B1 blogcsalád



Orbán nagy hangon kezdte Brüsszelben, de utána három órán át hallgatta a kemény beolvasást és csak hallgatott, mint ...

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. március 24. - Szelestey
  • Orbán Viktor elérte, hogy a mind a három nagy európai pártcsalád elutasítja politikáját, a Kárpátok géniusza a Néppártban is alapvetően elkalkulálta magát, ám kérdéses, hogy ezek után képes-e nyugodtan megmaradni a fenekén.
  • A nyugati sajtó egységes abban, hogy a Fidesznek tágasabb volna a Néppárton kívül, bár hírek szerint a kizárást a héten nem támogatja elég  konzervatív párt, ráadásul a szakítás elmélyítené a kelet-nyugati viszályt.  
  • Hogy a populisták képesek hatékonyan kormányozni, azt a magyar kormány is bizonyítja, de ettől még egyáltalán nem sebezhetetlen - mondja a demagóg pártok egyik neves szakértője.

hungarian_duce.jpg

 Spiegel

der_spiegel.jpg

A Fidesz azért kapott még egy legeslegutolsó esélyt, mert az utóbbi napokban elmozdult korábbi álláspontjáról, pl. a CEU kapcsán, de ettől még megmaradtak a Néppárt komoly aggályai, mármint hogy a párt még az EPP értékeit és alapelveit képviseli-e. Egészen pontosan ezt nyilatkozta a német kereszténydemokraták vezetője a lapnak adott interjúban. Hozzátette azonban, hogy több lehetőség valóban nincs. A Bölcsek tanácsának pedig az a feladata, hogy figyelje, betartja-e Orbán az ígéreteit, az egyetem és az EU-ellenes kampány leállítása ügyében. Rompuy, aki a testületet vezeti, kifejezetten a magyar miniszterelnök bírálói közé tartozik.  Kramp-Karrenbauer számára fontos volt, hogy az Európai Tanács volt elnöke szerepet kapjon a testületben.

A német politikus beszámolt arról, hogy a héten, a Néppárt Politikai Gyűlésében Orbán kemény támadással nyitott, de azután sokan, köztük az interjúalany elmagyarázták neki, hogy helyzete roppant komoly. Ennélfogva az a tény, hogy a kormányfő belement a felfüggesztésbe, elárulja, hogy egyáltalán nem mindegy neki a tagság. Most a Fidesznek kell bizonyítania, hogy még mindig elég szál köti a konzervatívokhoz. Ám, hogy ez sikerül-e, azt Kramp-Karrenbauer nem tudja megmondani. Ugyanakkor cáfolta, hogy csupán azért folyamodtak a szankcióhoz, mert így akartak segíteni az EPP és Weber választási kampányának. Szerinte a bírálók olyan pártcsaládokat képviselnek, mint a szociáldemokraták, akiknek a román tagpárttal vannak hasonló gondjaik. Ezért most nekik követniük kell azt az utat, amelyet a kereszténydemokraták jelöltek ki a Fidesz tagsági jogainak befagyasztásával – hangsúlyozta a CDU elnöke.

https://www.spiegel.de/plus/annegret-kramp-karrenbauer-was-wollen-sie-eigentlich-genau-a-00000000-0002-0001-0000-000163036959

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A német szociáldemokraták elnök asszonya kijelentette: pártja nem hagyja, hogy egyesek, mint Salvini, az AfD vezére vagy Orbán nyilatkozataikkal tönkretegyék Európát. Az SPD választási kampánygyűlésén Nahles meggyőződését fejezte ki, hogy felsülnek az uszítók és a letűnt ideológiák hívei. De mint mondta, a földrészt az is fenyeget, hogy egyesek nem kellő határozottsággal küzdenek az unióért. Idesorolta a CDU vezetőjét is, mert úgy ítélte meg, hogy az provokálta Franciaországot, amikor felvetette, hogy szüntessék meg az Európai Parlament strasbourgi székhelyét. A párt programja különben az EU ügyében azt tartalmazza, hogy kapjanak kevesebb pénzt azok a tagországok, amelyek megsértik a jogállamiság elveit. Hogy mely kormányok esnek ebbe a kategóriába, azt megfigyelési mechanizmus segítségével kellene nyomon követni.

https://www.sueddeutsche.de/news/politik/wahlen-spd-beschwoert-zur-europawahl-kampfgeist-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-190322-99-505585

Die Presse

die_presse.jpg

Az európai liberálisok strasbourgi frakcióvezetője szerint Orbán Viktor már rég átlépte a Rubicont, ezért az EU-nak most sürgősen egyezményt kell kidolgoznia a jogállamiságról. Annál is inkább, mivel a magyar politikus a maga javára alakította át a választási rendszert, korlátozta a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét, bezáratott egy egyetemet, amit utoljára a nácik tettek meg. Megjegyezte, hogy a válasznak része lesz az uniós támogatások csökkentése, mert ilyen megállapodás jött létre az Európai Tanács, illetve Parlament között.  Verhofstadt kitért arra, hogy jobboldali csoportok, benne az FPÖ-vel szét akarják verni az uniót a választás után, de ezt nem szabad hagyni. A közösségben sürgősen reformokra van szükség, ám a megoldás nem az, hogy mindenki visszahúzódik a nemzeti kerítések mögé.

A politikus keményen nekiment az osztrák kancellárnak. Azt mondta, hogy a szemében Kurz már nem Európa-barát, mert pl. a migráció kérdésben EU-ellenes álláspontra helyezkedett, ami nagyon kiábrándító. Pedig az unió soros elnökeként a közös nevezőt kellett volna keresnie, ám pontosan ennek az ellenkezőjét csinálta. Az Osztrák Néppárt visszautasította a bírálatot. Egyben felszólította a liberálisokat, hogy inkább a saját soraikban tegyenek rendet és arra figyeljenek oda, hogy mit művel országában a cseh Babis, illetve a román  liberális párt, mert igazából mindkettőt ki kellene zárni.

https://diepresse.com/home/ausland/eu/5600685/Verhofstadt-im-profil_Bin-von-Sebastian-Kurz-sehr-enttaeuscht?from=suche.intern.portal

Spiegel

der_spiegel.jpg

Dobjátok ki! Ezt ajánlja a Néppártnak a Fidesz ügyében a kommentár, megállapítva, hogy a konzervatívoknak végre meg kellett volna szabadulniuk a magyar párttól. De a frakció csak addig jutott, hogy felfüggesztette Orbán Viktor tagságát. A pártcsalád, továbbá a CDU-CSU 9 éve tűri, amit a politikus csinál. Nézték, amint lerombolta a demokráciát, és idegengyűlöletet szított. Most egy háromfős Bölcsek tanácsának kell döntenie a hogyan továbbról. Csak éppen odalett az esély, hogy világosan megmondják Orbánnak és a magyaroknak: a magyar politikai és propaganda kívül került az európai értékeken.  

Az EPP mindig ugyanazzal a két, gyenguska érvvel védi meg enyhekezűségét a budapesti gyújtogatóval szemben: berkeken belül fékezni lehet a Fideszt, de igazából a tagság csak elősegítette a kormányfő radikalizálódását. A másik okfejtés az, hogy ha kihajítják, akkor csatlakozik a rombolók és fékezők tömbjéhez. Ám azokban nem sok a közös, túl azon, hogy nem kérnek az idegenekből. A lengyeleknek és a magyaroknak szükségük van az uniós támogatásokra és nagyobb együttműködést akarnak, pl. az energetika és a védelem területén. Továbbá valamennyi érintett párt számára kockázatos volna úgy megjelenni, mint akik mindenre nemet mondanak. A keleti lakosság ugyanis nem kérdőjelezi meg az EU-t. Magyarországon a támogatottság a 80 %-hoz közelít.

https://www.spiegel.de/plus/viktor-orban-werft-ihn-raus-kommentar-a-00000000-0002-0001-0000-000163036990

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A lap „Vékony jégen”-címmel arról számol be, hogy az Európai Néppártban a héten több forgott kockán, mint Orbán Viktor sorsa, ezért olyan ülés zajlott le, amilyen még nem volt Brüsszelben. Hogy a Fideszt felfüggesztették, az nem jelent végleges szakítást, ahogyan azt tucatnyi tagpárt követelte, de nem is puszta taktikai manőver a választás előtt. Sok évnyi lavírozás és belső vita után a kereszténydemokraták először jutottak arra a közös elhatározásra, hogy megbüntetik Orbánt. Egyáltalán nem volt egyszerű, több részvevő is arról számolt be, hogy majdnem ráment a pártcsalád egysége. Ám mindkét oldal visszariadt a tátongó szakadéktól. A törés eredménye ugyanis az lett volna, hogy Strasbourgban új, populista, Európa-ellenes frakció jött volna létre, Kelet-Európa túlsúlyával.

Az Orbán-ügy azonban már egy ideje nehezen irányítható folyamatot indított be. Ezt leginkább Weber érezte a bőrén, aki sokáig védte a magyar vezetőt, ám a belső lázongás láttán megfogalmazta hármas ultimátumát, amit nem volt nehéz teljesíteni, csak éppen a miniszterelnök ellentétes jelzéseket küldött. Ám ez csak fokozta sokak felháborodást. Jó pár EP-képviselő egyértelművé tette, hogy nem hajlandó tovább segédkezet nyújtani Orbánnak, aki mellett már csupán a frakció nagyjából egyharmada tartott ki. Világos volt, hogy az ügyet nem lehet tovább elnapolni. Egyedüli kompromisszumként maradt a felfüggesztés. Daul ezért korteskedett a tagok között, Weber tartotta a kapcsolatot a kormányfővel, akivel telefonon tárgyalt a CDU, illetve a CSU elnöke is.

Az eredmény az lett, hogy a Néppárt sokkal szigorúbb feltételeket támasztott, azaz Orbánnak be kell tartania az EPP alapelveit és teljes mértékben szavatolnia kell Magyarországon a demokráciát. A továbbiakat a Bölcsek tanácsának jelentése határozza meg. A magyar politikus elfogadta ezt az eljárást. Ám azzal fenyegetőzött, hogy feláll és kivonul, ha a közlemény nem azt tartalmazza, hogy saját kezdeményezésére szünetelteti a tagsági jogokat. Olyannyira, hogy a magyar delegáció már le is foglalta a sajtótermet, éspedig olyan időpontra, amikor az ülés még javában tartott. Azonban a végén maradt és három órán át hallgatta a kőkemény kritikát.

A vitában döntőnek bizonyult, hogy a német uniópártok közvetíteni igyekeztek. Kramp-Karrenbauer dicsérte Orbánt, ám egyértelművé tette, hogy itt nem a migrációról vagy a kereszténységről van szó, hanem az alapértékekről van szó. Ezzel azután nagy elismerést vívott ki magának. A magyar vezető persze utána úgy állította be, hogy a maga akaratából cselekedett, és hogy ami történt, az számára siker. Ez a többieknek nagyjából elfogadható, Weber túlvan a legnagyobb gondján. És a szociáldemokraták, illetve a liberálisok támadását azzal tudja visszaverni Orbán kapcsán, hogy azok immár söpörjenek csak a saját portájuk előtt. Vsizont az EPP-ben megkönnyebbülés keveredik az aggodalommal. A vita ugyanis megmutatta, milyen vékony jégen mozognak a kereszténydemokraták. Hiszen senki sem tudja megmondani, meddig kapja össze magát a magyar politikus, illetve hogy tényleg hajlandó-e nagyobb teret engedni országában a demokráciának.  

Le Monde

le_monde.jpg

Egy pár, amely 2004 óta együtt él, szakítani akar, de nem bír különválni. Így jellemzi az újság a Fidesz és az EPP viszonyát. Orbán, aki megsokszorozta támadásait a saját tábora ellen, azzal fenyegetőzött, hogy bevágja maga mögött az ajtót. A végén nem tette meg, noha a felfüggesztést kimondó határozat elsöprő többséggel született meg. Egy bennfentes forrás szerint azonban a kizáráshoz nem lett volna meg a kellő támogatás. Hogy elkerülje a kudarcot és ily módon Orbán jelképes győzelmét, Daul és Weber kompromisszumot ajánlott. Az ülésen a magyar politikus szólt először, de roppant defenzív maradt, miközben a hangot javarészt a pártcsalád elnöke szabta meg. Neki már abban is döntő szerepe volt, hogy a kérdés eljutott a szavazásig. 13 tagpárt a leghatározottabban tiltakozott az illiberalizmus bajnokának számtalan provokációja ellen, amit csak tetézett a Juncker és Soros elleni gusztustalan kampány. A jogsértésekhez azonban a Néppárt idáig javarészt csupán asszisztált.

Hogy Schüssel tagja lett a Bölcsek tanácsának, az megmosolyogtatja a történészeket, hiszen 19 éve maga is tabut szegett, amikor összeállt a szélsőjobbal. Emiatt az EU szankciókkal sújtotta Ausztriát. Daul mindenesetre most azzal kommentálta a felfüggesztést, hogy később, szükség esetén voksolhatnak a kizárásról, viszont azt már így sem mondhatja senki, hogy megosztott volna az EPP, vagy hogy volna még tanulnivalója a demokrácia ügyében. Egy belga képviselő úgy fogalmazott, hogy Orbánt betették a mélyhűtőbe és az ajtót Rompuy tartja. A lépés egyben mutatja, milyen mértékben kellett közbeavatkozni, hogy észre térítsék a kormányfőt, fűzte hozzá. A luxembourgi Frank Engel úgy fogalmaz, hogy Orbán ily módon a partvonalon találta magát. Ugyanakkor az EPP elkerülte, hogy Salvini és a PiS karjaiba taszítsa a Fideszt.

https://www.lemonde.fr/international/article/2019/03/21/union-europeenne-orban-suspendu-la-famille-du-ppe-reunie_5439017_3210.html?xtmc=hongrie&xtcr=4

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Európát még összetartja a Brexit miatt érzett düh, de már kirajzolódik a következő szakadás – a kelet-európaiakkal. Mutatta ezt a szerda esti, igen kényes vita Orbán Viktor körül. Olyan ügy ez, amely érinti a jövőbeli uniós politika legkényesebb területeit, a notórius módon feszült kelet-nyugati viszonyt. Ha ugyanis mennie kell a pártcsaládból, a Fidesz átállhat az immár a PiS által dominált Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójába. Hamarosan becsatlakozhat oda a Babis pártja, a cseh ANO. És még nem tudni, mi lesz a szociáldemokratáknál a Smerrel, valamint a román tagpárttal. Ha szorosan összeszövetkeznek a visegrádi államok, az még bajos lehet az EU számára. Főleg ha melléjük áll az AfD is. Azzal visszatérne a korábbi szembenállás a kontinens két fele között.

Lényeges gazdasági szempontok magyarázzák az ellentéteket. Kelet úgy érzi, hogy továbbra is le van maradva. A felzárkózás üteme Magyarországon a leglassúbb, a keresetek stagnálnak. És a fejlettségbeli különbség belátható ideig megmarad, hiszen közben fejlődnek a nyugati államok is, még ha náluk az ütem alacsonyabb is, mint az új tagországokban. Aki igazán magas fizetésre vágyik, annak át kell költöznie Nyugatra. De talán még ennél is fontosabbak a kulturális tényezők. Sok nyugati továbbra is leereszkedően beszél a keletiekről, bár gyakorta fogalma sincs a dolgokról. Közben Keleten több helyen is nacionalista kormányok vették át a hatalmat és az már nehezükre esik a nyugati partnereknek, hogy az ő szájuk íze szerint beszéljenek.

A hatalmas brüsszeli támogatások ugyanakkor fékezik az euroszkepticizmust. Orbán is pontosan tudja, hogy az uniós pénzek nélkül sokkal szerényebbek volnának a magyar gazdaság mutatói. Ezért csak ritkán blokkolja a brüsszeli döntéseket, már ha nem a migrációról vagy a jogállami kérdésekről van szó. E két utóbbi téma újabb törésvonalat képez, aminek a túloldalán immár ott van Olaszország is.  A hagyományos pártrendszer egyébként is lebomlóban van, az egyesült Európa jelszava még Németországban is halkul. Szomorú ébredés várható a májusi választások másnapján, az euroszkeptikusok várhatóan legalább 20 %-ot szereznek. És akkor annyi biztost küldenek majd Brüsszelbe, hogy nem lehet mindegyiknek csupa lényegtelen posztot odanyomni.  

Die Presse

die_presse.jpg

Jan-Werner Müller nem ért egyet azzal, hogy a populisták kudarcot vallanak, de legalábbis mérséklődnek, amint hatalomra kerülnek, mert ugyan szégyentelen a stratégiájuk, de működik. A kérdés egyik jeles szakértője, a Princeton-i Egyetem tanára rámutat, hogy ilyen erők kormányoznak a világ három jelentős országában: az USÁ-ban, Indiában és Brazíliában és egyáltalán nem igazolják a felsülésükre vonatkozó jóslatokat. Sőt, a magyaroknál, lengyeleknél, törököknél, továbbá Venezuelában és Indiában már magas szintre emelték az irányítást, és a módszert eltanulhatják egymástól.

A bírálatot azzal utasítják vissza az olyan, független intézmények részéről, mint a bíróságok és a független sajtó, hogy csakis a populisták élvezik a választópolgárok támogatását és kizárólag ők tudják, mit akar a nép.  Ily módon egyúttal rajtaütésszerűen a nemzet ellenségévé nyilvánítják az említett intézményeket. Azon felül megpróbálják az emberek nevében bekebelezni az államot, hiszen az mindent egybevéve a népért van. Leplezetlenül grasszál az urambátyám-rendszer, hogy ezáltal szilárdítsák meg a rendszert. Hogy üres kézzel távozik, aki nem támogatja a populistákat, azt magasabb erkölcsi szempontokkal indokolják.

A civil társadalom tiltakozását azzal utasítják vissza, hogy a tüntetéseket sötét erők szervezik, leginkább a CIA és Soros, illetve uszítani lehet a „nemzetközi elit” ellen is, noha ezek a körök maguk is részei az elitnek. Felfogásuk értelmében olyan nincs, hogy a nép egy része tüntet a nép egyedül legitim képviselői ellen. Ahogy Trump mondta, itt fizetett aktivistákról van szó. De a kormányzat művészete csak akkor érvényesül teljes mértékben, ha megvan hozzá a kellő hatalom. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a populisták sebezhetetlenek, de nem szabad őket lebecsülni.

https://diepresse.com/home/premium/5600508/Die-Kunst-populistisch-zu-regieren?from=suche.intern.portal

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4914711653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Róbert László 2019.03.24. 09:54:29

A mondás : hallgatni arany. Ebben a szituban nem önként hanem szavazás alapján lett kiebrudalva felfüggesztésre a terrorpárt. Ilyenkor jobb hallgatni. De ami idehaza lett előadva az maga az öntudathasadás.

István Tamasi 2019.03.24. 10:23:13

Azt mondja o1g és médiacsahosai: győztünk mert sikerült tarkóval hárítani a tockost.

Helga Beauty Salon. 2019.03.24. 10:39:18

Hogy a populisták képesek hatékonyan kormányozni, azt a magyar kormány is bizonyítja, de ettől még egyáltalán nem sebezhetetlen.............

Hatékonyan kormányozni ellentétes az európai alapértékekkel, ezért eltapossuk!
Heil Soros!

Helga Beauty Salon. 2019.03.24. 10:41:29

@István Tamasi: Azt mondja o1g és médiacsahosai: győztünk mert sikerült tarkóval hárítani a tockost..................

Nem mondtuk hogy győztünk és nem is mondjuk amíg a hozzád hasonló férgek köztünk vannak!

6.Lenin 2019.03.24. 10:46:53

@Róbert László:

Szerintem csak most fog kezdődni az igazi harc. A Fidesz most már szabad kezet kapott a kampányhoz, máj. vége után is szabadon dönthet. Még nincs győztese, de jobb pozíció már van, azt pedig a Fidesz nyerte.
Hol rendeztek egy nyílt beszélgetést a migrációról? Egy vesztes diktátor elnyomott országában? Ennél jobb kampány esemény nem igen van/lesz a következő hónapokban.
Hollandiában kik jönnek fel? Svédországban, Belgiumban billeg a kormány. Spanyolországban is kétes a szitu kimenetele.

A Fidesz nem lett kibaszva, ahogy itt álmodoztak róla már néhány hónapja. Szerintem Weber az idegesebb.

Nekoashi2005 2019.03.24. 10:54:22

@Helga Beauty Salon:
Hazudsz fidesdpatkány, de már megszoktuk......

"
Hatalmas győzelmet aratott a Fidesz – lelkendeznek a Fidesz „szakértői"
2019. MÁRCIUS 20. 21:53 - SZERZŐ: MTI
Ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője szerint az Eurőpai Néppárt ülésén történtek – azaz hogy 190 igen, 3 nem szavazattal döntöttek a Fidesz tagságának felfüggesztéséről – óriási győzelmet jelentenek a Fidesznek, egyúttal óriási vereséget a bevándorláspárti erőknek."

István Tamasi 2019.03.24. 11:08:25

@Helga Beauty Salon:
Ha a strómanok és ner lovagok gazdagítását kormányzásnak lehet nevezni mialatt egyre nő az országot elhagyók száma, egyre kaotikusabb az egészségügy és egyre pusztul az oktatásügy akkor igaz amit írt.

István Tamasi 2019.03.24. 11:09:38

@Helga Beauty Salon:
Ha egy agyatlan fitymaszbirka féregnek nevez akkor az dicséretnek számít.

Anatolij Ubijca 2019.03.24. 11:26:07

@Nekoashi2005: A néppárti faszkodás csak a választási kampány előjátéka volt, a java, maga az aktus még csak most jön. A kampány egyik legerősebb üzenete már most megvan:

„Mindenki fedezékbe! Vadai szerint jönnek az orosz hackerek, na meg a UFÓ-kok”
mindenszo.hu/mindenki-fedezekbe-vadai-szerint-jonnek-az-orosz-hackerek-na-meg-a-ufo-kok/

Nekoashi2005 2019.03.24. 11:27:13

"Nemzeti érzelmű anyukák a Tescoban, sorban állás közben.
„- Nem fogok zsidó nevet adni a gyerekemnek…!
- Fúj! Adj neki valami bibliait.
- Az lesz…!"

Nekoashi2005 2019.03.24. 11:34:43

Sok hülye meg erre szavaz.....

""Mi nem vagyunk hajlandók azt csinálni, amit Brüsszel diktál" - jelentette ki az Európai Unió egyik tagállamának kormányfője. Orbán amúgy interjújában már nem csupán a Magyarországot szerinte fenyegető bevándorlás miatt bírálta az EU-t, hanem azt is állította, hogy "Brüsszel" direkt magas rezsit akart fizettetni a magyarokkal - akik évek óta magasabb rezsit fizethetnek a világpiaci árnál, hála a központi árszabályozásnak, amit a kormány "rezsicsökkentésnek" nevez."

Nekoashi2005 2019.03.24. 11:42:01

Milyen jó, hogy a csuti g. közpénz milliárdokat fordít a hobbijára. Meg is van az eredménye!

index.hu/sport/futball/2019/03/24/u19_kieses_horvatorszag/

Én megtippelem a ma esti eredményt.

Magyarország - Horvátország 0:3

De csak azért, mert a horvátok három gól után leállnak......

Anatolij Ubijca 2019.03.24. 11:43:06

@Nekoashi2005: Ja, ha a Soros-blog mondja, akkor bisztos úgy van. Jönnek a békaemberek, mindenki fedezékbe!!!!!!!

Anatolij Ubijca 2019.03.24. 11:46:46

@Nekoashi2005: „Én megtippelem a ma esti eredményt.

Magyarország - Horvátország 0:3

De csak azért, mert a horvátok három gól után leállnak......”

OK, kikap a csapat a vb-ezüstérmestől, ez nyilván nem elképzelhetetlen.

De ti ezen örömködnétek, vígadnátok?

Hát nagyobb örömötök ne is legyen az életben, május 26-án a pofátokra fagyasztjuk majd a vigyort...

Helga Beauty Salon. 2019.03.24. 11:54:33

@Nekoashi2005: "Nemzeti érzelmű anyukák a Tescoban, sorban állás közben.
„- Nem fogok zsidó nevet adni a gyerekemnek…!
- Fúj! Adj neki valami bibliait.
- Az lesz…!".............

Mögöttük álltál a sólet konzerveiddel és jojózott a szemed mi?

Helga Beauty Salon. 2019.03.24. 12:01:56

@Nekoashi2005: Magyarország - Horvátország 0:3.............

Mondjuk itt nem Orbán bukott, hanem az ország focicsapata, bár nem ez az első eset amikor még a haza árán is képesek vagytok egy pillanatnyi előnyért aljasul viselkedni.
A válogatottat amúgy is becsülnötök kéne, mert a sikertelenségüknek pont az az oka, hogy olyanok mint ti vagytok mocskos libsik! Képtelenek nyíltan bátran harcolni, mindenkinek lefekszenek, jellemtelen ócska szájhősök, de még soha nem volt olyan hogy ne mentsék fel magukat a felelősség alól!

István Tamasi 2019.03.24. 12:06:42

@Helga Beauty Salon:
Bezony mily szép bibliai név a récsöl, ugye?

John Brennan 2019.03.24. 12:07:16

A balliberális söpredék rágalmazott, na és?

John Brennan 2019.03.24. 12:10:02

Spanyolországban voltam nemrég, megtudták a hotel liftjében, hogy magyar vagyok, erre többen elkezdték dicsérni Orbánt, a legkevesebb az volt, hogy Orbán egy hős.
A magyarok presztízse óriásira nőtt az átlagember, utca embere szemében.

Nekoashi2005 2019.03.24. 12:11:41

@Helga Beauty Salon:
Mi az a sólet? Kell hozzá császárszalonna? Mert azt nagyon szeretem!

Nekoashi2005 2019.03.24. 12:14:04

@John Brennan:

Elmebetegek világtalálkozóján voltál díszvendég? Vagy nem lehet, hogy a a csuti neve helyett Puskást emlegettél?

Nekoashi2005 2019.03.24. 12:16:17

@Helga Beauty Salon:
A magyar fociban "libsi" minden edző, és ezért gyenge a magyar foci? Micsoda összeesküvés elmélet! Gratulálok!

Nekoashi2005 2019.03.24. 12:18:31

@LIPPSIGEDDON 2019:

Akkor a szlovákok hanyadikak voltak a vb-n, hogy ilyen könnyedén győztek?

"Ha a magyar focit így támadják, meg kell hosszabbítani Bicskéig"

Nekoashi2005 2019.03.24. 12:20:13

@LIPPSIGEDDON 2019:

A Microsoft mióta Sorosé, te nagyon hülye?

Helga Beauty Salon. 2019.03.24. 12:21:22

@István Tamasi: Bezony mily szép bibliai név a récsöl, ugye?..........

Emiatt nem én fogok magyarázkodni, ne aggódj köcsög nekem egyik lányomat sem hívják bibliában található néven.

stomatolog 2019.03.24. 12:21:51

mikor volt Europa Magyarorszag barat?--a torok-tatar tamadas idejen?akkor ugyanigy tamadta,vagy kijatszotta-reg mondom egy folyosot kellett volna csinalni, hadd menjenek a ,,bevandorlok,,TOVABB. eZ MEGOLDANA A MOSTANI HELYZETET FENYESEN--ORBANT a jOISTEN SEGITSE A kicsi MO--megvedeseben.molnar magdolna Dr

István Tamasi 2019.03.24. 12:27:44

@Helga Beauty Salon:
Bezony annak kellene magyarázkodni akinek az ánuszát takarítod a nyelveddel.

stomatolog 2019.03.24. 12:30:00

mikor volt Europa Magyarorszag barat?--a torok-tatar tamadas idejen?akkor ugyanigy tamadta,vagy kijatszotta-reg mondom egy folyosot kellett volna csinalni, hadd menjenek a ,,bevandorlok,,TOVABB. eZ MEGOLDANA A MOSTANI HELYZETET FENYESEN--ORBANT a jOISTEN SEGITSE A kicsi MO--megvedeseben.molnar magdolna Dr Jo huszarvagasos harcos kell LEHEL kurtje, CSABA akicsillagosvenyen jon,SZt LASZLO es ...

Anatolij Ubijca 2019.03.24. 12:33:16

@István Tamasi: „Bezony mily szép bibliai név a récsöl, ugye?”

Ez most mi a fene akart lenni?

Mostanság már a lippsik is burkoltan zsidóznak, vagy mi?

Szégyellheted magad, antiszemita seggfej vagy.

Nekoashi2005 2019.03.24. 12:33:54

@John Brennan:
Elképzelem, hogy a jó német, svéd, belga, osztrák stb. jó munkásembernek megmutatják: "Figyelj csak Hans/Henry stb. látod mennyi adót fizetsz? Ebből mi ennyit fizetünk az EU közös kasszájába! És ebből - a te pénzedből! - lesz 20 cm-s kilátó, lezárt kerítés mögötti kerékpár pálya, minuszba világító lámpa, rakamazi teknős-ház, stadion és magyarország vezetőjének luxus jacht, business jet, horvátországi focicsapat és villa az Adriai tenger partján!

Mekkorát fog nőni a magyarok presztizse!

"És ezek az idióták még meg is választják? Ki velük az EU-ból, menjenek Putin elvtáshoz!"

Nekoashi2005 2019.03.24. 12:34:45

@stomatolog:

Megint egy orosz kgb troll.....

Nekoashi2005 2019.03.24. 12:35:49

@Helga Beauty Salon:
És minek hívják őket? Samantha?

Anatolij Ubijca 2019.03.24. 12:37:03

@Nekoashi2005: „Akkor a szlovákok hanyadikak voltak a vb-n, hogy ilyen könnyedén győztek?”

Szlovákok sem jutottak ki, de jobban szerepeltek a vb-selejtezőkön, mint mi (csoportmásodikak lettek, de pótselejtezőt mégsem játszhattak, mert a többi másodikkal való összevetésben lejjebb rangsorolták őket), és magasabban jegyzik a játékosaikat.

Azon kívül a meccset idegenben játszottuk, és nem volt sima (1-0-nál több egyenlítési lehetőségünk volt, a végén túlságosan kitámadtunk, és ebből kaptuk be a másodikat).

Anatolij Ubijca 2019.03.24. 12:47:11

@Nekoashi2005: „És ezek az idióták még meg is választják? Ki velük az EU-ból, menjenek Putin elvtáshoz”

Azért a burgenlandi Hans fejét megnézném, amikor valóban kilépnénk a NATO-ból és az EU-ból, be az orosz szövetségi rendszerbe, és a hátsó kertjéből kinézve meglátná a felé néző orosz atomfegyvereket, rakétákat Alpokalján. Lehet, akkor már nem tartaná olyan jó ötletnek ezt a jótanácsot.

rasztaszív 2019.03.24. 12:54:58

@LIPPSIGEDDON 2019: azért a te fejedet is megnézném,ha ezt meg mernétek csinálni.

2019.03.24. 14:05:16

@LIPPSIGEDDON 2019:

Vajon miért is jegyzik magasabban a szlovák játékosokat?

A választ egy másik poszt alatt írtam, ide is illik.

"Az állam a stadionépítésen kívül főként nem közvetlenül támogat, hanem a cégek számára a társasági adó helyett teszi lehetővé a klubok támogatását a tao-programban, de elvileg ezeket a pénzeket kifejezetten az utánpótlásképzésre kellene fordítaniuk."

Tök mindegy, hogy közvetlenül vagy nem közvetlenül, de támogatja. Ennek eredményeképpen a magyar labdarúgóklubok akkor is ki vannak tömve zsozsóval, ha nulla eredményt produkálnak.
Amennyiben a szlovák mintához hasonlóan éves költségvetésük háromnegyedét a külföldre szerződött játékosok eladásából kellene kitermelniük, minden bizonnyal elkezdődne a hatékony utánpótlásképzés. Néhány év múlva pedig minőségi focit láthatnánk a magyar ligában .
De a jelenlegi rendszer a nemzeti középszert támogatja. A magyar klubok egymást között cserélgetik játékosaikat, falábút a falábúra. A Bozsik-program is teljesen felesleges, hisz a tehetséges gyerekek hiába kerülnek fociakadémiákra vagy a klubok utánpótlás csapatába. Ott nem nevelnek belőlük nemzetközi szintű focistákat, mert a klubok nincsenek rákényszerítve, hogy a külföldre adják el saját nevelésű játékosaikat.

sZulamith 2019.03.24. 14:31:23

@John Brennan: Hála Istennek, most legalább jó külföldön magyarnak lenni. Nem
ugy mint az azeri baltás esetekor. Meg se mertem szólalni magyarul. Egyébként meg az én németországi barátaim is dicsérik azt ami nálunk van. Mondtam gyertek haza:)

Különben, hogy külföldön dicsérik Orbánt, ezen csak az csodálkozik aki nem itt él. A média teljes köre a kormány kezében van öndicséret a nap 24 órájában. A külföldi ellenzéknek csak le kell forditanai a sok szépet, és jót.

rallus 2019.03.24. 14:39:57

A sors annyiban igazságos, hogy 2010 óta Orbán már számtalan megalázó vereséget szenvedett, ami szerencsére a hazaszerető ballibek libidóját szinten tartotta. Így aztán meg tudják emészteni a béka segge alatti jelenlegi pozíciójukat, ami sokkal jobb, mint az egy év múlva várható....

6.Lenin 2019.03.24. 15:17:37

Véletlenül beleolvastam a szemlézgetésbe is...

"A német szociáldemokraták elnök asszonya kijelentette: pártja nem hagyja, hogy egyesek, mint Salvini, az AfD vezére vagy Orbán nyilatkozataikkal tönkretegyék Európát. "

Nagyon igaz, Európát ők szeretnék tönkretenni, és már nem is sok hiányzik hozzá.
Nehogy Orbán Salvini ezt megakadályozza, nem azért van annyi seggfej az unióban, hogy ezt ne ők tehessék már meg.
Még ez a szerencsétlen Orbán, és Salvini azt tennék, amit az európai polgárok is szeretnének, nyugodtan élni a hazájukban, más nemzetekkel szövetségben.

John Brennan 2019.03.24. 17:08:41

@Ms.Cunnesburry:
Téged a zsigeri magyargyűlölet éltet, csak bele ne dögölj egy napon a gyűlöletbe.
Abból a véleménybuborékból, ahol élsz, és amit a lepénzelt újságírók terjesztenek, a magyar kormány megítélése rossz. Egyébként pedig a normális emberek tisztelik és becsülik a magyar kormányt. Nemrég nekem Spanyolországban éltették Orbánt normál, hétköznapi emberek (nem lepénzelt újságírók)

2019.03.24. 18:46:30

@John Brennan: Angliában voltam pár nappal ezelőtt. Egy hotel recepciójánál az adatok felvétele közben, amikor megtudták, hogy magyar vagyok csak annyit mondtak: sajnáljuk de...telt ház van, nincs kiadó szobánk. Viszlát.

Eli Gold 2019.03.24. 18:57:31

"Néppárt: KIRÚGUNK innen te aljas kis genyó diktátor!
Orbán: Hö hö hö!
Néppárt: Ha nem is rúgunk ki, FELFÜGGESZTÜNK te aljas kis genyó diktátor!
Orbán: Coki, BEKAPHATTYÁTOK!
Néppárt: Oké, bekapjuk. Mi a következő napirendi pont?

Hát b+, ez PONTOSAN így volt."
(y)
:-)))

6.Lenin 2019.03.24. 19:21:16

@Thomas Grande:

Nekem ugyan ezt mondták Prágában, 1978-ban. És? Elmentem egy másikba, és ott volt szoba.
Mit szerettél volna ezzel sugallni?
Netán, hogy a néger recepciós utálta a fehéreket? Vagy ő meleg volt, belőled meg nem nézte ki? Vagy fordítva, lerí rólad, ő meg utálja az ilyeneket?

a nagy hohoohooo 2019.03.24. 19:36:33

@rallus: "A sors annyiban igazságos, hogy 2010 óta Orbán már számtalan megalázó vereséget szenvedett, .."....hába+....hehee....ebből még krvanagy bajod lesz...így ledegrálni Csaba királfi reinkarnációját ...höhöö...büntetésül mars vissza az orbángazdid slicce előtt térgyelők sorának a végére brhühüüü...

Anatolij Ubijca 2019.03.24. 20:09:12

@Nekoashi2005: „Én megtippelem a ma esti eredményt.

Magyarország - Horvátország 0:3”

Hát, lippsikém, remélem azért tippmixen nem tetted meg a meccset, mert ez a tippecske olyan nagyon nem jött be.

Május 26-ra nem akarsz véletlenül tippelni?

John Brennan 2019.03.24. 20:41:16

@6.Lenin: Thomas Grande hazudott.
Én igazat mondtam, Spanyolországban a hotel a liftjében dicsérték Orbánt, a hőst a németek.

2019.03.24. 20:43:14

éljen a mi viktorunk!
még a horvátokat is lebundázta, most megint visszagyűjtött párezer szavazatot.
épülhetnek az új stadionok, futball akadémiák!
tud bánni a közpénzekkel!
most a londoni 6:3 után 50 évig megint futballnemzet vagyunk.

6.Lenin 2019.03.24. 20:50:18

@John Brennan:

Szerintem mindkét eset hihető is lehet, de érvnek használhatatlan, mert egyedi eset is lehet. A tiéd legalább ül a témához, az övé lehet szándékos ferdítésként felhasznált véletlen eset is.
A lényeg, hogy kár ilyen eseteket érvként felhasználni, mert rögtön kivált a másik oldalból akár hazugságot is, kicsinyítő szándékkal a valós esetet is.
Szerintem.

John Brennan 2019.03.24. 21:51:28

@Ms.Cunnesburry:
Terelsz, ez nem tartozik a tárgyhoz, amit írsz.
Jól tudod, hogy igazam van.

FCUK5 2019.03.24. 22:06:49

Jaj most mi lesz, Trumpék nem játszottak össze az oroszokkal. Ezután a demokratáknak kb el sem kell indulniuk a következő elnökválasztáson :)

m.hvg.hu/vilag/20190324_Befejezodott_a_vizsgalat_Trumpek_nem_jatszottak_ossze_az_oroszokkal

John Brennan 2019.03.24. 22:37:22

@Ms.Cunnesburry:
Csak akkor, ha nem lenne a jövőben magyargyűlölő fröcsögésed.

alöksz róz 2019.03.24. 23:01:47

@6.Lenin: "Még nincs győztese, de jobb pozíció már van, azt pedig a Fidesz nyerte." :D
nem kéne annyi origót olvasnod.

alöksz róz 2019.03.24. 23:09:41

@6.Lenin: "A Fidesz nem lett kibaszva" - hát végül is ja. csak szólva lett neki, hogy adja vissza gyurika tollát és ne köpőcsövezze vele jancsika haját, a következőnél igazgatóit kap. és óra végéig kiküldték az osztályteremből, hogy gondolkodjon.
persze a tanárnéni sorosbérenc, jól tudjuk.

alöksz róz 2019.03.24. 23:11:43

de az igazgatóbácsi szerencsére nem szereti annyira az arabokat

alöksz róz 2019.03.24. 23:14:35

@Nekoashi2005: mert kire szavazzon szerinted

0dzsud0 2019.03.24. 23:32:33

@Nekoashi2005:

"Én megtippelem a ma esti eredményt.

Magyarország - Horvátország 0:3

De csak azért, mert a horvátok három gól után leállnak......"

úgy nézem, ez a mix elment. :))))

2019.03.25. 08:14:17

@6.Lenin: "Spanyolországban voltam nemrég, megtudták a hotel liftjében, hogy magyar vagyok, erre többen elkezdték dicsérni Orbánt, a legkevesebb az volt, hogy Orbán egy hős.
A magyarok presztízse óriásira nőtt az átlagember, utca embere szemében." Erre reagáltam. Neki is feltetted a hozzám intézett kérdéseket? "Szerintem mindkét eset hihető is lehet, de érvnek használhatatlan, mert egyedi eset is lehet. A tiéd legalább ül a témához, az övé lehet szándékos ferdítésként felhasznált véletlen eset is.
A lényeg, hogy kár ilyen eseteket érvként felhasználni, mert rögtön kivált a másik oldalból akár hazugságot is, kicsinyítő szándékkal a valós esetet is. Szerintem." Ellenzéki szemszögből nézve az enyém is ülhet a témához. Szóval hihető is lehet. Meg nem is lehet az. Igazad van, kár ilyen hazugságokat érvként használni. Kíváncsi vagyok, erre John Brennan mit válaszol. Maradjunk annyiban, olcsó klisére olcsó klisé a válasz. Bár én sehol sem állítottam, hogy John Brennan hazudott. Magamban sem vontam kétségbe, mert miért ne lehetne? Így pedig ebből egyenesen következik az, hogy én hazudtam. Ha egy John Brennan mondja akkor kár ezzel vitázni, az úgy van. Netán, a néger liftes fiú utálta a fehéreket "a hotel"-be? Vagy ő meleg volt, belőle meg nem nézte ki? Vagy fordítva, lerí róla, ő meg utálja az ilyeneket? Nem is ragoznám túl ezt a kis eseményt, mert ugye "messziről jött ember azt mond amit akar" (Dakota közmondás)

2019.03.25. 08:20:17

@a nagy hohoohooo: Hát ez nekem is feltűnt, kissé meg is döbbentett. Úgy látszik terjed a Navracsics-féle ál bűnbánat.

6.Lenin 2019.03.25. 08:59:25

@alöksz róz:

Nem kell Origót olvasni-nem is nagyon szoktam többet, mint bármelyik másikat.
Orbánt a választásokig nem is köti a pártfegyelem-ezt meg is mondta, sőt sokkal keményebben be is szólt az eu-s bürokratáknak. Tehát jobb pozícióban van.
A többi meg majd választás végeredményének az ismeretében kiderül.
Szerintem meg kell hallgatni minden oldalt, és gondolkodni, ez ilyen egyszerű kérdés.

6.Lenin 2019.03.25. 09:00:30

@Thomas Grande:
Akkor tulajdonképpen 1etértünk.

alöksz róz 2019.03.25. 11:50:47

@6.Lenin: dehogy van jobb pozícióban
ő se, de a néppárt se nyert ezzel semmit

6.Lenin 2019.03.25. 12:54:35

@alöksz róz:

Orbánt a választásokig nem köti a pártfegyelem (olyan szigorúan) Váltott is hangnemet.
Sokkal keményebben bírálta az eu vezetését.

Érdekes, hogy sehol nem hozták nyilvánosságra a kérdést (legalább is én nem olvastam sehol) amiről az EPP-ben szavaztak 190:3 arányban,

Ki volt az a 3, és mit támogatottak? A kizárás mellett voksoltak? Akkor a 190 miről szavazott. Még várjunk vele? Mivel?

Hungryhorse 2019.03.25. 19:14:46

Nos a FAZ hazudik, a keresetek nem stagnálnak Magyarországon, immár 7. éve.

Elég szarul dolgozik a külügy és a kinti nagykövet, ha emiatt nem perelik szarrá a fakenews terjesztő hazug FAZ-t.
süti beállítások módosítása