B1 blogcsaládJárvány ellen maszk és MASZK – Ön is segítheti a vírus elleni védekezést!

2020. november 18. - jdesi

Karsai Márton, a Central European University Hálózat- és Adattudományi Tanszékének egyetemi docense arról beszélt a Magyar Tudomány Ünnepén, hogy a vírusterjedés nyomonkövetéséhez és előrejelzéséhez milyen nagy segítséget tudunk mi, polgárok is nyújtani egy egyszerű kérdőív kitöltésével. Mindig vegyük fel a maszkot, töltsük ki rendszeresen a MASZK-ot – és nézzük meg a kutató előadásának videofelvételét!

 

freeszfe_maszk.jpg

A víterjedés szimulációja még a mai nagy kapacitású számítógépeknek is nehéz feladat, mivel kapcsolatihálózataink kiterjedtek, bonyolultak, ráadásul időben – nem kis mértékben épp a vírusvédelmi intézkedések miatt – igencsak változóak. A hagyományos szimulációkban oly gyakran használt népszámlálási adatokra ezért éppen ezekben az igazán éles helyzetekben nem igazán lehet támaszkodni.

Karsai Márton és a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó munkatársai ezért elkészítették a Magyar Adatszolgáltató Kérdőívet (MASZK), mely, mint a kutató előadásában elmondta, egyfajta “gördülő népszámlálásként” naprakész adatokat szolgáltat a társadalom működéséről, kapcsolatrendszereiről – különös tekintettel a fertőzés terjedésével kapcsolatos információkra. Mennyire lelkiismeretesen hordunk maszkot? Hány emberrel találkozunk naponta? Milyen messzire vezetnek jellemző utazásaink? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adott válaszok lehetővé teszik a vírusterjedési modellek igazítását a valós körülményekhez, és az előrejelzések segíthetik a megfelelő intézkedések kiválasztását is.

A kérdőív, melyet 2020. márcus 23-a óta több mint 220 000-en töltöttek ki, itt érhető el. Az egyre erősödő második hullámban még fontosabb, hogy minél többen vegyenek részt napi rendszerességgel a kutatásban.

Jogosan felmerülhet az aggály, hogy egy interneten, önkéntesen kitöltött kérdőív mennyire reprezentálja a társadalom valós helyzetét. A kutatók erre is gondoltak: minden hónapban egy reprezentatív, telefonos közvélemény-kutatásban is felteszik a MASZK kérdőív kérdéseit, és az itt kapott válaszok szerint súlyozzák az interneten beérkezett, sokkal nagyobb adattömeget.

Az eddigi eredményekből, amint Karsai Márton előadásában elmondta, világosan látszik, hogy a tavaszi szigorú korlátozó intézkedések olyannyira lecsökkentették a társas kapcsolatok számát, hogy igazából nem is alakult ki Magyarországon első hulláma a járványnak. A kutató által bemutatott grafikonból az is látszik, hogy a társas kapcsolatok igazán ősz elején, a szabadságok végével és az iskolakezdéssel emelkedtek meg, és mostanra, a szigorúbb intézkedések hatására kezdtek ismét csökkenni.

Arról, hogy ezeket az adatokat hogyan is használják fel a szimulációkban, és az eredmények mennyiben segíthetik a védekezést, Karsai Márton bővebben is beszél előadásában, mely itt érhető el az MTA Youtube-csatornáján: https://youtu.be/lmbEpWvY424

 

(MTA Sajtótitkárság)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6616289784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon2 2020.11.18. 11:30:50

"Karsai Márton, a Central European University Hálózat- és Adattudományi Tanszékének egyetemi docense arról beszélt a Magyar Tudomány Ünnepén, hogy a vírusterjedés nyomonkövetéséhez és előrejelzéséhez milyen nagy segítséget tudunk mi, polgárok is nyújtani egy egyszerű kérdőív kitöltésével. Mindig vegyük fel a maszkot, töltsük ki rendszeresen a MASZK-ot – és nézzük meg a kutató előadásának videofelvételét!"

CEU? Minek kellenek Sorosnak az adatok? Meg ez a hálózat is bazmeg, mert ugyebár a szadeszék voltak hálózatba rendeződve, mára erről tudunk már egysmást!
A járványkezelés a magyar kormány hatásköre!

Helga Beauty Salon2 2020.11.18. 12:02:54

Az eddigi eredményekből, amint Karsai Márton előadásában elmondta, világosan látszik, hogy a tavaszi szigorú korlátozó intézkedések olyannyira lecsökkentették a társas kapcsolatok számát, hogy igazából nem is alakult ki Magyarországon első hulláma a járványnak........................................

Na, ha azt állapították meg, hogy nem is volt itt járvány, akkor világosan látszik, hogy mekkora szar ez a kutatás, mert én nem így vettem észre!
Bírom ezeket a történeteket, amikor valamely események közvetlen szereplőinek libsi tudósok jó sok címmel, fokozattal elkezdik magyarázni, hogy nem az van, amit látnak!

Helga Beauty Salon2 2020.11.18. 12:18:56

Az eddigi eredményekből, amint Karsai Márton előadásában elmondta, világosan látszik, hogy a tavaszi szigorú korlátozó intézkedések olyannyira lecsökkentették a társas kapcsolatok számát, hogy igazából nem is alakult ki Magyarországon első hulláma a járványnak...............................................................................

Már az előbbi kommentemben ezt vitattam, de a másik érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy ezek a tudomány felkent és jól fizetett "napszámosai" hogy átbasznak minket!
Ugyebár szegedi kutatók (hányan és mennyiért) valamint ez a CEU-s naplopó tróger is gondolom jó pénzért csinálja a semmit, hiszen itt van a marha nagy munka eredménye, hogy igazából nem is volt járvány és az egy dolog, hogy ezt járványnak tekintjük e, vagy sem, de néhány adat birtokában ezt egy mezei közepes képességű polgár is el tudja dönteni, tehát ez lófasz és nem tudományos munka!

sZulamith 2020.11.18. 13:00:46

Jó ügy lenne, de nem találom a MASZK -ot.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.11.18. 13:51:35

orban

"Éles szóváltás a stúdióban Varga Judit és a BBC riportere között"

1 igazi fügetlen salytomedia

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.11.18. 13:58:53

judesit nem szeretem, mert kihagyja a kulcsszavakat mint orban fasizmus diktatura
a gradlopszki tuggya hogyan kell fröcsögni, hogy ökölbe szoruljon tőle a marok
elvitte a szürke auto, kár érte jó elvtárs vót

6.Lenin 2020.11.18. 14:00:09

Egy lakatlan szigeten a CEU tudósai 10 év fáradságos kutatás után sem találtak olyan 1ént, aki fertőzött lett volna, pedig drónokról kérdőíveket is szórtak naponta több százezret.

Egy stadionban sem találtak, ahová bevitték a gender elmélet ellen tüntetőket 5 évvel ezelőtt. Kiderült, hogy nem volt olyan 1én köztük, aki megfertőzte a többit.

Soros Gy. által küldött kérdőíveket kitöltők közül mindenki meghalt. Nem baj, mondta az öreg, majd 22-ben ránk fognak szavazni, levélben. Csak addig őrizzétek meg a kérdőívek alapján beazonosítottak adatait.

6.Lenin 2020.11.18. 14:08:52

Mióta mindenkinek fontosak az adataim védelme, százával követnek a kéretlen hirdetések, és más hasonló kérdőívek.

Tuti , hogy valamilyen lyukas dobozban gyűjtik az adataimat, amit naponta százszor körbevisznek az Unióban. Közben jól megrázzák, ellenörízve, hogy ott vannak-é még.

Állítólag eleinte csodálkoztak, hogy mire körbeértek, a doboz üres volt. Ma már nem, nem találtak a jelenségre magyarázatot, így tovább nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

2020.11.18. 14:33:42

@Helga Beauty Salon2:

Lehet azért nem találják sokan, mert letiltották és csak a Ceu valamelyik fiókszervétől lehet letölteni direktben.
A teljeskörű védelmirendszerem szerint 17 féle kémtevékenységet végezne az ártatlan Maszk program, villogó piros felkiáltójelekkel tiltotta meg a telepítést.
Ettől még persze, akit ez nem zavar, telepítse, ki kell kapcsolni a vírusirtót, akinek meg csak díszvírusirtója van, az valószínűleg nem is érzékeli,.., mert Gyuribáék költöttek rá, jól meg van csinálva,...!

Helga Beauty Salon2 2020.11.18. 14:48:06

@Tényelek: A teljeskörű védelmirendszerem szerint 17 féle kémtevékenységet végezne az ártatlan Maszk program, villogó piros felkiáltójelekkel tiltotta meg a telepítést...........

Képes vagy így rágalmazni egy 90 éves embert? :DDDDDDDD
Ez egyszerűen nem igaz, mennyit fizetett neked Orbán, hogy ezt mond??????

6.Lenin 2020.11.18. 14:50:00

@Tényelek:

A sárga kiemelésre kattintva bejön az oldal. A következők:

"Kérjük, olvassa el az alábbi rövid tájékoztatót a kérdőív kitöltése előtt.

Anonim

A kérdőív kitöltése nem teszi lehetővé a személyazonosítást, az Ön által adott válaszok tehát teljesen anonimak és kizárólag a járvány megfékezését, kontroll alatt tartását segítik.

A kérdőív szerkezete

A kérdőív két részből áll, demográfiai- és a napi tevékenységekkel kapcsolatos kérdésekből. Az első részt elegendő csak egyszer kitölteni, a második csoportba tartozó kérdéseket a pontos eredmények miatt lehetőleg naponta. A napi kitöltés mindössze 5 percet vesz igénybe, azt kérjük a MASZK legyen a napi rutinja része, akár az esti fogmosás! "

Olyan adatok birtokába juthatnak SZAKEMBEREK, amik a járvány szempontjából érdektelenek, de politikai célokra kiválóan felhasználhatóak, de üzleti szempontból is.

Tipikus libernyák átverés, agymosottaknak.

2020.11.18. 15:11:25

@6.Lenin:
Volt hozzá egy aplikáció, hogy ne kelljen bajlódni a napi kitöltéssel, azt nem engedte telepíteni., már nincs,...., kinlódhat a napi kérdőivezéssel :-)?!

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.18. 15:22:41

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: "Éles szóváltás a stúdióban Varga Judit és a BBC riportere között"

???

A BBC riportere puhapöcs volt. Nem kérdezett kritikusan, és szó nélkül hagyta, hogy a fide$$es picsa szembehazudjon neki. Fingja nincs ennek, hogy egy újságírónak hogyan kell kérdezni.

Helga Beauty Salon2 2020.11.18. 15:25:39

@6.Lenin: Mióta mindenkinek fontosak az adataim védelme, százával követnek a kéretlen hirdetések, és más hasonló kérdőívek.................

Naná, meg vagy védve! :D

Helga Beauty Salon2 2020.11.18. 15:29:34

@Tényelek: Egyértelműen nem a vírusterjedés tanulmányozása a cél, ha csak nem egy biológiai támadás előkészítéséhez akar adatokat a CIA! Mert Soros mögött ők állnak!

6.Lenin 2020.11.18. 16:24:34

@Tényelek:

Nem akartam kitölteni, csak kíváncsiságból rákattintottam, és elolvastam a figyelmeztetést, rögtön bejött, hogy mit is szeretnének.
Lassan már böngészni se enged, míg nem erősíted meg, hogy tudomásul nem veszed, , hogy mennyire aggódnak az adataid biztonságáért.
De azóta az összes környékbeli kuruc velem szeretne megismerkedni, sőt küldi a buxája fényképét is.

Igaz mindig megkérdezik előtte, hogy.......de nem enged tovább, ha nem egyezel bele.

Helga Beauty Salon2 2020.11.18. 16:28:27

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: Na öcsém az már szép lebukás, ha a bibsilibsik, a profi valósághajlítók kénytelenek elismerni valamit!
Na már nem mintha nem lett volna nyilvánvaló annak, akinek szeme van!
Majd jön a többi hír is, hogy tényleg hullák is szavaztak, meg néhány szavazatot áttettek Biddenre, meg Bidden is sík hülye már szegény, aztán marad minden ahogy most van!

6.Lenin 2020.11.18. 16:30:32

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:

Milyen mélyen hallgatnak, hogy az öreg yenki kislányokat tapperol. Ilyenkor minden libernyák félrenéz.

Lukasenko helyében már régen kibasztam volna az összes nyugati nagykövetet, akik választási csalásról hablatyolnak. Az amcsikat elsőnek.
Ennyire nyíltan még sehol a világon nem csaltak el egy választást. Trumpot a megválasztása óta baszogatták, most meg hörögnek, hogy nem hajlandó elismerni a vereségét.
Ezek kibaszott nagy gazemberek.

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.18. 16:39:29

Kiszivárgott egy videó, hogy milyen elképesztő dilettantizmussal "irányítja" az országot a geci. :))

www.youtube.com/watch?v=JN0xY43eMsE&t=11m

Az egészet meg lehet nézni, bár a Gulyás elég idegesítő, de minden szava talál.

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.18. 16:40:56

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: "a leg demokratikusabb ország"

Neked az USA a legdemokratikusabb ország? :))

Neked elmentek otthonról. :))

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.18. 16:48:57

A tizenöt évesek negyede funkcionális analfabéta egy friss uniós jelentés szerint.

444.hu/2020/11/18/dramaian-nott-a-alulteljesito-iskolasok-aranya-az-elmult-tiz-evben

Munka alapú társadalom? Buta összeszerelő munkásokra alapuló "kormányzás".

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.18. 16:54:28

Tapsoljatok, fide$$fasszopók, nem kell június 4-én dolgoznotok.

444.hu/2020/11/18/unnepnappa-nyilvanitottak-romaniaban-a-trianoni-bekeszerzodes-evfordulojat

A magyarságnak fekete nap, nektek, romén dezinformátoroknak ünnep.

6.Lenin 2020.11.18. 16:56:14

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

Mikor mértek Gyöngyöspatán? A kártérítés előtt, vagy után? Nagyon nem mind1. Utána mindenkit felvettek a legjobb amcsi egyetemekre.

sZulamith 2020.11.18. 17:31:36

@6.Lenin: "Mióta mindenkinek fontosak az adataim védelme, százával követnek a kéretlen hirdetések, és más hasonló kérdőívek."

Való igaz! Köszi, hogy szóvá tetted:)

6.Lenin 2020.11.18. 17:47:01

@sZulamith:

Az ilyen felmérések, közösségi oldalak erről szólnak.
Mindent tudni szeretnének rólunk. Most látni az USA-ban. A legjobb benne, hogy legtöbb esetben mi, ingyen, és önként szolgáltatjuk magunkról a máskor legféltettebb adatokat is.

Hol vásárolunk, mennyit, és mit, kire szavazunk, hová megyünk nyaralni, mikor, mit, mennyit eszünk, iszunk. Kivel beszélgetünk, mit. kik a barátaink, stb.
Mennyi pénzünk van a bankkártyánkon, hányszor, és hol használjuk.

És ezekhez a szakembereknek el sem kell menniük a kényelmes, légkondis szobáikból.

Ez a szép és új világ, amit a libernyákok kínálnak nekünk, agymosottaknak. Sokan be is kajálják.

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.18. 18:34:00

@alöksz róz: "a sok félfogyatékos cigánygyerek miatt"

Féknyúz. Csak azóta ilyen tragikus a helyzet, hogy Ondó Viktor gazdád tönkretette az oktatást.

Egyébként meg genetikailag ugyanolyan emberek, mint a magyarok. Ugyanolyan oktatás esetén ugyanúgy tudnak teljesíteni. Ondó Viktor gazdád tartja őket állati sorban, hogy ti, fide$$fasszopók gyűlölködhessetek, és fizethessétek a sok segílyt. Annyival is szegényebbek vagytok, könnyebben vásárolja meg a szavazatotokat egy kiló krumpliért. :))

2020.11.18. 19:21:10

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
Ne húzza fel magát, ezek soha sem fogják elismerni, hogy 2010 előtt az MTA nyolcvan százaléka cigány volt csak Orbán túrta ki onnan őket, amikor átvette a hatalmat az akadémián,..., ezek a hülyék még azt sem hiszik el a mai napig, amit a liberálbolsevikok már 2015-ben felismertek, hogy az ideérkező migrik minimum agysebészek,.., pedig már a nyilt utcán is bemutatták a tudásukat ezen a téren pár hete!

Helga Beauty Salon2 2020.11.18. 19:34:44

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "a sok félfogyatékos cigánygyerek miatt"
Féknyúz. Csak azóta ilyen tragikus a helyzet, hogy Ondó Viktor gazdád tönkretette az oktatást...........................................................

Mondjuk a cigánynak nem mindegy, hogy milyen az oktatás, ha már be sem megy? :D Ja, Orbán reggel nem küldött érte taxit ugye? Amúgy amióta Orbán van hatalmon, segédmunkásságon túl senki sem vitte, vagy hogy érted? Fletóéknál meg már nem tudta a cigó, hogy miből doktoráljon, annyira ment neki a tanulás nem?

Helga Beauty Salon2 2020.11.18. 19:39:20

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
Egyébként meg genetikailag ugyanolyan emberek, mint a magyarok. Ugyanolyan oktatás esetén ugyanúgy tudnak teljesíteni........................................

Persze, szotyolázásban és hengerzár törésben meg még jobban is!

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.18. 20:26:39

@Helga Beauty Salon2: "a cigánynak nem mindegy, hogy milyen az oktatás, ha már be sem megy?"

Ezt focizzátok le a @alöksz róz: elvtársaddal. Szerinted nem a cigánygyerekek miatt lett szar az eredmény, mióta a geci elbaszta az oktatási rendszert, szerinte a cigányok miatt. Én meg csak egy kávét kérek. :))

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.18. 20:31:26

@Helga Beauty Salon2: "szotyolázásban és hengerzár törésben"

A cigányokban genetikailag benne van a szotyizás, és a hengerzár törés? Akkor Ondó Viktor azért szotyizik? És hengerzárat is tör? Aszittem csak milliárdokat lop. Sokoldalú a Kedves Vezető. :))

morph on deer 2020.11.18. 21:16:43

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
“ Fingja nincs ennek, hogy egy újságírónak hogyan kell kérdezni.”

Hogyne lenne.
Pontosan, egyértelműen és tisztán kérdezett, a Varga Judit meg fűt-fát hadovált, terelt, csúsztatott és hazudozott.

És ez volt az interjú lényege!
Megmutatta a világnak, hogy milyen egy jellemtelen fideszes csinovnyik!

Itt az a tévedés, - a Varga Judité is, - hogy ki “győz” egy interjú során, az mérvadó bármilyen szinten is, holott ez eleve nem is szempont!

Varga Judit szerepet játszott, és leszerepelt, mint civilizált európai politikus. És nem csak az angolja miatt.

morph on deer 2020.11.18. 21:27:37

@Tényelek:
“ Gyuribáék költöttek rá, jól meg van csinálva,...!”

Ha valóban költenek rá, és jól meg van csinálva, akkor semmiféle jelzést nem kapsz, ezt jobb, ha tudod.
Ha mégis bejelez, akkor olcsó (vagy nem, de) amatőr munka, nyugodj meg.

morph on deer 2020.11.18. 21:38:12

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
“ mióta a geci elbaszta az oktatási rendszert”

És azt tudod, hogy be akarják tiltani az idegen nyelvű óvodákat is?
Komolyan!
Úgy látszik, fogynak a fidesz-szavazók, így aztán törődnek vele, hogy legyen kőbunkó utánpótlás.

Már várom, mikor kezdik a hun nyelvtanfolyamokat, rovásírásos nyelvkönyvekkel széles e hazában! Igaz, hogy senkinek fingja nincs, hogy valójában milyen is volt a hun nyelv, (csak feltételezések vannak) de ez senkit nem fog igazán gátolni abban, hogy ezt a problémát

morph on deer 2020.11.18. 21:39:25

@morph on deer:
is megoldják, ahogy a magyarság eredetét is sikerült. ;)

2020.11.18. 21:46:48

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
A saját cigányainkkal semmi gondunk nincs, a 400 év beleterjes rabszolgaságból idejött oláh cigányok vannak a porondon, őket még a mi csoringer cigányaink is rühellik.
Az segíthet rajtunk, ha Bidenék beindítják a rabszolga jóvátétel cunamit, akkor hazamennek a vagyonukat átvenni Romániába,....., mert az amcsik csak kétszáz évig kinózták a négereiket, a románok meg közel ötszáz évig,..., jóval nagyobb kártérítés jár nekik.

2020.11.18. 21:54:25

@morph on deer:
És az megvan, hogy az ilyen típusú óvoda müködtetése szinte minden nyugati országban tilos,..., csak a bennszülött kisebségek nyelvén lehet foglalkozni velük,.., a bécsi magyaroknak is a szerencséje, hogy az osztrákok Trianonban kaptak egy rakás magyar rabszolgát, ezért bennszülött kisebbségnek számítanak.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.11.18. 23:48:35

@Tényelek:
A csoport végeredménye: 1. Magyarország 11, 2. Oroszország 8, 3. Szerbia 6. 4. Törökország 6,

ezért rohangálnak a mentők városszerte
kötözik a libernyákok vérző agyát

alöksz róz 2020.11.19. 00:49:46

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "Egyébként meg genetikailag ugyanolyan emberek, mint a magyarok. Ugyanolyan oktatás esetén ugyanúgy tudnak teljesíteni." - ez ostobaság, rasszok meg népcsoportok esetén is van egy csomó különbség. a fehérek sokkal okosabbak, a négerek fizikálisan sokkal jobbak, az indiánok nem bírják a piát és nincsen tériszonyuk, a németekből hiányzik a humor génje stb.
sok ilyen van.

és ugyanolyan oktatás esetén sokkal rosszabbul teljesítenek, a cigánygyerekek minden "vegyes" osztályban a legbutábbak között vannak.

6.Lenin 2020.11.19. 10:10:30

@morph on deer:

Te melyik riportot nézted? Volt több is?

Szerintem a riporter úgy kérdezett, ahogy megszokta, de nem azokat a válaszokat kapta, amikhez szoktatva volt.
A svéd agymosottaknak tetszett amint látom.

A faszinak sok riportját láttam, valamelyik magyar csatornán is rendszeresen mutatták, hozta a régi formáját, miközben a világ kicsit változott, bár régen is volt, hogy 1-1 komolyabb alanya elküldte a picsába. Varga J. is azt kellett volna, amikor megpróbált közbepofázni. A faszi is csak hadovált minden konkrétum nélkül.
Mint a másik picsa a külügyér szemébe hazudott, de neki állt feljebb, mikor Szíjjártó visszakérdezett, hogy melyik parlament is nem működik? Ez a fószer is ez a színt.
Hozzá vannak szokva, hogy nyugaton nem szokás ellenkezni velük, amikor hazudoznak.

mgdé 2020.11.19. 10:25:40

@Tényelek:

Már nem "rácok"? :)))

mgdé 2020.11.19. 10:39:56

@alöksz róz:

Ja, ja, bármelyik kikuju, a pigmeusokról nem is beszélve, simán lepofozná bármelyik izlandit, vagy oroszt, s egy tetszőleges fidesz szavazó messze-messze-messze és messze a legokosabb ember lenne mind Dél-Koreában, mind Japánban, mind Kínában, mind Izraelben, vagy Indiában, köszönhetően Viktor fenomenális oktatási rendszerének, no meg a kedves Rózsika néni által időben kiosztott kiváló körmösöknek. :D

Valamint: Portisch, Ribli, Sax, Adorján, Csom, Vadász. :P

Helga Beauty Salon2 2020.11.19. 13:37:53

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Kiszivárgott egy videó, hogy milyen elképesztő dilettantizmussal "irányítja" az országot a geci. :))............................................

Negyedszer minielnök. Mi lenne, ha nem lenne dilettáns? :DDDDDDDDDD

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.19. 14:31:10

@Helga Beauty Salon2: "Mi lenne, ha nem lenne dilettáns?"

Akkor nem hívnák gecinek, és először végre saját erejéből nyerne választásokat. :))

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.19. 14:32:28

@Helga Beauty Salon2: Akkor Magyarország nem lenne többet ez EU legszegényebb államai között, működne a oktatás, egészségügy, egy normális országra kezdenénk hasonlítani. :))

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.19. 14:34:31

@Tényelek: "újfent olyan témában téblábol, amihez fogalma sincs."

Valóban , egyfolytában ezt csinálod, fide$$fasszopó. Örülök, hogy végre felismerted. :))

A következő lépés lenne, hogy a magyar nyelvtannak kicsit megismerkedj, és ne beszélj magadról meg mindenkiről egyesszám harmadik személyben. :))

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.19. 14:36:34

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: Még mindig reménykedsz a Trumpli győzelmében? Szerintem ne add fel soha. :))

Attól hogy Ondó Viktor gazdád csak masszív választási csalással tud győzni, a világ szerencsésebb felében szabályosan is lehet. :))

6.Lenin 2020.11.19. 14:49:26

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

Tele pofával ordibáltál te szarrakás, hogy Orbánék milyen média háttérrel tudnak csak győzni. most mi a faszért lapítasz, mint szar a gazban?
Bocs, de tényleg te nem tudsz mást csinálni szar létedre, csak lapítani.
Elnézést, hogy feltételeztem , másra is képes lennél.

Ha csak ezt a média fölényt nézzük, ami a te logikád (hú, B+, mit nem feltételezek rólad) szerint csalás. Hol van még a sok halott szavazó, stb.

Helga Beauty Salon2 2020.11.19. 14:52:31

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "Mi lenne, ha nem lenne dilettáns?"

Akkor nem hívnák gecinek, és először végre saját erejéből nyerne választásokat. :))

Mondjuk ha nem akarok nagyon kötözködni, akkor ezt akár rád is hagyhatom, mert részben az ellenzék nyeri meg neki a választásokat a kreténségével, meg a degeneráltnál is degeneráltabb politikusaival!

mgdé 2020.11.19. 15:28:59

@Tényelek:

Én meg bizonyos vagyok abban, hogy kiskegyed ebben ismételten igen nagyot téved! :PPP

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.19. 15:35:47

@Helga Beauty Salon2: "az ellenzék nyeri meg neki a választásokat"

Masszív választási csalás sorozattal tud csak a hazaáruló geci nyerni. Épeszű ember nem szavaz rá.

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.19. 15:36:50

@mgdé: "ismételten igen nagyot téved"

Mondj 1 esetet, amikor Ténytelen nem tévedett? :))

Ő maga se tud. :))

Helga Beauty Salon2 2020.11.19. 16:18:39

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Épeszű ember nem szavaz rá..............

Honnan tudhatnád te, hogy mit csinál egy épeszű ember? :P

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.11.19. 16:58:05

@Helga Beauty Salon2: "Honnan tudhatnád"

Közvélemény kutatásokból tudjuk, hogy türhő parasztokon kívül nincs a fide$$nek támogatottsága.

CSOKKI MÁLNA 2020.11.19. 20:02:34

----A stadionozás átmenetileg szünetel.----

:)

CSOKKI MÁLNA 2020.11.19. 22:00:21

Stadion, stadion, te csodás..:)

mgdé 2020.11.19. 23:06:55

@CSOKKI MÁLNA:

1976 - Csehszlovákia
1992 - Dánia
2004 - Görögország

Nyuszika, elmesélnéd a dánok hány stadiont építettek a nyaralásukra?

Mer' ha netán egyet se, akkor nekünk ennyi stadionnal bizony még a Csillagközi Bajnokságot is kutyakötelesen fölényesen meg kell ám nyernünk. :D

CSOKKI MÁLNA 2020.11.20. 12:39:53

@mgdé: Tudom, nyilván csak a Zorbány épített stadiont az elmúlt fél évszázadban a világon. Nem akarom a borzolni a kedélyedet, de a stadionépítési és stadionrekonstrukciós program a szocik alatt benyújtott EB pályázatban is szerepelt. Akkor miért nem volt csaholás, holott nem sokkal előtte tájékoztatott a Böszme, hogy "nincs tovább, azért nincsen , mert elkúrtuk".

mgdé 2020.11.20. 13:22:21

@CSOKKI MÁLNA:

Khm.

Mennyi is volt a Puskás megépítésének eredeti terve? 46 milliárd körül?
Mennyibe is került végül? 190 milliárd?, meg amit "elfelejtettek" beleszámolni.
(Ha véletlenül a számok nem teljesen tűpontosak, nehogy felakaszd ám magad, fejből írom, majd utána nézel, ha akarsz.)

S bocs, de mind részemről nézve, mind objektíven megítélve, a fidelitasos kis propagandisták szövegei valahogy nem tartoznak az "érvelés" kategóriájába.

Ha meg netán azt gondolod, ettől lett focink (még ha nem is a valódi élvonal, de már elfogadható), akkor a focihoz sem értesz semmit. :D

CSOKKI MÁLNA 2020.11.20. 16:07:06

@mgdé: Hagyjuk ezt. Minden gigaberuházásnál elszállnak a költségek. (Lásd 4-es metró...)
Vagy itt van a finn atomerőmű esete:

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nuklearis_katasztrofat_okoz_a_finneknel_az_atomenergia.648859.html

"Az Olkiluoto-3 építésére a francia Arevának és a német Siemensnek adtak megbízást, amelyek egy új generációs EPR-reaktor szállítását vállalták. Az építés 2005-ben kezdődött hárommilliárd eurós költségvetéssel, amely azóta a csillagos égbe, nyolcmilliárd euróra nőtt. "

De biztos ott is a Zorbány..:)

mgdé 2020.11.20. 18:45:27

@CSOKKI MÁLNA:

Nem mondod, hogy a világ n-ezredik stadionjának megépítésében, ráadásul folyamatos stadionépítési tapasztalatokkal, ugyanakkora a bizonytalansági faktor mint pl. "egy új generációs EPR-reaktor" elkészítésében? :DDD

Stadiont építeni (nem is kicsit, 21.000 főre) amúgy Magyarországon bizony még egy juhásznak - bizonyos Stadler - is sikerült. Gondolod, nála is így elszálltak a költségek?

Amúgy meg, miért is "hagyjuk"? Nem mondod, hogy neked ez tetszik? :D

CSOKKI MÁLNA 2020.11.20. 19:36:28

@mgdé: Nocsak, nocsak, milyen megengedő vagy hirtelen egy atomerőmű elszálló beruházási költségei kapcsán.;) Meg vagyok döbbenve! :)

De akkor hozok más példát:

www.portfolio.hu/gazdasag/20160707/durvan-elszallt-a-brazil-olimpia-koltsege-234473

"ezzel a költség-elszállással Brazília inkább hátul kullog, a korábbi nyári olimpiai rendezvényekkel összevetve, mint például Barcelona vagy London. "

Hmmm, messzire elér a csúti keze.:))

mgdé 2020.11.20. 20:26:02

@CSOKKI MÁLNA:

Kiscsillag,
a) egy olimpia létesítményei kötött időre(!) összehozása kicsit nagyobb kaliberű feladat, mint egyetlen stadion valamikori megépítése (ráadásul a braziloknak nincs olimpiai beruházási tapasztalatuk, míg Lőriéknek stadion építési éppenséggel már bőven ...)
b) ott másfélszeres, itt négyszeres ... elég gyenge lehettél számtanból, ha ez neked tök egyforma :D
c) az, hogy a dél-amerikai elit korrupt, rajtad kívül azt hiszem, senkinek sem újdonság.
(Bár, a te számaid alapján, arányban kevésbé mint a mai magyar - khm - elit. :P)
De - már megbocsáss - miért is pont Dél-Amerika a cél, a követendő példa? Hm? Mer' az mindenkinek olyan qrva jó lenne? Nem gondolod, hogy - ha már - Belső-Afrika, pl. Uganda, Zaire, a Közép-Afrikai Köztársaság (időnként komoly császárság is ...), stb., még sokkal-sokkal jobb követendő példa lehetne? ...

CSOKKI MÁLNA 2020.11.20. 20:53:56

@mgdé: És nyilván ebben a költségtúllépésben nem volt egy cent sem ingatlan beruházási költségnövekmény . Biztos úgy volt. (Egyre röhejesebb dolgokat írsz.)

"De - már megbocsáss - miért is pont Dél-Amerika a cél, a követendő példa?"

Már megbocsáss, de sikerült elolvasni rendesen a fentieket?

"ezzel a költség-elszállással Brazília inkább hátul kullog, a korábbi nyári olimpiai rendezvényekkel összevetve, mint például Barcelona vagy London. "

Vagyis a barcelonai és londoni olimpiákon még inkább elszálltak a beruházási költségek.

mgdé 2020.11.20. 22:35:57

@CSOKKI MÁLNA:

""miért is pont Dél-Amerika a cél, a követendő példa""

Kiscsillag, te nagyon óvodás vagy még. :D

"Példa"-ként nem az építkezésekről, hanem az elit(ünk)ről alkotott képről, s a társadalmi berendezkedési mintáról volt szó.

Csak centekről :D meg pont nem, hiába próbálsz ismét és ismét ócska terelésekkel és relativizálásokkal próbálkozni.

Kultúráról, agyakról és lelkekről szól a dolog. Meg arról, hogy mi, és miért az az irány.
Ha ezek számodra netán túlságosan ismeretlen szavak, nyugodtan keress rájuk egy lexikonban ... Ja, s Ugandában szívesen várják ám az egyszerű, ám lelkes hittérítőket ... :D

CSOKKI MÁLNA 2020.11.21. 12:12:45

@mgdé: Látom az értő olvasás nem megy még most sem. A cikk szerint Rio elbújhat költségtúllépés tekintetében London vagy Barcelona mellett. De erről nem akarsz tudomást venni valamiért.
(Azt tudod, ha Paks II. költségeinek elszállásáról lesz szó valamikor esetleg, majd belinkelem a fentebbi reakciódat a finn atomerőmű költéseinek 2-3-szorosára növekedése kapcsán.:))

mgdé 2020.11.21. 13:30:10

@CSOKKI MÁLNA:

Annak a kérdésnek, hogy a stadionok ilyen mennyiségben és árért feleslegesek-e, megismétlem: feleslegesek-e,
annak semmi köze ahhoz, hogy az energia ellátás biztonságos biztosításának mi a legmegfelelőbb módja, s az mennyibe kerül.

Majd ha felnősz, megérted.
Illetve, konkrétan a te esetedre nézve inkább árnyalnám: Talán megérted ... :P

(Valamint, aki előfizetést igénylő cikket linkel be, az ne reklamáljon a link elolvasása hiányáért, lévén az csak egy ügynök, s egy normális mosópor, biztosítási, stb. ügynök szó nélkül tudomásul veszi, ha nem kérik a portékáját. Nem mindenki hülyíthető. Ezt nem mondták el a Propagandista Kisképzőben? :P)

mgdé 2020.11.21. 13:31:44

@CSOKKI MÁLNA:

S hol találsz reklamációt tőlem Paks-II -re, kedves kis nyuszika? Csak nem írsz egyet? :D
süti beállítások módosítása