B1 blogcsaládHa a diákoknak tilos csalni az érettségin, a feladatsor összeállítójának miért szabad?

2018. május 23. - kkerenyi

Olyan hibák vannak az egyik idei szakmai érettségiben, amelyek miatt egy valamirevaló oktatási rendszerben érvényteleníttetnék a vizsgát. Itt nálunk senki nem szól egy szót sem. placement_tests.jpg

Május az írásbeli érettségik időszaka a középiskolákban. Ez a második tanév, hogy a szakiskolák és szakgimnáziumok tanulói saját szaktárgyaikból is érettségizhetnek. A tavalyi vizsgákat nem kevés izgalom kísérte, mivel a tanév elején még nem lehetett tudni az érettségi követelményeket, azok csak decemberre  készültek el, így a gyerekeknek csak egy fél tanévük maradt a felkészülésre. Ez jól látszott az eredményeken is. Ezek után logikus lett volna, hogy  az idei vizsgák szakmailag rendesen megalapozottak legyenek. De az EMMI, úgy tűnik, nem a logikus megoldások híve.

Nem állíthatjuk, hogy az összes szakmai érettségi tartalmaz  hibákat. De egy egészen biztosan, és ráadásul olyan súlyosakat, amelyek felett lehetetlen elsiklani. A hang- film- és színháztechnika ismeretek középszintű írásbeli feladatlapja felvet néhány kérdést a vizsga szakmaiságával, és úgy általában a komolyságával kapcsolatban. 

A feladatlap úgy néz ki, mintha valakinek csak egyetlen éjszakája lett volna összeállítani, és ezért kétségbeesésében gyorsan böngészni kezdte az internetet, hogyan oldhatná meg minél gyorsabban és fájdalommentesebben a problémát. Első lépésként fogta a tavalyi érettségit, és gyorsan variált kicsit néhány feladaton. Na, nem sokat, mert arra nem volt ideje. Más magyarázat nincs rá, hogy az első nyolc feladat kísértetiesen hasonlít az előző évi vizsga első nyolc feladatára. Olyannyira, hogy van, ahol a  kérdés ugyanaz, és van, ahol a kérdés más ugyan,  de a hozzá tartozó kép a tavalyi. Még a lapon is ugyanott van elhelyezve, így nem kellett túl sokat bíbelődni a szerkesztéssel sem. 

Az alábbi képeken ez jól látszik.

A tavalyi feladatlap:

screen_shot_2018-05-22_at_21_59_18.png

 

És az idei:

img_3243.jpg

Miután nem volt több muníció az előző évi anyagban, de még mindig nem volt kész a feladatsor, más forrás után kellett nézni. Valószínűleg így történhetett meg, hogy a 11. feladatban szereplő definíció megjelenik az idei vizuális kultúra érettségi feladatlapján is (ott a 10/c feladatban). És ha az ember a meghatározás első mondatát beírja egy keresőprogramba, egy Wikipédia szócikk jelenik meg, ami - csodák csodája - szinte szó szerint ugyanaz, csak a mondatok sorrendje más. A definíció forrásaként sem a másik érettségi feladatlap, sem a Wikipédia nincs megadva. Így sajnos egyszerűen csak lopott anyagnak számít. 

Ha egy diák ad le bármilyen iskolában egy ennyire összeollózott munkát,  a tanár azonnal visszadobja, és megkéri, hogy legközelebb a saját gondolataival próbálkozzon. Az Emberi Erőforrások Minisztérumában, úgy tűnik, mások a szabályok.

A legfurcsább az egészben, hogy bárki keze munkáját is dicséri az összelopkodott vizsgaanyag, az nemcsak nem túl ügyes csaló, de semmi életösztön sincs benne. Az azonnali lebukás szinte garantált, nincs az az ember, aki észre ne venné a turpisságot. Ha a vizsgázó diák lelkiismeretesen készült az érettségire, akkor valószínűleg próbaképpen letöltötte és megoldotta a tavalyi feladatlapot: azaz rögtön feltűnhetnek neki a hasonlóságok. De ha ő esetleg nem is, a javító tanár biztosan észreveszi, hogy ezt már látta valahol, és innentől már csak két kattintás összevetni az idei vizsga anyagát az előző évivel. A kérdés már csak az: a szakmai érettségit összeállítókat ennyire nem érdekli az egész, vagy a “jó lesz az úgy, úgyis hülyék hozzá” magabiztosságával küldték tovább a munkájukat a hasonló hozzáállású hivatalnak? 

Mert azt, hogy esetleg egyáltalán nem értenek ahhoz, amit csinálnak, igazán csúnya dolog lenne feltételezni. Még akkor is, ha az idei vizsga feladatsora ezt igazolja.

Kerényi Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1813994108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2018.05.23. 09:51:40

Vajúdnak a hegyek ( mert állandósult ez a tevékenység ) és megint egy egeret szültek.

Terézágyú 2018.05.23. 10:18:07

Amit szabad jupiternek nem szabad a kisökörnek.
Soha nem volt érvényesebb ez a mondás ebben az országban, mint mostanság...

ostvan2 2018.05.23. 10:36:02

@LKerekes: A szar munka akkor is szar, ha a barátod csinálta.

Visceroid 2018.05.23. 10:39:48

"A kérdés már csak az: a szakmai érettségit összeállítókat ennyire nem érdekli az egész, vagy a “jó lesz az úgy, úgyis hülyék hozzá” magabiztosságával küldték tovább a munkájukat a hasonló hozzáállású hivatalnak? "

A szakértelem kommunista trükk, szóval Fideszisztánban ez a minimum hozzáállás. Közéjük is lövethetnének, már elnézést....

DFK 2018.05.23. 10:55:34

Ma csak 5 db b1 blog bejegyzés van a blogketrecben...

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.23. 11:00:05

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek...

gigabursch 2018.05.23. 11:32:23

"A hang- film- és színháztechnika ismeretek"

Most komolyan!
Tényleg van ilyen röhejes tantárgy érettségi szinten?
Hány ilyen komolytalan szarrágó tantárgy van még érettségi szinten?

Egyáltalán hányan választották ezt szarrágást érettségi tárgyként?

Nylul 2018.05.23. 11:42:08

@gigabursch: Már miért lenne szarrágó tárgy? Szerinted nincs szükség vágóra, hangmérnökre?

2018.05.23. 11:43:51

A szakértelem, hozzáértés, tapasztalat, dolgozni akarás kizáró indok a fidesz rendszerben bármely állami, önkormányzati intézet bármely szintjére való felvétel során. Akik nem rendelkeznek a kizáró indokokkal, tehát utálnak dolgozni, nem értenek a feladatukhoz, azok foggal-körömmel ragaszkodnak a rendszerhez, hiszen egy olyan olyan rendszerben, ahol elvárás a szakértelem egy állás betöltésekor, ott ők csak összeszerelő munkások lehetnének, nem minisztériumi vezetők, államtitkárok, miniszterek, osztályvezetők, igazgatók, stb. Minél több talpnyaló, tanulatlan senkiházi kerül függésbe a rendszertől, annál több tuti szavazat van a következő választáskor. Ennyi a titok.

Szilvió 2018.05.23. 11:45:22

@gigabursch: Nekem Idegenforgalmi és vendélátóipari alapismeretek érettségim van, mert olyan középiskolában végeztem, ahol ezeket tanultam, két éven át, heti nyolc-tíz órában. A média tagozatos iskolák diákjai ugyanebben az óraszámban tanulják az anyagot, és a kérdéseket nézve, illetve saját tapasztalatból kiindulva elég magas szinten.
Ezért eléggé kevesek számára elérhető ez a tárgy (mivel minden tárgyat kell két évig minimum heti másfél órában tanulni ahhoz, hogy érettségi vizsgát tegyen belőle), de tőlük, mint szakmai tárgy baromi releváns.

FCUK24 2018.05.23. 11:48:50

"Mert azt, hogy esetleg egyáltalán nem értenek ahhoz, amit csinálnak, igazán csúnya dolog lenne feltételezni." én sem feltételezem a b1-ről, hogy nem ért ahhoz, amit csinálni próbál.

tudom.

Figyel Castro 2018.05.23. 12:04:46

@FCUK24: valamelyik minisztériumban dolgozol vagy a párthàz küldött ide?

bbrrr 2018.05.23. 12:04:56

"a 11. feladatban szereplő definíció megjelenik az idei vizuális kultúra érettségi feladatlapján is (ott a 10/c feladatban). És ha az ember a meghatározás első mondatát beírja egy keresőprogramba, egy Wikipédia szócikk jelenik meg, ami - csodák csodája - szinte szó szerint ugyanaz, csak a mondatok sorrendje más. A definíció forrásaként sem a másik érettségi feladatlap, sem a Wikipédia nincs megadva. Így sajnos egyszerűen csak lopott anyagnak számít. "

Egy valamirevaló tudományban a definíciót nem védi szerzői jog. Így nem is idézet, akkor sem, ha más, korábban már leírta pontosan ugyanazt, vagy ugyanazt, csak a mondatok sorrendje más. Ha nem idézet, akkor miért kéne forrásmegjelölés?

A vizsgák többsége a tankönyvben szereplő vagy a tanórán elhangzott információkra kérdez rá valamilyen formában. Akkor a vizsgalapon fel kéne tüntetni minden kérdésnél, hogy az adott információ idézet, forrásmegjelöléssel ellátva hogy melyik könyv hányadik oldalán található az adott információ??

A dolgozatkérdés NEM egy szerzői joggal védett alkotás, hanem a tananyag megismerését hivatott felmérni. És attól, hogy az adott kérdés pontosan ugyanúgy szerepelt már egy korábbi dolgozatban, ez még nem lesz lopás.

Forrásmegjelölés nélkül nem is szabad kérdezni a Pitagorasz tételt? És ki kérdezte ezt először? Hol publikálta és mikor? Nevetséges.. Nagy divat manapság fikázni a tanárokat, tanulni persze luxus..

Ja, és mindezt úgy, hogy a vizsgázók örülhettek volna, hogy könnyű volt az érettségi, mert tök hasonló jellegű kérdések voltak, mint tavaly. Ha meg köszönőviszonyban nem lett volna, akkor meg lehetett volna cikket írni a "MEGSZIVATTÁK A DIÁKOKAT: túl nehéz volt az érettségi, idén teljesen más jellegű volt, mint amire számítani lehetett".

colonel Tigh 2018.05.23. 12:12:15

@Figyel Castro: vagy látens libsi és titokban b1 rajongó. Normális ember ilyet már nem csinál, mint ő.

bbrrr 2018.05.23. 12:13:47

Ja, és a diák eleve csal a vizsgán, mert nem a saját gondolatait adja vissza, hanem amit a tankönyvből olvasott/tanártól hallott. Ez NEM szakdolgozat, ahol egyéni munka, és szellemi teljesítmény kell. Az adott tárgy anyagát kell megtanulni és a tanultakat alkalmazni. És mindkettőről számot adni a vizsgán.
Már az elsős gyerektől is azt várnánk, hogy egyéni betűtípust fejlesszen, ne "másolja le" azt, ahogy a tanárnéni mutatta, vagy ahogy a tankönyvben van?

Vagy nagyon nem értem, hogy mi a posztoló baja.. (lehet, hogy túl régen jártam iskolába? 1990-2007)

dr. mesterséges színezék 2018.05.23. 12:29:10

@Nylul: "Szerinted nincs szükség vágóra, hangmérnökre?"

Retusálni tudjanak, osztjónapot.

dr. mesterséges színezék 2018.05.23. 12:30:51

@Figyel Castro: Ne vádold minisztériumi munkakörrel! Csak egy [áé]rt[ae]tl[ae]n seggfej.

dr. mesterséges színezék 2018.05.23. 12:35:37

@bbrrr: Megvan neked az igazságod, de a diákszopatás és a hanyag szerkesztés között akad egy univerzum kérdésekből és válaszokból.

Magára valamit adónak egy ilyen kérdéssor-összeállításba beletörne a billentyűzete még akkor is, ha atavalyit is ő csinálta.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2018.05.23. 13:38:11

@Nylul: Azért, mert nem ért hozzá. Lehet, hogy ő ollózta össze. :) Egyébként meg, hogy egy barátomat idézzem: Successive Approximation. :)

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.23. 14:53:16

Kerényi, ízlelgessük csak, Kerényi.... valahonnan ismerős a név .....

Miért baj, ha végre vannak olyan feladatok, amik ismerősek a diákoknak, aminek egy verzióját már megoldották a gyakorlás során, ahol nem izzadnak vért a vizsgán? Csak az a jó érettségi, ahol a feladatokat csak kivételes zsenik értik meg első olvasásra, és az se baj ugye ha annak a feladatnak a megoldásához a többieknek bő 2-3 órára van szükségük, és buknak?

Lehet, hogy maga Schnitt Pali csinálta azt a feladatot, de az se baj, ha a kölkök meg tudják oldani. Szerintem.

GöTi 2018.05.23. 15:02:24

A tavalyi és idei 8. feladatról ugyanaz a gondolat jutott ezsembe:
Aki egy függvényt egy koordinátarendszerben úgy ábrázol, hogy nem tünteti fel e tengelyeken a mért/megjelenített mennyiséget, nem rajzolja be tengelyenkét az egységet, nem tünteti fel a mértékegységet, annak lófütty a popójába.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.23. 15:07:53

@GöTi: Egy oszcilloszkóp képernyője alapból nem tartalmaz semmiféle jelölést, a rácspontok is kívülről vannak rárajzolva... a mértékegység illetve maga az egység attól függ, hogy mit és mivel, és hogyan mérsz vele....
Ha nem értesz hozzá, legalább másnak ne vezényelj lófüttyöt, max a saját s@ggedbe :-)

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.23. 15:17:09

@GöTi: Jut még eszembe rólad, meg a posztról, hogy simán rajzolhattak volna egy mikrofon, vagy antenna karakterisztikát is a feladatsorba, és akkor most arról szólna a bejegyzés, hogy mekkora bunkó az aki a diákoknak egy méretes falloszt rajzolt érettségi feladatnak :-)

lásd: docplayer.hu/67944-Az-antenna-talpponti-ellenallasa-impedanciaja-az-antenna-tipusatol-geometriai-mereteitol-fold-feletti-magassagatol-stb-fugg.html
12. ábra
Parabolaantennával 10 GHz környékén az elérhető nyereség 30-40 dB.

:-)

GöTi 2018.05.23. 15:55:59

@Magánvéleményem: Abban a pillanatban, ha ezt az izét papírra veted, alapvető dolog megadni az általam hiányolt adatokat. Az oszcilloszkópon láthatóak a pillanatnyi beállítások, tudod, mit honnan dugtál rá, a papíron nem.

BéLóg 2018.05.23. 20:35:54

Aki tehát rákérdez az A2+B2= ??? az PLAGIZÁL?

gigabursch 2018.05.24. 07:14:03

@Szilvió:
No, látod ez a gond:
Érettségi tantárgyaknak olyan tárgyaknak kell lenniük, amelyek az általános ismereteket takarják.
A szakmai tantárgyak céljára a szakvizsga való.

A boldogult(?) cuculizmusban ez elég egyértelmű különbség volt, de még idiokráciánk hajnalán is.

LebensraumamOsten 2018.05.24. 09:18:11

@LKerekes: Ha jól emlékszem te egy fideszes seggnyaló vagy. Milyen végzettséged is van? 8 általános talán megvan? Hány nyelven beszélsz? Ja, már a ruszkiból azt a pár szót is elfelejtetted amit úgy sikerült nagy nehezen beléd verni szegény tanáraidnak, mert állandóan az iskola mellé jártál cigizni, meg kocsmázni?
Így már érthető. A birkaszar lapátoláshoz nem kell egyetem. Nem csoda, hogy soha nem vitted semmire.

LebensraumamOsten 2018.05.24. 09:24:34

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: A lényeg, hogy ősszel én megyek buzi Árpi és Ildikó doesn't speaking English helyett Coloradóba síjelni. ŐK meg korrupt Csillával és azzal a Századvéges gecivel ki vannak tiltva. Háháhá!
Sőt elgondolkoztam rajta, hogy téged is felnyomlak az USA nagykövetségen, hogy gúnyot űzöl belőlük.
Amiatt ne aggódj, hogy megtalálnak-e. 5 perc alatt beazonosítanak. Aztán majd jön az "ügynök" , mint a Bourne filmekben. Végrehajtja a feladatot. Te meg eltűnsz a köztudatból nyomtalanul. Nem fog keresni a magyar hatóságok egyike sem, efelől biztosíthatlak. :DDD

SzabPan 2018.05.24. 20:13:34

@Szilvió: Köszönöm. :)

Nem mintha azt gondolnám, hogy gigabursch a szarrágás szó ízlelgetésén túlment volna a kommentjével, de a te jóhiszemű válaszod információban gazdag.

Hátha lesz erre is kereslet - majdeccer.
süti beállítások módosítása