B1 blogcsalád



Pompeo olyan volt, mint a mesebeli szegény lány: hozott is ajándékot, meg nem is, bírált is, meg nem is

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. február 12. - Szelestey

• Az amerikai külügyminiszter Kína kapcsán volt a legkeményebb, a magyar demokrácia ügyében csak szőrmentén kifogásolta a dolgokat 

• A populistákat leginkább az jellemzi, hogy mint a vízfolyás úgy hazudnak, nehogy kiderüljön róluk, hogy igazából lopni-csalni akarnak 

• Szombaton Budapesten nyíltan uszíthattak a zsidók ellen és éltethették Hitlert a derék neonácik

Yahoo/AFP

yah.png

Az amerikai külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a megújuló kétoldalú együttműködés segít eltéríteni az egyre tekintélyelvűbb Orbán Viktort az orosz és kínai befolyástól. Ám Szíjjártó Péter erre úgy reagált, hogy Magyarország belefáradt a Nyugat óriási képmutatásába. Mindenesetre a magyar politikus a tárgyaláson egyetértett amerikai kollégájával abban, hogy szorosabb katonai kapcsolatokat kell kiépíteni, egyúttal a Trump-féle nacionalista irányvonal természetes szövetségesének minősítette országát. Pompeo megerősítette: nem szabad hagyni, hogy Putyin éket verjen a NATO-partnerek közé, mert Moszkva autoriter, így sosem lehet a kisebb nemzetek szabadságának és szuverenitásának a barátja. Hozzátette, hogy az USA éveken át magára hagyta Közép-Európát, és ez olyanok karjaiba lökte Magyarországot, akik nem osztják a közös értékeket.

Az amerikai diplomácia vezetője közölte, hogy az USA fokozott támogatást ad Budapestnek a korrupció elleni harchoz. Segítséget ígért a független média számára is, amelyet Orbán folyamatosan támad. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy lezárult az egyeztetés az új katonai szerződésről, és az is, hogy a magyar fél tengerentúli fegyvereket kíván vásárolni. Szíjjártó ugyanakkor elutasította a bírálatokat, mondván, hogy egy tízmilliós állam nem képes befolyásolni a világpolitikát. És elege van abból, hogy állandóan az Oroszországhoz fűződő szoros viszonyt hányják a kormány szemére. Kínát illetően pedig elárulta, hogy brit és német cégek is közreműködtek, amikor létrejött a Huawei-jel a megállapodás az ötödik generációs mobilhálózat létesítéséről. Pompeo erre azt mondta, hogy meg akarják értetni, milyen kockázatokat jelent egy ilyen rendszer, de a döntés joga természetesen a másik félé.   

New York Times/Reuters

reuters.jpg

Pompeo arra figyelmeztette a szövetségeseket, hogy megnehezíti Washington számára a partnerséget, ha a Huawei hálózatot építhet ki a területükön. Merthogy az Egyesült Államok szerint a rendszer alkalmas a kémkedésre, azon kívül Washington a terjeszkedést úgy tekinti, hogy Peking Közép-Európán keresztül akarja megvetni a lábát az EU-ban. Az amerikai nagykövetségen tartott rögtönzött sajtótájékoztatón a miniszter bejelentette, hogy a nap során megvitatta a magyar diplomácia első emberével, milyen veszélyeket hordoz az, ha Kína hídfőállást létesít Magyarországon. Ugyanakkor a magyar kormány, amely Lengyelországhoz hasonlóan nagymértékben elszigetelődött a nemzetközi politikában, azt reméli, hogy közép hatótávolságú légvédelmi rakétákat vehet az Egyesült Államoktól.

Szíjjártó Péter lesöpörte az amerikai aggályokat az asztalról Kína és Oroszország kapcsán, mondván, hogy Budapest eleget tesz a szövetségesekkel szemben vállalt NATO-kötelezettségeknek. Szerinte a moszkvai és pekingi kapcsolat egyáltalán nem veszélyezteti, hogy az ország a katonai szervezet megbízható tagja legyen. Pompeo szóba hozta a jogállam helyzetét is, miután Orbán szorongatja a bíróságokat, a sajtót és a civil szférát. Találkozott több civil csoport képviselőivel és azt ígérte nekik, hogy aggályaikat továbbítja a kormányfőnek. Úgy fogalmazott, hogy rengeteg bajról hallott, ezek a dolgok akkor történtek, amikor az USA távol maradt a térségtől.  

Washington Post/AP

washington_post_1.jpg

Az Egyesült Államok arra kényszerülhet, hogy visszafogja bizonyos tevékenységeit Európában és másutt, ha az érintett országok továbbra is üzletelnek a Huawei-jel, amivel Pompeo ismételten aláhúzta, az USA mennyire aggályosnak tartja a céget. Úgy fogalmazott, hogy a kormányoknak választaniuk kell a kínai holding és az USA között. Washington a döntés megkönnyítésére feltárja előttük, milyen kockázatokkal jár az együttműködés a nép, valamint a magánszféra számára, és hogy Kína aligha Magyarország érdekében aknázza ki a lehetőséget – tette hozzá. A figyelmeztetés nem véletlenül Budapesten hangzott el, hiszen a technológiai óriás nagyon is jelen van az EU- és NATO-tagország piacán.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Az USA küzdeni fog azért, hogy visszaszerezze befolyását a NATO keleti szárnyán, főként olyan helyeken, mint Magyarország, ahol a kormány csak kétes mérleget tud felmutatni a demokrácia ügyében, és emiatt befagytak a kapcsolatok Washingtonnal. Emiatt azonban Oroszország és Kína ki tudta terjeszteni befolyását. Ezt Pompeo hangsúlyozta Budapesten. Az üzenet nagyot durrant, mivel Orbán Moszkvát sokkal inkább gazdasági partnernek tartja, semmint biztonsági fenyegetésnek, szemben a térség több más államával. Hogy igazolja, a magyar fél mennyire megbízható partner, Szíjjártó bejelentette, hogy már a jövő héten a Parlament elé terjeszti a kétoldalú védelmi egyezményt, amelyet az Orbán-kormány késleltetett. Szó van fegyvervásárlásról is. Ezek a térséggel kapcsolatos új amerikai politika első kézzelfogható eredményei.

Pompeo azt reméli, hogy a nagyobb washingtoni szerepvállalással le lehet ütni Putyin kezéről a magyar miniszterelnököt. Ám azt is világossá tette, hogy Amerika konkrét ügyekben nem fog visszariadni az elmarasztalástól, lásd a jogállamot. Éppen emiatt ült le három olyan civil szervezet képviselőivel, amely bírálta Orbán egyre nagyobb hatalmát, az eltérő hangok elfojtását, valamint a feltételezett hivatalos korrupciót. Egyúttal programot jelentett be független média támogatására. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország tartja magát 30 éve tett kötelezettségéhez, azaz segít abban, hogy Európa szabad maradjon.

NZZ

nzz.jpg

Az Egyesült Államok próbára teszi a Kelet és Nyugat közti magyar egyensúlymutatványt. Az USA körbeudvarolja Magyarországot és ezzel azt támasztja alá, hogy a geopolitika többet számít, mint a jogállamiság. Ám ily módon egyúttal feltárulnak az orbáni külpolitika ellentmondásai is. Közép-Kelet-Európa már rég nem keltett ekkora figyelmet a tengerentúlon. Hogy a négynapos út éppen Budapesten, a vagyis a régió leginkább oroszbarát fővárosában kezdődött, az jól tükrözi, hogy az új amerikai stratégia szükség esetén a politikai érdekeket a demokrácia fölé helyezi. Obama még igazodott ahhoz az uniós tételhez, hogy a magyar kormány módszeresen korlátozza a demokratikus jogokat.

A paradigmaváltás Wess Mitchell kinevezésével ment végbe, mert az amerikai diplomácia európai ügyeinek (távozó) felelőse a közeledést szorgalmazza, hogy Magyarországot ne kergessék az oroszok karjaiba. Ám az új vonal egyre másra bírálatokhoz és ellentmondásokhoz vezet, így a CEU, az orosz fegyvercsempészek kiadatása ügyében, de tartós károkat egyik ügy sem okozott. Budapesten Pompeo találkozott ugyan civilekkel, de visszafogta a kritikát. Számára a védelmi megállapodás volt igen fontos. Washington azt feltételezte, hogy Orbán Moszkva ösztönzésére fekszik keresztbe, merthogy Moszkva esetleg provokációnak veheti az amerikai katonák jelenlét Magyarországon.

A fokozott washingtoni nyomás egyre szűkebbre szabja az orbáni hintapolitika mozgásterét. A politikus idáig ügyesen lavírozott Moszkva és Amerika között, ám az érdekütközés egyértelmű. A magyar kormány a Kreml milliárdos hiteléből bővíti Paksot, és erősen függ az orosz gázszállításoktól. A hatalom közeli magyar üzletemberek viszonya az orosz energiaszektorhoz éppen olyan átláthatatlan, mint a politika, a fegyveres erők és a titkosszolgálatok együttműködése. Az USA azonban egyértelműen kinyilvánította, hogy a jövőben nem nézi el ezt a szürke zónát. A nagykövet nemrégiben kifejtette, hogy az energiapolitika biztonsági kérdés. Épp ezért az új amerikai kezdeményezésnek része a korrupció elleni küzdelem felfuttatása, mert a vesztegetések rendszere kaput jelent az orosz és kínai behatolás számára. Pompeo nem tudta ugyan a magyar felet eltéríteni a Török Áramlattól, de ígéretet kapott, hogy Magyarország ezentúl több amerikai cseppfolyósított gázt vesz.

Die Presse

die_presse.jpg

Mézesmadzagot és korbácsot egyaránt bevetett az amerikai külügyminiszter Orbán Viktor ellen. Hogy 8 év után először ismét amerikai külügyminiszter látogatott el Budapestre, az kedvező is lehetne a kormányfő szemszögéből, csakhogy a vendég kifogásolta, hogy Magyarországot igen jó kapcsolatok fűzik Moszkvához. És hiába volt a kelet-európai körút első állomása a magyar főváros, nagyon úgy nézett ki, hogy Trump nyomást akar gyakorolni az Orbán-kabinetre. A magyar vezető mindezidáig hiába vár arra, hogy meghívják a Fehér Házba. Ennek azonban megvan a jó oka, hiszen a magyar politika messze jár attól, amit Washington kívánatosnak tart. Az USA megálljt akar parancsolni a térségben Moszkva nyomulásának, ám a mai Magyarország ajtó lett a Kreml számára. 

És akkor még itt van Kína, amellyel Orbán gyorsan építi a kapcsolatokat. Budapest udvarol a Huawei-nek, noha az Egyesült Államok úgy gondolja, hogy a vállalat gazdasági hírszerzést végez. Hosszú az amerikai panaszlista, a magyar vezető évek óta a katonai együttműködéssel igyekszik megédesíteni Washington szája ízét. Most is a biztonságpolitikát veti be. De a State Department megmutatta, hogy kemény is tud lenni: a látogatás előtt nyilatkozatot tett közzé, amelyben a jogállami és demokratikus normák, valamint a szabad sajtó szükségességére emlékeztet. És Pompeo a civil társadalom megbízottait sorolta előre, csak utána jött Szíjjártó és Orbán.

State Department

 

A washingtoni külügyi tárca egészen példátlan módon már a Pompeo-út előtt nyilvánosságra hozta, hogy bizonyos feltételek teljesítését okvetlenül elvárja a magyar, a szlovák és a lengyel kormánytól. A nyilatkozat kiemeli, hogy az USA támogatja a közös védelemre, a demokráciára, valamint az alapvető szabadságjogokra épülő szövetséget. Annál is inkább, mivel a régió egyre nagyobb orosz és kínai nyomásnak van kitéve. Az állásfoglalás megerősíti, hogy az Egyesült Államok kitart a NATO kölcsönös védelmi klauzulája mellett. Rámutat, hogy Magyarországnak és Szlovákiának is érdeke a fejlődő, stabil és demokratikus Ukrajna, és hogy a szomszédos állam idővel a katonai szervezet tagja legyen.  

Washington igényt tart arra, hogy partnerei tartsák be vállalt kötelezettségeiket, ideértve a polgárok szabadságjogait, mivel a szövetség számára a legfőbb támaszt a pluralista demokrácia jelenti, annak fő jellemzőivel: az eleven civil társadalommal és a szabad sajtóval. Az amerikai kormányzat jelzi, hogy új kezdeményezésekkel kíván előállni, mert fokozni igyekszik szerepvállalását Közép-Európában.  Így tudományos csereprogramokkal, a független helyi sajtó támogatásával, a korrupció ellenes küzdelem erősítésével, amibe beletartozik a tényfeltáró újságírás felfuttatása, mert washingtoni megítélés szerint kapcsolat van a vesztegetések gyakorlata, illetve az orosz és kínai befolyás között.

A Magyarországon és Szlovákiában működő amerikai cégek számára fontos a kiszámítható jogi környezet, hogy egyenlők legyenek a játékszabályok. Igen lényeges az energiabiztonság, ami feltételezi, hogy több beszerzési forrás, szállítási útvonal és energiafajta legyen. A térség szempontjából üdvös volna, ha az érintett államok több cseppfolyósított földgáz vennének át a horvátországi Krk szigetén lévő lefejtőn keresztül. Az amerikai Külügyminisztérium azt is szorgalmazza, hogy a két kormány utasítsa el mind az Északi, mind a Török Áramlatot.  

Washington Post

washington_post.jpg

A lap Orbán Viktor fényképével illusztrálja Ann Applebaum legújabb kommentárját, amelynek mondandója, hogy nem az idegengyűlölet, hanem a képmutatás köti össze az új populistákat. Vagyis a közös szálat nem a rasszizmus, az identitás politika, illetve a nacionalizmus jelenti Trump, valamint a hasonszőrűek között Európában és másutt is, ideértve Orbánt, Babist, Kaczynskit és Le Pent, hanem a fariezusság. Ezek a politikusok nem a nép véleményének adnak hangot, egyszerűen csak zsibárusok. Nem a nyugati rendszer kemény ellenfelei, hanem csalók, akik ily módon akarnak pénzhez jutni. Mert miként lehetne másként értelmezni, hogy golfklubjában az elnök évek óta alkalmaz illegális migránsokat? Több tucatot is, az ilyenkor szokásos bér töredékéért.

Hasonló történet esett meg a cseh kormányfő egyik gyárában is, ott vietnamiak, mongolok és ukránok az alulfizetett vendégmunkások. De a képmutatást ugyancsak tetten lehet érni Orbán Viktornál, aki okosan az EU és a bevándorlás ellenségének állította be önmagát. Miközben a migráció ellenes hivatalos propaganda a hisztéria szintjére emelkedett, a letelepedési kötvényprogram révén csaknem 20 ezer embert vehetett tartózkodási jogot, köztük olyanok, akik a szír elnök közvetlen környezetéhez tartoztak. Természetesen, akik közel állnak a magyar politikushoz, azok a jelek szerint meggazdagodtak az üzleten. De ez cseppet sem meglepő, mert az udvartartásból sokan hasznot húztak az uniós alapokból is. Az elmúlt években egy rakás ember szedte meg magát titokzatos módon.  

A szemforgatás nagyon is segít megérteni, hogy miért akarják ösztönösen aláásni a sajtó, a bírák és ügyészek, valamint a rendőrség függetlenségét ezek a vezetők, amint valahol a hatalom közelébe jutnak. Az is egyértelmű, hogy miért hazudoznak notórius módon. Azért, mert a színfalak mögött egész más a tervük, mint amit nyilvánosan hangoztatnak. Így nem akarják, hogy bárki rájöjjön.

Yahoo/AP

yah.png

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa úgy foglalta össze magyarországi látogatásának tapasztalatait, hogy nálunk – egymással összefüggésben - egy sor veszély fenyegeti az emberi jogokat, ideértve a civilek elleni fellépést, a nők helyzetét, valamint a menedékkérők következetes őrizetbe vételét. Dunja Mijatovics egyúttal aggasztónak látja a magyar sajtó és igazságszolgáltatás állapotát. Úgy fogalmazott, hogy egyre szűkülnek a lehetőségek a civil szervezetek, a nem hatalombarát újságírók, valamint az emberi jogok védelmezői számára. Arra szólítja fel a kormányt, hogy változtasson az aggasztó irányvonalon.

Magyar hivatalos részről politikai támadásnak minősítették az állásfoglalást, és azzal magyarázták, hogy a kormány zéró toleranciát tanúsít a migrációval szembe. Kovács Zoltán irodája azt jósolja, hogy az európai választások közeledtével egyre több ilyen megnyilvánulásra kell felkészülni. Ám a hatalom kitart véleménye mellett, mert a magyarok nem akarnak bevándorló országban élni.

Yahoo/Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Minden ellenkező értelmű közvélemény kutatási eredmény ellenére a kommentár nem gondolja, hogy a populista, illetve euroszkeptikus pártok nagymértékben előretörnének a májusi választásokon, és így gátolni tudnák az érdemi munkát a következő Európai Parlamentben. Ahhoz ugyanis olyan szintű összefogásra volna szükség közöttük, ami nem valószínű. A legutóbbi felmérés azt jósolja, hogy ezek az erők a mandátumoknak kb. negyedét vihetik el. Ebben azonban nincs benne a Fidesz, valamint a Jobbik, az első a Néppárt tagja, utóbbi képviselői nem csatlakoztak egyetlen frakcióhoz sem. Ám ha ezeket a törvényhozókat is hozzávesszük a többiekhez, akkor az arány már 27 %, volna, szemben a jelenlegi 22,5 %-kal. És akkor még nem tudjuk, hová áll a többi közt a kiszámíthatatlan olasz 5 Csillag.

Ha minden ilyen erőt egy kalap alá veszünk, mind a bal-, mind a jobboldalról, akkor arra jutunk, hogy nagyjából 220 hely lehet az övék, ami már közel jár az egyharmadhoz, vagyis a blokkoló kisebbséghez. Ez esetben meg tudnák akadályozni a jogállami eljárást Magyarország és Lengyelország ellen. De akár a Bizottság elnökének szinte automatikus kinevezését is. Szintén beleszólhatnának az uniós költségvetésbe is, amit persze nagyon szeretnének. Szakértők szerint vannak olyan témák, amik egyesíthetik ezeket a pártokat, akár formális keretek nélkül is.  A kampányt már most is befolyásolják, főleg a bevándorlás kapcsán. Egyszerű jelszavakkal bombázzák az embereket, míg nagy pártokra az hárul, hogy bonyolult ügyeket kell megmagyarázniuk. De az euroszkeptikusokat nem lehet egy kalap alá venni. A Fidesz pl. idáig természetesnek tartotta, hogy sok kérdésben a középpel együtt szavazzon, és ne a nacionalista szélsőségesekkel. Vagyis nem igaz, hogy veszélyben lenne az európai terv.

Der Standard

der_standard.jpg

1. A kommentár úgy látja, hogy Magyarországnak nem a be-, hanem a kivándorlás a nagy gondja. Már 600 ezer magyar dolgozik valamelyik más uniós államban, miközben idehaza falvak néptelenednek el. A dolog már odáig jutott, hogy Ausztria keleti felében bizonyos ágazatokat ural a magyar munkaerő. A tőlünk érkezett vendégmunkások száma már 90 ezer fölött jár, azaz 10 év alatt több mint háromszorosára nőtt. Emellett kevesebb magyar születik, mint amennyi meghal, érdemleges bevándorlás viszont nincs. Vagyis az ország a népesség számának zsugorodásával küszködik. A nemzeti-konzervatív kormány most új intézkedésekkel akar babyboomot elérni, hogy megállítsa a kedvezőtlen demográfiai folyamatot. A csomag ráirányítja a figyelmet arra, hogy a hatalom ugyan szívesen papol a migrációról, a fogyatkozó magyarságról viszont jóformán egyáltalán nem beszél

A neves politológus, Ivan Krasztev szerint a kivándorlás jelenti az ország számára a legnagyobb gazdasági és politikai problémát. Még a jobboldali nacionalizmus felemelkedését is ez magyarázza, mivel Orbán az elnéptelenedés miatt érzett félelemmel szembeállítja a maga nacionalizmusát. Azt ígéri, hogy megőrzi a homogén Magyarországot. Az EU elleni támadásokkal is azt igyekszik bizonyítani, hogy az emberek sehol sem élnek olyan jól, mint itthon, tehát csak ne menjenek sehová. Közben egyre kisebb osztályok indulnak az iskolákban, és hiányoznak az adófizetők. Ez utóbbi már a cégeket is harapófogóba szorítja. A vállalkozások 93 %-a mondja azt, hogy munkaerőhiány miatt kénytelen volt megrendeléseket visszautasítani, ami európai rekord. Az új családtámogatási kedvezményekkel Orbán aligha húzza ki a probléma méregfogát. Hiszen főként 25 és 44 év közöttiek hagyták el az országot, vagyis olyanok, akiknél leginkább lehet(ne) számítani a gyerekvállalásra.   

2. Az újság úgy ítéli meg, hogy a hétpontos tervvel Orbán anyaszerepbe szorítaná vissza a nőket, csak éppen azok ily módon vagy függőségbe, vagy adósságcsapdába kerülnének. A politikus nagyban épít a félelemre, főként a migráció ügyében. Most pedig azt veti be, hogy legyen több magyar. Ám ha az anyák felveszik a hitelt, átszámítva azonnal 31 ezer eurós hitelterhet zúdul a nyakukba. Itt már az első pillantásra is bőven van mit kritizálni, hiszen a 40 év feletti, nem házasságban élő, illetve újra férjhez ment nőktől megtagadják a kölcsönt. Arról nem beszélve, hogy mekkora adósságot jelent, ha valaki csak egy vagy két gyereket szül.

Némi rasszizmust is fel lehet fedezni: bizonyos gyerekek kívánatosan, mások nem. Orbán folyamatosan óv attól, hogy muzulmánok és az afrikaiak száma megugrik. Egyidejűleg kedvező feltételeket teremt a fehér nők számára a gyerekvállaláshoz. Ahelyett, hogy elgondolkodna a rendezett migrációról, a szülőgép szerepére kárhoztatja az asszonyokat, már amennyiben azok magyarok. Itt némi náci emlékek is beúsznak a képbe. Arról nem beszélve, hogy már egy gyerek is milyen keresetveszteséggel jár a nők számára. Három gyerek pedig, amivel egyébként megszabadulhatnak az összes adósságtól, még tovább nehezíti számukra a visszatérést a munkába.

Különösen cinikus, hogy legalább négy kicsi esetén nem kell fizetni szjá-t azután a jövedelem után, amit – állás híján – nem is tudnak felvenni. Az ilyen tekintélyelvű politikusok számára, amint hatalomra kerülnek, a nők csupán eszközt jelentenek céljuk elérésére. Nem a jólétük érdekli őket, hanem hogy a testüket fel lehet használni a politikai programhoz. Miközben a kutatások azt támasztják alá, hogy a pénzügyi ösztönzők nem hatnak a születési rátára. Sokkal többet számít, ha össze lehet egyeztetni a családot és a hivatást. Viszont bizonyosan lehet várni a nők részéről az ellenállást, pl. úgy, hogy kivándorolnak.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A lap azt kérdezi, hogy Budapest nem lett-e netán a német neonácik zarándokhelye, miután hírek szerint több száz német újfasiszta vett részt szombaton a „Becsület napja” alkalmából rendezett tüntetésen. Az értesülés Berlinből, a Demokráciáért és az Antiszemitizmus ellen küzdő Zsidó Fórumtól származik. Eszerint sok felvonuló SS-egyenruhát viselt, náci jelképeket hordott, köztük horogkeresztet, és többször is olyan jelszavak hangzottak el, mint pl. „Zsidók takarodjatok”! Összesen több ezren voltak jelent az eseményen, közölte helyszíni tapasztalatai alapján a már említett szervezet. A felszólalók között volt egy ismert dortmundi neonáci, aki közvetve erőszakra szólított fel a zsidók ellen, miközben Hitlert idézte. Szerinte a Führer a történelem legismertebb és legnagyobb államférfiúja, akinek a neve 100 év múlva is fennmarad.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1614621632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakatos Rodolfó 2019.02.12. 06:40:11

"Az amerikai külügyminiszter Kína kapcsán volt a legkeményebb, a magyar demokrácia ügyében csak szőrmentén kifogásolta a dolgokat"

Első az üzlet, ez végülis érthető - adjanak jobb ajánlatot?

"A populistákat leginkább az jellemzi, hogy mint a vízfolyás úgy hazudnak"

Kell még valamit mondanom, Ildikó?

"Szombaton Budapesten nyíltan uszíthattak a zsidók ellen és éltethették Hitlert a derék neonácik"

Ha uszításról van tudomásod, tegyél feljelentést!

Lakatos Rodolfó 2019.02.12. 06:47:59

"A sajtótájékoztatón kiderült, hogy lezárult az egyeztetés az új katonai szerződésről, és az is, hogy a magyar fél tengerentúli fegyvereket kíván vásárolni"

Lám, eredményes volt az értékesítési kőrút, már nem is olyan rossz nálunk az a demokrácia?!

"Kínát illetően pedig elárulta, hogy brit és német cégek is közreműködtek, amikor létrejött a Huawei-jel a megállapodás az ötödik generációs mobilhálózat létesítéséről."

Megintcsak, ha van jobb ajánlatuk, elő a farbával.

Ha csak az a bajuk, hogy ezekbe az amik nem telepíthetnek hátsó kaput, akkor mehetnek a pics@ba.

"Pompeo erre azt mondta, hogy meg akarják értetni, milyen kockázatokat jelent egy ilyen rendszer, de a döntés joga természetesen a másik félé. "

Ennek semmi akadálya, értsék meg nyugodtan!

Ha már jutottak valamire, és van bizonyítékuk is, akkor esetleg komolyan tudjuk venni ezt a kritikát.

Ameddig csak az üres duma van, addig nem.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.02.12. 06:56:01

Szerencsénk van, hogy az USA leszállóban van, s ezt a Trump körüli agytröszt el is fogadja. Így olcsón megúsztuk a Birodalom nyomulását. Nekik csak valójában egy jelképes gesztus kellett, s ezt megadtuk nekik.

Ha Clinton lenne az elnök, ez sokkal nehezebb ügy lenne, az ő militarista-liberális agytrösztje nem érte volna be ennyivel. Hála Istennek, Clintonék esélytelenek a jövőben is.

Sikerült kifognunk egy gyengélkedő Negyedik Birodalmat. Horthynak nem volt sajnos ilyen szerencséje 70 éve.

rallus 2019.02.12. 07:09:29

Rengeteg költséget megspórolhattunk volna, ha a Kovács Laci bácsi féle "Merjünk kicsik lenni!" van továbbra is érvényben. Akkor valaki Amerikában megint megvásárolhatná a magyar nagyköveti posztot és reggelenként eligazítást tarthatna a magyar miniszterelnöknek. Mindig pontosan 08.30-kor..., katonásan...

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 07:22:41

Az amerikai külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a megújuló kétoldalú együttműködés segít eltéríteni az egyre tekintélyelvűbb Orbán Viktort az orosz és kínai befolyástól. ..............

A befolyás csúnya dolog, kivéve természetesen ha Amerika teszi!

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 07:27:07

Pompeo olyan volt, mint a mesebeli szegény lány: hozott is ajándékot, meg nem is, bírálat is, meg nem is....................

Nem nagyon akart bírálni, dacára a libsik szakadatlan szorgos rágalmazásának?
Pedig látom nagyon vártátok!

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 07:29:05

Pompeo olyan volt, mint a mesebeli szegény lány: hozott is ajándékot, meg nem is, bírálat is, meg nem is....................

Nem nagyon akart bírálni, dacára a libsik szakadatlan szorgos rágalmazásának?
Pedig látom nagyon vártátok!

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 07:42:17

Szombaton Budapesten nyíltan uszíthattak a zsidók ellen és éltethették Hitlert a derék neonácik........................

Ja! A mi utcánkba is bejött három tigris tank, meg egy szakasz weimari árkász!

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 07:48:16

. Szó van fegyvervásárlásról is. .........................

Naná! Az emberi jogok és a demokrácia világbajnoka mi mást is árulna, talán horgászfelszerelést?

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 07:54:45

ígéretet kapott, hogy Magyarország ezentúl több amerikai cseppfolyósított gázt vesz.................

Ez annak az esete amikor már nem a lóláb, hanem az egész ló kilóg!
Magyarország megint hatalmas jótevőre tett szert, vehetjük meg a tengeren átszállított drágább palagázt! Ilyen barátok mellett minek ellenség?

FCUK5 2019.02.12. 07:56:16

a csodavárás megint nem jött be, nem unjátok még? :)

jut eszembe, a teljes hazai ellenzék épp kefélni készül a nácikkal, az nem baj, csak ha megjelennek közterületen? :D:D:D

rasztaszív 2019.02.12. 08:22:43

@FCUK5: a fideszed akkor törleszkedett leginkább a jobbikhoz,amikor a legnácibb volt,az nem tűnt fel...?

2019.02.12. 08:24:17

@Helga Beauty Salon: Helgácska ! Buta vagy sötét és mellé még hazudsz is ! A sok baromságodra nem kell válaszolni, mert az általánosan süketelés. DE ! A gázvásárlást, pontosan szijjaspetike " igénytelenzselésfejű " emlitette meg, mert hogy az a Fekete-tenger alatt van és a munkálataiban szeretne az ország is részt venni ! Ám engedd meg hogy gratuláljak, a Fekete-tenger az " Ámerikában van " szerinted. Okos vagy, kérsz nyalókát ? Hiába no, okos művelt embernek nincs párja. De ezt nem rád és nem neked mondtam. Ezek nálad kissé hiányoznak.

De ha kérhetem, ne légy hülye, mert az asztal lábához kötve egy kocsmában, nem minden igaz, és valóságos amit hallasz . Inkább mese, habbal de neked babbal--mint a palagáz szállitása "Ámerikából " !. Na mesélj lángész és okostojások gyöngye !

FCUK5 2019.02.12. 08:26:30

@rasztaszív: törleszkedett? törleszkedni a kisebb szokott a nagyobbhoz, cica :) azért azt megnézem, amikor majd hellerágica leszavaz a jobbikra, eskü, odamegyek, élőben kell látnom :D

rasztaszív 2019.02.12. 08:37:02

@FCUK5: aha.mivel a jobbik a kisebb,ezért nem is ér?vagy hogy gondolod?:)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.12. 08:44:56

@rasztaszív: "a fideszed akkor törleszkedett leginkább a jobbikhoz,amikor a legnácibb volt"

És most a mihazánk vérnácikat preferálja.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.12. 08:52:21

@Helga Beauty Salon: "orosz és kínai befolyástól. ..............
A befolyás csúnya dolog, kivéve természetesen ha Amerika teszi"

A ruszkik és a kínaiak az ellenségeink, az amcsik a szövetségeseink. A hazaáruló csúti geci az ellenségeinket szolgálja ki, ahelyett, hogy a szövetségeseinkre hallgatna.

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 09:33:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A ruszkik és a kínaiak az ellenségeink, az amcsik a szövetségeseink. ............

Látom neked egyszerű az élet! Irigyellek!

Oxica 2019.02.12. 09:39:02

Amíg a tolvajpárti felcsúti lótolvaj cigány, az USA tól vesz rakétákat, addig hol érdekli pompeo mestert, hogy a tolvajpárti felcsúti lótolvaj cigány mit szívózik a társadalommal.

Üzlet az üzlet, a civilek meg le vannak szarva.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok. O1G.

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 09:46:45

@közíró MAXVAL bircaman: Szerencsénk van, hogy az USA leszállóban van, .............

A végét még nem járja és ahogy érzi saját magán a gyengülés jeleit, úgy válik százszorosan veszélyesebbé! Túltolták a nyomulásukat és a globális tőke feltornázta Kínát a bérmunkáival, pedig a Japán és a Koreai példából láthatták volna hogy a sárga szorgalmas és tehetséges fajta, elles mindent és holnapra kétszer olyan jól csinálja mint ők! Az Oroszokkal nincs ilyen probléma, mindig csodálkoztam hogy korlátlan erőforrások birtokában miért nem vitték még többre, de ilyen a mentalitásuk, velük az usákoknak csak a gázpiaci szerepük miatt van konfliktusuk.

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 10:08:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A ruszkik és a kínaiak az ellenségeink, az amcsik a szövetségeseink. ..........

Hatalmas zseni vagy te is, meg az összes többi libsi! Vesszünk össze Amerika kedvéért az orosz atomhatalommal, hátha egy jó kis háború kerekedik amit természetesen nem Oroszországban és pláne nem Amerikában vívnak meg, hanem itt, szokás szerint!
Mostanra az összes szart a világon Amerika keveri, már a látszatra sem ügyel, agresszíven diktálni akar mindenhol és nem tűr ellentmondást! Papíron szövetségesünk, de valójában a legnagyobb ellenségünk!
Mi a szövetségeseink mellett is csak a rövidebbet húzhatjuk és jobb ha nem tetszelgünk a NATO tag szerepében, mert maximum annyit érünk vele hogy minket küldenek rá az aknamezőre!

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 10:17:45

@jános515: A gázvásárlást, pontosan szijjaspetike " igénytelenzselésfejű " emlitette meg, mert hogy az a Fekete-tenger alatt van és a munkálataiban szeretne az ország is részt venni ! ......................

Akár így is lehetne, mert a tengeri olajfúrásnak nagy hagyományai vannak mifelénk, tehát szerintem nem is Szíjjártó kérte, hanem Pompeo könyörgött hogy segítsük ki őket, mert egyedül nem megy nekik! :D
Amúgy a posztban van leírva hogy amerikai palagáz, csak te egy kretén libsi vagy aki valami alternatív valóságban lebeg és nem jut el hozzá az az információ ami nincs ínyére!
János, miért nem tekersz inkább egy kört a háromkerekű bicikliden, ha bonyolult elolvasni tíznél több mondatot?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.12. 11:12:58

@Helga Beauty Salon: "Vesszünk össze Amerika kedvéért az orosz atomhatalommal"

:))

Neked elmentek otthonról. :))

Attól, hogy nem nyalod ki a Putyin seggét, nem lesz háború. Próbáld ki egyszer. :))

Háború van Ukrajna ellen. Ha a ruszkik elfoglalják Ukrajnát, szomszédok leszünk megint, és legutóbb annak nem lett jó vége.

FCUK5 2019.02.12. 11:13:05

@rasztaszív: úgy gondolom, hogy nem volt értelme a kijelentésednek :)

rasztaszív 2019.02.12. 11:38:06

@FCUK5: úgy akkor mit is akartál mondani...?

2019.02.12. 11:43:56

@Helga Beauty Salon: Te bunkó ugari tajparaszt ! Valamit szopogassál hogy megjöjjön az eszed, te kretén pöcs.
Ezt írtad--"Magyarország megint hatalmas jótevőre tett szert, vehetjük meg a tengeren átszállított drágább palagázt! Ilyen barátok mellett minek ellenség? "

Kicsi kerge agyatlan pöcsfejű kerge birkácska ! Ezt te írtad, pedig erről szó sem volt sehol. De te csak keresd tovább a palagázt a Fekete-tengeren, amit Amerika fog cseppfolyós állapotban ide szállítani ! Na mesélj még mi az a palagáz, hol és hogyan bányásszák ? Mesélj hol vannak magyar fúrótornyok te ökör ! Hány fúrótorony van a világ tengerein, az óceánokon, amelyek magyar tulajdonban vannak ? Hány helyen fúrtak a magyarok feltárófúrást és végeztek kitermelést az úszó fúrótornyokon ?

Na te idióta-fidióta lakáj, mesélj. De ne hazudj, te patkány ! Mert azt nagyon tudsz !

2019.02.12. 12:01:09

@Helga Beauty Salon: Ha már a palagázt emlitetted hogy szerepelt , én utána néztem. Nálad biztosan, de máshol--a jelen körülményeknél--nem . De keress tovább, biztosan találsz--egy tál bableves után--"palagázt " , de vigyázz nehogy szét robbanj, mert a szareső elönti a palagáz szállítási útvonalát ! Jut eszembe--hogyan szállitják ? Hajóval vagy csöveken keresztül jön ? Mert az sem mindegy !

" De ha nem tudsz olvasni, akkor kérj meg valakit a közeledben olvassa fel neked vagy érelmesen magyarázza el, de ha eltáncolva érted meg a valóságot--egye fene csak hogy megértsd--a valóságot, amiről szó volt tegnap.

Ime a lényeg röviden. : "Gázmezőket találtak Romániában a Fekete-tenger alatt.
A kitermelésre az amerikai Exxon és az osztrák OMV kapott jogot, ezek a cégek nagyon sokat költöttek a gázmezők feltárására.
A gázt ez európai piacokra szánják, ehhez vezetékeket kell építeni Románián és Magyarországon át Ausztriáig.
Ritka szerencsés együttállás alakult ki Közép-Európában: az oroszok nélkül lehetne földgázt termelni és eladni. Ám ahogy telik az idő, egyre több akadályt állítanak a beruházás elé.
A magyarok először beszálltak a projektbe, de aztán kiderül, hogy mégsem vinnék Ausztriáig a csöveket.

Palagáz ! Hurrá ! Ugari tajparaszt helgácska palagázt talált a Fekete-tengeren, amit Amerikából hoznak ide , cseppfolyós állapotban. ! Jó kutya, okos kutya ! Ül és nem vauzik, mert ennél lejjebb már nem tudod magad leégetni te agyhalott kerge fideszes birka !

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 12:05:27

@jános515: Jancsika hidd el, én jót akarok neked, hívd oda az ápoló bácsit és kérd meg hogy olvassa fel neked! Meglátod, ott lesz az amerikai gáz! :D

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.12. 12:14:35

" ... Pompeo olyan volt, mint a mesebeli szegény lány: hozott is ajándékot, meg nem is, bírálat is, meg nem is ... "

Ahhoz képest, hogy tegnap még O1G kanossza járásáról volt szó, és hogy mostaztán bünhődni fog, és vége a fidesz pávatáncának..... hát, valahogy úgy néz ki, hogy inkább az amcsik is beszálltak a táncba.

Ez a liberálfasiszta ellenzéknek most roppant kellemetlen lehet, mert ugye mielőtt a pumpajó leült O1G-vel "rapport"-ozni, meghallgatta az elnyomott, és nap mint nap tettlegesen vegzált NGO-kat.

Miért érzem úgy, hogy a Csuti Kancigány megint megúszta a világvégét? Miért érzem úgy, hogy a magyal liberálfasiszták ismét arcra vették a flasztert?

Ideje lenne a maszopitáknak és kurcsányitáknak önként távozni a parlamentből, hogy átadják a helyüket egy vállalható, hiteles és NEM NEVETSÉGES ellenzéki csoportnak, akik 2022-ben leverik a fideszt!!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.12. 12:21:23

@jános515: " ... Palagáz ! Hurrá ! Ugari tajparaszt helgácska palagázt talált a Fekete-tengeren, amit Amerikából hoznak ide , cseppfolyós állapotban. ! Jó kutya, okos kutya ! ... "

Ajánlom tanulmányozd a posztot, mert helgácska kisasszonynak most igaza van:

" ... A Magyarországon és Szlovákiában működő amerikai cégek számára fontos a kiszámítható jogi környezet, hogy egyenlők legyenek a játékszabályok. Igen lényeges az energiabiztonság, ami feltételezi, hogy több beszerzési forrás, szállítási útvonal és energiafajta legyen. A térség szempontjából üdvös volna, ha az érintett államok több cseppfolyósított földgáz vennének át a horvátországi Krk szigetén lévő lefejtőn keresztül. ... "

Az utolsó mondat az idézetből :" ... több cseppfolyósított földgáz vennének át a horvátországi Krk szigetén lévő lefejtőn keresztül. ... "

Egy baj ezzel a palagázzal, hogy az ára másfélszerese az orosznak....

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 13:40:37

@Magánvéleményem: Egy baj ezzel a palagázzal, hogy az ára másfélszerese az orosznak...

A barátságnak ára van. Most olvasom hogy szóba kerültek F-35 vadászgépek is! Az is jó olcsó, meg kurvára kell is!
Tényleg a ruszki a fő ellenség? Az atomerőmű egyszer majd hasznos lesz, a gázuk is olcsóbb, nem mondom hogy ők a világ legjobb csávói, de ez az amerikai "barátság" így nézve kurvára büdös!

Sir Bates dö Hól 2019.02.12. 13:51:49

@Helga Beauty Salon: és nem is jó, ellenben ha lenne egy eeu, akkor akár vehetnénk "hazai" gyártású termékeket is...

2019.02.12. 14:10:52

@Magánvéleményem: Bocs, de nem egy dologról beszélünk. Én a arról a koncesszióról beszélek, amit az amik akarnak megnyitni és a gázmezőt kitermelni a Fekete -tengeren. A koncessziót az amik nyerték meg. A lényeget, időtartamát nem ismerjük.

Amiről te beszélsz, az pedig a horvátok által, a Krk szigeteknél kialakitandó orosz gázterminálról és a kinyerhető gázmezőről beszélsz. De az nem palagáz kitermelésről szól !!! Pláne nem amcsi palagázról !! Vagy itt is van az Adrián palagáz amerikai tulajdonban ?
Már bocs, de az amcsi külügyér a horvát Adrián található olaj és gázmező megnyitásáról vagy pedig az Fekete-tengeri olaj és gáz mező megnyitásáról és annak hasznositásáról tárgyalt ? Most akkor ki nem mond igazat ?

Lakatos Rodolfó 2019.02.12. 14:33:52

@jános515: "Amiről te beszélsz, az pedig a horvátok által, a Krk szigeteknél kialakitandó orosz gázterminálról és a kinyerhető gázmezőről beszélsz. De az nem palagáz kitermelésről szól !!! Pláne nem amcsi palagázról !! Vagy itt is van az Adrián palagáz amerikai tulajdonban ?"

Orosz gázterminál? Te teljesen hülye vagy?

Arra miért írná az amerikai diplomáciai közlemény, hogy "Looking forward, liquefied natural gas processed at the Krk Island floating storage regasification unit (FSRU) would contribute directly to the energy security of Central Europe."

Azaz, hogy a hülye is értse: Az Amerikában kitermelt palagázt cseppfolyósítják, tankeren utaztatják Európába, és a Krk szigetén működő FSRU visszaalakítja gáz formába.

Ha orosz LNG-t alakítanának ott vissza gázzá, nem amerikait, az az ő szótárukban nem járulhatna hozzá az energiabiztonsághoz (a bullshitet lehántva értsd: nem felelne meg az amerikai üzleti érdekeknek).

arabok balrol 2019.02.12. 15:09:51

Pompeo megallapitotta, hogy Orban koser srac.

Ugyhogy gondolom mostantol a B1 blog Putyintol varja, hatha megbukik Zorban.

elismert felhasználó 2019.02.12. 15:26:11

@jános515: jános,jános, te szobni jársz ide. aszt mos lyól beégetted magadat...

2019.02.12. 16:06:49

@elismert felhasználó: Csak hogy ne légy olyan okos te nagytudású. Akkor most lehet szobni és talán értelmezni is és olvasni is meg kellene tanulni . Tudod, jobb késön mint soha.

" Lapértesülés szerint hosszú távú gázszállítási megállapodást írt alá a Gazprom orosz gázipari vállalat a legnagyobb horvát földgázimportőrrel, a Prvo Plinarsko Drustvo d.o.o. (PPD) vállalattal, és ezzel a Gazprom 2010 óta először ismét Horvátország kulcsfontosságú gázszállító partnerévé vált

Egy politikai-gazdasági napilap hétfőn szakértők véleményére hivatkozva azt írta: az ügylet kérdésessé teszi a Krk-szigetre tervezett cseppfolyósítottgáz-fogadó (LNG) terminál megépítését, amelyről 2018-ban kellett dönteni - írta az MTI.

Horvátországban már egy évtizede napirenden szerepel, hogy Krk szigetén cseppfolyós földgázt fogadó terminált építsenek. A költségcsökkentés jegyében tavaly úgy döntöttek, hogy szárazföldi helyett úszó gázterminált létesítenek. Az így is 360 millió euróba kerülő terminál kapacitását 2,6 milliárd köbméterre tervezik. Az év végén kell az előzetes kapacitásfelmérési, lekötési- és értékesítési eljárást (Open Season) lefolytatni, aminek eredményeként döntést hozhatnak a beruházásról.
"Még ha meg is valósítják a projektet, csak a pótlólagos szezonális kereslet fedezésénél számolhatnak vele, és összességében alacsony kihasználtsággal fog működni" - vélekedett Alekszej Grivacs.

Horvátországban tavaly 1,7 milliárd köbméter földgázt termeltek ki, miközben az ország gázigénye 2,8 milliárd köbméter volt. Orosz földgázt az 1980-as évek vége óta szállítanak Horvátországba, Jugoszlávia szétesése után évente 1,2 milliárd köbméter földgázt exportált a Gazprom az országba. Az orosz földgázt a gázkitermelésben monopóliummal rendelkező INA horvát olajipari vállalat, majd annak leányvállalata, a Prirodni plin d.o.o. vásárolta meg.

A Kommerszant ágazati forrásokból úgy tudja, hogy az orosz földgáz Szlovénián keresztül érkezik majd Horvátországba, az árképzés hibrid lesz, a kőolajtermékek jegyzése és az ausztriai baumgarteni gáztároló árai alapján határozzák meg.

Elemzők szerint az utóbbi években nem volt jellemző az európai piacra, hogy ilyen hosszú távú gázszállítási szerződést kössön, ami az orosz gáz egyértelmű alternatíváinak hiányát tükrözi. A megállapodással csaknem teljes egészében fedezni tudják Horvátország importszükségletét, ez pedig kérdésessé teszi a Krk szigetére tervezett LNG-terminál projektjét. Horvátországban már egy évtizede napirenden szerepel, hogy Krk szigetén cseppfolyós földgázt fogadó terminált építsenek.

No, akkor csak cuppogjál, de halkan mert nehogy meghallják hogy sajna erre rábuktál .
Inkább az okoskodás helyett tanulj. Hidd el nem árt !

2019.02.12. 16:20:38

@Lakatos Rodolfó: Hé, tádékám ! Az LNG tudod egyáltalán hogy mi te ostoba ? Segitek jó ?! Tudom hogy ezt még nem is hallottad, de ha tudsz olvasni--akkor tanulj. Van mit látom !

Az Az LNG azaz liquefied natural gas, magyarul cseppfolyósított földgáz .A földgázt -161 °C alá hűtve a halmazállapota megváltozik, az összetétele azonban nem módosul. Ez egy színtelen, szagtalan, kémiailag inaktív folyadék. Jellemző és nagyon előnyös tulajdonsága, hogy hűtés során térfogata 600-ad részére csökken.

LNG kereskedelembe általában azok az országok kapcsolódnak be, amelyek tengerparttal rendelkeznek, hiszen a folyékony földgázt hatalmas (280-300m hosszú) tankerhajók szállítják a cseppfolyósító üzemektől egészen a visszagázosító terminálokig. Általában azok az országok az exportőrök, amelyek nagy földgázkészlettel rendelkeznek, de szállítóvezetékeken nem érhető el jelentősebb felvevő és ennek megfelelően kénytelenek más módon eljuttatni a megtermelt gázmennyiséget. Ilyen terület például Katar, amely a világ harmadik legnagyobb gázmezején fekszik. Az ország GDP-jének több mint 50%-át az olaj és a gáz eladásból származó bevételek teszik ki. Katarral párhuzamosan Nigéria, Omán valamint Trinidad és Tobago is belépett az LNG termelők csoportjába.

A termelők LNG felé való irányultságát a csőhálózat és a fogyasztók energiaigénye mellett az is befolyásolja, hogy milyen messzire kell vinni az adott szállítmányt. A szállítóvezetékes földgázszállítás drága, a súrlódás következtében történő nyomásesést fedezni kell. Ennek megfelelően a földgáz vezetékes szállításának van egy gazdasági határa, amelyet a tervezők nem szoktak átlépni. Ez az optimum szárazföldi szállítás esetén 4000 km, míg tengerbe fektetett csövek esetén 1200 km körüli értékre becsülendő. Fogyasztói szempontból szintén sok a befolyásoló tényező. LNG-t elsősorban olyan fogyasztók használnak, akik nagyon drágán tudnának a vezetékes hálózathoz kapcsolódni, vagy azt drágán tudják használni a csúcsfogyasztásaik miatt.

Az LNG-t nem kell visszaállítani te fafej ! Az maga a gáz, amely mélyhűtve , cseppfolyós
állapotba van ! Okos vagy ! Csak ne mondd senkinek !

Kunhalmi Agnes 2019.02.12. 16:35:33

"Mert miként lehetne másként értelmezni, hogy golfklubjában az elnök évek óta alkalmaz illegális migránsokat?"

Holnap országos GIGA tüntetést rendezünk Orbán golfklubjainál. Most megmutatjuk a náciknak.

E1G ellenzék egy geci 2019.02.12. 16:54:45

' egy sor veszély fenyegeti az emberi jogokat, ideértve a civilek elleni fellépést, a nők helyzetét, valamint a menedékkérők következetes őrizetbe vételét.'

Azt persze nem emlitik meg, hogy ellenzeki politikusok listazak a zsidokat Hogy az ellenzek fopolgamester jeloltje egyre aggreszivabban fenyegeti a magyar zsidosagot,

arabok balrol 2019.02.12. 16:58:13

@E1G ellenzék egy geci: A zsidokat en is listaznam.

Szoval ebben egyetertek KariGerivel es a nacikkal. Pedig fideszes vk. Szoval mindenki egyetert a zsidok listazasaval, kiveve a Mazsihiszt, ami leszarhato.

Vagy megsem? Kinek az orszaga ez tulajdonkeppen?

Lakatos Rodolfó 2019.02.12. 17:14:56

@jános515: "! Az LNG tudod egyáltalán hogy mi te ostoba ? Segitek jó ?! Tudom hogy ezt még nem is hallottad, de ha tudsz olvasni--akkor tanulj.”/"

LOL. Neked aztán van bőr a képeden, lipsikém!

Az előbb még azzal jöttél, hogy Krk szigetének semmi köze a palagázhoz, és minthogy azóta jól helyreraktak, elvégeztél egy LNG-s google-egyetemet, most meg te (akinek láthatólag lövése se volt a kontextusról) állsz neki kioktatni azokat, akik egyébként veled ellentétben tudták miről van szó.

"Az LNG-t nem kell visszaállítani te fafej ! Az maga a gáz, amely mélyhűtve , cseppfolyós
állapotba van ! Okos vagy ! Csak ne mondd senkinek !"

Igen, maga a gáz, amely mélyhűtve, csepfolyós állapotban van, azaz NEM gáz halmazállapotú, viszont a Krk szigetén tervezett terminál* pontosan arra szolgálna, hogy a cseppfolyósított földgáz újra gáz halmazállapotúvá váljék.

*ldézném az amerikai diplomáciai közleményt:
„liquefied natural gas processed at the Krk Island floating storage regasification* unit (FSRU)”
www.state.gov/r/pa/prs/ps/2019/02/289348.htm

*regasification = "The action or process of regasify."
regasify = "{with object} To convert (a substance, especially liquefied natural gas) back into a gas."
en.oxforddictionaries.com/definition/regasify
process = "Perform a series of mechanical or chemical operations on (something) in order to change or preserve it."

És végül egy jótanács:
Legközelebb akkor próbálj kioktatni valakit egy témában, ha neked magadnak legalább alapszintű ismereted van róla, mert akkor nem fogsz ilyen látványosan beégni.

E1G ellenzék egy geci 2019.02.12. 17:19:56

@arabok balrol: Persze hogy mindenki listazni akarja zsidokat, de a reszunkrol ez most nem aktualis. Majd ha ez az ellenzeki zsido listazas ugy lefutott, akkor majd mi is nyugodtan folytatjuk a zsidok listazasat. :)))))
Aztan majd a vegen egyeztetjuk a listainkat az ellenzekkel, nehogy veletlenul valamelyik kimaradjon.
:)))))))))))))))

Helga Beauty Salon. 2019.02.12. 17:51:38

@Sir Bates dö Hól: : és nem is jó, ellenben ha lenne egy eeu, akkor akár vehetnénk "hazai" gyártású termékeket is...

Te egyáltalán minek nyitod ki a buta és büdös pofádat? Nyilván az F-35 a legjobb és nyilván nem tudnánk ilyet gyártani, de harcászatilag indokolatlan költség, mire használnánk, segíteni vele egy világháborút? Annyit úgysem tudunk venni ami elég elrettentésre, az oroszok meg a kínaiak nem szarják össze magukat akkor sem ha Magyarországnak száz darab lenne, de maximum húszra van esély, amiből esetleg a fele lesz meg! Az elaludt polgári pilótákat beazonosítani meg ijesztgetni olcsóbban is lehet!

arabok balrol 2019.02.12. 17:54:03

@E1G ellenzék egy geci: Szerintem szuper, vegre van egy ugy ami mellett a magyarok vallvetve kiallnak!

Sir Bates dö Hól 2019.02.12. 23:07:36

@Helga Beauty Salon: neked is jó napot, hájas testvér!
nincsenek európai gyártmányok? tudod, hogy miért az airbus a boeing egyetlen konkurense? mert három állam (gyakorlatilag európa) közös kooperációjának terméke;-)... ezt jelentheti az eeu, gazdasági szinten;-)...

(még mielőtt rákezdenél: nem, nem jó kutyába lemenni az usa előtt sem, ellenben idolod most pontosan ezt csinálta;-))

Helga Beauty Salon. 2019.02.13. 07:57:17

@Sir Bates dö Hól: Nem tudom mi a vita tárgya. Vadászgépről beszéltem és te bedobtad hogy mekkora konkurencia az utasszállító gyártás.
Az F-35 teljesen más kategória, még ha elméletileg meg is vannak részenként a hasonló szintű technológiák, azt össze kéne rakni és tesztelni, meg kellene némi rutin is.
A nagy európai összefogásról csak annyit, hogy az Airbusnál volt rá példa az eltérő szoftverhasználat miatt, hogy az előre gyártott kábelkötegek rövidnek bizonyultak a beszereléskor! Asszem a franciák buzultak el valamit, de ezt most nem verem rájuk, mert nem biztos! A kábelügy viszont tény.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.13. 08:43:17

@Helga Beauty Salon: "az eltérő szoftverhasználat miatt, hogy az előre gyártott kábelkötegek rövidnek bizonyultak a beszereléskor"

Az Apollo programnál A Saturn rakéta kábeleit meg rövidebbre vették, hogy ne lehessen rosszul keresztbe bekötni. Az egyik mars szonda azért szállt bele a bolygóba, és nem el mellette, mert a fékezőhajtőmű az erejét kilopondban fejtette ki, míg a szonda többi része Newtonban számolt. :))

Tangooo 2019.02.13. 21:34:07

" Szombaton Budapesten nyíltan uszíthattak a zsidók ellen..."
Szombaton volt a Karácsony Geri interjú a HírTV-n?
süti beállítások módosítása