B1 blogcsalád



Még nem tudni biztosan, csatlakozik-e Orbán a nacionalista Internacionáléhoz

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. április 04. - Szelestey
  • FAZ: az Orbán-kormánynak meg kell értenie, hogy a választási siker ellenére sem tekintheti hitbizományának az egész országot;
  • Ha a tagállamokban baj van a jogállammal, az az egész unió működésére kedvezőtlenül hat;
  • A Google rájött, hogy rossz lóra tett, amikor az újságírás támogatása címén a nem éppen független origónak akart pénzt adni.

kover_salvini.jpeg

Die Presse

die_presse.jpg

A nacionalista Internacionálé. Így mutatja be a lap, hogy a szélsőséges olasz Liga vezére  hétfőn Milánóban létre akarja hozni a jobboldali-populista pártok szövetségét a jövő hónap végén esedékes európai választások előtt. Csakhogy hiába kilincselt az együttműködés érdekében az Európai Néppártnál, és nem volt képes meggyőzni a lengyel PiS-t sem. Ehelyett most az olasz politikus a Fidesszel kokettál, de hasztalan kopogtatott Orbánnál is. Ennek ellenére a politikus kifelé úgy mutatkozik, mint aki biztos győzelmében. És igaz, ami igaz, az előrejelzés azt támasztja alá, hogy a „Nemzetek és Szabadság Európája” csaknem megkétszerezheti strasbourgi mandátumainak számát.

Salvini egykor, még ellenzékben azt hirdette, hogy Olaszországnak ki kell lépnie az EU-ból. Erről ma már nincs szó, viszont igyekszik keresztbe tenni a nagy pártcsaládoknak. Az osztrák Szabadságpárt bizonyosan csatlakozik hozzá, de 4 nap múlva nem maga Strache pártelnök utazik az alakuló ülésre, hanem képviselőt küld maga helyett. Ugyancsak csatlakozik a Le Pen-féle Nemzeti Gyűlés, a Wilders elnökölte holland Szabadságpárt, valamint a Dán Néppárt és az Igazi Finnek. A politikus különösen büszke arra, hogy meg tudta nyerni céljainak a szélsőséges német AfD-t. További 20 párt jelezte érdeklődését a részvétel iránt. A készülő program nagyobb súlyt kíván adni a nemzetállamoknak, harcot hirdet a bevándorlás ellen – az identitás és a keresztény gyökerek védelmében. Egyben véget akar vetni a német-francia túlsúlynak az unióban.

 

Der Standard

der_standard.jpg

Az olasz Liga azt reméli, hogy a Fidesz igenis belép a jobboldali-populista pártok vadonatúj szövetségébe, amikor Salvini hétfőn az összefogás bejelentésével megindítja az euroszkeptikus erők választási hadjáratát. A mottó: „A józan ész Európája felé”, de hogy valójában mely pártok lesznek jelen az eseményen, arról még nincs hivatalos lista. Ugyanakkor az EP néppárti elnöke, aki a Berlusconi vezette Forza Italia tagja, úgy látja, hogy már az indulásnál feloldhatatlan ellentmondás jellemzi a koalíciót. Tajani arra hívta fel a figyelmet, hogy a leendő tagpártok egytől-egyik a nemzeti érdekeket kívánják megvédeni. Mint mondta, hírek szerint az EU-n belül Orbán és az osztrák kancellár a Liga legjobb barátai, csak éppen az újdonsült nacionalizmus jegyében fogant soros viszony nem sokat segített Olaszországnak, amikor a menedékkérők átvételéről volt szó, sőt éppen ellenkezőleg.  

 

New York Times/Reuters

new_york_times.jpg

Lengyelország és Románia ellen is eljárást indított az Európai Unió a bírói függetlenség védelmében. A varsói kormány ellen ez már a 3. ilyen vizsgálat. A román vezetés egyelőre csupán figyelmeztetést kapott, hogy ne próbáljon egérutat adni a korrupt politikusoknak. A Bizottság igyekszik megfelelő választ adni az EU keleti szárnyán a lopakodó tekintélyelvűségre, így főként az említett két államon kívül Magyarországon. Timmermans alelnök kijelentette, hogy többet kell tenni a jogállam érvényesítésére, sőt ez fontosabb, mint idáig valaha. Ezt azzal indokolta, hogy itt az alapértékekről van szó, vagyis, hogy kik vagyunk. De azért is, mert a szervezet egészének működése attól függ, mennyire tartják tiszteletben a normákat a tagországok.

Varsó esetében azért kezdődött szerződésszegési eljárás, mert új fegyelmi rendszer lépett életbe a bírák esetében, és az nagy lehetőséget nyújt a beavatkozásra a politikának. A lengyel félnek most két hónapja van a válaszadásra. Románia kapcsán az alelnök azt kifogásolta, hogy az változatlanul igyekszik felmentést adni a vesztegetésbe keveredett politikusoknak, főleg ha azok a hatalmon lévő szociáldemokratákat képviselik. Tegnap 10 uniós állam, valamint az USA és Kanada nagykövetsége arra szólított fel Bukarestben, hogy töröljék el a vonatkozó rendeleteket. Timmermans jelezte, hogy a Bizottság júniusban javaslatot tesz a jogállami keretek erősítésére az egész unióban.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Az új szlovák államfő bizalmat kelt és ez jót tehet országának, ám a liberális politikusnak cseppet sem lesz könnyű dolga. A siker birtokában Caputová nem győzelemittasnak, hanem békülékenynek mutatkozott és ez jó abban az országban, amelyre még mindig rányomja bélyegét az egy évvel ezelőtti kettős bérgyilkosság. Az egyik áldozat, a tényfeltáró újságíró, Jan Kucak a korrupciós ügyekről szóló leleplezésekkel nyilvánvalóan keresztezte bizonyos gátlástalan körök útját.

Hogy az elnökre kemény időszak vár, az kiderül a kormánypárt első, meglehetősen hűvös reakcióiból. Caputovának elsősorban a szó hatalmára kell támaszkodnia, de a jóváhagyása nélkül nem lehetséges semmiféle alapvető változtatás vagy személyi döntés. Főleg az igazságszolgáltatás területén nem. Erre példát mutatott az előd, Kiska, amikor időnként összecsapott a Smer erős emberével, Ficóval. Az önálló ellensúlyok alapvetőek egy működő demokráciában. Talán érdemes volna megjegyezni az egész régióban, hogy egy demokratikusan megválasztott kormány nem tekintheti egyszerűen magáénak az egész országot. Főleg a jogi területen igencsak kreatív magyar vezetésre áll ez a figyelmeztetés.

Caputová esetében az a helyzet, hogy a választók többsége kihasználta az alkalmat és bizalmatlanságát fejezte ki a Smerrel, de az összes bejáratott politikai párttal szemben is. Ez még nem okvetlenül jelenti azt, hogy Közép-Európában megindult a nagy liberális hullám. Nem szabad elfelejteni, hogy a szlovákoknál az első fordulóban EU-ellenes, szélsőjobbos jelöltek kapták a voksok negyedét. Ők ugyanis most nem tűntek el a süllyesztőben. De ha felbukkannak, akár már az EP-választáson, nem szabad megijedni, vagy miattuk sötét színnel lefesteni egy egész térséget.

 

Reuters

reuters.jpg

Lehet, hogy hamarosan véget ér a szlovák Alkotmánybíróság működésképtelensége, miután a pozsonyi törvényhozás 6 jelöltet választott a testület üres helyeire. A gondot az okozta, hogy hat héttel ezelőtt lemondott a tagok többsége, a 13-ból összesen 9-en, miután Fico volt kormányfő, aki a kettős újságíró gyilkosság nyomán kényszerült távozni, meg akarta pályázni az egyik helyet. Közép-Európában Magyarország és Lengyelország után Szlovákia már a 3. állam, ahol a politika próbál rátenyerelni a bírák kinevezésre. Budapest és Varsó is pártkatonákkal igyekezett felhígítani az igazságszolgáltatás legfelső szintjét. A most kiszemelt szlovák szakemberek valamennyien függetlennek számítanak, bár csak a kormánykoalíció szavazta meg őket.

 

Politico

politico_1.jpg

Független magyar újságírók tiltakozására a Google visszavonta az origónak szánt támogatást, miután felmerült a vád, hogy a portál Orbán Viktor hatalmának szolgálatában álhíreket közöl. A technológiai óriáscég egy nemzetközi program keretében akart pénzt adni a site kiadójának, a New Wave Media csoportnak. Ám kutatók és bírálók szerint az oldal rendszeresen ad közre rasszista, antiszemita tartalmakat, összeesküvés elméleteket, pl. Sorosról. A kormányhoz kötődik és a hivatalos reklámkampányok fő kedvezményezettje. Polyák Gábor a Mérték Média Elemzőtől ezt úgy fogalmazza meg, hogy origo emblematikus szereplő a Fidesz propaganda gépezetében. Sok ezer cikkben igyekszik lejáratni a migránsokat, hamis videókkal és fényképekkel körítve. Rengeteg közpénzt kap. A Google ezek után megerősítette, hogy eláll döntésétől

A huzavona jól alátámasztja, milyen gondokkal néznek szembe az illiberális, illetve elnyomó rendszerekben az olyan társaságok, mint amilyen a Google is., amikor segíteni kívánják az újságírást, miközben harcolni igyekeznek a félrevezető tájékoztatás ellen. Az Átlátszó szerint 2018-ban a bíróságok 34 esetben kötelezték helyreigazításra az origót.   

 

The Times

the_times_1.jpg

Nagy-Britanniában könyv jelent meg Jane Hainingról, aki a háború idején a budapesti Skót Iskolában tanított, ám 47 évesen életét áldozta a zsidók mentéséért. Az asszonyt 1944-ben tartóztatta le a Gestapo, mert segített, hogy üldözöttek brit földre juthassanak. Előtte 1932-től dolgozott a magyar fővárosban és nem volt hajlandó hazatérni, amikor 7 évvel később kitört a 2. világháború. Úgy gondolta, hogy a rábízott keresztény és zsidó lányoknak szükségük van rájuk – „a sötétség napjaiban”. A nácik Auschwitzba hurcolták, ott halt meg. A szerző, Mary Miller szerint Haining nem volt hajlandó semmilyen kompromisszumra, és a mostani, nehéz időszakban az utca embere számára kísértő, hogy félrenézzen a gonosz láttán és azt mondja: nincs mit tenni. Csakhogy a skót asszony példája azt mutatja, mindig lehet valamit csinálni.

 

Fotó: Kövér László és Matteo Salvini Rómában, Az Országgyûlés Sajtóirodája/MTI/MTVA

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2814737823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakatos Rodolfó 2019.04.04. 06:40:26

Orbán nyugodtan ráérhet eldönteni május 27-én, hogy csatlakozik-e.

Nyilván sok függ az EP-ben a frakciók közötti, és a Néppárton belüli erőviszonyoktól.

Én a magam részéről szívesen látnék egy nagy bevándorlásellenes frakciót!

Secnir 2019.04.04. 07:09:25

@Lakatos Rodolfó:
...igen. Szvatopluk is megkérdezte VIII. János pápát, hogy érdemes-e csatlakozni Vastag Károlyhoz és Metódhoz egy bevándorlásellenes frakciót alapítva, de mivel Arnulf utálta Szvatoplukot, Fótiosz nem értett egyet VIII. Jánossal (mert az arabok Itáliaba akartak migrálni) és nem is segített neki, végül Szvatopluk Vastag Károly mellett tett hűséget, majd meghalt.

és akkor jöttek a migráns hordák fosztogatni Morvaországot, II. Mojmír nem is tudott ellenállni, pláne úgy, hogy a migráns hordák Arnulffal kötöttek szövetséget, és II. Mojmírnak Károly nem segített. Így Morvaországot és a Kárpát-medencét megszállták a migráns hordák...

Ennyi volt lipsikék! Takarodó! 2019.04.04. 07:35:47

@Secnir: Nahát, ez nagyon érdekes, mesélj még!

Nekoashi2005 2019.04.04. 07:43:44

@NO LIPPSCHY NO WORRY:
Pedig tényleg így történt! Később jöttek még a kun migráncsok is, akik odáig jutottak, hogy még királyt is adtak IV. azaz Kun László személyében!

Nekoashi2005 2019.04.04. 07:49:13

Annyira "megnyugtatott" ez a hír!

24.hu/fn/gazdasag/2019/04/04/parlamenti-kepviselok-fizetese/

"A javadalmazás ellenére több képviselő semmilyen országgyűlési aktivitást nem mutatott. 47 képviselő neve mellett szerepel a nulla érték a felszólalásoknál és az önálló indítványoknál egyaránt. Közülük: 2 jobbikos, 2 KDNP-s és 43 fideszes honatyát találni."

Helga Beauty Salon. 2019.04.04. 07:51:07

az Orbán-kormánynak meg kell értenie, hogy a választási siker ellenére sem tekintheti hitbizományának az egész országot;..........................

A hitbizomány alapjában véve elidegeníthetetlen familiáris tulajdon.
A ballib jól szétprivatizálta a külföldieknek, az tetszett ugye?

Helga Beauty Salon. 2019.04.04. 07:56:49

@Secnir: ..igen. Szvatopluk is megkérdezte VIII. János pápát,...................

Szvatopluk el lett zavarva a kurva anyjába! A libsik is el lesznek! :D
Amúgy meddig akarod még nyomni ezt a migráns dumát a honfoglaló magyarokra? Csak a saját ostobaságodat és aljasságodat reklámozod vele szükségtelenül, mert már régóta tudjuk hogy egy nagy marha vagy!

Helga Beauty Salon. 2019.04.04. 08:02:48

@Nekoashi2005: Pedig tényleg így történt! Később jöttek még a kun migráncsok is, akik odáig jutottak, hogy még királyt is adtak IV. azaz Kun László személyében!......................

És az is Kohn volt eredetileg, így már bizonyítva is van a libsik jogos trónkövetelése ugye barom? IV. László Kun Béla őse volt nemdebár?

Ennyi volt lipsikék! Takarodó! 2019.04.04. 08:12:43

Lazán kapcsolódó hazai híreink:

Fegyőr Bandira, az olimpiagyilkosok vezetőjére öt nyugalmas, all-inclusive év vár a szegedi Csillag "Hotelben", mert füstgránátokkal dobálta a rendőröket.
mindenszo.hu/a-momentum-elnoke-fegyor-bandi-akar-bortonbe-is-kerulhet-akar-5-evet-is-kaphat/

Legalább addig sem kell dolgoznod, igaz, Bandikám?

Ennyi volt lipsikék! Takarodó! 2019.04.04. 08:17:24

@Helga Beauty Salon: Ja, kérem.

Halics és Lodoméria felől jött az egyik is, a másik is; csak pár évszázad eltéréssel. De szerencsére a Nagy- és Kiskunság után ide 100 évre a Béci el is hozta nekünk a Nagy- után a Kis-Magyarországot (és a tatárdúlás után a vörösterrort).

Gondolom ez a Secnir meg a Nekoashi nagyon büszke is rá!

Secnir 2019.04.04. 08:19:19

@Helga Beauty Salon:
"Szvatopluk el lett zavarva a kurva anyjába!"
-hát nem. Szvatopluk békében és nyugalomban élt és halt. mi több a migráns magyarokat fel is bérelte, hogy harcoljanak mellette egy ideig.

"Amúgy meddig akarod még nyomni ezt a migráns dumát a honfoglaló magyarokra?"
-nem azok voltak? csodálkozom, mert itt a Rábától keletre békés keresztény népek éltek (egy részük ugyan Fótioszt ismerte el pápának, egy részük meg VIII. Jánost), amíg a kereszténységet gyűlölő magyarok meg nem érkeztek...

Secnir 2019.04.04. 08:22:35

@NO LIPPSCHY NO WORRY:
"Béci el is hozta nekünk a Nagy- után a Kis-Magyarországot"
ki az a béci?

Lakatos Rodolfó 2019.04.04. 09:16:48

@Secnir: "ki az a béci?"

A @Helga Beauty Salon: által is említett "halicsi" migráns, egyike a szellemi elődeiteknek.

Tudod, ő volt az, akinek a 100 évvel ezelőtti jótéteményeiről a Ti kedvenc "Alkotmányotok", az 1949. évi XX. tv. is megemlékezett.

élveteg 2019.04.04. 09:20:18

" Közép-Európában Magyarország és Lengyelország után Szlovákia már a 3. állam, ahol a politika próbál rátenyerelni a bírák kinevezésre. "

Hiába ,nem értük el még a demokrácia felsőfokát ahol majd a Reuters nevezheti ki a bírókat

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.04.04. 09:36:11

Nem kell aggódni, ismét taroltak a büfészakok, van utánpótlása a székesfővárosi kocsmatöltelékekből verbuválódott liberálfaszoknak.
A mellékelt honlap szerint az első valamire való tudományos szak a 10. lett a többi újratermeli a fenyőfa és szánkógyújtogató, semmihez nem értő csőcseléket.

fő/szak
6906/Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara
6847/Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kara
4930/Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara
4911/Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara
4893/Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara
4870/Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara
4458/Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kara
4450/Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara
3840/Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara
3572/Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara

eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190403_felveteli_2019_legnepszerubb_egyetemifoiskolai_karok

Secnir 2019.04.04. 10:06:50

@Magánvéleményem:
"A mellékelt honlap szerint az első valamire való tudományos szak a 10. lett"

ühüm.
te tudod, hogy mit tanítanak ezeken a karokon, vagy csak úgy ideböfögted?

Secnir 2019.04.04. 10:07:45

@Lakatos Rodolfó:
jól körül van írva, csak nem értem.

Helga Beauty Salon. 2019.04.04. 10:18:32

@Secnir: ki az a béci?..............

"
te tudod, hogy mit tanítanak ezeken a karokon, vagy csak úgy ideböfögted?...........

Az onnan kikerülő bölcsészek eddigi tevékenysége alapján elbaszást!

F1 L M 2019.04.04. 15:02:54

@NO LIPPSCHY NO WORRY: Attól tartok ebből se lesz semmi. Amilyen lassú és szar az igazságszolgáltatás.

Ennyi volt lipsikék! Takarodó! 2019.04.04. 17:25:30

@F1 L M: Sajnos a bíráink egy része túl gyáva / libsi ahhoz, hogy biztosan letöltendő börtönbüntetésre ítéljék, de az is öröm, hogy legalább van miért izgulniuk.

(Egyébként mintha az egyik hülye tyúk is füstgránátokkal dobálózott volna, de a nevére már nem emlékszem [miért is tenném, mindegyik niemand].)
süti beállítások módosítása