B1 blogcsaládNagyon érzékenyen érintette Orbánt, hogy összefüggésbe hozták 28 ember halálával

2019. június 19. - nickgrabowszki

Bayer Zsolt megátkozta azokat, akik szerint a miniszterelnök harácsol. mes.jpg

Tovább

Apám, a résistance és 56

Már megint a háború

Már a gimnázium utolsó éveiben is érdekelni kezdett a történelem, közelebbről a II. világháború, ami akkoriban nem is tűnt olyan nagyon távolinak. Persze a kommunizmusban mint mindent, ezt is hazugságok és elhallgatások özöne vette körül. (Mint utóbb kiderült, nem csak itthon, de például Franciaországban is.) Visszatérve a gimire, negyedikben osztályfőnöki intőt kaptam, mert olvasván Ránki Györgynek egy akkor folyóiratban megjelent tanulmányát, történelem órán naivul felvetettem, hogy talán nem is a finnek, hanem a szovjetek kezdeményezhették a két ország közötti háborút. Történelemtanárnőnk eléggé buta és túl vonalas volt hozzá, hogy hisztérikusan elvesse ezt a lehetőséget, miközben természetesen feljelentett ellenforradalmi rémhírterjesztés miatt az igazgatónál és az osztályfőnöknőmnél – ha ugyan másutt nem. (Később bősz jobboldali lett. Jellemző, de nem érdekes.) Az igazgató úr szegény, olyan árnyékben meghúzódni akaró, konfliktuskerülő alkoholista volt, aki, emlékszem, elbeszélésük szerint sírva térdelt le néhány végzős diák előtt, hogy az érettségiig már ne tartóztattassák le többé magukat, mint azt tették március 15-én, amikor is felelőtlenül tüntettek a Petőfi-szobor környékén. (A tüntetésről a forradalmi ifjúsági napok keretében délelőtti számháborúra összecsődített haverjaimtól hallottam a Zöldfa nevű műintézményben, s természetesen mindannyian tüstént odarohantunk, csak minket véletlenül nem kaptak el.) Osztályfőnökünk rendes katolikus reakciós lévén ilyen esetekben mindig minket akart védeni, így hát óvó jelleggel sújtott osztályfőnöki intővel, gondolván, hogy ezzel talán lezárhatja és ad acta teheti szörnyű tévelygésemet. (Az már más kérdés, hogy primitív, bosszúszomjas töritanárnőnk hibátlan feleletemet valahogy lehúzta hármasra az érettségin, ezért eleve esélytelenül pályáztam abban az évben a közgázra, ahová minimum háromszoros volt a túljelentkezés.

tt_petofi_kor.jpg

Tovább

Vajon a Veritas is közre akar működni kollégáik ellehetetlenítésében?

A kormány az Akadémia mellett az egyik utolsó független szellemi műhelyt is beradálni készül. most az 56-os Intézet nyakára tette a kést. Írtunk már arról, hogy korábban Szakály Sándor a Veritas Intézet igazgatója, akinek szakmailag meglehetősen elfogult és kormány alá rendelt intézetéhez akarták csapni az 56-os Intézetet korábban, amíg tehette, ellenállt ennek a tervnek.

Szakály a hírek szerint akadályozatva van most abban, hogy megszólaljon. Ezért az 56-os Intézet alapját képező interjútár alapítója és sokáig működtetője, Kozák Gyula az alábbiakat tette közzé, amelyben az intézmény főigazgató-helyettesét szólítja fel, hogy ne fogadja el az összevonást.

szakaly_veritas.jpg

Szakály Sándor

Tovább

Szélsőjobbos propaganda-intézménybe olvasztanák a valódi történészek intézetét

Szakály Sándor akadályoztatását használják ki

A CEU és az MTA kivégzése után most egy jóval kisebb, ám igen jelentős tudományos intézmény felszámolása következik. Az Orbán rezsim az 56-os Intézetet pusztítja el. Méghozzá durván, megalázóan és kegyetlenül. Kérdés, mi lesz az itt gyűjtött történeti életút interjúk sorsa. Odaadják e készítői a Veritas nevű szélsőjobb propaganda intézménynek vagy megpróbálják megakadályozni ezt az einstandot.

UPDATE:

Korábban már megpróbálták betolni az 56-os Intézetet a Veritas alá és akkor a Veritas vezetőjének, Szakály Sándornak az ellenállásán bukott meg a terv. Értesüléseink szerint Szakály most egészségi okokból akadályoztatva van, ezt használja ki kegyetlenül és cinikusan a rendszer.

 nagy-imre-szobor.jpg

Tovább

A száműzetés története - Valahogy megvagyunk

Vásárhelyi Mária könyve deportálásuk történetéről

"Valahogy megvagyunk" - talán erről is szól ez a különleges könyv, amelyben Vásárhelyi Mária írja meg azt a bő két évet, amíg deportálva voltak 1956 után Romániába, eleinte Snagovba.

Drámai történet, s nemcsak Vásárhelyi kisgyermekkori emlékei elevenednek meg - amikor egyszer az öccse nem találja a csúzliját, amit az egész társaság ekres, azt mondja a többieknek vigasztalásul - sebaj mama, majd a kvöetkező házkutatásnál előkerül. De Vásárhelyi iratokat, családi leveleket is előásott.

A kötetet most mutatták be.

img_7027_3.jpgVásárhelyi Mária dedikál

Tovább