B1 blogcsalád



Ugrik a pénz, ha egy EU-tagállam sokat ugrál a jogállam ügyében

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. április 28. - Szelestey

• Weber befejezte az egyezkedést Orbánnal, ha az nem enged, fel is út, le is út neki a Néppártban

• A CSU elnöke látványosan kihagyja Magyarországot, amikor a jövő héten a térségbe látogat, mert szerinte pártja idáig túlértékelte a magyar kapcsolatot 

• A kormánybarát nacionalista-populista szerb sajtónak ugyanarra a srófra jár az agya, mint a magyar udvari bértollnokoké: a hang uszító és gusztustalan, a gondolatmenet lapos  

weber_orban.jpg

                                                       Nemzetközi sajtószemle, 2019. április 28.

 

Yahoo/AFP

yah.png

Az Európai Néppárt bizottsági elnökjelöltje támogatja, hogy csökkentsék az uniós támogatást azon tagok esetében, amelyek nem tesznek eleget az uniós normáknak. Weber ezúttal kampánya litvániai állomásán nyilatkozott és arra javaslatra utalt, amelyet új eszköznek tekintenek olyan helyeken, mint Magyarország, Lengyelország és Románia, ha fenyegetés éri a bíróságok függetlenségét, illetve harcolni kell a korrupció ellen.  A politikus megerősítette, hogy magasabb szintre kell emelni a jogállami eljárást, mert a jelenlegi szabályok nem tudják megakadályozni a magyar, lengyel és román jogsértéseket. Azzal nem ért egyet, hogy a büntetés fokozná az EU-ellenességet, mert a lakosság mindenütt azt várja a kormánytól, hogy az védje meg az alapvető szabadságjogokat, valamint a demokratikus intézményeket. Arról is beszélt, hogy szükség esetén az uniónak magasabb szintre kell emelnie a Moszkva elleni szankciókat, miután Putyin útlevelet kíván adni a szakadár kelet-ukrajnai részen élő oroszoknak.

https://news.yahoo.com/eu-commission-frontrunner-backs-slashing-eu-funding-rule-161316946.html;_ylt=AwrC1zHb.8RcTSEAYBLQtDMD;_ylu=X3oDMTEybmsyMXM4BGNvbG8DYmYxBHBvcwM1BHZ0aWQDQjc1MDdfMQRzZWMDc3I-

Politico

politico_1.jpg

Manfred Weber nem érti, miért hánytorgatják fel folyton neki, hogy nincs kormányzati tapasztalata, mert úgy gondolja, hogy mostanság olyanokra van szükség az európai politikában, akik képesek a kompromisszumra, mivel a másik oldalon a nemzeti önzés áll. A jelentés hozzáteszi, hogy Magyarország EPP tagsága ügyében egyezség született, ám a bajor politikus jelenleg már azt mondja: nem kíván még egy esélyt adni a magyar miniszterelnöknek. Ha az nem hajlandó változtatni eddigi irányvonalán, akkor mennie kell a Néppártból. Orbán azonban továbbra is a pártcsalád tagja és ezt azt jelenti, hogy a párt új EP-képviselői, előreláthatólag 14-en, Weber jelöltségét támogatják majd a Bizottság elnöki székéért folyó versenyben.

https://www.politico.eu/newsletter/eu-confidential/politico-eu-confidential-weber-speaks-years-of-scandal-cashless-belgium/

Die Welt

die_welt.jpg

Napokon belül Ausztriába, Horvátországba és Bulgáriába utazik a CSU elnöke, miután a bajor keresztény szociálisokat hagyományosan szoros viszony fűzi mindhárom országhoz, Söder azonban feltűnő módon kihagyja Magyarországot az úti programból. Pedig elődje, Seehofer, valamint a tartományi képviselő csoport vezetője, Dobrindt még nagyon is keresték a kapcsolatot a vitatott Orbán Viktorral. Hogy ez akkor most miért van másképp, arról a bajor kormányfő azt közölte, hogy Magyarország ügyében jelenleg nincs új fejlemény. És a Néppárt világosan megjelölte a hogyan továbbot, vagyis egy bizottság mondja majd, ki helyreállítják-e a Fidesz befagyasztott tagsági jogait, és ha igen, akkor mikor. Mint mondta, lehet, hogy pártja idáig túlságosan is Magyarországra összpontosított, ha Kelet-Európáról esett szó, de az úttal szeretné jelezni, hogy a konzervatív osztrák, horvát és bolgár kormány szintén fontos partner. Ezért azért a politika összehangolásán túl egyben igyekszik náluk korteskedni Weber mellett.

https://www.welt.de/regionales/bayern/article192542445/Soeder-besucht-Bulgarien-Kroatien-und-Oesterreich.html?wtrid=onsite.onsitesearch

Euronews

euronews.png

Az európai szociáldemokraták bizottsági elnökjelöltje szükség esetén még a nem egészen egy hónap múlva esedékes EP-választások előtt kirakná a román tagpártot a pártcsaládból, ha az felmentést akar adni korrupt politikusainak. Timmermans egy lakossági fórumon vett részt, ahol az egyik néző arról kérdezte, az EU miért sokkal keményebb Magyarországgal és Lengyelországgal, mint Romániával szemben. A válasz tartalmazta azt is, hogy ha valahol nehézségekkel küszködik a jogállam, nincsenek fékek és ellensúlyok, akkor ott óhatatlanul megerősödik a korrupció.

Kitért arra, hogy egyetlen ország sem képes jobb társadalmat elérni, ha visszavonul a nemzeti határok mögé, egy csomó kérdést csakis a nemzetközi diplomácia tud megoldani. A sokszínűséget Európa egyik nagy pozitívumának tartja, úgy véli, hogy az uniótól nem kell félteni a nemzeti identitást. Ugyanakkor a politikai ragadozók hasznot húznak az ún. migrációs válságból, számukra az a fontos, hogy az emberek úgy érezzék: elszabadult a folyamat. Ráadásul az ellenerők azt sulykolják, hogy akik érkeznek, azok fenyegetést jelentenek, ám szembe kell szállni ezzel a politikával – mutatott rá Timmermans.

https://www.euronews.com/2019/04/26/watch-frans-timmermans-puts-his-case-for-eu-s-top-job

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Szerbiának a közeljövőben nincs helye az Európai Unióban. Így ítéli meg az újság a hétfőn esedékes berlini csúcs előtt, amelyen Merkel és Macron a hat nyugat-balkáni állam vezetőit fogadja. A térség nyugtalanítja a német-francia tandemet, mert a hat ország közül mind szeretne bekerülni az EU-ba, csak éppen egyik sincs felkészülve a tagságra. Hogy mi történik akkor, ha egy államot ilyen állapotban mégis felvesznek, azt a román és bolgár példa illusztrálja. Mindkettő esetében korrupt a politika és az igazságszolgáltatás, a bolgároknál további gond a szervezett bűnözés. Mindkét országban rosszul áll a jogállam szénája, ezért marad a különleges európai megfigyelő rendszer. És hasonló a helyzet a Nyugat-Balkánon is, ám azt nem szabad magára hagyni, mert akkor az oroszok, törökök és kínaiak hamar benyomulnak oda.

De téves jelzés volna, ha az érintett államok közelebb kerülhetnének az unióhoz, leszámítva Észak-Macedóniát, amelynek reformbarát kormánya bátor kompromisszumokba bocsátkozott, sőt rendezte a névvitát a görögökkel. Ezt valahogy mindenképpen honorálni kellene, de tárgyalások előreláthatólag így is évekig tartanak. A többiek esetében sötét a kép. Vonatkozik ez főleg Szerbiára. Gazdaságilag ugyan nincs gond vele, ám a lakosság többsége évek óta elveti a belépést. Csupán 29 % ért egyet vele. Ehhez azonban tudni kell, hogy az elnökhöz közelálló sajtó erősen uszít Brüsszel ellen. Módszeresen és naponta. A Vucsicsot támogató bulvárlap pl. a Notre Dame-ot ért tűzvészt Isten csapásának minősítette, amiért Franciaország elismerte Koszovót. Továbbá hogy az EU nem más, mint egy albánbarát és meleg lobby. A célja, hogy iszlamizálja Európát. Az újság szerint az országnak nem az unióba, hanem az Orosz Föderációba kellene belépnie. De a dolog úgy áll, hogy Szerbiával egy újabb Magyarország kerülne be a tagok sorába. Vagyis egy olyan állam, amelyben a Brüsszel elleni uszítással választásokat lehet nyerni.

Die Presse

die_presse.jpg

Tizenöt évvel a keleti nyitás után az osztrákok többsége előnyösnek tartja, hogy a szomszédos Magyarország, Csehország, Szlovákia és Szlovénia az unió tagja. Egészen pontosan 55 % válaszolt kedvezően a jubileum alkalmából végzett közvélemény kutatás során. A gazdasági mérleg egyértelműen pozitív, és most már eltűnőben vannak a munkaerő piaci konkurencia miatt érzett aggályok is. A két évvel ezelőtti 43 %-hoz képest most már csupán 27 % nyilatkozott úgy, hogy a foglalkoztatásra kedvezőtlenül hatnak a nyitott határok. Ennek oka, hogy a korábbinál jóval kevesebben érkeznek dolgozni a szomszédságból. Hiszen az új tagoknál odahaza is van éppen elég munkalehetőség és az érintett kormányok igyekeznek rávenni az embereket, hogy ne menjenek külföldre.

És most már a határ menti területek sem nyugtalankodnak túlzottan amiatt, hogy az alacsonyabb árak miatt az osztrákok inkább a környező államokban vásárolnak be, vesznek igénybe szolgáltatásokat. Eltűnőben vannak az érzelmi gátak is, 49 % látja úgy, hogy szorosabb lett a kapocs Ausztria és a keleti szomszédok között. Viszont 69 % szükségtelennek tartja a további bővítést a Nyugat-Balkán felé.

https://diepresse.com/home/ausland/eu/5618847/15-Jahre-Osterweiterung-eine-Versoehnung?from=suche.intern.portal

Neue Zürcher Zeitung

neue_zurcher.jpg

A lap azt írja a Helsinki Bizottság nemzetközi sajtótájékoztatója alapján, hogy a jogvédőknek rendszeresen Strasbourghoz kell fordulniuk, ha azt akarják, hogy a két tranzitzónában élelmet kaphassanak azok, akiknek elutasították a menedékkérelmét. Hiába állította azt a kormány, hogy az Emberi Jogi Bíróság döntése nyomán véget vet a menekültek éheztetésének. A gyakorlat továbbra is az, hogy aki első fokon sikertelenül próbálkozott, és ez igencsak sűrűn fordul elő, az hiába fellebbez, mert a Bevándorlási Hivatal onnantól kezdve nem menedékkérőként, hanem 3. állam polgáraiként tartja nyilván, és idegenrendészeti ügyként kezeli esetét.  A hivatalos álláspont az, hogy visszamehetnek Szerbiába, ám akkor nem várnák ki, milyen döntés születik másodfokon. Kovács Zoltán meg is erősítette a Guardiannak, hogy nem jár élelmiszer mindazoknak, akiknél eldőlt, hogy nem fogadják be őket.  

https://www.nzz.ch/international/ungarn-laesst-asylsuchende-weiterhin-hungern-ld.1477873

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4914790446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.04.28. 08:02:59

Ha a nyugatiak sokat ugrálnak, leállítjuk a profitsíbolásukat. S lesz akkor meglepi. Ezt ők is tudják, ezért nem mernek keménykedni. Micron csak egy gyenge szájhős.

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.28. 08:22:01

"A politikus megerősítette, hogy magasabb szintre kell emelni a jogállami eljárást, mert a jelenlegi szabályok nem tudják megakadályozni a magyar, lengyel és román jogsértéseket"

Oké, hajrá.

Ugye a jogállamisági eljárást jelenleg a legmagasabb szinten, az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szabályozza (és az EUMSz. állapít meg hozzá eljárási szabályokat, l. 354. cikk).

Ehhez képest milyen magasabb szintre tetszett gondolni?

Amúgy ha a Szerződést módosítani kell, ahhoz a Tanácsban egyhangúság szükséges, és több tagállamban akár még népszavazni is kell róla.

Ezt hogyan szeretnék keresztülvinni, ha nyíltan bunkósbotként használnák az új szabályokat a keleti tagállamokkal szemben, mert azok nem akarnak migránsokat átvenni Nyugatról?

Behaton 2019.04.28. 09:50:04

Eközben pedig az USA-ban antiszemitizmus van:

index.hu/kultur/media/2019/04/27/new_york_times_antiszemita_karikatura_netanjahu_izrael_donald_trump/

Ez valahogy kimaradt a lapszemléből....ja, és Bangóné....is....
:))

Hungry horse 2019.04.28. 09:58:17

Napi vágyálom felsorolás.
Komolytalan ballibbant banda.

No de sebaj, egy hónap múlva kész a következő buktátok:
www.kozvelemenykutatok.hu

Húzzatok bele!
Üljetek fel a rezsóra!

2019.04.28. 11:42:34

Az EU-s pénzek legnagyobb része visszavándorol nyugatra.. A lenyúlásos magyar verzió még nagyon kisipari szinten működik. A nyugati cégek előbb kezdték, jobban meg nekik.

Anatolij Ubijca 2019.04.28. 11:56:41

Magyar vudu, a ballib ellenzék főszereplésével:
mindenszo.hu/agyhalal-10-ember-bortonbe-zart-egy-orban-babut-a-kossuth-teren/

Ez majd biztos segíteni fog májusban. :))))))))))))))))

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.04.28. 11:58:36

be vannak csinálva ezek a "nyugatiak" kínától meg attól hogy lenyomják az életképtelen cégeiket
nem kéne fickándozni most a "nyugatnak" és odadobni k europát a kínai tőkének

Cycmen 2019.04.28. 13:04:13

@Behaton: Eközben pedig az USA-ban antiszemitizmus van:.................

Sajtószabadság viszont nincs. Nagy volt a pofája egyeseknek amikor a kormány visszautasította a buzi szlovén újság karikatúráját és jöttek a kioktatások a sajtószabadságról, ami ezek szerint egyesek ábrázolásánál már nem szempont!

rallus 2019.04.28. 13:12:13

Ez a Manfred Weber nevű ambiciózus bürokrata többet tud nekünk ártani, vagy segíteni, mint a kínaiak?
Mit reggelizett, hogy még csak jelölt, de már fenyegetőzik?
Ő is szed valamit isiászra?

Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 16:30:19

@közíró MAXVAL bircaman: mi az, hogy leállítjuk? hol? bulgáriában? mert egyenlőre az én froban befizetett adómból vigéckedsz bulgáriában;-)

Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 16:34:46

@Cycmen: egyik sem volt sértő, pontosan ezt nehezményezted teljes joggal (a Dávid csillag pedig a lényege volt, valószínűleg utalás a cionistákra; beszari nyt!)

Nekoashi2005 2019.04.28. 20:07:30

Gulyás Márton dokumentum filmjéről nyilatkozzatok már fidess-bolsevikok, arról, amelyben bemutatja, hogy a fidess által megszavazott választási törvény hogyan tette lehetővé a kamu-pártok létrejöttét, kettő milliárd forint ellopását és a választási csalásokat!

csüngőhasú norvégbáró 2019.04.28. 20:59:25

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:

"egyenlőre"

egyelőre, te torzszülött.

ma is sikerült nyalni a főstróman staddioncziggány valagát fidessnazi kullancsok?

a héten is sokat kaszált a nemzeti pénztáros lölő, a ku..a anyátok....

minden cziggány kertjébe staddiont, minden staddonba stróman cziggányt!!

Anatolij Ubijca 2019.04.28. 21:15:01

@csüngőhasú norvégbáró: Na, ezzel a hozzászólással te is szépen bemutatkoztál.

Ez a cziggányozás, kurva anyázás jól tanúskodik a színvonalról, amit képviselsz, képviseltek.

Bizony, te sosem fogsz sokat "kaszálni", mert hiányzik ehhez a tehetséged, amit a nagy hangerővel, a rasszista mocskolódással, rágalmazással próbálsz kompenzálni, hiába.

Ettől te még egy utolsó, közönséges, büdös kis irigykedő proli szarházi vagy, és az is maradsz.

csüngőhasú norvégbáró 2019.04.28. 21:28:29

@Anatolij Ubijca:

"a rasszista mocskolódással, rágalmazással próbálsz kompenzálni, hiába. "

a szutyok staddioncziggányod uszító migráncsozását (az EU ellen is), és közben a pofátlan lopásait, minek neveznéd?

ELIOS?

lényegtelen én ki vagyok, de a főstróman csutti staddioncziggány miért lop, miért migráncsozik közpénzből?

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.04.28. 22:51:50

@csüngőhasú norvégbáró: Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 16:30:19
egyenlőre
idéztem elvtársadtól
hoppácska proli prolinak farkasa

csüngőhasú norvégbáró 2019.04.28. 23:00:50

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit:

szerencsétlen bérfidess majom. :D

nem tetszik, ahogy a tolvajod kikezdik te nyomorult, egyelőre. :D

csókolom a Miniszterelnök Úr kezit 2019.04.28. 23:24:40

bulgáriában froban Dávid csillag

dö holOKAUSZT sírvatesz

Arthur Bloch 2019.04.29. 02:40:35

@közíró MAXVAL bircaman: A romantikus naív Voltaire mondta: " sosem vágják le olyanok fejét,akinek nincs..."

Anatolij Ubijca 2019.04.29. 08:34:30

@csüngőhasú norvégbáró: "a szutyok staddioncziggányod uszító migráncsozását (az EU ellen is), és közben a pofátlan lopásait, minek neveznéd?"

A közelmúltban történtek olyan terrorista cselekmények, amelyeket migrációs hátterű, radikalizált muszlimok követtek el??

Ha igen, akkor miért nem lehet levonni azt a következtetést, hogy az érkezők, és az általuk képviselt kultúra (radikális verziója) fenyegetést jelent a köznyugalomra, Európára nézve?

Olyan Európában akarunk élni, ahol az emberek nem mehetnek nyugodtan egy karácsonyi vásárba, mert attól kell tartaniuk, hogy egy fejszével hadonászó, teherautóval a tömegbehajtó Allahu Akbart ordibáló vadember áldozatai lesznek?

Olyan Európában akarunk élni, ahol a keresztények fenyegetve érezhetik magukat a saját hazájukban?

Nehéz kérdések ezek. Május 26-án adhatjuk meg rájuk a választ.

Cycmen 2019.04.29. 08:59:26

@csókolom a Miniszterelnök Úr kezit: @csüngőhasú norvégbáró: Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 16:30:19
egyenlőre
idéztem elvtársadtól
hoppácska proli prolinak farkasa...............................

Más azért a kategória. Sírbatesz képes tárgyilagosan szemlélni a tényeket, a csüngő viszont eszelősen elvakult.
süti beállítások módosítása