B1 blogcsalád



Kié a felelősség karaktergyilkosság esetén?

2015. január 12. - Ficsúrfi

Ha egy közéleti személy gyanúba keveredik, akkor három szereplőnek lehet hatalmas felelőssége abban, hogyan végül az illető karaktergyilkosság áldozatává válik-e. De kik ezek a szereplők, és kié közülük a “gyilkos” szerepe?

8mb.jpg

A vádló

Ő az, aki megvádolja az adott politikust. Először persze nem a rendőrség előtt: a médiában kezd üzengetni. Egymás után tesz nyilatkozatokat - természetesen az adott politikus pártjával ellentétes oldalon álló - újságoknak. Terhelő állításokat fogalmaz meg, amik ráadásul interjúról interjúra eltérnek egymástól, sőt később a rendőrségen tett vallomástól is.

A média

Azt hiszem ezekben a napokban nem kell magyaráznom, mekkora a média felelőssége, milyen hatással tud lenni az emberekre, és milyen szélsőséges érzelmeket tud kiváltani. (Gondoljunk csak a párizsi mészárlásra.) A média hatalom, az emberek figyelnek rá, főleg, ha egy ország választásokra készül. Ilyenkor szinte bármi, amit publikálnak az hatással lehet a választás kimenetére, sőt emberi sorsokra is. Pláne, ha elfogultak, és meg sem kérdőjelezik az interjú alanyának ellentmondásos vádaskodását.

A rendőrség

Egy vádló tehet össze-vissza vallomást, a média lehet elfogult, de egyedül a rendőrségnek kötelessége alaposan kivizsgálni az ügyet. Ám úgy tűnik, van az úgy, hogy a rendőrök nem néznek tévét, nem olvasnak újságok, miközben a média az általuk nyomozott ügy híreitől hangos.

Ez történt a BKV-botrány kirobbanásakor is. Az ország csak a média-nyilatkozatokat olvashatta. A rendőrségnek volt egyedül lehetősége arra, hogy a nyomozati vallomást összehasonlítsa a média-verziókkal, az ellentmondások alapján pedig megkérdőjelezzék a vallomás hitelességét.

A mulasztás következménye magáért beszél: Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes karaktergyilkosság áldozatává vált, meghurcolták, 9 hónapot kellett előzetesben töltenie, és számtalan napig bíróságra járnia, mire Balogh bevallotta, hogy nem mondott igazat a nokiás dobozban átadott kenőpénzről és 

“nem az ő ötlete volt, hogy a jobboldali sajtóban különböző tartalmú nyilatkozatokat tegyen.“

Vajon kinek az ötlete volt? Felelősségre vonható a vádló, a média és a rendőrség is, de a valódi “gyilkos” személyére még nem derült fény.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr327064335

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tudtad, hogy Goodfriend egy frissen kirobbantott polgárháborúból érkezett Budapestre? 2015.01.13. 12:40:59

Korábbi állomáshelye Szíria volt, ahol akár személyesen is részt vehetett a százezrek halálát követelő "Arab tavasz" nevű vérengzés kiprovokálásában. Mi is megtehetnénk, amit a nálunk józanabb török, német, orosz, bolíviai, ecuadori, bahreini, venezuel...

Trackback: Mennyire korrupt disznó Ön lélekben? 2015.01.13. 12:31:38

10 gyakori helyzetről olvashat lentebb. Elítéli mind a tízet? Gratulálunk: Ön talpig becsületes, mehet tüntetni Vida Ildikó ellen! Ám amennyiben akár csak egy példaként hozott helyzetben is úgy döntene, hogy hülye lenne kihagyni, hogy jogtalan előnyhö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.13. 13:36:10

Hogy minek az áldozata Hagyó? Talán a saját mohóságának, nem?

Jolka40 2015.01.13. 13:55:30

És most hol a sajtó???
süti beállítások módosítása