B1 blogcsalád



Úgy néz ki, hogy a Fideszt egyelőre nem távolítják el az Európai Néppártból

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. szeptember 19. - Szelestey
  • Le Monde: az EP jó félmilliárd európai nevében megmondta az Orbán-kormánynak, hogy mi a véleménye a szélsőjobbról;
  • A magyar nép saját jószántából adta oda szabadságát  egy elnyomó klikknek, úgy hogy Petőfi ma valószínűleg nem azt írná, hogy "Talpra, Magyar!", hanem, hogy "Szégyen, Magyar!";
  • Orbán és Putyin nem egészen 30 éve más és már oldalon állt, ma viszont teljesen egy követ fújnak

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Manfred Weber ugyan azt gondolja, hogy a brüsszeli szubvenciók a jólét emelésére szolgálnak a tagállamokban, ám ha valaki megszegi a jogállami normákat, vagy nem hajtja végre az Európai bíróság ítéletét, illetve nem tesz eleget a szerződésszegési eljárások határozatának, akkor ennek igenis ki kell hatnia arra, kaphat-e pénzt Brüsszelből. A konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője megerősítette, hogy Orbán Viktor maga hozta saját fejére a bajt, mert korábban mindig kompromisszumkészséget tanúsított, amikor az EU valamint kifogásolt a politikájában, ám a múlt héten nem volt hajlandó engedni. Márpedig az alapjogok ügyében nem szabad semmiféle engedményt tenni az unió részéről. A politikus megismételte, hogy a mai és holnapi salzburgi találkozón az állam- és kormányfőknek meg kell vitatniuk a magyar és a lengyel ügyet. Utalt ugyanakkor arra, hogy egyelőre nem szorgalmazza a Fidesz tagságának megszüntetését, szerinte éppen azt kell kihasználni a párbeszédre.

 

FT

financial_times.jpg

A lap úgy látja, hogy az Orbánnal folytatott küzdelmen múlik, lehet-e Weber a Bizottság következő elnöke. A magyar miniszterelnök megosztotta a Néppártot az általa hirdetett illiberális demokrácia „kereszténydemokrata” válfajával. A kemény, bevándorlás-ellenes szárnyat Magyarország vezeti, vele szemben állnak a fő áramlathoz tartozó konzervatívok. Weber reményei akkor teljesülnek be, ha sikerül összehoznia a két oldalt. A múlt heti strasbourgi fejlemények azonban megkérdőjelezik az eshetőséget, hiszen a bajor politikus az Orbán elleni lázadás élére állt, pedig korábban igen csak védelmezte a miniszterelnököt. Egy svéd EP-képviselő azt mondja, a magyar kormányfőről zajló vita létveszélyt jelent a közép jobb számára, a kérdés ugyanis az, miként küzdjenek a populisták ellen.

Weber pálfordulása mindenesetre olyasvalaki utal, aki igen ügyesen vált köpönyeget, ha érzi a politika szélváltozást. Ő maga azt mondja, amikor a keresztény értékek támogatásáról beszél, akkor véleményével közelebb van a pápához, mint az olyanokhoz, mint Orbán. Hozzátette, az, hogy a magyar vezető milyen hevesen helyezkedik szembe a menedékkérők átvételével,  elárulja, mennyire messzire került a Néppárton belüli konszenzustól. De az EU-nak meg kell mutatnia, hogy nyitott a migránsok befogadására. Ezzel együtt egyelőre nem javasolja a Fidesz kizárását. Úgy nyilatkozott, hogy párbeszédet szeretne a magyar féllel a konzervatívok ma esti salzburgi frakcióülésén. Ám Orbánnak lépnie kell, tette hozzá, azt is megjegyezve egyúttal, hogy ő maga nem szeretné az európaiakat jókra és rosszakra osztani.

 

Der Standard

der_standard.jpg

Az osztrák kancellár megerősítette, hogy a jogállam és az alapjogok tekintetében nincs mit tárgyalni, egyik sem vitatéma, mert itt az Európa-program sikere forog kockán. Kurz az Európai Parlament múlt heti döntése ügyében újból azt mondta, hogy az nem jelenti a magyar kormány elítélését, nem is bizonyíték a jogsértésre, mindössze a párbeszéd kezdetét jelenti az EU és az Orbán-kabinet között. De az unióban mindenkinek nagyon komolyan kell vennie a demokráciát, a jogállamot és a sajtó szabadságát. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a határozatból még nem következik automatikusan a Fidesz kizárása a Néppártból. Nem gondolja viszont, hogy ezek után a magyar fél kiválna az EPP-ből és csatlakozna a Le Pen, Salvini, illetve az FPÖ által fémjelzett jobboldali-populista frakcióhoz. Mi több, nem is hallott ilyesmiről.

A miniszterelnök örömmel szólt arról, hogy végre lekerültek a napirendről a kvóták és most már a kormányok azzal foglalkoznak, ami elhozhatja a migránsválság megoldását: a külső határok védelme. Ugyanakkor éppen az eredmény szempontjából sajnálatosnak nevezte, hogy egyes politikusok igen kormány megnyitották a kampányt a jövő májusi EP-választás előtt. Mert taktikai megfontolásból lehet, hogy jó Macronnak, illetve Orbánnak a szembenállás nyílt meghirdetése, csak éppen nem segít megoldani a gondokat, az árkokat betemetni, az uniós egységet erősíteni.  

 

Le Monde

le_monde.jpg

1. A lap történelminek minősíti az EP állásfoglalását a magyar kormány ellen, mert a szankcióval a testület tisztázta álláspontját a szélsőjobbal szemben. 510 millió európai nevében egyértelműen jelezte egy tagállamnak, hogy az átlépte a vörös vonalat, túlságosan is eltávolodik az alapértékektől. A 7-es paragrafus alapján választott eljárás különösen megbélyegző, hiszen a parlament most először folyamodott ehhez az eszközhöz, de idáig egyébként csak a Bizottság is csak vette igénybe - Lengyelország ellen. Orbán Viktor 8 év alatt fokozatosan aláásta a demokráciát és közben nem ütközött igazi ellenállásba az EU részéről. Tavaszi választási győzelme után sem mérsékelte a gyűlöletbeszédet a migránsokkal szemben. A Sargentini-jelentés szomorú képet rajzol arról, miként csúszik lassan az illiberalizmus felé Magyarország.

A szavazás megmutatta, hogy a Néppárt immár nem csukja be a szemeit Orbán eltévelyedése láttán. Egyben jelzi: a politikai paletta mindkét oldala megelégelte, hogy tétlenül nézze a provokációkat, illetve hogy jobb esetben is minden érdemi következmény nélkül vitázzon a fejleményekről. Ahogyan az tavaly áprilisban a CEU ügyében történt. De miért is menne ez így tovább, amikor a populisták egyre inkább jönnek fel a választásokon? Nyilvánvalóan kihatott a múlt szerdai döntésre, hogy egyre inkább közeleg a jövő májusi európai politikai erőpróba. Egyesek már attól rettegnek, hogy a szélsőjobb lesz a 3. erő Strasbourgban és így meg tudja majd bénítani az unió gépezetét.

 

2. Az újság 4 pontban sorolja fel, mennyire következetlen a magyar kormány álláspontja alapfontosságú politikai kérdésekben. Először is, ami a migránsokkal szembeni allergiát illeti, a magyarok az egykori hatalmas népvándorlás eredményeként jutottak el a Kárpát-medencébe. Azután ha a kormány a keresztény gyökerekre hivatkozik, akkor hol marad a felebaráti szeretet? És akkor ne feledkezzünk meg a 200 ezer 56-os menekültről sem. Másodszor, az Európa elleni „gyűlölet” kapcsán érdemes felidézni, hogy a jelentős gazdasági eredmények nagyrészt az uniós tagságnak köszönhetőek. Harmadszor, rendben, Magyarország fordítson hátat a mostani EU-nak, de kihez tud menni? Törökországban és Oroszországban az az egyetlen közös, hogy semmiféle támogatást nem képesek adni, sem politikai, sem pénzügyi értelemben, ha a magyar állam bajba kerülne. Ez a fajta megközelítés hosszú távon roppant káros, pusztító. Viszont rendkívüli módon emlékeztet a Nagy-Magyarország szétesése előtti helyzetre. Az akkori kormány igen magabiztos volt, miközben nem tudott külső támogatást és barátokat felmutatni és másoktól megtagadta azokat a jogokat, amelyekre saját magának igényt tartott.

Végül a legfájdalmasabb azt látni, hogy egy nép, amelynek a jelek szerint a génjeiben van a szabadság, a saját akaratából olyasvalakire bízta a jelenét és a jövőjét, aki lassan, de biztosan felszámolja a demokratikus vívmányokat, elhallgattatja a médiát, a gazdasági előnyöket pedig a hatalom közeli klikknek játssza át. Szegény Petőfi! Ha ezt tudta volna, amikor megírta a Nemzeti Dalt! Lehet, hogy most úgy kezdené a verset: „Szégyen, Magyar!”

 

Der Standard

der_standard.jpg

A kommentár azt tanácsolja az osztrák miniszterelnöknek, hogy ha túl van a mai és holnapi uniós csúcson, akkor foglalkozzon egy kicsit a koalíciós partner FPÖ-vel, mert látszik, hogy a szövetséges csak rombolni képes. És miután a szociáldemokraták vezetője tartós strasbourgi szerepre készül, elő lehetne venni ismét a korábbi koalíciós formulát. Annál is inkább, mert a Szabadságpárt sorra olyanokat nevez magas állami tisztségekbe, akiknél szabad szemmel nehéz megállapítani, mennyiben különböznek az újfasisztáktól. Márpedig ezek az emberek alkotják a párt magját, közben pedig beszivárognak az egész államapparátusba. Azon kívül Strache Európában szélsőjobbos, illetve félfasiszta erőkkel és kormányokkal áll össze, hogy szétverje az EU-t.

Ám ez éppen az ellenkezője annak, amire az Osztrák Néppárt törekszik, ideértve, hogy vonják felelősségre a demokrácia és a jogállam ellen fellépő tagokat. Pl. az Európai Parlament eljárást indít az orbáni Magyarország ellen, Strache ehhez képest „nagy európaiként” méltatja a magyar kormányfőt. Ezen túlmenően arra kényszeríti a külügyminisztert, hogy az tegye nevetségessé magát és kezdeményezze a brüsszeli jogi szolgálatnál a döntés felülvizsgálatát. És ez így megy tovább, minél biztosabbnak érzi magát a párt a hatalomban. Csakhogy ez nem jó az országnak, ezért kell leporolni a B-tervet.

 

Die Presse

die_presse.jpg

A magyar kormányfőt ugyan az EU pellengérre állítja, ám Moszkvával egyre jobbak a politikus kapcsolatai – írja az újság az „Orbán hosszú útja a putyini Keleten” c. cikkben. Az újabb moszkvai látogatás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón mindketten látványosan demonstrálják a szívélyes viszonyt, kedves szavakat váltanak, szédületes számokat ismertetnek. De már két hónappal is ugyanez volt: udvarolnak egymásnak. Ám ez a történelem iróniája, hiszen a magyar politikus csaknem 30 éve, Nagy Imre temetésén ajtót mutatott az oroszoknak, miközben a mostani orosz államfő a KGB ügynökeként az NDK-ban kémkedett. Ma egymást védelmezik. Sőt, Magyarország most lehet csak igazán ék Európában az oroszok javára, bár kitart a szankciók mellett, még ha értelmetlennek is tartja azokat.

Ideológiailag a két állam összeforr: Putyin és Orbán is dekadensnek, tehetetlennek és veszélyesen liberálisnak tartja a Nyugatot. A magyar miniszterelnök példaképnek tekinti Oroszországot az illiberális demokrácia szemszögéből, és Közép-Ázsiának teszi a szépet, ami mögött a gazdaság, a piac és a pénz húzódik meg. Paks 2-vel bebetonozta az energiafüggést az oroszokkal szemben. Az ilyesfajta beruházások bűzlenek a korrupciótól, lásd a budapesti metró szerelvényeinek felújítását. A megbízást – teljesen átláthatatlan eljárásban – egy orosz cég kapta, a leszállított vonatokat azonban kapásból javítani kellett. És akkor még itt van a leleplezés, hogy a letelepedési kötvényprogram keretében vízumot kapott a nyugati tilalmi listán szereplő orosz kémfőnök fia is.

 

FT

financial_times.jpg

Az újság azt emeli ki a tegnapi Orbán-Putyin sajtótájékoztatóból, hogy a magyar vezető megköszönte vendéglátójának a szoros kétoldalú kapcsolatokat, valamint hogy azok segítettek átvészelni Moszkvának az uniós szankciókat. A tudósítás emlékeztet arra, hogy a miniszterelnök azok közé tartozik, akik a legélesebben kifogásolják a Krím megszállása miatt elrendelt megtorló intézkedéseket és szoros együttműködésre törekszik a Kremllel. Ez azonban kiváltotta több európai partner bírálatát. Moszkvában az államfő arról beszélt, hogy Magyarország az oroszok egyik kulcsfontosságú partnere.

 

Washington Post/AP

washington_post_1.jpg

Az amerikai energiaügyi miniszter sürgette Európát, hogy csökkentse függését az orosz földgáztól és találjon további beszerzési forrásokat is. Perry Bukarestben, a 3 tenger csúcskonferencián szólalt fel, amelynek célja, hogy javítsa a kapcsolatokat a földrész keleti része, az USA, valamint az EU között. A politikus azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi években Oroszország a korábbi 30 helyett már az unió gázszükségletének 40 százalékát fedezi, ám ez aggasztó, merthogy az energiabiztonság a nemzetbiztonságot jelenti. (Putyin azt közölte, hogy gázszükséglete 60 %-át Magyarország az orosz fél jóvoltából fedezi – a szerk. megj.) Mint az amerikai politikus kifejtette, Közép- és Kelet-Európának sok gondja van abból, hogy csupán egyet országtól veszi a földgázt, de ugyanilyen problémás Moszkva agresszív helyezkedése is. A tanácskozáson a Bizottság elnöke nagyobb regionális együttműködésre szólított fel energiaügyekben és jó példaként említette a tervezett osztrák, magyar, román és bolgár vezetéket. Egyben a jogállam tiszteletben tartására szólította fel a térség államait, mivel értelmetlenné válnak a befektetések, ha megsértik a jogállamot.

 

Süddeutsche Zeitung

sdz.png

Lengyelország kifejezetten rossz néven veszi, hogy Németország hosszas habozás, sőt elutasítás után csatlakozni kíván a 3 tenger kezdeményezéshez, amely eddig 12 EU-államot fogott össze az Adria és a Balti-tenger között. A német külügyminiszter most először vett részt a fórumon, amely 3 éve, lengyel és horvát kezdeményezésre jött létre. Berlinben idáig attól tartottak, hogy a szerveződésből egyfajta, méretesebb Visegrádi Csoport alakul ki, azaz a többiek csatlakoznak a négyekhez és a liberális politika ellen lépnek fel. Maas ugyanakkor azért utazott el Bukarestbe, hogy ily módon is kifejezze: a német politika nem csupán nyugatra tekint. Vagyis hogy új irányvonalra tér át Kelet-Európában. A lényege, hogy bírálja a jogállam leépítését Lengyelországban, valamint a tekintélyuralmi eltolódásokat Magyarországon, ám cáfolni kívánja, hogy ne érdekelné a térség. De azért itt egyúttal egy nagyobb küzdelem is kirajzolódik, mert sok érintett kormány nem ért egyet Németország ellen irányuló politikával, sem pedig a lengyel regionális hatalmi igényekkel.

 

Time

time.jpg

Egy igen tekintélyes elemző szerint jelenleg az olasz Liga jelenti a legnagyobb veszélyt Európára nézve, de Magyarország az az állam, ahol Orbán Viktor személyében a szélsőjobb már teljes egészében hatalomra került. Ian Bremmer, az Eurasia elemző csoport vezetője úgy foglalja össze a politikus ténykedését, hogy az az utóbbi időben az igazságszolgáltatás függetlenségének módszeres aláásására irányult, célba vette a civileket, főként ha azokat Soros támogatta, és igyekezett megfojtani a szabad sajtót. Kerek-perec elutasítsa a kvótákat, amint azt a múlt kedden, strasbourgi beszédében is bizonyította. Pontosan ez a fajta szembenállás hozta meg neki a legutóbbi, kétharmados győzelmet, aminek birtokában átírhatja az alaptörvényt, illetve tovább tolhatja az országot az illiberális demokrácia felé. Fel lehetne függeszteni ugyan a magyarok uniós szavazati jogát, de a kilátásba helyezett lengyel vétó jelzi, mennyire nincsenek eszközei Brüsszelnek, ha valamely kormány kitáncol a sorból. És ez jó ideig még így is marad.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1314248579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2018.09.19. 08:11:30

"A magyar nép saját jószántából adta oda szabadságát egy elnyomó klikknek, úgy hogy Petőfi ma valószínűleg nem azt írná, hogy "Talpra, Magyar!", hanem, hogy "Szégyen, Magyar!"

Külön agyhalál a magyar nép szabadságáról hallani balliberálisoktól. Mit is hangoztatnak állandóan a libsik?
Együttműködést az EU betelepítési politikájával.
Együttműködéstt az Egyesült Államokkal.
Fogadjunk szót mindenkinek.
Merjünk kicsik lenni!

Ha Petőfi élne, szerintem hagyná az írói munkáját és honvéd őrnagyi minőségében aprítaná karddal a baloldalt.

2018.09.19. 09:15:24

"A lap történelminek minősíti az EP állásfoglalását a magyar kormány ellen, mert a szankcióval a testület tisztázta álláspontját a szélsőjobbal szemben. 510 millió európai nevében egyértelműen jelezte egy tagállamnak, hogy az átlépte a vörös vonalat, túlságosan is eltávolodik az alapértékektől."
Persze ez jókora csúsztatás.. valójában az EU polgárai közül ~305 milliót képvisel az a 448, amelyik igennel szavazott a Sargentini jelentésre... ééés.. uszkve fél év múlva meg lehet nézni, ezen , a választóik egyöntetű véleményét közvetítő képviselők közül hányan ülnek majd ott a parlamentben..

FCUK12 2018.09.19. 09:15:45

Lajos meg a belsős barmok vetélkednek erősen, ki tud nagyobb hülyeséget írni vagy összeválogatni, és egyelőre úgy néz ki, nincs győztes, bejegyzésről-bejegyzésre egyre nagyobb állatságokat jelentetnek meg. de legalább jól szórakozunk :D

2018.09.19. 09:17:17

Persze mit vár az ember a számtannal hadilábon állóktól, akiknek a 10-15000 tüntető a többséget képviseli..
Gondolom Juncker is 510 millió EU állampolgár nevében legyintette képen Orbánt..

Helga Beauty Salon. 2018.09.19. 09:30:34

@Womb Raider:" Gondolom Juncker is 510 millió EU állampolgár nevében legyintette képen Orbánt.."

Fogalmam sincs haver, de ahogy ki szokott nézni a faszi, biztos hogy iszik mind az 510 millió polgár egészségére! Az fix!

Tangooo 2018.09.19. 09:54:28

Egyre inkább emlékeztetnek ezek a lapszemlék a Ludas Matyi fénykorára.
Igaz azon sem röhögtem ennyit.
Az összeállítójuk vágyálmait próbálja meg a kiollózásokkal igazolni.

2018.09.19. 09:56:37

@Tangooo: nekem a "Játék a betűkkel" jutott eszembe.

NemodaBuda 2018.09.19. 18:16:09

Ez a Kurz olyan, mint a Mehemed (aki sohse látott tehenet). Nem ismeri orbánt, akivel nem lehet tárgyalni. Semmiről, Vagy elfogadják a kicsavart, idióta álláspontjait, abban a sorrendben, ahogyan el,áőbukkannak, vagy antiszemiták, labancok, idióták, gyengék, minden ami rossz lesznek ! Ha meg akarják adni magukat, nem kell vele tárgyalni ha el akarják söpörni (ahogyan kellene), akkor szintén nem kell vele tárgyalni !

Szilágyi Imre 2018.09.19. 18:17:45

Szelestey elvtárs lapszemléi két dologra kiváló érvet nyújtanak.
1. Orbán jelentéktelen figura az európai politikai életben - hangzott el az állítás a libernyák oldalon. Ennek ellenére a világlapok hétről-hétre Orbánról cikkeznek.
2. Európában nincs migránskérdés, azt csak Orbán fújja fel - mondják ellenzéki politikusok és bizonygatják firkászok. Miközben az EU migráns ügyben javasolt előterjesztéseit folyamatosan cikkezik szintén a világlapok.
Jó ez a Szelestey elvtárs féle lapszemle.
:)

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.09.20. 12:28:17

" ... Ez a fajta megközelítés hosszú távon roppant káros, pusztító. Viszont rendkívüli módon emlékeztet a Nagy-Magyarország szétesése előtti helyzetre. ... "

Ugye jól tudom, hogy a "Le Monde" egy francia lap...
Szétesés... ízlelgessük egy kicsit a szót... csak úgy magától... csak úgy felbomlott és darabokra hullott minden ok nélkül....

Szelestey úr édesanyja gondolom sűrűn fog csuklani, mert ezt olvasva, jónéhány széljobbernek és igazi neonácinak eszébe fog jutni :-) És gondolom a franciákat is szívükbe zárják az ilyen megjegyzésekért.
süti beállítások módosítása