B1 blogcsaládTúl kevés a fertőzöttek száma, a kormány elszabadítja a koronavírust

2020. április 28. - nickgrabowszki

Eddig csak mondogatták, hogy a tömeges megbetegedések időszaka jön, most már nyíltan tesznek is érte. 
93653560_1603562563116360_8020020052755480576_o.jpg

A jövő héttől újra kinyithatnak a boltok, éttermek, kávézók Magyarországon. A kormány megrendezi az érettségit is. Enyhül tehát a bezártság, amelynek a következményei előre láthatók.

Látja ezt a kormány is. Palkovics, Orbán ún. innovációs minisztere kapta a feladatot, hogy közölje a közönséggel, mi várható:

A személyes kontaktusok számának növekedésével várhatóan nőni fog a fertőzöttek és a súlyos betegek száma.

Tehát nem lehet mondani, hogy nem szóltak előre. Meg azt se, hogy ne tudnák, mit készülnek előidézni. Ami arra mutat:

éppen ez a cél.

Magyarországon eddig több mint 300-an haltak bele a Covid-19-be, a SaRs-CoV-2 vírus által előidézett tüdőgyulladásba, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 2 hónapban összesen valahol 30 és 60 ezer között volt a fertőzöttek száma. Javarészük tünetmenetesen vagy -szegényen átvészelte, de az csak az összlakosság néhány ezreléke.

A kormány lépései arra utalnak: feltett szándékuk, hogy növeljék a fertőzöttek számát - és vele természetesen a súlyos betegekét és a halottakét is. Eleve ez volt a cél, soha nem is volt más.

 Az ilyen szándékaikat voltaképpen nem is titkolták:

  • a miniszterelnök számtalan interjújában elmondta az utóbbi hetekben, hogy a járványt nem lehet megállítani, legfeljebb az egészségügyet felkészíteni rá;
  • az országos tisztifőorvos 2 hónapja hangoztatja, hogy már a tömeges megbetegedések időszaka jön.

De aztán mégse jött. Ezért tenni kell valamit, hogy jöjjön.

Innen nézve nincs semmi ellentmondás abban, hogy Gyulás miniszter többször arról beszélt, júliusban várható a járvány tetőzése, Orbán miniszterelnök május 3-ai dátumot hangoztatott, Müller tisztifőorvos pedig azt mondta, ez "plató" lesz, azaz a fertőzések (és a halálozások) hónapokig tartó növekedésére és magas szinten maradására készülhetünk fel.

Ami jórészt, vagy inkább szinte kizárólag az Orbán-rezsim járványkezelési stratégiájának tudható be.

A szociális távolságtartás, a bolti nyitvatartás és az ún. kijárási korlátozás enyhítése nem stratégiaváltást jelent, hanem

visszatérést az eredeti tervhez.

A koronavírus-pandémia kezelése az Orbán-kormány részéről március végéig főként PR-szinten történt, a kormány hozzáállása a másvalaki problémája, ide úgyse tört be; az ááá, csak egy influenza és a nyájimmunitás között ingadozott.

Mígnem az utóbbi vált dominánssá. A nyájimmunitás elérése azt a várakozást jelentette, hogy a népesség 50-55 százaléka megfertőződik, így kevés lesz az esély arra, hogy a többiek fertőzöttel találkozzanak (meg súlyosan megbetegedjenek vagy meghaljanak).

Innen nézve érthető, Orbán miért nem akarta bezárni az iskolákat, és miért tiltotta meg az államigazgatás home office-át, vagy az ügyintézés felfüggesztését. Nem az volt a cél, hogy ne terjedjen a fertőzés, hanem éppen az ellenkezője:

minél többen fertőződjenek meg azokból a korosztályokból - mint a tanulóifjúság és a munkavállalók - akikre - elvileg - a legkevesebb veszélyt jelenti a koronavírus.

Viszont erről nem beszéltek, még a nyájimmunitás szót is kerülték (ellentétben  pl. a brit vagy a svéd kormánnyal). Annyira, hogy az már önmagában feltűnő volt. A Fidesz-elit meggyőződése szerint azonban nincs olyan, hogy valóság, csak az arról tett állítások vannak. Ezét nem számít, hogy mi az igazság, az számít, mit hisznek el a népek.

Lásd még: nem azt nézzék, amit megválasztásom érdekében mondok, hanem azt, ami valójában teszek.

Innen nézve minden máshogy van. Amit kijárási korlátozásnak neveztek, az valójában kijárási engedély volt. Lehetővé tette például a fodrászhoz menést, noha a fodrászok már hetekkel korábban bezártak (egyszerre ügyfelek hiányában és saját - nem ok nélküli - óvatosságuk miatt).

Orbán stratégiája (az átfertőződés növelése, a nyájimmunitás elérése, miközben hullanak a gyengék és alkalmatlanok) ütközött a választók akaratával, akik egyértelműen a járvány megállítását és megfékezését várták a kormánytól.

A miniszterelnök ezért volt kénytelen engedélyezni az iskolabezárásokat egy péntek este, mikor még aznap reggel is azt mondta, hogy ez kizárt, és tanárok nem fognak fizetését kapni. Ezzel csak elébe ment a várható dolgoknak: a tanárok és megtagadták volna a munkát, és a szülők java része se értett egyet azzal, hogy a gyerekei megfertőződése segítse hozzá az országot a nyájimmunitás eléréséhez.

  • A kormány nemhogy nem tett semmit a járvány megállítása érdekében (mert meggyőződése volt, hogy ez lehetetlen, miközben Vietnam, Új-Zéland vagy akár Szlovákia példája is azt mutatja, hogy igenis lehetséges), hanem éppen ellenkezőleg: az átfertőződések számának növelésén dolgozott.
  • Az emberek viszont éppen ellenkezőleg. Példásan betartották a szociális távolságot, és otthon maradtak.

Ha a kormány meg akarta volna állítani a járványt, akkor először is tesztelt volna, valamint felkutatja a fertőzöttek kontaktjait, korlátozza a közlekedést (helyette Orbán növelni igyekezett a parkolás ingyenességével), valamint leállítja a nem nélkülözhetetlen gazdasági tevékenységeket.

Úgyis leálltak maguktól. Csak nem a kormány, hanem az emberek akaratából. Indokolatlan tehát Orbánt - vagy a világ szinte bármelyik kormányát - hibáztatni a kereslet radikális csökkenése miatt. Ez nem az ő akaratából, hanem annak ellenére történt így.

A kormány arra számított, és azon dolgozott, hogy a fertőzés terjedjen, és majd elérje a remélt 50-55 százalékot. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon kb. 5 millió ember fertőződik meg. Amiből pedig az következik, hogy a halottak száma 0,5-1 százalék lesz. Azaz 25 és 50 ezer ember hal meg.

A Fidesz-kormány értelmezésében ennyien áldozzák fel magukat a nemzet érdekében.

(Sose titkolták, hogy kollektivisták, antiindividualisták és antiliberálisok: szerintük a nemzet, az állam, a "közösség" érdeke előrébb való, mint az egyéné, az egyes emberé. Csak azt nem mondták ki - és soha nem is fogják, mert azzal lelepleznék az "illiberalizmus" természetét -, hogy ez végső esetben néhány tízezer ember feláldozását jelenti majd.)

Ez a szám viszont ennek többszöröse is lehetett volna, ha az egészségügyi kapacitás nem bírja el a terhelést. Az orvosok szelektálni ("triázsolni") kénytelenek, nem tesznek mindenkit lélegeztetőgépre (mert nincs elég), és 100 ezren halnak bele a járványba.

Ezzel nyer magyarázatot, hogy miért rendelt a kormány 6 ezer(!) lélegeztetőgépet (ott rozsdásodnak majd Deutsch Tamás beléptetőrendszerei mellett), valamint hogy miért állították át a kórházakat háborús működésre.

Néhány ezer idős, magatehetetlen, rehabilitációra szoruló, esetleg demens beteget máris feláldoztak a nemzet érdekében, hogy helyet csináljanak a tüdőgyulladással majd kórházba áramló ezreknek és tízezreknek.

  • Ha a hazaküldöttek otthon halnak meg, azt nehéz bemutatni a tévéhíradóban.
  • Ha a kórházak intenzív osztályain fekszenek ezrek, az sokkal látványosabb.

Viszont a várt apokalipszis csak nem akart bekövetkezni, és így elég fölöslegesnek tűnhet az embertelen  eljárás, a betegek hazaküldése és

a NER regnálása alatt leamortizált, szétvert és kivéreztetett egészségügy katonai működésre való átállítása.

Az emberek ugyanis tartották és tartják a szociális távolságot. Már csak azért is, mert azt hiszik, a kormány erre kötelezi őket (noha ez nincs így). Ezért tenni kell valamit, mert a járvány terjedése ugyan lassú, de folyamatos, a megállítására kísérlet se történt, ezért éveket is tölthetünk bezárva, mire elérjük a népesség felének átfertőződését.

Fel kell tehát gyorsítani. Ezért nyitnak a boltok, és ezért az érettségi - ezek biztosan jelentős szerepet játszanak majd a járvány terjedésében. 

Eddig csak mondogatta a kormány, hogy a tömeges megbetegedések időszaka jön, most már nyíltan tesz is érte. Várhatjuk tehát az apokalipszist. Hacsak a vírus vagy az időjárás másként nem gondolja.

  • A jó hír az, hogy a kormány tudja, mit csinál.
  • A rossz viszont az, hogy amit csinál, az embertelen.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1815646030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Bates dö Hól 2020.05.03. 14:22:01

@Womb Rаider: látod, inszinuációval reagálsz mindenre amit nem értesz... pedig senki sem tiltja, hogy felegyenesedj, csak a te félelmeid... a külcsín a tárgyak jellemzője, a belbecs az emberé; könnyebb pilátesezni és szolizni, mint elolvasni a Divina Commediat értően... te lájkvadász vagy, semmi több...

Sir Bates dö Hól 2020.05.03. 14:24:27

@eszti.....: sz'tem ez a korrekt hozzáállás, az nem szégyen, ha valamit nem tudsz, csak egy bizonyos intellektus alatt gondolják annak...

Womb Rаider 2020.05.03. 14:25:41

@mgdé: Hol háborogtam?

Semmiféle szaktudás nem hiányzik, csak mint annyi egyéb mást is, úgy ezt is szépen, lassan kitolták Kínába, egészen triviálisan azért, mert ott az olcsóbban letudható (ennek okai is megérnének egy misét)
Egyszerűbb volt kereskedni, kevésbé macerás, a logisztika már gyors..és sehol, senki nem látta előre, hogy hirtelen ekkora igény merül fel védőeszközökre, globálisan, kényszerítő gyorsasággal.
Sem mi, sem a németek sem a franciák, sem az USA.. senki nem hitte, hogy ilyen bekövetkezhet.
Nem csak nálunk nem volt ilyen kapacitás, de sehol másutt az EU-ban. Egy rakás egyéb egyszerű termék sem készül idehaza (vagy a nagyszerű EU-ban) mert a piac ezt kényszeríti ki. Most ezen a téren biztosan lesz változás, lesz készletezés (ilyen volumenben) és lesz gyártási kapacitás. Még akkor is, ha háromszor annyiba fog kerülni. Persze ez csak egy sima vacak maszk/papucs/sapka.. de ezekhez is kell majd alapanyag, azt is kell gyártani.
Már megint az a primitív taktikát követed, hogy igyekszel úgy lefesteni a helyzetet, mintha a hiány csakis Magyarországot érintette volna, mindenütt másutt hegyekben állt a védőeszköz.. csak akkor azt nem tudom, miért protestálnak hosszú hetek óta a Bezzegfrancia rendőrök, eü dolgozók, fogorvosok.. Hát egy ilyen magát nagynak képzelő hatalom sem képes maszkot gyártani? Még mindig nem?

"Tudom, tudom, neked megkerülhetetlen jogod van a profithoz, hát ezért ne "

Neked ugyanennyi jogod volt és van.. senki nem tiltotta meg, hogy kockáztasd a pénzed. Ráadásul te, meg a cimborád úgyis mindent sokkal jobban tudtok és mindenki előtt hetekkel.. mi tartott vissza? Orbán megtiltotta?

Womb Rаider 2020.05.03. 14:31:36

@Sir Bates dö Hól: Mekkora majom vagy már... ennyire ócska módon terelni.. de komolyan..
Hogyan húzod most ide a Divina Commedia-t? Itt hepciáskodtál minap, szokásod szerint, aztán amikor kiderült, hogy luftot rúgtál és te voltál fasz, még arra sem futotta, hogy izé, bocs, ezt benéztem. Egy felfújt hólyag vagy..

Sir Bates dö Hól 2020.05.03. 14:33:49

@Szergej Szergejevics Szergejev: nem szerintem szalmabáb, nem véleményt mondtam, hanem tényt közöltem, sz'al ezen ÉN nem fogok rugózni... s amit írsz, azzal meg minek vitáznék, te is tényeket rögzítesz csupán... s ez nem paradoxon... és ezzel vagy te is tisztában vagy vagy magadnak kell rájönnöd - ha akarsz(!) -, hogy miért nem az, ebben nem segíthet senki sem;-)...

Sir Bates dö Hól 2020.05.03. 14:49:42

@Womb Rаider: "Egy rakás egyéb egyszerű termék sem készül idehaza (vagy a nagyszerű EU-ban) mert a piac ezt kényszeríti ki."

ez csupán a te korlátolt percepciód, ez nem igaz...

"Már megint az a primitív taktikát követed, hogy igyekszel úgy lefesteni a helyzetet, mintha a hiány csakis Magyarországot érintette volna, mindenütt másutt hegyekben állt a védőeszköz.. csak akkor azt nem tudom, miért protestálnak hosszú hetek óta a Bezzegfrancia rendőrök, eü dolgozók, fogorvosok.. Hát egy ilyen magát nagynak képzelő hatalom sem képes maszkot gyártani? Még mindig nem?"

ez pedig az agresszív és ostoba inszinuációd a a kognitív disszonanciád feloldására... @mgdé: semmi ilyesmit nem mondott... miért nem a konyhában tüsténkedsz inkább, ha ignorálod a gondolkodást? acsarogni bármely gerinces létforma képes lehet, ezért kár volt ehhez a fajhoz tartozónak megszületned, csak elvetted a lehetőséget más elől...

Szergej Szergejevics Szergejev 2020.05.03. 15:42:56

@A segg Ondó Viktor azt hiszi, antitestekre tesztel: "Kubatov által fizetett román dezinformátor"

Ugyan kérlek, hová gondolsz, én Putyin által fizetett szovjet dezinformátor vagyok! :)

Látom az érvkészleted meg ki is merül a primitív személyeskedésben...

@Sir Bates dö Hól: "tényt közöltem"

Mármint mi a tény abban, amit közöltél?

Hogy valamennyi sikeres ország, erős gazdasággal hipp-hopp non-profit tesztgyártó üzemet csinál, nemzetbiztonsági besorolással; ahonnan már az első hónapban tízezrével gördülnek le a tesztek az ügyes kezű, átképzett szövőnők és bányászok szalagjáról? :)

Az nyilvánvaló, hogy a tesztelési programokba állami pénzt kell tolni; de szerintem pont a fenti szervezési megoldásokban (venni vagy gyártani; magán vagy állami tulajdonban stb.) nem ideológiai alapon érdemes dönteni, hanem a hatékonyság és az eredményesség szempontjainak szem előtt tartásával, a lehetőségek és a rendelkezésre álló (pénzügyi, emberi, technikai stb.) erőforrások függvényében. "

"Mindegy, milyen színű a macska, ha megfogja az egeret"

"miért nem a konyhában tüsténkedsz inkább"

A XXI. század második évtizedének végén azért már nem igazán comme il faut a női vitapartnerek szexista megjegyzésekkel való revolverezése...

Womb Rаider 2020.05.03. 15:54:07

@Sir Bates dö Hól: "ez csupán a te korlátolt percepciód, ez nem igaz..."

Bővebben?

Amúgy látom, tegnap éjjel az idegen szavak szótárából kitépkedett lapokkal takaróztál..
(emlékeztetnélek, hogy a te esetedben azért van némi bukéja annak, amikor felháborodottan tiltakozol az inszinuáció ellen..meglehet, tán ott se vótá?)
Szóval láthatóan sikerült megint 98%-ban semmitmondó, unásig ismételgetett panelekből összetákolt személyeskedésel reagálni..

mgdé 2020.05.03. 16:05:03

@Womb Rаider:

"igyekszel úgy lefesteni a helyzetet, mintha a hiány csakis Magyarországot érintette volna"

HOL mondta,/írtam ilyet, Wombimami?

S értettem azt is, hogy megnövekedtek az alapanyagárak.
Amin csóváltam a fejem, a - nem itteni - hsz-ed kapcsán, az az, hogy még az "állam" által gyártott, a járvány kezeléséhez szükséges termékeknél sem csak az alapanyagár növekedés miatti költségnövekedéssel mentek fel az árak.

Amire te jöttél a profithoz való jogoddal, meg a hű de nagy kockázattal ...
Kockázatos üzlet neréknél? Most röhögtetni akarsz, vagy a teknőccsapat felvételi küszöbét akarod letudni ezzel.

mgdé 2020.05.03. 16:16:03

@Szergej Szergejevics Szergejev:

Nagyjából az a megalapozottnak vélt közhiedelem (hogy ez így pontos-e, mondják meg a viselkedés/kommunikáció szakirányú tudósok), hogy a nők átlagosan 3x annyit kommunikálnak mint a férfiak. Mivel az - még :D - nem bizonyított, hogy a nők átlagosan jelentősen okosabbak lennének (alul is és de felül is főleg a férfiak a szélsőség), s mivel a férfiak szoktak hülyeségeket beszélni, megállapítható, hogy a nők nagyjából 3x annyi hülyeséget beszélnek/írnak le, mint a férfiak. No, ez a 3x-os mennyiség egyes konkrét személyek esetén már nagyon irritálóvá tud lenni ...

Womb Rаider 2020.05.03. 16:24:36

@mgdé: Sajnálom, hogy úgy kell külön elmagyarázni, hogy amit leírsz, az mások olvasatában néha többet, néha kevesebbet üzen, mint amit közölni vágytál..

Olyasmit kértél számon gúnyosan a kormányon, a szokásos kis csúsztatással árnyalva, amit valójában a nálunk messze gazdagabb országok sem tudtak abszolválni. (pontosabban: megerősítettél egy erre vonatkozó véleményt, pluszban a szokásos személyeskedéseddel megtoldottad)

EU politikusi szinten beismert tény, hogy az EU területén egy járvány kezeléséhez csak nagyon szűkös, korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre készletezett anyag, de ennél ijesztőbb, hogy se alapanyag, se kapacitás nincs a folyamatos pótláshoz. Amikor már az egész eu-n belül hiánycikk a kalapgumi, vagy egy-egy gyógyszeripari alapanyag és egyes országok kvázi kalózkodásba kezdenek a kereskedelmi útvonalak gócpontjait ellenőrizve, akkor azért vicces magyarországon élcelődni. Sírbatesztől ez a természetes, egyfajta születési hiba, nálad meg az idő hozta..a személyiségfejlődésed eredménye :)

Womb Rаider 2020.05.03. 16:29:15

@mgdé: "Nagyjából az a megalapozottnak vélt közhiedelem"

:O közhiedelmen alapuló axióma.. klafa!

"Amin csóváltam a fejem, a - nem itteni - hsz-ed kapcsán, az az, hogy még az "állam" által gyártott, a járvány kezeléséhez szükséges termékeknél sem csak az alapanyagár növekedés miatti költségnövekedéssel mentek fel az árak."

Kértem, hogy mutass forrást az állításodra. Hol lehet kapni kisker/nagyker forgalomban az állam által gyártott védőeszközöket, mennyiért és mennyi lenne szerinted a helyes ár? (Az nem kérdezem, hogy mire alapul esetleges válaszod, mert tudom, hogy elég már az is, ha te úgy gondolod.. neked baszod a Szaud-Arábiába kellett volna születned. Ott , az a te világod..
Szóval mennyi az annyi?

Sir Bates dö Hól 2020.05.03. 16:29:47

@Szergej Szergejevics Szergejev: szalmabábozz, engem nem zavar;

ha valaki "emberként" képtelen a vitára (annak vannak kialakult szabályai, ha tetszik, ha nem; az óbégatás az nem vita, az perlekedés, veszekedés, semmi több), akkor így jár, ha nőként óbégat... másrészt aki a píszi halálát és az altrightot triumfálja, az ne sírjon, ha megkapja... nem én határozom meg a síkját/ a dimenzióját egy kommunikációnak, én mindig csupán alkalmazkodnom ahhoz... mint most is, kettőnk közt: írtam, szalmabábozz egyedül, én nem kellek ahhoz;-)...

mgdé 2020.05.03. 16:31:42

@Womb Rаider:

Csak nem azt akarod bemagyarázni, hogy az általad patronált kisüzemnek JUT alapanyag, az államnak meg NEM JUT, s erről az EU gazdagabbik fele tehet? :DDD

Sir Bates dö Hól 2020.05.03. 16:33:52

@Womb Rаider: Muci, én nem vagyok ötye-tag, ott óbégass, ott bejöhet... ez egy másik homokozó, s szemmel láthatóan nem a te tereped...

Sir Bates dö Hól 2020.05.03. 16:40:56

@Womb Rаider: egyáltalán miért kellene bármit is fizetnem állampolgárként bármilyen szükséges védőeszközért/védőfelszerelésért egy ilyen helyzetben?
(mielőtt: igen, az itteni tanács az egész megye lakosságának ingyen juttat 2db, 50-szer mosható maszkot egyenlőre... 2M darabot szereztek be eddig e célból)

Womb Rаider 2020.05.03. 17:00:28

@Sir Bates dö Hól: "egyáltalán miért kellene bármit is fizetnem állampolgárként bármilyen szükséges védőeszközért/védőfelszerelésért egy ilyen helyzetben? "

Sehol nem feladata az államnak, hogy mindenkit ellásson védőeszközökkel.. sehol.
Vannak országok, te is biztosan olvastál róla, ahol a rendőrök feljelentették a kormányt (mint munkáltatót), meg meztelenül demonstrálnak orvosok, fogorvosok, mert a munkáltató nem biztosítja a védőfelszereléseiket.
Ők alkalmazottak és amennyire tudom, a kormányoknak először az ő igényeiket kell lefedni, aztán, ha majd elegendő eszköz áll rendelkezésre, úgy önköltségi áron lehet biztosítani az állampolgárok szélesebb körének is. Nincs egyszerűen sehol jelenleg olyan kapacitás, hogy napi 2-3 maszkot szétosszanak (már, ha rendeltetésszerűen, ajánlások mentén akarod használni azokat)

"ha valaki "emberként" képtelen a vitára (annak vannak kialakult szabályai, ha tetszik, ha nem; az óbégatás az nem vita, az perlekedés, veszekedés, semmi több), "
Vastag a bőr a képeden, hogy nem sül le... Te mit művelsz itt hetek óta? Már a harcostársaid egyike-másika is szóvá tette. Te tartasz előadást a kommunikáció kulturált formáiról?

@mgdé: "Csak nem azt akarod bemagyarázni, hogy az általad patronált kisüzemnek JUT alapanyag, az államnak meg NEM JUT, s erről az EU gazdagabbik fele tehet? :DDD "
Felőlem azt olvasol ki, amit akarsz. Ahogyan eddig is tetted. A lényeg az, hogy te mit akarsz mondani, úgyis az fogja meghatározni, mit látsz bele a másik kommentjébe.
A vicc, hogy így is rémesen semmitmondó, redundáns , offtopic a kommentjeid zöme. A hangsúly rendre a személyeskedésre helyeződik. De legalább elmondhatod, hogy te nem is nagyon kommentelsz a B1-en, mert neked drága az időd ..

alöksz róz 2020.05.03. 17:51:46

na úgy látom, vmelyik értelmiségi 2.0-nak hamarosan kontextusra lesz szüksége, mert disszonáns a megnyilatkozása
:D

alöksz róz 2020.05.03. 17:54:56

@mgdé: "Csak nem azt akarod bemagyarázni" - érdekes h minden gagyi belemagyarázós szövegedet ezzel kezded :-)

mi ez, nem tán valami freundi kivetülés?
bocsánat, protekció

alöksz róz 2020.05.03. 18:24:44

@Sir Bates dö Hól: na ez megért 20 percet :D

"ha valaki "emberként" képtelen a vitára" - "basszátok szájba a retkes kurva anyátokat ner-cselédek, mo alantas szolganépe"

egy kis érveléstechnikai bemutató:
"faszfej, mit tudsz te a világról? hol laktál te? mert én több helyen is"
"egyébként pedig tudsz valamit a rühről?" - rühes is voltál? :-o

"a logikában, a kauzalitásban nincs "nyelvmágia", az az interpretáció során alkalmazható csupán, igaz, ott sikeresen, ezt nem is vitatom, bár ott is csak kognitív képességek hiátusával sújtott, komplex és önálló, kritikus gondolkodásra képtelen funkcionális analfabéták körében" - "te b+ egymás után dobálsz szavakat több száz éve itt élő népcsoportok megnevezéseit és azt hiszed, hogy abból értelmes mondatok kerekednek‽"

"a tényektől zavarba jönnek, agresszívvá válnak" - "baszd szájba a kurva anyádat te importált köcsög, mert téged én baszlak szíven a gyereked előtt - ha valaki elküldi a te címed is -, hogy sose felejtse el, a szüleje csak egy darab szar volt"

"ez pedig az agresszív és ostoba inszinuációd a a kognitív disszonanciád feloldására" - "kisfiam, örülj, hogy én gyaktam meg anyádat, mert ha az, akit apádnak hittél, még olvasni sem tudnál... idióta, ne bozgorozz, ha egy oláh cigány az apád... mit gondoltál, anyád szolizott veled terhesen?... remélem fejre ejtett kiskorodban, mert akkor még van esélye az unokáimnak..."

gondolom ez már az értelmiségi 2.1

mgdé 2020.05.03. 18:52:30

@alöksz róz:

Az a bajod, hogy te még nem boroztál Freund Tamással, vagy az, hogy 2,5 sornál több megírásánál már nem tudod hol tartasz a szövegben? :)

alöksz róz 2020.05.03. 18:57:09

@mgdé: csak nem azt akarod mondani, hogy te most a sir batest inszinuálod?

mgdé 2020.05.03. 19:02:36

@Womb Rаider:

Teknőcnéni, egy, az állam által vásárolt alapanyagok árát az üvegzseb programban keresd, ne nálam, én nem a személyi KSH-d vagyok. Kettő, a másik blogon te dicsekedtél az oly rentábilis kisüzemi maszkgyártással. Itt, kis hazánkban történően, nem Kínában.
Akkor hogy-hogy nincs szerinted alapanyag az állam számára IS, amikor rendkívüli helyzet (s ennek teljes eszköztára, mintha Debrecenben már alkalmazták volna ...), stratégiai iparágak és üzemek, az államkincstár is és az MNB jól áll, stb.

Az ötyét etesd ...

mgdé 2020.05.03. 19:04:00

@alöksz róz:

Miként, s mért tennék ilyet? Ő nem borozik, megírta. :P

Sir Bates dö Hól 2020.05.03. 19:06:46

@alöksz róz: legalább ragadt rád valami... nagyon rám lehettek kattanva, ha folyamatosan "sajtószemléztek" és citáltok... vagy a köreitekben hiány van rocksztárból;-)...

mgdé 2020.05.03. 19:09:49

@alöksz róz:

Amúgy, Árphádvére lipsshykém, ha nem olvasod az eredeti forrást, mert már nem érsz rá az új tanácsköztársaság 0/24 h-s kutatásától, akkor minek szólsz bele, ilyen amatőrséget még Lenyinként se mindennap ... :P

alöksz róz 2020.05.03. 19:20:42

@Sir Bates dö Hól: "komolyan mozartot akartad zeneszerzésre tanítani?"
:D

eszti..... 2020.05.03. 19:29:45

@alöksz róz:

ha szépen kéred, talán még a pólód is aláírja.

alöksz róz 2020.05.03. 19:31:08

@eszti.....: á, ugyan kinek kell egy "megbaszlak anyád hátán" póló...

eszti..... 2020.05.03. 19:36:20

@alöksz róz:

19.36 van. lassan 10 órája foglalkozol Sírrel egyszerre három poszt alatt, különböző neveken.
szerintem, már kinézted a póló helyét a falon. :D

alöksz róz 2020.05.03. 19:48:24

@eszti.....: szerintem pofátlan hazudozással nem fogod tudni visszaállítani a haverod renoméját, csak a tiedet küldöd utána. de te tudod, te vagy a stratégiai elemző :D

eszti..... 2020.05.03. 20:01:00

@alöksz róz:

hát, te sem a tiédet, több napja. lassan a túlórakereted is kimerül.... kézzelfogható eredmény nincs.... megéri? :D :D

eszti..... 2020.05.03. 20:10:10

@mgdé:

helló! alig bírom visszaolvasni a blogot, termeltetek rendesen. én hülye, meg a puszpangbokorral vívtam egész nap. :D

Sir Bates dö Hól 2020.05.03. 20:14:01

@alöksz róz: kisfiam, sanyikám, miért gondolod, hogy bármilyen renomét is vissza akarnék állítani? mint már jeleztem, én se nem a lájkvadász, se nem a tweeter/instagram generációja vagyok... inkább olvasd el az aranyágat, a frusztrációd meg engedd el... hogy megszívattad magad és bohóccá váltál, azt magadnak köszönheted, ebben az én szerepem a minimálisnál is kevesebb volt... maximum annyi, hogy nyomasztónak érzed intellektuális fölényem hozzád képest... pedig én csak kevésbé vagyok tudatlan, mint mások, mint te... tanulj meg gondolkozni és urald a nyelvet, már amennyire lehetséges az egyáltalán...

mgdé 2020.05.03. 20:18:21

@eszti.....:

Tanítónéni kérem, én nem is, én nem, én ma dolgoztam ... :)

eszti..... 2020.05.03. 20:18:51

speciel azon szórakozom, hogy a kannásbori+tótkurva titulusok után milyen renomé elvesztéséért kellene aggónom?

eszti..... 2020.05.03. 20:22:52

@mgdé:

vasárnap van, az Úr napja. ilyenkor csak hobbiból dolgozunk. valaki bokrot, valaki nickkeket nyeseget. igény szerint...

mgdé 2020.05.03. 20:31:47

@eszti.....:

muszáj volt, az oracle gyerek rosszul tudta az abc-t, meg kellett neki tanítanom a helyesen olvasást, s a vasárnap az könyves nap :)

eszti..... 2020.05.03. 20:35:16

@mgdé:

És lesznek, akik elszörnyülködvén
Ilyesféléket beszélnek egymásnak:
Miket össze nem fecseg ez az ember!
Hisz ez bolond, zárjuk el hamar,
Lázas hitét lehűti majd a magányosság.

Erre pedig csak azt mondhatom,
Az én akarásom nem bolondság,
Hanem tövigkalászos táblája a tibennetek
Még csak csirázó búzaszemeknek.

6.Lenin 2020.05.03. 20:47:44

@eszti.....:

Miért volt olyanod? Szerintem se kell olyasmi elvesztésért aggódnod, ami sose volt. Amit te annak hittél, az nem az.

eszti..... 2020.05.03. 21:13:58

@6.Lenin:

alexet kérdezd! ő aggódik érte. :D :D

hogy ráugrottál a témára! leskelődsz? :D :D

eszti..... 2020.05.03. 21:18:49

@mgdé:

majd szólok wombinak, hogy versekkel beléd lehet akasztani a szót. :D :D

eszti..... 2020.05.03. 21:20:44

@6.Lenin:

Vak, vak, vak
a kutyák így ugatnak,
az öreg csősz kivénhedett
eljárogál még egy hetet
nem sújt oda fütykösével
nem pöröl már istenével
nem káromol, nem is éber,
szeretne ő tán valamit,
de ha ő sem tudja, hogy mit,
cseléd volt, az istenfáját
néha megtömi pipáját....

6.Lenin 2020.05.03. 21:22:42

@eszti.....:

Érdekelnek a vicces, humoros dolgok. Alex nem a barátom, igaz nem is az ellenségem. Alex van.

eszti..... 2020.05.03. 21:35:04

@6.Lenin:

alex örök!!!

Mert benne élsz te minden félrecsúszott
Nyakkendőmben és elvétett szavamban
És minden eltévesztett köszönésben
És minden összetépett levelemben
És egész elhibázott életemben
Élsz és uralkodol örökkön, Amen

6.Lenin 2020.05.03. 21:37:50

@eszti.....:

Annyira sose szerettem elszakadni a világtól, hogy megkedveljem a verseket. Igaz, a gimiben is mindent megtettek, hogy megutáljam, az örökös "mire gondolt a költő" nevezetű faszsággal. Bár őrült szerelmes koromban még én is elkövettem néhányat.
A katonaságnál volt egy József A. díjas költő barátom, sokat beszélgettünk erről a "mire gondol a mester" nevezetűre. Jókat mulattunk rajta. Sok sznobnak fingja nincs ezekről.

De azért kösz. Van hangulata. Majdnem éreztem is a pipa füstjét, és bor ízét is. Bár én mindig tudtam, hogy mit is szeretnék.

eszti..... 2020.05.03. 21:44:09

@6.Lenin:

Pedig a líra nagy utazás. Valóban kiszakít a jelenből.
Ez az egyik kedvencem:

Garai Gábor: Június

Tudom, meghalnék idegenben;
ott még a fák sem ilyenek;
nem virít bodza a berekben,
akácok könnye sem pereg;
nem részegít a széna-illat,
nem villámfénnyel jön a nyár,
nem így táncol felhőn a csillag,
nem szédül az égtől a táj…

Meghalok itt is – : a gyönyörtől,
hogy a repceföld színarany,
hogy a lomb oly zöld szinte tombol,
s a kőnek is illata van;
hogy áll a búza nyers kalásza,
mintha világot nemzene,
s e tájon az lel csak magára,
ki végleg egyesült vele...

6.Lenin 2020.05.03. 21:49:43

@eszti.....:

Alex van. Néha nehéz kikerülni, belebotlik az ember, aztán továbblép.

Én tudom jól érezni magam a valóságban is. Rengeteg szép dolog van a Földön is. A felhők fölött még nem szívesen kergetnék angyalokat, majd, ha megunom a földi gyönyöröket, talán majd akkor.

eszti..... 2020.05.03. 21:56:45

@6.Lenin:

akarsz még alexről beszélni?

chrisred 2020.05.04. 05:39:17

@Szergej Szergejevics Szergejev: "Ami Görögország egészét illeti, ha azért kevés az öreg, mert a lakosoknak hamar leromlik az egészsége, az a koronavírus-járványt tekintve nem nagy előny, hiszen a krónikus betegségek (kóros elhízás, cukorbetegség, magasvérnyomás stb.) a korhoz hasonlóan kockázati faktort jelentenek."

Én nem látok ilyen összefüggést, a mediterrán népeket mondjuk a magyarhoz képest kevésbé sújtják az elhízással kapcsolatos problémák, nem is jellemző se az olaszoknál, se a spanyoloknál, hogy a fiatalabbak körében magas lenne a halálozási arány, ellentétben például az amcsikkal.

Womb Rаider 2020.05.04. 11:00:12

@mgdé: Még egyszer: mutass nekem egyetlen értékelhető adatot arra, hogy az állam valami irreálisan megemelt áron értékesíti a saját gyártású maszkjait.

Innen indult a történet, meg a mesével, hogy a gyógyszerész 600 Forintért kapja a maszkot.
Tényleg nem tudsz egyetlen választ sem a hülye hablaty nélkül lekörmölni?

mgdé 2020.05.04. 11:39:01

@Womb Rаider:

"meg a mesével" :D

Az a mese, hogy téged anya szült, kedves p.s.s. M.I.
Rád férne már egy újabb verziócsere, ez így nagyon Lenyinke szintű.

S ha "mese", akkor minek magyarázkodtál, hogy de az alapanyagárak, meg a kockázat, meg a jogos profit? :D

Womb Rаider 2020.05.04. 11:49:28

@mgdé: Még mindig nem látom, hol árulja, meg kinek, mennyiért, a kormány a 'nagyon drága' maszkokat. Innen indult a meséd.
Az már meg sem lep, hogy megint ügyesen mosol össze mondatokat, hogy eltereld magadról a figyelmet.
Részemről a téma lezárva, majd ha van a valódi kérdésre válasz, szólj.

mgdé 2020.05.04. 14:57:11

@Womb Rаider:

Rájöttem, miért vagy ennyire ideges. Jót röhögtem. :DDD
Szegény szerencsétlen te, valahogy mindenki téged akar keresztre ...

Nem innen indult. Onnan indult, hogy jelentősen felmentek a beszerzési árak,
s nem látom - bizonyára csak nem teszik közzé, nem híresztelik, mert tilos, a kis sikerek elhallgatását a brüsszel parancsba adta -, hogy az állam felhasználná a lehetőségeit ennek némi enyhítésére.
Ha itt-ott visszaolvasol, még ötlet is volt, már az erről szóló kommentek elején is. S bizonyára léteznek más megvalósítható ötletek is. A hírforrásaim címéhez, nevéhez meg semmi közöd. Szállítólevelük, számlájuk van, hivatalos érdeklődésre azon ott a beszerzési ár.

Amúgy meg, éjjen soká a polgári erkölcs, további jó nyerészkedést! :D

Womb Rаider 2020.05.04. 18:09:03

@mgdé: Ja, szóval ennyi. Rájöttél.. mik vannak?
:)

meg sem tudsz lenni a szokásos hazugságaid nélkül. Te rögtön a dolgok mögé látsz, de olyannyira, hogy rögtön olyasmit is meglátsz, ami valójában nincs is. Csak így érdemes. Ha már mellébeszél az ember, akkor tegye azt kreatív-offenzív módon. Egy pillanatra se adjon lehetőséget arra, hogy bárkinek kétsége támadjon: ő irányítja az eszmecserét.

Egyetlen icuri-picuri dologról sikerült megint elfeledkezni, ez pedig a kérdésre adandó válasz vol. Hogy is kerülhette el a figyelmed? Nem is értem.. túl szétszórt vagy.. esetleg?

Hol forgalmaz az állam (szerinted bűnösen magas áron) azokból a maszkokból.. 'nyerészkedve'... saját előállításban? Miért nehéz erre válaszolni?

"A hírforrásaim címéhez, nevéhez meg semmi közöd. Szállítólevelük, számlájuk van, hivatalos érdeklődésre azon ott a beszerzési ár."
Perszepersze... haccá' forintért vesznek szegények valamit, amit még végfelhasználói áron sem láttam sehol többért. Valójában ennél jellemzően alacsonyabb a kis kiszereléses ár IS. A nagyobb tételnél meg végképp kedvezőbb.
Az államnak nem nagyon kell a 'maszk piacba' belefolynia, ott van elegendő , a lakossági igényeket lefedő kínálat. Vásárolni meg nyilván nem onnan fog, amikor van saját gyártás és folyamatos beszerzés is (nem csak maszk, hanem egyéb védőeszköz esetében)
Te inkább gondosan elmagyarázod, hogy én valójában mit gondolok, miért gondolom és megfejeled egy rettentő műfelháborodással. Ügyes, csak ne ismernélek már.. így uncsi.

"Amúgy meg, éjjen soká a polgári erkölcs, további jó nyerészkedést! :D "
Ja, hát így megy ez. Mennyivel polgáribb lenne állami támogatásokból foglalkoztatni az alkalmazottakat és különféle csatornákon leszívni állami segélyeket.. ja, tényleg.

mgdé 2020.05.04. 18:59:52

@Womb Rаider:

"Mennyivel polgáribb lenne állami támogatásokból foglalkoztatni az alkalmazottakat és különféle csatornákon leszívni állami segélyeket."

Már megint miről süketelsz? Bug van a progiban? :D

"különféle csatornákon leszívni állami segélyeket"
Ja-ja, ebben a részletben egyetértünk, én sem engedném meg sem lölönek, sem piftinek az ilyet, ha nagyobb vitorláskikötőt akarnak, kubikoljanak maguk, puszta kézzel.

Mire? Az én kérdésem az volt, miért nem gyárt és árul elfogadható áron, amikor az eszközei meglennének ehhez? (A munkaerő "bérbe adása" nem ez a kategória.) Az, hogy az üldözési mániád a kognitív képességeidet is rongálja, arról nem tehetek.

Szabó Miklós János 2020.05.04. 19:52:17

@Sir Bates dö Hól: "miért kellene bármit is fizetnem állampolgárként bármilyen szükséges védőeszközért"

Miért kellene fizetned egy használati cikkért? Mint az összes többi használati cikk esetében:
- Azért, mert az előállítás, forgalmazás sincs ingyen.
- Azért, hogy megbecsüld, és ne bánj vele pazarlón.
- Azért, mert Magyarországon immár 30 éve piacgazdaság van.

Kipróbáltuk a kommunizmust 40 évig: nem vált be. Ideje továbblépni.

@mgdé: "jelentősen felmentek a beszerzési árak, s nem látom - bizonyára csak nem teszik közzé, nem híresztelik, mert tilos, a kis sikerek elhallgatását a brüsszel parancsba adta -, hogy az állam felhasználná a lehetőségeit ennek némi enyhítésére."

Piacgazdaság van, öreg...

Azért ment fel az ár, mert felment a kereslet is (a maszkok iránt is, meg ebből következően az alapanyagok iránt is), és ha a készletek/kínálat (világszinten is) véges, akkor ez felhajtja az árakat.

De ha minden jól megy, ez a magasabb ár majd azt üzeni az alapanyaggyártó, maszkgyártó vállalatoknak, hogy érdemes fokozni a termelést, mert ezen a terméken most magas az árrés; és új cégeket is bevonz majd az iparágba, így megszűnhet a készlethiány.

Így működik a kapitalizmus.

Womb Rаider 2020.05.04. 20:02:20

@mgdé: Az állam gyárt és juttat maszkokat azokra a helyekre, ahol arra szükség van. A lakosság ellátása ezen a téren nem monopol feladat. Ki ne találd már. Az is szép, hogy hellyel-közzel a saját 'alkalmazásában' állókat ellátja, mert valami kifürkészhetetlen okból nálunk tehetősebb és 'liberálisan demokratikusan fejlettebb' országokban ez sem megy még mindig..

Nyugodt lehetsz, a következő járványt már nem fogja a kormány letolt gatyával várni, mint miként ezt tette a világ kb. összes kormánya és lesz felhalmozva jelentős készlet és lesz kidolgozva gyártási struktúra. Nem feltétlen folyamatos üzemben, de bevethető módon. Ugyanezt tette a fertőtlenítő szerek kapcsán is. Ott is saját kapacitásból oldotta meg az ellátást.. persze az ott igényelt alapanyagok idehaza is elegendő volumenben álltak rendelkezésre és nem igényeltek célgépeket a gyártáshoz.
(nem azért, mert egy maszk-hajtogató-hegesztő gép valami hűdeháde cucc, ha van dokumentáció, vagy működő modell, úgy kb 2 hét alatt össze lehet rakni, nulláról. Van erre idehaza gyártókapacitás, legfeljebb most nem Kína másol le egy protót, mint az szokásuk, hanem egy célgépgyártó cég klónoz egy kínából származó gépet (aminek eredetijét persze ők is lenyúlták..anno..)
Így megy ez a mi kis falunkba'
Egyébként meg mivel felállt a kínai gyártás, simán megkapod a maszkot .2$/db áron kereskedelmi mennyiségben. Ennyiért már lehet, hogy idehaza, saját kapacitásból és kínai alapanyagból sem hozod ki, saját munkaerővel. Volt időszak, amikor ez nem működött..

"Az, hogy az üldözési mániád a kognitív képességeidet is rongálja, arról nem tehetek. "
Attól, hogy paranoiás vagy, még lehet, hogy üldöznek;)
De nem is értem, miért is foglalkozol ennyire behatóan ezzel a témával..

Nem sikerül javítanod az arányokon.. még mindig túl sok a süketelés, kevés a konkrétum.De csúsztatni azért csúsztatsz.

mgdé 2020.05.04. 20:18:28

@Womb Rаider:

"Így megy ez a mi kis falunkba'"

Korábban meg még úgy ment, hogy az ügyes, élelmes, kockáztatni :D merő nerasszony tőkével csendestársként beszáll a maszkgyártásra átállt kisüzembe, 180 db/perc, óra, nap, hét hónap, év. :D

Az üldözési mániád ezek szerint már a memóriád is erősen rontja.

Womb Rаider 2020.05.04. 20:35:46

@mgdé: Szóval továbbra sem tudsz mellébeszélés nélkül kommunikálni.
Blöfföltél és most próbálsz kiseggelni, de olyan nevetséges módon, hogy nem kínozlak tovább. Egész fórumos jelenléted erről szól. A szófacsarásról, a személyeskedésről, a képzelgésedről. Konkrétumok csak nyomokban, de arc akkora, hogy lelóg a széles vászonról is.

A kormány a szükséges mértékig merül a védőeszköz termelésbe. Készleteket kellett képezni, ezt saját gyártás nélkül csak beszerzéssel lehetett megoldani, mostanra normalizálódik a helyzet, a manufaktúra helyett nagyobb termelő kapacitás jött létre, az átmeneti megoldások helyett kezdenek optimalizálni, de nem lesz Nemzeti Maszk Manufaktúra, Lölö nem fog maszkot gyártani.. ha tenné, akkor azon vinnyognátok, erre nagy összegben mernék fogadni.
Meg lesznek, akik egy ideig gyártanak, amíg rentábilis, aztán a gép megy keletebbre.. vagy a kukába, esetleg egy raktárba, de az árát már régen megtermelte.
Változik a helyzet, nyilván a válaszok is változnak. Alapanyagot jelenleg se nagyon gyártanak idehaza, ez volt az elején is a legszűkebb keresztmetszet, mára bármilyen , konfekcionált alapanyag elérhető. A jövőre nézvést majd az erre hivatottak eldöntik, hogy mi az a gyártási volumen, amit határon belül kell tartani.
Te pedig erkölcsi piedesztálodról oszthatod az észt, a munkamegosztás keretein belül.. ;)
Vagy élhetsz a hobbidnak..

Sir Bates dö Hól 2020.05.04. 22:39:01

@Szabó Miklós János: kicsi fidelitaszos cicafiúka, KÖTELEZŐ LESZ VISELNI A MASZKOKAT, MERT JÁRVÁNYÜGYI VESZÉLYHELYZET VAN, Tini Troll Teknőc, te, anyádmajma...

Sz'al így kurvára nem állja meg a helyét amit írtál, miszerint:
"Miért kellene fizetned egy használati cikkért? Mint az összes többi használati cikk esetében:
- Azért, mert az előállítás, forgalmazás sincs ingyen.
- Azért, hogy megbecsüld, és ne bánj vele pazarlón.
- Azért, mert Magyarországon immár 30 éve piacgazdaság van.

Kipróbáltuk a kommunizmust 40 évig: nem vált be. Ideje továbblépni."

Akkor a rendőrök és katonák és egészségügyi dolgozók is fizetni fognak ezekért? Mert akkor lehetne vitaalap, de így;-)... intellektuálisan legalább olyan alja vagy, mint az, aki még gondolkodik, hogy felegyenesedjen-e vagy sem, cicafiú...

Sir Bates dö Hól 2020.05.04. 22:41:54

@Szabó Miklós János: "Piacgazdaság van, öreg...

Azért ment fel az ár, mert felment a kereslet is (a maszkok iránt is, meg ebből következően az alapanyagok iránt is), és ha a készletek/kínálat (világszinten is) véges, akkor ez felhajtja az árakat.

De ha minden jól megy, ez a magasabb ár majd azt üzeni az alapanyaggyártó, maszkgyártó vállalatoknak, hogy érdemes fokozni a termelést, mert ezen a terméken most magas az árrés; és új cégeket is bevonz majd az iparágba, így megszűnhet a készlethiány.

Így működik a kapitalizmus."

nem b+, te "okleveles közgazdász", így a buborékok jönnek létre anyádmajma... gondolom te is vették tulipánhagymát...

mgdé 2020.05.04. 22:56:11

@Womb Rаider:

Szóval, ha felidézem, korábban mit is mondtál ugyanennek kapcsán, az mellébeszélés. :D

p.s.s. M.I. mondja, nagyfejű ...

chrisred 2020.05.05. 05:33:02

@Szabó Miklós János: "Miért kellene fizetned egy használati cikkért? Mint az összes többi használati cikk esetében:
- Azért, mert az előállítás, forgalmazás sincs ingyen.
- Azért, hogy megbecsüld, és ne bánj vele pazarlón.
- Azért, mert Magyarországon immár 30 éve piacgazdaság van."

Akkor például az ingyenes tankönyv vagy az ingyenes iskolai étkeztetés az kommunizmus?

chrisred 2020.05.05. 05:33:02

@Szabó Miklós János: "Miért kellene fizetned egy használati cikkért? Mint az összes többi használati cikk esetében:
- Azért, mert az előállítás, forgalmazás sincs ingyen.
- Azért, hogy megbecsüld, és ne bánj vele pazarlón.
- Azért, mert Magyarországon immár 30 éve piacgazdaság van."

Akkor például az ingyenes tankönyv vagy az ingyenes iskolai étkeztetés az kommunizmus?

Womb Rаider 2020.05.05. 09:21:37

@chrisred: "Akkor például az ingyenes tankönyv vagy az ingyenes iskolai étkeztetés az kommunizmus? "

Nem, az szimplán befektetés. A társadalom felemelkedésébe. A másik kissé speciálisabb, ott szimplán annyi az ok, hogy a szülők egy csoportjára nem lehet pénzt bízni, mert az amúgy a világ sok részén meglévő családtámogatási rendszerek által folyósított pénzek nem a kíván helyen landolnának, nem a támogatott gyerekre fordítódnának.

Abban is tökéletesen igaza van SzMJ-nek, hogy annak, ami könnyen (ingyen) jön, sok becsülete nincs.. de erről talán nem a támogató tehet.

Womb Rаider 2020.05.05. 09:24:51

@mgdé: "Szóval, ha felidézem, korábban mit is mondtál ugyanennek kapcsán, az mellébeszélés. :D"

Az gond mindig ott van, hogy te idézel egy fél mondatot és megtöltöd a saját elképzeléseidhez igazodó mögöttes tartalommal. Aztán már úgy kezeled, mintha én mondtam volna.

De tudod te, miről beszélek, blöfföltél, de meglepő lett volna, ha pont most ismernéd el. Inkább elkommunikálod.. egy mgdé nem hibázik.

Womb Rаider 2020.05.05. 09:29:58

@Sir Bates dö Hól: A buborék akkor buborék, ha már kipukkant. Lesz olyan is. De a mostani járvány után bizonyos szokások (és kormányzati-védelmi stratégiák) megváltozása bezony szélesíteni fogja a keresletet. Hozzászoknak az emberek a járvány idején való maszk viseléshez, több maszk fog fogy szumma Európában (idehaza is) mint eddig.
Régen láthatósági mellényt, vagy kerékpáros bukósisakot se nagyon árult senki, mostanra a lassan bővülő kereslet jelentkezik (amit egy expanzív szakasz előzött meg, amikor kötelezővé tették..) de a 'buborék' nem pukkant ki, egy stabilizálódott helyzet jött létre.

chrisred 2020.05.05. 10:25:31

@Womb Rаider: Ahogy az ingyen juttatott védőmaszk is ugyanolyan közegészségügyi befektetés lenne. Semmi köze a kommunizmushoz.

Womb Rаider 2020.05.05. 10:36:58

@chrisred: Látszatintézkedés.. nem is nagyon látsz rá példát. Másrészt a teherviselés közös kell legyen, no és az államnak nincs pénze, ha mindenkinek 'visszaosztana' természetben (maszk) akkor adna a szarnak egy pofont. Személyre lebontva nincs napi 100 Ft se, amit megspórolhat a polgár, kumulálva azért mégis jelentős összeg, amit jelenleg talán fontosabb dolgokra is lehet költeni.

chrisred 2020.05.05. 10:53:23

@Womb Rаider: qubit.hu/2020/04/11/az-eddig-peldasan-vedekezo-szingapur-is-elesett-szigoru-korlatozasokat-kellett-bevezetnie

"Aztán április 3-án Lee Hsien Loong miniszterelnök a koronavírusról szóló harmadik tévébeszédében azt mondta, a kormány már nincs ellene a maszkviselésnek, sőt minden háztartásnak ingyen adnak néhány újrahasználható darabot."

Sir Bates dö Hól 2020.05.05. 11:22:52

@Womb Rаider: azt már tisztáztad kommentjeiddel, hogy sem a bölcsészet egyetlen ágához, sem a jogtudományhoz nincs sem affinitásod, sem elméleti megalapozottságod, akkor most a közgazdaságtudományt is kipipálhatjuk, maximum egy gyártásvezető üzemmérnök vagy...

és az is nyilvánvalóvá vált, hogy szerinted azok, akik közösségi felajánlások által finanszírozva gyártják a plexi maszkokat és juttatják el az egészségügyi személyzetnek -átvállalva az inkompetens kormányzat kötelező feladatait-, azok lúzer balfaszok, hiszen akár milliós profitra is szert tehetnének... miként te is, a maszkgyártással, melyet megpróbálsz "karitatív tevékenységnek" beállítani részedről, pedig az semmi másról nem szól, csak a veszélyhelyzetből profitálásról, mert ad1/ vagy szart gyártású, hiszen nem lehet minősített terméket gyártani ennyi idő alatt (nulláról, most gépsort véve nem tudtad terméked miősíttetni); ad2/ vagy egy már gyártó üzembe szálltál be a konjuktúrát kihasználva, kvázi "háborús nyerészkedőként"... ennyit tudsz, ilyen vagy... sz'al mikor mászol le a fáról véglegesen és egyenesedsz fel képmutató harmadik csimpánz?...

Womb Rаider 2020.05.05. 11:50:51

@Sir Bates dö Hól: Te, Szőr... nekem ne tartson erkölcsi prédikációt egy aranykoszorús vesztegető. Azé' ez mégi milyen már?
Nálatok alapkövetelmény, hogy az információ hiányát a képzeletetekkel (ami amúgy a szocializációtoktól determinált, nokiás pajtás..)

"és az is nyilvánvalóvá vált, hogy szerinted azok, akik közösségi felajánlások által finanszírozva gyártják a plexi maszkokat és juttatják el az egészségügyi személyzetnek"
Tehát nem ingyen gyártják? Nahát..

Semmit nem próbáltam karitatívnak feltüntetni,
"mert ad1/ vagy szart gyártású, hiszen nem lehet minősített terméket gyártani ennyi idő alatt (nulláról, most gépsort véve nem tudtad terméked miősíttetni); "
Nem a minősítettség a lényeg, hanem a minőség. Persze te húzhatsz PET palackot a fejedre, vagy kukazsákot.. ahogy jólesik... de megnugtatlak, a maszk minősége nem a gyártósoron múlik, hanem azon, milyen nyersanyagból gyártasz és hány rétegű a maszk.. estelg, hogy milyen vastag és merev a drót. Ja, és nem kell hat hétig használni.. a házilagos , porrongytól a kinyúlt mackónadrág száráig mindenből kendácsolt cuccoknál nyilván jobb, aztán ugye az végképp nincs minősíttetve.

És ne hadoválj, hogy melyik kormány inkompetens, melyik kormány nem végzi el a házifeladatát.
Söprögess a portád előtt.. a pofátlanság netovábbja, amit itt levágsz, miközben nálatok némileg gyászosabbak az adatok, mint errefelé...
" azt már tisztáztad kommentjeiddel, hogy sem a bölcsészet egyetlen ágához, sem a jogtudományhoz nincs sem affinitásod, sem elméleti megalapozottságod, akkor most a közgazdaságtudományt is kipipálhatjuk, maximum egy gyártásvezető üzemmérnök vagy..."

Legalább a pulmonológiát nem keverem az immunológiával.. az is valami..

mgdé 2020.05.05. 12:46:54

@Womb Rаider:

"megtöltöd a saját elképzeléseidhez igazodó mögöttes tartalommal"

Bocs, de nem. Eléggé archetípus vagyok, erről komoly papírom van :D , s NEM ezé.

Az üldözési mániád sajnálatos következményeit pedig ne rám próbáld önteni, teljesen felesleges próbálkozás.

"Blöff". :D Na ja. Mert ha x és tőle függetlenül y is - akik ezzel foglalkoznak - mond nekem valamit, s te, aki meg csak kommenteléssel foglalkozol, úgy vélekedsz, nem úgy van, akkor csakis neked lehet igazad. :D Ehhez azért még fejletlen vagy, kedves p.s.s. M.I. Majd úgy 20-30 verzióváltás múlva. Ha meg gyors sikerekre vágysz, inkább foglalkozz az <1 + (4 vagy 8)> -cal.

mgdé 2020.05.05. 12:52:18

@Womb Rаider:

"porrongytól a kinyúlt mackónadrág száráig mindenből kendácsolt cuccoknál"

A bőrtangát bezzeg buzgón ajánlgatod ... Bárhová ... :D

Womb Rаider 2020.05.05. 13:06:18

@mgdé: Tehát az állam nem árusít maszkokat, se olcsón, se drágán. Ez a lényeg.

"hogy még az "állam" által gyártott, a járvány kezeléséhez szükséges termékeknél sem csak az alapanyagár növekedés miatti költségnövekedéssel mentek fel az árak."
Hanem? Értelmezhetetlen faszságot írsz.

Womb Rаider 2020.05.05. 13:09:57

@mgdé: "A bőrtangát bezzeg buzgón ajánlgatod ... Bárhová ... :D "

Látod, még ennyire irreleváns kommentnél sem tudsz precíz lenni, rögtön igyekszel átkölteni a másik által leírtakat. Véredben van a hamisítás.. szánalmas, ne is haragudj. Önmagaddal beszélgetsz, de legalább jól szórakozol.
Ez is valami.

Sir Bates dö Hól 2020.05.05. 13:11:29

@Womb Rаider: de, ingyen gyártják és TÉRÍTÉSMENTESEN juttatják el az egészségügyi személyzetnek... akkor ismét vagy a funkcionális analfabétizmusod vagy a sunyi (és ostoba) csúsztatásod ismételt prezentációját láthattuk...

"Tehát:pulmonológia =/= immunológia."
nem úgy néz ki, mert a pulmonológia≠immunológia a helyes;-)... s senki sem beszélt se önmagában a pulmonológiáról, sem az immunológiáról, csak téged a kognitív képességek alacsony szintje funkcionális analfabétizmusra kárhoztat, de ezt senki sem vitatja, csak te, ellenben majd' minden kommentedben megerősíted az előbbi axiómát....

semmi erkölcsi prédikációt nem találsz egyébként a hozzászólásomban, csak rögzítették, hogy képmutató vagy, mert a profitéhséged karitatív tevékenységnek próbálod feltüntetni... az nem erkölcsi prédikáció, csak rámutattam a szavaid és tetteid közti ellentmondásra... egyébként meg annak van joga "erkölcsi prédikációt" tartani, aki nem festi magát... te fested magad, egy "útálatos festett bálvány" vagy;-)...

(ha képes lennél értőn olvasni az Isteni színjátékot, akkor a Salome allegóriát is értetted volna a másik blogon @mgdé: tollából... de te az értelmiség 2.0 vagy;-)... )

mgdé 2020.05.05. 13:15:45

@Womb Rаider:

Igazad van!!!!! Nagyon értesz hozzá!!!!

Akkor megengedsz csak egyetlen apró kis kérdésecskét,
kedves buborékszakértő közgazdász-kiscsillag?

A láthatósági mellények ára jelenleg sokszorosa a fellendülés előtti mellényáraknak?

(trabant-mellényt bentley-mellényhez, kérlek, ne hasonlíts, az olyan "érvet" majd az ötyében trükközd el.)

Womb Rаider 2020.05.05. 14:05:40

@Sir Bates dö Hól: Látom, nem tüzelted el még az összes lapot az idegen szavak szótárából... bár már melegek a hajnalok a híd alatt, talpad is szőrös.. minden oké :)
"nem úgy néz ki, mert a pulmonológia≠immunológia a helyes;-)." Sikerült azért a saját szinteden 'hozzátenni' a témához..
"(ha képes lennél értőn olvasni az Isteni színjátékot, akkor a Salome allegóriát is értetted volna a másik blogon mgdé: tollából... de te az értelmiség 2.0 vagy;-)... ) "
Allegória, ja.. ha csak úgy nem... de azért megállt az szimpla zsidózásnak is, de hát egy úr adjon már magára. És most jöhet a mese a rengeteg zsidó barátról :) De felőlem kedvedre olvasgathatsz, ám néha már az is elegendő lenne, ha azt elolvasnád és megértenéd, amit a másik ír. Ez sem szokott menni, szóval fokozatosság, szerénység.

"mert a profitéhséged karitatív tevékenységnek próbálod feltüntetni."
Pontosítsunk: te ezt próbálod belemagyarázni.. allegórikusan :)

"egyébként meg annak van joga "erkölcsi prédikációt" tartani, aki nem festi magát."
Aha... de te amúgy mást sem csinálsz, csak magad bálványozod a B1-en. Ennyi az életed.
"s senki sem beszélt se önmagában a pulmonológiáról, sem az immunológiáról, csak téged a kognitív képességek alacsony szintje funkcionális analfabétizmusra kárhoztat,"
De, bizony, hogy én pulmonológiai státusztról beszéltem, te meg elkezdtél kóstolgatni, hogy hát én már beégtem ezzel régebben.. Oszt még immunológiai értelemben sem, már ha végigkövetted a beszélgetést és a mellé linkelt olvasmányokat..
De ez full lényegtelen. Ostobán, reflexből toltad a személyeskedő gyökérséged, mert hát ez a te bölcsészettudományod valójában.

" de, ingyen gyártják és TÉRÍTÉSMENTESEN juttatják el az egészségügyi személyzetnek..."

Egészségükre.. csak nem értem, ha ennyi a tőről metszett irgalmas szamaritánus, akkor miért nincs még mindig elegendő ezekből a védőeszközökből? Nem jön a gyarmatáru a megszokott tempóban?

Jobban tennéd, ha te (is) megmaradnál az ismert és hiteles tények elemzésénél (azzal is meggyűlik a bajod) nem képzelegnél és nem próbálnád suta mozdulatokkal kiszínezni a makacsul fehérlő foltokat.
(manapság már az is karitatív tevékenység, ha az ember időben befizeti az adóit... és a krízis kezeléséhez nem vesz igénybe külső, közösségi forrásokat)

@mgdé: "
A láthatósági mellények ára jelenleg sokszorosa a fellendülés előtti mellényáraknak?"

Nem követtem az árváltozásokat, de nyilván voltak kilengések, viszont nem hiszem, hogy szinte azonos időben globálisan megugró kereslet jelentkezett volna láthatósági mellényekre. A kereslet nőtt.. a kínálat azért képes volt követni.

Másrészt, (de te ezt is ignorálod, hiszen nem erősíti a te véleményed..) már most is jelentősen visszaesett a maszkok nagy tételre vetített ára, amire csak a szállítási költség rakódik rá, ami viszont a rendelkezésre állás időpontjára van hatással.
Nyilván légi hídon picit húzósabb, mint hajón/szárazföldön..
$160000/1m db áron jó minőségűt kapsz, $200 000-ért már a strapabíróbb fajta van. A hulladék egyrétegűt nem tudom.

Továbbá majd várjuk meg, milyen árszinten stabilizálódik a maszkok átlagára.. ne a tranziens időszakot próbáld már hozzámérni egy évek óta beállt termék árszintjéhez.

alöksz róz 2020.05.05. 14:57:39

@mgdé: csak nem azt akarod mondani, hogy azért beszélsz megint mellé, mert nem tudsz mit válaszolni?

mgdé 2020.05.05. 15:00:36

@Womb Rаider:

Jó, megvárom. :) Ez elfogadható felvetés.
(Persze, de csakis az elvárt ellenkezés kedvéért, felmerült bennem az is, hogy inkább megállítom az időt itt és most.)

(Valószínűsíthetően magasabb ár lesz, mint a kiinduláskor volt - egyrészt tartalékolnak is majd, másrészt közelfogadottabb, magától értetődőbb lesz a korábbinál nagyobb felhasználás, a nem koronás, de egyéb nyűgű időszakokban is (lásd a japán minta) -, de nem a többszöröse.)

Az nem volt az, hogy nem hiszem el, hogy felment ...

mgdé 2020.05.05. 15:04:20

@alöksz róz:

Mire, Rózsika drága?

Olvasod a többi blogot is? :D

(A keresett számtartomány az 5-600.
Hogy mi is ez, annak járj magad utána.)

alöksz róz 2020.05.05. 15:49:23

@mgdé: csak nem azt akarod mondani, hogy azért írsz zagyvaságokat, mert nem jött be a "nekem olyan ismerősöm van, hogy" kezdetű meséd, valamint 5-600??

Sir Bates dö Hól 2020.05.05. 15:57:40

@Womb Rаider: Muci, te így kezeled a kognitív disszonanciád... ezért olyan az életed amilyen, ellenben nem én vagyok az ingyenes pszichoterapeutád, azért fizess annak, aki meghallgat, bár nem vagy egy komplikált eset...

mgdé 2020.05.05. 16:21:25

@alöksz róz:

Ki nem jött be még, kedves Rózsika? :D
Akkor majd bejön később.

Még mostanában is sor áll a patika előtt.
Ugyan már nem 4x-es a forgalma, de még most is 2,5-3x-os.
Hiába, hála neki, a vidéki középosztály gazdag!

alöksz róz 2020.05.05. 16:35:08

@mgdé: csak nem azt akarod mondani, hogy azért beszélsz mindig összevissza zöldségeket, mert sor áll a patika előtt?

mgdé 2020.05.05. 17:20:54

@alöksz róz:

A zöld keresztet csak te látod zöldség-gyümölcsnek, a zöldpaprikát máskor ne a szemedbe dörgöld.
Tudom, kényszerűségből az optika bolt is bezárt, egész közelről kell hát szemügyre venned. De a virnyák legyőzéséhez bizony neked is komoly áldozatokat kell hoznod! Kérsz még egy zsebkendőt?

alöksz róz 2020.05.05. 17:30:43

@mgdé: csak nem azt akarod mondani, hogy azért írod a sok hülyeséget, mert zárva van az optika, így nem is látod mit írsz, és ráadásul még a bor is kabócás?

mgdé 2020.05.05. 17:34:59

@alöksz róz:

Ja-ja, teljesen jól érted, a barátnőm optikus és hegedűn játszik.
Ha nem lenne fss-es, feleségül venném.

Womb Rаider 2020.05.06. 09:33:13

@mgdé: "Még mostanában is sor áll a patika előtt.
Ugyan már nem 4x-es a forgalma, de még most is 2,5-3x-os.
Hiába, hála neki, a vidéki középosztály gazdag! "

Igen, valamelyest TALÁN emelkedett a forgalom.. de félrevezető lehet, ha az utcán állókbó következtetsz erre.. mert régen benn állt a sor. Most a SPAR előtt is áll, a bio-bolt előtt is áll.. mert egyötöde kosarat raknak ki, hogy ne legyen tömegnyomor a pénztáraknál..
Ami plusz forgalmat generál, az némi maszk, kézfertőtlenítő.. apróságok. De a gyógyszerfogyasztás nem hiszem, hogy akkorát lépett volna.. mert miért is? A vitaminok? Talán.. de azt sokan megveszik netről, más üzletekből..
Valamint sorokat generál az idősek vásárlási sávjából kiszoruló korosztály is, azzal, hogy rövidebb idő áll rendelkezésükre.

mgdé 2020.05.06. 16:25:41

@Womb Rаider:

Abban a két patikában, amelyekről tudok, egyértelműen emelkedett, s így.
Hogy más helyeken hogy alakult, azt nem tudom.
(Az valamit azért jelez, hogy gyógyszerész, gyógyszerész szakasszisztens, gyógyszerész asszisztens álláshirdetés most is bőven van. Csak hát, a legprofibb szakács végzettsége sem jó oda.) Hogy mely tételek forgalma nőtt jelentősen, arról tippjeim, hallomásom van, statisztikát most ne várj. Hogy szegényebb helyeken is ugyanilyen-e a forgalmi grafikon, azt nem tudom, az infóim 'nemszegény' környékről származnak.
Nem az általam az utcán látottakból következtetek :) de ezt már leírtam ...

Womb Rаider 2020.05.06. 16:35:15

@mgdé: Nehéz itt pontosan (tisztán) látni.
www.azenpenzem.hu/cikkek/a-bankok-viszik-el-a-patikak-hasznat/6605/

"Az valamit azért jelez, hogy gyógyszerész, gyógyszerész szakasszisztens, gyógyszerész asszisztens álláshirdetés most is bőven van."
Talán azt, hogy a gyógyszertárak nem tudják megfizetni (néhol..) az alkalmazottaikat?

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/gyorssegelyre-varnak-a-patikak-2-2087784/
A KIVA is jelez azért ezt-azt..

Egyébként még az jutott eszembe, hogy most elég sok embert hazacuccoltak a kórházakból így a gyógyszerezésük is kikerült a központi ellátás területéről, a hozzátartozóknak kell beszerezni a gyógyszereket.

mgdé 2020.05.06. 17:45:55

@Womb Rаider:

Nem tudom milyen az eloszlásfüggvény, de tudok havi nettó 370-et kereső, meg havi 170 nettót kereső szakasszisztensről is. A sima asszisztens pár tízezerrel kevesebbet, a diplomás gyógyszerész pedig jóval többet keres ennél. De már a sima asszisztens is kötelezően OKJ-s végzettségű, tehát akárki nem állhat be sem recipét átvenni, sem a raktárban pakolgatni.

(Az "Egyébként"-hez: Meg pl. az első ijedelemben az állandó gyógyszerezésre szorulók gyorsan megvettek a havi adag helyett két-három havi adagot is, már amiből lehetett. S állítólag a kék pirula és tsai forgalma is megnőtt. :D)
süti beállítások módosítása