B1 blogcsaládA Fidesz már tavaly törvénybe iktatta, hogy Magyarország pártállam

2019. szeptember 24. - nickgrabowszki

Az államnak nem kell semlegesnek lennie, nyugodtan segítheti a Fideszt.stop_1.jpg

2018 tavaszán a megsemmisülés szélére sodródott az Orbán-rezsim. De senkinek még csak fel sem tűnt.

Már persze Orbánékon és a Fideszen kívül, mert ők nagyon észrevették, hogy komolyan megkérdőjeleződött a választások tisztasága, és ezzel a kormány és a rezsim legitimitása.

  • Most nem arról van szó, hogy az évek óta tartó propagandakampány és a határon túlról importált, továbbá a Magyarországon megvásárolt voksok dacára  a választók többsége a Fidesz-KDNP ellen szavazott.
  • Még csak nem is arról, hogy ha az ellenzék képes felismerni az érdekeit, és legalább az egyéni jelöltek indítását koordinálja, akkor nincs a kormánypártoknak nincs minősítette parlamenti többsége és szabad keze a jogszabályok testreszabásában.

Hanem arról, hogy - Szél Bernadett akkori LMP-elnök keresetére - a bíróság kimondta:

a kormány törvénytelen eszközökkel nyerte meg a választást.

A Kúria megállapítja, Magyarország Kormánya megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget azzal, hogy a 2018. március 26. napjától közzétett figyelemfelhívó kampányának STOP feliratú, tömött sorokban menetelő migránsokat/menedékkérőket ábrázoló plakátjaival a FIDESZ-MPSZ és KDNP jelölőszervezetek választási kampányát erősíti.

A Kúria Magyarország Kormányát a további jogsértéstől eltiltja.

A Kúria nem merészkedett tovább. Pedig a következtetés nyugodtan levonható: ha nem érvénysült a pártok esélyegyenlőségének elve, mert a kormány (azaz tkp. a magyar állam) az egyik oldalon egyértelműen és komoly hatással beavatkozott a választásba a maga (ebben a tekintetben legalábbis) korlátlan anyagi erejével, akkor a választás nem volt tiszta és szabad, tehát az eredménye nem tekintethető legitimnek.

A Kúria ennél tovább nem ment, mert Szél Bernadett sem kérte a választás eredményének megsemmisítését. Bár ez pont olyan, mintha egy büntetőbíróság megállapította volna, hogy a vádlott jogtalanul jutott a tulajdonhoz, a döntése értelmében

a tolvaj mégis megtarthatta a lopott holmit.

A NER-potentátok számára ijesztő lehetett belegondolni:

mi van, ha a kereset kéri a választás megismétlését, és a Kúria kénytelen igazat adni neki?

Hogy a lehetőség nem légből kapott, az Szlovénia példája mutatja, ahol a Legfelsőbb Bíróság tavaly tavasszal megsemmisítette egy népszavazás eredményét, mert a kormány állami pénzből, részrehajlóan kampányolt a népszavazás előtt.

Pont ugyanaz történt tehát, mint Magyarországon, de eltérő végeredménnyel. Szlovéniában működik a demokratikus jogállam, amihez azért lehet köze annak, hogy nem sikerült elfoglalnia Orbán korrupt, szélsőjobboldali szövetségesének.

A Fidesz és a NER vezetői az esetből azt a következtetést vonták le, hogy a NER helyzete egyáltalán nem sziklaszilárd, bármikor megbukhat, amíg csak morzsája is létezik a jogállamnak. Sürgősen rendezni kellett tehát a helyzetet.

A legegyszerűbb eszköz az újabb kétharmad birtokában (Vona!, Schiffer!) természetesen a jogszabálymódosítás volt. A Fidesz-KDNP parlamenti többsége tavaly ősszel fogadta el, és december 28-ától lépett hatályba a választási eljárásról szóló törvény módosítása, amelynek 7§-a kimondja: 

A Ve. 142. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„142. §
Nem minősül választási kampánynak a választási szervek tevékenysége, az állampolgárok – mint
magánszemélyek – közötti személyes kommunikáció, függetlenül annak tartalmától és formájától,
továbbá az Alkotmánybíróság, a bíróságok, a helyi önkormányzatok és más állami szervek
jogszabályban meghatározott feladatuk során végzett tevékenysége.”

Ez az ártatlannak hangzó mondta voltaképpen azt mondja ki, hogy ezek után a kormány, az állam vagy önkormányzatok sem vonhatók felelősségre, ha beleavatkoznak a kampányba. Az államnak nem kell semlegesnek lennie, ezzel a törvénymódosítással legálissá vált, hogy segítse az általa preferált pártokat.

Mostantól (tavaly decembertől) lehetőség nyílt az állam és egy párt (a jelenlegi hatalmi viszonyokból következően a Fidesz-KDNP) összefonódására: 

törvénybe iktatták a pártállamot.

Azt egyelőre nem is kellett leírni, hogy Magyarországon csak a Fidesz lehet halamon, elég, hogy a kampányban való állami részvételből pont ez következik.

  • Ha a fideszes polgármesternek úgy tetszik, hogy krumplit vagy tüzifát oszt a választás napján (természetesen szociális okokra hivatkozva), akkor ezt 2018. december végétől teljesen jogszerűen teheti.
  • Ha pedig az Orbán-kormány úgy dönt, hogy - tájékoztató kampány címén - 100 milliárd forintot fordít a Fidesz támogatására, akkor senkinek se lehet egy szava sem.

Ami tavaly tavasszal még törtvénytelen volt, azt mindössze egy hatsoros szöveggel legalizálták. Most már nyugodtan el lehet szedni az ellenzéki szavazók pénzét, és abból érdekeik és véleményük ellen kampányolni.

Törvényjavaslatot egyébként Semjén nyújtotta be a kormány nevében, és Gulyás Gergely volt az előadója. (A vonatkozó paragrafus indoklásában az bírói gyakorlat kodifikálására hivatkoztak. De - szinte már természetesen - ebben is hazudtak, mert - mint fent látható - a kúriai gyakorlat éppen nem engedte meg a kormánynak a törvénysértést.)

Ami tehát hétfőn történt, az nem volt sem váratlan, sem előzmények nélküli. A Kúria nem tehetett mást, mint hogy kimondja, Gulyás nem sértette a főpolgármester-választás tisztaságát, amikor megfenyegette/megzsarolta budapesti választókat, hogy a főváros nem kapja meg a megígért sokszázmilliárdos fejlesztési pénzeket, ha nem a Fidesznek kedvező eredmény születik, azaz nem Tarlós, Orbán kesztyűbábja nyer.

A Kúria a fenti törvénymódosítás miatt nem tehetett mást, mint hogy kimondja:

a választói akarat befolyásolása = kampány, kivéve akkor ha azt a kormány csinálja, mert akkor nem az.

A Kúria azt is megállapította, hogy Magyarország Alaptörvénye nem írja elő – az egyébként nem semleges természetű – állami szervek semlegességét a választási kampányban, tehát a tavalyi törvénymódosítás nem alkotmányellenes, Ugyanakkor erről kikérhették volna az Alkotmánybíróság véleményét is, de nem tették, mert 

a választások legitimációjának biztosítása erősebb alkotmányos érték, mint az a lehetőség, hogy a bíróság közvetlenül az Alkotmánybírósághoz forduljon olyan esetben, amikor az esetleges alkotmányossági probléma más eljáráson keresztül is (alkotmányjogi panasz) feloldható lehet.

Pedig éppen ez a lényeg: a választások legitimációjának biztosítása. Egy választás nyilvánvalóan nem legitim, szabad, tiszta és tisztességes, ha az állam minden eszközével és anyagi erejével az egyik felet támogatja.

Pusztán attól, mert a Orbán megszavaztatta, hogy (már) nem illegális, amit csinálnak, még nem lesz legitim is. Csak akkor lenne az, ha egyszer már szabad és tiszta versenyben, egyenlő feltételek között is tudnának nyerni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8415163626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2019.09.24. 22:20:01

@Gábris szomszéd:

B+, már hagyd abba ezeket a hülye videókat. Ki készíti nektek? Van egy csapat?
Mit kéne megértenem? Azt a kettős mércét amit itt bemutattok?
Ezentúl többesszámban beszélek hozzád, mert 1re nyilvánvalóbb, hogy egy csapat áll mögötted. Annál is inkább mert néha nem is érted előtte miről is volt szó. Talán többen is írjátok a hozzászólásokat.
Tulajdonképpen nekem tök mind1, mert így is értelmetlen, hiszen a picsában sem vagytok, akár a DK-nak, akár a Jobbik maradékának dolgoztok.
Bár ma már az egész ballib oldal egy banda (igaz mindig is az volt, csak más-más néven, de a gyökér közös (ezért is gyökerek).
Az Alfahírt most sem olvastam el, nem is fogom, kár nekem ilyeneket linkelned.

Próbáljatok saját kútfőből valamit, valami értelmeset, vagy az már nehéz dió nektek?

alöksz róz 2019.09.24. 22:25:00

@Gábris szomszéd: jaja, de nem ő kampányol neki, hanem te.
nem is iga, aztat monták másolgassunk nyugottan, csak csel az
:D

Gábris szomszéd 2019.09.24. 22:25:14

@6.Lenin: "Bár ma már az egész ballib oldal egy banda (igaz mindig is az volt, csak más-más néven, de a gyökér közös (ezért is gyökerek)."

Igen mindig a gyökér libsikkel volt a baj.

youtu.be/crRGp7aL3Ow

Na és persze azokkal, akiket ondó elvtárs nemzeti jelmezbe bújva ilyen-olyan oldalakra tud bontani. Na ebbe a brancsba tartozol te is. Kéjes érzéssel hiszed azt magadról, hogy kurva jó oldalon állsz, közben csak a hazád árulóit segíted, ezáltal cinkossá is válva a tetteikben.

Gábris szomszéd 2019.09.24. 22:26:39

@alöksz róz: El vagy tévedve, de ez sem újdonság már itt. :)

KERESZTÉNY SZABADSÁG 2019.09.24. 22:30:06

@Gábris szomszéd: "Értem tehát szerinted a bűnöst szabadon kell hagyni. "

Igen miert ne ? Ebben az esetben a bunos egyuttal maga a BUNTETES is.
A buntetes az, hogy elmebeteget szabadon hagyva szetveri megsemisiti a bunosoket. Az egesz ellenzek orommel szabadulna Gyurcsanytol, es latnak bortonben, de a nemzeti oldal, ertheto okbol nem teszi meg nekik ezt a sziveseget. Balliberalisok csinaltak miniszterelnokot, egy elmebetegbol, hat most pusztuljanak vele egyutt.
Kutyaharapast szorivel, a nemzeti oldal a Gyurcsannyal bunteti meg a hazaarulo balliberalis bunozoket.

alöksz róz 2019.09.24. 22:30:47

@Gábris szomszéd: el, mi?
nem is igaz a választási szöveség, meg hogy visszalépkedünk egymás javára se nem igaz :D

alöksz róz 2019.09.24. 22:33:07

mennyire kell ehhez hülyének lenni h valaki elhiggye? :-)

Európai téridő 2019.09.24. 22:33:59

Akkor ne politikai pártok induljanak a választásokon és mindjárt nem lesz pártállam. Ja, hogy ez fából vaskarika? A tökfej blogger poficek sem gondolt ebbe, ugye?

alöksz róz 2019.09.24. 22:47:12

@Gábris szomszéd: mit, hogy mennyire vagy hülye?
csak mint egy buta jobbikos lippsi :D

Gábris szomszéd 2019.09.24. 23:18:57

@alöksz róz: Menj el csucsulni, kell az erő holnapra is, rettegni gyuriferitől, lipsiktől, sorostól, migráncsoktól, stb. :)

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.09.24. 23:20:47

@Gábris szomszéd: a legfőbb gond nálatok libbantaknál hogy nem tudjátok eldönteni, Viktor komcsi vagy náci
amint ez meglesz, az ország minden problémája megoldódik
csak úgy magától

Gábris szomszéd 2019.09.24. 23:30:23

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: El vagy megint tévedve. Ondó elvtárs az, aki nem tudja saját magáról, hogy micsoda. Mostanra pedig oda jutott, hogy mindegy, milyen szemétdombon ül, csak ő ülhessen a tetején. :)

havrilla 2019.09.25. 02:01:21

Na ez a hónap leghülyébb cikke. És a sok hülye liberális, ellenzéki meg szopja, mint a lófaszt és örül a semminek.

6.Lenin 2019.09.25. 08:51:00

@Gábris szomszéd:

Igen, basszátok meg, a libsikkel, komcsikkal, nácikkal mindig csak a baj volt. ráadásul ők mindig csak idegen hatalmak hátsó támogatásával jutottak hatalomra, egy kis időre, aztán rendszeresen be is buktak, hiszen ők mindig csak eszköz, egy átmenetre.

Ne keverjétek a liberalizmust a libsikkel. 90-ben én is az SZDSZ-re szavaztam, azóta nem, el is tűntek a fenébe. A többi gazember is követni fogja őket, már csak néhány hét.
Már csak vergődtök.

Európai téridő 2019.09.25. 09:32:45

@alöksz róz: Poficek, a hülye bloggerhez hasonlatosan nem figyeltél fel te sem a Kúria ítéletének erre a kis részletecskére sem: "állami szervek
jogszabályban meghatározott feladatuk során végzett tevékenysége.”
Márpedig a 2015-ös nagy migránshacacáré során kialakult helyzet kezelése állami feladat volt, a déli határmenti gazdákat érő további súlyos káresemények megakadályozása sem pártfeladat volt. Át vagytok verve, mert nem ismeritek fel a még elfogadott jogászi sikánolásokat és ezért korlátolt as gondolkodásotok.

Eltiltott Vélemény 2019.09.25. 09:38:42

@csüngőhasú norvégbáró: " ... adná az isten, hogy a stadion-ciggányod a jó édes anyjába takarodjon, és nem kívánok ennek az országnak "libsi" vezetést se, de ilyen aljas tolvajgeci bandát soha többet. ... "

Milyen szép is lenne, ha a fidesznyikek összefogdosnák az összes maszopita és kurcsányita latrot, belelőnék a dunába, utána pedig a népharag utána lőné az összes fidesznyiket...

És eljönne végre Magyarországra is a Kánaán, lenne kolbászból kerítés (természetesen sertés húsból, hogy a migránycsok elkerüljék) :-)

Eltiltott Vélemény 2019.09.25. 09:56:43

@csüngőhasú norvégbáró: " ... remélem a Finnek, beleverik a szart a kövér csutti patkányba ... "

Lassan a fele már lejár a "finnuralom" idejének, egyelőre lófasz sem történt. Nincs sok esélye annak, hogy az ÜGY-ben komoly haladás történjen. Lesznek még meghallgatások, aztán majd megy a törpölés egy darabig, és más ország lesz a soros ( :-) ) elnökségben. Akkor lenne talán valamicske esélye annak, hogy az ORSZÁGOT ELMESZELJÉK, ha szépen sorban jönnének a skandináv országok, benelux-ék és franciaország, ahol tényleg komolyan gondolják a Rút Banya jelentésének hitelességét...

Szándékosan írtam, hogy nem a Csuti Bonsai Ducet fogják elmeszelni, mert nem arról fognak dönteni, hogy Orbánc repüljön a kaszás verembe, vagy esetleg karóba húzzák a Greve-tér -en, hanem arról, hogy hogy ne legyen szavazati joga...
És teljesen nyilvánvaló, hogy ezzel a döntéssel csak újabb lehetőségeket és érveket adnak a Csuti Lótolvaj Staddion Cziggány kezébe, amivel idehaza faszányosan tudja ekézni, az amúgy is szarházi kurcsányita és maszopita kollekciót. Nem csodálkoznék azon sem, ha egy ilyen brüsszeli döntés hatására 2022-ben a Csuti Fattyú Napóleonnak 4/5-e lenne.

Eltiltott Vélemény 2019.09.25. 10:02:55

@Gábris szomszéd: Szép írás, minden szava igaz! Ezeknek a kreténeknek (és családjuknak) az életfogytiglani kőtörés sem lenne elegendő, hogy ledolgozzák azt a kárt amit az országnak okoztak 1946 óta... Mert NEM VOLT RENDSZERVÁLTÁS, csak más nevet adtak az intézményesített lopásnak. Ugyanazok az ótvar bolsevik rohadékok ezek, csak épp családon belül adják tovább az ország vagyonát.

Eltiltott Vélemény 2019.09.25. 10:11:26

" ... A NER-potentátok számára ijesztő lehetett belegondolni:
mi van, ha a kereset kéri a választás megismétlését, és a Kúria kénytelen igazat adni neki?

Hogy a lehetőség nem légből kapott, az Szlovénia példája mutatja, ahol a Legfelsőbb Bíróság tavaly tavasszal megsemmisítette egy népszavazás eredményét, mert a kormány állami pénzből, részrehajlóan kampányolt a népszavazás előtt.

Pont ugyanaz történt tehát, mint Magyarországon, de eltérő végeredménnyel. Szlovéniában működik a demokratikus jogállam, amihez azért lehet köze annak, hogy nem sikerült elfoglalnia Orbán korrupt, szélsőjobboldali szövetségesének ... "

HA megtette volna ezt a szívességet a Kúria a Csuti Rabló Bandájának, akkor sokkal durvább lett volna az eredmény, LMP nem jut be, jobbik kb felét kapja, maszop kb felét kapja, kurcsányék 20%-kal többet, a többit pedig bezsebeli a fidesz, mert sokan el sem mentek volna újra szavazni, kivéve a 2/3-át féltő Kleptokraták klientúráját.

6.Lenin 2019.09.25. 10:13:29

@Kitiltott Vélemény:

"Nem csodálkoznék azon sem, ha egy ilyen brüsszeli döntés hatására 2022-ben a Csuti Fattyú Napóleonnak 4/5-e lenne. "

Nem is lenne ok a csodálkozásra. A tehetségtelenek mindig ide jutnak, saját magukat buktatják meg, mert nem értik a valóságot.

Itthon sem, kitalálnak valamit, vagy rákényszerítik őket, és a hatalomért még saját bukásukat se vaszik észre.

Nem értik, mert mindig külső hatalmak juttatják őket a hatalomba, soha sem a tömegek. Most sincs valós támogatottságuk., hiába is számolják maguknak a nem szavazókat is.

Gábris szomszéd 2019.09.25. 15:59:40

A narancsbolsik hazudnak reggel, éjjel meg este. :)

Jogerősen is pert nyert Botka László, helyi ellenfeleinek komoly kártérítést kell fizetniük

index.hu/belfold/2019/09/25/botka_laszlo_szabo_balint_per_szegedma_serelemdij/

Gábris szomszéd 2019.09.25. 16:00:57

@6.Lenin: "90-ben én is az SZDSZ-re szavaztam, azóta nem, el is tűntek a fenébe. A többi gazember is követni fogja őket, már csak néhány hét."

Jujj de jó, hogy a geci gazdidra fogsz szavazni. :)

6.Lenin 2019.09.25. 16:06:05

@Gábris szomszéd:

94 óta a Fideszre szavaztam, valszeg 22-ben is.

6.Lenin 2019.09.25. 16:17:52

@Gábris szomszéd:

Arra válaszolj már, hogy miért is kéne eleve bukásra szánt pártokra szavaznom?
Ma a Fideszen kívül nincs olyan párt (elnök), amelyik hoszútávon is képes kormányozni, sőt. A mai ellenzéki pártok semmire se képesek. Ha valamilyen külső hatalom a kezükbe adná a hatalmat, 1-2 max és buknak. Nincs miért szavazni egyikre sem.

Gábris szomszéd 2019.09.25. 16:32:25

@6.Lenin: Magyarázd már el nekem, miért kéne nemzeti jelmezbe bújt nárcisztikus pszichopata bűnözőkre szavaznom, akik meszelt sírokként 0-24-ben hazudozva tengetik farizeus életüket?

6.Lenin 2019.09.25. 16:48:28

@Gábris szomszéd:

Mert az ország kezd rendbe jönni, az emberek jobban élnek, és oda mennek ahová csak szeretnének, és azt tehetnek, mondhatnak, amit csak akarnak. Arra szavazhatnak, akikre csak akarnak. Ilyen már jó néhány évtizede nem volt lehetséges Mo-on.

Téged se kényszerít senki, a józan eszeden kívül, de ha nincs ilyened, az se baj. Nyugodtan szavazhatsz hülyékre is, de akkor számolj azzal, hogy sikerélményed nem lesz néhány évtizeden belül. Más bajod nem lesz belőle.

Gábris szomszéd 2019.09.25. 16:50:57

@6.Lenin: Látod milyen klassz dolog a szabad akarat? Te is szavazhatsz hétpróbás gazemberekre, miközben azt hiszed ettől még "boldog" is vagy.

morph on deer 2019.09.25. 18:08:52

@6.Lenin:
“ Arra szavazhatnak, akikre csak akarnak. Ilyen már jó néhány évtizede nem volt lehetséges Mo-on.”

‘94 huszonöt éve volt, - téged akkor ki gátolt abban, hogy másra szavazz?

Mennyivel szavazhat ma bárki szabadabban, mint például ‘94 óta mondjuk 2010-ig?

Az nem lehet, hogy te átaludtad ezt a negyedszázadot, mint Cs. Rozália kiskorú az üvegkoporsóban?
Tudod, mint a Vörös téren...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.25. 18:17:11

@6.Lenin: Éééés máár megint te vagy az első felszopó!XD

6.Lenin 2019.09.25. 18:18:18

@Gábris szomszéd:

Nem attól vagyok boldog. Előtte is az voltam. A boldogságom nekem nem a politikai pártoktó függ.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.25. 18:21:27

@6.Lenin: Az viszont tény és való,hogy tényleg elég töketlenek.
Nem ismerem annyira pl a kisebb pártok embereit de pl. karácsony is elég töketlen.
fecó nem volt az de ő meg lejárt lemez.

6.Lenin 2019.09.25. 18:23:25

@morph on deer:

94 -ben a józan eszem működött. Az SZDSZ átverte a szavazóit. Szocikra soha többet.
Egyetlen jövőképes párt (vezér) volt, a Fidesz. Láttam bennük fantáziát, be is jött. A többi eltűnt oda, ahová valók. Azóta sincs jobb náluk. Nem a legjobbak, de nagyságrendekkel jobbak a többinél. Főleg a vezér. A többiek hozzá képeset....izé...... nem is tudok olyan jelzőt, ami illene rájuk.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.09.25. 18:32:21

@6.Lenin: Baaaaaazzzzz!Milyen gyógyszerre mit ittál?!?!XDXD

nincs1itt 2019.09.25. 20:09:57

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: neki ez megy minden cucc nélkül!!! ha még be is tépne, na azt el sem merem képzelni... ;oP

2019.09.25. 20:51:43

"törvénybe iktatták a pártállamot."
Ezek szerint eddig nem tűnt fel, hogy minden liberális demokrácia "pártállam", más formációban nem is lehet indulni a választásokon, .. ezért hívják sokan pártokráciának, .. aminek nem igazán van köze a valódi demokráciához, elég megnézni a "régi liberális demokráciákat" USA, Franciaország, Nagy-Britannia, Svédország, .. csak röhögni lehet rajtuk, .. vagy sírni, mert másokra is rá akarják kényszeríteni a baromságaikat.

eszti..... 2019.09.25. 21:05:28

@Gábris szomszéd:

Ezek megsemmisülnének egy olyan közegben, ahol nem a bunkóság dívik, hanem pl választási programot kellene bemutatni és érdemi vitát folytatni.

antiinternáci 2019.09.25. 21:15:04

@Kitiltott Vélemény:

"Milyen szép is lenne, ha a fidesznyikek összefogdosnák az összes maszopita és kurcsányita latrot, belelőnék a dunába, utána pedig a népharag utána lőné az összes fidesznyiket..."

Csak az van, hogy baj van a gondolatmeneteddel. Nem lenne semmi féle népharag. Népünnepély lenne.

nincs1itt 2019.09.25. 21:31:16

@Tényelek: te elek, ez neked úgy van, vagy segítenek?

morph on deer 2019.09.25. 22:02:13

@6.Lenin:
“ A többiek hozzá képeset....i”
:)
Pedig már rettegtem, hogy Német Szilárdot is megemlíted..!

R. V. J. 2019.09.25. 23:35:15

Mi itt a #momentumban új pártállamot építünk. Hogy legyőzzük a zorbánt.

Gábris szomszéd 2019.09.26. 09:03:31

@eszti.....: "Egy pár éve elhunyt, szerintem méltatlanul kevéssé ismert, okos szlovén íróember, Žarko Petan azt mondta, hogy a jelszavak üres fejben keltik a legnagyobb visszhangot. Nem áll szándékomban senkinek a mimózalelkébe belegyalogolni ezzel az igen nehezen cáfolható axiómával – kár, hogy nem belém hasított előbb ez a felismerés -, viszont messzemenően találónak érzem arra a szürreális performanszra, amit Hende Csaba (a nemzet másik hősszerelmese, Matolcsy Rómeó az egyik) Szombathelyen levezényelt a kedves rajongói körében. Ahol nem hősszerelmesi minőségében, hanem levitézlett honvédelmi miniszterként, az országgyűlés törvényalkotásért felelős bizottságának alelnökeként (ó, anyám!), nem utolsó sorban Szombathely országgyűlési képviselőjeként vett részt az állampárt kampányszeánszán. És ahol arra kérte az összecsődült lelkes tömeget, hogy Nemény András ellenzéki polgármester-jelölt fotója láttán – aki Hende elvtárs szerint Brüsszelben arról tárgyalt, hogyan lehetne a magyar kormányt kikerülve migránsokat hozni Szombathelyre -, jobboldali morális fölényben fuldokló igaz magyar emberhez méltóan, hangosan és érthetően hazaárulózzon. És a hálás közönség hazaárulózott. Valakit, aki mást gondol a világról, mint a Fidesz. Automatikusan hazaáruló."

2019.09.26. 09:32:31

"Bár 2010 és 2017 között rekordokat produkált, az utóbbi másfél évben gyors ütemben elfogyott Magyarország árukereskedelmi többlete: a 2016-ban még 4,6 milliárdos plusz 1,4 milliárdos mínuszba fordult; és egy pénzügyi mutató szerint már külföldi finanszírozásra szorul az ország. "

Na erről pofáztam a múltkor fityiszdroidok, amikor arról folyt a polémia, hogy a magas euróárfolyamból szarul fogunk kijönni, kontra export-import.
Akkor is elmagyaráztam - és nem csak én, hanem maga az MNB is, hogy a magasan tartott euró látszólag jótékonyan hat az exportra, ám mivel a nálunk megtermelt áruk jó része egyben importra is szorul - és ráadásul a multik a nyereséget nem hagyják itthon -, ezért az exporttöbblet csak látszólagos, és csak addig tart, amíg ilyen magas az euró/forint árfolyam.

Ha ez 300 forint köré zuhan vissza - aminek egyes gazdasági elemzők szerint reális esélye van, főleg ha bezuhan Németország gazdasága -, na akkor lesz itt szopás minden fronton.

Ennyi.

6.Lenin 2019.09.26. 09:44:42

@morph on deer:

Ez így túl bárgyú, neveket kérek. Vagy elég 1 is. Feri lehetne, ha nem lenne gyogyós.
Ért a politika néhány Apró részletéhez, csak nem lát előre, következményeket meg végképpen nem képes átlátni.

nincs1itt 2019.09.26. 10:40:47

@Látens Inszinuáció: a német gazdaság gyakorlatilag stagnál. bár javultak a mutatók, de azért nem kicsi erőfeszítés kell, hogy ismét növekedést mutasson.
a 400 forintos euro sokak szerint inkább valószínű(fidesz-tálibok nagy örömére), mint a "felcsökkenése" 300 környékére...
ez talán még veszélyesebb, mint a 300-as euro.

antiinternáci 2019.09.26. 10:57:16

@Látens Inszinuáció:

"a 2016-ban még 4,6 milliárdos plusz 1,4 milliárdos mínuszba fordult;"

Honnan származik ez a szám, és mire vonatkozik? Mit tartalmaz?
Mert így önmagában nagyon keveset mond.

antiinternáci 2019.09.26. 11:07:33

@Gábris szomszéd:

Ez valami erdélyi termék?
Ez akkor azt bizonyítandó lett belinkelve, hogy az itteni Erdély-romantikával szemben ott vannak szaros szájú bolsevisták is?
Az irigy, szar emberek, tehát a bolsevisták törzsszavazói fejében tényleg nagy visszhangot keltenek az olyan elképesztő jelszavak mint az "Ezek is lopnak!".

Gábris szomszéd 2019.09.26. 11:14:11

@antiinternáci: "Az irigy, szar emberek, tehát a bolsevisták törzsszavazói"

Ne beszélj ennyit ondó elvtárs szektájáról. :)

antiinternáci 2019.09.26. 11:14:41

@Gábris szomszéd:

Azért ez nem olyan meglepő, miután a bolsevisták megtörték az évszázados axiómát, és egy viszkis éjszaka után Fletó váratlanul elkezdte hangoztatni, hogy a bolsevisták tulajdonképpen "hazafiak" lennének. (Jó, jó, azt nem mondta, hogy melyik országéi.)
Őszöd ehhez az oximoronhoz képest kismiska, még sem foglalkozunk ezzel a "lapos Föld" elmélettel eleget.

6.Lenin 2019.09.26. 11:18:23

@nincs1itt:

Mit gondolsz te, ha egy gazdasági csőd bedöntené az országot-ami tőlünk függetlenül mindig végigsöpör az áldott piacgazdaságban-akkor egy olyan kormány, akik még válság hiányában is csődöt produkálnak, miként oldanák meg a dolgot?
Gondolom , hogy a képességeid ehhez már nincsenek meg, te csak a csőddért imádkozol, mi lesz utána? Kussolni fox.
Más, ahhoz, hogy mi bebukjunk, elsőnek az itt lévő nyugati cégeknek nagyot bukniuk. Ez se ment át neked.

Miért nem mégy inkább lepkéket kergetni? Németben is vannak, láttam.

Gábris szomszéd 2019.09.26. 11:19:02

@taga20: Tarlós amúgy nem gyáva, csak Orbán nem engedi meg neki, hogy bátor legyen. :)

alöksz róz 2019.09.26. 11:21:48

@Látens Inszinuáció: ez tényleg zseniális érvelés, az se jó ha gyengül, az se jó ha erősödik, mindkettő szar amíg a fidesz van kormányon

azt meg már írták h ez így bármi lehet vagy akármi, ha nem tudjuk a tartalmát

alöksz róz 2019.09.26. 11:23:47

@nincs1itt: na szakértsd meg gyorsan... ez biztos a költséghely miatt van:D

Sir Bates dö Hól 2019.09.26. 11:28:18

@alöksz róz: "azt meg már írták h ez így bármi lehet vagy akármi, ha nem tudjuk a tartalmát"

mo hasít a negyedéves GDP növekedés terén! ;-) itt sem tudjuk a tartalmat;-)...
(linkelték mellé a cikket)

nincs1itt 2019.09.26. 12:00:56

@6.Lenin: óóóó, hát ismét a szent fidesz-tálib zsolozsma... reméltem, hogy eredeti gondolatokat olvashatok tőled...

alöksz róz 2019.09.26. 12:02:00

@Sir Bates dö Hól: olvastam a cikket, csak sajnos az index bölcsészmérnököknek ír :-) de azért nagyjából felsorolja kevés hibával a szempontokat, véleményeket, meg még szép grafikonokat is rajzoltak, csak pont ami érdekes lenne, az nincs benne számszerűsítve.

jó példa, nem tudjuk azt se, nyugodtan lehet messziről egymásnak kiabálni :-)

nincs1itt 2019.09.26. 12:02:04

@alöksz róz: ha te mondod... elvégre, amit eddig feltártál a tudás-galaxisodból, az arra enged következtetni, hogy legfeljebb a lapos földet láttad...

nincs1itt 2019.09.26. 12:05:03

@6.Lenin: tudod, egy "nagy bukás" vw konszernnél az nem összemérhető a mo.-i hatásaival. mert a vw még akkor is életben fog maradni. de félő, hogy a magyar gazdaság nem. ha ez nem megy át, akkor tényleg jobb ha a romlott párizsit gyorsan kicseréled a garázs ábécédben...

nincs1itt 2019.09.26. 12:06:59

@alöksz róz: na itt a baj nálad se bölcsész, se mérnök. csoda ha az ecceri fideszes nem igazodik el a soros=migráncs=nemzetthy halmazokon túl?

alöksz róz 2019.09.26. 12:30:51

@nincs1itt: jaja, de te már szerencsére többször felfedted, nagy derültségünkre :D

6.Lenin 2019.09.26. 12:33:12

@nincs1itt:

Látom, nem esett le neked a lényeg.

alöksz róz 2019.09.26. 12:35:04

@nincs1itt: de szerencsére itt vagytok ti szakérteni úgy, hogy egy koherens képet nem tudtok összerakni :D

alöksz róz 2019.09.26. 12:35:54

és még a fogalmakkal se vagytok tisztában

6.Lenin 2019.09.26. 12:36:43

@nincs1itt:

Valami nagyon nem jött be neked az életedben, akarsz róla beszélgetni?
Mondjuk én nem, leszarom, a te ügyed, de valami igen nyom téged. Rábasztál, de ezt old meg te.

nincs1itt 2019.09.26. 12:45:12

@alöksz róz: hááát, ha számodra "derültséget" jelent, akkor már megérte! a koherens alatt pontosan mit is értesz? mert egyelőre nagyon úgy fest, hogy bármi változzon is a világgazdaságban, abból az unorothodoxia és illiberalizmus csak xarul jöhet ki...

nincs1itt 2019.09.26. 12:48:52

@6.Lenin: többször kértelek, hogy taníccs még, mester! de hiába... bizony nehéz az élet, de neked jó! mert neked minden mindegy, csak a "vezér" legyen és leszarhatsz bármit!
ez mélyen szántó és életigenlő szemlélet, amivel megáldott a sors. végül is minél hülyébb vagy, annál szebb a napod!

6.Lenin 2019.09.26. 13:00:56

@nincs1itt:

Akkor, ha sikeres lennél bármiben is, nem itt basznád a rezet a FANYALGÁSAIDDAL. Esetleg alátámasztott kritikáiddal, megoldási javaslataiddal

Nem vagyok szakképzett agykurkász, de minden gátlás nélkül beutalnálak valamilyen terápiás kezelésre, az itt megjelent írásaid alapján.

A többit hiába is magyaráznám neked, úgysem értenéd. Vagy pont az a taktikád, hogy valamilyen oknál fogva szándékosan játszod a seggfejet. Én elfogadom ezt is, ez a hobbid, közöm? Semmi. Ha téged szórakoztat, legyen.

Ha kell, ezeket 1000x is le fogom írni neked.

(sok sikeres emberrel találkoztam, Németországban is néhánnyal, egyik se volt ekkora seggfej, mint te. Egyik se ácsingózott mások bukásáért. Ezeken csak a sikertelen, bukott emberek szoktak, ott is, mindenhol)

alöksz róz 2019.09.26. 13:15:28

@6.Lenin: "beutalnálak valamilyen terápiás kezelésre" - minek? butaságra nincs kezelés, tudhatnád

6.Lenin 2019.09.26. 13:22:21

@alöksz róz:

Hát ide biztosan nem utalnám.

nincs1itt 2019.09.26. 13:37:52

@6.Lenin: @alöksz róz: olyan jó olvasni és mindennap látni, hogy mo.-on még élnek valódi polihisztorok. a közgazdaságtantól a pszichológián át az államszervezésen keresztül bármihez értetek, sőt mindent, mindenkinél jobban tudtok!
vologya, egyszer, valamikor talán jártál az ndk-ban, ettől már minden németet jól ismersz, arról nem is beszélve, hogy tökéletesen átlátsz mindent. tudod, ha téged nem zavar, hogy egy országot sikerült 30 év alatt tönkre tenni, ezt az utóbbi 10 évben megduplázni, akkor tényleg nekem kell kezelésre járnom... biztos vagy te abban, hogy ha 1000x leírod:"leszarom, monnyá jobbat, hanemtucc akkor hüjje vagy" ez igazolja, hogy te bármihez értesz?
sanyi, te pedig valahol az olümposz és a parnasszus felett lebegsz, mert idebökött fél mondatokkal próbálod "bizonyítani" felsőbbrendű tudásodat.
bizony a tapasztalat, az komoly dolog, nálad jobban kevesen tudják: "butaságra nincs kezelés"

és zárásként, hátha valamit felfogtok. nekem tényleg mindegy, hogy o.v. vagy gy.f. esetleg bárki más. de az nem mindegy, hogy 10 millió ember sorsa, élete, lehetőségei hogyan alakulnak! egyszerű jobbágyok vagytok mindketten, akiket mindig is kihasználtak, átvertek. most pedig kaptatok valami kis gumicsontot, amin rágódhattok, tapsolhattok a "jó királynak", mert végre azt mondja nektek, amit hallani akartok. régen minden sokkal rosszabb volt?! igen!!! ordítjátok kórusban. és annyiszor elmondják nektek, hogy el is hiszitek. pedig a "régen" volt "rossz király" mellett is ott hízott a mai "jó királyotok", de akkor még csak udvari bohóc volt. na ezt nem volt képes levetkőzni, kisstílű, hatalom éhes, ostoba jobbágy maradt(ezért tetszik nektek, mert olyan mint ti). a nemesi allűrön átüt az istálló, pálinka és a frissen töltött kolbász bukéja. a parvenü lét minden szimptómája megfigyelhető a vezéreteknél. de ez csak még inkább erősíti bennetek az összetartozás érzését, hiszen egyformák vagytok!

6.Lenin 2019.09.26. 13:47:56

@nincs1itt:

Te tényleg egy oltári nagy seggfej vagy.

Ekézel minket, hogy mi mindent jobban tudunk (én ilyet soha nem írtam), München mióta volt NDK ? Sehol nem írtam, hogy merre is jártam, és név szeritnt kikkel is találkoztam. De te jobban tudsz mindent, de engem ekézel.

De erre baszni rá. Viszont az egészben utána jön a gyönyörűség. PL. rólam is tudsz mindent, és a 10 millió magyarról is,

Szepikém, honnan a picsából? Mindenkivel beszéltél, családlátogattál?

nincs1itt 2019.09.26. 14:01:18

@6.Lenin: így is van vologya! münchen, nebassz! tényleg?
akkor te tényleg világlátott ember vagy!
én ekézlek téged? már megbocsáss, de bárki, bármit ír, hivatkozik te vagy az első, aki ugrik: az nem úgy van, megkülönben monnyájobbat!
nem tudok rólad semmit, de amit itt látok "belőled" azt elég pontosan sikerült leírnom. értem, hogy bánt, de ettől még ez áll a legközelebb a valósághoz. változtass magadon, emelkedj fel oda, ahol szeretnél lenni. ha másokat próbálsz lerángatni magad mellé, attól te egy centivel sem leszel feljebb...
na minden jót!

alöksz róz 2019.09.26. 14:12:02

@nincs1itt: "mindent, mindenkinél jobban tudtok" - hát nálad bárki mindent jobban tud :-)
ja, nem, zöld gombot nyomogatni te tudsz a legjobban

6.Lenin 2019.09.26. 14:14:22

@nincs1itt:

Én nem akarok se lejjebb, se feljebb kerülni, se tőled, se senkitől.
Én csak leírom a véleményem, ami lehet téves is, de csak akkor, ha valaki meg is tudja cáfolni.
Szepikém, nem cáfolsz, hanem ugyan azzal vádolsz, amit te írsz .
Nincs egy valóság, Szepikém. Nekem is , neked is mást jelent a valóság.

Voltál te már egy találkozón a barátaiddal, ahol szóba kerültek régi-régi közös történetek? Nem tűnt fel még, hogy mindenki másra emlékezett? Mindenkinek más volt fontos akkor. Néha nem ártana gondolkodnod is , Szepikém.

nincs1itt 2019.09.26. 14:18:34

@alöksz róz: már megint én nyertem? a fene! majd legközelebb jobban vigyázok, nehogy megint rosszul érezd magad.

nincs1itt 2019.09.26. 14:23:57

@6.Lenin: látod vologya? már megint egy kitalált történettel jössz a baráti találkozókról. nekem még(!) nem demensek a barátaim. a közös élményekre ugyanúgy emlékszünk.

vologya, vologya egyetlen értelmes mondattal nem cáfoltál még egyetlen posztot sem, a hozzászólásokat már nem is említem. a véleményed kimerül annyiban és ezt írod 2-3 féle változatban: nem tudok jobbat, akkor ezt választom... ha majd valaki meggyőz, hogy jobb(ami nincs, mert én/te-nek értendő/ sem tudok olyat), na akkor majd mást fogok választani, ami ugye nincs is...

nagyon nem ártana gondolkodnod vologya...

alöksz róz 2019.09.26. 14:28:02

@nincs1itt: minek, azt a teljesítményt senki nem irigyli tőled

6.Lenin 2019.09.26. 14:38:20

@nincs1itt:

Nem kitalált. Ne kamuzz. Egy 40 évvel hamarább történt ugyan arra az eseményre szinte minden benne résztvevő másik részletet tart a maga számár kiemelendőnek.
Ha mindenki, a legapróbb részletre is pontosan egyformán emléxik, akkor ugyan abban az agyi torzulásban szenvednek, vagy még nem voltál ilyen találkozón, vagy nem is voltak, nincsenek barátaid.
Mindig is magányos lehettél.

Más, ha én kritizálok valamit, az csak akkor lesz hiteles, ha kínálok jobbat, a magam elképzelései szerint, ha semmit nem tudsz, akkor a kritikád hiteltelen.
Nem én szeretném megdönteni Orbán rendszerét. Miért kéne jobbat kínálnom?
Ha tőlük lennének jobbak-bizonyos kérdésekben- akkor őket támogatnám. A vitatott részekről soha nem írtam, mert nincs akkora jelentőségük, és infók hiányában nem is biztos, hogy lehetne az adott körülmények közt másként csinálni. Nincs semmi okom megdönteni a rendszert.
Mit nem értesz ebben?

nincs1itt 2019.09.26. 15:30:28

@6.Lenin: már megint a mellébeszélés, vologya!
a kritika nem csak akkor lehet hiteles, ha alternatívát is ajánl. de ez már olyan ismereteket igényel, aminek láthatóan nem vagy a birtokában.
az természetes a te tudásoddal, hogy a vitatott részekhez semmit nem fűztél hozzá. attól még a jelentőségük messze meghaladhatja azt, amit értelmezni képes vagy.
ismét leírtad, hogy mivel te szegényes tudással, még hézagosabb ismeretanyaggal rendelkezel, ezért az "adott körülmények között" nem is lehetne jobban... világos, neked a barlang is megfelel, mert még senki mutatott jobbat, olyan jobbat, amit te is elfogadsz jobbnak. és világos, hogy adott helyzetben a barlang a legjobb... nem kell semmin gondolkozni, jobbító szándékkal kritizálni. minden maradjon csak így, mert ezt sem érted, de legalább megszoktad és neked megfelel.
még azt sem érted, hogy nem a "rendszert" kell megdönteni, hanem a fidesz által felépített valóságot kell megváltoztatni. mert a demokrácia messze nem tökéletes, de eddig jobb még nem volt, ha nem liberális demokrácia lett volna mo.-on '90 után, akkor a fidesz sem juthatott volna sehova... na ennyit ők is felfogtak, tehát ha maradni akarnak, akkor azt rendszert kell kellően átfaragni, amiben mások is eljuthatnának oda, ahol már csak ők akarnak lenni... nem is feltételezem, hogy ezt érted.

nincs1itt 2019.09.26. 15:32:05

@alöksz róz: na ez világos, de még ebben is legyőztelek! magad jelentetted ki!

6.Lenin 2019.09.26. 15:46:34

@nincs1itt:

"ismét leírtad, hogy mivel te szegényes tudással, még hézagosabb ismeretanyaggal rendelkezel, ezért az "adott körülmények között" nem is lehetne jobban... világos, neked a barlang is megfelel, mert még senki mutatott jobbat, olyan jobbat, amit te is elfogadsz jobbnak. és világos, hogy adott helyzetben a barlang a legjobb... nem kell semmin gondolkozni, jobbító szándékkal kritizálni. minden maradjon csak így, mert ezt sem érted, de legalább megszoktad és neked megfelel."

Te birtokában vagy minden háttérinfónak a nagyhatalmak közt? Vagy csak az unióban?
Vagy csak Mo-és Németország viszonylatában? Ismersz mindent részletesen a nem nyilvános tárgyalásokról?

Szerinted, ha valamivel nem értek egyet, akkor én vissza szeretnék menni a barlangba?
Jobbító szándékkal kritizálsz úgy, hogy nem árulod el, hogy mi is az a a jobb?
Ami neked jó, az mindenki másnak is csak jó lehet?

B+, a többi is akkora zagyvaság, hogy még válaszolni se érdemes rá. Kezdesz kurvára fárasztó lenni, de ne reméld, hogy szó nélkül hagyom a hülyeségeidet.

nincs1itt 2019.09.26. 16:00:12

@6.Lenin: vologya, szerintem nem kell tovább küzdened a megértéssel. belátom, nem fog menni. nem akarlak tovább terhelni. neked minden jó úgy, ahogy van. kritizálás ne legyen, csak ha te is belátod, hogy a kritizálás jobbat eredményez. de azért figyelmeztetlek, sok-sok tanulni valód van még. ahogy te is mondtad volt: ucsitsza, ucsitsza, ucsitsza!

6.Lenin 2019.09.26. 16:09:06

@nincs1itt:

Ez jön le neked azokból amit neked írtam?

Nem akarlak égetni azzal, hogy bekopizom, mit is írtam eddig. Az túl övön aluli lenne.
B+, hát 1 az biztos, tőled nem szeretnék tanulni semmit.

alöksz róz 2019.09.26. 16:10:14

@nincs1itt: hol olvastál ilyet, kíváncsi vagyok

nincs1itt 2019.09.26. 16:28:34

@alöksz róz: hát itt, te pupák...
mindent, mindenkinél jobban tudtok" - hát nálad bárki mindent jobban tud :-)
ja, nem, zöld gombot nyomogatni te tudsz a legjobban

nincs1itt 2019.09.26. 16:37:29

@6.Lenin: te vologya, most komolyan kérdezem, te tényleg nem szoktad visszaolvasni, amit te magad ide írsz?
akkor megvilágítom, hogy miért gondollak egy igazi parvenünek, mégpedig a barlangos történeten keresztül, mert látom az felkeltette az érdeklődésedet.
te és kicsi törzsed egy szép, nagy barlangban éldegéltek. már az az idejét sem tudjátok mióta. de szomszédos törzs nekilátott, hogy házakat építsen, budi az erdő szélén, minden kis családnak egy saját házikó/kalyiba, de az csak az övék.
valaki a törzsből megemlíti, hogy azért azok a házak csak jobbak mint ez nagy, szép közös barlang. erre te mint a törzs legbölcsebbnek tartott, világlátott örege összevonod a szemöldököd és kioktatod a kritizálót!
- már miért is lenne jobb egy ház, mint a barlang. a barlangban lakunk már... nagyon régen és ha az őseinknek is megfelelt, akkor nekünk is jó! különben is, ez a barlang már itt van, készen. nem kell fáradtságos munkával felépíteni, állandóan javítgatni, nem kell gondolkodni miként lenne még jobb! meg aztán a vezér is azt mondta, hogy ennél jobb barlang nincs is! nézzétek meg a többieket, mit össze erőlködnek azokkal a házakkal! te meg, aki kritizálni merészelsz, mondj jobbat mint a barlang! ugye, hogy nincs!?

nem remélem, hogy megérted.

alöksz róz 2019.09.26. 16:42:16

@nincs1itt: ja értem, nem tudsz olvasni.

nincs1itt 2019.09.26. 16:48:47

@alöksz róz: jól van elégtelen, ülj le!
süti beállítások módosítása