B1 blogcsalád



A német uniópártok mindinkább ki vannak akadva a magyar provokáció miatt, de ez ne tévesszen meg senkit

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. február 26. - Szelestey

• Valami érlelődik a Néppárton belül a Fidesz miatt, de senki se gondoljon küszöbön álló szakításra 

• Nem ártana, ha Németország tekintettel volna Európa jövőjére és belemenne bizonyos kompromisszumokba Macron tervének valóra váltására, mert különben széteshet az unió 

• Közép-Európa lényegesebb a német gazdaság számára, mint Kína, de a jó kilátásokba belezavarnak az illiberális rendszerekből következő hátulütők, lásd a korrupciót 

Die Presse

die_presse.jpg

A CSU elnöke nyitva hagyta a kérdést, hogy mi lesz a Fidesszel az Európai Néppártban, miután a magyar párt újból nekiment Junckernek, mondván, hogy az Soros embere. A német uniópártokon belül fokozódik a harag Orbán Viktor idegenellenes kirohanásai miatt. Söder szerint egyáltalán nem biztos, hogy a magyar kormánypárt maradhat a konzervatív pártcsaládban. Csak annyit mondott, hogy majd meglátjuk a végén. A CDU főtitkára pedig kijelentette, hogy a Bizottság elnöke elleni támadások semmiképpen sem felelnek meg a német kereszténydemokraták álláspontjának. Arról azonban még nincs döntés, hogy követeljék-e ultimátumban a magyarok kizárását.

A helyzet igen kényes főként az uniópártok számára, mert ha kirakják a Fideszt, az ronthat a Néppárti jelölt, Weber esélyein, mármint hogy ő legyen a Bizottság következő első embere. Maga az érintett Prágában megismételte, hogy elfogadhatatlanok a Junckert és Sorost ábrázoló plakátok, de nem tartja szükségesnek, hogy megváljanak a magyar tagszervezettől. Ebben egyetért vele a cseh kereszténydemokraták vezére is. A magyar kormányt azonban nem érdeklik a bírálatok, Szíjjártó ismét azt állította, hogy a Bizottság elnöke a Soros-tervet valósítja meg. Ugyanakkor az Európai Tanács korábbi vezetője, Van Rompuy kijelentette, hogy ha Orbán folytatja a jelenlegi politikát, akkor semmi kétség sincs afelől, hogy nincs helye az EPP-ben.

Der Standard

der_standard.jpg

Paul Lendvai szerint senki se tévesszen meg, hogy a legújabb orbáni provokáció miatt úgy tűnik: véglegesen kiéleződött a feszültséget a megosztott Európai Néppárton belül, a felháborodás csupán látszat. Hiába ábrázolják Magyarországon Junckert Soros szövetségeseként, azaz az ország ellenségeként. A kereszténydemokrata többség nem meri eltávolítani Orbán pártját, mert szüksége van a 12 magyar voksra, amikor meg kell választani Webert. De nem hiteles az sem, amikor a szociáldemokraták, Timmermansszal az élen, a konzervatívok képmutatását kifogásolják. Ők sem mennek a szomszédba egy kis alakoskodásért, amikor az Orbán-rezsimet vagy a lengyel kormányt ostorozzák a jogállam megsértése miatt. Hiszen lehetséges volna egy jogállamban az a gusztustalan színjáték, amit a hatalmon lévő, magát szociáldemokratának nevező román párt művel? Még Johannis államfő is tehetetlen az apparátust uraló korrupt klikkel szemben.

Hogy Timmermans, aki Budapesten járt az MSZP támogatására, tudta-e, hogy a magyar párt vezetői vesztegetési ügyekbe keveredtek és független sajtóforrások szerint budapesti vezérük, továbbá ismert képviselők titokban együttműködnek a Fidesszel? Bukarestben, Budapesten és Pozsonyban az ún. szociáldemokratáknak semmi közük azokhoz az értékekhez, amiket egykor Kreisky, Brandt és Palme testesített meg. És amíg a baloldali, illetve liberális EU-politikusok nem foglalkoznak olyan behatóan keleti pártbarátaik erkölcsi és jogállami alapelveivel, mint a nacionalista jobboldali populisták üzelmeivel, addig rossz címke alatt lépnek fel.

New York Times

new_york_times.jpg

Elképzelhető, hogy felbomlik a német-francia szövetség, mert a két ország nem tud megegyezni abban, merre vezesse tovább Európát. Az EU kemény időket él át a Brexit, a különutas olasz kormány, valamint amiatt, hogy Magyarország és Lengyelország lassan a tekintélyelvűségbe csúszik át. A májusi választásokon még inkább nyomulhatnak a populisták. Ilyen körülmények között kísértő, hogy reménysugárnak tartsuk a Berlin és Párizs által közzétett tervet, miszerint közös költségvetése lenne az euroövezetnek. Ezt mindenképpen úgy kell tekinteni, hogy a két állam lépéseket tesz a látszólag megállíthatatlan szétesés megállítására.

Csakhogy a német és a francia vezetés egyre inkább szembekerül egymással, főként amiatt, hogy alapvetően eltér egymástól az Európa jövőjéről vallott képük. Abban egyetértenek, hogy a földrész békéjét fenyegető veszélyek kívülről jönnek, csakhogy tökéletesen különbözik a véleményük a követendő politikáról. Legyen szó az Amerikával zajló kereskedelmi vitáról, az Északi Áramlat 2-ről, vagy a védelem- és biztonságpolitikáról. Nyilvánosan persze Macron és Merkel roppant barátságos, egyikük sem figyelmeztet politikai válságra, legalábbis jelenleg. De mivel a kancellár elveti az új európai szerződés tervét, a két állam óhatatlanul más irányba megy. A felbomló unióban Franciaország és Németország feladata volna, hogy egyben tartsa a dolgokat. Ehhez német részről kompromisszumra volna szükség, ami egyetértést és tetteket jelent.

Der Standard

der_standard.jpg

Az illiberális demokrácia hamis, ennél fogva nem is demokrácia. Ezt fejti ki vendégkommentárjában a bécsi egyetem egyik jogfilozófia professzora. Alexander Somek szerint Orbán felfogásának lényege, hogy csudába az alkotmányos fékekkel és ellensúlyokkal, a nép hangja felülírja a jogot. A tömegek akaratát a karizmatikus vezetők jelenítik meg. Az egység alapját a führer iránt érzett szeretet adja. A közösség felszabadul az emberi jogok és a bírósági ellenőrzés jelentette kötelékek alól. A többség felülkerekedik a normákon, kiszorul a vitákból az ésszerű érvelés. Ami Orbán és lengyel barátainak szeme előtt lebeg, azt az Ókorban a zsarnokság előszobájának nevezték volna. Nem véletlenül beszélt Madison és Tocqueville a többség zsarnokságáról.

Hogy itt pontosan erről van szó, azt könnyen be lehet látni. A demokrácia elemi elve az egyenlőség. A többség szava dönt, de a kisebbséggel szembeni diszkrimináció nem demokratikus, ám ezt az illiberális demokraták nem hajlandók belátni. Az ő szemükben a többségnek akkor is igaza van, ha kirekeszt és aláássa a jogállamot. Vagyis nem demokraták. És Ausztria pont ehhez a világhoz, a Visegrádi Csoporthoz közeledik. Utóbbi a nemzeti érdekeknek ad elsőbbséget, az unió fő feladatát a közös biztonságra és a határvédelemre korlátozná. Az osztrák kormány könnyelműen feladná ideáljait, ha csatlakozna a négyekhez.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Kelet-Európa igen fontos a német gazdaság számára, amely a visegrádi államokba másfélszer többet exportál, mint Kínába, noha utóbbi jelentősége kiemelkedő. A térség kissé háttérbe szorul az orosz politikával kapcsolatos hírek miatt, de hogy mennyire számít, az kiderül a tavalyi külkereskedelmi statisztikából. Eszerint Csehország és Lengyelország messze megelőzi felvevő piacként Oroszországot, a két államba lebonyolított kivitel 6 %-kal nőtt, hasonló arányban, mint Magyarországra és Romániába. A magyar forgalom értéke 54 milliárd euróra emelkedett. Berlinben ezt egy illetékes úgy foglalta össze, hogy a régió az egyik legfőbb növekedési motor a német külgazdaság számára.

Az árucsere értéke egy év alatt 6,5 %-kal lett magasabb, miközben a külső feltételek egyre kedvezőtlenebbül alakulnak a német külkereskedelem számára, így az tavaly összesen 4,2 %-kal bővült. De hogy Kelet-Európában idén is folytatódnak-e a kedvező irányzatok, az erősen kétséges, mert a nyugati cégek mind inkább panaszkodnak a munkaerőhiányra, az állami megrendeléseknél tapasztalható korrupcióra és az őket sújtó külön terhekre.   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6714654643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paraszthajszal 2019.02.26. 06:48:51

„Valami érlelődik a Néppárton belül a Fidesz miatt, de senki se gondoljon küszöbön álló szakításra”

Jó, akkor nem gondolunk. :DDD

Bár a múltkor itt valamelyik jól értesült a „Pesti Bulvár” alapján màr biztosra vette, hogy Orbán „csomagolhat” (én úgy tudom, csak később megy nyaralni. :DDD).

„Nem ártana, ha Németország tekintettel volna Európa jövőjére és belemenne bizonyos kompromisszumokba Macron tervének valóra váltására”

Gondolom másra se vágynak a németek, mint a hazájában, a csigazabálók között is példátlanul népszerűtlen teszkós napóleon tervének a kiszolgálására.

„Közép-Európa lényegesebb a német gazdaság számára, mint Kína, de a jó kilátásokba belezavarnak az illiberális rendszerekből következő hátulütők, lásd a korrupciót”

Aminek ők természetesen SOSEM voltak a haszonélvezői! (Nem mellesleg korrupció Kínában is van.)

2019.02.26. 06:53:24

mindezt olyan pofátlan módon, hogy a fidess EU választási programja véletlenül kormány információként van kommunikálva, KÖZPÉNZBŐL HIRDETVE milliárdokért a haveri hirdetőtáblákon, a haveri médiákban, szintén ész nélkül lopva.

hol nem lop még a fidess????

ELIOS lopással mizu??

2019.02.26. 06:56:08

@paraszthajszal:

"(Nem mellesleg korrupció Kínában is van.)"

tudjuk te fidessmocsok, de minket O1G harácsolása, haveri köre, és strómanjai érdekelnek legfőképpen.

és ők bizony csúnyán zsákolnak.

nyilván Kínában is épül a főgeci háza végébe saját stadion, kisvasút, holdbázis, és épít a főgeczi veje sok sok mindent , amiből szintén lehet zsákolni.

paraszthajszal 2019.02.26. 07:55:04

@az EU pénzek zsákolója: „fidess EU választási programja véletlenül kormány információként van kommunikálva”

Az nem a Fidesz választási kampánya, hanem a kormány tájékoztató kampánya, Te ostoba!

„KÖZPÉNZBŐL HIRDETVE milliárdokért”

Szerinted egy kormány hogy tudna tájékoztató kampányt csinálni NEM közpénzből, Te ostoba, ha az a pénz amit felhasznál, per definitionem közpénz?! És milyen lopásról beszélsz, amikor itt a szolgáltatással (a lakosság nagy részét elérő hirdetmények) arányos az ellenszolgáltatás (plakáthelyekért és újsághirdetésekért fizetett összeg)?

„ELIOS lopással mizu?”

Lemaradtál egy brossúrával, nem volt semmiféle lopás, csak a kormányfő politikai ellenfelei a családján keresztül akarták őt lejáratni; de a nyokozás során nem találtak bűncselekményre utaló jeleket, így vádemelés se lett az ügyből.
pestisracok.hu/az-ellenzek-egyik-legszomorubb-napja-buncselekmeny-hianyaban-szuntette-meg-a-rendorseg-az-elios-ugy-nyomozasat/?fb_comment_id=2963082527042607_2963267160357477

„minket O1G harácsolása, haveri köre, és strómanjai érdekelnek”

Nem tudom ki az az O1G, de ha netán Orbán Viktor miniszterelnök úrra gondolnál, akkor aligha reménykedhetsz abban, hogy egy magadfajta olcsó, büdös kis prolit bevesz a haveri körébe. :DDDD

kunzoo 2019.02.26. 08:24:20

@paraszthajszal:
Az elios dolgot kár védeni, a legekötelezettebb fideszesek is tisztában vannak azzal hogy mutyi. Elég csak ránézni a homályosuló utcákra. Hmvhelynek saját pénzből kell lámpatesteket cserélni mert tönkremennek. A tborcnwk annyi esze lehetett volna hogy sok pénzért legalább jót csinál, úgy is meggazdagodott volna rajta. De ő túl mohó, a technikai színvonalon is spórolt. Vityának nincs szerencséje a rokonsággal. Ahelyett hogy valamivel szerényebbek lennének, mohóbbak mint ő.

Helga Beauty Salon. 2019.02.26. 08:30:06

Elképzelhető, hogy felbomlik a német-francia szövetség, mert a két ország nem tud megegyezni abban, merre vezesse tovább Európát........................

Miért, ki kérte, ki engedte meg nekik hogy vezessék Európát? Tudtommal az EU egyenrangú felek szövetsége.
Két nagymúltú tehetséges büszke nemzetről van szó egyébként, de mára már csak elborzasztó példák arra, hogy mi történik ha aljas barmok vezetnek egy országot tartósan!

Helga Beauty Salon. 2019.02.26. 08:32:10

@az EU pénzek zsákolója: nyilván Kínában is épül a főgeci háza végébe saját stadion, kisvasút, holdbázis,...........................

Hüje e vagy? :D

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.26. 08:34:06

" ... Hogy Timmermans, aki Budapesten járt az MSZP támogatására, tudta-e, hogy a magyar párt vezetői vesztegetési ügyekbe keveredtek és független sajtóforrások szerint budapesti vezérük, továbbá ismert képviselők titokban együttműködnek a Fidesszel? ... "

Hűűű vazze, most mi lesz? Szelestey magiszter véletlenül fasiszta lapot szemlézett, vagy miaf@sz van? Már nem csak a fideSSnek kell mennie a lecsóba? Ma a Csuti Patás Napóleonnal együtt bukik a maszopiták vezetése is?

Csak kibújt a szög a zsákból, hogy a 2006-os kurafiak a fideSSel összeszűrik a levet, magyarul szarszemét kollaboráns tetűk! Most mi lesz? Hogy fogjátok ajnározni Kunhalmi 'alytónindzsa' Áginénit? Vagy más maszopita bohócot? Kerek perec meg van írva, hogy kollaboráns tetűk ezek, és nem a féknyúziták vagy a lakájmédia írta, hanem az osztrák liberálfasiszta sajtó, magiszter Paul Lendvai által!

Lendvai urat nem lehet azzal vádolni, hogy különösebben pozitív, vagy hízelgő képet festene a Csuti Csüngőhasú Duce Birodalmáról:
nepszava.hu/1108327_paul-lendvai-uj-konyve-orban-magyarorszaga
(Ez a népszava cikk, még azelőtt jelent meg, hogy Puch lepaktált volna Orbánnal)

sinus67 2019.02.26. 08:56:28

@paraszthajszal:

"Az nem a Fidesz választási kampánya, hanem a kormány tájékoztató kampánya, Te ostoba!"

Rendben van, hogy elvből, esetleg pénzért a fidesz a preferált politikai alakulatod, de ezt a mondatot hogy a frászba tudtad leírni röhögés nélkül?
Mellesleg meséld már el, miről tájékoztatja a kormány a nagyérdemüt?
Valamint azt is elmesélhetnéd, hogy a rendkívül hasító gazdaság és a beáramló EU milliárdok ellenére miért nincs plakátokon történő tájékoztatása a kormánynak az egészségügyben-, oktatásban-, stb. elért eredményeiről?
Ezt is jogunk van tudni!

"...nem találtak bűncselekményre utaló jeleket, így vádemelés se lett az ügyből."

Nem találtak? Nem mondod?! Mindenki más (OLAF, Hadházy, újságírók) talát bűncselekményre utaló anomáliákat az ELIOS-ügyben, csak pont a színvonalas főügyész nem! És erre bizonyíték a hivatkozott pesti srácok cikke! Óriási!
Akkor áruld márvel nekem, ha nincs bűncselekmény az ügyben, akkor az ELIOS pakkot miért vették ki a kifizetésre benyújtott számlák közül. Hiszen a rendőrségi nyomozás eredményét a legfőbb legfüggetlenebb politikamentes ügyésznek csak meg kellett volna mutatnia a bizottsági ülésen - már, ha elment volna.
Tényleg! Miért nem ment el felmosni a bizottsággal a padlót a pesti srácok cikkét lobogtatva?

"...egy magadfajta olcsó, büdös kis prolit bevesz a haveri körébe."

A "haveri" körbe (a korrupciós, osztogatós körbe, mert ugye arról volt szó) valóban nem vesznek be olcsó kis prolikat. Oda olcsó, jellemtelen szar alakokat és tolvajokat emelnek be.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.26. 09:02:33

@paraszthajszal: "Szerinted egy kormány hogy tudna tájékoztató kampányt csinálni NEM közpénzből"

Természetesen tájékoztató kampányt közpénzből kell csinálni. Ilyet a fideSS egyet se csinált. Viszont fideSS kampányt csinált sokat, sokmilliárd közpénzből. A számvevőszéknek rég szénné kellett volna büntetnie őket.

"„ELIOS lopással mizu?”
Lemaradtál egy brossúrával, nem volt semmiféle lopás"

Hazudsz. A legelvetemültebb véfideszes fasszopók is tudják, hogy nagyot rabolt a tiborc.

"pestisracok"

:))

Helga Beauty Salon. 2019.02.26. 09:20:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hazudsz. A legelvetemültebb véfideszes fasszopók is tudják, hogy nagyot rabolt a tiborc..............

Ja az apósa meg tegnap megint milyen repülőn utazott! :D
Vegyétek már észre hogy mennyire szánalmasak vagytok és mit gondolnak rólatok meg a műbalhéitokról az emberek!
Napról napra ezt nyomjátok és csak nem akar kitörni egy jó kis felkelés? :DDDDDD

2019.02.26. 12:10:51

@az EU pénzek zsákolója: "ELIOS lopással mizu??"
Mennyit loptak?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.26. 12:14:26

@Womb Raider: "a kormány lemond az Elios-közbeszerzéseket érintő uniós finanszírozásról, vagyis azt a 13 milliárd forintos támogatást, amelyet az Európai Uniótól kértek a beruházásokhoz, magyar költségvetési forrásból kell fedezni."

24.hu/kozelet/2019/02/13/elios-tiborcz-istvan-olaf-javor-benedek/

sinus67 2019.02.26. 12:32:12

@Womb Raider:

Ha téged átb@sznak pl. egy mobiltelefonnal oly módon, hogy a munkahelyed adna pénzt egy csúcskategóriás mobilkészülékre, de annak az áráért kapsz egy fele annyit érő kínai másolatot, amin a rendeltetésszerű használat sem működik rendesen, ráadásul a főnököd fia/veje adja el a mobilt, a cég pedig kifogásolja, hogy kifizesse neked a kamu összeget, a főnököd meg azt mondja, hogy nem kell a pénz a cégtől, majd te kifizeted a saját pénzedből, akkor hogyan vélekedsz? Mennyit "lopott" el tőled a főnököd és a fia/veje?
1 egységnyi pénzt, vagy csak annak a felét?

Helga Beauty Salon. 2019.02.26. 12:43:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: @sinus67:

Foglaljátok el a Klub rádiót és olvassátok be!
Ja! Az már a tiétek.......... Meg nem is nagyon hallgatja senki sem...... Na mindegy, akkor szoptok tovább! :P

2019.02.26. 12:50:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: @sinus67: Öööö... tessenek a kérdésre válaszolni.... vagy fogni egy karót és menni, püfölni a kék műanyag hordót!

Helga Beauty Salon. 2019.02.26. 12:55:49

@Womb Raider: vagy fogni egy karót és menni, püfölni a kék műanyag hordót!..................

Már aszt is ellopta a zOrbán!!!!!!!!!!!!!!

sinus67 2019.02.26. 15:36:14

@Womb Raider:
Na akkor nem kerülöm a választ!
A Btk. szerint valóban nem lopott az ELIOS. Azonban a köznyelv, melyet itt a blogokon is használunk a hsz-ekben, lopásnak tekint és lopásként határoz meg minden cselekményt, amely valakinek - különösen a költségvetésnek - vagyoni kárt-, vagy hátrányt okoz.
Az ELIOS esetében, figyelemmel azokra a tényállításokra, amelyek az OLAF jelentéséből nyilvánosságra kerültek, valamint egyes politikusok (pl. Hadházy Ákos) által napvilagot láttak, megállapítható, hogy az ELIOS által elnyert pályazatok üzletszerűen elkövetett csalások voltak. /Bűnszervezetben elkövetettet csak azért nem írok, mert ahhoz mélyebben és sokkal részletesebben, név szerint kellene feltárni azokat az érintetteket, akik esetében fennálhat a bűnszervezet meghatározás. A "lopás" köznapi értelmezési gyakorlatának meghatározása végett a fentiek is elegendők./
Az már csak hab a tortán, hogy nem szimpla-, hanem költségvetési csalás. Annak fényében, hogy jelen állás szerint a kormány ezekért nem nyújtotta be a számlát az EU-nak, pláne károkozás a költségvetésnek.
Hogy hivatkozást azért tegyek:
444.hu/2015/03/11/igy-kaptak-tiborczek-szabad-utat-a-milliardokhoz

És még egy, ami kicsit azért általánosabb:

www.direkt36.hu/orban-ot-eve-harcol-az-eu-val-legszukebb-kore-addig-gazdagodott-belole/

Szóval a lényeg az, hogy ezek tükrében - köznapi szóhasználattal élve - igenis lopás történt.
Hogy a kérdésedre konkrétan válaszoljak:

AZ ÖSSZESET, AMIT BEVÉTELEZTEK!

paraszthajszal 2019.02.26. 16:12:27

@sinus67:
„Mellesleg meséld már el, miről tájékoztatja a kormány a nagyérdemüt?”

Nagyon szívesen!

„Brüsszel beismerte, hogy a kormány által bemutatott elképzelések léteznek, és beismerte, hogy ezek a tervek növelnék a bevándorlást Európába, ezért a kabinet szerint veszélyesek”
„Az Európai Bizottság megerősítette, hogy létezik egy jogi előterjesztés a bevándorlók kötelező szétosztására, és változatlanul szorgalmazzák az EU-n kívülről történő áttelepítéseket is egy egységes uniós keretrendszerben - fejtette ki [Dr. Kovács Zoltán] államtitkár.
A brüsszeli testület elismerte azt is - folytatta -, hogy a például Görögországban tartózkodó migránsok bankkártyákat kapnak, amire eddig több mint 110 millió eurót fordítottak. (…)
A bizottság »bevallotta« továbbá, hogy meg akarják erősíteni a Brüsszelből irányított határvédelmi rendszert - mondta Kovács Zoltán, emlékeztetve Angela Merkel német kancellár korábbi szavaira, miszerint ez csak a tagállami szuverenitás csorbulásával érhető el. Hozzátette: »elismerték azt is, hogy az Európai Parlament (EP) elfogadta a migránsvízumokról, az úgynevezett humanitárius vízumokról szóló előterjesztést, ez pedig gyakorlatilag az előkészítése annak, hogy a bizottság melléállhasson«”
www.origo.hu/itthon/20190226-kovacs-zoltan-europai-bizottsag.html

paraszthajszal 2019.02.26. 16:25:06

@sinus67: „Mindenki más (OLAF, Hadházy, újságírók) talát bűncselekményre utaló anomáliákat az ELIOS-ügyben”

És mondd, ezek közül a jóemberek közül a Magyar jog szerint melyiknek van nyomozati, vádemelési jogosultsága? Egyiknek se? Jé!

Nem mellesleg az, hogy a kormányfő politikai ellenfele, lyukas zoknis pártnélküli képviselő, szakmája szerint állítólag állatorvos (l. 24.hu/kulfold/2018/10/29/hadhazy-akos-vajna-timea-maganrepulo-macska-amerika/ ) mit talált (ki) vagy mit nem, az majdnemhogy teljesen irreleváns (feljelentést persze tehet, ha van érdemi bizonyítéka is), mendemondàkra, politikai vádaskodásra nem lehet egy büntetőügy vádemelését alapozni.

„Akkor áruld márvel nekem, ha nincs bűncselekmény az ügyben, akkor az ELIOS pakkot miért vették ki a kifizetésre benyújtott számlák közül.”

Brüsszel vitatta a kifizetésekhez kapcsolódó eljárások szabályszerűségét, és mivel a megállapított kerethez képest amúgy is többet költöttünk (110%), a pénz mielőtti lehívhatóságát az segítette, ha a Brüsszel által nem vitatott beruházások elszámolására kértük a kifizetést, miközben a költségvetés (likviditási) szempontjából a legfontosabb az volt, hogy mielőbb érkezzen meg a számlák ellenértéke Brüsszelből, elszámolási vita miatt ne álljanak a kifizetések.

(Mellesleg ha az uniós projektekre, közbeszerzési eljárásokra vonatkozó szabályok közül az ajánlatkérő, megrendelő önkormányzatok némelyiket valóban megszegték volna, a vállalkozó büntetőjogi felelősségét ez még akkor sem feltétlenül alapozza meg.)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.26. 16:55:02

@Womb Raider: "fogni egy karót és menni, püfölni a kék műanyag hordót"

Az nem szalmabáb akart lenni? :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.26. 17:02:47

@Helga Beauty Salon: "Foglaljátok el a Klub rádiót és olvassátok be!"

Nem kell elfoglalni. A reggeli műsorban beolvassák az SMS-eket. :))

Bazmeg, a Klubrádió nem fideSS szócső. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.26. 17:05:07

@paraszthajszal: "Brüsszel vitatta a kifizetésekhez kapcsolódó eljárások szabályszerűségét,"

Magyarul tolvajkodott a gazdád, és rajtakapták. Ezt még a feketeöves fideSSfasszopók is elismerik, sőt a gazdád maga is. És erre ideállít téged Kubatov, hogy mosdasd a szerecsent. Baromi szánalmas vagy. :))

élveteg 2019.02.26. 18:16:42

" A felbomló unióban Franciaország és Németország feladata volna, hogy egyben tartsa a dolgokat."

Naaa..... Felbomlóban van az unió?

2019.02.26. 19:09:42

@sinus67: "AZ ÖSSZESET, AMIT BEVÉTELEZTEK!"

Ezt tessen kicsit átszámolni.. nekem picit felületesnek tűnik .. elnagyoltnak. Már ha csak abból indulok ki, hogy a 'lopással' szemben azé' vót valami lámpa szerelés is.. vagy a lámpákat is lopták, majd ezt követően fellopták a póznákra.. én nem tudom, csak kérdezem.
(a kis lopás is lopás.. csak azé' az ojjektivitás megőrzése (szerintem) jót tenne a hitelességnek.)
Közben azon gondókodtam, hogy ez a magyar Energiewende.. kicsit kisebb volumenű, kicsit illiberálisabb..de a mienk! Sőt.. olyan, mint a 4-es metro fejlesztése. Csak ott a szálka-gerenda reláció ugrik be ;) )
Szóval, a kis kitérő után: mennyi az annyi?

P.S.
Amennyire tudom, a ZOLAF nem annyira az ár/érték összefüggést firtatta, hanem inkább azt, hogy uniós cégek hogyan maradhattak ki (..szerintem azért is, mert morzsákért nem szokásuk lehajolni) vagyis az bökte a szemüket, hogy célzott, 'ál' pályáztatás zajlott.

paraszthajszal 2019.02.26. 19:32:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: „Magyarul tolvajkodott a gazdád, és rajtakapták. Ezt még a feketeöves fideSSfasszopók is elismerik, sőt a gazdád maga is.”

1. Ellentétben veled, cicus, nekem nincsen gazdim, a kommentjeid alapján Téged bizonyára Soros György „patrióta” (khm!) finanszíroz, én viszont semmilyen megbízási vagy munkaviszony jellegű jogviszonyban nem állok sem Dr. Orbán Viktor miniszterelnök úrral, sem Kubatov Gábor pártigazgatóval.

2. Közönséges rágalom, hogy a miniszterelnök úr az Elios-szerződésekből bármilyen anyagi előnyt realizált volna, természetesen soha semmilyen „tolvajkodást” nem ismert el sem ő, sem a kormány. Egyébként, amint azt korábban jeleztem is, ezt az ügyet az illetékes hatóságok már bűncselekmény hiányában lezárták, így hiába is trollkodtok, már kidurrant a lufitok. pestisracok.hu/az-ellenzek-egyik-legszomorubb-napja-buncselekmeny-hianyaban-szuntette-meg-a-rendorseg-az-elios-ugy-nyomozasat/

paraszthajszal 2019.02.26. 20:39:06

@sinus67: … lábakon állt a politikailag motivált gyanúsítás, el is hasaltatok már a nyomozati szakaszban!

sinus67 2019.02.26. 21:22:39

@Womb Raider:

Kicsit rosszul emlékszel.
Nekem olyasmi rémlik, hogy a pályázat írója és elbírálója (ugyanaz a személy) nem tetszett nekik.
Az sem, hogy a valós műszaki adatok (pl. élettartam) meg sem közelítik a beigértet.
Az sem tetszett az OLAF-nak, hogy a második pályázattól a kiírásban szereplő egyik feltételnek (referencia LED-es közvilágítás kivitelezésének terén) csak és kizárólag az ELIOS felelt meg.

Ha csak ezeket figyelembe venné a magas szinvonalú ügyéség, akkor lenne mit vizsgálni.
Aki nem jogász az is összerakja a képet, mert a gazdasági bűncselekmények általában szabálytalanságok sorozatából lesznek azok, amik.

Megértem én a mentegetésed, de gondolj bele abba, hogy ennek a szereplői nem az általad preferált politikai alakulát főmuftija és családja, henem olyan alakulat prominense és családtagja, akiket nem preferálsz.
Képzeld el az eddigi miniszterelnökök érintettségével ezt az ügyet.
Vajon ugyanezt írnád?

sinus67 2019.02.26. 21:44:55

@paraszthajszal:

Ez azért vicces, mert a hazugsággal vádolt(ak) magyarázatát tekinted bizonyítéknak!
És az ő magyarázkodásukra hivatkozol!
Ugyanez vonatkozik az ELIOS-os témára is.
Tudhatnád, hogy a szabályszegéssel, hazugsággal, büncselekménnyel vádoltak soha nem ismerik el tettüket.
Tudod a tények makacs dolgok!
Legyél kedves az EU hivatalos honlapjáról, az ülések jegyzőkönyveiből hivatkozni, hogy igaz, amit a nem fidesz kampányplakátokon állítanak!
Az origo nem hivatalos és nem hiteles. Ott is ugyanazt csinálják, amit fentebb Te!

Ha nincs ilyen hivatkozásod, totál felesleges veled vitázni! Csak az időmet pazarlom!

sinus67 2019.02.26. 21:48:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

És asszem nem is közszolgálati, hanem "magán".

Nem! Nem fogjak elfogadni a fidesz hívők/bértollnokok, hogy mi a közmédia feladata az objektív tájékoztatást illetően!

sinus67 2019.02.26. 21:51:23

@paraszthajszal:

Nem hasaltam el semmin! Nekem a tények és egyéb - nyilván nem teljes - információk birtokában ez a velemenyem!

miért 2019.02.26. 22:19:36

@paraszthajszal: ejnye kisöreg! A stílusa egy moszkvai káderképzőre utal! Nagyon megy a mellébeszélés!
Talán csak nem takonyárpihoz van szerencsénk?

paraszthajszal 2019.02.26. 22:32:26

@sinus67:
„És az ő magyarázkodásukra hivatkozol!”

Basszus, ember! Te teljesen szenilis vagy? Ezt kérted te: @sinus67: „Mellesleg meséld már el, miről tájékoztatja a kormány a nagyérdemüt?”

Kérésedre én beidézem neked egy államtitkártól (ennél hivatalosabb kormányzati forrást nehéz lenne találni), hogy miről fog szólni a tájékoztató kampány, erre picsogsz itt nekem, hogy „az ő magyarázkodásukból idézem”.

Ki a franctól idézném azt, hogy miről fog szólni a kormányzati tájékoztató kampány, ha nem a kormányzattól.

„az EU hivatalos honlapjáról, az ülések jegyzőkönyveiből”

Te, mi a rákot képzelsz rólam – azt hiszed engem csak így csicskáztathatsz? Én megtettem, amire kértél, elmagyaráztam, miről szól a kormány tájékoztató kampánya – hogy ez a kormányzati tájékoztató kampány téma volt-e valamilyen EU ülésen (milyen ülésen? parlamenti ülésen? bizottsági ülésen?), de őszintén szólva, nem is érdekel – nyálazza át a jegyzőkönyveiket, akinek két anyja van.

Ha az államtitkár által hivatkozott humanitárius vízumra vonatkozó, az európai parlamenten már keresztülnyomott javaslatra gondolsz, azt itt találod:
www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+COMPARL+PE-630.712+01+DOC+PDF+V0//HU&language=HU (magyarul) vagy www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+COMPARL+PE-630.712+01+DOC+PDF+V0//EN&language=EN (angolul)

A kötelező betelepítési kvótáról szóló döntés: curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2017-09/cp170091en.pdf (az előzményeket is hivatkozza).

„totál felesleges veled vitázni!”

Azzal valóban felesleges vitázni, ha kérsz valamit, én meg megcsinálom. Azt nem vártam ugyan, hogy meg is köszönd, de azért ez a stílus eléggé elgondolkodtat, hogy máskor is tegyek-e eleget egy ilyen kérésnek.

SnaKadCharmer 2019.02.27. 00:36:39

Ja, már 9 éve érlelődik valami a Néppártban: a világforradalom. :DDDD

flydomi 2019.02.27. 04:01:16

Mind a ket fel tudja,h a hazaarulo fasiszta torpe Grazi elmebeteg viki,es Weber is,hogy a valasztasok utan a fideSS gennyek nem maradhatnak a neppartban,barhogyan is vegzodjon a valasztasi eredmeny. :) Weber ugy ugraltatja a kis csuti torpet,mint a csicskasat. :)) A helyzet nem a genny fasiszta hazaarulo fideSSnek kedvez az EP-ben. :)) Itthon a birkait szopathatja ezerrel,akik megerdemlik,hogy hulyenek nezi oket. :)) Helyesen teszi. :)) A lenyeg az,hogy a Grazi beteg kezelheti magat ismet. :)) A z EP-ben o csak egy masodhegedus xar,es az is marad,barhogyan alakuljon a valasztas. :)) Nem lesz elorebb a csuti idegeteg. :)) A popsi illibsiknel nincs osszetartas.Tortenelem bizonyitotta sokszor,ahogy adolf es sztalin bacsinal,akik inkabb a sajat kereszteny nepuket gyilkoltak.Habar ok arja faj voltak,nem ugy,mint a nagy magyar kereszteny FideSS,akik hirdetik,hogy ok az istenek. :))

2019.02.27. 07:13:41

@sinus67: "Nekem olyasmi rémlik, hogy a pályázat írója és elbírálója (ugyanaz a személy) nem tetszett nekik."

Erre írtam az irányított pályáztatást..

"Az sem, hogy a valós műszaki adatok (pl. élettartam) meg sem közelítik a beigértet."
Viszont meghaladják a pályázat eredetijében elvártakat :)))

"Az sem tetszett az OLAF-nak, hogy a második pályázattól a kiírásban szereplő egyik feltételnek (referencia LED-es közvilágítás kivitelezésének terén) csak és kizárólag az ELIOS felelt meg."
Ezt is az irányított pályáztatás címszó alá soroltam... nekem úgy tűnik, write only módban tolod...

"Megértem én a mentegetésed, de gondolj bele abba, hogy ennek a szereplői nem az általad preferált politikai alakulát főmuftija és családja, henem olyan alakulat prominense és családtagja, akiket nem preferálsz.
Képzeld el az eddigi miniszterelnökök érintettségével ezt az ügyet.
Vajon ugyanezt írnád?"

Gyurcsányra gondolsz, meg a 4-es metró sokszoros, ~130milliárdos lopására? Ott lóg már valaki a füstön?

Nem mentegetek én senkit, képzelődsz. Egyet kértem: hozzávetőleges becslést az ellopott összeget illetően. Nem ment, a második kommentedben már nem is próbálkoztál.. minekutána az elsőben egy blőd összeggel bepróbálkozva felsültél..
Nos.. akkor lesz valami konkrétabb, vagy igazából már megvan az ítéleted?

Willkommenskultur 2019.02.27. 07:27:08

Szomoru szerda ez a retardalt libbant selejtnek.

chrisred 2019.02.27. 08:01:27

@paraszthajszal: 2. Így van, a börtönökben is csupa ártatlan ember ül, soha nem ismerték el, hogy valami rosszat csináltak. A ballibek emútnyócévét meg az illetékes hatóságok lezárták, megvolt az elszámoltatás, mindent rendben találtak, lehet továbblépni.

chrisred 2019.02.27. 08:04:40

@Womb Raider: "Gyurcsányra gondolsz, meg a 4-es metró sokszoros, ~130milliárdos lopására? Ott lóg már valaki a füstön?"

Polt Pétert kérdezd. A kívülálló csak annyit lát, hogy itt bizony elkelne az európai ügyészségnek a magyartól eltérő szakmai szintje.

2019.02.27. 08:12:34

@chrisred: Ne feszengj már... Demszky Gábor független szakértő is kimondta : Az OLAF jelentés egy nagy semmi!
Magyar ügyvéd úr is megerősítette ezt... nincs itt kérem semmi látnivaló, induljanak oszlásnak!

2019.02.27. 08:16:57

... és mivel mindkettőt Szőnyi Amira jegyzi, dilemmába botlunk;) Nem kell kifejtsem, ugye?

törppicur 2019.02.27. 08:30:15

Kedves Lajosunk,
Hogy következik az illiberális rendszerből a korrupcio, mint hátulütő?
Csak azert, mert mintha letezne liberális környezetben is

sinus67 2019.02.27. 08:30:53

@Womb Raider:
Azért az, hogy ugyanaz a személy a pályázat elbírálója és a pályázat írója, kicsit több, mint irányított pályáztatás.

Mellesleg az irányított pályáztatás sem tűnik túl szabályosnak!

Azért a 4-es metró eltűnt milliárdjai nem szerepelt az alapul indult vitánkban, de ebben nem az akkor aktuális miniszterelnök és családtagja(i) érintettek.
De, ha már felhoztad és összegszerűsítetted...

Ugyanaz a kérdés merül fel bennem, mint az ELIOS kapcsán.
Ha már ennyi bizonyítékot Te is tudsz, ráadásul összegszerűsíted is, akkor MIÉRT NINCSENEK BÖRTÖNBEN A FELELŐSÖK?

sinus67 2019.02.27. 08:32:54

@törppicur:

Bizony, bizony! Miért vannak még szabadlábon a csalók, tolvajok?
Itt is és ott is!

2019.02.27. 08:38:36

@sinus67: "Mellesleg az irányított pályáztatás sem tűnik túl szabályosnak!"

Ezt én sehol nem állítottam...

"akkor MIÉRT NINCSENEK BÖRTÖNBEN A FELELŐSÖK?"
Jó kérdés! Lehet, hogy sem ott, sem itt nincsenek bűnösök? ;)
..és ezzel csak két, a történetet egészen mélyen ismerő ember véleményéből merítettem.

Ezzel együtt: ugye nehéz elismerni, hogy az automatikusan bedobott 13 milliárd azért egy csúnya blöff?

chrisred 2019.02.27. 08:44:37

@törppicur: Onnan, hogy a hierarchikus rendszerekben nehezebb az ellenőrzési szisztémát kialakítani.

citrix 2019.02.27. 08:45:07

Orbán jónéhány szívességet tesz a német multiknak: vásárol néhány harckocsit és tartozékait, számszakilag erősíti a néppártot, fiatal életerős munkaerőt, családokat ad a nyugatnak. Soha nem teszik ki, bármit megtehet az országon belül, a legkevésbé se érdekli érdemlegesen egyik nyugati országot se.

HaD 2019.02.27. 08:57:45

@az EU pénzek zsákolója: Hát ja...csak azt nem tudni hogy ha az eju hivatalosan is rácáfolt(ha rácáfolt) azorbánc agitproposokra akkor miért is nem rohan a krva nagy "ellenzék" feljelenteni az ismeretlen tettest közpénz szándékos vagy gondatlan elherdálása illetve pánik keltés miatt...bár megjegyzem maga a soros/Junker plakát az semmit nem állít azon kívűl hogy jogunk van megtudni...ez már önmagában is felveti azt a kérdést hogy egy ilyen mondatra minek kellett ennyit költeni a közpénzből...jogunk van...ok....akkor tudassák a tutit. a szíjártó meg elszólta magát hogy kampájn miatt vannak kint a plakátok...akkor ez a fidesz kampájn??? Ha az akkor meg aztán ez valóban közpénz ellopás...minden további konzekvencia nélkül "természetesen" ...persze ha vannak kint(én még nem láttam...konkrétan fidesz-el jegyzett plakátok akkor mondhatja az "okos" kis bibsi hogy ők arra gondoltak...mondom ha valaki talál olyat amin a fidesz szerepel mint hirdető...

HaD 2019.02.27. 09:04:07

@törppicur: a liberalizmus mint gazdasági fogalom nem létezik a gyakorlatban. Alapvetően a tőke folyamatosan egyeduralomra tör és ebben nem válogat az eszközökben. Pláne az olyan protekcionista gazdasági berendezkedésben amiben ma az egész világ tobzódik...és amit pofátlanul versenyhelyzetnek hívnak. Na ez az ami miatt 10 évente megcsuklik a buli(lásd még marx pajtás statisztikáját a 19. sz.-i angliai válság ciklusokról...pontos számok:))

HaD 2019.02.27. 09:06:48

@chrisred: pont úgy mint azelőtt a coci elszámoltatók...ők is mindent rendben találtak...Ne furi???:):)

chrisred 2019.02.27. 09:08:33

@HaD: Ennek a protekcionista gazdasági doktrínának a neve az, hogy neoliberalizmus - de hívják neokonzervativizmusnajk vagy thatcherizmusnak is. Ahogy ezekből ki is derülhetett, nincs köze a politikai liberalizmushoz.

Willkommenskultur 2019.02.27. 09:12:21

@chrisred: "Polt Pétert kérdezd. A kívülálló csak annyit lát, hogy itt bizony elkelne az európai ügyészségnek a magyartól eltérő szakmai szintje."

Junckerek lopasaihoz kepest Gyuuurcsany ipari tanulo...

www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/economy/20170529STO76260/juncker-don-t-measure-my-credibility-on-the-basis-of-my-tax-past

törppicur 2019.02.27. 09:14:56

@chrisred: miért, szerinted a liberális rendszer nem hierarchikus?
Úgy értem a gyakorlatban.
Most épp az EU hierarchiája akarja demokratikusan agyonnyomni Magyarországot, vagy a magyar kormányt, vérmérséklet szerint.
Vagy rohadtul nem hierarchikus pl a DK (un. Gyurcsány párt), amelyiknél a pártelnök felesége EU listavezető. Ilyet pl. két másik rendszerben is megfigyelhettél. Az egyik kiváló feleséget Hillarynak a másikat Elenának hívták, volt köztük liberális, meg kevésbé az, de a hierarchikusság kevéssé vitatható. Értem én, amit írsz, hogy az elmélet szerint úgy van, csak az elmélet sehol nem működik, nem aszerint határozzák meg magukata rendszerek, hogyan működnek, hanem amit kommunikáció szempontjából előnyösnek tartanak.

Willkommenskultur 2019.02.27. 09:20:15

@citrix: Na es ha kiteszik a Neppartbol, akkor mi lesz?

index.hu/kultur/2019/02/26/bernard-henri_levy_interju_europai_parlament-valasztas_orban_viktor_donald_trump/

Brusszeli komcsik becsokiztak rendesen.

"Amikor a turnészervezőm elmondta, hogy lenne itt egy színdarab, amit Bernard-Henri Lévy írt, és ő maga is adna elő, egy részük azt mondta, rendben, szuper. Amikor viszont megtudták, hogy ez egy politikai darab Európáról és a demokráciáról, hirtelen azt mondták, nincs hely, vagy hogy pont nem jó az időpont, „talán majd jövőre”. És ez sokszor megtörtént. Végül segítséget kértem régi barátomtól, az írófejedelem Konrád Györgytől, és ő megmentett. Bemutatott az unokaöccsének, Gera Balázsnak, aki maga is színházi ember"

Konrad Gy. muhaha

chrisred 2019.02.27. 09:24:06

@törppicur: Nincs olyan, hogy liberális rendszer. A liberalizmus a polgárok szabadságát, önállóságát jelenti a közhatalommal szemben, tehát maga az államhatalom, még ha szupranacionális is, a liberalizmus ellenfele. És ha egy államközi szervezet és egy államszervezet közti ellentétek esetén a liberalizmus fel sem merülhet, mert ebben a vitának a polgárok nem alanyai - mint ahogyan a nemzetközi jognak sem.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.27. 09:27:24

@flydomi: " ... Mind a ket fel tudja,h a hazaarulo fasiszta torpe Grazi elmebeteg viki,es Weber is,hogy a valasztasok utan a fideSS gennyek nem maradhatnak a neppartban,barhogyan is vegzodjon a valasztasi eredmeny. :) ... "

Értem én, hogy rühelled a Csuti Csüngőhasút és az Ő Rabló Bandáját, de azt se feledd, hogy a Weber is csak politikus, és ha úgy alakul, akkor mosolyogva fog parolázni a Bonsai Duce-val a választás után is padtársak maradnak az EPP-ben

Willkommenskultur 2019.02.27. 09:29:59

@chrisred: "A liberalizmus a polgárok szabadságát, önállóságát jelenti a közhatalommal szemben"

Aminek pont az ellenkezojet okozza egy erosodo EU a nemzetallamokkal szemben.

chrisred 2019.02.27. 09:36:10

@Willkommenskultur: Azt hiszem, kifejtettem, hogy miért nincs köze ennek a liberalizmushoz. Ha egy szabad polgár belép egy klubba, akkor önként vállalja, hogy a magatartási, cselekvési szabadságát alárendeli a klub szabályainak, és azt is, hogy ezt a vállalását a többi klubtag számonkérheti rajta.

Willkommenskultur 2019.02.27. 09:39:35

@chrisred: A klub szabalyai valtoztak, nem a belepok. Ezert lepett ki az egyik legontosabb tag.

A klub szabalyainak megvaltoztatasaba a zembereknek semmi beleszolasuk nem volt.

Bravehearth 2019.02.27. 09:42:30

@chrisred: "A liberalizmus a polgárok szabadságát, önállóságát jelenti a közhatalommal szemben..."

Értem. Arra a liberalizmusra gondolsz, amelyik kommentek miatt rendőrt küld a polgár ajtajához, amelyikben pénzbüntire és felfüggesztettre ítélnek szabad és önálló polgárokat a véleményük miatt? Remek. Szerintem rohanj is a gondolataiddal a svéd/német/holland jogi szervekhez és/vagy alkotmánybírákhoz! Oh, moment bitte! A hollandoknál ez utóbbit ne keresd! ;-) A szar-gentini sem találta...

"Ha egy szabad polgár belép egy klubba, akkor önként vállalja, hogy a magatartási, cselekvési szabadságát alárendeli a klub szabályainak, és azt is, hogy ezt a vállalását a többi klubtag számonkérheti rajta."

Na, ez most a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a szabad polgár rá akart pöffenteni egy cigire, mire a szmokinglakók rosszalva-lesajnálva magyarázzák neki a dohányzást tiltó táblákat valahol elrejtve a függöny mögött. Szivarral és pipával, Marlboroval a kézben! ;-) Hiteles...
Ja, nem az! Ennyit erről.
B.

citrix 2019.02.27. 09:43:43

Brusszeli komcsik becsokiztak rendesen.
Biztos így van, a brüsszeli komcsik, ott hemzsegnek. Nézzük mizu a magyar komcsikkal: Orbán az mszmp párttitkár papa KISZ titkár gyermeke. Cseppet sincs ellenére a kommunista berendezkedés. A kommunista országok a legjobb barátai és példaképei. Kövér: mszmp kb társadalomtudományi intézete, tetszett neki ott dolgozni. Pintér: bm alapszervi mszmp párttitkár, annak minden elkötelezettségével. Nem is kell Brüsszelig utazni ha valaki a komcsikra kíváncsi.

Willkommenskultur 2019.02.27. 09:47:27

@citrix: "Orbán az mszmp párttitkár papa KISZ titkár gyermeke. "

...:)

chrisred 2019.02.27. 09:47:47

@Willkommenskultur: Milyen szabály változott? A britek már a csatlakozás utáni évben népszavazást tartottak a tagság fenntartásáról, tehát nem érdemes úgy beálítani, hogy ez egy hirtelen kipattant ötlet volt.

chrisred 2019.02.27. 09:53:11

@Bravehearth: Ha értetted, amit írtam, akkor rájöhetsz, hogy az nem lehet liberalizmus, ha az államhatalom valami miatt rendőrt küld a polgárra. Az a liberalizmus, ha a polgár puskát ragad, és lelövi a kertjébe betévedt idegent - lásd USA.

"Na, ez most a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a szabad polgár rá akart pöffenteni egy cigire, mire a szmokinglakók rosszalva-lesajnálva magyarázzák neki a dohányzást tiltó táblákat valahol elrejtve a függöny mögött. Szivarral és pipával, Marlboroval a kézben! ;-) Hiteles..."

Szintén értelmetlen példa, írtam, hogy a nemzetközi jog alanyai nem lehetnek szabad polgárok.

Willkommenskultur 2019.02.27. 10:12:49

@chrisred: Sok szabaly valtozott.

A lenyeg: az EU politikai fokuszu lett, hisz a gazdasagi celokat regesreg elertek. S mivel kozos europai ertekrend nemigen letezik, ezert a tok onkenyesen kitalalt "emberi jogokra" szokas hivatkozni, ami problematikus. Foleg hogy kiterjesztik olyanokra is aki be se leptek a klubba (pl. arabok, bangladesiek, szomaliaiak).

chrisred 2019.02.27. 10:18:16

@Willkommenskultur: De, léteztek és léteznek europai értékek, a polgári értékrend. Csak a szovjet blokkban a hatalom kinevelte az emberekből ezeknek az értékeknek a tiszteletét, ezért errefelé úgy tekintenek rá, mint valami mesterséges csinálmányra.

Willkommenskultur 2019.02.27. 10:30:11

@chrisred: Nem leteztek. Polgari ertekrend eleve csak urbanus allamokban letezett, az EU legtobb tagallama meg nem urbanus.

A keresztenyseg volt a kozos alap, de ezt melloztek.

Manapsag a seggukbol huznak elo emberi jogokat, aztan a hasukra csapva kinevezik a jogok alanyava mondjuk a kozep-afrikaiakat (de persze a lakohelyukon nem illeti meg oket semmi, csak az EUban)
Ez veszelyes!

chrisred 2019.02.27. 10:45:30

@Willkommenskultur: Csak hát pont ezek az országok csatlakoztak az eredeti montánunióhoz, ami az urbanizált magországokat fogta össze, vagyis az ott élők szándéka/terve volt, hogy ők veszik fel az alapító országok polgári életmódját és nem fordítva. Van, akiknek ez sikerült (pl. skandináv államok), és volt, ahol ez az elképzelés csődöt mondott (Mediterráneum, Kelet-Európa).

Willkommenskultur 2019.02.27. 10:52:04

@chrisred: Rabasztak, a szomaliaiakat nem erdekli a polgari eletmodjuk, a keleti gyarmataik meg nem veszik at a negereiket.

Bravehearth 2019.02.27. 10:54:25

@chrisred: "Ha értetted, amit írtam, akkor rájöhetsz, hogy az nem lehet liberalizmus, ha az államhatalom valami miatt rendőrt küld a polgárra."

Természetesen értettem az irományod lényegét. A problémám az, hogy napjainkban épp az általam említett államokra szokás úgy hivatkozni, mint 'liberális demokráciák', 'liberális társadalmak', amelyek nyitottak, sokszínűek és az egynelőség és a tolerancia bástyái. Nos, szerintem egy lóf@szt azok. Illetve, ha azok, akkor ugye érthető is a liberalizmussal szembeni ellenszenv és gyűlölet is!

"Az a liberalizmus, ha a polgár puskát ragad, és lelövi a kertjébe betévedt idegent - lásd USA."

Elég nagy tétekben fogadnék rá, hogy egy ilyen törvényi lehetőség, illetve egy ilyen irányú társadalmi-jogi kereteket tartalmazó változás a 'zunijó' szemében maga lenne a megtestesült fasizmzus, mi több: nácizmus!

"Szintén értelmetlen példa, írtam, hogy a nemzetközi jog alanyai nem lehetnek szabad polgárok."

Ezzel akkor azt akarod mondani, hogy a 'zunijós' polgárok nem lehetnek szabad polgárok???

@Willkommenskultur: "A lenyeg: az EU politikai fokuszu lett, hisz a gazdasagi celokat regesreg elertek."

Teljesen egyetértek. És többek között épp ez lett a 'zunijó' egyik gyenge pontja. Ami együttműködés reális lehet gazdasági síkon és gazdasági érdekek mentén, az közel sem biztos, hogy politikai érdekek mentén is működhet. A gyakorlat azt mutatja, hogy nem is működik.

"Manapsag a seggukbol huznak elo emberi jogokat, aztan a hasukra csapva kinevezik a jogok alanyava mondjuk a kozep-afrikaiakat (de persze a lakohelyukon nem illeti meg oket semmi, csak az EUban)
Ez veszelyes!"

Tökéletes alapigazság! Egyetértek.
B.

chrisred 2019.02.27. 11:15:17

@Bravehearth: Én a magam részéről értelmetlennek tartom ezt a jelzős szerkezetet. Olyan, mintha azt mondanánk, hogy elektromos mosógép. Amúgy igaz és helyénvaló a jelző, de felesleges, mert azt, ami nem árammal működik, nem nevezzük mosógépnek. A történeti korokban léteztek más rendszerek, amire hasznájuk a demokráciát, mint kifejezést (ókori városállamok, katonai demokráciára épülő törzsi berendezkedés), de a polgári társadalomban nincs alternatívája.

"Ezzel akkor azt akarod mondani, hogy a 'zunijós' polgárok nem lehetnek szabad polgárok???"

Nem, ezzel azt akarom mondani, hogy a nemzetközi jog alanyai csak államok és az általuk létrehozott nemzetközi szervezetek lehetnek.

törppicur 2019.02.27. 11:22:20

@citrix: mikor és hol volt Orbán papa párttitkár! Mert azt tudjuk hogy Orbán 15 evesen. Fél évig

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.27. 11:25:13

@Willkommenskultur: "az EU politikai fokuszu lett, hisz a gazdasagi celokat regesreg elertek."

Látom, hogy az EU lényegét se érted. Azért van, hogy ne legyen többé Európában háború. Az népek fogjanak össze, ne pedig nemzetállamok acsarkodjanak egymásra. Az EU minden, ami a csúti geci nem, és fordítva.

Helga Beauty Salon. 2019.02.27. 11:27:36

@chrisred: Én a magam részéről értelmetlennek tartom ezt a jelzős szerkezetet. Olyan, mintha azt mondanánk, hogy elektromos mosógép. ...............

Ezt már nem is tudom követni annyira tudományos, de nem is igazán érdekel, viszont a " katonai demokráciára épülő törzsi berendezkedés" nagyon izgat, mondanál rá példát?

törppicur 2019.02.27. 11:29:58

@chrisred: figyelj chris,
Azt mondod, nincs olyan, hogy liberális rendszer, ezzel osszefüggésben nincs illiberális sem
gondolom, akkor tiszta butasag az Orban illiberalis rendszeret csesztetni, mint ahogy butasag a nem letező illiberális rendszeren szamonkérni a sehol nem definiált europai értékeket

Bravehearth 2019.02.27. 11:37:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Látom, hogy az EU lényegét se érted. Azért van, hogy ne legyen többé Európában háború. Az népek fogjanak össze, ne pedig nemzetállamok acsarkodjanak egymásra. Az EU minden, ami a csúti geci nem, és fordítva."

Atyaég, kis fostos...! Látom, hogy az EU lényegét se érted. Azért van, hogy ne legyen Európában adminisztratív gátja a tőkének és a profitnak. A politikai elitek (látszólag - háttérben a tőketulajdonosokkal) fogjanak össze, ne pedig nemzeti kormányok acsarkodása veszélyeztesse a profitot és a tőke mozgását. Az EU minden, ami a te futurisztikus lázálmod nem, és fordítva.
Ennyit rólad, idióta.
B.

Bravehearth 2019.02.27. 11:41:27

@chrisred: "Nem, ezzel azt akarom mondani, hogy a nemzetközi jog alanyai csak államok és az általuk létrehozott nemzetközi szervezetek lehetnek."

Ennek a gyakorlati oldalát is meg tudnád világítani? Tudtommal a nemzetközi jog rendelkezéseit be kell építeni a nemzeti jogrendekbe. Divatosan kifejezve: integrálni kell azokat. A nemzeti jogrend pedig közvetlen hatást gyakorol a szabad polgárok életére. A jogrend alkotói és végrehajtói (parlament, kormányzat) pedig a polgárok választása alapján gyakorolják a törvényalkotói és végrehajtói hatalmukat. Tevékenységük pedig közvetlenül hat e választások eredményeire. Vess rám követ, de én mégis elég közvetlen hatást érzek a nemzetközi jog és a polgárok életére gyakorolt hatásuk között.
B.

Willkommenskultur 2019.02.27. 11:44:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A haboruk nem ideologiak miatt tornek ki, hanem gazdasagi erdekek miatt. Ma is remekul egyuttmukodnek a lippsi allamok diktaturakkal, vagy a kommunistak nacikkal pl. a magyar parlamentben.

Ervelesed nulla pontos.

chrisred 2019.02.27. 11:47:05

@törppicur: Éppen hogy azt mondtam, hogy a szervezett közhatalom minden formája illiberális, a különbség csak a szintjén múlik. Mintha kötelezö lenne magad valamilyen vírussal beoltatnod magad, akkor számít, hogy olyat kapsz, aminek a hatása pár nap köhögés után elmúlik, vagy olyan, amitől egész életedre lebénulsz. Aki kinyilvánítottan illiberális rendszert akar építeni, annak logikusan az a célja, hogy minél hatékonyabb vírussal fertőzze meg az embereket.

chrisred 2019.02.27. 11:48:58

@Bravehearth: Nem, rosszul tudod. Ki kell hirdetni a nemzeti jogrendeken belül, onnan válik hatályossá és alkalmazhatóvá.

chrisred 2019.02.27. 11:52:19

@Bravehearth: Amúgy természetesen a nemetközi jognak van hatása a természetes személyekre is, de ök nem alanyai (tehát nem nyerhetnek jogokat, és nem hárul rájuk kötelezettség), hanem tárgyai lehetnek a nemzetközi jogalkotásnak.

Willkommenskultur 2019.02.27. 11:54:41

@chrisred: Az orban felek azert hasznaljak az illiberalis jelzot, mert tudjak hogy az embereknek eleguk van azokbol, akik liberalisnak nevezik magukat es szembe mennek a nepakarattal.
Ennyi a sikeruk titka.

Az elnyomo nemzetkozi sajto mar javaban fasisztazna, de mivel a zsidokat zorban megvette kilora, igy inkabb populistaznak, anelkul hogy tudnak hogy az mit jelent...:)

Bravehearth 2019.02.27. 11:57:56

@chrisred: "Nem, rosszul tudod. Ki kell hirdetni a nemzeti jogrendeken belül, onnan válik hatályossá és alkalmazhatóvá."

Ok, tehát a technikai részt illetően tévedtem. A végeredmény szempontjából azt hiszem ugyanarról beszélünk.

"Amúgy természetesen a nemetközi jognak van hatása a természetes személyekre is, de ök nem alanyai (tehát nem nyerhetnek jogokat, és nem hárul rájuk kötelezettség), hanem tárgyai lehetnek a nemzetközi jogalkotásnak."

Tehát akkor technikai-jogi értelemben nem alanyai a nemzetközi jognak, ez világos. De a mindennapjaikat mégis közvetlenül vagy közvetetten, de érinti.
B.

Willkommenskultur 2019.02.27. 11:58:54

@chrisred: Van nk-i kozjog es nk-i maganjog.

De a lenyeg az, hogy ha az EU akar valamit, akkor adjon erte valamit. Vagy huzzon a picsaba.
Mit igertek, hogy nyithatunk cukraszdat Becsben, azt nem is. Ugyhogy legkkozelebb elore kerjuk a cukraszdat.

törppicur 2019.02.27. 12:02:47

@chrisred: mar megint logikai bukfencet vetettél
Ha van rendszer, ami szerinted a szervezett közhatalom es van aliberalizmus, ami nem rendszer, de a közhatalom ellen van, akkor nem a rendszer tagadja a liberalizmust, hanem a liberalizmus tagadja a rendszert
Ne haragudj, de a fene sem akarr rendszer nelkuli vilagban elni, aki a kozhatalom letezesenek szuksegesseget tagadja a sajat erdekei előtérbe tolása érdekében, az sok disznosagra kepes a liberalizmus szivarvanyos zaszlajat lobogtatva

chrisred 2019.02.27. 12:29:24

@Willkommenskultur: A nemzetközi magánjog nem önálló jogterület, hanem a különböző nemzeti jogrend hatálya alatt álló jogalanyok egymás közötti kapcsolatára vonatkozó szabályok összessége.

chrisred 2019.02.27. 12:40:06

@törppicur: "Ha van rendszer, ami szerinted a szervezett közhatalom es van aliberalizmus, ami nem rendszer, de a közhatalom ellen van, akkor nem a rendszer tagadja a liberalizmust, hanem a liberalizmus tagadja a rendszert"

Egyrészt szerintem oda és vissza igaz, másrészt nem tagadja. A közhatalom polgári szabadságjogok univerzalitásának és feltétel nélküliségének az akadálya, míg ez forditva is igaz. A liberalizmus nem tagadja a szervezett közhatalom (állam) szükségességét, hanem a polgárok eszközének tartja, hogy az egyéni céljaikat megvalósítsák (pursuit of happiness). Míg az illiberális rendszerek a polgárokat tekintik eszköznek az állam céljainak eléréséhez.

törppicur 2019.02.27. 15:47:43

@chrisred: nagyjából értem, amit írsz, de nem értek vele egyet
Azok a fogalmak, amiket tárgyalsz akkor keröltek megfogalmazásra, amikor sokkal kisebbek voltak az emberek által elérhető szabadságfokok (pl. távolság, pénz, élethossz, stb). Az illiberális talán nem is létezett, mert ahhoz a liberálist kéne tagadni, mindegy.
Ez nem Pitagorasz-tétel, itt figyelembe kell venni a környezet változását, pl. amikor szabadságról, polgárságról beszélünk. Akkor nem akarta senki egybegyógyítani Európát (talán leigázni, de az sem volt józan), még a Németország meg Olaszország is esetleges jövőkép volt. Voltak nemzetek, nemzetállamok, amik meghatározták az emberek világképét. Az USA ugye megint más, mert ott nem volt nemzet és így nemzetállam sem. A mostani valóságban meg vannak olyan királyi törekvések az EU központban, hogy majd ők jól vezetnek minket, elszedik a befizetéseket, visszaadnak, amennyit akarnak, szabályok nincsenek, majd megoldják azok, akikete senki nem választott meg, mindezt a liberalizmus zászlaja alatt. Egyik nagy 21. századi liberális gondolkodónkat idézném "lószart, mama".
Ez nem liberalizmus, ez nem egyesült államok, a le nem írt európai értékek nincsenek megfogalmazva, az EJU meg foglalkozzon azzal, amire felhatalmazása van, minket is, meg másokat is hagyjon békén a túlterjeszkedésével. Ez nem biztos hogy illiberális, de nemzeti.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.27. 15:54:58

" ... A közhatalom polgári szabadságjogok univerzalitásának és feltétel nélküliségének az akadálya, ... "

OK, DE hol vannak a határai a dolognak? Mikor mondhatjuk ki azt, hogy a közhatalom olyan szinten akadályozza a szabadságjogokat, hogy az már nem tekinthető liberalizmusnak, és mikor mondhatjuk azt, hogy olyan szintű a szabadságjogok feltétel nélkülisége, hogy már a közhatalom nem érvényesül?

chrisred 2019.03.03. 06:55:26

@törppicur: "Az illiberális talán nem is létezett, mert ahhoz a liberálist kéne tagadni, mindegy."

Úgy gondolom, hogy minden kormányzás illiberálisnak tekinthető, amelyik hatalmi pozíciókban, a kormányzás jogára hivatkozva korlátozta az alárendeltek cselekvési szabadságát.

chrisred 2019.03.03. 06:56:54

@Magánvéleményem: Nincs objektív mérce, ez olyan, mint a félig tele vagy félig üres pohár esete, azon múlik, melyik oldalról nézzük.
süti beállítások módosítása