B1 blogcsaládHelló, szeptember, viszlát, tanszabadság!

2020. augusztus 03. - kkerenyi

Feltűnik, ha eltűnik ez-az az oktatásból? Például a tanárok, a diákok és az értelmes tananyag.b3a647c5d8d58c4aa50a0148fb0e3750-old-school-school-days.jpg

Kevesebb, mint egy hónap van a tanévkezdésig, és mindenki azon aggódik, online vagy offline oktatás lesz-e. Pedig messze nem ez a legnagyobb probléma. Az alábbi lista az oktatási rendszer olyan elemeit tartalmazza, amelyek eddig megszokott részei voltak az életünknek, de szeptembertől búcsút kell vennünk tőlük. A változás, bár gyors volt, nem egyik pillanatról a másikra történt, így sokan talán észre sem veszik, hogy az egy évtizeddel ezelőtti állapothoz képest mennyire beszűkült azoknak a mozgástere, akik az óvodákkal, iskolákkal valamilyen módon kapcsolatba kerülnek.

Magántanulók

A magántanulói státusz megszüntetése azokat érintette a legérzékenyebben, akik ezt az utat választották, hogy az egyre merevebbé és személytelenebbé váló közoktatás helyett valami számukra élhetőbb megoldást találjanak. A tankötelezettség eddig azt jelentette, hogy a diáknak haladnia kellett a tanulmányaival, és időről időre számot adnia a tudásáról. Tavaly szeptember óta a tankötelezettség csak iskolába járással teljesíthető, és egyéni tanulói munkarendet csak indokolt estben lehet kérvényezni, mint például a külföldi tartózkodás vagy az élsportolói karrier. Ez a változás a tanulócsoportok működését is komolyan érinti: de erről kicsit később.

Alternatív iskolák

2020. szeptember elsejétől érvényüket vesztik az alternatív kerettantervek. Ezek a korábban engedélyezett tantervek sok iskola működési alapját képezték, és egy olyan tudástárat is jelentettek, amiből bárki, aki oktatási intézmény alapítására vagy működtetésére adta a fejét,  szabadon válogathatott. Azok az iskolák, amelyek továbbra is szeretnének valami mást csinálni, mint a többség, most arra kényszerültek, hogy részletes indoklással kérelmezzék, miben és hogyan térnének el a központilag előírtaktól. A kérelmük elbírálásától függ, hogyan működhetnek a továbbiakban. Ez a kísérleti módszerek, alternatív pedagógiai technikák gyors kivéreztetését jelenti. Mostantól az alap mindenhol a központi kerettanterv, és az iskolák (a nem állami fenntartásúak is) csak abban különböznek egymástól, hogy ettől a kötelező csomagtól milyen mértékben térnek el.

Választható tankönyvek

A tankönyvpiac egységesítésével jó sok pénzt lehetett a megfelelő zsebekbe helyezni. Miközben a könyvkiadók egy része az életéért küzd, addig az állam, mint állandó és végtelen forrásokkal rendelkező megrendelő a tankönyvek íróit és kiadóját biztos megélhetéshez juttatja. Az egyentankönyveket a gyerekek ingyen megkapják, így, ha a tanár esetleg merne véletlenül nem tanítani belőlük, akkor is ott lesz náluk, belelapoznak, és tanulhatnak belőle ezt-azt. Forráskritikát biztos nem.

image_aspx.jpeg

Tanulócsoportok

A néhány éve megjelent és sikerrel felfutó tanulócsoportok nagy része a következő tanév elején már nem nyit ki. Nem azért, minha nem lenne rá piaci igény. A magántanulók egyéni munkarendbe való átrendezése, illetve az új NAT által támasztott követelmények lehetetlenítik el a működésüket. A helyzet különösen abszurddá vált a koronavírus okozta válság tükrében: most kiderült, hogy ez az oktatási forma felel meg leginkább egy vészhelyzetben, mivel rugalmas, személyközpontú, kis csoportokban dolgozik a gyerekekkel, a szülőket a kezdettől bevonja a közös munkába, és egyéni érdeklődés alapján rendszerezi a tanulnivalókat. És éppen ezek azok a jellemzők, amik a gondosan kialakított rugalmatlan, személytelen, tömeges, központilag irányított oktatási rendszerbe sehogyan sem férnek bele. Néhány tanulócsoport iskolává alakul, néhányan még küzdenek, de szemmel látható, hogy ez a forma, ha nem puhul egy kicsit a rendszer, nem fog tudni sokáig fennmaradni.

Kölcsönös tiszteleten alapuló kommunikáció

A problémák feltárása és közös feldolgozása helyett a gumibottal és gázsray-vel felszerelt iskolaőrök alkalmazása felér egy nyilvános beismeréssel: nem tudunk, de nem is akarunk már szóbaállni egymással, egyszerűbb, ha az erősebb győz. Néhány dolgot biztos, hogy gyorsan és látványosan meg lehet oldani így, izomból. De a legális erőszak megjelenése az iskolákban nem az a pedagógiai üzenet, amit a XX. század tanulságai alapján érdemes lenne közvetíteni.

1377546.jpg

Tananyag

Az új Nemzeti Alaptanterv és az ehhez igazodó tankönyvek ki is jelölik, milyen irányba lenne érdemes   haladni az oktatásirányítás szerint a gyerekek tanításában. Visszafelé. A kortárs szerzők, az aktuális társadalmi kérdések, a modern tudományos élet eredményei és dilemmái kikerültek a tananyagból, helyette viszont van bőven múltba révedés és hagyományokon csámcsogás. A gyerekek arról a világról, amiben az iskolából kikerülve boldogulniuk kellene, nem sok információt kapnak. A szerencsésebbek hozzájutnak más úton, nem az iskolában. A pechesebbek vagy feladják, vagy szépen megtanulnak mindent, és csak annyit fognak tudni, hogy mihez a legjobb igazodni, ha szeretnének bonyodalmak nélküli életet a későbbiekben.

Tanárok

Mar most is országos szintű probléma a tanárhiány, és jól látszik, hogy 4-5 éven belül tarthatatlanná válik a helyzet. A pályaelhagyók száma az utóbbi néhány évben megsokszorozódott, a szakma elöregszik, mostanában vonul nyugdíjba az a generáció, akik már tapasztalt pedagógusként léphettek be a rendszerváltás után megnyíló új lehetőségek világába, és most semmi kedvük aktív dolgozóként végigkísérni, ahogy az általuk felépített modern pedagógiai irányzatok a darabjaikra hullanak. A pedagógusképzésbe többségében vagy olyan fiatalok jelentkeznek, akiket máshová nem vettek fel, vagy olyanok, akik szeretnének néhány évet még gondolkodni, mielőtt megtalálják a valódi hivatásukat. Csak kevesen akadnak, akik tényleg elkötelezettek, és nem rettenti el őket a méltatlanul sok munka, alacsony fizetés és a rendszer merevsége.

Diákok

Szerencsére a tanárokkal párhuzamosan a gyerekek is fogynak, így még egy-két évig fenntartható a jelenlegi rendszer, ha billegve is. A korai iskolaelhagyás egyre komolyabb problémát jelent, és az olyan erőszakos megoldások, mint a családi pótlék megvonása (aminek az összege tíz éve nem emelkedett, így már alig ér valamit), vagy a gyermekvédelmi eljárások nemhogy javítanának a gondon, de még inkább meggyőzik a fiatalokat, hogy akkor járnak a legjobban, ha mielőbb kimenekülnek a rendszerből. Mióta a tankötelezettség korhatára 16 év, azóta nem is olyan nehéz kipottyanni: elég egy évvel később kezdeni az iskolát (már ha kap rá engedélyt az Oktatási Hivataltól - mert mostantól nincs ám olyan, hogy valaki évvesztes hosszú könyörgés és űrlapkitöltögetés nélkül!), aztán egyszer évismétlésre bukni, és máris ott áll az ember 8 általánossal úgy, hogy egy középiskola sem köteles felvenni.

Az oktatásirányítás működési módja végtelenül egyszerű: elvenni az összes szabadságjogot, aztán egy részét engedélyekhez kötve visszaadni. Az először kifosztott, aztán kegyesen megajándékozott tanárok, diákok és intézmények pedig hálásak minden apró morzsáért, amit visszakapnak abból, ami korábban egészen az övék lehetett.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1516100752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nincs1agy 2020.08.03. 11:43:17

Ingyenes a tankönyv minden általános és középiskolás számára. A ballibsi kormányok mit tettek ez ügyben?

MAXVAL birсaman közíró (cenzúrázott) · http://bircahang.org 2020.08.03. 11:58:30

Atya Isten, ezentúl nem Soros és a homoklobbi uralja az iskolarendszert???

Libernyák mentes jó napot! 2020.08.03. 12:51:11

Ha a tanszabadsag a CEU-s es genderideologia szabad terjeszteset jelenti a magyar oktatasi intezmenyekben, akkor orulok neki, hogy vegre felszamoltak.

havrilla 2020.08.03. 12:52:25

Á, csak a szokásos gyengeleméjű által írt cikk más gyengeelméjűeknek.

chrisred 2020.08.03. 12:55:29

@Libernyák mentes jó napot!: Felhívom a figyelmedet, hogy a CEU felsőoktatási intézmény.

morph on deer 2020.08.03. 13:03:59

@nincs1agy:
“ Ingyenes a tankönyv minden általános és középiskolás számára.”

És mekkora marhaságok vannak benne ingyen! A fal adja a másikat! Meg Kásler.
Az meg minden pénzt megér, nem?

“ A ballibsi kormányok mit tettek ez ügyben?”

Csak a rászorulóknak adták ingyen a tankönyveket, most képzeld!

A gonosz sorosbérencek nem voltak hajlandók ingyen tankönyveket adni még Gyurcsány gyerekeinek sem, a rohadtak!
Mert meg tudták venni, gond nélkül... Hát micsoda elvetemültség az olyan, hogy a milliomosok csemetéi nem ingyen jutnak hozzá a tankönyvekhez, mi?

Bezzeg dicső népnemzeti kormányunk vidáman fizet a milliomosok helyett is, mert ez az igazi..!
Nooormááális?

morph on deer 2020.08.03. 13:07:08

@havrilla:
“ Á, csak a szokásos gyengeleméjű által írt cikk más gyengeelméjűeknek.”

Aha!
Eddig nem értettem, hogy mit keresel itt, de így már világos, hogy miért is olvasod..!
:)

Libernyák mentes jó napot! 2020.08.03. 13:12:11

@chrisred: Tisztában vagyok vele, de ők jöttek a tanszabadsággal, amikor a kormány végre betiltotta a genderbűnözést...

www.ceu.edu/article/2018-10-16/ceu-genderszak-torlese-tanszabadsag-megsertese

morph on deer 2020.08.03. 13:16:32

@maxval bircaman (cenzúrázott):
“ Atya Isten, ezentúl nem Soros és a homoklobbi uralja az iskolarendszert???”

Nem úgy, mint a te idődben, bizony!
Most már keményen meg kell küzdeni azért, hogy egy kicsit homokozhass, ha ahhoz támad kedved..!
Viszont most lesz ‘szoptatási tanács’, szóval van remény, gondoltak rád is!

Galerida 2020.08.03. 13:42:35

Az rettenetes, hogy Orbán 2010 óta következetesen gátolja a ballibek temetési törekvéseit!
Szegények teljes átéléssel élik bele magukat a siratóasszonyi szerepbe és ez a nyomorult ország mégis halad előre.....

midnightcoder2 2020.08.03. 14:12:07

Mondjuk ebből az iskolaőr teljesen indokolt. Nyilván nem a normális szülőt és gyereket fogja agyonverni, de Pl. megakadályozhatja, hogy a vérmes hátrányos helyzetű anyuka felpofozza a Pistikét és a védelmére kelő tanítónénit, mert az Eduardó azt mondta neki otthon, hogy őt a Pistike csúfolta.

morph on deer 2020.08.03. 14:18:42

@Galerida:
Végül is a gályák is haladtak. míg eveztek a gályarabok...

Amúgy az, hogy “halad” önmagában nem eredmény, a haladás iránya is számít, csak mondom. Mert egészen más a helyzet, mikor pl ellenkező irányba haladsz egy autópályán, miközben az is haladás, az igaz.

chrisred 2020.08.03. 14:48:02

@midnightcoder2: Régen a pedellus vigyázott a rendre, de körberöhögték volna azt, aki nagyobb fizetést ad nekik, mint a tanároknak.

karygery myndenkynek kyvery 2020.08.03. 15:01:07

Ky lopta el a szyvárvány lobogót az erkéjemről? Azonnal tessék vysszaszolgáltatny, vagy syrok.

nincs1agy 2020.08.03. 15:04:06

@morph on deer: Ez a te szubjektív véleményed. Ettől függetlenül miért nem volt ingyen a tankönyv a szociszadesz kormányok idején?

Galerida 2020.08.03. 15:18:06

@morph on deer: Az biztos, mert mi is produkáltunk már negatív GDP-t, miközben a sorstárs szomszédok elhúztak mellettünk, mint a vadliba!
Ti meg ünnepeltétek a Pannon pumát....

Galerida 2020.08.03. 15:22:07

@nincs1agy: Ha megnézed, hogy a ballibek közül kik hasítottak ki maguknak zsíros falatokat a tankönyv kiadási üzletből, rögtön rájössz!

morph on deer 2020.08.03. 15:42:48

@nincs1agy:
“ miért nem volt ingyen a tankönyv”

A rászorulóknak volt, másnak meg most sem kéne ingyen adni!
Mit nem értesz?
Normális helyeken Szijjártó, vagy Gyurcsány nem kap “rezsicsökkentést”, a gyerekeiknek nem jár ingyen tankönyv, stb., - eltekintve azoktól a jóléti államoktól, ahol a teljes alap- és középszintű iskolai ellátást az állam biztosítja, beleértve például a laptopokat is, minden gyereknek, - de rezsitámogatást ott is csak a rászorulók kapnak.
Mert ott hülye módon kapitalizmus van, ahol minden gyerek azonos lehetőséget kap, akárkik is a szülei!

Ez csak az ilyen agyroggyant nemzetthy-szocializmsban természetes, ami nálunk épül...

midnightcoder2 2020.08.03. 15:45:29

@chrisred: Ma a takarítónőnek is nagyobb fizetést adnak a piacon mint a tanároknak. Nem is igen marad a pályán fiatal pedagógus.

Galerida 2020.08.03. 16:01:42

@morph on deer: Nyolc évetek és a "világgazdaság pénzbősége" volt rá, hogy megvalósítsátok a tökéletes társadalmi berendezkedést! Ehelyett "Elkúrtuk, nem kicsit, nagyon!"
Akkor most nem kellene sipákolni...

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.08.03. 16:25:00

Az ellenzék jól beolvasott a parlamentben Orbánéknak, csak épp a Fideszből senki nem volt ott
A DK hívta össze a rendkívüli ülést, de a kormánypártok nem mentek el rá. Szó volt a "züllött kormányról", "hatalmi őrjöngésről", "kufárkodásról".

höhö
még nincs is KEDD

Kunhallmi Agnes 2020.08.03. 16:25:26

"Az egyentankönyveket a gyerekek ingyen megkapják,"

Nincs szükségünk Orbán könyveire. A reményeink szerint egyetlen könyvre lesz szükség a jövöben a KORÁNRA.

Womb Rаider 2020.08.03. 16:29:43

Nem vagyok felkent szakértője az oktatásügynek..igaz, hivatásos propagandista sem, de nekem az tűnt fel, hogy a mérleg egyik serpenyőjére fókuszált a firkász..

Az oktatáshoz deákok is kellenének.. gondolom én, de ő csakis a tanárokra hegyezte ki a cikket, miközben 3 perc keresgéléssel előkaparható a statisztika, ami azt mutatja, hogy a padokat megtöltő gyerekek száma folyamatosan csökken.. gondolom, ez a demográfiai adatokban is látszik, párhuzamosan..

morph on deer 2020.08.03. 16:32:06

@Galerida:
“ Akkor most nem kellene sipákolni...”

Te ott - is - tévedsz, hogy egy többes számnak válaszolsz: nem tartozom semmilyen politikai párthoz, de még a támogatóikhoz sem, szóval ez nem nyert.

Az, hogy az a bizonyos nyolc év szar volt, az nem ok arra, hogy azt követő tíz év ebből a szempontból nem hogy ne legyen jobb, de hogy még azon is lehessen nagyságrendileg rontani, az azért szerintem egészen durva.

Tehát te azt mondod, hogy amiatt, mert orbán elődei is elcseszték, most akkor csendben kéne nézni, hogy orbán még a maradékot is szétcseszi?

Ez az ország emiatt a halvaszületett oktatáspolitika miatt akkora hátrányt fog összeszedni, ha még akár csak néhány évig is így marad, hogy csak a porfelhőt fogjuk tudni nézni az albán meg bolgár eredmények után, főleg ami a szellemi hozzáadott értéket illeti.
És nekem ez a fő gondom az egésszel.
Szomorú, hogy ezt sokan nem látják.

nincs1agy 2020.08.03. 16:34:50

@karygery myndenkynek kyvery:

Lehet, hogy egy inka nacionalista volt, aki megunta, hogy a buzerantok kisajátították a zászlóját:

hu.depositphotos.com/109527152/stock-photo-plaza-de-armas-in-cuzco.html

---

nincs1agy 2020.08.03. 16:39:17

@morph on deer: Persze, tudom, nálatok egy tanár házaspár, vagy egy buszsofőr-óvónő páros már gazdag, mert nem a cigány putriban eszi a dögkutas disznót..
Hidd el, igen sok tisztességesen dolgozó, gyereket nevelő átlagember számára könnyebbség, hogy a kormány leveszi a válláról ezt a több tízezer forintos terhet..

NINCS KÉT ELLENZÉK CSAK FASZVERŐK VANNAK 2020.08.03. 16:40:58

@morph on deer: "És nekem ez a fő gondom az egésszel. "
Egy nagy lofaszt, mellebeszelsz.
Valojaban egy nagy arab fasz hianyziuk a szatokba. Azt hianyoljatok hogy nalunk nincsennek arab haboruk mint peldaul Becsben.

alöksz róz 2020.08.03. 17:13:27

@morph on deer: "A rászorulóknak volt, másnak meg most sem kéne ingyen adni!" - mindenki ingyen kapja, mert minden gyerek egyenlő. minden gyerek azonos lehetőséget kap, akárkik is a szülei.

alöksz róz 2020.08.03. 17:14:14

@morph on deer: "nem tartozom semmilyen politikai párthoz, de még a támogatóikhoz sem" - :DDD

R.V.Juli · https://migrationaid.org/ 2020.08.03. 17:19:01

@Womb Rаider:
"a statisztika, ami azt mutatja, hogy a padokat megtöltő gyerekek száma folyamatosan csökken."

Mint mindenre javítandó tendenciára, erre is a tömeges bevàndorlás lenne az egyetlen, gyors és megnyugtató megoldás!!!!
A haladó nyugat európai országokban nem gond megtölteni az iskolàkat lurkókkal és a sokszínűség miatt a végzősök is jóval versenyképesebbek!!!!

morph on deer 2020.08.03. 17:31:42

@alöksz róz:
Nyugodtan röhögjél, ez így igaz!
Jelenleg egyetlen párt SEM felel meg azoknak az elvárásoknak, és/vagy etikai normáknak, amelyeket én elvárok egy politikai formációtól.
Még rosszabb, hogy belőlem kipusztult a csordaszellem már vagy fél évszázada, tehát soha, semmilyen pártnak nem voltam tagja.

Viszont gyárilag antibunkó vagyok, és merőben orbánmentes gondolkodású, - de ez pártfüggetlen. Van, hogy egyik, van, hogy másik párttal értek egyet egy-egy konkrét kérdésben, de pártként legfeljebb csak a kétfarkú kutyákat tartom szimpatikusnak.

Ezt csak tájékoztatásul írtam, mert tőlem te igazából azt gondolsz, amit akarsz, ettől nem rajongok érted kevésbé!
:)))

morph on deer 2020.08.03. 17:39:16

@NINCS KÉT ELLENZÉK CSAK FASZVERŐK VANNAK:
“ Azt hianyoljatok hogy nalunk nincsennek arab haboruk mint peldaul Becsben.”

Most, hogy mondod!
Egészen kiment a fejemből, pedig a múltkor is már csak egy Abramssal tudtam elugrani borjúszeletért..!
(Remélem feltűnt, hogy nem disznóhúst említek! Zokon venném, ha nem tűnne fel!)

Galerida 2020.08.03. 17:47:16

@morph on deer: Az megnyugtató, hogy Orbán és Matolcsy játszva meg tudta téveszteni a hitelminősítőket, az IMF-et és a befektetőket, de téged, Hadházit, Bangónét és Széll Bernit nem!
Nyugodtabban alszom!

karygery myndenkynek kyvery 2020.08.03. 17:58:41

Ha kell, yrásba ys adom: morpondér elvtárs alyas tüttő katynka tellyesen független.

morph on deer 2020.08.03. 18:08:00

@karygery myndenkynek kyvery:

Nemáá’ !
Akkor már miért nem elvtársnő?!
:))

morph on deer 2020.08.03. 18:12:40

@Galerida:
“ Nyugodtabban alszom!”

És milyen igazad van!
Mondjuk rá is vagy szorulva, de még mindig jobb, mintha éjt nappallá téve agitálnál az orbanizmus mellett! :))
Így legalább van némi szünet.
;D)

alöksz róz 2020.08.03. 18:31:06

@morph on deer: ahogy érzed, papám.
de az azonos lehetőséges dumát látom elengedted :-)
ennél szarabb jellemzést tényleg nehéz írni a kapitalizmusról: "Mert ott hülye módon kapitalizmus van, ahol minden gyerek azonos lehetőséget kap, akárkik is a szülei!"

Zsorzsi bácsi pincsije 2020.08.03. 18:49:12

@alöksz róz: "Mert ott hülye módon kapitalizmus van, ahol minden gyerek azonos lehetőséget kap, akárkik is a szülei!"

Ha valaki így jellemzi a kapitalizmust, arról én azt tenném fel, hogy ez puszta szarkazmus; de ami nagyon durva, hogy ő akár még komolyan is gondolja

A kapitalizmusról sokminden jót el lehet mondani, de azt, hogy a szociális igazságosság alapból bele lenne kódolva, azt nem igazán.

És az pont ellenkezik a tiszta piaci logikával, ha az állam minden nebuló számára laptopot vásárol...

illaim 2020.08.03. 18:51:30

Olvasom a fideSS SA idevezényelt csürhéjének a beírásait, és arra a következtetésre jutottam, hogy egytől egyig visszamehetnének egy gyártói nagyjavításra! LOL

Lipsimentes szénsavas üdítőital 2020.08.03. 18:57:54

@illaim: Olvasom a Soros által idevezényelt liberrált szarzsákok okádásait, és arra a következtetésre jutottam, hogy egytől egyig visszabújhatnának Gyuri bácsi segglyukába! LOL

Womb Rаider 2020.08.03. 19:12:45

@nincs1itt: Hírcsárda? Ez vajon miből működik még?

DR. Smit Pal 2020.08.03. 19:47:14

@nincs1itt: Ez egy alhir, semmi ilyenrol nem tudok. Problema nelkul zajlanak a kifizetesek, most emeltek fizeteseket es meg bonuszt is igertek.

alöksz róz 2020.08.03. 19:47:15

@Zsorzsi bácsi pincsije: "És az pont ellenkezik a tiszta piaci logikával, ha az állam minden nebuló számára laptopot vásárol..." - ez így hülyeség lesz, pincsi
az állam nem piaci szereplőként vásárol laptopot
és nem logikátlan a jövő "termelési tényezőinek" (:D) fejlesztése

alöksz róz 2020.08.03. 19:49:11

@Womb Rаider: a piacról él.
a láthatatlan kéz tartja fenn.

Zsorzsi bácsi pincsije 2020.08.03. 20:22:38

@alöksz róz: "nem logikátlan"
Nem "logikátlan", de nem a szabadversenyes "piaci" logikát tükrözi, hanem egy attól elkülönülő "tervezői" logikát. A piac egyéni, vállalat szintű megtérülésben gondolkodik; azt csak a "tervező" engedheti meg magának, hogy társadalmi szintű, évtizedekben mért megtérülést vegyen figyelembe.

""az állam nem piaci szereplőként vásárol laptopot"

Ha jobban utánanézel, akkor az ilyen rendszereket, ahol ezt az állam vállalja fel, mindig valamilyen jelzős kapitalizmusnak hívják (pl. szociális piacgazdaság); és ez a magatartás a "jelzős" részhez tartozik.

Libernyák mentes jó napot! 2020.08.03. 21:34:39

@Nekoashi2005: Örüljön, hogy érmet kapott. Más sportversenyeken, ha valaki meg nem engedett politikai üzenetet hagy a mezén, simán diszkvalifikálhatják.

Nekoashi2005 2020.08.03. 21:39:44

@Libernyák mentes jó napot!:
"
Örüljön, hogy érmet kapott. Más sportversenyeken, ha valaki meg nem engedett politikai üzenetet hagy a mezén, simán diszkvalifikálhatják."

Úgy látom, ha megfelelő fidesses kéz kínálja fel a híg szervestrágyát, akkor te simán fellefetyeled, hogy csokoládé krém és még nyalogatod a szádat is utána!

Libernyák mentes jó napot! 2020.08.03. 21:52:46

@Nekoashi2005: Én az polgármester helyében simán ráhívtam volna a biztonságiakat, hogy rángassák ki a pályáról még a célbaérés előtt, és simán kidobattam volna az utcára.

Nekoashi2005 2020.08.03. 22:01:15

@Libernyák mentes jó napot!:
"Én az polgármester helyében simán ráhívtam volna a biztonságiakat, hogy rángassák ki a pályáról még a célbaérés előtt, és simán kidobattam volna az utcára."

Hát igen, ahogy a fidess-bolsevik munkásőr képzeli a demokráciát....

_atpijkamo_ 2020.08.03. 22:35:37

@Lipsimentes szénsavas üdítőital: Olvasom a Kubatov által idevezényelt bolsevik fideSSfasszopók okádásait, és arra a következtetésre jutottam, hogy egytől egyig visszabújhatnának Ondó Viktor gazdájuk segglyukába! LOL

_atpijkamo_ 2020.08.03. 22:38:07

344,99 forint az Euró. Ondó Viktor szerint a kormánynak le kell mondania.

DR. Smit Pal 2020.08.03. 22:40:46

@Nekoashi2005: Ott helyben le kellett volna loni a mocskos lipsijet.

morph on deer 2020.08.03. 23:07:52

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
“ hogy egytől egyig visszabújhatnának”

Miért, szerinted valaha is elhagyták azt az otthont adó környezetet?
Mert én úgy látom, hogy onnan próbálnak kióbégatni néha a szabad levegőn élő civilizált embereknek, mintha ez valamit is számítana a megítélésüket illetően!

Szegénykéim..!
Még rágondolni is rossz, mi lenne, ha egyszer rájönnének, hogy mibe is merültek, úgy istenigazából!

Képzeld, ha hirtelen itt találnánk magunkat mintegy hárommillió normális ember között!!!
:)
(Na jó, bevallom: csak ábrándoztam! Egy orbánhitű fideszhívővel ez soha nem fordulhat elő, bármi történjen is!
Hogyisne, hiszen élete értelme válna semmivé! Na ne már..!)

NINCS KÉT ELLENZÉK CSAK FASZVERŐK VANNAK 2020.08.03. 23:14:19

@morph on deer: Abrandozzal inkabb az arabok faszarol, az valo nektek lipsiknek.

morph on deer 2020.08.03. 23:42:37

@alöksz róz:
“ ennél szarabb jellemzést tényleg nehéz írni a kapitalizmusról: ”

Azt hiszed viccelek? Én a svéd viszonyokat ismerem (elég jól, harminc év után) és ott így van.
Azt meg talán nem kéne cáfolni, hogy az ott kapitalizmus, még akkor sem, ha éppen szocdem a kormány.
Egyébként azzal nyertek, hogy azt ígértek, emelni fogják az adókat, (!!!) hogy többet tudjanak az oktatásra és az egészségügyre fordítani!
(Már megint nem viccelek!)

Igen, ott a gyerek az iskolában megkapja a laptopot, meg pár könyvet, ami főleg a tesztek kitöltésére való kérdéseket meg válaszokat tartalmazza, és ez nagyjából minden.

Azzal együtt, hogy szerintem - és az én időmben - a magyar oktatásban nagyságrendekkel több általános műveltségre tett szert egy gyerek, mint ott, az ő tudásuk lényegesen közelebb áll a napi valósághoz, és lényegesen jobban boldogulnak a mindennapi életben, mint a hazánkfiai, akik pedig nem csak a tatárjárást meg a mohácsi vészt ismerik behatóan, hanem esetleg még az európai történelmet is!

Igen, az átlag svéd nem művelt a klasszikus értelemben, - így bárkiből lehetne magyar miniszterelnök, ha nem lenne jobb dolga, - de jóval könnyebben boldogul au életben, mint az a magyar, aki ugyan hibátlanul felsorolja az Árpád-házi királyokat, de nem képes pl nyilvánosság előtt megszólalni.
És sokkal sikeresebb, mint hazai kortársai! Mert ott az életre nevelnek.

Mondom, azok ott kapitalisták.

élveteg 2020.08.03. 23:54:45

Látom itt elrettentő példaként szerepel a kép amin ez áll Család Otthon Nemzet Akkor kéremszépen a demokratatatatáknak tessék alternatívát nyújtani Mondjuk Családnélküli magányosság (esetleg kommuna ) Otthontalanság Internacionalizmus

Zsorzsi bácsi pincsije 2020.08.04. 00:11:42

@morph on deer: "Azt meg talán nem kéne cáfolni, hogy az ott kapitalizmus"
"azok ott kapitalisták"

Az biztos, hogy az ottani gazdasági berendezkedés nem a tiszta szabadversenyes kapitalizmus mintapéldája, inkább egyfajta egyveleg ("mixed economy"); ha alaki az USA-ban a svéd modell meghonosításának ígéretével kampányolna, arrafelé simán szocialistának állítanák be.

Speciel a magas adók + jóléti állam az "északi modellből" (vagy a "szociális piacgazdaságból") pont nem a kapitalista/piacgazdasági rész, hanem az a bizonyos másik összetevő, amitől ez a kapitalizmus más, mint az eredeti.

alöksz róz 2020.08.04. 00:17:18

@Zsorzsi bácsi pincsije: nem igazán értem, semmi köze a kettőnek egymáshoz

alöksz róz 2020.08.04. 00:18:58

@morph on deer: nem a kapitalizmusból következik, hogy laptopot vesznek a tanulóknak

Zsorzsi bácsi pincsije 2020.08.04. 00:40:41

@alöksz róz: "nem igazán értem"

Pedig nem túl bonyolult... A lényege végülis ez: "nem a kapitalizmusból következik, hogy laptopot vesznek a tanulóknak"

Zsorzsi bácsi pincsije 2020.08.04. 00:43:48

@alöksz róz: Egyébként ha a szabadversenyes kapitalizmus logikáját meg akarod érteni, akkor olvass Friedmant...
moly.hu/konyvek/milton-friedman-rose-friedman-valaszthatsz-szabadon

alöksz róz 2020.08.04. 01:12:46

@Zsorzsi bácsi pincsije: ezt tudom, én írtam. úgy látszik értem h mit akartam kifejezni.
azt nem értem, te mit akartál kifejezni.

alöksz róz 2020.08.04. 01:15:05

@Zsorzsi bácsi pincsije: olvasni kevés, tudni kell vonatkoztatni is

chrisred 2020.08.04. 05:56:56

@midnightcoder2: De a takarító nem állami alkalmazott, a piac dönti el, mennyit ér a szolgáltatása, nem jogszabály állapítja meg a keresetét.

Zsorzsi bácsi pincsije 2020.08.04. 08:09:22

@alöksz róz: Olvasni lehet, hogy kevés, de annak hiányában esélyed se lesz a vonatkoztatásra. :-)

Csak egy példa: Friedman az ilyen állami laptopvásárlási programot bizonyára igen káros állami beavatkozásnak tekintené, ő azt mondaná, hogy hagyj inkább több pénzt a szegényeknél (alacsonyabb adó vagy akár negatív jövedelemadó révén); aztán majd ő szabadon választhat, hogy laptopot vagy mást vesz-e rajta.

Zsorzsi bácsi pincsije 2020.08.04. 08:11:55

@chrisred: Ami az iskolaőröket illeti, ők lehet, hogy állami alkalmazottak, de rendelkeznek piaci alternatívákkal is – ha pl. kidobóként vagy banki biztonsági őrként háromszor annyit kereshet, akkor miért menne el iskolaőrnek?

chrisred 2020.08.04. 08:21:50

@Zsorzsi bácsi pincsije: Alapvetően az állam léte ellenkezik a tiszta piaci logikával.

morph on deer 2020.08.04. 08:44:39

@alöksz róz:
“ nem a kapitalizmusból következik, hogy laptopot vesznek a tanulóknak”

A tanuló használatra kapja a laptopot, az iskolai munkájához.
Egyébként de, ez bizony a kapitalizmus logikájából következik: ez befektetés a jövő eredményeibe. Ahogy az oktatás sem más, ha belegondolsz.
A korszerű módon oktatott gyerek nyilván hamarabb, és hatékonyabban tud bekapcsolódni a társadalmilag is fontos tevékenységekbe, és egyénileg is eredményesebb lehet, mint az a gyerek, akivel korszerűtlen, életidegen dolgokat tanítanak maradi/elmaradott körülmények között.

Vesd össze a lovas-íjászat, melyikkel mite oktatását a számítógép használatával, és hogy melyikkel mire kehet jutni manapság...

Hоva fogják elásni KariGerit?! 2020.08.04. 08:46:49

A főpolgármesterséget nem lehet tanulni, erre születni kell:

Tartalmi hibák miatt a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a Lánchíd felújításáról szóló tendert. Több mint fél év késlekedés után sem sikerült szabályos tartalmú közbeszerzést kiírni a fővárosi önkormányzat baloldali vezetésének a Lánchíd felújítására.

"Ezért vajon ki lesz a felelős a főpolgármester szerint? Bizonyára a kormány. Egy biztos, a nemzet egyik szimbólumának felújítása további heteket csúszik a hozzá nem értés, a szerencsétlenkedés miatt."
www.origo.hu/itthon/20200804-tartalmi-hibakert-dobtak-vissza-a-lanchidtendert-mno.html

SZÉGYEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Womb Rаider 2020.08.04. 08:49:00

@Hоva fogják elásni KariGerit?!: Mi volt a gond? Túlméretes nokiás dobozt mellékeltek a kiíráshoz?

Nekoashi2005 2020.08.04. 10:32:14

@Hоva fogják elásni KariGerit?!:

És szerinted a Lánchíd felújításának a dokumentációt mikor kezdték el készíteni? 2015? 2016?

chrisred 2020.08.04. 10:40:17

@Nekoashi2005: De az a közbeszerzési eljárás el is indult tavaly, amit Tarlós ősszel lefújt, mert túlárazottak voltak az ajánlatok. (Érdekes módon ő nem tudta azt, amit a kormány, hogy a fővárosnak 180 milliárdja van papírokban a Lánchíd felújítására.)

chrisred 2020.08.04. 10:41:37

@Womb Rаider: A nokiásdoboz BKV, ez meg a BKK, amit Tarlós már rég meg is szüntetett volna, ha megnyeri a választást.

Galerida 2020.08.04. 11:01:24

@chrisred: Igazad van Demszky elfogadta volna a túlárazott ajánlatot, sőt.....

2020.08.04. 12:15:15

@morph on deer: A nyuat àltal korszerünek minösített oktatással a társadalom teljes elbutitàsàt lehet elérni.
Ebben a skandináv országok és az USA jár élen
A bezzeg finnek vannak a csúcson, ahol évente 0,7 -el csökken a gyerekek iq-ja, de a "legjobban" teljesítö dánoknál is összejön az évi 0, 5 átlag csökkenés.
Lehet azért eröltetik a közép-afrikaiak betelepítését a 67 - es átlag iq-ukkal, hogy legyen, aki el tudja végezni az àllatorvosi egyetemet, mert 40 éven belül annyira lebutulnak a bennszülött skandinàvok, hogy visszamàsznak a fàra.
A mai nyugati életformàhoz olyan emberek kellenek, akik nem tanulnak tàrsadalomtörténetet, mert így nem jönnek rá, hogy megint átbaszták öket.
De gazaságtörtét sem kell, mert akkor kiderülne, hogy a villanyautò azért nem terjedt el 100 éve, mert az olaj 1,5 centtel nagyobb profitot hozott 100 kilométerre vetítve.
De, hogy egy mostani példa is legyen, januártòl az EU kötelezöen elöirta, hogy etanol kerüljön a benzinbe, mert az környezetkimélöbb, miközben négyszeres a környezetterhelése, félév után belerohad a tankba, tönkre téve az autòt, illetve a termöterület zsugorodása mitt 10%-al emeli az élelmiszerek árát.
De talán az is feltünne okoséknak, hogy mi célja az EU-nak azzal, hogy kötelezöen elöirta minden autòba a nyomkövetö beépitését, arra hivatkozva, hogy így minden bajbajutottat megtalálnak,....., ezzel csak az a gond, hogy az egész uniòban évente átlag 50-60 ilyen eset van, amiböl 1-3 között van a halálos áldozatok száma, ami egy ilyen szintü megfigyelést nem indokolna.
A skandinávok kötelezö buziképzö òvodáiròl, iskoláiròl meg már ne is beszljünk, a haveromék nemrég menekültek haza, mert nincs az pénz, ami miatt hagynák lelkileg megnyomorítani a gyerekeiket, ...., az ottaniak hagyják.
Amilyen szintü diktaturát kiépitettek nyugaton, az már túllép Orwell fantáziáján is.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 12:38:24

@Tényelek: "A nyuat àltal korszerünek minösített oktatással a társadalom teljes elbutitàsàt lehet elérni.
Ebben a skandináv országok és az USA jár élen
A bezzeg finnek vannak a csúcson, ahol évente 0,7 -el csökken a gyerekek iq-ja, de a "legjobban" teljesítö dánoknál is összejön az évi 0, 5 átlag csökkenés."

Na, faszfej, világi, amit te itt összehazudozol. :))

"A top 10-ben szerepel még Észtország, Kanada, Finnország, Írország, Dél-Korea és Lengyelország, átlagteljesítménye 512-555 pont. Magyarország 476 pontot ért el ebben a kategóriában, ami jelentősen elmarad a 487 pontos mérési átlagtól a szövegértésben."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/pisa-magyar-oktatas-oecd.696179.html

Ondó Viktor gazdád iskolapusztítása tökéletes eredményt ért el, lezuhant a magyar tanulók teljesítménye, és ott is maradt.

Womb Rаider 2020.08.04. 12:52:31

@Tényelek: Annyit azért reszelnék én ezen az elméleten, hogy a társadalmi szintű elhülyülés valójában nem az oktatás milyenségével függ össze direkt módon (mert ugye itt egy jobbára genetikailag determinált és szociokulturálisan kevéssé módosítható paraméterről beszélünk) hanem azzal, hogy a társadalom a szociális védőhálójával és a nagymértékű jövedelem átcsoportosítással (szocializmus light) olyanokat is felemel és életben tart a szaporodási pillanatig , akik egy egészséges és az evolúció mechanizmusainak nagyobb szabadságot adó ...igazságosabb(?) társadalomban kihullanának.. ergo nem rontanák az átlag IQ mérőszámát.

De hát ez ugye nem PC, erről nem szokás szót ejteni..sőt.. ezért süllyednek lassan, de biztosan az ezen ballaszttal hajózó és néha kissé belterjes államok..

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "Ondó Viktor gazdád iskolapusztítása tökéletes eredményt ért el, lezuhant a magyar tanulók teljesítménye, és ott is maradt. "

Az IQ-ról volt szó, nem a sztenderdizált, az oktatási metódusokra optimalizált mérések eredményeiről, gyökér..
Az egyre romló alapanyagból a legjobb módszerekkel sem leszel képes értelmes tömegeket képezni..

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.08.04. 12:54:41

Elég az ha Viktor okos, a többinek csak követni kell a parancsait.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 12:59:36

@Womb Rаider: "Az IQ-ról volt szó, nem a sztenderdizált, az oktatási metódusokra optimalizált mérések eredményeiről"

Annál nagyobb a kontraszt, hülye picsa. :))

A jó iskolarendszerrel rendelkező 80-as IQ-jú debil finnek kenterbe verik a poroszos, szegregált "oktatásban" senyvedő 120-as IQ-jú magyar fiatalságot. :))

_atpijkamo_ 2020.08.04. 13:01:30

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: "Elég az ha Viktor okos, a többinek csak követni kell a parancsait."

Nem telik el fél-egy év, hogy ne kelljen egyetértenem egy fideSSfasszopóval. Hát megint megtörtént. :))

Sajnos azonban Ondó Viktor gazdád agyilag egy segg. :))

Womb Rаider 2020.08.04. 13:08:00

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Ostoba vagy.. a finnek oktatási rendszere jobban 'kiszolgálja' a teszteket.
Ahhoz tudnám hasonlítani, ahogy az autógyártók az NCAP tesztekhez optimalizálták a járműveiket.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 13:09:05

@chrisred: "ő nem tudta azt, amit a kormány, hogy a fővárosnak 180 milliárdja van papírokban a Lánchíd felújítására"

:))

Én szerettem Taplóst, és sírnék utána, ha nem akarta volna tönkretenni a Római partot. Ettől persze Karigeri jobb is lehet, és bár sose vetemednék arra, hogy a belvárosban biciklizzek, a biciklisávok határozottan tetszenek.

"Leverem a szemüveged, és még rá is ugrok."

_atpijkamo_ 2020.08.04. 13:13:24

@Womb Rаider: "a finnek oktatási rendszere jobban 'kiszolgálja' a teszteket."

:))

Meg a lengyeleké is. :))

A poroszos magyar szegregált "iskolarendszer" meg nem a tanulókat butítja, mint ahogy MINDEN tanár és oktatáskutató mondja, hanem TITOKBAN TARTJA a magyar tehetségeket. :))

Mennyi erőfeszítést tesz a zseniális Ondó Viktor, hogy láthatatlan, tesztelhetetlen tehetségek fejlődhessenek!

Istenem, mekkora hülye picsa vagy!!! :))

_atpijkamo_ 2020.08.04. 13:14:14

@Womb Rаider: "Túlméretes nokiás dobozt mellékeltek a kiíráshoz?"

:))

_atpijkamo_ 2020.08.04. 13:16:39

@Hоva fogják elásni KariGerit?!: "A főpolgármesterséget nem lehet tanulni, erre születni kell"

Hoppácska, összekeverted a dalai lámával. :))

Womb Rаider 2020.08.04. 13:17:32

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Ja, attól nem kell félni, hogy Karigeri valami beruházással tönkretesz valamit.. inkább félő, hogy hagy mindent lerohadni..

Womb Rаider 2020.08.04. 13:18:57

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Ja, és az a pár százezer cigány is jól jön az átlagok esetében..

2020.08.04. 13:20:17

@Womb Rаider: Nyugaton már több évtizedes hagyománya van a megélhetési gyerekgyártásnak a legbutábbak körében, ez löki egyre lejjebb az értelmi szintet a társadalmakban.
Ez itt is jelen volt, amikor a 2002-be megduplázták a a családi pótlékot a dolgozni nem tudó vagy nem akaró csoportok számára, ..., ennek a gyümölcsei ügyködtek Gyöngyöspatán is, illetve ők nyomják le a különböző tesztek átlagát.
Érdekes, amióta adókedvezményben adják a pénzt, azóta valahogy lecsökkent az ilyen megélhetésért összedobott gyerekek száma :-) .

alöksz róz 2020.08.04. 13:21:53

@morph on deer: azt már én is írtam pincsinek, hogy nem ellenkezik vele. de ettől még nem abból következik...

egyébként szégyen, hogy minden tanuló kap laptopot, ne mcsak a rászorulók, nem így látod? :D

_atpijkamo_ 2020.08.04. 13:24:22

@Womb Rаider: "beruházással"

Jah, Ondó Viktor gondoskodik róla. Mennyi is az adóelvonás Budapesttől? 99% vagy 99,99%?

A járvány miatt egy csomó bevételtől esett el a Főváros, a geci meg segített rajta. Ja nem, elvont még 34 milliárdot, a Lánchíd felújítását. Te is biztos pompásan úsznál, ha kezed a lábadhoz kötnék, és bedobnának a Dunába. :))

_atpijkamo_ 2020.08.04. 13:25:40

@Womb Rаider: "pár százezer cigány is jól jön az átlagok esetében"

Igen, ha egyenlő esélyt kap minden gyerek, akkor tényleg segíthet.

2020.08.04. 13:29:10

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
Lengyelországból a zsidókat és a cigányokat is kitakarították a németek a megszállás a alatt, .., ha kölcsönbe adnánk nekik a borsodi meg a nyírségi különítményeseinket, akkor náluk is zuhannának az eredmények.
A skandináv országokba meg nem engedték be a cigányokat soha a történelem során, ha netán beszédült egy-kettő, azt jutalom ellenében levadászta, akinek kedve volt hozzá vagy szüksége volt pénzre.
A finnek elbutulása a kivándorlás és a alsóbb rétegek túlszaporodása miatt van, .., de jól betanítják nekik a teszteket, külön könyvük van a gyerekeknek hozzá, ..., mondjuk a többi skandináv országban is.

alöksz róz 2020.08.04. 13:29:31

@Zsorzsi bácsi pincsije: valakinek láthatóan még olvasva se megy, ez a szomorú :-)

ezt nem is érinti, miért tekintené?

2020.08.04. 13:31:34

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
"Igen, ha egyenlő esélyt kap minden gyerek, akkor tényleg segíthet. "
Ezt úgy érti, hogy a fehérek is vegyenek bokszert, szamurájkardot a gyerekeiknek, hogy meg tudják magukat védeni.
Akkor már inkább az iskolaőrség, az egyenlő esélyért!

alöksz róz 2020.08.04. 13:32:35

@chrisred: "nem jogszabály állapítja meg a keresetét" - de befolyásolja (minimálbér)

Womb Rаider 2020.08.04. 13:43:30

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "Jah, Ondó Viktor gondoskodik róla. Mennyi is az adóelvonás Budapesttől? 99% vagy 99,99%?
"

Nézz utána, hogy tornáztasd az agyad és, hogy ne ilyen rémesen ostobán távozz az örök vadászmezőkre.

Ha 10%-ot elvontak, sokat mondok.

"Igen, ha egyenlő esélyt kap minden gyerek, akkor tényleg segíthet. "
Az esélyek java részét a szülők, a szűkebb környezet adja. Az összes többi meg egyöntetűen elérhető minden gyerek számára, a cigányság ezen a téren kissé pozitívan diszkriminált.. cserébe lehúzzák, visszafogják azokat is, akiket a sors velük egy tanterembe kényszerített.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 13:44:57

@Tényelek: "bokszert"

Az oktatásnak nem a szegregációról kellene szólnia. Ha Ondó Viktor rendes iskolarendszert engedne csinálni semmi ilyesmi még csak eszébe se jutna az olyan faszoknak, mint te.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 13:45:44

@Womb Rаider: "Ha 10%-ot elvontak, sokat mondok."

Sokat mondtál. A geci meg 99%-ot. Ő nyert. :))

chrisred 2020.08.04. 13:50:37

@Womb Rаider: Én meg még annyit reszelnék a megállapításon, hogy az IQ eredmények nagyjából huszonöt évvel ezelőtt kezdtek csökkenni az előtte fél évszázada mért folyamatos emelkedés (Flynn hatás) után. És ugye sem a közoktatás, sem a közegészségügy nem negyedszázados történet. Éppenséggel a Flynn hatás okai között szokták emlegetni ezeket, mint az általános IQ emelkedés mögöttes tényezőit. A csökkenés okaiként meg elsősorban a modern technológiát látják, a játékkonzolok meg az okostelefonok háttérbe szorítják az egymás közötti élő kommunikációt meg az olvasást, ezek meg pont azokat a készségeket fejlesztik, amiket az IQ tesztek kitöltésénél használunk.

Womb Rаider 2020.08.04. 13:51:02

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

Mutass már valami igazolást arra, hogy Bp költségvetésének adóbevételi szakaszát elvonta a kormány, az általad haluzott 99%-ban..
Vagy azt kell mondanom, hogy ostoba handabandózó hazug hólyag vagy csupán.

chrisred 2020.08.04. 13:56:42

@Tényelek: 2002-ben semmilyen családi pótlékot nem dupláztak meg. Az 2006-ban történt. Tehát az akkor (vagy 2007-ben) gyártott gyerekek 4-5 évesek voltak, amikor a gyöngyöspatai per indult.

atomic power 1986DucaDuca 2020.08.04. 14:02:48

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

"Mennyi erőfeszítést tesz a zseniális Ondó Viktor, hogy láthatatlan, tesztelhetetlen tehetségek fejlődhessenek!"

A külföldön tartott diákolimpiákon kimagaslóan teljesítettek a magyar diákok 2019-ben is, mint a korábbi években.

A 60. Nemzetközi Matematikai Diákolimpián a magyar fiatalok, 1 arany-, 3 ezüst-, és 2 bronzéremmel tértek haza.

A 31. Nemzetközi Informatikai Diákolimpián 1 arany- és 3 bronzérmet, az 50. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián 2 ezüst- és 2 bronzérmet, a 16. Nemzetközi Földrajzi Diákolimpián 2 ezüst érmet és dicséreteket, az 50. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián 5 bronzérmet, a Nyelvészeti Diákolimpián 2 bronzérmet és 2 dicséretet szereztek a magyar diákok, valamint egy különdíjat is elért a magyar csapat.

A 27. Nemzetközi Filozófiai Diákolimpiáról több dicsérettel tértek haza a magyar diákok.

A 3. Nemzetközi Kémiai Tornán két csapatunk megszerezte az első és harmadik helyet.

A 73 ország részvételével megrendezett 30. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián 4 aranyérmet szereztek a magyar diákok, és összesítésben a 2. helyen végezetk.

A 3. Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián 4 bronzérmet és 6 kiemelt dicséretet szereztek a magyar diákok.

Talán mégse maradnak annyira titokban azok a tehetségek!?

chrisred 2020.08.04. 14:06:23

@Womb Rаider: Ez a szám nagyjából akkor stimmelhet, ha nem a főváros által beszedett adóról, hanem a budapestiek által fizetett adóról van szó. Budapest az ország GDP-jének nagyjából 40%-át termeli, és a helyi önkormányzatok a GDP kábé 3%-ával gazdálkodhatnak.

chrisred 2020.08.04. 14:09:18

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Én nem szerettem, de beláttam, hogy a fővárosnak nagyobb szüksége van rá, mint bármelyik politikusra erről vagy arról az oldalról.

2020.08.04. 14:11:38

@chrisred: 2002-ben maga a családi pótlék nem emelkedett, hanem bevezették, hogy aki úgymond "hátrányos helyzetű", az a dupláját kapja, .., később valóban emelkedett a családi pótlék maga is, és ennek is a dupláját kapták azok, akik nagy ívben kerülték a munkát és e miatt szerencsétlenek voltak.
Ez a duplázós szabály a mai napig érvényben van az érintettek esetében, de legalább nem emelték az alapot az elmúlt 10 évben!

chrisred 2020.08.04. 14:15:30

@Tényelek: A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyerek utáni családi pótlékról van szó.

2020.08.04. 14:22:20

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
Ha nincs szegregáció, akkor nincs oktatás pl. Gyöngyöspatán és a hozzá hasonló települések iskoláiban.
A patai gyerekek azért kaptak kártérítést, mert külön osztályban próbálták meg oktatni őket, .., ma már nem kell külön osztály, mert az összes magyar és normális cigány család elvitte a gyerekeit az iskolából, mert nem látta biztosítottnak a testi épségüket sem, nemhogy a tanulási lehetőségüket.
Nem az önhöz hasonló idióták szerint működnek a dolgok az ilyen helyzetekben, ...,sem, ..., szerintem még életében nem volt olyan helyen, ahol tömegével laktak cigányok, .., pedig végig sétálhatna egy ilyen negyeden egy szép nyári estén, .., utána valószínűleg pár hónapig nem kommentelne itt, .., már mint, ha szerencséje van, egyébként meg a hullazsákra lenne a legnagyobb esélye.
Itt nézegethet képeket egy teljes egészében szegregáltan működő iskoláról, .., a nagyon beilleszkedni akaró cigányok elüldözték a normálisakat.
www.nekcsei.sulinet.hu/

2020.08.04. 14:22:53

@chrisred: Meg a szegényről!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Womb Rаider 2020.08.04. 14:26:55

@chrisred: Pontosítsunk... BP-en könyvelődik a GDP 40%-a..jó?

chrisred 2020.08.04. 14:36:49

@Womb Rаider: Lehetséges, hogy a magyar GDP releváns részét inkább Ingolstadtban vagy Suttgartban kéne elkönyvelni.

Zsorzsi bácsi pincsije 2020.08.04. 14:55:30

@alöksz róz: "ezt nem is érinti, miért tekintené?"

Friedmanék könyve 1980-ban íródott, amikor még laptop nem volt, így a központosított (állami) iskolai laptopvásárlási programokról értelemszerűen nem írhatott, cserébe szapulta eleget magát a központosított, állami iskolarendszert. Ja és a jóléti állam kapcsán a svédeket külön is. A piacgazdaság logikája a szabad választás esetén érvényesülhet, nem pedig akkor, ha a központi, bürokratikus koordináció mindenkire egyenmegoldásokat erőltet rá. Ilyen esetben a szabad piaci mechanizmusok alaplogikája, az árjelzők szerepe ki lesz kapcsolva. Valós, piaci megtérülési számítást senki sem végez, legfeljebb "bemondásos" hatáselemzéseket.

De nézzük inkább a Friedman-idézeteket:
"Nagy-Britannia [ti. a Thatcher előtti, munkáspárti korszakban] és Svédország, az a két ország, amelyre hosszú ideig a leggyakrabban hivatkoztak mint a sikeres jóléti állam példáira, egyre növekvő nehézségekkel néz szembe. Mindkét országban nő az elégedetlenség." (...) {Arról, hogy a svéd gazdasági berendezkedés, gazdaságpolitika milyen nehézségeket okozott:} "magas inflációt és magas munkanélküliséget; ellenállást a magas adókkal szemben, ami néhány legtehetségesebb emberének az emigrálásához vezet; elégedetlenséget a szociális programokkal szemben."

"

"Az a társadalom, amely az egyenlőséget – az eredményegyenlőség értelmében – a szabadság elé helyezi, végül sem egyenlő, sem szabad nem lesz."

"Hisszük, hogy az a növekvő szerep, amit a kormány játszik az iskolák finanszírozásában és irányításában nemcsak az adófizetők pénzének óriási pazarlásához vezetett, hanem sokkal gyengébb oktatási rendszerhez is, mint amilyen kifejlődött volna, ha az önkéntes kooperáció továbbra is nagyobb szerepet játszik. (...) Ebben a fejezetben megpróbáltunk körvonalazni számos konstruktív javaslatot: az utalványok rendszerének bevezetését az általános és középfokú oktatásban, ami a szülőknek minden jövedelmi szinten megadná a szabadságot ahhoz, hogy megválasszák gyeremekeik iskoláját..."

chrisred 2020.08.04. 15:01:31

@Womb Rаider: www.napi.hu/magyar_vallalatok/lanchid-felujitas-kozbeszerzesi-hatosag-fovaros-karacsony.711096.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

"A közbeszerzés a hatályos szabályok szerint akkor tud megjelenni, ha azt egy kormányzati szerv, a Közbeszerzési Hatóság is jóváhagyja. A hatóság azonban az igazi versenyt szolgáló 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését. Miért van ennek jelentősége? Mert hát az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe. Ez a korlátozás alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét. "

bumburnyák20 2020.08.04. 15:15:56

sen kik vatytok mé egy arabott se tutok úty le copni mind én

_atpijkamo_ 2020.08.04. 16:50:22

@Tényelek: "Ha nincs szegregáció, akkor nincs oktatás"

Fordítva. A szegregáció akadályozza meg az oktatást.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 16:54:44

@atomic power 1986DucaDuca: "kimagaslóan teljesítettek a magyar diákok"

Hány százalékuk? 0,001? :))

Attól, hogy nekem jó oltatásom volt, te még hülye maradtál, mint a mellékelt ábra is mutatja. :))

Attól, hogy a Rózsadombon jól teljesítenek az úri gyerekek, az ország nagy részében szar marad az oktatás. A fideszes elit maga is alapítványi iskolába menti a gyerekeit a tragikus közoktatás elől. Itt is volt cikk róla.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 16:56:30

@Womb Rаider: Egyszer már egyedül is megoldhatnád a házi feladatodat. Kezdheted a gépjármű adónál és a forgalmi adónál.

Womb Rаider 2020.08.04. 17:04:39

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Ez nem így működik, kis libsibolsi...

Te állítottál valamit, kurvára jó lenne, ha mutatnál számokat az állításod igazolására.

Ha nem tudod megoldani, az kell gondoljuk, csak a levegőbe beszélsz, hazudsz és azt büfized vissza, amit a brosúrából bemagoltál.

Womb Rаider 2020.08.04. 17:09:56

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

g7.hu/kozelet/20200407/mar-azelott-padlora-kerultek-az-onkormanyzatok-hogy-a-kormany-tovabb-utotte-volna-oket/

Itt már kibukik a hazugságod, kicsi rigó:
A gépjármű adó nagyságrendileg 1 és 2% közé esik, a HIPA lényegesen több, olyan 25%.. vagyis a kettő együtt talán (és most felfelé kerekítek, de ezzel a tacepao adót is letudjuk, szóval 30%-nál nincs több elvonás. Elmehetsz a meaculpába..

(hogy tovább cizelláljuk: a HIPA ígyis-úgyis csúnyán berogyott volna, tekintve a gazdasági visszaesést..)

nincs1agy 2020.08.04. 18:00:15

@chrisred:

GDP: gross DOMESTIC product
GNP: gross national product

Örülök, hogy segíthettem..

Libernyák mentes jó napot! 2020.08.04. 18:27:46

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "nekem jó oltatásom volt"

A BCG mellett megkaptad a tetanuszt is, amikor a kedves Kolompár Renátó ráharapott az alkarodra?!

"A fideszes elit maga is alapítványi iskolába menti a gyerekeit a tragikus közoktatás elől"

Tetszik, nem tetszik, az elit sokhelyütt nem az állami, hanem magániskolába járatja a gyerekeit, nemcsak nálunk, hanem szerte Nyugaton is. Ebben nincs semmi rendkívüli.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 18:51:15

@Womb Rаider: "A gépjármű adó nagyságrendileg 1 és 2% közé esik"

100%-át elveszi a geci.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 18:54:46

@Libernyák mentes jó napot!: "az elit sokhelyütt nem az állami, hanem magániskolába járatja a gyerekeit"

Ahol szar az oktatás, mint Magyarországon. Pl. Finnországban jó az oktatás.

Vicces, hogy Ondó Viktor gazdád minden geciségét ezerrel véded. :))

Womb Rаider 2020.08.04. 19:00:19

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "100%-át elveszi a geci."

??? Totál idióta vagy? Egy-egy település költségvetésének kb 1-2%-át teszi ki a gépjármű adó.. érted? Az nem költségvetés, ami ennyitől fejreáll.. miközben amúgy a bevételeinek 50%-át mégiscsak az állam adja.

Szóval ne erőltessük ezt. Bebuktad a sokadik ostoba hazugságod is, jöhet a következő.

"Ahol szar az oktatás, mint Magyarországon. Pl. Finnországban jó az oktatás."

???? Szerinted Finnországban a tehetősebb családok nem költenek pluszban a gyerekük képzésére? Nem ?

Libernyák mentes jó napot! 2020.08.04. 19:56:52

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
"Ahol szar az oktatás, mint Magyarországon."

Ahol szar az oktatás, aha...

Mondjuk az Egyesült Királyságban, ahol a miniszterelnökség felé vezető út (férfiak esetén) hagyományosan az Eton College fiúiskola – Oxford University állomásokon keresztül haladt?
en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_prime_ministers_of_the_United_Kingdom_by_education

Ahhoz képest mondjuk egész jó hírük van a nagyvilágban...

bumburnyák20 2020.08.04. 20:30:35

minketet haladó erökett jól ki okitottak mer mi vatyunk a liberáll értelmijeség csak a geci le romoltata ezér küszdük a segel a dikktátoriás elen
csak a feri mek a klári

_atpijkamo_ 2020.08.04. 22:22:37

@Womb Rаider: "1-2%-át teszi ki a gépjármű adó.. érted? Az nem költségvetés, ami ennyitől fejreáll.. "

Na látod, fasz vagy, illetve picsa vagy a pénzügyi dolgokhoz. Mínusz 1% innen, mínusz 2% onnan, mínusz 5% amonnan, és nem marad útfelújításra, buszbeszerzésre... Laza 34 milliárdot elvesz, és újítsad fel a mínuszból a Lánchidat. :))

Az egészségügy is így rohadt le, Ondó Viktor elvette a pénzt, ide is, oda is kevesebb jutott, felújításra semmi, műszerek beszerzésére alig, gumikesztyűre már szinte semmi. És évente tízezrek halnak meg kórházi fertőzésekben, két és félszer annyian, mint egy normális országban. Ha sürgős kezelésre van szükséged, két hónap múlva feliratkozhatsz a 9 hónapos várólistára. Vagy megveszed magadnak a magánegészségügyben, vagy megdöglesz.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 22:25:31

@Libernyák mentes jó napot!: "miniszterelnökség"

Aha. Mert hány ezer miniszterelnök kéne neked? Seggek vagytok, fideSSfaqsszopók, nem csak a gazdátok. :))

nincs1agy 2020.08.04. 22:41:12

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: A Fazekas, az Apáczai és a Trefort gimi is állami intézmény. Innen jönnek a tanulmányi versenyek győztesei , nem magániskolából..

_atpijkamo_ 2020.08.04. 22:44:13

A magyar oktatás magasan világelső, ha ilyen koponyát tud kitermelni, mint Mészáros Viktor. :))

“Az MM a 2010-es hatalomváltás óta összes eszközét folyó áron számolva 141-szeresére, árbevételét 102-szeresére, nettó profitját pedig 58-szorosára növelte.”

444.hu/2020/08/04/hogyan-hagyta-le-a-meszaros-es-meszaros-kft-a-google-t-ganz-abrahamot-weiss-manfredot-es-lett-a-magyar-gazdasagtortenet-valaha-volt-legsikeresebb-cege

_atpijkamo_ 2020.08.04. 22:47:37

@nincs1agy: "A Fazekas, az Apáczai és a Trefort"

Ezek nem azért jók, mert jó a rendszer, hanem annak ellenére jók, hogy szar a rendszer. Az egész oktatásnak kéne megfelelőnek lennie. Minden gyereknek egyenlő esélyt kellene adni. A magyar rendszer ennek az ellentéte, a gyerekek előmenetelét nem a képességeik, szorgalmuk, hanem a szüleik státusza határozza meg.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 22:50:41

Az amcsik majdnem olyan idióta laposföldhívők, mint ti, fideSSfasszopók. :))

"a média direkt próbálja lejáratni a Trump által csodaszernek tartó gyógymódot, mert azt szeretné, hogy Trump elbukja a harcot a betegség ellen, ami nem is annyira súlyos, csak a média állítja róla, hogy az."

444.hu/2020/08/04/trump-hivei-szerint-a-media-direkt-azon-dolgozik-hogy-az-elnok-elbukja-a-harcot-a-jarvany-ellen-amit-a-media-talalt-ki

_atpijkamo_ 2020.08.04. 22:58:49

egy-egy mondatban összefoglalt, intézetenként fél oldalnál tovább nem terjeszkedő témagyűjtemény alapján választja ki „a jóváhagyásra ítélt kutatási programokat”

444.hu/2020/08/03/a-kutatointezetek-fenntartojanak-egy-mondat-is-eleg-hogy-eldontse-tamogathato-e-egy-tema

nincs1agy 2020.08.04. 23:02:07

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Hülyeség, a jó gimikbe felvételivel lehet bekerülni. A jó képességűeket felveszik. A gazdag emberek gyerekei magániskolába járnak, de ezekből a sulikból mégse nagyon jönnek tanulmányi versenyek győztesei, vagyis az állami oktatás jobb.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 23:05:37

@nincs1agy: "A jó képességűeket felveszik."

Tényleg nincs egy agy. :))

A falusi szegény gyerekről, ki se derül, hogy jó képességű. De ha kiderülne is, nem jut el oda. Hülyeségeket beszélsz. :))

nincs1agy 2020.08.04. 23:07:11

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Hiába vergődsz, a tény az, hogy a tanulmányi versenyeken az állami iskolák szerepelnek jól és nem a magániskolák. Vagyis az állami oktatás jobb.

Libernyák mentes jó napot! 2020.08.04. 23:08:33

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "Aha. Mert hány ezer miniszterelnök kéne neked? Seggek vagytok, fideSSfaqsszopók, nem csak a gazdátok."

Az Egyesült Királyságnak eddig 55 miniszterelnöke volt, akik közül 46 fizetős középiskolában tanult (pl. Tony Blair, David Cameron és Boris Johnson is), a gazdasági és politikai elit jelentős részével együtt. Ezekben az elit sulikban egyébként az egyéb liberális nevelési elvekre is nagy ívben szartak, pl. jellemzően nem volt koedukált oktatás (Eton esetében ma sincs), a nyolcvanas évekig napi gyakorlat volt a testi fenyítés (pálcázás, vesszőzés) alkalmazása is. Aztán valahogy mégis eldöcög a gazdaságuk...

_atpijkamo_ 2020.08.04. 23:10:03

@nincs1agy: "a tanulmányi versenyeken az állami iskolák szerepelnek jól"

Hiába vergődsz, nem mész sokra 3 jól működő intézménnyel. MINDEN iskolának jónak kellene lennie.

_atpijkamo_ 2020.08.04. 23:11:11

@Libernyák mentes jó napot!: "napi gyakorlat volt a testi fenyítés"

Aha, ez tetszene neked, pedofil fideSSfasszopó. :))

nincs1agy 2020.08.04. 23:36:41

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

Hiába vergődsz, a tény az, hogy a tanulmányi versenyeken az állami iskolák szerepelnek jól és nem a magániskolák. Vagyis az állami oktatás jobb. A magániskolák nem képesek jobban szerepelni, mint az állami intézmények. A tények makacs dolgok.:)

nincs1agy 2020.08.04. 23:38:06

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

3?? Egy rahedli jó állami gimnáziumot tudok felsorolni, amelyek sokkal jobban szerepelnek a versenyeken, mint a magániskolák..

atomic power 1986DucaDuca 2020.08.05. 08:07:08

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

"Ahol szar az oktatás, mint Magyarországon. Pl. Finnországban jó az oktatás."

Finnországban nincsenek alapítványi, és magániskolák? Vagy gazdagok nincsenek, akik ilyen iskolákba járatják a gyerekeiket?

Nem tükröződik vissza a nemzetközi tanulmányi versenyeken az oktatási rendszerük magas színvonala!

Magyarország viszont előkelő helyen szerepel minden diákolimpián! Nagy népességű országok között is.

2019-re a következő rangsor alakult ki az országok között:

Matematika-4. helyezés

www.youtube.com/watch?v=38xeYPAUPd0&t=3s

kémia - 8. helyezés
www.youtube.com/watch?v=EywY0Qj0WUY&t=5s

fizika- 9. helyezés
www.youtube.com/watch?v=qw_M7kV3GLY

2019-ben a finnek csak a 65. helyen voltak matematikában, a magyarok pedig a 11. helyen!

www.imo-official.org/results.aspx

chrisred 2020.08.05. 08:13:30

@nincs1agy: Ha megnézed, hogy ezek mit is jelentenek, akkor rájössz, hogy korán örültél.

_atpijkamo_ 2020.08.05. 08:28:18

@atomic power 1986DucaDuca: "Finnországban nincsenek alapítványi, és magániskolák? Vagy gazdagok nincsenek, akik ilyen iskolákba járatják a gyerekeiket?"

Nem hallottam ilyenekről. Ha vannak is, nincs jelentőségük, mert minden gyerek, gazdag, szegény egyaránt jó oktatást kap. Finnországban nincsenek akkora társadalmi különbségek, mint Magyarországon, és van társadalmi mobilitás.

"nemzetközi tanulmányi versenyeken"

Ezeknek nincs jelentősége, néhány elitképző nincs befolyással az oktatás egészére.

"Nincsenek standardizált tesztek, nincsenek magániskolák és nincs stressz sem: a finn oktatási rendszert napjaink legjobban működő szisztémájaként tartják számon. És nem csak itthon példa az ottani minta, a tengerentúlon is bámulják a finn oktatási csodát. A baj csak az, hogy minden lelkesedésünk és ámulatunk ellenére egészen másfelé haladunk."

divany.hu/szupertanar/2019/07/29/finn-iskola/

_atpijkamo_ 2020.08.05. 08:29:01

@nincs1agy: "Egy rahedli jó állami gimnáziumot tudok felsorolni"

Ezeknek nincs jelentősége, néhány elitképző nincs befolyással az oktatás egészére.

Womb Rаider 2020.08.05. 08:32:52

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "Na látod, fasz vagy, illetve picsa vagy a pénzügyi dolgokhoz. Mínusz 1% innen, mínusz 2% onnan, mínusz 5% amonnan, és nem marad útfelújításra, buszbeszerzésre... Laza 34 milliárdot elvesz, és újítsad fel a mínuszból a Lánchidat. :))"

Te 99% elvonásról hazudoztál, most, hogy egyértelműen kiderült, megbuktál a rágalmaiddal, most össze-vissza hablatyolsz és próbálod elmaszatolni.

A blog.hu szégyene vagy, a gerinctelen, elvtelen, aljas ellenzéki uszító mintapéldánya. Nincs kommented, amiben ne lenne valami csúsztatás, rágalom vagy hazugság. Menj, keress egy tükröt és köpd szembe magad.

Womb Rаider 2020.08.05. 08:38:14

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "A falusi szegény gyerekről, ki se derül, hogy jó képességű. "

Jajjbazmeg.. nálad beakadt valami, még a háború előttről. Egy jó képességű gyerek simán eljut egy jó városi gimnáziumba és ott hamar ki fog derülni mire képes. Az a kép csak a te fafejedben létezik, hogy a szegény ember szegény gyereke a kemence sutban alszik, hamuban sült pogácsát visz az elemi iskolába és az útközben szedett kökénnyel egészíti ki a táplálékát. Majd este, mire végzett az istállóban, már alig van ereje, hogy a petróleum lámpa fénye mellett megírja a házi feladatát..és végül hatodikban kibukik, mennie kell a téeszcsébe kaszálni.

Womb Rаider 2020.08.05. 08:59:28

@chrisred: A baj az, hogy a kasztosodás jobbára rassz mentén zajlik.. lehetősége mindenkinek van, maximum vannak, akik más célokat tűznek ki a kölkeik elé és azok sem igazán motiváltak..és naná, ezek mindig újra is termelik magukat...és szépen, kiszámíthatóan le is húzzák az átlagot.. meg akikkel egy terembe zárják őket.
Két azonos képességű gyerek, azonos körülmények mellett is képes nagyon eltérő eredményeket produkálni, ha nem azonos szorgalommal bírnak..és persze a családi minta sem támogató.
Fel kellene már fogni végre mindenkinek, hogy az állam lehetőséget adhat, ad is, de oda kell tennie magát a diáknak is, mert a saját jövőjéért küzd.

chrisred 2020.08.05. 09:07:36

@Womb Rаider: A kasztosodás elsősorban lakóhely, vagyoni lehetőségek és kapcsolatok szerint történik. Szép ez a "lehetősége mindenkinek van" maszlag, de ez, meg a sikeresek panelszövege, hogy ők megdolgoztak érte, nem más, mint olcsó önigazolás. Jó helyre születtek, és a karrier inkább történt velük, mint hogy maguk csinálták.

Womb Rаider 2020.08.05. 09:13:33

@chrisred: "Jó helyre születtek, és a karrier inkább történt velük, mint hogy maguk csinálták. "

Oké.. akkor ez meg a buta, lusta lúzerek önfelmentő meséje.

chrisred 2020.08.05. 09:18:30

@Womb Rаider: Akkor a tények alapján sajátos hungarikumnak tűnik, hogy a tehetséges, szorgalmas emberek kizárólag a társadalom felső rétegébe tartozó családokban születnek, buta, lusta lúzerek meg a szegény családoknál.

Womb Rаider 2020.08.05. 09:58:40

@chrisred: Az állításod légből kapott és mivel ugye említettem, hogy a sikerhez csak a lehetőséget biztosíthatja az állam, a másik a motiváción IS múlik, hát nem olyan bonyolult felfogni, hogy a lusta lúzerek által biztosított 'családi' környezet elég visszahúzó lehet, bár rendre találni példákat, ahol a gyerek önmagából mert erőt ahhoz, hogy szakítson a családi hagyományokkal és igyekszik magából a maximumot kihozni. (Az intelligencia meg jellemzően örökletes faktor, a szocializáció sokat nem tud rajta reszelni, ám intelligencia nélkül eléggé korlátos felülről a karrier..
Az meg egészen külön téma, hogy a lassan harmadik generációs privát szférában a tulajdonos a saját dinnye kölkét preferálja és belőle próbál vezetőt csinálni... naná. Csak ehhez az államnak nem sok köze van..

_atpijkamo_ 2020.08.05. 10:01:59

@Womb Rаider: Finnországban igen. A magyar gyerekek előmenetelét elsősorban a szüleik státusza határozza meg.

chrisred 2020.08.05. 10:07:42

@Womb Rаider: "Az intelligencia meg jellemzően örökletes faktor, a szocializáció sokat nem tud rajta reszelni,..."

Ez a legkevésbé sem igaz. Az intelligencia öröklődéséről nagyon kevés tudományos bizonyítás létezik, de az teljességgel bizonyított, hogy a szocializációs folyamat nélkül arra sem elég, hogy az adott személy életben maradjon.

_atpijkamo_ 2020.08.05. 10:20:17

Na, a kis kurvátok megint alakított. :))

Többszöri megkeresés után végül sikerült megszólaltatnia az RTL Híradónak Rácz Zsófia helyettes államtitkárt, akit törvénymódosítással neveztek ki néhány hónapja, hogy az ifjúságpolitika és esélyteremtés területén dolgozzon.

Rácz a csatornának azt mondta, "azt az elvet vallom, hogy akkor nyilatkozok, akkor beszélek valamiről, miután már valamit letettem az asztalra. Jelenleg még a munkafázis zajlik". A helyettes államtitkár szabadkozott is a műsorban, mint mondta, sajnálja, hogy ha ebből volt félreértés, "de ahogy most is, bármikor nagyon szívesen" válaszol.

A csatorna rögtön meg is kérdezte tőle, hogyan kommentálná, hogy a kormánypárt törvényt módosított, hogy kinevezzék, mire Rácz közölte: "nekem nagyon erős küldetéstudatom van azzal kapcsolatban, hogy a fiatalok hangját képviseljem, az ő hangszórójuk legyek".

Ezután, hogy a riporter jelezte, nem adott választ a feltett kérdésre, Rácz Zsófia elsétált.

hvg.hu/itthon/20200805_racz_zsofia_helyettes_allamtitkar

atomic power 1986DucaDuca 2020.08.05. 10:31:18

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

"Ha vannak is, nincs jelentőségük, mert minden gyerek, gazdag, szegény egyaránt jó oktatást kap."

Az Oktatási Hivatal kimutatása szerint a PISA felmérésekben mutatott eredményekben a legtöbbet gyengülő 5 résztvevő: Finnország, Ausztrália, Új-Zéland, Costa
Rica és a Dominikai Köztársaság.

_atpijkamo_ 2020.08.05. 10:36:35

@atomic power 1986DucaDuca: "gyengülő"

Látod, a gyengülés ellenére magasan felettünk vannak. Köszönd Ondó Viktor gazdádnak.

chrisred 2020.08.05. 10:40:26

@atomic power 1986DucaDuca: Volt honnan gyengülni.

hu.euronews.com/2019/12/03/atlagon-alul-a-magyar-diakok-teljesitmenye-a-pisa-teszten

"Az európai országok közül Észtország és Finnország mutatói a legjobbak.

Magyarország mindhárom kategóriában a harmincadik hely környékén végzett a vizsgált 79 ország között."

morph on deer 2020.08.05. 10:44:54

@chrisred:
“ ...szocializációs folyamat nélkül arra sem elég, hogy az adott személy életben maradjon”

Dehogynem! Sőt, még miniszterelnök is lehet belőle!
Itt van például. ... !

(Na, kire gondoltam? Fogadjunk, hogy nem találod ki, hogy orbán viktornak hívjak? )

chrisred 2020.08.05. 10:53:39

@morph on deer: Én kapásból Fletóra gondoltam volna, aki csupán egy apró, családba történő szocializációs folyamaton ment keresztül a karrier felé vezető úton. :)

Womb Rаider 2020.08.05. 11:21:51

@chrisred: "Ez a legkevésbé sem igaz. Az intelligencia öröklődéséről nagyon kevés tudományos bizonyítás létezik, de az teljességgel bizonyított, hogy a szocializációs folyamat nélkül arra sem elég, hogy az adott személy életben maradjon. "

A két állításból nem következik az, amit te bizonygatsz.

Az IQ a hardware, a környezet tölti rá az oprendszert... de az életbenmaradáshoz a társadalmi környezettől IS függő mértékben de elegendő egy nagyon fapados hw és egy elég béta sw.. Erre közel és távol találni számtalan pédát.. lokális és globális viszonylatban is.
Azon érdemes elgondolkodni, hogy az általad feszegetett társadalmi mobilitás szempontjából a hw mekkora jeletőséggel bír és mekkorával az sw...és azon, hogy a sw , az oprendszer mennyire meghatározó. Mert azt egyértelmű, hogy a család 'tölti' rá a hw-re, aztán e kettő együtt ad egy alapot, ami vagy képes egy kvázi önfejlesztő állapotba billenve kihozni a maximumot a hw-ből, vagy csak DOS szinten, annak korlátai között képes funkcionálni.. ez is sok mindenre ad lehetőséget, de szerencse kell ahhoz, hogy magasabb funkciók is elérhetők legyenek.
Aztán jön, hogy mindebben kinek mennyi a felelőssége, mennyi az államé és mennyi a családé.. az nagyon rossz megközelítés, hogy Orbáááán dolga, hogy mindenkiből Nobel-díjast faragjon, vagy amennyiben erre nem képes, úgy alkalmatlan.
A súlyozás a lényeg, itt 'pártállástól' függően elég tól-ig a helyzet :)

atomic power 1986DucaDuca 2020.08.05. 11:33:25

@chrisred:

"Az európai országok közül Észtország és Finnország mutatói a legjobbak."

Szerintem az oktatási rendszerükben jobban érvényesül a tesztcentrikus felkészítés.

Akárcsak a kínai és egyéb dél-kelet ázsiai országokban.

Nem hinném, hogy kreativitásban is ennyivel jobbak volnának!

_atpijkamo_ 2020.08.05. 11:40:50

@Womb Rаider: "az általad feszegetett társadalmi mobilitás szempontjából a hw mekkora jeletőséggel bír és mekkorával az sw...és azon, hogy a sw"

Nem. A társadalmi mobilitást nem az egyén, hanem a társadalom határozza meg. Nálunk Ondó Viktor maximálisan gátolja.

_atpijkamo_ 2020.08.05. 11:54:26

@chrisred: "Volt honnan gyengülni"

Ezeknek ez a trükkjük. Magyarország tökutolsó, és így lengethetik a "hatalmas" százalékos fejlődést, a jól teljesítő országokat meg savazzák, hogy nem fejlődnek olyan nagyot százalékosan. :))

_atpijkamo_ 2020.08.05. 11:57:03

@Womb Rаider: "a sikerhez csak a lehetőséget biztosíthatja az állam"

Fordítva. Ondó Viktor rendszere nagyrészt a sikertelenséget biztosítja, és csak pár nagyon elszánt gyerek tud ebből kitörni.

chrisred 2020.08.05. 11:57:09

@atomic power 1986DucaDuca: Éppen ellenkezőleg.

divany.hu/szupertanar/2019/07/29/finn-iskola/

"A hagyományos iskolakultúrában a különböző feleletválasztós vagy kitöltős tesztek az értékelés alfáját és ómegáját adják, a szummatív értékelés eredményét pedig könnyen össze is vethetik egymással diákok, tanárok és iskolák egyaránt. Csaknem minden tantárgyból, sőt az iskolán kívül is szeretjük ilyenekkel mérni a teljesítményt, és igazságosnak is gondoljuk, hogy mindenkinek ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelnie. Igazából azonban épp egy lényegi faktort iktatunk ki így a folyamatból. A tesztelt diák semmi mást nem akar majd, csak a neki megfelelő eredményt: éppen átcsúszást vagy ötöst – ez hozzáállásától függ, a tanár pedig a tesztre akarja majd felkészíteni a gyereket. Hogy mi marad így ki? A valódi tanulás, és a tudás öröme.

A finneknél ezzel szemben nincsenek sztenderdizált tesztek, a pedagógusok szabadsága jóval nagyobb abban, hogy milyen szempontok mentén és milyen eszközökkel mérik fel tanítványaik tudását, és módjuk van a módszereket a lehető leginkább az adott diákra adaptálni. Központi vizsga egyszer van, 19 éves korban, de ez is fakultatív."

_atpijkamo_ 2020.08.05. 11:59:53

@chrisred: Hiába, ez egy seggfej, már ezt mondtam neki, de a valóság nem korlátozza a hazudozásban. :))

2020.08.05. 12:01:45

@chrisred: Nem egészen!
Pécsen àldozatot hozott, megszabadult a sapkàjàtól, ezzzel új tàvlatokat nyitott önmaga szàmàra, hàzasodhatott zàrtkörben.
Abban a zàrt körben valamiért sokkal több làny születik, ezt kihasznàlva, az elsö hàzassàgàból több , mint 50 milliós nyereséggel jött ki, ez màr elég volt belépöként ahhoz az aprósàghoz, amit ön ìrt.
Ez a mobilitàsi kapu elvileg minden fiú szàmàra nyitott, a lànyok megszìvtàk, .., vagy nem, mert 2000 éve rendszeresen visszatérö elem a tàrsadalmakban a zàrtkör felszàmolàsa.

chrisred 2020.08.05. 12:01:49

@Womb Rаider: "az nagyon rossz megközelítés, hogy Orbáááán dolga, hogy mindenkiből Nobel-díjast faragjon, vagy amennyiben erre nem képes, úgy alkalmatlan."

Ebben egyetértünk, régen rossz, ha egy politikusnak bármilyen ráhatása van arra, hogy a társadalomban milyen mobilitási viszonyok, életlehetőségek uralkodnak. És nálunk pont az a baj, hogy a hatalmi elitnek nagyon sok köze van hozzá.

2020.08.05. 12:23:01

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
Ne aggòdjon, 2013 szeptemberétöl a Fidesz megszüntette a Magyar Bàlint féle tömeges idióta gyàrrtàst, az érintett tömegek legkésöbb 2011-ben kifutnak a rendszerböl és jöhetnek az eredmények, .., amik részben màr jönnek is.
A liberàlbolsi oktatàs lényege az volt, hogy bàrmilyen hülye, bàrmennyire nem hajlandó tanulni, akkor is el kell engedni ötödikik, buktatni csak akkor lehet, ha a szülö hozzàjàrul.
Gyöngyöspatàval kapcsolatban olvashatott erröl, ahol az egyik milliomossà tett csalàdban meg akartàk buktatni az egyik gyereket, mire az anya bement és ronggyà verte a tanàrnöt, amiért börtönbe is csuktàk.
A többi gyerek buktatàsa màr szóba sem került, a gyerekek úgy jutottak el ötödikig, hogy se ìrni, se olvasni nem tudtak...., màr csak a tankötelezettség végét vàrta mindenki,..., meg most a milliókat.

2020.08.05. 12:31:42

@chrisred: Minden orszàgban a politikusokon múlik, hogy milyen a tàrsadami mobilitàs,...., de ehhez el kell érni egy bizonyos életszìnvonalat, hogy az önrészt finanszìrozni tudjàk az egyén szintjén.
A volt szocialista orszàgokban ehhez, még bö húsz év kell, addig a politikusainknak az a dolga, hogy az életszìnvonalat emeljék, az meg most az egész régióban elég jól halad.,..., persze haladhatna gyorsabban is...

2020.08.05. 12:35:16

@Tényelek: 2021- ben futnak ki a rendszerböl a gyàrtott analfabétàk.

_atpijkamo_ 2020.08.05. 12:41:20

@Tényelek: "jöhetnek az eredmények"

Azok jönnek, a PISA eredmények lementek a pincébe.

_atpijkamo_ 2020.08.05. 12:49:34

2013-ban már meglátszott Ondó Viktor oktatás szétverése a PISA eredményeken. Akkor a fideSSfasszopók azzal verték magukat a földhöz, hogy majd meglátjuk, milyen jók lesznek a 2015-ös eredmények. Azok is szarok lettek. Akkor meg a fideSSfasszopók azzal verték magukat a földhöz, hogy majd meglátjuk, milyen jók lesznek a 2018-ös eredmények. Azok is szarok lettek. Most ez a Tényelen idióta a 2021-es évvel veri magát a földhöz, amikor meg majd kijönnek a még rosszabb eredmények, elpárolog. :))

Ne búsuljatok fideSSfasszopók, 2030-ra lehagyjuk Ausztriát. :))

Aki bízik a jövőben, az optimista. Aki az 1001-edik becsapás után is bízik a geciben, az fideSSfasszopó. :))

chrisred 2020.08.05. 13:03:32

@Tényelek: Általános tapasztalatok szerint fordított kapcsolat van a társadalmi mobilitás és az általános életszínvonal között, az elsőből következik a második, és nem fordítva. Az alacsony társadalmi mobilitással rendelkező országokban az anyagi fejlődés, a gazdagodás csak egy szűk körben jelentkezik, és még inkább kasztosítja a társadalmat.

nincs1agy 2020.08.05. 13:11:34

@chrisred: Sztem te nem vagy tisztában a jelentésükkel. A GDP egy területi mutató. Tök mindegy, hogy az adott vállalkozás melyik országból származik..

2020.08.05. 13:15:46

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
A Magyar Bàlint féle " oktatàs" a tanulòk bö 10-àt analfabétàvà képezte, azok még a pasàból is fost csinàltak.
A legutóbbi felmérésben ezek a gyerekek még a rendszerben voltak, az utolsó évfolyam 2021-ben fut ki, gyarapitva a közmunkàsok tàboràt.
Jól kitalàltàk ezt a libsik.

Womb Rаider 2020.08.05. 13:16:50

@chrisred: Na, ha így nézzük, akkor valami miatt mégiscsak nő az életszínvonal.. (és most felejtsük el a cigányokat, ők külön kategória. Egy külön világban léteznek és ezen a többségi társadalom polkorrekt eszközökkel képtelen változtatni.. jelentős mértékben már csak azért sem, mert igény sincs arra, hogy a felemelkedéshez elsődlegesen szükséges normakövetés megvalósuljon. Ez egyértelműen az SzDSz-nél kezdődött, midőn lovat adott a cigányok alá, szembefordította őket a parasztokkal és valamiféle pre-BLM mozgalom keretében engedélyezte a megélhetési bűnözést.. a hajó ott ment el végleg. Már csak azt kellene megoldani, hogy a hajó üzemanyag ellátása legyen azok gondja, akik hajókáznak..

2020.08.05. 13:21:59

@chrisred:
Nem azt irtam, hogy a mobilitàs egyenesen arànyos a jövedelemmel, hanem hogy legalàbb addig kell eljutni a nagytöbbségnek, hogy az önrészt finanszirozni tudja.
Ha tul gazdagok, akkor odàig jutnak, hogy tanulni sem akarnak, mint az osztràkok, ahol ha nem lennének a szerb, szlovàk, magyar, stb. diplomàsok, akkor nem tudnàk müködtetni a sajàt tàrsadalmukat.

_atpijkamo_ 2020.08.05. 13:22:42

@Tényelek: Nemtom magyar Bálint mit csinált, nagyon rosszat nem csinálhatott, mert enyhén javultak a tanulók eredményei. A nagy zuhanást Ondó Viktor gazdád hozta, összeszerelő robotokat képez, nem gondolkodó embereket.

Káslernél rosszabbat el se tudok képzelni. :))

Womb Rаider 2020.08.05. 13:28:58

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Nem fér a fafejedbe, hogy az oktatásügyben, mint általában az összes társdalmi folyamatnál is, úgy minden egyes beavatkozás következménye kisebb-nagyobb spéttel jelentkezik.

Csak hajtogatod konokul a szélsőségesen idióta lózungjaidat, nem is érdekel a valóság, neked azzal dolgod nincs, a munkád másról szól. Arrogáns ostoba faszfej, meg a blőd ökörségei.. nem hiszem, hogy a való életben fel mernéd vllalni az itt mutatott énedet..

2020.08.05. 13:31:41

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
Ha nem tudja, hogy mit csinàlt Magyar Bàlint, akkor kussoljon, mert a legkisebb gond, hogy szarok a pisa eredmények, de akik ezt összehoztàk, azok között több szàzezer olyan, föként cigàny ember van, neki köszönhetöen, akinek soha az életben nem lesz lehetösége kitörni a nyomorból csak a bünözés utjàn,...., mondjuk szerintem az is volt célja a patkànynak.

_atpijkamo_ 2020.08.05. 13:34:19

@Womb Rаider: Hülye picsa, elfelejtetted, hogy Ondó Viktor már tíz éve rombolja a társadalmat, benne az oktatást.

1 év eltelt.
2 év eltelt.
3 év eltelt.
4 év eltelt.
5 év eltelt.
6 év eltelt.
7 év eltelt.
8 év eltelt.
9 év eltelt.
10 év eltelt.
A 11. évet tapossuk...

Te még 70 év múlva is reménykedni fogsz, hátha lehagyjuk végre Ausztriát. :))

chrisred 2020.08.05. 13:41:11

@nincs1agy: Még mindig nem jutottál közelebb a megoldáshoz. Ingolstadt vagy Stuttgart területileg sem tartozik Magyarországhoz.

chrisred 2020.08.05. 13:44:31

@Womb Rаider: A technológiai fejlődés miatt, mint a világon mindenhol.

chrisred 2020.08.05. 13:47:06

@Tényelek: eduline.hu/felsooktatas/vegzettseg_Magyarorszagon_J9C7XI

"Ha a magyar átlagot más a környező országokéval összehasonlítjuk, akkor arányaiban Romániánál, Szlovákiánál és Horvátországnál is jobban állunk, viszont Ausztria és Szlovénia nyolc százalékkal leelőz minket."

Mi lenne, ha tanulni is akarnának?

2020.08.05. 13:47:43

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
Látom ön is hátrányos helyzetben töltötte a tankötelezettségi dejét, ezért nem tudja, hogy az érettségiig minimum 12 évet kell járni iskolába.
A Magyar Bálint féle "oktatásbòl" kikerülö szerencsések meg csak 2026-ban fognak kikerülni az egyetemi oktatásbòl, ha nem hagytak ki egy évet sem.
A mostani oktatási rendszer elsö tiz éve a romok eltakaritásábòl állt.

Womb Rаider 2020.08.05. 13:49:03

@chrisred: Ja, biztosan csak a technológiai fejlődés miatt nőnek a reálkeresetek.. tuti.. olyan nincs, nem lehet, hogy a kormány sikeresnek tekinthető gazdaságpolitikája álljon a háttérben..

chrisred 2020.08.05. 13:50:11

@Tényelek: Magyar Bálint 2006-ig volt miniszter, minek kell 20 év valakinek, hogy végigjárja az oktatási rendszert?

Womb Rаider 2020.08.05. 13:51:54

@Tényelek: Ócska troll, mondhatsz ennek bármit. Ennyire hülye ember nincs (talán taga20) és így válik igazán megdöbbentővé ez az elvtelen rombolás. Ő nem akar válaszokat, ő csak hallatni akarja a hangját, sorolni a vádjait, rágalmait.

2020.08.05. 13:52:10

@chrisred:
Ez eddig jó, most azt nézze meg, hogy az osztràk diplomàsok honnan szàrmaznak...., ott tartanak az osztràkok arànyban, mint mi a Kàdàr rendszerben!

Libernyák mentes jó napot! 2020.08.05. 13:52:31

@chrisred: "Még mindig nem jutottál közelebb a megoldáshoz. Ingolstadt vagy Stuttgart területileg sem tartozik Magyarországhoz"

És az ott előállított hozzáadott érték épp ezért a német GDP-hez számít.

A győri Audi gyár és a kecskeméti Mercedes gyár termeléséhez kötődő hozzáadott érték pedig a magyar GDP-be, de jelentős részben a német GNP-be.

Nem olyan nagyon bonyolult...

P.S. A transzferárakkal lehet ugyan manipulálni a hozzáadottérték-kimutatásokat (pl. adóoptimalizálási célzattal), de ha valaki túl feltűnően teszi ezt, akkor rászáll az adóhatóság (és Németországban ez a cég hírneve szempontjából sem előnyös, mert arrafelé a társadalom is bűnnek tekinti az adóelkerülést).

NINCS KÉT ELLENZÉK CSAK FASZVERŐK VANNAK 2020.08.05. 13:52:56

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
Azt az aprosagot elfelejted hozzatenni, hogy a 2010-es rendszervaltaskor, az orszag, allamcsodbol, teljes gazdasagi es tarsadalmi katasztrofabol, egy szadista szemkiloveto diktaturabol szabadult fel.
Akkora katasztrofa volt, hogyha az Orbanek negyed ennyit ertek volna el, az is vilagrekord teljesitmeny lenne.

chrisred 2020.08.05. 13:56:34

@Libernyák mentes jó napot!: "És az ott előállított hozzáadott érték épp ezért a német GDP-hez számít."

Na, ez az, ami egyáltalán nem biztos, attól függ, hogy a multi a cégcsoporton belül hol mutatja ki az eredményt. Nyilvánvalóan ott éri meg neki, ahol a legkevesebbet adózik utána.

444.hu/2016/05/31/leleplezte-magat-a-magyar-adoparadicsom-gigantikus-haszonelvezoje

2020.08.05. 13:58:07

@chrisred:
Hiàba addig volt miniszter a rendszerét meghagytàk, a fidesz meg az örökölt àllamcsödhelyzetet próbàlta kezelni az elején.
Az oktatàs àtalakìtàsa, màsfél év egyeztetéssel, 2013 szeptemberétôl ment bele a gyakorlatba.

chrisred 2020.08.05. 14:02:26

@Tényelek: Az stimmel, hogy ott is elsősorban a felsőfokú végzettségű szülők gyermekei tanulnak tovább.

2020.08.05. 14:09:40

@chrisred:
Az echte osztràk nem csak dolgozni nem hajlandó, tovàbbtanulni sem, mert az fàrasztó.
Az osztràk fiatalok harmadannyian mennek egyetemre, mint a magyarok, ..., az elönyüket a volt szocialista orszàgok agyelszívàsa adja.

chrisred 2020.08.05. 14:16:25

@Tényelek: Valójában az Ausztriába kivándorlók között alacsony a diplomások aránya, elsősorban szakmunkásokat keresnek.

www.facebook.com/barabasconsulting/posts/833639063355126/

"A vizsgálat alapján a 2009 után kivándorlók 80 százaléka 40 éven aluli, és a magyarországi 18 százalékos átlagnál jóval magasabb, 30 százalék körüli közöttük a diplomások aránya. Az 1989 utáni magyar kivándorlást vizsgáló kétéves kutatás szerint a három legjelentősebb célország Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság. A Németországba és Ausztriába kivándorlók között az átlagnál magasabb (37, illetve 41 százalék) a szakmunkások aránya, és az átlagéletkor is magasabb.
Az Egyesült Királyságba kivándorlók körében jelentősen nagyobb a diplomások aránya (36 százalék, míg Németországban 23, Ausztriában 18 százalék), és alacsonyabb az átlagéletkor (33 év, szemben a németországi 39,5 évvel és az Ausztriába kivándorlók 37 éves átlagéletkorával). "

Libernyák mentes jó napot! 2020.08.05. 14:19:39

@chrisred: "attól függ, hogy a multi a cégcsoporton belül hol mutatja ki az eredményt"

Erre vonatkozott a @Libernyák mentes jó napot!: P.S. része – a GE-vel ellentétben a német autógyártók a transzferarakkal, eredménykimutatásokkal nem mernek ilyen látványosan manipulálni, mert Németországban a társadalmi nyomás, ill. az adóhatóság szigora miatt megüthetnék a bokájukat azzal, ua Németországban nem adóznának.

2020.08.05. 14:26:16

@chrisred:
Az osztràk statisztikàkban azok jelennek meg, akik àllampolgàrsàgot kaptak, egy diplomàs soron kìvül kap nàluk útlevelet, mìg a többi kivàrja soràt, sokan mire odàig jutna, màr itthon van.
Az ön àltal betett kutatàs jó, de nem azt a csoporot vizsgàlja, amröl beszéltünk.

chrisred 2020.08.05. 14:26:47

@Libernyák mentes jó napot!: Ja, a német autómultiktól távol áll, hogy bármit is manipuláljanak. :) A tavalyi Audi sztrájk idején pont erre hivatkoztak, hogy miért is nem valósak azok a nyereségadatok, amire a szakszervezet a bérköveteléseket alapozta.

_atpijkamo_ 2020.08.05. 14:33:39

@NINCS KÉT ELLENZÉK CSAK FASZVERŐK VANNAK: "hogy a 2010-es rendszervaltaskor, az orszag, allamcsodbol, teljes gazdasagi es tarsadalmi katasztrofabol, egy szadista szemkiloveto diktaturabol szabadult fel."

A válság nagyon betett az országnak, mert az elkúrónak nem maradtak eszközei a védekezésre. Azóta viszont Ondó Viktor tragikus országromolása a béka segge alá tette az országot. A két fasz együtt vitte végre a csodás eredményt, hogy régió vezetőből sereghajtóvá lett az ország.

Az elkúró "diktatúrájának" egy szem szem lett az áldozata, Ondó Viktor cársága áldozata évente sok tízezer halott.

chrisred 2020.08.05. 14:38:38

@Tényelek: Nem ismerek olyan szabályt, hogy a diplomás soron kívül kapna állampolgárságot. De azt tudom, hogy viszonylag kevesen törekednek a megszerzésére (pl. 2016-ban 154 magyar szerzett osztrák állampolgárságot, összehasonlításul ugyanebben az évben 216-an lettek ír állampolgárok), mert az osztrák jogrend főszabály szerint tiltja a kettős állampolgárságot, tehát az osztrák állampolgárságért le kell mondani a magyarról.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.08.05. 14:46:54

szerintem + az a hülye, aki válaszol a dákós seggnek

2020.08.05. 14:47:03

@chrisred:
Nem szabàly szokàsjog.
A profik úgy csinàljàk, hogy lemondanak a magyar àllampolgàrsàgról, megkapjàk az osztràkot és màsnap újra felveszik a magyart is,....., de a csehek, szlovàkok, lengyelek , szerbek is igy csinàljàk.
Ezért az ilyen emberek benne maradnak mindkét érintett orszàg statisztikàiban.

2020.08.05. 14:50:59

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
Szóval 2010-ben a régió vezetö orszàgàt örökölte meg Orbàn :-)?!

2020.08.05. 14:56:44

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:
Ez szerintem képmutatàs az ön részéröl, mert nagyon úgy néz ki, hogy csak egy emberrel lehet itt vitàzni libsi oldalròl, csak màs-màs néven, stilussal elölépve jön elö,...., ha meg begurul bàrmilyen néven akkor ugyanaz a szókészlet stilus egyesíti a mücsapatot.

2020.08.05. 15:00:55

@Tényelek: A visszavett"osztràk" a magyar statisztika szerint nem lett osztràk.

chrisred 2020.08.05. 15:02:50

@Tényelek: Ha egy osztrák felveszi egy másik ország állampolgárságát, akkor elveszti az osztrákot.

Libernyák mentes jó napot! 2020.08.05. 15:32:27

@chrisred: Nem arról van szó, hogy manipuláció nincs, de talán kevésbé látványos, ti. a Németországban fizetendő nyereségadót nem merik nullára leszorítani.

Egyébként meg a tánya-manipulációkból a híradások szerint mi egyáltalán nem jöttünk ki jól, inkább Nicosián vagy Luxemburgban érdemes körülnézni a fiktív nyereségek miatt.

"Magyarország a legnagyobb vesztesek egyike, a társasági adó ötödét bukhatjuk a multik trükközésén.

Magyarország a 45 vizsgált ország közül GDP-arányosan az 5. legnagyobb veszteséget szenvedte el. (Az Európai Unióra pedig rossz fényt vet, hogy két tagállam a legnagyobb nyertese a profitok nem etikus átterelésének: Luxemburgba az ország éves gazdasági teljesítményének 75, Ciprusra pedig 98 százalékát terelték át a cégek.)

Mário Marques és Carlos Pinho tudományos cikkben elemezte, hogy 2001 és 2009 között hogyan változott az európai multinacionális cégek gyakorlata attól függően, hogy milyen erős volt a szabályozásuk a transzferárakon keresztüli profit átcsoportosítással szemben.

Összesen 28 európai országban 27 278 anyavállalat és leányvállalat pénzügyi beszámolóit elemezték. Az eredmények szerint statisztikailag igazolható, hogy ha alacsonyabb egy országban a vállalati adóráta, akkor ott a cégek nagyobb eredményt mutatnak ki. Ha egy százalékponttal magasabb egy európai országban a vállalati adó kulcsa, akkor ott 0,6 százalékkal kisebb nyereséget mutatnak ki a cégek. Nem mindegy azonban, hogy milyen erősek a transzferárszabályok és a végrehajtásuk. Ha a leányvállalat olyan országban van, ahol ezek erősek, akkor 34 százalékkal csökken a magasabb adók hatása, tehát több adót fizetnek a leányvállalatok."
g7.hu/kozelet/20181109/magyarorszag-az-egyik-legnagyobb-vesztese-a-multik-transzferar-trukkjeinek/

atomic power 1986DucaDuca 2020.08.05. 15:45:34

@chrisred:

"A finneknél ezzel szemben nincsenek sztenderdizált tesztek, a pedagógusok szabadsága jóval nagyobb abban, hogy milyen szempontok mentén és milyen eszközökkel mérik fel tanítványaik tudását, és módjuk van a módszereket a lehető leginkább az adott diákra adaptálni. Központi vizsga egyszer van, 19 éves korban, de ez is fakultatív."

Nincsenek kvantifikálható (számszerűsíthető), egységesített tesztek, ettől még a pedagógusok felmérik a tanulók tudását, ami módszetanát tekintve tesztnek tekinthető.

Finnországban az oktatási rendszerrel azonban problémák vannak:

Az olvasás, a matematika és a tudományos teljesítmény Finnországban 2006 óta csökken. A negatív trendvonal nem mutatja a teljesítmény megfordulásának jeleit.

A nemek közötti különbség az olvasásban a legnagyobb a PISA tesztben résztvevő országok között.

A különbség nem változik, amellett mind a lányok, mind a fiúk teljesítménye folyamatosan csökkent 2009 óta.

Növekszik a hátrányos és nem hátrányos helyzetű tanulók közötti különbség, míg a többi OECD országban átlagosan nem.

Az olvasásban és a tudományban a csökkenő tendencia különösen érezhető volt az alacsony teljesítményű hallgatók körében.

A tudományban a legjobban teljesítő hallgatók aránya
9 százalékponttal csökkent 2006-2018 között.

www.oecd.org/pisa/publications/PISA2018_CN_FIN.pdf

Performance trends
Figure 2. Trends in performance in reading, mathematics and science

Az ábrából látszik, hogy Finnország mind a három felmérésben felülről közelít az OECD átlaghoz.

Womb Rаider 2020.08.05. 15:46:32

@Libernyák mentes jó napot!: Sajnos ez valóban kellemetlen mellékhatás.. ez jelenik meg pozitívumként a másik , a befektetőknek szóló elemzésekben pozitívumként.. Csak a verseny kemény, a tized százalékok dollár/eur milliárdokat érnek..és azokéárt még a gazdagabbak is lehajolnak. Ha nincs elegendő szorgos és hatékony munkásod, próbálod így meghekkelni a rendszert.. Kurva nagy eredmény, ha sikerül Európában tartani a világ iparának picinyke szegmensét is, mert hihetelenül sok jelentkező és a döntés során számba vett paraméterek esetében sok lúd bármekkora disznót képes igába hajtani.
A munkaerőpiac globális, az adózási környezet (nem meglepő módon) egyre fontosabbá válik, nagyot nyom a mérleg serpenyőjében.
..és teccik, vagy sem, a kilátások szarok, vesztésre állunk és ezen a legjobb kormánynak sincs igazából lehetősége változtatni.

Womb Rаider 2020.08.05. 15:47:46

@atomic power 1986DucaDuca: Nem nevezhető sikertörténetnek, ha nem kiragadott , pillanatnyi adatokat, hanem trendeket nézünk..

nincs1agy 2020.08.05. 15:48:08

@chrisred: Nem is kell ide tartozniuk. Továbbra sem sikerült megértened a GDP lényegét..:(

morph on deer 2020.08.05. 15:53:32

@NINCS KÉT ELLENZÉK CSAK FASZVERŐK VANNAK:
“... a 2010-es rendszervaltaskor, az orszag, allamcsodbol, teljes gazdasagi es tarsadalmi katasztrofabol, egy szadista szemkiloveto diktaturabol szabadult fel.”
:D)))
Nem neked való ez, inkább csak verjed tovább!

Womb Rаider 2020.08.05. 16:43:29

@Nekoashi2005: Egyrészt... nem zörög a haraszt..másrészt, a gödieknek is büdös volt a Samsung..

De az már biztos, a sukoróiak tényleg sokkal rugalmasabbak voltak.. vagy nem.. de ki emlékszik erre..

_atpijkamo_ 2020.08.05. 16:44:39

@Tényelek: "2010-ben a régió vezetö orszàgàt örökölte meg Orbàn"

Neked meg mi bajod? Ondó Viktor gazdád oktatásában senyvedsz, azért nulla a szövegértésed, faszfej? :))

_atpijkamo_ 2020.08.05. 16:47:54

A fideSS bitorlásversenyt rendezett a Balatonon. Mészaros hajóhosszal nyert Tiborcz előtt. :))

Nekoashi2005 2020.08.05. 16:49:23

@Womb Rаider:

Én emlékszem sukoróra. Ott semeddig sem jutottak, csak ötleteltek... Olyan ez mint amikor valaki azt mondja, hogy valami filmsztár már félig meg volt neki. "Hogy hogy félig? - Én már akartam..."

És azért mert ezen gondolkodtak - mármint Sukorón - néhányan börtönbe kerültek.... Vagyis nem volt tényleges cselekmény, senkit nem ért kár...

_atpijkamo_ 2020.08.05. 16:50:52

@atomic power 1986DucaDuca: "Finnországban az oktatási rendszerrel azonban problémák vannak:"

Bármikor elfogadhatnánk a finnek úgynevezett "problémáit", ha mellé megkapnánk a magyar butítás helyett a finn oktatást.

2020.08.05. 16:57:08

@chrisred: A magyar állam törvényben rögzítetten nem adja ki az állampolgárai adatait, ezt a szlovák, ukrán állampolgársági törvények miatt voltak kénytelenek megalkotni és az osztrák meg a többi hasonló szabályozásu országokban állampolgárságot szerzettek is élhetnek ezzel a lehetőséggel.
Ön szerint az osztrákok vagy bárki más honnan tudná meg, hogy valamelyik állampolgára felvette egy másik ország egy állampolgárságát is?
Egy rakás olyan ember vette fel az állampolgárságot az osztrákoknál, aki olyan jól fizető munkát végez, amihez ottani állampolgárság kell rendelkezni, de eszeágában sincs osztrákká válni, csak kellett a munkahelyhez.
Ilyen pl. a tüzoltó /zenekari tag is! /, rendőr, hivatali alkalmazottak, stb.

Womb Rаider 2020.08.05. 16:57:23

@Nekoashi2005: Sajnos láthatóan nem érted, mit is jelent a "hűtlen kezelés kísérlete".. de megsúgom, büntetendő..

Nem helyes, hogy ravaszul összemosni igyekszel a gondolatbűnözéssel... ;)

2020.08.05. 17:03:44

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
Kedves liberálbolsevik elvtárs, az idézet végéről lehagyta a kérdőjelet,...., gondolom az ÁVH,-s nagypapától örökölte a gátlástalan hazudozást, hamisítást.

_atpijkamo_ 2020.08.05. 17:06:41

@atomic power 1986DucaDuca: A finnekért aggódsz? Faszfej. :))

www.oecd.org/pisa/publications/PISA2018_CN_HUN.pdf

Some 6% of students in Hungary were top performers in reading, meaning that they attained Level 5 or 6 in the PISA reading test (OECD average: 9%).

Some 14% of students in Finland were top performers in reading, meaning that they attained Level 5 or 6 in the PISA reading test (OECD average: 9%).

Lefordítom neked: a finneknél messze átlag felett van a jó szövegértésű gyerekek száma, míg a magyaroknál messze átlag alatti ugyanez a szám.

Ezek a gyerekek 7 évesek voltak Ondó Viktor uralkodása kezdetén, és 8 év rombolás hatott rájuk, hogy ilyen gyatra teljesítményt mutassanak fel.

Olvasd tovább, a magyar gyerekek matematikából átlag alattiak, a finnek messze átlag felettiek. Te meg jössz itt a hazugságaiddal, fideSSfasszopó. Felfordul a gyomrom tőletek. :))

Szájensznből is. Stb. Stb.

Womb Rаider 2020.08.05. 17:07:01

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "Bármikor elfogadhatnánk a finnek úgynevezett "problémáit", ha mellé megkapnánk a magyar butítás helyett a finn oktatást. "
Te már így fogod leélni életed.. menthetetlen vagy. A magad sorsa meg a te kezedben.. ne késlekedj tovább..ugorj!

Nekoashi2005 2020.08.05. 17:19:24

@Womb Rаider:

Volt valamilyen vagyoni hátrány? Nem!

"A hűtlen kezelés materiális bűncselekmény, befejezetté válásához az szükséges, hogy vagyoni hátrány következzen be. Az elkövetési magatartás és az eredmény között okozati összefüggésnek kell fennállnia. A vagyoni hátrány fogalmába a kár mellett az elmaradt haszon is beletartozik."

buntetojog.info/kulonos-resz/btk-376-%C2%A7-hutlen-kezeles/

_atpijkamo_ 2020.08.05. 17:25:09

@Womb Rаider: :))

Tetszenek az érveid, hülye picsa. :))

Nekoashi2005 2020.08.05. 17:25:14

@Womb Rаider:
"Bármikor elfogadhatnánk a finnek úgynevezett "problémáit", ha mellé megkapnánk a magyar butítás helyett a finn oktatást. "
Te már így fogod leélni életed.. menthetetlen vagy. A magad sorsa meg a te kezedben.. ne késlekedj tovább..ugorj!"

A finn tanulmányi eredmények romlása olyan, mintha valaki 12 másodperc alatt futotta régen a 100 métert, most meg 12.45 alatt...

Közben annak a sebességét, aki meg azt mondja, hogy "milyen sokat romlott a teljesítménye", nem stopperrel mérik, hanem naptárral...

_atpijkamo_ 2020.08.05. 17:41:55

@Nekoashi2005: "nem stopperrel mérik, hanem naptárral"

:))

Galerida 2020.08.05. 17:50:55

@Nekoashi200
"... az államot a legkedvezőtlenebb értékbecslési adatok szerint a cserével durván 1,3 milliárd forintos kár érte volna, ezért a 2009-es kormányváltás után a''''' Bajnai-kormány'''' bírósági úton megtámadta a szerződést, amelyet a bíróság meg is semmisített. 2016-ban az üzlet útjait egyengető egykori állami tisztségviselőket jogerősen felmentették, majd a Kúria újabb bizonyítékok bevonása nélküli eljárása után letöltendő börtönbüntetésre ítélte őket. Az ügynek jelentős politikai vetülete is volt...."

Ezért aztán Tátray úr egy hosszabb ideig tartó börtönlátogatáson vett részt, mint Ferenc testvérünk megjegyezte, helyette....

Womb Rаider 2020.08.05. 18:03:41

@Nekoashi2005: Mondom: KÍSÉRLETE... érted?

atomic power 1986DucaDuca 2020.08.05. 19:41:21

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

"Olvasd tovább, a magyar gyerekek matematikából átlag alattiak, a finnek messze átlag felettiek."

Hol van ez a sok jó matematikus?

2019-ben a finnek csak a 65. helyen voltak matematikában, a magyarok pedig a 11. helyen!

www.imo-official.org/results.aspx

Te tuldimenzionálod a PISA felmérés eredményeit. Pedig elég sok szubjektivitás belefér a WEF versenyképességi rangsorához hasonlóan.

A legutolsó 2018-as PISA felvétel eredményei alapján az első 10 ország közé nem került be angolszász ország. Az első négy ország ázsiai (távol-keleti) és az Európai Unióból csak Észtország és Lengyelország fért be.

Te ezt teálisnak tartod?

A 2018-as PISA felmérés szerint az 5. Észtország oktatási rendszere jobb, mint a 13. helyezett USA, a 14. helyezett Egyesült Királyság, vagy a 20. Németország, a 26. Hollandia, a 28. Ausztria, és a 29. Svájc oktatási rendszere.

Ez reális?

Ha az adatokat más modellek alapján újraszámolják, ennek eredménye általában az, hogy a rangsor eleje és vége ugyan nem változik, de a középmezőnyben nagyon nagy eltérések is tapasztalhatók, attól függően, hogy milyen módszert használnak. Egyre többen állítják, hogy a PISA nem jól mér, hiszen az országok nem összehasonlíthatók egy egydimenziós skálán. A rangsorok, attól függően milyen tesztkérdéseket választunk, eltérő rangsorokat eredményeznek, nem beszélve a mintavétel során elkövetet hibákról.

Egy példa: az arab országok esetén a lányok teljesítménye átlagon felüli, mert valószínűleg csak a legjobb helyzetben lévő családok lánygyermekei találhatók az iskolában, ezekben az országokban ebben az életkorban.

Másik példa: A PISA szabályai megengedik, hogy a népesség 5 százalékáig a tanulás vagy magatartászavaros tanulókat kivegyék a mintából. Ez az arány ugyanakkor nagyon változó, az OECD-országok közt 0,7%-7,3%-ig terjed.
A PISA felvétel során a tanulók nem egyforma feladatokat oldanak meg és nem is minden kompetenciaterületen töltenek ki tesztfüzetet. Többféle tesztfüzet készül, ugyanakkor a tesztfüzetek nehézségét nem mindig sikerül egyformára kalibrálni.
Sokszor ugyanazon területet mérő különböző tesztfüzetek kitöltése eltérő eredményeket produkál.

Erre példa: A standard itemeket (matematika, szövegértés és természettudomány) tesztfüzetekbe rendezik. Az USA-ba az egyik tesztfüzetet kitöltők átlagosan 444 pontot értek el, míg a másikon dolgozók 512 pontot. Ez felveti annak a gyanúját, hogy az itemek csoportosítása gyakran önkényes és nem eléggé homogén.

2020.08.05. 19:49:01

@Nekoashi2005:Szerintem ideje lenne elengedni finn oktatási rendszerhez viszonyítást, mert könnyü egy olyan országban beosztani az oktatási anyagot aminek 100 éves történelme, irodalma van.! Ez olyan, mintha a mi gyerekeinknek csak a Trianon utáni magyar történelemről, irodalomról és egyéb nemzeti értékekről kellene tanulniuk, akkor ők is verhetnék a farkukat éveken keresztül, akkor is meg tudnának tanulni mindent.
A finn oktatás mag az esélyegyenlőség még igy sem járnak kéz a kézben.
A rendszerük a legnyomibbakra koncentrál, a kiemelkedő tudásúak meg vagy át tudnak menni egy speciális iskolába vagy elkallódnak, ez utóbbi a jellemző.
Az esélyegyenlőség növelésére hivatkozva, most akarják megtiltani a szabad iskolaválasztást.
Ja és az itteni elvtársak megnyugtatására, ott is csak állambácsi által adott egyenkönyvekből lehet tanulni, nincs olyan, hogy ahány iskola annyi féle könyv, ahogy itt az idióták hadserege követeli.
ujkor.hu/content/finn-tortenelemtanitas-alulnezetbol

nincs1agy 2020.08.05. 19:54:51

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Hogyne volna jelentősége annak, hogy az állami középiskolák jobban teljesítenek a tanulmányi versenyeken, mint a magániskolák. Ez mutatja, hogy az állami oktatás alapvetően jobb, mint a magánoktatás. Egyébként a magániskolák is jó eredményeket mutatnának fel, de nem így van.Megmérettettek és könnyűnek találtattak..

2020.08.05. 19:58:35

@atomic power 1986DucaDuca:
Észtországra ugyanaz igaz, mint a finnekre, nincs történelmük, irodalmuk, egyszerűen nem tudnak mit tanítani abból a száz évből, amit államként leéltek, ezért marad a tesztekre készülés, így az időt is kitöltik és a teszteken is jól teljesítenek.
Náluk már csak a szlovák gyerekek lehetnének szerencsésebbek, de nekik kitaláltak egy műtörténelmet, ezért megszívták.

nincs1agy 2020.08.05. 19:59:15

@Tényelek: Egy finn gyerek egy magyar matekdogán simán elhasalna. Fin(n)gja nem lenne, hogy mi a rákot akarnak tőle. Persze a nemzetközi teszteket úgy alakítják ki, hogy ők jöjjenek ki jobban belőle..

nincs1agy 2020.08.05. 20:03:19

@Tényelek:

eduline.hu/kozoktatas/rosszul_allunk_problemamegoldasban_E7LMZE

"..a magyar diákok mindössze 472 pontot értek el. A kelet-európai, illetve posztszovjet országok közül előttünk van Észtország (535), Szlovénia (502), Csehország (499), Lettország (485) és Horvátország (473) is. Mögöttünk Litvánia (467), Szlovákia (463) és Bulgária (444) végzett a mért államok közül."

A szlovákok rosszabbul teljesítettek, mint mi.. Ott is a Zorbány?? :) Eszti hol vagy ?! :)

nincs1itt 2020.08.05. 20:07:22

@Tényelek: jááánoska, te vagy az élő- és elrettentő példa a magyar "oktatási" rendszerre. ostobaságokat szajkózol más népek történelméről, "bezzeg magyarozol", eközben olyan ostoba vagy, hogy nyalogatod a villamost, mert azt hiszed törökméz... mesélj magyar tudományos eredményekről, ipari, számítástechnikai sikerekről, találmányokról, újításokról... ja, nincs ilyen kb. 100 éve!?
az wassermann- és iq teszted is negatív lett, ezért vigyorogsz ostobán anyádra, akivel együtt élsz, macskát tartasz és babettával jársz, kemény vagy csoki!
szánalmas vagy a fidesz-tálib, troll kartársaiddal egyetemben. a hozzád hasonló pusápmagyarokat a pfujjabelemjönki nyugat tartja életben. eu-s pénzek nélkül éhen döglenétek...

2020.08.05. 20:09:13

@nincs1agy: Azok a magyar gyerekek, akik itthon már pár évet lehúztak a suliban, agyonverik az osztrák gyereket kint.
Ha középiskolában váltanak, akkor már a tanárnál is többet tudnak.
A legnagyobb probléma az okos gyerekekkel van, mert nem tudnak mit csinálni az órákon,..., ha okos a szülő, akkor inkább visszahozza Magyarországra, hogy legyen valami kihivása is,.., ezért van egy rakás "osztrák" magántanuló a határszélen.

nincs1itt 2020.08.05. 20:09:44

@nincs1agy: te másik szerény képességű(saját nick névre sem futja), miről beszélsz? ja, soknevű sanyi te vagy az?! vagy csak szólítsalak pecásnak? kőbánya kispesten láttad már ahogy feljön a metro(vonat) az emelkedőn?

nincs1itt 2020.08.05. 20:11:05

@Tényelek: jááános, ne aprózd el, a magyarok mindenkinél is jobbak!!!

2020.08.05. 20:12:06

@nincs1itt:
Tyüha, ellenérvek sora logikusan levezetve, ahogy öntől megszoktuk :-)

2020.08.05. 20:17:05

@nincs1itt:
Látom olvasni sem tud, a kollégának teljesen más a neve,..., azért, mert önre nézve betalált,...., miért kiabálja ki, hogy ön agy nélkül él,...., oké, mi tudjuk, de, aki még nem ismeri,..., erre fel önbevallási alapon, világgá kürtöli.!?!

nincs1agy 2020.08.05. 20:32:42

@Tényelek:

Nálunk egyébként éppúgy lehúzzák a cigók az eredményt, ahogy Izraelben az arabok:

www.szombat.org/politika/pisa-teszt-az-izraeli-diakok-atlagos-teljesitmenye-nem-erik-el-a-fejlett-vilag-szintjet

"Az olvasási készség terén az izraeli tanulók 470 pontos átlagot értek el, ami elmarad az OECD átlagtól (487). Ezen belül a héber anyanyelvűek tartják a korábbi vizsgákon elért 506 pontot, az araboké viszont 29 ponttal csökkent, 362-re."

2020.08.05. 20:53:27

@nincs1agy: Szerintem nem kell kifogásokat keresni se ott, se itt,..., a zsidók még a magyaroknál is hülyébbek,...., nagyon rosszul vezette fel, sírba lehetett volna kergetni itt a liberálbolsikat, ezzel az információval :-)

_atpijkamo_ 2020.08.05. 21:01:34

@atomic power 1986DucaDuca: "Hol van ez a sok jó matematikus?"

Gondolom az egyetemeken, vállalatoknál. Matematikussal konkrétan nem találkoztam de jó fizikusokkal, mérnökökkel igen.

"2019-ben a finnek csak a 65. helyen voltak matematikában, a magyarok pedig a 11. helyen!"

Igen, ez is jól mutatja, hogy nem sokat ér pár elitképző, ha maga az oktatás egész rendszere szar.

"A legutolsó 2018-as PISA felvétel eredményei alapján az első 10 ország közé nem került be angolszász ország. Az első négy ország ázsiai (távol-keleti) és az Európai Unióból csak Észtország és Lengyelország fért be."

Igen, látszik, hol engedik tanulni a szegény gyerekeket is.

"a PISA nem jól mér"

Persze, amiben Ondó Viktor leszerepel, az mind nem jó mutató. :))

2020.08.05. 21:08:35

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
Olvassa el az ujkor cikket, amit fentebb beraktam, a finneknél a nyomikat húzzák fel, a kimagasló gyerekeknek semmi esélye, ezért nincsek sehol egyetemistaként, felnőttként!

_atpijkamo_ 2020.08.05. 21:16:34

@Tényelek: "nincsek sehol egyetemistaként, felnőttként"

Aha. Persze. Ezért éheznek a finnek, Magyarország küld nekik segílyt. Faszfej. :))

_atpijkamo_ 2020.08.05. 21:20:38

@atomic power 1986DucaDuca: A Fazekast, meg a többi versenyló istállót Kádárnak köszönheted, csókolj kezet apádnak. :))

@Tényelek: Nagy kedvenced, Magyar Bálint is a Fazekasba járt, második lett történelemből az országos tanulmányi versenyen. Látható, milyen kiváló embereket képeznek az elitiskolák. :))

2020.08.05. 22:13:34

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:
A finnek a COCOM lista megkerülésével gazdagodtak meg és az állami szintű csempészetből begyűjtött dollár tízmilliárdokat fektették be.
Úgy dőlt a lé, hogy nem győzték a cégalapitásokt, ezért döglődő cégeket alakítottak át olyan profilúvá, amire épp szükség volt.
Így lett pl. gumicsizma, bútorgyárból elektronikai eszközöket cocommentesítő cég, persze úgy "hatástalanitották", hogy a szovjetek vissza tudják alakitani.
Azóta is ezeknek a csempészéseknek a hozadékából élnek, bár a volt bútorgyáruk, amelyiknek Komáromban volt gyára, már becsődőlt.
Mi is megpróbálkoztunk ugyanezzel a módszerrel a nyolcvanas években, de nekünk az amcsik meg a németek beintettek.
Szóval, nem tudásnak, hanem a virtusnak köszönhetik a finnek a jólétüket.

_atpijkamo_ 2020.08.05. 22:40:40

@Tényelek: "Azóta is ezeknek a csempészéseknek a hozadékából élnek"

:))

Csák Norisz kettévágott egy fotont. 2020.08.06. 04:03:43

A kezdokepen mit csinalnak a gyerekek ?
Csak nem HEJ HITLER felkialtassal udvozlik a tanart. Esetleg ez az egyik, mar az ellenzek altal Adolf Hitlerrol vagy Joseph Mengelerol elnevezett iskola ?

chrisred 2020.08.06. 05:27:32

@nincs1agy: Vagyis azokban a nyugati országokban, amelyek sokkal jobb eredményeket érnek el, nincs, aki lehúzza az eredményt. Tehát nagyjából itt tart Európa iszlamizációja.

nincs1agy 2020.08.06. 11:47:59

@chrisred: Egyelőre még nem jelentek meg olyan létszámban, de ennek is eljön az ideje, ha nem teszünk ellene..

Womb Rаider 2020.08.06. 11:56:00

@nincs1agy: Mindegy, mert a hazai cigánysággal sem tudunk érdemben mit kezdeni és a létszámuk csak nő, nő... az üldöztetés ellenére is..

Ám, ha Izraelben lehetett külön mérni a két nemzetiség adatait, talán érdekes lenne nálunk is.. csak kiváncsiságból..

chrisred 2020.08.06. 12:01:02

@Womb Rаider: Az anyanyelvük szerint mérték, feltehetően az arab és a héber nyelven kiosztott tesztek összehasonlítása alapján, mert egyébként a PISA teszt anonim. Nem hinném, hogy különösebben okosabbak lennénk a lovári nyelvű tesztek eredményeitől.

chrisred 2020.08.06. 12:02:21

@nincs1agy: Így van, nem kellene engednünk, hogy elűzzék őket a földjükről, és akkor a többségük ott marad.

Womb Rаider 2020.08.06. 12:10:26

@chrisred: Nem akarásnak nyögés a vége.. amikor a szegregáció ellen kapálóztak, akkor nagyon tudta mindegyik, hogy ő cigány.. nem hiszem, hogy ugyanígy (és anonim módon) ne lehetne felmérni a különbségeket.

Womb Rаider 2020.08.06. 12:13:23

@chrisred: "Így van, nem kellene engednünk, hogy elűzzék őket a földjükről, és akkor a többségük ott marad. "

Na, most nehogy kitaláld, hogy az üldöztetés hozza Európába a bevándorolni vágyók zömét.. de ha így is lenne.. talán vándoroljanak oda, abba az országba, amelyik felkavarta a szart az adott országban. Mi nem nagyon vettünk ilyesmiben részt.. miként a gyarmatosításból sem húztunk hasznot.. szóval kurvára jó lenne, ha annak költségeit nem igyekeznének az egykori gyarmattartók externalizálni.

Greccsi Zsot 2020.08.06. 13:30:25

@Womb Rаider: Mar pedig igenis a gonosz Orban miatt menekulnek az arabok. Mindenki lathatta mit csinalt Orban Bejrutban is. Felrobbantotta a fel varost annyira gyuloli az arabokat, hat nem csoda hogy menekulnek.

morph on deer 2020.08.06. 13:41:52

@Womb Rаider:
” Ám, ha Izraelben lehetett külön mérni a két nemzetiség adatait”

Két nyelvet mértek külön, ami nem ugyanaz.

morph on deer 2020.08.06. 13:52:28

@Csák Norisz kettévágott egy fotont.:
“ Csak nem HEJ HITLER ”

Nem, én “hely hitler” köszöntést látok..!
———
Szerintem írd át a nevet: a Kipcsak Norisz (!) jobban illene! :)

Womb Rаider 2020.08.06. 14:03:41

@morph on deer: Hogyan is mondta Grün ? Naggyon üggyess!

nincs1agy 2020.08.06. 14:46:03

@chrisred: Illúzió..Ami vonzó számukra a vastag segélyek, és a laza törvények.Mellesleg nem tartod furcsának, hogy ezekről a területekről 45 alatti fiatal férfiak "menekülnek" zömmel? Gyerek, nő jóval kevesebb van köztük. Különös, nem?

chrisred 2020.08.06. 14:53:15

@nincs1agy: Egy cseppet sem. Az 56-os menekültek többsége is fiatal férfi volt, pedig nekik nem többezer kilométeres utat kellett megtenniük, csak az osztrák határon kellett átjutni.

Womb Rаider 2020.08.06. 15:11:05

@chrisred: Kissé leegyszerűsíted.. és nagyvonalúan vonsz párhuzamot az 'akkor' és a most' között.. Ja, és a magyarok a szomszédos biztonságos országig menekültek, nagyon sok volt köztük a zsidó , akik a rokonok után mentek.. (az meg említésre sem érdemes, hogy a kivándorlók nagyon könnyen integrálódtak és normakövetők voltak..)

De egyébként tökmindegy, le vagy maradva 5 brosúrával, a 'menekült' duma már a németeknél is csak egy mosolyt ér meg..

Hоva fogják elásni KariGerit?! 2020.08.06. 15:19:06

@chrisred: Az araboknak sem kene tobb ezer kilometeres utat megtenni, az utobbi szaz ev legsulyosabb pandemiaja soran esetleg maradhatnanak a seggukon is?!

"Behurcolhatják a koronavírust Magyarországra a migránsok

Szervezett és nagyon agresszív volt a migránsok tegnap hajnali röszkei támadása - ezt mondta néhány perce véget ért sajtótájékoztatóján az országos rendőrfőkapitány-helyettes Röszkén. A helyzet súlyos, egyre fokozódik a nyomás a Magyarországot védő kerítésen. Idén kétszer próbáltak meg az illegális bevándorlók áttörni a magyar-szerb határszakaszon. Halmosi Zsolt azt is elmondta, nem csak a határt kell védeniük, több mint egy tucat alagútkezdeményt is találtak. Az emberkereskedők ezeken a helyeken akarták a migránsokat az országba csempészni. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerint a migránsok miatt akár járványgócok is kialakulhatnak."
www.origo.hu/itthon/20200806-jarvanygocok-alakithatnak-ki-a-magyarorszagra-tamado-agressziv-migransok.html

Ezt akarjatok?!

chrisred 2020.08.06. 15:20:12

@Womb Rаider: A "menekült" kifejezést csak az 56-osokra használtam, remélem, azt még szabad. A felvetés az volt, meglepőnek tartom-e, hogy elsősorban fiatal férfiak vállalkoznak egy ilyen utazásra.

chrisred 2020.08.06. 15:23:26

@Hоva fogják elásni KariGerit?!: Ezt beszéld meg azokkal, akik népirtást rendeznek a körükben.

2020.08.06. 23:01:15

@chrisred: A muszlim férfiak felének sem jut feleség, mert aki megengedheti magának, annak van több is, illetve alapból kevesebb nő van a muszlim országokban, mert belehalnak a nemiszerv csonkításba, öt-hat évesen a "házaséletbe", vagy csak simán agyonverik, megölik őket.
90%-ban azok jönnek ide, akik katonákként vannak besorolva a muszlim társadalmakban.

2020.08.06. 23:11:02

@chrisred: A háboruk, népirtások túlnépesedési válság logikus következménye.
Ha pl. a németek is úgy szarnák a gyerekeket, mint a nigériai, nigeri, pakisztáni, stb. muszlimok, akkor 500 millió lakosuk lenne, és fele olya életszinvonalon sem élnének, mint mi, a moldávokkal versenyeznének.
De, ha ránk vetitjük, akkor mi is befürödnént a 60 millió lakossal és a 2000 dolláros egy főre eső gdp-vel.
A túlnépesedési válság az itteni bevándorlással kombinálva még gyorsabb fokozarba fog kapcsolni.

chrisred 2020.08.07. 08:33:01

@Tényelek: Alapvető természeti jelenség volt mindig is a vallástól teljesen függetlenül, hogy az emberi közösségekben több fiú születik, mint lány. Ettől csak a modern civilzáció tudta függetleníteni magát.

Womb Rаider 2020.08.07. 08:41:17

@chrisred: Jó, ez szép, de ez 2-5%.. nem 100%.. a vándorlók között meg 3-400%-al van több hím egyed, mint nő. Ez még akkor is brutál súlypont eltolódás, ha az egyébként nyilvánvaló előőrs funkciót is vesszük.

chrisred 2020.08.07. 08:42:29

@Tényelek: Európában a népesedési boom a XIX. században zajlott le, aminek következtében az európai civilizáció egyeduralkodó lett a Földön. Ez a jelenség Ázsiában egy évszázaddal később zajlott le, Afrikában pedig most.

Németországnak mindhárom felsorolt országnál nagyobb a népsűrűsége.

chrisred 2020.08.07. 08:43:29

@Womb Rаider: Erre reagáltam:

"...illetve alapból kevesebb nő van a muszlim országokban"

chrisred 2020.08.07. 08:45:37

@Womb Rаider: Mitől nyilvánvaló az előőrs funkció. Minden normális ember menekülne, ha szarint szórnak a nyakába.

Womb Rаider 2020.08.07. 08:47:12

@chrisred: Tudom.. de nem ennyivel.. ráadásul a pár százalékos többlet a szülés után hamar csökken, majd a háborúskodások, törzsi harcok, csetepaték eliminálják ezt az előnyt.

Ez nem képezheti alapját az egyoldalú migrációnak.. abban viszont van ráció, amit más is említett, hogy nagyon sokan a katonaság elől falcolnak le. Az afrikaiak között vannak nagyon sokan ilyenek.

Womb Rаider 2020.08.07. 08:51:51

@chrisred: Csak nem tudsz elszakadni ettől a szíriai menekült parasztvakítástól.. Nézd már meg a migrációs statisztikákat.. A másik, hogy azért még nem lenne muszáj átslattyogni egy kontinensen, mert tudtommal szarint sokkal közelebbi, azonos kultúrkörbe tartozó országokban sem szórnak.. de ők a hitetlenek országait veszik célba.

(erre amúgy volt egy jó cikk, amiben az Arba Liga egyik főmuftija nyilatkozott: a saját törvényeik elől lépnek le. Persze az is vicces, hogy itt mégis ezen törvények mentén igyekeznek szegregálni magukat...és ami már aggodalomra ad okot, hogy másokat is szeretnének begyűrni az alá.

chrisred 2020.08.07. 08:58:33

@Womb Rаider: Nem velem vitatkozol, tisztában vagyok azzal, hogy ez nem véletlenül alakul úgy azokban a társadalmakban, aminek az alapját a fizikai tevékenység adja.

A migráció alapja mindig valamilyen kényszer. Mi magyarok sem a saját választásunk szerint jutottunk a Kárpát-medencébe, külső kényszer okozta. Nyilvánvalóan az is kényszer elől való menekülés, ha valaki nem akarja, hogy háborúba vigyék.

chrisred 2020.08.07. 09:05:53

@Womb Rаider: "Nézd már meg a migrációs statisztikákat.. A másik, hogy azért még nem lenne muszáj átslattyogni egy kontinensen, mert tudtommal szarint sokkal közelebbi, azonos kultúrkörbe tartozó országokban sem szórnak.. de ők a hitetlenek országait veszik célba."

Neked is ezt javaslom, nézd meg, hányan élnek Törökországban, Jordániában és Libanonban. Az Európába eljutó része ennek csupán az egyik szelete, amit simán el is lehetett volna kerülni, ha az Unió idejében hathatós segítséget nyújt az ott élő menekülteknek.

"erre amúgy volt egy jó cikk, amiben az Arba Liga egyik főmuftija nyilatkozott: a saját törvényeik elől lépnek le. Persze az is vicces, hogy itt mégis ezen törvények mentén igyekeznek szegregálni magukat."

Én nem tartom bizonyítottnak, hogy jelentős átfedés lenne, az Európában élők többsége nem vállal közösséget a vallási fanatikusokkal, ahogy én sem vállalok közösséget a Hunnia Mozgalommal vagy a Magyarok Nyilaival.

Libernyák mentes jó napot! 2020.08.07. 09:12:09

@chrisred: "migráció alapja mindig valamilyen kényszer"

Na persze, hogyne. Még véletlenül sem a magasabb (nyugati) életszínvonal ígérete, ahol sok nyugati államban a segílyke is magasabb életszínvonalat kínál?!

"Mi magyarok sem a saját választásunk szerint jutottunk a Kárpát-medencébe, külső kényszer okozta."

A logikai bizonyítás nem az erősséged... Ha azt akarod bizonyítani, hogy minden migráció mögött a kényszer áll, akkor ebből a szempontból nem sok bizonyító ereje van annak, ha ezt EGY konkrét népvándorlási eseménnyel kapcsolatban ki tudod mutatni. Ellenben ezt a hülyeséget már azzal is cáfolni lehet, ha valaki bemutat EGY pigmeust, aki azt nyilatkozza, hogy nem a kényszer, hanem a kényelmes nyugati élet ígérete vagy a kalandvágy, esetleg szerelmi bánat indította a migrációra.

"Nyilvánvalóan az is kényszer elől való menekülés, ha valaki nem akarja, hogy háborúba vigyék"

Az ember életének mindenhol része az állampolgári kötelességei (kényszernek tekinthető) teljesítése. Katonakötelezettség sok nyugati államban is van, adófizetési kötelezettség meg jószerivel mindenhol. (Bár számukra megnyugtató lehet, hogy ez azokra nem vonatkozik, akik eleve segílykéből élnek.)

Lipsimentes szénsavas üdítőital 2020.08.07. 09:19:59

@chrisred: "Neked is ezt javaslom, nézd meg, hányan élnek Törökországban, Jordániában és Libanonban"

Túl sokan...

De az miért Európa hibája, ha a közel-keleti muszlimok túlszaporodtak?!

"Az Európába eljutó része ennek csupán az egyik szelete, amit simán el is lehetett volna kerülni, ha az Unió idejében hathatós segítséget nyújt az ott élő menekülteknek."

Európa fizetett a törököknek a táborok fenntartásáért. De egyébként ez miért is lenne Európa feladata? Miért nem a gazdag muszlim országok fizetik a hittestvéreik istápolását?

Womb Rаider 2020.08.07. 09:20:53

@chrisred: "Az Európába eljutó része ennek csupán az egyik szelete, amit simán el is lehetett volna kerülni, ha az Unió idejében hathatós segítséget nyújt az ott élő menekülteknek."

Ha így nézzük, akkor ami jelenleg zajlik, nem több, mint szimpla zsarolás.. fizessenek adót a hitetlenek! Ja.. tényleg.. hiszen mintha Erdogan pont ezt játszotta volna 2 hónapja:) Vagy ad az EU zsét (nem az angolok, franciák, hollandok, belgák.. nem, az EU.. közvetve mi is.. ) vagy jönnek a migránsok, megnyitja a táborokat és a határait.

(közben ugye azért ők is ott bohóckodnak a szíriai gócpont környékén.)
De újra: a szíriai menekültek egy kisebb hányada az új hazát keresőknek, ráadásnak sok szíriai hazatért már.
Szíria-Irak-Afganisztán jelenleg szumma ad ki 30%-ot az Európába nyomuló tömegből. A többi nagyon vegyes. Mindenütt szarin hullik az égből?

" az Európában élők többsége nem vállal közösséget a vallási fanatikusokkal"
:)))))))))))))))))) Szerinted.. sőt, a vallásukról is lemondtak, annak iránymutatásait sem követik... annak külsőségeit sem láthatod..

chrisred 2020.08.07. 09:25:39

@Libernyák mentes jó napot!: "Ellenben ezt a hülyeséget már azzal is cáfolni lehet, ha valaki bemutat EGY pigmeust,..."

Nosza! Tehát amíg ez nem történik meg, addig nincs cáfolva az állítás. :) Mondjuk kihagytad a magasra adott labdát, a 20 ezer rogáni letelepedési kötvényest, akiket valószínűleg senki nem kényszerített, hogy 300 ezer eurót kipengessen egy államkötvényért. Szóval máris javítom magam, a főszabály ez, ami alól természetesen lehetnek kivételek.

"Az ember életének mindenhol része az állampolgári kötelességei (kényszernek tekinthető) teljesítése."

Ha ismernéd azokat a helyeket, ahol polgárháborúk zajlanak, akkor tudnád, hogy a sorozások többségét önjelölt hadurak csapatainak feltöltésére csinálják, és semmiféle jogrend nem szabályozza, lehet, hogy alig jutsz haza, a következő héten újra elvisznek.

Womb Rаider 2020.08.07. 09:38:12

@chrisred: "Ha ismernéd azokat a helyeket, ahol polgárháborúk zajlanak, akkor tudnád, hogy a sorozások többségét önjelölt hadurak csapatainak feltöltésére csinálják, és semmiféle jogrend nem szabályozza, lehet, hogy alig jutsz haza, a következő héten újra elvisznek. "

Amerikában meg ölik a négereket, Mexikóban dekapitalizáció a trend.. Ugandában és Eritreában éheznek ..

Fura módon egyik ország sem próbálta meg lemásolni a módszert, ami mentén az EU még most is élhetőnek számít, tanácsot nem kérnek és nem fogadnak el, pénzt persze igen.. de mégis, kinek a felelőssége ezen változtatni és kinek van valóban lehetősége ezen változtatni?
Nézd meg, mit műveletek Dél-Afrikával.. Csak idő és létszám kérdése, Európa ugyanarra a sorsra jut. Te sürgetnéd a folyamatot, már a tarkódon is felnyírtad a hajad, a fejed lehajtod.. szíved joga. Fogadd el, hogy mások másként érzikelik a világot és játssz el a gondolattal, hogy lehet, jobban mint te.

Libernyák mentes jó napot! 2020.08.07. 09:51:37

@chrisred: "Nosza! Tehát amíg ez nem történik meg, addig nincs cáfolva az állítás. :) "

Á, nem erőltetem meg magam, te fogod egy percen belül cáfolni, mert nyilván te is tudod, hogy ez egy tarthatatlanul nagy marhaság.

"Mondjuk kihagytad a magasra adott labdát, a 20 ezer rogáni letelepedési kötvényest, akiket valószínűleg senki nem kényszerített, hogy 300 ezer eurót kipengessen egy államkötvényért"

Stimmt, mint ahogy a más országok hasonló programjaiban részt vevők esetében is a gazdasági motiváció az elsődleges. Ez egy üzlet: én adok valamit, te is adsz valamit, és mindketten jól járunk.

Viszont amit fel kéne ismerni, hogy attól még, hogy egy "szír menekült" a hátsó kapun dörömböl, és már előtte az erdőben eldobálta az iraki, pakisztáni stb. állampolgárságát igazoló papírjait, még egyáltalán nem biztos, hogy nála nem ez volt a fő mozgatórugó; a különbség csupán az, hogy ő elvárná, hogy ingyér vágják hozzá a kényelmes nyugati életet, sőt, lehetőleg még istápolják is. Ez a "deal" viszont a fogadó államoknak már egyáltalán nem éri meg; így miért csodálkozunk, ha nem látják őket szívesen?

"Szóval máris javítom magam, a főszabály ez, ami alól természetesen lehetnek kivételek."

Dicséretes az önkorrekció, de nem elégséges mértékű: a valóság az, hogy mivel a migrálni kívánók között kisebbségben vannak azok, akik polgárháború vagy háború sújtotta országból jönnének, joggal feltételezhető, hogy a gazdasági migráció a főszabály.

chrisred 2020.08.07. 10:17:48

@Womb Rаider: Én ezeket a számokat ismerem:

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/bejott_a_nemeteknek_a_bevandorlok_beengedese.691019.html

A vizsgálatból kiderül, hogy az érkezők több mint háromnegyede, pontosan 77 százaléka valóban menekült volt, akinek élete veszélybe került a hazáját feldúló háborúban. Ez jellemezte az Afganisztánból, Irakból, Szíriából, Szomáliából és Szudánból indulókat. A maradék szűk egynegyednyi - Algériából, Marokkóból és számos afrikai országból érkező - bevándorló gazdasági okok miatt akart szerencsét próbálni Európában.

chrisred 2020.08.07. 10:24:48

@Womb Rаider: "Fura módon egyik ország sem próbálta meg lemásolni a módszert, ami mentén az EU még most is élhetőnek számít."

Dehogynem, ezért volt a rendszerváltás, ezért volt az arab tavasz, ezért küzd most Hongkong a kínai kommunista párttal. Csak az a helyzet, hogy a kiváltságokat, a teljhatalmat senki sem engedi ki szívesen a kezéből, akár volt KISZ titkár, akár arab diktátor, akár egy vallási szekta vezetője. Korunk háborúinak nagy része arra vezethető vissza, hogy az emberiség döntő része olyan jogokat akar, ami jelenleg csak a csekély kiválasztottnak adatik meg Nyugat-Európában.

2020.08.07. 10:41:21

@chrisred: Európában az összes népességrobbanást egy komolyabb mezőgazdasági, élelmiszer termeléssel összefüggő újitás, technológiai ugrás előzött meg.
A népsűrűséget az élelmiszer termelésre alkalmas területek figyelembe vételével érdemes megtenni.
Ilyen megközelítésben pl. Pakisztán népsűrűsége több, mint harmincszorosa a németnek, Bangladest már hagyjuk is, de a legritkábban lakott afrikai országoknál is minimum ötszörös a népsűrűség.
Ezzel párhuzamosan ronggyá verik a környezetet, ezért vízből még annyi embert sem tudnak ellátni, mint élelmiszerből.
A befogadásuk még tovább ront a helyzeten, mert elodázza a problémával való szembenézést.
Valóban több fiú születik mindenütt, a zsidókat kivéve /nem vallási jelzőként! /, de a muzslimok nőkkel szembeni barbár viszonyulása miatt, ott a nők 5-15%-a nem éri meg a felnőtt kort.
A muszlim társadalmak, haditársadalmak, Mohamed erre alkotta meg.
Akinek nem jut feleség az a hit katonája, akinek az a feladata, hogy terjessze a hitet olyan módon, amit számára a vallási vezetője meghatároz.
Akik Europába jönnek, azok 90%-a katona és hiába vannak most nyugiban, idő kérdése, hogy mikor mozgósítják őket nyílt fegyveres területfoglalásra.
Ez csak és kizárólag akkor nem történne meg, ha mindannyian feladnák a hitüket, ezért viszont a Korán előirásai szerint a többinek kötelessége megölni őket.
Az iszlám hitet felvevő egyes ember olyan csapdába kerül, amiből muszlim közegben lehetetlenség menekülni és teljesen mindegy, hogy ő éppen integrációra hajlandó lenne-e, ezt sohasem teheti meg.

2020.08.07. 10:58:26

@chrisred:
Egy muszlim társadalom sohasem lehet demokratikus, mert a Koránban rögzítetten előjogokat biztosít társadalmi csoprtoknak.
Kivételezett csoport a gazdagok, akik képesek a feleségek eltartására.
Vesztes az öszzes nő és azok a férfiak, akiknek nem jut feleség.
Nagyjából a társadalom negyedének jó muszlim társadalomban élni, amit csak és kizárólag diktatúrában lehet fenntartani.
A keményebb diktátorok a muszlim társadalmak erőszakos demokratizálását érték el azzal, hogy nem engedték vagy lehetetlenné tették a többnejűséget, védték a nők jogait.
Asszad, Szaddam és Erdogán a legismertebb olyan diktátor, akik élhetőbbé próbálták tenni az egyébként nem embernek való muszlim társadalmat.

chrisred 2020.08.07. 11:06:18

@Tényelek: Az európai népességrobbanást az ipari forradalom indította be, aminek az eredményét az európai népek a világ meghódítása során magukkal vitték, ezzel beindítva a népességrobbanást a világ többi részén is. Például a multik által kiszervezett bérmunka révén.

Womb Rаider 2020.08.07. 11:17:08

@chrisred: "Dehogynem, "

Aha.. tehát úgy gondolod, hogy az arab tavasz majd elhozza a racionalizált és a saját határaikon belül hozzáférhető erőforrásokhoz igazodó népesedéspolitikát?
(most azzal ne foglalkozzunk, hogy az Arab Tavasz nem spontán, nem saját szándék mentén , alulról induló folyamat végére tett pontot, hanem egy nagyon átgondolt sokkterápiás puccs (kívülről kieszközölt rendszerváltás) manifesztációja.
És lássuk be, nem is hozott lényegi pozitív változást és jobb körülményeket az érintett országokban, inkább káoszt.. és ugyanígy problémát okoz más, harmadik országok számára is. Egyedüli haszonélvezője az USA.. de ha nagyvonalúak vagyunk, vegyük ide Kínát. Az oroszoknak nullszaldó..
Európa meg torkosborz.

2020.08.07. 11:17:45

@chrisred: Európában többször volt népességrobbanás ebből az egyik, amit ön ír.
Az élelmiszer mennyiségét ugrásszerűen befolyásoló változások adták az alapot, pl. a vetésforgó bevezetése háromszorozta lakosságszámot, krumpli behozatala szintén, a kukorica is beavatkozott,.., de pl. az ipari forradalmak faszén igénye miatti erdőirtás sok földterületet adott át az élelmiszertermelésnek hasonlóan a vízszabályozáshoz.

chrisred 2020.08.07. 11:18:05

@Tényelek: Egy vallási alapon szerveződött társadalom soha nem lehet demokratikus, mert az egyházi szervezetek lényege a hierarchia. Az eurpai polgári demokráciák alapja is a szekularizáció volt. Erdogan egy szekularizált társadalmat vezet vissza a teokráciába, és ugyanígy az Aszad-dinasztia és Szaddam uralmát megalapozó puccsok is egy közel-keleti szekularizált államok megdöntésére irányultak.

2020.08.07. 11:20:58

@chrisred:
A mostani népességrobbanások 1960 körül indultak be, nem az ipari forradalom hatásaként csak mert felszámolták a gyarmatbirodalmakat és unalmukban csinálni kellett valamit.

Womb Rаider 2020.08.07. 11:21:43

@chrisred: "Egy vallási alapon szerveződött társadalom soha nem lehet demokratikus"

No, és mennyire vágyik arra a liberálisan demokratikus Európa (már, ha kicsit távolabbra tekint a jövőbe) arra, hogy lassan, de biztosan összejöjjön egy kritikus tömeg, ami elég lehet ahhoz, hogy a demokratikus jogaikra hivatkozással a saját társadalomszervezési gyakorlatukat helyezzék előtérbe?

chrisred 2020.08.07. 11:22:29

@Womb Rаider: "Aha.. tehát úgy gondolod, hogy az arab tavasz majd elhozza a racionalizált és a saját határaikon belül hozzáférhető erőforrásokhoz igazodó népesedéspolitikát?"

Nem, a felvetés az volt, hogy soha senki nem próbálta meg a világ másik pontján elérni azt, amit Nyugat-Európában a polgárok kiharcoltak maguknak. Dehogynem, mi magyarok is jópár forradalmat indítottunk ennek érdekében. De hiába próbáltuk, eddig még nem jártunk sikerrel.

chrisred 2020.08.07. 11:27:58

@Womb Rаider: Inkább biztos, hogy lassan. :) Nem tudom, mindenesetre azt tudjuk, hogy milyen sikerrel járt a Harmadik Birodalom, amikor a saját társadalomszervezési gyakorlatát akarta ráerőltetni Európára. Az azért elég kritikus tömeg volt akkoriban.

chrisred 2020.08.07. 11:29:25

@Womb Rаider: "...most azzal ne foglalkozzunk, hogy az Arab Tavasz nem spontán, nem saját szándék mentén , alulról induló folyamat végére tett pontot, hanem egy nagyon átgondolt sokkterápiás puccs (kívülről kieszközölt rendszerváltás) manifesztációja."

Helyes, hagyjuk a konteókat.

2020.08.07. 11:29:27

@chrisred:
Az iszlám nem tűri a polgári társadalmat, kifejezetten tiltja azt.
"Törvényt csak Isten alkothat, ember nem!"
Aki szerint demokratizálni, szekularizálni lehet egy muszlim társadalmat az naív vagy hülye, ahhoz be kellene tiltani, felszámolni az iszlám egyházat és az egyén szintjén ki kellene vezetni a hitből az embereket.
Ezt csak tömeges népirtással, erőszakos" hittérítéssel" lehetne megoldani, hasonlóan a spanyolok amerikai fellépéséhez, csak hát itt közel kétmilliárd emberről van szól.

chrisred 2020.08.07. 11:37:49

@Tényelek: Minden autoriter rendszer így működik, nem muszlim sajátosság.

"Isten tartja fenn az uralmat, nem a törvények."

chrisred 2020.08.07. 11:50:05

@Womb Rаider: Tényleg ennyire futja az FSZB-től? Egy kartográfiai szakdolgozatra internetes portálokra hivatkozó szakirodalommal meg egy propagandacikkre? Amit csak azért a kijelentésért érdemes volt elolvasni, hogy a nyilatkozó "szakértő" szerint az oroszok és a kínaiak demográfiai mutatói jók. (Ezt biztos Nógrádinál olvasta.)

Womb Rаider 2020.08.07. 11:57:20

@chrisred: Neked meg csak egy "KONTEÓ" stemplire, szóval hagyjuk a francba.

Tekints vissza a háború utáni amerikai külpolitikára és minden kétséget kizáróan bizonyítsd, hogy ők most kivételesen nem avatkoztak be egy térség államainak belpolitikájába, nem katalizálták a folyamatot, mint azt tették Közép- Dél-Amerikában, Délkelet Ázsiában.. nem, most szépen, csendben kivárták, hogy a dolgok maguktól történjenek és csak a demokrácia szállításában vállaltak szerepet, hosszas nógatásra azt is..

chrisred 2020.08.07. 12:05:15

@Womb Rаider: Mindig ez a végső mentsvár, a vitapartner bizonyítsa valaminek a nem létezését. A te állításod, hogy ezek a dolgok normális országokkal, kizárólag külső beavatkozás miatt történtek. Én meg azt mondom, hogy Szíria és Líbia a szovjet világbirodalmi rendszert túlélő retrodiktatúra volt, teljesen életképtelen rendszerek, amiket a világválság és az annak hatására bezuhanó olajár térdre kényszerített. Hogy melyik nagyhatalomnak volt az érdeke az Aszad dinasztia megdöntése/minden áron hatalomban tartása, ehhez képest másodlagos kérdés.

Womb Rаider 2020.08.07. 12:23:19

@chrisred: Occam beretvája oldja meg a rejtvényt.. a szóban forgó térség geopolitikailag is fontos, nincs olyan globális hatalomra törő ország, ami megengedhetné, hogy spontán folyamatok mentén köteleződjenek el ezek az országok. Az meg egészen szimpla tény, hogy Irak esetében az egész ló kilógott, miként támasztott azonnali, halasztást nem tűrő igényt a demokrácia exportra az USA.
Nyilván másutt maximálisan tartózkodó, mérsékelt volt.
B+.. ezek az országok pontosan illeszkednek azok sorába, amelyeket ugyanilyen körmönfont módon helyezett az USA a saját fennhatósága alá, egymás után.
Ugyanígy igyekszik jelenleg Venezuelát kiéheztetni.. vagy emlékezz Panamára..

chrisred 2020.08.07. 12:49:39

@Womb Rаider: "Az meg egészen szimpla tény, hogy Irak esetében az egész ló kilógott, miként támasztott azonnali, halasztást nem tűrő igényt a demokrácia exportra az USA."

Nincs ilyen tény, szóba sem került semmiféle demokráciaexport. A Bush-Cheney-féle nyomulás jelszava a terror elleni háború volt. Amit Obama lényegében beszüntetett, mire kitört volna az arab tavasz. Az egész, ami az elmúlt évtizedben a Közel-Keleten történt, a demokraták szokásos külpolitikai passzivitásának, enerváltságának a következménye, ezért gondolta Putyintól az IS-en át egészen Erdoganig az összes gátlástalan nyomuló autoriter politikai erő, hogy a térség innnentől szabad préda.

Ez a Venezuelát kiéheztetni, egy újabb poén? Chavizmo (hallottál már róla?), avagy hogyan lehet tönkretenni egy jól prosperáló, beláthatatlan lehetőségekkel rendelkező országot.

Womb Rаider 2020.08.07. 13:11:14

@chrisred: A beláthatalna lehetőségekkel bíró országot egyelőre sújtja az alacsony olajár.. amely fegyvert ugye az oroszok ellen is szokás bevetni és tetejébe még olcsón sem tudják piacra dobni az olajukat, mert... mert..
index.hu/kulfold/2019/01/28/amerikai_szankciok_a_venezuelai_olajvallalat_ellen/
"Rubio a rögtönzött tájékoztató után üdvözölte Trump döntését, amit megelőzően az amerikai kormány elismerte az ellenzéki vezetőt, Juan Guaidót ideiglenes elnökként, több mint 20 másik országgal együtt.

Venezuelában napok óta heves tüntetések zajlanak Maduro kormánya ellen, az ország belügyeibe Amerika is egyre aktívabban beleavatkozik."

mandiner.hu/cikk/20190201_venezuela_usa

Womb Rаider 2020.08.07. 13:12:28

@chrisred: És egyébként kösz, hogy elismered, miszerint az USA aktívan befolyásolja közeli és távoli országok belügyeit. Mert ez a lényeg, a többi már csak a máz.

chrisred 2020.08.07. 13:16:02

@Womb Rаider: Én meg úgy vagyok vele, hogy a hetvenes évek óta a mesterségesen felvert olajár a fegyver, amit az autoriter rendszerek be szoktak vetni a nyugati demokráciákkal szemben.

chrisred 2020.08.07. 13:16:47

@Womb Rаider: Mármint a republikánusok.

Womb Rаider 2020.08.07. 13:23:51

@chrisred: Ja.. ezért van, hogy az USA igyekszik a lehető legnagyobb (fosszilis) olajvagyon felett diszponálni, ami felett pediglen nem képes, azt elzárja a külvilágtól.. és persze olyan elképzelhetetlen, hogy az olajpiacon a dollár mellett más deviza is feltűnhessen.

Onnatól lett Merkel is feketeseggű, mikortól eldőlt, hogy a németek orosz földgázt fognak lekötni és Ukrajnát kikerülve..
Várom, mikor fog sérülni a tenger alá fektett csővezeték, igazolandó, hogy az USA LNG-nek nincs párja..

chrisred 2020.08.07. 13:33:24

@Womb Rаider: "Ja.. ezért van, hogy az USA igyekszik a lehető legnagyobb (fosszilis) olajvagyon felett diszponálni,..."

Igen, tartanak az olajfüggőségtől, mert az egész ország gazdasága a méretei miatt a kifizethető üzemanyagra épül, ez tartja életben a belső mobilitást. A hidegháború egyik legfontosabb frontja volt, hogy az oroszok a lehető legtöbb OPEC ország feletti befolyást meg akarták szerezni, hogy ők diktáljanak az olajpiacon, az amcsik meg ennek a lehetőségét akarták kizárni.

2020.08.07. 13:40:42

@chrisred: Jó poém, de az én idézetemet maga Isten mondta tollba Mohamednek, ezért kiemelten betartandó minden muszlim számára egyébkéntt lőttek a dőzsölésnek a túlvilágon, sőt az egész családja bűnhődni fog generációkon keresztül. A muszlim társadalom egy hadi tásadalom, minden jellemzőjével.
Pl. Náluk nem kell az egyház, ahhoz, hogy a hit nevében mészárolgassanak, mert a vallás védelmében, terjesztésével kapcsolatban autonom lépéseket kötelesek tenni az egyén szintjén.
Ez okozza azt, hogy az Isis-hez hsaonló szervezeteket soha az életben nem tudják felszámolni, mert kötelesek másikat csinálni, nem kell felsőbb utasítás, nem kell odaküldött vezető, a helyieknek kell megoldani, mint egy vár védelmét régen
Egy muszlim országban nem lehet úgy kiiktatni a vallást, mint a katolikusok esetében, ahol az egyház előjogait megvonták és kész is volt a kiszorítás, az iszlám vallási rendszer akkor is működ,
, ha az egyházat kiveszik a láncbó.
Ezért nem sikrült Atatürknek sem szekularizálni Törökországot, ugyanott vannak felfogásban, mint száz éve.

chrisred 2020.08.07. 13:42:54

@Womb Rаider: "Onnatól lett Merkel is feketeseggű, mikortól eldőlt, hogy a németek orosz földgázt fognak lekötni és Ukrajnát kikerülve.."

Pontosítsunk, mivel az Északi Áramlat már 15 éves történet, onnantól lett az, hogy Trump lett az elnök, aki az amerikai olajlobbi embere.

2020.08.07. 13:59:44

@chrisred: Az Északi áramlat I. egy másfél méter átmérőjű vezeték és működik, a II. most kapott szabad utat és nagyjából 7 méter az átmérője,..., ez utobbi ütötte ki a biztosítékot Trumpnál, lengyeleknél meg nálunk is.

Womb Rаider 2020.08.07. 14:02:58

@chrisred: Merkelt már Trump előtt, jóval Trump előtt is lehallgatták az amerikaiak..

"Igen, tartanak az olajfüggőségtől, "

Ja.. és, ha mindjrt sok legyet üthetnek egy csapásra, úgy hogy a bespájzolt olajon keresztül ők mozgatják az olajárakat..

" A hidegháború egyik legfontosabb frontja volt, hogy az oroszok a lehető legtöbb OPEC ország feletti befolyást meg akarták szerezni, "
És az amerikaiak szerezték meg és diktálnak.. nem hagyják , hogy aszabad piac szabályozza az árakat. Azt teszik, amit az oroszokról valójában csak feltételezünk, mint szándékot.. .)
Hát nem jobban járt így mindenki? (Most persze leszámítva azokat, akik az ásványkincseikből próbálnának megélni... de ezt tekintsük járulékos veszteségnek.

_atpijkamo_ 2020.08.07. 14:49:55

346,21 forint az Euró. Ondó Viktor szerint a kormánynak LE KELL MONDANIA. :))

_atpijkamo_ 2020.08.07. 14:51:35

Nemtom hogy fogjuk így lehagyni Ausztriát, igazán nem tudom. De az kurvaisten, hogy 2030-ra lehagyjuk, a hazudós csúti geci megígérte. :))

chrisred 2020.08.07. 15:40:35

@Womb Rаider: Sőt, Merkel előtt már Schrödert is, meg még tízmillíós nagyságrendben európai polgárokat. Hogy jön ez ide?

Az nem feltételezés, hanem tény, hogy a ruszkik a gázfegyvert politikai zsarolásra használják.

Egy percre leülök, és sajnálni kezdem az olajsejkeket, meg a többi nagyszerű embert, aki olajból akar megélni, ahelyett, hogy a munkájával tenné, mint egy átlagember a polgári demokráciákban.

Womb Rаider 2020.08.07. 17:33:41

@chrisred: "
Az nem feltételezés, hanem tény, hogy a ruszkik a gázfegyvert politikai zsarolásra használják."

Persze.. pedig úgy illene, hogy azt is az amik birtokolják!
"Egy percre leülök, és sajnálni kezdem az olajsejkeket, meg a többi nagyszerű embert, aki olajból akar megélni, ahelyett, hogy a munkájával tenné, mint egy átlagember a polgári demokráciákban. "

Na, de mennyivel jobb is mindenkinek, ha az olaj árát a liberális értékek mentén , demokratikusan az amik diktálják és fenyítenek, amíg be nem csicskul a renitens!
Ez a világ rendje és ennek így kell lennie, így helyes.
Ki nem szarja le ősi ellenségünket, az agresszor Venezuelát?... abban csak reménykedni tudok, hogy onnan talán nem Európa felé veszik az útirányt a menekülők.. más sem hiányozna..

"Sőt, Merkel előtt már Schrödert is, meg még tízmillíós nagyságrendben európai polgárokat. Hogy jön ez ide?"
Tulajdonképpen sehogy :) Az amik a barátaink, amit tesznek, azt értünk teszik, a javunkra válik!
Baszki... hihetetlen vagy..

nincs1agy 2020.08.07. 23:23:07

@chrisred: Jól tudom, hogy ők átmentek az első biztonságos országba, bekötöztek egy menekülttábora, azt csinálták, amit mondtak nekik, és várták, hogy hol van szükség rájuk a nagyvilágban az USA-tól Ausztráliáig. Mellesleg köztük is volt bőven, aki gazdasági bevándoroló volt. Közel se mind vett rész az '56-os eseményekben. Egyszerűen le akart lépni a kommunizmusból, és nem az életveszély vagy a felelősségre vonástól való félelem miatt távozott.

chrisred 2020.08.10. 09:04:47

@nincs1agy: Igemn, szerencsére a mieinket a világ nem hagyta magára, mint a Törökországba, Jordániába és Libanonba menekülő szíriaiakat.

chrisred 2020.08.10. 09:09:34

@Womb Rаider: "Na, de mennyivel jobb is mindenkinek, ha az olaj árát a liberális értékek mentén , demokratikusan az amik diktálják és fenyítenek, amíg be nem csicskul a renitens!"

Mert olcsóbb, mintha az OPEC kartell diktálna. Lásd keresleti és kínálati piac.

Leírod a saját agymenéseidet, aztán megdöbbensz rajtuk. Tényleg hihetetlen. :) Csak azért örülsz az orosz katonacsizmának a nyakadon, mert legalább nem az amcsik csinálják?

nincs1agy 2020.08.10. 12:26:45

@chrisred:

Teljesen más volt a két szituáció. Akkor egy jóval kisebb létszámú, kulturális szempontból sokkal közelebb álló embercsoportot volt képes integrálni a fejlett nyugati világ az USA-tól Kanadán és Európán át Ausztráliáig.
Míg most egy gyakorlatilag felső korlát nélküli, jórészt integrálhatatlan, zömmel muszlim tömeggel marad magára Európa. Csak az Orbán és Salvini típusú politikusokban lehet bízni, akik visszaszorítják ezt a kártékony folyamatot..

chrisred 2020.08.10. 12:38:07

@nincs1agy: Matyi meg az egész Északi Liga a járványt félrekezelő populisták közé tartoznak, lehet, hogy ő is hozzánk menekül majd a sitt elől.

nincs1agy 2020.08.10. 20:06:51

@chrisred: Ez milyen összefüggésben áll azzal amit írtam?

"Matyi meg az egész Északi Liga a járványt félrekezelő populisták közé tartoznak"

Akkor az USA beli járványhelyzetért sem Trump a felelős, hanem az egyes államok kormányzatai?

chrisred 2020.08.11. 05:40:03

@nincs1agy: "Ez milyen összefüggésben áll azzal amit írtam?+"

A bizalomról volt szó, amit eljátszott..

Trump, Bolsonaro és a többi hasonló populista, például Salvini nem a járványhelyzetért felelős, hanem a magatartásért, amivel becsapta az embereket egy olyan időszakban, amikor szükség lenne arra, hogy a felelős pozícióban lévő emberek példát mutassanak.

nincs1agy 2020.08.11. 09:39:06

@chrisred: Te miről beszélsz? Az én kommentem arról szólt, hogy gyökeresen más volt az '56-os migrációs helyzet és a mai, erre te elkezdesz azzal jönni, hogy Salvini meg a járvány..

"hanem a magatartásért, amivel becsapta az embereket egy olyan időszakban, amikor szükség lenne arra, hogy a felelős pozícióban lévő emberek példát mutassanak. "

Na ez egy jó nagy terelési humbug..Elfogadom a fehér zászlót..:) Sztem neked nincs kedved az értelmes vitához és random hülyeségeket kezdesz beírogatni..

chrisred 2020.08.11. 12:07:22

@nincs1agy: "Csak az Orbán és Salvini típusú politikusokban lehet bízni, akik visszaszorítják ezt a kártékony folyamatot.."

chrisred 2020.08.11. 12:09:44

@nincs1agy: Igazából a 2015-ös menekültválság már régen megoldódott, kevesebb menedékkérő érkezik, mint azt megelőzően. Az Orbán és Salvini típusú populisták döglött lovon ülnek.

chrisred 2020.08.12. 05:30:23

@nincs1agy: Így szólt a teljes mondat: "Igazából a 2015-ös menekültválság már régen megoldódott, kevesebb menedékkérő érkezik, mint azt megelőzően." A linked nem cáfolja, mert adatot nem látok benne.

nincs1agy 2020.08.12. 15:55:33

@chrisred: Ömlik a néger Olaszországba a pandémia első hullámának lecsengése óta. Ez olvasható ki a cikkből..A Balkánon annyiban javult a helyzet, hogy a görögök elkezdtek védekezni.

chrisred 2020.08.13. 08:23:00

@nincs1agy: Csak az a kérdés, hogy mennyi. Elhiszem, hogy valakinek még az egy is sok lenne. Amúgy a délolaszok helyében jobban aggódnék a Lombardiából érkezők miatt, ha járványveszélyről van szó.

nincs1agy 2020.08.13. 21:48:35

@chrisred: Folyamatosan érkeznek. Az embercsempész hálózatokkal szimbiózisban működő civil szervezetek folyamatosan szállítják őket.( Szegényeket hogy bosszanthatják a pandémia miatt kimaradt hónapok..:)) Csak egy göröghöz hasonló kormányváltás hoz majd megoldást ebben a kérdésben Itáliában.

" Amúgy a délolaszok helyében jobban aggódnék a Lombardiából érkezők miatt, ha járványveszélyről van szó. "

24.hu/kulfold/2020/08/07/koronavirus-egymillio-fertozott-afrika/

"A nagyszámú nem regisztrált fertőzött viszont nagy veszélyt jelent Afrikára, mivel a kontinensen található államok egy részének egészségügyi ellátórendszere a világ leggyengébbjei közé tartozik. Egyes országokban mindössze egy készülék van a koronavírus tesztek elvégzésére. Más helyeken pedig alig 500 vizsgálatot végeztek el egymillió lakosra vetítve."

chrisred 2020.08.14. 08:33:04

@nincs1agy: "Folyamatosan érkeznek."

A kérdés az volt, hogy mennyi. Naponta átlagban egy vagy ezer? Ennél a kérdésnél a számokat nem lehet kikerülni.

"A nagyszámú nem regisztrált fertőzött viszont nagy veszélyt jelent Afrikára, mivel a kontinensen található államok egy részének egészségügyi ellátórendszere a világ leggyengébbjei közé tartozik. Egyes országokban mindössze egy készülék van a koronavírus tesztek elvégzésére. Más helyeken pedig alig 500 vizsgálatot végeztek el egymillió lakosra vetítve."

Kéárdés, mi köze ennek a migrációhoz. Ha valaki Afrika közepéről indul el fertőzötten Európa felé, nem nehéz kiszámítani, hogy bőven átjut a fertőzésen, és már kialakul az immunitás nála, mire Európába ér. Lehet, hogy most Európában járvány szempontjából a menekülttáborok a legbiztonságosabb helyek. :)

www.euronews.com/2020/07/28/coronavirus-italy-sends-military-to-sicily-as-hundreds-of-migrants-flee-quarantine

"The incident comes after 184 migrants — all of whom tested negative for COVID-19 as well — fled another detention centre in Caltanissetta, Sicily on Sunday."

nincs1agy 2020.08.14. 23:54:43

@chrisred:

www.promenad.hu/2020/07/29/tomegevel-erkeznek-tuneziabol-sziciliaba-a-migransok/

"Lampedusa polgármestere szerint naponta körülbelül 20 csónak érkezik, mindegyikben húsz–harminc ember, akik gazdasági megfontolásból, a jobb pénzkereseti lehetőség reményében döntöttek úgy, hogy elhagyják hazájukat.

Nincs vesztegetni való időnk, mert pillanatok alatt megteltek a befogadó központok. Cselekedni kell, nincs idő semmiféle jogi háttér kidolgozására. Napi, sürgető probléma a migránsok elszállítása – figyelmeztetett Salvatore Martello polgármester."

És persze csak szándék kérdése, hogy felpörgessék..

"Ha valaki Afrika közepéről indul el fertőzötten Európa felé, nem nehéz kiszámítani, hogy bőven átjut a fertőzésen, és már kialakul az immunitás nála, mire Európába ér."

www.origo.hu/nagyvilag/20200806-migrans-lehet-a-covid-fertozottek-negyede.html

"Rengeteg volt a fertőzött a múlt hét elején Máltán partra szállt bevándorlók között is. A máltai egészségügyi minisztérium közlése szerint az akkor érkezett 94 migránsból 65-nek, vagyis több, mint kétharmaduknak lett pozitív a koronavírustesztje."

chrisred 2020.08.15. 06:09:52

@nincs1agy: Naponta húsz csónak 20-30 emberrel, az napota 400-600.Ehhez képest így kezdődik a cikk: "Négyezer tunéziai érkezett idén illegálisan Olaszországba, többségük halászcsónakkal tette meg az utat Afrika partjaitól Lampedusáig.".

chrisred 2020.08.15. 06:23:14

@nincs1agy: "A máltai egészségügyi minisztérium közlése szerint az akkor érkezett 94 migránsból 65-nek, vagyis több, mint kétharmaduknak lett pozitív a koronavírustesztje."

www.worldometers.info/coronavirus/country/malta/

A daily new cases grafikonon látszik, hogy összesen egy nap volt Máltán a járvány kezdete óta, amikor a napi fertőzések száma meghaladta az 55-öt, tehát egyedi eset lehetett. Egyébként Málta a legkevésbé fertőzött európai országok közé tartozik, május vége óta nem volt koronavírusos haláleset.

nincs1agy 2020.08.17. 22:49:14

@chrisred: Nemcsak tunéziaiak érkeznek, hanem Afrika számos országából. Az meg semmit nem jelent, hogy kiszámolod, hogy Közép-Afrikából a lappangási idő kevesebb, mint az út Dél-Európába, hisz egymást fertőzve adják tovább.Mindenesetre azon a hajón több, mint a fele fertőzött volt. Fokozott a fertőzésveszély köztük, hisz az embercsempészek sokszor szűk helyeken várakoztatják őket.

"A daily new cases grafikonon látszik, hogy összesen egy nap volt Máltán a járvány kezdete óta, amikor a napi fertőzések száma meghaladta az 55-öt"

Vagyis az illegális migránsokat nyilván nem számolták bele, hisz 65 fertőzött volt közöttük.

nincs1agy 2020.08.17. 23:47:04

@chrisred:

kitekinto.hu/2020/07/15/europan-kivul/koronavirus-afrikaban-is-egyre-nagyobb-gondok-lesznek/182633/

" ..a fejlődő országok továbbra is hatalmas veszélynek vannak kitéve: a járvány egyre nagyobb méreteket ölt Latin-Amerikában, Dél-Ázsiában és Afrikában. Tekintettel arra, hogy a szegényebb országok nem engedhetik meg maguknak, hogy huzamosabb ideig leállítsák a gazdaságukat, elképzelni sem tudjuk, mekkora károkat fog okozni a Covid-19."

chrisred 2020.08.18. 08:10:43

@nincs1agy: "Vagyis az illegális migránsokat nyilván nem számolták bele, hisz 65 fertőzött volt közöttük."

De igen. Pont azon a napon volt annyi fertőzött. Az év összes többi napján meg nem. Ami vagy azt jelenti, hogy Máltára általában nem érkeztek migránsok, vagy fertőzött nem volt köztük.

chrisred 2020.08.18. 08:12:28

@nincs1agy: Na de ez pont egy fordított hatás. Nem az onnan érkező, hanem a külföldiek által hozzájuk behurcolt vírus veszélyességéről van szó.

nincs1agy 2020.08.21. 21:43:14

@chrisred: Összesen 55 volt a grafikon szerint.

nincs1agy 2020.08.21. 21:49:26

@chrisred: Ha így is van nem vigasztalja azt, aki tőlük kapja el, miután beléptek Európába. Egyébként meg Európába is Ázsia felől jött. Nem Európa volt a kiindulópont, hanem Ázsia.

www.maszol.ro/index.php/kulfold/128142-who-gyorsan-terjedhet-a-koronavirus-afrikaban-a-vakcina-kifejleszteseig

--

chrisred 2020.08.22. 05:54:07

@nincs1agy: Nem tudni, melyik napon érkeztek. Sőt, a cikk alapján az sem biztos, hogy egy napon volt ennyi fertőzött. A "múlt hét elején" akár az első három nap is lehet.

chrisred 2020.08.22. 05:56:45

@nincs1agy: Így van, nálunk például az állami ösztöndíjjal tanuló irániaknál jelentkezett először. Nem hiszem, hogy vigasztalta azt, aki elkapta tőlük, hogy teljesen legálisan érkeztek az országba.

nincs1agy 2020.08.26. 22:47:40

@chrisred: A tény, hogy egy hajón az érkezők fele fertőzött volt.

"Nem hiszem, hogy vigasztalta azt, aki elkapta tőlük, hogy teljesen legálisan érkeztek az országba. "

Az, hogy legálisan beérkezőktől is el lehet kapni, még nem indokolja azt, hogy illegális bevándorlókat kellene beengedni Európába, akik közül sokan hordozhatják a vírust..Másrészt a járvány elleni intézkedések következménye a legálisan érkezők számának kontrollálása.

chrisred 2020.08.27. 04:48:43

@nincs1agy: Meg láthatóan az illegálisan érkezőket is kontrollálják, különben soha nem derült volna ki ez az eset.
süti beállítások módosítása