B1 blogcsalád



Orbán a jelek szerint még nem döntötte el, mitévő legyen a néppárti ultimátum ügyében

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. március 07. - Szelestey

• A német uniópártok szeretnék elsimítani a Fidesz körüli botrányt, de Orbán eddigi nagy barátja, a CSU immár kész arra, hogy elengedje a politikus kezét 

• Ha kizárják is a Néppártból, súlyos zavaró tényezőként Orbán Viktor továbbra is jelen lesz az európai politikában

• A rossz rendőr, Kovács Zoltán bemutat az EPP-nek, a jó rendőr, Gulyás Gergely a kompromisszum lehetőségét hangoztatja

                                                       Nemzetközi sajtószemle, 2019. március 7.

 

Yahoo/Reuters

yah.png

Manfred Weber sajnálattal tapasztalja, hogy nem éppen bátorítóak az Orbán Viktortól érkező jelek a magyar politikusnak küldött ultimátum után. Mint mondta, a Néppárt ugyan többször is megpróbálta, hogy hidat építsen a Fideszhez, de ezt a magyar fél nem viszonozta, semmiféle erőfeszítést nem tett ez irányban. Sőt, egy illetékes azt közölte Budapesten, hogy nem fogadják el a feltételeket. A pártcsalád frakcióvezetője azonban kijelentette: senkinek sem engedik meg, hogy lerombolja a közös értékeket, illetve meggyőződést. Itt nem a küldöttek számáról, hanem az elvekről van szó.

https://news.yahoo.com/signals-hungary-pm-not-encouraging-says-european-conservative-143545098.html;_ylt=AwrC0CbNaIBcV18AOlzQtDMD;_ylu=X3oDMTByMHZ0NG9yBGNvbG8DYmYxBHBvcwM3BHZ0aWQDBHNlYwNzcg--

Reuters

reuters.jpg

Kovács Zoltán ugyan elutasítóan reagált Weber felszólítására, Gulyás Gergely azonban a lehetséges kompromisszumra utalt a hírügynökségnek nyilatkozva. Egészen pontosan azt mondta, hogy tárgyalnak a frakciófőnökkel, illetve a Néppárt más vezetőivel. Ezért bízik abban, hogy az EPP ereje teljében és egységesen vághat neki a választásnak, azaz soraiban a Fidesszel, amely a legutóbbi három hazai parlamenti választás alapján szerinte a legerősebb tagpárt. Hozzátette, hogy itt most olyan megoldást kell találni, amely megfelel a kizárást felvető csoportoknak is. A tudósítás szerint azt lehet elképzelni, hogy leszedik a plakátokat és a kormánypárt valamilyen enyhe formában kinyilvánítja sajnálkozását.

https://www.reuters.com/article/us-hungary-eu-epp-fidesz/hungary-defies-demands-for-apology-over-anti-eu-rhetoric-idUSKCN1QN103

FT

financial_times.jpg

Az újság azt latolgatja, mit lehet tenni egy olyan problémával, mint Orbán, aki tehertétellé vált a Bizottság elnökségére pályázó Weber számára, miután a magyar kormányfő nekirontott bírálóinak. Olyannyira, hogy emiatt inog a magyarok helye a Néppártban és ez döntő kérdéssé vált a bajor politikus számára, aki persze sokkal inkább szeretne foglalkozni a saját kampányával. De hát az EPP-vezető hendikeppel indul a magyar miniszterelnök miatt. A bili a plakáthadjárat és amiatt borult ki, hogy Orbán hasznos idiótáknak minősítette azokat, akik kifogásolták viselt dolgait saját pártcsaládján belül.

A Fidesz a kizárás szélén áll, de nem valószínű, hogy megteszi, amire Weber felszólította. A CEU már Bécs felé tart és a magyar félnek még befolyásos barátai vannak a Néppártban. Elegáns megoldás volna a felfüggesztés. Ily módon Weber menthetné az arcát, mivel megbékítheti az Orbán-ellenes hangokat és a miniszterelnök nem állíthatná be magát mártírnak. Bennfentesek szerint a CDU-CSU a felfüggesztésre felé hajlik, márpedig az döntő lehet. De az azért sokatmondó, hogy Weber minden tagállamot felkeres mostani kortes körútja során, csak Magyarországot nem.

https://www.ft.com/content/63f52e94-3fc3-11e9-b896-fe36ec32aece

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A hírügynökség csaknem biztosra veszi, hogy eredménytelen marad a Néppárt frakcióvezetőjének ultimátuma, és ez várhatóan csak még inkább kiélezi a viszonyt a politikai fő áramlat és a nacionalisták között az európai választások előtt. Már csak abból is erre következtet az elemzés, hogy a Magyar Nemzet címlapon megjelent írása szerint lehetetlen teljesíteni Weber három követelését. Utóbbiak közül különösen kemény dió, hogy Budapesten maradhasson a CEU amerikai diplomát nyújtó képzése, miután a Fidesz tavalyi választási kampánya valósággal kipécézte Sorost. Lánczi Tamás a Századvégtől kifejtette, hogy az EPP kikötéseinek nem lehet megfelelni, eleve úgy találták ki azokat.

A tét nagy Orbán számára és erősödik a rá nehezedő nyomás, hiszen felvetődött, hogy az EU csökkentse a támogatást a jogállamot átlépő tagok esetében. Épp ezért a Nomura londoni irodájának egyik szakértője azt mondja, hogy a mostani vita döntő pillanatban robbant ki, hiszen ha Magyarország elveszti az EP legnagyobb pártcsaládjának támogatását, akkor meggyengülnek a pozíciói a költségvetési tárgyalásokon.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-06/orban-on-path-to-ouster-from-eu-party-after-impossible-demands

NZZ

neue_zurcher.jpg

Fogy a levegő Orbán körül a Néppártban, amely nem csupán a legnagyobb politikai erő Európában, hanem azon túlmenően a hatalom megőrzésének mestere. Ám a pártstratégáknak ezúttal mégsem sikerült nyugvópontra juttatniuk a magyar kormányfő körüli viszályt. Az embernek mégis olyan benyomása van Weber felhívása kapcsán, hogy itt a kereszténydemokraták belső érzékenységéről van szó. Hiszen éveket át eltűrték a magyarországi túlkapásokat a hatalom megosztása, a sajtószabadság és a civil társadalom ügyében, és csak akkor szakadt el a cérna, amikor Junckerrel az EPP hatalmasai kerültek célkeresztbe. Emellett a frakcióvezető idáig inkább igyekezett meggátolni a szakítást, nem beszélve arról, hogy jól jönnének a fideszes voksok, amikor a Bizottság következő elnökét kell majd megválasztani.

De Orbán EU-ellenes irányvonala miatt egyre inkább Weber szavahihetősége kerül veszélybe. Látszik továbbá, ahogy aligha lehet kivédeni a Néppárton belüli törést, hiszen vannak olyan tagpártok, amelyek készek kilépni, ha a Fidesz marad. Viszont ha megtörténik a kizárás, akkor szlovén, szlovák, illetve román pártok vehetik a kalapjukat. Úgy hogy, ahogy hallani, a kereszténydemokraták most azon meditálnak, hogy a jobb, vagy a balkarjukat vágják-e le? A kimenetet illetően jelzés értékű lesz, hová állnak a német uniópártok. De március 20-ig még sok minden történhet. Csak az alámerülni és kibekkelni opciója nem lehetséges. Ellenben nagyon is elképzelhető a Fidesz tagságának felfüggesztése, és hogy konkrét lépéseket sürgetnek Orbántól a tagságért cserében. De az sem kizárt, hogy a kormányfő szándékosan még inkább kiélezi a vitát, mert úgy tűnik, hogy a saját kihajítására játszik.

https://www.nzz.ch/international/viktor-orbans-fidesz-partei-zunehmend-unbeliebt-bei-evp-ld.1465146

Die Welt

die_welt.jpg

1. A konzervatív lap úgy érzékelte, hogy láthatatlan vendégként Orbán Viktor végig jelen volt a CSU farsangot lezáró politikai gyűlésein, mivel a vita megterheli a párt újra megtalált lelkesedését Európa iránt. A népség-katonaság úgy gondolja, hogy a magyar vezető túlfeszítette a húrt, ezért az ügynek nincs jó megoldása. A felszólalók közül senki sem említette nevét, de árnyéka nagyon is ott lebegett a helyszín fölött. Ennek megfelelő volt a nemzetközi sajtó érdeklődése a rendezvények iránt. Orbán már évek óta provokálja a Néppártot. De az óriásplakátokkal a CSU és a CDU szerint is túlfeszítette a húrt. A két párt egyeztetett, nehogy a magyar politikus ezúttal éket tudjon verni közéjük.

A bajor pártot szoros szálak fűzik a Fideszhez, ennek megfelelően eredetileg arról volt szó, hogy Orbán tűzszünetet tart, ám azt megszegte a Die Welt-nek adott vasárnapi interjúval, benne azzal, hogy folytatni kívánja a kampányt, csak éppen Timmermans ellen. Azóta csak ez a téma, ám senki nem gondolja, hogy Weber felhívására a magyar kormányfő bocsánatot kérne. De igazából ennél sokkal többről van szó és ezt a CSU-politikus értésre is adta felszólalásában, amikor nem hagyott kétséget afelől, hogy ő akarja meghatározni az EPP és az unió politikáját. Mint mondta, harcolni kell azok ellen, akik szét akarják rombolni Európát.  Az pedig egyértelmű üzenet volt Budapestre is, hogy a politikát középről kell alakítani. Hiszen Orbán maga felé, azaz jobbra igyekszik húzni a Néppártot.

Söder pártelnök ugyanott azt hangsúlyozta, hogy nem hajlandó Európát nacionalistáknak, populistáknak, és szélsőségeseknek átengedni, és megéljenezték. A bázis meglepően jól értesült és a pártvezetés mellé áll a magyarokkal kialakult konfliktusban. Merthogy a plakátkampány nem járja, és így nem lehet bánni a szövetségesekkel. Az elnökség azon van, hogy fenntartsa a párbeszédet Orbánnal. Mert attól fél, hogy elveszti azt a politikust, aki a térség szószólója, ezzel együtt látnivaló, hogy a bajor párt kész ejteni eddigi jó barátját.

https://www.welt.de/politik/deutschland/article189869521/Politischer-Aschermittwoch-Viktor-Orban-der-unsichtbare-Gast-der-CSU.html?wtrid=onsite.onsitesearch

2. Németországban a bajor keresztény szociálisok gondosan kihagyták a felszólalásokból az Európai Néppárton belüli viszályt, annál inkább szóba hozták viszont azt a vetélytársak. Abban viszont – az AfD-t leszámítva teljes az egyetértés, hogy erős EU-ra van szükség. Mindenesetre a szociáldemokrata igazságügyi miniszter azzal vádolta a CSU-t, hogy az csődöt mondott a Fidesz ügyében. Barley kiemelte: aki ilyen sokáig udvarolt Orbánnak, sorra hívta meg különféle pártrendezvényekre, az nem akar működő uniót. Ezzel szemben az AfD vezére azt közölte, hogy vörös szőnyeget gördítene a magyar miniszterelnök lábai elé. Ezek után a szabaddemokraták képviselője rámutatott, hogy Európa túl fontos, ezért nem lehet átengedni a populistáknak.

https://www.welt.de/regionales/bayern/article189854749/Europa-beim-Aschermittwoch-im-Fokus-der-kleineren-Parteien.html?wtrid=onsite.onsitesearch

Frankfurter Rundschau

frankfurter.jpg

A vezércikk rámutat, hogy Orbán Viktor az egyik vörös vonalat lépte át a másik után az elmúlt években, de végre az uniópártok fellépnek ellene. Ha nem tér jobb belátásra, akkor pártjának el kell hagynia az EPP-frakciót. Sokáig tartott, ám úgy tűnik, Weber elszánta magát, hogy rendet tesz a saját háza táján. Itt volt az ideje, mert a kereszténydemokraták túlságosan hosszú ideig tartották magukat a Strauss-féle stratégiához, mármint hogy tőlük balra már csak a fal van. Ez a fajta politika a Néppárt esetében látványosan megbukott.  A CSU választási megfontolásokból tette a szépet Orbánnak, a CDU pedig úgy tett, mintha rá nem tartozna a dolog.

A cél túl sokáig szentesítette az eszközt, noha egy olyan kormányfőről volt szó, aki az EU-n belül példátlan módon, mélyen megveti az Európa-tervet, de közben készséggel felveszi a Brüsszelből érkező pénzt és a két dolog között nem lát semmiféle ellentmondást. Orbán közben azt csinálta, amit ilyenkor a populisták szoktak: nem engedett, hanem tovább provokált. Egyik összeesküvés elmélet jött a másik után. A magyar sajtó fojtófogásba került. Hogy Soros lett a nemzet fő ellensége, az az antiszemita közhelyek miatt különösen riasztóan  és aljasul hatott. De immár elég abból, hogy a magyar vezető kikezdte a jogállamot, illiberális demokráciát épít, a völkisch világkép alapján. Ezt immár Weber is belátja és a két keresztény párt sem hallgat tovább.

Az első budapesti reakciók arra engednek következtetni, hogy Orbán inkább kidobatja magát. Akkor pedig mártírként jelenhet meg, ám az nem nagyon valószínű, hogy össze tudnak fogni Strasbourgban az Európa-ellenes erők, ahhoz túl nagyok köztük az ellentétek. Lehet, hogy Weber álmai szertefoszlanak, mert hiányoznak majd neki a Fidesz voksai, amikor a Bizottság új elnökének személyéről kell szavazni. Ezt a kockázatot azonban vállalnia kell, hacsak az EPP nem akarja gyorsan elveszteni a szavahihetőségét.

https://www.fr.de/meinung/lieber-spaet-nicht-11829454.html

Die Presse

die_presse.jpg

Orbán Viktor hajthatatlan és számol azzal, hogy töréspontig jut viszonya a Néppárttal. Nem kíván engedni az „európai elit” nyomásának és kitart amellett, hogy összeesküvés zajlik az EU migrációs politikájában. És hogy a Weber által kiadott ultimátum csakis a baloldal malmára hajtja a vizet. A Juncker elleni kampányban pedig nincsen semmi kivetnivaló, mert nem ő a bírálat tárgya, hanem migránsbarát politikája. A Magyar Nemzet kommentárja ugyanakkor szinte figyelmeztetésként hangoztatta: Weber csak ne vegye annyira biztosnak a bizottsági elnökjelöltséget. Szóval, mintha Orbán számot vetne a szakítással. Egy hete Gulyás Gergely Bécsben arról igyekezett meggyőzni az Osztrák Néppártot, hogy az ne forduljon a Fidesz ellen. Az FPÖ-vel arról tárgyalt, hogy melyik pártcsalád jöhet szóba, ha a magyar kormánypártnak távoznia kell az EPP-ből. Csak éppen ha átlépne oda, Orbán feladná  politikai identitása egy részét, hiszen idáig Kohl szellemi örökösének nevezte magát.

https://diepresse.com/home/ausland/eu/5591071/Orban-kalkuliert-Bruch-mit-EVP-ein?from=suche.intern.portal

Der Standard

der_standard.jpg

1. A megosztottságtól fél az Európai Néppárt, ezért a vezetése igyekszik megakadályozni, hogy a Fideszt eltávolítsák a pártcsaládból még a választás előtt, de egyelőre nem csillapodik a politikus körüli felháborodás. Mindenesetre a jogállamot ért támadások és a Soros elleni antiszemita hadjárat miatt Magyarország fokozott megfigyelés alatt áll. A jelentés még nincs készen, de a tét az, hogy megválnak-e a magyar párttól, vagy megelégednek a szidással, amit persze Orbán rendszeresen visszaver. Ám új helyzetet jelent, hogy tucatnyi tagpárt kezdeményezte a kizárást. A lap úgy tudja, Daul elnök próbálja elkerülni a botrányt, mivel a konzervatívok veszteségekre számíthatnak a választásokon. És a Fidesz nélkül romba dőlhetnek Weber bizottsági elnöki tervei. A kompromisszumos megoldás a felfüggesztés lehet.

https://derstandard.at/2000099009888/EVP-fuerchtet-Parteienspaltung-durch-Orban

2. A kommentár nem tarja jó ötletnek a Fidesz kizárását, mert a lépés csak a jobboldalt erősítené. Orbán persze gusztustalan, cinikus, gátlástalan, erkölcstelen, újra meg újra bizonyítja, hogy neki a hatalom kell. Ha azt nézzük, mit mondanak róla az európai ellenfelek, az a benyomás támad, hogy ő a gonosz, mintha az EU-ben minden csakis körülötte forogna. Ezért logikusnak látszik, hogy a Néppárt megszabaduljon tőle. Csak éppen ily módon nem oldódnak meg a dilemma, sőt csak még inkább kiéleződne a vita, hiszen jön az EP-választás.

 A politikus nem tűnne el a színről. Viszont a jobboldalnak, illetve a szélsőjobbnak lenne egy mártírja és azt mondhatnák, hogy mindenki szemben áll velünk. Az pedig megerősítené helyzetüket.  Ellenben az EPP meggyengülne. Arról nem beszélve, hogy a fideszes képviselők nagyon rendesen az Európa-barát körökkel együtt szavaznak Strasbourgban, bármilyen elviselhetetlen tud is lenni Orbán. Szóval van abban logika, hogy benntartsák a pártot és így nyesegessék annak politikáját. Nem szabad a jövő jobbos frakcióinak a szekerét tolni.

https://derstandard.at/2000099012912/Pro-und-Kontra-Rauswurf-von-Fidesz-aus-der-EVP

Le Figaro

le_figaro_1.jpg

Szorul a hurok Orbán Viktor nyaka körül, miután még soha nem volt ennyire bizonytalan a jövője a Néppárton belül. Ha nem visszakozik, veszedelmesen közel kerül a kizáráshoz, illetve a felfüggesztéshez, utóbbi egy EPP-illetékes szerint lehetővé tenni a status quo fenntartását a választás előtt. A kocka még nincs elvetve, várhatóan csak március 20-án dől el a hogyan tovább. Mindenesetre az elutasító budapesti megnyilatkozás még inkább fokozta a feszültséget.

Hogy merre halad tovább az ügy, az elsősorban Daul és Merkel kezében van, de nem csupán a konzervatívokat érinti. Sőt, a többiek, a szocdemek és liberálisok számára még félelmetesek is lehetnek a fejlemények. A többi pártcsalád már régóta sürgeti, hogy a kereszténydemokraták végre tegyenek rendet a saját soraikban. Viszont ha Orbánnak mennie kell, akkor fokozottan előtérbe kerül a többi fekete bárány ügye a rivális pártcsaládokban. Így a szocialistáknál Románia, Málta, de még Szlovákia is.  A liberálisoknak Babis miatt főhet a fejük. Az EPP-nek érdeke volna felhánytorgatni ezeket a kérdéseket, ám ez nagyon is veszélyes lehet, hiszen most különösen nagy szükség volna az egységre az unióban. Egy francia szakértő úgy foglalja össze a helyzetet, hogy Orbán mindenki számára probléma lesz Strasbourgban.

http://www.lefigaro.fr/international/2019/03/06/01003-20190306ARTFIG00301-exclusion-d-orban-du-ppe-le-scenario-qui-effraie-liberaux-et-socialistes-europeens.php

Libération

liberation_1.jpg

Schöpflin György kijelentette, hogy a Fidesz nem kíván távozni a Néppártból, mert a célja az, hogy a migráció-ellenes erők kerekedjenek fölül a kereszténydemokratáknál. Az EP-képviselő megismételte, hogy éppen ez az álláspont váltotta ki a mostani eljárást a párt ellen. Ám az kész a vitára, hogy megvédje véleményét.  Mint mondta, ők euroszkeptikusak, de messze nem ők bírálják a legélesebben az EU-t. Ugyanakkor bízik abban, hogy sikertelen lesz a kizárási kísérlet március 20-án a Politikai Gyűlésben, hiszen a kb. 70 tagpárt közül csupán 12 terjesztette be a javaslatot. Egy csomó nagy szervezet ugyanakkor csendben maradt, illetve a magyarokat támogatja. Ezért Schöpflin inkább arra fogadna, hogy eredménytelen lesz a próbálkozás.

https://www.liberation.fr/auteur/19451-lucie-lespinasse   

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr814674761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paraszthajszal 2019.03.07. 06:39:21

„Orbán a jelek szerint még nem döntötte el, mitévő legyen a néppárti ultimátum ügyében”

A Néppárt nincs abban a helyzetben, hogy megalázó feltételeket támasszon a Fidesznek, nekik legalább annyira szükségük volt a Magyar tagpárt szállította mandátumokra, mint a Fidesznek a Néppártra (vannak más pártcsaládok is az EP-ben).

A Fidesz álláspontja az ügyben világos, mint a Nap:
„Kiemelte: a kormány nem fog engedni a migráció és az európai keresztény értékek védelmének a kérdésében. Szerinte a vita alapvetően a bevándorlás kérdéséről szól, ez osztja meg Európát és ezen belül a Néppártot is.

A politikus egyértelművé tette: nem fogják leállítani a plakátkampányt. Mint mondta: nem gondolja, hogy bocsánatot kellene kérnie bárkinek azért, mert az igazságról beszél.” hirtv.hu/ahirtvhirei/hidveghi-balazs-ki-kell-allnunk-a-sajat-erdekeinkert-es-ertekeinkert-2477883

Ennyi, lippsikéim.

Helga Beauty Salon. 2019.03.07. 07:13:00

• Ha kizárják is a Néppártból, súlyos zavaró tényezőként Orbán Viktor továbbra is jelen lesz az európai politikában....................

Ez most kezd derengeni? Zsenik vagytok! És miben is zavar meg benneteket drága barátaim? Mi is az a nagy dolog? És a harmadik, de legfontosabb drága alapelveket és értékeket hangoztató barátaim! Mi nálatok a demokrácia és az egyenrangúság definíciója, ha azonnal nekiestek annak aki nem úgy ugrál ahogy ti fütyültök? Na persze ez csak egy önmagáért való kérdés volt, mert igazából Soros fütyül itt kéremszépen!

rallus 2019.03.07. 07:22:48

A ballibek most ugyanúgy megszívatták szerencsétlen Webert, mint amikor a mi hazai bolsijaink énekeltették a tutyimutyi Bajnaival az Internacionálét... Mindkettőn azonnal látszott, hogy milyen kemény legény...

Secnir 2019.03.07. 08:01:29

@paraszthajszal:
"A Fidesz álláspontja az ügyben világos, mint a Nap: „Kiemelte: a kormány nem fog engedni "

ez van, amikor finkelstein már nincs, habony meg nem tudja kontrollálni az eseményeket, mert hülye hozzá. finki legalább fenntartotta annak a látszatát, hogy a fidesz, a frakció és a kormány három külön dolog. voltak olyan -mindenki számára vicces- felszólalások, hogy felállt egy tag a fidesz-frakcióból, és felszólította a kormányt, hogy tegye ezt, tegye azt, mert különben.
és persze erre a kormány mit tehetett? megváltoztatta az alaptörvényt, ahogy a képviselő kérte.
de most, amikor weber ultimátumot küld orbánnak a miniszterelnöknek, akkor elvárás, hogy orbán a miniszterelnök válaszoljon. a fidesznek nem üzent, orbánnak üzent.
erre ki reagál? a fidesz kommunikációs igazgatója. nem a kormány sajtósa (az hülye is ehhez,) nem a kormányszóvivő, nem az egy szinttel lejjebb álló frakció szóvivője, hanem a párt komm. ig-ja. előtte már nyilatkozott a CÖF is, aki/ami gyakorlatilag nem is létezik ezen a szinten, nyilatkozott már mindenki, csak akinek kellene, az nem.
és a fidesz kijelentheti, hogy a kormány fog-e engedni vagy sem, azt majd orbán dönti el, nem a fidesz. a fidesz alkalmazottainak nincs szava a tulajjal szemben.

Secnir 2019.03.07. 08:03:11

@paraszthajszal:
"A politikus egyértelművé tette: nem fogják leállítani a plakátkampányt."
ez kimaradt, de erősíti, amit írtam: a plakátkapmányt a kormány fizeti (legalábbis ezt mondták idáig). ha most a fidesz jelenti be, hogy nem állítják le, akkor bezony elszólta magát hidvégi...

chrisred 2019.03.07. 08:12:25

@paraszthajszal: Szerintem sem a Néppártban, sem a Fideszben nincsenek tisztában azzal, hogy mit nyerhetnek, vagy mit veszthetnek egy lehetséges szakítással. Ezért van ez a se veled, se nélküled álláspont.

chrisred 2019.03.07. 08:16:18

@rallus: A különség, hogy Bajnai az ő emberük volt, mig Weber a riválisuk. Tehát az europai baloldal számára nagyon jó taktika volt, hogy Orbánra élezték ki a konzervatívok elleni kampányukat, mert ők sehogy sem jöhetnek ki jól belőle. Vagy a Fidesz mandátumait vesztik el, vagy egy csomó nyugati középosztálybeli szavazót.

paraszthajszal 2019.03.07. 08:31:57

@Secnir: „elvárás, hogy orbán a miniszterelnök válaszoljon. a fidesznek nem üzent, orbánnak üzent.”

Egy apró probléma van azzal a gondolattal, amit itt elővezettél: Az Európai Parlamentben, a Néppártban nem a kormány, hanem a Fidesz képviselői ülnek. Ha kizárnak valakit a Néppártból, az a Fidesz lesz, nem a kormány; illetve – amire Hidvéghi is célzott – a pártfegyelem, a Néppárt határozatai szintén a Fideszt köthetik, nem a kormányt.

Persze ennek inkább csak elméletben van jelentősége: Orbán nem fog bocsánatot kérni sem a kormány nevében (mint miniszterelnök), sem a Fidesz nevében (mint pártelnök).

paraszthajszal 2019.03.07. 08:37:06

@Secnir: „és persze erre a kormány mit tehetett? megváltoztatta az alaptörvényt, ahogy a képviselő kérte”

Ez persze butaság, mert az Alaptörvény megváltoztatásához az Országgyűlés összes képviselőjének kétharmada kell; a kormány legfeljebb javaslatot tehetne erre, de ilyen javaslatot előterjeszthet a képviselő maga is. (Alaptörvény S) cikk).

Secnir 2019.03.07. 08:40:46

na, közben okafogyott lett a vita, a pravda felszólította orbánt, hogy lépjen ki:
magyarnemzet.hu/ahelyzet/uj-szovetseget-5370605/
és viktor (mivel a nép kéri) széttárja kezeit, s kilép...

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.03.07. 08:40:58

Jó hír, hogy a Liberális Néppárt retteg Orbántól.

Talasz 2019.03.07. 09:20:44

@paraszthajszal: Kik a te lippsikéid? ...ez valami neoprimitív kód?

rallus 2019.03.07. 10:16:34

@chrisred: Nyugati testvéreink a liberális szabadságnak köszönhetően jobban megtanultak kettősbeszélni, mint mi a legvadabb szocialista demokrácia alatt... Nehéz elképzelni, hogy a középosztálybeli szavazóik örülnek, hogy a gyerekeik lassan kénytelenek elmélyülni az iszlám tanaiban, hogy ne hajkurásszák őket bicskával az utcán. A saját hazájukban... Meglátjuk a választások után....

FCUK5 2019.03.07. 10:56:45

Orbán Európában kb az egyetlen, aki előre több lépéssel is tud gondolkodni, úgyhogy nyugi, már eldöntötte.

chrisred 2019.03.07. 10:57:27

@rallus: Nekem nincsenek nyugati testvéreim, az ottani középosztálybeliek helyett meg ne kezdjünk el gondolkodni és az ottani problémákat megoldani. Ez az ő dolguk. A magyar nem létező középosztálynak itt helyben vannak a problémái.

(Az úgynevezett népi demokráciában a magyar emberek nem kettősbeszélni tanultak meg, hanem hallgatni.)

Bravehearth 2019.03.07. 11:16:53

"Söder pártelnök ugyanott azt hangsúlyozta, hogy nem hajlandó Európát nacionalistáknak, populistáknak, és szélsőségeseknek átengedni, és megéljenezték."

Hm... Érdekes egy kisrigó ez a sóder (vagy söder, vagy miaf@szom). Miből gondolja ez a takonytúró kis türhő, hogy Európa az ő kezében volna...? Miért kellene neki egyáltalán 'átengedni' bárkinek is? Egyáltalán ki a tököm ez a sóder, hogy azt gondolja, neki bármit is át kellene engednie bárkinek? Főleg Európát! Legjobb tudásunk szerint Európa a választók 'kezében' van, vagyis a szavazatok alapján dől el, hogy ki fújja a passzátszelet. Nem erről szól a nagy demokrácia? Vagy ő nem így gondolja???
Nos, ez utóbbi esetben ez a sóder, a takonygerincű véber, a bundesmutter és a hasonszőrű kis büdösbogarak csak maradjanak kussban, ha a magyar belpolitikai viszonyokról esik szó! De véletlenül se kezdjen 'diktatúrázni' egy olyan véglény (és fajtabéliek), aki úgy gondolja, hogy ő majd 'nem engedi át' Európát bárkinek! Azt nem ő fogja eldönteni, nyomorult kis senkiházi parazita ő ahhoz! Pakolja föl a notijára a 'rise of nations'-t és majd ott eldöntheti ez a retek (és a többi hasonszőrű), hogy kinek a kezébe adja, vagy nem adja Európát! De ott legalább a saját bilikéjébe lóg bele az a nyomorult bajor keze!

"A bázis meglepően jól értesült és a pártvezetés mellé áll a magyarokkal kialakult konfliktusban."

Jól értesült? Meglepő lenne. És ugyan kitől érdeklődtek??? A 'póllendvaitól'? Vagy a gulyásmarcitól? Esetleg a pardavitól? Vagy magától a blankától??? Jól értesült, mi? Hát persze... Anyátokat, nagyjából... Szerintem!
B.

Bravehearth 2019.03.07. 11:19:38

@chrisred: "az ottani középosztálybeliek helyett meg ne kezdjünk el gondolkodni és az ottani problémákat megoldani. Ez az ő dolguk."

Akkor ugye teljesen helyénvaló az az igény, hogy egy nyugati középosztálybeli ne kezdjen el helyettünk gondolkodni és ne akarja megoldani az itteni problémáinkat! Ez pedig a mi dolgunk. Szerintem helyben is vagyunk!
B.

Helga Beauty Salon. 2019.03.07. 11:32:53

Manfred Weber sajnálattal tapasztalja, hogy nem éppen bátorítóak az Orbán Viktortól érkező jelek a magyar politikusnak küldött ultimátum után. ...........

Örüljön hogy az ultimátuma után csak burkoltan küldték el a picsába!

Helga Beauty Salon. 2019.03.07. 11:37:47

@Bravehearth: Akkor ugye teljesen helyénvaló az az igény, hogy egy nyugati középosztálybeli ne kezdjen el helyettünk gondolkodni és ne akarja megoldani az itteni problémáinkat!.......................

Mi az EU-ban afféle anticigányok vagyunk, csak kötelességeink vannak, jogaink nincsenek!

Bravehearth 2019.03.07. 11:54:10

@Helga Beauty Salon: "Mi az EU-ban afféle anticigányok vagyunk, csak kötelességeink vannak, jogaink nincsenek!"

Szerintük? Vagy a szelestey-félék szerint? Mert szerintem nem! Ha ez a kereszténynek hazudott balliba söpredék így gondolja, akkor semmi probléma. Addig szopatni őket, amíg lehet, majd a választást követő napon szépen bemutatott 'madárkával' és egy jól artikulált 'basszatok egyedül' felkiáltással pofán kell röhögni ezt a sódergyereket és azt a vébert is, majd lelépni közülük. Ennyi. Az a véber meg szavaztassa magát nagyfőnöknek a balliba és sötétzöld parazita haverjaival! Vagy a szelesteyvel...
B.

chrisred 2019.03.08. 05:31:45

@Bravehearth: Ezt mindig is így gondoltam, főleg azért, mert nem is tudja megoldani. Attól, hogy nyomják belénk a befizetett adójukból a támogatásokat, pont azt az élősködő posztszovjet elitet tartják hatalomban, amelyik megakadályoz minket, hogy a nyugatiakhoz hasonló polgári életmódot alakítsunk ki magunknak.

Bravehearth 2019.03.08. 10:01:40

@chrisred: "Ezt mindig is így gondoltam, főleg azért, mert nem is tudja megoldani."

Akkor ebben (a végeredményt illetően) egyetértünk.

"Attól, hogy nyomják belénk a befizetett adójukból a támogatásokat..."

Itt azért megjegyeznék valamit abban a minőségemben, hogy immár 14. éve dolgozom német tulajdonú cégnél!
Tudod, az ottani polgárok adói miatt könnyező (általában ballib) képviselők és vérellenzéki polgártársak figyelmét szívesen fölhívom arra, hogy elgondolkodjon azon, vajon egy német/belga/holland etc. szakmunkás ottani 2500-2800 eurós fizetése mögött valóban az adott melós munkája a fedezet, vagy esetleg valami más!? Az elmúlt időszak tapasztalatai (és a német üt és szakszervezet által csorgatott infók alapján) a helyzet az, hogy az ottani adókat olyan bérekből vonják, amelyek mögött jelentős részben a kelet-európai és dél-európai munkavállalók munkája a fedezet. Igen, 'trükkök százai' segítségével realizálják az itteni eredményeket kinti pénzügyi eredményekként. Csak egy példa szerint a Skoda és a Seat erről biztos sokat tudna mondani!

"...pont azt az élősködő posztszovjet elitet tartják hatalomban, amelyik megakadályoz minket, hogy a nyugatiakhoz hasonló polgári életmódot alakítsunk ki magunknak."

Ebben már nem vagyunk egy oldalon. Ugyanazt csinálom most is, mint 12-13 éve. Még a cég is ugyanaz. És most a nemzetgazdasági átlagbér fölött 15% adót fizetek a jövedelmem után. Anno a ballibák ámokfutása idején épphogy átlagbér fölötti bérem után fizettem 36%-ot szuperbruttóval! A polgári életvitelhez körökkel több közöm van az elmúlt 5-6 évben, mint előtte 15 évig! Nyilván nem erre gondoltál, de a politikai értelemben vett polgári életből inkább nem kérnék, látva a német és francia 'polgári' politizálás 'eredményeit'!
Továbbá a nyugatiakhoz hasonló polgári élet nem is biztos, hogy kellő társadalmi támogatottsággal bírna, amit inkább támogatnak vagy vágynak, az az ottani anyagi-jövedelmi helyzet. Aminek ugye nem mindig ott látható a munkafedezete!
És az örök kérdés ismét itt van előttünk: vajon ki lenne ma Magyarországon az ún. polgári élet letéteményese??? A hazai 'ellenzék'??? Tudod mit? Akkor inkább az orbáni korrupció. Szerintem... És talán még sokak szerint is.
B.

chrisred 2019.03.08. 10:16:28

@Bravehearth: "Igen, 'trükkök százai' segítségével realizálják az itteni eredményeket kinti pénzügyi eredményekként."

Az Audinál meg az itteni bérvita során éppen azt mondták, hogy pont az alacsony adók miatt mutatják ki a cégcsoport nyereségét Magyarországon, aminek, valljuk meg, több racionális alapja van. A humán erőforrásnak Nyugat-Európában magasabb értéke van, ez vitathatatlan. Azottani kultúra magántulajdonnak tekinti a szakértelmet és azt az időt, a mit a munkavállaló a munkáltato számára bérbead. Aminek megvan a piaci értéke, aakár mint egy bérbeadott ingatlannak. Míg nálunk a hatalom még mindig újra és újra azzal az elképzeléssel jön elő, amiröl azt hittük, hogy az államszocializmus koporsójában temettük el: a polgárnak az állam iránti kötelessége, hogy dolgozzon. Mint a bolyban a katonák a királynőnek. A féleszű Deutsch szerint ez már nem is kötelesség, hanem élvezet.

chrisred 2019.03.08. 10:18:01

@Bravehearth: "Anno a ballibák ámokfutása idején épphogy átlagbér fölötti bérem után fizettem 36%-ot szuperbruttóval! A polgári életvitelhez körökkel több közöm van az elmúlt 5-6 évben, mint előtte 15 évig"

Ezzel a lakosság elenyésző kisebbségéhez tartozol.

Helga Beauty Salon. 2019.03.08. 10:21:51

@chrisred: "Igen, 'trükkök százai' segítségével realizálják az itteni eredményeket kinti pénzügyi eredményekként.".......................

Picim! Trükkök százaival nem sokáig lehet kormányozni, Fletóék már az első ciklus végén szarban voltak!
Most a harmadik ciklust nyomjuk, oszt még sehun az IMF! :D Jó kis trükk mi?

chrisred 2019.03.08. 10:33:37

@Helga Beauty Salon: Picim! Kicsit alacsonyabb hőfokra a lelkesedést, és több odafigyelést! Én is csak idéztem.

chrisred 2019.03.08. 10:42:33

@Helga Beauty Salon: Amúgy szerintem ezt az országot már majdnem harminc éve apró trükkök százaival irányítják, és úgy tesznek, mintha működőképes lenne. Csak időnként egy bűvész lebukik, és más lép a helyére.

Helga Beauty Salon. 2019.03.08. 10:55:58

@chrisred: Picim! Kicsit alacsonyabb hőfokra a lelkesedést, és több odafigyelést! Én is csak idéztem..............

Bocsi, nem követtem nyomon az előzményeket, csak téged néztelek hogy miket írol! Bizonyára a magas hőfokú lelkesedésem a ludas irányodban! :D Az tény hogy te vagy az egyik "kedvencem"! :D

Helga Beauty Salon. 2019.03.08. 11:02:01

@chrisred: Amúgy szerintem ezt az országot már majdnem harminc éve apró trükkök százaival irányítják, és úgy tesznek, mintha működőképes lenne...............

Kezd kinyílni a szemed! Mi lesz majd ha rájössz, hogy nem csupán harminc éve és nem csak ezt az országot! Ez az élet! Ahol meg túlzásba viszik a trükköket ott előbb utóbb balhé lesz belőle! A nép nagy része tisztában van a trükkökkel, ezek után a hatalmon múlik hogy megfelelően tudja e adagolni, vagy kirúgatja magát! Ez utóbbira a magyar baloldalt tudnám példának felhozni!

Bravehearth 2019.03.08. 11:35:06

@chrisred: "Az Audinál meg az itteni bérvita során éppen azt mondták, hogy pont az alacsony adók miatt mutatják ki a cégcsoport nyereségét Magyarországon, aminek, valljuk meg, több racionális alapja van."

Mert ott prémiumkategóriás termékek gyártása folyik. A beszállítói lánc alacsonyabb szintjein, továbbá a kisebb hozzáadott értéket teremtő, szolgáltató cégek esetében ez már nem így van! Ágazati konferenciákon épp emiatt kellett kijavítanunk az országos szervezetek érvelését, mivel az Audi példája épp nem volt alkalmazható a más jellegű cégek eredményeit vizsgálva. A trükkök százai alatt az anyacég és a leányvállalatai közötti transzfereket és 'fiktív' szolgáltatások számlázásait értem. Egy közép-magyarországi cég pénzügyi osztályán dolgozó specialista közvetlen információja a havi szintű többszázmilliós tételekről szólt. Amire az ő 'szintjén' még rá lehet látni, de nagyon sok számlába ő be sem tekinthetett. Anno ÜT tagként egyik első vizsgálódásunk témája az ilyen jellegű 'szolgáltatások' kiszámlázása és azok felülvizsgálata volt. Nem a hazai cég vezetése repült ránk azonnal! ;-)

"A humán erőforrásnak Nyugat-Európában magasabb értéke van, ez vitathatatlan."

És ennek megváltozása sem az ottani gazdasági szereplőknek, sem pedig a társadalomnak nem érdeke! Az ő érdekük ennek a helyzetnek a konzerválása.

"Azottani kultúra magántulajdonnak tekinti a szakértelmet és azt az időt, a mit a munkavállaló a munkáltato számára bérbead. Aminek megvan a piaci értéke, aakár mint egy bérbeadott ingatlannak."

Ez nem kultúra kérdése! Ne légy naiv! Ez addig lesz így, amíg a politikai és gazdasági érdekek fölül nem írják. A lakhatás szentsége is addig volt szent, amíg el nem kezdték szépen kib@szkodni az 'echte' német munkavállalót a bérleményéből, hogy aztán migriket installáljanak a helyükre. A német meg mehetett keresgélni az ingatlanpiacon. Ez nem kultúra kérdése, hanem érdekek kérdése.

"Míg nálunk a hatalom még mindig újra és újra azzal az elképzeléssel jön elő, amiröl azt hittük, hogy az államszocializmus koporsójában temettük el: a polgárnak az állam iránti kötelessége, hogy dolgozzon."

Már ne haragudj, de ez így önmagában még nem ördögtől való! Annyiban javítanálak ki, hogy nem az állam iránti kötelezettség, hanem a társadalom és a saját és családja iránti kötelessége hasznos tagnak lenni (munkát végezni, abból élni). Ebben én semmi kivetnivalót nem találok. Abban már inkább, hogy ez gyakran csak retorikai szinten nyilvánul meg, míg egyesek nagyon jól elvannak a seftelésből, ügyeskedésből vagy akár politikai hovatartozásból is. Abban nem értek veled egyet, hogy ez a jelenlegi rendszer egyedi jellemzője. Nem az! Amíg lesz politika és gazdasági-pénzügyi összefonódás, addig ez így is lesz, korrupció mindig volt, most is van és lesz is. Ami nagyon nem mindegy, hogy mindezek mellett az egyén hogyan tud boldogulni.

"A féleszű Deutsch szerint ez már nem is kötelesség, hanem élvezet."

Egyetértünk. A féleszűnek ismét sikerült egy ordas nagy ostoba baromságot nyilatkoznia. Nem is értem, hogy hogyan hagyják ezt a tagot néha önmagától így megnyilatkozni!?

"Ezzel a lakosság elenyésző kisebbségéhez tartozol."

Ebben nem értek egyet veled.

Egyrészt bármely egyházi ünnep előtt random bevásárlóközpont környékén még haladni sem lehet rendesen, nemhogy parkolni. Másrészt egy egyszerű hétköznap is sz@rásig van vásárlókkal a legtöbb élelmiszer-kisker centrum. Harmadrészt nem győzöm kerülgetni a 'P'-s rendszámú új autókat (és nem flottakezelős rendszámmal), továbbá már két hete foglalni kellett a nyári helyeket a nyaraláshoz a jóbarátokkal. Megjegyzem, 2001-2009 között még nyaralást sem tudtam összehozni, pedig ugyanúgy teljes munkaidőben dolgoztam! Cserébe persze a cigányokat nagyiparilag tenyésztette a most (hál' Istennek) ellenzéki szeméthegy retek kormánya és az akkor még nagypofával vagdalkozó sorosista 'civil' hálózat! Ebből inkább nem kérek többet. Szerintem...
B.

chrisred 2019.03.09. 07:09:16

@Bravehearth: Mindenki általában a hasonló életszínvonalon, hasonló életmódot folytató emberekkel van körülvéve, te sem vagy kivétel. Attól még a statisztikák arról árulkodnak, hogy az emberek többségének nem az a legnagyobb gondja, hogy merre fog nyaralni. Meg az is statisztikai tény, hogy a Magyarországon forgalomban lévő gépjárművek átlagos életkora 2008 óta folyamatosan nő, már 14 év körül van. Ezen nem változtat az sem, hogy nyilvánvalóan van egy olyan réteg, amelyik akár évente vehet magának új autót. És statisztikai szempontból nincs jelentősége, hogy egy pár ezer fő befogadására képes pláza megtelik az ünnepek előtt.

John Brennan 2019.03.09. 12:22:28

@chrisred:
Mindenhol nő az autók életkora, pl. az Usában a 2002 9,6-ról 2017-re 11,7-re.
Ez így van rendjén, egyre tartósabb, jobb autók készülnek. De te pazarláspárti vagy, roncstelepre adnád a 10 éves tökéletes állapotú autókat s.
Vagy csak megint kimazsoláztál egy statisztikát, amit szarkavaró módon félreértelmezel, hogy kötözködj. Ez a szokásod, mindig ezt csinálod, hitvány, buta ember vagy.

chrisred 2019.03.10. 09:02:22

@John Brennan: Szokás szerint beírtál valahová, pedig lövésed sincs arról, hogy miről is van szó. De most jól beletrafáltál, az idézett statisztikád is azt a középosztálybeli nagymértékű elszegényedést és deklasszálódást támasztja alá, ami Amerikában Trump hatalomra jutásához vezetett, és ami itt is téma. Mert az amerikai középosztály korábban nem azért vett négy-öt évente új kocsit, mert már nem volt elég biztonságos, hanem mert megtehette, mert státusszimbólum volt megszerezni az új modelleket. Amire most már kevésbé telik.

John Brennan 2019.03.10. 09:20:32

@chrisred:
a francokat, menj a hülyeségeiddel a picsába
ahogy olcsóbbak lettek az autók, egyre jobban elvesztették státuszszimbólum jellegüket; te persze lehetsz sznob

Helga Beauty Salon. 2019.03.10. 09:45:18

@chrisred: Szokás szerint beírtál valahová, pedig lövésed sincs arról, hogy miről is van szó.......................................

A profi kommentelők így csinálják, elolvasás nélkül! :D Egyszer talán majd te is eléred ezt a szintet!
Egyenlőre a témát elolvasó, majd egy szót sem megértve hülyeséget kommentelő kategória vagy csak! :D

Bravehearth 2019.03.10. 14:50:31

@chrisred: "Mindenki általában a hasonló életszínvonalon, hasonló életmódot folytató emberekkel van körülvéve, te sem vagy kivétel."

Egyrészt erről neked nyilván gőzöd sem lehet, csak tippeltél valamit. Másrészt, korábban már írtam, hogy a tisztségemből adódóan sokféle háttérrel rendelkező ember problémáival és körülményeivel foglalkoztam. Végülis tökmindegy, hogy mit gondolsz, saját tapasztalatom szerint is egészen más szintű és jellegű problémával kellett szembesülnöm és azokra megoldást találnom '11-ben, mint tavaly. Amíg '10-ben és '11-ben kulcsfontosságú volt az iskoláztatási támogatás pl., addig tavaly már az üdülési támogatások juttatása vitte a prímet. Továbbra is megvan a kiszolgáltatott és 'vegetáló' réteg, de amíg '10-ben, '11-ben ezek közé tartoztak a szakmunkások, technikusok is, addig ez jelenleg már inkább az operátori réteget jellemzi leginkább. De közülük is azokat, akik az elmúlt évek során a teherbírásuk és/vagy képességeik okán nem találtak egy jobban jövedelmező tevékenységet egy magasabb hozzáadott értéket képviselő cég alkalmazásában.

"Attól még a statisztikák arról árulkodnak, hogy az emberek többségének nem az a legnagyobb gondja, hogy merre fog nyaralni."

Ha a többségének nem is, de sokkal nagyobb részének igen. Ajánlom figyelmedbe a belföldi turizmus részletes adatait az elmúlt 6-8 évben. Illetve az itthon eltöltött belföldi vendégéjszakák számát.

"Meg az is statisztikai tény, hogy a Magyarországon forgalomban lévő gépjárművek átlagos életkora 2008 óta folyamatosan nő, már 14 év körül van."

Ez pontosan így van. Sok választ találsz erre a 2008 és 2018 között értékesített gépjárművek adatai között (mennyit vettek flottakezelők, közületek, magánszemélyek).

"Ezen nem változtat az sem, hogy nyilvánvalóan van egy olyan réteg, amelyik akár évente vehet magának új autót."

Ez a réteg mindig is a társadalom része volt, most is az. Ahogy a környezetemben is leginkább a cég, a vezetők, a mérnökök és a technikusok egy kisebb része vett új autót, míg az operátorok nyilván nem. Illetve ők jobb esetben egy 10 év körüli autóra cserélték a 16-18 éves tulajdonukat.

"És statisztikai szempontból nincs jelentősége, hogy egy pár ezer fő befogadására képes pláza megtelik az ünnepek előtt."

Hülyeséget irkálsz! Ajánlom figyelmedbe a kiskereskedelmi forgalom és annak bővülési adatait az elmúlt 6-8 évben. Annak már bőven van statisztikai szempontból (is) jelentősége!
B.

chrisred 2019.03.11. 05:48:19

@Bravehearth: "Egyrészt erről neked nyilván gőzöd sem lehet, csak tippeltél valamit. Másrészt, korábban már írtam, hogy a tisztségemből adódóan sokféle háttérrel rendelkező ember problémáival és körülményeivel foglalkoztam."

Nem, mindenki így van ezzel. Hát, ha a tisztségeid közé nem tartozik, hogy mondjuk szociális munkás legyél valamelyik keleti megyében, akkor kétlem, hogy ezen keresztül átlátod a magyar társadalom teljes spektrumát.

"Ajánlom figyelmedbe a belföldi turizmus részletes adatait az elmúlt 6-8 évben. Illetve az itthon eltöltött belföldi vendégéjszakák számát."

Csak szúrópróbaképpen megnéztem, a magyar lakosság 2006-ban 26,2 millió vendégéjszakát töltött belföldi turizmussal, 2016-ban 14,4 milliót.

"Sok választ találsz erre a 2008 és 2018 között értékesített gépjárművek adatai között (mennyit vettek flottakezelők, közületek, magánszemélyek)."

De nekem nem volt célom, hogy ilyen jellegű kérdésekre választ adjak, hiszen az eredeti állítás az volt, hogy "nem győzöm kerülgetni a 'P'-s rendszámú új autókat". Márpedig, ha arányaiban érdemben több az új autó, mint bármikor korábban, annak a korstatisztikákban is látszania kell.

"Ajánlom figyelmedbe a kiskereskedelmi forgalom és annak bővülési adatait az elmúlt 6-8 évben. Annak már bőven van statisztikai szempontból (is) jelentősége!"

Én meg a felvett személyi hitelek alakulásának adatait. Egyébként az online pénztárgépek bekötésétől kezdve nyilvánvalóan emelkedtek ezek az adatok, hiszen azért tették kötelezővé.

Bravehearth 2019.03.11. 10:12:33

@chrisred: "Nem, mindenki így van ezzel."

Tévedsz. Nem mindenki.

"Hát, ha a tisztségeid közé nem tartozik, hogy mondjuk szociális munkás legyél valamelyik keleti megyében, akkor kétlem, hogy ezen keresztül átlátod a magyar társadalom teljes spektrumát."

Irreleváns, hogy te mit tartasz elképzelhetőnek, vagy mit nem. És nem, nem a magyar társadalom teljes spektrumát. De egy operátor-műszerész-technikus-üzemmérnök-irodai alkalmazott szegmenst azért elég jól. Továbbá az ágazaton belüli kapcsolatok és az országos szervezet révén az érintő kutatások eredményeit is látom (láttam).
Továbbá van a magyar társadalomnak is egy szegmense, ami akkor is a porban lesz, ha itt a földi kánaán fog eljönni. Értelemszerűen velük tökfelesleges foglalkozni.
Egyébként sosem voltam szociális munkás, nem is leszek. És egy szociális munkás sem látja át jobban a társadalom szegmensét, mint bárki más. Azt látja, akikkel foglalkozik. Esetleg velük kapcsolatban van is empátiája. Mással már kevésbé.

"Csak szúrópróbaképpen megnéztem, a magyar lakosság 2006-ban 26,2 millió vendégéjszakát töltött belföldi turizmussal, 2016-ban 14,4 milliót."

Akkor szar helyen szurkálsz, vereske!

2006-ban 3,8 millió belföldi turista 9,6 millió vendégéjszakát töltött belföldi szálláshelyeken.

mtu.gov.hu/documents/prod/1161_kozlemeny_KSH_2006_vegleges_adatok_20070802.pdf

2018-ban 15,6 millió vendégéjszakát töltött 6,6 millió belföldi vendég a hazai szálláshelyeken.

mtu.gov.hu/cikkek/a-turizmus-eredmenyei-magyarorszagon

"De nekem nem volt célom, hogy ilyen jellegű kérdésekre választ adjak, hiszen az eredeti állítás az volt, hogy "nem győzöm kerülgetni a 'P'-s rendszámú új autókat"."

Ezt továbbra is állítom. Ami tény, hogy ismét erőteljesen növekedik a magánszemélyek által forgalomba állított személygépkocsik száma.

autopult.hu/hirek/szep-szamok-137-ezres-volt-a-2018-as-hazai-ujauto-piac-es-ismet-a-suzuki-gyozott.html

"Márpedig, ha arányaiban érdemben több az új autó, mint bármikor korábban, annak a korstatisztikákban is látszania kell."

Mert van egy szegmens, amely továbbra is halasztja a gépkocsi váltást. Ebbe olyanok is beletartoznak, akik a korlátozott lehetőségeik miatt, míg olyanok is, akik egyszerűen a saját döntésük okán nem váltanak, de a lehetőségük megvan rá. Baráti körömben egy ilyen jóemberről pontosan tudom, hogy amíg a 'szívóbenzin' motorja kitart, nem fog váltani. Ő döntése. A környezetvédelmi engedélyek kérdése pedig a szakhatóságoké.

"Én meg a felvett személyi hitelek alakulásának adatait."

Jelenleg ismét rekordszinten. Ez így igaz. Ami qrvára nem mindegy, hogy a hitelek törlesztése mekkora terhet és kockázatot jelent. Vesd össze a mostani körülményeket a 2007-2008 körüli helyzettel és a 10% fölötti munkanélküliséggel, az akkori jövedelmi viszonyokkal! Na, ezt az egyenletet kell megoldanod.

"Egyébként az online pénztárgépek bekötésétől kezdve nyilvánvalóan emelkedtek ezek az adatok, hiszen azért tették kötelezővé."

Ennek a hatásnak a 2014 és 2015 közötti változásra nézve kellett érvényesülnie. A 2015-2018 közti időszakban már nem! Ami pedig az eredményességét illeti, az vitathatatlan. Az adóbeszedés hatékonysága drasztikusan javult.
B.

chrisred 2019.03.12. 06:00:50

@Bravehearth: Igazad van, a vendégéjszakákat kevertem az utazások számával.

mek.oszk.hu/05900/05991/05991.pdf

(14. oldal): "2006-ban a többnapos belföldi utazások száma 26,2 millió volt, ezek során 103,4 millió napot töltöttek el az utazók, ami 14, illetve 8%-os növekedést jelentett az egy évvel korábbi szinthez képest."

mtu.gov.hu/documents/prod/magyarok_utazasai_2016__1.pdf

(1. oldal): "A magyar lakosság közel fele vesz részt többnapos belföldi utazáson: 2016-ban 14,4 millió ilyen utazást tettek"

"Ami qrvára nem mindegy, hogy a hitelek törlesztése mekkora terhet és kockázatot jelent."

Ez a tárgyalt téma szempontjából tökmindegy, egyébként az előző évtizedben a mesterségesen magasan tartott forintérték jelentette a kockázatot, most meg a világpiaci trenddel ellentétesen mesterségesen alacsonyan tartott kamatszint.

"Ennek a hatásnak a 2014 és 2015 közötti változásra nézve kellett érvényesülnie. A 2015-2018 közti időszakban már nem!"

adozasitanacsadas.hu/hir/599/kihirdettek-az-online-penztargep-kotelezettseget-modosito-rendeletet

"A mai napon megjelent a Magyar Közlönyben a pénztárgép rendelet módosítása, mely szerint a korábban tervezett szeptember végi időpont helyett egységesen 2017. január 1-jétől bővül az online kassza használatára kötelezettek köre."

Bravehearth 2019.03.13. 05:28:01

@chrisred: "Ez a tárgyalt téma szempontjából tökmindegy..."

Szerintem közel sem mindegy. Egészen más fókuszú gazdaságpolitikát, más gondolkodást képvisel. Hogy ez pénzügyi-gazdasági szempontból jó döntés volt-e, vagy rossz, azt majd megmutatja a jövő. Egy tény: a 'zellenzék' szóval leírt söpredék gondolkodásától gyökeresen eltérő nézeteket valósítanak meg az intézkedések. Erről szól a vita egyik jelentős része. Most minden sokkal rosszabb, az emberek éheznek, nem lehet normálisan élni... Nézd, vannak, akiknek tényleg nem lehet, vagy qrvanehéz. Sokan vannak, akik saját döntésük okán kényszerültek egy nehezebb pályára vagy lehetetlenült el addigi életük. És vannak, akik e két gyökeresen eltérő gazdaság- és társadalompolitika egyike mellett sem vitték semmire. Ez ilyen, mindig lesznek ilyenek. De azt ne mondd nekem, hogy a mai pénzügyi és gazdasági viszonyok mellett ugyanakkora (vagy nagyobb) a sz@r, mint a csótány és a libajnai ámokfutása idején. Pontosabban: végülis mondhatod, ettől még ezek a paraziták és szatellit ellenzéki trágyarakásaik ugyanúgy arccal ütik az aszfaltot a választásokon.

"egyébként az előző évtizedben a mesterségesen magasan tartott forintérték jelentette a kockázatot..."

Ez részben így igaz, egyetértek vele. A fő probléma mégis az e politikát (is) megvalósító söpredék politikai erők regnálása volt.

"...most meg a világpiaci trenddel ellentétesen mesterségesen alacsonyan tartott kamatszint."

Részben ez is igaz, ha nem veszed figyelembe az adósságszerkezet átalakítását, valamint a gazdaság exportorientáltságát. Ami miatt van igazságod az az, hogy ehhez még mindig qrvanagy import is társul. Vagyis kevés a hazai hozzáadott érték. Van még mit javítani, ez tény. Épp ezért célszerű a komplett ellenzéket eltakarítani a pokolba (persze dolgoznak ezen ők maguk is), hogy a közelébe se kerülhessenek bármiféle döntési pozíciónak.

"A mai napon megjelent a Magyar Közlönyben a pénztárgép rendelet módosítása, mely szerint a korábban tervezett szeptember végi időpont helyett egységesen 2017. január 1-jétől bővül az online kassza használatára kötelezettek köre."

Értem. Tehát ezesetben a változásnak a 2016 és 2017 közötti adatokban (is) kellett jelentkezniük. Ok. Szerintem nagyon komoly zsákutca, ha a kiskereskedelmi bővülések adatait te az online pénztárgépek bevezetéséhez kívánod kötni. Egyszerűen hazugság. A bővülés látványos. Hogy kalányosék ugyanúgy a porban döglenek, mint 15-20-50-500 éve, ez nem vitás, ott is fognak. Egy fillért is kár rájuk fordítani, persze a statisztikákban látszanak és a 'zellenzéki' balliba ostibenkók is könnyezhetnek értük. Irreleváns, mert semmiféle értéket nem jelentenek sem a társadalom, sem az emberiség számára. Erővel kordában kell tartani őket, ahogy azt a szlovákok bölcsen tették és teszik is.
Amiben igazad van az az, hogy a kormányzat ki nem mondva bár, de meghúzott egy 'vonalat', amely alatt gyakorlatilag lemondtak az adott társadalmi rétegekről. Azt én is úgy gondolom, hogy ezt a vonalat rossz helyen húzták meg és értékes társadalmi csoportok vannak még indokolatlan nehéz és reménytelen helyzetben. Ezt én is így gondolom. Ellentétben azonban az ellenzéki mocskokkal én azt gondolom, hogy ezt a vonalat kellene lejjebb megvonni és a fölötte lévőket támogatni, erősíteni. A 'zellenzéki' rágcsálók ellenben emelnének ezen a vonalon és a fölötte lévőket irtanák minden lehetséges politikai, pénzügyi és társadalompolitikai módszerekkel, ahogy ezt eddig mindig is tették. Ergo addig jó a magyarságnak, amíg ez a balf@sz szelestey itt kell szemlézgessen a balliba szemétdombon, hogy találjon egy rakat söpredék nyugati parazitát, akiknek a hazai ballibák tollbamondói 'agit-propját' naponta összeollózgathatja. Szerintem...
B.

chrisred 2019.03.13. 05:49:40

@Bravehearth: "Szerintem nagyon komoly zsákutca, ha a kiskereskedelmi bővülések adatait te az online pénztárgépek bevezetéséhez kívánod kötni."

Pont én voltam, aki nem egy tényezőhöz kötöttem, hiszen megemlítettem, hogy a pannonpuma korszakhoz hasonlóan a személyi hitelezés bővülése is hozzájárult. Meg hát a Bajnai-Orbán féle 2009-2014 közötti megszorító csomag utáni lazítás is. Ne feledjük, hogy Varga már 2012-ben abban reménykedett, hogy a hűtő meg a tévé előbb-utóbb elromlik, és újat kell venni helyette. Hát fél évtized kivárás után még több mindent le kell cserélni. Ugyanígy a Bokros csomag okozta sokk után is emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, és a fogyasztás emelkedése tolta a GDP-t a 2000-es évek első felében.

Bravehearth 2019.03.13. 05:55:50

@chrisred: "Pont én voltam, aki nem egy tényezőhöz kötöttem, hiszen megemlítettem, hogy a pannonpuma korszakhoz hasonlóan a személyi hitelezés bővülése is hozzájárult."

Akkor ezt jól láttad. A hitelezés szerkezete azonban jelenleg mégiscsak más. A volumene ettől még persze lehet gond.

"Meg hát a Bajnai-Orbán féle 2009-2014 közötti megszorító csomag utáni lazítás is. Ne feledjük, hogy Varga már 2012-ben abban reménykedett, hogy a hűtő meg a tévé előbb-utóbb elromlik, és újat kell venni helyette."

Igen, ez így volt.
A véleményem többi részét tartom.
B.
süti beállítások módosítása