B1 blogcsaládEgy harminc éves külföldi autó forgalomban tartása fontosabb, mint egy harminc éves külföldi orvosé?

2020. június 28. - kkerenyi

Néhány szó a híres magyar vendégszeretetről a járvány idején hozott kormányzati döntések tükrében.img_2305_1.JPG

A koronavírus okozta vészhelyzet sok olyan intézkedést vont magával, ami a megváltozott élethelyzethez igazodott (vagy éppen azt használta ki, no de ez egy másik téma). Az egyik, kifejezetten praktikus döntés az volt, hogy a 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejáró okmányok az ország területén 2020. december 15-ig érvényesek. Így csökkenthető az ügyintézéssel járó találkozások száma, ha pedig valaki mégis szeretné december előtt megújíttatni a lejárt iratait, azt online időpontfoglalás után teheti meg. A Miniszterelnökség ezzel kapcsolatos nyilatkozatában egy mellékesnek tűnő mondat is szerepel ügyesen elrejtve:

Az intézkedés vonatkozik a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejére is, azonban a letelepedési, tartózkodási, bevándorlási engedélyekre ettől eltérő szabályok vonatkoznak.

Ebből nagyjából mindenki azt szűri le, hogy hurrá, nem kell most levizsgáztatni a kocsit. Pedig a mondat második fele olyan információt tartalmaz, ami néhány ember életét alaposan megnehezíti. Ha valakinek lejár a jogosítványa, akkor egy darabig legfeljebb villamosra vagy vonatra ül át. Ha a személyi igazolványa jár le, akkor még mindig igazolhatja a személyazonosságát útlevéllel vagy vezetői engedéllyel, és az nem túl valószínű,hogy valakinek mind a három egyszerre veszítse el az érvényességét. De egy tartózkodási engedély nem váltható ki semmilyen más okirattal, így, ha valakié lejár, és az illető továbbra is az országban marad, akkor azt kockáztatja, hogy elveszíti a munkáját és kitoloncolják. Ez az ártatlan félmondat tehát nem azokat akadályozza meg a letelepedésben, akik csak most fontolgatják ezt a lépést, hanem azokat hozza nehéz helyzetbe, akik már régóta, életvitelszerűen tartózkodnak az országban.

Ha valaki kíváncsi arra, mi minden szükséges ahhoz, hogy egy úgynevezett harmadik országbeli (azaz nem magyar vagy EU-s állampolgársággal rendelkező) személy Magyarországon tartózkodási engedélyt kaphasson, mondjuk egyszerűen csak munkavállalás céljából, annak érdemes ellátogatnia az Idegenrendészeti Főigazgatóság - leánykori nevén Bevándorlási Hivatal - honlapjára, és kicsit körülnéznie. Az ügyintézés egyáltalán nem egyszerű, és ugyan idén már lehetőség van elektronikus úton feltölteni a kérelmet és a szükséges dokumentumokat, a papírok beszerzése hosszadalmas procedúra még békeidőben is. Hát még olyankor, amikor a legtöbb hivatal csak nehezen elérhető, és az ügyeletes ügyintézők nem is feltétlenül azok, akik a magyaron kívül más nyelven is képesek telefonon kommunikálni! Néhány dokumentum ráadásul csak személyesen beszerezhető. Ilyenek a lakhatást igazoló dokumentumok, a különféle munkáltatói igazolások vagy az igazolás a banktól, hogy az illető milyen régóta megbízható és fizetőképes ügyfél. Egyes szükséges dokumentumnak harminc napon belül kiállítottnak kell lennie, így előfordulhat, hogy ha valamit hosszabb ideig tart beszerezni, akkor közben egy másik irat lejár, és kell belőle egy frissebb dátumú.

img_2307.JPG

 Ez a procedúra az, amire nem vonatkozik a száznyolcvan napos türelmi idő. Itt nem szempont a találkozások számának csökkentése, sem az, hogy ügyfélbarát módon állítsák össze a beszerzendő dokumentumok listáját, vagy esetleg a rendkívüli helyzetre való tekintettel egy-egy szükségtelen formaságot elengedjenek. Ha valakinek lejár a tartózkodási engedélye, akkor hasznos munkaerőből illegális bevándorlóvá válik. Lehet, hogy az egyik nap még doktor úr, másnap már migráncs.

 Egy katasztrofális műszaki állapotban közlekedő autó, ami bármikor okozhat balesetet, nem minősül annyira veszélyesnek, mint egy évek óta itt élő és dolgozó, harmadik országbeli munkavállaló (aki lehet akár orvos vagy tanár is, amire éppen nagy szükségünk lenne, mert a saját készleteink finoman szólva is szűkösek belőlük). Az autó kap még száznyolcvan napot, hogy veszélyeztesse mások életét az utakon, annak viszont, aki nem gondoskodik a tartózkodási engedélye meghosszabbításáról, mennie kell, még akkor is, ha egyébként életeket menthetne meg, ha itt marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4415970324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szergej Szergejevics Szergejev 2020.06.28. 16:13:34

"Ha valakinek lejár a jogosítványa, akkor egy darabig legfeljebb villamosra vagy vonatra ül át."

Ezzel "csak" annyi a baj, hogy még most, a kissé mérséklődött járványhelyzetben (a hosszú távú környezetvédelmi ill. városmenezsment-megfontolások ellenére) sem igazán kéne azt forszírozni, hogy többen használják a tömegközlekedést, hiszen ez tovább nehezíti az ott amúgy is problémás távolsagtartást a meglévő utasok számára. Azaz most az egyéni közlekedési módok (autó, gyaloglás, villamos) előnyösebbek.

"Ha a személyi igazolványa jár le, akkor még mindig igazolhatja a személyazonosságát útlevéllel vagy vezetői engedéllyel, és az nem túl valószínű,hogy valakinek mind a három egyszerre veszítse el az érvényességét."

Vezetői engedélye és érvényes útlevele sokaknak van, de nem mindenkinek. Akinek nincs, annak ez nem megoldás.

"A koronavírus okozta vészhelyzet sok olyan intézkedést vont magával, ami a megváltozott élethelyzethez igazodott"

És így volt ez az idegenrendészet területén is a járványügyi vészhelyzet alatt:
"Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel a kiadott tartózkodásra jogosító okmányok, valamint a letelepedési engedély és a bevándorlási engedély okmányok érvényességi ideje – a rövid időtartamú beutazásra jogosító vízum, valamint a tartózkodási engedély átvételére jogosító vízum okmányok kivételével – a veszélyhelyzet megszűnését követő 45. napig automatikusan meghosszabbodik.

Az alábbi 2020. április 6-án 2400 óráig érvényes vagy ezen a napon lejárt engedélyekre vonatkozik:
- Állandó tartózkodási kártya
- Tartózkodási kártya magyar állampolgár családtagja részére
- Tartózkodási kártya EGT-állampolgár részére
- Tartózkodási engedély
- Bevándorlási engedély
- Letelepedési engedély
- Ideiglenes letelepedési engedély
- EK letelepedési engedély
- Nemzeti letelepedési engedély

Felhívjuk figyelmüket, hogy az érintett okmányok hosszabbítását a tartózkodási engedély esetén annak lejártát megelőző harminc nappal hosszabbítani szükséges, vagyis a veszélyhelyzet lejártát követő 15. napig nyújtsák be hosszabbítási kérelmeiket."
www.bmbah.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=1563&Itemid=2026&lang=hu

Szóval a vészhelyzet alatt ezekre a szempontokra tekintettel voltak, mostanra viszont az aktív fertőzöttek száma 1000 alá csökkent, és indokolható, hogy az ügyintézést most végezzék el, ne ősszel-télen, az esetleges második hullám alatt.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.06.28. 17:34:14

a nigger atysebészek megdöntik az orban rezsimeet

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.06.28. 19:39:47

mondtam is a cigány processzor Úrnak csókollyon kezet a takarító Hölgynek mert ki tudlya mi lesz a dikktaturában
nem hitte hát így lyárt az orban feltoloncolta az leg1.ső paki sztáni gépbe az pedig hogy televolt képzett atysebésszel meg mars kutatoval és főlegként Tanárokkal
salynálnám a sok czigane jómunkást dehát ők már egy lyobb élet szint vonalú demokráciába Dolgoznak
a paki sztánba

6.Lenin 2020.06.28. 19:48:54

Dr. Németh A. nem mondott erről a gaztettről legalább egy 0,5 mp-es konkrét esetet?
Mi ez a lazaság, elvtársak?
Valami ütős, bele a nyomorult jobbosok képe közepébe. Körülötte min, 100 halott, mert kicsavarták a kézéből a szikét, amivel a vírusokat ölte a csoki doki. most meg tele a körút hullákkal, még bringázni se lehet tőlük.
Fertelem.

(bocs, ha ezt viccnek szánta a B1, és nem esett le nekem)

illaim 2020.06.28. 20:03:58

A fi deSS SA csürhéje megint mentegeti próbálja az eszement menthetetlent! Működő agytekervények hiányában képtelenek felfogni a helyzet fonákságát! Egyértelmű bizonyíték miért is tagjai a fideSS SA csürhéjének! LOL

alöksz róz 2020.06.28. 22:46:52

@Szergej Szergejevics Szergejev: "Azaz most az egyéni közlekedési módok (autó, gyaloglás, villamos) előnyösebbek." - a kerékpárt direkt hagytad ki (arigeri miatt)?
vagy csak véletlenül villamost írtál helyette

NÉMETH legyőztem csáknoriszt ATHINA 2020.06.29. 01:30:52

@6.Lenin: A tobb olyan betegem is volt, akit felbevagva es csak felig osszevarva kuldtek haza a korhazbol. Es a betegek sajat maguk fejeztek be a mutetet. Olyan is volt hogy egy feketeboru embernek egy feherboru kezet vartak vissza mert a korhazak rasszistak. Sajnos egyre gyakrabban tortennek ilyenek.

2020.06.29. 02:34:32

@illaim: Ahogy elnézem, ha nem jönnének a nemzeti oldal képviselői, akkor itt be is csukhatnák a boltot, mert már a liberálbolsiknak is degradáló itt kommentelni,..., ami elég baj, mert itt többen azért vagyunk itt, hogy megismerjük a magyarok ellenségeinek a gondolkodását,..., de, ha így folytatódik, akkor mi is tovább állunk és a posztoló fog kemény vitát folytatni önmagával.

2020.06.29. 02:46:22

@NÉMETH legyőztem csáknoriszt ATHINA:Ki kell fejteni az igazság minden szeletét, ezért azt sem szabad eltitkolni, hogy a Kórózsék meg a dákósok vettek a Soros adományából nekik egykezes varrógépet, hogy kézzel keljen összevarrniuk magukat.., csak később jutott eszükbe, hogy nem bírja a vizet meg a vért se,....., de volt olyan, akinek újra indította szívét varrás közben,..., persze olyan is akiét meg,...., nem, de a lényeg, hogy a gonosz kormánnyal ellentétben az ellenzékiek segítettek.

R.V.Juli · https://migrationaid.org/ 2020.06.29. 08:39:37

Minden valamirevaló fejlett, haladó nyugati demokrácában nagyon fontos a fiatal, etnikailag diverz orvosi gárda!!!!
A képen szimbolizált csapat tudományosan bizonyítottan jobban tejlesít, mint egy csak fehér férfiakból álló förtelmes orvosi horda, különösen, ha az finnugor-szittya ezoterül vartyog (táltos szivsebészek), nem pedig a tudomány általános nyelvén.

Galerida 2020.06.29. 09:17:58

@R.V.Juli: És akkor még a járulékosan jelentkező pozitív hatású színterápiáról nem is beszéltünk!

R.V.Juli · https://migrationaid.org/ 2020.06.29. 09:22:51

@Galerida:
Színterápia? Ennek utána kell nézzek. A romaterápiáról már hallottam, remélem egyre több orvos tudja majd -ha járulékosan is-alkalmazni!!!!

nincs1agy 2020.06.29. 15:50:55

Mengeléről utcát elnevezni? Hát nem tudom, kedves DK..

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.06.29. 17:23:14

Szikora Róbert a Szűzanyának köszöni meg Orbán Viktort

csikidám Robi!

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.06.29. 17:32:16

@nincs1agy:
24.hu/kozelet/2020/01/16/gyurcsany-ferenc-apja-nacizmus-pokorni-zoltan/

"Gyurcsány: Apám imádta a nácikról szóló dokumentumfilmeket. És lendítette karját"

nincs1agy 2020.06.29. 17:32:45

Először Hitler dicsőítése, most meg ez a Mengele dolog. Lehet, hogy már a Jobbikkal való együtt élésre készül a DK ?

Greccsi Zsot 2020.06.29. 18:43:31

@nincs1agy: Felhaborito, hogy a fidesz megakarja akadalyozni, hogy a DK, a hires balliberalis orvosrol Josef Mengelerol nevezzen el kozteruleteket.

Csák Norisz kettévágott egy fotont. 2020.06.29. 19:28:47

@nincs1agy: Egyszerűen zseniális, ilyet kitalálni sem lehet. Azt magyarázza László Imre hogy a Hitleres elszolás akkor történt, amikor épp arról vitatkoztak, hogy lehet-e Josef Mengeléről parkot elnevezni. :)))))))))))))))
Ez kész, ezek minden gondolalta a nácirezsim körül forog.

6.Lenin 2020.06.29. 19:32:18

@Csák Norisz kettévágott egy fotont.:

Csodálkozol? A DK-n?

Ha valaki tud mutatni 1 db DK-st, aki 100-as, annak teljesítem 3 kívánságát, vagy 1et, 3x.

nincs1agy 2020.06.29. 19:48:18

@6.Lenin: Ferenc.. 100 millió az éves osztaléka..:)

Csák Norisz kettévágott egy fotont. 2020.06.29. 19:55:17

@6.Lenin: A következő nyilatkozatában biztos azzal fogja megmagyarázni, hogy a Waffen SS kötelékében elhunyt édesapja emléke szomorította el, és ennek hatására keverte össze Mengelét Mandelával :)))))))))))))))

6.Lenin 2020.06.29. 20:00:53

@grécci mikropenist mindenkibe:

Hol az 1db 100-as DK-s? Először a nevet kérem. Nem mínuszosra gondoltam a 100-nál.
Te -100-as vagy.

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.06.29. 21:16:10

Azért szánalom, mi lett ebből az egykor jobb napokat látott blogból. Elözönlötték Kubatov román dezinformátorai, és unalmukban egymás faszát szopják. :))

A folyamatok folyamatosan folyamatban vannak. 2020.06.30. 01:02:31

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: Te vagy a szanalmas, ha azt gondolod hogy ez a blog barmikor is meghaladta egy pocegodor szinvonalat. Ide mindenki csak rohogni es gunyolodni jar a libbantakon, nem a teljesen agyalagyult ertelmetlen tartalom miatt.

taga19+1 2020.06.30. 10:00:02

aza sexi barna csucs doktora képpen urologiás?
mia számja?

A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel 2020.06.30. 10:35:28

Ilyen agyalágyultak istenítik apátokat. :))

Szikora Róbert a Szűzanyának köszöni meg Orbán Viktort, de közben jól kiosztja Philipet és dicséri Gréczyt

index.hu/belfold/2020/06/29/szikora_robert_robi_interju_r-go_orban_viktor_trianon/

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.06.30. 15:54:51

Egyszerű polgárként mondom, hogy Orbán Viktor nélkül ez az ország egy újabb Trianont élt volna át az elmúlt tíz évben. Szerencsére ez az istenáldotta tehetség vezeti az országot, köszönet érte a Szűzanyának és a józan magyar választóknak.

csikidám Robi csikidám!
Te vagy a Legnagyobb!

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.06.30. 17:33:11

Óóó csikidamdam

//: Hóóóóó, várj Bombázó, várj Bombázó! ://

Most nyugi van,
Remélem marad is már.
Unalmat ásít ez a délután,
Söröző ablakán, elbambulni jó,
Ekkor az utcán elhúz egy
Bombázóóóóóó!

Hová mész? Én is jövök!
Várj, Bombázó, várj, Bombázó!
Nem mondok csütörtököt,
Várj, Bombázó, várj, Bombázó!

Óó, csikidamdam

Felderíteném a haditechnikát,
Közelről láthatnám a Bombázót, magát.
(Vizsgáljuk meg a Bombázót, magát!)
Egy hústorony nagyon őrzi őt,
Nem, nem, nem, nem száll le róla,
Napnyugta előőőőőőtt!

Hová mész? Én is jövök!
Várj, Bombázó, várj, Bombázó!
Nem mondok csütörtököt,
Várj, Bombázó, várj, Bombázó!
(Hova, hova hova mész?)

Hová mész? Én is jövök!
Várj, Bombázó, várj, Bombázó!
Nem mondok csütörtököt,
Várj, Bombázó, várj, Bombázó!

Hová mész? Én is jövök!
Vááááárj!
Nem mondok csütörtököt,
Várj, Bombázó, várj, Bombázó!

Hová mész? Én is jövök!
Várj, Bombázó, várj, Bombázó!
Nem mondok keddet, szerdát,
Várj, Bombázó, várj, Bombázó!

nincs1agy 2020.06.30. 17:42:00

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel:

Legalább nem Hitlert és Mengelét dicsőítette, mint DK-s kollégád..

morph on deer 2020.06.30. 20:08:29

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:
“ Szikora Róbert a Szűzanyának köszöni meg Orbán Viktort”

Mikor? Hol?
Még a végén kiderül, hogy gida-korából ismerik egymást?
Anyááám..!

morph on deer 2020.06.30. 20:14:32

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:
“ Orbán Viktor nélkül ez az ország egy újabb Trianont élt volna át az elmúlt tíz évben. ”

Való igaz!
Így, vele meg sikerült megélni legalább egy tucatnyit, and counting!

Mert ő jobban teljesít!
Sőt: szélsőjobban..!

morph on deer 2020.06.30. 20:17:59

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:
“ Hová mész? Én is jövök!”
:)
Egy kissé lökött haverom ismerkedett hasonlóan eredeti módon a mozgólépcsőn:
“Szia, te is lefelé mész?”

nincs1agy 2020.06.30. 22:07:26

@morph on deer:

"Kölcsön kérhetem a telefonszámodat..?"

Greccsi Zsot 2020.07.01. 01:12:52

@nincs1agy: Netan valami bajod van Adolf Hitlerrel vagy Josef Mengelevel ? Te fasiszta.

Szergej Szergejevics Szergejev 2020.07.01. 09:41:07

Sajnos kedd elmúlt, a patás megint nem bukott, és szerda reggel jött ez:

"Egyértelműen növekedett az Orbán Viktor munkájával elégedettek aránya a koronavírus-járvány kezelésének következtében; jelenleg a magyar társadalom 62 százaléka elégedett a miniszterelnöki munkájával – közölte legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét a Nézőpont Intézet az MTI-vel.

A részletekről közölték: míg 2018-ban és 2019-ben 50 százalék környékén mozgott (50, illetve 52 százalék) a kormányfő munkájával való elégedettség éves átlagban, addig idén már év elején is ennél jobban teljesített Orbán Viktor ebben a mutatóban (54 százalék).

A június 24. és 26. között végzett kutatás azt mutatja, hogy jelenleg tízből hat ember a kormányfő mögött áll (62 százalék), a munkájával elégedetlenek aránya jelenleg nem éri el az egyharmadot – jelezték.

Az intézet szerint az Orbán Viktorral elégedettek tábora még a kormánypártok szimpatizánsi körénél is nagyobb, a májusi kutatási eredményeik ugyanis azt mutatják, hogy a teljes népesség 42 százaléka Fidesz-szimpatizáns."
index.hu/belfold/2020/07/01/a_nezopont_orban_viktort_hozta_ki_gyoztesen_a_jarvanybol/

Hát igen, ha a kormány jól dolgozik, miközben az ellenzék hibát hibára halmoz, Hitlert és Mengelét dicsőíti, akkor ezt még a baloldali szavazók is észre fogják venni. Aztán 2022-ben jön a 4/5, és lehet sopánkodni a "diktatúra" miatt.
süti beállítások módosítása