B1 blogcsalád



Onnan érkezett a támadás a kormány nacionalista agymosásával szemben, ahonnan a legkevésbé várták

2020. február 04. - nickgrabowszki

Orbán irodalmi-kulturális harcosa is elítéli az "ideológiai töltetű irodalmat". deszi.jpg

Kertész és Ottlik helyett Wass Albert és Herczeg Ferenc, a történelem kizárólag hazafias szempontok alapján való értékelése, a győztes csaták kötelező bemutatása (tudván, hogy a többire úgyse lesz idő) - az új, ún. nemzeti ún. alaptanterv bevezetni tervezett változatásásait a szakma egybehangzóan nevezi

nacionalista-soviniszta ideológiai agymosásnak.

Hogy mennyire nem csak az ellenzéki, liberális, jobbközép vagy baloldali szemmel tűnik így, azt jelzi Demeter Szilárd nyilatkozata is.

A PIM magát "megveszekedett orbánistának" nevező, a kormány irodalmi harcosának szerepét betöltő igazgatója a propagandaholding egyik agitkájának, ráadásul a kormány egy másik harcosának, G. Fodor Gábornak nyilatkozott. És bár bár a konkrét kérdés az (alaptanterv által elhallgatni rendelt) kortárs irodalom támogatására vonatkozott, általánosságban is jól érthető: még neki se tetszik a kizárólagosságra való törekvés, az ellenoldal elhallgattatására irányuló szándék:

GFG: A jobboldalon is rendre kritikák fogalmazódnak meg, ha egy PIM-vezető díjazza a másik oldal íróit, költőit, van igazsága a kritikának?

Demeter:  Akik a jobboldalról ilyesmiket vetnek a szememre, azok tulajdonképpen ugyanazt akarják csinálni, mint az általuk joggal kárhoztatott ellenoldal. De kérdem én: ha ugyanazt csináljuk, mint ők, akkor mitől lennénk mi jobbak? Ez egy. Kettő: az egyoldalú, egylábú kultúra gyenge. Kibillenthető. Egy nemzeti kultúra attól lesz erős, ha sokszínű, sok lábon áll.

Ki lehet nyírni a másként gondolkodókat, éltünk már ilyen rendszert is, kommunizmusnak nevezték.

És ezt én legalábbis még egyszer nem szeretném átélni. Három: az olvasó nem az ideológiákra, vagy aktuálpolitikai szájkaratéra vevő. Ha kezedbe veszel egy irodalmi művet, akkor túl akarsz lépni a mai kocsmán. Egyébként

az ideológiai töltetű irodalmat is próbáltuk már, agitpropnak hívták.

Annyira azért nem jó. Az olvasó, vagy legalábbis én mint olvasó az izgalmas, érdekes és engem megérintő irodalomra vagyok kíváncsi. Nem olyan bonyolult az alapképlet, de beszűkült tudatállapotban nehéz ezt fölmérni. Mondok egy példát: álltunk a főigazgatói irodámban, az ablakból a PIM udvarán zajló Margó Fesztivál sok száz fős közönségét néztük egy magát nemzetinek tartó íróbarátommal, aki megkérdezte tőlem: Szilárd, hogy engedhetsz be ide ennyi libit? Mire én azt válaszoltam neki: De hülye vagy, barátom, ezek nem libik, hanem azok, akiket még egyáltalán érdekel az irodalom, vagyis az olvasóid. Ha jó irodalmat művelsz, ők fogják elolvasni, és leszarják, hogy egyébként kire szavazol. 

Ez így akár egy az egyben érthető az ideológiai agymosás kudarcának előre beismeréseként is. Hiába lesz kötelező Wass vagy Herczeg, olvasni úgyse fogja őket senki (vagy csak az, aki amúgy is olvasta volna).

Le lehet vinni a kormánypropagandát a tanulóifjúság közé, csak értelme nincs. A kommunisták 40 éven át próbálkoztak az agymosással, a társadalom átnevelésével a gyerekek gondolkodásának meghatározásával, mégis megbuktak az első adandó alkalommal.

Bár a kormány szándéka minden bizonnyal az, az új NAT aligha fog kicsi nacionalista Fidesz-szavazókat gyártani. Legfeljebb csak azelől veszi el a helyet és az időt, hogy valami praktikusat és értelmeset lehessen tanítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3315454796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muhammad Balfas 2020.02.06. 13:04:23

@morph on deer: Akkor viszont egyszerűen azt kellene mondani, hogy Wass Albert szar író volt , és nem azzal jönni , hogy fasiszta nem antiszemita volt.. Nem folyton keverni ezt a két dolgot.
Különösen úgy, hogy Móriczcal , Máraival , de még Kosztolányival kapcsolatosan is derülnek ki érdekes dolgok antiszemitizmus ügyben..

Hamsun úgy kapott emlékközpontot Norvégiában, hogy az ellen a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ nyomatékosan tiltakozott. A norvég kormány annak tudatában nyilvánította 2009-et Hamsun emlékévvé , hogy Hamsun az emberiség élharcosának nevezte Adolf Hitlert..

"mert Hamsun a bebörtönzött norvégek szabadon bocsátását és az ottani elöljáró leváltását kérte, amiből konkrétan kiabálás lett,"

Viszont messzemenőkig támogatta a náci kollaboráns Quisling-kormányt..

A norvégoknak saját SS hadosztálya is volt 'Wiking" néven..

morph on deer 2020.02.06. 13:05:39

@Tényelek:
“ jelenleg melyik párt jobb ajánlat a Fidesznél és miért?”

A helyzet az, hogy én nem pártban látom a megoldást, szerintem egy párt sem kéne, hogy vezesse az országot, - ez sem!

Én istenigazából egy úgymond szakértői kormányt látnék szívesen, - ahová mondjuk pártok delegálhatnák az általuk felkért/megbízott profikat, de semmiképpen nem bíznám az ország jövőjét egyetlen politikai formációra.
Egyetlen személyre meg végképp nem, bárki legyen is az!

Nagyjából úgy lehetne elképzelni, hogy tetszik, nem tetszik, le kéne ülni és kidolgozni egy konszenzuson alapuló “nemzeti (alap) minimumot” ami széljárástól függetlenül mindig betartható lehetne. Elsősorban olyan témákban, mint az egészségügy, infrastruktúra, stb, aminek mindig kell működnie, aztán a szociálpolitika, oktatás, gazdaság, stb, ahol a semlélet függvényében is legfeljebb a hangsúlyok változhatnának, de nem az alapelvek, aztán jöhetnének azok a témák, amelyek napi szinten mozoghatnak, mint külpolitika, külkereskedelem, stb.
Ez már az a terület, ahol a politikai szemléletnek lehetne szerepe, de én azt is kizárólag a demokratikus játékszabályokon belül tartanám elfogadhatónak, azaz teljhatalmat soha senki(k) kezébe!

Szerintem ez lenne az ideális.
Elvben még működhetne is, gyakorlatban pedig itt soha az életben még csak hasonló sem várható, sajnos. Egy olyan népség vagyunk, ahol muszáj mindig mindent valami/valaki ellen csinálni, hogy tudjuk bizonygatni, hogy bezzeg mi aztán stb. Ha meg minden kötél szakad, akkor még a szomszéd tehenének is képesek vagyunk segíteni a kimúlásban, mert nehogy már csak nekünk legyen rossz...

Én csak azt a formációt vagyok hajlandó támogatni, amelyik eleve a plurális hatalommegosztásban gondolkozik, - tehát nem csak kényszerből, jobb híján kooperál, - akármi is lesz a neve, ha ilyen majd előkerül egyszer.
Kábé ennyi.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 13:07:04

@Tényelek:
"El kell keserítsem, Vass művei angolul, németűl, spanyolul, .., és románul :-) biztosan olvashatóak."

Csak hogy erre van logikus magyarázat. Wasst a nyilas emigráció fordítatta le a helyi nyelvekre. Románul meg azért lett kiadva, hogy Wass rokonai is el tudják olvasni a müveket az anyanyelvükön.

látjátok feleim szümtükkel 2020.02.06. 13:08:16

@Muhammad Balfas:

Én nem szeretem Móriczot, ezért ezen sem csudálkozok. Mellesleg ha megkaparnánk a felszínt, lehet, hogy ő sem volt különb. Hiszen olyan ismreteket ír le, amiket én nem tudtam eddig. Vajon miért? Netán azért, mert saját tapasztalása volt, nekem meg nincs?

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 13:09:06

@6.Lenin:
"8. Aki nem 1-70-ig, az sem fog szülni"

Ezt nem értem, de a többiben van fantázia

6.Lenin 2020.02.06. 13:13:21

@R.V.J.:

Fegyőr is ezért kampányolt Romániában? Az ő rokonsága is jár rendszeresen talpfrizura igazításra?
Mik derülnek ki, valszeg ezért nyal a franciáknak is. Ők is kedvelik a szőrös talpakat, hallkabb a járásuk a betonon.

6.Lenin 2020.02.06. 13:18:45

@R.V.J.:

Aki valamilyen módon olyan szerencsétlen, hogy képes lenne nemzésre, a másik szülni, és mégis momentumos, az önként lemond erről a rendkívül káros lehetőségről.
az 1-70 nemi identitású meg alapból olyan szerencsés, hogy ezzel a problémával nem kell azt a kevés agysejtjét is külön terhelnie.

2020.02.06. 13:20:55

@morph on deer:
Érdekes elképzelés, de ezzel már a lengyelek próbálkoztak, ezért lehetséges, hogy az USA Alkotmányát tőlük nyúlták le.
A végeredmény egy gyenge kormányzás, illetve az országot a szomszédos országok szétosztották egymás között, 170 évbe tellett, hogy saját hazájuk legyen újra.
Elvileg meg lehetne csinálni, ha lenne egy komplett független elitünk, de a holokauszttal eltüntettük a zsidó elitett, Rákosi eltüntette a magyar és a sváb elitet, helyette lett egy 4 elemivel diplomát kapott mű elitünk.
Jelenleg már a jobboldalnak is van elitje, a liberálbolsiké meg ugye jött a komcsi rendszerből.
Van két pártos elitünk és pár lézengő független.
Ha összeáll a teljes független elit réteg, akkor jöhetne az ön ötlete, de az valószínűleg sohasem fog bekövetkezni, mert menet közben azok is pártosodni fognak,.....,
Röviden az ön ötlete a lengyel példát követné, tehát több, mint rossz.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 13:24:38

@6.Lenin:
" Ők is kedvelik a szőrös talpakat, hallkabb a járásuk a betonon"

Nézd, ki nem állhatom a rasszista vicceket, de ettöl függetlenül észreveszem a minöségi munkát. +++

2020.02.06. 13:27:17

@R.V.J.:
A galliciából beáramló zsidók a ruszinok kétharmadát tette földönfutóvá, kényszerítette kivándorlásra, ők csak velük találkoztak, mint gátlástalan gazdasági szereplőkkel,..., ráadásul akkor ez még látható jelekkel volt felruházva.
Az maradt meg bennük, hogy a zsidók,......., és egy ilyen durva helyzetben a bélyeg a normális zsidókra is rákerűlt.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 13:29:56

@6.Lenin:
"az 1-70 nemi identitású meg alapból olyan szerencsés... bla bla bla"

Büszkén énekled a himnuszt ugye? Pedig Kölcsey azt egy hetyke huszárfiúhoz írta dobogó szívvel.

humenonline.hu/tenyleg-homoszexualis-volt-a-himnusz-szerzoje-kolcsey-ferenc-elete-es-titkai/

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 13:32:34

@Tényelek:
"A galliciából beáramló zsidók a ruszinok kétharmadát tette földönfutóvá, kényszerítette kivándorlásra"

Szép nagy kerek hazugság, egy Holocaustot sikerült is elindítani a hátán.

2020.02.06. 13:40:13

@R.V.J.:
A ruszinok régi vágású, becsületes emberek, a magyar zsidóikkal semmi bajuk nem volt csak a migri zsidók kipaterolását követelték Horthytól, amit az vonakodva ugyan, de végül megtett, visszaküldte őket Galiciába. A korabeli leírások szerint utcai népünnepélyek voltak a ruszin településeken /is/ ahol a kormányzót éltették,...., bár ez az Amerikába kényszerített rokonaikat már nem hozta vissza.

MAXVALL bircaman közíró · www.bircahang.org 2020.02.06. 13:45:32

Ahh, mégis szartam egy nagyot

Én nem vagyok egykönyves.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 13:48:16

@Tényelek:
"A korabeli leírások szerint utcai népünnepélyek voltak a ruszin településeken /is/ ahol a kormányzót éltették"

Forrás: korabeli "Ripost"

Nos, ha a ruszinok 2/3 már elföldönfutott a zsidókat meg kiirtották, akkor nem sok ember maradt ott a Horthyval bulizni.

morph on deer 2020.02.06. 13:51:04

@Muhammad Balfas:
“ Akkor viszont egyszerűen azt kellene mondani, hogy Wass Albert szar író volt , és nem azzal jönni , hogy fasiszta ”

Tőlem mind a kettő is lehetett, én nem szeretem mint írót, a nyilassal meg nem tudok együttérezni.

Igen, tudok Quislingről, meg a norvég SS-ekről, ugyanakkor egészen komoly ellenállási mozgalom is volt, meg minden, ahogy illik.
Amúgy szerintem a leginkább gerinces népség arrafelé, akárhogyan is. A svédek például turistaként(!) engedték át a német inváziós haderőt az országon a finnek elleni támadáshoz, és mindkét oldalnak szállították az acélt, az utolsó pillanatig is.

Az egész NAT-dolog amúgy kicsit túl vadregényes az ízlésemhez.
Amit nem igazán értek az az, hogy mi a bánatért kell itt mindig annak a bizonyos lónak a túlsó oldalán lenni..?
Nem lehet más, mint egy kétdimenziós magyar gebe, amelyiknek kizárólag csak túlsó oldala van... Igazi hungarikum.:(

6.Lenin 2020.02.06. 14:02:35

@R.V.J.:

a) te románoztál, igaz kicsit prosztóbban

b) sose mondtam, hogy.... de vegyük az alapállást "0"-nak (ezért írtam 1-70 ig a kitérőket), Nos néha a jobb megértés okából az ember a nyelvét is használhatja, ha... Ez legyen 0,5 eltérés, tehát bőven befér 1 alá. Vagyis az én minősítésem jelenleg (még) 0+ 0,5, tehát mindenképpen 1 alatti.
Éneklés közben meg ritkán kötnek le szexuális gondolatok, akció közben meg szintén nem szoktam fennhangon énekelni, sőt, talán még dúdolni sem, himnuszokat meg pláne nem.

2020.02.06. 14:04:12

@R.V.J.:
A magyar állampolgársággal rendelkező összes zsidó maradt, a migri zsidókat sem irtották ki csak visszatelepítették.
Egyébként meg az ipariforradalom mitt mindenütt demográfiai robbanás volt Európában,...., szóval maradt elég ember ünnepelni.
Ha veszi a fáradtságot és elmegy Ungvár, Munkács környékére a helyiek szívesen mesélnek ezekről a dolgokról, mert olyan mély nyomot hagyott bennük, hogy beépűlt a kollektív önvédelmi reflexükbe.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 14:13:36

@Tényelek:
"Ha veszi a fáradtságot és elmegy Ungvár, Munkács környékére"

Lejárt a vízumom Ukrajnába, de ha már ruszinok, akkor tiszteljük meg öket azzal, hogy a városaikat a rendes nevükön nevezzük Mukachevo és Užhorod.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 14:16:28

@6.Lenin:
"Éneklés közben meg ritkán kötnek le szexuális gondolatok,"

Pedig vannak dalok, amik pont erre írodtak.
youtu.be/zNBj4EV_hAo

6.Lenin 2020.02.06. 14:53:09

@R.V.J.:

Ha már közben nótázni is lenne kedvem, akkor már másik kettő közül szívesebben dúdolnám...

www.youtube.com/watch?v=rHYZO19C8E4
www.youtube.com/watch?v=KjgWWjkNbhU

eszti..... 2020.02.06. 14:54:13

@6.Lenin:

max. azt keresnéd vissza, amikor tagadtam. de olyan kommentet nem találsz tőlem.

"Legrosszabb (neked a jobb), hogy az élettársad volt az illető hölgy, vagy csak hálótársad, mind1. Közös sors, közös élmények, és itt olvasható néhány morzsája."

ez mindent visz. :D
lángelméd valóban beragyogja a blogot. ez nyilvánvalóan a jobboldali gének hatása. abba ne hagyd! ))))

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 15:04:57

@6.Lenin:

hmmmmmm...na igen az ikonok!!!
Ha már túl vagy az terep elökészítésén és be kell indítani a ütvefúró légkalapácsot, akkor jobb feltekerni a tempót.
Úgy zengjen a Rudas, hogy a kabinos is belepiruljon!!!

youtu.be/wN2tHv8gPm8
youtu.be/PGNiXGX2nLU
youtu.be/ptfZ3IPkAOY

6.Lenin 2020.02.06. 15:16:23

@eszti.....:

Egyszer valahol hallottam, egy megrögzött kamuzóval kapcsolatban, hogy az igazság nagyon fájó is tud lenni. Ő is napokig ordított fájdalmában, és hiába kenték be a fenekét kigyózsirral nem használt, sőt a kutyája is néhány órán keresztül vele együtt vonyított.

Mondjuk én azt is elhiszem a tótoknak, hogy Janosik egy nagy uralkodó volt, miért ne hinném, két tót betegtologatónak is lehet tök azonos élete. Még az öreg Szepi is mindkettőnek benyúlt a remegő kezével a szoknyájuk alá, miközben -félrevezetésként- Benest éltette.

Én leszálltam a témáról, is.

6.Lenin 2020.02.06. 15:21:51

@R.V.J.:

Ha neked nem esett le, én a zenét kedvelem, nem a zajt. Az énekes nem annyira lényeges.
A zene, és az általa kiváltott érzelmek, mert azt hiszem, hogy ez a lényege. Nem az énekes hovatartozása, és az általa keltett zaj nagysága.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 15:27:04

@6.Lenin:
Láttam filmen hogy csináljátok, és abban a melóban hullik a forgács. Gondoltam a tempó segiti végsö sikert.

6.Lenin 2020.02.06. 15:37:52

@R.V.J.:

Nem tudom, hogy filmen ez hogy megy.

De szerintem normáliséknál ez automatikus. Minden megy a maga útján. Legalább is én ezt tapasztaltam. Mondjuk némi fantázia sose árt, de olyan különleges noszogatás sose kellett, ha a céleszköz a látóteremben volt. Minden beindult szépen, automatikusan.
Csak, ha utána moziba mentem, be kellett kalkulálni a kezdést, 2-3 órával korábbi időpontban, nehogy lekéssem a film elejét. Néhány perc átállás mindenkinek jár.

eszti..... 2020.02.06. 15:39:45

@Muhammad Balfas:

Kiragadott mondatokat bárkitől lehet idézni. De az összkép a fontos.
Nem igazán tartom szerencsésnek, mikor egyes politikai kurzusok felkent hirdetői listázni kezdik, főleg visszafelé, az írókat-költőket.
Már csak azért sem, mert az idő rég megmutatta, ki volt istenadta tehetség és ki esett ki a rostán
Nem hiszek a politikailag megosztott irodalom létében. Szerintem nincs jobboldali vagy balliberális író.

alöksz róz 2020.02.06. 15:39:58

@morph on deer: "Például az Árpád-kori történelemből csak a győztes csatákat szabad tanítani!

Ez nyilván úgy fog kinézni, hogy tulajdonképpen Muhinál is mi győztünk, és a tatárokat csak vendégségbe hívtuk, ahogy a türk tanács tagjai közt ez illendő, mi?
Nem is volt tatárdúlás, az országot meg merő hobbiból építette újjá Béla, a honalapító, más dolga nem lévén.."

totál el van borulva az agyad, az nem stimmel...

eszti..... 2020.02.06. 15:42:25

@6.Lenin:

excellent! :D :D
a kinyilatkoztatás nagyatyja vagy! már csak a szövegértésen kellene kissé csiszolni.
de ahogy Halász Jutka énekli: A végtelenhez mérve, semmi sem tökéletes.....

6.Lenin 2020.02.06. 15:49:17

@eszti.....:

"Szerintem nincs jobboldali vagy balliberális író. "

Van, de ez nem baj, ha az eredeti jobb-, bal-, és liberális értékek mentén írja le a maga világát. Mindegyik külön-külön érték, értékrend.

A baj ott kezdődik, ha bármályik a sajátját, az egyedüli emberi értékként a másik fölé próbálja helyezni, erőszakosan. Visszafelé meg pláne, ebben 1etértünk.

eszti..... 2020.02.06. 16:05:17

@6.Lenin:

Miért ne? Az irodalom a képzelet, az irrealitás világa.
Az író, ha valóban tehetséges, emberi értékeit bárkié felé helyezheti.
Végül, te, mint olvasó döntöd el, képes vagy-e azonosulni vele?

6.Lenin 2020.02.06. 16:18:56

@eszti.....:

Van ilyen irodalom is. Mutathat az írója egy eddig nem létező világrendet is, mint egy esetlegesen elfogadásra felkínáltat, de, ha másik fölé szeretné helyezni akkor vagy messiásnak (Soros) képzeli magát, vagy őrült, és Istennek, vagy egy szar tróger diktátor.
Vagy vannak, akik megmutatják a maguk, és mások értékrendjének a lényegét a valós életben.
Nyilván az olvasónak kell eldönteni, hogy mit is vall magáénak, követendőnek. Ezért nem szabad osztályozni, fölemelni mások fölé, és semmisnek venni, elítélendőnek, mert emberi jog (nak kéne lenni) magamnak egy értékrendet választani, követni, ami nem lehet a mások értékrendjének a megsemmisítése, lekicsinylése, vagy közösség ellenes.

Egy nem létező Isten már van, kár tülekedni egy hasonló pozícióért.

eszti..... 2020.02.06. 16:29:00

@6.Lenin:

Irodalommal kapcsolatban nem szeretem a politika nyelvét használni.
Erőltetett, felesleges és mesterséges.
Egy irodalmi mű nem receptkönyv.

6.Lenin 2020.02.06. 16:36:45

@eszti.....:

Ez is egy véleményt. Te így látod. Válassz magadnak olyanokat, akik ezeket az igényeidet kielégítik. Teljesen elfogadható. Másoknak lehet más. A kettő nem ütheti egymást.
Szerintem.

Eltiltott Vélemény 2020.02.06. 16:53:50

@R.V.J.: " ... A #MOMENTUM valóban nem a hónajszagú nögyülölö taplógombák pártja. ... "

Ja, igen, buzeránsok gyülekezete, és mindenféle gyülevész népséggel összeívnak, mint pl kurcsányiták és maszopiták, de nem vetik meg a szalonnácikat sem! Beállnak egy takonygerincű Karigeri mögé, aki faszányosan tud segget csinálni a szájából, a buzeránsok legnagyobb örömére...

morph on deer 2020.02.06. 17:01:54

@alöksz róz:
“ totál el van borulva az agyad, az nem stimmel...”

Nem érted az iróniát, Sanya.
Én egy abszurd megoldást mutattam, amely legalább akkora balfaxság, mint a NAT változata.

Szerintem a cél nem szentesíti az eszközt.
Főleg úgy nem, hogy közben generációk nőnek fel hülyén, de legalább a hazafiság az egeket verdesi.
És a nyomorultak képesek arra, hogy a PISA tesztben ne legyen bibliaismereti kérdés, ahol bezzeg a magyar fiatalok sokkal jobban teljesítenének, ahogy Kásler háborgott.
Mert a jövő nyilván majd arról szól, nem?

morph on deer 2020.02.06. 17:18:20

@Tényelek:
“ a lengyel példát követné, tehát több, mint rossz.”

Nem ismertem a lengyel példát, és hogy őszinte legyek, egyik példa sem érdekel.
Ettől függetlenül az az érvelés enyhén biceg, miszerint “tehát” több mint rossz, mivel a lengyel rossz volt.

Kár, hogy a dolog lényege elkerülte a figyelmedet, miszerint én nem hiszek a pártpolitizálásban, abban meg főleg nem, hogy egy párt kéne. hogy vezesse az országot, bármelyik párt legyen is az.
Pedig ez lenne a lényeg.

2020.02.06. 17:44:16

@morph on deer:
A liberális demokráciát pártokráciának is hívhatnánk, mert valójában az.
A rendszer úgy működik, hogy nagy pártokkal működik normálisa, ha sok kis párt kénytelen összefogni, mint pl., az olaszoknál évtizedeken keresztül az évente több kormányváltást és társadalmi elszegényedést jelent, mint ahogy az olaszok leszakadása is jelzi.
Ezt a problémát csa úgy lehet kivédeni ha a győztes fel torzítják a rendszer.
Ezt csinálták erőteljesen a britek, franciák, közepesen az olszok, magyarok,..., de ez meg már nem tejes értékű demokrácia.
Ennél azonban a mostani kisérletek sokkal veszélyesebbek, hogy vonják be a civileket a kormányzásba, mert azok társadalmi támogatottsága nullával azonos, ....., legjobb példa erre a HB, akik a magyar társadalmat képviselték az EP vitában, miközben csak 9 ember adta nekik az adója 1 százalékát, magyarul még az alkalmazottaik közül is csak kevesen.
Az viszont tény, hogy a liberális demokráciák demokrácia deficite egyre elviselhetetlenebb, mondhatni válságban vannak a világ minden részén.
Azt is monhatnánk, hogy a fejünk fölött játszadoznak a különbőző hatalmi csoportok a gyerekeink jövőjével.
Nagy szükség lenne egy olyan rendszerre, ahol közelebb kerülnénk a valódi népakarathoz, de a mostani rendszerek haszonélvezői egy országban sem fogják feladni a pozíciójukat, elég csak megnézni az új színjátszó pártok működését a franciáknál, olaszoknál.

2020.02.06. 17:44:17

@morph on deer:
A liberális demokráciát pártokráciának is hívhatnánk, mert valójában az.
A rendszer úgy működik, hogy nagy pártokkal működik normálisa, ha sok kis párt kénytelen összefogni, mint pl., az olaszoknál évtizedeken keresztül az évente több kormányváltást és társadalmi elszegényedést jelent, mint ahogy az olaszok leszakadása is jelzi.
Ezt a problémát csa úgy lehet kivédeni ha a győztes fel torzítják a rendszer.
Ezt csinálták erőteljesen a britek, franciák, közepesen az olszok, magyarok,..., de ez meg már nem tejes értékű demokrácia.
Ennél azonban a mostani kisérletek sokkal veszélyesebbek, hogy vonják be a civileket a kormányzásba, mert azok társadalmi támogatottsága nullával azonos, ....., legjobb példa erre a HB, akik a magyar társadalmat képviselték az EP vitában, miközben csak 9 ember adta nekik az adója 1 százalékát, magyarul még az alkalmazottaik közül is csak kevesen.
Az viszont tény, hogy a liberális demokráciák demokrácia deficite egyre elviselhetetlenebb, mondhatni válságban vannak a világ minden részén.
Azt is monhatnánk, hogy a fejünk fölött játszadoznak a különbőző hatalmi csoportok a gyerekeink jövőjével.
Nagy szükség lenne egy olyan rendszerre, ahol közelebb kerülnénk a valódi népakarathoz, de a mostani rendszerek haszonélvezői egy országban sem fogják feladni a pozíciójukat, elég csak megnézni az új színjátszó pártok működését a franciáknál, olaszoknál.

alöksz róz 2020.02.06. 17:47:53

@morph on deer: még szép h nem értem, ha egyszer nincs mit.
sok lesz má a hergelésből, tényleg ennyire nem érzitek? te is 2 oldalon keresztül bizonygattad, nem a nulladikra ugrottam

Muhammad Balfas 2020.02.06. 17:50:25

@morph on deer: Tudtommal a finneket nem a németek , hanem a Vörös Hadsereg támadta meg..
Norvégiát pedig igen korán megszállták a németek. Volt idő , hogy kialakuljon egy ellenállási
mozgalom. Mindenesetre Hamsun nem közéjük , hanem a náci kollaboráns kormányt támogatók közé tartozott..Kb. mint aki nálunk Szálasiékat támogatta..
„Én nem szeretem , mint írót..”

Ízlések és pofonok..Én meg Sorstalanságot nem tartom túl sokra..Egy közepes mű , amelyből születhetett volna egy közepes film , de egy gyenge film lett az eredmény..

2020.02.06. 17:53:00

@morph on deer:
A történelmi példákra azért érdemes odafigyelni!
Ha látjuk, hogy valaki a konnektorba szeget tesz, hogy arra akassza a kabátját és e miatt egyfajta élményben van része, ....., okos ember ennek tudatában már ki sem akarja próbálni, hiába illeszkedik bele olyan spécin a nyolcvanas vasszeg.

alöksz róz 2020.02.06. 17:54:24

@morph on deer: na kezdheted köpködni lovasit is
"Ami meg engem illet: az ember bizonyos életkor fölött óhatatlanul egyedül marad ebben az erőtérben. Legalábbis kisebbségbe kerül. Olyan kisebbségbe, amely bár nem rajong a Fideszért, úgy látja, hogy az ellenzék számos ellentmondást hordoz, ami inkább taszító."
"Értelmezhetetlen hülyeségek bemondása helyett fontos lenne kiállnia az ellenzéki tömbnek és elmondani, mi várható, ha ők nyernek. Ehelyett azt halljuk, hogy csak le kell váltani Orbánt, aztán majd minden jó lesz. Mitől lenne jó?"

Muhammad Balfas 2020.02.06. 17:55:23

@eszti.....: Mindenesetre Máraitól , és Móricztól lehet ilyeneket idézni és nem Wasstól..Mégis ő van elkönyvelve antiszemitának.
Mellesleg akkor a te idézeteidre nem lehet ráfogni , hogy kiragadottak?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.02.06. 18:17:46

@6.Lenin: van pofád te féreg!
Remélem jól megfizetnek!

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 19:05:55

@Kitiltott Vélemény:
"Ja, igen, buzeránsok gyülekezete"

Igen, azoké IS!!! De a klimaggódó vegetáriánusoké IS. Valamint a menekült befogadó szineseurópaiaké IS.
Megnyutatlak, hogy amikor TE megfideszárvulsz, akkor majd a tiéd IS lesz!!

A Pártelnökúr szeretettel vár, mint a papírgyár.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 19:19:16

Azt egyébkènt tudja valaki, hogy miért rakta a nickgrabowszki a Linkin Park énekesét a nyitóképbe???? Csináltak valami Wass Albert feldolgozást???

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 19:21:45

@6.Lenin:
Pártelnökúr olyan vagány, imádom!!!!

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.06. 19:46:27

MIÉRT IS VAN SZÜKSÉG AZ EMBERFŐK KIMŰVELÉSÉRE AZ ÚJ NAT-TAL ?!!!!!!

EZÉRT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Ez egy, a rendszerváltás óta nem látott szinten ókonzervatív Nemzeti Alaptanterv. Ideológiailag nyíltan egyszemléletű. Az irodalomban megjelent a náci Wass Albert és Nyírő Gyula. A történelem egy 100 évvel ezelőtti szintre taszítja vissza a diákot. Azt a konzervatív kánont viszi, ahol a magyarok mindig áldozatok vagy hősök voltak. A Történelemtanárok Egylete felhívja a figyelmet, hogy például a náci deportálásokat is elhallgatja

– olvashatjuk az oktatáspolitikus szavait az MSZP honlapján, és elgondolkozunk rajta, hogy itt valóban nagy változásokra lenne szükség az oktatásban. Nyírő Gyula ugyanis a Lipótmezei Elmegyógyintézet egykori főorvosa volt, elme-ideggyógyász, egyetemi tanár, az orvostudományok kandidátusa. Nevét viseli Budapest XIII. kerületében a Nyírő Gyula Kórház."
mindenszo.hu/nat-botrany-agyhalal-a-buta-kunhalmi-osszekeverte-nyiro-jozsefet-nyiro-gyulaval-az-ostobasag-hatartalan-video/

SZÉGYEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.06. 19:48:33

MIÉRT JÓ A MEGÚJULT NAT ?!!!!!!!!!!!!!

"A módosított NAT erősíti a nemzeti identitást, bemutatja a nemzeti kultúrát, a keresztény kulturális értékeket, a nemzeti hagyományokat, a magyar művészetet, a magyar nyelvet, segíti a közös magyar alapműveltség kialakítását és növeli az idegennyelv-tanítás hatékonyságát"
mindenszo.hu/szakerto-a-modositott-nat-vallaltan-hazafias-gyerekkozpontu-es-21-szazadi/

HÁT EZÉRT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

A SIVALKODÓ LIPSIK MEG TEHETNEK EGY SZÍVESSÉGET !!!!!!!!!!!!!!!

6.Lenin 2020.02.06. 19:49:07

@R.V.J.:

Ez borzasztóóóóóóóóóóóóóóó, milyen vagány, szakálla is van, és halkan jár a betonon is.
Ez megfontolt emberre vall. Pláne, ha kocsit hajt.

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.06. 19:50:30

EGY WASS ALBERT VERS AZOKNAK A TANÁROKNAK, AKIK NÁCIZZÁK ŐT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Ezt hallgassátok, ez is Wass Albert!

www.youtube.com/watch?v=aDSZfCPsRlA

Ezen gondolkodjatok el!

Ha nem tetszik, hagyjátok ott a tanári állást! El a kezekkel a gyermekeinktől!"
mindenszo.hu/nat-botrany-ezt-nektek-egy-wass-albert-vers-azoknak-a-tanaroknak-akik-nacizzak-ot-video/

LEHET PAKOLNI A BŐRÖNDÖT , LIPSIK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.06. 19:52:35

EGY TAPASZTALT PEDAGÓGUS KÜLÖNVÉLEMÉNYE A NAT-RÓL:

"Üdvözlöm, örülök neki és azt mondom, hogy éppen ideje volt. Hónapokkal ezelőtt kaptunk mi pedagógusok egy e-mailt, amelyben arra buzdítottak bennünket, hogy a készülő tervezethez mindenki adja hozzá a saját elképzelését, ötletét. 8-900 javaslat érkezett, nem sok.
De most verik a tamtamot, hogy így kéne, meg úgy kéne és ne legyen annyira nemzeti a NEMZETI Alaptanterv. Ne legyenek hősök a Magyarországot megvédő emberek, azt hadd döntse el a diák majd maga – mondják. Érdekes, hogy egy matematikai művelet végeredményét nem döntheti el, ugye?

A nemzettudathoz még annyi: Amerikában járva, szinte minden házon ott leng a nemzeti lobogó, pedig történelmük nyúlfaroknyi a mienkhez képest. Próbálnának meg ott óbégatni a nacionalizmus miatt a libsikéink, azt hiszem megemlegeték…de nagyon…."
mindenszo.hu/egy-30-eve-tanito-pedagogus-kulonvelemenye-a-nat-rol/

JÓL MONDJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

eszti..... 2020.02.06. 19:56:08

@Muhammad Balfas:

Ha jól tudom /javíts ki nyugodtan!/ Wass Albertet nem kizárólag a zsidók irodalmi ábrázolásáért nyilvánítják egyesek antiszemitának.
Márai életfilozófiáját főleg naplóiból lehet megismerni.
Irtózott a csinnadratta, mellveregető megnyilatkozásoktól, főleg hazafiság ügyében.
Ez visszatérő motívum nála.

eszti..... 2020.02.06. 20:09:45

@R.V.J.:

Téged külön fizetnek azért, hogy kifigurázd a Momentumot, vagy csak szórakozásból teszed?
Eleinte még frappánsak voltak álmomentumosként tett megnyilatkozásaid.
Ma már izzadságszagúvá silányult.
Ugyanez vonatkozik a harcos feminista szövegeidre.
Valahogy mindig a legolcsóbb férfigyepáló provokációkat sikerül ide hoznod.
Gondolom, nem véletlenül.....

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 20:13:08

@6.Lenin:
Ha szépen megkérsz szerzek neked egy dedikált képet a Pártelnökúr talpáról. Esténként lefekvés előtt még jól jöhet.

morph on deer 2020.02.06. 20:24:44

@Muhammad Balfas:
“ Tudtommal a finneket nem a németek , hanem a Vörös Hadsereg támadta meg.”

Megszállta, nem megtámadta, rosszul mondtam. Amolyan “baráti” megszállás volt, mint nálunk, és akkor vonultak át a németek Svédországon.
Aztán össze is rúgták a patkót a finnekkel, de már visszafelé jövet. Az volt a Lappföldi háború már ‘44 vége felé.

en.m.wikipedia.org/wiki/Transit_of_German_troops_through_Finland_and_Sweden

De a norvégek sem jártak jobban:

www.thelocal.se/20120605/41252/amp

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 20:25:43

@eszti.....:
Szívesen beszélgetnék veled, de nem értem a kérdést, tán mert vöröshajú szemüveges vagyok.
Amúgy nagyon élvezem a sok fityesz fütyesz agyabugyálását!!!
Fogd a kezem szisz, viszlek magammal!!

Grimbusz Makszimusz 2020.02.06. 20:27:44

@eszti.....: Márai életfilozófiáját főleg naplóiból lehet megismerni.
Irtózott a csinnadratta, mellveregető megnyilatkozásoktól, főleg hazafiság ügyében...........

Úristen, hazafi volt, szörnyű! Csoda hogy Petőfit, meg Balassit nem tiltották be, mert ők még csatába is mentek és meg is haltak a hazájukért!

eszti..... 2020.02.06. 20:33:21

@R.V.J.:

ezt talán tartogasd azoknak, akik ma jöttek le a falvédőről. )))))

morph on deer 2020.02.06. 20:39:05

@Hova fogják elásni KariGerit?!:
“ segíti a közös magyar alapműveltség kialakítását ”

Szerinted a kés-villa megfelelő használata még belefér, vagy az is csak valami dekadens libsi szokás,- lásd pl orbán étkezési szokásait..?
Vagy az már egyenesen nemzetellenes, ha valaki nem kanállal eszi a pörköltet?
Mielőtt kérdeznéd: igen, az étkezési kultúra része az alapműveltségnek.
Igaz, csak az olyan normális, európai tipusúnak, szóval azért kérdem.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 20:39:17

@eszti.....:
"akik ma jöttek le a falvédőről"

tévedsz, a túlkorosakat is szeretem. Az életbölcsesség #sexy

eszti..... 2020.02.06. 20:40:05

@Grimbusz Makszimusz:

az volt.
az irodalmi életben ma is vannak, akik nemzetközi hírnévre tettek szert: Esterházy, Spiró..

morph on deer 2020.02.06. 20:43:42

@alöksz róz:
“ na kezdheted köpködni lovasit is”
Sok okom nincs rá, ettől sem lett több.
Majd ha legalább államtitkárként beszél hülyeséget, akkor majd reagálok rá, addig nem zavar.
Meg még az is lehet, hogy majd kipihenni magát. :)

morph on deer 2020.02.06. 21:02:33

@Grimbusz Makszimusz:
“ Csoda hogy Petőfit, meg Balassit nem tiltották be, mert ők még csatába is mentek és meg is haltak a hazájukért!”

Na csak várjál, az első lépések már megtörténtek!

m.origo.hu/itthon/20110317-marcius-15-petofi-verset-szavaltak-a-sajtoszabadsagrol-szolo-versszakok-nelkul.html

Meg majd akkor mi lesz, ha az ügyeletes ájtatos manó is tudomást szerez arról pl, hogy Balassi még a lovát is odaadta egy fogadósnak egy jó buliért meg két csajért egy éjszakára!
Merthogy annyira szeretett élni is a lelkem..:))

morph on deer 2020.02.06. 21:09:02

@R.V.J.:
És mi a helyzet a katonákkal?
:)
www.reddit.com/r/europe/comments/92go0r/one_page_ad_from_the_swedish_army_in_the_metro/

Most még mindehhez képzeld el a Nemzetbiztonsági Bizottság pacallal töltött elnökének a fejét, ha ezzel találkozna ! :D

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.06. 21:19:05

@morph on deer:

2500 éve közismert tény, hogy az LMBTQ+ emberek jobb katonák mint a ciszfasisztanàcik.
#lovelikeagreek_fightlikeagreek

eszti..... 2020.02.06. 21:24:59

@morph on deer:

ajajaj! még a végén kiderül, hogy a lányok szlovákok voltak, aztán szegény Balassi végleg kikerül a kánonból. :D

mgdé 2020.02.07. 01:29:44

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Á, hagyd, csak reszket már a keze, s nagyon szeretne egy olcsón fizetett szoknyát - leginkább, küldje az állam, ingyér -, ami alá be-be nyúlkálhatna. :D

mgdé 2020.02.07. 01:35:03

@Grimbusz Makszimusz:

Lipót, te!!! Zrínyit hogy hagyhattad ki!?

(S csak neked: Amúgy már Janus Pannonius is ott volt Jajca ostrománál.)

mgdé 2020.02.07. 01:39:45

@eszti.....:

Ugyan már, Balassi sehol nincs Wesselényi Mikához képest!

Még a Pszychében is beleülnek a báró úr nadrágja titkába. :D

mgdé 2020.02.07. 01:45:01

@R.V.J.:

Epameinondasz.
Kíváncsi lennék mit kezdene vele szemtől-szembe nagy harcművészünk, Simicskó miniszter úr. :D

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2020.02.07. 06:36:27

@mgdé:
Apamitnemmondasz!

Szitàltatok egy pólót róla a következő pridera, amin éppen kardhegyre tűz egy iráni teokratát!!!
kösz a tippet!!!

Grimbusz Makszimusz 2020.02.07. 07:49:54

@eszti.....: Spíró még hagyján, de Esterházy a legundorítóbb faszfej, menj már a p.ba!

6.Lenin 2020.02.07. 09:59:20

"Gyakorlatilag összeomlott az állategészségügyi hatósági rendszer Magyarországon - ezt állítja Hadházy Ákos. "

Képtelen ma Mo-on hozzájutni egy egészséges lófaszhoz. Közös sírásra buzdít mindenkit, Berni is felkarolt volna egyet , de nem fért még a közelébe sem, mert hiánycikk lett.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2020.02.07. 10:23:28

@Grimbusz Makszimusz: "Esterházy a legundorítóbb faszfej"

Azt látom, hogy te egy faszfej vagy, de Esterházyra ez nem mondható. Én személy szerint nem kedvelem, de az írótársadalomban és az olvasók táborában egyaránt elismert, közkedvelt volt. Illetve ma is az.

"Munkásságát két fő műve tagolja három részre.

A Termelési-regény (kisssregény) (1979), ez az ironikus-szatirikus kettős regény emelte Esterházy Pétert a magyar irodalom élvonalába. Párhuzamosan íródik az alapvetően önéletrajzi regény és a regény önéletrajza: a regény regénye. Mindez egy „főszöveg” és az – egyébként jóval nagyobb terjedelmű – jegyzetapparátus formáját veszi fel, létrehozva ezzel egy sajátos, posztmodern jellegű intertextuális erőteret.

Hasonló törekvések jellemzik második fő művét, a Bevezetés a szépirodalomba című írásműsorozatot is. Képregénytől anekdotagyűjteményig, automatikus írásműtől cizellált stílusimitációig sok minden megtalálható benne, olyan klasszikus avantgárd gesztusok is, mint Ottlik Géza Iskola a határon című regényének lemásolása egyetlen papírlapra.

Nagy feltűnést keltett és sok találgatásra adott okot a Csokonai Lili név alatt megjelent fiktív önvallomás (Tizenhét hattyúk, 1987), amelynek hőse, Weöres Sándor Psychéjének mai utódja, stilizált XVII. századi nyelven mondja el merőben mai történetét. A nyolcvanas évek vége felé Esterházy Pétert egyre inkább foglalkoztatta a Kosztolányi-féle értelemben vett hírlapírás. A Hrabal könyvében (1990) a főszereplő (és narrátor) saját felesége, címzettje pedig (a „második személy”, akihez az első beszél) Bohumil Hrabal. A Hahn-Hahn grófnő pillantása (1991), e sajátos, többrétegű utazóregény újabb nyitást jelentett Esterházy Péter pályáján.

A Harmonia caelestis (2000) továbbra is szövegdarabokat, családtagokat, hagyományokat kelt életre – az ismétlődés legkülönbözőbb alakzataiban. A Harmonia – a Termelési-regényhez hasonlóan – két részből áll, melybe az európai történelem minden fontos és igen sok lényegtelennek tűnő megtörténtként tanult és kitalált eseménye belefér. Ez a hagyomány azonban nem önmagától keletkezik, csakis e regény kedvéért jön így létre. A figurák ismétlődő szövegelemekből, közmondásokból, beszédmódokból létesülnek, így Esterházy újraírja, de le is rombolja a családregényt. A Javított kiadásban (2002) úgy íródik bele az Esterházy-szövegbe az apa ügynöki jelentése, mint egy számítógépes programba a vírus, amely végül felfalja a programot – így nagy erővel jelenik meg a fikció a fikcióban, valóság a fikcióban gondolatköre.

Könyvei szinte a világ minden nagyobb nyelvén olvashatók."

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2020.02.07. 12:21:31

@Borkai $egge a Fidesz igazi arca: Az időjárás első lejegyzett megfigyelései Mezopotámia ókori kultúráiból származnak. Az állami hivatalok és a vallási intézmények alapvetően a szélsőséges időjárási eseményeket örökítették meg — kiváltképp akkor, ha azok a termést számottevően befolyásolták. A kínai és a görög–római ókorból hasonló feljegyzések kerültek elő magánykönyvtárakból is (Behringer, p. 23.).

I. e. 350

A meteorológia kifejezés Arisztotelész Meteorológia című művéből származik. Bár a kifejezést manapság a légköri tudományokra, illetve azok egyik alágára használják, Arisztotelész fogalma általánosabb volt; beletartozott a geológia is.

A ma vízkörforgásként ismert folyamatot a következőképp írta le:

Ugyanakkor a Nap mozog ahogy mindig, változásokat indít el, tevékenységével minden nap felszívja a legjobb, legédesebb vizet, gőzzé alakítja, ami magasabb légkörbe kerül, ahol a hideg miatt újra összesűrűsödik és visszakerül a földre.

A középkori krónikák számos szélsőséges időjárási eseményről számolnak be. A reneszánsztól különösen sok információt rögzítettek a levelek és naplójegyzetek. Az időjárásról írt naplójegyzetek különösen azután váltak népszerűvé, hogy Regiomontanus csillagászati naptárában üres sorokat hagyott külön az ilyen feljegyzések számára (Behringer, p. 23.).

1607

Galileo Galilei épített egy termoszkópot. Nem mérte számszerűen a hőmérsékletet, de bemutatta annak lehetőségét. Korábban a meleget és a hideget az arisztotelészi elemek (tűz, víz, levegő, és föld) mennyiségének gondolták. Egyezményes mértékegység híján az eredmények értelmezésében a 18. századig, Daniel Gabriel Fahrenheit és Anders Celsius munkájáig akadtak kisebb félreértések.

Megjegyzés: Vitatott, hogy ki alkotta meg az első termoszkópot. Egyes bizonyítékok szerint a szerkezetet egymástól függetlenül többször is megépítették.

1643

Evangelista Torricelli, Galilei kortársa és egykori segédje, 1643-ban elkészítette az első, ember által előidézett hosszantartó vákuumot, majd a folyamat során az első barométert is. A Torricelli-csőben levő higany magasságát figyelve felfedezte, hogy a légnyomás állandóan változik.

1648

Blaise Pascal rájött, hogy a légnyomás a tengerszinttől felemelkedve csökken, amiből következik, hogy a légkör felett vákuum van.

1667

Robert Hooke elkészítette az első szélmérőt.

1686

Edmund Halley feltérképezte a főbb szeleket, amiből rájött, hogy a napsugárzás okozza a légköri változásokat, és elfogadta Pascal nézeteit a légnyomásról.

1735

George Hadley volt az első, aki a bolygó mozgásának tulajdonította a főbb szelek magatartását. Habár Hadley leírása hibás volt (miszerint a főbb szelek fele olyan erősek, mint az egyéb szelek), a Hadley által leírt keringési cella később Hadley cellaként váltak ismertté.

1742

Anders Celsius elkészíti a híres hőmérőbeosztást.
Benjamin Franklin

1743-1784

Benjamin Franklin megfigyelte, hogy az észak-amerikai időjárási rendszerek nyugatról keletre mozognak; bemutatta, hogy a villámlás elektromos jelenség; nyilvánosságra hozta az első térképet a Golf-áramlatról; összekapcsolta a vulkánkitörést az időjárással; és töprengett az erdőirtás éghajlatra gyakorolt hatásán is.

1780

Horace de Saussure megépítette az első hygrometert a páratartalom mérésére.

1802-1803

Luke Howard megírta A felhők pontosabb meghatározása c. művet, amiben a felhőfajtáknak latin nevet adott.

Az időjárási megfigyelések összefoglalását még mindig akadályozta az egyes időjárási sajátosságok leírásának nehézsége (felhők, és szelek). Ezt a problémát oldotta meg Luke Howard és Francis Beaufort amikor bemutatták rendszerüket a felhők (1802) osztályozásáról, illetve a szelek sebességének (1806) osztályozásáról. Az igazi fordulópontot a távíró feltalálása jelentette 1843-ban, ami lehetővé tette az időjárási információk szinte azonnali továbbítását.

vanRob 2020.02.07. 17:52:03

Ha ez tényleg így hangzott el, jelent meg, akkor azt kell mondjam, hogy rendkívül objektiv és higgadt megállapítás. Nem is lesz már sokáig NER közelben az elvtárs... Kár érte, pedig amit és ahogyan mond, abban kíválóan tükröződik a neo-kommunusták által okozott kár.

Muhammad Balfas 2020.02.07. 18:17:21

@eszti.....: Az egy sunyi román hazugság, összemosás..( A háborús bűncselekmény vádja egyébként is nonszensz , hisz a Románia és Magyarország szövetségesek voltak akkoriban, a területi kérdéseket pedig Bécsben tárgyalásos úton rendezték..)
A román hatóságok többször is kérték Wass Albert kiadatását. Az USA Igazságvédelmi Minisztériuma azonban az ügy kivizsgálása után úgy döntött, a vádak nem elég megalapozottak. Ugyanez történt akkor is, amikor a Wiesenthal-alapítvány tett feljelentést ellene, mivel azok között, akiknek kivégzésére állítólag parancsot adott, kettő zsidó volt (a két fiatal lány). Az USA az ügy újabb, alapos vizsgálata után azonban újfent ejtette a vádakat. Eleve csak az apja Wass Endre lett volna megvádolható felbujtással , hisz Wass Albert jelen sem volt a kérdéses időpontban..

Az antiszemitizmus pedig igencsak felmerül Kosztolányi kapcsán is:

168ora.hu/kultura/kosztolanyi-dezso-harom-even-at-nevtelenul-irt-antiszemita-cikkeket-167724

---

eszti..... 2020.02.07. 23:36:15

@Grimbusz Makszimusz:

Mondhatsz amit akarsz Esterházyról - ízlések és pofonok-, viszont ő a kortárs magyar irodalom legnagyobbika.
Életében több rangos nemzetközi díjat, elismerést kapott, mint a az összes pályatársa.
Hazafiakat emlegettél. Számomra mindenki az, aki öregbíti Magyarország hírnevét.
Kissé furcsának találom, hogy amíg mindenki büszkén sorolja a magyar Nobel-díjasokat, vagy a negyedrészben magyar hollywoodi sztárokat, épp az egyetlen világszerte ismert, kortárs író neve hallatán fanyalog.
Igen, Petőfi meghalt a hazáért. Esterházy pedig ismertté tette szerte a világon.

eszti..... 2020.02.08. 00:43:47

@Muhammad Balfas:

Nem igazán ismerem Wass életművét. Őszintén szólva csak a boszorkányos könyvét olvastam és a verseit. De egyik sem ragadott meg annyira, mint pl. Tamási Áron Ábel trilógiája, vagy Kányádi versei.
Mondjuk az is érdekes volt mikor elkezdték sztárolni.
Nem tudom olvasták-e annyian Wass Albert műveit, mint ahányan zászlóra tűzték a nevét.
Gyanítom, nem valamiért, hanem valami ellenében lett ennyire közkedvelt.

Ismerem az őt ért vádakat. Elég zavaros történet.
Szerintem, az emigráns közéleti tevékenysége - Erdélyi Világszövetség- kiemelkedőbb, mint az írói .

alöksz róz 2020.02.08. 13:47:16

@eszti.....: "Esterházy pedig ismertté tette szerte a világon." - ezt a mesét hol hallottad?
na este körbekérdezem a külföldi turistákat a bulinegyedbe, de szerintem egy se lesz...
ez nem a joe eszterhas :D

eszti..... 2020.02.08. 14:15:21

@alöksz róz:

mit keresnél Fertő Cityben? még a végén elliberálisodsz a bulinegyedbe, aztán odalesz a főítészi poszt. :D

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.08. 15:22:09

MEGKAPTA A MAGÁÉT A LIPPSIKE MEGMONDÓEMBER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Eljött a NAT-kritikus Miklósi László nevű hülye a Hír Tv stúdiójába! Vita volt! – Videó

Vette a bátorságot Miklósi László, és eljött a Hír Tv stúdiójába vitázni egy normális tanárral. A tanár konkrétan lemosta Miklósi elvtársat. Miklósi elvti tisztára mosta a Kádár diktatúrát, és a Horthy korszakot kárhoztatta."
mindenszo.hu/eljott-a-nat-kritikus-miklosi-laszlo-nevu-hulye-a-hir-tv-studiojaba-vita-volt-video/

KÁDÁRT MOSDATJA A LIPSIKE SZAKÉRTŐ ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SZÉGYEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.08. 15:23:04

ÚJABB PEDAGÓGUS-EGYESÜLET MÉLTATTA AZ ÚJ NAT-OT !!!!!!!!!!!!!!!!!

"Hoppá! A Kárpát medencei tanárok egyesülete dicsérte a NAT-ot!

Egyetért a Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesülete (KMKE) a módosított Nemzeti alaptantervvel (Nat)"
mindenszo.hu/hoppa-a-karpat-medencei-tanarok-egyesulete-dicserte-a-nat-ot/

NA ILYENKOR MI VAN , LIPSIKÉK ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

eszti..... 2020.02.08. 16:08:01

@Hova fogják elásni KariGerit?!:

A Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesülete más faszával veri a csalánt, ugyanis ők sohasem fognak az új NAT szerint tanítani.

"Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesületét (KMTKE) a magyar kultúra ápolásának és fejlesztésének céljából 2014 februárjában hívta életre Takaró Mihály."
:D :D :D
kmtke.hu/

alöksz róz 2020.02.08. 18:35:37

@eszti.....: művelődni járok :D

a fórumon meg akármilyen véleményt lehet képviselni az ember beállítódásától függetlenül :-)

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.08. 23:53:11

@eszti.....: ÉS AKKOR MI VAN, HA NEVES IRODALOMTÖRTÉNÉSZÜNK IS SZEREPET KAPOTT AZ EGYESÜLET ÉLETRE HÍVÁSÁBAN?!

SZERINTED CSAK AZOK AZ EGYESÜLETEK LEGITIMEK, AMELYEKET DZSORDZSI BÁCSI GRÜNDOLT?!

EGYÉBKÉNT MÁR VERS IS SZÜLETETT A NAT-RÓL ÉS WASS ALBERTRŐL !!!!!!!!!!!!!

"Találtunk egy csodálatos verset az interneten, ráadásul a NAT-ról, illetve Wass Albertről."
Részletek és videó a mindenszo.hu-n: mindenszo.hu/nat-ugy-mar-vers-is-szuletett-a-nat-rol-es-wass-albertrol-video/

IGAZA VAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.08. 23:55:32

@eszti.....: NA MEG MÉG ITT VAN EZ IS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

HOPPÁ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"A Magyarságkutató Intézet is a Nemzeti alaptanterv mellé áll

A Magyarságkutató Intézet üdvözli az új Nemzeti alaptantervnek (Nat) azokat a céljait, mellyel a magyar történelem és irodalom tanításánál a nemzeti identitás megerősítését és a nemzeti kultúra megismertetését helyezik az oktatás középpontjába.

Az intézet szombati, Horváth-Lugossy Gábor főigazgató által jegyzett közleményében azt írta: a Nemzeti alaptantervben az irodalom és a történelem tantárgyaknál történt változások eredményeként a tananyagban hangsúlyozottan megjelenik a nemzeti tartalom, a hazaszeretet, a nemzeti öntudat – amelyből immár nem rekednek kívül a magyarság határon túl élő milliói sem – s ezek összhatásaként kialakul a tanulókban a nemzeti büszkeség, a haza iránti elkötelezettség és a nemzeti összetartozás érzése."
mindenszo.hu/hoppa-a-magyarsagkutato-intezet-is-a-nemzeti-alaptanterv-melle-all/

JÓL MONDJÁK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.08. 23:57:19

NA NÉZZÜK IS MEG , MENNYIRE IS TÖMEGES A TILTAKOZÁS A NAT ELLEN ?!!!!!!!!!!!

"A függetlenobjektív médiában az elmúlt napokban rengeteget cikkeztek arról, hogy hatalmas, tömeges a tiltakozás az új NAT ellen a tanárok körében. A számok mögé nézve viszont az látszik, hogy közel sem hatalmas, de annál hangosabb ez a tiltakozás.

A Számok – a baloldali álhírek ellenszere Facebook-oldal megkereste a nevezett és eddig ismert tiltakozó szervezeteket, és utánajárt, hogy hány tanárról van szó.

Összesen 304 baloldali tanárt szedtek össze, ami a Magyarországon jelenleg dolgozó tanárok számának 0,2 százaléka.

Ha feltételezzük, hogy a tanárok 1-2 százaléka szimpatizál ezekkel a szervezetekkel, akkor is marginálisan kevés tanárról van szó. A függetlenobjektív média őket állítja be úgy, mint a szakma, mint a többség."
mindenszo.hu/hivatalos-a-tanarok-02-szazaleka-tiltakozik-az-uj-nat-ellen/

SZÉGYEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

AZONNAL KIRÚGNI AZ ÖSSZES LIPSI TÉGLÁT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hova fogják elásni KariGerit?! 2020.02.08. 23:59:21

NA ÉS AKKOR EZT TESSÉK ALÁÍRNI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Egyre többen hisztiznek a NAT aktuális – a Nemzeti Alaptantervbe több hazaszeretetet beiktató – módosítása ellen. A baloldalnak fáj, hogy mi – magyarok – szeretjük Magyarországot, a hazánkat.

Itt az idő, hogy megmutassuk – mi vagyunk a többség!
Magyarország a hazánk, és nem adjuk oda senkinek.

Írd alá a petíciót és add tovább!"
www.peticiok.com/nat_2020_igen

OSSZÁTOK MEG CSOPORTOKBAN, OLDALAKON, ISMERŐSEITEK KÖRÉBEN – MINDENHOL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

antiinternáci 2020.02.09. 18:23:50

A kommunisták agymosása rendkívül sikeres volt.
Itt vagy példának rá te, Grabovszkij.

antiinternáci 2020.02.09. 18:29:10

@Borkai $egge a Fidesz igazi arca:

És akkor perverz, aberrált Gréczy farka meg a bolsevistáké...

antiinternáci 2020.02.09. 18:45:31

@eszti.....:

"Gyanítom, nem valamiért, hanem valami ellenében lett ennyire közkedvelt."

Ez eléggé hasonlatos Eszterházyhoz.
Egy családja történelmét ismerő történész azt mondta: a család hercegi ága "nemes" emberekből állt, a grófi ág (gyakran) rongy emberekből.
Én nem tudom így van -e, de ő a grófi ágról származott. És politikai-közéleti tevékenysége az állítást támasztja alá.
A kitüntetéseket pedig az ilyen emberek számára marokszám osztogatják az internacionalisták azért, hogy az legitimálja, támogassa politikai tevékenységüket. Ezért a "világhírű", "kiváló", stb... jelzők hallatán én óvatos szoktam lenni: meg kell nézni, kik mondják és kiről. Ha internáci mondja internáciról, akkor kilóg a lóláb...

mgdé 2020.02.10. 17:45:53

@antiinternáci:

Ehh ...

Akkor most mesélj, mit gondolsz mondjuk gróf Esterházy Jánosról ...

eszti..... 2020.02.10. 19:01:50

@antiinternáci:

Aha! Szóval idehozol egy állítást, amivel még magad sem tudsz azonosulni. aztán azzal érvelsz. :D

internacionalisták.... csaknem Drábik követője vagy?
süti beállítások módosítása