B1 blogcsalád



Az USA és Izrael az unió négy illiberális lázadóját próbálja becserkészni

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. február 17. - Szelestey

• Washington Post: Trump alaposan melléfog, amikor lepaktál a liberális értékeket megtagadó kelet-európai államokkal, Orbán viszont azt hiszi, hogy Washingtonba Jeruzsálemen át vezet a legrövidebb út 

• Merkel nagyívű beszédben állt ki az összefogáson alapuló nemzetközi rend mellett, elutasította a megosztó törekvéseket, ám az amerikai alelnök azonnal ellentmondott neki 

• Webert ismét sarokba szorították a Fidesz EPP-tagsága miatt, kínjában azt találta ki, hogy Európa még jobban szétszakadna, ha a Néppárt megszabadulna Orbán Viktortól 

Washington Post

washington_post.jpg

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy Pence és Pompeo gyatra üzenetet küldtek európai útjukon, amely teljesen kétbalkezesnek bizonyult. Az öreg kontinensen sokan gyanítják, hogy a Trump-kormányzat nem sokra tartja a szövetséget a britekkel, a franciákkal és a németekkel, inkább a földrész keleti felén nyomuló tekintélyelvű etnikai nacionalizmust pártolja. Az alelnök és a külügyminiszter ügyefogyott szereplése csak megerősíti ezt a következtetést. A diplomácia vezetője Budapesten nyitott, ahol az Orbán-rendszernek hódolt, noha a házigazda az illiberális demokrácia miatt virtuális pária lett az európai fővárosokban, a független sajtó és a civil társadalom elnyomása, a korrupt urambátyám rezsim, valamint az idegengyűlölettel és antiszemitizmussal kevert demagógia miatt. Pompeo ehhez képest új partnerségről áradozott.  

Varsóban Pence arról beszélt, hogy növekszik a távolság a transzatlanti szövetségen belül, amiben igaza is van, csakhogy ennek Trump az oka, nem pedig az európaiak. Legyen szó akár Iránról, akár Izraelről. Az alelnök ugyan megerősítette a kölcsönös védelmi záradékot a Nato-n belül, ám Pompeo nem sok mindent ajánlott a magyar demokrácia védelmezőinek, amikor találkozott civil szervezetek képviselőivel, illetve több támogatást helyezett kilátásban a független sajtó számára. A fő üzenet azonban az volt, hogy a jelenlegi amerikai adminisztráció olyanokkal áll össze Európában, akik csúfot űznek a liberális értékekből. Ellenben rossz hírbe hozta azokat a szövetségeseket, akik 75 éve támogatják az USA globális vezető szerepét. Ezek után senki se lepődjön meg, ha Washington nem tud senkit sem maga mellé állítani, hanem nagyobb kezdeményekről van szó.

NZZ

nzz.jpg

A müncheni Biztonsági Értekezleten a részvevők felállva ünnepelték a német kancellárt, aki hitet tett a nemzetközi együttműködés mellett, ám a hangulatot gyorsan lehűtötte az amerikai alelnök. Sokan úgy látják, hogy ez volt Merkel életének egyik legjobb beszéde, ha nem a legjobb. Igazolta azt, amit korábban a New York Times írt róla: a szabad világ utolsó védelmezője. Nagy kérdésként azt feszegette, hogy szétesik-e a világrend, vagy pedig az államok követik a 2. világháború tanulságát, mármint hogy a békés egymás mellett éléshez az összefogás kínálja a leghatékonyabb eszközt. Kiállt a multikulturalizmus és amellett, hogy az alapkérdésekben olyan megoldást kell találni, amely mindenki számára elfogadható.

Azt foglalta össze, hogy egy ideális világ érdekében viharos időkben különösen nagy szükség van stabilizáló tényezőként a NATO-ra, ám az elsősorban értékközösség. És ugyan Moszkva sorra sérti meg a nemzetközi jogot, de erre nem lehet nyakló nélküli fegyverkezéssel reagálni. Egyben sürgette, hogy Kínának is be kellene kapcsolódnia a nemzetközi fegyverzetkorlátozási tárgyalásokba. A miniszterelnök asszony nem gondolja, hogy az Északi Áramlat 2 miatt erősödne Németország függése az oroszoktól. Moszkva partner marad, hangsúlyozta, mert különben még inkább Peking hatása alá kerülne. Attól azonban Merkel nem fél, hogy túlságosan is megerősödnek a kínaiak.

Úgy vélte, hogy az Irán-politika osztja meg igazán a Nyugatot. Szerinte ki kell tartani a Teheránnal kötött nukleáris egyezmény mellett. A 4 évvel ezelőtti menekültválságról azt mondta, hogy akkor egy humanitárius szükséghelyzettel kellett megbirkózni, Berlin ezért segített. Mint megjegyezte, az USA milliárdokat invesztál a hadseregbe, Németország milliárdokat fordít emberbaráti célokra, mindkettőt megfelelőképpen méltányolni kell. Ugyanakkor meglehetősen élesen fogalmazott a washingtoni kereskedelmi politikáról.

Az utána következő Pence alelnök felszólalásából az derült ki, hogy mekkora árok húzódik Európa és az USA között. Gyakorlatilag elismételte Trump követeléseit, a többi közt a katonai kiadások ügyében. Állást foglalt az Északi Áramlat 2 ellen, és egészen más véleményt fogalmazott meg Irán kapcsán, mint Merkel. Különvéleményt jelentett be az afgán katonai jelenlét szükségességéről is, azaz rögtön megmutatkozott, hogy a német stratégia számára kemény korlátokat jelentenek az eltérő tengerentúli érdekek.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Miközben a világ a bizonytalanság süpped, Európa összement, törpe lett, a közel- és közel-keleti háborúk, valamint a migráció gondjai közepette. Így ítéli meg a helyzetet a kommentár, amely azt is a gondok közé sorolja, hogy az EU megfeledkezett a párbeszédről Oroszországgal, ellenben romboló düh hatolt be a zsigereibe. A bajok gyökerét persze az amerikai elnök jelenti, hiszen Trump a külpolitikában maga a két lábon járó válsághelyzet.

Münchenben a Biztonsági Konferencia leltárba veszi a bajokat. Így azt, hogy Amerika kiszámíthatatlan, ingadozik a visszavonulás, illetve a minden stratégiát nélkülöző állandó provokációk között. Frontálisan ütközik a feljövő Kínával, amely világpolitikai szerepre törekszik és olyan fogalmakat is maga akar meghatározni, mert a szabadság és liberalitás. Eközben Európa a széthúzó erőktől szenved. A növekvő instabilitásból nem csupán a populisták és a demokráciával szembenálló körök húznak hasznot. A nacionalisták és az intézményeket elutasító mozgalmak szintén úgy gondolják, minden történelmi tapasztalat ellenére, hogy a földrész erősebb lesz, ha kis egységekre esik szét.

Hogy Oroszországgal rosszra fordult a viszony, azért Putyin a felelős. Az európai demokráciák sebezhetőek az új dezinformációs eszközökkel szemben, tépázza őket a belső kétség és fenyegető a készülő gazdasági vihar. Eközben az emberek mind inkább gyökértelennek érzik magukat, ami azután a pártok és az intézmények elleni lázadáshoz vezet. A politikai közép helyén hatalmas lyuk tátong. Itt van a fokozódó bizonytalanság alapja, ami azután az államok közti kereskedelmi összetűzésekbe, populista keresztes hadjáratokba torkollik. Vagyis, hogy az emberek nem értik meg az összetett kérdéseket és radikalizálódnak. Már köröznek a keselyűk, készen arra, hogy lecsapjanak a rendszer maradványaira, mert a gondokra hiányzik az intelligens megoldás.

Politico

politico_1.jpg

Manfred Weber úgy gondolja, hogy ha kitennék a Fideszt az Európai Néppártból, az a Brexithez hasonló szakadást idézne elő az EU-ban. A konzervatívok bizottsági elnökjelöltje a a müncheni Biztonságpolitikai Konferencián a kelet-európai biztonsággal foglalkozó szekcióban szerepelt és egyik vitapartnere, az Eurázsia Csoport nevű elemző intézet vezetője, Ian Bremmer igen csak megszorongatta Orbán Viktor miatt, de ez ügyben kapott kellemetlen kérdéseket a nézőközönségtől is. Valamennyien azt feszegették, miként lehet összeegyeztetni a közösségi értékek megőrzését azzal, hogy a magyar kormánypárt még mindig az EPP tagja.

A politikus azonban kitért az egyenes válasz elől. Azt bizonygatta, hogy Magyarország nem részesül semmiféle kedvezményes bánásmódban, zajlik ellene a jogállami eljárás, amelyet ő is megszavazott Strasbourgban. Ám megismételte, hogy a normáknak csak akkor lehet érvényt szerezni, ha fennmarad a párbeszéd. Azon kívül utalt arra, hogy Orbánt törvényesen választották meg. Amikor ismét rákérdeztek a témára, Weber azzal érvelt: félő, hogy az egész uniót megosztaná, ha a fiatal demokratákat eltávolítanák a konzervatív pártcsaládból. Majd amikor még ez sem tűnt kielégítő válasznak, azzal hozakodott elő, hogy ki kell várni a 7-es paragrafus alapján folyó vizsgálat eredményét és akkor a magyar kormányfőnek lépnie kell.

Le Monde

le_monde.jpg

A történelmi ellentétek dacára az EU bajkeverőinek udvarol Izrael – írja a kommentár a V4-ek és Netanjahu jeruzsálemi csúcstalálkozója előtt. Az esemény mindenképpen diplomáciai siker a házigazda számára, mert szoros kapcsolatokat tudott kialakítani a négyekkel, miután háttérbe tolta a vitás kérdéseket, amelyek a múltból, illetve az idegengyűlölet erősödéséből fakadnak. Lásd, hogy alig egy hete 3 ezer neonáci vonult fel Budapesten, amire izraeli részről mély hallgatás volt a válasz. Orbán és Kaczynski olyan identitás politikát visz, aminek része, hogy nacionalista alapokon átírják a 2. világháború időszakának történetét, és eszerint a két ország vagy hős vagy áldozat. Egy izraeli szakértő azt mondja, itt nem a holokauszt tagadásáról, hanem a történelem eltorzításáról van szó, és ehhez Netanjahu segédkezet nyújt.

A vendéglátó trójai falóként használja a Visegrádi Csoportot az unió ellen, mert azt ellenfélnek tekinti a palesztin konfliktus rendezése során. Hiszen Brüsszel továbbra is elutasítja a területfoglalást és nem hajlandó Jeruzsálemet fővárosként elismerni. A négyek szintén helyet keresnek a posztliberális rendben. Úgy gondolják, hogy Washingtonba Jeruzsálemen keresztül vezet az út, ez Orbán stratégiája. De azért is szüksége van Netanjahura, hogy cáfolja az antiszemitizmus vádját, miután a kormányfőt ilyen támadások érik a Soros elleni kampány miatt. Heiszler András ezt úgy fogalmazza meg, hogy a hatalom szándékai nem zsidóellenesek, de a hivatalos kommunikáció gerjesztette az antiszemitizmust. Épp ezért szólították fel nyílt levélben a hadjárat beszüntetésére a politikust, mert a közösség tagjai már kezdenek félni. Ezzel együtt csak kevesen települnek át Izraelbe, számuk tavaly mindössze 43 volt, szemben a 2017-es 65-tel. De azt Heiszler is elismeri, hogy a zsidóság soha nem kapott annyi állami támogatást, mint napjainkban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2414631542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.02.17. 08:26:28

az egész világ harsogja, O1G!

amúgy soros soros migráncs migráncs!

hja, és ELIOS, a sikerzsákolás.

6.Lenin 2019.02.17. 11:26:32

@az EU pénzek zsákolója:

"az egész világ harsogja, O1G!"

Az egész világ egy senkivel lenne elfoglalva? Ennyire ráérnek?

Oxica 2019.02.17. 11:28:40

Remélem, hogy a tolvajpárti felcsúti lótolvaj cigány a néppártot is szétbassza, mint a lápi hülyemagyarországot, aztán ez a weréb gyerek jól pofára esik.
Megérdemelné.

Aztán következhet az unió szétbaszása, mikor antiszemita kurmányok fogják irányítani Európát, szép lesz nagyon.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok. O1G.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.17. 11:39:25

@Oxica: "Aztán következhet az unió szétbaszása"

Azt a kis országok nagyon meg fogják szívni. Most egységes szabályozás van. Az EU előtt kétoldalú megállapodások voltak, ahol a nagy országok a saját érdekeiket érvényesítették, a kis országok szívták meg. A csúti geci, és más náci faszkalapok ezt hozzák vissza. A francia meg olasz érthető, hisz ők a nagy országok táborába tartoznak, ők nyernek rajta, de hogy a geci miért dolgozik a magyar érdekek ellen, az csak a magyargyűlölő, hazaáruló mivoltával magyarázható.

John Brennan 2019.02.17. 12:11:09

@Oxica: szarszagú családod hogy van?

F1 L M 2019.02.17. 12:52:09

Orbán megint hisz valamit és ebbe bele fog bukni. Leghamarabb kedden.

F1 L M 2019.02.17. 12:53:58

@Oxica: Ha ez az unio fog maradni, nem is lenne kár érte.

rallus 2019.02.17. 13:02:27

Merkel asszony a remek szónoklata mellett is úgy fog bevonulni a történelembe, mint aki végleg kifingatta Németországot. Még mecsetet sem fognak elnevezni róla Berlin területén, mert szerencsétlenségére csak egy nő.....

paraszthajszal 2019.02.17. 13:31:30

„A diplomácia vezetője Budapesten nyitott, ahol az Orbán-rendszernek hódolt, noha a házigazda az illiberális demokrácia miatt virtuális pária lett az európai fővárosokban…

Pompeo ehhez képest új partnerségről áradozott. ”

Hahaha, hogy is volt ez, libbantkáim?

Itt a b1-en azt haluztátok be, hogy Pompeo azért fog idejönni, hogy Orbánt megalázza, seggbe rúgja helyes útra terelje?!

Aztán ehhez képest a miszter külügyminiszter a ballibbant WP szerint is „hódolt” meg „áradozott"??!

Azt hiszem, erre szokták azt mondani, hogy Ti tényleg házhoz mentetek a lófaszért! :-)))))))))

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.02.18. 06:41:05

@neko1967:

Jó érzés látni a legnevesebb ballib gazemberek tombolását az ország megmaradása ellen.

bgp 2019.02.18. 08:35:02

@poster
közel- és közel-keleti háborúk

@paraszthajszal: hát pedig én azt hittem, Trumpék hamarabb megtalálják Orbánt. Az első hírek szerint leszarta pedig Orbán nagyon akart vele találkozni. De kb. azonos lelkivilágú emberek.

chrisred 2019.02.18. 08:37:01

@közíró MAXVAL bircaman: Szerintem rossz érzés látni, akár ballib, akár illib gazemberek tombolnak az ország megmaradása ellen.

chrisred 2019.02.18. 08:39:29

@bgp: Pont ezért. Orbán se veszi emberszámba azokat, akiknél nagyobb hatalma van, Trump is így van vele.

nemecsekerno_007 2019.02.18. 09:08:01

Kedden bukik a patás! Ez biztos!
Ennyi hülyeséget, hogy tudtok összehordani?!

Minden ballib bérretteg 2019.02.18. 09:33:05

A ballibek és a Soros seggnyaló újságok előre magyarázzák a bizonyítványt.

A bizonyítványt, ami a valóság elferdítése. Nevezetesen hogy ezen országokban a legkisebb az antiszemitizmus, és a bevándorláspárti majmok miatt, Nyugat-Európában a nácizmussal vetekszik az antiszemitizmus mértéke.

yourmomtits 2019.02.18. 12:26:02

@neko1967: ez az a fos blog ahol kitiltják az embert miután rávilágít a személyi kultuszt kiépítő matektanár nyilvánvaló butaságait

Helga Beauty Salon. 2019.02.18. 13:33:25

a közösség tagjai már kezdenek félni. Ezzel együtt csak kevesen települnek át Izraelbe, számuk tavaly mindössze 43 volt, szemben a 2017-es 65-tel. .....................

De persze ez nem ellentmondás, sőt! Már menekülni is félnek!

Max Cuda 2019.02.18. 14:23:42

@Oxica: Mivan büdös zsidó vagy? Akkor Orbán kiirt geci a rühedék pereputtyoddal együtt úgy antiszemitázzál

ankica 2019.02.18. 20:53:16

@F1 L M: Abban biztos lehetsz hogy nem fog meg bukni sem kedden, sem a következő évtizedben. A cikkben nagyon falsul hangzik hogy Izraelen keresztül akar bejutni Amerikába, ő nem akar bejutni oda mert már régen bent van.

ankica 2019.02.18. 20:54:00

@F1 L M: Abban biztos lehetsz hogy nem fog meg bukni sem kedden, sem a következő évtizedben. A cikkben nagyon falsul hangzik hogy Izraelen keresztül akar bejutni Amerikába, ő nem akar bejutni oda mert már régen bent van.
süti beállítások módosítása