B1 blogcsalád



Az EP-választáson Európa sorsa dől el a nacionalista idegengyűlölők és liberalizmus híveinek csatájában

Nemzetközi sajtószemle

2019. április 22. - Szelestey

zel.jpg

  • Zelenszkij retorikában tönkreverte Porosenkót, akiből elegük volt az ukránoknak, de most már a tetteknek kell következniük 
  • Kínának van hosszútávú elképzelése, miként vegye meg kilóra a kelet-európai uniós tagállamokat, Brüsszel ezzel szemben maximum az öklét rázza 
  • A jobb élet reményében Romániából is tömegével vándorolnak ki az orvosok és ápolónők, emiatt arrafelé is katasztrofális állapotok uralkodnak az egészségügyi ellátásban

Die Welt

die_welt.jpg

Zelenszkij ugyan földrengésszerű győzelmet aratott az ukrán elnökválasztás 2. fordulójában, ám most meg kell mutatnia, mennyit érnek bizonytalan ígéretei. Mindenesetre az ukránok ismét csak meglepték a világot, hiszen egy abszolút politikai újonc lett a befutó, méghozzá példátlan fölénnyel. És nem sokat számítottak az eddigi államfő által hozott eredmények: a hadsereg korszerűsítése, a vízummentes beutazás lehetősége az unióba, a Moszkvától független ukrán ortodox egyház elismerése, de még az ellentmondásos nyelvpolitika sem.  Porosenko a megosztó kampány során a nacionalizmusra épített. Leginkább a félelmet igyekezett felkorbácsolni, amikor azt hirdette: vagy ő, vagy Putyin. Meg hogy az állam ukrán nyelvű és keresztény.

A kihívó ezzel szemben a nagy megbékítőként lépett fel, aki tekintettel van az ország sokszínű kultúrájára és a kisebbségi nyelvekre. Sokszor az anyanyelvén, oroszul szólalt meg, az ukránt törte, amiért bírálói kinevették. A többségnek azonban elege lett Porosenkóból, ezért tanácsos volna, ha az új elnök nem kizárólag magának tulajdonítaná a sikert. Ő csak eszközül szolgált, hogy a szavazópolgárok kiállítsák az elődnek a számlát. A választóvonalat azonban mindenképpen az Oroszországhoz fűződő viszony jelenti. Az ország most ér az 5 éve kezdődött nemzetalkotó folyamat végére. Olyasvalaki veszi a hatalmat, aki meg tudta nyerni az orosznyelvű ukránokat, de nem Moszkva-barát. Engedményeket azonban nem tehet a Kremlnek.

Ukrajnában új kiegyezés alakult ki. A jelek szerint eltűnőben van a választóvonal az Európához húzó Nyugat és az oroszbarát Kelet között. Zelenszkij egyesíteni tudta a két országrészt. Ám most nehéz hónapok várnak rá, hiszen máris indul a parlamenti választás kampánya és az államfő pártjának megfelelő szövetségest kell találnia. A politikusnak pedig addig meg kellene őriznie az ukránok rokonszenvét.

Guardian

guardian.png

A vezércikk szerint alig egy hónap múlva az Európa-terv lelkéről döntenek az unió polgárai az EP-választáson. Ám az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy mintha az emberek nem tartanák fontosnak, noha a legközvetlenebbül élhetnek demokratikus alapjogukkal az EU-ban. A részvétel többnyire alacsony, a pártok a legjobb jelöltjeiket a hazai versenyekre tartogatják, és sokszor a tiltakozás nyilvánul meg ilyenkor az emberek részéről. De ezúttal sokkal nagyobb a tét. Nagy-Britannián kívül egy sor ország feszültséggel birkózik, miután az identitáspolitika összetűzésbe került a nemzetközi gazdasági és politikai együttműködés logikájával. Macron úgy lépett fel, mint az európai, liberális és a korszerűsítést hirdető front vezére, aki fel akarja tartóztatni a populista hullámot. Vagyis Salvini ellenpontjaként.

Egy másik hadszíntéren a Néppárt nemrégiben felfüggesztette az idegengyűlölő, bevándorlás-ellenes Fideszt. Orbán tekintélyelvűsége régóta kellemetlenül érinti a konzervatívokat, ám soraikban sokan attól félnek, hogy ha kiteszik a magyar pártot, akkor az felbátorítja a nacionalistákat, és meggyengíti a politikai közepet. Nem biztos, hogy minden választónak ez jár a fejében, de az unió jövőjére vonatkozó kérdések az eddiginél jobban uralják majd a kampányt. Hiszen az Európa-ház sorsa forog kockán. Egyes képviselők a nacionalista szabotázst és az idegengyűlöletet testesítik meg, a másik oldalon a liberalizmus és a pluralizmus védelmezői vannak. Így most a választás – a korábbiaktól eltérően – segíthet megerősíteni a demokratikus részvétel érzését.

Der Standard

der_standard.jpg

Ernyőszervezetet hozott létre az európai szélsőjobb. Az „Európa-erőd” elnevezésű szövetség a bolgár fővárosban, előre be nem jelentett helyszínen alakult meg, miután zsidó és antifasiszta mozgalmak, köztük a Zsidó Világkongresszus már előre tiltakoztak ellene. Az eseményre magyar részről a Légió Hungáriát hívták meg, de hivatalosak voltak német, francia, lengyel és cseh eszmetársak is. A házigazda parlamenten kívüli párt, a bolgár Nemzeti Unió vezére szerint a fő cél az, hogy megmentsék Európát a teljes vereségtől.

Deutsche Welle

deutsche_wellw.jpg

Az EU a saját hátsó udvarában elkövetett provokációnak tekinti a kínai „Új selyemút”-programot, amire Peking úgy válaszol, hogy nem kívánja megosztani az uniót, de az immár nem is szükséges, hiszen rég megtörtént. A 7 éve életre hívott 16-+1-es fórumhoz 12 tagállam csatlakozott és különösen a szegényebb országok igen lelkesek az együttműködés lehetősége láttán. Főleg azok, amelyek amúgy is másodosztályú tagoknak érzik magukat. Kína 12 év alatt 29 milliárd dollárt fektetett be a térségben, az első számú célpont – több mint 10 milliárddal – Szerbia, a 2. Magyarország, nem egészen 4 milliárddal.

A pénzek kihelyezésénél az ázsiai nagyhatalmat csak akkor érdekli az európai jog, ha az akadályt jelent. Ám ez nem sokszor fordul elő. Brüsszel ugyanakkor nehezményezi, hogy a beruházások kiírása általában nem átlátható, és elősegíti a korrupciót. Kína a saját cégeit favorizálja és a jelentős hitelek eladósítják, illetve függő helyzetbe hozzák a kevésbé fejlett EU-országokat. De ettől még megmaradtak a nézetkülönbségek az európai partnerek között és Kína változatlanul igyekszik kétoldalú alapon egymás ellen kijátszani a másik oldalt. Pl. Magyarország ki akar tartani amellett, hogy együttműködik a Huaweijel.

Fontos, hogy Kína mélyebben a zsebébe nyúl és a pénzek odaítélésénél nem sokat akadékoskodik. A saját fegyverével győzi le az uniót, hiszen utóbbi folyton a versenyt hirdeti. Ha most Brüsszel megtiltaná, hogy szegényebb tagjai Pekinggel közösködjenek, azt sok kormány úgy tekintené, hogy a jövőt tagadják meg tőle. Ráadásul a kínaiak tudnak mit felajánlani, mert van stratégiájuk. Az EU ezzel szemben pepecsel.

Guardian

guardian.png

A román egészségügy is óriási munkaerő hiánnyal küszködik, mert az elmúlt 10 évben orvosok és ápolónők tízezrei települtek át Nyugatra. Ezért most odahaza sokan a nyugdíjkorhatár elérése után is tovább dolgoznak a szakmában, sőt sokkal többet, mint korábban. Nem ritkán 24 órán át, egy héten háromszor, négyszer. De a kivándorlás az egész térségben jelentős, a kormányok törik a fejüket, mitévők legyenek, miután távoznak a legtehetségesebb fiatalok, miközben egy sor politikus igyekezett meglovagolni a félelmet a migrációval szemben.  Ez annyira sikeresnek bizonyult, hogy egy nemrégiben végzett felmérés szerint Romániában a lakosság jó 50%-a még mindig aggódik a bevándorlás miatt.

Az ország népessége nagyjából 3-4 millió emberrel csappant meg az uniós belépés óta, ezen belül a szakminisztérium szerint 43 ezer orvos vette a kalapját. Az összlétszám pedig az évszázad közepéig előreláthatólag 22%-kal esik vissza, köszönhetően a kivándorlásnak, a magas halálozási arányszámnak, illetve annak, hogy kevés gyerek születik. Bulgáriában hasonlóan riasztóak az idevágó adatok. A román egészségügyi ellátásban főként a baleseti sebészek és az altató orvosok hiánya katasztrofális. A kormány, hogy megállítsa az exodust, az elmúlt években megkétszerezte a szakmában a fizetéseket, de főként az elmaradott területeken nem sok sikert ért el még így sem. Csak az utóbbi két évben 10 ezer orvos és ápoló adta be felmondását. Az idők során távozott 3 millió alacsonyan képzett ember is.

A Szenátus elnöke szerint a legtöbb esetben a magasabb kereset jelenti a mozgatórugót. Ám a román kormány hiába növeli drasztikusan a béreket, nem sok foganatja van. Popescu-Tariceanu abban bízik, hogy a Brexit hatására legalább Nagy-Britanniából sok egészségügyi alkalmazott tér haza. Csakhogy a visszaköltözést megnehezíti a bürokratikus ügyintézés, ami sokszor hónapokig elhúzódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2014779150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rallus 2019.04.22. 06:57:38

Most, hogy végre az ukránoknak is lett saját Macronjuk, végképp beteljesedhet a demokrácia... Néhány év és már semmijük sem marad, csak az éltető szabadság...
Szelestey mester egyszer szánhatna rá néhány sort, hogy mi és hova távozott Ukrajnából a Majdan óta. Tanulságos lenne...

Hungry horse 2019.04.22. 07:40:44

Hahaha, az angol komcsi szócső a kampány végére rájött miről szól az ep. választás.
Amikor a patás ezt mondta egy éve, még nevettek rajta.
Beszopják alaposan, mert a valasztásokat náluk Farage nyeri!

Anatolij Ubijca 2019.04.22. 08:27:00

"Az EP-választáson Európa sorsa dől el a nacionalista idegengyűlölők és liberalizmus híveinek csatájában"

Szép kis beállítás, gonosz idegengyűlölők vs. liberális grál lovagok.

De valójában nem túlzás az, hogy Európa sorsa a tét:
Ha hagyjuk, hogy a libsik győzzenek, és agysebészek tömegeit hívják be ide, akkor a keresztény Európa, amit ismerünk, örökre elveszhet.

A tét nagy, és a szép elvek helyett mindenkinek abba kell majd belegondolnia május végén, hogy szeretne-e szerecsen és arabus szomszédokat?

István Tamasi 2019.04.22. 09:17:18

@Anatolij Ubijca:
Tessék mondani az 500 milliós Európában hány "szerecsen és arabus" szomszédot kell betelepíteni, hogy Európa elvesszen? Mert jelenleg évente 0,1 %-nál is kevesebben akarnak bejönni.

rallus 2019.04.22. 09:34:07

@István Tamasi: Mennyi gázolajat kell önteni a húsleveshez, hogy változást érjünk el?

István Tamasi 2019.04.22. 10:32:09

@rallus:

Ha neked Európa a húsleves akkor te már benne is vagy a levesben.

Hungry horse 2019.04.22. 14:01:10

@István Tamasi: h nem érted a mgyr szót mesüge, kérj segítséget rabbitól.

Cycmen 2019.04.22. 14:26:52

Nagy-Britannián kívül egy sor ország feszültséggel birkózik, miután az identitáspolitika összetűzésbe került a nemzetközi gazdasági és politikai együttműködés logikájával. .........

Minden napra egy elszólás a B1-en. Itt az igazság, már megint leírták a hülyék, szó sincs a "magasabbrendű" liberalizmus harcáról a nacionnalizmussal, egyszerűen az indentitásukat megőrző emberek élethalál harca a nemzetközi gazdasági és politikai (a kettő gyakorlatilag ugyanaz) együttműködés (ördögi) logikájával!

szemkilovetok iszlamizalni akarjak magyarorszagot 2019.04.22. 16:11:10

@István Tamasi: Europanak nincs szuksege arabokra negerek. Nemhogy behozni, hanem a mar az itt levoket is kivetel nelkul ki kellene rugni.
NEGATIV KOTELEZOKVOTARA lenne szukseg. Minden Europai orszag, evente koteles lenne a kvotaban meghatarozott arab es nigger mennyiseget eltavolitani az orszagabol, egeszen addig, amig a szamuk NULLA vagy kevesebb lesz.

chrisred 2019.04.22. 17:55:41

@Cycmen: Így van, az angolok számára például nem a pakisztáni és indiai bevándorlókkal van probléma, mert az identitásuk része a gyarmati korszak, hanem a kelet európai olcsó munkaerővel.

Cycmen 2019.04.22. 18:22:17

@chrisred: Így van, az angolok számára például nem a pakisztáni és indiai bevándorlókkal van probléma, mert az identitásuk része a gyarmati korszak, hanem a kelet európai olcsó munkaerővel............................

Hát ők tudják, viszont a saját országukban azzal lehet problémájuk akikhez kedvük tartja.

Magán?Véleményem? 2019.04.22. 20:47:26

@chrisred: Igazad lehet, az angoloknak már mosta az a problémájuk, hogy nem jön az olcsó és képzett kelet ájrópai munkaerő...
index.hu/gazdasag/2019/04/22/a_brexitrol_szolo_nepszavazas_ota_alig_erkeznek_unios_munkavallalok_angliaba/

De gondolom az indiai és pakisztáni ex gyarmatos munkaerők kiválóan pótolják őket.... egy viszont biztos, takarításra már nem fogják a saját hőbörgő állampolgáraikat rávenni, tehát munkaerő importra folyamatos szükségük lesz, brexit ide vagy brexit oda... de ez az ő egyéni cuciális problémájuk.

chrisred 2019.04.22. 21:07:12

@Magán?Véleményem?: Nem figyeltél, pont arról volt szó, hogy az identitáspolitika áll szemben a gazdasági logikával.

Magán?Véleményem? 2019.04.22. 23:11:47

@chrisred: Szerintem meg csak néhány politikus rájátszik a nyuggerek birodalmi nosztalgiájára, és ezzel szereztek maguknak pozíciót és ez a BREXIT közvetlen oka is. Ez nem valódi identitáspolitika, mert amint szembesültek a gazdasági hátrányokkal, abban a pillanatban oda lett a szavazóbázis, csak épp nem engedik meg a tények ismeretében a népszavazás megismétlését azok a politikusok, akik a BREXIT-tel kerültek pozícióba, mert kiderülne, hogy a király meztelen.

ankica 2019.04.23. 12:46:24

@rallus: Tetszik a meglátásod.

ankica 2019.04.23. 12:49:08

@Cycmen: Igaz amit írtál, azonban Angliát a valóságban is a pakisztáni és indiai maffia uralja.

Cycmen 2019.04.23. 13:00:04

@ankica: : Igaz amit írtál, azonban Angliát a valóságban is a pakisztáni és indiai maffia uralja.........................

Furcsa fricskája a sorsnak az után hogy a gyarmatokon még mit műveltek velük ugye? :D
Az a gond az angolokkal ami az amerikaiakkal is, hogy az elkövetett bűneik felett érzett bűntudati állapotukat megkövetelik olyanoktól is, akiknek ehhez semmi közük.

ankica 2019.04.23. 13:04:47

Tejesen egyetértek veled, egyébként én magam soha nem tudtam őket megszeretni. Pontosan azért mert egy gyarmat ország, mennyi embernek tették tönkre az életüket. Mi magyarok is kaptunk belőle, ezért soha ne felejtünk.

Bambano 2019.04.23. 15:57:06

egyetértek a cím első felével, tényleg európa sorsa fog eldőlni, hiszen amerre mozdul a választási eredmény, az egy komoly indikátor lesz.

el fog dőlni, hogy a nacionalista idegengyűlölet nyer-e, vagy a liberáis idiokrácia.

chrisred 2019.04.24. 10:00:03

@Magán?Véleményem?: Ez így van, de nem csak a brit populistákra igaz, Orbán a kádári nosztalgiára, Trump a múlt század 70-es, 80-as éveire játszik rá a nyugdíjas szavazóknál.

Magán?Véleményem? 2019.04.27. 13:32:00

@chrisred: Orbán nem csak a kádári nosztalgiára játszik rá, hanem az idegenektől való félelmekre is, ami nem azonos az "idegengyűlölet" nevű kifejezéssel. Az emberek amúgy is ösztönösen félnek attól amit nem értenek.... Lehet itt liberálfasiszta módon mantrázni arról, hogy menekültek így menekültek úgy, amikor mindenki tudja, hogy magyarország a 4. vagy 5. állam amin átkelnek hogy Kánaánba (aka Németország) jussanak. Rég nem lehet őket menekültnek hívni, mert 3-4 állammal azelőtt maguk mögött hagyták az első menedéket, ami jog szerint megilleti őket. Itt már csak mint illegális határátlépők jelennek meg...

No, szóval a Csuti Legfőbb Masiniszta pontosan tudja, hogy az emberek félelmei és vágyai azok amikre érdemes egy kampányt felépíteni: A brüsszeli idiokraták ennek alá is játszanak azzal, hogy agyatlanul mantrázzák a saját igazukat, miközben a saját országukban is egyre többek fordulnak el a liberálfasiszta elittől azért, mert a megmentett menkeült migráncsok nem akarják elfogadni az ájrópai értékrendet, a saját vallási jogrendszerüket elébe helyezik a befogadók jogrendszerének, valamint magukkal hozták a törzsi ellenségeskedést és szokásaikat amik ájrópában sok helyen még törvényekbe is ütköznek.

Csodálkozol még, hogy nem áll jól a választás előtt a liberálfasiszta oldal? Valószínűleg nagyon erős kontraszt fog kialakulni a mostani és a májusban megválasztott új EP összetétele között.

chrisred 2019.04.28. 07:10:30

@Magán?Véleményem?: "Lehet itt liberálfasiszta módon mantrázni arról, hogy menekültek így menekültek úgy, amikor mindenki tudja, hogy magyarország a 4. vagy 5. állam amin átkelnek hogy Kánaánba (aka Németország) jussanak. Rég nem lehet őket menekültnek hívni, mert 3-4 állammal azelőtt maguk mögött hagyták az első menedéket, ami jog szerint megilleti őket. Itt már csak mint illegális határátlépők jelennek meg..."

Nem létezik ilyen menekültügyi szabály.

chrisred 2019.04.28. 07:14:24

@Magán?Véleményem?: "Csodálkozol még, hogy nem áll jól a választás előtt a liberálfasiszta oldal?"

Nem csodálkozom, mert ismerem a történelmet, a múlt század harmincas éveiben is megerősödtek a liberálfasiszta (vagyis polgári) oldallal szemben az illiberálfasiszta (szélsőbal és szélsőjobb populista) pártok a világválság hatására.
süti beállítások módosítása