B1 blogcsalád



Orbán fűt-fát ígér Berlinnek, már érzi, hogy ezt elkúrta, nem kicsit, nagyon

Nemzetközi sajtószemle

2019. március 04. - Szelestey
  • Die Welt: itt a vég, a Fideszt ki kell zárni a Néppártból! FAZ: az EPP lassan Orbán bohóca lesz.
  • A magyar kormányfő neme tud meglenni provokációk nélkül, abban bízik, hogy a német uniópártok végén visszariadnak és nem távolítják el a magyar pártot az EPP-ből, pedig nagyon ráfizethet, az országgal egyetemben. 
  • Migrációellenes kampány ide vagy oda, jelenleg 750 vesztegelnek Venezuelában, hogy Magyarország befogadja őket. 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

1. Az újság úgy tudja, hogy Orbán Viktor a hét végén telefonon azt ígérte a CDU elnökének, hogy hűséges marad az Európai Néppárthoz és annak bizottsági elnökjelöltjéhez, Weberhez. Azon kívül véget vet a Juncker-ellenes plakátakciónak, amellyel kiprovokálta a kizárási eljárást az EPP-n belül. Ám továbbra is csatázik Brüsszel állítólagos migrációs tervei ellen, csak most Timmermans lesz a célpont a hirdetésekben.

2. A konzervatív újság „Orbán idiótái” címmel arról ír, hogy 2015 késő nyarán a magyar miniszterelnök rendkívül nehéz helyzetbe került volna, ha Németország és Ausztria nem veszi át tőle a menekülteket. Lehet, hogy még bele is bukott volna. A segítséget elsősorban Merkelnek köszönheti, mégis azóta fejt ki elkeseredett, kereszthadjárat-szerű ellenállást a kancellár migrációs politikája ellen. Nem okvetlenül kell Berlin oldalán állni, hogy valaki ezt hűtlenségnek tekintse. Ám az eljárásmód igencsak messze van az Európai Néppártban megszokott polgári érintkezési formáktól, mert azok az érdekegyeztetést célozzák. Az egyetlen ok, amiért Orbánt ilyen sokáig megtűrték a strasbourgi frakcióban, az a nem kevés számú fideszes EP-képviselő. Ám mivel folytatni kívánja Brüsszel-ellenes kampányát, amely nélkül a belpolitikában láthatólag nem tud meglenni, a Néppártnak fel kell tennie a kérdést, hogy lassan tényleg nem lesz-e hasznos idióta – Orbán oldalán?

3. „Orbán és a baloldali szalámi” címmel az újság rámutat, hogy Orbán Viktor védekezik és szép csendben keresi a kapcsolatot a CDU-val. Maga a „szalámitaktika” kifejezés Rákositól ered, de a politikus a Weltnek adott interjúban azért használta, hogy igazolja: a baloldal a konzervatívok megosztásán mesterkedik. Eszerint a Fidesz néppárti tagsági körüli vita nem a hazai hatalmi visszaélések és Juncker elleni támadás miatt robbant ki. Azok számára is talált egy történelmi, lenini fogalmat a kommunista időkből, akik a kizárást kezdeményezték. Nos, ők hasznos idióták.

A Soros elleni kampány hozzájárult Orbán rossz híréhez, hiszen az olyan klasszikus, antiszemita kliséket használ, mint a világ ellen összeesküvő, hazátlan zsidó. De az érzelmeket az kavarta fel igazán, hogy ezúttal Junckernek is nekiment. Kitart amellett, hogy a Bizottság elnöke csak azt kapta, amit megérdemelt, ám egyidejűleg próbálja elsimítani az ellentéteket. Gulyás Gergely és Balog Zoltán berlini útját ugyan nem akarták nagydobra verni, de a tárgyalás természetesen kitudódott. A jelentésekben szereplő „strukturált párbeszédet” olyan feltételezett latorállamok esetében szokták alkalmazni, mint Irán, hogy megállapodásra jussanak vele. Orbán állítólag egyértelműen megígérte a CDU vezetőjének, hogy lojális lesz Weberhez és a Néppárthoz, még akkor is, ha egyesek már fenik a késüket a választás utánra.

Die Welt

die_welt.jpg

1. A magyar kormányfő nem hagyja abba a provokációkat. A Weltnek adott interjú után az uniópártok valamelyest eltávolodtak a magyar irányvonal alapvető bírálatától, de az látnivaló, hogy konfrontációs felfogásával a magyar vezető egyre nagyobb befolyást gyakorol a német politikára. A SPD azt sürgeti, hogy a konzervatív partnerek ne is foglalkozzanak Orbán kijelentéseivel. Frakciószóvivőjük kijelentette, hogy mivel a magyar vezető évek óta az EU milliárdjaiból korszerűsíti országát, ám eközben keresztes hadjáratot folytat az európai partnerek, intézmények és értékek ellen, végre ejteni kellene, nem pedig udvarolni neki. Emellett sürgette, hogy távolítsák el a Fideszt a Néppártból és ne adjanak annyi uniós támogatást neki.

De a magyar miniszterelnök a Timmermans elleni plakátkampány bejelentésével kereszténydemokrata politikusokat is maga ellen hangol. Elmar Brok a CDU-tól azt követeli, hogy március 20-án az EPP Politikai Gyűlése érdemben vitassa meg magyar tagpárt kizárását, ahogyan az immár hivatalos formában is felvetődött. Mert nincs ok arra, hogy levegyék a napirendről a kérdést, nem szabad megengedni, hogy Orbán a maga képére fesse át a Néppártot. Hogy megszabaduljanak a Fidesztől, azt már az uniópártok vezetői sem tartják elképzelhetetlennek. Figyelmeztette Orbánt Weber is, pedig neki udvarol a magyar politikus.

A kormányfő azt sürgeti, hogy a schengeni államok állítsák fel a belügyminiszterek tanácsát, a német koalíciós pártok azonban eltérően ítélik meg az ötletet. A CDU egyik szakértője odavan az elképzeléstől. Ezzel szemben a szociáldemokraták úgy ítélik meg, hogy amit Orbán felvetett, az eleve meg akarja gátolni a közös menedékrendszert, illetve az európai intézmények gyengítésére játszik. Úgy tűnik, Orbánnal nem lehetséges semmiféle kompromisszumra jutni a menekültpolitika ügyében, tette hozzá a párt szóvivője.

2. Erősödik az európai konzervatívok nyomása Orbán Viktorra, így az enged valamelyest, de már tervezi a következő akciót. Ennélfogva elképzelhető, hogy két hónappal a választás előtt kettészakad a Néppárt frakciója. A magyar miniszterelnök egyre nagyobb gondot okoz az EU-nak. Az EPP számára pedig mind veszedelmesebb a vita, olyannyira, hogy szakítópróba fenyeget. Akik a kizárása mellett kardoskodnak, azok nem csupán a plakátkampányt vetik a szemére, hanem a sajtó és az igazságszolgáltatás, valamint a kisebbségvédelem megsértését, továbbá a korrupciót is. Orbán ezzel szemben „hasznos idiótáknak” minősítette kereszténydemokrata bírálóit. A Néppárt CDU-s alelnöke, David McAllister fel van háborodva: azt mondja, a Fidesz fokozatosan eltávolodik a közös európai értékekkel, a poszterek pedig a mélypontot jelentik. Ezért beszélni kell a magyar politikus fejével.

Az újság úgy értesült, hogy Daul pártelnök, valamint a CDU vezére is fokozta a nyomást Orbánra, ennek eredménye, hogy leszedik a Junckert ábrázoló posztereket. A miniszterelnök tudja, hogy mennyire fontos számára az EPP. Az esetleges új populista és nacionalista frakció tagjaként jelentősen veszítene európai befolyásából és végképp kívülálló szerepkörbe kényszerülne. Igazából idáig mindig beadta a derekát, amikor a kritika hatalmi bázisát, a néppárti tagságát veszélyeztette. Inkább arra törekszik, hogy saját ízlésének megfelelően alakítsa át a pártcsaládot, pl. úgy, hogy felveszik a PiS és a Ligát. Ezen van, mert úgy tudná a legkönnyebben érvényesíteni az illiberális demokrácián alapuló stratégiáját. Daul azonban mindent megtesz ennek megakadályozására.

Ugyanakkor félő, hogy a Néppárt helyeket veszít, így előnye tovább zsugorodik a többi pártszövetséggel szemben. Ezzel együtt valószínű, hogy Orbán ezúttal nem tudja olyan könnyen kihúzni a fejét a hurokból. Daul, Kramp-Karrenbauer és Weber ugyan folyamatosan azért imádkoznak, hogy elüljön a vita, legalábbis az EP-választásig. Ám a jelek szerint utána következik a leszámolás. Hogy hasznos idiótaként bélyegezte meg EPP-n belüli bírálóit, azzal Orbán csak tovább szította a tüzet. Március 20-án előbbre juthat a Fidesz kizárási folyamata.

A lap is idézi Elmar Brokot, aki botrányosnak tartja, hogy Orbán Junckert teszi felelősség az erősödő migrációért. Ez hazugság, és azt sürgette, hogy a kormányfő kérjen bocsánatot.

3. A befolyásos jobboldali lap vezércikke követeli, hogy rakják ki a Fideszt a Néppártból, mert betelt a mérce, még akkor is, ha a kizárás folytán veszélybe kerül, hogy Weber kövesse Junckert a Bizottság élén. Nem arról van szó, hogy ördögnek minősítsék a kormányfőt, hiszen az a szigorú migrációs politikával két éven át védte a külső határokat és ezáltal megelőzte a még nagyobb zűrzavart. Emelett jól áll a gazdaság, a legtöbb magyar életszínvonala emelkedett az utóbbi 9 évben. Éppen ez a sikeres politika nehezíti meg annyira a feladatot. A másik oldalon ott az illiberális demokrácia hirdetője, aki a kirekesztésre, a tekintélyelvűségre, a jogállam korlátozására és a másként gondolkodók szégyentelen rágalmazására épít. Ezt legutóbb Juncker tapasztalhatta meg a hazugságon alapuló kampány során.

De most már elég. A Néppárt Európa-barát szerveződés, világos értékrenddel. Abba már régen nem illik bele mindaz, amit Orbán képvisel és csinál. Végre ki kellene zárni, mert abból két előny is adódna: fokozódna a kereszténydemokraták hitele, ugyanakkor a miniszterelnök fontos hatalmi támaszát vesztené el. A büszke politikusnak semmi sem fájna jobban, minthogy többé nem ülhetne oda a befolyásos kereszténydemokrata kormányfők asztalához. Nem szeretne Le Pennel és a többiekkel a szégyenpadban ülni.  Természetesen van abban kockázat, ha már a közeljövőben túladnak rajta. Webernek okvetlenül szüksége van megválasztásához a magyar támogatásra. Az SPD és az FDP pedig akkor járassa a száját, ha már tesz valamit a bukaresti kormány ellen, hiszen a szociáldemokrata-liberális román kormány még rosszabb, mint a magyar.

Die Presse

die_presse.jpg

Orbán Viktornak esze ágában sincs, hogy meghátráljon az uniós partnerek és saját pártcsaládjának nyomása láttán. Sőt, csak olajat öntött a tűzre, amikor hasznos idiótáknak titulálta azokat, akik bírálják a Néppártban.  És nem tágít attól, hogy a Bizottság – Soros támogatásával – tömeges migrációt készít elő. Csak most Timmermans lesz a célpont. A kampánnyal csupán az a baj, hogy annak állításait a világon semmi sem támasztja alá. A Bizottság egyébként is csupán javasolhat, a döntés joga mindenkor a tagállamoknál van. Viszont ha megszületik a határozat, mint pl. a kvóták kapcsán, ám azt egyes tagállamok nem tartják be, akkor Brüsszelnek kutyakötelessége eljárni a renitens kormánnyal szemben.

Az EU-ban azt feltételezik, hogy Orbán a poszterekkel a jogállami eljárásról igyekszik elterelni a figyelmet. A viszály kihathat az EP-választásra is. Ha a Fidesz elhagyja a Néppártot, akkor csatlakozhat más frakcióhoz. Így a Konzervatívokhoz és Reformerekhez, ahová a PiS is tartozik, de szóba jöhet a Nemzetek és Szabadság Csoportja is, amelyet az FPÖ fémjelez.

Politico

politico_1.jpg

Elgondolkodásra kényszerült a Néppárt, miután Orbán Viktor legújabb provokációi még mélyebb árkokat eredményeztek a magyar vezető és a német szövetségesei között.  Az elidegenedés messzire ható következményekkel jár Európában, hiszen szavazás készülődik arról, hogy felfüggesszék-e a Fidesz tagságát az EPP-ben, vagy netán tegyék ki a szűrét. Az pedig módosítaná az erőviszonyokat az EU-ban, ugyanakkor elszigetelné Magyarországot. Akár már a választás előtt is. A kisebb konzervatív pártok a kizárás mellett vannak, de a németek nélkül aligha lesz belőle bármi is. Ha Fidesz kénytelen távozni, a pártcsalád valószínűleg több mint egy tucat mandátumot veszít. És az veszélyezteti Weber bizottsági elnöki szándékait.

Orbán összeállhat Salvinival és más populistákkal, így létrejöhet Strasbourgban a blokkoló kisebbség. Épp ezért a német uniópártok vonakodtak töréspontig vinni a kapcsolatot, legalábbis egészen mostanáig. Azonban Weber jelezte, hogy fogytán a türelme és hasonlóképpen nyilatkoztak az uniópártok vezérei is. Az állásfoglalásokat nyilvánvalóan összehangolták, a cél az volt, hogy egyértelmű jelzés menjen Budapestre: Orbán tehertétel. Egy öreg CDU-s vezető azt mondja, hogy a magyar politikus fekete bárány lett az EU-ban, márpedig ez alapvető fordulatot jelez a német középjobb részéről. Már nem védi meg a CSU, a magyar párt nem mérte fel, hogy mit jelent számára a vezetőváltás a keresztény szociálisoknál.

Márpedig ez veszélyes lehet számára több szempontból is. A politikai feszültség kihathat a német beruházási szándékokra. A Soros elleni dühödt fellépés és az éles migrációs retorika PR-meggondolásokból aggasztó az üzleti világ számára. Megfigyelők szerint a plakáthadjárat kísérlet Orbántól, hogy aláássa az EU iránti bizalmat, miután várhatóan drámai módon csökken a Magyarországnak juttatandó uniós támogatás. Csak éppen a magyarok jobban hisznek az európai intézményeknek, mint a saját hatóságaiknak. A másik három visegrádi ország egyre kevésbé örül annak, ha Orbánnal egy lapon emlegetik a nevét. Úgy tudni, a nemrégiben tartott pozsonyi csúcson, amelyen Merkel is volt, sokatmondó csend fogadta, amikor arról beszélt, hogy Soros a felelős a Szerbiát elárasztó tiltakozáshullámért.      

Előtte Budapest megpróbálta rávenni a kancellárt, hogy ugorjon el Orbánnal együtt a magyar-osztrák határra a Vasfüggöny leomlásának 30. évfordulója alkalmából, Csakhogy Berlin elhárította a kérést, bennfentesek szerint azért, nehogy a látogatást bárki Orbán melletti kiállásként értelmezze. Merkel majd valamikor a választások után eljön Magyarországra, hogy megemlékezzen a határnyitásról.  Bírálók ezzel együtt azt mondják, bármi is történik a jövőben, a német konzervatívok túl későn léptek. Weber pedig csak azért mozdult meg, mert már tud kitérni a nyomás elől. Orbán viszont kevés jelét adja, hogy hajlandó volna beadni a derekát. Pedig ha kipenderítik az EPP-ből, akkor magára maradhat, és még kevésbé tud előnyöket kicsikarni a következő uniós költségvetésből. Egyes megfigyelők szerint szándékosan teszteli német barátokat, de meg van győződve arról, hogy azok a végén úgysem merik kitenni.    

Yahoo/Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Észtországban a választásokon a Reform Párt győzött, vagyis elhárult a populista kihívás, ami azzal fenyegetett, hogy újabb uniós államban áll fejére a politikai berendezkedés. Az euroszkeptikus erők előretörtek, Magyarországtól Olaszországig és emiatt sokan attól tartanak, hogy nacionalista irányba billen el az EU. Az észtek azonban hazai szempontokat mérlegeltek és politikai középnek adtak egyértelmű felhatalmazást a kormányalakításra. A migrációellenes EKRE Párt ugyan csaknem 18%-ig jutott, ám a reformisták kizárják vele az együttműködés lehetőségét.  Annál is inkább, mert nélküle is simán lehet működőképes koalíciót alkotni. A lehetséges tagok alighanem félreteszik ellentéteiket az EKRE jelentette veszély miatt.

The Times

the_times_1.jpg

A kommentár azt hangsúlyozza, hogy nem kell aggódni Kelet-Európa miatt, mert aki feltűnősködő bajkeverőket keres, az Nyugaton és Délen találja meg őket. A szerző ezt abból a tapasztalatból vonja le, amit a minap Kassán, az egykori szocialista térség 9 államfőjének találkozóján tartott vita vezetőjeként szerzett. A téma az volt, miként lehet megvédeni a nyílt társadalmakat az orosz hibridháborútól. Mint írja, először is a régió egyáltalán nem annyira egységes, és nem lehet besuvasztani az elmaradott, engedetlen kategóriába. Pl. Áder János arról beszélt, hogy a veszélyt nem az orosz beavatkozás jelenti, hanem befolyásos kisebbségek, amelyek mögött gazdag támogatók állnak. Ez gyakorlatilag Soros Györgyöt jelenti. De hát az idők és az emberek változnak. Orbán Viktor egykor élénk liberális ellenzéki volt, ma keménykezű Putyin-barát kormány élén áll, aki meghökkent más európai konzervatív pártokat.

De ők a csordától elkülönült vadak. A lényeg a nyilvános ellenállás a nyugatellenes, Kreml-barát mocsokkal és az azzal együtt járó intoleranciával és idegengyűlölettel szemben. A közép- és kelet-európaiak szeretik a rendszerváltás után megszerzett méltóságot, szabadságot, törvényességet és nyitottságot. Példa erre mindössze 49 éves, igen korszerű felfogású észt elnök, vagy Codruta Kövesi, a volt román korrupció-ellenes ügyész. Vagy a 3. szlovák államfői poszt várományosa, Zuzana Caputová. Valamennyien rácáfolnak a nyugati előítéletekre. De ha a pártpolitikát nézzük, már korántsem ennyire egyértelmű a kép. Ott már sűrűn joggal merül fel az önteltség és a korrupció vádja. Nem véletlen, hogy az emberek valami újra vágynak, és a tekintélyelvűek, csirkefogók és populisták azért szerepelnek jól, mert a hagyományos pártok gyengék.  

De a fő tanulság az, hogy érdektelenné válnak a régi, kelet-nyugati megosztottságról vallott nézetek. A demokrácia igazából Olaszországban van bajban, a Liga közvetlenül Putyintól kapott pénzt. A sárga mellényes gengsztereknek Keleten nincs megfelelőjük. Errefelé nem értik a brit ellenérzéseket sem Európával szemben.

BBC

bbc.jpg

Caracasban jelenleg 750-en vannak az utazólistán és még sokan követhetik őket Magyarországra, mert lehet, hogy meglepetésként hangzik, de a migrációt és a menedéket elutasító magyar kormány titokban venezuelai menekülteket fogadott be. Eddig kb. 350-en érkeztek. A titok nyitja az, hogy bizonyítaniuk kellett a magyar származást. A szóvivő persze megizzadt, amikor igazolni próbálta, hogy a kiválasztottak valamennyien magyarok, hiszen javarészük másutt született, nem beszélve a hibádzó magyar tudásról. A felmenők első hulláma a 2. világháború után emigrált, sokan a Horthy-rezsim kiszolgálói voltak, illetve egy páran közreműködtek a deportálásokban. Egészen más csoport ment el 56-ban, egyesek harcoltak a szovjet hadsereg ellen. A közösség azóta több ezresre duzzadt odakint. Vezetőik két éve fordultak az Orbán-kabinethez, miután az éhséghez önkényes erőszak társult Venezuelában.

A fura az, hogy a nacionalista Orbán Viktor az EP-választások előtti kampányt teljes egészében a bevándorlás elvetésére építi. Már törölték a befogadott menedékkérők beilleszkedését célzó programok javát. Tavaly az év első 9 hónapjában mindössze 94 kaptak menedéket, 290-en alacsonyabb fokú védettséget élveznek. Ugyanakkor a venezuelaiakat megkérték a hatóságok, hogy ne beszéljenek a sajtónak, mert az ő ügyüket nehéz volna megmagyarázni a hisztérikus migránsellenes hadjárat közepette. Az egészet Semjén Zsolt vitte keresztül. Az akciót az ecuadori magyar nagykövetség és a Máltai Szeretetszolgálat szervezte. Az első fecskék 2018 áprilisában szálltak le Ferihegyen. De utána tragikomikus jelenetek adódtak, mert őket először Balatonőszödön, a volt kormányüdülőben helyezték el, ám a közhangulatra jellemzők, hogy a helyiek eltorlaszolták ablakaikat és hívták a rendőrséget a „négerek” láttán.

Azóta a gyerek már folyékonyan beszélnek magyarul, teljes értékű diákok az iskolában. A felnőttek viszont aggódnak, hogy mit fognak csinálni a kedvezményekkel felturbózott első év után. Ez csak az egyik gond, amit az EMMI igyekszik megoldani. Mostanában kevesebben jönnek Venezuelából, mert a magyar kormány nem tudja, nem bukik-e meg Maduro rendszere. Ha így volna, akkor vannak olyanok, akik visszatérnének a latin-amerikai országba.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1614666481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2019.03.05. 12:09:42

@Macropus Rufus: aha hát persze. Karizma mi? Ki a faszom követi őt az EU-ban?
Melyik politikusnak példa kép?.......................

Egyre többnek! A súlyát pedig láthatod abból ahogy támadják, a pályán is a legjobb focistát akarják felrúgni! :D

Killary Fucking Clingon 2019.03.05. 12:10:36

@Macropus Rufus: Te tényleg ilyen hülye vagy? Mióta van az USA-ban egységes rendőrség??? Ügyészség??? Még egységes adózási rendszerük sincs baszod. Mi a faszt szívsz te hogy ilyen hülyeségeket irkálsz?

langesz 2019.03.05. 12:13:25

"2015 késő nyarán a magyar miniszterelnök rendkívül nehéz helyzetbe került volna, ha Németország és Ausztria nem veszi át tőle a menekülteket. Lehet, hogy még bele is bukott volna. "
Igen-igen, de ki hívta Ejrópába ezeket a zembereket: Orbán vagy Merkel ?

Helga Beauty Salon. 2019.03.05. 12:13:47

@Killary Fucking Clingon: Az is érdekes hogy elfelejtették a blos gecik hogy a németek baszták szét Európát első lépésben. .....................

A német egy nagymúltú, tehetséges és büszke nemzet! Csak hát a vezetőivel nem mindig szerencsés! :D

chrisred 2019.03.05. 12:14:36

@langesz: Gondolom az, aki kibombázta őket az otthonaikból.

conchita wurst 2019.03.05. 12:14:49

@Macropus Rufus: "az meg van ugye, hogy a jelenlegi formájában az EU nem életképes? Nincs egységes irányítási rendszer."

50 evig megvolt az EU nemzetallamokkal, szoval

chrisred 2019.03.05. 12:18:42

@Killary Fucking Clingon: FBI mond valamit, vagy a szövetségi ügyészek?

Macropus Rufus 2019.03.05. 12:19:06

@Minden ballib bérretteg: "Soros csicskái az EU zászlaja alatt szeretnék irányítani az összes nemezet. "
sztem ti tényleg nem használjátok azt a gumót a nyakatokon semmire.
Ha van 1db ember akinek olyan hatalmas befolyása van, hogy egy egész EU-t tud csicskáztatni, akkor nem kellene inkább picit jóban lenni egy ilyen emberrel?
Szerinted, ha tényleg az lenne amit állítotok róla, akkor nem lehetséges, hogy képes úgy megszüntetni az országunkat, ahogy csak akarja? Mivel ilyenekre nem is gondoltok, ebből is látszik, hogy igazából ti sem hiszitek el azt amit írtok/mondok. Azért csináljátok, mert valami beteges örömöt leltek abban, hogy a másikat húzzátok.

chrisred 2019.03.05. 12:22:47

@conchita wurst: Az Európai Unió 1993-ban alakult meg a maastrichti szerződéssel.

Helga Beauty Salon. 2019.03.05. 12:24:52

@chrisred: : A németeknél nem egy volt Gestapo tiszt a kancellár..............

Na Putyinnál járunk ismét! A KGB német megfelelője a náci Németországban az Abwehr. Bár azzal egyidőben az oroszoknál NKVD volt. Na mindegy, csak a szokásos hülyeségre tellett tőled ismét, a következetesség és a felkészültség legteljesebb hiányával!
Ha még azt is tudnád, hogy Merkel mamával kapcsolatban felmerült némi Stazi "beütés" szerintem mára lehúznád magad a vécén, ha nem lenne libsikre jellemző saválló bőr a pofádon! :P

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2019.03.05. 12:26:18

mintha nem lenne az egész előre eltervezve...pff

chrisred 2019.03.05. 12:27:54

@Helga Beauty Salon: Bizony, hatékony nemzet, 1871-ben alakult ki a nemzeti egység, és 75 évvel később már túl voltak Európa kétszeri rombadöntésén.

Dzseem 2019.03.05. 12:27:58

@Helga Beauty Salon: Jó dolog még nem született a történelemben karizmatikus vezetőből. Illetve pontosítok .. akire rá is mondják, hogy karizmatikus. Aki valóban az (és nem csak szaros politikusokról beszélek) azon látszik és nem is mondja neki senki, mert egyszerűen AZ. Egyébként pedig 170 cm köpcös pocakos rogyott lábú tikkelő .. az nem karizmatikus már ne haragudj.

conchita wurst 2019.03.05. 12:37:28

@chrisred: Europat a komcsik es a veluk szovetseges amerikaiak dontottek romba, Hitler minden politikaja evtizedekkel elozte meg a korat.

chrisred 2019.03.05. 12:38:00

@Helga Beauty Salon: Az Abwehr katonai hírszerző szervezet volt a Wehrmacht irányítása alatt, míg a KGB állambiztonsági szervezet volt, névlegesen a Minisztertanács alá beosztva, de valójában az SZKP kinyújtott karja volt a külső és belső ellenségekkel szemben, tehát politikai szervezet volt, akár az SD vagy a Gestapo.

A másik fele meg bizonyítékok hiányában ugyanúgy konteó, mint Orbán beszervezése a katonáskodása alatt.

Macropus Rufus 2019.03.05. 12:38:45

@conchita wurst: igaz. De valami miatt létrehozták. Belátták, hogy nem fog működni a dolog. Viszont az egységhez kell sok minden. Vannak dolgok amit be kell áldozni. Egységes rendőrség / ügyészség stb... Vagy mindenki menjen a csába. Ott a saját kis szaros országa oszt csókolom. Az, hogy nincs vám marha jó, de az EU előtt is köthettem vám szerződéseket országokkal. Pl. a német-magyar kereskedés vámmentes. Ehhez nem kell EU. Amihez meg kellene, azt az Orbán fajták gáncsolják el. Nekik csak a pénz kell a közösből, a többit tartsák meg. (mondjuk ez amolyan tipikus magyar mentalitás: a közösből ide mindent, de a közösből részt vállalni, pláne ha kelemelten akkor már nem

conchita wurst 2019.03.05. 12:39:23

@Dzseem:" Jó dolog még nem született a történelemben karizmatikus vezetőből."

Orbanbol mar szuletett jo, ezert valasztjak meg mindig.

chrisred 2019.03.05. 12:39:58

@conchita wurst: Az biztos, Orwell is csak 1984-re datált egy (több) olyan államot, amilyent Hitler szeretett volna.

Minden ballib bérretteg 2019.03.05. 12:40:50

@chrisred:

Nem értelek. Az Európa Unió alapvetően szuverén nemzetállamok közösségeként jött létre.

Hogy ezt Soros bérencei átalakítanák úgy, hogy a törvénykezést, ügyészséget, és minden mást kivennének a nemzetállamok hatásköre alól, bábkormányokat hoznának létre, és büntetnék a nacionalizmust, annak semmi köze az Unió alapeszményeihez.

Ez csak a ballib diktatúra kialakításának egyik közismert eszköze. Lásd oroszok és a Kelet-Európai blokk viszonyát a kommunista diktatúra idején .

Minden ballib bérretteg 2019.03.05. 12:42:13

@chrisred:

Fura hogy Orwellezel, miközben Soros és haverjai cenzúrázzák a Facebookot, és használják a közösségi médiát megfigyelésre, párt preferenciák manipilálására.

Helga Beauty Salon. 2019.03.05. 12:42:47

@chrisred: Lehet ragozni, van amiben kapisgálod is az igazságot.... de! A Gestapo rendőrség volt, nem a KGB megfelelője semmiképpen!

Killary Fucking Clingon 2019.03.05. 12:42:48

@Dzseem: Ritka nagy fasznak tűnsz, de ez nem is csoda, neked Macron a karizmatikus politikus :)

Killary Fucking Clingon 2019.03.05. 12:44:06

@chrisred: Igen mond. Az FBI nem rendőrség. Olyan hogy szövetségi ügyészség meg nincs.

Minden ballib bérretteg 2019.03.05. 12:47:23

@Macropus Rufus:

Már rendszerváltáskor is tervei között szerepelt az ország erőforrásianak bagóért történő felvásárlása a Soros klikknek. Lásd államadósság vs Soros rendszerváltáskor
www.salzburgi-magyar-koer.org/index.php?option=com_content&view=article&id=230:allamadossag-adossagcsapda&Itemid=57&lang=de

Soros: 22 milliárd dollárt. Mit kértek cserébe? „Mindössze” a magyar nemzeti vagyon értékesebb darabjait. Itt gondoljon mindenki, amire akar. (A magyar energetikai szektort, az infrastruktúrát, a kommunikációs cégeket, a stratégiai cégeket, közlekedés, pénzügyi szektor, egészségbiztosítók, stb.) Antall nem vállalta. Elgondolkodott rajta, de nem vállalta. Mint mondta: „…ez kommunikálhatatlan, ezzel ő nem tud kiállni a magyar társadalom színe elé. Nem tudja elmondani, hogy a Nyugat (Soros és Sarlós!), amelytől a felszabadításunkat vártuk, azzal kezdi a felszabadításunkat, hogy az adósságunk fejében elveszi a nemzeti vagyonunkat.”

conchita wurst 2019.03.05. 12:47:26

@Macropus Rufus: lofaszt fogunk mi bealdozni

2004ben megigertek hogy cukraszdat nyithatunk becsben, erre kb. 2014re erte utol az eletszinvonal a 2004est, csak azota van nemi javulas miota lazadok lettunk

"Viszont az egységhez kell sok minden. Vannak dolgok amit be kell áldozni. Egységes rendőrség / ügyészség stb... Vagy mindenki menjen a csába."

Nekunk nem kell egyseg az arab es buziszopokkal. Nekunk annyi kellett, hogy mehessunk oda melozni, ha kell az meg megvan.
Ha ok egysegert konyorognek, akkor fizessenek le. Igy megy ez. Europai egyseges berek, legalabb a multiknal, azt nincs vita.

"mondjuk ez amolyan tipikus magyar mentalitás: a közösből ide mindent, de a közösből részt vállalni, pláne ha kelemelten akkor már nem"

Lofaszt se vallalok, inkabb fizessenek mint a katonatiszt. Nekik nagyobb szukseguk van rank, mint nekunk rajuk.

chrisred 2019.03.05. 12:47:55

@Minden ballib bérretteg: Nem. Az EU jogelődei szupranacionális szervezetek voltak, tehát államok szerzödéses kapcsolatban. Az Európai Unió a regionális integráció szervezete, közös jogrenddel, gazdasági és politikai irányítással.

Killary Fucking Clingon 2019.03.05. 12:48:19

@chrisred: Nem :) Parents of former Italian premier Renzi under house arrest.. No comment. Nyugodj le, Berlusconi lehet botrányos, de tisztább mint Renzi, és a helyzet az hogy hamarosan Macron is bebukik ahogy Trudeau is be fog.. Tolvaj balos gecik.

1.
www.irishtimes.com/news/world/europe/matteo-renzi-becomes-embroiled-in-2-7bn-public-contracts-scandal-1.2998699

2.
www.reuters.com/article/us-italy-renzi/parents-of-former-italian-premier-renzi-under-house-arrest-idUSKCN1Q71UT

conchita wurst 2019.03.05. 12:48:57

@chrisred: A szabadsagot egyedul a lippsiktol(anti-populistak) kell felteni a nyugati vilagban.

Helga Beauty Salon. 2019.03.05. 12:49:03

@chrisred: A másik fele meg bizonyítékok hiányában ugyanúgy konteó, mint Orbán beszervezése a katonáskodása alatt..................

Nem is mentem különösebben bele mint ahogy láttad is, nem a beszervezett ügynökség a bűn, kb. öt perc alatt lehet valakit beszervezni, vagy tudnak valami kellemetlent róla, vagy olyan helyzetbe hozzák, vagy megígérik hogy baja esik a családjának! A beszervezettek nagy része egyszerre áldozat is és bűnös is, ennyi!

Killary Fucking Clingon 2019.03.05. 12:51:45

@chrisred: Amit leírtál az a baloldali liberális politikusok álma. Ők szeretnék az általad leírtakat. Egy Európai Egyesült Államokat. De nem fog menni, mert mi sem egy EEA-ba léptünk be 2004-ben hanem egy gazdasági társulásba és nem politikaiba. Ne ferdítsünk már ekkorát. Az EU belépéskor szó sem volt közös külpolitikáról, közös adózásról etc etc. Ez eleve egy faszság. Ami jó a francia külpolitikának nekünk eleve nem jó, és még kismillió példát lehet hozni.

Dzseem 2019.03.05. 12:53:45

@conchita wurst: Ez egy nagyon eltévedt mondat, aminek sikerült kijönni belőled. A kettőnek semmi köze egymáshoz. De, ha neked ez jó .. hát legyen. Semmi gáz nincs ezzel. Én politikusra nem tudok így felnézni .. igazából egyikre sem. Politikus és nem több. Ha neked kell az életedhez egy ilyen nagyvezér, hát kell. Kádár apánk is ilyen karakter volt. Ez a sztori egál azzal az időszakkal.

chrisred 2019.03.05. 12:56:06

@Helga Beauty Salon: A Harmadik Birodalomban nem volt olyan átfogó jellegű állambiztonsági szervezet, mint az oroszoknál a KGB. Több főmufti próbálta kiépiteni a maga szervezetét, és próbálta többiek elől elhalászni a jogköröket. A Gestapo nevében a "Ge" mint Geheime, azt jelenti hogy tikos, tehát nem általános rendőri szervezet volt.

Dzseem 2019.03.05. 12:56:34

@Killary Fucking Clingon: A mondatod alapján asszem' ez a kérdés eldőlt. Mármint a ritka nagy fasz kérdése. De jogos jaja .. ne túlozzunk .. rád nézve ritka nagy pöcs vagy .. a fasznak talán az a kis pozitív kicsengése sem illet meg. Magad támasztottad alá azzal, ahogy írsz. Csokicső!

conchita wurst 2019.03.05. 12:56:55

@Killary Fucking Clingon: Mindegyik balos vezeto nemzetarulo gyikember nwo-s egyvilagos internacionalet futyulo kis buzerans.

Ez oke, de miert fu alatt epitgetik a birodalmat?

Miert nem teritik ki a kartyat, ahogy Orban pentekenkent?

Hazudos gecik ezek.

chrisred 2019.03.05. 12:59:24

@Killary Fucking Clingon: Nem, ez a maastrichti szerződés lényege a három pillérrel és a monetáris unióval.

conchita wurst 2019.03.05. 13:02:07

@Dzseem: Kadar apank az orosz szuronyok nelkul nem sokra ment volna, a magyaroknak nem volt valasztasa.

Most nagyobb a mozgaster, ha okosan haladunk akkor bovithetjuk ezt a mozgasteret. S ha nem akarnanak a magyarok mozgasteret, hanem kulfold-fuggo diktaturat szeretnenek, akkor szavazhatnanak Orban ellen, peldaul.

n3spr3ss0 2019.03.05. 13:19:24

@Helga Beauty Salon: Ja, az ilyen nagy reményű vezetők szoktak valamilyen gyengén lakott szigeten kikötni.

chrisred 2019.03.05. 13:20:02

@conchita wurst: Ez igaz, a szabadságot csak a nyugati polgári társadalmakban lehet félteni, mert csak ott van.

conchita wurst 2019.03.05. 13:22:42

@chrisred: Milyen szabadsagod hianyzik konkretan?

Mert a magyar sajto joval szabadabb, mint pl. a nemet.

HaD 2019.03.05. 13:24:13

Nincs itt semmi látnivaló kérem...lehet hazamenni...orbánc csak egy 1xű kis politikiai ribanc....annak tartja oda magát aki kéri és megfizeti(hogy az aktuális külső hatalmi érdekeknek rendelje alá a magyar népséget...10 millió fogyasztó 6 millió ocsó melós). Ez az egész műsor előre le lett zsírozva és semmi másra nem szolgál hogy a magát amúgy is agyonnyerő Néppárt minél több balekot nyerjen meg az ingadozók közül Európában...orbánc egy "elrettentő példa" amire az elvárt és várható reakció az az hogy a Néppárt mennyire polgári érdekeket képvisel és stb...és stb...amikor lezajlik ez a hajcihő orbánc benyújtja a számlát a támogatásokért amivel tömheti a zsebeit és gazdagíthatja a majdani(és 30 éve erre váró) haverjait a ruszkikat....kvázi a stricijét:):)

chrisred 2019.03.05. 13:28:51

@conchita wurst: Na persze, olyan szabadság, mint a régi szép időkben, szabad országban a szabad emberek azt teszik, amit szabad nekik.

Dzseem 2019.03.05. 13:31:05

Én csak a párhuzamról beszélek. Olyan, hogy "ha" vagy ezzel kezdődő mondat azért nem nagyon van. Ha kaptam volna egy keverőpultot 16 évesen, most DJ lennék. Amit máig így gondolok, csak nem kaptam. Dolgokat lehet így látni, meg úgy látni. Egy megosztó viselkedés megosztást vált ki a többi emberre nézve is. Szerintem EZ gáz. Ez a része biztosan nem tartható fenn. Ellentéteket generálni hiba. Mozgásteret lehet nyerni persze .. egészen biztosan sokféleképp, de egy egymásnak ugrasztott országban nem lehet és főképp minek? A napi morális hangulat alapozza meg az emberek mindennapjait. A meló a lóvé a kajára, meg az, hogy ezt meg tudja e tenni. Nem a mozgástér. Állati sok ember nem akarja ám ezt a hangulatot és ellenszenves neki az a .. hááát mi is ez .. szociopata emberek élnek így, de azok max 20 - 30 embert manipulálnak a maguk örömére. Persze alapvetően egy politikus szociopata és különböző mértékben irányítási kényszerrel áldotta meg a jó isten. Ebből lesz a katyvasz, mint ami egyébként az én látásmódomban VAN most. Talán 80%-ban van mögötte tudatosság, de a maradék rész az itt el lett mérve és számolva.

Dzseem 2019.03.05. 13:32:04

@conchita wurst: Én csak a párhuzamról beszélek. Olyan, hogy "ha" vagy ezzel kezdődő mondat azért nem nagyon van. Ha kaptam volna egy keverőpultot 16 évesen, most DJ lennék. Amit máig így gondolok, csak nem kaptam. Dolgokat lehet így látni, meg úgy látni. Egy megosztó viselkedés megosztást vált ki a többi emberre nézve is. Szerintem EZ gáz. Ez a része biztosan nem tartható fenn. Ellentéteket generálni hiba. Mozgásteret lehet nyerni persze .. egészen biztosan sokféleképp, de egy egymásnak ugrasztott országban nem lehet és főképp minek? A napi morális hangulat alapozza meg az emberek mindennapjait. A meló a lóvé a kajára, meg az, hogy ezt meg tudja e tenni. Nem a mozgástér. Állati sok ember nem akarja ám ezt a hangulatot és ellenszenves neki az a .. hááát mi is ez .. szociopata emberek élnek így, de azok max 20 - 30 embert manipulálnak a maguk örömére. Persze alapvetően egy politikus szociopata és különböző mértékben irányítási kényszerrel áldotta meg a jó isten. Ebből lesz a katyvasz, mint ami egyébként az én látásmódomban VAN most. Talán 80%-ban van mögötte tudatosság, de a maradék rész az itt el lett mérve és számolva.

conchita wurst 2019.03.05. 13:32:45

@chrisred: Szoval csak a nyalad vered?

Vigyazz mert meg Gyuuurcsanynak neznek.

conchita wurst 2019.03.05. 13:36:26

@Dzseem: Nem vagyunk egymasnak ugrasztott orszag, soha nem voltunk ilyen egysegesek a modern tortenelemben.

Kiveve amikor az orosz vagy az osztrak szuronyok erre kenyszeritettek.

Van egy baloldali mediatulsuly, ami oroklott dolog az atkosbol, de erosen pusztul. Ez tartja fenn a megosztottsag latszatat, hisz ez az erdeke.

chrisred 2019.03.05. 13:55:44

@conchita wurst: Pedig az átkosban volt aztán igazán egység, 99% szavazott a Hazafias Népfront jelöltjeire.

Dzseem 2019.03.05. 14:03:41

@conchita wurst: Én nap, mint nap ezzel találkozom. Csakis az fogadható el, aki azt a követ fújja, amerre a mostani vezetés viszi vagy mostanában inkább próbálja vinni a dolgokat. A "többi" iskolás csúfolódás "áldozata lesz" .. már aki felveszi persze. Nagyon megosztott lett minden. Az elfogadás, a másik tisztelete. Sőt .. a másféle nézet tisztelete .. na az azért eléggé meg van tépázva. Nézd csak meg, amit írsz. Miért gondolod, hogy minden egy irányból jön? Ugyan onnan ered. Miért a felületet nézed? X féle ember ír, alkot, verseket költ, véleményt formál. Ők az alkotó emberek. Y féle ember meg nem teszi ezt. Elfogadja a mutatott irányt. Ez a két véglet és vannak a közte létezők. Egy olyan "message" vezérelte ország akarunk lenni vagy mi. Kirakjuk a csúnya bácsik buta arcát - jó hülye képet választva - hogy mindenki rajtuk nevessen. Ez azért nem több ennél. Óvoda .. de működik vagy méginkább működött. Mennyi pénzért?! De mondjuk oké hagyjuk, hogy ez mindenki zsebéből mennyi zseton! Az eredmény viszont több, mint komikus. kívülről nézve egy ilyen Gulliver utazásai ország lettünk. Az ország önmaga paródiája. Nincs túlsúly, nincsenek arányok, nincs logika és STÍLUS. Nemtudomka kalandjai inkább, ami jó filmnek van eladva.

conchita wurst 2019.03.05. 14:04:08

@chrisred: A nemzeti egyseg jo dolog, ezt mindenki erzi a penztarcajan.

A kulfoldtol valo fugges, leginkabb csak a komcsiknak-lipsiknek jo.

conchita wurst 2019.03.05. 14:07:38

@Dzseem: Nem kotelezo politizalni.

A nep dolga nem a fecseges, hanem a munka.

Dzseem 2019.03.05. 14:14:36

@conchita wurst: akkor kinek a dolga a fecsegés? Valakinek kell fecsegnie, mert nem dumálhat mindenki, főleg nem egyszerre .. na én ide sorolom az alkotó embereket. Akik értékeket teremtenek. Gondolatokat és irányokat adnak a világnak. A többi ember ahogy én is írtam, nem fecseg. Melózik és csá. bár nekem a "nép" szó használata kicsit gáz.
Nb 250 ország van a Földön .. együttműködve szorosabban és kevésbé szorosan. Nem lehet elszigetelődni a világtól. Főképp nem számítani bármilyen "mozgástérre" azok után. Amúgy meg jah itt megy a fecsegés. Az internet egy baromi jó szelep, ahol sok sok ember kiengedi a gőzt.

chrisred 2019.03.05. 14:15:50

@conchita wurst: Milyen értelemben?Mindenki egységesen fizeti a nemzeti 27%-os áfát, ami csak a magyaroké?

chrisred 2019.03.05. 14:21:11

@Dzseem: A nép dolgozik, a politikusok fecsegnek.

Dzseem 2019.03.05. 14:22:01

@chrisred: jaaa akkor divatosan mondva "agreed" :-DD

conchita wurst 2019.03.05. 14:22:56

@Dzseem: A nep szot direkt trollkodasbol hasznalom, de ettol...

"Nem lehet elszigetelődni a világtól. " - ebben egyetertunk.

Ezert kell azt nezni ami tortenik, nem azt amit a lapok fecsegnek. Az export a csucson, a kulkereskedelmi merleg tartosan pozitiv, a turistak szama evrol evre rekordot dont, hat ennyire vagyunk elszigetelodve.

Az egyuttmukodes nem kell hogy azt jelentse, hogy a sajat bajaink melle atvesszuk a nyugati tarsadalmi problemakat, szerintem.

conchita wurst 2019.03.05. 14:27:06

@chrisred: Elvezzuk a Fidesz kormany alacsony adoit a globalista mszp-szdsz nepnyuzas helyett.

Ez jo dolog, ez fontos pillere a Fidesz-hatalomnak. Eppen ezert a Fidesz a tovabbi adocsokkentesben erdekelt.

Ami az AFA-t illeti, ha a nemzetkozi AFA-csalasok nem jelentenenek egy praktikus problemat, akkor en tovabb emelnem az AFA-t a jovedelemadok (ceges es magan) tovabbi csokkentese mellett, par kedvezmenyes AFA kategoria megtartasaval.

chrisred 2019.03.05. 14:33:36

@conchita wurst: Akkor a nemzetközi áfacsalóknak köszönhetjük, hogy még valamennyire kijövünk a fizetésből hó végéig?

conchita wurst 2019.03.05. 14:36:45

@chrisred: 2010 brutto atlagfizetes 200k (netto 130)

2018 december brutto atlagfizetes 360k (netto 240)

Ilyen realjovedelemelkedessel kiegyezek a kovetkezo 8 evre is. Csak jobb mint az allamcsod.

HaD 2019.03.05. 14:51:55

@conchita wurst: ha nomen est omen alapon gondolkodunk akkor miért nincs olyan szgéped a közelben amin van ékezet...nem kellene leningrádba egyet már beszerezni bmeg???

chrisred 2019.03.05. 14:53:29

@conchita wurst: Ez nem reálbér, hanem nominálbér emelkedés, mert a 20% körüli infláció nincs belekalkulálva. Amellett a 2010-es adatnál az egész éves átlagbér szerepel lefelé kerekítve (valójában bruttó 202 600, nettó 132 600), míg a 2018-asnál a decemberi. 2018-ban az éves átlagbér (január-december) bruttó 329 900, nettó 219 400 volt. A 219 400 forintnak a 80%-a 175 520.

SnaKadCharmer 2019.03.05. 14:58:23

Basszus, pedig azt hittem, hogy a nem kicsit elkúrósdi Fetyóka rezortja... :((((((

Dzseem 2019.03.05. 15:01:35

@conchita wurst: így igaz, mint ahogyan ők sem veszik át a mi bajainkat. Vannak ám! Sokat van szerencsém utazni a munkám miatt. És merem használni még mindig a "szerencsém" szót, mert az a sok nyűj meg baj amit hatalmas plakátokon tolnak nap, mint nap otthon a képembe azért torz képet tükröz ám. Inkább görbe tükör ez. És igazából ők éppúgy megtehetnék ezt velünk szemben. Mert miért is ne. Egyszerű példa a suliból .. "hülye vagy! .... az a hülye, aki mondja" .. lehet Forrest Gump is na oké. Ezek elvi kérdések, amik bizony nagyon bután sülnek ám el. Merthogy görbe a tükör.

conchita wurst 2019.03.05. 15:39:51

@Dzseem: "És igazából ők éppúgy megtehetnék ezt velünk szemben. Mert miért is ne."

Benne vagyok, ez jo 5let! Legalabb annak is leesik, aki eddig a holdon elt, hogy a "magyar" partok kozul ki a hazaarulo!

apro_marosan_petergabor 2019.03.05. 16:23:29

Erőlködnek a liberok, megszoktuk már.
Közel az EP választás, ezt is tudjuk.
Amit még nem tudunk, hogyan alakul a liberok száma és hatalma a választás után.
Én azt gondolom, csökkeni fog.

Dzseem 2019.03.05. 16:24:15

@conchita wurst: ez eléggé egyirányú és egyoldalú szemlélet megintcsak. De jah .. lenne nézés mereven távolba az biztos.

Minden ballib bérretteg 2019.03.05. 16:48:40

@conchita wurst:

Arról nem is beszélve, hogy az elkúrók alatt kétszámjegyű infláció és banki kamat volt, a Fidesz alatt meg nulla közeli. Azaz a reálbér növekedés még ennél is nagyobb, a balfasz ballib elkúrókhoz viszonyítva.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.03.05. 16:56:42

@Minden ballib bérretteg: "Azaz a reálbér növekedés még ennél is nagyobb"

... ami az utolsó helyhez pont elegendő.

"a balfasz ballib elkúrókhoz viszonyítva."

... amikor még a régió középmezőnyébe tartoztunk.

Nem fényezem az elkúrót, csak konstatálom, hogy a geci képes volt még annál is jobban elkúrni. :))

Minden ballib bérretteg 2019.03.05. 17:04:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Szimpla hazugság.. A Gyurcsány féle elkúrás következményeként kerültünk az EU végére. 2002-2010 között húztak el melettünk a szlovákok, és jöttek fel a románok.
2010 óta az EU átlaghoz képest a felzárkózásunk elkezdődött.
Az elkúrók alatt meg lecsúsztunk.

De ezt érzik a szavazók is a saját bőrükön, hiába nyalod az elkúrók seggét, és hazudozol.
Ezért szoptok 10 éve, és fogtok még szopni legalább 10 évig.

SOHA TÖBBET MSZP-GYURCSÁNY DIKTATÚRÁT, ELKÚRÁST !

Nzoltan 2019.03.05. 17:56:38

Az az igazság, hogy arra az ellenzékre senki nem akar szavazni, amelyik az O1G-t is elipszilonos jével írja.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.03.05. 17:58:39

@Minden ballib bérretteg: "hazugság"

Ja, az általad olvasott féknyúz szerint, persze, persze. Olvass Eurostat adatokat, faszfej.

inteligencs elenzeki 2019.03.05. 18:15:12

"A segítséget elsősorban Merkelnek köszönheti, mégis azóta fejt ki elkeseredett, kereszthadjárat-szerű ellenállást a kancellár migrációs politikája ellen. "

Afelől semmi kétség. A wilkommenskulturnak köszönhetően tódultak (akkor még rajtunk keresztül) a menekültek. A minimum az volt, hogy azok után be is fogadja őket.
Én már akkor is azt mondtam, hogy amíg a kerítés meg nincs, a bejutókat nem regisztrálni, hanem simán engedni tovább wilkommenbe. (Praktikusan)

chrisred 2019.03.05. 18:31:23

@Comte de Gippaud: Nekik meg a dublini szabályok szerint nyomban vissza kellett volna passzolni a feladónak. Nekümk meg a nem létező magyar-görög határon továbbjuttatni oda a belépési pontjukig. Így zajlott volna minden szabályosan, a közép-európai bürokrácia és Kafka szellemében.

Andy73 2019.03.05. 18:49:25

A blogger szerintem összekeverte a 2006-os híreket a mostaniakkal. Átfutottam, de egyis újság sem írta azt, ami a címben van, pláne nem Orbánról. Azt a böszme mondta, lassan 13 éve, amikor az öszödi botrány kipattant.
Tényleg nem értem, miért kell még mindig a böszmére emlékeztetni, ennyi év után is, és mi köze neki Orbánhoz, hacsak nem az, hogy azóta mindig kétharmaddal nyer.

2019.03.05. 18:49:35

@Minden ballib bérretteg:

"Szimpla hazugság.. A Gyurcsány féle elkúrás következményeként kerültünk az EU végére. 2002-2010 között húztak el melettünk a szlovákok, és jöttek fel a románok."

jaja, mikor a cziggányod ellopta a nyugdíjpénzünk, utána jöttek kis-hazánkba az EU pénzek (túlzott deficit eljárás vége) a geci nem csodatévő, az EU pénzekből élünk a mai napig, és lopja azt a mocsok és bandája, éjjel nappal.

egyébként annyira dübörög a gazdaság, hogy a 27%-os világbajnok áfa nem akar elkopni, és pl. az ostoba bankadó se, ami végett brutális a készpénzhasználat cziggány-országban. kell az EU pénz és a cirka 69 féle fidesfasszopó különadó adó a cziggánynak, mint egy falat kenyér.

inteligencs elenzeki 2019.03.05. 18:50:18

@chrisred:

"Ez nem reálbér, hanem nominálbér emelkedés, mert a 20% körüli infláció nincs belekalkulálva."

Ja. Értem én . Az államadósság vizsgálatánál a nominál adósság számít, a béreknél, meg a reálbér.

Ezzel együtt 2 dolgot magyarázz meg, miért növekedett a kiskereskedelmi forgalom? (tele vannak vásárlókkal a nagy bevásárló központok),
És minek köszönhetőek a hitelminősítők felsőbb kategóriába sorolásai?

GyMasa 2019.03.05. 18:54:14

@az EU pénzek zsákolója:
Te egy mekkora rasszista pöcs vagy!

kalevaleeeeez 2019.03.05. 19:04:23

Mások által értelmesnek mondott pacák vagyok, de egyet nem értek. Utáljátok az eu-t mert Soros vezeti, meg bevándorláspárti, meg minden. Ám van erre megoldás, nézzétek csak meg a brexitet. A kormány simán kiírhat választást, még aláírásgyűjtés sem kell, többségben is vagytok, egyszerűen lépjetek ki.

Csak előtte tanuljatok meg futni.

conchita wurst 2019.03.05. 19:20:13

@kalevaleeeeez: Ehelyett levaltjuk az EU-t.

Jovore ilyenkor Orban mondja meg, ki marad a neppartban, s ki repul.

chrisred 2019.03.05. 20:10:38

@Comte de Gippaud: Ja, ez olyan, mint amikor a hitelminősítők leminősítik az országot, akkor az aljas pénzpiaci spekuláció, ha felminősítik, akkor az ország eredményeit ismerik el. :)

Nem értem egyébként a nominál államadósság dolgot. Számoljuk a béreket is euróban?

conchita wurst 2019.03.05. 20:16:04

@chrisred: "Nem értem egyébként a nominál államadósság dolgot. Számoljuk a béreket is euróban?"

tokmind1, hogy szamolod, a baloldali elqras jon ki belole

Ménár Atya 2019.03.05. 20:33:32

@az EU pénzek zsákolója:
Ennyi marhaságot amit itt letoltál...hát gondolom az egész dk-esze kellet hozzá mi? :D

apafej1 2019.03.05. 20:37:36

@az EU pénzek zsákolója: Rengetegszer használod a "cigány" kifejezést szidalmazára. Megveted a cigányokat?

Leooo 2019.03.05. 20:49:11

@conchita wurst: Ja, őszinte alázat, meg a népért való munka ovinál, hisz' életében nem dolgozott semmi néven nevezhető - szakértelmet megkövetelő - munkát, szerintem te viccelődsz tesó! A jogi diplomája mostanra hab a sz@ron! "Engem meg gyíkká változtatott...de már elmúlt!" Muhaha szép ecsém, fel kellene ébredni a párhuzamos univerzumban álmodott nyálcsorgatós kéjmámorból...Ez itt nem az Álomhajó a Jockey TV-n!

BiG74 Bodri 2019.03.05. 21:01:46

Azért csak nem értem ezt a wébör gyerököt. Ha van világnézetük, hitvallásuk amibe a vitya féle állampárt nem fér bele, miért akarja a pártcsaládon belül tartani? Kívül blokkol, belül bomlaszt és blokkol, akkor mi a jobb?

Leooo 2019.03.05. 21:10:13

@conchita wurst: Sajtó ügyben (is) eléggé el vagy borulva...'itthon szabadabb a sajtó, mint Németországban' . Ne erőlködj, téged sem az eszedért fognak ellopni!

conchita wurst 2019.03.05. 21:11:14

@Leooo: A nagyurak nem azert vannak, hogy mindennapi munkaban koptassak el a tehetseguket.

conchita wurst 2019.03.05. 21:13:28

@Leooo: Nem a magyar sajto titkolta el honapokon keresztul, a kolni meszarlast es tomeges fiki-fikit. Hogy csak egy peldat mondjak a milliobol.

Fel kell szolitani Webbert, mert atlepte a voros vonalat:

1. Azonnal szuntesse be a hazudozast.
2. Kerjen bocsanatot a magyar emberektol.
3. Haladektalanul fogadja be a CEU-t.

Ezzel az aljas, nemtelen provokacioval Webber nyert par helyet a soros-plakatokon, timmermans mellett. Ebben az esetben ugyanis nem all fenn enyhito korulmenykent az idult alkoholizmus, mint Juncker eseteben.

Habony Árpád 2019.03.06. 14:32:31

Bevanak szarva a libsik, felnek melyikuk kerul fel a kovetkezo plakatra Soros melle.

John Brennan 2019.03.06. 21:18:09

@chrisred:
"A 219 400 forintnak a 80%-a 175 520."

Ha már mindenbe belekötsz és okoskodsz, tedd precízen.
Ha 20%-al emelkedik valami, akkor az azt kompenzáló csökkenés nem 20% lesz, hanem 100/1,2=83,3 alapján 16,7%. Tehát: 219400/1,2=183000, ennyi a 2018-as nettó bér 2010-es árszínvonalon kifejezve. Ezt hasonlítva a 2010-es 132600-hoz látható, hogy 38%-os volt a reálbérnövekedés a 8 év alatt.

John Brennan 2019.03.06. 21:34:08

@chrisred:
Egyébként meg a nominálbéremelkedés számításának is van értelme.
Például, ha valakinek 2010-ben az átlagfizetés mellett volt egy jelzálogkölcsöne 50 ezer forint törlesztéssel, akkor fizetésének 37,7% ment el a törlesztésre. 2018-ban pedig ugyanez a törlesztés csak az átlagfizetés 22,8%-a, vagyis elég jól kinőtte a tartozását. Plusz a bankok megrendszabályozása 3000 milliárd forintot csoportosított át a bankoktól a devizahitelesekhez.

chrisred 2019.03.07. 04:26:16

@John Brennan: Ezek mind amatőr, botcsinálta számolgatások. Egyértelmű eredményt a KSH reáljövedelemre vonatkozó adatai adhatnak.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt007.html

Mint látható, a 2006-os reáljövedelem szintet 2016-ban sikerült újra elérni, mindkét boomnak az oka ugyanúgy a világgazdaság pénzbősége volt, ahogy Fletó találóan kifejtette, és nem a magyar gazdaság erősödése.

chrisred 2019.03.07. 05:18:27

@John Brennan: Ezek mind összesítve szerepelnek az inflációs rátában, hiszen mondjuk a lakbérek nem 20%-nyit emelkedtek 2010 óta, hanem sokkal többet.

chrisred 2019.03.07. 05:22:51

@John Brennan: Amúgy 2010 májusában 193 forint volt a svájci frank, a devizahitelek forintosítása 256,5 forintos áron ment.

John Brennan 2019.03.07. 08:28:52

@chrisred:
Na a szarkavarás, mellébeszélés és hazudozás nagymestere megint nagyot alkotott.
Miután lebuktál, még kavarsz egyet azzal, hogy 2010 helyett 2006-a változtatsz, majd bekevered a lakbért (és elfeledkezel a jelentős rezsicsökkenésről), bekevered az árfolyamot, és elfeledkezel arról, hogy az árfolyamgát 180 Ft volt, a letelte után maximum 15%-al növekedhetett a törlesztés.

chrisred 2019.03.08. 05:48:09

@John Brennan: Bagoly mondja verébnek. :) Ahogy leírtam, a rezsicsökkentés, a devizahiteles törlesztés és a lakbér is mind ott szerepel a reáljövedelemről szóló statisztikában. Elhiszem, hogy jobban szeretnél a világválság és a Bajnai féle megszorítások időszakához hasonlítani, de ezzel is csak azt bizonyítod, hogy tulajdonképpen nem a mindenkori kormányok működésével, hanem világpiaci folyamatokkal takarózol.

Helga Beauty Salon. 2019.03.08. 07:30:57

@az EU pénzek zsákolója: 56 féle fidess különadót fizetünk még úgy is, hogy állítólag a fő-cziggány országa szárnyal. 27% az áfa..
szárnyal, lopnak a haverok 1000L. köszönjük fidess............

Örülj hogy nincs hülyék adója, mert abba tönkremennél! :D
Amúgy bírom ezeket a libbant aggódásokat az adók meg a közpénz miatt, el tudom képzelni hogy te is milyen rengeteg adót fizetsz! :P
süti beállítások módosítása