B1 blogcsalád



A németek felajánlották Orbánnak, válasszon a pénz és az autokrácia között

2020. február 14. - nickgrabowszki

Egyszer már bejött. meror.jpg

Pár napja írtunk arról, nem lehet tudni, miről tárgyalt és megállapodott-e egymással a német kancellár és a magyar miniszterelnök hétfőn Berlinben. Azt valószínűsíteni lehetett, hogy a legkurrensebb európai téma, az Unió 2021-2028 között költségvetésének ügye volt a középpontban.

Arról azonban nem sokat lehetett tudni, megállapodott-e Merkel Orbánnak, és ha igen, akkor miben. Előtte semmitmondóan nyilatkoztak, utána meg sehogyan sem.

Most alighanem megvan a válasz. Az Európai Parlament 4 frakciójának (a jobbközép-néppárti, a balközép-szociáldemokrata, a liberális-centrista és a zöld) vezetői levelet írtak az Európai Tanácsban, amelyben arra az esetre, ha nem teljesítenék a feltételeiket

az EP vétójával fenyegetőztek.

A fenyegetést komolyan kell venni, mert az EP hozzájárulása nélkül a költségvetés nem tud életbe lépni, a fenti 4 frakciónak pedig együtt többsége van a testületben. A kvázi kormánytöbbségnek két érdemi feltétele van a költségvetés elfogadásához:

  1. nem csökkenhetnek a mezőgazdasági és kohéziós támogatások,
  2. egyértelmű jogállamisági feltételekhez kell kötni a pénzek folyósítását.

Magyar szempontból az első feltétel pontosan megegyezik Orbán Viktoréval, aki tisztességtelennek és elfogadhatatlannak nevezte a még a finn soros elnökség által készített eredeti tervezetet, amely szerint a Magyarország számára juttatott támogatások akár 20-25 százalékkal is csökkentek volna, és - a 4 többségi frakcióhoz hasonlóan - ugyancsak vétóval fenyegetőzött arra az esetre, ha az a változat kerül a Tanács elé.

A második feltétel viszont tökéletesen ellenkezik Orbán szándékaival: ő nem fogadja el, hogy Brüsszel és a többi tagállam korlátozni akarja uralmi szándékait. A többségi frakciók ugyanakkor a költségvetés védelmében prioritásnak nevezik egy új mechanizmus létrehozását azzal szemben, aki

rendszerszinten fenyegeti a jogállamiságot és/vagy az uniós értékeket.

A frakcióvezetők leveléből az következik, hogy nincs vagy-vagy. A kettő párban repül:

csak akkor nem csökken a támogatás, ha a folyósítását jogállamisági feltételhez kötik.

A képviselőcsoportok levelét elsőként a német Manfred Weber írta alá, 

  • akinek bizottsági elnökké választását Orbán megakadályozta,
  • a frakcióvezetőségét viszont ugyanő (illetve emberei) már támogatták,
  • és aki a Fidesz EP-képviselőinek (akik a néppárti frakcióban ülnek) a nevében is nyilatkozott a vétóról a jogállamisági feltétel nem teljesítése esetére.

mw.jpgAz messzemenően valószínűtlen, hogy Weber saját kormányának felhatalmazása nélkül részt vett, sőt élére állt volna egy akciónak. Az sokkal inkább elképzelhető, hogy Berlin kifejezett kérésére tetteÍgy hát alkalmasint ez a merkeli ajánlat Orbánnak (és egyúttal a lengyel kormánynak is):

marad a pénz, ha visszavesznek a despotikus, diktatórikus, autoriter törekvéseikből.

Ezt Merkel egyszer már eljátszotta Orbánnal, és akkor bejött. Hogy a felcsúti nemzetvezető ne csatlakozzon Putyinhoz, és ne vezesse ki Magyarországot az EU-ból, a német kancellár 2014-ben közbenjárt annak érdekében, hogy az előző büdzséből mostanáig Magyarországra jutott a legtöbb uniós támogatás lakosságszám alapján elosztva. (Amit Orbán a következő évtől a menekültügyi ámokfutással hálált meg neki.)

Berlin Magyarország meg- és benntartására irányuló szándékait Webernek az múlt heti nyilatkozata is alátámasztja, miszerint azért nem tették ki a Fideszt az EPP-ből, mert az (a toryk és a britek analógiájára) Magyarország uniós kilépésének kezdetét jelentené.

Ennek alapján úgy tűnik, Merkel azt az örökséget akarja hátrahagyni, hogy nem engedi szétesni az Uniót. Walpole nyomán úgy gondolhatja, ahogy mindenkinek, Orbánnak is megvan az ára, és a németek (meg a többi nettó befizető) hajlandók anyagilag is áldozni azért, hogy ne legyenek további távozók.

Most Orbán kezében a döntés, hogy elfogadja-e a német ajánlatot, vagy úgy gondolja, szuverenitásának (kevésbé eufemisztikusan: önkényuralmának) fenntartása megéri neki néhány milliárd euró elvesztését.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6115474790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nu pagagyí 2020.02.15. 16:40:50

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: A franciák, vagy németek más pozícióból tárgyalhatnak az oroszokkal, mint a potenciális prédának számító Magyarország. Esetünkben az oroszok addig kedvesek, amíg ki nem kigolyózzuk magunkat az EU-ból, utána szőröstől-bőröstől bekapnak. Már keresik Rákosi elvtársat, de lehet, hogy talonban tartják, amíg Orbán elvtárs is megfelel nekik.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.02.15. 17:03:37

@nu pagagyí: hülyeség
a nem túl távoli jövőben ez lesz a felállás:
eutópa oroszországgal és észak-afrikával szövetkezve, ámerika angliával japánnal, kóreával és délkelet-ázsiával összefogva próbálják megállítani a kínai úthengert
india, arab világ kapálózik a függetlenség látszatát keltve, délámerika nem tényező

nu pagagyí 2020.02.15. 17:19:30

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: És a kipcsak-magyar szövetségnek hol a helye? Satuba fogtuk az oroszokat, plusz még a ruandai csirkegyár.

morph on deer 2020.02.15. 17:22:04

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:
“ hát balfaszok fordul a szél”

Majd ne felejtsd el ezt Salvinival is tudatni, hátha nem vette észre.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.02.15. 17:23:44

@nu pagagyí: a kipcsakok jól elvannak a kiskunságban és a nagykunságban, miket is róluk neveztek el

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.02.15. 17:28:29

@morph on deer: salvinyl nem tudom, mióta balasz, ezt talán beszéld át sorstársaiddal, akik szerint sötétbarna

morph on deer 2020.02.15. 18:17:11

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:
Én a megfordult széljárásra gondoltam, ami bizony jelzi, hogy többen kezdenek ébredezni ott is.
A testvérek mintha fogyogatnának, nem gondolod?

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.15. 18:24:31

@Grimbusz Makszimusz:" Én is erre fogadok, mert a kancellárnak annyi a mozgástere saját döntések szintjén, mint Karigerinek itthon, egy végrehajtó, semmi több, bármikor repül, ha nem felel meg az urainak!"

Gondolod, hogy Orbánnak nincs mazzag a kezén-lábán? Őt is hátulról irányítják, nehogy eltévedj már ebben a nagy Orbán imádatban!

Muhammad Balfas 2020.02.15. 19:02:12

@nincs1itt: Fentebb írta , hogy nem fizet elő semmire. Szóval ez mellé ment..:)

" és beáll kipcsáknak"

Miért , a lengyelek , csehek , szlovákok beálltak kipcsáknak? Mindenesetre Kurz legutóbbi megválasztása után a határok megvédéséről , és a politikai iszlám elleni harcról beszélt , majd elment a V4 csúcsra..

Muhammad Balfas 2020.02.15. 19:04:12

@morph on deer:

"Rosszabb hír: nem is olvasok papír alapú sajtót, - rohadtul védem az erdőt! "

Remélem , hogy wc papírt azért használsz..Vagy azt se? :)

Muhammad Balfas 2020.02.15. 19:06:04

@nu pagagyí: Gyurcsány milyen pozícióból tárgyalt az oroszokkal , amikor eladta nekik a Mol-t..? :)

alöksz róz 2020.02.15. 19:25:59

@látjátok feleim szümtükkel: "Gondolod, hogy Orbánnak nincs mazzag a kezén-lábán? Őt is hátulról irányítják, nehogy eltévedj már ebben a nagy Orbán imádatban!" - hát akkor miért rajta kéred számon a dolgokat? nehogy eltévedj már ebben a nagy orbán utálatban :-)

nincs1itt 2020.02.15. 21:04:53

@Muhammad Balfas: látom, nem erősséged a szarkazmus sem...
elment, mert a v4-ből mennyivel is határos ausztria?

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.02.15. 21:10:22

@nincs1itt: az ukrán akkor mér nem ment el
tán mazzag van a lábán?

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.02.15. 21:13:43

"Oscar Wilde a szellemesség legalacsonyabb rendű formájának nevezte. 1983-ban Leonard Rossiter megjelentetett egy könyvet ezzel a címmel (The Lowest Form of Wit"

eszti..... 2020.02.15. 21:30:37

@alöksz róz:

A hatékony érdekképviselet az jó dolog. Csak le kellene választani a V4 imidzséről ezt a speciálisan magyar választóknak szóló forradalmi hevületet, miszerint Salvinivel összefogva megreformálják az uniót. mert erre Magyarországon kívül senki sem kíváncsi.
Kurz talán egy éve vállalta fel a híd szerepét kelet és nyugat között. Elég élesen bírálta az unió vezetőit a kke-i államokkal szemben tanúsított magatartásukért.
Nem tudom miben gondolkodik , viszont kiemelten fontosnak tartja a regionális együttműködést. Ezért is hozták létre kb. 5 éve az S3-t Csehország, Szlovákia és Ausztria részvételével. A V4 mellett plusz egy láb a regionális projektek megvalósítására.

eszti..... 2020.02.15. 21:36:15

@Muhammad Balfas:

Aha! Szóval az az Ausztria, amely felszívja a kelet európai egészségügyi,mezőgazdasági, dolgozók + szolgáltatóipar és szezonális munkások nagy hányadát, csatlakozzon a V4-hez, mert az egy prosperáló politikai közösség. :D

Soros csicskák húzzatok haza! 2020.02.15. 21:51:23

@eszti.....: Logikából egyes, leülhetsz.

A két dolog között (az ausztriai bérek kelet-európai munkások számára vonzó volta és a V4 politikai közösség hasznossága Ausztria számára) nagyjából semmilyen összefüggés nincsen.

Mellesleg mondjuk a '90-es években az osztrák és a kelet-európai gazdaságok fejlettsége, bérszínvonala között még nagyobb különbség volt, csak akkor még több volt az ausztriai munkavállalás útjában álló akadály (jogi, nyelvi stb.) is.

Muhammad Balfas 2020.02.15. 21:56:30

@eszti.....: Mi az összefüggés a gondolatmenetedben? Közös külpolitikai érdekek mentén szerveződik a V4 , amely ma a bevándorláskritikus politikai gondolkodás centruma Európában..Mi köze ehhez annak , hogy EU-s állampolgár vendégmunkások dolgoznak Ausztriában?

Muhammad Balfas 2020.02.15. 22:01:23

@nincs1itt: És azért miért kellene elmennie , mert határosak Ausztriával? Korábban miért nem ment el?

alöksz róz 2020.02.15. 22:08:46

@eszti.....: hogy a lippsik nem kíváncsiak, az egy dolog, de nem csak ők léteznek :-)
az epp-ből se véletlenül nem sikerült kirakni a fideszt.
az unió "túlhatalma" vagy szebben fogalmazva az erősebb integráció sokaknak nem tetszik k-k-európában. meg nyugaton se. az integrációs élharcos macron is szépen alávágott a hatalmát növelni kívánó európai parlamentnek orbán támogatásával, nem derogált neki vigyorogva ölelgetni utána.
örülnek h nem nekik kell bevállalni a kellemetlen szerepet, ennyi :-)

alöksz róz 2020.02.15. 22:10:08

@eszti.....: van benne potenciál, gondolom ezt látja kurz

nincs1itt 2020.02.15. 22:11:45

@Muhammad Balfas: teccik tunni, balfas bá', mert kurz politikus. de szerintem tallózd az osztrák sajtót, ha lehet eredetiben osztrákul. sokkal többet meg fogsz érteni!

eszti..... 2020.02.15. 22:15:41

@Muhammad Balfas:

Hagyd már ezt a bevándorlást!
Mi a közös a V4 országaiban és Ausztriában?
Semmi.
Minek lenne Ausztria egy olyan klubnak a tagja, ahol a gazdaságilag legfejlettebb tagállamnak - Csehország - ő az egyik legnagyobb befektetője?

nincs1itt 2020.02.15. 22:17:11

@alöksz róz: azért azt ne felejtsd el, hogy a kis huncut macron, csak a szokásos flanszija hatalmi törekvéseket élesztgeti. a brittok kilépésével ismét kialakulni látszik a megszokott német-francia szembenállás. gazdaságilag a németek jobbak, viszont katonailag a flansziják... érthető okokból. merkel gyengén muzsikál 2015 óta, a nemzetközi és a német belföldi porondon is... ursula sem volt a legjobb hadügyér, olyan sikeres volt, mint lampert maunika belügyesként... akk, na az most izmosat rúgott a mami alá... egyenlőre, hál' Istennek, merz a befutó a cdu élén, onnan meg egyenes az út a kanzellári székbe. végre egy gazdasági szakember!

nincs1itt 2020.02.15. 22:21:43

@eszti.....: esetleg azért, hogy irányító szerepet töltsön be? ezzel a saját súlyát is növelje az eu-s jáccótéren?

eszti..... 2020.02.15. 22:24:27

@alöksz róz:

Erről beszéltem.
Azért hozták létre a slavkovi hármakat, hogy még szorosabbra fonják az együttműködést. Nemcsak kormányfői, hanem házelnöki szinten is.
Az S3 parlamenti bizottságai számára is szerveznek közös üléseket.
Ettől már csak akkor lenne szorosabb az együttműködés, ha összeköltöznének.

Soros csicskák húzzatok haza! 2020.02.15. 22:25:15

@eszti.....: A politikai érdekérvényesítés terén nem csak az számít, hogy ki milyen fejlett. Pl. az Európai Tanácsban Ausztria szavazata önmagában elég kevés az érdekérvényesítéshez a minősített többséget igénylő kérdéseknél. Szövetségesekre mindenképpen szükségük van az osztrákoknak is.

Mellesleg, ha nem csak a szintet nézed, hanem a dinamikát is, akkor könnyebb megérteni, hogy miért értékelődik fel a KKE-térség az EU-n belül:

A vásárlóerő-paritáson számított GDP/fő az uniós átlag százalékában:
2007 - Ausztria: 127%; Csehország 84%; Szlovákia 68%; Magyarország 61%; Lengyelország 54%
2018 - Ausztria 128%; Csehország 91%; Szlovákia 78%; Magyarország 71%; Lengyelország 71%
ec.europa.eu/eurostat/web/products-datasets/-/tec00114

Nem rossz dolog a befektetés egy olyan térségben, ahol a növekedés akár évi 1 százalékponttal magasabb, mint Ausztriában (ill. az EU egészében). A jó gazdasági kapcsolatok megőrzéséhez, fejlesztéséhez pedig nem jön rosszul, ha a politikai szinten megvan a harmónia.

eszti..... 2020.02.15. 22:30:03

@nincs1itt:

az irányítói szerep így is megvan.
Kurz folyamatosan kommunikál a V4 országaival, kiáll mellettük.

nincs1itt 2020.02.15. 22:34:15

@Muhammad Balfas: tudod, a németek és svájciak felé nem nagyon tud gazdaságilag terjeszkedni ósztrija, de a v4 felé van még keresni valója. a monarchia rémlik még? na szóval, le sem szarja a bevándorlási kérdést, ameddig a gazdaság működik, hogyan képes működni? keres olyan országokat az eu-ban, ahol 3. világ beli bérekért dolgoztathat, banánköztársaság szinten van a jogállamiság, magyarul: azt csinálhatnak az osztrák cégek, amit nem szégyellnek... szlovákia, mo., cseho., lengyelo. alkalmas? de még mennyire! mi az hogy! közel vannak? naná! kell még magyarázat?

nincs1itt 2020.02.15. 22:37:46

@eszti.....: addig áll ki a v4-ek mellett, ameddig azok nyújtják azokat az előnyöket, amivel az osztrák gazdaságnak is jót tesznek. zérus érdekképviselet, jogállamiság, adó és egyéb kedvezmények... ameddig 1-2 eurós órabérért lehet alkalmazni a munkásokat... usw

eszti..... 2020.02.15. 22:38:28

@Soros csicskák húzzatok haza!:

2016-ban az osztrák parlament már elvetette a V4 tagságot. A prágai találkozón az is kiderült, hogy az atomenergia felhasználása Ausztria számára kardinális probléma.

nincs1itt 2020.02.15. 22:39:30

@Soros csicskák húzzatok haza!: jujj! de nagyon ostoba vagy! kuszaszem 2 hetes pénzsámánképzésén tanították ezt nektek?

Muhammad Balfas 2020.02.15. 22:44:27

@nincs1itt: Emiatt nem kellene a V4 összejövetelén részt vennie , enélkül is igen prosperáló , kölcsönös előnyökön alapuló gazdasági kapcsolatai vannak a térséggel.

nincs1itt 2020.02.15. 22:51:37

@Muhammad Balfas: akkor jó, ha te tudod... mert más okot nem nagyon találni, mint ezeknek "kölcsönös előnyökön alapuló gazdasági kapcsolatokat" baxottul kell ám ápolni! nehogy a németnek, svájcinak, tajvaninak stb több jusson... ha kell, akkor még a menekült kérdésben is támogatja a v4-ket, csak adják az olcsó munkaerőt és a támogatásokat.

eszti..... 2020.02.15. 23:11:43

@nincs1itt:

azt jól látod, hogy Kurz valamiféle befolyásra törekszik az unióban. amennyiben megszelídíti a V4 országait, vagy legalább is azokat akiket lehet, megkapja azt. itt konkrétan Csehországra gondolok, aki húzza magával Szlovákiát.

az sem lehet véletlen, hogy két napja a slavkovi hármak pozsonyi ülésén részt vettek a csatlakozásra váró balkáni országok házelnökei. Horvátország, Szerbia, Montenegró.

ez így már S6. amennyiben létrejön, nem Kurz lesz a szószóló, hanem Babis. a cseh kormányfőnek hatalmas ambíciói vannak. és dörzsöltebb, mint Orbán.
viszont Kurz lesz a főnök,, mert Babist nem fogadnák el a németek, franciák, ő nem közülük való.

Soros csicskák húzzatok haza! 2020.02.15. 23:15:12

@nincs1itt: Ezt a csodálatos panelt már vagy 8-szor elsütötted itt Atomicnak is.

Esetleg valami újat is kitalálhatnál néha, lipsikém. Inkább szóljál Gyuri bácsinak, hogy küldjenek helyetted valakit, aki nem csak a zöld gombot tudja nyomogatni, hanem képes érvelni is az álláspontja mellett!

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.15. 23:16:58

HIVATALOS: SNEIDER TONYÓ FIAI BŰNÖZŐK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Zaklatás miatt több százezer forintos pénzbüntetésre ítélte a Betyársereg öt tagját, köztük Sneider Tamás, a Jobbik volt elnökének fiait az Egri Járásbíróság"
mindenszo.hu/hivatalos-sneider-tonyo-fiai-bunozok/

SZÉGYEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.15. 23:18:02

VÉGLEG LELEPLEZŐDÖTT KAMU GERI HAZUG KAMPÁNYÍGÉRETE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Vége! Nem lesz 20 ezer forintos fűtési támogatás! Karácsony átverte a nyugdíjasokat!

Várható volt"
mindenszo.hu/vege-nem-lesz-20-ezer-forintos-futesi-tamogatas-karacsony-atverte-a-nyugdijasokat/

SZÉGYEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.15. 23:19:38

REMEK HÍR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ELINDULT A NYOMOZÁS NIEDERMÜLLER ELLEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Nyomozást rendeltek el Niedermüller Péter (Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP) erzsébetvárosi polgármester egy januári, az ATV egyik műsorában tett kijelentése miatt"

IDEJE PAKOLNI A BŐRÖNDÖT , LIPSIKÉM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nincs1itt 2020.02.15. 23:20:33

@eszti.....: kurz előrehozott választások után van, ausztriában is meg kell erősítenie a pozícióit, az eu-ban is. a v4-kel 2 legyet is üthet, ha tudja "vezetni" őket, akkor az eu-s kérdés letudva, ha pedig befolyása is van akkor az az osztrák gazdaságnak jó... azután, hogy babis vagy orbán fog hangoskodni, durvára mindegy. mert mindegyiken lesz minimum 2 szájkosár. 1/eu, 2/ a "befektetők", továbbá a saját szavazóik és nemstrómanjaik... zajosak lesznek, de semmi több. fröccsöntött hazzaffyschág

nincs1itt 2020.02.15. 23:28:58

@Soros csicskák húzzatok haza!: nem én tehetek arról, hogy a szezont a faxommal keveritek. nektek a paradicsom és pumpa tök egyforma! sajnos ez van, ha 2 hetes kuszaszem tanfolyamon képeztétek magatokat. milyen érvekre vagy kíváncsi? A vásárlóerő-paritáson számított GDP/fő, miként aránylik az 1 eur/órás munkabérhez? hülyegyerek, nem a "A vásárlóerő-paritáson számított GDP/fő" növekedése miatt fektetnek be, barom arc, hanem az 1 eur/órás bér miatt, amihez még kapnak 50 centet az adott államtól, adó és egyéb kedvezmények formájában. ez meg "A vásárlóerő-paritáson számított GDP/fő", attól nő, hogy a nyugati befektető oda megy... mert a mészáros és mészáros nemstróman zrt, nyrt, kft kb 100 főt foglalkoztat idény jelleggel...
gyuri bá' meg köszöni jól van, és szorít a további "sikeres" forint óccsításért, mert azon is gennyesre keresi magát. te meg olyan sötét vagy, hogy a pitbull éjszaka melléd harap!

Soros csicskák húzzatok haza! 2020.02.16. 00:19:58

@nincs1itt: "1 EUR/órás bér miatt"

Látod, ha legalább egy kéthetes pénzsámán képzést elvégeztél volna, akkor neked sem csak 1 EUR lenne az órabéred... Amúgy sajnállak, elég szűkmarkú veletek a Gyuri bácsi, ha valóban csak ennyit fizet.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.16. 07:55:23

@látjátok feleim szümtükkel: "Gondolod, hogy Orbánnak nincs mazzag a kezén-lábán? Őt is hátulról irányítják, nehogy eltévedj már ebben a nagy Orbán imádatban!"

Milyen irányításnak a jeleit véled felfedezni? Ez a poszt is arról szól, meg szinte az összes többi is itt a B1-en, hogy már megint ezt csinálta, ahelyett, hogy azt csinálta volna, de most majd jól el lesz picsázva, majd megmondja neki a Weber, az amerikai külügyminiszter, majd a Merkel, vagy a Macron, vagy jól nyakon legyinti a Juncker, mondjuk az megtántorodik és melléüt! :D Ki irányítja akkor? A Putyin mi? Persze az intézte szerintetek Trumpnak is az elnökséget, tehát az gyanuss! :DDDDDD

élveteg 2020.02.16. 09:33:42

@nincs1itt:

"A vásárlóerő-paritáson számított GDP/fő, miként aránylik az 1 eur/órás munkabérhez? hülyegyerek, nem a "A vásárlóerő-paritáson számított GDP/fő" növekedése miatt fektetnek be, barom arc, hanem az 1 eur/órás bér miatt, amihez még kapnak 50 centet az adott államtól, adó és egyéb kedvezmények formájában. "

Te öreg te milyen egy eurós bérről hadoválsz itt ?

Targonca vezetők figyelem!

"Március 1-kezdéssel keresünk 3 hónapos munkavégzésre érvényes vezető üléses targoncavezetői engedéllyel-3324 illetve ollós emelői engedéllyel-4221 rendelkező embereket. 1 műszak van (8-17-ig), hétfőtől-péntekig tart, túlóra nem jellemző. Bruttó 2.600Ft/óra fix fizetés, napi 8 óra munka."

logisztikaallas.com/allas/ace-service-kft-komarom-4-targoncavezeto-es-ollos-emelos-allas/?fbclid=IwAR2ec5PwyOIWSZtRcduUo9O2TbsPmRA3Bxyh4xxcryoHXTp4prQVuM47Ias

Muhammad Balfas 2020.02.16. 09:55:02

@nincs1itt: Vajon Faymann , közel nyolc éves kancellári működése alatt , miért nem látogatott el egyszer sem a V4 összejöveteleire az általad vázolt okokból?

nincs1itt 2020.02.16. 10:00:23

@élveteg: na akkor nézzük a hirdetést, fizetés: 250-300 ezer, 8-17-ig. 3 hónapig tart. ez jelent naponta 8 óra fizetett munkát, 1 óra szünettel. 21 munkanappal számolva 168 fizetett óra.
436800 ft/hó bruttót jelent, tehát a 250000-300000 = 436800??? esetleg azt, hogy ez nem egy állandó munka(építkezés valószínűleg), éppen az átlagos próbaidőt tölti ki a munkavállaló, utána viszlát?
mit szerettél volna mondani?

nincs1itt 2020.02.16. 10:04:54

@Muhammad Balfas: ha jól rémlik faymann szoci volt, esetleg más politikai környezetben volt kancellár? másként gondolkodott mint kurz?

élveteg 2020.02.16. 10:31:12

@nincs1itt:

Csak annyit hogy ostobaság amit itt összehordasz az 1 eurós órabérekről

Namost én aki veled ellentétben itt élek és melósként dolgozom pontosan ismerem a helyzetet

Úgy meg pélána hogy én is targoncás -raktárosként melózom győrben logisztika cégnél ( Nem autóipar nem is kapcsolodik hozzá )

Akkor figyu én leírom hogy keresek

Két műszakba melozom a bruttó alapbérem 480800 ft erre jön a műszakpótlék Aztán van a teljesítménybónusz Ez az éves műszakpótlék nélkül számított bruttó alapbérem 20 százaléka ha a max kategóriát elérem ( idáig mindig sikerült ) err jön még minden negyed éveben bruttó 18 ezer forint ruhapénz amivel nem kell elszámolni nem kell róla számla az a lényeg hogy az elirt munkaruhába melózzak Plusz havonta 15 ft km pénzt fizetnek Ha a 3 nyűri hónapban egy nap táppéénzen sem vagyok akkor a 3 hónap műszakpótlék nélkül számított alapbérének fizetik pluszban egy bizonyos százalékát ezt még nem tudom mennyi most számolják aztán December ( a tavalyit tudom mondani ) az éves bruttó fizetés 305 százalékát adták oda plusz ha valaki egy nap táppánzen sem volt decemberben ( én nem ) akkor még plusz 1,5 százalékot Aztán a következő juttatások vannak még Ha porsche hungáriánál vásárolnék autót az ott forgalmazott bármelyik autóra -típustól függően 10-12-15-18 % -os kedvezmény jár az adott típus listaárából Ha valakinek gyereke születik a cég bruttó 300 ezer forintott fizet Ha valakinek egyenesági hozzátartozója hal meg akkor a cég a temetési költségekhez bruttó 200 ezer forintal járul hozzá Kétévente nettó 40 ezer forintik fizeti a szemüveget a cég ( ha szükséges .erről számla kell 4 havi mukaidőkeretben melózom ha a meghirdetett munkaidőkereten kivül kell maradna azt a törvénynek megfelelően túlóraként fizeti a cég ( tavavaly 7 óra túllórám volt Céges flottakedvezmény jár a telóra cég minden egyes dolgózójának Hát nagyjából ez van Namost édes öregem akkor elmondom én tenéked hogy ugyan mi is volt itt 2006 ban mondjuk egy konnjunktúra kellős közepén a rühes balosok alatt

Teljesen ugyanilyen munkakörben dolgoztam akkor is ( más cégnél ) A fizetés minimálbér ............. Kész ennyi Nameg kifizetetlen túlórák garmadája és nekem még szerencsém is volt mert legalább bejelentett állásom volt De te csak nyomd tovább az a marhaságaidat az egy eurós órabérekről

élveteg 2020.02.16. 10:32:58

Bocs kisöreg elüttöttem A bruttó alapbérem 408 800 ft

élveteg 2020.02.16. 10:36:45

Bocs de gyorssan gépelek és ahogy látom sok hibával

Tavaly decemberben az éves fizetés 3,5 százalékat adták, erre jött még az éves fizetés1,5 százaléka mert nem voltam a hónapban táppénzen

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.02.16. 10:54:39

a mémetek felajánlották orbannak a citromos nápolyit és a csokisat
orban a csokisat választotta
azóta tudják a mémetek hogy nazy

eszti..... 2020.02.16. 11:09:22

@nincs1itt:

"azután, hogy babis vagy orbán fog hangoskodni, durvára mindegy."

végül is valóban mindegy. mindig lesz valaki, aki csörgeti a kolompot. :D

nincs1itt 2020.02.16. 11:19:49

@élveteg: semmi baj, nagyjából világos volt! most akkor kérlek egy átlagos hónap fizetését ha idebiggyesztenéd. kb. nagyságrendileg. bruttóban.
a szocik meg 10 éve voltak. értem, hogy a durvaannyukat.

élveteg 2020.02.16. 11:31:18

@nincs1itt:

Pontosan is meg tudom mondani

408800 alapbér + 34000 műszakpótlék + 4400 ft ( ez nettó ) kilóméterpénz

nincs1itt 2020.02.16. 11:47:36

@élveteg: köszönöm! ez 447200 bruttó, ezt elosztom 335-vel, mivel nem nagyon jobb a forint. 1335 euró, bruttó. gondolom kb 170 órát nyomsz 1 hónapban, ez kb 7,85 eur/óra. bruttó minden. ha jól rémlik 16%-os az adókulcs mo.-on. kb, 375-380 ezer a netto... persze durván. gondolom ez nem rossz fizetés. viszont ha a te munkakörödben dolgozó osztrák/német targoncást nézem, kezdőként legkevesebb a duplájával számolhat, hasonló kiegészítő kifizetések és juttatások mellett. viszont az itten órabér megállapodások rögzítik, hogy (ebből van egy pár) rendszeresen és automatikusan emelkedik a bér.

élveteg 2020.02.16. 12:01:51

@nincs1itt:

ausztriaimunkakereso.hu/hu/ausztriai-munka-ajanlat/targoncavezetot_keres_a_mls_personaldienstleistung_gmbh_munkavegzes_helye_gaishorn_am_see-11234789.html#amk

€ 10,65 Brutto pro Stunde

Ez nem azt jelenti 10,65 brutto óránként ?

De ha már idecitáltad az osztrák meg a német fizetést Azt is megmondnanád hogy ugyan mikor verte le az orbán az itthoni osztrák/német szintű fizetésemet a mai szintre ?

Igen valóban nem rossz fizetésem meg azt is tökéletesen tudom hogy egy orsztráké németé meg jobb Viszont én nem ott élek hanem itt ahogy itt éltem 10 meg 15 éve is ugyanúgy melósként mint ma és pontossan emlékszem hogy éltem én akkor ,meg milyen különbség volt az akkori fizetésem meg a német/osztrák közt

nincs1itt 2020.02.16. 12:47:42

@élveteg: ez egy munkaerő kölcsönző hirdetése, ez is több (de azért nagyon alacsony a német/osztrák átlaghoz) mint a te 7,85 eur/órád. németo.-ban a műszakpótlék mindig nettó! ausztriában nem tudom. 25-50-100-150%-a lehet az órabérnek. itt nem beszélnek a hirdetésben az auslöse-ről, ami 300-500 eur/hó nettó is lehet, mert pl. mo.-on van a lakhelyed ezért napi 15-25 eur közötti pénzt kapsz a szállás és étkezés fedezésére. ausztria drágább a megélhetés szempontjából, mint németo.
a fizetésed a német minimálbér alatt van. ez sajnos tény. számolj utána, 9,35 eur/óra brutto, 170 órával ez kb 1590 eur bruttó, pótlékok és egyéb juttatások nélkül, amik németo.-ban nettó, fentebb írtam, hogy mekkora műszakpótlékokkal számolhatsz. de ha csak a 25 és 50%-ot vesszük, mint általánost akkor is legkevesebb 1700 eur bruttóra számíthatsz. de ez a legalja! gondolom, nem teljesen vagy tisztában a német megélhetés költségeivel. 2 fő élelmiszer és tisztálkodó, tisztító szer kb 400-500 eur. cigipia nincs benne. a szállás, leginkább bérlakás, 400-csillagos égig. átlag 700 de ez már rezsivel. manapság "kicsit" emelkedtek a bérlés árai.

alöksz róz 2020.02.16. 13:02:40

@nincs1itt: ha a szlovák áraknál szóvá tetted a forintosítást, akkor a magyar bért se eurósítsd, mert nem euróval fizetünk a boltban

nincs1itt 2020.02.16. 13:13:13

@alöksz róz: stimmt! de tán veled, vagy wombraider-rel vitattuk meg, hogy kb, azonos árakról beszélünk. de tényleg, mondjuk a nettó órabér 1500ft az kb 4 liter diesel mo.-on, ha 13 eur nettót veszek az 10 liter diesel itt, mai átlagárakon. 390ft 1 liter diesel mo.-on, átlag itt 1,26 ami 335-ös eurnál = 422ft ca 10 centtel drágább.

Muhammad Balfas 2020.02.16. 13:19:05

@nincs1itt: Nem közeledett a V4-hez..Kurz megjelenése a találkozón egyértelmű politikai üzenet.

nincs1itt 2020.02.16. 13:33:54

@Muhammad Balfas: kérdés csak annyi, hogy mit is akart és kinek üzenni kurz! szerintem sem te, sem én nem látunk a fejébe... meglátjuk... de elsősorban a szavazóinak üzent, hogy az ellenőrizetlen bevándorlást megfékezi...

Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.16. 13:40:45

@nincs1itt: "1500ft az kb 4 liter diesel mo.-on, ha 13 eur nettót veszek az 10 liter diesel itt, mai átlagárakon"

Ha az árakat hasonlítod össze, akkor félrevezető csak a nemzetközi kereskedelmi forgalomban résztvevő, magas importhányadú áruk árával számolni; ezeknek az ára persze nem szakadhat el nagyon egymástól (ez triviális közgazdasági szempontból, ehhez nem kell pénzsámán tanfolyam sem).

Ellenben pl. a személyi szolgáltatások ára (a hajvágástól a manikűrösön át a fogorvosig) az olcsóbb bérű országban alacsonyabb; a jövedelem vásárlóerejének összehasonlításban ezért használják a vásárló-paritással korrigált értékeket.

alöksz róz 2020.02.16. 13:49:12

@nincs1itt: velem. wombraiderrel a magánéleteteket beszéltétek ki. szarok a magyar fizetések, szerintem ezen nem fogunk összeveszni.

meg az úgynevezett munkaerőhiányról is megvan a véleményem, az csak egy jó nagy hiszti a munkáltatók részéről. tényleg sok a betöltetlen állás, de egyrészt leginkább a fizetési sávok legalján lévő állásokat nem tudják feltölteni, de hát milyen elvárás az, hogy a megélhetési költségek alatti bérért menjen el az ember dolgozni... (jó, ha a full totál nyomor vagy a szar munkáért szar bér közül kell választani, akkor igen. kivéve a cigányok, azok még akkor se, mert hozzászoktatták őket az ingyenéléshez)
másrészt meg a kvalifikáltabb munkaerőnek se akarnak fizetni lófaszt se, pl. képesek mérnököknek kevesebbet kínálni, mint a fent említett targoncás bér.
hát nem is töltik be, de akkor nyilván nem is kell annyira az ember, mint amekkora hisztit vernek körülötte.
az elvárásaik meg az egekben. magyarországon nem kap adott végzettségnek tapasztalati szintnek megfelelő állást a hiányszakmákban sem, ausztriában németorszagban meg két kézzel kapnak utána ugyanarra a munkakörre, hogy van ez? nem irigylem az álláskeresőket

nincs1itt 2020.02.16. 13:58:04

@Szergej Szergejevics Szergejev: szerjóska, a fodrász ára, mivel kopasz vagyok lövésem sincs, de ha jól rémlik az asszony 40 eur körül szokott fizetni. a fogorvosom a legtöbb kezelést ingyen végzi, a betegbiztosításom terhére, a professzionális fogtisztításért fizetek 20 eur-t(de mivel preventív ezért a betegbiztosítóm későbbi, fizetős beavatkozásoknál beszámítja jelentősen olcsóbb lesz, vagy akár ingyenes is, nem csak a fogorvosra igaz, hanem a fitnesz bérlettől kezdve a sport klub tagságig sok egyébre). a fogpótlásért legutóbbi alkalommal, beültetés bla, bla, bla 200 eurót fizettem.
a gyógyszerem 2x5 eur/hó. egy mezei 15 ezer kilométeres szerviz, olaj csere, átvizsgálás, mosás+belső takarítás, minden benne, márkaszervizben 220 eur. 1 tonna keményfa brikett a kandallóba, 180 eur. ha valami még eszembe jut leírom, vagy kérdezed szívesen válaszolok.

eszti..... 2020.02.16. 14:01:55

@Muhammad Balfas:

Beleszerettél Kurzba? Ilyen könnyű téged megvezetni? :D

Nyilvánvalóan tervei vannak a V4-gyel.
Kurz tett egy gesztust, amitől nem kellene hasra esni.

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.02.16. 14:15:39

@nincs1itt: a pisziátered mennyit nyakal csendesebb ill. mókásabb időszakodban
zirka

nincs1itt 2020.02.16. 14:17:04

@alöksz róz: na baz+! ez nem gyenge kórkép! itt sem jobb a helyzet, csak másképp szar. itt sincs szak!munkás, mert liebeskind baxik tanulni, inkább beáll a szalag mellé és közben a telefonját macerálja, mint megtanulja pl. a cnc-s szakmát. mert ott "felelősség" van, meg "stressz"... mérnök is egyre kevesebb, mert a gimnáziumig sem jut el... orvos hiány ugyanezért. persze, hogy aki hajlandó megtanulni németül, és van egy szakmája, diplomája annak fizetni fognak és örömmel várják. az alja munka itt is minimálbéren fizetett, de abból el lehet karistolni...
elvárások mo.-on? amikor eljöttem, már akkor is 2 idegen nyelv anyanyelvi ismerete, friss diplomás mérnöknek 5 éves szakmai tapasztalat, persze a megpályázott területen de nem baj, ha máshol is volt 5 éve... az viszont több mint érdekes, hogy tapasztalattal, hiányszakmában sem tud elhelyezkedni mo.-on... ezt nem is értem.

nincs1itt 2020.02.16. 14:22:02

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:
nem tartom számon és nem is kérem számon, azon egyszerű okból, hogy nem szükséges pszichiáterhez fordulnom.
tényleg, amikor te elmesélted a tiednek az életed, akkor kezdett el keményen inni...

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.02.16. 14:32:20

@nincs1itt: hiányzik belőled a betegség belátás
így már nem egyszerű

nincs1itt 2020.02.16. 14:36:55

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: nem megy neked a magyar nyelv... ennek fuss neki még egyszer... bátran kérdezz olyasvalakiktől, akik okosabbak nálad, tehát bárkitől!

alöksz róz 2020.02.16. 14:48:02

@nincs1itt: "amikor eljöttem, már akkor is 2 idegen nyelv anyanyelvi ismerete, friss diplomás mérnöknek 5 éves szakmai tapasztalat, persze a megpályázott területen de nem baj, ha máshol is volt 5 éve.." - ez nem változott :-)
"az viszont több mint érdekes, hogy tapasztalattal, hiányszakmában sem tud elhelyezkedni mo.-on... ezt nem is értem" - tapasztalatának végzettségének megfelelő pozícióban és bérezéssel, így a pontos.
bár a szakik helyzetét nem annyira vágom sok területen, de némelyikről van infóm az iparból, pl cnc megmunkálás - nem zöldgombos :-) - vagy elektronikai mechatronikai terület

nincs1itt 2020.02.16. 14:56:36

@alöksz róz: értettem mire gondolsz. a cnc-es, mechatronikai és elektronikai szakemberekért itt verekszenek. persze nem a zöldgombosokért + gyorstalpaló 2 hetes...
ez azt jelentené, esetleg, hogy nincs szükség jobban képzett munkaerőre? vagy csak szeretnék alacsony bérért alkalmazni a jobban képzett munkaerőt. jó, néha itt is "érdekes" elvárások vannak a fiatal mérnökökkel szemben. de talán ez nem annyira jellemző. itt rendkívüli módon specializált és meglehetősen szűk keresztmetszetben dolgozik a mérnök és a szaki is. eleinte meglepett, hogy ennyire "felszeleteltek" egy adott munkafolyamatot. de van értelme...

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.16. 15:36:30

@élveteg:

Szép amit elmondtál/meséltél(?), de egyet elfelejtettél hozzátenni, hogy 2006. pontosan 14 évvel ezelőttt volt. Azóta a világ megváltozott. Ja, és 2009-ben a gyerekemnek sem volt egy ideig munkája, pedig a németeknek dolgozott a cége, kvalitatív munkát.

Nem mindig öszehasonlítgatni kéne a multat a jelennel, hanem a jelen hibáit szóvá tenni, hogy ne legyenek. Mert a jelen sem hibátlan. Különösen a közpénz elköltése területén. Amihez te is hozzájárulsz, de nem tudsz mégsem úgy élni, mint egy görbe lábú focista.
Vagy neked az teccik, hog a falusi polgármester, és a falu teheneit egy istállóba tartják, és az összeset közmunkások gondozák? Amiért persze a polgármester semmit nem fizet. Ez a neked megfelelő világ?

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.16. 15:42:39

@alöksz róz:

Rajtad nem kérhetem számon, mert nem vagy miniszterelnök, és nincs gázszerelő barátod sem.

alöksz róz 2020.02.16. 16:07:43

@nincs1itt: "ez azt jelentené, esetleg, hogy nincs szükség jobban képzett munkaerőre? vagy csak szeretnék alacsony bérért alkalmazni a jobban képzett munkaerőt." - fene tudja, annyira nem vagyok benne, lehet mindkettő egyszerre is

Grimbusz Makszimusz 2020.02.16. 16:17:34

@látjátok feleim szümtükkel: "Nem mindig öszehasonlítgatni kéne a multat a jelennel, hanem a jelen hibáit szóvá tenni, hogy ne legyenek. "

Aham, itt állnak a múlt emberei a koncra várva és a ti támogatásotokkal már Budapest az övék és ott folytatják a jelek szerint ahol abbahagyták, de arról ne beszéljünk!
Persze értem, ugyanis az általad említett jelen hibái szenzációs sikerek a múlthoz képest!

nincs1itt 2020.02.16. 16:18:23

@alöksz róz: de melyik lennél szívesebben?

alöksz róz 2020.02.16. 16:32:35

@nincs1itt: hát az attól függ h van-e miniszterelnök barátom

Muhammad Balfas 2020.02.16. 18:30:10

@eszti.....: Igen , olyan tervei , hogy együtt lépnek fel az illegális bevándorlás ellen EU-s szinten..Ő is látja , hogy a V4 plusz Salvini igen komoly erőt képvisel a jövőben a brüsszeli eurobürokráciával szemben..

nincs1itt 2020.02.16. 19:38:49

@Muhammad Balfas: öööö, ezt merte mondani kurz:
"Wir müssen wettbewerbsfähig bleiben und den Zusammenhalt in unseren Gesellschaften stärken, um unser westliches Lebensmodell zu bewahren. Das habe ich bei der Münchner Sicherheitskonferenz betont."
szóval a v4...

eszti..... 2020.02.16. 20:03:07

@Muhammad Balfas:

baromi jól nyomod, apafej! ezzel a műsorral bármelyik szórakoztató színpadon megállnád a helyed. :D

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.16. 20:34:07

@Grimbusz Makszimusz:

A múlt hibáihoz képest a jelen sikrei mi a f*tól lennéneek szenzációsak?

Szenzációs volt az, mikor az 1970-es évek elején elkezdték tömegével épteni a panelokat, hogy a városi munkásnak legyen saját lakása, ne vidékrők ingázon, minden gyerek ingyen tanult, még a egyetemen is, az anya 3 évig otthon lehetett a gyerekével, olcsó hitelt adtak lakás, és háztartási cikkek vásárlására. Ez most annyiban változott csak, hogy nincs állami bérlakás csak a várban, ott is a haveroknak, minsztereknek piaci ár alatt, pedig ők ki tudnák fizetni, az adónemtességet meg a vidéki, főleg falusi anyák nem is tudják igénybe venni, mert nincs munkahelyük. A kis falvakban nincsenek szolgáltatók, még fodrász sem, mert 1700 ember után nincs akkora jövedelm, hogy az adók után meg is élhessenek a bevételekiből.
Kurva nagy siker, hogy a vidéki ember száz éves tv-je ha tönkre megy, nincs továb, mert újra a kevéske közmunkabérből, kicsi nyugdíjból nem futja.

Ja, mellesleg Orbán azt mondta ma, hogy addig kell nyújtózni, amíg a takaró ér. Erre szlovéniában welnes központot vett az állam 3 milliárdért, és oda foci akadémiát akar épteni. A te közpénzedből is. De te csak addig nyújtózkodj, amíg a kevéske jövedelmed ér. Ez az a szenzációs siker?

Soros csicskák húzzatok haza! 2020.02.16. 20:57:44

@látjátok feleim szümtükkel: "Szenzációs volt az, mikor az 1970-es évek elején elkezdték tömegével épteni a panelokat, hogy a városi munkásnak legyen saját lakása, ne vidékrők ingázon, minden gyerek ingyen tanult, még a egyetemen is, az anya 3 évig otthon lehetett a gyerekével, olcsó hitelt adtak lakás, és háztartási cikkek vásárlására."

Ja, baromi jó volt, csak EGY kis szépséghiba volt az egésszel: mindezt a fogyasztás-növekedést HITELBŐL sikerült fedezni az elvtársaidnak, évtizedekre eladósítva az országot (merthogy a gazdasági teljesítmény az stagnált a csodás életszínvonal-növelés közben). Azóta is nyöghetjük ennek a terheit, na persze ne legyünk igazságtalanok, azért Megyó + az ElQró is hozzátette a magáét a 2000-es években...

Ehhez értetek ti: hogyan kell felélni a jövőt, és mindezt sikerként eladni a proliknak!

Isten óvja Magyarországot attól, hogy még egyszer a kormányrúdhoz közel kerüljetek...

Muhammad Balfas 2020.02.16. 21:05:55

@eszti.....: @nincs1itt:

gondola.hu/hirek/250174-Sebastian_Kurz__Ausztria_szigoruan_elutasitja_a_hajok_jarorozesenek_ujrainditasat.html

"Mint mondta, az EU-s haditengerészeti művelet a polgárháború dúlta országba irányuló fegyverszállítások megakadályozásában eddig is "gyakorlatilag hatástalan" volt. Az egész misszió "mindenekelőtt mentési művelet volt, amely illegális migránsok ezreinek jelentett menetjegyet Európába" - mondta Sebastian Kurz."

Grimbusz Makszimusz 2020.02.17. 07:18:16

@látjátok feleim szümtükkel: Hogyne, csak ugyebár a 70-es éveket is lehetne feszegetni, másrészt a Fletóékra gondoltam amikor a múltról beszéltem és szerintem te is.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.17. 09:31:26

@Soros csicskák húzzatok haza!: @Grimbusz Makszimusz:

Nem kell már a 70-es éveket feszegetni - abból már nem lesz semmi eredmény - csak levonni a következtetést, hogy ami akkor nem sikerült, az most sem fog.

Orbán tegnap meg is mondta, hogy addig kell nyújtózni, ameddig a takaró ér. Nem ígért senkinek semmit régi szokása ellenére, ami most kivételsen egy pozitív pont. De a takaró előtt vett az állam Szlovéniában egy welness szállót, ahol fociakadémiát fognak csinálni.

Azért gondoljatok bele, mekkora összeg van állampapírban, ami a lakosság pénzéből lett vásárolva. Magyarul majd a nép nem fizeti vissza saját magának sem a tőkét, sem a hozamát, ha az a kurva takaró már csak térdig takar. Mert a külföldi befeketetőnek, meg a haveroknak hamarabb visszafizetik, mint a népnek. Tudjátok úgy, ahogy a bankügyekben tették.

nincs1itt 2020.02.17. 13:46:40

@Muhammad Balfas: kurz, v4 helyett s(sparsamer)4-ről beszélt, osztrák, dán, holland, svéd... azokról, akik valóban többet fizetnek be, mint amennyit visszakapnak, de minden előnyét élvezik az eu-nak...

Szergej Szergejevics Szergejev 2020.02.17. 15:50:12

@látjátok feleim szümtükkel: "Azért gondoljatok bele, mekkora összeg van állampapírban, ami a lakosság pénzéből lett vásárolva. Magyarul majd a nép nem fizeti vissza saját magának sem a tőkét, sem a hozamát, ha az a kurva takaró már csak térdig takar. Mert a külföldi befeketetőnek, meg a haveroknak hamarabb visszafizetik, mint a népnek. Tudjátok úgy, ahogy a bankügyekben tették."

Már bocs, de ez leginkább minden alap nélküli rémhír-terjesztésnek tűnik. Sem a magyar gazdaság, sem az államháztartás nincs olyan rossz helyzetben, hogy rövid távon csődhelyzettől kéne tartanunk.

Ha viszont netán tényleg beütne a krach, az sem csak a magyar államkötvények tulajdonosait értintené, hanem a következmények miatt mindenkit.

Nem mellesleg: igen ritka dolog az, hogy egy állam a saját lakossága felé, saját állam kontrollálta fizetőeszközben keletkezett adósságot ne tudja törleszteni; az államcsődök mögött legtöbbször a külföldiek felé, devizában való eladósodás szokott állni.

Soros csicskák húzzatok haza! 2020.02.17. 18:56:36

@látjátok feleim szümtükkel: "ami akkor nem sikerült, az most sem fog"

Miről ismerkszik meg a Soros-csicska lipsi?!

A hervasztó dumájáról!

"Merjünk kicsik lenni!"

"Úgysem fog sikerülni!"

Öreg, ilyen hozzáállással még soha senki nem vitte semmire!

Orbán legalább valamilyen víziót, perspektívát vázol az ország elé; ami nektek valahogy sosem szokott sikerülni! (Na jó, ha a "Fájni fog!" perspektívának számít, azt már többször sikerült nektek is felmutatni!)

Muhammad Balfas 2020.02.17. 19:00:04

@nincs1itt: Az illegális bevándorlás kérdésében viszont egyre inkább a V4 álláspontját teszi magáévá..

nincs1itt 2020.02.17. 19:08:39

@Muhammad Balfas: inkább mondanám azt, hogy az osztrák szavazók véleménye megegyezik, ebben a kérdésben, a v4 országok szavazóinak véleményével. és az enyémmel is, de ezt csak halkan merem mondani! ezért kurz, természetesen, a szavazóit is megnyugtatja.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.17. 20:48:58

@Szergej Szergejevics Szergejev:

Postabank nem államcsőd miatt ment csődbe, meg a Matolcsy rokon bankja sem. Az államnak sem kell kifejezetten csődbe menni, csak kevesebb úniós pénzt kapni, és azonnal nem fussa mindenre

Nem azzal van a baj, hogy a képezlet magasan szárnyal, hanem azzal, amit már 10 éve is modtak többen, hogy hatástanulmányok nélkül nem lehet felelőtlenül ígérgetni. Orbán nem túl régen azt lengette, hogy a 3 gyerekes anyák is megkapján a négy gyerekesek kedvezményét, és kiderült, nincs rá pénz. Bezzeg szolvéniai welness üdülőre van. Ráadásul azt sem a népnek, hanem a focistáknak szánják akdémiának. Orbán úgy kezeli a magyar közpénzt, mintha az obánbukszából szedné ki. Ezért fog idő előtt elfogyni, és majd jusson eszedbe, amit mondtam. Már felnőtt voltam, amikor még mindig volt vissza nem fizetett békekölcsön a lakosságnál.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.17. 20:57:10

"Orbán legalább valamilyen víziót, perspektívát vázol az ország elé;"

Nos, és akkor hol is van a korábban vázolt szociális piacgazadság? Vagy ha valami nem jön be, akkor azonnal változik a perspektíva? Most pl. arra, hogy addig nyújtózunk, ameddig a takarónk ér? Ezt valahogy én eddig is tudtam Orbán víziója nélkül is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.02.19. 20:56:05

@Soros csicskák húzzatok haza!: Anyád picsája hülyegyerek ezen a neveden is.
Mer ugye megmutattuk brüsszelnek...aha abból a pénzből amit ők adtak.
süti beállítások módosítása