség,elég volt az áltudományok doktorbácsijaiból,HESSSSSSS !!!!!!!!

Hegedüs Sándor 2020.05.29. 00:26:03

Húúúú ha,itt aztán mozognak a gondolatok,persze jóó néhány idézőjelben gondolat,ami inkább hasonlít egy indulatos ostoba tahó szóßarásához. Mint például ilyenek:"borotvált csüngőhasú","bolsevista","Mao","Polpot","Putyin","O1G","Orbánisztán",ezek csak ballibarális hasonlatok,de vannak hosszabb,úgynevezett mondatok is:"Európai értékek","beszántják a tudományt",És az aranyérmesek:"a fiatalok fele szeretné elhagyni az országot,hát majd most néhány ezer szakállas is csatlakozni fog","a tudományos élet szétverése","A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk", stb.. A sok balliberális panaszkodik,nyafog,szidalmaz,és érvel,olyanokkal mint "nemzeti értékünk",az MTA-nak nem számít a nemzeti érték a Monarchia óta,mióta a Habsburgok belenyúltak,csökkentvén a Magyarság Magyar tudatát,őrizve a Monarchia egységét,"békéjét. Az MTA soha nem képviselte kellően a Magyarságot,most sem,ezért az MTA nem a "nemzeti értékünk",mint ahogy írta itt egy "főballib". És a sok szakállas tudós,megsértődött elvtárs,ennek a rendrakásnak kapcsán most elhagyja az országot,hú ez mekkora veszteség az országnak! Ez nem az országnak veszteség,hanem a balliberális,tetves,nemzettagadó,szarházi tömjénszagú gyászhuszárnak,akik tagadnak mindent ami keresztény,mindent ami Magyar. Sír a szátok,be vagytok ßarva mert vége a Kánaánnak.Nyöszörögtök az Index-nek,a VálaszOnlie-nak,meg hasonló genny orgánumoknak. Remélem kivétel nélkül mindenkit elhajtanak,olyanokat akik külföldi parancsra tagadták, hazudták a Magyar értékeket,történelmet,kiröhögik aki TRIANON miatt sajnálkozik, hazudják a dicső Magyar múltat, dicstelen Magyar jövő érdekében. Ez a KERESZTÉNY MAGYARORSZÁG,ide menekültetek őseitek annak idején 1900-ban romániából,mint űldözött román ajkú zsidó,nincs rátok szükség,elég volt az áltudományok doktorbácsijaiból,HESSSSSSS !!!!!!!!

Hegedüs Sándor 2020.05.29. 00:30:04

Húúúú ha,itt aztán mozognak a gondolatok,persze jóó néhány idézőjelben gondolat,ami inkább hasonlít egy indulatos ostoba tahó szóßarásához. Mint például ilyenek:"borotvált csüngőhasú","bolsevista","Mao","Polpot","Putyin","O1G","Orbánisztán",ezek csak ballibarális hasonlatok,de vannak hosszabb,úgynevezett mondatok is:"Európai értékek","beszántják a tudományt",És az aranyérmesek:"a fiatalok fele szeretné elhagyni az országot,hát majd most néhány ezer szakállas is csatlakozni fog","a tudományos élet szétverése","A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk", stb.. A sok balliberális panaszkodik,nyafog,szidalmaz,és érvel,olyanokkal mint "nemzeti értékünk",az MTA-nak nem számít a nemzeti érték a Monarchia óta,mióta a Habsburgok belenyúltak,csökkentvén a Magyarság Magyar tudatát,őrizve a Monarchia egységét,"békéjét. Az MTA soha nem képviselte kellően a Magyarságot,most sem,ezért az MTA nem a "nemzeti értékünk",mint ahogy írta itt egy "főballib". És a sok szakállas tudós,megsértődött elvtárs,ennek a rendrakásnak kapcsán most elhagyja az országot,hú ez mekkora veszteség az országnak! Ez nem az országnak veszteség,hanem a balliberális,tetves,nemzettagadó,szarházi tömjénszagú gyászhuszárnak,akik tagadnak mindent ami keresztény,mindent ami Magyar. Sír a szátok,be vagytok ßarva mert vége a Kánaánnak.Nyöszörögtök az Index-nek,a VálaszOnlie-nak,meg hasonló genny orgánumoknak. Remélem kivétel nélkül mindenkit elhajtanak,olyanokat akik külföldi parancsra tagadták, hazudták a Magyar értékeket,történelmet,kiröhögik aki TRIANON miatt sajnálkozik, hazudják a dicső Magyar múltat, dicstelen Magyar jövő érdekében. Ez a KERESZTÉNY MAGYARORSZÁG,ide menekültetek őseitek annak idején 1900-ban romániából,mint űldözött román ajkú zsidó,nincs rátok szükség,elég volt az áltudományok doktorbácsijaiból,HESSSSSSS !!!!!!!!

apro_marosan_petergabor 2020.05.29. 07:30:19

MTA, alapította: gróf Széchenyi István
Széchenyi gróf alapításkor (de Károlyi Gy, Andrássy és a többi adakozó) minden bizonnyal álmában sem gondolta, hogy akadémiáját ellepik a marxista-kommunista "áltudósok" akik azért lettek ejtőernyőztetve az intézménybe, hogy a párt politikai akaratát az MTA-ban is érvényesítsék, a szabad gondolkodást száműzzék a történelem, s kapcsolódó társadalom tudományokból. Sőt meghamisítsák nevük alatt a történelmet. Idegen szívüek legyenek, s tevékenységüket idegen, internacionalista érdekek irányítsák. Ezeket az embereket és ezt a "szellemiséget" redszerváltás után 30 évvel ideje már eltávolítani.
Az MTA Magyar nemzeti intézmény, magyar érdekeket kell szolgáljon.
süti beállítások módosítása