B1 blogcsalád



Ejej, Putyin! A magyar kormány sok disznóságot csinált, de nem rohanta le egyik szomszédját sem!

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. április 26. - Szelestey
  • Macron azt üzente Orbánnak, hogy ha sokat ugrál a migránsok miatt, Magyarország ki is kerülhet a schengeni övezetből;
  • Európában lanyhulnak az aggályok a migráció miatt -  a populista pártok legnagyobb sajnálatára;
  • A Roszatom trójai faló, a burkolt orosz politikai-katonai beavatkozás eszköze.

168_1.jpg

 

New York Times

new_york_times.jpg

Egyre nagyobb a felháborodás, miután Putyin bejelentette, hogy gyorsított eljárással állampolgárságot adnak a kelet-ukrajnai szakadár térségben élő oroszok egy részének. Arra hivatkozott, hogy Magyarország, Lengyelország és Románia is útlevéllel segíti a határon túl élő nemzeti kisebbséget. A lap azonban hozzáteszi, hogy a három ország közül egyik sem támadta meg a szomszédját. Putyin szerint viszont a körzet elleni blokád folytán az orosz etnikum tagjai csak nehezen tudnak utazni, illetve jutnak hozzá bizonyos alapvető szolgáltatásokhoz, lásd az oktatást. Így neki most humanitárius megfontolásokból lépnie kell. Ám döntését széles körben úgy ítélik meg, hogy az valószínűleg meghosszabbítja a háborút és máris nagy próbatétel az új ukrán elnök számára.

Ukrajna mellett máris elítélte az elhatározást Franciaország, Németország és az Egyesült Államok, merthogy az támadás az ukrán szuverenitás ellen. Az EU közleménye úgy fogalmaz, hogy Moszkva még inkább destabilizálni igyekszik a helyzetet. Az újság úgy értékeli, hogy Oroszország megint csak a szokásos forgatókönyvet alkalmazza, vagyis kihasznál egy általa gerjesztett, befagyott viszályt, miután a volt szovjet tagköztársaság szabadulni igyekszik a Kreml öleléséből. Az ottani oroszok védelme előre mentségként szolgál a további katonai beavatkozáshoz. Összesen 3,7 millió emberről van szó, becslések szerint az idők során a 70 %-uk kérhet orosz útlevelet, ami azután kilátástalanná teszi a konfliktus megoldását.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A német konzervatív lap úgy látja, hogy Putyin csak félig-meddig találta fejen az igazságot, amikor a közép-európai párhuzamokkal példálózott. Mert az tény, hogy Lengyelország 12 éve állítja ki az ún. lengyel kártyát a külföldön, főként Litvániában, Fehéroroszországban és Ukrajnában élő lengyeleknek, ami bizonyos szociális, gazdasági és kulturális jogokkal jár az anyaországban. De nem ad állampolgárságot nekik. A kárpátaljai magyar és román kisebbség tagjainak ugyanakkor sok esetben van magyar, illetve román útlevelük, ami kijevi megítélés szerint törvénytelen, mert az ukrán jog nem ismeri el a kettős állampolgárságot és ez időről időre vitákhoz vezet. Magyarország esetében hivatalos politikáról van szó, amelyet bírál az összes érintett szomszédállam. De a három említett kormány fel tud mutatni egy hatalmas különbséget Moszkvához képest: egyik sem támadta meg Ukrajnát és foglalta el annak bizonyos részeit.

FT

financial_times.jpg

A belga miniszterelnök arra figyelmeztet, hogy az EU vezetőinek a jövő hónapban esedékes választás után össze kell fogniuk a populizmus kivédésére. Michel megjegyezte, hogy a populista és szélsőséges pártok megerősödése miatt minden eddiginél fontosabb, hogy közösen cselekedjenek mindazok, akiknek ésszerű terveik vannak a jövőre nézve. Idetartozik, hogy szilárdan képviselniük kell az európai értékeket, beleértve a jogállamot. A politikus csatlakozott a francia államfőhöz, aki a Néppártot bírálva kifejtette, hogy a normák és a célok ügyében egyetlen pártcsalád sem tehet kivételt a saját sorain belül, a Fidesszel szembeni engedékenységet kifogásolva ily módon. A kérdésről most a belga vezető azt mondta, hogy Merkel és Orbán egészen eltérően vélekedik a közös elvekről, valamint a jövő Európájáról is. De más frakciókon belül is vannak éles ellentétek. Ezért jobb volna, ha a különféle csoportok koherensebben megjelenítenék, ki mit akar az EU-ban. Azaz közös program mentén egyesíteni kellene az erőket. 

 

Die Presse

die_presse.jpg

Európában bajban vannak azok a pártok, amelyek kizárólag a bevándorlással akarják mozgósítani az embereket. Ez derült ki a legújabb közvélemény kutatásból, amelyet az Eurobarometer végzett el a tagállamokban. Eszerint a migráció fontos téma marad, ám mivel egyre kevesebben kérnek menedéket, más kérdések kerülnek előtérbe. Így a gazdasági kilátások és a fiatalok munkanélkülisége. Az elsőt 50 % sorolta az első helyre, a másodikat 49 % tartja fontosnak és csak utána jön a migráció – 44 %-kal. Viszont egyre kevesebben szorgalmazzák, hogy utóbbi ügyében legyen politikai vita. A bevándorlás csak Magyarországon, Máltán, Csehországban és Olaszországban áll a lakosságot foglalkoztató gondok élén. Tavaly ősszel még 9 államban számított a legfőbb aggálynak.

Ennélfogva még Magyarországon is csökken az érdeklődés a migráció iránt, és inkább a gazdasági fejlődésre helyeződik át a hangsúly, jóllehet a kormány újabb és újabb politikai reklámhadjáratokkal igyekszik napirenden tartani az ügyet. Ugyanakkor érdekes, hogy azok tekintik fontosnak a bevándorlás helyzetét, akik nem kívánnak szavazni a jövő hónap végén. Emiatt még gondjai lehetnek az FPÖ-nek és az AfD-nek, hiszen mindkettő a migránsokra hegyezte ki kampányát. Egyébként az utóbbi idők EP-választásai azt mutatták, hogy a jobboldali-populista pártok folyamatosan jöttek fel, ám rosszabbul szerepeltek, mint amikor odahaza hívták az urnákhoz a szavazópolgárokat. Az előrejelzések szerint hasonló jelenségre kell számítani ezúttal is.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Az utóbbi két évben erősödtek a fenntartások a német lakosságban a menedékkérőkkel szemben, miközben a hajléktalanok és a melegek ügyében csökken az intolerancia szintje. Ezt állapította meg az a felmérés, amely minden 2. évben vizsgálja a szélsőjobbos beállítottságot, illetve a kollektív embergyűlöletet. 2014 még 44 % nyilatkozott negatívan a migránsokról. 2016-ban, a válság csúcspontján ez az érték már csaknem 50 %-ra emelkedett, most pedig már 54,1 %-nál tart, amire idáig még nem volt példa, pedig 2002 óta szondázzák ez ügyben a német közhangulatot.

 

BBC

bbc.jpg

Az európai nacionalista és szélsőséges pártok, köztük a Fidesz nagy lehetőséget látnak a május végi választásban. Épp ezért ezek az erők most már európai szinten igyekeznek megszervezni magukat. Ez részben a jelenlegi politikai elit ellen irányul, részben pedig kihasználja a globalizáció, a bevándorlás, a nemzeti identitás felvizezése, valamint az EU miatt érzett elégedetlenséget. A választás nagy-nagy hatással lesz az erőviszonyokra az EP-n belül. A nacionalista összefogás vezéralakja Salvini, az olasz Liga vezére, aki ebben a hónapban szövetséget hozott létre a többi között az AfD-vel, az FPÖ-vel és Le Pen Pártjával. Hogy kik csatlakoznak hozzájuk még, azt e pillanatban nem lehet tudni.

Magyarországról azt írja az összeállítás, hogy Orbán Viktor jó ideje az ország és Európa védelmezőjeként tünteti fel magát a muzulmán migránsokkal szemben. Ám a Fidesz marad a Néppárton belül, habár az felfüggesztette tagságát a párt EU-ellenes álláspontja miatt. A politikus a jövő héten találkozik Salvinivel. A másik nacionalista magyar erő, a Jobbik próbál szabadulni szélsőjobbos múltjából és a politikai közép szavazóit célozta meg. 

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A Roszatom megosztja Európát, annál is inkább, mert egy friss tanulmány értelmében az orosz atomkonszern igyekszik politikai befolyásra szert tenni a többi közt Magyarországon és Finnországban. Az európai zöldek a helyzet láttán már arra figyelmeztetnek, hogy a földrész középső és keleti része függőségbe kerülhet az orosz cégtől, amely azonban visszautasítja a vádakat, azt állítva, hogy azok mögött a nukleáris energia ellenfeleinek mesterkedése, kétségbeesése áll. A szóban forgó, 73 oldalas elemzést egy holland szakember készítette éppen az EP környezetvédő frakciójának megbízásából és kimutatja, hogy az óriásvállalat miként fejt ki politikai nyomást.

A szerző úgy ítéli meg, hogy a Roszatomot nem egyszerűen a Kreml irányítja, hanem a holding – katonai-civil hibridként – felelős az orosz atomfegyverszektorért. Egyben az készületben lévő erőmű kapcsán dicséri a finn nukleáris felügyelet függetlenségét, ottani újságírók kutatómunkáját és a civilek elszántságát. Mindezeket hiányolja viszont Magyarországon, ahol a körülmények azt támasztják alá, hogy Orbán Putyin szövetségese. A cég szerint viszont szó sincs politikai befolyásolásról, a cél, hogy magas szintű szolgáltatással jelentős anyagi hasznot érjenek el. A nyilatkozat kiemeli: a paksi terveket a Bizottság és az Euratom is helyben hagyta, nem talált azokban semmi kivetnivalót, sem a versenyjog, sem az átláthatóság, sem az energiabiztonság szempontjából.

 

Der Standard

der_standard.jpg

A szlovén Parlament két bizottsága is elítélte, hogy a ljubljanai magyar nagykövet a minap diplomáciai jegyzékben követelt közbeavatkozást a szlovén kormány részéről az egyik szatirikus hetilap Orbánt ábrázoló címlapja miatt. A külügyekért, illetve a kultúráért felelős testület egyaránt úgy foglalt állást, hogy a tiltakozás beavatkozást jelent a sajtószabadságba. Egyben felszólították a kabinetet, hogy tegyen lépéseket a hasonló nyomásgyakorlás elkerülésére. Mindkét fórumot a hatalmat gyakorló pártok kérésére hívták össze és Cerar külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a szomszéd államokkal jó viszonyt kell fenntartani, ám azt nem engedik meg nekik, hogy beleszóljanak a média dolgaiba, mert az támadást jelent az alapvető szabadságjogok ellen. Mint emlékezetes, a szóban forgó karikatúra úgy ábrázolta a magyar miniszterelnököt, hogy az éppen náci üdvözlésre emeli a karját.

 

Le Monde

le_monde.jpg

1. Két és fél órás programadó beszédében a francia elnök alig leplezett támadást intézett a Visegrádi csoport és elsősorban Orbán Viktor ellen, akit már korábban nyíltan az ellenfelének nyilvánított az EP-választások közeledtével. Így értékeli a lap, miután Macron felvetette, hogy szűkebbre kellene venni a schengeni térséget, vagyis kimaradnának belőle azok a tagállamok, amelyek elutasítják a közös bevándorlás-, illetve menedékpolitikát. A kvóták legnagyobb ellenfele éppen a magyar miniszterelnök. Az értékelés mindazonáltal hozzáteszi, hogy ami azt illeti, túl sok szolidaritást Franciaország sem tanúsít a migrációs válság kapcsán. Messze nem teljesíti ígéretét a menedékkérők befogadására és továbbra is igen negatívan áll hozzá a Dél felől érkezők menedékkérelméhez.

 

2. Az illiberalizmus hírnökének nevezi a magyar kormányfőt egy most megjelent könyv, amely azt igyekszik feltárni, miként vált a budapesti erős ember a magyarok álmainak és a félelmeinek megtestesítőjévé. A szerző Amélie Poinssot újságíró, a mű címe pedig: Orbán Viktor fejében. Az elemzés valóságos rejtélynek tartja a politikust, aki az illiberális demokrácia jelképévé vált még az EU-ban is, noha egykor fiatal ellenzékiként, a posztkommunisták reménységeként indult. De amint 8 év után visszatért a hatalomba, nacionalista és konzervatív autokrata lett belőle. Mint írja, a részéről tapasztalható állhatatosság csábít a gondolatra, miszerint esetében valamiféle irányadó ideológia működik. Ám meg lehet kérdőjelezni a meggyőződést, ideértve, hogy nála nem valamiféle féktelen hatalomvágyat lehet-e tetten érni, nem emiatt vállal-e fel bármiféle ügyet, ha az szavazatokat hoz számára.

Az ő szemében a „magyarság" mindennél előbbre való, ez gyakorlatilag ellenséges beállítottságot jelent Nyugat-Európával, minden kárhozat okával szemben. De rájátszik arra az aggályra is, hogy a magyarok tartanak attól: egyszer csak megszűnnek nemzetként létezni. Hiszen a népességszám már most is csökken az alacsony születési szám, illetve a nyugati kivándorlás miatt. Kihasználja a történelmi sérelmeket, valamint Trianon máig élő sebét is.

A populizmus főleg stílust jelent és ebben Orbán kiemelkedő. Ugyanis azt mondja, amit a polgárok hallani akarnak, negédes egyszerűséget alkalmazva, ideértve a futball iránti imádatát és a hagyományos értékeket. A könyv arra is kitér, hogy a politikus főleg Magyarországon jeleskedik, de beleillik abba az európai irányzatba, ami vegyíti a tekintélyelvűséget, az identitárius retorikát, valamint a súlyos gazdasági egyenlőtlenségek elleni harcot.  

 

Reuters

reuters.jpg

Belorusz források azt közölték, hogy a szennyezett orosz olaj a Barátság-vezeték déli ágán keresztül 4-5 napon belül éri el Szlovákiát és Magyarországot, ám a szlovákok már most felfüggesztették az importot. Ugyanígy döntött Lengyelország és Németország is. Ráadásul Oroszország most perek elé néz, mivel a nyugati vásárlók kártérítést kérhetnek az orosz szállítóktól, azok viszont a csőrendszert üzemeltető Transznyeftyre háríthatják át a követelést. A baj egy hete derült ki, miután a kitermelésnél használatos szerves kloridok keveredett a szállítandó nyersanyaghordóhoz, ám azok miatt megrozsdásodhatnak a finomítók berendezései. A kieső mennyiség akkora, hogy azt nem lehet teljes egészében más úton keresztül pótolni. A műszaki hiba miatt az olaj ára az idén először 75 dollár fölé ment. Az oroszok azt ígérik, hogy hétfőre már nem lesz semmi gond a szennyezés miatt. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1014786834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n_dy 2019.04.26. 07:44:54

populizmus: a kormány megkérdezik a népet...

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.26. 07:53:14

"Eszerint a migráció fontos téma marad, ám mivel egyre kevesebben kérnek menedéket, más kérdések kerülnek előtérbe. Így a gazdasági kilátások és a fiatalok munkanélkülisége. Az elsőt 50 % sorolta az első helyre, a másodikat 49 % tartja fontosnak és csak utána jön a migráció – 44 %-kal. (…)
Ennélfogva még Magyarországon is csökken az érdeklődés a migráció iránt, és inkább a gazdasági fejlődésre helyeződik át a hangsúly"

OK, akkor megnyugodtam, mert Magyarországon a gazdasági növekedés üteme tavaly majdnem elérte az öt százalékot, a tavalyelőtti 4,1% után; és mindezt az államadósság/GDP mutató két év alatt bő ötszázalékos csökkentése mellett tudtuk elérni.
ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tec00115&plugin=1
ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=sdg_17_40&plugin=1

Tessék mondani, a 2002-2010 közötti balliberális kormány mikor produkált ehhez hasonlót?

Na ugye!

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.26. 07:55:20

"Az utóbbi két évben erősödtek a fenntartások a német lakosságban a menedékkérőkkel szemben"

Lám-lám, Merkel Mutti, lefőtt neked a kávé?

Ideje lenne valami új nyugdíjas állás után nézni?

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.26. 07:58:37

"Macron felvetette, hogy szűkebbre kellene venni a schengeni térséget, vagyis kimaradnának belőle azok a tagállamok, amelyek elutasítják a közös bevándorlás-, illetve menedékpolitikát. A kvóták legnagyobb ellenfele éppen a magyar miniszterelnök. Az értékelés mindazonáltal hozzáteszi, hogy ami azt illeti, túl sok szolidaritást Franciaország sem tanúsít a migrációs válság kapcsán. Messze nem teljesíti ígéretét a menedékkérők befogadására és továbbra is igen negatívan áll hozzá a Dél felől érkezők menedékkérelméhez."

Szóval szolidaritást is csak tőlünk várna el a szemforgató francia?

Nem mellesleg sok szerencsét ahhoz, hogy megszerezze a megfelelő többséget a "schengeni" elképzeléseihez.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.04.26. 08:50:54

Micron örül, ha kitölti mandátumát, neki nem osztottak lapot az összeurópai kérdésekben.

sinus67 2019.04.26. 09:40:41

@Kigyozo kigyok:

Ez a gazdasági növekedés hasonlít egy kicsit a családi bevételhez. Apa és Anya minibálbért keres és emelkedik minimálbér 5%-os mértékben.
Egy másik család bevétele - pl. a versenyszférában - nyolcszorosa a minimálbérnek. Az ő fizetésük 2,5 %-os emelkedést mutat.
(És ott van még az áremelés, infláció, stb.)

Kérdések:
1. Kinek nőtt magasabb összeggel a "GDP-je"?
2. Ki tud több kenyeret venni?

Természetesen érdem a növekedés, csak teljesítményügyileg a helyén kell kezelni a dolgokat! Ugyanis a minimálbéres, a növekedés ellenére minimálbéres marad. A másik család pedig "csak" jobban él még úgy is, hogy a növekedése kisebb százalékpontot ért el.

Még világosabban! A 200. leggazdagabb magyar vagyonának 5 %-os növekedése meg sem közelíti a leggazdagabb magyar 2 %-os növekedését. (Persze attól még örül a sokmilliós növekedésnek, de nem fikázza a "nagyobbat", hogy milyen szarul teljesít.)

Tessék mondani, a mostani leggazdagabb magyar mikor produkált ilyen növekedést 1966-2010 között?

Cycmen 2019.04.26. 10:16:02

Ejej, Putyin! A magyar kormány sok disznóságot csinált, de nem rohanta le egyik szomszédját sem!---------------------

Ja csak ott vagyunk Afganisztánban a demokráciabuzi amerikaiakkal, akik viszont nem a szomszédaikat rohangálják le!

sinus67 2019.04.26. 10:42:51

@Cycmen:

De nem is csinálnak titkot belőle! Könnyen azonosíthatók, hogy jenkik.
A Krímben ezzel szemben álruhás Grönlandiak lövöldöztek.
Ha jól tévedek! ;-)

Cycmen 2019.04.26. 10:56:23

@sinus67: De nem is csinálnak titkot belőle! Könnyen azonosíthatók, hogy jenkik.
A Krímben ezzel szemben álruhás Grönlandiak lövöldöztek.
Ha jól tévedek! ;-)....................................

jaj butusom, soroljam az amerikai különleges erők és a CIA álruhás akcióit olyan országokban akikkel nem állnak hadban hivatalosan? Van egy pár amire fény derült és jópár amiről sejthető.Egyébként ez a politika természete, el kell fogadni, csak ne moralizáljunk már!
Persze megszoktam hogy háttértudás nélkül ugattok jó libsi kutya módjára és fingotok sincs hogy miért, csak úgy vagytok vele hogy kell!

rallus 2019.04.26. 11:28:49

A Roszatom rossz, a Jukosz és a Lukoil jó....
Hol lesz Macron két év múlva?

sinus67 2019.04.26. 11:36:05

@Cycmen:

Moralizálás? Olvasd már vissza mit írtál először Butusom!
Jó illibsi módjára csaholtál egy "bezzeg a jenkik" tartalmú szösszenést!
És Te kéred számon a moralizálást!
Számomra az egyik kutya, másik eb!
Neked pedig csak a pártérdek...

Cycmen 2019.04.26. 12:06:33

@sinus67: Számomra az egyik kutya, másik eb!
Neked pedig csak a pártérdek...

Te vagy a legnagyobb független.Ja tényleg! Az meg csak a véletlen számlájára írható hogy mindig lbsi dumát nyomsz.
A moralizálást joggal kifogásolhatom, ugyanis a poszt hozta szóba a lerohanást.
Meg hát te leszel az utolsó amúgy is akit megkérdezek hogy mit szabad írnom és mit nem. Ezt kb. képes vagy megérteni?

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.26. 12:22:11

@sinus67: "Kérdések:
1. Kinek nőtt magasabb összeggel a "GDP-je"?
2. Ki tud több kenyeret venni?"

Természetesen, ha egy országnak (pl. Svédország, Ausztria vagy Belgium) jóval magasabb a GDP-je, akkor azonos vagy akár mérsékeltebb növekedési ütem esetén is a növekmény (euróban) nagyobb lehet, és persze kenyeret is többet tudnak venni; de ez a "tény" közgazdasági szempontból kevéssé releváns; triviálisnak és egyben érdektelennek tekinthető.

A jelenlegi kormányon csak a növekedés ütemét lehet számonkérni, arról, hogy a bázis (ti. a kiinduló GDP) miért ilyen alacsony, leginkább a régebbi múlt, a korábbi kormányok tehetnek (a KKE régión belül pl. már a 2002-2010 szoci-szadi koalíció idején jelentős lemaradásunk keletkezett az élbolyhoz képest).

"Tessék mondani, a mostani leggazdagabb magyar mikor produkált ilyen növekedést 1966-2010 között?"

Erről nincsenek megbízható kimutatások, pl. a Forbes is csak becslések alapján állít fel listákat, a gazdagok egy része kifejezetten henceg a vagyonával és nagyzol, mások nem szívesen tárják a nyilvánosság elé a gyarapodásukat, és azért fizetnek, hogy ne listázzák őket.

A közszereplők ugyan kötelesek vagyonnyilatkozatot adni, de pl. a közfeladatot nem vállaló magánvállalkozók csak a NAV-nak kötelesek beszámolni a jövedelmi, vagyoni helyzetükről, ezért áktalában nem tudható (=nagyon bizonytalan becslések vannak arra), hogy az ő vagyonuk mennyire gyarapszik.

Óvatosan megkockáztatom ugyanakkor, hogy a rendszerváltás környékén volt pár szerencselovag, aki a zavarosban halászva "kihúzta a lottóötöst".

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 12:28:25

@Cycmen: sz'al az oroszok azért tehetik meg, mert a jenkik is megteszik. mert EZ a politika természete, s ezt el kell fogadni?! tehát az is helyes, hogy a nagyobb diák elveszi a kisebb uzsonnáját? mert az erősebb kutya baszik. amennyiben nem kérünk számon morális alapokat, akkor pontosan mitől is különbözünk az állatoktól? s ebben az esetben miért is hivatkozik bárki is olyan elvont fogalmakra döntését indokolandó, mint pl. isten, haza, család? logikád követve ezek mind képmutató hazugságok... még a számodra is, mikor azt kéred számon, hogy mo az miért nem Magyarország (itt, egy kommentben);-)...

rallus 2019.04.26. 12:41:02

@Sir Bates dö Hól: Mundus vult decipi, ergo decipiatur"
Természetesen ebben is vannak fokozatok, gondolok itt az "Elkúrtuk"-al kezdődő klasszikusra....

Cycmen 2019.04.26. 12:41:42

@Sir Bates dö Hól: Állítólag te olyan okos vagy, hogy komplexusomnak kéne ettől keletkeznie és mégsem fogod amit írtam. Mondandóm arról szólt, hogy mindenki ugyanezt játssza, ne színleljünk tehát felháborodást. A hozzáállásom sem helyeslés, mindössze arról van szó, hogy a nagypályások játékába beleszólni érdemben képtelenség, így az oroszellenességnek sincs sok értelme, pláne egy olyan "szövetséges" mellett aki sokkal rosszabb!

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 12:58:50

@rallus: én nem a világ vagyok, s én nem szeretem, ha becsapnak. az idézet végtelen cinizmusra utal.

Cycmen 2019.04.26. 12:59:29

@Sir Bates dö Hól: azt kéred számon, hogy mo az miért nem Magyarország (itt, egy kommentben);-)....

Nem kértem számon. Van egy formája ahogy írni kellene és megtippeltem az okát hogy neked miért csak mo. Úgy írod ahogy akarod.

rallus 2019.04.26. 13:02:58

@Sir Bates dö Hól: A cinizmus a kisebb baj, a nagyobb az, hogy még most is nyögi az ország...

sinus67 2019.04.26. 13:13:02

@Cycmen:

Persze! Értem! Aki nem ért egyet veled és dicső kormányunkkal az csak libsi lehet!

"Meg hát te leszel az utolsó amúgy is akit megkérdezek hogy mit szabad írnom és mit nem. Ezt kb. képes vagy megérteni?"

Ez most hogy jön ide?
Engem nem is kell megkérdezned! Mi több, fel sem ajánlottam!
Ezt kb. képes vagy felfogni illibsikém!

Az pedig, hogy a ruszkik lerohanták a Krimet, nem fikció, nem moralizálás, hanem tény!
A jenkik Afganisztáni jelenléte is az, csak a poszt nem erről szól!
Ha megírják egy cikkben, hogy az X mosópor szar, akkor erre nem az a válasz, hogy oké, de az Y mosópor sem szépen mos!
Nem tudom feltudod-e fogni ezt is!

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 13:22:55

@Cycmen: azt, hogy végtelenül okos vagyok, azt nem én állítom, azt te írod;-)... az pedig nem színlelés, amit én vagy @sinus67: írt: igen, az usa is beavatkozik saját érdekeinek megfelelően mások konfliktusaiba, ellenben ezt sokszor jóval nyíltabban és kevésbé képmutató módon teszi, mint a moszkovita birodalom (s a transzatlanti térségben a közvélemény sokkal erőteljesebben lép fel az álszentség ellen, mivel az valóban egy plurális és szabad közvélemény, bár sz'tem még lehetne sokkal plurálisabb és szabadabb is), s ennek a véleményünknek hangot is adtunk. gondolom -bár az ő véleményét nem ismerem, csak a kontextusból és eddigi kommentjeiből ez jött le nekem-, hogy mindkettőnk számára egy jóval átláthatóbb és nem_hazug, a valós érdekeket megmutató politika lenne a szimpatikusabb. ha az emberek moon az autokráciára és a nepotizmusra szavaznának, rendben, de akkor erről szóljon a fidesz programja, ne pedig az isten, haza, család maszlagról. ha te szívesen élsz egy autokráciában, vagy csupán csak nem zavar, akkor ezt írd le, ne pedig mentegesd a ner morálisan számomra elfogadhatatlan intézkedéseit. akkor azt kell leírni, hogy ugyan rühelled/szereted orbánt és körét, de mindenképpen rá szavazol, nem azért, mert jó, hanem azért, mert gyurcsányi sokkal jobban utálod.
vagy te nem akarnál tiszta viszonyokat a közéletben, s nem csak mora vonatkozóan, hanem mindenhol?
(az, hogy melyik oldal (moszkovita vagy usa/neoliberális) a jobb, az már egyéni preferencia kérdése. macron semmivel sem kevésbé hatalomvágyó, mint orbán, azonban ő tud késsel és villával enni, s nálam ez számít. miként gyurcsányt egy hihetetlenül sikertelen miniszterelnöknek tartom mo szempontjából, miként orbánt is, ellenben, ha a kettő között kellene választanom, akkor mindenképpen gyurcsányt választanám, bár semmi jót sem várnék tőle mo jövőjét illetően, orbánt azonban sokkal rosszabbnak tartom.)

s ne személyeskedjünk hájas testvér, ha kérhetném;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 13:29:20

@Cycmen: mert ez a kommentelést megkönnyíti. miként fro Franciaország. ellenben sosem gyaláztam a szülőföldem, s a ner-t és annak establishmentjét mindig is különválasztottam mo népességétől. s mindketten emlékszünk, hogy a fenti eset -a számonkérés- miként zajlott le, de spongyát rá;-)...

sinus67 2019.04.26. 13:30:50

@Sir Bates dö Hól:

Azt hiszem ezt nem nekem írtad!

sinus67 2019.04.26. 13:32:34

@sinus67:

Hopp! Zavar a rendszerben! Ezt nem ide akartam írni!

Cycmen 2019.04.26. 13:42:41

@Sir Bates dö Hól: azt, hogy végtelenül okos vagyok, azt nem én állítom, azt te írod;-)...........

Nem jött át az üzenet? :D

rallus 2019.04.26. 13:46:07

@Sir Bates dö Hól:
Az USA a béke elkötelezett híve, hiszen nem szokott milliárdokat nyerni a háborúkon!
Vietnam is megtámadta őket és még büszkén álltak az ikertornyok, amikor már megtervezték Afganisztán lerohanását, tudva, hogy majd arra menekülnek az egyébként főként szaudi terroristák...
A megelőzés dicséretes szándékával lebombázta Irakot, kinyírta az elnököt, mert félt, hogy a teveszarral táplált tábortüzek és az ütemesen fingó kecskék könnyen atomfegyver gyárrá és vegyifegyver üzemmé nemesülhetnek...

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 13:49:51

@rallus: szerintem egy 13 évvel ezelőtti korrekt helyzetelemzést - miszerint "elkúrtuk" - , ami 17-13 évvel ezelőtti időszakra vonatkozott , felmutatni, hogy 3×⅔+negatív kamat+eu-segély+világgazdasági konjuktúra (melyhez a ner pont annyit tett hozzá, mint a gyurcsány kormány a 2008-as krachhoz, vagyis semennyit) után még mindig ott tart mo, ahol ma tart, enyhén szólva is pofátlanság.
nem a fidesz baszta szét az oktatást, az egészségügyet, a munkavállalói jogokat, hanem már 2010 előtt együtt baszták szét az mszp-szdsz kormányokkal, ellenben ők voltak azok, akik ezt véglegessé tették piiáner és önző egyéni érdekből, sima és aljas, mindenkin átgázoló hatalomvágytól vezérelve. nekik nem egy komoly ellenállást kifejteni képes ellenzékkel szemben kellett szerencsétlenkedniük, mint gyurcsánynak, hanem pénz, paripa, fegyver nulla ellenállással, s lám, mit is tudnak felmutatni? mészárost, tiborcot, garancsit, ráhel, kósa anyját, a nepotizmust, semmi egyebet. s ennek tapsolsz te, mint teljesítménynek. ez az igénytelenség netovábbja. vagy a totális ostobaságé. esetleg e kettő kevercse.
egy esetben elfogadható számomra a ner hájpolása, akkor, ha valaki közvetlenül vagy áttételesen érdekelt a zsákmányszerzésben. mert akkor van józan ésszel érthető alapja. erkölcsileg megkérdőjelezhető álláspont, de nem vagyunk szentek. ellenben ekkor nem kell megsértődni, ha valaki ezt jelzi. aki kurvának áll, ne sírjon, ha baszni viszik.
(biztos, hogy velem akarsz tereferélni?)

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 13:51:26

@sinus67: nem, de rád is hivatkoztam, sz'al nem, mint pilátus a krédóba kerültél bele...

Cycmen 2019.04.26. 14:02:31

@Sir Bates dö Hól: igen, az usa is beavatkozik saját érdekeinek megfelelően mások konfliktusaiba, ellenben ezt sokszor jóval nyíltabban és kevésbé képmutató módon teszi, mint a moszkovita birodalom ..................

Marha nagy érdem a nyílt támadás, pláne hogy utólag kiderül rendre a jogtalanság is.
A burkolt beavatkozásban is az USA vezet magasan véleményem szerint.
A legnagyobb röhej az ellenzéki állásfoglalás a nagyhatalmi vitákban, az itteni proli kommentelők meg egyenesen szenzációsak! Ordít hogy fogalmuk sincs semmiről, csak nyomják a süketelést mert a ballib sajtó megadta az irányt, hogy Orbán Putyin haverja és akkor már megy is náluk a rakendroll!
Itt az alaptéma. Ha tetszik, ha nem, az Oroszok orosz földet vettek vissza az Ukránoktól és csak akkor, amikor az USA kvázi gyarmatosította Ukrajnát. A stratégiai kikötő miatt nem is tehettek egyebet, nézzük már el nekik hogy nem olyan hülyék, mint ahogy azt elvárják tőlük!
És ez a balliba kommenter kiállás Ukrajna mellett? Basszátok meg, meg kell nézni hogy bánnak a nemzetiségekkel, mindenek ők, csak nem a támogatásunkra szoruló barátaink! Persze ismerem a határon túliakkal kapcsolatos fletótól gyökeredző álláspontotokat, bele se kezdjetek! :P

rallus 2019.04.26. 14:03:22

@Sir Bates dö Hól:
Te intelligens vitázó vagy, mert tudva, hogy azt a szart, amit a Gyurcsány-Veres-Bajnai-stb. csapat összehozott, a rettenetes bűz miatt nem lehet a szőnyeg alá söpörni.
Egyet lehet tenni, (a hülyék vigasztalására..) összemosni a Fidesz gazdaságpolitikájával. Ez sajnos nagyon nehéz, mert Orbánék pontosan az ellenkezőjét tették, mint lángeszű elődeik! Volt is sivalkodás... Meg lesz is...

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 14:03:35

@rallus: miért írsz ilyeneket? ki állítja ezt? én nem, sz'al engem ilyennel ne fárassz! írd annak, aki ezt állítja! (komoly nimbuszvesztéssel jár veled szóba állni, ezzel nyilván te is tisztában vagy, sz'al amennyiben ezt megteszem, annak legyen értelme. ezt a későbbiek során ne téveszd szem elől, előre is köszönöm.) sőt, fro is komolyan beavatkozik, számomra elfogadhatatlan módon, más országokban, csupán az elitje által elkövetett kizsákmányolás fenntartása okán, s itt is humanitárius segítségnyújtással indokolják ezt hazug módon. de ebből ne vonjuk már le azt a következtetést, hogy a moszkovita birodalom nem követett/követ el fegyveres agressziót ukrajnával szemben! rendezni kellett volna a krím ügyét? igen. tárgyalásos úton. vannak jogosan felmerülő orosz aggályok? természetesen. azonban a moszkovita birodalom jellegéből kifolyólag alkalmatlan a korrekt együttműködésre, hiszen lételeme, az alapja a folyamatos okkupáció, miként gazdaságának is a zabraty az alapja. ott ismeretlen a win-win szituáció, kivéve, ha a lengyel területek einstandjáról van szó a németekkel. ott mindig képesek erre.

2019.04.26. 14:11:30

Macron annyira sok időt tölt a gyerekeivel, e miatt valószínűleg elkerülte a figyelmét, hogy a V4 országai és a "fejlett nyugat" közötti határátkelőhelyeken már másfél éve nem tartják be a schengeni egyezményt, folyamatos határellenőrzés van.
A francia diplomácia érdekességein mi magyarok úgy sem tudunk meglepődni, főként az iszlámbarátsággal összefüggésben, ugyanis Szulejmán a francia király szövetségeseként, kérésre utazott ide 1526-ban a Mohácsi megbeszélésre. Ment volna Bécsbe is. Vereséget szenvedtünk, de legyengítettük annyira, hogy odáig már nem volt ereje elmenni.
Szóval, ha Európa lerombolásáról van szó, akkor a franciákra a legelsők között számíthatunk.

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 14:18:38

@Cycmen: én nem közös képviselő vagyok, én a saját nevemben beszélek;-)... tény, hogy ukrajnának nem sok jogalapja volt a krímhez, bár annyi mindenképpen, mint az oroszoknak, hisz 1654-ben csatlakoztak a moszkovita birodalomhoz, azaz a krím meghódításában együtt vett részt a két nemzet, közös a konc(!), s az is igaz, hogy ukrajna kisebbségekkel szembeni politikája hagy némi kívánnivalót maga után, s ezen az sem szépít sokat, hogy mindez moszkva újra és újra megújuló annekciós kisérleteire adott elég szerencsétlen és balfasz reakció, s az sem tagadható, hogy az usa ki akarta használni gazdasági erőfölényét saját elitjének a profitéhségét kielégítendő, s ez lett a kreml szempontjából adekvát válaszreakció, de ettől még ne felejtsük el, hogy moszkva meg sem próbálta tárgyalások útján érvényesíteni sokszor valóban akceptálható kívánalmait.
nem mindenki egységsugarú azért, mert más morális alapokon áll, mint te;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 14:28:08

@rallus: még egyszer felhívom figyelmed, hogy a veled való kommentváltás az eddig mutatott hozzászólásaid alapján a falra hányt borsó, illetve a szarba lépés ódiumát vonja a másik fejére, sz'al, ha már magamra veszem ennek keresztjét, akkor legalább ne a baribaszó ner-cseléd arcod mutasd ez esetben! mert a bullshitre nem vagyok kíváncsi, miként a dj jeszy-apáti-gajdics-huth-bencsik gyökérségekre sem! nem kötelező megszólítanod, mégis ezt tetted, sz'al vagy értékelhető és konstruktív eszmecserét folytatunk, vagy gyonsan lezárom a propagandát egy "baszd telibe a retkes kurva anyádat!" panellel, amit, bármely meglepő, nem szívesen tennék;-)

Cycmen 2019.04.26. 15:17:17

@Sir Bates dö Hól: ne felejtsük el, hogy moszkva meg sem próbálta tárgyalások útján érvényesíteni sokszor valóban akceptálható kívánalmait. ......................

Gondolom az ukrán "forradalmi" események hátterét felderítette a hírszerzésük és nem látták értelmét a tárgyalásoknak, hiszen mint utólag kiderült, profi hamiskártyások álltak a háttérben. Szerény véleményed szerint a mostani tudásoddal sok mindennek a hátteréről, még így is reálisnak láttál volna egy tárgyalási kísérletet? Vedd hozzá hogy hatalmas volt a tét mind két részről és itt nem Orosz Ukrán, hanem Orosz USA csörte volt igazából.

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 16:19:12

@Cycmen: lépjünk még eggyel hátrébb, egészen medvegyev elnökségéig: az usa, obamával az élen -számomra, s valamennyi kkeu-i számára érthetetlen módon- sokkal békülékenyebb hangnemet ütött meg moszkvával szemben, mint az addigi bush-kormányzat, többek között még a lengyeleket is elárulta/szarban hagyva lemondott az orosz határhoz közel felépítendő rakéták terveiről is. miközben medvegyev azért nem volt száz százalékig döntéshozói/elnöki szerepben, azt továbbra is putyin befolyásolta. moszkva putyin óta mindig is kvázi "zsarolta" kijevet, főleg az energiahordozók bekerülési ár alatti értékesítésével (s való igaz, még azt is baszott kifizetni kijev), mivel többnyire a kreml szavát követte, annak érdekei szerint cselekedett, gyakorlatilag, mint lukasenko fehéroroszországa. mikor valaki lazítani akart a függésen, azonnal lépett, hiszen azt ne feledjük, hogy az ország keleti területein és a krímben gyakorlatilag nem is beszéltek ukránul, az orosz adókból tájékozódtak kizárólag az emberek (egyébként 2012-ig az rt russia kifejezetten korrekt tájékoztatást adott, majd központosított ám, s onnantól fake news üzemmód jellemzi). a 2008-as válság hazavágta az orosz gazdaságot, így kevésbé tudták finanszírozni az ukránokat, akik még az igen gyatra orosz életszínvonalhoz képest is szarul éltek, miközben a korrupció elviselhetetlenebb volt, mint az oroszoknál! mindez, egy kifejezetten korrupt és rossz, a kremlnek mindenben szolgaian engedelmeskedő janukoviccsal együtt oda vezetett, hogy (az ismét balfasz megoldást választó usa adminisztráció (mi mást választhattak volna, csak ehhez értenek!) ügynökeinek is bedőlve) az ország inkább az eu/USA felé szavazott. nyilván ezt a kreml nem hagyhatta szó nélkül. ellenben már a majdan előtt is megegyezhetett volna a krím ügyében, hisz'azért azt ne feledjük, hogy érvényes és senki által sem vitatott szerződéses jogalapon használta teljesen jogszerűen a krími haditengerészeti támaszpontot.
ennyi a történet. moszkva védi a saját érdekeit, de az ukrán terület volt. putyin soha nem törekedett megegyezésre senkivel, igaz, hogy speciális, általuk közel-külföldnek nevezett térségről beszélünk, ahol mindig is erőt fognak demonstrálni.
nem az a gond, hogy védik a saját érdeküket az usával szemben, hanem az, hogy fel kell ismerni a moszkovita birodalom természetét: folyamatos terjeszkedés, hiszen gazdaságának alapja a zabraty(einstand), s nem képesek másban, csak egy orosz dominanciájú birodalomban gondolkodni, ilyen a mentalitásuk.
én azt vallom, hogy egy demokratikus oora hihetetlen szüksége lenne az egész világnak, de ez a moszkovita birodalmi mentalitás miatt egyelőre nem lehetséges.
sz'al igen, előtte, 2010-ig bezáróan igen, lehetett volna tárgyalni, utána nyilván már más volt a helyzet. de azért ne az eredmény igazolja a jogalapot! mert mo érdekérvényesítő képessége a nullához konvergál! nekünk, magyaroknak, az lenne az érdekünk, hogy mindenféleképpen a tárgyalásos, békés megoldást preferáljuk, hisz másként esélyünk sincs elérni semmit, csakis segget választhatunk! az meg mindenképpen szarik ránk.

camilló 2019.04.26. 17:53:43

@Sir Bates dö Hól: Nem sok mindent tudsz az oroszokról. Én nem győzködlek, de légy szíves olvasd el Kabai Domokos Lajos írásait, ha objektív képet akarsz az orsz gondolkodásról és helyzetről. Bekiáltás a blogjának a címe. A russzofóbia a mostani magát baloldalinak, liberálisnak nevező politikai meggyőződést vallók alapja. Teszik ezt úgy, hogy semmit nem tudnak az oroszokról, mantrázzák a nyugati liberális szólamokat. Egyébként ez a fajta hozzáállás színtiszta rasszizmus! Nem az orosz és nem az amerikai akar világuralmat, és a piacok feletti ellenőrzést, hanem a tőke, Annak meg nincs nemzetisége, csak érdeke. A nemzeti burzsoázia nyilván a saját jól felfogott érdekében cselekszik. Írtál arról, hogy az amerikaiak, nem leplezik a beavatkozásukat. Akkor a teljesség igénye nélkül: Chile, Nicaragua (itt ugye kiderült a turpisság, de addig mély kuss volt) De ne menjünk nagyon régre vissza, arab tavasz. Nem folytatom a sort. Az a legundorítóbb, hogy a demokrácia álarca alatt avatkoznak be más országok belügyeibe. Az ő demokrácia felfogásuk szerint. Ami valljuk meg, még a mi felfogásunktól is mesze van.

Toportyán Zsóti 2019.04.26. 17:56:40

Putingazda krími kalandja leamortizálta a rubelt felére,végén még fellógatják érte vagy vissza kell tolnia az orosz büdzsébe az elmagánosított 200 milliárd dollárocskát.

Toportyán Zsóti 2019.04.26. 18:03:00

@rallus: Érdekes ismereteid vannak Iránról...teveszarral táplált tábortüzeknek látod az atomenergetikai komplexumot....meg vagy marhulva?

Toportyán Zsóti 2019.04.26. 18:27:32

@rallus: m.blog.hu/or/orulunkvincent/image/soros.jpg Fajtádat kicsit hitelteleníti a kép.Be vagytok anyagozva?

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 18:34:33

@camilló: nem véletlenül nem oroszt írtam, hanem moszkovitát. s nem érintettem a tőke kizsákmányoló voltát, akinek írtam, az ellenben ismeri az erről vallott álláspontom. kabai blogját is ismerem. személyes tapasztalatom pedig inkább valóban az oligarchákra, az establishmentre korlátozódik, mint a nép egyszerű gyermekére, a szovjet-orosz emberre.

Cycmen 2019.04.26. 18:38:09

@Sir Bates dö Hól: mo érdekérvényesítő képessége a nullához konvergál! nekünk, magyaroknak, az lenne az érdekünk, hogy mindenféleképpen a tárgyalásos, békés megoldást preferáljuk, hisz másként esélyünk sincs elérni semmit, csakis segget választhatunk! az meg mindenképpen szarik ránk.................

Ezt mondom én is. Legjobb távolról szemlélni és nem nagyon belefolyni.
Volt egy mondatod, hogy Obama szarban hagyta a Lengyeleket amikor nem telepített rakétákat. Hát te tudod mi ebben a szarban hagyás, meg a Lengyelek, de a rakéta tudvalevőleg nem csak fegyver, hanem célpont is!

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 18:38:52

@camilló: mindettől független fenntartom az általam leírtakat. minősítheted ezt rasszizmusnak, azonban akkor inkább mentalitásbeli rasszizmusról van szó, sz'tem.

nincs1itt 2019.04.26. 18:40:51

@Sir Bates dö Hól: nem nagyon akaródzott, de a krím félsziget sorsát görögök, törökök, magyarok, tatárok, genovaiak, stb is befolyásolták. majd kettedik katalin és kettedik jóska megállapodtak és ezzel az oroszoké lett...(patyomkin kollega is akkoriban villantotta meg a hírhedt marketinges trükköt!) mindezt tették az úr ezerhétszáznyolcvanakárhanyadik évében...
1954-ben hruscsov csapta az ukrán szszk.hoz a krímet... 1992-ben lett krími köztársaság, de mint ukrajna része... (ez meg "csak" 1954 óta volt így...)

Épüljön STADION a CEU helyére.. 2019.04.26. 19:05:06

"Az ő szemében a „magyarság" mindennél előbbre való, ez gyakorlatilag ellenséges beállítottságot jelent Nyugat-Európával, minden kárhozat okával szemben. "

Na ez a lényeg, ezért lesz Orbánnak 22-ben is kétharmada, vagy négyötöde.
És nem tulzás, hogy az ellenségeink, miután elrabolták az országunk kétharmadát.

Épüljön STADION a CEU helyére.. 2019.04.26. 19:16:11

". Ugyanis azt mondja, amit a polgárok hallani akarnak, "

URISTEN itt egy politikus, aki nem a népakarattal szemben politizál. Ez felháboritó, vérlázitó, itt a világvége.
Bezzeg a liberálisok nem alkudnak meg, képessek akár evtizedekig bátran a népakarattal szembe menni, ahogy azt kell egy demokráciában.

camilló 2019.04.26. 19:20:31

@Sir Bates dö Hól: Személyes véleményem az, hogy a russzofóbiával az átlag magyar nem ért egyet! Még akkor sem, ha fogalma sincs a jelentéséről. Azt hallja, látja, hogy vannak akik szidják az oroszokat. Arra emlékszik - vagy ha túl fiatal hozzá, akkor hallotta - hogy régen amíg az oroszok megvették a mezőgazdasági termékeinket addig bizony jobb volt. Szerinted a russzofóbiával és mindenen felülmúló nyugatimádattal kinek a malmára hajtják a vizet? Reálisan az igazságot tudomásul véve, nem hazudozva lehetne egy jobb országot építeni. Addig amíg az Eu csak előnyös voltáról írnak, amíg csak az amerika és nyugat imádat jön ki a magát ellenzékieknek nevezők tollából, szájából, pont annyira hiteltelenek, mint a rendszerváltás résztvevői, akik azt hazudták, hogy a dolgozóké lesz a termelő eszköz. Miért nem írod le, hogy pl, az ukrán kisebbségi törvény súlyosan veszélyezteti a magyar kisebbségek érdekeit is. Miért nem írod le, hogy pl. mi is történt Odesszában egy szép májusi napon a Szakszervezetek székházánál, miért nem írod le, hogy Porosenkó kormányának a fele amerikai? Miért nem írod le, hogy egy Málta mellett horgonyzó hajó fedélzetén megegyezett két világhatalom vezetője, amit az egyik nem tartott be?! Az oroszok - velünk ellentétben - tanultak a történelmükből és még egyszer nem fognak úgy járni, mint 1941-ben. Tisztelettel megkérdezem, hogy az oroszoknak hány támaszpontja van Amerika közelében? Csak hogy egy kicsit megértsd az orosz népet ideírom Neked, hogy a nyugati embargó csak még jobban összekovácsolta az orosz népet. Akár ki is jelenthető, hogy nélküle nehezebb lenne Putyinnak. Kinek okozott nagyobb károkat? Kis hazánkban pár éve már nem oktatnak kulturális antropológiát. Amíg oktattak legalább az esély meg volt arra, hogy megértsünk más népek. Szembe menve a nyugati irányzattal nálunk nem olvassák Marxot így esély sincs rá, hogy felismerjék a világot mozgató érdekeket. Egymásnak uszítanak embereket csak azért mert más a nemzetisége, vallása stb. Teszik mindezt a demokrácia és a liberalizmus zászlaja alatt.

rallus 2019.04.26. 19:23:20

@Toportyán Zsóti:
1. Irak.
2.....állításainak valóságtartalma már az iraki invázió után megdőlt: a tömegpusztító fegyvereket kereső csoport 2004-es zárójelentésében megállapította, hogy Szaddám Huszein hosszú évekkel az invázió előtt felhagyott atom- és biológiaifegyver-programjával.....
3. Zavarta ez az országot szétbombázó demokratákat?

rallus 2019.04.26. 19:32:37

Teheránban a "demokratikus erők" ráígértek a Sztálin-Hitler paktumra és többek között bennünket is a szovjeteknek ajándékoztak, de még az elvileg győztes lengyeleket is.
Most újra szeretnek bennünket, (főleg az ostoba ukránokat..) de nincs rá semmi garancia, hogy egyszer a jóindulatuk jeléül nem ajándékoznak újra oda az oroszoknak.
Akkor pedig az itt Putyinozók teli pofával éltetik majd az örök és megbonthatatlan orosz-magyar barátságot! Van benne gyakorlatuk...

2019.04.26. 20:01:23

Ezek az oroszok nem tudnak liiberális módon viselkedni! Az ukrajnai oroszoknak megtiltották még azt , hogy a hagyományőrző bálon a saját nyelvükön beszéljenek /A mi magyarjainknak, hogy ne kivételezzenek!/, csak ukránul tanulhatnak és gyakorlatilag orosz nyelvű újság sem jelenhet ezentúl, mert az bűncselekménynek számít. Putyin kiakadt és beavatkozott, illetve visszavette a Krímet, amit Hruscsov taj részegen adott oda egy tivornya után, másnap nem is emlékezett rá.
Legutóbb Afganisztánban kalandoztak orosz csapatok egyébként nem jellemző rájuk, hogy beavatkoznának katonailag más országok belügyeibe, netán lerabolnák őket. Amikor ajándékba adták nekik Európa közepét, keleti részét a világ legdemokratikusabb országai, akkor csak a saját tulajdonát igazgatta /Mi meg a csehek, lengyelek meg szenvedtünk, de ezt a liberálfasiszta /USA, Nagy-Britannia, Franciaország/ tábor üzletei érdekében kellett elviselnünk.
Hogy mennyire egyetértettek az oroszok itteni tevékenységével, az is jelzi, hogy az 1956-os forradalom leverésére bevonult orosz csapatok tevékenységét a német, francia, brit és olasz baloldal /Nem csak a kommunista hanem a szociáldemokrata pártok is!/ is közfelkiáltással ünnepelte.
1990-óta a fejlett liberális demokráciákban leledző országok hadseregei ronggyá bombázták Afganisztánt, Irakot, Líbiát, megszervezték az ISIS-t Szíriában. Ez utóbbi tevékenységéért az érintett "diplomata" budapesti nagykövet lett, mert kitiltották Szíriából.
Irak tönkretételében az amcsik és a britek jeleskedtek, a libiaiak szétrombolásában a franciák, .. és ezek országok oktatnak másokat demokráciából, no meg Putyint diktátornak nevezik, .. akkor ők mik nagyságrenddel több vérrel a kezükön?

Nekoashi2005 2019.04.26. 20:46:39

@n_dy: Populizmusról beszélünk, ha a kormány úgy kérdezi meg a népet, hogy "akartok e ingyen sört és örök életet és plusz egy napot"! Persze hogy akarnak! De a kormány nem kérdezte meg a népet - és most nem csak a pestiekre gondolok - hogy akarnak e olimpiát? Mert egy záhonyi, egy gyulai, vagy egy hajdúsámsoni az egészből annyit érzékel, hogy tonna számra égetik az adóforintokat, amiből neki nemhogy haszna nem lesz, de egyenesen kára keletkezik belőle!

Populizmus az is, ha azt kérdezik a néptől, hogy "akarod e, hogy erőszakos hordák rád szabaduljanak?" Akarja a radai rossebb! De azt nem kérdezik, "akarod e, hogy rászorultaknak, háborús üldözötteknek segítsen a Magyarország?" Mondjuk azt sem kérdezték, hogy mexikói templomokra vagy a csuti falábúakra menjenek milliárdok.......

Nekoashi2005 2019.04.26. 20:49:37

Lakhelyem főterén rendezvény van és ki van telepítve a fidess pultja is. Leültem vele szemben, és figyeltem, hányan írnak alá. 1 óra alatt senki sem ment oda, pedig többen voltak a főtéren, mint egy nb1 fordulóban!

Nekoashi2005 2019.04.26. 20:53:49

Úgy látom a fidessbolsevikek az iskola mellé jártak, mert még általános iskolában is tanították - még az átkosban is - hogy az osztrákok az oroszok segítségével verték le az 1848-49-es szabadságharcot, '56-ról nem is beszélve..... A lengyel kormány lehet bármekkora barom, de a történelmet jól megtanulták és utálják az oroszokat, mint a szart!

taga20 2019.04.26. 21:27:37

@vitéz Beverneky: a geci kínaiul tanul és mi fizetjük ezt a számláját is.
ez a kibaszott parazita, miért nem tud már megdögleni?

444.hu/2019/04/26/index-meszarosek-ujitjak-fel-a-budapest-belgrad-vasutvonalat-a-kinaiakkal-egyutt

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 22:37:20

@Cycmen: az, hogy a lengyelek teljes mellszélességgel kiáltak az usa dominálta nato mellett, s ők szükségesnek is tekintették a rakétákat a biztonságuk érdekében (egyébként manapság szintén ez a terv a nato részéről, a románok sem berzenkednek ellene, ők is hozzájárultak már talán, de, hogy most hol áll a megvalósítás, azt nem tudom).
ezt most találtam m.magyarnarancs.hu/publicisztika/atlantista_pistak-71865, s rögtön egy kritikát is m.magyarnarancs.hu/publicisztika/fontoskodasi_sorrend_-_egy_folosleges_levelrol-71956 , érdekes egy évtizeddel később látni, hogy mégis csak jött a muszka. s ezért támogatom az erőteljesebb eu projektjét.

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 22:40:18

@nincs1itt: szevasz, minden okés bajorföldön? hát azért annyira nem akartam visszamenni, de te is leírtad, hogy azért a krímet nem igazán lehet orosz anyácskának nevezni;-), sz'al legalább annyira ukrán, mint orosz terület...

Sir Bates dö Hól 2019.04.26. 23:10:38

@camilló: okés, én nem ellenkezem veled. azt írtam, hogy "én azt vallom, hogy egy demokratikus oora hihetetlen szüksége lenne az egész világnak, de ez a moszkovita birodalmi mentalitás miatt egyelőre nem lehetséges", sz'al nem vagyok russzofób, de a moszkovita birodalmi mentalitástól kiver a víz (miként az usa fensőbbséges hipokratizmusától is). nem én írtam azokat a cikkeket, melyeket joggal kifogásolsz adott esetben. s nem a majdan utáni helyzetelemzés volt a beszélgetés tárgya, hanem az, hogy mi történt előtte, s hogy a kreml találhatott volna más megoldást is esetleg a krím rendezésére.
sz'al nem igazán érzem magam érintve a "miért nem írod le" felszólításod címzettjeként. mert nem ez volt a téma, azért.
ez így megfelel?
nézd, lehet, hogy a magyarok most szeretik ooot, de mikor eljöttem onnan, még nem igazán volt a kedvenc ott a muszka. az meg még nem volt egy évtizede.
azt meg pont leszarom igazából, hogy mennyire traumatizálta az oroszokat a szovjetunió szétesése, hogy mennyire megalázottnak érezték magukat utána, mert nem orosz vagyok, hanem európai, s számomra európa keleti határa mindig ott fog húzódni, ahol a moszkovita birodalom nyugati vége. majd, ha demokratikus oo lesz, akkor ez a határ átkerülhet az urálhoz, de addig nem. az oroszok még azt sem döntötték el, hogy európaiak-e vagy sem. az biztos, hogy ők magukat a despotikus bizánc örökösének tekintik, melyhez a reneszánsz és humanista európának már nem sok köze volt.
én, saját személyes tapasztalatból azt tudom mondani, hogy lehet egy orosszal egyezséget kötni, de minden esetben nagyon határozottan erőt kell mutatni, különben azonnal собака szinten kezd el kezelni. ott minden az erőre épül, még a hétköznapi kapcsolatok is. én meg inkább preferálom a tárgyalást. ez azért csak nem olyan megvetendő?

2019.04.26. 23:15:41

@taga20:
jobbról balról szopatják és úgy is megél. ..

Épüljön STADION a CEU helyére.. 2019.04.26. 23:53:21

" De a három említett kormány fel tud mutatni egy hatalmas különbséget Moszkvához képest: egyik sem támadta meg Ukrajnát és foglalta el annak bizonyos részeit."

Ami kesik az nem mulik.

camilló 2019.04.27. 06:22:17

Tisztázni kellene, hogy mit nevezel demokratikusnak? A nyugaton működő polgári demokráciát? Az valóban nem olyan, mint amilyen rendszer az oroszoknál van. De a világ számos országában működik magát demokratikusnak nevező rendszer, ami nem sokban hasonlít az európai "demokráciákban" működőre. Az amerikaira meg végképp nem. Erről beszélek, hogy nem feltétlen az az igazi és üdvözítő amit Te és a hasonlóan gondolkodók annak láttok. Ezért írtam a kulturális antropológiáról. De hogy jobban megértsd miről is beszélek. A 9.század című filmben van egy jelenet amikor az elhárító tiszt az afgánokról beszél. Nos Ő megértette a másik népet. ha nem is ilyen szinten, de azért nem ártana mindenkinek a világ népei közül legalább a nagyhatalmak népeit megismerni. Mi vezetett a Majdanhoz? A legfontosabb ok az, hogy a tőke új piacot - ha tetszik - gyarmatot keresett. Ugye tudod, hogy Joe Biden kisfiának a cége kapta a Donbasszi palagáz kitermelésének a koncesszióját? A tőke receptje a már bevált recept. Szítsd fel a nacionalizmust! Ha visszaemlékszel ez vezetett Jugoszlávia széteséséhez is. Az ukrán nacionalistáknak kellett valami ahonnan származtathatták a legitimitásukat. Meg is találtál Bandera személyében. Olvass utána bátran, ki is volt. Jaszenyuk a Jobb Szektor oszlopos tagja. Te ezeket véded, vagy megérted?? 2015 május Odessza. Azov és társai. Mi félszavakból megértjük egymást??? (Szilágyi György után szabadon) Megkérdezem, hogy Koszovó elszakadása Szerbiától - Jugoszlávia szétbombázása a demokrácia jegyében - teljesen rendben van? A Krímben nem voltak áldozatok és az ottani emberek egy minőségibb életre kaptak esélyt. Bár írtad, hogy mennyire szar az élet az oroszoknál, de ez nem így van. Az ukrán életszínvonalhoz képest az égben vannak és bizony közelítenek a nyugathoz. Azért emlékeztetlek arra is, hogy egy bizonyos ország simán közvetlenül beavatkozott fegyveres erővel több ország életébe az állampolgárai életének a veszélyeztetése miatt. Csak emlékeztetőül: Granada, Panama, Szomália stb. Az teljesen rendben van, mint ahogy az is, hogy egy katonai szervezet az ENSz határozata nélkül tönkre bombázhat egy országot. Bocs nem is egyet!
Én megfordultam az oroszoknál és kevés vendégszeretőbb népet ismerek. Semmiféle erőt nem kell mutatni. Ha csak pár szót mondasz a történelmükről barátként fognak kezelni. Tudok Neked olyan népet mondani, amelyik ember számba sem vesz addig amíg a tiszteletüket ki nem vívod, és ezt csak keveseknek sikerült. Ha már tárgyalás. Én azt látom, hogy az orosz vezetés hamarabb ül le tárgyalni mint az Általad európainak nevezettek. Egyébként biztos tudod, hogy egy gondolkodó azt írta, hogy a háború a politika folytatása más eszközökkel. Nos nézd meg hogy az elmúlt 30 évben, kik voltak azok akik más eszközöket alkalmaztak.:) Nézd meg ki volt aki támadt és ki volt aki védekezett.

nincs1itt 2019.04.27. 07:11:54

@Sir Bates dö Hól: Habe die Ehre! kicsit megcsorbították a müncheni egyetem kutatói a villanyos ótók nimbuszát... ezzel Södernek is rúgtak egyet a hátsójába... no meg sötét-zöldekébe is! mert kiszámolták, hogy a modern dieselekkel vannak pariban káros-anyag kibocsájtásban. beleszámolták végre, amit ugatunk egy páran, hogy az akksik előállítását és reciklálását is, sőt a felhasznált áram előállítását is számolják bele... megtörtént. no most a tesláék is okosan néznek... ja, tesla, svejci kolléga 400 km-t kicsit több mint 6 óra alatt tett meg egy teslával(most vette újonnan, de már eladó, ha érdekel).
Krím meg olyan fontos terület, mert az egyetlen meleg tengeri kijárata az orosznak. mellesleg a zukránok eleget fejték már a medvét...

nincs1itt 2019.04.27. 07:15:16

@taga20: na várjál! mert hallottál már az "új selyem-útról"?? na szóval, bámulom a sípládát és egy német doku.film épp erről regél. eljutunk szárazföldön egészen budapestig, ott a kínai hajjakend aszongya, hogy a mongol sivatagban olcsóbb volt, mint orbanisztánban!

Cycmen 2019.04.27. 07:58:34

@rallus: Teheránban a "demokratikus erők" ráígértek a Sztálin-Hitler paktumra és többek között bennünket is a szovjeteknek ajándékoztak, de még az elvileg győztes lengyeleket is.
Most újra szeretnek bennünket, (főleg az ostoba ukránokat..) de nincs rá semmi garancia, hogy egyszer a jóindulatuk jeléül nem ajándékoznak újra oda az oroszoknak.................

Most biztosan nem fognak odaajándékozni, viszont abban biztos vagyok hogy erkölcsileg ugyanott állnak manapság is és ha öt forint hasznuk van belőle, akkor egyből átbasznak minket!

Sir Bates dö Hól 2019.04.27. 10:30:39

@Cycmen: látod, ebben egyetértünk;-)... de ugyanúgy átbasznak a németek is, ellenben, ha egy eeu van, akkor már világossá válik, hogy megmaradt marx felosztása, miszerint vannak a kizsákmányolók és a kizsákmányoltak. s nem egalitárius vagyok, de a normális, korrekt működéshez hozzátartozik sz'tem, hogy a legrosszabbul kereső és a legjobban kereső között ne legyen nagyobb a különbség, mint 20×-ros, s a vagyoni különbségek se haladják meg a 40×-res különbséget (az arányok nincsenek kőbe vésve, abszolút flexibilis vagyok), valamint ne lehessen a vagyont felhalmozni (pl. 1M€-ig az örökség legyen illeték-/adómentes, afölött azonban nagyon progresszív kulcsot alkalmazzanak!), mindenkinek elérhetővé kell tenni a minőségi oktatást -nem látok más utat a funkcionális analfabétizmus felszámolására-. én nem félek attól, hogy felolvad a nemzeti tudat egy eeu-ban. mitől olvadnak fel? attól, hogy megismersz más kultúrát is? attól, hogy van egy lingua francia, attól még megmarad az anyanyelvem elsődlegessége! attól, hogy írok-olvasok három másik nyelven is, még egészen biztos, hogy nem ülök neki lévi-strauss tristes tropiques vagy frazer the golden bough írását eredetiben olvasni! sőt, blake tigrisét is szabó lőrinc fordításában élvezem, s nem kosztolányiéban vagy az eredetiben;-). s a múltból, a történelemből tanulni kell, nem megfelelni annak, mindig arra hivatkozni! családom minden generációja tevékenyen részt vett moot (és másokat) érintő valamennyi fegyveres kondliktusban, amire lehetek büszke is, de inkább arra gondolok, hogy mennyivel jobb lett volna, ha csak üldögélnek egy pohár bor mellett, barátok közt, valamit majszolva, majd szeretik a párjukat, mintsem, hogy átéljék a közel sem hősies halál közelségét;-)... mert az olyan, mint a természetfilmek: baszott jól néz ki a táj a nagyképernyős tévén nézve, popcornnal és kólával, de a valóságban pont a faszod van tele azzal, hogy már megint levéllel kell kitörölnöd a segged, miközben rajzanak körülötted a legyek;-)... nekem is tetszik a blackhawk down vagy a we were soldiers, de azért kurvára nincs arra biztosíték, hogy én leszek az, aki majd a végén elmondja a történetet, sz'al nem kell a kardcsörgetés, mert ugyan látod a képeket a tévében, csak a szagokat nem érzed, azt sosem felejted el.
a múlt kétes dicsőségét hajkurászásáról meg csak annyit, amit tim roth mond a the padre című filmben -mikor a lány büszkén és kérkedve jegyzi meg a gringónak, hogy őseik ezen a helyen embereket áldoztak, kitépett szívüket az ég felé mutatva-, miszerint "az emberek mindig azt gondolják, hogy ők azok, akik a szívet az isteneknek mutatják, de abba nem gondolnak bele, hogy az lehet az ő szívük is";-)...

Sir Bates dö Hól 2019.04.27. 10:43:38

@nincs1itt: nem az ukránok fejték a medvét, hanem az egyik elit került összetűzésbe a másikkal, ellenben a fronton azért azok lőnek egymásra, akik szopóágon vannak a saját elitjük által. másrészt ukrajna búzamezői nem csak a holobok bendőjét...

(tudom, selyemfiúként mantrázom a semmit:-DDD)

Sir Bates dö Hól 2019.04.27. 10:47:06

@camilló: visszatérek erre még ma, s azt gondolom, hogy igen, félszavakból is értjük egymást;-)...

Cycmen 2019.04.27. 10:53:21

@camilló: Én megfordultam az oroszoknál és kevés vendégszeretőbb népet ismerek................

Így igaz, viszont nagyon igaz a mondás is, miszerint: "egy orosz arany ember, sok orosz.... menekülj! :D

Cycmen 2019.04.27. 11:05:28

@Sir Bates dö Hól: baszott jól néz ki a táj a nagyképernyős tévén nézve, popcornnal és kólával, de a valóságban pont a faszod van tele azzal, hogy már megint levéllel kell kitörölnöd a segged, miközben rajzanak körülötted a legyek;-)... -------

Télen meg hógolyóval! :D Nem volt az még úgy sem rossz, azért szörnyű belegondolni, mert már teljesen mű világban élünk!

Cycmen 2019.04.27. 11:05:28

@Sir Bates dö Hól: baszott jól néz ki a táj a nagyképernyős tévén nézve, popcornnal és kólával, de a valóságban pont a faszod van tele azzal, hogy már megint levéllel kell kitörölnöd a segged, miközben rajzanak körülötted a legyek;-)... -------

Télen meg hógolyóval! :D Nem volt az még úgy sem rossz, azért szörnyű belegondolni, mert már teljesen mű világban élünk!

Cycmen 2019.04.27. 11:13:41

@Sir Bates dö Hól: Amit a társadalmi visszásságokról írtál az pontos. Az anyagi, tudással kapcsolatos és nemzetiségi szinten meglévő egyenlőtlenségek felszámolása sok mindent megoldana és ez nem lenne ínyére egyeseknek, akik számára létkérdés ezek megléte! Én ebben nagyon is összeesküvés elmélet hívő vagyok, mert józan ésszel felfoghatatlan hogy ezeket egyébként ennyire nem tudják megoldani!

mgdé 2019.04.27. 11:33:47

@Sir Bates dö Hól:

"selyemfiúként mantrázom a semmit"

Úgy emlékszem, időben szóltam, hogy Helgácska többet ér a marslakónál. ;)

Sir Bates dö Hól 2019.04.27. 12:12:26

@Cycmen: ja, csak az hagyján, hogy elmész túrázni, de a szopás ott kezdődik, hogy elfogy a víz, pedig milyen kúrva nehéz az az egy pet-palack tele -s hogy örülsz, mikor végre üres!-, majd ott folytatódik, hogy miként jutsz vissza a kocsihoz, mikor célba érsz!:-DDD...

én nem igazán vagyok a konteók híve, de az lényegesen tisztázná a képet, ha végre sikerülne megoldást találni izrael állam problémájára, mert azért az nekem is bassza a csőröm, hogy zsákszámra öntjük a pénzt (a tőlünk kiszedett profiton keresztűl) egy olyan álomba, ami azt valósítja meg, hogy teljesedésbe menjen az a szerződés, melyet jahve kötött valakikkel, akik emiatt mindenki mást, aki nem beleszületett, ferde szemmel néznek, miközben az elijük a többi nagy kizsákmányolóval együtt szarrá keresi magát a kondliktus fenntartásában.

Sir Bates dö Hól 2019.04.27. 12:24:25

@Én de genere Mi: igazad van, mert ad1/ korrektűl lehet kurvaanyázni egymást vele, s ezt a helyén kezeli; ad2/ nincs kisebbrendűségi komplexusa, mert helyén tudja kezelni a másik tájékozottságát; ad3/ van öniróniája, s tud röhögni és érti a szarkazmust, az iróniát, még akkor is, ha ő a célpont, s nem kezd el faszolni azzal, hogy "ja bazmeg, mert azt hiszed, hogy van egy diplomád, attól már mindent tudsz!?"; s mindezt úgy, hogy nem is rejti véka alá azt, hogy néha legszívesebben fejbe baszna egy vascsővel, mely vágy nyilván bennem is megfogalmazódik vele kapcsolatban, majd ezen mindketten túl tudunk lépni (nem is kell túllépni, eltűnik az magától, majd újra előjön;-)), s nem utolsósorban nem lájkolja magát más nick alatt, s nem óvodás szinten nem_válaszol direktbe, de azért üzenget másnak szóló kommentekben;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.04.27. 13:36:13

@camilló: én froban élek, ami marha jó, de látni kell, hogy a felszín alatt kőkemény diktatúra van, mely a burzsoázia érdekét szolgálja, sz'al vannak fenntartásaim a transzatlanti modellel kapcsolatban is, leginkább a klasszikus athéni modellt tudnám preferálni, annyi megkötéssel, hogy mindenki szavazati joggal rendelkezik (nincsenek alávetett csoportok); valami olyasmit amit tgm is szorgalmaz. (az azért zavar, hogy "Te és a hasonlóan gondolkodók", de mindegy).
nem vitattam a nyugati tőke szerepét az ukrán kondliktusban, de azért nem gondolom elhanyagolhatónak a moszkovita mentalitást sem (navalnij is üdvrivalgott az annexió kapcsán); azt is jeleztem, hogy ugyan szar az orosz életszínvonal, de az ukránok többségének minőségi ugrást jelenthet (azonban az oroszok életszínvonalát a nyugathoz hasonlítani annyit tesz, hogy valamelyikről halvány fogalmad sincs: ooban van 500-1000 család, akik mindenhol szupergazdagnak számít, van 5000, aki nagyon gazdag, van max. 10-15M fő, aki a nyugati felső középosztály színvonalán él, a maradék 130M meg éppen elvegetál (amíg kása van meg kenyér, addig lehet tolni azt káposzával, ezt ették muzsik őseink is, s túlnyomó részük ma is azon az intellektuális színvonalon mozog, természetesen motorizálva és instával felturbózva), mivel a vodka és cigaretta árát azért a kreml kontrollálja; s igen, úgy vélem, hogy lehetett volna más fejlődési út is, ha III. iván nem foglalja el a novgorodi köztársaságot, de megtette, s onnan, ha nem is automatikus, de egyenes vonal vezetett putyinig, a romanovokon, sztálinon keresztűl; igen, ismerem a právij szektort, többüket személyesen is (mikor ottani fotókat mutogattak, mint a hell's angels kombinálva ramboval, de a c-kategóriás filmekben; semmi különbség köztük és arkan tigrisei között, onnan is összehozott a sors néhánnyal: vonzom a pszichiátriai eseteket, ez van; megjegyzem velem mindig nagyon barátságosak és korrektek, valamiért tiszteletteljesek voltak, de gondolom idi aminnak is volt igazi emberi pillanata); nem tudtam, hogy már nincs kultúrantropológiai képzés moon, de a gender studies után ezen nem csodálkozom, gondolom hasonló indokkal (attól leszek buzi!) szüntették meg; érdekel mindenki nézőpontja, de mivel nem nemzetben gondolkodom, ezért úgy vélem, hogy az egyes nemzeti/törzsi prekoncepciókat ne kelljem már a szakralitás szintjére emelni; csupán kellően toleráns és udvarias vagyok, ezért érdekel a mások lelke, de az is igaz, hogy könnyebb kooperálni, ha odafigyelsz; nem vitatom a transzatlanti elitet érintő kritikád jogosságát, sz'tem is képmutatók, koszovót külön ki lehet beszélni, az ukrán elit irányított és pragmatikusan funkcionális nacionalizmusát is, állíthatom, hogy reakció, de ennek ellenkezőjét is, attól ugye a realitás nem változik: az orosz reguláris erők ott voltak a krímben és ott vannak a donbassz régióban is, ha orosz lennék, s nem kellene közvetlenül a fronton ülnöm, hát nekem is dagadna a mellem a nagy büszkeségtől, melyet azért a kreml propagandája bőven ellátott már munícióval.
sz'al úgy érzem, hogy te az ideákat kéred számon rajtam, míg a terefere csupán a történtek helyzetértékelése szintjén mozgott. ez egy blog, nem s nem marcus aurelius elmélkedéseinek támasztok konkurenciát, hanem csupán kommentelek;-)

zárásul: a kreml csak akkor tárgyal, ha muszáj, attól, hogy moszkovita, még nem hülye;-)

Sir Bates dö Hól 2019.04.27. 13:42:57

@camilló: remélem nekem írtad, mert nem jelezted;-)...

Cycmen 2019.04.27. 14:57:12

@Sir Bates dö Hól: én nem igazán vagyok a konteók híve, de az lényegesen tisztázná a képet, ha végre sikerülne megoldást találni izrael állam problémájára, mert azért az nekem is bassza a csőröm, hogy zsákszámra öntjük a pénzt (a tőlünk kiszedett profiton keresztűl) egy olyan álomba, ami azt valósítja meg, hogy teljesedésbe menjen az a szerződés, melyet jahve kötött valakikkel, akik emiatt mindenki mást, aki nem beleszületett, ferde szemmel néznek, miközben az elijük a többi nagy kizsákmányolóval együtt szarrá keresi magát a kondliktus fenntartásában......................

Pontosan ez a helyzet, de ez az "elméletnek" csak az egyik része és ezzel tisztában is vagyok. A sötét oldala amit még nem értettem meg nagyon érdekes és nincs rá logikus magyarázatom.
Ez pedig az, hogy amennyiben a fentieket szóba hozod, vagy csak közvetve is próbálsz ilyesmire utalni, akkor rögtön a torkodnak ugranak. Mégpedig olyanok akik ebben nyilvánvalóan nincsenek benne, hasznuk semmi nem származik és ennek ellenére a téma hatására konkrétan pszichopata tüneteket képesek produkálni!
Ez már ugyan hülyeség, de úgy néz ki, mintha tényleg megcsippelték volna őket az űrgyíkok!

Cycmen 2019.04.27. 15:13:21

@Nekoashi2005: Lakhelyem főterén rendezvény van és ki van telepítve a fidess pultja is. Leültem vele szemben, és figyeltem, hányan írnak alá. 1 óra alatt senki sem ment oda, pedig többen voltak a főtéren, mint egy nb1 fordulóban!............................

És nem sajnáltad meg őket te szívtelen dög? Én ha ott vagyok, biztosan beálltam volna századiknak az ellenzéki marharépák közé a Hősök terén, hogy ne meneteljenek már szégyenszemre a járdán a "mi vagyunk a többség" tüntetésükön.

Sir Bates dö Hól 2019.04.27. 15:14:04

@Cycmen: mondhatnám azért, mert te antiszemita vagy (ezzel mindketten tisztában vagyunk), de valóban van olyan"közmegegyezés", hogy ezt a témát nem lehet felhozni; most a valódi elmebeteg zsidófalókat vagy elhajtod a picsába, vagy csak legyintesz rájuk (mi mást tehetsz, ez érzelmi kérdés/tudati állapot, nincs érvelésre lehetőség, így van bekötve, maximum személyes élmény változtathatja meg a véleményét), de azt sem lehet felhozni, hogy okés, megértem én, de azért ne feledjük el, hogy azért az én kurvaanyázásom feléjük, mikor közlik velem, hogy én csak egy "gój" vagyok (hát bazmeg így igaz, nem oda születtem, de ezért ne kerüljek már hátrányba!) -s mindezt moon-, azért mégis csak egy reakció. ellenben aki nem ragaszkodik a saját kiválasztottságához, azzal teljesen jól együttműködünk, mi több, baráti kapcsolatban vagyunk.
sz'al szerintem miként magyarnak születni sem érdem, akként zsidónak sem szégyen, a születésünk/származásunk csak egy állapot, melyet vagy képesek vagyunk meghaladni, vagy sem. a karakter számít. én kétséggel elismerem, hogy az egyetlen demokratikus állam a közel-keleten izrael, de azért azt hozzátenném, hogy nem egy palesztinnak, s ez azért nem helyes.

camilló 2019.04.27. 15:55:18

@Sir Bates dö Hól: Igen Neked szántam, nem tudom miért maradt le a "címzés. Bocsi! Azt nem tudom leírni, hogy sok mindenben egyetértek Gazsival, de azt igen, hogy megértem! Nekem a Lenini értelmezésű demokrácia tetszik:) Régen voltál - ha voltál - a Birodalomban. Nem helytálló az elemzésed. Az biztos, hogy kevesen vannak "kőgazdagok" és valamivel többen akiknek jól megy, de Putyin színre lépése óta folyamatosan csökken a mélyszegénységben élők száma. Én akkor voltam először amikor még Borisz cár volt hatalmon, kevéssel a gazdaságuk összeomlása után. Kamionnal jártam ott így módomban állt kis falukban is megállni. Én inkább hittem a propagandának, mint a saját kollégáimnak. Csak egy kis szösszenet abból amit tapasztaltam. Bementem egy falu boltjába. A falu közepén volt és egy elég lepukkant háznak nézett ki de ugye a Magazin felirat büszkén hirdette, hogy ez bizony bolt. Amikor berúgtam az ajtót (a szó szoros értelmében be kellett rúgni, aminek az okát már itthon tudtam meg) leesett az állam. Azért a nagy sztyeppe közepén nem számítottam arra, hogy tizen féle FRISS kenyér, felvágottak és minden alapvető élelmiszer lesz a boltban. Amúgy a klasszikus itthoni falusi vegyesboltnak felelt meg, de szerintem ha kérek a kertből egy harckocsit is előtoltak volna. Nos azóta sokat változott pozitív irányba az élet. Ez ha tetszik, ha nem Putyinhoz köthető. Borisz eladta az országot a nyugati tőkének, és a saját oligarcháknak. Ezen változtatott Putyin. Ha más nem is támasztja alá a szavaim, akkor elég ha megnézed a várható életkorát egy orosz polgárnak. Putyin hatalomra kerülése után kezdett el megint emelkedni, sok évi erős csökkenés után. Nos ezért a nyugat és ezen belül a tőke utálata. Ráadásul újra mint nagyhatalom jelent meg Rosszija. A tőke tudja, hogy Kínával karöltve megtörhetik a dollár hegemóniáját. Érdekes, hogy ebbe pont a franciák is beszálltak.
Délelőtt főzés közben járt az agyam egy kicsit azon amit arról írtál, hogy itthon nem szeretik az oroszokat. Két réteg van aki nem szereti. Az egyik, aki kontroll nélkül elhiszi a nyugati propagandát (jellemzően az értelmiség, vagy magát annak tartó emberek) és a másik szélsőség (az én értékrendszerem szerint) azok akik zsigerből utasítanak el mindent ami a létezett szocializmusra emlékezteti. Külön érdekessége a dolognak, hogy pl. a Jobbik szavazói nem utasítják el az oroszokat. Ennek is meg van az oka, amit nem igazán tudtak kielemezni.
Krím ügyében nem volt választása az oroszoknak. Volt egy egyezmény ami a Szevasztopoli bázis használatáról szólt, Az USA egyre aktívabb beavatkozásának hatására szóba került, hogy felmondják ezt az egyezményt. Ezt nyilván nem tűrhette el az orosz vezetés, ráadásul úgy, hogy a lakosság nagy része nem csak orosz anyanyelvű, hanem orosz. Tartottak népszavazást, amit lehet bírálni, de ha akár most mindenféle nemzetközi ellenőrzéssel egybekötve megismételnének ugyan az az eredmény születne. Én hiszek a népek önrendelkezési jogában. Ha egy adott országban nem olyan az államhatalom, hogy a megfelelő életfeltételeket biztosítsa a lakosainak, igen is jogában áll változtatni rajta. Szép példa erre Dél-Tirol! Csak olvass utána bátran, hogy sikerült kiharcolniuk olyan önrendelkezést mint amit kaptak. A Krím esetében az USA behatolásával is súlyosbítva van a helyzet. Donbassz esetéről olvass A Bekiáltás blogban írtakat mert sokkal jobban elemzi, mint amire én képes lennék. Ha már orosz reguláris erők. Mit keresnek amerikai és más NATO államok reguláris erői Ukrajnában? Grúziában és más egykori szovjet államban?

Cycmen 2019.04.27. 16:21:24

@Sir Bates dö Hól: mondhatnám azért, mert te antiszemita vagy........................

Mondhatnám azt hogy nem antiszemita vagyok hanem antiszemét, egyrészt hagy döntsem el kit szeretek, másrészt ne mossunk mindent össze, mert nyilvánvalóan nincs az összessel gondom és nem járok kipásokat pofozni a gettóba.
Általában rövidre zárom azzal hogy igen, az vagyok és hogy most ezt tisztáztuk megbeszélhetjük e az igencsak valós és létező konkrét ügyet. Kicsit ugyanis olcsó fogás rövidre zárni a kérdező viszontvádolásával kibújni a hurokból. Lásd ezt a Soros ügyet is.
Alapjában véve annyira tele van a tököm az egész témával hogy beszélni sem szeretek róla, csak akkor fortyanok fel amikor ezerrel tolják a pofámba a hülyeséget.

Cycmen 2019.04.27. 16:34:08

@camilló: Ráadásul újra mint nagyhatalom jelent meg Rosszija. A tőke tudja, hogy Kínával karöltve megtörhetik a dollár hegemóniáját. ..........................

És mélázzunk el azon, hogy miért is jelentek meg erejük teljében mindketten? Igaz hogy most sír a nyugat szája és veszélyről károg, de mindkettőt a nyugati tőke ébresztette fel! Az oroszokat le akarták nyelni, amit azok nem hagytak hanem elkezdték összekapni magukat, Kínával pedig addig szereltettek össze, használták az olcsó munkaerejüket, hogy felhozták a gazdaságukat, azok egyre többet tanultak, fejlődtek és tekintve a közismert szorgalmukat mostanra nem nagyon van amit ne tudnának legyártani. Az ipar nyersanyag szükséglete pedig maga után vonja a terjeszkedést. Az oroszokkal még örüljenek is hogy ilyenek, mert az az ország azokkal az erőforrásokkal a közismert linkségük nélkül igencsak lekörözné még amerikát s!

2019.04.27. 22:02:29

@Nekoashi2005: "Populizmusról beszélünk,.."
Kétféle hatalomgyakorlás van, populista és elitista. Jelenleg mindenütt elitista uralom van, néhol egy-két, netán több populista elemmel. Putyin és Macron is elitista hatalom gyakorló csak más-más elit áll mögötte.
A populizmis az, amikor olyan módon gyakorolják a hatalmat, hogy az a lehető legszélesebb néptömegek számára jó legyen, az elitet meg lesza ... .
Fejlődik a világ és egyre nagyobb igény van arra, hogy ne csak az elit jólétéért hajtson minden ember a világon, ezért több párt bevett a programjába olyan elemeket, ami szélesebb rétegeket is pozitívan érint. Azért van ez a komoly ellenállás az elit által fenntartott médiában, mert félő, hogy ebből rendszer lesz, ha az emberek rákapnak az ízére.
Szegény elit félti azt a pár tízezer milliárd dollár, kemény munkával megkeresett vagyonát, pedig a világban még egyetlen olyan párt sincs, amelyik legalább 50%-ban populista lenne.
Az érthető, hogy az elit leszólja, megpróbálja csírájában elfojtani a populista törekvéseket, de hogy ehhez olyanok is csatlakoznak, akik csak nyernének vele, .. na az komoly értelmezési problémára utal.

2019.04.27. 22:23:14

@Cycmen: "..mindkettőt a nyugati tőke ébresztette fel! "
A II.Világháború után sokan óvták az USA tőkéseit, mert Japánból összeszerelő üzemet akart és később csinált is.
A legfontosabb érveket a kulturális antropológusok sorakoztatták fel. A Kelet-Ázsiában élő népek /Kína, Korea, Japán, Vietnám, Malajzia, Indonézia részben/ kultúrája az ősi fejlődési alapokra épül. Ez nagyon sokk mindent jelent, de jelen esetben a lényeg, hogy ha ezeknek az embereknek elé tesznek valamit, vagy látnak egy alkotást, alkotó folyamatot, akkor az az indíttatásuk, hogy azt nekik meg kell tudni csinálni, ha ez sikerül, akkor be kell bizonyítani, hogy jobban is meg tudják csinálni. Japán kis ország, de pár évtized alatt világgazdasági tényező lett. Kína nagy ország, ők uralni fogják a világot, mert a másodgenerációs technológiára alapozva fejlesztettek az előbb írt késztetés hatására. A gyakorlatban ezzel ott találkozunk, hogy mindenből van kínai hamisítvány, ha megtetszik nekik valamilyen épület, alkotás azt lemásolják. Így lett másolata a Hősök terének, egy osztrák falunak, Mercedes terepjárónak, stb. De az ő felfogásuk szerint ez nem bűn, hanem érdem.
A liberális társadalmak gyakorlatilag menedzser társadalmak, ahol csak és kizárólag az számít, hogy ma mekkora a haszon, nem számít hogy mi lesz holnap, mert a menedzser már holnap úgy sem lesz ott, neki ma kell profitot termelni.
Az "olcsó kínai" munkaerőért cserébe feladták a nyugat technológiai vezető szerepét is.
Ahogy én látom a liberális gazdaság vezérelte társadalmak semmilyen közösségi szempontot nem vesznek figyelembe, persze ebben semmi semmi meglepő nincs mert az összes közösséget fel akarják számolni legyen az családi, vallási vagy nemzeti alapú.
Ma már odáig butultak, hogy valószínűleg nem is értik, hogy a maximum pár évre tervezett profiton kívül mire lenne szükségük a közösségeknek.
Nagy valószínűséggel a muszlimok betelepítése is ilyen napi érdekből történik, nem érdekli őket a holnap, a holnapután meg még annyira sem.

Sir Bates dö Hól 2019.04.27. 23:18:22

@Cycmen: figyú, mi már ezt tisztáztuk elégszer: veled született jogod, hogy szeretsz-e valakit vagy sem. s én nem zártam le ezzel, hanem leírtam, hogy igen, igazad van, valóban problémásnak tartom, hogy tabuként kezelik ezt a témát és nem lehet higgadtan elmondani, hogy miért van averziód velük szemben. nekem is van némi fenntartásom, mint tömeggel szemben (ugye fentebb jeleztem, hogy a moszkovitákkal is van, meg is indokoltam, hogy miért, azt is, hogy az oroszokkal szemben nincs, inkább neutrálisak), s elmondom az indokaim. és nem gondoltam, hogy kipásokat jársz pofozni a gettóba (milyen hülye vagy;-)). egyébként azt hiszem, hogy nem állunk a két végpontban ebben a kérdésben, bár azt problémának tartom, hogy egyenlőre még létezik ez a kérdés, de ehhez azért két fél is kell.
mi sok mindenben másként gondolkodunk, de én képes vagyok meghallgatni a másikat, ha nem közhelyeket puffogtat, hanem elmondja a véleményét. ilyenkor nem inszinuálom, maximum közlöm, hogy ezt nem tudom elfogadni érvként, de érzelemként igen, sz'al maradjunk annyiban, hogy én meg nem így gondolom, de hát ilyen a világ. én szeretem a spenótot, más meg nem. ennyire egyszerű. én nem tudnék egy percet sem eltölteni a barátom nejével, ő meg odavan érte.
sorossal meg mi a gondod?

taga20 2019.04.27. 23:47:37

@Sir Bates dö Hól: "én nem tudnék egy percet sem eltölteni a barátom nejével, ő meg odavan érte."

ez mi volt retek?

Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 00:04:35

@camilló: nem, még soha nem voltam a birodalomban! azért ez csúnya volt;-) legutoljára '12-ben voltam ott, azóta inkább nem megyek. nem is tudnék, az az igazság. írtam, hogy kikkel voltam ott inkább kapcsolatban.
s nem vitatom, hogy védik a saját érdekeiket, de ezt megtehették volna elegánsabban is. a népszavazást inkább hagyjuk, az már az annexió után volt, nem volt szabad, ellenben, ha szabad lett volna, akkor is hasonló lett volna az eredmény. az arányok, amiket írtam, pedig állnak, amik a vagyoni helyzetet illeti. én nem kérdőjelezem meg a tizenhat féle kenyeret, te se tedd az én számaimmal, nem hallomásból/látta a barátom típusúak;-). ismerem őket.
az oroszok soha többé nem lesznek nagyhatalom, csakis regionális szinten. egy mutatóban versenyképesek, a nukleáris töltetek számában. abban is igazad van, amit jelcinről és a privatizációjukról írtál. s nem is állítom, hogy nem lett jobb nekik putyin alatt. mind mentálisan, mind anyagilag, de putyin egy zsarnok, ami legyen az ő bajuk, ellenben a mentalitása (a moszkovita) folyamatos fenyegetést jelent ránk, az életformánkra. de azt sem állítom, hogy paranoiájuknak az usa tőkéjével kapcsolatban ne lenne alapja. ellenben európa, egy nem a tőke által létrehozott eeu partnere lehetne egy demokratikus oonak.
a nato csapatok meg azért vannak ott, mert a regnáló kormányzat behívta őket, putyin meg enélkül küldte oda csapatait. s itt van a gond. vannak játékszabályok, melyek betartása nélkül sokkal veszélyesebb és kegyetlenebb lenne a világ. tiltakozni kell, embargó kell, hiszen nem lehet szó nélkül tűrni, ha ilyen történik, négy fogadhatjuk el az erő nyelvét. az usa is ilyen, tudom. de mi európában vagyunk, s a kérdés a következő: vagy létrehozunk egy korrekt uniót, mely példát mutathat oonak is, majd rákényszeríthetjük eggyüttesen az usára, hogy ő is akceptálja a szabályokat, vagy egy moszkovita birodalommal szemben az usa mellé állunk, mert azért mégis messzebb van, egy óceán választ el minket tőle, s azért csak szabadabb a levegő ott, mint ooban. ez a helyzet, a többi már mind egyéni preferencia.
ellenben mit értesz a lenini értelmezésű demokrácián?
egyébként ismerem dél-tirolt. s azt is, hogy szabadságharcos/terrorista akciók is voltak ott (a tiroliaknak szabadságharcosok, rómának terrorista söpredék). sz'al sok minden csak nézőpont kérdése.

Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 00:09:36

@taga20: nem a te nejedről beszélek, azt állítod, ő egy istennő;-)
(szerinted mi? azt, hogy ha két percig együtt lennénk egy helyiségben, akkor vagy öngyilkos lennék, vagy őt vágnám ki az ablakon, számomra annyira elviselhetetlen. miért, mire gondoltál?;-))

Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 00:25:35

@Cycmen: egyrészt ooot a vezető gazdaságok közé sorolni ugyanolyan tévedés mint az öböl-államokat, másrészt a kreml már tudja, hogy maximum 15-20 év múlva kínával kell a létéért küzdenie, hogy elkerülje a kvázi gyarmati állapotot. vlagyivosztok és környéke már most kínai befolyási övezet.

camilló 2019.04.28. 08:43:57

@Sir Bates dö Hól: Ha jól értelmeztem akkor Te Ukrajnában voltál és nem a Birodalomban. Az ukránok megragadtak a 90-es években. Az érdekvédelemben jó példával jár elől a demokratikus nyugat!:) Ugye nem kell történelmi példákat felsorolnom, hol és miként avatkoztak be és még utólag sem rendeztek népszavazást?:) Az oroszok katonai értelemben már újra nagyhatalom. Nem csak az atomtöltetek miatt. A Grúz háború után olyan átalakításokat csináltak a seregben, ami képessé tette őket pl. arra, hogy Szíriában végrehajtsanak műveleteket . Nem sima egyszerű bombázásokat, hanem összetett műveleteket amiket nem feltételeztek róluk. Kezdve azzal ahogy a helyszínre vitték a repülőket, folytatva azokkal a légi hadműveletekkel amik a legfejlettebb technológia nélkül nem kivitelezhetőek, de ide sorolom a Kaszpi tengerről végrehajtott csapásokat is.Van sok magyar forrás is erről bátran utána nézhetsz. Az embargó után átalakították a gazdaságukat, így mára olyan cikkekből lettek önellátóak, sőt exportőrök amiből az embargó előtt behozatalra szorultak. Nagyon alábecsülöd az oroszokat. Putyin zsarnok? Valószínű! Népszerű? Igen. Nincs miről beszélni! Tudod, ha kis hazánknak lenne hasonló képességű politikusa, vagy lett volna a rendszerváltás óta, akkor nem itt tartanánk! Én úgy látom az életformánkra nem az oroszok - ha tetszik a Moszkoviták - jelentik a veszélyt, hanem a tőke. Bár nem ismerlek, de az írásodból lejön, hogy művelt ember vagy. Ennek ellenére Te elhiszed azt a maszlagot, hogy az Eu-t azért hozták létre, hogy az egyszeri embernek jó legyen??:) Naiv vagy!:) Mi az Eu elsődleges értéke? A TŐKE és a munkaerő szabad áramlása. A hangsúly a TŐKÉN van. AZ Eu elődjének tekintett ESZAK-ot is ezért hozták létre.:) Ha már az USA és az Eu kapcsolta. Ugyan olvasd már el a készülő Szabadpiaci Egyezményt! Ettől veszélyesebb nincs az életformánkra! NATO csapatok és a behívásuk. Ennek a kérdésnek a megválaszolását Che megtette. Megtalálod a választ Moldova A napló című könyvében:) Talán annyit, hogy mindenhol a demokrácia védelmében avatkoztak be:) A demokrácia védelmében bombáztak tönkre egy Európai országot alig két évtizede, mindenféle ENSz felhatalmazás nélkül. Ne ess a kettős mérce csapdájába. Dél-Tirol. Az enyhe kifejezés, hogy szabadságharcos akciók voltak. Szabályos partizán háború folyt még a 60-as években is!
Nem tudom mennyire ismered Lenin műveit. A lényeg az, hogy kapitalista keretek között bármilyen demokrácia, csak illúzió lehet. A polgári demokráciákban azt próbálják elhitetni, hogy kizsákmányolt és a kizsákmányoló egyenlő lehet. Ugye Te nem így gondolod?:)

Cycmen 2019.04.28. 09:02:11

@Sir Bates dö Hól: mi sok mindenben másként gondolkodunk, de én képes vagyok meghallgatni a másikat, ha nem közhelyeket puffogtat,...................

Igen, látom és nagyon is megfelel ez a fajta interakció.

Cycmen 2019.04.28. 09:04:00

@taga20: Nem a te nejedről beszélt, azt sokan dugják, nem csak neked tetszik! :P

Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 10:20:11

@Cycmen: ez a normális álláspont, egy helyen is élhetnénk, sőt mindketten egy államszövetségben élünk, s annak ellenére, hogy mások a felszíni problémák, valójában közös a fő probléma: minden társadalom kettészakadt, s az erőforrások felett csak egy marginális kisebbség rendelkezik; amennyiben az erőforrásokhoz és jövedelmekhez egyenlőbb elosztásban férnének hozzá az emberek, akkor minden jobb lenne: ha tele a hasad és látod a holnapot, kevésbé zavarna az, hogy ki milyen nyelvet beszél vagy milyen istenhez imádkozik, maximum legyintesz rájuk, azzal, hogy hülye...

taga20 2019.04.28. 12:45:42

@Sir Bates dö Hól: bocs haver, félreértettelek, me má el voltam fáradva egy kicsit;)

mégegyszer, ne haragudj, de orica halála kicsit megviselt. komolyan mondom, nem kamuzok.

taga20 2019.04.28. 12:48:06

@Cycmen: mir-mur, te nem lennél akkora idióta, ha nem lennél néha egy barom.

jut eszemben, az árok partot a zsák falutokban lenyírtad a héten, vagy egész nap itt basztad a rezet?

:))))

Cycmen 2019.04.28. 13:29:38

@taga20:
jut eszemben, az árok partot a zsák falutokban lenyírtad a héten, vagy egész nap itt basztad a rezet?..............................

Ha látod hogy itt basztam a rezet, akkor azt is látod hogy napok óta degenerével értekezünk rendszeresen. Ez azt jelenti hogy tiszteletbeli értelmiségi lettem, tehát nem kell füvet nyírnom..... csak gereblyézni. :P

taga20 2019.04.28. 13:38:15

@Cycmen: láttam haver, hogy nem csak a kosz ragad rád.
a végén még értelmes ember lesz belőled, egy igazi liberális:)))

Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 14:13:53

@camilló: szentpétervárt vagy moszkvát nem mondanám ukrajnának;-).
az oroszok kipróbálták haditechnikájukat, taktikájukat szíriában (majdnem a teljes légierejük ott volt, meg az elit csapatok), de nem reguláris haderővel szemben, s nem vontam kétségbe, hogy európában csupán a francia, brit és svájci haderő vehetné fel önállóan velük szemben a harcot, de azok igen (az olasz, német hadkészültséget nem ismerem, a többi meg a mérete miatt most lényegtelen, ugye a törökök meg nem európaiak, de azok is pariban vannak velük: nem egy kissé wishfull thinking a hozzáállásod; ez a kis szúrás meg mindenképpen kijárt neked, tekintettel arra, hogy már eleve besorolsz egy csoportba, ez nem szép;-)... miként ez az "olvass utána bátran" kitétel sem, kifejezetten lekezelőnek érzem, bár nem állítom, hogy annak szántad; na, ennyit az érzékeny kis lelkemről;-));
az viszont érdekelne, hogy miként alakították át a gazdaságukat az embargó okán, mik azok a termékek, amelyek szignifikáns különbséget okoznak a továbbiakban: az élelmiszer, napi szükségleti cikkek nem ér! ezt nem látom, sz'al ezért kérdem, előre is köszönöm;
ugye az nem lehet kérdés, hogy miként állok a tőkéhez, itt, ezen poszt alatt is leírtam már többször, sz'al igen, a mostani transzatlanti "szabad" életforma változik a globalizáció miatt, a multinacionális cégek megváltozott helyzete miatt (miként szabályozhatóak, ha nemzeti kormányok vannak csupán, s mit jelent az, hogy önálló aktorként kezdenek résztvenni a stratégiai döntésekben, folyamatokat befolyásolnak saját érdekeiknek megfelelően, miközben nekik aztán tényleg semmilyen felhatalmazásuk nincs erre! erről nagyon kevesen beszélnek.), ám a moszkoviták külső fenyegetést jelentenek ránk, én ezt ekként élem meg, ez nem vitatéma, én így érzem, én így gondolom, ez értelmi kérdés, miként te szereted az almát, én meg nem, csak a példa kedvéért;
nem az eszak alapvetően azért jött létre, hogy megakadályozzanak egy újabb francia-német összecsapást, majd később ez továbbfejlődött, s valóban a tőke prioritása mellett, de az akkor még létező jóléti állam fenntartásához is hozzájárult; ugye itt jön a képbe, hogy nem mindegy, hogy macron elképzelései mentén jön létre egy eeu (ami a tőke prioritását jelentené, nagyban a mai ner-re jellemző latin-amerikai típusú tarsadalmi egyenlőtlenségekkel), vagy képesek vagyunk arra, hogy egy élhetőbb társadalmat hozzunk létre, ehhez azonban valóban fel kellene ismerni, hogy két ellentétes osztály van (alapvetően), akinek van termelőeszköze, meg akinek csak a munkaereje van (bármily meglepő is, én soha nem használtam a munkaerőm, sz'al én egy marxista kapitalista vagyok;-));
nem véletlenül tiltakoznak nyugaton a szabadpiaci egyezmény ellen;
ja, ismerem felületesen georg klotz tevékenységét, s mivel se németül, se olaszul nem beszélek, ezért nem most néztem utána a neten;-), ilyen is lehetséges;-);
milliószor fel lehet emlegetni az usa és szövetségeseinek morálisan elítélhető cselekedeteit, képmutatását, kettős mércéjét, de ez nem lehet hivatkozási alap putyin vagy bármely más diktátor kritikájánál! persze, hogy nem tetszik, de ettől még nem fogom más szemmel nézni putyint! igen, van egy küzdelem a tőke ellen nyugaton és a moszkoviták terjeszkedése, fenyegetése ellen, azonos időben! könnyebb lenne az életem, ha azt gondolnám, hogy mindent igazolni lehet a magántulajdon szentségével valamint prioritásával és a kizsákmányolást a társadalom alapvető céljának tartva, de nem ezt gondolom, sz'al igen, ebből a szempontból küzdelmes és kényelmetlen az életem!;-);
nem igazán ismerem lenin műveit, majd egyszer, talán, de előtte még állnak a sorban művek;
szeretném, ha minél többen értenék, hogy szerintem más a személyes tulajdon és a magántulajdon; a személyes tulajdon szentségét vallom, ellenben a magántulajdon nem feltétlenül élvez nálam elsődlegességet a társadalmi (nem állami!) tulajdonnal szemben; mindemellett hiszek a piacban, annak működését azonban keretek között képzelem el, mert vallom, hogy társadalomban élünk, s bármely sikernek ez az alapja, vagyis minden elért gazdasági eredményhez hozzájárul a társadalom, így abból részesülnie kell, ellenkező esetben egy societas leonina effektussal szembesülünk, ahol teljes joggal mondhatja bárki, hogy "akkor basszatok egyedül, én létrehozok egy új társadalmat!", s ugye ez vezet most a társadalmi feszültségekhez; ezt egyébként elizabeth warren értjetőbben fogalmazza meg merce.hu/2019/01/14/a-professzor-aki-erthetoen-magyarazta-el-az-amerikai-gazdasag-igazsagtalansagat/

Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 14:15:28

@taga20: le kellene jönnöd a csavarlazítóról, keresel eleget, hogy minimum tablettás bort igyál;-)...

taga20 2019.04.28. 14:44:09

@Sir Bates dö Hól: de olyan jó íze van a védénegyvennek:)

remélem azé nincs harag selyemfijú?!:)))

Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 16:12:23

az azért meglep, hogy most milyen kevés troll vagy agyhalott van ezen poszt alatt. egészen más a fíling. főleg, hogy ez a b1, ami mágnesként vonzza a mindenoldali elmeroggyantakat. a jófej trollokkal nincs baj, azokkal lehet röhögni.

camilló 2019.04.28. 16:26:58

@Sir Bates dö Hól: Azért vélelmeztem Ukrajnát, mert azt írtad, hogy Jobb Szektorosokkal beszéltél. Rosszijában tokától bokáig vágnának fel egy Jobb Szektorost.:) Nem csak kipróbáltak, hanem demonstráltak, és ez ami fontos! Azt hiszem sokat elárul ha azt mondom, hogy az új - nem a legújabb - légvédelmi rendszerük amikor települt megszűntek az Izraeli berepülések. Nagyon rosszul látod, ha azt látod, hogy bármelyik Általad felsorolt hadsereg akár csak pariban állna a Vörös Hadsereggel! Ha csak a konkrét számokat nézed sincsenek egy színvonalon. Ha mélyebben vizsgálod a kérdést, akkor sem jobb a helyzet. Milyen a bundásver? A vegetálás talán eléggé érzékelteti a helyzetüket. A légierőjük hadrafoghatósága 50% alatt van. De a szárazföldi erejük sem jobb. Szinte elképzelhetetlen a pénztelenség. Az olaszoknál sem jobb a helyzet. Forrásként tudom ajánlani a Haditechnika című sajtóterméket, de van még pár újság ami ezzel foglalkozik. Persze más kérdés, hogy hol is kerülnének konfliktusba:)
A lelkeddel nem tudok mit kezdeni, de az tisztán látszik, hogy máshonnan származnak az információink, és bár lehet, hogy nem baráti a viszonyod a tőkével, de ugye a Marxi tanokat nem fogadod el:) Azt mondod nem ér az élelmiszer és napi szükségleti cikkek önellátásra való berendezkedése. De ez a lényeg! Csak nyugati szemmel fontos, hogy pl. legyen 10 féle hűtőszekrény. Értem én, hogy Te arra célzol, miként alakította át a nyersanyagexportra épülő gazdaságát. Ez a folyamat még csak elkezdődött. Tanultak a létezett szocializmusból elkövetett hibáikból, hogy a haditechnikában elért eredményeket csak későn, vagy egyáltalán nem vették át, esetleg a titoktartás miatt nem is került nyilvánosságra. Putyin kinyilvánította - elnöki ukázba - adta hogy a gazdaságot át kell alakítani. ha megnézed miként állítják össze a költségvetésüket, akkor látni fogod, hogy - ha jól emlékszem - most 50 dolláros olajárral számolnak. Ami felette van az megy tarcsiba, egy bizonyos részét kutatásra fordítják egy bizonyos részét pedig a gazdaság átalakítására költik el. Lényegesebb az átlagpolgár számára, hogy legyen kenyere. Ne felejtsd el, egy olyan országról beszélünk ahol még élénken él a gabona hiány emléke! www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orosz-alkohol-ital.683031.html Ezt pont most olvastam:) ha csak a fele igaz már az is megdöbbentő. Mit jelent Neked a szabadság?? Én valahogy szabadabbnak érzetem magam a létezett szocializmus idején, és ezzel bizony vagyunk még így páran. Valahogy úgy jön le nekem, hogy hasonlóan gondolkodsz egyes kérdésekben mint Gazsi. Persze a tőke kritikád meg sem közelíti az Övét!:) Megint bedőlsz annak, hogy az emberekért hozták létre az ESZAK-ot:) A kapitalizmusban sem a politika, legfőképpen a tőke - ha tetszik a gazdaság- nem tesz semmit azért, hogy az embereknek jó legyen. Ráadásul jólétről nem beszélhetünk, mert dacára a Marshall segélynek korántsem volt jólét a szervezet megalakulásakor!:) A szabadkereskedelmi egyezmény azt jelentené, hogy a nemzeti kormányok alá lennének rendelve a multi cégeknek, a tőkének. Nyugaton a dolgozók tiltakoznak, nem pedig a politikum! Mecsoda különbség!:) Az oroszokhoz való viszonyod nem értelmi kérdés, hanem pontosan érzelmi! Ha az értelem oldaláról közelítenéd a kérdést látnád, hogy a patás nem az orosz:)) Marxista nem lehetsz mert akkor tudnád, hogy marxi értelemben nem csak az a munkás aki a fizikai erejét adja bérbe. Még akkor sem, ha csak közvetve. Jól sejtem, hogy valamilyen "szabadúszó" vagy?:) A tulajdon kérdésében nincs sok különbség a kettőnk nézete között. A létezett szocializmusban az állami tulajdon egy kényszer volt. A történelem kényszere szülte, hogy az eredeti társadalmi tulajdon helyét az állami tulajdon vette át. Erre én Krausz Tamás Szovjetunió történet című munkája elolvasása során jöttem rá, ismertem fel, ahogy tetszik. A Mércét nem szeretem, mert liberális, neoliberális álláspontot képviseli. Egyszerűen nem értem, hogy keverhetik össze a baloldali gondolkodást és elveket a neoliberalizmussal. Alap, hogy a baloldali nem fogadja el, a tőkét. Aki elfogadja, az nem lehet baloldali. Én eleve fenntartással kezelem ezeket a cikkeket.

Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 17:42:43

@camilló: itt, froban ismerkedtem meg velük (s közöltem is, hogy azért némi meglepetésre ad okot, hogy mindegyik gazdagabban jött vissza a frontról, s ez nem csak a harctéri tapasztalatokra vonatkozott);
mint írtam, német,olasz, nincs ismeret, de a másik hármat azért lebecsülöd, s nem azt állítottam, hogy újra moszkváig masíroznának, mint tette volt napóleon;-) (azt írom, amit gondolok, nem csak egymás után dobálom a szavakat, véletlenszerű sorrendben;-));
hát a személyes tapasztalatunk mindenféleképpen eltérő, s a közkinccsé tett információkat is másként értelmezhetjük, de ebből még nem következik, hogy nem fogadom el marx következtetéseit;-). ezt nem tudom, hogy miért gondolod így?;
persze, hogy fontos az élelmiszer, de, ha nem érted, hogy az miért nem ér, akkor mindegy.;
miért ne közelíteném meg kritikában a tőkét és a kizsákmányolást, mint ő? csak annyi a különbség, hogy én figyelembe veszem a realitásokat is: ha nem ezt teszed, akkor az következik be, mint a bolsevikok uralma alatt: lesz egy államkapitalizmus, azt azzal sokkal előrébb lennénk, mi? (de lehet, az én hibám: tőke alatt nem mari néni kisboltját vagy varrószalonját, hanem a finánctőkét és a multinacionális cégeket értem, jobban is kifejthetném, de, mint már jeleztem, nem a tőke újraalkotására törekszem itt és most, csupán eszmecserét folytatunk);
"bedőlni valaminek", ez olyan inszinuatív;-), s nem kellene minden tőketulajdonosra kegyetlen kizsákmányolóként gondolni!; egy kis komplex nézőpont sokkal könyebbé teszi a kooperációt, bár kétségtelenül macerásabb, mint a hülye parlament, mikor putyin cár egymaga dönt, de ilyen az én ízlésem;-);
mivel azt írtam, hogy "nem az eszak alapvetően azért jött létre, hogy megakadályozzanak egy újabb francia-német összecsapást, majd később ez továbbfejlődött, s valóban a tőke prioritása mellett, de az akkor még létező jóléti állam fenntartásához is hozzájárult; " ezért azt gondolom, hogy vagy nem akarod érteni, amit írok, vagy azért negligálod, mert zavarja a percepciód;-);
nem érintettem az oroszokat, a moszkovita birodalmi mentalitást utasítottam el, az tény, hogy az oroszok jelentős része ezzel rendelkezik, de nem orosz voltuk miatt kritizálom ezt, de már ezt is leírtam;
nem, naplopó vagyok, akinek a személyes szabadság a legfontosabb, ennek ellenére, ha akarod, akkor maradhatunk abban is, hogy fingom sincs marxról, előtted a nevét is marksznak írtam;-), azt sem írtam, hogy marxista vagyok, a marxista a kapitalista jelzője volt, sajnálom, ha félrevezettelek;-);
én nem látom a mércén a neoliberális gazdaságpolitika hájpolását, a liberalista jelző azért átalakult, ma főleg az egyén személyes függetlenségének/jogainak biztosítására használják, amennyiben a mérce ezt teszi, azt nagyon helyesen teszi, véleményem szerint;
aki nem fogadja el a tőkét, az nem baloldali -ismét csak szerintem!-, hanem egy kicsit szemellenzős, mert ez a realitás, különben marad az egalitarizmus, azzal meg, ismerve az emberi mentalitást, mindenki csak lóbálná a lábát, s a kevés munkabuzi tevékenységén élősködne;-), s nem utolsósorban, ha megszűntetem a tőkét, s nem csak szigorúan korlátozom, akkor mi fogja mozgatni a mai bonyolult és összetett világunkat? az elmúlt száz évben a világ jóval kisebb lett, ezt ne téveszzük szem elől!

camilló 2019.04.28. 18:34:26

@Sir Bates dö Hól: Nem, nem becsülöm alá az általad felsorolt hadseregeket. Ha a franciákról beszélünk, mindig bevillan egy mondás. A 20.században csak azt a háborút nyerték meg a franciák, amit a németek elveszítettek:) Ettől függetlenül úgy vélem reálisan látom a seregek képességeit.
Az élelmiszer kérdésre azt hiszem válaszoltam, miért fontos, ha az orosz helyzetről akarunk képet alkotni. Hogy jobban értsd. Először fordul elő, hogy úgy tudnak exportálni, hogy az ne a belső ellátás rovására menjen. Ez vonatkozik a gabonára és a húsra is. Ettől függetlenül nem produkálnak olyan látványos fejlődést a technológia és annak az exportja tekintetében, mint Kína.
Államkapitalizmus:) Gazsitól hallottam először:) Nekem jobban tetszik az államszocializmus! Ez persze nem változtat azon, hogy ezt a történelem kényszere szülte.
Egy civil társaság fórumán egy tag kedvenc vesszőparipája, hogy a "maszek" autószerelő vagy a Te szavaiddal mari néni a varró szalonjával nem lehet tőkés. Ezt Marx kicsit másként látta és én elfogadom az elemzését. Nyilván az emberiségre nézve nem a Mari néni a veszélyes, hanem a multi.
ESZAK amikor alakult még messze volt a jóléti társadalom. Jött a Közös Piac, ami megint nem az emberek és a jóléti állam miatt alakult. A nyugati jóléti államok létrejötte ha tetszik, ha nem, köszönhető a létezett szocializmusnak is. A rendszerváltás óta számtalan elemzés született ez ügyben. De csak figyeld meg, hogy a rendszer váltás óta csak pl Franciaországban mennyi szerzett jogot veszítettek a munkavállalók.
Egy szóval sem állítottam, hogy naplopó vagy!
A baloldaliságról írt vélemény nem tőlem származik én csak azonosulni tudok vele. Én Kádártól hallottam, de Lenintől származik valahogy így: Az a baloldali, aki nem fogadja el, az ember, ember általi kizsákmányolását. Ha minden igaz talán az idéző jelet is kitehettem volna:)
A munkához való hozzáállásnak több fokozata van. Az első és a legalja a pénz. A legmagasabb foka, pedig az amikor a munka öröme végett végzed. Mondhatjuk úgy is, hogy legyen egy olyan munkád amit szeretsz és soha többet nem kell dolgoznod:)
Tudod nem vagy egyedül azzal a nézeteddel, hogy a tőke nélkül meg áll a világ fejlődése. Szerintem meg pont kinyílik, felgyorsul, úgy, hogy megmarad a bolygónk az utódainknak. Tény, hogy a tőke az ami tönkreteszi a bolygót és feléli az erőforrásait. Keveseknek luxus és tömegeknek nyomor! Hidd el meg lehet haladni a tőkét és én hiszek benne, hogy képesek leszünk rá. Ha nem akkor véget ér rövid időn belül az emberi élet ezen a sárgolyón!:)

Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 20:13:48

@camilló: én itt mindig elmondom, hogy a franciák austerlitz óta (na jó, solferino) nem győztek komolyabb haderővel szemben, ellenben azért a területüket meg tudják védeni (1940-ben nem számítottak arra, hogy északról jönnek, a maginot-vonalra koncentráltak, van ez így), húzzák is a szájuk rendesen;
nem állítom, hogy az élelmiszerellátás ne lenne alapvető, de jelenleg az ipari társadalom korát éljük, azért az bebaszna, ha akkora területen nem tudnák megtermelni a saját ellátásuk, sz'al ez a ma nem világcsúcs;
jeleztem, hogy most és itt mit értek tőke alatt, azért ne vegyük el az alkotás és függetlenség szabadságát;-);
az eszak megalakult, hogy ne legyen több háború (nézd meg mely termékekre vonatkozóan bontották le a vámokat!), majd a jóléti társadalom válasz volt a hatvanas évek társadalmi válságára, megvették a szocdemeket, kiegyeztek, de ez valóban működött. hogy miért, mire volt válasz, abban egyetértünk, 1917 november 7-e.;
igen, mindenhol építik le a szociális jogokat, mindent a profit érdekében, a gdp pörgése az első!;
nem, nem állítottad, egy másik blogon próbáltak így jelölni;-);
hát, vlagyimir iljics sem tévedhetetlen, ő sem volt szent vagy mindentudó;-);
a vagyonkoncentráció és a vagyonfelhalmozás az, ami káros, a monopólium, a tisztességtelen verseny és a spekulatív befektetés, lehet, hogy így értetted;

camilló 2019.04.28. 21:35:21

@Sir Bates dö Hól: Csak azért tudják megvédeni, mert senki nem támadja meg őket:) A Maginot vonal átkarolása lényegében sokkal korábbról származik. Akkor még maga a vonal sem létezett amikor az egyik vezérkari főnök kitalálta majd alkalmazták is az 1. Világháborúban. Azért a 2.Világháború sem úgy kezdődött, hogy megtámadták a franciákat. Javában zajlott az un. Furcsa Háború. Nem számítottak arra, hogy megkerülik a védelmi vonalukat? Nem látták meddig tartott legázolni a lengyeleket?:) Érdekes, hogy de Gaulle mindig is mondta:) További katonai erényeik. A Vietminh csúnyán elveri őket. Elveszítik a gyarmatbirodalmukat, Algéria elvesztése egyenesen megalázó. No, talán ennyit dióhéjban a francia katonai erényekről:)
Eddig nem tudták megtermelni, aminek számos oka volt. Kezdjük talán azzal, hogy a termőföldjeik nagy része nem alkalmas kenyérgabona termesztésére. Itt bizony a technológia megváltoztatásával tudták a terméshozamokat növelni. Nem világcsúcs, de importőrből kvázi exportőrré váltak. Hasonlítsd össze kis hazánkkal és bizony ránk nézve gyászos a kép!
Háború egymás ellen már csak azért sem fordulhatott volna elő, mert egy katonai szövetségben voltak (Igen tudom ez nem számít, lásd görög-török konfliktus), de lényegesebb, hogy volt közös ellenség, ami a Fultoni beszéd után egyértelmű volt. A szocdemek sokkal korábban kiegyeztek a tőkével. Ez Blair korában odáig fajult, hogy lényegében a szocdemek lettek a neoliberálisok, lásd nálunk bármelyik magát baloldalinak nevező pártot pl.
Az hogy ki volt Lenin, talán a róla szóló társadalom elméleti rekonstrukcióból kiderül. Ajánlom figyelmedbe. Krausz Tamás a szerzője, és ezért a könyvéért az USA-ban kapott díjat!:) Furcsa mi?:)
Minden ami kapitalizmus káros! balmix.hu/hu/transform/29079-vedd-az-osztalyodat?screen_width=1024 Érdemes elolvasnod.
balmix.hu/hu/hirek/29130-merce-82-eve-hunyt-el-gramsci-akitol-ma-is-sokat-tanulhatunk-1556398803

Sir Bates dö Hól 2019.04.28. 22:05:14

@camilló: ok, de de gaulle harckocsis volt! s nem több, mint ezredes, sz'al benézték, főleg azért, mert nem gondolták, hogy leszarják a hollandok, belgák semlegességét. én itt lakom, közel a vonalhoz, hogy ott semmi nem jött volna át, az biztos! a németek nem is próbálták meg. találtak egy olcsóbb és jobb megoldást, ennyi. most mondhatnám azt, hogy Campingezünk Afganisztánban, vagy csecsnya, dudajev idején. ellenben nem elvesztették a gyarmatbirodalmat, hanem politikai döntést hoztak, algéria sem a hadsereg miatt veszett el, hanem politikai döntés volt, egy polgárháború után.;
moon nincs agrárium, főleg a támogatások miatt, ha lenne, akkor meg csak néznénk, hogy akkor most mit tegyünk a terméssel (persze, tök jó, hogy nem éheznek, de nem a spanyolviaszt találták fel, hanem ésszerűen termelnek, ez bizonyítja erejüket? nem írtam, hogy hülyék, azt írtam, hogy moszkovita birodalmi mentalitás!;-));
jó, ha gothát veszed alapul, akkor az elégetlenkedő és forrongó munkásokkal/tömeggel egyeztek ki/kenyerezték le őket. így jó?;-);
köszönöm a krausz linket, majd elolvasom, a gramsciról vannak jobb cikkek, írások is, én nem vagyok oda az ilyen "egy mondatban megmondom a tutit" írásokért, ellenben ha csak mindenki számára elérhető és minőségi oktatást biztosítunk, akkor már változik a helyzet;-)... megértem én, hogy mari néni is kapitalista, de -mivel már nincs nagytömegű és szervezett munkásosztály- pontosan mivel lennél előrébb, ha vele is küzdeni kezdesz? mindenkit nem lehet ellenségnek tekinteni;-)... persze a bolsevikok azt tették, de ők is a moszkovita birodalmi mentalitás csecsein nőttek fel;-)...

camilló 2019.04.29. 06:40:17

@Sir Bates dö Hól: Algériáról nem akartak lemondani. Nem jut eszembe a gyarmatosok mozgalmának a neve, de még Franciaországban is követtek el terror cselekményeket. Ez is vezetett a bekövetkező belpolitikai válsághoz. Valamikor katona koromban olvastam Ben Bella írásait, és nem úgy írt, hogy a franciák önként és dalolva akartak lemondani a gyarmatról. Van egy egy jó könyv, ami inkább dráma, de jól érzékelteti az ottani életet. Ha jól emlékszem Öldöklő angyalok a címe. Érdemes elolvasni.
Az afgán hasonlat azért sántít, mert ott beleestek abba a csapdába amibe az USA Vietnám esetében. Csecsnya egy olyan helyzetben volt amikor az a csoda, hogy talpon maradtak. Aztán jött Putyin és.....:)
A magyar parasztnak az a legnagyobb baja, hogy kapari, kapzsi és irigy. Még mindig működik ha megdöglött az én tehenem, dögöljön meg a szomszédé is mentalitás. A mai napig nem ismerték fel, hogy nem csak megtermelni kell az árut, hanem el is kell adni! Nincsenek értékesítési szövetkezetek, mint pl. Dél-Tirolban, mert nehogy má' a szomszéd is annyiért adja el a terményt mint én! Talán két hete olvastam arról, hogy nem tudják a beraktározott léalmát eladni. Az egyik fideszes államtitkár már pengette nekik, hogy talán kellene egy feldolgozó üzem. Szerinted? Senki nem mozdult, mert abba pénzzel kellene beleszállni! Az államtól várják a megoldást! Az oroszoknál az állam beleszólt a termelésbe, valahogy úgy, mint a létezett szocializmus idején. Megmondták miből mennyi kell és azt mennyiért veszik át. Mindjárt változott a helyzet.
A szocdemek nálunk is lepaktáltak az ördöggel. Peyer-Bethlen paktum....
A Gramsci cikket azért tettem ide mert ma kaptam:)
A Mari nénivel a bolsevikok is pont kiegyeztek. Ezért javasoltam a Krausz féle Szovjetunió történelme című munkát. De a Lenin könyvében is találsz majd olyat ami biztos hogy új lesz.

Cycmen 2019.04.29. 07:06:36

@camilló: Nem jut eszembe a gyarmatosok mozgalmának a neve, de még Franciaországban is követtek el terror cselekményeket............

OAS

Sir Bates dö Hól 2019.04.29. 08:54:51

@camilló: így van, az oas volt, az ottaniak a pieds-noires (feketelábúak), ők azt belföldnek tekintették; valóban lehetetlen helyzet volt ott (most is az, ennek ellenére pl. a magyar sajtóban nem látom, hogy foglalkoznának az üggyel annak jelentősége/súlya szerint), ben bella meg a saját szempontjából írta meg történetét, mint forrást, ekként kezeljük;-); pusztán katonai erővel fenntartható lett volna a rend, miként a britek is ezt tették ulsterben, de ők másként döntöttek, a hadsereg irányítóinak egy részének ellenkező véleménye dacára, sz'al politikai döntést hoztak.
ha már könyveket ajánlunk, akkor én ezt ajánlom www.libri.hu/konyv/mihail_heller.orosz-tortenelem-i-ii.html

én próbáltam megszervezni egy szövetkezetet, olasz mintára (egy időben rengeteget voltam ott, láttam, miként működik), a fő gond az volt, hogy a szakember, a menedzsment díjazását jelezve (nem volt égbekiáltó összeg) hallva azonnal jelezték "hát, azt én is meg tudom csinálni, vagy a fiam, nehogymá' egy pesti gyüttment dirigáljon itten, azt fizessük!" (értékesítési láncról beszélünk!), sz'al igen, az irígység és ostobaság, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőkkel szembeni zsigeri gyűlölet feudális csökevénye az agrármunkások átka, john deere traktort akart mindenki a maga tíz-húsz hektárjára, szövetkezeti géppark létrehozása helyett. ez van, most jobb a helyzet;-)...

Cycmen 2019.04.29. 10:27:14

@Sir Bates dö Hól: ; pusztán katonai erővel fenntartható lett volna a rend, miként a britek is ezt tették ulsterben, ............

Hát rend Ulsterben sem volt, a katonai jelenlét sokba kerül, egyedül a sereg harckészültségére van jótékony hatással. Rendszerint átváltanak pénzügyi és gazdasági intervencióra, abból csak a haszon jön. Apropó, nem fura hogy nálunk is ezt csinálják és az Orbáni szabadságharc így értelmet nyer mint kifejezés? :D

Sir Bates dö Hól 2019.04.29. 12:31:35

@Cycmen: azért annyira nem látom a "pénzügyi és gazdasági intervenció" nyomait. jelenleg orbán a saját szabdságáért küzd, polttal vállvetve;-)...

camilló 2019.04.29. 19:41:22

@Sir Bates dö Hól: Politikai döntés. Hogy is írja Clausewitz? A háború a politika folytatása más eszközökkel:) Minden esetben politikai döntést hoznak. No de Putyin és a Putyinozás a témánk, bár kicsit elkanyarodtunk. No meg a russzofóbia. Remélem az írásommal sikerült kicsit más megvilágításba helyeznem a "moszkovitákat":) Egyébként a tököm ki van attól, hogy a jelenlegi magát ellenzéknek nevező politikum és az értelmiség legalább 90%-a csak Putyinozásban lát valami esélyt, meg hogy majd a nyugat segít. Mert Merkelék majd kidobják a Néppártpól meg ilyenek. Kár, hogy nem olvassák a valóban baloldali elemzéseket. Nyilvánvaló, hogy amíg viktor kiszolgálja a német és egyáltalán a nyugati tőkét addig senki nem tesz semmit. A demokrácia, meg a jogállam csak akkor fontos, ha ellenkezik a gazdasági érdekeikkel. Akkor bizony be is avatkoznak. Addig amíg a 2 bites magyar polgárral el lehet hitetni, hogy Soros, meg migráncs, esetleg rezsicsökkentés és nem veszik észre hogy valójában ők azok akik fizetik a "szabadságharcot" nem lesz változás. Tudod én is mélyen lenézem a magyar értelmiség nagy részét. Főleg ezért a gondolkodásért, de főleg azért mert azt hiszik magukról, hogy óriási tudás birtokában vannak. Közben meg csak papagáj módra ismétlik azt amit a nyugati média a szájukba ad. Objektivizmus, az nincs, Sajnos azt kell mondjam, hogy még a szakmájukban sem érik el a minimumot. Legalábbis akikkel én találkozom a munkám során. Te a ritka kivételek közé tartozol, bár meggyőzni nem tudlak arról, hogy nem a moszkoviták meg az oroszok az igaz ellenségek. Pont ma olvastam az egyik "elemző" blogban, hogy az USA figyelmezteti viktort, hogy Kína adósságcsapdába csalja az országot. Könyörgöm ők mit csináltak?? Persze a fősodor béli értelmiség rögtön felhördül és már nem is emlékszik a rendszerváltásra, amikor a mostani Ukrajnához hasonlóan amerikai tanácsadók adták a "jó" tanácsokat.
A könyvajánlót köszönöm, meg is veszem, mert érdekel. Krausz után különösen!:)

Sir Bates dö Hól 2019.04.29. 19:58:11

@camilló: nem igazán, mivel én nem vagyok moszkovita, de eddig sem állítottam, hogy a saját szempontunkból nem helyesen cselekednek, de én nem akarok élni egy moszkovita birodalmi mentalitással rendelkező államalakulatban. jeleztem azt is, hogy egy demokratikus oora mindenkinek nagy szüksége lenne, aki szabad és szolidáris, igazságos világban akar élni. s mivel jeleztem, hogy fro ugyan jó hely, de a látszólagos szabadság és egyenlőség felszíne alatt a kizsákmányoló tőke kőkemény diktatúrája van, így nem érzem érintettnek magam a moi értelmiséget ostorozó kritikádban. s eddig sem voltam russzofób;-)...

Európai téridő 2019.05.01. 09:09:49

@Tényelek: Na ugye, hogy ugye? Eljöhet az ideje, amikor "magasabb szinten" is megkapják a franciák ezt a lepcses pofájukba.

Európai téridő 2019.05.01. 09:15:30

@Sir Bates dö Hól: Az oroszok a győztes Nagy Honvédő Háború következményeként forrtak össze erős nemzetté. A Birodalomnak számolnia kell ezzel, nem játszat mindig ellene. Ennek is szerepe volt a Szovjetunió szétesésében. Szerintem Putyin is felismerte ezt. Ami az ukrán-orosz viszályt illeti: Sztálin, aki elrendelte az éhínséghez vezető intézkedéseket, grúz volt, nem orosz. Hogy még mit tehetnek az oroszok, hogy "kiengeszteljék" Ukrajnát, arról a jelenlegi tényállások láttán lövésem sincs. De ez nem is az én dolgom.

Sir Bates dö Hól 2019.05.01. 12:26:23

@Európai téridő: ott szerintem nem oroszok forrtak össze, hanem a szovjetunió népessége. s nem gondolom azt, hogy a jelenlegi oroszoknak kellene kiengesztelni a jelenlegi ukránokat, jó lenne, ha elfelejtenénk a régmúltra hivatkozni a jelen és a jövő kérdéseinek megoldásakor. ok, volt trianon. most ennek mi köze van már a jövőhöz?

2019.05.02. 18:25:08

@Sir Bates dö Hól: ".. jó lenne, ha elfelejtenénk a régmúltra hivatkozni a jelen és a jövő kérdéseinek megoldásakor. ok, volt trianon. most ennek mi köze van már a jövőhöz? "
Játsszunk el a gondolattal, hogy mi lett volna, ha ezt a felfogást már régebben is gyakorolták volna.
Trianon 100 éve csonkította meg Magyarországot, a törökök "150 évig" /Valójában a Bánát visszafoglalásáig, majdnem 200 év!/ tartották megszállva a Magyar Királyság nagyobbik részét. Ha elődeink 100 év után azt mondták volna, hogy már semmi értelme rágódni a múlton, el kell azt fogadni, akkor most Nagykanizsa, Pápa, Győr, Nyitra, Léva, Losonc, Eger, Debrecen, Gyula vonalától délre minden magyar település Törökország része lenne. Miért lenne nekünk az jó, Ha Erdogan igazgatná az országot? Az tény, hogy lenne előnye is, a közlekedés egyszerűbb lenne, mert az iszlám országok közül hiába az egyik legliberálisabb /Hű de hülyén néz ki így leírva, pedig így van!/, de a nők nem igazán vezethetnek szóval a városaink, országútjaink elég szellősek lennének, az egyetemeken se lenne akkora túljelentkezés, no meg visszabeszélés sem otthon :-).
De az elődeink szerencsére nem adták fel, bár ez a konokság közép-európai sajátosság lehet, mert a lengyeleknek több, mint 170 évig országuk sem, volt még sem mondták, hogy oké az már régen volt, akkor innentől mi majd oroszok, németek meg osztrákok leszünk, ha már így hozta a sors.
Aki nem ismeri a történelmet és azt a tudást nem alkalmazza a mindennapjaiban egyénként és közösségként, az halálra van ítélve, .... és ezt a történelem már számtalanszor bebizonyította, nem érdemes kipróbálni, hátha pont mi fogjuk megúszni!
süti beállítások módosítása