B1 blogcsalád



Lázár embere kipakolt Kubatovról, majd megpróbálta visszavonni, de nem sikerült

2019. április 13. - nickgrabowszki

Egy letiltott interjú: Szabó Bálint a szegedi Fideszről és a gengsztertempóról.
szblj.jpg

Az történt, hogy Szegeden a Fidesz már nem csak Botka László és a városvezetés ellen harcol, hanem saját magával is. A rendőrség házkutatást tartott például a jobboldal egyik polgármester-jelöltjénél, Szabó Bálintnál, aki azt állítja, saját pártjából, a Fideszből küldték rá a hatóságot. Egy újságíró interjút készített Szabóval, aki telefonon sok mindent mondott, majd a láttamozásra átküldött anyagot lényegesen átírta; gyakorlatilag kiherélte.

  • Az újságíró így már nem járult hozzá, hogy az értékét veszített szöveg megjelenjen.
  • Szabó Bálint viszont ahhoz nem, hogy az eredeti változat jelenjen meg.
  • A megrendelő lap azonban nem akarta közölni az át nem írt verziót.

A riporter ezután elküldte szöveget a B1 blognak, mi pedig arra jutottunk, az interjúalanynak nincs joga letiltani az általa mondottakat. Azon legfeljebb stiláris módosítást és pontosítást eszközölhet, a mondanivalót utólag érdemben nem módosíthatja. Szabó azonban nemcsak a saját válaszait írta át, hanem még a kérdéseket is.

Miután megkaptuk a hangfelvételt, és meggyőződtünk róla, hogy Szabó Bálint valóban azokat mondta, amik a szövegben szerepelnek, úgy döntöttünk, közöljük,

miként vélekedik saját pártjáról a Fidesz egyik potenciális nagyvárosi polgármesterjelöltje.

Kívülállónak elég zavaros most a politikai helyzet Szegeden: mindenki lő mindenkire. Ami viszont váratlan, hogy a jobboldalon, a helyi Fideszben is. Az Ön nézőpontjából hogy fest a dolog?

Szabó Bálint: Jelenleg Szegeden ott tartunk, hogy két éve megérdekezett ide Kubatov Gábor, akinek van egy helytartója, Maróti Gábor. Gyakorlatilag ez a két úriember kézivezérli a teljes helyi jobboldalt, a hozzákapcsolódó médiumokat és gazdasági hátteret. Mindenkit megpróbálnak kézivezérleni, akiről azt gondolják, hogy Botkával szemben áll. Így engem is megpróbáltak, de mivel én túl független vagyok, meg önálló entitás, ebbe a sorba nem álltam be. Innentől kezdve ők azt vélelmezték, hogy Lázár János embere vagyok. Engem az elmúlt években összemostak a Fidesszel, leginkább Lázár Jánossal.

De mi azzal a probléma a Fideszben, hogy Ön Lázár embere? Bár már nem miniszter, a párt egyik prominens tagja, vezetője.

Szabó Bálint: A Fidesz második vonalában, a miniszterelnök mögötti politikusok között azért akad néhány törésvonal. Az egyik ilyen éppen Lázár János személye körül alakult ki. Rogán mellett például Kubatov Gábornak sem a szíve csücske Lázár János, maradjunk ebben.

Akkor most Rogán és Kubatov támadja Lázárt?

Szabó Bálint: Úgy gondolom, hogy most csak Kubatov Gábor magánakciójáról van szó. Amiben én áldozat vagyok, mert rólam azt gondolják, hogy

ha engem támadnak, akkor rajtam keresztül Lázár Jánost támadják, ha engem gyengítenek, akkor Lázárt gyengítik.

És ez így van? Tényleg a Lázár embere?

Szabó Bálint:  Ez egy rossz vélelem. Lehet, hogy ez a sajtóban így jön át, azért, mert néhányszor találkoztunk, de én független vagyok.

Aki eddig a Fidesszel teljes összhangban, a Botka-féle városvezetés ellen politizált.

Szabó Bálint: A Fidesz rendszere, gondolom, Önnek nem kell bemutatni, jobban szereti a mindent végrehajtó, nem kérdező katonákat, mint az önállóan gondolkodó, önállóan cselekvő, független személyiségeket.

Kubatov hogyan került Szegedre, és vette át a hatalmat a helyi Fideszben?

Szabó Bálint: 2017 év elején – amikor Botka László bejelentette, hogy miniszterelnök kíván lenni – akkor Maróti Gábor megjelent Szegeden. Őt Kothencz János, a helyi Fidesz akkori elnöke hozta, illetve mutatta be itt az embereknek. Maróti azonnal elmondta, hogy nem önállóan, hanem Kubatov Gábor teljeskörű támogatásával ténykedik, napi szinten beszámol neki. Marótinak azonban van egy speciális, Simicskára emlékeztető stílusa, az elmúlt másfél évben összeveszett mindenkivel a megyei napilap főszerkesztőjétől egyetemi vezetőkön át a püspök úrig bezárólag, már senki nem állt vele szóba. 2019 év elejétől ezért Kubatov Gábor minden héten, minden szombaton itt van, és ő irányítja, ő kézivezérli a szegedi Fideszt.

Hogy kell elképzelni ezt a kézivezérlést?

Szabó Bálint: Szombaton reggel megérkezik Kubatov Gábor, és értekezletet tart. Ott vannak a választókerületi elnökök – Szegedhez kettő tartozik –, ott van a helyi Fidesz elnöke, Bartók Csaba, ott vannak a Budapestről importált emberek, mint Kobza Miklós, Belénessy Csaba és társaik, meg persze a Maróti Gábor is, és megbeszélik, hogy a következő héten mi történjen.

Így készülnek el a nagyinterjúk a Szeviép-vezér Baranyi Sándorral, odavezénylik a Békés megyéből importált fidelitaszosokat Ujhelyi István sajtótájékoztatójára, kiküldik a budapesti cég drónját az Ujhelyi házához. Ez így működik.

De hogy került a képbe Ön? Miért érdeke a Fidesznek Ön támadni? Közösek az érdekeik, nem?

Szabó Bálint: Havonta készül közvéleménykutatás, ami szerint nagyjából ugyanolyan népszerűségem van Szegeden, mint bármelyik, a Fidesz által indítani kívánt polgármester-jelöltnek. Ezért kell engem eltakarítani az útból. Ha én elindulok, akkor nyilván semmi esélyük sincs legyőzni Botkát. Ez az ő véleményük is, ezért akarnak lelökni a pályáról. Én azonban nem vagyok hajlandó megállapodni velük, nem vagyok hajlandó még csak tárgyalni sem, nem is beszélek velük. Ennek köszönhető, amit látunk most.

Ami a héten történt, az szintlépés volt, mert

nem nagyon fordult még elő, hogy a helyi rendőrséget ilyen nyilvánvalóan politikai célokra felhasználják nyilvánvalóan fideszes politikusok.

Tényleg úgy gondolja, hogy itt Kubatov önállóan akciózik Lázár ellen, és nem pedig Orbán Viktor utasítását hajtja végre?

Szabó Bálint: Igen. A miniszterelnök Szeged kérdésben még nem hozott döntést, nem helyezkedett oda senki mellé, hanem kivár az EP-választásig. Addig mindenki a saját pozícióját próbálja erősíteni – Kubatov elsősorban.

Ebből úgy tűnik, mintha belső információi lennének, ami éppen nem gyengíti azt a látszatot, hogy mégis a Lázár embere.

Szabó Bálint: Ez külső szemlélő számára is látható.

Tegyük fel, hogy igaza van, Ebben az esetben mi motiválja Szegeden az őspesti, soroksári, Fradi-elnök Kubatovot?

Szabó Bálint: Amennyire látom, komoly üzleti érdekei vannak Kubatov Gábornak.

Ezt lehetne konkretizálni a sajtóperek elkerülése érdekében?

Szabó Bálint: A kormányzati körökhöz kötődő beruházások, az állami pénzek körül szeretne sertepertélni. Ez az egyik része a dolognak, a másik pedig, hogy szeretné a személyes politikai befolyását Szegedre kiterjeszteni. Neki az is megfelelő, ha Botka marad polgármester, és az embere, Maróti Gábor pedig a helyi Fidesz irányítójaként tud majd üzletelni. Amennyire látom, zuglói modell készül kialakulni Szegeden is, ha Kubatov a helyi Fidesz alárendelésére megkapja a miniszterelnök felhatalmazását.

Továbbra se értem, miből gondolja, hogy Kubatov nem Orbán utasítására, vagy legalább tudtával cselekszik.

Szabó Bálint: Ha a miniszterelnök Kubatov Gábor mögött állna, akkor én a Magyar Időkben decemberben nem jelenthettem volna be, hogy indulok a polgármesteri posztért, és nem készítettek volna velem nagyinterjúkat nyilvánvalóan kormányzati sajtóorgánumok.

De azóta már nem is szerepel, nem készítenek interjúkat Önnel, sőt, február óta az inkább ön elleni feljelentés, meg eljárásról cikkezik a kormánysajtó.

Szabó Bálint: Csak egy része. Meg azokról az ügyekről is, amiket én viszek Szegeden és Hódmezővásárhelyen.

Meg az eljárásról. Elképzelhetőnek tartja, hogy Orbán engedélye nélkül partizánkodnak?

Szabó Bálint: Igen. Ki akarnak csinálni. A feljelentésről szóló cikkek megjelentek, majd jó pár helyről azonnal le is kerültek. Ez egy abszolút Kobza Miklóshoz kötődő magánakció volt.

Aki viszont Orbán Viktor stábjába tartozott.

Szabó Bálint: Egyszer, régen. Ezeket az embereket, Kapitány Gergőtől Belénessy Csabán át Kobzáig mind Kubatov hozta Szegedre, és ha megnézi, ezek az emberek a saját területükön egyszer már leszerepeltek, félre lettek téve.

Amúgy mi azzal a problémája, amit ők Szegeden csinálnak, hiszen közösek az érdekeik, Botka László leváltása, nem?

Szabó Bálint: Van egy határ, ameddig a politika elmehet, de ezt

a határt a Fidesznek ez a gengszter-része, amit Kubatov Gábor neve fémjelez, rendszeresen túllépi.

Ujhelyi István lányainak és volt feleségének semmi köze ahhoz, amit az apjuk vagy a volt férjük csinál. De Márki-Zay Péter feleségének és lányainak. sincs semmi köze ahhoz, amit ő polgármesterként csinál. A gengsztertempót már a saját bőrömön is tapasztaltam, amikor a jelöltségem miatt a feleségemet nyomozók rohanták le a saját lakásunkban, amikor kiskorú tanítványokat várt éppen zongoraórára. Ez már az a szint, amit én nem tudok tolerálni a politikai ellenfeleimmel szemben sem.

Mindennek dacára fönntartja a polgármester-jelöltségét?

Szabó Bálint: Igen, mindenképpen elindulok.

Akkor is, ha Orbán nem Ön vagy Önök mellett határoz majd?

Szabó Bálint: A miniszterelnök döntésétől függetlenül elindulok. Bízom abban, hogy a miniszterelnök és a kormány támogatni fogja az általam már kidolgozott szegedi programot, de nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mindenképpen elindulok.

Akkor viszont a nyakába veszi a vádat, hogy megosztja a jobboldalt, és bebiztosítja Botka győzelmét.

Szabó Bálint: Pillanatnyilag ott tartunk, hogy én létezem, az utóbbi tíz évben bizonyítottam, felépítettem valamit. Van programom, van csapatom, beleálltam ebbe a küzdelembe. Ha valaki biztosítja Botka László politikai túlélését vagy győzelmét, az nem én leszek, hanem az a Kubatov Gábor, aki messziről jött embereket idehoz, szegedieket félreállít, és szétveri Botka mindenféle ellenzékét. Utolsóként engem is megpróbál tönkretenni, de én ezt nem fogom hagyni, és ha kell, akkor nyíltszíni harcot fogok folytatni vele.

A jövő idő nem tűnik indokoltnak, már folyik a nyíltszíni háború.

Szabó Bálint: Lehet, hogy ez csúnyán hangzik – különösen az én számból –, de

ha az a kérdés, hogy Botka László, vagy ez a Kubatov-vezette helyi Fidesz, akkor még én is azt mondom, hogy maradjon inkább Botka László.

Ezt egyre többen gondoljuk így. Ebből van most egy elég jelentős feszültség most Szegeden. Mi azt szeretnénk, hogy takarodjon innen Kubatov Gábor az embereivel együtt, és hagyja meg Szegedet a szegedieknek, ne szóljon bele a dolgainkba.

BZs

(Kép: Facebook; balra Szabó Bálint Lázár Jánossal 2018-ban)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1314762038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2019.04.13. 14:56:20

A Fidesz már elég régóta rohad belülről, lásd mára teljesen eltűnt mellőlük az a fajta politikai „elit” amelyet még értelmiségnek vagy szakértőnek lehet nevezni, és a 2010-es kormányváltás előtt még vezető arca volt a pártnak. Helyüket pár az egyetemről épp kiesett elvtelen karrierista ficsúr és Orbán közeli (kötél)baráti köre vette át, akikről már nem csak azt nem lehet elmondani hogy értenének bármihez is, de azt sem hogy látványosan szerény intellektusuk alapján bármiféle „elit” lenne...

Viszont engem jobboldaliként nagyon zavar, ha a Fideszt vagy csatolt szerveiket „lejobboldalizzák”... ugyan úgy, ahogyan a balos barátaimat zavarja az MSZP(-DK) lebaloldalizása... és gondolom akkor még sokan másokat is. :) Abban azért mára egyet kellene értenünk, az #elmúltharmincév alapján, illetve már csak azért is hogy ne sértegessük egymást ezzel, hogy a rendszerváltás híján nyakunkon maradt két egymással bűnszervezetként rivalizáló posztkommunista gittegylet egyáltalán nem testesít meg semmiféle jó értelemben vett politikai- és társadalmi értéket. Kizárólag a hatalom megszerzése, megtartása vezérli őket, és az hogy ezáltal ne kelljen magukat megmérettetni a privát szférában a munkaerőpiacon, jól elvannak ezek a populista naplopók még „ellenzékben” is bármiféle hozzáértés, szaktudás és gyakorlati, vagyis munka nélkül... :) (Tisztelet persze a kivételnek, de utóbbiak elenyésző számban vannak csak)

Szóval hagyjuk ezt a Fidesz-MSZP (és csatolt szerveik) kapcsán, hogy jobb- és baloldal, egyik sem felel meg ennek. Nagyjából azt lehet elmondani, hogy a Fidesz a „nem MSZP”, az MSZP pedig a „nem Fidesz”, de ezen kívül mindkettő hitvány posztkommunista gittegylet, és ma már a valódi ellenzéki politizálásnak és esetleges „összefogásnak” vagy bármiféle együttműködésnek a közéleti szereplők közt inkább arról kéne szólnia, hogy a rendszerváltás befejezése... tehát se MSZP(-DK), se Fidesz(-KDNP).

Toportyán Zsóti 2019.04.13. 15:46:42

Főni el van most foglalva ajrópa elfoglalásával...nem hajlandó elfogadni bucija hogy neki már reszeltek,örökre lerendezte a tinorczgyerek...már csak 1 maffiás unijós pénztolvaj putingazda hátsójából.

István Tamasi 2019.04.13. 16:05:05

Kisebb repedésekből lesznek a nagy szakadások. Ez a folyamat elindult és o1g nem fogja tudni megállítani.

Oxica 2019.04.13. 16:43:18

Mikor az EU végre elzárja a pénzcsapot, kibaszott nagyot fog durranni a fideSS lufi.

Simán dobálják majd fel egymást az elvtársak, a rendőrségnek csak a begyűjtés marad, nem is kell nyomozni.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok. O1G.

rallus 2019.04.13. 19:00:23

Nem rossz, de a bajai videó ütősebb volt....

azigaziraptor 2019.04.13. 19:16:27

Jó, jó, de ki a faszom az a Kubatov? (by Deutschtompika)

rasztaszív 2019.04.13. 19:28:20

@rallus: bajai videó?az olyan,mint a keddi orbán-bukás?hogy csak ti tudjátok,mi benne a poén,minek örültök annyira...?

sidecar 2019.04.13. 21:10:42

@rallus: a geci gazdádért oda vagy, mi retek?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.13. 21:16:00

@GNDL: :-) Se-se? :-)

voms.blog.hu/2019/04/13/a_legujabb_ellenzeki_osszefogas_margojara?utm_medium=lista&utm_campaign=bloghu_cimlap&utm_source=nagyvilag

Az csak a baj, hogy a módszerváltó többpárti "elitünk" (maszoptól a fityiszig bezárólag) buksiját Soros György, Mark Palmer (USA nagykövet) simogatta 1988-89 táján, plusz az egész szabad világ. Tehát a volt 1pártállami utódpárt (emeszpé és mszmp) plusz az un. ellenzék az új szövetségi rendszerünkben PC lett. :-( A szojvetek, ma oroszok úgy tűnik el sem mentek (nem a CA-ra gondoltam és magyarázat arra hogy még itt vannak Paks2). :-(

Nagyon úgy tűnik, hogy ha nem is háborús eszközökkel, de azonos erők "koptatnak minket", mint a 2.vh-ban, kiegészülve hajdani 2.vh-s szövetségeseinkkel. :-( És ehhez képest hogy a fityisz repedezik-e, vagy szakad? Ahogy korlátozott önrendelkezésünket eddig is szerkesztették külföldről, eztán is ez várható. :-(

T.Jani 2019.04.14. 06:11:25

Ha van gerinctelen aljas talpnyaló aki megérdemli a sorsát, akkor Szabó nagyon is rászolgált!!

megamedve 2019.04.14. 06:36:53

Egyébként van aki másra számított?
Sztem van a fideszben ennél durvább dolog is.

Ahol ennyi az érdekfüggés, ahol mindenki fél mindenkitől, ahol mindenki lefelé tapos, felfelé nyal, ott előbb utóbb ez lesz

rallus 2019.04.14. 07:35:43

@megamedve: Látod! Ezért nincs Orbán kormányában speciális sportminiszter!
Historia est magistra vitae!

GNDL 2019.04.14. 15:32:53

@rdos: „buksiját Soros György, Mark Palmer (USA nagykövet) simogatta 1988-89 táján, plusz az egész szabad világ”

Ami - most nem értem - szerinted probléma?! Elméletileg d̶o̶b̶t̶u̶k̶ dobni kellett volna a muszkákat, és értelem szerűen új szövetségeseink lettek, akiknek a vezető hatalma (akkor is és most is) az USA. Mármint „régi-új” szövetségeseink, mert Magyarország egyébként mindig is a Nyugathoz tartozott, már amikor önkényuralmi gecik (most az lényegtelen hogy bolsevikok, kommunisták, fasiszták vagy hungaristák) nem szállták meg és sajátították ki maguknak az országot... mint ugye 2010 óta újra.

Szóval rendszerváltás... nos, pont az volt itt a probléma, hogy nem a jogszabályok faragásával kellett volna kezdeni, hogy akkor mostantól jogilag is „vállalkozó” a „maszek”, meg akkor csinálunk némi fékek és ellensúlyok rendszerét, hanem a legelső lépésnek annak kellett volna lennie, hogy aki eddig volt az megy. Nem kellett volna akasztani, nem kellett volna nyilvánosan megszégyeníteni senkit, semmi ilyesmit... egyszerűen egy lusztrációs törvénnyel kellett volna kezdeni, és ezzel párhuzamosan feldolgozni az ügynökaktákat, amelyeket ugyancsak nem kellett volna nyilvánosságra hozni mert ki a francot érdekel, de ha valaki bármiféle állami/politikai/közéleti pozícióba vágyott volna, annak egyfajta „erkölcsi bizonyítványt” kellett volna szereznie, és ha bármiféle módon érintett volt akár mint kommunista apparatcsik akár mint besúgó, annak meg kellett volna köszönni az érdeklődését de elutasítani... hidd el, tudta volna minden érintett hogy mi az a meló amit neki már nem szabad vállalnia. :)

Ráadásul én amondó vagyok, hogy amíg akár egyetlen kommunista geci is van a közéletben, állami pozícióban vagy kormányközelben (ne adj isten kormányon), addig mindig aktuális lesz egy lusztrációs törvény és az állambiztonsági múlt fent említett módon való feldolgozása, és EU ide vagy oda, egy szavuk nem lehetne mert számtalan más egykori kommunista EU-s tagállamban van hasonló... és Magyarországon ma nem egyetlen érintettje van a közéletben a rendszerváltás hiányának, hanem sajnos az elmúlt két évtizedben, de főként az elmúlt egy évtizedben egyre többen bújtak elő, és ma már a közélet és a kormányzat + önkormányzatok legalább harmada nyakig érintett lenne egy lusztrációs törvény által.

Úgyhogy a következő rendszerváltást már nem kéne elkúrni, és egyből ott kellene kezdeni, hogy aki eddig volt az megy... :) Aztán jöhet a fékek és ellensúlyok rendszere, abban meg úgyis elbuknak majd azok akik az elmúlt három évtizedben futni hagyták a komcsikat és a moszkovita geciket... :D

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.17. 13:40:01

@GNDL: Jól beszélsz. Az észtek pontosan ezt tették. Mindent, és mindenkit kidobtak ami (szojvet) pártállami volt. Akkor az 1 főre eső GDP-jük kb. a miénknek volt a fele. Mára a miénk 1,5-szeresére nőtt a GDP-jük. :-)
süti beállítások módosítása