B1 blogcsalád



FAZ: Seehofer hibázott, amikor Orbán kedvében akart járni

Nemzetközi sajtószemle

2019. április 23. - Szelestey

seeor.jpg

  • Kívülről is látszik, hogy egyre öregebbek a Fidesz hívei, a fiatalok inkább más pártokra voksolnak.
  • Zelenszkij a sötét ló, mert amit idáig produkált az példátlan, csak az a kérdés mi jön ezután? 
  • A nemrégiben küldött levélbomba után kiderült: egy szélsőjobbos amerikai félkatonai szervezet  embereket képzett ki, hogy hogy Obama és Hillary Clinton mellett eltegye láb alól Soros Györgyöt is.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Nincs jó véleménnyel a konzervatív lap a német belügyminiszterről, amiért az ismét védelmébe vette Orbán Viktort. A kommentár emlékeztet arra, hogy Seehofer pár napja kijelentette: a politikusok időnként elragadtatják magukat. A gond csak ott van, hogy a politikus a magyar kormányfőt próbálta fedezni ily módon. Tehát az illiberális demokrácia megalkotóját, akinek a miniszter szerint továbbra is az igazi demokraták között a helye. Azt most hagyjuk, hogy a magyar vezető mennyire törekszik erre. Viszont olyasvalakiről van szó, aki oly mértékben aláásta a jogállamot, hogy abból már a Néppártnak is elege lett. Nos éppen ezzel az Orbánnal szemben ennyire engedékeny Seehofer. Weber, az EPP bizottsági elnökjelöltje szintén ellenzi, hogy Orbán kitegyék a pártcsaládból, de hogy mit gondol a budapesti „barátról”, az egyértelmű. Viszont párttársa megint csak elmulasztotta az alkalmat ez ügyben.

Die Welt

die_welt.jpg

Az a baj a jobboldali populistákkal, hogy öregszenek, azaz ugyanazzal a gonddal szembesülnek, mint egykor a baloldal: egyre kevésbé képesek megnyerni a fiatal választókat. Vonatkozik ez a Fideszre, amely szintén vénül, valamint az Osztrák Szabadságpártra és a szintén brancsbeli Svájci Néppártra (SVP) is. A szerző, aki korábban Budapesten volt tudósító, természetesnek nevezi, hogy elsősorban az idősebbek hallják szívesen az ígéretet, miszerint megvédik őket a külföldi inváziótól és Brüsszel gyámkodásától. De a fiatalabbak inkább másra szavaznak. Az SVP volt az első jobboldali-populista tömörülés Európában, amely az idegenellenes politika jóvoltából szinte a semmiből az ország legjelentősebb pártja lett.

Az FPÖ vezetői 50 körüliek, egész életüket a politikában töltötték és a jó bejáratott utakat használják. Azaz semmi újat nem lehet hallani tőlük, csak azt, hogy új menekülthullám fenyeget és az iszlám Európát veszélyezteti. Az utánpótlást az Identitárius mozgalom szállította számukra, de amióta kiderült, hogy a christchurchi merénylő pénzt adott a szélsőjobbos szervezet vezérének, azóta az anyapárt kénytelen elhatárolódni ettől a kapcsolattól. A mérsékelt ifjúság viszont nem kér Haider utódaiból.

Ugyanilyen okokból hosszú távon bukásra van kárhoztatva az európai jobboldali populisták nagy példaképe, a Fidesz is. Orbán a rendszerváltás tájékán karcsú és hajlékony forradalmárként indult, mára elhízott és abszolút hatalmából csupán néhány, hasonló korú kegyencnek juttat bizonyos részt. Újoncok számára nála nincsen hely. A miniszterek és pártfunkcionáriusok idővel elszürkülnek és megkövesednek a pártban, éppen úgy,  mint egykor a kommunista párt apparátcsikjai.

És a pártszerkezet egy nap annyira elkorhad, hogy csupán egy fiatal forradalmár kell, aki kívülről egy remek beszéddel összedönt mindent. De addig még sok idő telhet el. A folyamat egyelőre csak kis léptekkel halad, bár lehet, hogy a választási eredmények a vártnál gyengébbek lesznek az érintett erők számára. Ám ha utóbbiak nem reagálnak az apró jelekre, akkor lehet, hogy megbüntetik őket, ahogyan az a szociáldemokratákkal történt, amiért nem reagáltak a migrációra. Csakhogy a jobboldali populisták épp olyan nehezen módosítják az irányt, mint egykor a baloldal.

Politico

politico_1.jpg

Az uniót veszély fenyegeti kívülről és belülről egyaránt, ám az EU-nak mégis kettős a viszonya az alapvető értékekhez. Erre figyelmeztet a Brit Külpolitikai Intézet, a Chatham House egyik kutatója.  Az elemzés kiemeli, hogy a szervezet – sok más nemzetközi képződménytől eltérően - nem egyszerűen a saját érdekeit követi, hanem irányadó erőnek számít, amely jobbá akarja tenni a világot. Csakhogy amint bárki meg akarja határozni az „európai értékeket”, azonnal előjönnek a különbségek, egyrészt a tagállamok, másrészt a kontinens és világ többi része között.  Az nagyon fontos, hogy a tagországok ne csupán hirdessék a közös normákat, hanem kövessék is azokat. Ám ott már gondok mutatkoznak, hogy a 28-ak mennyire segítik elő ezeknek az értékeknek az érvényesülését saját határaikon túl. Hiszen tekintélyelvű rezsimekkel kötnek megállapodásokat, nem biztonságos országokba küldenek vissza menekülteket, vagy csak hagyják, hogy azok meghaljanak a Földközi-tengeren.

Az biztos, hogy a jogállamot lehet a leginkább európai értéknek minősíteni. Ugyanakkor az EU csak nagyon keveset tesz, hogy fenntartsa a jog uralmát a területén kívül. Ezen túlmenően Brüsszel az európai értékekre hivatkozott, amikor kemény lépéseket tett Magyarország és Lengyelország ellen a jog megsértése miatt. Ám a szervezet korábban ugyanezt hozta fel indokként, hogy kikényszerítse a költségvetési szabályok betartását az euroövezetben, illetve a kvótákat, ám ily módon lejáratta a hivatkozási alapot.

És az is látszik, hogy itt nem Európa, hanem Németország ragaszkodik az elvekhez, ami azért gond, mert egy sor esetben a szabályokat azért utasítják el bizonyos kormányok, mert úgy látják, hogy azok mögött Berlin van, és azok aláássák a szuverenitásukat. Azaz a jogállam épp annyira megosztja az európaiakat, mint amennyire egyesíti őket.

Independent

independent.jpg

Zelenszkij sikere csavart jelent az újkori populizmusban. Része annak a hullámnak, amelynek révén olyan populista vezetők kerültek hatalomra, akiknek semmiféle, vagy csupán minimális politikai tapasztalatuk van. Az új ukrán elnök ugyan óvakodott egyértelmű ígéreteket tenni, de úgy állította be magát, mint aki szembe akar szállni a korrupcióval, továbbá igencsak szeretné emelni a nép életszínvonalát. Esete mégis különleges az olyanok sorában, mint Trump, Bolsonaro vagy Orbán. Talán leginkább az olasz 5 Csillag Mozgalom vezéréhez, a szintén kabarettista Grillóhoz lehetne hasonlítani. Nem jobboldali, de a másik oldalhoz is csak nehezen lehetne besorolni. A középen igyekszik közös nevezőt találni az ország két fele, illetve a kis- és középvállalkozók, valamint az erősen alulfinanszírozott szociális programok elszegényedett kedvezményezettjei számára. A kérdés csak az, hogy mi jön most.

Der Standard

der_standard.jpg

Teljesen nyitott, hogy mi lesz Ukrajnában Zelenszkij földrengésszerű győzelme után, miután az ukránok ismét csak meglepték a világot – írja Paul Lendvai. Hogy a 41 éves komikus és sikeres színházházi vállalkozó lett a befutó, az több szempontból is történelmi jelentőségű: olyasvalaki került a háborútól és a szegénységtől szenvedő ország élére, akinek a világon semmiféle kormányzati tapasztalata sincs. Ő idáig a tisztség legfiatalabb gazdája, a 73% egészen kimagasló, főleg ha azt vesszük, hogy a politikus három hete, az első fordulóban még csak 43%-ot szerzett.

Hogy mi várható tőle a Krím megszállása és a több mint 13 ezer áldozatot követelő kelet-ukrajnai harcok után? Nos, nem véletlen, hogy erre a gondolatra jó pár értelmiséginek égnek áll a haja. Ráadásul Zelenszkijről az a hír járja, hogy szoros kapcsolat fűzi a 3 éve Izraelben élőn kőgazdag oligarchához, Kolomojszkijhoz. Utóbbi tévéje sugározta azt sorozatot, amelyben a színész elnököt alakított. A pénzember vissza akarja csinálni korábbi bankjának államosítását. A választás elsöprő véleményt mondott a Porosenko alatt grasszáló korrupcióról. Ami a jövőt illeti, aligha módosul a nyugatbarát politika és az ország megvédésének szándéka. Viszont az rajzolódik ki, hogy új hatalmi egyensúly alakul ki a szálakat mozgató pénzemberek között. A labilis rendszer ugyan nem szavatolja a jogállamot, ám mégis nagyságrenddel különb a Putyin-rezsimnél, vagy Orbán egyeduralmánál. De ezen túlmenően minden lehetséges.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A román kormány új igazságügyi minisztert akar kinevezni, hogy meggyorsítsa a jogállam bedarálását, de a köztársasági elnök mindenáron próbálja megakadályozni a lépést. A tárca jelenlegi gazdájával az a baj, hogy már nem bízik benne a kormány mindenható ura, a szociáldemokraták vezére. Pedig a miniszternek kulcsszerepe volt abban, hogy felmentsék a korrupciós ügyekben igen hatékonyan működő ügyészség vezetőjét, majd szintén ő vezette a kampányt, nehogy Kodruta-Kövesiből az új Európai Ügyészség elnöke legyen. Csakhogy a jelek szerint Dragnea számára nem volt elég gyors a tempó. Azon kívül az is kiélezhette a viszonyt, hogy a jogtudós Toader nem volt hajlandó egy sor törvénymódosítást rendelet formájában életbe léptetni. Itt pont azokról a változtatásokról van szó, amelyek célja, hogy felmentsék a korrupcióval vádolt politikusokat.

Ezek után a Szociáldemokrata Párt vezetése túlnyomó többséggel megvonta a bizalmat az igazságügyek felelősétől. A kiszemelt utód Dragnea elkötelezett híve, régi pártkatona. Nemigen vannak gátlásai, hogy gyorsított eljárásban vigye keresztül a már említett „reformokat”.  Johannis államfő csupán késleltetni tudja a személycserét, meggátolni nem. Mindenesetre az elnök az EP-választás napjára népszavazást hirdetett meg, hogy meggátolja az amnesztiát korrupciós ügyekben, illetve hogy a kormány ne verhesse keresztül rendeleti úton a tervezett változtatásokat. Ahogy ő fogalmazott: hogy véget vessenek a PSD politikai huliganizmusának. Bár csupán véleménynyilvánító közjogi aktusról van szó, a szociáldemokraták igyekeznek megfúrni a kezdeményezést.  

Yahoo/Independent

yah.png

Az FBI azzal vádolja egy félkatonai csoport vezetőjét, hogy az meg akarta öletni Obamát, Hillary Clintont és Soros Györgyöt. A 69 éves férfit, akinek osztagai fegyverrel vettek őrizetbe papír nélkül érkező családokat a déli határtérségben, hivatalosan azzal az indokkal tartóztatták le, hogy engedély nélkül tartott fegyvert, miután ilyen indokkal egyszer már elítélték.  Ám a vádhatóság szerint nem olyan régen tanúk előtt kijelentette, hogy embereket képez ki, mert végezni akar a demokraták három vezető személyiségével.

Az „Egyesült Alkotmányos Hazafiak” elnevezésű milícia csak a múlt hét végén mintegy 200 embert tartóztatott fel, amikor azok menedéket keresve Mexikó felől átlépték a határt. Az eltelt két hónapban pedig összesen 5600 migránst állított meg, noha emberi jogi szervezetek szerint nincsen joga hozzá. Annál is inkább, mert az érintettek közül nagyon sokan olyan államokból menekültek el, ahol dúl az erőszak.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Sok pénzt hoznak a magyar hévizek és segítségükkel még több turistát akar a kormány az országba csábítani. Az illetékes budapesti vállalat 10 éve még veszteségesen működött, ám mára fordult a kocka, amiben szerepet játszott a fürdők egész éves nyitva tartása, valamint a sok-sok esemény, buli, amelyet gyakran éjszakánként tartanak. Az alkalmazottak száma ugyan 750-ről 1100-ra nőtt, de a dolgozók java részét kicserélték és ők már tudják, hogy a bevétel növeléséhez a vendégek kedvében kell járni. Azon kívül kiirtották a korrupciót. Ily módon 8 év alatt csaknem megháromszorozódott a bevétel. A gyógyfürdők jövedelme és a látogatók száma az egész országban emelkedik, bár az is igaz, hogy jelentős az állami támogatás összege.

A külföldi vendégek aránya 13%, de őket kulcsfontosságúnak tekintik a 18 ezer embert foglalkoztató ágazat számára. Az idegen turisták több mint fele elmegy valamelyik termálfürdőbe. Orbán Viktor alapvető szerepet szán az idegenforgalomnak, azt tervezi, hogy az 2030-ra a GDP 16 %-át termeli meg, szemben a mostani 10 %-kal.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6514781112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemkilovetok iszlamizalni akarjak magyarorszagot 2019.04.23. 06:29:43

"Kívülről is látszik, hogy egyre öregebbek a Fidesz hívei, a fiatalok inkább más pártokra voksolnak"

Sajnos csak a DK-s szavazok fiatalodnak.

Greccsi Zsot 2019.04.23. 06:41:26

"A külföldi vendégek aránya 13 %, "

Ezek kivétel nélkül katasztrofa turisták, a holokausztot jöttek megnézni.

csüngőhasú norvégbáró 2019.04.23. 06:56:03

@szemkilovetok iszlamizalni akarjak magyarorszagot:

"Sajnos csak a DK-s szavazok fiatalodnak. "

és minden DK szavazó újabb stadiont akar, mint pl. a csuti főstróman staddioncziggány.

elios? lölő a héten mennyit lopott vajh?

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.23. 07:00:55

@csüngőhasú norvégbáró: a DK-s szavazók nem staddionokat akarnak, hanem Ferit, de sajnos ez lényegesen rosszabb, mint bármennyi staddion.

Feri idejêben rakétaként lőtt ki a GDP-arányos államadósság (màr a válság előtt is), saját bevallása szerint is hazudtak éjjel-nappal az államháztartás gazdálkodásáról, és trükkök százaival próbálták kikozmetikázni a valós képet.

Abból a pénzből, amit azóta Feri miatt kamatként kifizetett az államkincstár, kijött volna jó pár staddion és kórház, de az ügyesebb ballibsik akár lélegeztetőgépre is átszámíthatják.

csüngőhasú norvégbáró 2019.04.23. 07:18:08

@Kigyozo kigyok:

stadionra most is van pénz, és ne ferire mutogass, mennyit lop naponta a csutti cziggányod, a strómanjain át?

miért hirdet közpénzen, és uszít, félemlít a migráncsokkal?

a csutti cziggányod kizsarolta a nyugdíjpénzt (3000 milliárd) azóta ömlik az országba az EU s pénz, amit a lölő haverjával és a többi gazemberrel zsákol, de eszetlenül

ki a faszt érdekel már feri, mikor van egy főstróman staddioncziggányunk akit ez EU tól kezdve kb. mindenki rühell??

András L 2019.04.23. 07:31:29

@csüngőhasú norvégbáró: Sajnos, az EU most sem rühelli eléggé, mert akkor nem csak felfüggeszti, hanem ki is pakolja!

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.23. 07:31:38

@csüngőhasú norvégbáró: "ne ferire mutogass"

Miért nem a 2002-2010 közötti kormány alatt nőtt a GDP-arányos államadósság szintje, egy mérsékelt, a maastrichti államadósság-kritériumot is kielégítő szintről 80%-ra?

Igen vagy nem?

Azóta is fizethetjük ennek az adósságnak a kamatait, ami – különösen magas kamatok idején – teher az államháztartás és így az adófizető polgárok számára is.

Igen vagy nem?

A staddionokban legalább tarthatsz koncertet vagy játszhatsz focimeccset, ellenben az örökül maradt adóssággal nem lehet mást tenni, csak fizetni, mint a katonatiszt?

Igen vagy nem?

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.23. 07:33:59

@csüngőhasú norvégbáró: Ja és:
"ki a faszt érdekel már feri"

Hát ecsém, te írtál a DK-s szavazókról ("minden DK szavazó újabb stadiont akar"), a DK meg Feri pártja, szóval te mentél házhoz a lókukiért?

Toportyán Zsóti 2019.04.23. 08:02:36

@Kigyozo kigyok: Csak 1 illibsi szellemi rokkant varja a világválságot a böszmécske nyakába.400 túlórádat letudtad már trollocska?Hányadik nicked ez az idén?

Toportyán Zsóti 2019.04.23. 08:05:17

@szemkilovetok iszlamizalni akarjak magyarorszagot: Nicked mutassa szellemi rokkant vagy,csak 1 hülye migráncsozik a füle mögött 10000 szám baksisért betelepített iszlám bűnözőkkel kgb ügynökökkel.

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.23. 08:25:09

@Toportyán Zsóti: "Csak 1 illibsi szellemi rokkant varja a világválságot a böszmécske nyakába"

Nem a világválságot varrom a nyakába, hanem azt, amit a világválság előtt csinált.

Nem mellesleg ezért is vártuk letolt gatyával a válságot, emlékeztetnélek, hogy az őszödi beszéd, amiben az "éjjel-nappal hazudtunk" és az államháztartás hiányát, államadósságot kozmetikázó "trükkök százai" szerepelt, 2006-ban látott napvilágot.

Magyarország GDP-arányos államadóssága, a maastrichti mutató szerint (százalék):
2001: 51,4
2002: 54,6
2003: 57,1
2004: 58,0
2005: 60,0
2006: 64,1
2007: 65,0
2008: 71,0
2009: 77,2
2010: 79,7
www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdde410.html

Emlékeztetőül, az indikátor ideális értékét a maastrichti szerződés 60% alatt határozza meg (efelett folyamatos csökkentést ír elő), amit az I. Orbán-kormány idején még bőven teljesítettünk, de már a válság előtt túlléptünk, minden évben nőtt a mutató értéke, és minden évben túlzottdeficit-eljárás alatt voltunk (megsértve a stabilitási és növekedési egyezményt), ez alól csak a II. Orbán-kormány alatt kerültünk ki.

"400 túlórádat letudtad már trollocska?"

Természetesen nem túlórázom heti 400 órát, ahogy a magyar dolgozók 80%-a szintén nem; a többiek meg ennyit túlóráztak már a Mt. módosítás előtt is.

Ez a ballib hazugságkampány is kifulladt már jóval az EP-választás előtt, de te ettől még nyugodtan ütögetheted a döglött lovat. 23 millió románt nem akarod elővenni?

rasztaszív 2019.04.23. 08:41:10

@Kigyozo kigyok: azért pár apró részletet mintha kihagytál volna.
a fasiszták '98-'02 között lényegében minden komoly fejlesztést leállítottak,és a következő kormányokra toltak.ez valóban csökkentette az államadósságot - csak éppen a jövőt kezdtük felélni vele.
a szocik ezeket az elmaradásokat pótolva építkeztek,ami persze növelte az adósságot - de az ekkor kiépült infrastruktúrát máig használjuk,pénzt hoz,nem úgy,mint a stadionok.

Cycmen 2019.04.23. 09:17:06

Kívülről is látszik, hogy egyre öregebbek a Fidesz hívei, a fiatalok inkább más pártokra voksolnak.....................................

Hűha, már megint egy új szempont ami alapján küszöbön áll Orbán bukása!
Holnap még kimutatjátok valamelyik samesz közvéleménykutatótokkal hogy győzni fogtok tutira, aztán holnapután megint lehet összeadni hogy hányan nem Orbánra szavaztak, hangulatjavító mentálhigiénés szempontok miatt! :DDDDDDDDD

Cycmen 2019.04.23. 09:40:37

@rasztaszív: Kihagytad a szokásos egyházgyalázást! Legközelebb jobban figyelj!

rasztaszív 2019.04.23. 09:42:35

@Cycmen: nem arról volt szó.jobban figyelj.

Cycmen 2019.04.23. 09:49:43

Az FBI azzal vádolja egy félkatonai csoport vezetőjét, hogy az meg akarta öletni Obamát, Hillary Clintont és Soros Györgyöt. A 69 éves férfit, akinek osztagai fegyverrel vettek őrizetbe papír nélkül érkező családokat a déli határtérségben, hivatalosan azzal az indokkal tartóztatták le, hogy engedély nélkül tartott fegyvert, miután ilyen indokkal egyszer már elítélték. Ám a vádhatóság szerint nem olyan régen tanúk előtt kijelentette, hogy embereket képez ki, mert végezni akar a demokraták három vezető személyiségével................................................

Elszólás! Elszólás! Soros nem vezető személyiség, hanem egy öreg bácsi!
Szép ez a letartóztatási történet is, annyira tipikus, becsempészünk egy fegyvert a házába és már lehet is vinni az embert és szerzünk tanúkat is akik hallották, hogy azt mondta......

Cycmen 2019.04.23. 09:53:53

@rasztaszív: nem arról volt szó.jobban figyelj.......................

Az a te tragédiád komám, hogy én nagyon is jól figyelek! 90 százalékában a posztoknak nem szerepel az egyház ahol szóba hozod! :P

rasztaszív 2019.04.23. 09:58:43

@Cycmen: a kutyaugatás nem hallatszik a holdig.főleg az ilyen sunyi nyüszítés...:)

Oxica 2019.04.23. 11:17:38

Ugye, ugye, Seehofer elvtárs.

Hitler is mekkora nagy kibaszott demokrata volt, mert neki is Németország volt az első.

Hát így vagyunk "mimagyarok", ezzel a tolvajpárti felcsúti lótolvaj cigánnyal is.

Ez is mekkora nagy kibaszott demokrata, meg még keresztény is (csuhások,térdre,imához), meg kommunista besúgó létére harcolt a kommunisták ellen (ruszkik haza), mert neki is lápihülyemagyarország az első, igaz hogy csak a saját zsebe után.
Hát így demokrata, ez a tolvajpárti felcsúti lótolvaj cigány.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok. O1G.

Cycmen 2019.04.23. 11:26:54

@Oxica:
Hitler is mekkora nagy kibaszott demokrata volt, mert neki is Németország volt az első.---

Tehát ebből a szempontból igazi államférfi volt. Kicsit megkéstél, mert három napja volt a szülinapja, de így is szép a megemlékezés .
Több mint 70 éve halott és ti libbant barmok még mindig bent tartjátok a köztudatban, pedig azóta balos oldalon volt pár jóképességű tömeggyilkosotok, akik csak a körülményeknek köszönhetően nem futották ki annyira magukat! Na azokra hivatkozz! pedig

2019.04.23. 11:44:55

"semmi újat nem lehet hallani tőlük, csak azt, hogy új menekülthullám fenyeget és az iszlám Európát veszélyezteti" Talán azért állítanak ilyeneket, mert a tények ezt támasztják alá. A fél évszázaddal ezelőtti 50 milliós Nigériának ma már 200 millió lakosa van és trend alapján várhatóan negyedszázadon belül meg fogja haladni a lakosságszám az EU lakosságszámát. A népszaporulat elsöprő többsége az északi, iszlám tartományokban realizálódik.
A keresztény-iszlám integráció, békés egymás mellett élés legjobb példája is az ország, ugyanis az iszlám hívők által lakott területeken a saria van érvényben, oda a központi állam tisztségviselői be sem merik tenni a lábukat. Ha mégis, mint a legutóbbi elnökválasztás hivatalos megfigyelői, azokat megölik. Az ütközőzónában a Bokoharam végzi a tisztogató tevékenységet a nemzeti hadsereg csak néha mer velük szembeszállni, akkor is csak azért, hogy mutassák kifelé, ott még ők az urak.
Az iszlám ellen harcoltunk mi magyarok 460 éven át, a hódoltsági területeken bárhol leásnak egy porig rombolt falut vagy várost találnak /~800 települést irtottak ki teljesen!/ és még egyes magyarnak nevezett emberek "riogatásnak" tartják, azt az állítást, hogy az iszlám a halálunkat hozza el.

élveteg 2019.04.23. 16:55:16

"Viszont az rajzolódik ki, hogy új hatalmi egyensúly alakul ki a szálakat mozgató pénzemberek között."

Köszi a beismerést Ez legalább őszinte beszéd pontosan leírja , hogy a nevével ellentétben kinek az uralma is a demokrácia

Tangooo 2019.04.23. 18:16:45

@rasztaszív: te hol éltél 98 és 2002 között? Úgy látom Bangladesben, csak úgy tudom ott sincsenek fasiszták. Amúgy sok badarságot olvastam itt, de te mindent felülmúlóan teljesítesz e téren.

csüngőhasú norvégbáró 2019.04.23. 19:15:26

@Kigyozo kigyok:

"Nem mellesleg ezért is vártuk letolt gatyával a válságot, emlékeztetnélek, hogy az őszödi beszéd, amiben az "éjjel-nappal hazudtunk" és az államháztartás hiányát, államadósságot kozmetikázó "trükkök százai" szerepelt, 2006-ban látott napvilágot."

szép amit leirsz, de akkor kicsit nézz utána, nem nehéz, hogy a csutti főstróman stadioncziggányod és a drága falubéli lölő mennyit lopott EU pénzből, mert ügyesen szeded elő a kamu táblázatokat nyalni a

cziggányod seggét

de akkor az se essen nehezedre megkeresni, melyik fidessgeci mennyeit lopott és melyiknek nincs még kastélya.

és a főcziggányod miből gazdagodik?????

erre is találsz infót bőven te f@sszopó, akkor ne csak a táblázatokra verd, a Lendvay utcai fidesspatkányok utasításaira.

rasztaszív 2019.04.23. 19:35:11

@Tangooo: az egy dolog,hogy akkor még nem tehettek meg bármit,de az orbánod ugyanaz az ember volt,mint most : egy fasiszta féreg.

2019.04.23. 20:30:07

@Tangooo:
mert igazat mond?
mert normális?
mert nem ért egyet a tolvajokkal, a fizetett seggnyalókkal?

csüngőhasú norvégbáró 2019.04.23. 20:45:56

@Tangooo:

"nem vagy vitaképes. "

te nem vitázni vagy itt, mert nem fogadod el az érveket.

nem érdekel az öszödi b@lfasz, de a csutti főstróman staddioncziggány is mehetne a tolvaj pereputtyával együtt már, casino endy után.

ennek a nyomorul országnak lehetne végre jobb.

2019.04.23. 21:25:36

@csüngőhasú norvégbáró:
sajna ennek a nyomorult országnak ez kell, a többségnek ez a megfelelő.
soros-migráns-stadion...

A LIPSI UGAT AZ ORSZÁG HALAD 2019.04.24. 02:41:03

Mekkora szopas volt, hogy a dij atadon Soros Gyorgy veletlenul MENEKULT BIZOTTSAGNAK nevezte a Helsinki bizottsagot. Egymast kozott, nyilvan csak igy nevezik, es most elszolta magat . :))))))))))))))))))))))))))
:)))))))))))))))))))))))))))

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.24. 07:30:38

@vitéz Beverneky: "sajna ennek a nyomorult országnak ez kell, a többségnek ez a megfelelő.
soros-migráns-stadion"

Köszi, de Sorosból és a migrikből nem kérünk.

Ami meg a stadiokat illeti, függetlenül attól, hogy jelenleg kihasználják-e vagy sem, ez alaposan túl van fújva, a teljes költség etéshez mérve egy-két sportlétesítmény ide vagy oda nem sokat számít.

(Ez annak fáj, aki nem szereti a focit, de pl. én sem szeretem a néptáncot, de mégse pampogok, ha évente egy-két táncházat vagy műv. házat felújítanak.)

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.24. 07:33:19

@csüngőhasú norvégbáró: "te nem vitázni vagy itt, mert nem fogadod el az érveket."

A vita nem azt jelenti, hogy a vitapartner minden idióta állítását el kéne fogadni, pláne, ha alaptalanok.

Külön vicces, hogy te beszélsz itt érvekről, akinek a teljes "érvkészlete" a primitív "ciggány, lölő lop, staddion" címkézésre alapul.

2019.04.24. 07:38:35

@Kigyozo kigyok: akkor meg ne rinyálj,
ki van rlégítve a sekélyes lelkivilágotok és örüljetek.
van reggeltől estig sorosozás, migránsozás, ülhetsz astadionodban és szotyithatsz meg szétverheted a várost,ha győz- veszít a csapat.

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.24. 07:46:49

@rasztaszív:
"a fasiszták '98-'02 között lényegében minden komoly fejlesztést leállítottak,és a következő kormányokra toltak.ez valóban csökkentette az államadósságot - csak éppen a jövőt kezdtük felélni vele.
a szocik ezeket az elmaradásokat pótolva építkeztek,ami persze növelte az adósságot - de az ekkor kiépült infrastruktúrát máig használjuk,pénzt hoz."

Ez egyrészt baromság (kezdve a fasisztázással; akkoriban max. a MIÉP volt talán kicsit fasiszta), másrészt az "infrastruktúrát", az autópályákat a szocik is vagy EU-pénzből építették (amiből az I. Orbán kormánynak előcsatlakozási alap formájában morzsák jutottak), vagy PPP-konstrukció keretében, azaz valójában irreálisan drága hitelből amit a mai napig törleszthetünk; és ez a törlesztés meghaladja az összes többi pálya üzemeltetési költségeit. Azaz, az államnak ez nem pénzt hoz, hanem pénzt visz, jó sokat.

Az egészet csak azért csinálták így, mert így remélték megúszni, hogy ezt az Eurostat beleszámítsa az államháztartás adósságaiba.

"Jelenleg [ti. 2005-ben] mintegy 3.5 milliárd euró, csaknem 900 milliárd forint értékben folynak, illetve állnak előkészület alatt az állam és a magánszféra együttműködését jelentő ún. PPP-projektek, amelyek az állam infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatos kiadásainak jelentős részét 15-30 évre terítik szét"
m.portfolio.hu/gazdasag/900-milliard-forint-15-30-evre-elosztva-ez-a-ppp.60602.html

Ráadásul az M6-os teljesen kihasználatlan, kihasználhatatlan, teljesen felesleges volt megépíteni.

"Megtette hatását az olcsóbb üzemanyag, a mind több használtan behozott autó és a reáljövedelem-emelkedés: tavaly többet használták autóikat a magyarok, főként az autópályák forgalma nőtt. Az évente egy vagyonba kerülő M6-oson így is csak lézengenek az autók, pláne a Budapesttől legtávolabbi szakaszokon."
www.napi.hu/magyar_gazdasag/ez_az_a_magyar_autopalya_amit_kar_volt_megepiteni.602733.html

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.24. 07:48:15

@vitéz Beverneky: "ne rinyálj"

Rinyálni ti rinyáltok itt egyfolytában. Persze lesz is rá okotok, mert május 26-án megint elkenjük a szátok.

2019.04.24. 08:33:50

@Kigyozo kigyok:
ez amolyan igazi ostoba focidrukker röfögés volt tőled, gratulálok, hozod magad.
az meg ki a faszt érdekel, hogy mi lesz 26.- án rajtatok kívül?
ülj be egy stadionba és nézd kivetítőn, a tescos napóleonod győzelmét és verd a faszod rá, a mi adónkból!

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.24. 08:39:24

@vitéz Beverneky:
"az meg ki a faszt érdekel, hogy mi lesz 26.- án rajtatok kívül?"

Gondolom mindazokat a pártokat, akik indulnak a választásokon, és ezek támogatóit, szavazóit?

Azaz a teljes választókorú népesség jelentős részét.

"ülj be egy stadionba és nézd kivetítőn, a tescos napóleonod győzelmét és verd a faszod rá, a mi adónkból!"

Kôsz, de inkább az eredményváróra megyek ki. A recskázást meg meghagyom neked, hátha a lécet enyhén megrezegtetve bejut a kedvenc Klárikátok is.

Cycmen 2019.04.24. 08:45:57

@vitéz Beverneky: ez amolyan igazi ostoba focidrukker röfögés volt tőled, gratulálok, hozod magad..........................

Hűha de jó hasonlat, csak az a baj, hogy inkább tirátok illik! Drukkoltak a teljesítménynélküli tök szar csapatnak elvtelenül, szidjátok a másik csapatot, anyázzátok az ellenfél szurkolóit, óbégattok mint a részeg kanászok! A csapatotok megint kieső helyen van! :D

2019.04.24. 08:46:49

@Kigyozo kigyok:
ja és vigyél magaddal még egy embert, ha lehet lengyelt!
és rinyáljál, ha behozzák a lengyel tojást, tejterméket, élelmiszert, hogy tönkreteszi a magyar őstermelőket!

2019.04.24. 08:49:01

@Cycmen:
ki...
...kérdezett?

rasztaszív 2019.04.24. 14:27:59

@Kigyozo kigyok: na mi van,előkerült az idevágó brossúra a fiók mélyéről...?:)

írtam már : az orbánod ugyanaz a fasiszta patkány volt már akkor is,amikor még nem tehettek meg bármit.
a ppp konstrukcióban épült autópályák is pénzt hoznak,még ha többe is kerültek.a stadionok pedig nem fognak.
a fasiszták a 2002-es átadásra egy rakás költséget kiszerveztek a költségvetésből,a szociknak meg végül be kellett számítani,amivel bepróbálkoztak,nem hagyta az eu,jórészt ebből lett a legnagyobb hiányunk.
ha van egy autópálya,ami kihasználatlan,akkor azt a régiót nem is kell fejleszteni?nekik nem jár?fideszes logika?:)

2019.04.24. 15:24:22

"Bruttó 2,4 milliót keres az MTVA hírhamisító vezére
Emelték a fizetését. Papp Dániel évi akár 12 milliós prémiumra is jogosult lehet."

hajrá magyarország,
hajrá magyarok!

migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs
migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs
migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs
migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs,soros,migráncs

2019.04.24. 15:38:12

ennyiért én betanítanék három papagájt, három műszakban + 400 túlórában elmondatnám velük a fenti szöveget és ennyikehhh...

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.24. 16:43:32

@rasztaszív:
"orbánod ugyanaz a fasiszta patkány volt már akkor is"

Ja, és ezt már akkor sem tudtad érdemben semmivel alátámasztani, amikor először írtad. Attól, hogy te valakit fasisztának bélyegzel, még nem lesz az. (Örülj neki, te nagyon nem járnál jól, ha itt fasiszta rendszer lenne.)

"a ppp konstrukcióban épült autópályák is pénzt hoznak"

Mégis mibűl hozna? Pláne, ha nincs az autópályát kihasználó forgalom se? Azt ellenben pontosan lehet tudni, hogy mennyibe kerül, a PPP-s autópályák fizetendő díjaira többet költenek, mint a többi autópálya, autóút stb. üzemeltetésére összesen.

"amivel bepróbálkoztak,nem hagyta az eu"

Sok mindennel próbálkoztak a szocik ("trükkök százai", ugye); ebből nagyon sok mindent nem hagyott az EU (Eurostat), de erről se a "fasiszták" tehetnek. Mindenesetre túlzott államháztartási hiány és államadósság-növekedés sem csak 2002-ben volt, hanem a ballib kormány regnálása alatt folyamatosan.

"ha van egy autópálya,ami kihasználatlan,akkor azt a régiót nem is kell fejleszteni?nekik nem jár?fideszes logika?:)"

Mondtam én olyat, hogy nem lehet fejleszteni? A fenéket!

Ellenben sokkal inkább olyan fejlesztésekre van szükség, ami valóban értéket teremt, és egy kihasználatlan autópálya nyilván nem ilyen. Hogy mást ne mondjak, az EU stratégiai programjai infrastrukturális fejlesztések terén ma már pl. egyre inkább a 21. század "autópályáit", az információs szupersztrádák fejlesztését (l. Gigabit Society [EU], Digitális Jólét Program – Szupergyors Internet Program; Digitális Jólét Wifi [HU]) preferálják.

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.24. 16:49:46

@vitéz Beverneky: "három műszakban + 400 túlórában elmondatnám velük a fenti szöveget és ennyikehhh"

Mondasd. Ehhez képest a Fidesznek és a kormánynak szerencsére szofisztikáltabb a programja, mondanivalója Európáról.

"rinyáljál, ha behozzák a lengyel tojást, tejterméket, élelmiszert, hogy tönkreteszi a magyar őstermelőket!"

Rinyáljon a franc. Az EU-ban Közös Agrárpolitika, ennek részeként agrár közös piac működik, lehetetlen meggátolni, hogy ne csak magyar élelmiszer legyen a boltokban. Amit ezen a téren (a magyar termékek promóciója, a kiskereskedelemben a helyzetbe hozásuk) meg lehet tenni, azt a kormány megteszi.

rasztaszív 2019.04.24. 16:54:43

@Kigyozo kigyok: minden tény azt támasztja alá,hogy az orbánod egy fasiszta patkány.készülj inkább te is,hogy lassan majd át kell fordulni a konok tagadásból a nagy büszke beleállásba...:)

"Mégis mibűl hozna? "
pl.települ mellé egy autógyár?

és ahová még nem települt,azok is meg kell kapják az esélyt.
még akkor is,ha esetleg nem fideszesek,"csak" magyarok.

Cycmen 2019.04.24. 18:26:25

@vitéz Beverneky: ki...
...kérdezett?..............................

Lyóvanna! Csak olyan bánatos egyharmados pofád volt, azért hittem hogy akarsz valamit! :D

2019.04.24. 18:46:25

@Cycmen:
semmi bajom a melegekkel de nem leszek a tied, hiába hízelegsz.

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.25. 00:08:01

@rasztaszív: "minden tény azt támasztja alá,hogy az orbánod egy fasiszta patkány"

Aha, és ezen fasiszta mivoltát alátámasztó "tények" közül neked eddig pontosan nullát sikerükt itt elővezetned... De címkézni azt nagyon tudsz, csak kár, hogy érveid nincsenek hozzá. (A patkányozással meg csak saját magad minősíted.)

"pl.települ mellé egy autógyár?"

Aha, persze, bármelyik faluba bármelyik pillanatban betelepülhet egy autógyár, ha van a közelében autógyár.

Holnap avatják a Tesla-gyárat Mohácson, felkészül: Adony és Iváncsa?

"ahová még nem települt,azok is meg kell kapják az esélyt"

Meg kell kapják az esélyt, de nem arra, hogy méregdrágán, csak a magánszereplőknek jó PPP-konstrukció keretében épült autópályán rendezhessenek gyorsulási versenyt, mert forgalom az úgysincs.

Ha ki is épült volna a határig az autópálya, akkor sem tudnák kihasználni, ezt sem a horvát-magyar teher-, sem a személyforgalom volumene nem indokolja. Ez így csak egy pár drága betoncsík.

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.25. 00:09:19

*Bármelyik faluba bármelyik pillanatban betelepülhet egy autógyár, ha van a közelében autópálya.

rasztaszív 2019.04.25. 02:22:27

@Kigyozo kigyok: fütyike,ezen nincs mit bizonygatni.bárhol megnézel egy meghatározást,és szinte szóról szóra igaz az orbánodra.de szólj,ha találsz egy olyan fasizmus meghatározást,amelyik nem passzol rá!:)

rasztaszív 2019.04.25. 02:24:44

@Kigyozo kigyok: amúgy meg igen,képzeld,a dolog úgy működik,hogy ha kiépül az úthálózat,az befektetéseket vonz.
a stadion meg nem úgy működik.

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.25. 06:51:11

@rasztaszív: "ha kiépül az úthálózat,az befektetéseket vonz."

OK, akkor milyen autógyárak is épültek ki az M6-os mentén eddig? Legalább egyet mondj, légy szíves!

Vagy legalàbb arról regélj, hogy milyen adatokból látni Tolna, Baranya hihetetlen fellendülését az autópálya kiépülése óta.

"bárhol megnézel egy meghatározást,és szinte szóról szóra igaz az orbánodra"

Aha, szóval nincsenek érdemi érveid; mondjuk rögtön sejtettem.

rasztaszív 2019.04.25. 13:50:34

@Kigyozo kigyok: autópályák mellett épültek autógyárak,stadionok mellett meg nem.az pedig,hogy tudsz egy olyat,ahol még nem épült,nem azt jelenti,hogy nincs is rá szükség.

arra sincsenek érdemi érveim,hogy süt a nap - amiről bárki saját maga meggyőződhet,ott nincs szükség bizonygatásra.még akkor sem,ha egy agymosott féreg inkább nem hajlandó látni ,mi van az orra előtt:)

Szergej Szergejevics Szergejev 2019.04.25. 15:25:52

@rasztaszív: "autópályák mellett épültek autógyárak"

Azok sem maguktól. Ez általában komoly lobbizást és anyagi befektetést (l. állami támogatás) igényel a központi kormányzattól és a helyi önkormányzatoktól is.

A telephelyválasztásnál az autópálya csak egy a szempontok közül; ha van ugyan autópálya, de más alapvető feltételek hiányoznak (pl. nem áll rendelkezésre megfelelő számban, képzettséggel munkaerő; nem elég jó a közmű-infrastruktúra, nem éri el optikai gerinchálózat a települést stb.), akkor sose települ oda autógyár, de akár még egy konzervgyár se.

"nem azt jelenti,hogy nincs is rá szükség."

Ha nem tudják kihasználni, csak lézengenek rajta a gépjárművek, akkor de, azt jelenti. Nem térül meg (nincs miből megtérüljön), bőven elég lett volna a műszaki szempontból kevésbé igényes autóút is autópálya helyett.

"amiről bárki saját maga meggyőződhet, ott nincs szükség bizonygatásra"

Persze, azt, hogy 1+1=2, nem kell bizonyítani (de ha akarnánk, nagyon könnyű lenne bizonyítani). De az, hogy Orbán fasiszta, távolról sem ilyen egyértelmű, sokkal több minden szól ellene, mint mellette.

1. Orbán nem tartja magát fasisztának
2. Izrael miniszterelnöke, Bibi Netanjáhu sem tartja őt annak.
3. Az Egységes Magyar Izraelita Hitközség vezetője, Köves Slomó sem tartja fasisztának.

Ezek után Orbán fasizmusát nem tekinthetjük távolról sem tekinthetjük bizonyítást nem igénylő, triviális tényeknek.

rasztaszív 2019.04.25. 16:39:25

@Kigyozo kigyok: próbálj meg lobbizni az mellett,hogy a stadionok mellé hozzák a beruházásokat...:)majd rájössz,mi a különbség.

van számos meghatározás a fasizmusról,de nem tudsz olyat mutatni,amelyik ne passzolna az orbánodra.ez pont az a helyzet,amikor további bizonyítást nem igénylő,triviális tényről beszélhetünk.

Magán?Véleményem? 2019.04.26. 15:17:58

@Kigyozo kigyok: " ... Ezek után Orbán fasizmusát nem tekinthetjük távolról sem tekinthetjük bizonyítást nem igénylő, triviális tényeknek. ... "

Igazad van, szerintem sem fasiszta, csak eccerü kleptokrata. :-)
süti beállítások módosítása