B1 blogcsalád



Tévhitek a görög válságról

Valamint a Ciprasz-kormány hasonlósága az Orbán-rezsimmel

2015. június 29. - nickgrabowszki

Biztos ismerik a régi viccet, amikor az egyszeri ember kölcsönért megy Kohnhoz, zálogba fölajánlja a tévéjét, és úgy jön el tőle, hogy se tévéje, se pénze.

És az implicit tanulság persze, hogy Kohn a hibás. Az ő zsugorisága. És véletlenül se az, aki kölcsönért folyamodott, pedig ismerte a feltételeket. Mert az nem volna igazságos.

draxmes.jpgA görög krízis és a pillanatokon belül várható államcsőd olvasata számos. Itt van mindjárt a neokomcsi. Eszerint a megszorítások káros volta teszi, illetve tette tönkre ezt a jobb sorsra érdemes országot, az egyszerű emberek földjét, akik csak jobban akartak élni. És föl nem merül, hogy már miért volt szükség a restrikcióra, valamint hogy az egyszerű emberek mire alapozták a jobb élet reményét, anélkül megtermelték az ahhoz szükséges profitot.

További újbalos interpretáció, miszerint a görögöket egyszerűen kiszipolyozták (elnyomták,  kizsákmányolták) a bankhitelekkel, meg a német ipar termékeivel. Hogy nekik sem a hiteleket nem volt kötelező föl-, se a német autókat megvenniük? De hát jobb életre vágytak,

ez nekik járt.

Amerikát még nem sikerült belekeverni, mivel nekik az eurozónához nem sok közük van, de a geopolitikai stabilitáshoz annál több érdekük fűződik, a görög államcsőd viszont bizonyára az orosz befolyásnak engedne teret a Balkánon (ld: az I. világháború előzményei). Marad így a különösebben nem behatárolt Nyugat, és a nacionálpopulista értelmezés. Eszerint megtagadták a hitel nyújtását

egy demokratikusan megválasztott kormánynak.

Ó, de ismerős ez. És ugyan miért ne tagadhatták volna meg? Támadást indítottak a demokratikus fölhatalmazású kormány, és annak legerősebb pártja, a progresszív Sziriza ellen. És ugyan miért ne tehették volna?

Ez nem kicsit emlékeztet a CÖF-CÖKA futóbolondjainak érvelésére, amely szerint ha valaki Orbán döntéseit, állításait, céljait támadja, az a legitim kormány megdöntésére törekszik, és a nemzeti érdekekkel szemben politizál, sőt, a hazát támadja.

Pedig egy legitim kormányt is lehet támadni. Miért is ne lehetne? Az ellenzéknek például ez dolga. Ezt Fritz, ifj. Lomnici és Csizmadia felfogni is képtelen (csak akkor, ah nem ők vannak hatalmon), de mástól azért elvárható.

Lehet azzal érvelni, persze, hogy bal- és jobboldali populisták alkotta, a szélsőjobb által kívülről támogatott kormánykoalíció nem erre kapott felhatalmazást, ezért nem fogadhatja el a megszorító csomagot. Ebből nyilván az következne, hogy az eurozóna pénzügyminisztereinek, meg az EKB bankárainak kutyakötelességük lett volna olyan ajánlatot tenni Ciprasz és Varufakisz elé, amely levezethető a Sziriza programjából, és amely többséget kapott a választáson. (Csak relatív többséget, persze.)

De ez illúzió.

Talán nem kellett volna irreális ígéretekkel kampányolni, irracionális várakozásokat kelteni, betarthatatlan ígérteket tenni. Egy demokratikusan megválasztott kormánynak csak parlamentáris többsége van,

igaza nem feltétlenül.

Se a Sziriza, se a Fidesz 2014-ben például nem szerezte meg a választók többségének támogatását, csak a választási rendszernek köszönhetően alakíthattak kormányt. Ettől még persze lehetne igazuk, de az sem kizárt, hogy mások úgy gondolják, nincs.

Görögország 6 éve, a Ciprasz-kormány 4 hónapja húzza az időt, és kap újabb és újabb haladékokat a törvényszerű csőd előtt, az volna a csoda, ha kapott volna egy újabb hetet a népszavazásig. Amelyről botor módon az gondolhattuk, hogy azért írták ki, hogy támogatást kapjanak a népszerűtlen, de elkerülhetetlen restrikcióhoz. Ugyan. A Sziriza a nemek mellett kampányol, és azt várja, hogy emiatt majd jól meghátrálnak Európa nagyhatalmai.

Egy balpopulista képviselő szerint se csőd nem lesz, se megszorítások, az eurozónából meg biztosan nem lépnek ki, mert erre nem kaptak fölhatalmazást a választóktól. Az meg se fordul a fejében, hogy ehhez azért a klub többi tagjának is lehet némi szava, valamint, hogy nem is lesz más választásuk, ha az EKB - mondjuk a jövő héttől - nem küld több készpénzt.

Ciprasz körbetelefonált mindenkit, és biztosította róla, hogy hatalmon marad. A magyar balblogok ezt úgy értékelik, hogy ezzel megnyerte a chicken game-et, meg hogy ebbe a klubba egyre kevésbé érdemes tartozni.

Persze, ha a klub kirúg, akkor még a legjobb, ha ezt mondjuk. A chicken game-nek meg sokszor ütközés a vége, és abban a kisebb jármű sérül jobban. Kérdés az, hogy ezúttal ki ül a tankban, és ki a biciklin?

A szegény, kizsákmányolt görögökkel, meg az utat mutató újbal kormánnyal Magyarországon szimpatizálók

nem igazán látják, hogy ez éppen az a voluntarizmus és szabadságharc, ugyanaz a populizmus a pillanatnyi (és relatív) többségre alapozva, de azt az egész közösségre kiterjesztve, amit itthon Orbán és az ő pártja képvisel.

A görögöknél már megvolt az olimpia, most jön a rezsicsökkentés, nálunk ez fordítva lesz. De a szabadságharc olyan jól hangzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr517582326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.29. 14:00:46

Igen ez a brüsszeli gyarmati logika. A valóság az ellenkezője.

Ortodox 2015.06.29. 21:45:45

A gazdasági tönkretétel és az ország kiszolgáltatása a külföldnek Orbán volt ellenfeleinek, a ballibbantaknak a politikája.....ezért nem térhetnek vissza a kormányba.

Görögország helyzete annyiban más, hogy nagy pofon lenne az EU-nak, Nato-nak, mindenkinek, ha Putyin idepofátlankodna. A görögök meg úgy játszanak, hogy ezért nekik mindent szabad, és eddig igazuk is lett. A valós teljesítményüknél még most is osztályokkal magasabb életszínvonalon tartjuk el őket (mi is).

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2015.06.29. 21:49:25

1997-ben voltam egy konferencián Athénban. A főnökön lelkemre kötötte, hogy mindenről, de mindenről hozzak számlát, mert el kell számolni a költségekkel. Mikor a reptérről elvitt a taxi a szállodához, mondtam a sofőrnek, hogy a fuvar végén kérek számlát. Azt mondta elég tisztességes angollal, hogy ’no problem’, és az út végén elővett egy A5-ös alakú cetlit, ráírta, hogy ’TAXI’ + „xxxDrahma”+ aláírta.
Ekkor éreztem rá a görög számvitel tökéletességére!

Muad\\\'Dib 2015.06.29. 22:05:52

@Csibefogó:
Mellékesen, azt azért azt nem árt tudni, hogy ez a "záfás számla cégnek, hogy elszámoljuk télleg vacsiztál e kűfődön" agyrém, ami nálunk dívik nem szokás civilizált országokban. Németországban például rendszeresen hülyének néztek céges utakon, mikor próbáltam megértetni velük mit szeretnék. És nemcsak ott...

Ortodox 2015.06.29. 22:21:30

@Csibefogó: csehországban sincs az a számlapara mint otthon. a kisebb vállalkozók csak kérésre adnak, ímmel-ámmal.

de amúgy is kb. mindent lefosnak ívesen

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.06.29. 22:41:41

A görögök 200 éve állandóan csődbe mennek és csak azért van eurójuk, mert folyamatosan hazudtak...

hanta boy 2015.06.29. 22:59:27

Kedves Németh Gábor!

Mi a tökömet akartál írni?

Kétszer átolvastam, de nem jött át!

Ha lehetne 3-5 mondatban a lényeget!

Előre is köszike!

Attila64 · www.sagaontour.ca 2015.06.29. 23:28:41

Van annak valami diszkrét bája, amikor egy kőbalos azt kifogásolja a jobboldalban, hogy populista ígéretekkel nyerte meg a választást...

nickgrabowszki 2015.06.29. 23:30:59

@hanta boy: 1. ezt nem Németh Gábor írta. nem az ő hibája. 2. talán nem is az enyém. mit nem értessz azon, hogy sorra veszem, és cáfolni próbálom a Szirizát/Cipraszt mentegető újbalos érveket? kezd újra, és kezd a kép fölött, a viccnél. a 2. bek. foglalja össze a mondanivalót. lehettem volna ennél is didaktikusabb, persze, de akkor a twitterre írtam volna

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.06.29. 23:39:58

Ciprasz meg Orbán az EU két sötét parasztja.

MInd a kettő segghülye a gazdasághoz.

Mind a kettő tönkretette az életlehetőségeit az embereknek.

Minda kettőt a ruszkik pénzelik az EU bomlasztásáért.

MInd a kettő börtönben fogja végezni.

sanyix 2015.06.30. 01:04:51

@hanta boy: azt írta, hogy "Éljen Orbán Viktor!"
Most már nyugodtan mehetsz alukálni, csak nehogy rémálmod legyen gyurcsányról :D

swfla 2015.06.30. 02:06:15

Sose fogom mar megerteni, hogy attol, hogy valakinek fidesz / mszp / kisgazda / stb. politikai beallitottsaga van, miert nem latja vajon, ha az egesz bagazsnak NULLA szakmai hozzaertese van ahhoz, hogy egy orszagot iranyitson?!?

Nagyon-nagyon messzire kell visszanyulni a magyar tortenelemben, hogy talaljunk egy olyan kabinetet, akiknek nem csak hogy megfelelo iskolai kepzettseguk volt ehhez, de halvany fogalmuk is, hogy vajon mitortenik korben a vilagban, es mi az amit megtehetunk, es azt milyen utemben, milyen idozitessel tudjuk megtenni.

Ez a fideszbol nyilvanvaloan hianyzik, az MSZP-nek se volt soha, az MDF-rol ne is beszeljunk: azoknak a hozzanemertese tette lehetove, hogy a szabadrablas meginduljon 89 utan. Vagy csak mindenki siman egy erkolcsi nulla volt, aki "elfelejtette" hogy egy politikus munkakori kotelessege az orszagot elobbre vinni (es nem a haverok szekeret tolni)?

bkkzol 2015.06.30. 05:04:43

A nyugati magánbankok vették meg a görög állampapírokat ,mert 4-5-8 %-os kamatot kaptak a biztonságos országok 0,2-0,5 %-os kamatja helyett. Mindenki tudta, hogy rulett szerű a megtérülés. Amikor bebukott a gazdasás akkor a kapzsi bankok papírjait kifizeti az eu, mert ugye nem veszíthet bank pénzt. Na ez a nagy eu-s segítség.

Azt nem állítom, hogy helyes úton járnak, jártak a görögök, de egy aljas játszma részesei.
Ha jól látom akkor már vannak jelentkezők a kikötőkre. Valakik már kinézték maguknak...,mint a krím felszigetet..

Nzoltan 2015.06.30. 05:39:54

@bkkzol: A magyar csōdkockàzati felár is akkor ugrott meg, mikor orbánék a bankoknak kellett volna realizálni egy kis zsét. A hitelminōsítōk le is küldtek minket a béka segge alá. és mëg most is ott tartanak. Ugyanakkor mikor gyurcsányék meghamisították a pénzügyi jelentéseket, az nem volt probléma, mert a bankoknak garantálva volt a marzs.

Blogger Géza 2015.06.30. 06:40:51

@Nzoltan: Ugyanakkor ennek elég csekély a jelentősége, mivel 2015-re így is rekord alacsony kamatokkal tudjuk finanszírozni az államadósságot. A piac felülbírálja hitelminősítőket.

"Ha összehasonlítjuk Magyarországot az ugyanolyan besorolású országokkal, akkor azt láthatjuk, hogy összességében több kockázati mutatóban is jobban teljesít. Talán csak a magas adósságráta jelent kivételt. Azt mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a magyar eszközöket ma már úgy árazza a piac, hogy azok befektetésre javasoltak.
"
www.portfolio.hu/gazdasag/kijarna_mar_egy_felminosites_de_az_euro_csak_alom.215943.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

röf 2015.06.30. 06:46:23

"......És az implicit tanulság persze, hogy Kohn a hibás. Az ő zsugorisága. És véletlenül se az, aki kölcsönért folyamodott, pedig ismerte a feltételeket."
Na már itt az elején lekanyarodtál arról az útról, amin eljuthattál volna a dolog lényegéhez. Természetesen nem véletlenül mentél be a susnyásba, hanem hogy magaddal vidd a csőlátású, szolgalelkű majmokat.
És ők lelkesen csörtetnek is veled, bár úgy látom az utóbbi hetek blogjainak kommentjeit olvasva, mintha fogyatkozna a libsi falka....

Kolompár Rambo 2015.06.30. 06:57:40

Milyen érdekes, hogy az elvakult jobbantak védi a szélső balos Cipraszt:-)
Egyébként a helyzet egyszerűbb: A görögök egy lusta semmirevaló népség , luxus életet akartak alapok nélkül.
Milyen alapon volt ott 15 hónap egy évben, milyen alapon volt 1200 eurós nyögdíj, stb?

kvadrillio 2015.06.30. 08:11:47

Boros ImreVállalkozás, jövedelem, jólét
Több mint negyedszázaddal a rendszerváltás után elmondhatjuk, hogy a magyar társadalom jóléttel kapcsolatos várakozásai részben sem teljesültek.

Boros Imre – 2015.06.30. 01:46

A demokrácia által garantált szabadságjogok nem nyitottak a társadalomnak esélyeket, amelyekkel a Nyugat mögötti lemaradásunkat mérsékelhettük volna, épp ellenkezőleg, a hátrány fokozódott, sőt, a térségbeli sorstársainkhoz viszonyítva is jelentős hátrányt gyűjtöttünk be. A rendszerváltást övező gazdasági átalakulás egyértelmű kudarc, amit több elemzés is alátámaszt, érdemes néhányat megemlíteni. A jövedelem zömét alkotó bérek katasztrofálisan csekélyek. A politikai váltás első tíz éve alatt a várt bérnövekedés helyett az átlagreálbér az 1978-as szintre süllyedt, és csak az utóbbi két évben indult ismét növekedésnek. A bruttó társadalmi terméknek még a felét sem teszik ki a bérek, holott kevés ország van az unióban, ahol ez nem haladja meg jóval az ötven százalékot. Nálunk az egy főre jutó havi kétszázezer forintos, vagyis hatszázötven eurós fizetéssel a legmagasabb (tizedik) jövedelmi osztályba lehet kerülni. Ezt Németországban már minimálbéren elérhetik, noha a német munka termelékenysége csak átlagosan harminc-harmincöt százalékkal magasabb a miénknél.

A hazai jövedelmek még attól a növekedéstől is elmaradtak, ami a társadalmi termékben negyedszázad alatt bekövetkezett. A rendszerváltás jövedelmi kedvezményezettjének kevesebb mint a társadalom öt százaléka mondhatja magát. A siralmasan gyenge jövedelemellátottság azzal kapcsolatos, hogy a fizetéseket termelő szektorok, a vállalkozások vagy túlzottan aluldíjazzák a munkavállalókat, és a megtermelt jövedelem nagyobb hányada jut a tőketulajdonosoknak; vagy azzal, hogy a vállalkozások nem is képesek nagyobb jövedelmek kitermelésére.

A MAGYAROK ÉLETSZÍNVONALÁRA JUTTATOTT UNIÓS PÉNZEK LENYÚLÁSÁVAL AZ ORBÁN- ÉS A TÖBBI KORMÁNY ELVETTE A MAGYAR EMBEREK ELŐL A LEHETŐSÉGET A FELEMELKEDÉSRE. MOST RENGETEG UNIÓS PÉNZ JÖN BE AZ ORSZÁGBA, DE A FIDESZ IS MÁSRA FORDÍTJA, MINT AZ EMBEREK JOBB ÉLETÉRE, MEGPECSÉTELVE EZZEL A MAGYAR EMBEREK NYOMORÚSÁGÁT !!!. HA A KÉSŐBBIEKBEN EZEK A PÉNZEK JÓCSKÁN LECSÖKKENNEK MÁR KÉSŐ LESZ A MINDENKORI MAGYAR ÁLLAM TÁRSADALOMROMBOLÓ TEVÉKENYSÉGÉNEK BÁRMINEMŰ KORRIGÁLÁSÁRA !!! S, AKKOR....REMÉLEM JÖN MAJD A "CSAUCSESZKU SZINDRÓMA"+ kegyetlen végkifejlete...

Ééén vagyokh azz, а Púúúzó! 2015.06.30. 08:18:43

@kvadrillio: "A MAGYAROK ÉLETSZÍNVONALÁRA JUTTATOTT UNIÓS PÉNZEK"
Az az infrastruktúra fejlesztésre van, nem a magyarok jólétére.

Ééén vagyokh azz, а Púúúzó! 2015.06.30. 08:21:14

@Nzoltan: "Ugyanakkor mikor gyurcsányék meghamisították a pénzügyi jelentéseket, az nem volt probléma,"
Hogy beszélhetsz ekkora baromságokat. Ha meghamisították a jelentéseket, akkor honnan tudhatták volna a bajt? Az IMF-hez meg azért kellet fordulni, mert igenis nem hiteleztek már.
Önmagadnak mondasz ellent. Hogy lehetsz ennyire elvakult?

Ééén vagyokh azz, а Púúúzó! 2015.06.30. 08:22:54

@bkkzol: Alja játszma? Talán az aljas aki 5-6 százalékos kamatot ajánl, pedig azt nem tudja kitermelni.
Orbánék 2011-2012-ben ennyiért vettek fel hiteleket.

Netuddki. 2015.06.30. 08:29:59

Hasonlóság?
Adócsalás minden szinten. Link, tolvaj kormányok, pazarlás. Mindez hitelből finanszírozva.
Kell még más egy államcsődhöz?

klacus 2015.06.30. 08:44:07

Amíg a CDS felár reggeli kávék mellett dől el, nincs miről polémiázni. Van egy csomó eszköz, amivel egy ilyen pici országot, mint a görög halálra szopassanak. Kell, hozzá egy lakáj elit, és kész a csoda. Ha valamiben van párhuzam, akkor ebben biztosan.

klacus 2015.06.30. 08:56:34

@Nzoltan: Nem hamisítottak semmit. 2006-ban bevallottan 9% felett volt a hiány. Növekvő adósságpályán, 2005-ös hiány 7% felett, 50-60 pontos CDS-el. Ezek tények, nehéz velük vitatkozni.
A sok kritikus aki itt most veri a nyálát, az persze akkor kussolt. Ebből nem következik az sem, hogy a Vityáék jól csinálják. (esetleg jobban, de nem jól)
Az eladósításban a nyugati pénzügyi vezetésének oroszlánrésze volt, sosem fogjuk tudni visszafizetni, ebben pediglen a hazai vezetésnek van oroszlánrésze. (A mostaninak is!)

♔batyu♔ 2015.06.30. 09:13:05

Nem is értem, olvasom ezeket a blogokat, de olyan gyengék, sokszor annyira erőltetett, eltúlzott nem odaillő a koncepció, hogy nem is értem, akik írják ezeket a blogokat, ennyire nem olvassák vissza magukat? Ők ezt jónak találják? Mint a másik, aki a határkerítésből az ötvenes éveket vizionálta. Persze azt sem értem, az indexen miért kell egy blogbejegyzésnek kötelezően orbánoznia, ide még csak nem is illik. Ráadásul úgy, másik három van, kifejezetten Orbánékról.

Ha már negatívum, a görög kormány és Orbánék között számtalan valódi hasonlatot lehetett volna találni.

Az EU-ból és az Euróövezetből pedig nem lehet kilépni, ezt a görögök is jól tudják és ki is használják. Az USA nem engedi. Ha ők kilépnének és bebizonyosodik, hogy jobban jártak, még vagy négyen kilépnének. Az EU rengeteg pénzt áldozott a görögökre és még fognak is. Telik.

halaloszto 2015.06.30. 09:14:27

@nickgrabowszki: azért azt a viccet leírhatnád, mert korántsem olyan közismert mint hiszed.

Vajk

ingyenebed 2015.06.30. 09:47:44

jó a poszt, abszolút egyetértek.

az államhívő, kollektivista szélsőjobb és szélsőbal újfent összeér.

♔batyu♔ 2015.06.30. 09:48:31

@klacus: Mondjuk a CDS felár nem éppen reggeli kávé mellett dől el, de a többi megállapításod is eléggé sántít. A CDS eleve egy sokszereplős piacon alakul ki, nem lehet tudatosan szabályozni.

Minden kormány az előző kormányból profitálhat vagy nem profitálhat. Medgyessy 2002-es osztogatását Orbánék működése tette lehetővé, Orbánék megszorításait, továbbá az "unortodoxiát" pedig az eredményezte, hogy Gyurcsányéknál tartós volt az államháztartás hiánya, gyakorlatilag hitelekből éltek. Ez jól mutatja az eladósodottság mértékének drasztikus emelkedése, majd a pénzpiaci források beszűkülésével az IMF hitel. A pénzpiacok beszűkülése, a magas CDS felár, és komolyabb pénzügyi terhek természetesen Orbánékat is nagyon komolyan érintette az elején. (A megnövekedett államadósság teher magasabb kamatai, a visszafizetendő IMF részletek, nagyobb hiteligény, ráadásul külföldi devizában, magas CDS felárral).
Azért ha összehasonlítjuk a 2010-11-es állapotokat a 2013-14-el, ég és föld a különbség.
Nagyon beljebb lettek volna Orbánék (nyilván mi is) 2010-ben, ha legalább a 2002-es helyzet van, ahogy ők azt átadták.

Nem kellene összemosnod a kormányokat az adósságállomány és a rossz gazdálkodás tekintetében, mert nagyon is látszanak a különbségek.

high up! 2015.06.30. 09:55:24

@Blogger Géza: "2015-re így is rekord alacsony kamatokkal tudjuk finanszírozni az államadósságot. A piac felülbírálja hitelminősítőket "

Hú de még hogy! A magyar kamat / hozamszínvonal az egyik legmagasabb Európában! (a Balkán nem számít) Még a román meg bulgár kamat is jóval alacsonyabb. Az összes többi országban a kamat/hozamszínvonal meg egyenesen kevesebb mint a fele a magyarénak.

Úgyhogy a piac pont azt mutatja, amit a hitelminősítők. Trollbansiztán Európa egyik legfosabb országa, lufira épíetett sikerjelentésekkel.

FOLYTASSUK!

Mr. Waszabi 2015.06.30. 09:58:27

Jó poszt, gratula. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a fejlett országok saját maguk is rossz kondíciójú hitelekből építkeztek, aztán még is csak fejlődtek, nem csődbe mentek. Az eltérő végeredmény különbségének egy racionális oka látszik: megtérülő befektetésekre költötték a hiteleket, nem felzabálták, meg elmulatták. Egyszerű népies hasonlattal élve: aki megeszi a vetőmagot, az éhezik a későbbiekben. És legközebb már csak kölcsönmagból tud vetni, még ha meg is jött az esze időközben. De ezért a kölcsönadót hibáztatni, hát az nagy butaság.

high up! 2015.06.30. 10:01:45

@♔batyu♔: "Nem kellene összemosnod a kormányokat az adósságállomány és a rossz gazdálkodás tekintetében, mert nagyon is látszanak a különbségek."

Csak az látszik, hogy a ballibsik és a fideszparasztok közt semmi különbség nincs. A ballibsik eladósították az országot, a fideszparasztok meg besarcolták a néptől a hatalmas manyup vagyonnokat meg megszoríotásokat a törlesztés címszó alatt, majd az egészet zsebre rakták.

És ez a két maffia tábor azon vitatkozik, hogy melyikük nem is volt gengszter? Hülyék!

FOLYTASSUK!

rozsomák 2015.06.30. 10:05:12

.@♔batyu♔:
drágám, neked az a bajod, hogy a speciális szemüveged miatt nem amúgy sem tudsz olvasni.
Puszika.

rozsomák 2015.06.30. 10:06:30

@Mr. Waszabi: igen. Valami ilyesmi a lényeg, de ezt úgyse tudod elmagyarázni pl. a komcsi batyunak.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 10:08:42

@high up!:
"Csak az látszik, hogy a ballibsik és a fideszparasztok közt semmi különbség nincs. A ballibsik eladósították az országot, a fideszparasztok meg besarcolták a néptől a hatalmas manyup vagyonnokat meg megszoríotásokat a törlesztés címszó alatt, majd az egészet zsebre rakták."

Ja értem, aztán saját zsebből elkezdték finanszírozni a magyar gazdaságot, ráadásul elég sikeresen.

Ki vitatkozik te ostoba, a ballibsi próbálja összemosni a két rezsimet, ennyi.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 10:09:42

@rozsomák: Na ja, kává mellett dől el a CDS felár.

Nincs több kérdésem a magadfajta professzionális pénzügyi szakértőhöz:))))

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 10:12:26

@rozsomák: Na ja, talán ezért nincsenek NEKED érveid. Mert a speciális szemüveg sajnos nem érv.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 10:18:33

Azért elmondanám, hogy az általam leírtak adatai összehasonlíthatók.
A 2010-es és pld. a 2014-es CDS adat éppúgy megtalálható, mint pld. az évenkénti törlesztés mértéke, vagy akár az infláció. De kiválóan össze lehet vetni a GDP és adósságnövekményt is az adott évben.

Khonsu 2015.06.30. 10:32:55

Azért van néhány "apró" különbség a Syriza és a Fidesz között.

Mondjuk pl az, hogy miközben a Fidesz nagy erőkkel, büszkén bontja le a jóléti államot, addig a Syriza épp azért harcol.

A Fidesz az állandó ellenség kereséssel szép lassan szétveri a magyar társadalmat, addig a Syriza úgy látszik sikeresen egyesíti a görögöket.

És még mondjuk az is, hogy míg a Syriza mellett elismert közgazdászok állnak ki, addig a Fidesz tevékenységéről aki csak kicsit is ért a gazdasághoz, rögtön látja, hogy zsákutca.

És még mondjuk annyi, hogy miközben a Fideszt már saját szövetségesei sem értik és még a párton belül is zavar van, addig a Syriza egy olyan mozgalom kiindulópontját, egy igazságosabb társadalom lehetőségét képviseli, mely lassan európai, később talán világméretűvé növekedhet.

És ezért rettegnek tőle a jelenlegi rend legnagyobb haszonélvezői és minden eszközzel megpróbálják eltaposni, mielőtt még elterjed.

Nem fog sikerülni nekik, ahhoz túl sokan támogatják őket Görögországban és a világ más részein is, és egyre többen. Hamarosan a Fidesz is kezdhet majd aggódni...

Egyszóval, már elnézést, de ez az iromány egy orbitális baromság.

A Syrizának pedig sok sikert kívánok!

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 10:34:56

@Khonsu: Hogy meg fogsz te lepődni 2018-ban, amikor a megosztott és legatyásodott nép megint nem a kedvenceidet fogja választani.

Gondolom, ennek oka a nagyon mély diktatúra lesz.

klacus 2015.06.30. 10:40:30

@♔batyu♔: Nem mostam össze semmit. Olvasd el még egyszer, amit írtam. A CDS totál szubjektív dolog, és ugyanúgy manipulálják, mint a devizapárokat. Ebben semmi összeesküvés nincs. Néha kiderül ez az, olyankor megy a hüledezés. pl. UBS botrány.

Kivlov 2015.06.30. 10:42:55

6 évvel ezelőtt kellett volna becsődöltetni őket, nem számolatlanul önteni nekik a 100mrd eurókat.

Khonsu 2015.06.30. 10:46:48

@♔bаtyu♔: Kapufa.
Ha a ballibeket érted kedvenceim alatt, akkor bizony ez mellé ment, mert semennyivel se szeretem jobban őket a Fidesznél. Ők gyakorlatilag azon erők képviselői, akik ellen a Syriza most harcol.

Nekem nem jön be sem a neoliberális se az illiberális népnyúzás.

Ha addig nem jön be hozzánk a Syriza mozgalma, vagy legalább nem erősödik meg egy értelmes párt az országban, akkor tőlem akár ti is maradhattok, vagy a ballibek, mindkettő egyformán rossz lehetőség, semmi különbség nincs. Ugyanannak a kígyónak a két méregfoga.

klacus 2015.06.30. 10:47:48

@Kivlov: Abban a hat évben fontos dolgok történtek. Pl. A tartozást feljebb tolták, és a finanszírozókat kicserélték. Ha most bukik a móka, akkor állami pénzek borulnak javarészt. Mert hát adópénzeket el lehet bukni, de magánpénzeket kínos ugye. Lásd Quaestor itthon, u.a csak kicsiben.

klacus 2015.06.30. 10:51:26

@♔bаtyu♔: Nem az lesz az oka, hogy a Fidesz lesz ismét a kisebbik kupac szar. Végül is ez is egyfajta siker...

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 10:51:31

@klacus: Nem tudják manipulálni. Szép is lenne, összeomlana a világpiac.

Apró példa: A hitelminősítők szerint Mo. semmiféle befektetés nem ajánlott, államkötvény vétele nagyon kockázatos.

Ugyanakkor alacsonyabb hozammal mennek az államkötvényeink mint a lengyeleké, mert a befektető egyszerűen stabilabbnak tartja Mo.-t mint azt a Lengyelországot, akik már egyszer megtagadták a kifizetést és ezt nem felejtik el nekik soha. Antallék e miatt nem követték annak idején a lengyel példát.

Lehet Juliskáról a falu újságjában állítani, hogy szűz, de ha a falu legénycsapatából egyetlenegy is megdugta, az egy kalap szart nem fog érni. A befektetők csapata hihetetlenül változatos, arab tőkétől a kínaiig, oroszig minden előfordul, de hogy nagyon tájékozott az hót ziher.

Elhiheted, nincs olyan csoport ott, aki képes lenne meghatározni a CDS felár mértékét, ehhez nagyon sok tőke kellene, de senkinek nem is érdeke, de miért is.

Szerinted mivel járna az, ha a paprika árát elkezdenék a piacon machinálni? Azzal, hogy a többi kiszállna és alakítana egy újabb piacot.

A CDS felár egyetlen dolgot fejez ki, a visszafizetés valószínűségének mindenkori mértékét. Épp ezért nem is akarják, de nincs is értelme machinálni.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 10:54:38

@klacus: Tudod azért én el tudtam volna fogadni egy olyan kupac szart, amelyik legaláb azt teszik le mint Orbánék. Mellesleg nem növelik meg az államadósságot devizában 53%-ról 83%-ra.

Lehet itt rizsázni, de azért ez sem különbözik attól, hogy egy adott családban ki hogyan gazdálkodik, márpedig ez a lényeg.

Hiába akarok én jobb színvonalú egészségügyet, oktatást, lehetek én akkora baloldali, majd szétrepedek, ha 10%-os az infláció, hitelből van a GDP növekményem és óriási az államháztartási hiányom.

klacus 2015.06.30. 11:03:49

@♔bаtyu♔: Az országkockázati felárat a derivatív ügyletek határozzák meg. Magyarország esetén egy átlagos aukció 50-60 milliárd. Ezt kell meghekkelni. Ezt egy globális szereplő röhögve megteheti, hiszen igaziból neki szinte semmibe sem kerül. Pénzt kvázi nem költ rá, mivel az ügylet végén visszakapja azt, feltételezve, hogy az adós fizet. A görögök is egészen eddig fizettek, a többi meg hab duma.

sanyix 2015.06.30. 11:03:51

@♔batyu♔: "Medgyessy 2002-es osztogatását Orbánék működése tette lehetővé"

Ez igaz, hiszen orbánék megszavazták az osztogatást, sőt többet követeltek

"Orbánék megszorításait, továbbá az "unortodoxiát" pedig az eredményezte, hogy Gyurcsányéknál tartós volt az államháztartás hiánya, gyakorlatilag hitelekből éltek"

Meg az is, hogy semmihez sem értenek orbánék, nem tudták/nem is akarták rendbetenni az államot. Maradt a pazarlás, pénzszórás, durva korrupció, és ekkor jöhet a megszorítás (persze nem ott ahol kéne), mert az még orbánéknak is megy, hiszen ész nem kell hozzá.

"Ja értem, aztán saját zsebből elkezdték finanszírozni a magyar gazdaságot, ráadásul elég sikeresen."

Nem ők, én kezdtem el zsebből finanszírozni, meg a többi adófizető, mivel kibasztak ránk egy rakás új adót, ész nélkül.

Bizony jól teszi hogy összemossa, mert ugyan olyan szar a gyurcsány és az orbán kormány is. Semmihez sem értő dilettáns gecik, akik a sarcoláson, és a hitelfelvételen túl csak a lopáshoz, mutyihoz, és a költségtérítések felvételéhez, és audi vásárláshoz értenek.

Kivlov 2015.06.30. 11:04:31

@klacus:
ja, meg közben beletoltak több100 mrd eu-s, imf-es egyéb közösségi pénzt.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 11:04:59

@Khonsu: Nézzük tételesen:

1. A Fidesz az állandó ellenség kereséssel szép lassan szétveri a magyar társadalmat, addig a Syriza úgy látszik sikeresen egyesíti a görögöket.
A magyar társadalom (politikailag) nyilván ma sem egységes, de a 2010-ig jellemző nagy vízválasztó megszűnt. A potenciális szavazók többsége jobboldali.

2. És még mondjuk az is, hogy míg a Syriza mellett elismert közgazdászok állnak ki, addig a Fidesz tevékenységéről aki csak kicsit is ért a gazdasághoz, rögtön látja, hogy zsákutca.

Ha a görögök úgy állnának ahogy mi, eleve nem lenne ma görög kérdés, ahogy 2010-ben volt, de ma már nincs magyar kérdés.

3.És még mondjuk annyi, hogy miközben a Fideszt már saját szövetségesei sem értik és még a párton belül is zavar van, addig a Syriza egy olyan mozgalom kiindulópontját, egy igazságosabb társadalom lehetőségét képviseli, mely lassan európai, később talán világméretűvé növekedhet.

Ezek nem összehasonlítható érvek, mert egy pártot hasonlítasz össze egy másik párt eszmei céljával.

Egyébként Orbánéknak elsődlegesen nem saját pártszövetségüknek kell megfelelniük, továbbá nem is lényeges az, hogy minden órában megfeleljenek.
A lényeg 2018. Ekkor feleljenek meg és a magyar nép többségének.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 11:05:44

@klacus: Jó, elvitatkozhatunk, de a lényeg, hogy nem hekkelik meg.

klacus 2015.06.30. 11:07:24

@♔bаtyu♔: Ez nem vitatéma. A baloldal elkúrta, ezt le kell végre zárni. Nem visz előre a visszamerengés. Igaz nulla alapjuk van a bírálatra is. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy kurvára kilóg a lóláb az állami beruházások körül. Van amiben igazuk van. Pl. nem költök stadionra, amikor éhbér jár egy ápolónak. Meg a hasonlók.

klacus 2015.06.30. 11:09:37

@♔bаtyu♔: Szerintem meg, de. Nézd meg a grafikonokat. A Gyurcsány alatt volt amcsi hátszél, olcsó hitel is volt, amint jött a Viktor elszaladt a CDS. Miközben az ország megállt a lejtőn. Már relatíve ugyebár.. :-)

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 11:14:32

@klacus: Magasról leszarom a balliberális oldalt, a visszamerengést pláne, eleve utáltam és kártékonynak tartom az egész bagázst, örülök, hogy esélyük sincs. Gazdaságilag is gagyik voltak és ami még rosszabb, politikailag is.

De te mostad őket össze Orbánékkal, márpedig 2 oldalt nem lehet összehasonlítani az egyik említése nélkül.

Továbbá a "visszamerengés" előre is visz, hiszen pontosan tudni kell, mit kell elkerülni. A balliberális oldal visszatértét az emlékezés akadályozza meg és ez nagyon helyes.

klacus 2015.06.30. 11:18:26

@♔bаtyu♔: Mutass rá kérlek hol mostam őket össze?

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 11:19:16

@klacus: Az IMF hitel olcsósága mögött elhiheted, nagyon magas ár húzódik, hiszen azt jelenti, senki más nem hajlandó hitelezni. Vagy csak nagyon drágán. Ugye emlékszel arra, amikor Gyurcsányék a Visegrádi négyekhez fordultak és azok beintettek, menjenek szépen az IMF-hez. Vajon akkor hol volt az olcsó hitel?

Egyébként pedig mit gondolsz, kormányváltáskor lenullázódnak a hitelek, vagy mi?

Eltaláltad, Gyurcsányék szarát bizony Orbánéknak kellett ellapátolni és ez nem járt áldozat nélkül.

Orbánékat akkor baszogathatnád, ha ma is kb. ott tartanánk, ahol 2010-ben.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 11:23:22

Itt:

"Az eladósításban a nyugati pénzügyi vezetésének oroszlánrésze volt, sosem fogjuk tudni visszafizetni, ebben pediglen a hazai vezetésnek van oroszlánrésze. (A mostaninak is!) "

A mostaninak ugyanis egyáltalán nincs része, ugyanis egyrészt elég sikeresen terelték át a deviza alapú adósságot Ft alapúra, továbbá nagyon jelentősen lecsökkentették a hiteligényt az államháztartás hiányainak leszorításával. Ráadásul a jó gazdálkodás következtében az állampapirok is jó hozammal mennek, tehát a szükséges hitel nem csak kevesebb, de jóval olcsóbb is.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 11:25:14

@klacus: A zsidók mindig próbálkoznak, de már nem övék a pénzpiac.

klacus 2015.06.30. 11:27:41

@♔bаtyu♔: Ez is egy álláspont. Az is, hogy a sok hülyeség helyett lehetne másra, és hatékonyabban költeni a lét. Önmagukhoz képest! Jobb lenne, ha én mint szavazópolgár azt látnám, hogy a dolgok tisztán mennek, és nincs zűrzavar. De sokszor nem ezt látom. Amit látok, és érzek, az a gőg, és a hisztéria, ha valaki kritizálni mer. Látok még sok-sok alkalmatlanságot is itt-ott. Ezeken gyúrni kellene még, és akkor talán más lenne sok ember véleménye.
Ettől még nem érzem magam balliberálisnak.. :-)

klacus 2015.06.30. 11:29:35

@♔bаtyu♔: Most sem a visszafizetés az első, hanem az olimpia, meg a f@szom tudja mi.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 11:34:29

@klacus: Nincs olyan kormány amelyik tökéletes, ez evidens, Tompikák, Hegedűsök, stb. mindegyikben lesznek és mindegyik fog hozni tisztán politikai döntéseket. A szavazó az egyik a klientúra a másik, de klientúra nélkül nincs szavazó sem.

Az olimpia 2026-ban lesz. Ha Orbánék ezt a trendet tudnák addig folytatni, már nem lesz kérdés a fedezete. Amúgy Orbánék egészen biztosan fogják csökkenteni az államadósságot, hiszen fékezi őket a léte. Magas államadóssággal nincs széleskörű áfa csökkentés, szlovák bérek és effélék, ez evidens.
(Ezért is hiányzik nagyon most a 2002-es 54%, mert akkor ott tartanánk ahol a szlovákok, de sokkal jobb poziciókkal).

klacus 2015.06.30. 11:41:27

@♔bаtyu♔: Ez a megnyilvánulásod már jobban tetszik :-)
Node mi is van a CDS-el? :-)

klacus 2015.06.30. 11:53:20

@♔bаtyu♔: Szóval akkor csak meghekkelik...

konrada 2015.06.30. 11:53:34

@klacus:
Te nem költesz, mert nem vagy döntési helyzetben.

...viszont: ha egy állam nem ruház be a gazdaságba - akár olyan módon is, hogy piramisokat, semmibe vezető alagutakat, vagy stadionokat - épít, és ezzel nem teremt munkahelyeket, az építkezésben prosperáló cégeket, úgy a fizetésekre kinyomtatott pénz az emelésnél kb. annyit fog érni, mint mibe a papír került.

...nem véletlenül találták ki már régebben az okosok, hogy válságos időben, mikor a piac nem képes megfelelő munkaerőt felszívni, akkor az államnak érdemes olyan beruházásokat végrehajtani, ami akkor még nem feltétlen szükséges, de később még hasznos lehet...

...persze a stadionprogram - jön most az ellenvetés: amire van szintén magyarázat, miért pont az: kevésbé anyag és energiaigényes, mint pl. az útépítés, így több embert képes az építkezés foglalkoztatni ugyanannyiból, országosan jobban szétosztva a munkaerő felszívást, és később a fenntartása olcsóbb, mint olyan presztizsberuházásoknál, ahol az üzemeltetés az igazán drága...

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 11:58:42

@klacus: nem hekkelik meg, max. próbálják, ahogy a piacon a paprika árakat is.

ha sikeresen hekkelnék, eleve nem olvasnád ezeket a cikkeket.

1ghost 2015.06.30. 12:02:39

Nos Batyu, fiam! Bár hitvány NarancsSzolgai mivoltod, s alacsony intelligenciád nem érdemli meg, hogy hozzád szóljanak,

DE

Az elmédet övező NarancsSötétség lebenyén vágjunk már egy kis lyukat, nem mintha hátha...

TEHÁT

"Ezért is hiányzik nagyon most a 2002-es 54%, mert akkor ott tartanánk ahol a szlovákok, de sokkal jobb poziciókkal). "

Nos, balfaszkám! Tegyük fel, hogy 2010-ben az adósság 54% és nem pedig 84% mint amennyi valóban volt. A különbség 30 százalékpont! Tegyük fel továbbá, hogy az állampapírok reálkamatlába 4%!

Mindebből eredően az ominózus államadósság-különbözet kamatterhe - ami felett itt rinyálsz, s amelyet egyébként részben a magyar családok kapnak, lévén ők is tartanak állampapírt -nos, az mindössze 1,2% a GDP-hez mérten. (Vagyis a 30%-nak a 4%-a.)

S végül, batyutroll, az talán még neked is felfogható, hogy nem a GDP 1,2% ra rúgó kamatteher az, ami gallyra vágta az országot.
-
Ennél az összegnél ugyanis pusztán a Szűk Narancs Haveri Kör többet lop! Teccikéteni?

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 12:06:20

@konrada: Bár én sem a stadionépítést tartom a legfontosabbnak, de voltam Debrecenben és láttam, hogy mennyivel több ott egy db. stadion mint itt pesten három. Ott azért elég jelentősen kihat a környezetére, a város életére. Egy stadion simán vonz pld. egy kerékpárutat, uszodát, míg egy kerékpárút, uszoda nem vonz egy stadiont (hülye, de érzékletes példával élve, de mindenki tudja, miről van szó).

A Debreceni stadiontól nem messze pld. szállodák vannak és a környék felértékelődése miatt a vendég is több ezekben.

Mi hajlamosak vagyunk Bp-i mércével mérni, pedig vidéken óriási jelentősége van ezeknek a dolgoknak, ott azért egy sportközpontnak nagy súlya van úgy mindenre.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 12:07:40

@1ghost: Persze ótvar gyurcsánycsicska troll, hogyne.

Khonsu 2015.06.30. 12:19:09

@♔bаtyu♔:

1. A potenciális szavazók többsége baloldali, amit kampányidőszakban rendszeresen ki is használ a jobboldal, a "baloldal" meg ehhez is béna, ettől tűnik úgy, mintha akkora jobboldali többség lenne. Ezért van szükség folyamatosan ellenségképre és feszültségkeltésre a kormányzás alatt hatalmuk stabilizálására, hogy eltereljék a figyelmet.

2. A görögök sokkal rosszabbul álltak mint mi, de végre sikerült megszabadulniuk a saját korrupt, két párti váltó kormányzatuktól, ami nálunk még csak félig jött össze.

3. Összehasonlíthatóak, mert a Fidesz ugyanilyen szintű eszmei célokat tűzött ki, hogy majd ők jól megmutatják a világnak, meg is mutatták...

"Egyébként Orbánéknak elsődlegesen nem saját pártszövetségüknek kell megfelelniük, továbbá nem is lényeges az, hogy minden órában megfeleljenek.
A lényeg 2018. Ekkor feleljenek meg és a magyar nép többségének. "

Magyarul elég 4 évente megvezetni a választókat egy kis demagógiával, aztán ha már megvan a hatalom akkor már úgyis mindegy mit csinálnak, aki bevette így járt.

Ezzel lényegében ezt írtad.

sanyix 2015.06.30. 12:19:53

@1ghost: látod nincs értelme számokat mondani, nem képes felfogni, elintézi egy szokásos gyurcsányozással (aki egyébként nem tényező szerinte, de még is tőle retteg állandóan :D)

klacus 2015.06.30. 12:25:54

@♔bаtyu♔: Nos én egy közeli vidéki stadionról az alábbiakat tudom elmondani.
1. Kurva sokba került.
2. Az utánpótlást nem engedik fel, mert a 30 kilós gyerek "tönkre teszi" a füvet.
3. A fiam focizik, az egész szervezet nyakig korrupt, és nem ért hozzá, de kurva jól él.
Az országot járva agyerekkel, azt látom, hogy máshol se jobb a helyzet.
Kormányunk egy ilyen csürhét támogat.

@konrada: Az államnak valóban be kell ruháznia, lenne is mit, mert el vagyunk maradva mint a borravaló. Pl. Optikai kábelhez kurva sok árkot kellene ásni mindenfelé, lenne is rá sisere-had, de nem, ezek megadóztatják a közműveket.

Árvízi tározókkal is szarul állunk. A sok ráérő embert pár lapáttal és talicskával csodákra lenne képes. Plusz megoldódna az ötönözési csatornázási kérdés, ami évszázados gond. Ha megkérdezed az utca emberét, mit kellene rendbe tenni, azt hiszem 5000-ből ha egynek jutna eszébe a stadion. Erről kell(ene) konzultálni, ha ötlethiányosak az urak odafent.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 12:28:13

@sanyix: Nem b+, majd elvitatkozom vele. Vitatkozz el vele te, a te szinted.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 12:31:06

@Khonsu: Nem ezt írtam, te értelmezted így. A választók nagyon is jól képviselik saját jól felfogott érdekeiket, ahogy Gyurcsányon nem segített az öndemokratázás, Orbánon sem segítene semmi, ha kb. olyan állapotban lenne a gazdaság mint Gyurcsányéknál.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 12:32:18

@klacus: Ez nem zárja ki, amit én írtam. A fociban rengeteg ingyenélő van, eleve meg is szüntetném az állami részvételt benne.

Khonsu 2015.06.30. 12:40:38

@♔bаtyu♔: Orbán sikerének titka, hogy komoly ellenfél hiányában a választók a kisebbiknek vélt rosszra szavaztak, és ez elég is nekik. De ez nem siker, hanem általános igénytelenség.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 12:45:44

@Khonsu: Orbán sikerének titka az, hogy Gyurcsányék és az SZDSZ elkúrta. Mi az, hogy kisebbiknek vélt rossz?
Nézz már rá a gazdasági adatokra 2010-ben. Aztán 2014-ben.

Akkor lettek volna az emberek igénytelenek, ha ennek ellenére a ballibsikre szavaztak volna. De nem tették.

Inkább azon kellene elgondolkodnod, vajon a balliberálisok miért nem komoly ellenfelei Orbánnak? Azt elmondanám, hogy azért mert a választók igénytelenek nagyon rossz válasz. Persze nem muszáj, a te problémád ez nem az enyém.

konrada 2015.06.30. 12:46:49

@klacus:
Látom nem olvastad végig, vagy a földmunkáknál elakadtál a XIX. századi ismeretekben, ahol kubiktalicskával, meg lapáttal dolgoznak...

A lényege a beírásomnak a következő volt: Az útépítésnél - de igaz ez a vízépítésre is - alapvetően 2 dologra van szükség: gépekre meg üzemanyagra.
A gépek ezekhez olyan import eszközök, melynek beruházási költségéből nem nagyon keletkezik munkahely, az üzemeltetéséhez kevés létszám kell, viszont rengeteg üzemanyag, ami szintén import.
...persze keletkezik valamennyi egyéb járiulékos költség is, de a tervezés, a beépített magasabb feldolgozottságú anyag - mint berendezési eszközök, zsaluzat, jóval kisebb, mint egy magasépítésnél, pl. stadionnál.

...s ugyanez igaz a földkábeleknél is, külterületen gép, belterületen meg ....
...írnám itt az engedélyeztetési, és egyéb bontási problémákat, hozzátéve az üvegkábel import költségét, a hozzá való átalakító, fogadó állomásokkal, amivel megint csak a hazai élénkítésnél nagyobb a valutaigényes import növelése...

....de nem írom, mert az optikai gerincháló már nagyjából meg van, a lakossági eléréshez meg - akármilyen furcsa is - idejét múlt eszközzé kezd válni, így még annyi értelme sincs abba beruházni, mint a stadionokba...

1ghost 2015.06.30. 12:46:52

@sanyix:

Na, ja! Ezért lenne jó, ha fidesz központ Batyu helyett valami értelmesebb hülyét küldene ide!

De hát már ebben is ebül állnak a tolvajok, így nincs mese, be kell érnie a világhálónak ezzel a kétbitessel. Pedig a régi szép idők, a NarancsHősKor, amikor még a 4-5 bitesek is érveltek....

Khonsu 2015.06.30. 12:53:42

@♔bаtyu♔: Azért igénytelenek, mert 25 éve játsszák már ezt a kisebbik rossz című játékot, ahelyett, hogy végre kilépnének belőle.

De ez nem speciális magyar jelenség, a görögöknek még tovább tartott, és még 6 év kőkemény válság is kellett hozzá, de végül azt mondták "Elegünk van!". Lassan más országokban is elérkezik ez a pillanat és remélem nálunk is.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 12:58:49

@1ghost: Elvtársam, ha valódi érveid lettek volna, nem lett volna szükséged a személyeskedésre, ahogy nekem sincs.

Az pedig különösen röhejes ahogy a magadfajta gyurcsánycsicska tolvajozik. Tele voltatok tolvajjal, mit gondolsz, kedvenceid miért voltak ennyire szarok, hogy eljutottak a csődik? A csillagok állása te ostoba? Elloptátok, rá is basztatok.

Persze reménykedj csak, 2018-ban megint kijózanodsz, lehet majd megint nácizni, tolvajozni.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 13:07:02

Épp most olvasom ballibsik, hogy Minden gyerek napi 3X ingyen étkezhet.

klacus 2015.06.30. 13:11:24

@konrada: Nos elolvastam, amit írtál. Sok munkahely kell. Hajrá talicska. Hajrá lapát. Tök mindegy mikor készül el. Ássanak egy nagy gödröt, de hogy értelme is legyen, tegyék ezt olyan helyen ahol mondjuk jól jön a víztározó.

Ha az egyiptomiak képesek voltak , a tudomány mai álláspontja szerint 2 millió darab többtonnás követ kitermelni, 1000 km-t utaztatni, majd beépíteni, akkor minket mi fog vissza egy kurva nagy gödör ásásától? Létrejött az általad említett gazdaságélénkítés.

Nagyjából a munkavállalók fele úgyis kb erre képes. Egy nemzeti fitneszprogramnak is felfoghatnánk. Állítólag el is vagyunk hízva, a nagy nyomorgásban...

A személyes tapasztalatom, innét a gépházból...
Komolyra fordítva, az állam a támogatásait, nagyon nem tudja eljuttatni a piacra. A közgép még nem piac, nem tudom mi jön helyette de le merem fogadni, hogy az sem a piac.. A felcsúti polgármester sem a piac. Erről kellene már leszokniuk.

Tárgyi bizonyíték, hogy csimpánzok ülnek a gazdasági vezetésben (is): Növekedési hitelprogram.

Mutass már nekem olyan szolgáltató céget, aki jelzálog fedezet (200% megfelelés) nélkűl kapott mondjuk forgóeszközre. Mert 10 millás terepjáróra kap, kvázi fedezet nélkűl! De valódi gazdasági tevékenységre nem minek is, csak ha az anyját is jelzálogba veri.

Ez aztán a csillogó hozzáértés és logika! Lehet jönni, hogy a gonosz bankok, csak sajnos ezeket a szabályokat az MNB hozta.

Sajnos nem termelhet mindenki paprikát, van aki mondjuk szoftvereket fejlesztene, vagy a kollégáit képezné, akár idehaza. Ezt abból nem tudod, mert a jelek szerint nem vagy innovatív.

A pályázati rendszerekről inkább nem is mondok semmit. A nagy hab van, a kamara lenyúlja a lét, de szart se szolgátat, és tökéletesen hülyék az élethez is. Csodálom, hogy nem felejtenek el levegőt venni. Szóval ennyit a nagy itthoni gazdaságélénkítésről.
Ez egy nagy nulla! Van pár cég, aki odajut egy multihoz, és gyárt valami vackot nekik, na ők vannak kevesebben. Mert hát az eszköz drága, és én sajnos kimaradtam a privatizáció nevezetű buliból életkoromtól fogva.

♔bаtyu♔ 2015.06.30. 13:11:29

@Khonsu: "Azért igénytelenek, mert 25 éve játsszák már ezt a kisebbik rossz című játékot, ahelyett, hogy végre kilépnének belőle."

Szerinted hogy lépjenek ki? Amúgy ezt a játékot úgy hívják, hogy demokrácia.

konrada 2015.06.30. 13:32:18

@klacus:
A vicc jó.
...de lássuk be: ahhoz, hogy az a gödör jó nagy legyen, jó sok ember kell, akikhez külön város kell - mint Egyiptomban a piramisépítőknek - és persze komoly hajcsársereg....
...de ettől még csak dolgoztatva lesz, 0 tudással, mert ahhoz nem sok ész kell, hogy lapáttal földet dobáljon a talicskába...

...míg pölö a stadion építéséhez olyan tudás, mely piacképes. (Azért pl, a Fradi stadion a világ legjobbja lett, aminek az építőit, kivitelezőit el lehet adni, ellentétben a lapátosaiddal...)

...de nem abban van vitánk, hogy vannak hülyeségek, és hogy nem lehetne jobban csinálni, hanem azon, hogy rosszabbul nem szabad csinálni!
...mint például pénzt nyomtatva fizetést osztogatni úgy, hogy abból semmi plusz nem keletkezik, mert annak az értéke, még az azt megkapónál se lesz több, mint a felhasznált papír...

klacus 2015.06.30. 13:39:06

@konrada: Felsorolátl máris egy csomó dolgot.
- hajcsársereg
- etetni kell őket
- várost kell nekik építeni.
- a városba meg kell egy stadion, csakhogy örülj neki.

Te már egy komplett nemzetstratégiát felvázoltál. Ezt nem látom a fenti csimpiknél...

konrada 2015.06.30. 14:37:13

@klacus:
...ha már rám van osztva a hülye okoskodó szerep (azért sem írom nem írom fordítva!;), akkor kekecnek még annyit: az ilyen projektirányos városok nem nagyon jöttek be eddig sem az országnak, lásd Ózd a csodák csodája...

klacus 2015.06.30. 15:33:39

@konrada: Ellenpélda: Dunaújváros!

sanyix 2015.06.30. 16:10:44

@♔bаtyu♔: igen az én szintem. Én is alátámasztom a mondandómat.

Tudom nektek hazaáruló kommereknek nem így megy, hiszen nektek mindig igazatok van index.hu/tudomany/tortenelem/2014/11/16/1958_valasztas/ :)

sanyix 2015.06.30. 16:15:54

@♔bаtyu♔: igazi rendszerváltással lehet kilépni, tehát kizárva a közéletből a régi rendszer embereit, tehát a fütyisz és a maszop tagságának 90%-át.

klacus 2015.06.30. 17:00:28

@sanyix: Ehhez igazi átfogó reformok kellenek.
1. kötelező a választáson részt venni.
2. Legyen olyan rubrika ami elutasítja az összes jelöltet. (Kösz nem kategória)
3. Teljes átvilágítás -nyilvános adatok- a szereplőkről, és a teljes családi körről, nagymamától kezdve, uncsitesón át, az örökbefogadott műanyag nyúlig.
4. Teljes elszámoltatás visszamenőleg 25 évre. Ahol a megszerzett vagyont annak kell igazolni aki birtokolja. Kvázi csak azt alkalmaznánk amit ma a NAV képvisel egy hentessel szemben.

Azt hiszem most ért bilibe a kezem. Ez erőszak nélkűl a büdös életben nem megy át.

camilló 2015.06.30. 18:10:13

Igazi liberális csúsztatás a blogbejegyzés! Kik vették fel a hiteleket? A Sziriza? Az átlagpolgárok? Az előző korrupt kormányok! Tették ezt azért, hogy a saját klientúrájukat kiszolgálják. Itt valóban van párhuzam a görög és a hazai helyzet között, de ugye ehhez a Szirizának nincs köze! A hitelezők minek adnak hitelt egy potenciálisan nem megbízható országnak? Miért olyan kamattal adnak, ami abba az irányba viszi az országot, hogy esélye se legyen visszafizetni? Szóval a nemzetközi tőke mindenkiből rabszolgát akar csinálni. Én szolidáris vagyok a görögökkel és remélem máshol is rájönnek az emberek, hogy a teljesítmény nélküli pénzkeresést meg kell szüntetni. Véget kell vetni a kizsákmányolásnak. A nemzetközi tőkéhez szervilis liberális (nem balliberális, mert az fából vaskarika) hazai ellenzék szégyellheti magát a blog írójával az élen!

Sarigiannidis Petros 2015.06.30. 20:28:07

@Csibefogó: Ezen mit csodálkozol? Itt nem így működik? Kijön a "bármilyen szerelő" és a végén az a kérdése, hogy kell-e számla, mert számla nélkül ennyi,de ha kell számla, akkor ennyivel több lesz!

Sarigiannidis Petros 2015.06.30. 20:37:00

@Kivlov: Az aranytojást tojó tyúkot nem vágják le, hanem etetik, hogy még több aranytojást tojjon!

Sarigiannidis Petros 2015.06.30. 20:59:21

@Kolompár Rambo: Ilyen maszlagokat ne vegyetek be (bár tudom hogy elég sikeresen terjeszti az IMF, hogy igazolja az uzsorakamatra kiadott pénzeinek visszakövetelését! Akkor elmondom nektek a "frankót": 20 évig Görögországban éltem és dolgoztam, közalkalmazott voltam diplomával (tanár),nemrég jöttem vissza Magyarországra. A fizetések meg sem közelítették soha a nyugati szintet, a horribilis nyugdíjakról meg csak annyit első kézből, hogy anyám (ápolónő) nyugdíja 45 év meló után 650 euró volt. nem 1500, nem 1200...Akinek ennyi volt, az bankár, igazgató, tábornok... volt, de azoknak itt se a minimál nyugdíj jár, ha jól tudom! 15 havi pénz sose volt, röhögnöm kell ilyen faszságokon, de azt is olvastam, hogy a mozdonyvezetők 10.000 eurós fizetéseket kaptak...a többi idiótaságot le sem írom! A barátaim között volt az is, volt buszsoför, stb. A lusta, nem dolgozó görögökről szült mondának bárki utánanézhet, ha beüti a google-ba pl. "kik mennyit dolgoznak". nem görög végezte a felmérést, hanem ezen a téren piacvezető brit cég, ha jól emlékszem OECD a neve, de ez nem biztos, a google viszont kiadja egyből. Na ezt csak kis adaléknak szántam, hogy tisztábban láthassátok a dolgokat!

blah blah 2015.07.02. 01:35:09

"Se a Sziriza, se a Fidesz 2014-ben például nem szerezte meg a választók többségének támogatását, csak a választási rendszernek köszönhetően alakíthattak kormányt. Ettől még persze lehetne igazuk, de az sem kizárt, hogy mások úgy gondolják, nincs."

És ennyi a beharangozott alcímről... Nem baj, majd kommentben kimocskolódják :).
süti beállítások módosítása