B1 blogcsalád



HWR: a múlt év legfőbb fejleménye, hogy az emberi jogok hívei keményen szembeszállnak a populistákkal

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. január 18. - Szelestey

• A kelet-európai államok arra éretlenül kerültek be az EU-ba és ez aláásta a szervezetet, ugyanakkor ha az unió elmismásolja a bevándorlást, akkor még inkább ajtót nyit a demagógok előtt

• Németország és Franciaország meggyengült, már nem képes vezetni az uniót, de az a baj, hogy más sem, ugyanakkor Európa igencsak megosztott a konzervatív nacionalizmus és a toleráns liberalizmus között 

• Az EP beint a magyar és a lengyel kormánynak: pénz a jövőben csak akkor jön, ha be tetszik tartani a jogállami normákat és az alapokat nem vágják zsebre a rokonok és a haverok

                                                         Nemzetközi sajtószemle, 2019. január 18.

 

New York Times

new_york_times.jpg

A Human Rigths Watch szerint világszerte egyre erősebb a fellépés az autokratákkal szemben. A nemzetközi jogvédő szervezet éves helyzetértékelése arra a következtetésre jut, hogy az államok, civil szervezetek és népi mozgalmak mind nagyobb ellenállást fejtenek ki a populistákkal szemben, akik korlátozni igyekeznek a szabadságjogokat. A dokumentum úgy véli, hogy ez az elmúlt leglényegesebb fejleménye. A HRW elnöke kifejtette, hogy a demagógok, akik a gyűlöletet és az intoleranciát terjesztik, egy füst alatt táplálják az ellenzéket, amely egyfolytában nyeri a csatákat. Márpedig ez új erőt ad nemzetközi keretekben az emberi jogok védelmének.

A Berlinben közzétett jelentés példaként említi meg, hogy milyen ellenállás tapasztalható Európában a demokrácia elleni támadásokkal szemben, az utcákon, illetve intézményes formákban. Így pl. Magyarországon sokan tüntettek Orbán Viktor fokozottan tekintélyelvű hatalma és a tanszabadság szűkítése miatt. Az igazgató úgy fogalmazott, hogy autokrataként kifizetődő megszegni az emberi jogokat, mert az érdekeltek így uralmon tudnak maradni, képesek megtömni a zsebüket és kifizethetik a vazallusokat is. Ugyanakkor a jogvédő szervezetek feladata az, hogy ráébresszék a másik felet, hogy a végelszámolásnál sokba kerülhet nekik a jogsértés, ezért azok lassan kezdik visszafogni a visszaéléseket.

De persze azért a kép nem ennyire rózsás, vannak kudarcok is az emberi jogok frontján. Kínában erősödött az elnyomás, jócskán kiterjesztették a köznép megfigyelését és egy millió ujgurt vettek őrizetbe,hogy átneveljék őket, azaz, hogy lemondjanak az iszlám vallásról és etnikai hovatartozásukról. De mivel Kína hatalmas, a világ ezt is lenyeli tőle.

https://www.nytimes.com/aponline/2019/01/17/world/europe/ap-human-rights-report.html

Washington Post

washington_post_1.jpg

A neves amerikai külpolitikai elemző, Fareed Zakaria úgy látja, hogy az uniót két dolog ásta alá: az egyik az, hogy a Szovjetunió összeomlása után túl gyorsan vette fel a keleti államokat, amikor azok a gazdasági és társadalmi fejlettséget tekintve jócskán elmaradtak a nyugati országoktól. De hát akkor még a cél a piacok kinyitása, a szabályok egységesítése és új növekedési lehetőségek feltárása volt, ám az EU hamarosan elosztó hálózattá vált, azaz a tehetős nyugati tagoktól a feltörekvő államokhoz csoportosítja át a pénzeket. A magyar gazdaság még most is a GDP 3 százalékának megfelelő összeget kap Brüsszeltől.

A gazdag és szegény Európa közötti szakadék elkerülhetetlenül vezetett azután a migrációs válsághoz. 10 év alatt kétmillió lengyel települt át Nagy-Britanniába, illetve ugyanennyi román ment olasz és spanyol földre. Ennek tudatában kell azt nézni, hogy négy éve több mint egymillió közel- és közép-keleti menekült özönlött a földrészre. A bevándorlástól való félelem hatalmas lökést adott a szélsőjobbos nacionalistáknak, akik lejáratják a fennálló rendet, hiszen azt teszik felelőssé az ellenőrzés nélküli népvándorlásért.

A másik ok az euró, miután az egységes pénzügyi rendszert kényszerít 19 országra, ám azok költségvetési rendszere igencsak eltérő. Így amikor beüt a válság, a bajba kerülő országok nem tudnak mit tenni, ami azután stagnálást és politikai lázadást vált ki. Európának ki kell használnia a Brexitet, hogy számba vegye a dolgok állását, hogy mi sikeredett félre. Vissza kell térnie  alapelveihez, és meg kell néznie, hogy mi az, ami jelenleg nem működik. A földrész ugyanis megfeneklik.  Márpedig az EU az USÁ-val együtt a fő motor a világban a nyitott piacok, a demokrácia, a szabadság és törvény, az emberi jogok és az általános jólét számára. Ezek az értékek leomlanak, ha a két központ közül bármelyik még jobban meginog.

https://www.washingtonpost.com/opinions/the-two-issues-that-undermined-the-eu/2019/01/17/30562ce0-1a9e-11e9-8813-cb9dec761e73_story.html?utm_term=.90b3f186dafd       

FT

financial_times.jpg

A gdanski polgármester tragikus halála figyelmeztetés Európa számára, Adamowicz a toleráns liberalizmus jelképe lett. Ezt emeli ki a vezércikk, hozzátéve, hogy a gyilkosság rávilágít arra a mély megosztottságra és mérgezett politikai légkörre, amit az ultrakonzervatív Jog és Igazságosság irányvonala eredményezett. De Lengyelország csupán egy példa arra a törésvonalra, ami a konzervatív nacionalizmus és a liberalizmus között húzódik a földrészen. Ha bárki politikai indítékot keres a szörnyű tettre, az legyen óvatos. Ám az áldozat személye, a helyszín és az eset körülményei jóformán kizárják, hogy az elöljáró véletlenül halt meg. Hiszen liberális vezetőként támogatott olyan liberális ügyeket, mint a melegek jogai vagy a menekültek befogadása és emiatt összetűzésbe keveredett a PiS-szel.

A kormánypárt és a szélsőséges csoportok propagandája célba vette azt az adománygyűjtő rendezvényt is, ahol a végzetes cselekmény történt. A hatalom által használt nyelv arra bátorította a híveket, illetve a szélsőségeseket, hogy olyan ellenségnek tekintsék a mérsékelt liberálisokat, akiket könyörtelenül szét kell zúzni. Most mindenekelőtt a PiS-nek és az általa ellenőrzött állami sajtónak el kell ítélnie mindenfajta politikai erőszakot. Ám ez inkább csak taktikai megfontolásokból várható, tekintettel ez európai választásokra. De Európának is végig kell gondolnia bizonyos dolgokat. Salvini pár napja Varsóban új európai tavaszt ígért. Orbán Viktor dicsérte a kibontakozó lengyel-olasz tengelyt, hangsúlyozva, hogy azt szeretné, ha a bevándorlást ellenző erők többségbe jutnának az uniós intézményekben. Vagyis a tolerancia és a megosztottság meghaladása, az EU két fő értéke kerül most veszélybe.     

https://www.ft.com/content/9863bad2-18e6-11e9-9e64-d150b3105d21   

Economist

economist_1.jpg

A szerkesztőségi állásfoglalás inkább a gyengeség jelének tekinti, hogy Németország és Franciaország Aachenben négy napon múlva új alapszerződéssel kívánja megerősíteni együttműködését, ami egyúttal jelzés akar lenni, hogy a két állam továbbra is az Európai terv motorja. Ám az esemény több kárral járhat, mint haszonnal. Egyfelől inkább a formára összpontosít, semmint a tartalomra és ez mutatja, milyen messzire került egymástól a két kormány. Másfelől az egységet olyan kettős nyilvánítja ki, amely idegesíti az EU más tagjait. A szervezetnek jelenleg új energiára és vezetésre van szüksége, tekintve a rengeteg gondot. A német-francia viszony egyébként is mélypontot él át. Párizst kiábrándította a mód, ahogyan Berlin fogadta Macron európai reformterveit. Ellenkező irányban pedig a németeket elkedvetlenítette, hogy a francia államfő nem támogatta Merkel elképzelését a menedékkérők elosztására. Azon kívül az elnök fel akarja törni a mostani pártrendszert, ami meggyöngítené a Néppártot Strasbourgban.

További gond, hogy nincs sok tartalom az Aachenben aláírandó okmányokban. Azt is látnia kell mindkét félnek, hogy az unió bővítésével most már nem tudják olyan egyszerűen rákényszeríteni a döntéseket a többiekre. Jogállami kérdésekben az olasz populista vezetés közelebb van a nacionalista keleti kormányokhoz. A migráció ügyében viszont éles az ellentét Róma és a V4-ek között. A német-francia tandem szükséges, de egyre kevésbé elégséges feltétel a haladás szempontjából. Ráadásul mind kevesebb a szövetségese. És egyetlen tagállam sem akar több jogkört adni Brüsszelnek. A probléma az, hogy Merkel és Macron nem tudnak belebújni Nagy Károly cipőjébe, de nem látszik, hogy bárki más képes volna rá.

https://www.economist.com/leaders/2019/01/17/france-and-germany-plan-to-sign-a-new-treaty-in-aachen 

Politico

politico_1.jpg

A portál azt tanácsolja az európai vezetőknek, hogy foglalkozzanak érdemben a migrációval, mert különben átengedik a terepet a populistáknak, ám sajnálattal állapítja meg, hogy pontosan ez történik napjainkban. Az EU képtelen megújítani működésképtelen menedékpolitikáját, és ennek csakis Salvini, Orbán, valamint Le Pen lesznek a nyertesei, tehát akik szélsőjobbról támadják a jelenséget. Főleg mivel az EP-választásokon általában a proteszt szavazók járulnak az urnákhoz. A közömbös mérsékeltek inkább otthon maradnak. Az elit ugyanakkor inkább azt hajtogatja, hogy a válságnak vége, ami lehet, hogy statisztikailag igaz, de politikai értelemben semmiképpen sem. Ily módon azonban a populisták szabják meg a közbeszédet, a félelemkeltéssel, és a rasszista utalásokkal.

 A választók úgy látják, hogy Európa kudarcot vallott a kérdés kezelésében. Közép-Európában azért vannak felháborodva az emberek, mert az EU több ezer menekült befogadására akarta rákényszeríteni országukat, mintha a halászati kvótákról volna szó. Az unióról alkotott képnek súlyosan ártott az a benyomás, hogy a szervezet nem tudja ellenőrizni a bevándorlást a külső határokon. Ez pedig termékeny talajhoz segítette a Salviniket és Orbánokat, akik azt állítják, hogy a keresztény Európát védelmezik a feltételezett iszlám invázióval szemben. Természetesen, a populisták nem akarnak megoldást. Nekik az a jó, ha napirenden tudják tartani a kérdést, és azon keresztül püfölhetik Merkelt és Macront.

Az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű elemző intézet vezetője, Gerald Knaus, a törökökkel kötött megállapodás szülőatyja olyan koalíción dolgozik, amely a többi közt a németek és a franciák bevonásával új menedékrendszert alakít ki és megkerüli a magyar, valamint a lengyel kormányt, ha azok nem akarnak együttműködni. Az első eredmények már a májusi választás előtt megmutatkozhatnak, ha sikerül csatornákat kialakítani a törvényes bevándorláshoz. Annál is inkább, mert már egy sor állam munkaerőhiánnyal küszködik, lásd a lengyeleket. Az EU-vezetők már csak ezért sem engedhetik át a kérdéskört a populistáknak.

https://www.politico.eu/article/migration-populism-mainstream-leaders-need-to-stand-up/

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Az Európai Parlament véget akar vetni a haveri kapitalizmusnak és az uniós értékek semmibevételének, ezért azon van, hogy a jövőben nem kaphassanak pénzt azok a tagállamok, amelyek megsértik a jogállamot. Az EU jelenleg bajlódik az ilyen országokkal. A magyar és a lengyel kormány ellen ugyan szerződésszegési eljárást indult, de az sokáig tart. Épp ezért Strasbourgban olyan döntés született, hogy törlik, illetve korlátozzák a támogatásokat az olyan tagok esetében, amelyek megnyirbálják a bíróságok függetlenségét, illetve elősegítik a korrupciót. A képviselők nagy többséggel hagyták jóvá Oettinger biztos javaslatát a következő pénzügyi időszakra. Eszerint a pénzek visszafogását a Bizottság javasolhatná egy független szakértői testület révén, amely minden évben jelentést adna ki a tagállamok demokráciájának állapotáról. A szankciókat csakis minősített többséggel lehetne megakadályozni, de ennek megszerzésére csupán néhány hét állna rendelkezésre.

Súlyos problémák vannak a kereszténydemokratáknál Orbán Viktorral, a szociáldemokratáknál a román Dragneával, a liberálisoknál a cseh Babissal. Az SPD egyik képviselője úgy fogalmazott, hogy egyes államok önkiszolgáló boltnak akarják használni az uniót, ám vitatott témáknál megtagadják az együttműködést. Egyik zöld társa hozzáfűzte, hogy aki aláássa az európai értékeket, az ne tartsa a markát az uniós forrásokért. Az is cél, hogy egyes hatalmak ne tudják maguknak, rokonaiknak vagy barátaiknak elcsaklizni az alapokat – mutatott rá a CDU-s Inge Gräßle. Magyarország és Lengyelország határozottan elutasítja az elképzelést. A jóváhagyásához teljes egyetértés szükséges. Májusig ez szinte teljesen kizárt.  

Die Zeit

die_zeit.jpg

A szélsőséges német AfD érintett parlamenti képviselője megvált attól a munkatársától, aki ellen erős a gyanú, hogy ő adott megbízást, valamint pénzt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szervezetének székházának felgyújtására tavaly februárban Ungváron. A politikus azt közölte, hogy a döntés kölcsönös megegyezéssel született meg, ám szerinte ez még nem jelenti azt, hogy megállnak a vádak a publicista Manuel Ochsenreiter ellen. Viszont a berlini ügyészség már meg is kezdte a nyomozást. Az egyik tettes hírek szerint a lengyel fasiszta szövetség tagja, aki azt vallotta, hogy a szélsőséges német újságíró bérelte fel. 1500 eurót adott neki. Az értesülést a lengyel igazságszolgáltatás megerősítette. A főkolompos azonban tagad. Az ukrán külügyminiszter ugyanakkor nagyon is elképzelhetőnek tartja ezt a lehetőséget, hozzátéve, hogy az ügy mögött nagy valószínűséggel Oroszország áll, amely szeretne nyugtalanságot kelteni a Kárpátalján.

https://www.zeit.de/politik/deutschland/2019-01/afd-politiker-manuel-ochsenreiter-brandanschlag-ukraine-terror-vorwurf

Reuters

reuters.jpg

Az izraeli búvárcsoport vezetője úgy gondolja, a Mazsihisz inkább belpolitikai okokból kérte, hogy állítsák le a háború végén a Dunába lőtt zsidók maradványainak felkutatását. Jelezte, hogy ők folytatják a tevékenységet, hacsak megbízóik másként nem döntenek. A legnagyobb zsidó szervezet arra hivatkozva fordult a két kormányhoz, hogy jobb volna hagyni békében  nyugodni az áldozatokat, ott, ahol 75 éve vannak. Sérti a halottak méltóságát. A munkálatok megosztják a magyar zsidóságot, mert ortodox, illetve haszid csoportok helyeslik a munkát. Az őket képviselő EMIH úgy nyilatkozott a héten, hogy a maradványokat Izraelbe viszik majd el, ez számukra erkölcsi kötelesség. A hírügynökség megjegyzi, hogy a Sorsok háza szintén vita tárgya a két közösség között.

https://www.reuters.com/article/us-hungary-israel-holocaust/hungarian-jews-split-about-danube-search-for-holocaust-victims-idUSKCN1PB2AL

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8814570670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2019.01.18. 13:32:51

" ... 10 év alatt kétmillió lengyel települt át Nagy-Britanniába, illetve ugyanennyi román ment olasz és spanyol földre. Ennek tudatában kell azt nézni, hogy négy éve több mint egymillió közel- és közép-keleti menekült özönlött a földrészre ... "

Na ez az ami vérnösző baromság.... Ennek tudatában? Hogy ezek a keletájrópai népek azért mentek oda, hogy dolgozzanak, teljesen szabályosan, igazolva származásukat, munkavállalási engedéllyel stb, ezeket hasonlítja össze a rohadék liberálfasiszta azzal a csőcselékkel, aki mindenféle határokat illegálisan átlépve, embercsempészek szolgálatait igénybe véve, identitását eltagadva élősködni érkezett.... Azért ehhez rohatt vastag bőr kell a mocskos pofájára....

rallus 2019.01.18. 13:51:42

Valóban ostobaság lenne a választókra bízni a saját hazájuk sorsának irányítását, amikor Brüsszel csurig van tettre kész, hazájában felesleges zsenikkel. Ők már az uborka kiegyenesítésének problematikájával is sikeresen megbirkóztak, ami garancia arra, hogy a demokratákat is tévedhetetlen biztonsággal fogják megkülönböztetni a nem annyira demokratáktól!
Mellettük ott harcolhatnak majd a soha senki által meg nem választott "civil szervezetek" akik ezek után már legális pénz segítségével is megvalósíthatják bármelyik országban a maguk által elképzelt Kánaánt, akár akarják ott, akár nem...

FCUK5 2019.01.18. 14:04:51

milyen érdekesen gerinctelen a baloldal világa...

amikor az index tiltott helyen kérdez a parlamentben, és Kövér kitiltja, akkor nagy a felháborodás. amikor az Echo tvs tiltott helyen fényképez, akor bezzeg maga ujhelyipityuka nyomja föl. patkány.

index.hu/belfold/2019/01/18/kitiltottak_a_menzan_fotozo_echotv-st_a_parlamentbol/

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.18. 14:07:43

@rallus: "ostobaság lenne a választókra bízni a saját hazájuk sorsának irányítását"

Egyáltalán nem lenne ostobaság. Csak a csúti gecinek ez nem tetszene, ő mindenáron hatalmon akar maradni, hogy még többet lophasson. Simán elcsalja a választásokat, hogy a választók ne szólhassanak bele a saját hazájuk sorsának irányításába.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.18. 17:14:43

A háttérhatalmi jogok hívei szembeszállnak a világ népeivel, de a népek tengere erősebb, ahogy ezt már Petőfi észlelte...

paraszthajszal 2019.01.18. 17:18:22

„civil szervezetek és népi mozgalmak mind nagyobb ellenállást fejtenek ki”

Népi mozgalmak, mi? Ha megfeszülnek se tudnak harmadannyi tüntetőt összetrombitálni, mint egy átlagos békemenet létszáma.

A „civil szervezetekről” már nem is szólva.

A „nép”, azaz a Magyar választópolgárok négy évente választásokon döntenek arról, hogy ki kormányozza az országot, ki hozza meg a törvényeinket. Ezek a „civilek” meg azzal foglalkoznak, hogy hogyan akadályozzák a választásokon kapott mandátummal élni kívánó Magyar Kormányt?! Ki a fene adta nekik erre a felhatalmazást?

Egy valódi civil nem azt tekinti fő küldetésének, hogy a kormányzatot gáncsolja, hanem a közt, a társadalmat, a szűkebb vagy tágabb helyi közösséget szolgálja.

„A HRW elnöke kifejtette, hogy a demagógok, akik a gyűlöletet és az intoleranciát terjesztik, egy füst alatt táplálják az ellenzéket, amely egyfolytában nyeri a csatákat.”

So much winning…

Egyfolytában nyernek, csak valahogy az országgyűlési választásokon picsázzák el őket mindig, ki érti ezt?

„Magyarországon sokan tüntettek Orbán Viktor fokozottan tekintélyelvű hatalma és a tanszabadság szűkítése miatt”

Ja, esetenként egy tucat tüntető is összejön, bár sajna nem mindig:
hvg.hu/itthon/20190102_Hatalmas_a_rendori_keszultseg_a_Varban_az_ellenzek_bekoszonne_Orbannak__fotok

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.01.18. 17:42:23

Egy populistapistával kevesebb? Tramplit megimpícsmentezik (azt hiszem így kell mondani magyarul)? :-)

24.hu/kulfold/2019/01/18/donald-trump-robert-mueller-kulonleges-ugyesz/

taga20 2019.01.18. 17:58:24

@rdos: ha birka szavait idézhetem, akkor

JÓ HÍR!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.01.18. 18:07:53

@taga20: Ahogy az a bürokráciákban már csak szokás, szerintem akár hosszú hónapokig is elhúzhatják, de gyűjtött magának a Trampli annyi ellenérdekű amit, hogy a vége csak az lehet hogy elmeszelik. :-)

Van mégy egy üzenete a történetnek moszkoVitya számára. Mivel lényegében minden féket és ellensúlyt kiiktatott a saját szemétdombján (kishazánkban), számára ez az alkotmányos - törvényes út járhatatlan. Nem tudom milyen útra fog jutni, de hogy "göröngyösebb" lesz az szerintem valószínű. :-) Az ő útja minősége annyira nem zavar, csak nehogy nekünk is jusson a felverődő útszéli kavicsokból :-(

kunzoo 2019.01.18. 18:19:09

@Magánvéleményem
Ráadásul abból a négymillióból egynek sem jutott eszébe hogy teherautóval hajtson az adventi vásárba.

Semper Fidelis 2019.01.18. 18:34:22

"Ennek tudatában kell azt nézni, hogy négy éve több mint egymillió közel- és közép-keleti menekült özönlött a földrészre."

Persze, vegyük egy kalap alá a két kultúrkört, a két "hátteret". Menjetek a francba.

paraszthajszal 2019.01.18. 18:38:23

@rdos: „Ahogy az a bürokráciákban már csak szokás, szerintem akár hosszú hónapokig is elhúzhatják, de gyűjtött magának a Trampli annyi ellenérdekű amit, hogy a vége csak az lehet hogy elmeszelik. :-) ”

Impeachment-ügyben Amerikában sem a „bürokraták”, hanem a nép választott képviselői (kongresszus) hoznak döntést, méghozzá mind a Képviselőház, mind a Szenátus támogatására szükség van, utóbbiban 2/3-os többségre.

Bill Clinton ellen, aki bizonyítottan eskü alatt hazudott, is indult Impeachment eljárás. A Képviselőházban át is ment a dolog, és még a szenátorok többsége (55%-a) is úgy látta, hogy Billy akadályozta az igazságszolgáltatást, mindez azonban nem volt elég az eltávolításához.

paraszthajszal 2019.01.18. 18:43:53

@rdos: Egyébként hasonló módon az általad gúnynéven emlegetett Magyar miniszterelnök eltávolítása is elméletileg lehetséges lenne akár konstruktív bizalmatlansági indítvány útján, akár a saját maga ellen kért bizalmi szavazás révén.

(Persze erre a világon semmi oka nem lenne a kormányzó pártoknak.)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.01.18. 18:45:15

@paraszthajszal: Akár igazad is lehet, hogy nem sikerül a tramplit eltávolítani. Nem kisebbítve a korai metoo ügyet, azért itt egy markáns orosz szál látszik a háttérben. Szóval lehet akár addig is felfejteni a szálakat. :-) Ezt az "impicsit" szerintem nehezebb lesz lepacsizni, de ha szerencsénk van amúgy is meglátjuk. :-)

alöksz róz 2019.01.18. 20:19:16

"A gazdag és szegény Európa közötti szakadék elkerülhetetlenül vezetett azután a migrációs válsághoz. 10 év alatt kétmillió lengyel települt át Nagy-Britanniába, illetve ugyanennyi román ment olasz és spanyol földre." - elkerülhetetlenül? ne írj ilyet, elbaszod vele az 'orbán miatt menekültek el az emberek az országból' narratívát...
vagy csak a többi országból mentek elkerülhetetlenül? :D

alöksz róz 2019.01.18. 20:22:36

"Az EP beint a magyar és a lengyel kormánynak: pénz a jövőben csak akkor jön, ha be tetszik tartani a jogállami normákat és az alapokat nem vágják zsebre a rokonok és a haverok" - az meg csak apró szépséghiba, hogy nem az európai parlament dönt a kérdésben
süti beállítások módosítása