B1 blogcsalád



A megválasztott szlovák államfő a Magyarországhoz fűződő kapcsolatokban is ragaszkodik az elvekhez

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. április 14. - Szelestey

• Májusban az elégedetlenséget megnyergelő populisták csapnak össze az eddigi rend híveivel az urnáknál 

• Közép-Európában nem ritkán a gyűlöletbeszédet és a diszkriminációt igyekeznek leplezni a "keresztény értékek" hangoztatásával

• Orbán a magyarságkutatás engedélyezésével ideológiai koncot dob a félművelt, áltudományos köröknek, de még ő sem szabhatja meg rendeleti úton a magyar nép eredetét 

The Times

the_times_1.jpg

Az elemzés arra figyelmeztet, hogy a Brexit csupán a kezdet, mert Európában repedezik a régi rend. Akárcsak Nagy-Britanniában, a földrész többi részén is nagy nyomás alá kerültek a néppártok, jönnek fel a populisták és töredeznek szét a politikai rendszerek. Salvini a múlt hétfőn körvonalazta, hogy a kontinens populistáinak tényleges vezéreként miként kíván szembeszállni az EU-val. Azt követeli, hogy adják vissza a jogköröket a nemzetállamoknak, csökkentsék a bevándorlást, erősítsék meg a határokat. A nemzeti populisták lendületbe jöttek.  A Liga vezére azon van, hogy a mostani frakciója a legnagyobbak közé emelkedjen Strasbourgban, ám nem az összes érintett párt fog hozzá csatlakozni. Éppen az egység hiánya jelenti a nacionalista szerveződések Achilles-sarkát.

Vannak más kihívók is, a német zöldektől, a spanyol Ciudadanos-on át, Marcon En Marche-áig. Emiatt az eddiginél töredezettebb, viszont kevésbé kiszámítható lesz az EP. Egyben az látszik, hogy az unió hiába vágyik annyira az erős és egységes vezetésre. Mindez pedig egy komolyabb betegség jele. Az emberek fele úgy gondolja, hogy nem figyelnek oda rá az európai intézményekben. A migráció és s terrorizmus jelenti számukra napjaink fő témáját. Vagyis a jövő hónapban esedékes választás azok között zajlik majd, akik meg akarják őrizni a status quot, illetve akiknek elegük van a fennálló állapotokból.  

Guardian

guardian.png

A leendő szlovák elnök asszony azt ígéri, hogy nem enged a liberális, haladó értékekből, miközben igyekszik majd gyakorlatias megoldást találni a gondokra. Hogy győzni tudott a toleráns politika nevében az jelképes, egyben ritka jelenség a térségben, ahol a macsó, migrációellenes politikusok által megtestesített populizmus járja. Jelszava az volt: szálljunk szembe a gonosszal és az elitben tapasztalható korrupció, valamint az urambátyám-rendszer ellen korteskedett. Nem volt hajlandó azonban személyeskedő támadásokra, inkább az intézményes reformokra, az igazságszolgáltatás politikai befolyásolásának elutasítására összpontosított. Ezt kívánja folytatni június közepétől, immár hivatalban is.

A térségben a „keresztény értékeket” gyakran használják a gyűlöletbeszéd és a hátrányos megkülönböztetés álcázására, Caputová ezzel szemben igyekezett visszahelyezni jogaiba a kereszténység puhább fogalmát. Mint mondja, ő maga hívő, de nem gondolja, hogy a keresztény értékek ellentétesek volnának a liberális állásponttal. Különbséget tesz a politikusok és azok támogatói között, mert úgy ítéli meg, hogy az embereknek egyszerűen elegük van az eddigi irányvonalból. Ily módon sokszor gyors és radikális változásokat akarnak. De a maga részéről szeretné meggyőzni őket, hogy a diagnózisban egyetértenek, ám inkább nyugodt és pragmatikus kiutat kell találni.

A szomszédos államokban jóformán mindenütt olyan, populista vezetők vannak hatalmon, akik a félelemkeltésre, az idegengyűlöletre építenek, azaz az ellenpontot jelentik a szlovák elnök által szorgalmazott nyugodt vitával szemben Pl. Orbán szüntelenül rájátszik a migránsok által jelentett veszélyekre és azt is mondta, hogy a nők nem alkalmasak a politikára. Caputová abba nem kívánt belemenni, hogy a magyar miniszterelnök által megtestesített politikai stílus beletartozik-e a szlovák választási hadjárat során emlegetett gonosz fogalmába, de jelezte, hogy ugyan jó viszonyra törekszik a környező államokkal, ám az értékekből nem akar engedni.

Die Presse

die_presse.jpg

Magyarországon a kormány az alternatív történetírást szembeállítja a tudománnyal – az év eleje óta, Kásler Miklós kívánságára, külön intézmény foglalkozik a magyarságkutatással, ellenben a Tudományos Akadémiát nagy-nagy veszély fenyegeti. Ezt írja helyzetértékelésében Fónyad Gábor, aki Bécsben született, finnugrisztikát tanult és az osztrák főváros egyetemének lektora. Mint rámutat, a sajtón keresztül a szélesebb publikumot is elérik azok az elemzések, miszerint a magyarok nyelvileg szinte mindenkivel rokonok, csak a finnekkel nem. Igaz, ezek az elméletek leginkább a fantázia és a sci-fi világába tartoznak. Áltudományosak és félműveltek.

Az interneten azután megtalálható minden, aminek a publikálása nélkülöz bármiféle szégyenérzetet: hogy a magyarok találták fel a kereket, hogy mindig is a Kárpát-medencében éltek, sőt, még Jézus is magyar volt, csak meghamisították a Bibliát. Mindez túllép a tudomány fő irányzatán, igaz, azt azzal gyanúsítják, hogy idegen érdeket szolgál. Meg kell jegyezni, hogy a kormánynak nincs köze a szélsőséges teóriákhoz, ám azokban az jelenik meg, hogy egyre több ember szerint valami nem stimmel a magyar múlttal.

Inkább azt kellene végig venni, hol van a határ a nyilvánvaló őrület, az áltudományos álmodozás, az alternatív elméletek, illetve a napi tudományos aktualitás, értsd: a finn-magyar nyelvrokonság elutasítása között. Utóbbi ugyanis mind inkább benyomul a tudomány fő áramlatába.  A múlt év végén maga Orbán hozta szóba, hogy a magyar rokon a török nyelvekkel. Sőt, a népek eredete is közös. Kérdés persze, mennyire áll jogában egy demokratikus választott kormányfőnek, hogy meghatározza népe eredetét? A nyelvrokonságot nem lehet törvényi úton kimondani, még a magyarok esetében sem. Vagyis a miniszterelnök itt egyértelműen politikát vitt bele egy tudományos kérdésbe. Mellesleg Kásler is laikus, mint ahogy az új intézet vezetője, Horváth Gábor József is: jogász, aki hobbiként foglalkozik az őstörténettel.

A fejlemények beleillenek abba, hogy a populizmus mindig is hajlik az összeesküvés elméletekre. Általában elutasítja az akadémikus nyelv- és történetkutatást, ugyanakkor gyanakszik a tudománnyal szemben. Mellesleg az MTA munkája teljes mértékben lefedi a magyar történelem, kultúra és nyelv kutatását. Ám a tekintélyes intézmény mulasztott, mert nem szállt szembe az áltudományos elméletekkel. Orbán azonban rugalmas, nála nem ideológiáról, hanem pragmatizmusról van szó. Ha a népnek új őstörténet kell, akkor csak tessék. Hagyjuk, hogy az onkológus kutatgasson a saját intézetében. Viszont nagy kérdés, mi van akkor, ha a mindenféle kirgizek, törökök, tatárok, türkmének és azerbajdzsánok meg akarják látogatni az újra felfedezett hozzátartozókat és itt akarnak maradni, az idegen kultúrájukkal, muzulmán vallásukkal és nyelvükkel? Lehet, hogy akkor ismét a nyugodt és főként keresztény nyelvrokon finnek felé kell fordulni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2014762982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rallus 2019.04.14. 07:42:45

"Májusban az elégedetlenséget megnyergelő populisták ..."
Elképzelni sem tudom, hogy egy Juncker, Verhofstadt , Timmermans és hasonló társaik vezette EU-ban lehetnek elégedetlenkedők! Még maga Gyuri bátyánk is ide jár havonta feltöltődni! (esetleg feltölteni...fene tudja...)

Európai téridő 2019.04.14. 07:44:37

Hát igen, Kádár elvtárs és Kreisky kancellár annak idején parolázott egymással, azóta el vannak sikálva az egykori "közös ügyek" konfliktusos részei. Most persze zavarja őket, hogy a politika által uralt magyar marxista elvtári történetírás meghamisított toposzai felülvizsgálatok tárgyaivá váltak. Ne aggódjanak, a Habsburg-núlt árnyoldalai és az Anschluss is sorra kerül.

rallus 2019.04.14. 08:08:34

Szelestey úrnak van ideje és tehetsége, hogy kikukázzon valahonnan egy bécsi rektort, aki szerint a Nap forog a Föld körül! A lényeg az, hogy valahol a művelt nyugaton fejtse ki áldásos tevékenységét és annak bizonygatásából éljen.

élveteg 2019.04.14. 09:52:49

"Viszont nagy kérdés, mi van akkor, ha a mindenféle kirgizek, törökök, tatárok, türkmének és azerbajdzsánok meg akarják látogatni az újra felfedezett hozzátartozókat és itt akarnak maradni, az idegen kultúrájukkal, muzulmán vallásukkal és nyelvükkel? Lehet, hogy akkor ismét a nyugodt és főként keresztény nyelvrokon finnek felé kell fordulni. "

Mi lenne ? Most is jöhetnek ha akarnak Betartva a beutazás feltételeit érvényes okmányok birtokában, ha meg vízum kell akkor annak a birtokában Meg maradhatnak is ameddig az ország törvényei megengedik Van ezzel bármi gondja die Presse-ééknek ?

István Tamasi 2019.04.14. 10:15:06

@élveteg:
Legfeljebb a fideszmaffia újraindítja a moszkvai vízumgyárat hogy könnyebben jöhessenek az újsütetű rokonyok.

István Tamasi 2019.04.14. 10:17:19

Mindenki nyugodjon le: káslertata és az újsütetű magyarságkutatók hamarosan kiderítik, hogy a szálasi féle nyilas jelkép valójában ősmagyar jelkép.

Helga Beauty Salon. 2019.04.14. 11:16:02

Májusban az elégedetlenséget megnyergelő populisták csapnak össze az eddigi rend híveivel az urnáknál ............................

megnyergelő populisták vs. rend képviselői !
Ez a mondat a demagógia csúcsteljesítménye.
A rend képviselői az EU-t migrénsokkal elárasztó soroscsicskák, a populisták meg akik féltik a hazájukat és így Európát is a nemzetközi tőkétől, ezek kiszolgálóitól és a beözönlő sáskahadtól!

taga20 2019.04.14. 11:35:20

@Helga Beauty Salon:

cica, életek menetére mész délután?

rád férne!:)))

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 12:32:22

A nyelvrokonsággal kár foglalkozni addig, amíg az tömény rasszizmus. :-( A nyelvcsaládok közötti rokonságot ÉS a 2-3 ezer évnél régebbi nyelvrokonságot nem is keresik a "nyelvtudósok". :-( Így alakulhatott ki olyan vicces helyzet pl. hogy a baszkoknak nincsenek nyelvrokonaik, ami nyilvánvaló tévedés. Ha mi emberek mind genetikai közelebbi-távolabbi rokonai vagyunk egymásnak akkor a ma beszélt nyelveink is rokonai kell hogy legyenek egymásnak.

Arra sajnos már volt példa a történelmünk során, ha nem is rendeleti úton, de mindenképpen erőszakkal elvették a történelmünket. Árpád hont foglaló harcos arisztokráciája (elnyomó kisebbség) vette el a sehonnan sem jött (na jó, úgy a neolitikum óta), helyben lakó nagy számú paraszti népesség történelmét.

A névtelen világosan elkülöníti az itt talált szintén harcos népeket, akiket legyőztek vagy szövetségre léptek velük és a nagy számú adózó népet.

Nehogy már parasztok vagy regösök csacsogó énekeiből tudja meg vitézségünk történetét a világ, írta a Névtelen (a regösök szerintem pont le se sajnálták ezt a vitézi világot, ez volt az a "rút" pogányságunk egy része, amit tűzzel vassal irtani kellett).

sZulamith 2019.04.14. 12:50:27

Úgy tünik, ha nincs éles lövészet, akkor van hideg háború, mint napjainkban. Tanulság: nincs új a nap alatt:)
.

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ A GYÚRCSÁÁNY! 2019.04.14. 13:28:27

Naggyon jó írás!
Főleg az első bekezdés tetszik! Csak így tovább Szelestey elvtárs és megnyerjük!

Nincs közöttünk csicska 2019.04.14. 13:41:21

Szlovakiaban a liberalisok soha nem fognak hatalomra jutni btw.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 13:44:53

@István Tamasi:
A magyarságkutató csak újsütetű lehet, mert olyan hogy magyarság nincs is!!!! Csak szlovákok, románok, szerbek, horvátok meg osztákok akikbe beleverték ezt az újsütetű mesterséges nyelvet!!!!! Vissza a régisütetű nyelvekhez!!!!!!! Süttessük meg a fidesznyikeket akik állami pénzen süttetik a hasukat!!!!

sidecar 2019.04.14. 13:45:38

@Nincs közöttünk csicska: mi van csicska, savanyú a szőlő?:)))

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 13:55:35

@rdos:
Teljesen igazad van, el kell törölni minden Árpádos, hunos-szittyás fantázia történelmet és vissza kell állítani az eredeti szlovák, román, szerb, horvát és oszták népek felsőbbrendű kultúráját, történelmet!!!!! Szent Szvatopluk székesegyházat a várba!!!!!!!!!

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ A GYÚRCSÁÁNY! 2019.04.14. 13:58:04

@R.V.J.: Igaza van!
Nincs olyan hogy magyarság! Csináljunk közössen európai egyesült Államokat és töröljük el a föld felszínéről ezt a magyrnak nevezetth nyelvet vagy mith. Ez program!! Reformáljuk meg!
GYERÜNK CSINÁLJUK MEG!!!

Nincs közöttünk csicska 2019.04.14. 14:00:32

@sidecar: Csak a tenyszeruseg vegett, Szlovakiaban populista, balos bevandorloellenes kormany van....es lesz.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 14:11:03

@Én vagyok Gyurcsány Ferenc:
Kedves Fletó, ugyan én nem szavaznék önre, mert ön nem elég sexy, de az mindig örömmel hallgatom, ahogy megerőszakolja ezt a mesterséges nyelvet!!!!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 14:14:26

@R.V.J.: Nem voltak itt szlávok vagy románok akkoriban és korábban sem. A szlávok sem veszik észre, hogy nem 16oo éve érkeztek a mai lakhelyükre (azt nem tudni honnan, de valahonnan nekik is jönniük "kellett"), hanem itt élünk egymás mellett lassan 8-9 ezredik éve.

inteligencs elenzeki 2019.04.14. 14:23:19

@rdos:

"Ha mi emberek mind genetikai közelebbi-távolabbi rokonai vagyunk egymásnak akkor a ma beszélt nyelveink is rokonai kell hogy legyenek egymásnak. "

Hát ez az, erre kéne találni valami módszert, amellyel le lehetne követni, hogy mely nyelvcsoportok, mikor és honnan ágaztak el.

Közismert az indoeurópai nyelvek nagy csoportja, de nyilván, az is levált valahonnan, valami ősibb, nyelvből. Ahonnan valószínű a finnugor, a türk, vagy a keleti nyelvek is.
Vagy akár a Baszk nyelv is).
A gond ezzel az szerintem, hogy időben visszafelé haladva, egyre nehezebben lehet megtalálni a gyökereket, (azok közös pontjait), annyira megváltoztak a hosszú időn át tartó torzulásnak, módosulásoknak köszönhetően.
Hatással lehetett a nyelvek alakulására nyilván az is, hogy a népcsoportok szétválásuk után, milyen új környezetbe, klimatikus viszonyok közé kerültek, és ezzel együtt milyen korábbitól eltérő új bioszféra vette őket körül.
Talán a mesterséges intelligenciák fejlődése ebben is segíthet.

inteligencs elenzeki 2019.04.14. 14:27:44

@Én vagyok Gyurcsány Ferenc:

"GYERÜNK CSINÁLJUK MEG!!!"

Ettől most én is felpörögtem ! Hajrá !!!

De mit is kell megcsinálnunk ? :)))

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 14:28:47

@rdos:
Azt tanulmányainkból tudjuk, hogy Árpád finnjei 8-9 ezer éve még az Ural mögött halásztak-vadasztak, ergo minden ahhoz kapcsolódó maszlag kukázható!!!!!! Kis szomszédos segítséggel az erőszakos magyarosítás itthon is visszafordítható lenne!!!!

inteligencs elenzeki 2019.04.14. 14:35:16

"Kis szomszédos segítséggel az erőszakos magyarosítás itthon is visszafordítható lenne!!!!"

Már megkezdődött, 1921 után a Románosítással, Ukránosítással, Szlovákosítással.

Duplaxiii 2019.04.14. 14:36:29

"Magyarországhoz fűződő kapcsolatokban is ragaszkodik az elvekhez"
Aha...
És melyik elvekhez?
A szlovák magyarellenes sovinisztához? A szélsőjobboshoz, a szélsőbaloshoz?
Melyikhez?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 14:37:04

@Comte de Gippaud: Jó helyen keresgélsz. Ha csak a nyelvek alap szavaira koncentrálnánk (nyelvtant kihagyva), akkor az egyes szavak rokonsági foka - hasonlósága alapján statisztikai módszerrel fel lehetne állítani a családfát szavanként külön - külön, akár csak a testrészekre (kar, fej, láb, ...), őshonos növény nevekre (csattogó maszlag, gyöngyvirág, ...), állatokra, termesztett haszon növényekre, használati tárgyakra, természet dolgaira (hegy, folyó, szoros), ....

Ez persze csak szó rokonság lenne, de legalább (leíró) statisztika lenne, ami azért lássuk be pontosabb mint az etimológia. Így végre a baszkok is megtudhatnák hogy kik a legközelebbi szó-nyelv rokonuk. :-) Nem mellesleg mi is tisztábban látnánk hogy mely szavunk jövevény és melyik menemény. :-)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 14:40:45

@R.V.J.: Árpád magyarjairól, ha magyarul beszéltek egyáltalán, azt sem tudjuk honnan jöttek, már abban sem vagyunk biztosak hogy vérségi kötelék kötötte össze őket (Hartai temető Magyar Tudomány 2oo8 októberi száma). Azt viszont tudjuk hogy a Km-e 8-9 ezer éve sűrűn lakott. Azt tudjuk hogy a finnek délről érkeztek mai lakhelyükre, úgy 1o ezer éve, az urali nyelvrokonaink meg úgy tudják hogy ők nyugatról érkeztek mai lakhelyükre, 6 ezer éve. Erősen úgy tűnik ők mentek el innen. :-)

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 14:47:15

@Comte de Gippaud:
Igen a szomszéd testvéreink keményen dolgoztak, míg mi itt nyelv-rabszolgaként élünk!!!! Meg is lett az eredménye!!!!! Az orbánrezsim egyenes következménye ennek a mesterséges nyelv térhódításának!!!!! Egy Kásler vagy egy Navracsics soha nem lett volna olyan gonosz elnyomóvá, ha még mindig németül vagy szerbül beszélnének!!!!!!

Sexual Harassment Panda 2019.04.14. 14:48:57

A balliba matek szerint Szlovákilyában diktatúra tombol.
Caputovára a teljes lakosság 75%-a NEM szavazott.

TuriFJ 2019.04.14. 14:52:58

A "populizmus" nemrég még igencsak negatív kicsengésű, elitélő, majdnemhogy szitokszó volt..., de az idők változtak...
Ma már nyiltan felvállalják, sőt magyarázzák a politikus vezetők, hogy a populizmus "nyerő" dolog és vállalható része a politikának és elsősorban a kampányoknak...
Ez szomorú! Mert azt jelenti, hogy nem a valósággal, a valóság kihivásaival foglalkoznak, hanem azt szajkózzák, ami szerintük kell a "népnek", amit az emberek hallani szeretnének: "ha mi nyerünk, akkor minden szép és jó lesz; ha a másik, akkor minden tönkre megy; a veszélyek azok, amiket mi annak tartunk; amit pedig mások mondanak annak, az félrevezetés, kitaláció, hazugság; a mi embereink fedhetetlenek, a világ, az ország hősei, jótevői; a másik fél az aljas, hazug, gonosz; stb.
Ez a populizmos alsóbb szinteken is megjelenik. Például emlékszem olyan vezetőkre (nagyvállalatoknál és a felsőoktatás, kutatás területén is, akik négyszemközt azt mondták, hogy ők jól tudják, mi az igazság és mit kellene tenni, de az "emberek" nem ezt akarják hallani és ez veszélyezteti az ő pozicióját; vagyis valójában lenézte az "ember-munka-társait"...
De a valóság igen "kemény dolog" és ha folyamatosan olyasmik történnek, amik a valóságban nem működnek, akkor a "valóság" visszaüt,... de sajnos ez a visszaütés nem azokat éri, akik okai a történéseknek...
Tehát például pár veszélyes előítélet:
- a klimaváltozást eltúlozzák, sőt nincs is;
- a népek menekülő áradatában semmi szerepe nincs az ott zajló háborúknak (ahova mindenki igyekszik hadianyagokkal "nagy üzleteket, pénzt csinálni");
- csak mi tudjuk a megoldást mindenre és az isten csak velünk van, az ellenfeleink istentelenek, méltók a pusztulásra, bármire...;
- a ...

SIralmas, szomorú állapotok!
De azért egyre többen "ébredeznek" és kérdeznek, kétkednek, keresnek, ami az ember alapvető természetéhez tartozik, tartozna, ha vélt vagy valós, örökölt félelmek, előítéletek nem korlátoznák.
Igenis!
Bárkinek (!) joga, kötelessége feltenni az akár ezerszer megválaszoltnak vélt kérdéseket és keresni saját válaszokat, mert ez volt és ez a valós fejlődés lehetősége. Erről is vannak szónoklatok (legyünk kreatívak, újítók, bátrak...), de aztán a gyakorlatban kiválóan működnek az elfojtó "mechanizmusok"...
Csak ennyit kívántam felvázolni és bízom, hogy csökken lassan a gyilkos, mérgező, ön-és-közveszélyes, "életveszélyes" egymást gyalázó, vagyis elbizonytalanítani akaró, félelmeket erősítő magatartásforma... ÁMEN!

TuriFJ 2019.04.14. 14:54:02

A "populizmus" nemrég még igencsak negatív kicsengésű, elitélő, majdnemhogy szitokszó volt..., de az idők változtak...
Ma már nyiltan felvállalják, sőt magyarázzák a politikus vezetők, hogy a populizmus "nyerő" dolog és vállalható része a politikának és elsősorban a kampányoknak...
Ez szomorú! Mert azt jelenti, hogy nem a valósággal, a valóság kihivásaival foglalkoznak, hanem azt szajkózzák, ami szerintük kell a "népnek", amit az emberek hallani szeretnének: "ha mi nyerünk, akkor minden szép és jó lesz; ha a másik, akkor minden tönkre megy; a veszélyek azok, amiket mi annak tartunk; amit pedig mások mondanak annak, az félrevezetés, kitaláció, hazugság; a mi embereink fedhetetlenek, a világ, az ország hősei, jótevői; a másik fél az aljas, hazug, gonosz; stb.
Ez a populizmos alsóbb szinteken is megjelenik. Például emlékszem olyan vezetőkre (nagyvállalatoknál és a felsőoktatás, kutatás területén is, akik négyszemközt azt mondták, hogy ők jól tudják, mi az igazság és mit kellene tenni, de az "emberek" nem ezt akarják hallani és ez veszélyezteti az ő pozicióját; vagyis valójában lenézte az "ember-munka-társait"...
De a valóság igen "kemény dolog" és ha folyamatosan olyasmik történnek, amik a valóságban nem működnek, akkor a "valóság" visszaüt,... de sajnos ez a visszaütés nem azokat éri, akik okai a történéseknek...
Tehát például pár veszélyes előítélet:
- a klimaváltozást eltúlozzák, sőt nincs is;
- a népek menekülő áradatában semmi szerepe nincs az ott zajló háborúknak (ahova mindenki igyekszik hadianyagokkal "nagy üzleteket, pénzt csinálni");
- csak mi tudjuk a megoldást mindenre és az isten csak velünk van, az ellenfeleink istentelenek, méltók a pusztulásra, bármire...;
- a ...

SIralmas, szomorú állapotok!
De azért egyre többen "ébredeznek" és kérdeznek, kétkednek, keresnek, ami az ember alapvető természetéhez tartozik, tartozna, ha vélt vagy valós, örökölt félelmek, előítéletek nem korlátoznák.
Igenis!
Bárkinek (!) joga, kötelessége feltenni az akár ezerszer megválaszoltnak vélt kérdéseket és keresni saját válaszokat, mert ez volt és ez a valós fejlődés lehetősége. Erről is vannak szónoklatok (legyünk kreatívak, újítók, bátrak...), de aztán a gyakorlatban kiválóan működnek az elfojtó "mechanizmusok"...
Csak ennyit kívántam felvázolni és bízom, hogy csökken lassan a gyilkos, mérgező, ön-és-közveszélyes, "életveszélyes" egymást gyalázó, vagyis elbizonytalanítani akaró, félelmeket erősítő magatartásforma... ÁMEN!

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 15:00:12

@rdos:
"Árpád magyarjairól, ha magyarul beszéltek egyáltalán, azt sem tudjuk honnan jöttek, már abban sem vagyunk biztosak hogy vérségi kötelék kötötte össze őket"
Hát én is ezt mondom!!!! Minek tömi Orbán a gyerekek fejét Árpáddal, amikor azt sem tudják ki volt????? Szvatopluktól tudjuk hogy ki volt és azt is hogy ékes szlovákul beszélt, ezek történelmi tények, ezt kellene tanítani!!!!!

inteligencs elenzeki 2019.04.14. 15:05:44

@rdos:

"Ez persze csak szó rokonság lenne, de legalább (leíró) statisztika lenne, ami azért lássuk be pontosabb mint az etimológia."

Hát izgalmas lenne, és egy csomó kérdésre választ is adhatna.

Mongjuk a mi esetünkbe az Urali nyelvrokonság ilyen alapon is nehezen támadható.
Hallottam egy Hanti kislányt számolni egytől húszig. A 10 számneve kivételével, elég meggyőző volt. Innen tudom, hogy a 20 szavunk is urali pl.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 15:08:07

@R.V.J.: Ha ironizálsz - viccelsz, rakjál mögé mosolygós szmájlit. :-) Ilyent, itt balra. :-)

Ha provokálsz keress mást. Szvatoplukról sem tudunk többet mint Árpádról, sőt a szlovákok, németek és románok története is sántít, ők is "gyöttmentek" (nem tudni hogy honnan jöttek, de az biztos hogy jöttek). Csak őnekik kicsit korábbra teszik a letelepedésüket, holott a régészetből tudható hogy Eu jóval korábban népesedett be, mint amikorra a mai népek megjelenését teszik. :-( Nem egymás történelme ellenében kellene élnünk, hanem egymás mellett, ahogy a békés paraszti társadalmak is ezt tették évezredekig.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 15:09:20

@Comte de Gippaud: Vagy az urali húsz az magyar. :-) Logikailag nem eldönthető, ezért kellene a családfa sok-sok szóval. :-)

inteligencs elenzeki 2019.04.14. 15:09:44

Bocsánat, a kislány Mansy, esetünkbe helyett pedig esetünkben. Na...

inteligencs elenzeki 2019.04.14. 15:17:00

@rdos:

Egyébként szerintem az indoeurópai nyelvek is tipikusan "átvett" nyelvek. Meg kell nézni, hogy pl. a kelták, ibériai külső jegyeket hordoznak, (sötét haj, erős szemöldök, barna szem, szóval olyan délies), vagy akár a görögök, latinok, meg nézzük meg a germán népeket, vagy a szlávokat, (északi vonások). Én azt sem tartanám kizártnak, hogy az indoeurópai betörés előtt, a finnugor nyelvek voltak európa legelterjedtebb nyelvei.

rallus 2019.04.14. 15:23:21

Praktikus lenne, ha a kormány pontosan leírná, hogy kik vagyunk és milyen eredetű a nyelvünk, aztán aki ebben kételkedni mer, azt jól lecsuknánk!
Ez garantáltan be szokott válni...

Magán?Véleményem? 2019.04.14. 15:27:30

" ... Caputová ezzel szemben igyekezett visszahelyezni jogaiba a kereszténység puhább fogalmát. Mint mondja, ő maga hívő, de nem gondolja, hogy a keresztény értékek ellentétesek volnának a liberális állásponttal. ... "

Hát majd meglátjuk, miből lesz a cserebogár... Hogyan fogja kezelni egyik-másik szélsőségesen magyarellenes populista politikus kinyilatkoztatását, hogyan fog elhatárolódni a nacionalista törekvésektől, és amikor már szinte mindentől elhatárolódott, mi a faszt fog csinálni...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 15:27:51

@Comte de Gippaud: "Én azt sem tartanám kizártnak, hogy az indoeurópai betörés előtt, a finnugor nyelvek voltak európa legelterjedtebb nyelvei." :-) Érdekes hogy nemcsak finnugor nyelvészeknek de indoeurópaiaknak is eszébe jutott, de aztán elhessegették az ötletet, mert más rasszt, akarom mondani más nyelvcsaládot ugyebár nem vizsgálhatunk. :-(

Ezért ötleteltem a szóstatisztikával, mert bár kevesebb mint a nyelvrokonság, de legalább közvetlenül kiadja a családfát, elágazások relatív távolságát, amit aztán az ismert régészeti jelenségekkel lehetne próbálni kapcsolatba hozni. A statisztika az természettudomány. :-)

Magán?Véleményem? 2019.04.14. 15:29:03

@rallus: Ne drukkolj neki, mert ahol van 1 (azaz egy) ilyen törvény, ott lesz több is, és nekem semmi kedvem azért ülni, mert azt állítom, hogy itt alkotmányos kleptokrácia az államforma.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 15:48:26

@rdos:
Persze, ha valaki kényelmetlen kérdést tesz fel akkor egyből provokál meg viccel?????? Szóval azt mondod, hogy a Wikipédia hazudik???? A Wikipédia???? Az igazat ír!!!! Ezért is csukják be szegény Juliant!!!!!

nemecsekerno_007 2019.04.14. 16:15:45

Ééés újra a "nemzetközi" mázzal leöntött véleménybuborék...

ankica 2019.04.14. 16:17:41

@Magán?Véleményem?: Miért kellene ülnöd, ma demokrácia és szólásszabadság van hazánkban. Ezt sok helyen nem mondhatják el. Itt legfeljebb csak akkor kerülhetsz sittre ha sikkasztottál vagy raboltál, na nem szavakkal hanem valóságosan. Naponta olvasok olyan cikkeket hogy milliárdokat sikkasztottak és a NAV-hoz bejelentés érkezett, ott vizsgálat indult és valóban megtörtént. a vélt és valós csalások, rablások között nagy különbségek vannak és persze ítéletek is.

ankica 2019.04.14. 16:19:23

@R.V.J.: @Magán?Véleményem?: Miért kellene ülnöd, ma demokrácia és szólásszabadság van hazánkban. Ezt sok helyen nem mondhatják el. Itt legfeljebb csak akkor kerülhetsz sittre ha sikkasztottál vagy raboltál, na nem szavakkal hanem valóságosan. Naponta olvasok olyan cikkeket hogy milliárdokat sikkasztottak és a NAV-hoz bejelentés érkezett, ott vizsgálat indult és valóban megtörtént. a vélt és valós csalások, rablások között nagy különbségek vannak és persze ítéletek is.

nemecsekerno_007 2019.04.14. 16:19:48

A 13. havi nyugdíj bevezetése hitelből milyenfajta populizus volt kedves elvtársak?! Vagy az inkább szociális demagógia...

taga20 2019.04.14. 16:20:49

@Szóra kész Szókratész:

bakker, így má tök biztos, hogy magyarul beszéltek!:))

taga20 2019.04.14. 16:21:35

@nemecsekerno_007: és a 14. mi lett volna fityeszork?

ankica 2019.04.14. 16:21:53

@ankica: @R.V.J.: Szerinted a Wikipédia nem hazudik? Szerintem pedig igen. na persze az attól is függ honnan ered.

taga20 2019.04.14. 16:23:08

@ankica: tiborcgyerek pusziltat jobbágy!

ankica 2019.04.14. 16:25:58

@taga20: 666 üdvözöl hamarosan meglátogat személyesen is, fogadd szeretettel az avasi tesvirekkel együtt.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.14. 16:26:22

A "sajtószemléhez": A Nemzetközi Rabló-Kapitalista Maffia őrjöng, mert látja, hogy már sohasem tud újra a nyakunkba kapaszkodni, hogy a vérünket szívhassa, mint 2010 előtt. A sajtójuk, a "LÜGENPRESSE" vérlázító aljas hazugságokat okád magából...

taga20 2019.04.14. 16:31:04

@ankica: te összejársz az ördöggel, hogy ilyen infoid vannak te ördögfajzat?:)))

taga20 2019.04.14. 16:32:43

@Szóra kész Szókratész: szerintem eszperantoul tolták anno:)

egyébként, milyen hülye kérdés volt ez? jézus nem volt madzsar!

ankica 2019.04.14. 16:34:19

@taga20: Az infómat akkor szereztem, amikor veletek barátságot kötöttem egy ki időre, ott ismertem meg azóta távolról is felismerem. :))))

taga20 2019.04.14. 16:35:35

@ankica: szerintem keversz a csúti gecivel!:)))

ankica 2019.04.14. 16:38:03

@taga20: Szerintem nem keverlek össze, sőt. Olvasd el még egyszer mit írtam neked az fentebb.

morph on deer 2019.04.14. 16:51:22

@taga20:
“...te ördögfajzat?:)))”

Akkor a kedves mama járt össze, nem?

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ A GYÚRCSÁÁNY! 2019.04.14. 16:58:31

@Comte de Gippaud: Kiküldeni Klárikámat Bürokcelbe...... hogy végre ÉN IS élhessekh!

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.14. 17:00:03

Ősszel láttam egy régészeti kiállítást az avarokról a szolnoki Damjanich János múzeumban. Mellesleg vettem egy részletes ismertetőt Szolnok megye X. századi régészeti leleteiről, a legújabb ásatások figyelembe vételével. Gyakorlatilag csak Árpád magyarjainak vannak leletei. Azóta is csak magyarul beszélnek Szolnok megyében...Más bizonyítékom is lenne, de a munkám még nem érett a közlésre...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 17:00:36

@Szóra kész Szókratész: Igen, 95o-ben (kicsit több mint 2 generáció a honfoglalás óta) már beszélhették a hódítottjaik nyelvét, ha nem tudták volna korábban magyarul. Az is igaz, hogy ők még úgy tudták hogy visszajöttek a Kárpát-medencébe. Persze lehet hogy csak úgy mint amikor a fityisz is "visszavette" a javakat, bárkitől is, aki arra érdemtelenül gyenge volt hogy megtartsa. :-(

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.14. 17:03:52

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Mindez nem jelenti azt, hogy az avarokkal vagy talán inkább az onogurokkal ne érkezhettek volna korábban nagyobb magyar nyelvű népesség a KM-be, de ezek kitérhettek Árpádék elől...

morph on deer 2019.04.14. 17:05:19

“Meg kell jegyezni, hogy a kormánynak nincs köze a szélsőséges teóriákhoz,”

Tényleg?
Akkor miért bíznak meg lunátikus dilettánsokat a téma kutatásával, és tömi ki pénzzel a hülyeségek terjesztéséhez!
Ráadásul szeretett kormányfőnk, az a felcsúti gyökér, maga beszélt a turultól való (félázsiai) származásunkról, ráadásul folyamatosan keveri a nyelvcsaládhoz való tartozást a genetikai rokonsággal, akkor mi ez, ha nem “köz”?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 17:07:02

@R.V.J.: Szvatoplukot én kihagynám. Egy biztos, az a népesség aki hont (vissza)foglalt kerekítési különbözet volt csak az itt élő nagy számú magyarsághoz képest. Képtelenek lettek volna a náluknál 15-25-ször nagyobb paraszti népességet elmagyarosítani. Az első fél évszázadban jobbára itthon sem voltak,hiszen leadták a "névjegykártyájukat" a szomszédoknál. :-)

index.hu/tudomany/tortenelem/magyar0131/

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 17:07:03

@AZ IGAZI HUNGAROFIL:
Előbb utóbb úgyis kiderül, hogy azok a leletek a szlovák vagy román őslakossághoz tartoznak!!!!!

engedélyes pinaellenőr 2019.04.14. 17:13:05

@Én vagyok Gyurcsány Ferenc: Nem jó ez a sárga kabát Klárikának,nem látszik rajta a jelló sztár.(Persze a Jobbikkal folytatott egyre intimebb kapcsolat idején nincs is nagyon szükség erre..:)

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 17:16:00

@rdos:
Arról a névjegykártyáról olvastam a Tóta W-nél
m.hvg.hu/itthon/20181108_Bunuldozes_hianyaban
Orbánnak még van bőr a képén a szegény menekülteket gyalázni, amikor az ő "magyarjai" végig bűnözték a kultúrált nyugatot!!!!!!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.04.14. 17:25:56

"A térségben a »keresztény értékeket« gyakran használják a gyűlöletbeszéd és a hátrányos megkülönböztetés álcázására"

Az "európai értékeket" pedig a másodrendű európai országok birodalmi megrendszabályozásának álcázására.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 17:30:31

@R.V.J.: A kalandozások mentsége csak annyit, hogy a művelt nyugat is ugyanezt tette akkoriban is és utána is évszázadokig. Teljesen rutin eljárás volt, nem is csináltak belőle titkot hogy a zsákmányért öldökölnek. :-(

Újabban a közpénz az viszont elvileg nem zsákmány vagy kössz-pénz, hanem a köz érdekét kell hogy szolgálja. Már az Eu régebbi, polgárosodottabb részén. :-( Remélem OLAF, vagy valamelyik eu. szerv fölgöngyölíti a főni ügyeit, mert nekem ég a pofám miatta.

Amúgy a főninek nincsenek magyarjai, bangladesi fölmenői vannak ha a hír igaz, de mondjuk ez legyen a legkisebb baja.

ÉÉN VAGYOKH AZZ __ A GYÚRCSÁÁNY! 2019.04.14. 17:38:03

@engedélyes pinaellenőr: NEKEM már mindegy milyen kabátba van, csak ne lásssamm.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 17:38:57

@Androsz:
"Az "európai értékeket" pedig a másodrendű európai országok birodalmi megrendszabályozásának álcázására."
Ez nem álcázás hanem direktíva!!! Ha rendes egyetemre jártál volna, akkor tudnád, a francia-német kulturális tengelyhez képest minden másodrendű!!!! Igazodj vagy takarodj!!!! Verstanden? Compris?

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 17:54:47

@rdos:
OV indiai felmenői a legjobb tulajdonsága!!!!!! Nekem az Amnesty-nél elmagyarázták, hogy mi fehér európaiak ugyanúgy rabolunk, fosztogatunk, erőszakolunk a világban mint az a néhány menekült erre arra nyugaton. Ezért megértést kell tanúsítanunk!!!!!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.04.14. 18:02:01

amikor a zsido antiklrikalis neolibb erők akarják azt is megmondani, ki a jo keresztény
vegetek van...vegetek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 18:08:29

@Szóra kész Szókratész: Nemes uraimék de genere szokása nem kérdés. Abba gondolj csak bele, akkoriban nem volt GPS navigáció. Ha eltévedt a vitéz, csak meg kellett tudakolnia. Hé paraszt! Mellik út megyen Budára?

A várjobbágy, a lovász, a pék, a takarítónő (na ugye hogy van motiváció?), ... hétköznapi szinten nemes uraimékkal érintkező nagy számú pór nép nyelvét praktikus lehetett megtanulnia, legalább törve. Már persze ha régebben nem tudtak volna magyarul. Amit nem zárok ki hiszen szerintük visszajövetel.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 18:17:59

@R.V.J.: Boccs, de ezen vitatkoznék. Nem érdekel más semmilyen nemzetiségi vallási, politikai meggyőződése. Ha történetesen egy felvidéki echte nemesi sarj cigánykodik velem, az nem tetszik. És ha egy cigány korrekt velem, az tetszik. Nálam ez ennyire egyszerű.

Amnestynél pedig tanúsítson megértést az a mintegy pár tucatnyi nép amely a gyarmatosítást (nemcsak Európából) elkövette. Mi lassan fél évezrede inkább félgyarmat voltunk mintsem gyarmatosítók. :-(

Ami pedig a KuK nemzetiségi politikája kapcsán felmerül hogy mennyire elnyomtuk annó a nemzetiségeinket, a kisebbbségek nyelve (na ebből is volt majd egy tucat) törvényes nyelv volt a 19. században. Az íreknél a gael (kelta) talán ha a huszadik században lett törvényes - hivatalos nyelv, a cornwalli, walesi nyelv a nagybrittánoknál, vagy a breton vagy az elzászi a flansziáknál nem vagyok benne biztos hogy mai napig hivatalos nyelv lenne, de ez csak tipp volt a részemről.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.14. 18:18:21

@rdos: Árpádék IX. század végi honfoglalása és az első írott forrás, a veszprém-völgyi apácák alapítólevele között kb. 100 év telt el. Az alapítólevélben szereplő 11 földrajzi névből az egyik, (Szárberény) tovább bontható. Ehhez még egy személynév, (Melegdi) járul. Tehát összesen 14 szavunk van, amit elemezhetünk. A 14-ből 4 név szlávból jött a magyarba: Szombat, Kenese, Padrag, Gerencsér, már magyar alakúak. A Zalészi talán olasz eredetű... A többi magyar-ótörök név. Tehát 100 évvel a honfoglalás után a Dunántúlon lényegében csak magyarok élnek! Ez a 3-4 nemzedék alatti teljes asszimiláció csak akkor elképzelhető, ha Árpádék túlnyomó többséggel szállták volna meg az ország egész területét. - Másik lehetőség, hogy már jóval előttük is sok magyarul beszélő volt errefelé...A XIII-század közepén beköltöző jászok és kunok még kétszáz évig a saját nyelvükön beszéltek!

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.14. 18:36:06

@R.V.J.: Rejtély, hogy a Cseh medencét miért hagyták el a VI. század elején a germán markomannok? - Egy biztos, hogy a Római Birodalom vagy kétszáz éven keresztül háborúzott a markomannokkal és ezért nem valószínű, hogy a mezítlábas, furkósbotos szlávok elől menekültek volna el..."Simonyi Dezső szerint jóval az avarok előtt a Dunántúlon , Pannóniában rövid időre a nyugati oguroknak is voltak szállásaik, és a préselt fémlemezek alkalmazásával készült tárgyakból álló leletek az ő nyomaikat mutatják." - Ezek az ótörök népek lehettek az avarok előfutárai, valszeg az ő nyomásukra tűntek el a markomannok...

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.14. 18:40:27

@rdos: A Dunai Monarchián kívül az egész fejlett világban nem találunk kisebbségbarát nemzetiségi politikát. Heti két órát kellett az államnyelvét tanulniuk, de ez ellen is lázadoztak...

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.14. 18:45:20

A rendszervedlés óta kirobbanó finnugor ellenes kampánynak több oka van. 1. Divide et impera! - Az orosz egyenruhás katonák kivonultak, de a KGB ügynökei, befolyása megmaradt! Az orosz imperialisták a három EU tag, és két NATO tag finnugor népet akarják eltávolítani, sőt, szembeállítani egymással. Számos ügynököt mozgatnak a tudományos vagy inkább féltudományos vonalon is. Pld. Obrusánszky Borbála havonta közöl cikket, melynek lényege a magyar finnugor rokonság tagadása. Lezsákot is behálózta. 2. A kommunista finnugor tudományosságunk bezápulása. Mindent csak a finnugor nyelvekből (vagy a szlávból) vezettek le, még a Naprendszer kialakulását is.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.14. 18:47:18

A magyar-finnugor rokonságot már fél évezrede megsejtette egy római pápa, vagy háromszáz éve írt róla Gottfried Wilhelm Leibniz, a világhírű német tudós és azóta több ezer nyelvész tanulmányozta, dolgozta fel a témát, de eddig senkinek sem sikerült a rokonságot megcáfolnia.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.14. 18:50:48

A magyarokat hódoltatott hun segédnépnek tartom, vagyis gyakorlatilag "hunnak"! Mi voltunk a Kaukázus vidéki hunok is...Ezt csak támogató történeti forrásaink vannak. - Hunságunk nincsen ellentétben uráli nyelvi eredetünkkel. - Kempf Béla azt állítja, hogy nem biztos, hogy a magyarság ősei kapcsolatba kerültek a hunokkal. - Ajánlom a figyelmébe Érdy Miklós munkásságát! julianusbaratai.blog.hu/2018/06/08/erdy_miklos_nyolc_regeszeti_kapcsolat_a_hunok_es_a_xiongnuk_kozott
A cikk 4. ábráján látszik, hogy a hun áldozati üstök Mandzsúriától az Alpokig, a Kaukázustól a középső Uralig eltejedtek, sőt, az egyik bázisuk éppen itt volt. - A hunok elől csak az északi tajga övezetbe bújhattak volna a magyarok, ahol viszont a lovasnomádok éhen haltak volna...Én éppen ellenkezőleg, a jellemzően nyugati ótörök nyelvű hunok hódoltatott, politikailag beolvasztott népének tartom a magyart. - Omeljan Pritsak vagy 32 hun nevet elemzett és ezek döntő többsége török volt. -

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.14. 18:52:46

1. A lovas-nomád magyarok összes akkoriban szóba jöhető életterén nagy számban vannak hun üst és egyéb leletek, különösen az Ural vidékén. Elképzelhetetlen, hogy a hunok, akik mindenkit ripsz-ropsz legyűrtek, Kínát az uralmuk alá hajtották, pont a magyarokat kerülték volna ki. 2. A hunok eredetileg mongolok voltak és nyugatra hatolva a török népek tengerében először eltörökösödtek, majd még nyugatabbra magyarokkal és iráni népekkel találkoztak, akiket hódoltattak. - Így lehet, hogy a törökség első hulláma, a nyugati ótörök nyelvéből van a török kölcsönszavaink nagy része. - A magyarok ősei a hunok előtt az Ural és a Pamír hegységek között nomadizáltak, nagy területen, mert nagy nép voltunk és ezért nem olvadtunk be másokba . Nem a véletlen műve, hogy a több részre szakadt magyarság, (Kaukázuson túlra ill. az Ural környékére ill. KM-be) meg tudta őrizni identitását és nyelvét. - Az a tény, hogy a nagy létszámú ókori, kora-középkori, Uraltól keletre élő sztyeppei iráni népek, szauromaták, masszagéták, alánok szinte nyomtalanul eltűntek, (a csöppnyi oszétek kivételével) - és ezzel szemben a magyarok nagy számban megmaradtak, azt bizonyítja, hogy mi magyarok iráni népek nevein szerepeltünk korábban, vagyis mi voltunk ezek köznépi tömegei.

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 18:56:46

@rdos:
"Amnestynél pedig tanúsítson megértést az a mintegy pár tucatnyi nép amely a gyarmatosítást (nemcsak Európából) elkövette"
Ezt nem is értem!! Amióta az eu-ban vagyunk azóta az a "pár tucatnyi nép" mi is vagyunk!!!! Már régen németül vagy franciául kellene beszélnünk az integráció sikeressége érdekében!!! De a fityesz ellenáll a fejlődésnek!!! Ha a francia vagy a belga testvérek rosszalkodtak is kicsit afrikában, azért nekünk igenis oda kell állni és osztozni a felelősségben!!!!

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 18:58:50

@AZ IGAZI HUNGAROFIL:
A szomszédaink pontosan tudják hogy a markomannokat a morvák és a dákok űzték el!!!!!

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.14. 19:03:00

@R.V.J.: És mint a román történelemtudósoktól tudjuk, a románok már azóta itt élnek Erdélyünkben, mióta a majom lejött a fáról...

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.14. 19:06:09

@R.V.J.: A belgák által legyilkolt 10 millió kongói miatt mi, magyarok fogadjunk be 10 millió négert! - Junciék ott Brüsszelben ilyen szellemű követeléseket támasztanak Magyarországgal szemben...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 19:14:48

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Mondtad. "A XIII-század közepén beköltöző jászok és kunok még kétszáz évig a saját nyelvükön beszéltek! "

Mondom. A saját nyelvükön is és a magyar nyelven is. Ahogy a későbbi betelepülők is (szlávok, németek, románok, szerbek, horvátok). Másképpen nem is élhettek itt.

Hun leletek "nagy" száma, későbbi kommentedben. Print forrásom több mint húsz éves, emlékezetből Bóna István a Hunok és nagykirályaik c. könyve. Egész Eurázsiában húsz éve volt összesen száz hun ásatag lelet. Plusz, Attila halála után a 3 királyfinak (Ellák, Irnek, Dengizek)volt összesen 3 ezer megbízható (értsd hun) harcosa. Mindenki más (harcos) ebben a nagy-nagy hun birodalomban hódolt nép volt. Az pár tízezer, szűk százezer lehetett, de a valódi hódoltak, azaz adófizetők azok millió számra kellet hogy létezzenek, másként ki tartotta volna el a katonai "ahisztokháciát"?

Nézzük a mai helyzetet. Mai ahiszokháciánk (nertársak és csatolt részeik, jobbklikktől maszopig, 2farkútól momentumig) ha százezer fő, sokat mondok. Nem jobb és bal van, vagy népi és urbánus, vagy liberál és konzerv(atív), hanem fent van és lent van. Jó pár ezer éve. :-( A többi az maszlag és gumicsont, hogy legyen min "rágódnunk", ha már élelemre is alig telik. :-( Ja és van ez a "szittya magyar szítja". :-( Nem kéne. A legtöbb magyar nem volt szittya és nem akart szítani. :-)

R.V.J. · https://migrationaid.org/ 2019.04.14. 19:27:31

@AZ IGAZI HUNGAROFIL:
Ha belgák pénze jó, legyen jó felelősség is. Ha elolvasod az igazán kisbetűs részt is a EU belépési nyilatkozatban, akkor látod ott áll feketén fehéren milyen bűnökért fogunk felelősséget vállalni!!!! Ui: az összesért

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 20:18:28

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Mondtad. " lovasnomádok éhen haltak volna"

Kérdezem. A népvándorlás kori népek, langobárdok, gepidák, dákok, herulok, vizi- és osztrogótok, alánok - szarmaták - szkíták, vandálok ... nomadizálásáról tudunk? Amennyire tudom nem. Talán csak a lovaikat tenyésztették maguk, mert az akkor, mai terminológiával élve "COCOM listás termék" volt. Csúcstechnika volt ez akkoriban, ahogy az ógörögök és klasszikus görögök thesszáliai lótenyésztése is.

Ja, ja, meg még nyereg alatt is puhítottuk a puhinyjó lóhúst. Meg gyermeket ettünk, meg kutyafej jelmez, vagy sem. :-( A Hannibál ókori kartagói hadvezér meg verte a négereket. :-( Ja? Nem az a Hannibál Lecter volt. És nem verte, hanem ette őket. :-( A történelem tele van ilyen undorító vesztes (h)arcoskodó népekkel. Ezzel nem felmenteni akarom Árpád magyarjait, csak a helyükre teszem őket. Pont olyanok voltak (hazai történetírás szerint jobbak), mint későbbi győztes ellenfeleik. A történelmet a győztesek írják.

Épp ezért nem a harcolókkal (mai megnevezéssel élve: rendvédelmi erőkkel) kellene foglalkozni, hanem a köznéppel. A hunok elfoglalták fél európát (az elfoglaltak utódainak ez annyira ma nem tetszik). A köznépi magyarok etették fél Európát (az etetetek utódainak ez annyira ma nem tetszik).

www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwjxz46RmNDhAhVko4sKHXETDcgQFjAAegQIABAC&url=http%3A%2F%2Fepa.oszk.hu%2F00400%2F00414%2F00001%2Fpdf%2Ftakacskaroly.pdf&usg=AOvVaw1XRXw_LaAZ_uxeAOVTLeZF

Nem nomádok voltunk, hanem a mainál fejlettebb vízgazdálkodást és agro gazdálkodást folytató fejlett mezőgazdaságú nép voltunk. Ezer egyszáz éve új uraink nem veszik észre hogy miből származott az erejük. :-( Az árpád-kori vízgazdálkodásból és élelem termelésből.

Huszadik éve tudhatnánk. De nekünk eltolcsi pirospöttyös félázsiai valaga jut. :-( Nem baj hogy arra sem jártunk? :-(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.14. 20:46:47

@Szóra kész Szókratész: Elit? Menj el az USA-ba. Sok a latinó házvezetőnő, akik kisebbségben vannak az eredeti wasp népességhez képest.

Szerinted hány "echte" ami (legalább két generáció óta az USA-ban élő fehér angolszász, protestáns beszél az amerikai délen spanyolul?). Több mint gondolnád, és csak a pizzájukat szeretnék megkapni a sarki pizzériában. Vagy a majonézt a saját konyhájukban. Egy új nyelv magtanulása (bármennyire is kicsi vagy nagyobb előnnyel jár, nem akkora mutatvány, ha ettől egy kicsit is nő a komfort érzésem).

Helga Beauty Salon. 2019.04.14. 21:11:52

@taga20: cica, életek menetére mész délután?........................

Inkább a húsvéti körmenetre és nem azokkal akik kinyírták krisztust.

Ellenzéki BOHOC kommandó 2019.04.14. 23:32:51

"A leendő szlovák elnök asszony azt ígéri, hogy nem enged a liberális, haladó értékekből, m"

Ja ezert az elso napjan mindjart megtiltotta a magyar nyelv hasznalatat. Amit termeszetesen magyar libbant partok unnepeltek.

Orbán 1 GÉNIUSZ 2019.04.15. 00:00:17

"Az emberek fele úgy gondolja, hogy nem figyelnek oda rá az európai intézményekben. A migráció és s terrorizmus jelenti számukra napjaink fő témáját. "

Micsoda változás, eddig mindig a korrupcio, meg a fasiszta Orbán volt a legnagyobb problémájuk. Közeledünk a választáshoz, ezért a liberális ujságoknak is muszály a valósághoz közelíteniük, ha nem akarnak nagyon pofára esni.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.15. 07:25:52

@Szóra kész Szókratész: Azt hiszem ezt a nyelvi kérdést a mai Rigó utcai rigorózus certifikálás szokvánnyá válása óta kicsit túlértékeljük. A monarchiában pozsonyi szlovák diák középiskolában tanult meg magyarul (magyar osztálytársaitól, nem a tanterv keretében), plusz megtanult románul is (csak azért, mert a németen szlávon és magyaron kívül a monarchiában még ez volt gyakori nyelv, de persze nem Pozsonyban!).

Még Széchenyi István is megtanult felnőtt fejjel magyarul, pedig neki aztán tényleg válogatott flanszia nevelőnői voltak. :-) Nem kellett ehhez nemzedékeknek eltelnie. :-)

És hogy ki volt az elit? Nemes uraimék szerint persze hogy ők. Szerintem meg a fejlett, a mainál is fejlettebb agrokultúrájú és vízkultúrájú köznép, aki nem meghódította fél Eu-t, hanem szó szerint etette. Nemes uraimékat is jóllakatva.

www.epa.oszk.hu/00400/00414/00001/pdf/takacskaroly.pdf

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.15. 07:40:14

@rdos: Nem. A jászok és a kunok a XV. században kezdtek kétnyelvűvé válni és kb. a század végére lettek magyar nyelvűek.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.15. 07:49:20

@rdos: A népvándorlás kori népek különböző életformát éltek, különböző gazdálkodást folytattak. - A germán törzsek gyalogos rablóbandák voltak, lándzsával, karddal. - A szlávok pedig mezítlábas erdőlakók voltak fahusánggal. - A sztyeppei civilizáció ennél lényegesen magasabb rendű volt. - Figyelmébe ajánlom Csáji Koppány László munkásságát. www.napkut.hu/osszes-konyv/sorozatok/omultunk-tara/csaji-laszlo-koppany-a-sztyeppei-civilizacio-es-a-magyarsag-detail

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.15. 08:01:15

@rdos: A nyereg alá nem puhítani tettek eleink hús szeleteket, hanem azért, hogy az egész napos nyeregben ülés ne törje fel a ló hátát. - A primitív európai nem fogta föl a lényeget...Hasonló célból tesznek a balettosok vékony hús szeletet a balettcipőjükbe, ahogyan a világhírű francia filmben, a Házibuliban láthattuk....A magyarok levesport vittek magukkal a hosszú hadjáratokra. A szárított húst megőrölték és zacskóban tartották. Ez a sztyeppei civilizáció Mandzsúriától a KM-ig létezett több ezer éven keresztül. Kereskedett a nagy ókori civilizációkkal, Kínával, Perzsiával, görögökkel, rómaiakkal, ismerte fontosabb vívmányait...

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.15. 08:06:12

@rdos: A magyar, csakúgy, mint a legtöbb nép, több eredetű, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a később magyarrá váltaknak ne kellene tisztelniük, őrizniük, erősíteniük a magyar identitást!

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.15. 08:07:51

@Helga Beauty Salon: A palesztin élet menetét mikor rendezik?

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.15. 08:10:56

@Szóra kész Szókratész: Árpádékkal nagyobb magyar nyelvű néptömeg jött be. Hogy pontosan mekkora, az a következő évtizedek régészeti és genetikai kutatásaiból fog kiderülni. Minden esetre Szolnok megye X. századi leletei szinte kizárólag Árpád népéé.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.15. 08:17:45

@rdos: A magyarok már évezredek óta ismerték a földművelést, ezt tárgyi szókészletünk ősibb része tanúsítja. Az ókori, kora középkori közép-ázsiai földművelés, gazdálkodás vívmányait ismertük és használtuk. A folyóink mentén magas fokú öntözési rendszert üzemeltettünk. A KM-ből tejjel-mézzel folyó Kánaánt varázsoltunk.

Magán?Véleményem? 2019.04.15. 14:04:03

@ankica: Olvasd el rallus hozzászólását, akit ott belinkeltem, és megérted miről beszélek.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.15. 19:55:14

@Szóra kész Szókratész: A spanyol hódítók és a közép-amerikai indián magas-kultúrák között nem volt akkora szakadék, mint az angolok és az észak-amerikai indiánok között. Ennek ellenére a spanyol nyelv győzött. Viszont vérségileg és kulturálisan is jól elkeveredtek...

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.17. 08:46:49

@Szóra kész Szókratész: Fejlett volt az indián mezőgazdaság és ipar is. Szervezett, nagy államokban éltek. Akkora templomokat építettek, mint az egyiptomi piramisok, csak sokkalta többet. - Az ember-áldozattal a nép-fölösleget akarták eltüntetni, amivel másutt háborúk végeztek. - Sajnos ettől az egész kultúrájuk szadista kannibál kultúra, iszonyodom tőle.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.17. 11:00:43

@Szóra kész Szókratész: Remek a példád. A spanyol hódítók az indiánok aqua kultúráját sem vették át, szemben Árpád magyarjaival, akik az itt élő magyarok mainál is fejlettebb aqua kultúráját átvették, mert látták hogy az jó (egészen a tatárjárásig működött a Tóközben, kezdete pedig i.sz. 900, vagy korábbi lehetett). :-)

Szemköpszt a spanyolokkal, akik nem voltak képesek elismerni, hogy egy a kereket sem ismerő, a kőkorszakból éppen csak hogy kikecmergő társadalom a középkori európainál fejlettebb aqua kultúrát művelt.

Amúgy hogy ki vett át kitől nyelvet? Az egyik megoldás hogy nem kellett nyelvet átvenni senkinek, hiszen a honfoglalók még úgy tudták hogy ide visszajöttek!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.17. 11:05:13

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Öntözéses földművelésnek a lehetősége csak itt a Kárpát-medencében volt meg (épülő lassan feltöltődő nagy síkságok vannak itt). A Kárpátoktól keletre lévő folyók (Etel-köz) mentén csak azért nem lehet nagy területen öntözéses földművelést csinálni, mert az pusztuló térszín, nincsenek nagy területű árterei az ottani folyóknak, hiszen azok bevágódnak. Google dombor - térképen ellenőrizhető.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.17. 13:55:25

@rdos: Etelközben valószínűleg csak néhány évtizeden keresztül éltek a magyarok. Feltételezésem szerint kb. a Kre. 2. évezredtől az Ural és a Pamír közötti térségben éltünk, nomadizáltunk, földet műveltünk, stb. egészen a hun nyomulásig. Arrafelé bőven volt módunk fejlett vízgazdálkodással megismerkedni.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.17. 17:32:05

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Árpád magyarjai nem műveltek földet szerintem, és a nomadizálásból is talán ha a lótartásuk volt a sajátjuk. Harcos arisztokrata, elnyomó népről beszélünk, gazdag sírmelléklettel (ez alapján különböztetik meg a régészek a honfoglalókat a köznéptől).

A köznépi magyarság pedig itt élt világ életében. Nincs a népi magyarságnak eredet mítosza (Árpádéknak, a későbbi nemességünknek van, Hunor és Magor, meg a csodaszarvas). A fejlett vízgazdálkodás az árpádi honfoglaláskor (visszajövetelkor) már készen volt és főleg nemes ember nem fog árkot - csatornát ásni.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.17. 17:59:50

@rdos: "Török eredetû szavaink: Az ugorokénál fejlettebb társadalomban élõ török õseink a növénytermesztés, az állattartás és a háziipar fontos szavaival gazdagították a nyelvet.

Földmûvelés: búza, árpa, dara, arat, õröl, eke, kepe, boglya, tarló; gyümölcs, alma, körte, mogyoró, szõlõ, bor; borsó, bors, komló.

Állattenyésztés: bika, borjú, tinó, ökör, üszõ, kos, ürü, kecske.

Tejfeldolgozás: túró, sajt, vaj (zsírt is jelentett), író, köpül.

Szövés-fonás: kender, orsó, tiló.

Lószerszámok: kantár, gyeplõ.

Lakóhely, eszközök: sátor, kapu, karó, kút, szék, bölcsõ, kancsó, korsó, teknõ, tükör, balta, gyertya, gyûszû, gyûrû."

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.17. 18:12:45

@rdos:A földműveléshez kapcsolódó iráni eredetű szavunk a szánt és a szekér. Az eke talán magyar fejlemény az ékből. - A régebbi kutatók csak a katonai kíséret tagjait, a mostaniak viszont már az "S" alakú hajkarikák köznépi temetőit is a honfoglalókénak tartják. Néhány százalékos katonai elit nem lett volna képes 100 év alatt az egész KM-et nyelvileg asszimilálni.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.17. 18:40:37

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Persze hogy nem lett volna képes nyelvileg asszimilálni pár % a tömegeket. Erre nem is volt szükség, emlékezzünk, Árpádék még úgy tudták hogy visszajöttek. Vagyis korábbi "parasztjaik" nyelvére emlékezhettek, ha csak nem ezt beszélték amúgy is. :-)

És hogy a földművelés szavait honnan vettük, vagy kiknek adtuk át? Át kellene ezt gondolni annak fényében hogy a paraszti tömegek végig itt voltak a Kárpát-medencében, tehát ha érintkeztek is a paraszti népességgel más népek, azért ez az érintkezés jóval korlátozottabb kellett hogy legyen, mint a fél Eurázsiát bevándorló hont foglaló, azaz visszajövő Árpád magyarjainak az esetében, akiknek kitalálom a földművelés és határterületei nem lehettek a mindennapi társasági témájuk. Abba gondoljunk csak bele, hogy az 896-tól az első ötven évben jobbára itthon sem voltak. Kalandozások időszaka. Tuttira nem a ribizli szüreten járt az agyuk. :

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.17. 18:56:16

@Szóra kész Szókratész: Indián - spanyol hasonlatodra. Ja és a kecsua meg az egyéb indián nyelvek máig megmaradtak. Tehát ha a magyar nyelv kizárólag Árpád magyarjaihoz lett volna köthető akkor a nem magyar köznép nyelve legalább ötszáz évig még élt volna (példád alapján), de ennek semmi írásos nyoma nincsen. Ahogy annak sem hogy nyelvi problémáik lettek volna a hont foglaló - visszajövő hódítóknak és a köznépnek.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.18. 07:27:39

@rdos: Régebben, László Gyula és Vékony Gábor munkái alapján én is úgy gondoltam, hogy Árpádék nem is biztos, hogy magyarul beszéltek és kevesen voltak, és beleolvadtak az itt talált griffes-indás magyar tömegekbe. - Az újabb régészeti ill. saját nyelvészeti kutatásaim szerint viszont Árpádék nagy tömegben töltötték ki a KM-et, kétségtelenül magyarul beszéltek. - Az itt talált népesség szintén magyar nyelvűsége bizonyításra szorul. - Az egyik bizonyíték a genetika lenne. A XII. századi letelepült magyarság a VIII. századi letelepült avar népesség genetikai utódjának tűnik. - A csángók és székelyek kb. 80%-ban avarok! - Nincs rá semmilyen adat, hogy valaha is más nyelven beszéltek volna! - A kb. 600 szláv eredetű szavunknak a magyar nyelvbe kerülése sem érthető, a csak egyszeri, Árpádék alatti honfoglalást feltételezve. - A nagy tömegben beérkező Árpádéknak miért kellett volna a szlávból átvenni a megelőző hatalmi, területi rendszer szavait? - miért kellett volna átvenniük a patak szót, nem találkoztak még addig patakkal? - Elméletem szerint az avarok vagy a 670 körül beköltöző onogurok részben vagy többségében magyar nyelvű köznépet hoztak be magukkal és azzal kolonizálták az Avar Kaganátusnak a KM-nél többször nagyobb területét, befolyási övezetét a cseh-medencétől a mai Görögországig, a mai dél-Lengyelországtól az Adriáig. Ennek a hatalmas területen végbemenő államszervezésnek, szláv-telepítésnek a következménye a magyar-szláv szimbiózis, melynek során valóban lecserélődhettek az eredeti magyar szavak szlávra.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.18. 07:47:02

@rdos: A szlávok jelentősége a KM-ben. - 1. A KM-ben, néhány peremen lévőn kívül nincsen példa a jellegzetes szláv hamvasztásos temetkezésnek, csak főként az avarokhoz köthető rítusoknak! - 2. A szláv földrajzi nevek vizsgálata, aránya. A XIX-XX. századi kutatók szláv szótárakból dolgozva minden kicsit is hasonlító szót, földrajzi nevet a szlávból magyaráztak. - Erre egyre több példám van, amit majd publikálni szeretnék. - Három jellegzetes példát azért elárulok. - Kakat - csehül valóban kakas, de a KM-ben mindenütt szagos, (büdös) víznév - ótörök "szagos"! - Esztergom - a szláv sztregomij - akire vigyáznak - helyett "a bolgár-török bolgár-török estrogin küpe (azaz bőrpáncél) és a strgun (azaz tímár) főnevekből eredhet, és az egykori bőrpáncélkészítők lakhelyére utalhat." - A tímárság, a bőripar hagyományos iparága Esztergomnak! - Helemba sziget - a szláv hleba - kenyér szóból magyarázzák, holott olyan kicsi, hogy ott gabonát termelni nem érdemes, talán egy vekni kenyeret lehetne sütni belőle. - Ellenben a germán Hellenbach - "Ördög-pataka" (más példa Halimba helynevünk) a parti hegy vöröses talajú patakmedrére utalhat...Egy tót nacionalistákkal folytatott vitához elemeztem Fehérvár 25 kilométeres körzetében a településnevek eredetét. 20% alatt volt a szláv eredetűek aránya - a szlávok által leginkább lakott Dunántúlon!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.18. 19:26:27

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Na. Ez nekem új, hogy Árpád magyarjai sokan lettek volna. Erre linket tudnál adni? Két tömény azaz 2 x tízezer harcos volt a haderejük, családdal együtt az max százezer fő. Nekem még ez a számtanom. Jó pár száz évvel később amikor már voltak írott források, harminc parasztporta kellett hogy kiállítson - megfizessen egy lovas íjászt. Az házanként 5 fővel számolva 150 fő adózó és 1 fő (h)arcoskodó vitéz. Az arány nagyságrendileg a honfoglalás időszakában sem lehetett más, szóval 1% se az uralkodó osztály, vagyis húszezer főre 2 milla + köznép kellett hogy jusson.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.18. 21:49:30

@rdos: www.djm.hu/palyazatok/teljesitett/8222arpad-nepe-gyula-nepe82308221-8212-a-kozep-tisza-videk-x-szazadi-leletei.html
"Árpád népe - Gyula népe" A honfoglaló magyarok a Közép-Tisza vidéken - Dr. Madaras László régész kiállítás ismertetője - A szolnoki Damjanich János múzeumban megvehető. - Részlet: "Az általunk itt és most vizsgált területen nagyszámú X. századi lelet került elő, más etnikumhoz köthető sírt vagy települést nem ismerünk." - A Közép-Tisza vidéken, vagy hat megyényi területen csak Árpádék leletei vannak a X. századból! - Ezt a területet kutatták a szolnoki Damjanich János múzeum régészei.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.18. 21:57:46

"A Bijelo Brdo-kultúra egy Eszék környéki lelőhelyről elnevezett, a Kárpát-medence 10–11. századi köznépével azonosítható régészeti kultúra.
Fehér Géza anyaggyűjtése, majd Szőke Béla katalógusa és több tanulmánya a letelepült köznép magyar jellegét támasztotta alá.[8] A mellékletek, viseleti elemek, ékszerek (mint a kéttagú csüngők) és kerámiatípusok összehasonlító szeriációs vizsgálata révén tudjuk, hogy a nemesfém-mellékletekkel és lovassírokkal jellemezhető elit, a középréteg, továbbá a halimbai és fiad-kérpusztai típusú köznépi temetők azonos kultúrkörhöz és népességhez tartoznak.
A magyar régészettudomány által elfogadott etnikai értékelés jogos kritikájaként merülhet fel, hogy a 10. század második felére és a 11. századra datálható köznépi kultúra feltárt sírjainak száma és leletanyaga számszerűen nagyobb, mint a 10. század első felére tehető „klasszikus” honfoglalás kori műveltség leletei. Valójában a népvándorlás korának kutatói más korszakok esetében is hasonló szabályosságokkal találkoztak: a gepida és az avar kor esetében is a nagyobb temetők megjelenése a népesség beköltözéséhez képest jóval későbbre tehető.[9] Hasonlóan összetett kérdés a Kárpát-medence 9. századi, a honfoglalás korban is jelenlévő alapnépességének problematikája, az egyes népelemek létszáma és életmódja: számos érv szól amellett, hogy az avarok megélték a 10. századot."

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.18. 22:00:04

@rdos: A mostani tudásunk szerint nem csak egy katonai elit, hanem egy teljes népesség jött be, ami magyarul beszélt.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.19. 19:31:55

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Kössz a linket. Ez nekem újdonság. Mondjuk a linkedből számomra nem igazán derült ki a "hont foglaló paraszti népesség".

Nehezen tudom elképzelni hogy az alapvetően "multikulti", mozgékony, világpolgár katonai arisztokrácia hogy a bánatban tudta rábeszélni a provinciális, maródi, a termő területe, a szőlő ültetvénye mellett maradni szándékozó alattvalóit a költözésre.

Ami az avar köznépi folytonosságot illeti. Nem túl régen egy szomszédos elkerülő út előtti leletmentő ásatás során az derült ki, hogy az avarkori falusi temető folytatása volt az árpád-kori köznépi temető (Szfvár - Dunaújváros főúton vagy a perkátai vagy a seregélyesi elkerülőnél ásták ki, eddig ha jól tudom nem publikálták - múzeumi ismerősömtől tudom).

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.19. 19:34:40

Elméletem szerint az avarokkal vagy talán inkább az onogurokkal beköltöző finnugor nyelvű népesség a VI-IX. században került nagy felületen kapcsolatba a szlávokkal és akkor került a kb. 600 szláv szó a nyelvünkbe. - Ezek a finnugorok kitértek a peremekre, ill. arrébb vonultak Árpádék szintén finnugor köznépe elől. - Árpád népe már tőlük vette át a szláv szavakat.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.19. 19:41:38

@rdos: A X. századi Közép-Tisza vidéki kb. hat vármegyére kiterjedő, kizárólagosan magyar népesség folytatódik a XI-XII. századi magyar településeken. Mi ebben az ellentmondás?

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.19. 19:44:54

@rdos: Meg kell venni Dr. Madaras László kiállítás ismertető füzetét. - Csak a címe van a világhálón.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.19. 19:59:28

@rdos: Sok nyitott kérdés van még a honfoglalással vagy inkább honfoglalásainkkal kapcsolatban. Ilyen pld. Anonymus "kunjainak" kérdése, akik hódoltatott, csatlakoztatott nép és mégis azonos jogokkal szerez birtokot a KM-ben, mint Árpád rokonsága! Aba Sámuel révén pedig királyt is ad az országnak! - Ezzel szemben a szintén valahol(?) csatlakozott nép a székely és ezzel összhangban a XV-XVI.(?) századig még főnemest sem adhattak...

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.19. 20:07:59

A székelyek a nyugati, déli határszélen ill. peremeken vannak a honfoglalás után. Genetikailag ma is közel állnak az avarokhoz. - Van egy szótörténeti felfedezésem, ami ha igaz több fontos dolgot bizonyít egyszerre. - 1. Árpádék népe Kru. 750 után, talán 820-ig a Kaukázus vidékén élt. 2. A kérdéses szót Árpádék hozták magukkal és a nyugati megyékben nem is terjedt el rendesen, ill. egyes székely vidékeken is hiányzik. 3. Ez összhangban lenne a székelyek avarságával és Árpád népének többségi tömegével.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.20. 16:27:00

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: :-( Ugye ez nyílzápor nem volt komoly? Nem láttam az emó sünt. :-(

A nemesi Magyarország úgy II. Lajos királyunkig bezárólag joggal gondolhatta és mondhatta azt, hogy a nemes az vérrel adózik. A paraszt a terményével, a nemes szó szerint a vérével adózott és védte királyát is és a parasztjait is. Csak úgy az utolsó száz + néhány évben lett divat a civilek gyilkolászása. :-( A nagy-brittánok kezdték fokföldön a búrok feleségeit és gyermekeit bevarrni a kóterba (volt aki "véletlenül" nem élte túl). :-(

Volt még egy praktikus oka annak hogy a nem lőtték halomra alattvalóikat nemes uraimék. Ki a bánat etette ruházta volna őket ha lenyilazza az alattvalóit. Aki élve marad, akkor lóg meg amikor az első alkalma nyílik rá (arról nem is beszélve, hogy a bosszúállás esélye is adott lett volna - valamikor aludni is kell a vitéz, parasztjait nyilazó "hősnek")!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.20. 16:48:38

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Ellentmondást nem láttam csak "újdonságot", de azért azt kérdezem, hogy a X. század előtt nem volt abban a 6 vármegyében paraszti népesség? Ha mondod még el is hiszem neked, csak nem tartom valószínűnek.

A Névtelen világosan leírja, amit 4.hó 14-i. 12:32-kor elkövetett kommentemben már írtam. Nem légüres térbe érkeztek Árpádék, kb annyi harcost leszalámiztak több részletben ahányan ők voltak (Pozsonyi csatában így lehettek kétannyian mint a hont foglalók, azaz növekedett a hadi potenciáljuk húszezer főről negyvenezerre), és az adózó parasztokat természetesnek vették. Azért jöttek ide, hogy valaki itt is eltartsa őket. Nézzük a mai "ahisztokráciánkat" (fityisz és csatolt részei - maszop déká, lömpöpé, ... a teljes többpárti színtársulat), nekik is a legtermészetesebb hogy adóztassanak minket. Ja? Csak míg Árpádék beérték egy tizeddel, Istvánnak (később 1-es sorszámot kapott) már két tized kellett, ezeknek a maiaknak meg már 6-7 tized kell. Hogy száradjon le a ... mohón kapzsi kezük. :-(

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.20. 22:18:14

@rdos: A KM IX. századi leletei problémásak, ugyanis alig vannak nyomai a VIII. századi sűrű avar faluhálózatnak...Rejtély, hogy hová tűntek az avarok, akik majd a XI-XII. században majd megjelennek genetikailag...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.21. 21:03:40

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: A rejtély az csak annyi, hogyan tudták Árpád harcos magyarjai az alattvalóikat hon(vissza)foglalásra bírni? Bözsi utalvánnyal? Akkor még nem volt. :-) Nyílzáporral? Csak mert nemes uraiméknak jól esik a nyílzápor, nem ez a legjobb ötlet ahogy fentebb logikusan kifejtettem (ha más logikád van, örömmel hallgatom). :-(

Ez az egész "szittya magyar szítja szentháromság" hibás. A magyarság nem (csak?) Árpád vezér magyarjaihoz köthető!

Nem jöttünk mi sehonnan sem. Ja? Hogy a Szíriusz az új "őshaza"? Csak azért hogy gyöttmentek legyünk saját hazánkban. :-(

Van annak valami aktuálpolitikai vonzata hogy Árpád (gyüttment) magyarjaihoz kötik a nemzetközi népek a magyarságot? Segítek. Van. :-(

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.21. 22:04:09

@rdos: A gyengébb, ha okos, kitér az erős elől, ill. elfogadható kompromisszumot keres. A kompromisszum az volt, hogy Árpádék elől elmenekültek ill. meghódoltak és felajánlották szolgálataikat. - A következő húsz évben annyi új építkezés, autópálya és vasútépítés lesz, hogy meg fognak többszöröződni a leletek és tisztábban láthatjuk a honfoglalást. Ehhez jön még a genetikai kutatás olcsóvá válása. Mindenkiről tudni fogjuk az apai és anyai vonalait...A hunoknak nem kellett az összes germán törzset tönkre verniük, elég volt a gótokat a Volgánál. Azok meg sem álltak Pannóniáig, vitték a híreket...A többiek már maguktól meghódoltak nekik. Így lehetett ez a KM-ben is.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.21. 22:08:11

@rdos: Árpádék hont foglaltak és dinasztiát adtak Magyarországnak, mely négy évszázadon át vigyázott az országunkra. Magyarország az egyik legerősebb hatalom volt Európában. - Mindezek mellett, több szentet adtak az egyháznak, mint bármely más dinasztia! - Aki ezek után gyalázni merészeli őket, az biztos, hogy valami lelki nyomoronc jött-ment.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.21. 22:29:16

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Mit is mondtál? Hogy beszélték rá az alattvalókat a haza váltásra? A praszti népesség elköltözésére?

A parasztság nem vándorolt. László Gyuláék, Kodályék, Bartókék rájöttek arra, hogy a magyarság az a (köz)népi kultúrában keresendő. László Gyula eljutott a kettős honfoglalásig.

Nem lehet hogy nem is kellett hont foglalnunk,mivel nem jöttünk mi sehonnan sem? Teljesen mellékes hogy mennyi szentet adtunk a kereszténységnek és hogy mekkora hatalom volt az árpád kori Magyarország.

Az a kérdés, hogy kik vagyunk. Szerintem. De ha akarod szítsad a szittya magyar szítja "vonalat". Ami minden csak nem valódi magyar és hungarofil "vonulat".

Hunból amúgy lehetett úgy 3 ezer. Az összes többi az hódolt, meghódított nép volt csupán. A zsupánnal együtt. Április 14-i kommentem ajánlom.

Kerekítési különbözet az európai népességben azon (harcos) népek létszáma, akikről a történelem ír. :-( Pont mint ma. :-(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.24. 11:52:30

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Kompromisszum? :-) Nyílzáport eszerint sztornóztad. :-) Jaja. Józsi hozhatja az új hazába a szőlejét és szántóját a Feri az nem hozhatja. :-) Ez a kutatásaidból származik, vagy újabb "józan paraszti" ötlet. :-)

Miért gyaláznám azokat akik beérték 1 tizeddel (na jó, ahogy az egyház is bejött, lett 2 tized). A maiak 6-7 tizede viszont nagyon nem tetszik, még ha nyomoroncnak is minősülök kutatásaid és ötleteid szerint. :-)

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.24. 12:33:21

@rdos: Nem. A magyarság az Uraltól a Pamír hegységig, (egyes csoportok lehet, hogy Mandzsúriáig,) - Kaszpi vidékétől a Kaukázuson túlig és onnan vissza az Urálhoz, onnan Etelközbe, Kijev vidékére, KM-be vándorolt. Pont ez a sok vándorlás gazdagította rengeteg kölcsönszóval a nyelvünket, kultúránkat, társadalmunkat, államszervező- és katonai képességeinket. Mellesleg ezért a világ legtömörebb, legkifejezőbb és leglogikusabb nyelve a magyar. - Embertani tekintetben Henkey munkásságát ajánlom figyelmébe, hozzáférhető a világhálón.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.24. 12:36:04

@rdos: Az a kb. 20 éve hirdetett tézis, hogy mi magyarok nem jöttünk sehonnan, mert a KM őslakói vagyunk, Semino és tsai-nak a 90-es években végzett kutatásain alapul, mely rosszul kiválasztott, csekély minták alapján téves következtetésekre jutott...

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.24. 12:38:27

@rdos: Eddig nem találták sehol régészeti nyomát, hogy Árpádék tömeggyilkolták volna az itt talált lakosságot. Még a Cseh ill. Morvaországban sem találták annak a nagy pusztításnak a nyomait, amiről a krónikák írnak.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.24. 12:43:56

@rdos: Ha nagyon érdekes, nagyon részletes genetikai kutatást szeretne megismerni, akkor ajánlom valamelyik amerikai egyetem által a csángókon végzett genetikai vizsgálatot. Itt láthatja, hogy vagy 30-40 féle genetikai eredetű csoportból állnak. Ami meglepett, az a németországi és a Dánia környéki gének magas aránya. Emlékezetem szerint kb. 20%! - Ezt összeszedhették, mint avarok a nyugati határon - frank uralom alatt, mint az avarok által meghódított gepidák vagy longobárdok, vagy még régebbről, mint a hunok által leigázott gótok...

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.24. 12:45:50

@rdos: A szőlő és borkultúra magyar szavai nyugati ótörök, (régebben bolgár töröknek nevezett) nyelvből valóak.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.24. 12:51:06

@rdos: A közbeszerzéseket 2010 előtt a Nemzetközi Rabló-Kapitalista maffia emberei, cégei nyerték szinte kizárólag. Ezek az M5-ös, a négyes metró példája tanúsítja, hogy 3-5 szörös többlet-költséggel megvalósított beruházások voltak, amit a magyarok fizettek ki a Maffiának. - 2010-ben a Maffiát a magyar emberek lerázták a nyakukból, nem szívja tovább a vérünket. Azóta magyar emberek, magyar cégek nyerik a közbeszerzéseket töredéke profittal. - Mondjon példát arra, hogy a Nemzetközi Rabló-Kapitalista Maffia cégei sorozatban nyerték a pereket a magyar bíróságokon, hogy ők jobb ajánlatot adtak, mint a magyarok, de mégsem ők nyertek!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.24. 20:10:29

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Aktuál politizálni nem szeretnék, mert szerintem egy csapat ez, fityisz és társult részei (maszoptól dékáig, momentumig, lömpöpéig és ...).

Borászati szavaink átvétele témában egyszerű kérdésem.

A közönséges bojtorján, a fekete nadálytő és a gyermekláncfű (mindnek van sok más népies neve), ugyan kitől átvett szavunk? Mert hogy nekünk minden szavunkat át kellett venni! Na így lettünk (többek között Árpád visszajövő magyarjainak is "köszönhetően") gyöttmentek a saját hazánkban. :-(

Szét kell választani a népi kultúránkat és Árpádékat. Rögtön tisztul a kép.

Kis mintaszámú Seminó vizsgálatra az MTA -nak futotta egy kétszáz fős archeogenetikai vizsgálatra (Magyar Tudomány 2oo8. októberi száma, neten megvan). Azóta se semmi. :-(

Nem cél ugyanis hogy kiderüljön az őshonos voltunk. :-(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.24. 20:20:37

Hivatkozott Magyar Tudomány számát linkelem.

www.matud.iif.hu/08okt.html

Jó olvasást.

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.24. 21:53:19

@rdos: Az, hogy rengeteg szót vettünk át más népektől, az csak azt jelenti, hogy sok néppel éltünk együtt és - ez nagyon fontos: - ők olvadtak belénk és nem mi beléjük! - Csak az utolsó 7-8 ezer évet tekintve: a szavainkból bizonyíthatóan együtt éltünk: - a proto indogermánokkal, az indogermánokkal, az indoirániakkal, az irániakkal, a török népekkel, a proto-mongolokkal, mongolokkal, örményekkel, kaukázusiakkal, görögökkel, szlávokkal és germánokkal, stb...

AZ IGAZI HUNGAROFIL 2019.04.25. 06:31:54

@rdos: Vannak sokkal frissebb, pontosabb vizsgálatok: www.nature.com/articles/srep33446/figures/2
6 csoportot vizsgáltak: AVAR/HONFOGLALÓ/MAGYAR-SZLÁV ÁTMENETI TÉRSÉG 11-12 SZ./ MAI MAGYAR/SZÉKELY/CSÁNGÓ. - Több, mint érdekes...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.25. 20:29:30

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Kössz a linket, nem ismertem.

Előző hsz-edre. Szerintem a paraszti népesség az nem vándorolt, ettől függetlenül a sok nyelvi - szó egyezés (jövevény szónak mondják, de lehet az menemény is) magyarázható innen soha el nem mozduló magyar köznépi tömegekkel is. Azt tudjuk hogy a neolitikus Eu benépesülésének 2 gócpontja volt (Kárpát-medence és a Balkán, valamint a mai Baszkföld (milyen érdekes ez a két nyelv a "kakukk tojás" a mai Európában). Márpedig ha nem jöttünk mi sehonnan sem, akkor fél Eu szó szerint a rokonunk (genetika ezt alá is támasztja), csak a "tudatlan" nyelvészek nem képesek észrevenni, hogy az Eu egyik ősnyelve az a magyar (nem tudatlanok ők, hanem szó szerint rassszisták, de ez az ő bajuk).

Ja? A "halszagú" finnugorral nem hajlandók a nyelvrokonságot keresni az indoeurópai nyelvészek. Hát ez meg legyen szintén az ő bajuk. :-)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.25. 20:30:30

@AZ IGAZI HUNGAROFIL: Kössz a linket, nem ismertem.

Előző hsz-edre. Szerintem a paraszti népesség az nem vándorolt, ettől függetlenül a sok nyelvi - szó egyezés (jövevény szónak mondják, de lehet az menemény is) magyarázható innen soha el nem mozduló magyar köznépi tömegekkel is. Azt tudjuk hogy a neolitikus Eu benépesülésének 2 gócpontja volt (Kárpát-medence és a Balkán, valamint a mai Baszkföld (milyen érdekes ez a két nyelv a "kakukk tojás" a mai Európában). Márpedig ha nem jöttünk mi sehonnan sem, akkor fél Eu szó szerint a rokonunk (genetika ezt alá is támasztja), csak a "tudatlan" nyelvészek nem képesek észrevenni, hogy az Eu egyik ősnyelve az a magyar (nem tudatlanok ők, hanem szó szerint rassszisták, de ez az ő bajuk).

Ja? A "halszagú" finnugorral nem hajlandók a nyelvrokonságot keresni az indoeurópai nyelvészek. Hát ez meg legyen szintén az ő bajuk. :-)
süti beállítások módosítása