B1 blogcsaládVesszőfutás volt Orbánnak Trump elnöki ciklusa, de Bidentől sokkal rosszabbra számíthat

2020. július 05. - nickgrabowszki

Bár nem jött létre kettejük illiberális együttműködése, és 3 év után összehozott tárgyalásuk is teljes kudarcba fullad, valamint az amerikai populista alighanem megbukik a novemberi választáson, jelentős részben az eddig 130 ezer koronavírusos halott és a feketék elleni rasszizmus támogatása miatt, a magyar autokrata nem kockáztatott sokat azzal, hogy kiállt mellette. ortru_2_1.jpg

Már eltelt 2 nap, és még mindig semmi. Se Trump, se a teamje nem méltatta szóra. hogy Orbán Viktor már megint letette  a hűségesküt.

  • Előbb a V4-nek nevezett pénzéhes lobbicsoport varsó találkozóján nyilatkoztatta ki, hogy "Trumpnak szurkol".
  • Utóbb pedig - hátha nem tudósít a nyilatkozatáról a Fox News - levélben értesítette az amerikai elnököt közvetlenül is, hogy azt várja, a jövőben is folytathatja vele a "közös munkát".

Mert, ugye, az közismert, hogy Trump nem egy falánk betűfaló, de a levelet talán felolvassa neki valaki.

Orbán szoros kétoldalú kapcsolatrendszerről, meg közös munkáról írt, de ha valami, akkor ez a kettő nem volt:

Magyarország autokratája nem profitált sokat Trump ciklusából

- legfeljebb annyit, hogy Amerika nem viselkedett a világ rendőreként (békefenntartójaként), mint tette volna, ha a demokrata héja Clintont választják elnökké, aki a külügyminiszteri posztról is azért távozott, mert kevesellte Obama határozottságát Putyinnal, Hszi Csin-pinggel, Asszaddal és a többiekkel, köztük Orbánnal szemben.

A magyar illiberális vezér azonban ennél többet remélt, ha már Kim Dzsong Un után másodikként ő jelentette be 4 éve, hogy Trump elnökké választásának örülne.

De ez is félrement

(a CEU meg Bécsbe), mert a Fidesz-diplomácia hiperkompetens emberei nem tudták, hogy az Államokban az oktatás nem szövetségi hatáskör, az elnök akkor se köthetne ebben az ügyben semmilyen megállapodást, ha amúgy akarna, és elért volna hozzá az ügy, vagy tudná hol van Magyarország és kicsoda annak illbererális autokratája.

De nemigen tudta, mert Orbánnal még a NATO-csúcsokon se tárgyalt kettesben, bár a ő mindig igyekezett úgy helyezkedni, hogy az amerikai elnök mögött legyen a fényképezkedésen. (Lásd a fenti képet.)

A legfőbb célt, az Illiberális Nemzeti Diktátorok a Globalizáció Elit- és Idegenellenes Veszteseire Támaszkodó Nemzetközi Szövetségének létrehozását viszont nem sikerült elérni.

Sőt, sokáig még csak a második célt se, azaz hogy legalább fogadja Trump Orbánt a Fehér Házban. Amit a jelenlegi magyarországi kormányfő úgy értékelt, hogy biztos azért, mert a 2 ország között minden a legnagyobb rendben van, nincs ok a tárgyalásra. Azaz, ha mégis tárgyalnak, akkor 

az inkább szőnyeg széle, mint barátkozás.

Ezért aztán nem volt sok köszönet abban sem, amikor végre hajlandó volt Trump fogadni, illetve inkább magához rendelte a Fidesz-vezért. Orbán tavaly egy egész napot repült oda-vissza azért, hogy megállapítsák, ők ketten ikertestvérek, és hogy nem értenek egyet ezen kívül egy egyetlen lényeges kérdésben.

  • Trump megpróbálta rávenni, hagyjon fel azzal, hogy Kína trójai falovának szerepét játsza az euroatlanti világban.
  • Orbán ebbe nem ment bele, és ennyiben maradtak.

(Egy republikánus politológus "gyanúja" szerint a Kínától való távolság tartására szólította fel Trump Orbánt egy évvel később, idén májusi telefontárgyalásukon is.)

Egy demokrata elnök nyilván nem hagyta volna annyiban, de Trump nem a politikai-vezetési kompetenciájáról közismert. Inkább a homlokegyenest ellenkezőjéről. Elnöksége diplomáciai szempontból teljes kudarc, Szaúd-Arábia, Oroszország, Szíria, Törökország, Kína és Észak-Korea is feltörölte vele a padlót, legfeljebb Iránnal szemben tudott némi kicsi sikert felmutatni (Szulejmani kiiktatásával).

Trump ugyanis nem politikus a szónak a szakmai értelmében, hanem valóságshow-szereplő, aki egyedül a politikai felszín (Magyarországon közhasznú szóval: a bulvár) iránt fogékony

idős, vidéki, aluliskolázott, versenyképtelen, rasszista, elit- és idegenellenes népesség megszólításához ért.

Ahhoz nagyon, de a kompetenciájáról a koronavírus-járvány kezelése mond el talán mindennél többet. dtp.jpg

Az eredmény: jelen állás szerint több mint 130 ezer embert halt meg a járvány következtében az Egyesült Államokban.  Csak a nagyságrend érzékeltetésére: ez már több mint a kétszer annyi, mint amennyi amerikai áldozata volt a vietnami háborúnak például. (Csak a II. világháború, meg a XIX. századi polgárháború van előtte, már az I. világháborút is felülmúlta az áldozatot száma.)

Orbán azzal indokolta, hogy miért akarja Trump elnökségének prolongálását, hogy csak ő képes kezelni a járvány okozta gazdasági válságot. Hát, hacsak azt nem.

Ha marad még valaki egyáltalán a járvány után.

Trump esélyei amúgy nem nagyon jók az újraválasztásra. A demokraták még februárban felszámolták saját megosztottságukat, és sorra beálltak Joe Biden mögé, mindenki számára váratlanul még Bernie Sanders is.

  • A városi középosztály stabilan demokrata (többségű).
  • A vidéki melósok-farmerek trumpisták.
  • Az a kérdés, hová áll a város underclass, a szegénynegyedek népe.

4 éve Clinton vereségét az okozta, hogy bár a szavazatok többségét megszerezte, az elektoroknál kisebbségben maradt, mert elveszített néhány biztosan demokratának gondolt államot: nem álltak mellé a feketék.

Nekik Hillary Clinton túlságosan fehér és középosztálybeli volt. Most Bidennel más a helyzet. A feketék egyértelműen mellette vannak, részben, mert Obama alelnöke volt, részben, mert a rasszista white trasht képviselő Trump ellen a legesélyesebb jelöltre akarnak szavazni. (Sanders is ezért kényszerült visszalépésre: sansza nem volt Biden ellen a feketék között).

Mostanra már nem csak a közvéleménykutatások mutatják, hogy Trump veszíteni fog, de így látja ezt az elnök kampánystábja is. Alighanem azért vették rá az eddig Trumpot támogató (és hozzá hasonlóan félnótás) rappert, Kanye Westet az indulásra, hogy

egy fekete jelölttel osszák meg Biden fekete szavazatait.

Ez már a kétségbeesés biztos jele, de alkalmasint tényleg ez Trump utolsó esélye.

Orbánnak meg Trump.

Az nem különösebben számít sokat Bidenéknek, ha ők nyernek, hogy az illiberális miniduce az ellenfelük mellett állt ki, mert Orbán amúgy se sok jót remélhet a demokratáktól.

Arra nem nagy a sansz, hogy jövő januártól eltűrik majd a kínai faló szerepét, és hogy nem próbálják az eddiginél jóval erőteljesebben letéríteni az autokráciából a totalitarizmushoz vezető kínai út követéséről.

Igen, a Fidesz bármilyen tiltakozása ellenére a demokraták, ha nyernek, bele fognak avatkozni a magyarországi belpolitikába. Hiszen mostani nyilatkozatával és levelével valójában

Orbán sem tett mást: az egyik jelölt melletti kiállásával állást foglalt az amerikai belpolitikai küzdelmekben.

Mégha ez valójában fel sem tűnt senkinek. Még az se vette észre, aki forró barátságáról biztosított.

Viszont jelen állás szerint nehéz lesz tiltakozni a jövő évtől, amikor ennek fordítottja történik majd  meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3815982924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.07.05. 18:00:40

fideszbirkák mikor jönnek azzal hogy a tramp termésteresen megfogadta orbán viktor tanácsait?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.07.05. 18:06:07

Mi van?Tart még az eligazítás?
Senki sem dolgozik?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.07.05. 18:08:34

Rrrrrriadóóóóó emberek,báncsáka zorrbáánt!

CSOKKI MÁLNA 2020.07.05. 18:13:28

Jáj, csokkiboynak nem hozott szerencsét az új csokkiruhája a Floyd1-ben..

Hehehe :)

morph on deer 2020.07.05. 18:35:21

Fekete Pákó for president!

Szerintem még Borkai is rá szavazna inkább.
Mert például hallgathatta volna qrás közben, hogy “megjöttek a fehérvári huszárok” orbán előadásában, de nem azt tette, hanem az “adidejadidit” ritmusára ment a vidám fűrészelés...

Fekete Pákót miniszterelnöknek!
Ő mindenképpen egy orbánhoz méltó nemes ellenfél lenne!

CSOKKI MÁLNA 2020.07.05. 18:49:21

@morph on deer:

Trump négere jó sok fekuszt elszív majd a a demokratáktól..;)

Philip F. Queeg 2020.07.05. 19:03:39

"Igen, a Fidesz bármilyen tiltakozása ellenére a demokraták, ha nyernek, bele fognak avatkozni a magyarországi belpolitikába."

Ez annyira gyönyörű! Mert azért az eddig is úgy volt, ha az érdekük úgy kívánta, akkor beavatkoztak, bárhol, bármikor. A legszebb az egészben, hogy 2020-ban még mindig ott tartunk, hogy a hazai ellenzék külső segítség esetében látja csak garantáltnak Orbán eltávolítását. Ez úgy látszik továbbra sem megy önerőből.

Philip F. Queeg 2020.07.05. 19:14:45

@CSOKKI MÁLNA: A vergődő, szobordöntő és fosztogató afroamerikai polgárok és az őket támogató túlpörgött demokrata aktivisták rengeteg szavazót tolnak a republikánusok oldalára. Trump-nak nincs más dolga, mint hagyni, hogy romboljanak...Nehogy azt hidd, hogy a demokrata szavazók mind letérdelnek egy "BlackLivesMatter" zászlót tartó néger előtt.
:)

CSOKKI MÁLNA 2020.07.05. 19:25:25

@Philip F. Queeg: Sok múlhat a fekuszokon. Ezt az egész balhét azért találták ki, hogy a Biden a kulcs államokban jobban tudja aktivizálni a csokeszeket, mint Hillary. Erre válaszul dobta be Trump a házi négerét. Jó ötlet volt.

alöksz róz 2020.07.05. 20:14:16

"Igen, a Fidesz bármilyen tiltakozása ellenére a demokraták, ha nyernek, bele fognak avatkozni a magyarországi belpolitikába" - ez ellen neked is tiltakozni kéne, ha már olyan nagy demokratának tartod magad

"Most Bidennel más a helyzet. A feketék egyértelműen mellette vannak" - aki meg nincs, az nem is igazi fekete :D
az belül fehér :DD

élveteg 2020.07.05. 20:47:25

, "ha a demokrata héja Clintont választják elnökké, aki a külügyminiszteri posztról is azért távozott, mert kevesellte Obama határozottságát Putyinnal, Hszi Csin-pinggel, Asszaddal és a többiekkel, köztük Orbánnal szemben."

Miért uhyan mit kellet volna tennie ? Bombáztatni Moszkvát vagy Pekinget ? Bajos lett volna mert azok se csuzliival lőnének vissza

Aszongya a grabowski hogy Bidentől sokkal rosszabra számíthat az Orbán ? Lehet Meg még azt is írja hogy

"Most Bidennel más a helyzet. A feketék egyértelműen mellette vannak, részben, mert Obama alelnöke volt,

Itt meg azt írják erről a kiváló emberről hogy :

"A Demokrata Párt előválasztásai során több alakalommal is kellemetlen helyzetbe hozta magát, amikor kihagyott a memóriája, és nem tudta értelmes szöveggé formálni a gondolatait. Többek között az is előfordult vele, hogy nem jutott eszébe, kinek volt korábban az alelnöke, többször nem tudta, hogy épp melyik államban kampányol, nem tudta a kínai elnök nevét, sőt, egy alkalommal kijelentette, hogy ő egy szenátusi mandátum megszerzéséért száll ringbe az idei választásokon.
"

konzervtelefon.blog.hu/2020/07/03/amerikai_elnokvalasztas_6_tema_ami_biztosan_uralni_fogja_az_idei_kampanyt?ajanlo=1

Naszóval azért az Orbánon kívül kb az egész világ sem számíthat különösebben sok jóra olyan embertől akivel előfordul hogy arra sem emlékszik kinek volt az alelnöke

Ego55 2020.07.05. 21:01:16

Kilenc sor elég volt ebből a szösszenetből. Talán nem ártana egy indulatkezelési terápiára elmenni.

2020.07.05. 21:29:39

Mondjuk olyat még a szovjet megszàllók sem csinàltak, mint Obamàék, hogy belepofàzzanak a felsöoktatàs szabàlyozàsàba vagy jegyzékben tiltakozzanak egy szobor miatt, ....
., és a mi hazàtlan patkànyaink azt sìrjàk vissza!

Sir Galahad 2020.07.05. 22:43:38

Minden relatív. Trump ugyan tényleg nem barátkozik látványosan Orbánnal, de valójában erre nincs is szüksége, bőven elég neki, hogy Amerika nem cseszteti folyamatosan. Ebből adódik logikusan, hogy Trumpnak drukkol (mert Bidennek kéne?). Azt meg, hogy ki nyer Amerikában, majd meglátjuk. A BLM a demokraták részéről ügyes húzás volt, de vissza is üthet, és 4 hónap még hosszú idő. Egyébként akkor se lesz Orbán gondban, ha demokrata lesz az elnök. Volt már ilyen, túlélte.

Belzebubo 2020.07.05. 23:07:02

@Sir Galahad: Végül is valóban nem érdekli az USA mindenkori elnökét egy jelentéktelen K-európai diktátor. Jól kijöttek ők a nagyobb gazemberekkel is, gond nélkül. Addig amíg a vezér nem piszkálja az amerikai befektetéseket, sőt, kiszolgálja, mint a német autógyárakat (Merkel nagy megelégedésére), addig némi morgolódás mellett elnéznek neki sok mindent. Vitatéma még Ukrajna lehetne, de a NATO annyira már nem is akar belebonyolódni az ukrán-orosz vitába. Egyéb szempontból meg hűséges szövetséges, Viktor nem győzi elégszer hangsúlyozni

CSOKKI MÁLNA 2020.07.05. 23:52:51

Kíváncsi vagyok mikor fogják szegény Bottast is átfesteni? :)))

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.07.06. 01:03:09

tanulság: ha orban nem lesz hirtelen nigger, akkor kedden bukik
minek erről ennyit firkálni, mindenki tuggya

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.07.06. 02:34:34

kár volt mr.hitlert erdögánt és bólzénót kihagyni velük lett volna teljes a mese

Szergej Szergejevics Szergejev 2020.07.06. 08:54:10

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Ez a cikk ennyi kommentet sem érdemel.

Ahogy Trump írta, „So much FAKE NEWS!”.

Szergej Szergejevics Szergejev 2020.07.06. 09:01:53

"Igen, a Fidesz bármilyen tiltakozása ellenére a demokraták, ha nyernek, bele fognak avatkozni a magyarországi belpolitikába."

Valóban?!

Nem fogják engedni, hogy a DK-s polgarmesterek Hitler-szobrokat állítsanak, és Mengeléről közterületet nevezzenek el?

Ezek azért valóban kissé necces dolgok.

Szergej Szergejevics Szergejev 2020.07.06. 09:07:09

@élveteg: "Orbánon kívül kb az egész világ sem számíthat különösebben sok jóra olyan embertől akivel előfordul hogy arra sem emlékszik kinek volt az alelnöke"

Az semmi, de úgy emlékszik, saját magát vezette az oltárhoz...
magyarnemzet.hu/kulfold/joe-biden-ferje-vagyok-joe-biden-ezen-derul-amerika-video-8335209/

midnightcoder2 2020.07.06. 09:37:58

A demokraták ezzel a black lives matter dologgal kiengedték a szellemet a palackból, a kérdés csak az, hogy vissza fogják-e tudni tuszkolni, vagy a következő 4 év az amcsi polgárháborúról szól majd, bárki is lesz kormányon. Plusz, hozzájön még a dologhoz a kínával, oroszokkal, irakiakkal való viszály, az egyre rosszabb kapcsolat a már amúgy is egyre rosszabb állapotban lévő EU-val. Az egyetlen dolog amiben bízhatnak az India, amire azt lehet mondani, hogy innen szép nyerni. Illetve persze a hadsereg, amíg az ottani hópelyhek azt is fel nem oszlatják a rendőrséggel együtt.

CSOKKI MÁLNA 2020.07.06. 09:38:23

@alöksz róz: Nincs mese, ha továbbra is nyer, jön a fekete testfesték, vagy szerződésbontás. Az antirasszizmus az első !

6.Lenin 2020.07.06. 09:51:18

"Joe Biden vagyok, Joe Biden férje" - újabb kínos pillanat a demencia jeleit mutató demokrata elnökjelölttől"

Egy lángész a ballib oldalon. Jellemző rátok. Ez kell nektek. Ezt simán megértitek.

chrisred 2020.07.06. 10:30:11

@Philip F. Queeg: Vagy pedig pont abban látják a lázongások megszűnésének esélyét, hogy az agyhalottat eltávolítják a Fehér Házból. (Talán még a konzervatív republikánus szavazók is.)

chrisred 2020.07.06. 10:35:24

@midnightcoder2: Ez a menetrend garantált Trump újraválasztása esetén. Bárki más mondhatja, hogy újra normalizálja az Unióval és Kinával szembeni kvázi gazdasági háborús állapotokat, mert lehet erre valamennyi bizalmi tőkéje, ami Trumpnál már régen elfogyott.

midnightcoder2 2020.07.06. 10:40:55

@chrisred: Szerintem itt nem Trump bizalmi tõkéje fogyott el, hanem az USA-é.

6.Lenin 2020.07.06. 10:57:19

@midnightcoder2:

A ballib oldal kezd belehülyülni a hataloméhségbe. 19-re lapot húznak.
Mint nálunk is, tök mind1, hogy mi is belepusztulunk, csak Orbán vesszen már végre.

Nem egy bonyolult politikai "cél".

Bandibacsi34 2020.07.06. 11:08:36

@morph on deer:
MIfele FEHÉRvári huszárok? Miért nem Feketeváriak? Vagy Afromagyarváriak?
FEhÉR, hogy a ráccista imperialisták röhögjenek a markukba???
Nem szedem pontokba ezt a propagandairomanyt csak par megjegyzes.
1. JOe Biden mar szenilis is. Csak egy trojai falo, aki lemond egy even belul majd HILLARY javara.
2. BErnie Sanders eddig mindig lemondott par millio dollarert, amibol vett par uj hazat. O KB UGYANAZ, MINT KAYNE WEST a masik oldalon.

alöksz róz 2020.07.06. 11:21:38

@midnightcoder2: "A demokraták ezzel a black lives matter dologgal kiengedték a szellemet a palackból, a kérdés csak az, hogy vissza fogják-e tudni tuszkolni" - ha nyernek, tesznek valami hangzatos, de értelmetlen gesztust és egycsapásra megszűnik a rasszizmus, newyorktimes cnn nem hergeli a népet, a tüntetések szervezői felszívódnak.

chrisred 2020.07.06. 11:21:45

@Bandibacsi34: Sanders nem rapper, hanem demokrata párti szenátor, 2016-ban nem mondott le semmiről, hanem vesztett Hillary Clintonnal szemben, idén meg akkor lépett vissza az előválasztásról, amikor már behozharatlan volt a hátránya.

Francois77 2020.07.06. 13:14:13

Biden nem lesz elnök, ez tény, a kérdés csak az, hogy a jelöltségig elengedik-e. miután egyértelmű, hogy erős szellemi problémái vannak, szerintem felkérnek valakit, hogy induljon helyette :)

Szabó Miklós János 2020.07.06. 14:23:25

Lassan eszmélünk fel de akkor is minek.

Szabó Miklós János 2020.07.06. 14:25:24

Lassan eszmélünk fel de akkor is minek.

CSOKKI MÁLNA 2020.07.06. 14:30:41

@6.Lenin:

Tök mindegy, mert úgyis arról szól majd a kampány, hogy csak ne a Trump..És ha mégis ő nyerne, akkor majd megismétlődik a dallasi eset.

CSOKKI MÁLNA 2020.07.06. 14:32:51

@Bandibacsi34:

Sztem, ha Bottas továbbra is nyer a Floyd1-ben, az ő képét is befestik majd feketére ezek a baromállatok. Micsoda rasszizmus már, hogy egy fehér ember áll a dobogó tetején. Botrány!

6.Lenin 2020.07.06. 14:53:24

@alöksz róz:

Persze , hogy visszatuszkolják. Simán közéjük fognak lőni, mint Párizsban a sárgamellényesek közé, vagy mint most Bécsben is kutyákkal, de mindenképpen szétverik őket. A ballibák már többszür eljátszották ezt.
Képzeld, ha nálunk farkaskuutyákkal mennének a DK-s nyuggerekre. Lenne visítás. Most Bécsben történtekre szólt valaki valamit? Vagy Párizsban , hogy hányan haltak meg?

A balibsi ha felhergelik ordibál, fosztogat, gyujtogat. Ha közéjük lőnek, kussol. Ez lesz most is. Az őszi választásokig hergelni fogják őket, ha nem nyernek, hergelik őket tovább, ha nyernek, közéjük lőnek, és kuss lesz.

Sima, kipróbált, és bevált módszereik vannak.

morph on deer 2020.07.06. 15:35:23

@Szergej Szergejevics Szergejev:
” Nem fogják engedni, hogy a DK-s polgarmesterek Hitler-szobrokat állítsanak, és Mengeléről közterületet nevezzenek el?”
:)
Hát dehogynem! Csak azzal a megkötéssel, hogy a Hitler szobrok kizárólag a Mengele-tereken állhatnak.

bumburnyák20 2020.07.06. 16:27:57

Vesszőfutás volt Orbánnak Trump elnöki ciklusa, de Bidentől sokkal rosszabbra számíthat

mi tagák szerettyük a vesszőfutást főlek a vessző lovaglásot

MAXVALL bircaman közíró · www.bircahang.org 2020.07.06. 17:19:47

Jaj ez a cikk olyan gyenge, hogy rámgyütt a Dünnschiss.

D E G L O B A L I Z A T I O N 2020.07.06. 17:51:54

Ezen a heten vajon hanyszor fog megszunni az index ?
süti beállítások módosítása