B1 blogcsalád



Az európai szociáldemokraták is léptek a maguk jogsértői ellen

Nemzetközi sajtószemle

2019. április 13. - Szelestey

drtim.jpg

  • A Fidesz sorsára jutott Strasbourgban a román kormánypárt, csak ellene az európai szociáldemokraták léptek fel a normák megsértése miatt. 
  • Orbán Viktor megsértődött Weberre, így minden ígérete ellenére egyáltalán nem fogja vissza magát az EU-ellenes retorikában, a Néppárt frakcióvezetője viszont harcot hirdet a populizmus ellen.
  • Timmermans azon van, hogy az Európai Parlamentben a konzervatívok nélkül jöjjön létre életképes többség, az EPP helyzetét bonyolítja, hogy nem tudni, mi lesz a fideszes képviselőkkel.

Yahoo/Bloomberg

yah.png

Alig egy hónappal az EP-választás előtt az európai szociáldemokraták a demokratikus normák körüli aggályok miatt befagyasztották kapcsolataikat a román kormánypárttal. Az EU élesen bírálja Bukarestet, amiért az igyekszik egérutat adni a visszaéléseken kapott szociáldemokrata vezetőknek, beleértve Dragneát, a párt elnökét, akit egy ügyben már jogerősen elítéltek, egy másik kapcsán pedig még folyik ellene a per. Előzőleg az unió eljárást indított az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése miatt Magyarország, valamint Lengyelország ellen. Felvetődött, hogy csökkentsék a fejlesztési támogatásokat a vétkes államok esetében. A Néppárt a múlt hónapban felfüggesztette az illiberális Orbán vezette Fidesz tagságát, ezt követi most a szociáldemokraták hasonló lépése a román tagpárt ellen.

A frakció azt közölte, hogy a kirekesztés addig marad érvényben, amíg a román kormány nem bizonyítja elkötelezettségét a jogállam mellett és nem követi a Bizottság ajánlásait. A cél az, hogy a baloldal ezáltal is több szavazathoz jusson a jövő hónapban esedékes választáson.

Die Welt

die_welt.jpg

Orbán féktelenül gyűlöli Brüsszelt és ezen az sem változtatott, hogy átmenetileg kitették az Európai Néppártból. Sőt, most állt rá csak igazán az EU-ellenes retorikára, noha pártja éppen egyfajta felfüggesztett büntetését tölti. A miniszterelnök éppen a kampány hajrájában visszaesőnek bizonyul, nyilvánvalóan gondosan mérlegelt számításból, miután sokak szerint a pártcsaládon belül kirobbant vitát egész jól megúszta. A politikust a jelek szerint nemigen érdekli az utolsó figyelmeztetésnek szánt retorzió. A párt egyik vezetője azt közölte egy háttérbeszélgetésen, hogy a választási hadjáratban bizonyosan nem fogják vissza magukat. Ezek után Weber nyíltan arról beszélt, hogy a magyar tagpárt repülni fog a frakcióból, ha továbbra is az unió ellen ágál.   

De nem eszik olyan forrón a kását! Az EPP befagyasztotta a viszályt a magyar féllel és így a választás utánra hagyta a rendezést. Ráadásul a döntő szót nem egyedül Weber mondja majd ki, de Budapesten nagy felháborodást váltott ki a politikus megjegyzése, miszerint inkább nem lesz a Bizottság következő elnöke, ha csak a Fidesz támogatásával tudja elnyerni a posztot. Azaz a frakcióvezető és Orbán úgy küzd, mintha nem ugyanannak a pártszövetségnek volnának a tagjai. A magyar kormányfő nemrégiben azt fejtegette, hogy nem a Fidesznek kell bizonyítania, hol áll, hanem a konzervatív tábornak. Vagyis a retorika nem enyhül. És a Magyar Nemzet a héten már arról cikkezett, hogy a magyar pártnak fel kell lázadnia a Néppárt ellen.  

Der Standard

der_standard.jpg

Harcot hirdet a populizmus ellen Manfred Weber. A bajor politikus, aki Juncker székére pályázik, kifejtette: meg kell mutatni, hogy a populistáknak nincs érdemi válaszuk az igazán fontos kérdésekben, csupán az emberek félelmét lovagolják meg. Mint pl. Salvini, aki semmilyen receptet nem tud felmutatni a gazdasági bajok láttán. A frakcióvezető úgy folytatta, hogy az egész Brexit ébresztőt jelent az európaiak számára, mármint nehogy a demagógokat kövessék. Hiszen azok üres ígéretekkel a maguk javára fordították a népszavazást, majd hirtelen elhallgattak és semmit nem voltak képesek mondani a hogyan továbbról. Az EU-nak azonban nem szabad kockáztatnia, hogy átcsapjon a földrészre a brit káosz. Hogy a képviselők többsége nemet mondjon Strasbourgban a kompromisszumokra, mert az az unió megtorpanásával lenne egyenlő, a következmények pedig igencsak kedvezőtlenek volnának minden polgár számára.

Weber nem tartja jó ötletnek, hogy a britek részt vegyenek az EP-választáson, hiszen beleszólnának a szervezet jövőjébe, miközben éppen kilépnek. Azonban a rendezetlen kiválást mindenképpen kerülendőnek tartja, de reméli, hogy May és Corbyn már a közeli napokban egyezségre jut, és akkor nem kell a szigetország lakosait az urnákhoz hívni. A migrációs kérdés rendezését magához vonná, ha ő kerülne a Bizottság élére, mert ez az az ügy, amely minden államot érint, amelyet egyetlen kormány sem képes egymaga rendezni. A megoldásból minden országnak ki kell vennie a részét, fűzte hozzá.

FT

financial_times.jpg

Az európai szociáldemokraták bizottsági elnökjelöltje fel akarja rúgni azt a hallgatólagos szabályt, hogy Strasbourgban idáig mindig a Néppárt közreműködésével alakítottak ki működőképes többséget. Timmermans most inkább a progresszív erők szövetségét próbálja tető alá hozni, az cserében támogatná Juncker utódjaként, egyidejűleg azonban felbomlana a két nagy pártcsalád koalíciója, amely 40 éven át határozta meg az események menetét Strasbourgban. A középbal hónapokon át a közelgő választások nagy vesztesének látszott, ám a jelek szerint a Brexit – más tényezőkkel együtt - a javára fordítja a dolgokat.

A legutóbbi felmérés szerint a brit Munkáspárt jelentősen előretörhet a májusi választáson, és így csökken a pártcsalád hátránya az EPP-hez képest. Ráadásul a konzervatívoknál jelenleg nem lehet tudni, mi lesz a Fidesz 12-13 képviselőjével. Ezért Timmermans változtathat az eddigi renden. Ő maga azt mondja, az európai demokráciának jót tenne, ha egyetlen párt sem volna nélkülözhetetlen. Annál is inkább, mert szerinte a Néppárt jobbra, az identitás politika felé tolódik el és az megnehezíti a szövetséget. Ezért ő inkább a Macron-féle En Marche, a liberálisok, a zöldek és a radikális baloldal egy része felé tapogatózik, a „haladó és fenntartható értékek” alapján. Úgy fogalmaz: nem biztos, hogy beválik az elképzelése, de mindenképpen megkísérli azt keresztülvinni.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Hirtelen fontossá vált az egyébként unalomba fulladó európai választás, mert az egyfajta népszavazás lesz az EU egész eddigi 60 évéről, az értékekről és politikáról. Eredménye kihat más uniós intézményekre, valamint a tagállamok politikájára is. A szervezet szerepe sok országban a belpolitikát is uralja napjainkban. Különleges figyelem övezi a Salvini, illetve Le Pen vezette euroszkeptikus frakciót, mármint hogy ki tudják-e szélesíteni a bázisukat. Az olasz politikus nemrégiben potenciális partnerként tárgyalt a Fidesszel, továbbá a PiS-szel. Ám ezek az erők általában megosztottak és nem képes egy csoportba tömörülni. Ezzel együtt többnyire már nem követelik az integráció felszámolását, inkább arról beszélnek, hogy Brüsszelt meg kell fékezni.

Washington Post

washington_post_1.jpg

1. A Brexittel összefüggő zűrzavar ellenére az unió belülről erősebb lett. Így látja a helyzetet Kathleen McNamara, a Georgetown-i Egyetem professzora, aki vendégkommentárjában rámutat, hogy közvetlenü a brit népszavazás után az előjelek még egészen másra utaltak. Hiszen attól lehetett tartani, hogy más államokban is követik a példát populista, euroszkeptikus körök, amit csak tetézett az euroövezet elnyúló válsága, a migrációs roham és az EU erélytelen válasza a liberális normák és a jogállam lebontására Magyarországon, illetve Lengyelországban. Úgy tűnt, hogy elérkezett az idő, tehát, hogy újra nemzeti kézbe vegyék az európai politikát. Sőt, nem lehetett kizárni, hogy bedől az egész uniós terv.

Ám a közösség képes volt egységesen fellépni és a felmérések tanúsága szerint a polgárok közül egyre többen támogatják. A populista pártok most már nem a kiválásról, hanem arról értekeznek, hogy belülről kell megreformálni az EU-t. A politikát immár összeurópai politikai mozgalom keretében igyekeznek újjászervezni. A kedvező fejleményeknek három okuk van: 1. A brit példa igencsak riasztóan hatott a többiekre. 2. A Brexit segített az EU-nak, hogy az megszilárdítsa tekintélyét. 3.  Az uniónak megvan a maga társadalmi összetartó ereje és a válságok csak fokozzák azt.

2. A megválasztott szlovák elnök asszony annak bizonyítékát látja sikerében, hogy a térségen belül ugyan a magyaroknál és a lengyeleknél erősödik a populizmus és a nacionalizmus, a sikerhez mégsem kell populista nyelvet használni, illetve manipulációs célokból a félelemre és a fenyegetésre építeni. Caputová az interjúban elmondta, hogy folyamatosan azt vágták a fejéhez: zsidó bankárok, illetve Soros bábja, ám a stábja megfelelő megjegyzések kíséretében közzétette ezeket a vádakat. A politikus megerősítette, hogy a kettős újságíró gyilkosság hatására szánta el magát az indulásra. Most arra törekszik, hogy javítsa az emberek rossz véleményét a politikáról, hogy helyreállítsa a bizalmat, mert akkor a szélsőségesek és populisták nem tudnak győzni a jövő tavaszi parlamenti választáson.

Egyik fő feladatának tekinti a jogállam és az igazságszolgáltatás rendszerszintű megváltoztatását, azon belül is elsősorban az ügyészég és a rendőrség politikai befolyástól mentes munkáját. Bízik abban, hogy új politikai erők törnek előre, módosul a hatalom felosztása. A leendő államfő azt is elmondta, hogy győzelme éjszakáján azért mondott köszönetet a nemzeti kisebbségek nyelvein, így magyarul is, mert ily módon is jelezni igyekezett, hogy az ország összes polgárának elnöke kíván lenni. A sokszínűség ugyan nem gyengít, hanem gazdagít. A kérdés egyébként az volt, hogy a térségben Orbán Viktor és sokan mások megosztásra használják a nemzetiségi kérdést.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5214761554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakatos Rodolfó 2019.04.13. 06:48:25

"• A Fidesz sorsára jutott Strasbourgban a román kormánypárt, csak ellene az európai szociáldemokraták léptek fel a normák megsértése miatt"

A hagyományos pártfelosztások értelmüket vesztették.

Európában az igazi törésvonalak nem a baloldaliak (szocialisták) és a jobboldaliak (kereszténydemokraták), hanem Nyugat- és Kelet-Európa, a Soros támogatta bevándorláspártiak és a bevándorlásellenesek között húzódnak.

Jól mutatta ezt Weber nyilatkozata is, aki nyíltan a baloldaliak, szélsőliberálisok seggét nyalta, az ő szavazatukért kuncsorgott, és a saját pártcsaládjából való Fidesz támogatását kikérte magának.

Remélem ez az átrendeződés hamarosan az EP-frakciók szerkezetében is megjelenik, legyen világos a választóknak, hogy ha a Néppárt liberális pártjaira szavaznak, a bevándorlásra, Soros György kritikátlan kiszolgálására szavaznak.

Lakatos Rodolfó 2019.04.13. 06:54:07

@Lakatos Rodolfó: Ja, persze nem is szólva arról, hogy itthon is vannak sorosista törpepártok (Jobbik, MSZP, PM, LMP, DK, Momentum ...). Szerencsére, ahogy osztódással szaporodnak, úgy kerülnek egyre messzebb a Fidesztől, sokuk már az 5%-os küszöbtől is.

csüngőhasú norvégbáró 2019.04.13. 07:29:04

@Lakatos Rodolfó:

"Szerencsére, ahogy osztódással szaporodnak, úgy kerülnek egyre messzebb a Fidesztől, sokuk már az 5%-os küszöbtől is. "

miért Soros-iszta bármelyik, te fideszes mocsok? mert a csuti cziggányod állítja?

tudjuk, aki decemberben utcán volt, az mind SOROS fizetett sorosiszta volt, az elmebeteg barma állította, ja, "aki nem velem van az ellenem."

miért jó nekünk egy tolvajpárt, amely az ország kifosztására rendezkedett be, mint egy képzelt soros terv?

soros terv fikció, a stróman orb@nisztán tény.

de szép plakátok lentebb, ez egyik a NER lovagé, a másik közpénzes uszítás megint, BEVÁNDORLÁS b@zmeg, kutya nem jön ide, de riogatni kiváló.

mi lehet még O1G programja, tudunk róla valamit, újabb SATDdddIONOK esetleg?

kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2736/27369/273695/27369577_97ddb961d5f81b71f4162c654fe17d0d_x.jpg

Helga Beauty Salon. 2019.04.13. 08:36:57

A Fidesz sorsára jutott Strasbourgban a román kormánypárt, csak ellene az európai szociáldemokraták léptek fel a normák megsértése miatt .................

A ballib alaptulajdonsága az idiotizmus ahogy elnézem, az EU-s libsik ugyanolyan kretének mint a hazaiak! Most a szocdemek bacogatják a romákokat, ez a legjobb módja hogy összehozzák a keleti államokat egyes nyugati bevándorlásellenes erőkkel!

csüngőhasú norvégbáró 2019.04.13. 08:44:40

@Helga Beauty Salon:

"az EU-s libsik ugyanolyan kretének mint a hazaiak!"

mindenki libsi, aki nem bírja a tolvaj kreténeket, itthon még soros bérenc is.

persze, te fidesspadkány.

éljen lölő, éljen az ELIOS biznic, éljen a stómanhálózat, éljenek a Staddionok!

Helga Beauty Salon. 2019.04.13. 08:45:35

@csüngőhasú norvégbáró: soros terv fikció, a stróman orb@nisztán tény................

Egy szellemi fogyatékos vadbarom proli és az ő tényei!
Idefigyelj hülye horpadt fejű Pistike!
Ha a szemed nem dísznek lenne, ha tudnál olvasni, ha az agyad helyén nem híg fos lötyögne, akkor kussolnál a Soros tervről, mert itt esz a fene állandóan és a B1-en már milliószor leírták hogy Soros betelepítésen dolgozik és még ő maga is nyíltan megmondta!

Helga Beauty Salon. 2019.04.13. 08:50:01

@csüngőhasú norvégbáró:A libsi mára az ellenzéki szavazók hülyébb részének a gyűjtőfogalma, sok és színes az összetétele, ha megengeded nem sorolom fel ezután sem, vedd magadra nyugodtan, a prolik is oda tartoznak!

csüngőhasú norvégbáró 2019.04.13. 09:23:10

@Helga Beauty Salon:

"milliószor leírták hogy Soros betelepítésen dolgozik és még ő maga is nyíltan megmondta"

O1G meg azon dolgozik, hogy a strómanjain át minden lóvét elhordjon.

ki a f@szt érdekel soros, ha a jövőm és megélhetésem veri szét a staddion-cziggány, kit?

rasztaszív 2019.04.13. 09:59:23

@Lakatos Rodolfó: európában az igazi törésvonalak a szekuláris demokraták,és a reakciós klerikálisok között húzódnak.

Tangooo 2019.04.13. 10:40:20

"Ezek után Weber nyíltan arról beszélt, hogy a magyar tagpárt repülni fog a frakcióból, ha továbbra is az unió ellen ágál. "
Ezek tényleg hisznek abban, hogy az EU vezetése egyenlő az unióval?
Akkor ideje lenne, ha a vén isiászos kimondaná, hogy "- Az unió én vagyok!"

antiinternáci 2019.04.13. 14:52:36

A Brexit elmaradásával nagyot szívhat az áruló Weber. Ha lesz ott EP-választás, akkor a brit bolsevistákkal együtt többségbe kerülhet Timmemans elvtárs, és Weber, meg a többi kollaboráns hoppon maradhat.
Hiába nyalta,Weber a szélsőségesek seggét, Timmermans -igazi NKVD-sként- szó nélkül átgázol rajta, ha teheti.
Remélem, így is lesz.
Európa lealacsonyodott, főleg a nyugati része, de például nálunk is -még most is, minden fejlemény ellenére, minden tapasztalat dacára- ismét bejutnának a bolsevisták a parlamentbe.
Tehát az áruló, seggnyaló néppárti kollaboránsok helyett inkább kerüljenek hatalomra az echte, hamisítatlan bolsevikok. Egy ilyen borzalom hatására talán kijózanodna Európa is, és a végén sikerülne örökre oda számüzni az internáci szélsőséget, ahová valók.
Weber minden esetre nem érxemel jutalmat a gazságért cserébe.
süti beállítások módosítása