B1 blogcsalád



Egy év laufot kapott az MTA, cserébe beáldozták a magyar tudományos életet

2019. március 09. - Mr Flynn Rider

 „Kígyónak lábsó,

madaraknak fogsor,

diktál a kormány,

írja a doktor.”

palkovics.jpg

Pénteken megállapodott egymással és közös szándéknyilatkozatot is aláírt Palkovics László  innovációs miniszter és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A megállapodás azért jöhetett létre, mert az orbáni diktatúra egyszerűen megvont minden pénzt az MTA-tól, a számlákat se tudták fizetni. Orosz mintára megtörve-zsarolva az Akadémiát, az kénytelen volt belemenni valamiféle megállapodásba, hiszen gyakorlatilag leállt volna minden hozzá kötődő tudományos projekt, ha nem csinálnak valamit. Ebből a szemszögből nézve egészen sok eredményt értek el:

  1. Az MTA lényegében lemondott a kutatóhálózatról jövő január elsejétől;
  2. a kutatóhálózat viszont egyben marad, használhatja az MTA brandet, és az MTA megőrzi a vagyonát.

Az MTA elnöksége eredetileg azt szerette volna elérni, hogy a kutatóintézet-hálózat maradjon az MTA felügyelete alatt, az irányító testületekben pedig a tudományos közösségnek legyen többsége. A kutatóhálózatnak így egy éve van hátra és fele-fele arányban delegál a kormány és a tudósok embereket az irányító testületekbe.

A 444 részletezi is a megállapodást, amelynek lényege, hogy

  1. a kormány elvette a tudomány függetlenségét,

  2. rátette a kezét a tudományos forrásokra és

  3. növeli a bizonytalanságot a magyar tudomány területén, ami feszültségekre, színvonal-csökkenéséhez és elvándorláshoz vezet (lásd magyar bírói kar).

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma természetesen kiakadt a megállapodáson.

"Az aláírt nyilatkozatot nem tudjuk másként értékelni, mint az akadémiai dolgozók közössége és a magyar tudományosság számára legfontosabb kérdésben történő megfutamodást,"

írják. Szerintük a kutatóintézet-hálózat Akadémián kívülre kerülése esetén a „világos, hosszú távú stratégia mentén való működés” és az „új irányítási rendszer” ígérete a nyilatkozatban vázolt formában

„értelmezhetetlen és a kutatóhálózat dolgozói számára semmilyen biztosítékot nem jelent.”

A dolgozók a garanciákat hiányolják és azt követelik, hogy legyen beleszólásuk a megállapodásba. A Fórumnak muszáj igazat adnunk: amikor a kormány olyan hangzatos szavakat használ, mint a „hosszú távú stratégia mentén”, meg a „megállapodás az xy elvek mentén”, az általában semmit sem jelent. Nem is kötelezi őket semmire. 2019. január 1-ig még működik a magyar tudomány, aztán senkinek sincs fogalma arról, mi lesz. (Nem is volt cél. Orbánék egyetlen célja az volt, hogy rátehessk a kezüket az innovációs pénzekre, meg letörjék a tudomány függetlenségét. Megkapták.) Valószínűleg a kutatók egy részének ez elég idő arra, hogy átszervezze az életét Magyarországon kívülre, vagy elmenjen egy másik állásba.

Orbánnak sikerült megtörnie egy újabb, tőle független intézményt. Kár, hogy most a magyar tudományt áldozta be a saját, rövid távú politikai céljaiért. Széchenyi István forog a sírjában. A szomorú az, hogy majdnem 10 millió magyar nézte végig passzívan, ahogy kivégzik az ország jövőjét, a magyar tudományos életet. A Fidesszel remek lesz konszenzust kialakítani ezekben az ún. Irányító Testületekben: a fieszes potentátok 60-as évekbeli, vidéki párttitkár mentalitásával majd hoznak egy papírt, amit a kutatók aláírhatnak, ha szerencséjük van. Ha nincs, még meg is etetik velük.

Az MTA utolsó mondata pár év múlva az lesz: ''Palkovics a szavát adta."

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8214678834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2019.03.11. 07:05:47

Páran azért felfogják a hozzászólók közözt miről szól ez a vita.
Igen sok pénz ment el az MTA keretein beül a foxi-maxi-Lukács György történelmi materializmus-marxizmus vonal megtámogatására. Ez a vonal még mindig tele van léhűtő marxista-kádárista-kommunista(libero) bölcsészekkel, kikcjó sok pénzért hazudják el a történelmet s tolják a Károlyi-Kún-Szamuely-Rákosi-Kádár-Pétergábor-Aczél vonal és ideológiai leszármazottai vonalát, "aktualitásokkal" frissítve(gender és egyébb ostobaságok de inkább MÉRGEK).
Hasznuk a zéróval egyenértékű - károkozó képességük annál nagyobb - megszabadulni tőlük kihalálos úton sem lehet, mert politikai-kapcsolati alapon kis maffiájuk (mely integráns része az internacionális léhűtők és kerékkötők hadának) gondoskodik az utódlásról... ezáltal a szellemi terror fenntartásának egyik eszközéről.
Lovász, aki komoly, logikus elme (matematikus) lassan belátta ezt, lévén tudja Palkovics egy értelmes, komoly ember, mivel mérnökés nem marx-nyálazással lett elől -hátul doktor... és új, v a l ó d i hatékonyságra épülő rendszert akar felépíteni.
Sajnos Lovász nem forradalmár, s sok szállal kötődik még korosztálya előbb említett senkijeihez igy nehezebben tud új irányba fordulni, mert a régi vízfej kapcsolati alapon a természettudományos vonalra is rátette mocskos, vörös kezét.
De a változás megkezdődött, s reméljük nem sikerül kiherélni - mint oly sok mindent már a bolsevikoknak...

szepipiktor 2019.03.11. 07:45:31

Ez az MTA-s szarkavarás pontosan olyan mint a CEU-s (ott azt hazudta az ellenzék, hogy a magyar oktatást teszik tönkre...) vagy a netadós sztori, ahol meg az emberek "csupán" a saját érdekükből mentek az utcára és nem politikia okokból főleg nem ellenzéki érdekekből.
Most ugye azt hazudja az ellenzék, hogy az MTA egy gazdaságilag független (azaz ők termelik a pénzt) és autonóm szervezetet a tulajdonos, az üzemeltető tönkretesz, ha a forrásokat jogszerűen kézben tartja.
Ugye oda még nem züllött az ellenzék, hogy azt állítsa, az mta tudósai mostantól nem lehetnek tudósok. De azt már folyamatosan, hogy ha nem kapják meg korlátlanul és ellenőrizetlenül a forrásokat, akkor vége a hazai tudományos életnek.
A világon a kutatóintézetek az iparhoz, az üzleti élethez cstlakoznak (ahogy a felsőoktatás is!), semmi sem akadályozta eddig, hogy az mta is így működjön. De nekik az elefántcsontorony, a "gondolkodás" elég volt, néha választottak maguk közül új tagokat,szépen csillogott a névjegykártyán a titulus, és ha tényleg értékesek voltak, a nemzetközi elméleti életben is szerepelhettek.
De a feladatukat már kádárék óta nem végezték, sajnos azóta is az összes kormánnyal kiegyeztek és élték a privát, háborítatlan életüket.
Természetesen ha nem ez lesz, attól a magyar kutások, a fejlesztések és a haladás nem áll le, pontosabban ma már leállt, de nem ettől!
A csúti kormánya meg mindenben a pénzszivattyút látja, "természetes", hogy minden olyat, amire a kormány adja a pénzt, az vegy megszerzi, vagy csökkenti a pénzköltést. Önkormányzatok,közoktatás, egészségügy, több szolgáltatás, mint az energia, a közlekedés, a kutúra, mind eljut erre a pontra, miért állnának le az mta-nál?
Ez nem jó, de az ellenzéki hazudozás pontosan ugyanennyire káros, hiszen miért ne mehetne sok elméleti emberke a piaci szektorba és hozhatna hasznot? A kutatóintézetek miért ne olyanokkal is foglalkozzon, aki valódi terméket eredményez és így bevételt nekik és a társadalomnak.
Pontosan ezért olyan ez, mint a ceu, mert az sem képez semmi hasznosat, de az mta-val szemben még társadalmi többséget sem érint.

szepipiktor 2019.03.11. 07:49:57

@az EU pénzek zsákolója:
Tévdsz!
A Helsinki, az AI és a többi álcivil szervezet nem véd senkit, politikia célból jöttek létre és a tevékenységük minden esetben csak a propagandaalapú tevékenység, önigaolás, megszolgálása a támogatásoknak.
Ugye nem gondolod, hogy haznánkban nincs egyetlen olyan állampolgár, család, akinek jól jönne egy jótékony segítség, kizáról egy-egy migráns megóvása és nemzetközi sajtóban szerepeltetése csak a maradék feladat?
Kamuszervezetek jellemzően neoliberális, Y generációs kozmopolitákkal működtetve.

Willkommenskultur 2019.03.11. 07:52:52

@szepipiktor: "A csúti kormánya meg mindenben a pénzszivattyút látja, "természetes", hogy minden olyat, amire a kormány adja a pénzt, az vegy megszerzi, vagy csökkenti a pénzköltést. Önkormányzatok,közoktatás, egészségügy, több szolgáltatás, mint az energia, a közlekedés, a kutúra, mind eljut erre a pontra, miért állnának le az mta-nál?
Ez nem jó"

Dehogynem jo. Akarnal inkabb 36% szja-t fizetni? En nem.

akakukk 2019.03.11. 08:38:42

@szepipiktor: Nagyon nem erted, hogy mukodik az MTA. Legyszives olvasd el az MTA honlapjat. Elefantcsonttorony? Atomreaktor! Számtalan, újítás, hasznos tudás jön ki az intézetekből. Tavaly ősszel voltam egy gyárban, az ő gyártási eljárásukra talaltunk ki egy sokkal hatékonyabb módszert. Meghallgattak, majd közölték hogy valószínüleg igazunk van, de ők így is jól megvannal, köszönik szépen. A baj hogy az MTA a nyugattal versenyez, itthon meg 20 évvel van lemaradva a gazdaság (nem-multi része). Gondoltunk rá, hogy gyárat indítunk itthon, de ahhoz tőke kell, az meg nincs.
Lovász nyert nekünk egy évet, azalatt sok állásra tudok pályázni.

]{udarauszkasz 2019.03.11. 08:45:21

@6.Lenin: gyere at Ausztriaba,aztan nezd meg,hanyan "baszogatjak a gyerekeket..." Ez olyan,mintha az Orbanbol kiindulva azt mondanak,hogy az osszes magyar tolvaj cigany.... Persze egyik se stimmel, csak nehany szinvak szemeben,aki szurkenek latja a szivarvanyt...

John Brennan 2019.03.11. 08:55:09

@szepipiktor: "A világon a kutatóintézetek az iparhoz, az üzleti élethez csatlakoznak"

Az alkalmazott műszaki-technikai kutatások. Nem MTA intézetekben fejlesztették a mobiltelefonokat vagy az autókat.
Az egyetemeken folynak az elméleti jellegű kutatások. Nálunk létrejött ez a rossz rendszer, vannak az egyetemek, mellette a kutatóintézetek. A kutatóintézetek elszívják az egyetemektől a kutatási forrásokat.

John Brennan 2019.03.11. 08:57:44

@akakukk: "Meghallgattak, majd közölték hogy valószínüleg igazunk van, de ők így is jól megvannal, köszönik szépen"

Tehát mégsem találtatok ki alkalmazható újítást, igaz az elefántcsonttorony.
Sok ilyen példa van, üzleti titkok meg egyebek miatt az pari cégek nem fognak együttműködni az okoskodó, körülményes kutatókkal.

Willkommenskultur 2019.03.11. 09:06:34

@akakukk: Az MTA honlap olvasgatasanal hasznosabb elmenni egy par honapos gyakorlatra az MTAhoz, egyetem alatt, vagy utan.

Annyi kadarista kiskiraly, es felesleges papirtologato a vilagon nincs sehol mashol ilyen koncentracioban (tarsadalomtudomanyi intezet). Mellesleg messze tulfizetettek, versednyszferas berek, kozszferas mentalitas es munkakedv.

Minden ballib bérretteg 2019.03.11. 09:44:06

A Gyurcsanyista B1 blog, írja a gyűlöletkeltő bérrettegő baromságokat futószalagon.

Igazán kár, hogy avalóság lépten nyomon pofán köpi a ballib hazudozó marhákat:

index.hu/techtud/2019/03/08/mta_itm_szandeknyilatkozat_tudomanyfinanszirozas/
Több hónapos harc után nagy vonalakban megállapodott egymással a Magyar Tudományos Akadémia és a Palkovics-minisztérium. Az MTA belement, hogy leválasszák róla a kutatóintézeteit, cserébe az intézethálózat (egyelőre) egyben marad, megőrzi az MTA brandet, az MTA meg formálisan a vagyonát.

Minden ballib bérretteg 2019.03.11. 09:45:59

@szepipiktor:

Tényleg pont olyan, mint a CEU.

A CEU máig Magyarországon működik, a hazudázás ellenére, ahogy jövőre is fog.

Az MTA meg épp most állapaodott meg a minisztériummal.

A bérrettegő ballib marhák persze ugyanúgy hazudoznak, mint eddig.

Attilajukkaja 2019.03.11. 10:11:42

Én bíztam Lovászba. Kár, hogy ekkora puhapöcsnek bizonyult. :o(((((

@Minden ballib bérretteg:
"A CEU máig Magyarországon működik, a hazudázás ellenére, ahogy jövőre is fog."
Még igen, aztán költözik Bécsbe. A kampuszát nálunk is megtartja, de csak a kicsi magyar részleg fog itthon működni. Hacsak Orbán meg nem gondolja magát.

2019.03.11. 10:20:45

Hát gyerekek. Az Akadémiát az állam tartja fenn, így valamilyen szinten csak van beleszólása a dolgokba. Sehol nincs megírva, hogy legyen egyáltalán Akadémia, akár fel is számolhatják úgy, ahogy van. Az ország 99%-ának fel se tűnne...A forrásokat nyeli, de mondjatok akár csak egy forradalmi újítást, amit az Akadémián találtak ki, és aminek csodájára jár a nagyvilág.

nemecsekerno_007 2019.03.11. 10:37:53

@Orbán veje: Lúzerek vagytok, csak nyálverésben előzitek a patást. Az MTA-val is az fog történni amit a kormány akar. Annyi történik, hogy évtizedes kiváltságokat szüntetnek meg, nyílván sivalkodnak páran. A hiba ott van, hogy már 10 éve farkast kiabáltok a kormányra ezért már olyan magas az ingerküszöb, hogy meg se hallják. Farkas meg még egyszer se jött.

2019.03.11. 10:41:00

@MACISAJT: "Az elmúlt három évben több mint 4 ezer projekt összesen 640 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a hazai és uniós finanszírozású innovációs tendereken. A független kutatóhelyek és az innovatív vállalatok megközelítőleg egyenlő arányban, mintegy 300-300 milliárd forintból gazdálkodhattak."

Úr Isten! Ennyiből minimum 100 Facebook-ot meg Apple Computers-t meg Ubert meg mittomén mit lehetett volna innoválni! Ja nem. Amerikában akadémia nélkül innoválnak, nálunk ennyi megy el fizetésekre-kávára-rezsire-utazgatásokra.

Attilajukkaja 2019.03.11. 10:49:50

@Kispangit:
"Az Akadémiát az állam tartja fenn, így valamilyen szinten csak van beleszólása a dolgokba."
Nem, a szakmai vezetésbe nincs!

"Sehol nincs megírva, hogy legyen egyáltalán Akadémia, akár fel is számolhatják úgy, ahogy van."
Igen, ezen munkálkodik Palkovicc úr is. De a magyar ember azért szeret dicsekedni azzal, hány Nobel-díjast adtunk a világnak. Nem igaz?

Attilajukkaja 2019.03.11. 10:53:15

@nemecsekerno_007:
"Farkas meg még egyszer se jött."
Annak nem, aki a Fidesz emlőin élősködik. Azoknak nagyon bejön az, ami ma Magyarországon történik. Kár, hogy az ő gyerekeik és unokáik is ugyanúgy meg fogják szívni az "illiberális" demokrácia, a retrográd politika eredményeit, mint mindenki más.

akakukk 2019.03.11. 10:56:09

@Willkommenskultur: Badarsagokat beszelsz. Gyere dolgozni egy MTA intezetbe, szivesen latlak, kapsz kozalkalmazotti fizetest, a munkaidot meg nem tuloraban hanem nemzetkozi publikacioban merjuk. Ha nincs evi ketto, megkinzunk.

nemecsekerno_007 2019.03.11. 10:56:44

@Attilajukkaja: Olyan masszív tévedésben vagytok, hogy az hihetetlen. De kb. már megszoktuk....

engedélyes pinaellenőr 2019.03.11. 11:01:42

@MACISAJT: A magyar "tudomány" kb. olyan színvonalcsökkenésen ment át mint a magyar foci. Az érintettek kurva nagy szerencséje, hogy ezt a "meccset" nem gólra játsszák..:)

Attilajukkaja 2019.03.11. 11:08:36

@nemecsekerno_007:
"Olyan masszív tévedésben vagytok, hogy az hihetetlen."
Ennyi?
Érvelés persze nuku. "De kb. már megszoktuk...."

Attilajukkaja 2019.03.11. 11:09:17

@engedélyes pinaellenőr:
"A magyar "tudomány" kb. olyan színvonalcsökkenésen ment át mint a magyar foci. "
Ezt mire alapozod?????????????????????

Willkommenskultur 2019.03.11. 11:26:00

@akakukk: na pont ezeknek a nk-i publikacioknak nincs az egadta vilagon semmi ertelme (tarsadalomtudomanyi intezet), es akik irjak kb. alkalmatlanok mindenre a piacon.
Van hogy nyernek penzt Sorostol vagy mas alapitvanyoktol, hogy irjanak rola hogy a drog jo, erre irnak 90 oldal bullshitet hogy a drog jo, aztan Soros publikalja nekik nemzetkozileg. Kb. annyira kell vigyazni, hogy a szovegellenorzo szoftver ne vegyen eszre fejezetnyi egyezeseket korabbi bs-tanulmanyokkal. Lenyeg hogy a megrendelo mindig megmondja, minek kell kijonni. Abban az evben mar mast nem kell csinalni, mert lefordittatjak egy harmadik nyelvre, ujabb publi pipa.

Adofizeto meg nez hogy bammeg ezert fizetek? Ennel az okmanyablakban a Gizi neni sokkal hasznosabb munkat vegez.

Attilajukkaja 2019.03.11. 11:49:10

@Willkommenskultur:
"nyernek penzt Sorostol vagy mas alapitvanyoktol, hogy irjanak rola hogy a drog jo, erre irnak 90 oldal bullshitet hogy a drog jo, aztan Soros publikalja nekik nemzetkozileg."
Nyilván fogalmad sincs az egészről. Soros nem publikál senkinek semmit. Egy nemzetközi szakmai grémium dönti el, hogy egy kézirat publikálható-e vagy sem.

"Adofizeto meg nez hogy bammeg ezert fizetek? "
Az átlag adófizető fel sem éri agyilag, hogy pontosan miért fizet. Különben már régen fellázadt volna az értelmetlen sportlétesítmények építése, Orbán királyi várba költözése és más értelmetlenül elszórt pénzek ellen. A tudományra fordított pénzek pedig ezeknek a költségeknek csak egy piszoknyi része.
Sajnos.

6.Lenin 2019.03.11. 11:52:08

@]{udarauszkasz:

Jól látod. Soha, semmiben nem lehet általánosítani, ezért írtam én is, amit.

Willkommenskultur 2019.03.11. 12:30:40

@Attilajukkaja: "Egy nemzetközi szakmai grémium dönti el, hogy egy kézirat publikálható-e vagy sem."

Igen, ez a szakmai gremium ugyanaz, mint az MTA trogerei, csak mas orszagbol...:) Ird ala lecci a publikaciomat, majd jovore en is alairom a tiedet.

Itt nem az a lenyeg, hogy vannak-e elszort penzek, persze vannak. Az a lenyeg, hogy propaganda irodaja mar a Fidesznek is van, nem kell meg az MTA tarsadalomtudosainak is fizetni, akik raadasul kormanyellenesek. Azt csinalhatjak otthon a negy fal kozott sajat penzbol is.

Attilajukkaja 2019.03.11. 12:46:07

@Willkommenskultur:
"gen, ez a szakmai gremium ugyanaz, mint az MTA trogerei, csak mas orszagbol...:) Ird ala lecci a publikaciomat, majd jovore en is alairom a tiedet."
Rosszul tudod. Ezt is.

"Az a lenyeg, hogy propaganda irodaja mar a Fidesznek is van, nem kell meg az MTA tarsadalomtudosainak is fizetni, akik raadasul kormaak. nyellenesek."
Nem tudom, mit jelent a nyellenes. Talán, hogy nem nyelnek le mindent?
Amúgy igazad van, jól látod a lényeget. A Fidesz a saját propaganda irodáját akarja fejleszteni, és sárba tiporni a függetleneket, akik nem politikai megrendelésből, hanem tudományos alapokon dolgozzák fel a történelmet. Ők a Fidesz legnagyobb ellenségei.

"Azt csinalhatjak otthon a negy fal kozott sajat penzbol is."
Dehogy csinálhatják!!!!! És milyen saját pénzből????

Willkommenskultur 2019.03.11. 12:49:10

@Attilajukkaja: "A Fidesz a saját propaganda irodáját akarja fejleszteni, és sárba tiporni a függetleneket"

Mondom, otthon, negy fal kozott, sajat penzbol. Orban penzen ne fuggetlenkedjenek.

akakukk 2019.03.11. 12:57:36

@Willkommenskultur: Rendben, gyere ide es irj egy cikket, amit igy elfogadnak A Physical Review Lettersben. Ha sikerul, fizetek 1 milliot, ha nem, te fizetsz. Vallalod?

Willkommenskultur 2019.03.11. 13:03:17

@akakukk: A fizikusoknak, egyeb valodi tudosoknak semmi panasza nincs, s okuk sincs a felelemre.

Az MTA-tortenet a romkocsmatoltelek lippsi tarsadalomtudosok lecsapolasarol szol. "Finomhangolas" a vakond-ellenes akcio fedoneve.

nemecsekerno_007 2019.03.11. 13:03:29

@Attilajukkaja: Érvelés. Nektek nem érvelés kell, hanem normálisan beállított gyógyszerezés.... Esetleg utána lehet beszélgetni...

2019.03.11. 13:05:43

@Attilajukkaja: Ott a baj, hogy ezek a publikációk nem érnek lófingot se. Mértékadó tudományos magazinba nem kerül egy se. Vagy 10 évente egy? Bumm.

Alapkutatás - az mi a túró? Meddig kell még az alapot kutatni? Nem kutatták már ki elegen? Vagy ez eufémizmus a fizu-rezsi-kávé-utazgatás szent teheneire?

Amerikában szakadt farmergatyás gyerekek ütik össze a csilliárdos cégeket a szülők garázsában és zsebpénzéből Akamédia nélkül. Nálunk milliárdokból születnek az újabb és újabb "alapkutatások" olyan senkit sem érdeklő szarságokról, hogy halmozottan hátrányosak a romák meg szar az élete az alsó decilisnek.

Attilajukkaja 2019.03.11. 13:06:03

@Willkommenskultur:
"Orban penzen ne fuggetlenkedjenek."
Pontosan fogalmaztál! Köszönöm! :o)
Mert Magyarország pénze az Orbán pénze, nem a népé. Arra kell költeni, amit Orbán éppen megálmodik. És már látjuk, hogy ő miről álmodozik.
A nép pedig szív. Keményen.

akakukk 2019.03.11. 13:09:04

@Willkommenskultur: Megis minket vegzalnak legjobban.

Attilajukkaja 2019.03.11. 13:18:08

@Kispangit:
"ott a baj, hogy ezek a publikációk nem érnek lófingot se. Mértékadó tudományos magazinba nem kerül egy se. Vagy 10 évente egy? Bumm."
He? Te meg miről beszélsz????? Ennyire nem lehetsz tájékozatlan!

"Alapkutatás - az mi a túró? Meddig kell még az alapot kutatni?"
Már értem. Fogalmad sincs arról, hogy mi a kutatás. Az alkalmazott és a feltáró (alap-) kutatásról pedig nem is hallottál még. Az alapokról még keveset tud a tudomány, ezért áldoznak a világban iszonyú pénzeket arra, hogy megértsük a minket körülvevő világ működését. Másképp nem tudunk előrelépni. Enélkül nem lenne Paks vagy teflon, gyógyszerek vagy űrkutatás, elektromos járművek vagy mikrohullámú sütő. :o)))

"Nem kutatták már ki elegen? "
Persze, hogy nem. :o)))))))))))))))

"Amerikában szakadt farmergatyás gyerekek ütik össze a csilliárdos cégeket a szülők garázsában és zsebpénzéből Akamédia nélkül. "
Ez is egy út. De miért kell ezt vagy egy szójafarmot szembeállítani az Akadémiával? Nyilván te sem tudod, mert nem lenne értelme.

"Nálunk milliárdokból születnek az újabb és újabb "alapkutatások" olyan senkit sem érdeklő szarságokról, hogy halmozottan hátrányosak a romák meg szar az élete az alsó decilisnek."
Ezek miért szarságok, szerinted? És milyen milliárdokról is beszélsz???

Willkommenskultur 2019.03.11. 13:38:42

@Attilajukkaja: "Mert Magyarország pénze az Orbán pénze, nem a népé. Arra kell költeni, amit Orbán éppen megálmodik."

Pontosan. S a nep szereti erte.

2019.03.11. 13:42:32

Arról, amibe ez az egész kóceráj kerül. mert ott egy nagy rakás kutatóintézet egy még nagyobb rakás kutatóval, és még mindig nem vagyunk Svájc, pedig ennyi pénzből meg nagy koponyából már rég összeüthettünk volna egy Sanofi-Aventist, ahelyett, hogy lejárt szabadalmú bogyókat gyárt a Richter meg összereszelő rücskölde a fél ország (a másik meg közmunkás).

Willkommenskultur 2019.03.11. 13:54:26

@akakukk: Persze persze, elhuzott

IMF 2017

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

csehorszag 35200
lengyelorszag 29200
magyarorszag 28900
gorogorszag 27800
.
.
.
romania 24500

Willkommenskultur 2019.03.11. 14:06:42

@akakukk: Ja, pps-ben van a belinkelt IMF lista.

De ott van a Vilagbank 2017es listaja, ha IMF nem jo.

csehorszag 36900
lengyelorszag 29200
magyarorszag 28300
gorogorszag 27800
romania 25800

Vagy a CIA 2017es listaja:

csehorszag 35200
lengyelorszag 29300
magyarorszag 28900
gorogorszag 27800
romania 24000

Willkommenskultur 2019.03.11. 14:07:23

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Attilajukkaja 2019.03.11. 14:11:05

@Willkommenskultur:
"S a nep szereti erte."
Igen, a nép kisebbik része.

Willkommenskultur 2019.03.11. 14:19:52

@Attilajukkaja: "Igen, a nép kisebbik része."

A szavazok legnagyobb resze az osszes regnalo europai kormanyfo kozul.

Pop40 2019.03.11. 14:23:47

Nincs időm a hazaáruló fideszes szarkupacok minden hazudozására reagálni, de ez a kettő kihagyhatatlan:

@Willkommenskultur:
"Orban penzen ne fuggetlenkedjenek."

Hülye komcsi, a lótolvaj cigányodnak 700.000 forint van a nevén. Minden egyéb a magyar adófizetőktől ellopott pénz.
Még akkor is, ha a magadfajta tolvaj majomnak ugyanaz a két kategória. Nem csoda, hogy egy lótolvaj cigány az istened.

@nemecsekerno_007:

"Farkas meg még egyszer se jött."

Ez szintén egy best of-komment egy vak, süket, szellemi fogyatékos hülyétől.

Hát persze, ostoba bolsi, farkas az nem jött. A tolvaj cigány törpédet épp most fogja kibaszni a saját pártcsaládja, Mo minden létező listán zuhan lefele, egyedül az eus pénzből meg a német autógyárakból éldegélő gazdaság tartja még magát (az első recesszióig / az ellopható eus lóvé elapadásáig.)
Közben a vajdád mindent tönkrebasz, amihez hozzáfér, eü, oktatás romokban, a 30 IQ fölötti réteg hosszú tömött sorokban húz el külföldre, az ország meg kb egyetlen listán van élvonalban, a gondosan eldugott korrupcióson.
De a magadfajta faszfejnek semmi gondja, "farkas, az nem jött".

Igazából csak egyetlen kérdés marad, mi lenne az, amit még egy ilyen hozzád hasonló, szemellenzős, retardált hülye " farkasnak" nevez?

Attilajukkaja 2019.03.11. 14:25:17

@Willkommenskultur:
"A szavazok legnagyobb resze az osszes regnalo europai kormanyfo kozul."
A regnáló európai kormányfő nem a magyar nép. Ez a homályosításod most nem jött be! Főleg, mert ők még soha nem szavazhattak se Orbánra, se Orbán ellen. :o)))))))))))))

Willkommenskultur 2019.03.11. 14:25:38

@Pop40: Orban gondoskodik rolla, hogy a magyarok penze, ne jusson ebek harmincadjara.

Ebben a vakonirtasban az MTA csak az elso lepes.

Willkommenskultur 2019.03.11. 14:26:52

@Attilajukkaja: Dehogynem, ahogy 2022ben is Orbant valasztja majd a nep. Ez egyedulallo siker egesz Europaban.

Pop40 2019.03.11. 14:29:01

@Willkommenskultur:

Persze, persze.
Kár, hogy ebből maximum másfél milla, 2 kiló krumplival meg bözsiutalvánnyal megvett cigány, meg vidéki tahó marad, ha a magyarul se tudó ukránokat, meg a választási csalásaitokat levesszük a képletből.
A cigány törpéd jól megtanulta mestere, Putyin elvtárs példaképének, Sztalin elvtársnak a filozófiáját: nem az a lényeg, kik és hogy szavaznak, hanem az, hogy kik számolják a szavazatokat.

Willkommenskultur 2019.03.11. 14:31:10

@Pop40: Hat, eleg sokat elmond a demokratikus oldalrol, hogy nem akar 1,5 milla x 4 kilo krumplit osztani, ha ez ilyen egyszeru...

Akkor, mirol beszelunk? Minek szavazna barki olyanokra akiknek 2 kilo krumplit sem er a demokracia?

Pop40 2019.03.11. 14:32:55

@Willkommenskultur:

Ja, ellopatja a mészáros nevű pénztárcájával. Meg persze fizeti belőle az olyan bérkommentelő kreténeket, mint te is vagy.

Ehhez képest szinte mellékes, hogy tönkrekúrja a magyar tudományt (is.)
Az MTA majdnem 200 évig bírta, túlélt világháborút, Rákosit, csak a csuti gecit nem éli túl.

Valahol persze logikus, hogy amit a legnagyobb magyar létrehozott anno, azt a legkisebb teszi tönkre.

Willkommenskultur 2019.03.11. 14:34:53

@Pop40: Nehez elmagyarazni a valasztoknak, hogy egyre szegenyebbek, amikor egyre gazdagabbak.

Az sem segit hogy a magyarazok mar megmutattak, mit tudnak, tudomanyukat bearazta a piac.

Pop40 2019.03.11. 14:38:37

@Willkommenskultur: Tudom, szokatlan neked, de a sikeres országokban a kormányok az ún "program" nevű csodával szoktak győzni.
Nem azzal, hogy összeterelik az ország hülyéit, aztán adnak nekik 2 kiló krumplit, a hiányzó szavazatokat pedig ruszki gazdáik segítségével elcsalják.

Nyilván nektek marad ez utóbbi, hisz értelmes ember magától sose szavazna rátok.

Pop40 2019.03.11. 14:40:48

@Willkommenskultur:

" Nehez elmagyarazni a valasztoknak, hogy egyre szegenyebbek, amikor egyre gazdagabbak."

Látod, ez szentigaz. Én is egyre gazdagabb vagyok, mióta csak rokonokhoz/haverokhoz járok haza, de dolgozni szigorúan csak külföldön vagyok hajlandó. :D

Willkommenskultur 2019.03.11. 14:41:52

„Egy egyetem elüldözése az országból támadás a felsőoktatás ellen és súlyos csapás az akadémiai szabadságra”, fogalmazott Ignatieff. A helyzet megoldása azonban még most sem lehetetlen. Ha a kormányzat azt akarja, hogy a CEU Budapesten maradjon, akkor a miniszterelnöknek biztosítania kell a CEU-t arról, hogy nem vonják vissza az egyetem működési engedélyét. Amíg ezt nem teszi meg, addig azok a kormányzati állítások, amelyek szerint a CEU Budapesten maradhat, nem felelnek meg a valóságnak, közölte a CEU."

.....:)

Ez az Ignacijev teljesen hulye, jo lippsi. Ugy latszik a Webber-Orban talalkozora elfelejtettek meghivni...:)

Attilajukkaja 2019.03.11. 14:48:55

@Willkommenskultur:
"Dehogynem, ahogy 2022ben is Orbant valasztja majd a nep. Ez egyedulallo siker egesz Europaban."
Miért lenne ez egyedülálló? A diktatúrákban ez a megszokott. Lásd Putyin vagy Erdogan "demokráciáját".

akakukk 2019.03.11. 14:51:24

@Willkommenskultur: Ja, mert PPP-t ir a cimben. Talan innen a diszkrepancia?

Pop40 2019.03.11. 14:55:35

@Willkommenskultur:

Ja, mindenki hülye, aki helyreteszi a vajdád épp aznap aktuális hazudozását. :D

Amúgy nem tudom, lehet, h neked nem szóltak, de weber nem haverkodni jön a vajdádhoz, hanem kb az utolsó utáni esélyét közli vele.
(Más kérdés, hogy w egy hülye, ha egy lótolvaj cigány hazudozásainak még így, 9 átrabolt-pusztított év után bármiféle hitelt ad.)

Pop40 2019.03.11. 14:59:39

@Willkommenskultur:

Valószínűleg olyat "vizionál", amelyben a diktátor szétlopja a haverjaival az országot, minden posztra a haverjait ülteti, mindenkit tönkretesz, aki nem nyalja a maffiája seggét, a médiából országos, hírhamisító propagandát csinál, a választásokat meg jó szokása szerint elcsalja.

Egy magadfajta majomnak ez a legtisztább demokrácia, mindenki másnak meg diktatúra.

Willkommenskultur 2019.03.11. 15:00:16

@Pop40: Igy igaz, Webber utolso eselye az EB elnoki posztra Orban segitsege, szoval . oszze kell kapnia magat, Orbannak ugyanis tokmind1, hogy a Neppartban, vagy azon kivul nyeri a tavaszi EP valasztast.

Willkommenskultur 2019.03.11. 15:01:10

@Pop40: Mindenki masnak?

Szolj az illetekes hivatalban, ha csalast sejtesz, vagy a brusszeli hivatalban.

Attilajukkaja 2019.03.11. 15:03:22

@Willkommenskultur:
"Mifele diktaturat vizionalsz?"
Azokat, amiket Orbán próbál másolni (magától ilyet nem tudott volna kitalálni): főleg Putyinét.

Willkommenskultur 2019.03.11. 15:07:12

@Attilajukkaja: Szolj az illetekes polgar jeno hivatalban, ha csalast sejtesz, vagy a brusszeli hivatalban.

Attilajukkaja 2019.03.11. 15:22:09

@Willkommenskultur:
" Szolj az illetekes polgar jeno hivatalban"
Minek? Ott is csak Orbán ül.

Willkommenskultur 2019.03.11. 15:26:30

@Attilajukkaja: Hat, akkor ugy nez ki marad a diktaturazas a ballib buborekban.

ha ha ha

444.hu/2019/03/11/weber-azert-jon-orbanhoz-hogy-inkabb-elsimitsa-a-vitat-es-ne-legyen-kizaras

ha ha ha

Attilajukkaja 2019.03.11. 15:56:42

@Willkommenskultur:
"marad a diktaturazas a ballib buborekban."
Ha majd Orbán abbahagyja Putyin majmolását, akkor a diktatúrázás is megszűnhet. Neked itt egy új Szovjetúnió az álmod, de a legtöbb magyarnak nagyon nem az!

Willkommenskultur 2019.03.11. 15:58:39

@Attilajukkaja: "Ha majd Orbán abbahagyja Putyin majmolását, akkor a diktatúrázás is megszűnhet. "

Szerinted, erdekel valaki az agyonvert ballibak sivalkodasa?

Attilajukkaja 2019.03.11. 16:08:27

@Willkommenskultur:
Milyen agyonvert ballibekről beszélsz? Ja, akik ellenében Orbán választási csalásokkal szerzett újabb "2/3"-ot? :o)))))
De azt ugye nem vitatod, hogy Orbán mindenben Putyint próbálja majmolni?

John Brennan 2019.03.11. 16:58:36

@Pop40:
bárcsak igazad lenne és Obán tönkretenné a baloldali nemzetellenes férgeket, akik közé tartozol!

nemecsekerno_007 2019.03.11. 17:15:16

@Pop40: Össze-vissza beszéltek hülyeségeket és szerettek szenvedni mint Jézus.

Nem is értem miért csodálkoztok a folyamatos kudarcokon amikor ilyen negatívak vagytok....

Persze, nyílván Orbán a sátán maga...

Willkommenskultur 2019.03.11. 17:29:00

@Attilajukkaja: A valasztasi csalasokat a polgar jeno hivatalban kell jelezni, vagy ha nincs ilyen akkor a brusszeli hivatalban.

A tobbi eszrevetel a tokonlotten doglodo, sivalkodo lippsik belugye.

engedélyes pinaellenőr 2019.03.11. 19:31:40

@Pop40: "Ja, ellopatja a mészáros nevű pénztárcájával. 2

Ezt mire alapozod?

engedélyes pinaellenőr 2019.03.11. 19:34:28

@Attilajukkaja: Ti mondjátok állandóan, hogy szar az oktatás, akkor ebből eleve következik nem? Tessék már elfogadni, hogy nem ilyen kis picsa országokban történnek a nagy felfedezések. A sok ingyenélő viszont remekül elvan a "tudományban". Mindenki tudja, hogy mi zajlik az akadémián. Kevés a fizu, de nem nagyon kell csinálni semmit. Egy elfekvő..

Willkommenskultur 2019.03.11. 19:48:49

@Attilajukkaja: akkor marad a brusszeli demokracia hivatal

Willkommenskultur 2019.03.11. 19:57:30

@engedélyes pinaellenőr: "Mindenki tudja, hogy mi zajlik az akadémián. Kevés a fizu, de nem nagyon kell csinálni semmit. Egy elfekvő.."

Ebbol minden stimmel a tarsadalomtudomanyi intezetre, kiveve a keves fizu (bar ez relativ). A nulla gyakorlattal ott dolgozok kb. atlagfizetesert nem csinalnak semmit, egy intezeti vezeto (nem az intezet vezetoje) 800 korul keresett 10 eve. Meg persze kocsi, es az intezet egy palota az Andrassy uton...:) Cserebe szinte mindenkinek van masik munkaja, mert az akademia tarsadalmi intezetebe a technikai szemelyzeten kivul legfeljebb mitingelni jarnak be a "dolgozok", hetente ketszer. Es nehez is bekerulni, mert kihalasos alapon mukodik, nyilvan kurvajo ez mindenkinek, kiveve annak aki fizeti.

Attilajukkaja 2019.03.11. 20:09:40

@Willkommenskultur:
"akkor marad a brusszeli demokracia hivatal"
Erre nem bíznám magam, mert a helyi dolgokat helyben kell megoldani, nem Brüsszelben vagy Moszkvában.

@engedélyes pinaellenőr:
"Ti mondjátok állandóan, hogy szar az oktatás, akkor ebből eleve következik nem?"
N E M !!!!

"Tessék már elfogadni, hogy nem ilyen kis picsa országokban történnek a nagy felfedezések."
És mégis miért nem? Azért mert neked kisebbségi komplexusod van, attól még nagyon sok magyar vesz részt fontos kutatásokban világszerte. És itthon is.
Tessék már elfogadni, hogy a kutatás is egy globalizált műfaj, ahogy minden más. Miért akarjátok ebből kivonni a magyar kutatókat? Miért élvezkedtek azon, hogy még valamit tönkretehettek, ami világszínvonalú Magyarországon?

"A sok ingyenélő viszont remekül elvan a "tudományban"."
A sok ingyenélőt ne a kutatók között keresd!

" Mindenki tudja, hogy mi zajlik az akadémián. Kevés a fizu, de nem nagyon kell csinálni semmit. Egy elfekvő.."
Ez a Fidesz propaganda! Gratulálok hozzá, nertárs! Neked fogalmad sincs arról, hogy mi zajlik az MTA intézetekben. Csak nyomod a lejárató propagandát. Szörnyű!!!!!!

Attilajukkaja 2019.03.11. 20:21:56

@az EU pénzek zsákolója:
"ha választhatok, MTA marad, a cziggány gazdád megy."
Akkor így is szavazz!!!!

John Brennan 2019.03.11. 20:24:46

@Attilajukkaja: ""Tessék már elfogadni, hogy nem ilyen kis picsa országokban történnek a nagy felfedezések."
És mégis miért nem?"
Így épül fel a tudomány, hierarchizált. Nemcsak Magyarországnak, de mondjuk Spanyolországnak, Franciaországnak, Olaszországnak sincsenek esélyei. Csak a nagy angol nyelvű központoknak van esélyük, ahol nagy a költségvetés, a tudományhatalmi eszközöket (főleg a publikációs csatornákat) birtokolják és sok kutató hivatkozik egymásra körbe-körbe.

6.Lenin 2019.03.11. 20:24:55

@az EU pénzek zsákolója:

Ez valamiért nem nagyon akar összejönni. Valahol, valami nem megy.
Nem vagytok véletlenül hülyék az ilyesmihez?

Pista Sagemono 2019.03.11. 21:05:29

Egyértelmű az MTA kivégzése. No nem "azért" mert más vélemény nem lehet. Pénz!!!!

No ez az alapvető motiváció. Nem az alapkutatás profitmentessége vagy akár a cigánygyerek hátránya az Angol arisztoráciában. Pénz.
Ha a kormány akar valamit akkor azt kiemelten támogassa extra pénzekkel és pályázatokkal.
Hja vazze a csillagászok találtak még egy kisbolygót, de nem vehet rajta telket mészaros lölő akkó minek.
Ha megfejtik, hogy mit evett a kőfejtőben az iparos a Kheopsz piramis építése közben?? az nem használható a magyar gasztronómiában?
Az viszont érdekelne, hogy egy Willkommenskultur agya szerint, hogy lehet Orbán pénze a nemzeti költségvetés , amit saját szájíze szerint költhet el. Miért nem lehet egy baloldalinak értelmes gondolata? Igen ezt is meg kellene fejteni, és az ország máris jobb irányba fordulhatna.Van régi barátom ebbe a sárga táborban és nem tudom velük elnyomó érveléseik ellenére tisztázni, hogy akkor a gyerekek miért külföldön dolgoznak, és viszik őket nyaralni, mert a nyugdíjból még a kiutazásra sem telik.
A lényeg:
a kormány elvette a tudomány függetlenségét,
rátette a kezét a tudományos forrásokra .
A következő ciklusban az EU ezt preferálja .
Még a végén habonyárpi is akadémikus lesz. vagy a rezsiszilárd. Kósa már készül doktorálni kommunikációs inzultusok témakőrben.
Sikerült eddig eljutnunk. Mária elhagyta az országát, Széchenyi meg forog a sírjában.

Willkommenskultur 2019.03.12. 00:42:27

@Attilajukkaja: "Erre nem bíznám magam, mert a helyi dolgokat helyben kell megoldani, nem Brüsszelben vagy Moszkvában."

Kunhalmi meg Bangone is helyben oldotta meg a problemat.

Willkommenskultur 2019.03.12. 00:47:13

@Pista Sagemono: "Miért nem lehet egy baloldalinak értelmes gondolata? Igen ezt is meg kellene fejteni, és az ország máris jobb irányba fordulhatna"

Ennel jobb iranyba? Ezt hogy erted? A lippsivalkodas-mero alapjan az iranyunk tokeletes, es Orban mindig azt koveti. Eddig bevalt.

engedélyes pinaellenőr 2019.03.12. 09:54:18

@az EU pénzek zsákolója: @MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: @Attilajukkaja:

Rasszisták koalíciója. Junker gazdátok, vagy Sarghentini asszony mit szólna ahhoz, hogy CIGÁNYOZTOK?

2019.03.12. 10:09:13

Nem vagyok Orbán-fan, de már épp ideje volt szétrúgni a tyúkólat. Mostantól nem lesz az, hogy kávézgatunk, utazgatunk, lényegtelen hülyeségeket publikálgatunk könyvtár-büfé témakörben ("kutatás szabadsága", lol). Teljesen érthető, hogy a kormány látni szeretne valamit a pénzéért. Palkovics oda irányítja a pénzeket, ami effektív hasznot hajt. Jöjjön a magyar Apple, Microsoft, Google, Audi, mittudomén. Nem arról van szó, hogy Lölőnek kell a vagyon, fenét. MASZAT és társai oké, a filozofikus bullshitelésnek viszont vége lesz, ill. csak annyi lesz, amennyi feltétlenül kell, és nem kell 5000 kutató sem, ennyi erővel már rég Szingapúr szintjén kellene lennünk.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.03.12. 15:38:39

@engedélyes pinaellenőr: "Junker gazdátok, vagy Sarghentini asszony"

Junker már kinek a gazdája lenne? Az dokumentált, hogy téged Kubatov küld ide minden nap trollkodni, nem hiszem, hogy Junker bármi hasonlót csinálna. A szergentini meg hogy jön ide, azt magad se tudod, fideSSfasszopó. :))

"mit szólna ahhoz, hogy CIGÁNYOZTOK?"

Én nem cigányozok, ezt az élvezetet meghagyom a hazaáruló bolsevik fideSSfasszpóknak. Egyébként vicces, hogy ti rasszista férgek milyen érzékenyek vagytok, ha a vajdátok szóbakerül. :))

Attilajukkaja 2019.03.12. 17:38:14

@John Brennan:
"Így épül fel a tudomány, hierarchizált."
Na és?

"Nemcsak Magyarországnak, de mondjuk Spanyolországnak, Franciaországnak, Olaszországnak sincsenek esélyei."
Ekkora butaságot már régen nem hallottam. :o)))))))))))))
Hallottál már valaha a francia CNRS-ről? Nyilván nem.
És a globalizációról? Nyilván arról sem. Mert ha hallottál volna, akkor tudnád, hogy nem magyar vagy spanyol kutatók dolgozgatnak a saját kis zárt laborjaikban, hanem az egész kutatás ma már egy nemzetközi hálózatként, együttműködésben működik. Már hosszú évek óta. Ebből a hálózatból kizárni a magyar kutatókat egy eszement gondolat.

"csak a nagy angol nyelvű központoknak van esélyük, ahol nagy a költségvetés, a tudományhatalmi eszközöket (főleg a publikációs csatornákat) birtokolják és sok kutató hivatkozik egymásra körbe-körbe."
Atya-gatya! A föld meg lapos, ... tudjuk. :o))))))))))))))))))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.03.12. 18:28:17

@az EU pénzek zsákolója: "a csuti orsós nem cziggány??? minden vonása megvan..."

Hazudsz. Hitler árja volt, a Geci meg ősmagyar. Mindenki látja rajtuk, akinek van szeme. :))

DFK 2019.03.12. 18:38:31

@Kispangit: mondjuk speciel a Richter az elmúlt évtizedben dobta össze azt az originális gyóhyszert, ami FDA törzskönyvet is kapott. Ilyet a régióban más nem csinált egy ideje. Keress rá arra, hogy cariprazine.

John Brennan 2019.03.12. 20:33:15

@Attilajukkaja:
Maradjunk annyiban, hogy sokkal nagyobb rálátásom van a tudomány intézményrendszerére, működésére, mint neked. Te egy szűk szeletét látod, a kísérleti természettudomány egy kis részét.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.03.13. 04:52:34

@John Brennan: "Sokkal nagyobb rálátásom van a tudomány intézményrendszerére, működésére"

Te és a tudomány. :)) A gazdád segglyukára van neked rálátásod, fideSSfasszopó.

Az összeesküvés elméleteddel elmehetsz a fenébe, a modern tudomány nemzetközi, @Attilajukkaja: -nak van igaza.

engedélyes pinaellenőr 2019.03.13. 09:23:01

@az EU pénzek zsákolója: Aki cigányozik, mint te az ne reklamáljon a migránsozás miatt! Ismered a mondást: "bagoly mondja verébnek"..Ha így folytatod, Soros apád beutal Heller nénihez a Spinozába egy kis érzékenyítésre..:))

engedélyes pinaellenőr 2019.03.15. 13:03:14

@az EU pénzek zsákolója: CIGÁNYOZOL ,tehát rasszista vagy. A minimum, hogy Heller néni egy érzékenyítő kúpot tol a valagadba ezért a vétségért, aztán jól elfenekel..:)))
süti beállítások módosítása