B1 blogcsalád



Az Economist a néppárti tagság felfüggesztéséről: vajúdtak a hegyek...

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. március 21. - Szelestey

• "Állon csapták", "megalázták", "rövid pórázra fogták" Orbánt, de lehet, hogy végén mégis ő nevet, mert a néppárti ellenlépés túl kevés és a pártcsalád túl későn szánta rá magát , viszont a Fidesz elbízta magát

• Az európai konzervatívok időt nyertek miután éveken át tartó engedékenységükkel magukat hozták nehéz helyzetbe

• Orbán Viktor gyakorlatilag ugyanazt mondja  migrációról, mint a christchurchi tömeggyilkos 

Economist

economist_1.jpg

Túl kevés, túl későn. Így kommentálja a lap legtekintélyesebb szemleírója, hogy a Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát. Mint írja, a konzervatívok kirendelnek egy bizottságot, miközben pontosan tudni lehet, mit is művelt Orbán Viktor az eltelt csaknem 9 évben. Az EPP nem azon sokallt be, hogy a magyar kormány közpénzből újabb, nyíltan antiszemita kampányt kezdett Soros György ellen, hanem, hogy a fotón ezúttal feltűnt Juncker is. A pártcsaládon belül a kompromisszumot a CDU felfüggesztési javaslata jelentette a kirobbant vitában. Csak éppen itt már a sokadik rossz húzásról van szó az európai kereszténydemokraták, és főként az uniópártok részéről. Weber azt hiszi, hogy ha kirakják Orbánt, akkor ezzel a szélsőjobb karjába kergetik, viszont ha benntartják, akkor mérsékelni lehet a politikust. Csak éppen semmi bizonyság sincs egyikre sem. Orbán a jelek szerint igen magabiztos lett és büszkén áthág minden vörös vonalat.

De legalább valami konkrétan történt, csak éppen szánalmasan kevés. A fideszes képviselők továbbra is a konzervatív soraiban ülhetnek Strasbourgban. Nem valószínű, hogy bármiféle olyan részletet felszínre hozna a Van Rompuy által irányítandó testület, ami ellentmondana az eddigi nemzetközi vizsgálatok megállapításainak. Vagyis hogy a magyar kormány rutinszerűen megszegi az EPP által vallott liberális demokráciát, pluralizmust és jogállamot. Azaz a középjobb már megint kitért a probléma elől. Ez nagyon is megfelel Webernek, mert az ügy őt már roppant mód zavarta a Bizottság elnöki tisztéért folyó versenyben. Így az őszre halasztják a dolgot, amikor már túlvannak a választáson és éppen a fő posztokat osztják el az unióban.

De lehet, hogy a végén Orbán nevet. A tegnapi sajtóértekezleten kárörvendően azt mondta, hogy pártja maga döntött a tagság szüneteltetéséről és az egész históriát politikai színjátéknak minősítette. Úgy tűnik, abban igaza is van, hogy az eljárás a liberálisabb tagpártok érzékenységének csillapítására szolgál. De még mindig megteheti, hogy összeáll olyan populista erőkkel, mint a PiS. Hiszen megúszta, hogy kizárják, ami pedig bizonyosan az egyetlen lehetséges mód, hogy megbüntessék évek óta tartó túlkapásait.  A magyar erős ember egyedül az erőből ért, és a Néppárt továbbra is az erőből mutat keveset.

Die Welt

die_welt.jpg

A Néppárt megalázta Orbán Viktort, jóllehet igazából ki kellett volna zárnia, hiszen annak politikája embereket rekeszt ki, kisebbségeket diszkriminál, önkényesen beleavatkozik az igazságszolgáltatás dolgába, és korlátozza a szólásszabadságot. Ez pedig már rég nem összeegyeztethető a konzervatívok alapértékeivel. Mindez azonban nem elegendő Kramp-Karrenbauer és Weber számára. De aki alaposabban megvizsgálja az ügyet, az láthatja, hogy a szakértők kinevezése ügyes trükk a frakcióvezető részéről. Természetesen Orbán nem tartja be az alapvető normákat. De a háromtagú testületnek nem is ezt kell elbírálnia, hiszen az ítélet úgyis az lesz, amit a pártfőnökség akar. A lényeg, hogy Weber időt nyerjen és közben azt sugallja: kritikusan viszonyul a magyar irányvonalhoz.

Ám ez nem tiszta játék, habár hatalompolitikai szempontból fölöttébb bölcs. Először is, mert egyre fokozódott a Weberre nehezedő nyomás. Ám nem lehetett tudni, hogy a többség támogatja-e a Fidesz kizárását. Viszont így az a benyomás keletkezik, hogy a pártcsalád végre fellép Orbán ellen. Másodszor, ha a bajor politikus tényleg Juncker helyére akar lépni, akkor legalább valamennyire el kell hitetnie a szociáldemokratákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal, hogy többé nem tűri el a magyar politikát. Harmadszor, jócskán romlottak volna kilátásai a Bizottság elnöki tisztére, ha a Fidesz repül. Negyedszer, maximálisan növelte a nyomást a magyar kormányfőre. És nem alaptalanul remélheti, hogy Orbán egészen új utat választ.

Orbán nagy pofont kapott, amibe nem lett volna szabad belenyugodnia, hiszen mindig a büszkeségét hangoztatja. Törésre kellett volna vinnie a dolgot, de mivel ezt nem tette meg, ebből kiderül, milyen nagy szüksége van a Néppártra. És hogy azt hatalmi bázisként kívánja használni a továbbiakban is. Nem szeretne kukoricára térdelni, Le Pennel és a többiekkel együtt.  Viszont most Webernek jók a kilátásai, hogy május után végleg megfékezze a nehéz természetű magyart.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Orbán Viktor egyértelműen megsértette az Európai Néppárt szabályait, ami egyértelmű alap lett volna a kizáráshoz, annál is inkább, mivel évek óta a tilosban jár, sőt egyre durvább dolgokat művel. A csúcspont a Juncker és Soros elleni kampány volt. Ezt elégelték meg a kereszténydemokraták, de azért nem akarták töréspontig vinni a dolgot. Nem úgy, mint ’magyar barátaik’, akik jogot formálnak az uszításra. Ugyanis csakis így lehet értelmezni, hogy miként reagáltak a felfüggesztésre. Ennélfogva sajnos azt kell megállapítani, hogy Orbán teljes mértékben osztja a völkisch világképet, amit a hozzáhasonlók oly lelkesen terjesztenek.

Választási megfontolásokat nézve, az EPP rossz szolgálatot tett magának, hiszen gyengíti a saját esélyeit. Ám ha a saját hitelességét tartja szem előtt, akkor nem volt más választása, A Fidesz túl sokáig provokálhatott, láthatólag azt hitte, hogy mindent megengedhet magának, mert kellenek a voksai. Az EPP megszabadult problémás gyermekétől. Hogy ez milyen következményekkel jár és Orbán most mely erőkkel áll össze, az sajnálatos módon a következő hónapok egyik izgalmas kérdése.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A lap szerint a Néppártnak rengeteg rossz lehetőség közül kellett választania, ezek közül még mindig a felfüggesztés a legjobb. Főként Weber nyer általa, de aki a Bizottság elnöke igyekszik lenni, az nem térhet ki a kényelmetlen döntések elől. Mindenesetre az EPP túl későn tisztázza viszonyát a Fidesszel. De azért jelzi a magyar félnek, valamint a választóknak is, hogy mindent azért nem enged meg. Ugyanakkor, ha minden maradt volna a régiben, az katasztrófa lett volna Weber számára, hiszen az azt jelentette volna, hogy minden további nélkül folytatni lehet a kereszténydemokraták számára ártalmas magatartást. Sokan érzik úgy, hogy az uniós hatalmi játszmában az aritmetika és a szavazatok begyűjtése többet számít, mint a meggyőződés. Orbán ügye azt igazolja, hogy a halogatás nem segít semmit sem. Így a szociáldemokraták még inkább kénytelenek szembenézni a román tagpárt problémájával.   

Die Zeit

die_zeit.jpg

A kemény szakítást sikerült kivédeni, Orbánnak és Webernek nagy érdeke, hogy az időre játsszon, ám ebből még gond lehet a Néppárt számára, hiszen igazából nem oldódott meg semmi sem. Mindenesetre a Fidesz meghatározatlan időre az ajtó előtt találta magát, amire a közelgő választás ösztökélte az EPP-t. A kereszténydemokraták nem szerettek volna további terhet cipelni, főként Weber nem. De lépnie kellett, mert a magyar miniszterelnök évek óta aláássa a jogállamot, gúzsba köti a sajtót és alattomosan bánik az ellenzékkel. A frakcióvezető a múlt szeptemberben nyilvánosan ellene fordult, de ez Orbánt nem különösebben érdekelte, ám a plakátakció felháborította a kereszténydemokratákat. Az ultimátumra válaszolva a magyar politikus tett engedményeket, mégsem teljesítette a kikötéseket. Máskülönben nem függesztették volna fel.  

Igen fontos, amit Orbán a tegnapi sajtótájékoztatón pedzegetett, hogy ti. merre tart a Néppárt. Ez Webernek is igen lényeges, hiszen megválasztáshoz el kell nyernie más pártcsaládok támogatását is. Hogy jobbról vagy balról, az nagyban függ a konzervatív tagpártok választási teljesítményétől. Orbán bizonyosan arra számít, hogy feljön a jobbszárny. De előreláthatólag megerősödik a Liga is. Ha ez így lesz, az megkönnyíti a magyar miniszterelnök tervének végrehajtását, vagyis, hogy belülről alakítsa át az EPP-t, tehát hogy jobbra tolja. De hogy a felfüggesztés csupán közbeeső állomás-e a cél felé menet, azt még nem lehet pontosan felmérni.

Spiegel

der_spiegel.jpg

A Néppárt csupán elhalasztotta a megoldást a vitatott magyar miniszterelnök ügyében, amikor egy kicsit felfüggesztette a Fideszt. Orbán természetesen egészen másként látja a kérdést. Sajtótájékoztatóján tele volt a terem, ami szinte soha nem fordul elő. A politikus igyekezett megmásítani a történteket, mondván, nem szeretné, ha bárki vesztesnek gondolná országát. De kitört a nevetés, amikor azt ecsetelte, hogy sosem folyt kampány Juncker ellen. Ez sem túl sűrűn esik meg Brüsszelben.  Ám Weber az általános várakozásokkal szemben keresztül tudta vinni akaratát Orbánnal szemben, a kicsikart szövetmódosítások lényegtelenek. Nincs szó a kizárásról, de legalább valami már történt. Az viszont meglepetés, hogy a magyar politikus a végén elfogadta a döntést, csupán ahhoz a kitételhez ragaszkodott, hogy a felfüggesztést kimondó határozat kölcsönös egyetértéssel született meg.

Egyelőre nem áll át az egészen jobboldali erőkhöz, nem mélyült Európa megosztottsága. Orbán azonban ismét nagyban játszott, de a végén csak engedett. Ez utóbbit természetesen soha nem ismerné be. Ám alakulhatott volna az ő szemszögéből sokkal rosszabbul is. Sokat számított, hogy Daul a lemondással fenyegetőzött arra az esetre, ha nem jön létre kompromisszum. Azonban fontos volt az is, hogy a magyar miniszterelnök igyekezett menteni a kárt, miután előzőleg annyi bajt okozott, hogy az már a CSU-nak is sok volt.

Ám ha valaki akarja, Orbán miatt továbbra is támadhatja Webert, hiszen a Fidesz formálisan továbbra is a Néppárt tagja. Az meg a jövő zenéje, hogy a felfüggesztés miként befolyásolja a szövetség megkötését május után.   

New York Times

new_york_times.jpg

A legnagyobb európai pártcsalád felfüggesztette az autoriter Orbán Viktor vezette Fidesz tagsági jogait, miután a magyar párt már az EPP veszélyeztette, noha az évek óta menedéket nyújt a politikusnak, miközben az lebontja szinte az összes korlátot hatalma útjából. Az eltelt 9 évben egyfajta puha diktatúrát hozott létre az EU-ban, a brüsszeli törvényhozók pedig javarészt csak álltak és nézték. Időről időre elhangzottak ugyan nyilatkozatok, amelyek elítélték az alapvető emberi jogok megsértését, sőt szankciókat is kilátásba helyeztek, ám Orbán mint egy maffiózó büszkén ment mindig eggyel tovább, mert biztos volt abban, hogy megvédik, bármennyire is vakmerőek az újabb és újabb provokációk.

Ennek egyik oka, hogy kulcsszerepet tölt be a Néppártban, és mivel nem rakták ki, a pártcsalád számíthat a magyar képviselőkre a májusi választás után. Ily módon csökkentheti a populista, szélsőjobbos jelöltek várható előretörésének hatását. Zgut Edit a varsói egyetem politológusa azt mondja, az újraválasztás óta olyan volt, mintha a magyar kormány szó szerint könyörgött volna a kizárásért.  Olyan intézkedéseket hozott a tanszabadság, a menekülteket segítő civilek ellen, azon kívül folytatta a független igazságszolgáltatás bedarálását. A szakember szerint a mostani szavazás késlelteti a kemény döntést és beleillik a kiegyezés irányvonalába. A tét nagyságát látva a német kereszténydemokraták megpróbáltak egy fenékkel két lovat megülni és a felfüggesztés mellett voksoltak. Ezzel szemben a szélsőséges AfD szóvivője azt mondta, hogy Orbán igazi helye a szélsőjobbon van.

Washington Post

washington_post_1.jpg

Ritka dorgálást kapott Orbán Viktor a legfőbb uniós politikai pártcsaládtól, amely sokáig védte, ám most attól tart, hogy a miniszterelnök antidemokratikus úton vezeti országát. Nincs szó tényleges kizárásról, de idáig ez a legerősebb jelzés, az EPP-től, amely eddig nem sokat tett, hogy elítélje az antiszemita klisék használatát, a demokratikus intézmények folyamatos lebontását, megvetését az alapvető európai értékek iránt. Ily módon Orbán nem csatlakozik más, keresztes hadjáratot folytató szélsőjobbos politikusokhoz, habár inkább illene a demagógok közé. Hogy nem szabadultak meg tőle, az mutatja befolyását, függetlenül a kormányzásával kapcsolatos aggályoktól. A tizenegynéhány fideszes képviselő nélkül nem a Néppárt adná a legnagyobb frakciót az EP-ben.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A felfüggesztés fokozta a megosztottságot a nagy pártok és az euroszkeptikus erők között, mindössze két hónappal az európai választás előtt. A tagság befagyasztása válasz arra, hogy Orbán lerombolja a demokratikus normákat, ellenzi a bevándorlást és uniós intézményeket, illetve politikusokat bírál. Egyben viszont jelzi, hogy az EU vezetése az eddiginél jobban el van szánva, hogy szembeszálljon az unióellenes ideológiával. A határozat véget vet annak, hogy az EPP elkendőzi az ellentéteket az illiberális demokráciát megcélzó kormányfővel.  A vita azután éleződött ki, hogy a populisták megerősödtek másutt is, és félő volt, hogy visszatérnek a tekintélyuralmi rendszerhez.

FT

financial_times.jpg

A magyar kormánypárt ellen fordultak a konzervatív szövetségesek, mert megelégelték Orbán illiberalizmusát és Brüsszel-elleni kirohanásait. A miniszterelnök egyre nagyobb belső kihívást jelent a Néppárt, illetve az unió számára, mert politikája ütközik az EU szabályaival és értékeivel. Az EPP türelme azután fogyott el Orbánal szemben, hogy az fokozta támadásait a konzervatívok ellen.  

Daily Telegraph

daily_telegraph.jpg

Weberhez közelálló források azt közölték, hogy Orbán legalább részben eleget tett a feltételeknek, amelyeket az EPP frakcióvezető szabott, hogy a Fidesz a pártcsalád tagja maradhasson. Ideértve, hogy bocsánatot kért, amiért hasznos idiótáknak nevezte az őt bíráló konzervatív szövetségeseket. Más frakciók szerint a megállapodás szégyen Európára nézve. A liberális Verhofstadt azt közölte, hogy a Néppárt elvesztette erkölcsi tekintélyét, hogy az EU-t vezesse. A kialkudott feltételek arra szolgálnak, hogy megakadályozzák a magyar párt kizárását és igazából semmi közük sincs a mai magyar valósághoz.

Guardian

guardian.png

Az Orbánról hozott döntés vizsgának számít, mármint hogy az unió mennyire hajlandó kiállni a jogállam elleni támadásokkal szemben. Az agresszív EU-ellenes kampány, valamint a CEU kiűzetése belejátszott az elhatározásba. Szemtanúk szerint a tegnapi vita fájdalmas volt. Juncker úgy értékelte, hogy amit a pártcsalád kimondott, azt nem lehet félvállról venni.  Egy belső dokumentum szerint a Fidesznek meg kell értenie, hogy nagy politikai károkat okozott a Brüsszel elleni hadjárattal. Az EPP egyúttal arra szólított fel, hogy tisztázzák a jogi kérdéseket a CEU budapesti működése érdekében. Orbán súlyos csapást szenvedett el. Weber azon aggódott, hogy a fellépést úgy tekintik majd, mintha Nyugat-Európa Kelet ellen fordulna, de egyre nagyobb nyomán nehezedett rá, hogy végre cselekedjen.  

Az uniós jog egyik professzora úgy ítéli meg, hogy Orbán boldog lesz, hiszen továbbra is belülről áshatja alá a Néppártot, továbbá élvezi annak mindegy előnyét, hogy formálisan a legnagyobb pártcsalád tagja, ám fenntartja a lehetőséget, hogy a választás után másik frakcióba üljön át. Egy finn konzervatív EP-képviselő, aki a Fidesz eltávolítását sürgette, ugyanakkor azt fejtegette, hogy teljesen új helyzet állt elő, a bölcsek tanácsának igencsak egyértelmű a feladata.

BBC

bbc.jpg

Orbán Viktort állon találta a szinte egyhangú néppárti döntés, habár nincs szó teljes kizárásról. Ám a következmények világosak, a politikus már ma sem vehet részt az EPP vezetők egyeztetésén, pedig ott lesz Merkel is. Azt ugyanakkor nem tudni, mennyi ideig vizsgálódik a bölcsek tanácsa, de a munka mindenképpen eltart az európai választások utánig. Mindenesetre a Fidesz radikálisainak és egy-két üvöltöző, hatalom közeli újságíró legnagyobb csalódására a kormányfő azért harcolt, hogy pártja a konzervatív tábor tagja maradhasson – egyelőre. Emögött rideg politikai számítás rejlik. A tagság előnyei ugyanis jócskán felülmúlják a mostani határozatból következő hátrányokat. Azon kívül a magyar kormánypárt híveinek túlnyomó többsége uniópárti. Közülük sokan félnek attól, hogy ha menni kell a Néppártból, akkor ez csak az első állomás lesz a lejtőn lefelé, a vége pedig az, hogy Magyarország kizúg az EU-ból.

A Fidesz folyamatosan méri a közvéleményt. Orbán továbbra is migránsellenes retorikára használhatja pártját, miután nem tették ki a szűrét a kereszténydemokraták soraiból. Ha a hozzá hasonlatos erők jól szerepelnek májusban, akkor elhagyhatja az EPP-t. A Pesti Srácoknak úgy nyilatkozott, hogy az ő döntésük lesz, mennek-e vagy maradnak.

NZZ

neue_zurcher.jpg

Az Európai Néppártnak az utolsó pillanatban sikerült elhárítania a szakadást, de a követendő irányról a választások utánra halasztották a vitát. Az ellentétek drámai módon kiéleződtek tegnap, de a vége kompromisszum lett, miközben hatalmas sajtóérdeklődés kísérte az ülést. Úgy tudni, hogy a Forza Italia vagy a szlovák kereszténydemokraták a felfüggesztés ellen foglaltak állást, ellenben a skandináv és Benelux-ellentábor azt mondta, hogy ez az abszolút minimum. Ily módon az eredmény siker Weber számára, a politikus láthatólag megkönnyebbülten lépett az újságírók elé. A határozat megfogalmazása azonban kemény és megerősíti a hármas követelményt a Fidesszel szemben.

Hogy Orbán a végén eltekintett a frontális ütközéstől, az azt tanúsítja, hogy fontos neki a tagság. Ám azt is értésre adta, hogy nem tágít az illiberális vonaltól. Weber ugyanakkor ügyesen manőverezett a kényes helyzetben, megakadályozta az elválást. Az emberbarát-liberális beállítottságú tagpártok mostantól jelezhetik, hogy távolságot tartanak a magyar vezetőtől. De a frakcióvezető is bízhat abban, hogy a viszály immár nem árnyékolja be kampányát. De mivel valószínűleg a szociáldemokraták és a liberálisok voksaira is szüksége lesz, már ha a Bizottság első embere akar lenni, a választás után hamar kirobbanhat a vita a hogyan továbbról.

Politico

politico_1.jpg

Orbán ragaszkodik a legnagyobb európai erőközponthoz, amely időhöz jutott nehéz gyermeke kapcsán, de nem szabadult meg tőle. A lépés azt hivatott igazolni, hogy a Néppárt komolyan veszi a bírálatot a magyar jogállam ügyében. De nyitva az ajtó, hogy a Fidesz visszaszerezze a teljes jogú tagságot. Az ellenfelek szerint azonban csupán politikai trükkről van szó, hogy a nyájban tartsák a magyar pártot, miközben a konzervatívok kifelé azt benyomást igyekeznek sugározni, hogy mennyire kemények. Ugyanakkor Daul elnök azt fejtegette, hogy a demokrácia, a jogállam, a sajtószabadság, a tanszabadság, valamint a kisebbségek jogai ügyében nincs apelláta, és ezúttal győzött a pártcsalád belső demokráciája. Mint mondta véget kell vetni az EPP és a magyar fél közti nézetkülönbségeknek. Orbán ugyanakkor óvakodott attól, hogy elveszítse helyét az befolyásos Néppártban.

A svéd EP-képviselő, Hökmark, aki előzőleg a kizárás mellett kardoskodott, tisztességes kompromisszumnak nevezte a döntést. Egyben döntő momentumnak tartja, mármint hogy a kereszténydemokraták nagy többséggel kinyilvánították: a Fidesz nem fér össze a Néppárttal. Mások szerint ez volt az első lépés afelé, hogy megszabaduljanak Orbántól, mivel az aligha tesz eleget a jogállami kívánalmaknak. Engel, a luxemburgi Keresztény Szociális Párt elnöke kijelentette: ő ugyan ennél tovább ment volna, de a kormányfőt rövid pórázra fogták. És könnyen kívül találhatja magát, ha nem tesz eleget a feltételeknek. Ehhez képest a zöldek listavezetője azt mondta, hogy a konzervatívok visszariadtak az egyértelmű állásfoglalástól, ám hiába, mert a demokratikus értékek ügyében nem lehetséges semmiféle kompromisszum.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A CSU elnök asszonya üdvözölte, hogy egyelőre jegelik a Fidesz tagságát. Kramp-Karrenbauer úgy értékelte, hogy a magyar párt most esélyt kap a kétségek teljes eloszlatására, miután változatlanul nem tudni biztosan, mennyire osztja az EPP közös értékeit, továbbá, hogy ilyen alapon lehetséges-e az együttműködés a jövőben. Hozzátette, hogy a kérdés tisztázásáig a Fidesz semmiféle befolyással nem lehet a Néppárt politikájára. Úgy tudni, hogy a tanácskozáson a német vezető sürgette Orbánt, fogadja el a pártelnökség javaslatát, mert az alkalmas a bizalom helyreállítására. És nem arról van szó, hogy a pártot kizárják. Ezek után azonban a magyar kormányfő azt közölte, hogy ebben a formában nem tud belemenni az indítványba.  Ám a szöveget átdolgozták, így már átment.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A CSU vezére kedvezőnek tartja, hogy a Fidesz egyelőre nem gyakorolhatja tagsági jogait az EPP-ben. Söder szerint jó, hogy tiszta helyzet állt elő, mert a Néppárt értékközösség, és ennek megfelelően lépett fel. Szerinte mostantól a választásra kell összpontosítani és teljes erővel kell foglalkozni a más témákkal is. A párt főtitkára, aki jelen volt a brüsszeli tanácskozáson, elárulta, hogy kemény munka volt, és a kompromisszum Weber érdeme.

Reuters

reuters.jpg

Judith Sargentini úgy látja, hogy a felfüggesztés három hónapra szól, és az a célja, hogy kivárják vele a májusi európai választásokat, noha Orbán 9 éve rombolja a demokráciát és a jogállamot. Mint emlékezetes, a holland zöldpárti képviselő készítette azt a jelentést, amelynek alapján az EP múlt szeptemberben jogállami eljárást kezdeményezett a magyar kormány ellen.

Die Presse

die_presse.jpg

Hol van már a tavalyi hó, mármint a Juncker-ellenes plakátkampány, meg az is, hogy Gulyás Gergely a felfüggesztés esetére kilépéssel fenyegetőzött. A Néppárt olyan megoldást talált, amely lélegzetvételnyi szünethez juttatja a választás előtt. Egyébiránt nem látszik, hogy a kereszténydemokraták népszerűsége túlságosan visszaesett volna, miután Orbán antiszemita felhangokkal hadjáratot folytatott Soros ellen, továbbá szinte teljesen megszállta a magyar közintézményeket. Az EPP továbbra is vezet, bár valószínűleg kénytelen lesz voksokat átengedni a szélsőségesek számára. Ugyanakkor Weber rontott a saját esélyein, mert a szociáldemokraták és a liberálisok habzanak a felháborodástól a tegnapi kompromisszum miatt. Orbán ezzel szemben arról beszélt, hogy megnézi majd, milyen állapotban lesz a Néppárt és aszerint dönti el, hogy menjen vagy maradjon.

Kurier

Az Osztrák Néppárt EP listavezetője úgy véli, hogy a felfüggesztés az utolsó esély a Fidesz számára, de tényleg az utolsó. Karas volt az, aki először felvetette, hogy átmenetileg meg kellene vonni a magyar párt tagsági jogait. Ugyanakkor a szélsőséges Szabadságpárt képviselője arról beszélt, hogy megalázónak tartaná, ha Orbánt egyetlen jól irányzott rúgással eltávolítanák az EPP-ből, ám nagyon örülne, ha a miniszterelnökkel együtt dolgozhatna az unió megreformálásán.

Guardian

guardian.jpg

Orbán Viktor és szövetségesei nem nyerik meg az európai választást, mert tévednek, amikor azt gondolják, hogy a szavazópolgárokat megszállottan foglalkoztatja a bevándorlás. Így ítéli meg a kilátásokat a kitűnő bolgár politológus, Ivan Krasztev. Rámutat, hogy ez az erőpróba sokkal izgalmasabb lesz minden eddiginél, annál is inkább, mivel a politikusok meg tudták győzni az emberek többségét, hogy Európa a katasztrófa szélén áll. Most már csak azt kell elhitetniük az emberekkel, hogy képesek megelőzni a tragédiát. Ugyanakkor látnivaló, hogy itt nem az EU-pártiak, illetve a nacionalisták állnak egymással szemben. Valójában négy csoportot lehet megkülönböztetni.

Sokan attól tartanak, hogy a kontinentális politika polarizálódása a populista jobboldal kezére játszik, és hogy Orbán Viktor népszavazássá változtatja a választást, miután Brüsszel nem tudta kezelni a migrációt. Ám a félelem eltúlzott. A magyar vezető terve három okból sem fog beválni. Először is, a legtöbb országban nem tapasztalni óriási tartózkodást bevándorlással szemben. Már nem látni a tévében nagy számban érkező tömegeket. A kérdés immár Közép-Európában sem számít centrálisnak. A magyarokat, lengyeleket, románokat sokkal jobban izgatja a kormányzat korrupció, mint az idegenek feltételezett beözönlése. A felmérések azt mutatják, hogy Orbán csak kevésbé érti, mi izgatja a térség lakóit.

A 2. tényező, hogy jelenleg egyetlen nagy párt sem akar nyitott határokat. A 3. pedig az, hogy kudarcot vall a migrációra építő orbáni hadjárat, mert nyílt titok, hogy Közép-Európának nem a be-, hanem a kivándorlással vannak súlyos gondjai. Már megint időszerű a vicc, hogy az utolsó majd kapcsolja le a villanyt. Magyarországról már többen mentek el Orbán hatalomra jutása óta, mint amennyien 56-ban távoztak. Az emigrációs kedvet csak fokozta a jobboldali populisták uralma. Az elnéptelenedés és a népességszám csökkenése az igazi tragédia a régióban. Így a nagy kérdés az az EU-ban, miként lehet megakadályozni, hogy a szabad mozgásból egyirányú, kelet-nyugati népvándorlás legyen. És milyen ellenszolgáltatást adjanak a kelet-európai társadalmaknak, amiért képzett munkavállalóik átköltöznek Németországba vagy Franciaországba. Ám erről a jobbos populisták nem szoktak beszélni.

Der Standard

der_standard.jpg

A kommentár egymás mellé állítja azt amit Orbán mondott az állítólagos Soros-tervről, amikor a magyar vezető az európai népességcseréről fantáziált, illetve azt, amit a christchurchi tömeggyilkos írt a „kiáltványában”. A következtés: találjon bármiféle eltérést a két vélemény között, aki arra képes.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8914706164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inteligencs elenzeki 2019.03.21. 19:46:44

"Az EPP nem azon sokallt be, hogy a magyar kormány közpénzből újabb, nyíltan antiszemita kampányt kezdett Soros György ellen, hanem, hogy a fotón ezúttal feltűnt Juncker is. "

Valaki mondja már el, mi azon a plakáton a nyíltan antiszemita ?

nemecsekerno_007 2019.03.21. 19:50:27

A patás már a brüsszeli közbeszédet is tematizálja...

Teljesen eljelentéktelenedett... Ja és elszigetelődik is....

Szerencsére a magyar "ballib" média még hetekig farigcsálhatja a témát :)

Fogpiszkáló! Ha el nem b@szom.... :))))))

De legalább a jókedvről gondoskodtok....

6.Lenin 2019.03.21. 20:02:57

@Thomas Grande:

Ennek az egész cirkusznak a választások után lesz jelentősége, szerintem erre játszott mindkét fél.
Ha marad a jelenlegi, de erősödik egy másik lehetőség, kilépnek, és oda csapódnak esetleg, de ezen kár vacakolni, 2 hónap múlva eldől.
Mindkét fél időt nyert.

A ballib oldalnak nem sikerült szétverni az EPP-t. (természetesen ez a lehetőség még május végén is fennállhat)

seepheerd 2019.03.21. 20:22:02

A szavazásnál a kérdés nem az volt, hogy "Engedik-e, hogy a fidesz felfüggessze párttagságát?", hanem az, hogy "a Néppárt képviselői felfüggesztik-e a fidesz párttagságát?"!
:D
amúgy vicces kijelentés, mert ha a fidesz maga függeszti fel, akkor nincs róla szavazás.

hhh. 2019.03.21. 20:27:14

"A Néppárt megalázta Orbán Viktort, jóllehet igazából ki kellett volna zárnia, hiszen annak politikája embereket rekeszt ki" Ki kell rekeszteni, mert kirekesztő. Hát nem gyönyörű?

2019.03.21. 20:32:47

@Comte de Gippaud:
"Valaki mondja már el, mi azon a plakáton a nyíltan antiszemita ?"

Semmi. Meg kell tanulni ballib mondatokat olvasni. Az esetek 98% szazalekaban negalni kell a szavakat. A maradek 2-ben nem, mert azok kotoszavak.

ember100 2019.03.21. 20:54:18

@dukeekud:
Helló !

Hát ez az !

Az 56 ban KIMENEKÜLTEK az oroszok Kádár elől .
A mostaniak ÖNSZÁNTUKBÓL hagyják itt a Fényességes Vezető országát.
NAGY KÜLÖNBSÉG.

John Brennan 2019.03.21. 20:56:38

@Comte de Gippaud:
mindenki antiszemita, Netanjahu is

John Brennan 2019.03.21. 21:01:43

@midnightcoder2:
Én is támogatom a Fidesz kilépését a néppártnak hazudott baloldali söpredék közül.
De a eljárással jól járt, leleplezte a söpredéket, megkapta a figyelmet.

Világít a torony 2019.03.21. 21:32:03

@közíró MAXVAL bircaman: Tényleg nem érzed még néha sem kínosnak magad?

Világít a torony 2019.03.21. 21:41:41

@Hungryhorse: "...majd a KDNP és a többi magyar testvérpártja jelen lesz, rendelkezik beszédidóvel, szavazhat, pályázati javaslatot tehet."
Ööööö...ki a kdmp magyar tezsvér pártja?
Fogadunk egy korty sörben, hogy nem lesz a Fideszre szükség?

Orbán veje 2019.03.21. 22:43:35

@John Brennan: Haver, énszerintem neked is követned kéne orbán gazdád példáját és felfüggeszteni magadat.
Ha esetleg nincs jó erős köteled, csak szóljá!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.03.21. 23:25:04

A döntésről szóló hivatalos közlemény a nézeteltérés két figyelembe vett oka közül az egyikként a CEU-t nevezte meg. Az idézett cikkekből összesen 1 tesz erről említést. Pedig valamiért ez a nyamvadt CEU piszokul fontos valakinek.

"amit Orbán mondott az állítólagos Soros-tervről"

Még mindig itt tartunk? Állítólagos? A Soros gyerek tegnapelőtt csak úgy beugrott, mert arra járt?

@Comte de Gippaud: "Valaki mondja már el, mi azon a plakáton a nyíltan antiszemita ?"

Ne kötekedj. Antiszemita és kész. Megmondták. Homofóbnak kivételesen nem lehet nevezni, maradt az antiszemita.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.03.22. 05:40:42

@Világít a torony:

Isten szemében sose kínos az őszinteség és az igazságszeretet, hidd el. ez pedig fontosabb, mint a romlott liberális értékrend által adott bizonyítvány.

MACISAJT 2019.03.22. 05:52:06

", mert a szociáldemokraták és a liberálisok habzanak a felháborodástól a tegnapi kompromisszum miatt. "

Habzanak, hát habzanak...:P

Muhaha

MACISAJT 2019.03.22. 05:54:02

A nyugati "liberális" sajtó :
nepszava.hu/3029727_orban-a-neppartban-weber-sorsa-forog-kockan
és nyomában az itthoni hiszterolibsik is kezdenek rájönni hogy a pirrhusi győzelem számukra szart sem ér:P
168ora.hu/velemeny/korai-orom-nevetseges-kamu-a-fidesz-felfuggesztese-165234

Csöppet sem baj, amúgy.

Muhaha.

megvagyhadnagy 2019.03.22. 06:32:17

" Orbán Viktor gyakorlatilag ugyanazt mondja migrációról, mint a christchurchi tömeggyilkos "
Attól függetlenül, hogy kb. mindkettőnek igaza van, én azért Orbán helyében beperelném azt, aki ezeket leírta.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.03.22. 06:41:31

A szlovákok sem győztek, mi döntöttünk úgy hogy kikapunk.
Óriási győzelem Magyarországnak, csak két csúfos gólt tudta rúgni a szlovákok. Soros és a lippsik vereséget szenvedtek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.03.22. 06:43:08

@ember100: "A mostaniak ÖNSZÁNTUKBÓL hagyják itt a Fényességes Vezető országát." - Nem, Orbán küldi el őket hogy itthon emelkedjenek a fizetések.

midnightcoder2 2019.03.22. 07:25:13

@ember100: Alapvetõen azért más egy picit, hogy kimész dolgozni külföldre az itteni fizu négyszereséért úgy, hogy közben bármikor visszajöhetsz és más amikor azért mész ki mert idehaza jó pár év börtön, esetleg agyonverés, kivégzés vár, a távozás után viszont 30 évig nem tudsz hazajönni és az itt maradt rokonságod is szív amiatt, hogy kimentél.

midnightcoder2 2019.03.22. 07:27:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A lippsik akkor szenvedtek vereséget amikor 2002 és 2010 között ugyanezek a szlovákok úgy húztak el mellettünk gazdaságilag, mint a jól karban lévõ vadászsólyom a kissé elnehezedett idõsödõ fejõstehén mellett. És ez picit jobban fájt mint két gól.

szepipiktor 2019.03.22. 08:37:17

Amigrációs hasonlat, párhuzam igazolja, hogy a nemzetközi sajtó is érdekalapon hazudik!
A migrációs problémát ugyanis NEM ORBÁN találtaki, a csúti csak felhasználja - belpolitikai céljaihoz.
A hogy az ellenzék is felhasználja ellenkező előjellel.
Valójában az ellenzék sem közli, hogy miért áll ki tűzön-vizen keresztül a mográció MELLETT? Mert nem racionális (munkaerőhiány), nem szolodáris (ugyanis a érkezők 99%-a nem háborús övezetből érkezik) okok vezérlik őket.
Abszurd, hogy ha valaki szereti az országát, a múltját, az azonnal terrorista, szélsőséges idegenellenes lesz az ellenzék szemében, de ha például felhozom Európa fogyó erőforrásait, akkor az ellenzéki migránspártiak azonnal kifarolnak a témából.
Szóval a cikkekből kiemelt részek jellemzően csak orbánt fikázó és migrációpárti részek, igazolandó a poszt ideológiáit.
.
A néppárt meg pontosan ugyanúgy "működik", mint minden nemzeti kormány, kell a létszám, nem fogják a csútiékat elzavarni, mert kellenek a szavazásokhoz! A lényeg ott is a hatalom, azaz a pénz, a gazdaság irányítása.
Hogy itthon tapsol egy halmaz? Mert nekik lelki okokból jó ez a színjáték, ők akkor is tapsolnak, ha közben az egész ország zuhan a semmibe.
Az ellenzéki szektáknak a csúti gyűlölete fontosabb az országunknál.

Helga Beauty Salon. 2019.03.22. 08:43:06

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A szlovákok sem győztek, mi döntöttünk úgy hogy kikapunk.................

Ti döntöttetek úgy hogy kikaptok a Szlovákok ellen? Nem értem, tegnap a Magyar válogatott játszott Szlovákia ellen nem a Maccabi, nem ti kaptatok ki tesóka! :DDDDDD

John Doe3 2019.03.22. 08:50:44

@szepipiktor: légy szíves, mutass nekem erre valami forrást: "az ellenzék ... áll ki tűzön-vizen keresztül a mográció MELLETT" de lsziv elsődlegeset, Köszönöm. Ja és max. tavalyit.

erkölcsi hulla 2019.03.22. 08:54:04

Beindult a zsindex gèpezet.

Helga Beauty Salon. 2019.03.22. 09:00:27

@John Doe3: légy szíves, mutass nekem erre valami forrást: "az ellenzék ... áll ki tűzön-vizen keresztül a mográció MELLETT" de lsziv elsődlegeset, ...........pestisracok.hu/gyurcsanyek-a-hatar-tuloldalan-ragadtak/

Helga Beauty Salon. 2019.03.22. 09:03:21

@John Doe3: Orbán Viktor szélsőséges álláspontot képvisel, amikor ki akarja rekeszteni a menekülteket. Pedig a biztonság garantálása mellett korlátozott, ellenőrzött, szabályozott módon Magyarország nem csak képes befogadni embereket, de jól is jár az ide érkező szakemberekkel.........24.hu/belfold/2016/01/23/7-plusz-1-nagyon-nagyon-fontos-gondolat-gyurcsany-ferenctol/

ember100 2019.03.22. 09:03:49

@midnightcoder2:
Helló !

IGEN ezért rosszabb a mai helyzet.
Rákosi alatt 56 ban muszály volt kimenni , most önként és dalolva KELL kimenniük ha 5-6 ra akarnak jutni.
És ez ugyanúgy mit 56 ban a vezetés miatt van .

midnightcoder2 2019.03.22. 09:13:06

@ember100: Nem feltétlenül KELL kimenniük, de LEHET. Amúgy idehaza boldogulni ma könnyebb mint bármikor az elmúlt 50 évben. De kinn így is sokkal könnyebb - már persze ha beszéled a nyelvet és van valami használható tudásod.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.03.22. 09:19:37

Magyar fiatalság kétharmada nem kér a vallásokból

A valós és nem kozmetikázott felmérések szerint a magyar fiatalság 16-29 évesek köre nem tudja magát egyik vallással sem azonosítani. A tanulmány két évnyi (2014-2016) adatgyűjtés eredményét elemzi. A felmérés egyértelművé teszi, hogy a magyar fiatalság a judeokereszténységet propagáló F.MPSZ-ből és KDNP-ből sem kér. Főként az utóbbiból nem, mert egy idegen, internacionalista vallás és Vatikán állam és nem a magyarság érdekeit szolgálják.

erkolcstan.blog.hu/2019/03/21/magyar_fiatalsag_ketharmada_nem_ker_a_vallasokbol

6.Lenin 2019.03.22. 09:25:16

@midnightcoder2:

" De kinn így is sokkal könnyebb - már persze ha beszéled a nyelvet és van valami használható tudásod. "

Szeretem ezt a süket dumát. Szinte minden eset más.

Egy itthon jól menő zöldséges (cigány) kiment Írországba takarítani, már itthon van, mindene ráment.
Néhány ismerősöm kint van Hollandiában,(húsfeldogozó), 20-an bérelnek egy lakást, és még mindig nem tudtak annyit összespórolni, hogy az itthoni tartozásaikat (más személyeknek) ki tudnák fizetni.
Egy barátom lánya Londonban, egy magyar fiúval él egy egyszobás bérelt lakásban, egyikük keresete rámegy, nincs mire hazajönni, de ott se tudnak ebből kitörni, pedig jól keresnek (nem átszámítva)
És sorolhatnánk estig, kevés igazán sikeres esettel.

Attilajukkaja 2019.03.22. 09:48:00

@Secnir:
"orbán: nem függesztettek fel, én kértem, hogy.
gulyás:nem lépünk ki, mert ööö izé."
Nagy bohócok ezek mindketten!
Valahogy úgy magyarázták, hogy azért nem lépnek mégsem ki, mert csak ideiglenes felfüggesztésről van szó, amit maguk kértek. Mintha létezne nem ideiglenes felfüggesztés. Vagy szavazás a saját felfüggesztésükről. :o)))
Persze létezik - úgy nevezik, hogy kizárás. És akkor erre az alkalomra töltötte volna ki O1G a kilépési nyilatkozatát, amit "majdnem" benyújtott??? Csak perceken múlott??? :o))))
Óvódás szintű mese-meskete, de a hívői még ezt is benyalják. Ez a szomorú, nem az, hogy ezek folyton segget csinálnak a szájukból.

drover(fanyul társa) 2019.03.22. 09:59:39

@6.Lenin: Ez mind semmi.
Ismerek itthon két pestlőrinci péket, akik elmentek Debrecenbe virágkertésznek, de most ketten bérelnek egy 3 m2 -es spájzot, ennek ellenére a vonatjegyre való sem jön össze nekik a hazautazáshoz.
Hallottam, hogy országunk agyonhájpolt gyárában 40 csontozó bérel egy szivattyúházat, és egymásműszakból lementett nyesedékét lopkodják a hűtőből. Igaz nem keresnek valami jól.
Ismerek egy embert, akinek a keresztfia 4 éve egy edinburgh - i pubot vezet magyar létére a barátnőjével, most jöttek haza éppen egy új Mondeóval. Azért, hogy az itteni IKEA - ból küldjék ki a kecójuk bútorzatát, mert itt nagyobb a választék.
És ha hiszi, ha nem ez utóbbi igaz.

Helga Beauty Salon. 2019.03.22. 10:25:33

@TanNé: Magyar fiatalság kétharmada nem kér a vallásokból.......................

Én sem kérek, nem is járok templomba és ezzel le is tudtam, nem baszogatok másokat. Esetleg te is megpróbálhatnád és akkor nem küldenek el az anyádba.
A fiatalokat pedig ettől függetlenül meg kell ismertetni a vallással bunkókám, mert ezer szállal kötődik a kultúrához és a történelemhez, így elengedhetetlen! Na most pedig indulhatsz ahova én gondolom.

6.Lenin 2019.03.22. 10:39:43

@drover(fanyul társa):

Mennyi a mennyihez az ilyen eset, ha valóban igaz? Látom nehéz volt értelmezni, amikor azt írtam, hogy szinte minden eset más és más.
Az általánosítás a süket duma.

midnightcoder2 2019.03.22. 10:40:13

@6.Lenin: Ezek közül szerinted melyiknek volt jó nyelvismerete és piacképes szakmája ?

midnightcoder2 2019.03.22. 10:41:59

@TanNé: Ez a keresztény vallás esetén valóban alternatíva (ma, mert a középkorban annyira nem volt ez magától érthetõdõ). De sok iszlamista ország van, ahol az ateistát kivégzik. Pl. az amcsik kedvenc szövetségeseinél.

Attilajukkaja 2019.03.22. 10:43:50

@TanNé:
"a magyar fiatalság a judeokereszténységet propagáló F.MPSZ-ből és KDNP-ből sem kér. Főként az utóbbiból nem, mert egy idegen, internacionalista vallás és Vatikán állam és nem a magyarság érdekeit szolgálják."
Szerintem nem azért nem kérnek belőle, mert a kereszténység egy idegen, internacionalista vallás lenne. Ez miért lenne baj? A sámánizmus és minden más hitbéli, filozófiai dolog is az, amit esetenként adaptálnak a helyi körülményekhez.
Szent István éppen azért kényszerítette rá a kereszténységet a magyarokra, mert úgy látta, hogy a magyarság érdekeit, a túlélést szolgálja. Beköti Magyarországot a felvilágosult világ vérkeringésébe. Én ebben nem látok hibát.
A baj ezzel a mostani álkeresztény kormánnyal az, hogy pont azokat az értékeket járatja le, amelyek a keresztény vallás erősségei lennének: a szeretetet, a szolidaritást, a szegényekkel és az elesettekkel szembeni együttérző magatartást. Sajnos bort isznak és vizet prédikálnak. Ezt pedig nagyon is észreveszi a fiatalok és a nem fiatalok nagy része.

Gyorgy Nagy 2019.03.22. 10:49:53

A volt KISZ titkár felfüggesztthetné magát!Megbuktál Viktor !Takarodj !

Helga Beauty Salon. 2019.03.22. 10:58:07

@Attilajukkaja: A baj ezzel a mostani álkeresztény kormánnyal az, hogy pont azokat az értékeket járatja le, amelyek a keresztény vallás erősségei lennének: a szeretetet, a szolidaritást, a szegényekkel és az elesettekkel szembeni együttérző magatartást............

Nagyszerű értékek az ésszerűség határain belül betartva őket!
Olyanokat nem kell szeretni akik minket nem szeretnek, erőnkön felül nem nekünk kell szolidárisnak lennünk olyanokkal akik az elesettségüket nem nekünk köszönhetik és pláne nem azok parancsára akik mindezt előidézték!
Sajnos hiányolom a régi kereszténység karakán hozzáállását, ellenségeinket most is el kellene kapni persze a viszonosság jegyében, de ez nem probléma, van már elég törleszteni való!
Mégiscsak röhej, hogy a nem keresztény, annak minden értékrendjét tagadó csürhe kéri számon rajtunk a vallási előírásokat!

6.Lenin 2019.03.22. 11:11:12

@midnightcoder2:

Az egyszobás londoni albérletben nyomorgóknak. És sok másnak, akik viszont hazajöttek, és az ott spórolt pénzből itthon élnek már sokkal jobban, mint kint.
SZINTE MINDEN ESET MÁS.
Mellesleg voltak olyanok is, akik nyelvet is tudnak, jól is keresnek, de nem tudták elviselni a napi megaláztatást, mert ott is utálják (hétvégén) a bevándorlókat, ha egyáltalán találkoznak az őslakósokkal.

Attilajukkaja 2019.03.22. 11:22:39

@Helga Beauty Salon:
"Olyanokat nem kell szeretni akik minket nem szeretnek"
Akik az életünkre tőrnek, azokat valóban nem kellene szeretnünk. De ez nem származás- vagy bőrszínfüggő. A bajbajutottakon viszont segítenünk kell. Mert nem lehet ránézésre eldönteni, hogy ki szeret minket és ki nem.

"erőnkön felül nem nekünk kell szolidárisnak lennünk olyanokkal akik az elesettségüket nem nekünk köszönhetik"
Erőnkön felül? Ilyet nem is kért senki. A valódi kereszténységet viszont nem befolyásolhatja az, hogy valaki miattunk vagy mások támadás miatt került bajba.

"pláne nem azok parancsára akik mindezt előidézték!"
Nincs semmilyen parancs, csak az Úr parancsa. Mármint, ha hívő az ember. Amúgy én sem vagyok az. :o)

"Sajnos hiányolom a régi kereszténység karakán hozzáállását, ellenségeinket most is el kellene kapni persze a viszonosság jegyében, de ez nem probléma, van már elég törleszteni való!"
A muszlimokra gondolsz? Indítsunk ellenük egy újabb Keresztes Háborút, vagy mit értesz ezalatt?
Az ellenségeket természetesen mindig el kell kapni. A kérdés csak az, hogy ki a valódi ellenség.

"Mégiscsak röhej, hogy a nem keresztény, annak minden értékrendjét tagadó csürhe kéri számon rajtunk a vallási előírásokat!"
Konkrétumok nélkül megint nem tudom, hogy itt mire gondolsz. Ki kéri rajtunk számon a milyen vallási előírásokat?

teéjesenmindegy 2019.03.22. 11:43:11

@rasztaszív:
"ha nem áll le a pártállami propaganda,akkor a magyarországi eu-s választás legitimitása fog megkérdőjeleződni."

Ühüm. Szóval akkor mégis kinek kellene kiterítenie a kártyákat?
Ennek a nyomorult uniónak kb. semmire nincs hatása, egy hatalmas bürokratikus szar. Mit akar? Nem kéne mondjuk kiállnia XY-nak és azt mondani, hogy ha rám szavaztok, akkor migránst nem engedünk be, vagy beengedünk, vagy hazazavarjuk őket, vagy akármi?
Jogunk van tudni, hogy mit akar Brüsszel? Az lenne. Tudjuk? Nem. A legjobb, hogy ők maguk sem tudják. Ez így milyen választás?
Orbán legalább mond valamit. Tetszhet, utálhatod, de mond valamit.
A szocik/lmp/jobbik/többinyomorultnullszázalékos mit mond? Mit akar? Kivéve Dobrev, az megmondta, hogy usá-t akar. Mondjuk ezzel azt is mondhatta volna, hogy örökké akar élni..
És nagyobban. Az Epp meg a többinek mégis mi a szándéka?
Ne beszéljünk már legitimitásról. Egy sima szimpátiaszavazás, vagy ha van valami aktuális napi politikai téma akkor azt húzzák rá.

teéjesenmindegy 2019.03.22. 11:48:21

@Attilajukkaja:
"Akik az életünkre tőrnek, azokat valóban nem kellene szeretnünk. De ez nem származás- vagy bőrszínfüggő. A bajbajutottakon viszont segítenünk kell. "

Aham. Tehát ha Mustafa beül egy csónakba, hogy idejöjjön segélyből élni, mert a facebookon azt látta, hogy itt milyen jó, aztán a csónak felborul, mivel Mustafa többek között sem evezni sem tud, se úszni, akkor segíteni kell.
Mint ahogy Jézus is mondta, a jó pásztor kimenti a fuldokló farkast a folyóból, megszárítja és összezárja a juhokkal éjszakára, hogy nyugodtan pihenjen. Mert ez van a Bibliában ugye?

Helga Beauty Salon. 2019.03.22. 11:50:20

@Attilajukkaja: Minden egyes pontra rákérdeztél. Szerintem olvasgass inkább Csillámfaszpóni magazint, az a te világod. Fog a faszom írogatni ilyen ostobának.

CleanYourRoom 2019.03.22. 11:55:12

Vicces, hogy pont az az európai liberális elit szélsőségesezik, amelyik elárulja a saját népét és aktívan azon dolgozik, hogy Európa őshonos népei kisebbségbe kerüljenek saját országaikban, elveszítsék az önrendelkezési jogukat és kulturális, etnikai és vallási önazonosságukat, miközben a tagállamok szuverenitását, önálló igazságszolgáltatáshoz és határvédelemhez való jogát igyekszik felszámolni. Ez hazaárulás.

Az európai liberális elit az általa uralt nép többségének érdekeivel ellentétesen kormányoz, ezért bukásra van ítélve. Az európai országok középosztályainak folyamatos zsugorodása és elszegényedése már önmagában is bizonyítja ezt, ha pedig mindez az EU és annak globálizációpárti gazdaság-és kereskedelempolitikájának következménye, akkor az EU is pusztulásra van ítélve, mert nem lehet tartósan a többség érdekeivel ellentétesen kormányozni. Az európai liberális elit a neoliberális gazdaságpolitikával először számtalan munkahelyet és üzemet a Távol-keletre telepített, leépítve Európában az ipari munkahelyeket, majd munkaerőt importált a harmadik világból, még inkább versenyt teremtve a végeken, lejjebb szorítva a legalsó osztályokba tartozók béreit, tönkretéve az európai munkásosztályt. A kulturálisan integrálhatatlan iszlám importálásával járó társadalmi költségek, a bűnözés, munkanélküliség és terrorizmus következményeit is a lakossággal fizetteti ki, a liberális elit gazdag gettókban élő lakóit ezek a problémák nem érintik, ők megengedheti maguknak az antirasszizmus luxusát és a szegény-és középrétegek kioktatását toleranciából és elfogadásból. Mert a bevándorlók nem az ő létüket és megélhetésüket veszélyeztetik, a közép-és alsóbb néposztályokét viszont már igen. Az európai elit tehát teljesen elszakadt az európai népektől, akiknek érdekeit képviselnie kéne. Holott az elit a népe nélkül semmit sem ér, de úgy látszik, ezt elfelejtették, talán itt az ideje, hogy az eszükbe juttassuk megint.

Ezért történt a Brexit, ezért omladozik Macron uralma Franciaországban, ezért bukott meg Merkel, ezért tör előre Olaszországtól Hollandián és Svédországon át mindenhol a szélsőjobb. Az európai liberális elit szűkölhet, vinnyoghat és rasszistázhat, ahogy csak a torkán kifér, ráuszíthatja a teljes kézivezérelt liberális médiáját Orbánra, a lényegen ez mit sem változtat. Ha így folytatják, az EU sorsa meg van pecsételve.

Attilajukkaja 2019.03.22. 11:56:54

@teéjesenmindegy:
"Jogunk van tudni, hogy mit akar Brüsszel? Az lenne. Tudjuk? Nem. A legjobb, hogy ők maguk sem tudják. "
Ezt miből gondolod?
"Brüsszel" a tagállamok egységét jelképezi, vagyis nincs saját akarata. Azt a tagállamok alakítják ki. Tárgyalások és konszenzusok révén. A Fidesz erre sajnos alkalmatlannak bizonyult. Mivel összeférhetetlenül viselkedett hosszú évekig, ezért ideiglenesen kiiktatták, hogy a többi ország végre érdemben dönthessen egyes kérdésekben.

"Orbán legalább mond valamit. Tetszhet, utálhatod, de mond valamit. "
Az a baj Orbánnal, hogy segget csinál a szájából, vagyis senki nem veszi komolyan, amit mond, mert folyton hazudik. Ezért nevették ki a sajtótájékoztatóján is, mert ennyire együgyű maszlagot még politikus nem próbált megetetni a sajtóval. Orbán népbutító maszlaga már csak az itthoni hívőinek jön be, Brüsszelben viszont nevetségessé teszi vele magát.

Lémusz 2019.03.22. 11:58:28

„nyíltan antiszemita kampányt kezdett Soros György ellen”
Ezek szerint Benjámín Netanjáhú is nyiltan antiszemita, mert kritizálni merte. De tovább megyek, mindenki nyiltan antiszemita aki Benjámín Netanjáhút kritizálja. De nevezhetnénk nyiltan magyarellenesnek, aki akár csak egy magyar származású embert is kritizálni mer. Ez egy baromság. A kampányban nem szerepelt az üzletember származása. Az hogy antiszemitáznak, nem szól másról, mint hogy kirekesszenek. Miközben az emberekben ez olyan érzést kelt, mintha minden zsidó kikezdhetetlen volna, ami ellenérzéseket kelt a zsidó nemzettel szemben, és ezáltal nemcsak elerodálja a jelentőségét (hiszen tegnap megvédtem magam egy emberrel szemben, akiről aztán kiderült, hogy zsidó, és azóta én is antiszemita vagyok), de gerjeszti is az antiszemitizmust.
„Vagyis hogy a magyar kormány rutinszerűen megszegi az EPP által vallott liberális demokráciát”
Külön kiemelném a „liberális demokráciát”, amely kirekeszt mindenkit, aki nem liberális. Ez a „liberalizmus” már rég nem az, amit egykori atyjai kitaláltak. Itt megbocsátanak annak, aki bűntényt követ el, de aki megtorolja, azt kíméletlenül elítélik. Itt egy pénzintézet, ha a törvényt megszegve és gondatlanul jelentősen veszít a vagyonából, azt az államok pótolják, és nem lesz semmi következménye. Ha mégis, beindul a liberális henger. Azonban az ellen, hogy a hitelesek törlesztő részlete, és tőketartozása 20 %-os árfolyamváltozás esetén 200%-300 %-al növekedjen, nem emelik fel a hangjukat. Itt az adós fizess a hivatalos álláspontjuk, vagy fizessen az állam, a lényeg, hogy a pénzintézet megkapja a jogászai által kiharcolt extraprofitot. Persze ez nem véletlen. Hiszen a nagy liberalizmus közben sem szabad elfelejteni ki adja a havi jövedelmük, vagy a család jövedelmének másik részét, a médiatámogatásról nem is beszélve. Nem harapnak abba a kézbe, amely eteti őket. A FIDESZ megtette, és lásd mi lett a vége.
A kifejezés másik része a demokrácia. A jelenlegi „liberális” erők a népet egy buta véleményében könnyen befolyásolható csürhének tartja (kivéve az őket támogatókat), ezért egy olyan kérdésben, mint a kormány által véresre lovagolt bevándorlás nem kérdezik meg őket. Inkább jelentéktelennek állítják be, mert szerintük egy 20 éves ember ne foglalkozzon azzal, milyen országban fog élni 30 év múlva. Minden a népesedéssel foglalkozó szakember szerint az iszlám vallásúak addigra többen lesznek, mint az egyéb vallásúak. Ennek következményeibe nem mennék bele, mert a végtelenségig lehet vitatkozni rajta. A lényeg, hogy a liberálisok tiltják, hogy ezzel a kérdéssel bárki is foglalkozzon.
A jelenlegi politikai erőket ezért én áll liberálisoknak hívom, és úgy gondolom, hogy a demokráciának nem tesz jót, ha összekötik a jelenlegi „liberalizmussal”, mert az a diktatúrára jobban fog hajazni.
A DIE WELT cikkéből nem idézek, mert az egy egységet képez. Minden esetre a liberális lap meghatározza a konzervatív alapértékeket, és pontos utasításokkal látja el politikai ellenfelét, és még azt is megmondja, Orbán Viktornak mit kellene tennie, pont mint a liberálisok.
A többiekre már nem reagálok, hiszen mind ugyanazt vesézi ki.
Az én véleményem az, hogy a FIDESZ és az EPP a választások utáni politikai palettán kívánják újraértelmezni, a saját helyüket. A FIDESZ abban reménykedik, hogy megszabadulhatnak a pártcsalád liberális oldalától, és a helyükre jobbról vehetnek fel erőket, de lehetőségként még felmerül, hogy egy nagy szeletet kiszakítanak a néppártból, és a többi jobboldali párttal még nagyobbak is lehetnek az akkorra megmaradt néppártnál, ahonnan hosszabb távon újabb tagokat toborozhatnak

Attilajukkaja 2019.03.22. 11:59:59

@Helga Beauty Salon:
"Szerintem olvasgass inkább Csillámfaszpóni magazint, az a te világod. Fog a faszom írogatni ilyen ostobának."
Értem. Szóval nem tudsz érdemben válaszolni a felvetéseimre. A sértegetés a legbiztosabb menekülőút.
A patkányok is azonnal támadnak, ha sarokba szorítják őket. :o))))

Attilajukkaja 2019.03.22. 12:05:08

@teéjesenmindegy:
"Tehát ha Mustafa beül egy csónakba, hogy idejöjjön segélyből élni, mert a facebookon azt látta, hogy itt milyen jó, aztán a csónak felborul, mivel Mustafa többek között sem evezni sem tud, se úszni, akkor segíteni kell."
Igen, a Biblia ezt mondja.
Amúgy meg nem tudjuk Mustafáról, hogy mit akar itt, csak azt, hogy félti a saját és a családja életét. És igen, akad, aki mást akar, azt ki kell szűrni. Erre nálunk vannak jól fizetett karhatalmak.

"a jó pásztor kimenti a fuldokló farkast a folyóból, megszárítja és összezárja a juhokkal éjszakára, hogy nyugodtan pihenjen. Mert ez van a Bibliában ugye?"
Nem tudom. Segítenél egy hivatkozással?

CleanYourRoom 2019.03.22. 12:20:52

@Attilajukkaja: Mióta mazsolázgatnak a liberálisok a Bibliából? Nagyon vicces vagy, legközelebb Szodomára meg Gomorrára fogsz hivatkozni, a házasságtörők megkövezését, netán a melegek kivégzését fogod a Bibliával igazolni? Tudod, ezek is mind benne vannak ugyanis, csak szólok.

John Brennan 2019.03.22. 12:26:26

@Attilajukkaja:
"A patkányok is azonnal támadnak, ha sarokba szorítják őket."

Patkány.

Helga Beauty Salon. 2019.03.22. 12:29:35

@Attilajukkaja: Értem. Szóval nem tudsz érdemben válaszolni a felvetéseimre. A sértegetés a legbiztosabb menekülőút...................

Nem nem tudok, hanem nem megyek bele és azért küldelek el a sunyiba!
Teljesen kézenfekvő mindenki által ismert dolgokra kérdezel rá szokásod szerint, tényleg úgy min egy tágranyílt szemű kislány aki most érkezett a nagy büdös valóságba a csillámfaszpónik harmonikus világából! Ha így van, akkor húzz vissza oda, ha nem így van akkor az anyáddal szórakozz, mert a faszom se fog neked írogatni!

John Brennan 2019.03.22. 12:30:10

@Attilajukkaja:
A Biblia úgy szól: zsidók, vonuljatok be a palesztinok földjére, irtsátok ki a filiszteusokat és a kánaánita népeket, ne keveredjetek velük. Ne törődjetek velük, bármilyen módszer engedélyezett a népirtáshoz.
Örülök, hogy segíthettem.

Pipas 2019.03.22. 12:33:17

@Attilajukkaja: "Amúgy meg nem tudjuk Mustafáról, hogy mit akar itt, csak azt, hogy félti a saját és a családja életét."

Biztos van olyan is, de az átlag mustafa az bizony otthagyja a francba a családját és egyedül jön. Nehéz lenne belemagyarázni, hogy azért teszi, mert félti a családja életét.

"Igen, a Biblia ezt mondja."

A biblia sok mindent mond. Például azt is, hogy ha valaki faragott szobrot csinál és leborul előtte azt imádva, akkor azonnal meg kell ölni. Ezek alapján az összes katolikust ki kellene végezni, ami elég abszurd, ugye? Az is ilyen abszurd, hogy nekünk a musztafa életét kellene mentenünk a tengerből. Pláne, hogy úgy kellene mentenünk, hogy nem visszavisszük, ahonnan jött, hanem áthozzuk a tengeren európába. Nonszensz.

Helga Beauty Salon. 2019.03.22. 12:35:17

@John Brennan: Haggyad Imre, ez a taktikája, valamiért szerinte játszani kell a notórius hülyét, aminek szerves része még a megsértődés adott alkalmakkor. Ez még a tehénre is rákérdezne hogy miért tehén. Na kb. ez a szint. Sokan beszopják, én is többek között. Vagy inkább jobb híján, a Soros brigád nem túl magas minőséget kínál.

GyMasa 2019.03.22. 12:37:03

@Attilajukkaja:
"Óvódás szintű mese-meskete..."
Az a baj, hogy nem ismerjuk, mi all ennek a "megallapodasnak" a hattereben.
Ugyanis en egeszen biztos vagyok benne, hogy van ennek a dolognak egy igen jelentos resze, ami nem nyilvanos.
Eddig ugy latszik, hogy az egesz csak fegyverszunet az EP valasztasokig.
Ugyanis foleg az EPP-nek, de leginkabb Webernek lenne igen kinos, ha a hatralevo 2 honap temaja ez lenne.

Pipas 2019.03.22. 12:44:40

@GyMasa: Gyanítom, hogy taktikázás. Egyik fél sem tudja, hogy a bevándorláspárti vagy a bevándorlásellenes erők kerülnek fölénybe a választásokon, hogy jól jön -e majd Orbán és a Fidesz vagy kimondottan ciki lesz.

Viszont a választásoknak nem mernek nekimenni úgy, hogy kiállnak a fidesz mellett, mert félnek a liberális befolyástól.

És ne feledjük, a döntés nem a párt vagy bármilyen csoport érdekeit, hanem a tagok érdekeit tükrözik. Akik a bevándorláspárti választóktól remélnek szavazatokat, azok elmondhatják, hogy elkezdték kirúgni orbánt, akik meg a bevándorlásellenes szavazatokat remélik, azok elmondhatják, hogy nemsokára minden tisztázódni fog.

A fidesz meg azt reméli, hogy egy komolyabb vizsgálaton meg tudja védeni az álláspontját, mindenképpen jobb, mintha csak úgy politikai érdekekből, csak úgy, a szavazatok reményében egyszerűen kirúgták volna. Azt nem tudták elérni, hogy minden menjen a régiben, de azt elérték, hogy csak felfüggesszék őket. Ráadásul ez a felfüggesztés még jól is jöhet nekik, mert a hazai savazókat összekovácsolja. Esetleg olyanok is elmennek szavazni a fidesz mellett, akik amúgy otthon maradtak volna, mert fenyegetve és sértve érzik magukat.

GyMasa 2019.03.22. 12:44:41

@teéjesenmindegy:
"Mondjuk ezzel azt is mondhatta volna, hogy örökké akar élni.."
azt nem mondhatja, mert azt a ketfarku kutyak mar lestoppoltak...

GyMasa 2019.03.22. 12:53:52

@Pipas:
Tehat, ez az egesz egy taktikai kutyakomedia volt.
De semmikeppen nem a fidesz megbuntetese...

teéjesenmindegy 2019.03.22. 13:17:44

@Attilajukkaja: Na mi van? Nem te vágod, hogy mi van a Bibliában? Akkor keresd meg, hogy hol van benne, hogy a farkast mentsd ki a vízből, azt zárd a juhok közé.
Kb. pont ugyanott lesz benne, mint hogy Mustafát fogadd be.

Hagyjuk már ezt az életét félti dumát. Nem sok féltenivalója van se Líbiában se Törökben. És pontosan tudja, hogy a nulla tudásával csak élősködni fog a balfasz európaiakon.
Röhejes, hogy amíg egyik részről évek óta "pedodilpapoztok" meg gyalázzátok a vallást, hirtelen elkezditek tudni, hogy mi a keresztényi.

teéjesenmindegy 2019.03.22. 13:25:13

@Attilajukkaja:
""Brüsszel" a tagállamok egységét jelképezi, vagyis nincs saját akarata. "
Se ötlete, se politikája, se semmije. Ez így szart nem ér.
"Azt a tagállamok alakítják ki. Tárgyalások és konszenzusok révén. "
Na. És mi is a konszenzus? Merre kéne haladni mondjuk migriügyben? Vagy bármiben?

"A Fidesz erre sajnos alkalmatlannak bizonyult."
Ezt úúgy bírom. Fidesznek van álláspontja, ahhoz ragaszkodik. A többinek az az álláspontja, hogy "tárgyalni kell és konszenzusra jutni" Na, ez nem tárgyalás.
Én nem tudom, hogy Attila vagy a jukkája vagy, mondjuk eszed mint egy fikuszé, de próbáljatok ki egy szerepjátékot. A mi legyen a vasárnapi ebéd? - kérdésre az egyik mondja folyamatosan azt, hogy megbeszéljük, a másik azt, hogy rántott hús. Aztán dobjátok ki az ablakon aki a húst akarja. A maradék meg tárgyalgasson amíg éhen nem hal.
"Mivel összeférhetetlenül viselkedett hosszú évekig, ezért ideiglenesen kiiktatták, hogy a többi ország végre érdemben dönthessen egyes kérdésekben"
Honnan is iktatták ki, te agyament? :D

Attilajukkaja 2019.03.22. 13:36:25

@Helga Beauty Salon:
"nem megyek bele és azért küldelek el a sunyiba!"
Gyenge érvelés, ... de tőled nem is vártam többet. A tények ismeret nem az erősséged. :o)

@John Brennan:
"Patkány"
Na és mik az érveid?

"A Biblia úgy szól: zsidók, vonuljatok be a palesztinok földjére, irtsátok ki a filiszteusokat és a kánaánita népeket, ne keveredjetek velük. Ne törődjetek velük, bármilyen módszer engedélyezett a népirtáshoz."
Segítene, ha mellékeltél volna hozzá hivatkozást is. De sajnos nem tetted.

@CleanYourRoom:
"Mióta mazsolázgatnak a liberálisok a Bibliából?"
Ha egy liberális mazsolázgat az semmi. De mióta mazsolázgat belőle a Fidesz-KDNP banda?

@Pipas:
"az átlag mustafa az bizony otthagyja a francba a családját és egyedül jön. Nehéz lenne belemagyarázni, hogy azért teszi, mert félti a családja életét."
Tudom, ez a Fidesz propaganda. De nem gondoltál bele abba, hogy az átlag Mustafa azért jön egyedül, mert nem akarja kitenni a családját a borzasztó vándorlási körülményeknek? Te is beszoptad azt az undorító kormánypropagandát, hogy minden fehér JÓ és minden menekült GONOSZ?

"A biblia sok mindent mond. Például azt is, hogy ha valaki faragott szobrot csinál és leborul előtte azt imádva, akkor azonnal meg kell ölni."
Talán ezért is vállt ketté a katolikus és a református egyház. De örülnék egy hivatkozásnak, hogy lássam, valóban mit is ír erről a Biblia.

"Ezek alapján az összes katolikust ki kellene végezni, ami elég abszurd, ugye?"
Lehet. De amíg nem láttam a hivatkozást, addig nem tudok válaszolni.

"Az is ilyen abszurd, hogy nekünk a musztafa életét kellene mentenünk a tengerből."
Miért is?

Pipas 2019.03.22. 13:56:02

@Attilajukkaja: "De nem gondoltál bele abba, hogy az átlag Mustafa azért jön egyedül, mert nem akarja kitenni a családját a borzasztó vándorlási körülményeknek? Te is beszoptad azt az undorító kormánypropagandát, hogy minden fehér JÓ és minden menekült GONOSZ?"

Hát persze. Félti őket, azért hagyja ott őket, ahol vannak. Ahonnan menekülni kell.

És én meg beszoptam a propagandát. Úgy van! :D

Attilajukkaja 2019.03.22. 13:59:44

@teéjesenmindegy:
A sértegetéseid sehova nem vezetnek. Ha ilyen hangnemben folytatod, többé nem válaszolok.

"Se ötlete, se politikája, se semmije. Ez így szart nem ér."
Ebben van valami. Ötletei és politikája ugyan lenne, de nagyon nehéz az olyan kerékakasztókkal együttműködni, mint amilyen O1G. Lehetetlen egységes politikát kialakítani, ha a 28 tagállamból 1-2 nem veszi figyelembe a közös érdekeket, hanem beleszerelmesedett a saját nacionalista belpolitikai karrierjébe, ezzel veszélybe sodorva Magyarország jövőjét. Ez persze nem precedens nélküli a magyar történelemben, de az embernek a szája is tátva marad csodálkozásában, amikor azt látja, hogy a történelmi kudarcok ilyen bután ismétlik önmagukat.

"És mi is a konszenzus? Merre kéne haladni mondjuk migriügyben?"
A migrációra szükség van, ezt még O1G is belátta. Nem véletlenül fogad be fű alatt annyi ukrán, venezuelai és más migránst. Évente kb. másfél ezret. Hogy kiket fogadunk be, arról lehetne tárgyalni, de ettől a jelenlegi magyar kormány élesen elzárkózik, és akadályoz minden olyan nemzetközi egyezményt, ami ennek a megoldását szolgálná.

"Fidesznek van álláspontja, ahhoz ragaszkodik. A többinek az az álláspontja, hogy "tárgyalni kell és konszenzusra jutni" Na, ez nem tárgyalás."
Miért nem? A politika pont a konszenzusokról szól.

"Én nem tudom, hogy Attila vagy a jukkája vagy, mondjuk eszed mint egy fikuszé"
Jukka vagyok, és nem értem, miért "fikuszolod" le a véleményemet. Nyilván, mert nem egyezik a tiéddel.

"próbáljatok ki egy szerepjátékot. A mi legyen a vasárnapi ebéd? - kérdésre az egyik mondja folyamatosan azt, hogy megbeszéljük, a másik azt, hogy rántott hús." Aztán dobjátok ki az ablakon aki a húst akarja."
Aki ragaszkodik a rántott húshoz anélkül, hogy meghallgatná a másikat, az nem tárgylópartner. Ha az én családomban lenne egy ilyen rántotthúsos fafejű, én biztosan kétféle kaját készítenék. Így mindenki jól lakna. A Fidesszel az a baj, hogy ahhoz ragaszkodik, hogy mindenki rántott húst egyen a családban, ha szereti, ha utálja. Nem tűr más megoldást. A család pedig egy idő után természetes, hogy fellázad a kis diktátor ellen.

"Honnan is iktatták ki, te agyament?"
A Néppárt munkájából, döntéseiből. Nem értesültél róla?

Pipas 2019.03.22. 14:00:21

@Attilajukkaja: "Lehet. De amíg nem láttam a hivatkozást, addig nem tudok válaszolni."

A tízparancsolatot meg a keletkezésének legendáját nem fogom kikeresni neked, ennyi önállóságot elvárok.

"Miért is?"

Mert nálunk nincs tenger. Meg parti őrségünk sincs. Elég abszurd, ha nekünk kellene elmenni afrika artjaira musztafát menteni, nem? :D

Lémusz 2019.03.22. 14:02:52

@midnightcoder2:
"Ezért volt hiba bennmaradni. Innentõl kezdve Orbán a néppárt játékszere, és vagy arcvesztéssel bennmarad, vagy kirakják mint macskát szarni."
Az egész az időnyerésről szól. A választások után a várakozások szerint, mint te is utaltál rá, a "liberális" eszme képviselői visszaszorulnak, mind a liberális pártcsaládokban, mind a Néppártban, és a most még radikálisnak számító pártok fognak megerősödni. Ez valószínűleg hatással lesz az EPP összetételére is. Ha meg akarják tartani jelenlegi szerepüket, kénytelenek lesznek a jelenleg radikálisnak számító erőket is bevonni, akár a liberális szárny kiebrudalása árán is. Ebben a pártcsaládban a FIDESZ-nek biztos helye lenne, de ha most kilépne, visszakerülni csak jelentős veszteségek árán tudna.
Az arcvesztés nélküli távozás ugyanakkor még a választások után is megejthető. A lényeg, hogy született egy olyan megállapodás, amely nem kötelez el senkit semmire. Ha a magyar kormány teljesíti azt a 3 feltételt, amelyek addigra nagyrészt aktualitásukat is vesztik, az EPP vezetői vörös szőnyegen kísérhetik vissza Orbánt a pártcsaládba, míg ha a liberális oldalnak a kegyeit kell megtalálniuk, akkor OV elzavarásával dicsekedhetnek. Ugyanilyen taktikát a magyar kormány is alkalmazni fog. Vagy megerősíti az EPP keresztény konzervatív értékeit, vagy a liberalizmus markába jutott EPP-vel létrehoz egy ténylegesen keresztény konzervatív tömörülést. Ez utóbbira az EPP-n belül már a választások előtt megkezdheti az aknamunkát, amelyre a néppárton kívül kevesebb lehetősége volna.
De ez mind csak az én véleményem, ti nyugodtan hihettek abban, hogy a liberális koalíció is kizárja sajátjai közül azokat a tagpártokat, ahol a konzervatív értékeket egyetlen médiatermék sem képviseli, mert a sajtószabadságot féltik.

Pipas 2019.03.22. 14:03:08

@Attilajukkaja: "28 tagállamból 1-2 nem veszi figyelembe a közös érdekeket, hanem beleszerelmesedett a saját nacionalista belpolitikai karrierjébe, ezzel veszélybe sodorva Magyarország jövőjét."

Marhaság. Nehogy már magyarország jövője azért legyen veszélybe, mert nem fogadunk be százezerszám muszlimokat.

Attilajukkaja 2019.03.22. 14:04:39

@teéjesenmindegy:
" Na mi van? Nem te vágod, hogy mi van a Bibliában?"
Egyáltalán nem. Még szerencse, hogy ilyet soha nem is mondtam!

" Akkor keresd meg, hogy hol van benne, hogy a farkast mentsd ki a vízből, azt zárd a juhok közé."
Vagyis nem tudod idézni az általad felhozott részt?

"Hagyjuk már ezt az életét félti dumát."
Miért is?

"Röhejes, hogy amíg egyik részről évek óta "pedodilpapoztok" meg gyalázzátok a vallást, hirtelen elkezditek tudni, hogy mi a keresztényi."
Szerintem a papi pedofília senkinek nem volt újdonság, csak voltak/vannak, akik ezt mélyen el akarták hallgatni. Még most is.

Lémusz 2019.03.22. 14:06:30

@Lémusz:
Javítás:
Vagy megerősíti az EPP keresztény konzervatív értékeit, vagy a liberalizmus markába jutott EPP-vel *szemben létrehoz egy ténylegesen keresztény konzervatív tömörülést.

Attilajukkaja 2019.03.22. 14:10:13

@Pipas:
"Marhaság."
Ez így sovány értékítélet.

"Nehogy már magyarország jövője azért legyen veszélybe, mert nem fogadunk be százezerszám muszlimokat."
Persze, hogy nem ezért. :o))))
Magyarország (nagy M-mel) jövője azért kerülhet veszélybe, mert O1G ismét Oroszország befolyása alá próbálja terelni az országot, és távolodik el a progresszív nyugati Európától.

Attilajukkaja 2019.03.22. 14:12:45

@Pipas:
"A tízparancsolatot meg a keletkezésének legendáját nem fogom kikeresni neked, ennyi önállóságot elvárok."
Én nem is arra kértem hivatkozást.

"Elég abszurd, ha nekünk kellene elmenni afrika artjaira musztafát menteni, nem? :D"
De igen. Még szerencse, hogy ez eddig csak a te gondolataidban merült fel. :o))))

Attilajukkaja 2019.03.22. 14:21:41

@Pipas:
"Hát persze. Félti őket, azért hagyja ott őket, ahol vannak. Ahonnan menekülni kell."
Igen. Vannak helyek, ahol nem bombáznak, de a család jövője nincsen biztosítva, ezért a családapa vagy egy nagyobb fiútestvér indul el "szerencsét próbálni", és mikor megállapodott, egyesíti a családját. Rengeteg ilyen eset van.

"És én meg beszoptam a propagandát. Úgy van! :D"
Én nem találom ennyire viccesnek, ... de igen.

Attilajukkaja 2019.03.22. 14:29:20

@GyMasa:
"en egeszen biztos vagyok benne, hogy van ennek a dolognak egy igen jelentos resze, ami nem nyilvanos."
Egyetértünk. :o)

"Eddig ugy latszik, hogy az egesz csak fegyverszunet az EP valasztasokig.
Ugyanis foleg az EPP-nek, de leginkabb Webernek lenne igen kinos, ha a hatralevo 2 honap temaja ez lenne."
Megint egyetértünk. Weber múlt héten ezt le is tárgyalhatta Orbánnal, ezért ő pontosan tudta, mire számítson. Arra lehet, hogy nem számított, hogy ilyen óriási nagy arányban szavaznak majd ellene, de a végkimenetelt pontosan tudhatta.
Egyes elemzők azonban állítják, hogy a Néppárt ezzel szinte semmit nem tett és Weber sem őrizte meg a szavahihetőségét. Hogy kinek lesz igaza, majd kiderül.

Világít a torony 2019.03.22. 14:36:34

@közíró MAXVAL bircaman: Mikor az ilyen ostobaságokat olvasom bizonytalan vagyok, hogy aki ezt írja az részeg, szívott valami ütőset, vagy csak agyatlan. Gyanítom, az utolsó...de csak gyanítom. A szimptómák mind a három lehetőségre mutatnak.

teéjesenmindegy 2019.03.22. 14:45:26

@Attilajukkaja:
"az átlag Mustafa azért jön egyedül, mert nem akarja kitenni a családját a borzasztó vándorlási körülményeknek?"
Inkább otthagyja a nyugodt életveszélyben, a felrobbantot és szétlőtt házukban, ami annyira megsemmisült, hogy mustafának még az útlevele is oda lett?
Ez tényleg annyira de annyira logikus baszdmeg attilát :D

teéjesenmindegy 2019.03.22. 14:48:53

@Attilajukkaja:
Jaa, másnak is feltűnt a pici ellentmondás.
"a család jövője nincsen biztosítva, ezért a családapa vagy egy nagyobb fiútestvér indul el "szerencsét próbálni""
Ahha. Akkor ugye mégsem menekült, hanem gazdasági migráns.
És ezt nekünk kötelességünk segíteni, hiszen Jézus is azt mondta, hogy fogadjatok be és etessetek és költsetek el egy valag pénzt azokra, kik szerencsét próbálni jöttek át a veteményeskerteteken.

teéjesenmindegy 2019.03.22. 14:53:11

@Attilajukkaja: "Vagyis nem tudod idézni az általad felhozott részt?" Hogy a picsába tudnám? Irónia, tudod, ti ballibek annyira azt hiszitek, hogy értitek.
Tudod, Jézus normális ember volt, nem mondott soha olyat, hogy a farkast tedd be a juhok közé, a rókát a tyúkólba, és olyat sem, hogy fogadd be azt, akinek éppen arra volt kedve járni, és egyébként a vallása alapján lenéz, utál, és legszívesebben legyilkolna.

Attilajukkaja 2019.03.22. 15:01:28

@teéjesenmindegy:
" Hogy a picsába tudnám?"
Igen, én is ezt gyanítottam. :o)))

"Tudod, Jézus normális ember volt, nem mondott soha olyat, hogy a farkast tedd be a juhok közé, a rókát a tyúkólba, és olyat sem, hogy fogadd be azt, akinek éppen arra volt kedve járni, és egyébként a vallása alapján lenéz, utál, és legszívesebben legyilkolna."
Igen, értem. Ezeket csak te találtad ki. Köszönöm, hogy ezt is mindenki előtt bevallottad. Egyéb ilyen "okos" érv?

Attilajukkaja 2019.03.22. 15:13:53

@teéjesenmindegy:
"Jaa, másnak is feltűnt a pici ellentmondás."
Milyen ellentmondás?

"Akkor ugye mégsem menekült, hanem gazdasági migráns."
De menekül, az éhhalál, a faji, vallási üldöztetés elől. Amúgy a jogban nem létezik az a fogalom, hogy gazdasági migráns. A migrációt is csak O1G tette ilyen bűnős fogalommá, elfeledkezve arról, hogy több, mint fél millió magyar migráns dolgozik most is külföldön, hogy tisztességes megélhetést biztosítson a családjának. A migráció egy természetes folyamat, ami évezredek óta velünk van. Különben hogy is jöttek volna ide a magyarok?

"És ezt nekünk kötelességünk segíteni"
A migrációra nem tér ki a Biblia, de a bajbajutottak megsegítésére igen.

"fogadjatok be és etessetek és költsetek el egy valag pénzt azokra, kik szerencsét próbálni jöttek át a veteményeskerteteken"
Nem, Jézus azt mondta, hogy költsetek el egy valag pénzt felesleges dolgokra (stadionok, kisvasút, koronás bársonyszék a várban, stb), és ne segítsetek a bajbajutottakon. És akkor úgy is lesztek majd elbírálva! Ezek voltak Jézus szavai.

"baszdmeg attilát "
Ezt meg mire véljem? Nem hinném, hogy ez ide tartozik. Vagy ennyire kifogytál az érvekből?

teéjesenmindegy 2019.03.22. 15:45:15

@Attilajukkaja: Te szerencsétlen, szerinted egy ilyen példabeszéd komolyan benne van a Bibliában? Te tényleg komolyan vetted azt, hogy a farkast a juhok közé kell tenni? Jujj. Ennyire nem megy az irónia felismerése? Bevallottam? :D:D Aki olvasta annak nyilvánvaló volt, te vagy az az egyetlen faék egyszerűségű lény, akinek nem sikerült :D

Az az ellentmondás, hogy ha menekül akkor a családot miért hagyja otthon a szarban veszélyben. Ha veszély van, normális helyeken asszonyok gyerekek elöl, akik menekülnek.

"De menekül, az éhhalál, a faji, vallási üldöztetés elől."
De asszonyt és gyereket otthagyja. Azok nyilván nem éhesek, és meg tudják védeni magukat.
"Amúgy a jogban nem létezik az a fogalom, hogy gazdasági migráns. "
Jogban az sem létezik, hogy "Attilajukkája", meg az sem, hogy"hülye mint a segg".
Hogy jön ide a jog. Egy ország lakóinak joguk van ahhoz, hogy megválogassák, hogy kikkel élnek együtt, kit engednek be akár rövid akár hosszú távra. Ennyit a jogról. Ha azzal érvelsz, hogy nem menekül, mert épp nincs veszély, akkor milyen alapon jön át kerítésen, zöldhatáron, bármin?

"elfeledkezve arról, hogy több, mint fél millió magyar migráns dolgozik most is külföldön, hogy tisztességes megélhetést biztosítson a családjának."
Igen. Annak a befogadó országnak a támogatásával és javára, a törvényeiknek megfelelve. Mesélj a félmillióból hány úszott át Angliába papírok nélkül, kijátszva a hatóságot? Ha két vagy több ország közötti szerződések alapján dolgozhatnak és élhetnek egymás országában az állampolgáraik, akkor az hol érv arra, hogy xy ide akar jönni, és ide is jön?
Hogy értsd ha te együtt élsz Attilával az kettőtök közös megegyezése. Kicsit más, mintha valaki bemászik az ablakon, felzabálja a hűtőt, és beköltözik.
"A migráció egy természetes folyamat, ami évezredek óta velünk van. Különben hogy is jöttek volna ide a magyarok?" És milyen jól jártak az itt élők, ugye? Ezért beszélünk most avarul meg szkítául, fentmarad a birodalmuk, nyelvük kultúrájuk, ugye? Tök jó példa, terjeszd csak, ezzel meghozod a kedvét mindenkinek a migránsokhoz.

Aztán most akkor ki is a bajbajutott? Juszuf aki szerencsét próbál? Vagy Juszufné akit a jó Juszuf otthonhagyott, hiszen mit neki vallási üldöztetés, meg éhezés.
A szerencsepróbálókon miért kéne segíteni? Akkor nem is szerencsét próbál ugye?

Na, mutasd, hogy hol van a Bibliában szó kisvasútról, te idióta. :D:D

Egyébként annyira megható, hogy az ateista felvilágosult liberáltak, mint te, hirtelen mennyire elkezdtek aggódni a mi lelki üdvünkért. Nem is hisztek abban, hogy el leszünk bírálva, mit foglalkozol ezzel ennyire?
Egyik részről, ha mondjuk bebizonyítod hogy szar keresztény vagyok, akkor mi van? Na bumm. Nem te döntöd el, hogy a pokolra jutok, szóval senkit nem érdekel a véleményed.
Másik részről pedig az államnak az a dolga, hogy megvédjen minket, nem pedig az, hogy a világ összes nyomorultján segítsen. Miért nem azt kéred számon, hogy adja el minden állami tulajdont, és ossza szét a világban a szegényeknek?
Egyébként mikor lenne elég? Ha beengednének 1-2-5 millió migrit? Marad még mindig 2-3 milliárd ember akinek teljesen jogos igénye lenne, hogy ő is hadd próbáljon szerencsét.

Pipas 2019.03.22. 15:51:18

@teéjesenmindegy: Elköveted a hibát, hogy logikus érvekkel próbálsz meg elmondani valamit. Nem jó, nem értik. Kizárólag a már bevésett rigmusokat fogják fel, amiket olyan emberektől hallottak, akiket kedvelnek.

Holamanyup, eltolcsi, merazorbán nemhazudikugye... ilyenek. Ha ilyenekből ki bírnád rakni a mondandódat, akkor lenne esélyed. :D

Attilajukkaja 2019.03.22. 16:29:05

@teéjesenmindegy:
"Te szerencsétlen, szerinted egy ilyen példabeszéd komolyan benne van a Bibliában?"
Amennyire az általad felhozott példa benne van, annyira ez is. A szerencsétlen és egyéb sértegető jelzőket pedig sürgősen hagyd el, mert nem méltó egy értelmes vitához!

"Az az ellentmondás, hogy ha menekül akkor a családot miért hagyja otthon a szarban veszélyben. Ha veszély van, normális helyeken asszonyok gyerekek elöl, akik menekülnek. "
Ilyen is gyakran előfordul. Főleg a háborús övezetből menekülteknél. De ha a baj nem ennyire akkut, akkor a családfő nem teszi ki a családját a hosszú menetelés veszélyeinek, főleg, ha kicsik a gyerekek.

"De asszonyt és gyereket otthagyja. "
Igen, ahogy sok magyar migráns is tette és teszi ma is. Ha viszont megállapodott, egyesíti a családot.

"Azok nyilván nem éhesek, és meg tudják védeni magukat."
Nem tudom, de nyilván nagyobb veszélynek lennének kitéve egy hosszú, nyomorúságos vándorlás során. Vagy a családnak csak egy ember kimenekítésére, kicsempészésére volt pénze.

"Jogban az sem létezik, hogy "Attilajukkája", meg az sem, hogy"hülye mint a segg"."
He??????? Még egy ilyen beszólás, és mész a kukába!

"Hogy jön ide a jog."
Megismétlem, ha elsőre nem volt érthető: olyan nincs, hogy gazdasági menekült.

" Egy ország lakóinak joguk van ahhoz, hogy megválogassák, hogy kikkel élnek együtt, kit engednek be akár rövid akár hosszú távra."
Egyetértek. De engem soha senki nem kérdezett meg arról, hogy együtt akarok-e élni orosz vagy egyiptomi kőrözött bűnözőkkel, venezuelai menekültekkel vagy ukrán napszámosokkal. Orbán úgy osztogatja az állampolgárságot és a letelepedési engedélyeket, hogy nem csak engem, hanem téged sem kérdez meg, te kikkel akarsz együtt élni. Nem vetted észre?

"Annak a befogadó országnak a támogatásával és javára, a törvényeiknek megfelelve."
Ja, a britek éppen most igyekeznek megszabadulni a lengyel és magyar migránsoktól! Erről szól az egész Brexit.
Amúgy ide is a törvényeknek megfelelően próbál bejutni sok menekült, csak éppen elutasítják a kérelmüket, de előtte még éheztetik és rabosítják is őket.

"Mesélj a félmillióból hány úszott át Angliába papírok nélkül, kijátszva a hatóságot?"
Nem tudom, hányan tartózkodnak ott illegálisan. Ahhoz viszont túl puhányak, hogy átússzák a csatornát. :o))))

"az hol érv arra, hogy xy ide akar jönni, és ide is jön? "
Teljesen megszokott dolog, hogy valaki az adott országba illegálisan érkezik, és ott kér menedékjogot.

"ha te együtt élsz Attilával az kettőtök közös megegyezése. Kicsit más, mintha valaki bemászik az ablakon, felzabálja a hűtőt, és beköltözik."
Értelek és megértem a félelmedet, mert 2015-ben valóban ellepték Európát (akkor sem Magyarországot) a migránsok. Az hirtelen jött és tényleg rémisztő volt, de már régen lecsengett. Ma már messze nem ez a helyzet. Felesleges fenntartani ezt a pánikot.

"És milyen jól jártak az itt élők, ugye?"
Nem ez a kérdés, hanem hogy a migráció egy folyamatos és ősrégi jelenség. Nem lehet semmiféle kerítéssel megakadályozni.

"Aztán most akkor ki is a bajbajutott? Juszuf aki szerencsét próbál? Vagy Juszufné akit a jó Juszuf otthonhagyott, hiszen mit neki vallási üldöztetés, meg éhezés."
Nyilván az egész család. Nem értem, miért esik neked ennyire jól élcelődni mások baján.

"A szerencsepróbálókon miért kéne segíteni? Akkor nem is szerencsét próbál ugye?"
Mert a magyarok is átmentek hasonló tragédiákon. És utólag nagyon sokan szép karriert futottak be a saját és a befogadó ország örömére. Miért ne bízhatnánk meg mi is a bevándorlókba egy hosszabb átvilágítás után? Mert munkaerőre Magyarországnak is nagy szüksége lenne.

"Na, mutasd, hogy hol van a Bibliában szó kisvasútról, te idióta."
Na itt fejezzük be a csevejt, mert nem mutatsz kellő tiszteletet a vitapartnered iránt. Nem tűröm ezt a hangnemet se tőled, se senkitől!

Attilajukkaja 2019.03.22. 16:30:35

@Pipas:
" Elköveted a hibát, hogy logikus érvekkel próbálsz meg elmondani valamit."
És mik voltak ezek a "logikus érvek"?

rasztaszív 2019.03.22. 17:11:03

@teéjesenmindegy: a fidesz akárhány mandátuma lényegében lopott holminak számít az eu-ban,nincs értéke.

John Brennan 2019.03.22. 19:00:32

@Attilajukkaja: https://szentiras.hu/UF/5Móz7
Amikor bevisz téged az ÚR, a te Istened arra a földre, amelyre már készülsz bemenni, hogy birtokba vedd, és elűz előled sok népet, a hettitákat, girgásiakat, emóriakat, kánaániakat, perizzieket, hivvieket és jebúsziakat: hét népet, amelyek nagyobbak és erősebbek nálad, 2és hatalmadba adja őket Istened, az ÚR, és te megvered őket, akkor mindenestül irtsd ki azokat, ne köss velük szövetséget, és ne kegyelmezz nekik! 3Ne házasodj össze velük, ne add lányaidat az ő fiaikhoz, és ne végy fiaidnak feleséget az ő lányaik közül. 4Mert eltérítik fiaidat tőlem, és más isteneknek fognak szolgálni. Akkor pedig haragra gerjed ellenetek az ÚR, és hamar kipusztít benneteket. 5Hanem ezt tegyétek velük: oltáraikat rontsátok le, szent oszlopaikat törjétek össze, szent fáikat vágjátok ki, istenszobraikat pedig égessétek el!
https://szentiras.hu/UF/Józs6
Átok terhe alatt ki kell irtani a várost, az Úré az mindenestül! Csak a parázna Ráháb maradjon életben mindazokkal együtt, akik a házában vannak, mert elrejtette a követeket, akiket kiküldtünk. 18Hozzá ne nyúljatok a kiirtandókhoz, különben rátok száll az átok; el ne vegyetek semmit a kiirtandókból, mert felidézitek az átkot Izráel táborára, és szerencsétlenségbe döntitek! 19Az összes ezüstöt és aranyat meg a réz- és vastárgyakat az Úrnak szenteljétek, azok az Úr kincstárába kerüljenek. 20Ekkor kiáltozni kezdett a nép, és megfújták a kürtöket. És amikor meghallotta a nép a kürt szavát, hatalmas harci kiáltásban tört ki, és a kőfal leomlott. A nép pedig bevonult a városba, mindenki egyenest előre, és elfoglalták a várost. 21Kardélre hánytak, kiirtottak mindent, ami a városban volt: férfit és nőt, ifjat és öreget, ökröt, juhot és szamarat.

John Brennan 2019.03.22. 19:02:13

https://szentiras.hu/UF/Józs10
Józsué és Izráel fiai igen nagy csapást mértek rájuk, és szinte teljesen megsemmisítették őket. Csak azok maradtak meg közülük, akik elmenekültek, és bejutottak a megerősített városokba. 21Ekkor visszatért az egész nép épségben Józsuéhoz a makkédai táborba. Senki se merte ezután fenyegetni Izráel fiait. 22Akkor ezt mondta Józsué: Nyissátok ki a barlang száját, és hozzátok ide hozzám azt az öt királyt a barlangból! 23Így cselekedtek. Odavitték hozzá a barlangból azt az öt királyt: Jeruzsálem királyát, Hebrón királyát, Jarmút királyát, Lákis királyát és Eglón királyát. 24Miután odavitték ezeket a királyokat Józsuéhoz, magához hívatta Józsué az izráeli férfiakat mind, és azt mondta a harcosok vezéreinek, akik vele jártak: Jöjjetek ide, tegyétek lábatokat ezeknek a királyoknak a nyakára! Azok odamentek, és rátették lábukat azok nyakára. 25Ekkor azt mondta nekik Józsué: Ne féljetek, és ne rettegjetek, legyetek erősek és bátrak! Mert így tesz az ÚR minden ellenségetekkel, akikkel harcolni fogtok. 26Azután levágta őket Józsué, megölte, és felakasztotta őket öt fára. Ott maradtak a fákon fölakasztva egészen estig. 27Naplementekor Józsué parancsára levették őket a fákról, bedobták a barlangba, ahol rejtőzködtek, és nagy köveket raktak a barlang szájára. Ott vannak ezek még ma is.
Az ország déli részének elfoglalása
28Makkédát is elfoglalta Józsué azon a napon, és kardélre hányta királyával együtt. Kiirtotta őket, minden élőlényt, amely benne volt; senkit sem hagyott elmenekülni. Ugyanúgy bánt Makkéda királyával, ahogyan Jerikó királyával bánt. 29Majd átvonult Józsué egész Izráellel Makkédából Libná alá, és harcolni kezdett Libná ellen. 30Az ÚR ezt is Izráel kezébe adta királyával együtt. Kardélre hányta a benne levő élőlényeket mind; senkit sem hagyott elmenekülni. Királyával pedig úgy bánt, ahogyan Jerikó királyával. 31Libnából továbbvonult Józsué egész Izráellel Lákis alá, tábort ütött, és harcolni kezdett ellene. 32Az ÚR Izráel kezébe adta Lákist, elfoglalták a második napon, és kardélre hányták a benne levő élőlényeket mind, egészen úgy, ahogyan Libnával tették. 33Akkor fölvonult Hórám, Gézer királya, Lákis segítségére. De Józsué úgy megverte népével együtt, hogy senkit sem hagyott elmenekülni. 34Lákisból továbbvonult Józsué egész Izráellel Eglón alá, tábort ütött, és harcolni kezdett ellene. 35Elfoglalták még azon a napon, és kardélre hányták a benne levő élőlényeket mind. Kiirtotta azon a napon egészen úgy, ahogyan Lákissal tette. 36Felvonult azután Józsué Eglónból egész Izráellel Hebrónba, és harcolni kezdtek ellene. 37Elfoglalták azt meg a hozzátartozó városokat; királyát és az ott levő élőlényeket mind kardélre hányták. Senkit sem hagyott Józsué elmenekülni. Ugyanúgy bánt vele, mint Eglónnal, kiirtotta a benne levő élőlényeket mind. 38Azután visszafordult Józsué az egész Izráellel Debír felé, és harcolni kezdett ellene. 39Elfoglalta azt és királyát, meg a hozzátartozó városokat. Kardélre hányta, és kiirtotta az ott levő élőlényeket mind. Senkit sem hagyott elmenekülni. Úgy bánt Debírrel és királyával, ahogyan Hebrónnal vagy ahogyan Libnával és királyával bánt. 40Így verte le Józsué az egész országot: a hegyvidéket és a Délvidéket, a Sefélá-alföldet és a dombvidéket és azok valamennyi királyát. Senkit sem hagyott elmenekülni, hanem kiirtott minden élőt, ahogyan megparancsolta Izráel Istene, az ÚR.

John Brennan 2019.03.22. 19:03:17

@rasztaszív: fideszfóbiás seggfej
értelmes, pozitív gondolat nem hagyta még el agyadat

rasztaszív 2019.03.22. 20:11:23

@John Brennan: hogy mihez szólsz hozzá,az meg tulajdonképpen lényegtelen...

teéjesenmindegy 2019.03.22. 20:51:47

@Attilajukkaja: A te sértegetésed teljesen rendben van, te nem vagy értelmes, ezért nem lehet veled vitatkozni.

"De ha a baj nem ennyire akkut, akkor a családfő nem teszi ki a családját a hosszú menetelés veszélyeinek, főleg, ha kicsik a gyerekek. "
Teljesen logikus. Ha nem akkut a szitu, akkor ott lehet hagyni a gyereket, hiszen sétálgatni Európában az az igazán veszélyes. Logikus.

"Igen, ahogy sok magyar migráns is tette és teszi ma is. "
Mármint, azok akik élnek a jogukkal és munkát vállalnak egy másik uniós országban?

"Nem tudom, de nyilván nagyobb veszélynek lennének kitéve egy hosszú, nyomorúságos vándorlás során."
Aham. Nagyobb veszélynek mint az éhezés, a bombázás meg a háború. Most hogy így mondod, tényleg rohadt veszélyes lehet a balkánon sétálgatni. Sok helyen még wifi sincs.

"Vagy a családnak csak egy ember kimenekítésére, kicsempészésére volt pénze."
És hát akkor az ki más lenne, mint a férfi, ugye? Nem a gyerek, nem az asszony, hanem a huszonéves pasi. Asszony majd megvívja a háborút, a gyerek meg felépíti a házat.

"olyan nincs, hogy gazdasági menekült." Olyan nincs is, ezt most írtad le először, én meg még soha.

"De engem soha senki nem kérdezett meg arról, hogy együtt akarok-e élni orosz vagy egyiptomi kőrözött bűnözőkkel, venezuelai menekültekkel vagy ukrán napszámosokkal."
Na, szóval kisapám, az van, hogy megválasztotta az ország a parlamentet az meg a kormányt. Úgy hogy, nyilván nem fog mindenről megkérdezni téged minden szarról. Nem tetszett a letelepedési? Miért nem váltottad le tavaly?
A másik. Kurvára nem zavar engem az a három adócsalásért körözött akárki. Sokkal jobban zavar a leellenőrizetlen horda, aki szerintetek mind orvosmérnök, de kívánom, hogy ilyen ápoljon.
Úgyhogy, ja, nem zavar, hogy tizenezer kínai ide hozza a pénzt, és letelepszik.

"Ja, a britek éppen most igyekeznek megszabadulni a lengyel és magyar migránsoktól! Erről szól az egész Brexit."
Te hülye vagy? Akik ott vannak azok törvényesen vannak ott. Ha tényleg ez nem tetszik a briteknek, akkor kilépnek, és megint joguk lesz hazaküldeni azt akit nem akarnak ott látni. Igen, joguk van hozzá. Ez mire érv?

"Amúgy ide is a törvényeknek megfelelően próbál bejutni sok menekült"
Oszt mégis melyiknek, okoska? A genfi egyezménynek, amelyik előírja a menekültnek, hogy jelentkezzen a hatóságoknál az első biztonságos országban, és működjön együtt velük? Annak biztos nem.

"Nem tudom, hányan tartózkodnak ott illegálisan. "
Magyarok és lengyelek biztos nem tartózkodnak ott illegálisan. (Nyilván van néhány körözés alatt álló, de az más). Tehát ők legálisan vannak ott.

"Teljesen megszokott dolog, hogy valaki az adott országba illegálisan érkezik, és ott kér menedékjogot."
Az első biztonságos országban. Erről ennyit.

"Ma már messze nem ez a helyzet. Felesleges fenntartani ezt a pánikot."
Aham. Tudod, aki nálad okosabb az nem attól fél ami elmúlt, hanem ami jönni fog. És ezzel a töketlen európai vezetéssel akkor indulnak neki legközelebb amikor éppen kedvük lesz hozzá. Marhára érdemes felkészülni.

"Nem ez a kérdés, hanem hogy a migráció egy folyamatos és ősrégi jelenség. Nem lehet semmiféle kerítéssel megakadályozni."
Ja értem. Tehát ebbe nyugodjon bele mindenki? Á, úgyis megbasznak, akkor meg se próbáljunk tenni ellene?

" Miért ne bízhatnánk meg mi is a bevándorlókba egy hosszabb átvilágítás után?"
Lásd a londoni, a nizzai, a spanyol, a párizsi, a német meg a faszomtudja hányadik támadást. Azért.
De megnézheted, hogy az isisben hány ezer 2., 3. generációs arab harcolt.

" Mert munkaerőre Magyarországnak is nagy szüksége lenne." Az biztos. Csak ugye ezek soha sehol nem dolgoztak még, ahova betelepedtek.
Gyrososból meg telefonboltosból és pénzváltóból meg van épp elég.
És nem, nem akarjuk. Ennyi. A faszért nem lehet a többség akaratát figyelembe venni? Mit erőlködsz?

Ja, és jól látod, abszolút nem tisztellek, és sötétnek tartalak mint az éjszaka

teéjesenmindegy 2019.03.22. 20:59:38

@rasztaszív: :D:D:D
Aha. Hát igen, az EU, az az úriemberek klubja. Ott aztán nincsenek alkoholista adócsaló vezetők, ott aztán sose fordul elő, hogy mondjuk orbán képével kampányoljanak, ferdítsenek.
Ezt a marhaságot te sem hiszed.

rasztaszív 2019.03.22. 21:34:31

@teéjesenmindegy: nem hitkérdés.megkaptátok a reflektorfényt,innentől senki nem tehet úgy,mintha nem látná,mi történik.

rasztaszív 2019.03.22. 21:53:45

@teéjesenmindegy: hogy világos legyen : orbán és webber lényegében magyar közpénzből felvásárolt szavazatokkal seftel.

teéjesenmindegy 2019.03.22. 22:04:42

@rasztaszív: mert mondjuk az mszp vagy a dk nem közpénzből él, ugye? Gondolom kizárólag a nagylelkű támogatók adakoznak.

rasztaszív 2019.03.22. 22:51:21

@teéjesenmindegy: mert az mszp vagy a dk ugyanúgy él a közpénzből,ugye?semmi különbség,ugye?

rasztaszív 2019.03.22. 22:53:06

@teéjesenmindegy: sőt,webber is ugyanúgy él a közpénzből,mint a fideszed,ugye?

rasztaszív 2019.03.23. 11:22:28

@teéjesenmindegy: a fideszed nagyságrendileg ugyanannyit költ közpénzből pártpropagandára,mint a teljes felsőoktatásra.gondolod,ez majd nem tűnik fel európában?gondolod,ők ezt ugyanolyan természetesnek veszik,mint te...?:)
süti beállítások módosítása