B1 blogcsalád



Az uniós tagok többsége amellett van, hogy ne fektessék el a magyar és a lengyel jogállami eljárást

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. február 02. - Szelestey

• Novák Katalin francia kitüntetése: diplomáciai melléfogás vagy párizsi kurzusváltás? 

• A nem létező fényes múltba révedő Magyarország könnyen az unió külső körére kerülhet, emiatt volna a magyaroknak igazán okuk az aggodalomra 

• Ha populisták sok embert tudnak mozgósítani, sokkal jobban szerepelhetnek az EP-választáson, mint ahogy az most látszik, de abból még nagy bajok lehetnek

Politico

politico_1.jpg

A portál úgy értesült, hogy az uniós nagykövetek legutóbbi tanácskozásán 16 tagállam nyomatékosan sürgette: az Általános Ügyek Tanácsának legközelebbi ülésén tárgyalják meg hol tart a jogállami eljárás a lengyel és a magyar kormány ellen. Így foglaltak állást az északiak és a nyugati alapító országok, az egész Dél, valamint Szlovénia képviselői. Lengyelország kapcsán igen heves volt a vita. A lengyel megbízott ugyanakkor igen vehemensen hadakozott a kezdeményezés ellen, mondván, hogy semmi értelme újra boncolgatni a kérdést. Inkább azt ajánlotta, hogy minden ország maga nézzen utána a helyzetnek, egyben kétségbe vonta, hogy az illetékes bizottsági alelnök, Timmermans jóhiszeműen jár el az ügyben.  

A Brexit miatt igen nehézkesen halad a következő uniós költségvetés kereteinek meghatározása, így ez nem a legalkalmasabb időpont a legnagyobb támogatást élvező államoknak, hogy rá tudják venni a többieket: nézzék el nekik a jogállam kiüresítését. Az említett tanácsülés február 19-én lesz, és akár egyetlen állam kérésére is napirendre lehet tűzni a magyar és a lengyel kérdést. Ez ellen Varsó, illetve Budapest csak akkor képes bármit is tenni, ha sikerül egyszerű többséget összehoznia.

Médiapart

mediapart.jpg

Franciaország éppen akkor adományozta a legmagasabb állami kitüntetést Novák Katalinnak, Orbán Viktor közeli munkatársának, amikor Macron európai ügyekben a múlt szeptemberben kesztyűt dobott a magyar kormányfőnek és illiberális rendszerének. Az államtitkár kevésbé agresszívan szokott megnyilvánulni a nyilvánosság előtt, mint a főnöke, miközben elutasítja az abortuszt és támogatja, hogy elhajtsák a migránsokat. Viszont szívesen nyilatkozik a külföldi sajtónak. Hogy éppen ő részesült az elismerésben, abban a Becsületrend kancelláriája nem lát semmi rosszat, kiemelve, hogy szó sincs politikai döntésről. A magyar politikus esetében azt méltányolták, hogy sokat tett a francia nyelvért.

A javaslatot ilyen esetekben elvileg mindig a külügyminiszter terjeszti elő, a nagykövet kezdeményezésére. Ezután a kancellária vizsgálja az ügyet, de átlagosan csupán az indítványok 15 %-át szokta elutasítani. Novák Katalin jelölését azután az államfő is jóváhagyta. A portál rámutat, hogy nem ez az első alkalom, amikor a francia diplomácia csődöt mondott Budapesten. Tavaly júniusban nyilvánosságra került egy feljegyzés, amelyben az akkori nagykövet azt bizonygatta, hogy Orbán Viktor egyáltalán nem sodródik jobbra, ez csupán a sajtó kitalációja. A diplomatát ezek után hazarendelték, de a jelek szerint utódja sem különb. Még akkor is, ha esetleg még nem ő, hanem az előd vettette fel Novák Katalint a listára. De jelezhette volna, hogy nem ért azzal egyet és akkor leállhatott volna a folyamat.

Gazdasági szempontok belejátszhattak a döntésbe, miután Magyarország bejelentette, hogy 20 francia katonai helikoptert vásárol. Viszont a zavar jele, hogy az államfői palota nem adott felvilágosítást a kitüntetés hátteréről. Az egyes hatóságok inkább egymásnak passzolják a labdát. Egyben próbálják semlegesíteni a történteket. Ugyanakkor sokat mondó, hogy a kitüntetés utáni fogadáson magyar részről mindenki ott volt, aki számít: Kövér, Gulyás Gergely, Trócsányi, Balog Zoltán és Orbán felesége, valamint Schmidt Mária.

NZZ

neue_zurcher.jpg

Timothy Snyder szerint az EU számára véget értek a paradicsomi állapotok, mert a földrésznek ismét vannak ellenségei, ám lehetetlen visszatérni a nemzetállamokhoz. A Yale Egyetem neves történésze, akinek szakterülete Kelet-Európa, illetve a holokauszt, azt mondja, nem zavarja az alakuló olasz-lengyel populista tengely, amiatt inkább két ország lakosságának van  oka aggódnia, hiszen nem kizárt, hogy kialakul a kétsebességes földrész, és akkor mindkét állam a periférián találja magát. Eközben Oroszország immár ellenfélként jelenik meg az ukrajnai agresszió miatt, de nagy veszélyt jelent a populizmus is. Az EU-nak megvannak az eszközei, hogy megbirkózzon ezekkel a bajokkal, csak éppen képtelen élni képességeivel. 

A populisták abból profitálnak, hogy olyan nemzeti múltat idéznek meg, ami sohasem létezett. Magyarország, Lengyelország és a többi állam csak akkor lehet győztes, ha összefog a többiekkel. Ám látnivaló, hogy a nemzetállamok nem tanultak a történelemből, hiszen a magyar és a lengyel állam csupán igen rövid ideig állt fenn, és a hatását akkor sem lehetett éppenséggel bátorítónak nevezni. Most azt a trükköt vetik be, hogy vissza akarnak térni a kényelmes múlthoz, ám ha elhagyják az uniót, akkor teljesen átláthatatlan jövő elé néznek. Az államok mindig is akkor virágoztak, amikor kapcsolódtak valamilyen nagyobb politikai szerkezethez. Mint amilyen az EU.   

Igaz, hogy Orbán Viktor Brüsszelt a Szovjetunióhoz hasonlítja, de ő szabad emberként azt mond, amit csak akar. Bármiféle képtelenséget ejt is ki a száján, nem kell következményektől tartania. Magyarország a saját akaratából lépett be az integrációba, de ugyanígy távozhat is. Már csak ezért is felelőtlen az effajta beszéd. Mint ahogy az is, hogy ilyesmiket szajkóz de marad a szervezetben. Ezzel párhuzamosan azt is látni kell, hogy az emberek nem ésszerűen döntenek. Hiszen látják, mi minden épül brüsszeli pénzekből, mégis a Fideszre, vagy PiS-re szavaznak. Azon kívül felnőtt egy új politikusnemzedék, amely előnyt húz az uniós tagságból, de azzal is tisztában van, hogy nem lehet egykönnyen kizárni az EU-ból. 

A történész ugyanakkor nem tartja kívánatosnak a többsebességes Európát, mert az azt jelentené, hogy Németország még több hatalomhoz jut, ám az még a németeknek sem volna jó. Egyúttal csökkenne az unió vonzereje. 

Der Standard

der_standard.jpg

Az Európai Külkapcsolati Tanács nevű elemző intézet vezetője nem tekinti kizártnak, hogy az eurószkeptikus erők homokot szórhatnak a gépezetbe a következő Európai Parlamentben. Mark Leonard rámutat, hogy a populista és nacionalista pártok érthetően forradalomban bíznak, és a választók manapság fogékonyabbak az olyan ígéretekre, mint hogy véget vetnek a szabad utasforgalomnak, valamint az Oroszország elleni szankcióknak, felszámolják a NATO-t, és így tovább. Orbán és Salvini populista szövetséget kovácsolt össze, egyesítve a gazdasági szigor programjának baloldali ellenzőit, illetve azokat, akik a jobboldalon elvetik a migrációt. Céljuk az, hogy bekebelezzék az EU intézményeit és belülről siklassák ki az integráció folyamatát. Nem kevesebb lebeg a szemük előtt, mint hogy illiberális alapokon építsék újjá a Nyugatot.

Ha mozgósítani tudják a csalódott tömegeket, Marcon és Merkel mérsékelt hívei viszont otthon maradnak, jobb eredményt tudnak elérni májusban, mint ahogyan arra a mostani felmérésekből következtetni lehet. És utána nagymértékben akadályozhatják, hogy az EU érdemben foglalkozzon az emberek tényleges gondjaival. Már a mandátumok egyharmadával meggátolhatják, hogy szankciók szülessenek a jogállami normákat megsértő kormányok ellen. Meghiúsíthatják a következő hét évre szóló költségvetés elfogadását is. Bizottsági kinevezéseket, kereskedelmi egyezményeket torpedózhatnak meg. Igyekeznek egyúttal meggyengíteni az európai külpolitikát. Mindez azután meglövi a közös szabályok érvényesítését, erősíti a nacionalista hatalmakat és még jobban aláássa a bizalmat az uniós intézmények iránt.

Az ellenszert az jelenti, ha az Európa-barát erők érdemben foglalkoznak az EU tényleges bajaival, kerülik a felesleges megosztást, főleg olyan kérdésekben, amelyekben nincs egyértelmű többségük. Egyidejűleg a maguk javára kell fordítaniuk a tömegeket a vitatott témákban. Látni kell, hogy a migráció ügyében nincs nagy átfedés Orbán és Salvini álláspontja között. Ezért fel kell hívni a magyar és az olasz választók figyelmét erre az ellentmondásra. Elméletileg továbbra is a macronizmus jelenti legjobb alternatívát a túlhaladott nacionalizmussal szemben. Ám a populista lázadás elhárítására az elnöknek és a többi döntéshozónak nem szabad csupán a kozmopolita elitre támaszkodnia. Mert különben belesétálnak az euroszkeptikusok csapdájába.

Guardian

guardian.png

Európa az összeesküvés elméletek foglya és félő, hogy ezek határozzák meg a májusi választások eredményét, noha a földrész jövője a tét. Erre figyelmeztet a kommentár, hozzáfűzve, hogy a liberális demokraták nemigen tudják, miként védjék ki ezeket a teóriákat. Orbán Viktor már csaknem módszert csinált a Soros elleni kormánykampányból. Kaczynski évek óta házal rögeszmés verziókkal a szmolenszki repülőgép szerencsétlenség ügyében. Ideértve, hogy Tusk, az Európai Tanács elnöke is felelős a történtekért. A Brexit maga is az összeesküvési propaganda terméke.  

A tömegesen terjesztett hamis nézetek többsége politikai célokat szolgál, igyekszik paranoiát és ellenségeskedést kiváltani - nem csupán a lakosságon belül, hanem a nemzetállamok között is. Ennél fogva rombolják az EU összetartó szövetét. Hogy egy sor régi elmélet most újra felbukkan, az mutatja, milyen sérülékenyek lettek az európai terv bizonyos sarokkövei. Ennélfogva hatékony eszközökre van szükség, hogy semlegesíteni lehessen az új veszélyeket. Már nem elegendő a tények ellenőrzése, vagy hogy nyomást gyakorolnak az óriás internetes szolgáltatókra.

A megoldást gyorsan meg kell találni, mert már csak 4 hónap van a választásokig, és továbbra is igaz, amit Karl Popper mondott, hogy ti. az összeesküvés elméletek három elvre támaszkodnak: semmi sem történik véletlenül, semmi sem az, aminek látszik, végül pedig hogy minden mindennel összefügg. Európában ezt csak súlyosbítják a titkos ármányról szóló állítások. Csak nehogy ezek a szempontok befolyásolják az embereket, amikor májusban leadják a voksukat.   

Washington Post

washington_post_1.jpg

Új viszály alakult ki Trump és az európai szövetségesek között, miután az unió három vezető hatalma úgy döntött, hogy az amerikai szándékokat keresztezve mechanizmust hoz létre az Iránnal folytatott kereskedelem megmentésére. Az EU előtte hiába próbálta lebeszélni az elnököt, mármint hogy az ne lépjen ki a Teheránnal kötött sokoldalú nukleáris megállapodásból.  Így a német külügyminiszter most már arról beszél, hogy a szervezet egységesen és határozottan kíván haladni a maga útján, és ha kell, akkor ehhez szakít az USÁ-val.

Ebben a helyzetben Washington Kelet felé fordult, abban a reményben, hogy meg tudja dolgozni a nyugat-európai szövetségeseknél nacionalistább és illiberális magyar, illetve lengyel kormányt. Pompeo külügyminiszter pár nap múlva elmegy Varsóba, ahol az ottani csúcson a Közel- és Közép-Kelet lesz a téma. De Irán csak az egyik ütközőpont a transzatlanti viszonyban. Sok európai vezetőt sokkolt a State Depart első embere, aki a múlt év végén Brüsszelben ünnepelte a kontinens emelkedő jobboldali-nacionalista mozgalmait, ellenben támadta a nemzetközi diplomáciát, ami pedig évtizedek óta a béke és a jólét alapja az öreg földrészen.  Közben a Brexitet kísérő káosz láttán még a sikeres nacionalisták, mint Salvini, Orbán, Kaczynski, valamint az AfD is feladták, hogy kiváljanak az EU-ból, vagy az euróövezetből. Ehelyett inkább belülről igyekeznek megváltoztatni az integráció működését.

A következő hónapok döntőek lesznek Trump európai politikája szempontjából. A szélsőjobbos pártok bíznak a nagy előretörésben az EP-választáson. Ám a politikai közép egyre keményebb támadásokat intéz az elnök által képviselt nacionalizmus ellen. Lehet, hogy az Irán kapcsán tett lépés csupán a sortűz kezdetét jelenti.

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Szíjjártó Péter az európai, illetve NATO-szövetségeseket okolja, amiért Magyarország Oroszországon kívül nem tud máshonnan energiahordozókat vásárolni, noha az Egyesült Államok éppen ezt követeli tőle. A külügyminiszter egyben visszautasította a vádat, hogy a kormány túlságosan is szoros viszonyt alakított ki Moszkvával. A hírügynökség magyarázatként hozzáteszi, hogy a washingtoni adminisztráció viszonzást vár, amiért felkarolta Orbán Viktort, miután az a liberális demokrácia felszámolására törekedve elidegenedett az uniós partnerektől. Az USA 180 fokos fordulatot hajtott végre a kétoldalú kapcsolatokban, feladta a korábbi bírálatokat a demokratikus hiányosságok ügyében és együttműködést helyezett kilátásba. Annál is inkább, mert a két ország politikájában közös a nacionalizmus, továbbá a bevándorlás határozott elutasítása. Ám Amerika cserében azt várja, hogy a magyarok és mások is ne csupán az oroszoktól vegyenek földgázt, ideértve Romániát, illetve a cseppfolyósított amerikai gázt.

 Szíjjártó szerint azonban az osztrákok, a románok és az amerikaiak nem tartották be a szavukat és így hiábavalónak bizonyultak a magyar diverzifikációs próbálkozások. A jelentés megjegyzi, hogy több NATO-, illetve uniós államnak fenntartásai vannak a magyar féllel folytatandó együttműködés kapcsán. És csak ráerősített a kételyekre, hogy Orbán Oroszországgal bővítteti Paksot, meg az is, hogy Putyin milyen sűrűn vendégeskedik Budapesten. Mindez alátámasztotta, hogy az ország sodródik Kelet felé.

A miniszter átláthatónak nevezte a magyar-orosz viszont, kiemelve, hogy az ország megbízható partner a NATO-n belül, ám fenntartja a párbeszédet a Kelettel. Ugyanakkor Washingtont felbőszítette, hogy nem tud engedményeket kicsikarni Orbánból. Lásd a katonai együttműködési szerződést, amelynek ügyében Szíjjártó a jövő héten az USÁ-ba megy tárgyalni. Ezt ő maga jelentette be, hozzátéve, hogy a kétoldalú viszony még sosem volt ennyire jó. Csak Trump azt mondja: Amerika mindenekelőtt, a magyar vezetésnek pedig saját országa a legfontosabb.

Reuters

reuters.jpg

A Jobbik szóvivője megerősítette, hogy a Számvevőszék által kiszabott újabb tetemes bírság folytán még a párt megszűnése is elképzelhető. Jakab Péter szerint lehet, hogy a büntetés halálos csapást jelent számukra. Most rendkívüli kongresszust hívtak össze, hogy megvitassák, mitévők legyenek. Mert ugyan a párt bíróságon támadta meg már az első döntést is, ám az 510 milliós költségvetésből nem tudja egyszerre fedezni a működését, illetve visszafizetni a 660 milliós pénzbírságot, amihez most újabb 273 millió jött hozzá. Egyben sokkal kevesebb tud csak költeni az európai és az önkormányzati választások kampányára. A szóvivő azonban jelezte, hogy akármiképpen is lesz, 20 képviselőjük megtartja parlamenti mandátumát.   

A fejlemény felgyorsíthatja az ellenzék összefogását a Fidesz ellen – tette hozzá Jakab. Hiszen más pártokat is keményen elmarasztalt az ÁSZ, illetve akiket még nem, azokhoz is befuthat egy ilyen borsos büntetés. Mint mondta, amikor a zsarnokság nekiront a szabadságnak, a megtámadottak hajlanak a közös fellépésre. Emlékeztetett arra, hogy legutóbb a kommunisták próbálkoztak az ellenzék módszeres szétveréséből, abból lett azután 1956. De ez esetben jobb volna ragaszkodni a jogállamhoz, mondta. 

FT

financial_times.jpg

Felkavarta a német autóipart a győri Audi-gyár dolgozói által kivívott 18 %-os béremelés, mert az egyrészt megerősítette, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány, illetve hogy a közép-európai gazdaságok mennyire függnek a nyomás alá került német járműgyártástól. A munkabeszüntetés hatásai átgyűrűztek a konszern más üzemeire is, miután azok – motor híján – nem tudtak termelni. Az anyacég azt közölte, hogy még nem végzett a sztrájk költségeinek felmérésével. Ugyanakkor a külföldi kézben lévő autógyárak már a magyar ipar kibocsátásának majdnem 30 %-át adják, ezen belül az Audin múlik az export 9 %-a, illetve a GDP 1,4 %-a.

A Német Külkapcsolati Tanács egyik szakértője szerint az a tény, hogy a szakszervezetek szinte mindent megkaptak, amit csak akartak, mutatja, milyen mértékben sérülékenyek a német vállalatok. Miközben a politikusok, illetve cégek nagyfőnökei biztosra vették, hogy nem lesz semmi baj, hiszen a függés kölcsönös. További gond, hogy a gyárak küszködnek, mivel az irányzat az, hogy a dízelmotorok helyett inkább elektromos autók előállítására álljanak át. Arról nem is beszélve, hogy Keleten már nincs elég olcsó és viszonylag képzett munkáskéz. Az emberek nagy számban vándoroltak Nyugatra.

A győri munkabeszüntetés is azt támasztja alá, hogy emelkednek a bérek. A rabszolga törvény többhetes tiltakozást váltott ki. Megfigyelők szerint az Audinál elért siker most más ágazatok dolgozóit is felbátoríthatja, egy olyan országban, ahol idáig marginális volt az érdekvédelem szerepe. Győrben azonban a szakszervezeteknek nem elsősorban az új jogszabállyal volt bajuk, hanem azzal, hogy a keresetek messze elmaradnak a lengyel, cseh és szlovák kollégák fizetésétől.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8814603366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oxica 2019.02.02. 08:55:46

A tolvajpárti felcsúti lótolvaj cigány, akkor lesz igazán bajban, ha májusban a fasiszták túlnyerik magukat és az utolsó "sorosbérenc" is eltakarodik Brüsszelből.

Mert akkor ki lesz az ellenség, kire lövünk elvtársak?

Mikor a fasiszták osztják a dellát, persze ha lesz mit, akkor lesz még csak igazán marakodás a nemzetiszocialista kurmányok között, ami egyenes út az újabb világháború felé.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok. O1G.

Helga Beauty Salon. 2019.02.02. 09:53:33

Az államtitkár kevésbé agresszívan szokott megnyilvánulni a nyilvánosság előtt, mint a főnöke, miközben elutasítja az abortuszt és támogatja, hogy elhajtsák a migránsokat.......

Márpedig libsi logika szerint irtsuk a magzatokat teljes gőzzel és telepítsünk be tájidegen tevekúrókat!
Ha ki lehetne utána őket rakni, akkor különben támogatnám is a migrik idehozását, milyen szépen kiciánozták a csárliihebrót is! Ők aztán tudják hogy hogy kell a libbantakkal beszélni!

Helga Beauty Salon. 2019.02.02. 09:56:53

@Oxica: Hajráhalszagúmagyarország, .........

Szopj le szerintem egy angol...nát! Ha már a halazol.

taga20 2019.02.02. 10:04:45

@Helga Beauty Salon:

kecskédet leápoltad már ma köcsög?:)))

élveteg 2019.02.02. 10:13:36

"Felkavarta a német autóipart a győri Audi-gyár dolgozói által kivívott 18 %-os béremelés, mert az egyrészt megerősítette, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány, illetve hogy a közép-európai gazdaságok mennyire függnek a nyomás alá került német járműgyártástól."

Az biztos is Csakhogy egyoldalú függés nincs ám, ahogy egyébként rögtön utánna be is ismerik :

"A munkabeszüntetés hatásai átgyűrűztek a konszern más üzemeire is, miután azok – motor híján – nem tudtak termelni"

zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt 2019.02.02. 10:56:14

@Oxica:

Cicuska, Szarosz papa CIA- fedőszerveiből bőven van elég Európában (tudod, NGO- nak hazudott, valójában az amerikai külügy és néhány baloslippsi európai kormány által pénzelt Foreign Agentek).
Marad még ellenségnek az egész "haladó" sajtó, aminek egy- az- egybe a C.I.A. mondja tollba a "híreket".

imgur.com/a/XHAbH2I

Helga Beauty Salon. 2019.02.02. 13:46:27

@taga20: kecskédet leápoltad már ma köcsög?:)))......

Leápoltam? Hát nekem azt mondta hogy nálad alszik!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.02. 16:54:57

" ... hiszen a magyar és a lengyel állam csupán igen rövid ideig állt fenn, ... "

Na, ha ez nem veri ki a biztosítékot, akkor semmi... Ájrópa két legöregebb államáról beszél az idióta liberálfasiszta....

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.02. 16:56:29

@Oxica: Ekkora sikerben egyik náci sem reménykedik ... pedig az igény meg van rá!

John Brennan 2019.02.02. 18:53:57

@Magánvéleményem: +1
ráadásul a magyar folytonosság többezer évvel korábbra, a szkítákig bizonyított
a franciák pl. egy kelta-latin-germán-arab csürhe
az angolok kelta-germán-viking-normann csürhe
a németek városállamok, minifejedelemségek hordaléka

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.02. 19:02:27

@Helga Beauty Salon: "nekem azt mondta hogy nálad alszik"

A fogkefénket és a feleségünket nem adjuk kölcsön, értem? Ehhez te vedd hozzá a kecskédet is. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.02. 19:04:15

@John Brennan: "a magyar folytonosság többezer évvel korábbra, a szkítákig bizonyított"

:))

A Szíriuszig, te idegenszívű. :))

John Brennan 2019.02.02. 19:09:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
tárgyi-szellemi-írásos örökség által egységesen bizonyított

illaim 2019.02.02. 20:25:32

@John Brennan: Az írásodat nézve te meg a néhai OPNI hagyatéka vagy! LOL

Róbert László 2019.02.03. 00:55:01

Van ország ahol ez nem bűn. Attól függ ki követi el. Ez minden.

havrilla 2019.02.03. 07:51:35

@Oxica:
Lótolvaj cigány fasiszta a kurva anyád és a családod, te fasszopó geci!

havrilla 2019.02.03. 07:52:44

@Helga Beauty Salon:
Téged meg szopjon le a kurva anyád! Vagy basszon szájba az apád. Demokrata vagy, válassz!

Helga Beauty Salon. 2019.02.03. 10:25:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A fogkefénket és a feleségünket nem adjuk kölcsön, értem? Ehhez te vedd hozzá a kecskédet is. :))..........

Nincs kecském sajnos, pedig nyugodtabb lenne az életem, az asszonyt sem szoktam kölcsönadni, viszont vannak pillanatok amikor még fizetnék is ha valaki elvinné örökbe!

Helga Beauty Salon. 2019.02.03. 10:30:24

@havrilla:

Hát te melyik klozetből bukkantál elő?

2019.02.03. 12:59:04

Hazugság hazugság hátán.

törppicur 2019.02.03. 14:16:03

Hat Barataim, engem nagyon erdekelne az a bravur, hogyan kell a sajtoszemleszurot beallitani, hogy pont ez a szemet maradjon ott benne?

antiinternáci 2019.02.03. 14:49:30

A Der Standardos firkász nyerte a nap legbutább bolsevistája címet, de természetesen a többi is keményen küzdött a címért.

Az első jelentős lépés a cím felé:

"És utána nagymértékben akadályozhatják, hogy az EU érdemben foglalkozzon az emberek tényleges gondjaival."
WTF???

De azért kellett ez a gyöngyszem is:
" a migráció ügyében nincs nagy átfedés Orbán és Salvini álláspontja között."

midnightcoder2 2019.02.03. 16:44:24

Igazából szerintem nekünk, de az egész EU-nak a következõ pár évben leginkább négy dolog fogja meghatározni a sorsunkat:

1. USA vs Kína/Oroszország konfliktus. Az amcsik mindenáron próbálják megõrizni a legfõbb rablólovag pozícióját, de ezt elõbb vagy utóbb bukni fogják. A kérdés, hogy az EU meddig hajlandó asszisztálni nekik ehhez, és mennyire adja fel ezért a saját érdekeit.

2. A soron következõ gazdasági válság, illetve hogy mennyire fogunk tudni belõle kijönni. Én erõsen tartok egy olyan nagy válságtól, ahonnan az EU nagy része már csak mint fejlõdõ ország jön ki.

3. Globális felmelegedés / energetika. Ezt annyira nem hiszem hogy magyarázni kell, az egyik oldalon a derék zöldek a megújulókkal, a másik oldalon a fizika hülye törvényei, Pl. hogy télen sokkal kevesebb az egy négyzetméterre esõ napsugárzás ezen a tájon... Ráadásul a bolygó tényleg elég rondán melegszik.

4. Migráció vs öregedés, vs keleti térségek kiürülése hogy friss vér kerüljön az öregedõ Nyugat-Európa vénájába. A vége valószínûleg az lesz, hogy a mostani nyugati területek elõbb-utóbb fel lesznek adva, és szépen elfoglalják azt a derék szerecsenek, egy füst alatt véget vetve az európai liberalizmusnak és a multikulti álmainak is. Ami persze a mi problémáinkat csak részben oldja majd meg.

Ami igazán vicces az az, hogy a derék liberós barátaink ezekkel a problémákkal szemben még mindig a nácikat akarják legyõzni. Mint az egér aki retteg a macskától, miközben már rég a csapdában van.

2019.02.03. 17:10:45

Egy normális országban Orbán Viktor sosem jutott volna az autókereskedésének kerítésén túl.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2019.02.03. 18:23:22

Nem az EU álliberális, polkorrekt, fehér férfiak elleni rasszista politikája az alternatíva Orbánnal szemben, mert az valódi öngyilkos zsákutca. A nemzetállam sem az ördög találmánya. Ha az EU nem változik, szét fog esni.

midnightcoder2 2019.02.03. 18:51:56

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Az amcsik szerinted normális ország Trumppal ? Vagy a franciák Macronnal ? Vagy a németek Merkellel ? Nekünk pedig volt már Gyurcsányunk is... Nemigen tudnék mondani olyan politikust sem idehaza, sem külföldön akire azt mondanám, hogy ki szabadna engedni az autókereskedése kerítésén túl.

Quadanium 2019.02.03. 19:20:07

@taga20: Megáll az ész. Pont TE köcsögözöl????

felső határ nincs 2019.02.03. 19:25:14

34 ezer szavazokepes szoci maradt

muhaha

felső határ nincs 2019.02.03. 19:30:16

lassan meg kell magyarazni a lippsiknek, miert hazudoztak a tulorafizetesrol

a heten megjonnek a januari fizetesek

muhahhaaaha

ezek karacsonykor is ossze-vissza hazudoznak

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.02.03. 20:26:36

A nép se jegeli a brüsszelita elit elleni harcot.

morph on deer 2019.02.03. 21:16:11

@John Brennan:
“a magyar folytonosság többezer évvel korábbra, a szkítákig bizonyított”

Ja. Már akkor is folytonosan magyarkodtunk, ez az egy biztosan igaz.
Egyébiránt az államiság mint olyan volt a kérdés, nem pedig a nemzetiség, csak szólok mielőtt tovább bonyolítanád...

morph on deer 2019.02.03. 21:29:39

@balfaszokkal sáncoló:
“Ehhez képest a kvóta kérdése másodlagos..”

Neked, picim.
Csak tudod amikor orbán kerek perec elutasította azt, hogy segítsen az olaszoknak pl. a menedékkérelmek elbírálásában, az a szép, tista és kísérő nélküli arconszarása ennek a gyönyörű náci összeborulásnak, ha hiszed, ha nem.

Salvini elsősorban olasz, és csak azután orbán haverja, ezt ugyanúgy nem kéne elfelejteni, mint Trump esetében!

Ha geciskedsz az ország érdekeivel azemben, akkor bizony hiába várod, hogy szivesen lássanak valahol is!
Ez így történt az osztrák kancellárral is, hiába van (azonos) hasonló oldalon mint orbán.
Aztán meg ne felejtsd el, hogy sem az olaszok, sem a lengyelek nem orbán vezérségében érdekeltek, anélkül meg legfeljebb a “futottak még” kategóriába kerülhet a mi kis potrohos hordószónokunk...
Ha nem hiszed, csak nézz a térképre!

Csak ez az információ láthatóan elkerülte Felcsútot, úgy tűnik.

martineden 2019.02.03. 21:48:43

@Helga Beauty Salon: A kecske nem birt elmenni hozza,mert te tulsagosan lefarasztottad.

antiinternáci 2019.02.03. 21:51:03

@balfaszokkal sáncoló:

Ez a szegény libbant arra gondol, hogy Salvini természetesen igyekszik minden áron megszabadulni a Renziék által beerőltetett illegális migránsoktól. Akár úgy is, hogy osszák szét őket, vagy akármi, csak onnan vigyék el őket. De tudomásul veszi, hogy ezt a cselt nem vesszük be, verjék el ezért a saját ballibbant idiótáikon a port...
A fő célja viszont ugyanaz, mint nekünk: ne legyen illegális bevándorlás. Tehát többen ne jöhessenek be illegálisan.

martineden 2019.02.03. 21:52:47

@John Brennan: dehogy a szkitagig,a Sziriuszig. Ezt mond,es akkor kenyelmesebb kenyszerzubonyt kapsz.

antiinternáci 2019.02.03. 21:58:01

@morph on deer:
Salvini természetesen igyekszik minden áron megszabadulni a Renziék által beerőltetett illegális migránsoktól. Akár úgy is, hogy osszák szét őket, vagy akármi, csak onnan vigyék el őket. De tudomásul veszi, hogy ezt a cselt nem vesszük be, verjék el ezért a saját ballibbant idiótáikon a port...
Tehát egy helytet van, a liberálterroristák behordtak oda rengeteg migránst, aminek a kezelésében feloldhatatlan érdekellentég van a két ország között.
De ettől eltekintve Salvini fő célja ugyanaz, mint nekünk: ne legyen illegális bevándorlás. Tehát többen ne jöhessenek be illegálisan.

John Brennan 2019.02.03. 22:22:06

@martineden: anyád picsáját, te fos
amikor Werbőczy a szkíta jogszokást írja le a 16. század elején, akkor mi a francról beszélt te aljadék pondró? Vagy amikor Priszkosz rétor Atilláról és környezetéről azt írja, hogy ő szkíta?

dunántúli gyerek 2019.02.03. 22:40:14

@balfaszokkal sáncoló: A polgari nemzeti oldalnak azt kell csinalni, amit eddig:

- nep eletminosegenek folyamatos emelese, adocsokkentes
- brusszeli terroristakkal szoba nem allas
- halott emberekkel (hazai ellenzek) nem targyalas

Ez tokeletesen bevalt eddig is. Uj elemkent a kulturaban, mediaban kell nagytakaritast vegezni.

gajner 2019.02.03. 23:56:04

Veszélyes ez az egy lábra támaszkodás ld. győri Audi. Lehet hogy Győr lesz a következő Detroit? Az nem lenne vicces.

chrisred 2019.02.04. 05:49:57

@Magánvéleményem: Nemzetállamról volt szó. Nálunk Trianontól 1945-ig, a lengyeleknél 1918-tól 1939-ig. Az orosz gyarmati korszakot nyugaton nem tekintik önálló államiságnak.

chrisred 2019.02.04. 05:55:01

@gajner: Az Audi a bértárgyalások során lényegében bevallotta, hogy azért könyvelik a vállalat más egységeinél keletkezett profitot a magyarországi egységnél, mert itt kapják rá a legnagyobb adókedvezményt. Szóval amíg a multiknak adóparadicsomi állapotot biztosítanak, addig nem érdemes elmennie.

chrisred 2019.02.04. 05:56:37

@dunántúli gyerek: A polgári nemzeti oldal sajnálatos módon még halottabb, mint a jelenlegi ellenzék. Még pártja sincs, nemhogy parlamenti képviselete.

Wéső 2019.02.04. 06:02:51

Nem érdekel a nyugat-európai marxista baloldal vinnyogása.

Wéső 2019.02.04. 06:07:52

@dunántúli gyerek:

"A polgari nemzeti oldalnak azt kell csinalni, amit eddig"

így van!
Visszaemlékezve a 10-15 évvel ezelőtti állapotokra, a liberálisok akármilyen eszközökkel is igyekeztek kicsinálni a nemzeti oldalt. Jó, hogy Orbán felvette a harcot és ugyanolyan kíméletlen, mint a marxisták.

A jobbik cuki-szárnya, meg menjen a levesbe, a radikálisok pedig vissza a fideszbe. A kutyák ugatnak, a karaván halad. Jó ez így.

Wéső 2019.02.04. 06:11:01

@chrisred: nem ismered, amiről beszélsz.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.04. 06:40:11

@chrisred: "A polgári nemzeti oldal sajnálatos módon még halottabb, mint a jelenlegi ellenzék. Még pártja sincs, nemhogy parlamenti képviselete."

Így van, tanúsítom.

A dunántúli hülyegyereknek máskor ne írj összetett mondatot, nem érti. :))

martineden 2019.02.04. 08:05:45

@John Brennan: Nyugii,nyugi,vedd be a gyogyszert,mert jon a Dr bacsi es szurit kapsz.Na, meg a kenyszerzubony is rajtad marad meg 2 napig.

John Brennan 2019.02.04. 08:12:34

@chrisred: gyűlölet beszél belőled

chrisred 2019.02.04. 08:23:58

@John Brennan: Mármint a komcsik és a posztkomcsik iránti gyűlölet? Igazad lehet, nem tudok róluk elfogulatlanul írni.

John Brennan 2019.02.04. 08:32:56

@chrisred: mivel a posztkomcsi archetípusa vagy, ezért saját magadat is gyűlölöd

chrisred 2019.02.04. 08:37:09

@John Brennan: Legalábbis jobb neked ebben a hitben ringatni magadat, mint elfogadni a tényt, hogy volt KISZ titkárok csinálnak hülyét belőled.

John Brennan 2019.02.04. 08:41:13

@chrisred: aki tévhitben ringatja magát és amellett baromi okosnak gondolja magát az te vagy, de egyébként köpök rá

Helga Beauty Salon. 2019.02.04. 11:23:11

@martineden: A kecske nem birt elmenni hozza,mert te tulsagosan lefarasztottad........

Látom megtaláltad a szintednek megfelelő témát.
Gyere el hozzám bazmeg lefárasztalak téged is öklözőzsír mellőzésével úgy, hogy hordágyon visznek el! Idióta!

martineden 2019.02.04. 12:25:30

@Helga Beauty Salon: A repedt sarku k anyadat a kocsisoron,hazmesterivadek.

Helga Beauty Salon. 2019.02.04. 12:37:20

@martineden: Feldúltnak tűnsz! A beszólogatás kétkapus játék, nem tudtad?

martineden 2019.02.04. 12:40:21

@Helga Beauty Salon: Je,azt hittem 4 faiskolaval nem josz ra az ilyen bonyolult osszefuggesekre.

Helga Beauty Salon. 2019.02.04. 13:40:52

@martineden: Je,azt hittem 4 faiskolaval nem josz ra az ilyen bonyolult osszefuggesekre.........

Csak két faiskolám van pöcsfej, de ellened bőven elég az elsőt használnom! :DDDDDD

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.02.07. 10:50:23

@chrisred: Most meg német gyarmat vagyunk.... sok mindennek lehet nevezni az uniós tagságot, de a viszony nem partneri.

chrisred 2019.02.08. 05:26:17

@Magánvéleményem: A helyzetünk és a lehetőségeink az Unión belül pont olyanok lettek, amilyennek a rendszerváltó elit kiharcolta a csatlakozási folyamat során. Ők meg a szocializmusban szocializálódtak, el sem tudnak képzelni maguknak más politikai szerepet, csak hogy egy külső hatalom akaratának végrehajtói a lakossággal szemben.

168ora.hu/kulfold/orban-viktor-szerint-most-mar-a-v4-es-nemetorszag-jelenti-az-eu-magjat-163262

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.08. 08:39:50

@chrisred: "amilyennek a rendszerváltó elit kiharcolta a csatlakozási folyamat során"

Az uniós csatlakozási tárgyalásokat nagyrészt a fidesz-kisgazda-mdf kormány tárgyalta le.
süti beállítások módosítása