B1 blogcsalád



Ezek a németek és franciák nem nyugszanak! Folyton keresztezik Orbán terveit

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. január 10. - Szelestey

• Korai még temetni az uniót, mert az általában megerősödve jön ki a válságokból, míg a populista Internacionálé megszületését az egymással ütköző nemzeti érdekek gátolják 

• Trump csak akkor foglalkozik a hasonszőrű európai politikusokkal, ha az az amerikai érdekek miatt okvetlenül szükséges, de az mindenképpen pofon Orbánnak, hogy még mindig nem látogathatott el az elnökhöz 

• A Gundel-ügyben az ellenzék pontozásos győzelmet aratott 

                                                  Nemzetközi sajtószemle, 2019. január 10.

 

Reuters

reuters.jpg

Németország és Franciaország ki akarja terjeszteni a háború utáni megbékélést rögzítő 1963-as megállapodást, mert így szeretné igazolni, hogy a Berlin-Párizs-tengely továbbra is erős, illetve ellensúlyozni a több tagállamban is feljövőben lévő euroszkeptikus nacionalizmust. A hírügynökség megszerezte a szöveget, amelyet Merkel és Macron másfél hét múlva Aachenben ír majd alá. Azért ott, mert a város az európai egység történelmi jelképe. A dokumentum tartalmazza, hogy mindkét ország lépni kíván az EU fokozatos lerombolása ellen.

A szélsőjobbos olasz miniszterelnök-helyettes éppen tegnap jelentette be: azon van, hogy az olaszok és a lengyelek euroszkeptikus szövetség formájában egyesítsék erőiket az EP-választás előtt. A német külügyminiszter ezzel szemben a francia kormánnyal egyetértésben úgy nyilatkozott, hogy a jövő nagy kérdéseinek megoldásához a földrészen nem kevesebb, hanem több együttműködés szükséges. A jelentés hozzáteszi, hogy Európa Trump, valamint az olasz, a lengyel és a magyar vezetés részéről is kihívással néz szembe, ezért Merkel és Macron igyekszik megakadályozni az EU-ellenes pártok áttörését.

https://www.reuters.com/article/us-eu-germany-france/france-germany-approve-extension-of-reconciliation-treaty-to-shore-up-eu-idUSKCN1P31FR

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Salvini elzarándokolt Varsóba, hogy ott is szövetségeseket toborozzon a két ország által szorgalmazott „európai tavaszhoz”. Bejelentette, hogy a csatlakozó pártokkal együtt olyan kérdésekre helyezik a hangsúlyt, mint a növekedés, a biztonság, a család és a földrész keresztény gyökerei. Csakhogy a lengyel és az olasz fél egymástól eltérően ítéli meg a bevándorlást, az unió költségvetését és az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat.  A brüsszeli Bruegel elemző intézet igazgatója azt mondja, a populista erők egyesülése azért nehézkes, mert nemzeti programot követnek, ám azok ütköznek egymással. Így pl. Kaczynki szinte paranoiásan gyanakszik Putyinra. 

Az olasz belügyminiszter úgy állította be, hogy döntő erőpróba következik az általa képviselt mozgalmak, illetve a Macron vezette liberális elit között.  Ő, valamint a lengyel szürke eminenciás és Orbán meg a többiek több nemzetállami hatáskört akarnak. A magyar kormányfő az európai populisták zászlóvivőjeként, megbélyegezte a francia elnököt, mint a bevándorláspárti tábor vezérét. Salvini ehhez azt tette hozzá Varsóban, hogy Európa nem fog meghajolni emberkereskedők és civilek zsarolása előtt. Ezért tízpontos tervet akar elfogadtatni mindenkivel, aki szerinte meg akarja menteni a kontinenst. A PiS készséggel áll rendelkezésre, bár jelezte, hogy azért vannak ellentétek. Lásd a kvótákat vagy az uniós támogatásokat. 

Charles Grant, az Európai Reformközpont vezetője arra figyelmeztet, hogy idáig nemigen sikerült a jobbos csoportok összefogása, leginkább a menedékkérők elosztása miatt nem. Ugyanakkor a lengyel belügyminiszter most azt közölte Salvini jelenlétében, hogy nem hagyják magukat a margóra szorítani az EU-ban és nem is akarnak kilépni. A cél, hogy  a maguk elképzelésének megfelelően megreformálják a szervezetet, és így az az emberekhez legyen közelebb és ne az elithez.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-09/as-italy-makes-euroskeptic-friends-don-t-mention-putin-or-money

The Times

the_times_1.jpg

A konzervatív lap kommentárja arra figyelmeztet, hogy lebecsülik az EU ellenálló képességét mindazok, akik állandóan a szervezet végéről lamentálnak. Bár az idei évkezdet kivételnek számít, mert ezúttal nem hangzottak el jóslatok az unió közelgő kimúlásáról. Az biztos persze, hogy a szervezet az utóbbi 10 évben válságról válságra bukdácsol, ideértve a jogállam helyzetét Kelet-Európában. Ezért azután a túlélését sokan minden eddiginél bizonytalanabbnak tartják, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a közösség igencsak képes átvészelni a megpróbáltatásokat. 

Az idén a nagy veszélynek a populizmust tartják, beleértve, hogy a szélsőjobbos nacionalista pártok jól szerepelhetnek az európai választáson. Ők már hatalmon vannak Olaszországban, Lengyelországban és Magyarországon. Nagyon könnyű sötét színekkel lefesteni a jövőt. Salvini szövetséget keres az olyanokkal, mint a PiS és a Fidesz. Ám lehet, hogy egyáltalán nem olyan nagy a populista veszély. Ezek az erők jelenleg az EP mandátumainak 20 százalékát tartják kezükben. Májusban eljuthatnak a 25%-ig, és az is igaz, hogy a konzervatívok és a szociáldemokraták most először elveszthetik az abszolút többséget. Ez ugyan megnehezíti a döntéshozatalt, de bőven alakulhat olyan koalíció, amely továbbra is lehetővé teszi a Parlament hatékony munkáját. A jobboldali populistáknak egyébként sem megy könnyen az együttműködés, mert gyakran ütköznek az érdekeik, ahogy azt látni lehet Salvini és Orbán között a migráció ügyében. 

A Brexit a jelek szerint összekovácsolta az Európa-párti erőket. Ugyanakkor a populisták közül többen rendezik a vitájukat Brüsszellel, ahogy azt az olaszok tették a költségvetés kapcsán. De az olasz pénzügyi válság azért továbbra is fenyegető marad. Viszont inkább az jelenti a nagyobb veszélyt az EU számára, hogy nemzetközileg jelentéktelenné válik egy kétpólusú világban. Ezért fontos a mostani német-francia megállapodás a gazdasági és biztonsági együttműködés elmélyítéséről. Nehogy az unió olyan szemlélő legyen a nemzetközi színtéren, amely nem képes befolyásolni a saját sorsát. 

https://www.thetimes.co.uk/article/perennial-predictions-of-the-eus-demise-underestimate-its-resilience-xkbhnd857

Le Monde

le_monde.jpg

A lap volt főszerkesztője szintén úgy gondolja, hogy egyáltalán nem lesz egyszerű életre hívni a populista Internacionálét. Sylvie Kauffmann a cikkben, amelyet az Orbán és az új brazil elnök összeölelkezéséről készült kép illusztrál, kifejti, hogy a populizmus rakétájának három fokozata van. Az első a vezérek összefogása, de itt máris megjegyzendő, hogy a magyar és az izraeli kormányfő ugyan elment az új csillag, Bolsonaro beiktatására, ám Trump még csak nem is a helyettesét küldte, hanem a külügyek gazdáját. Ráadásul az ő szemében a többiek csak akkor léteznek, amikor azt az amerikai érdekek szükségessé teszik. Sőt, cseppet sem mutatkozik túlzottan nagyvonalúnak európai tanítványaival szemben. Orbánt még nem fogadták a Fehér Házban. 

A második fokozat a populista pártok és mozgalmak összefogása, ám az akadozik, mert sokkal több az ellentét közöttük, mint a szociál- és kereszténydemokraták között. A Salvini és Kaczynski közötti nézetkülönbségek már azelőtt kiszivárogtak, hogy egyáltalán találkoztak volna. Marad még a legveszélyesebb fokozat, mert a „zembereket” lehet a legkevésbé ellenőrizni. Az elit és a fennálló rendszer ellen lázadnak és országról országra átadják egymásnak a módszereket. Elfogadottá válik az erőszak. Trump hívei az újságírókat pécézték ki, az olaszoknál a bevándorlók kerültek a szélsőségesek célkeresztjébe. Ám itt az idő, hogy egyesítsék erőiket azok a vezetők, pártok és polgárok, akik elutasítják az efféle metódusokat, mert stabilizálni kell a populista rakétát, nehogy felrobbanjon.     

https://www.lemonde.fr/idees/article/2019/01/09/les-trois-etages-de-la-fusee-du-populisme-global_5406562_3232.html?xtmc=hongrie&xtcr=2

Washington Post/Bloomberg

washington_post_1.jpg

Orbán Viktor a rabszolga törvénnyel feltüzelte az ellenfeleit, pedig a világ nacionalistáinak úttörőjeként úgy tartották számon, hogy igen ügyes politikus. Ám most lépésével igen heves ellenállási hullámot váltott ki. Egyfolytában tartanak a tüntetések, nagy lökést kaptak az ellenzéki pártok, a szakszervezetek pedig 1989 óta először általános sztrájkot helyeztek kilátásba.

A jogszabály elfogadásának oka a munkaerőhiány, a cégek azt akarják, hogy az alkalmazottak tovább dolgozzanak, mert különben nem tudnak eleget tenni a megrendeléseknek. Részben azért nincs elég ember, mert sokan kivándoroltak, illetve mivel öregszik a lakosság. Sok országban ilyen esetben bevándorlókkal hidalják át a gondot, ám Orbán a migrációt veszélynek tekinti a magyarok identitása és nemzetbiztonsága szempontjából. Az biztos, hogy a törvény főként az autógyáraknak jó. Hogy nincs elegendő munkáskéz, az az egyetlen nagy kockázati tényező a külföldi befektetők számára. Ugyanakkor a felmérések azt tanúsítják, hogy minden felháborodás ellenére a Fidesz megőrizte népszerűségét.

https://www.washingtonpost.com/business/how-hungarys-new-slave-law-fired-up-orbans-foes/2019/01/09/145dd852-13d8-11e9-ab79-30cd4f7926f2_story.html?utm_term=.fda3048b1579

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

A Gundel Magyarországon a luxus szinonimája, ám a vendéglő az új Miniszterelnöki Hivatalban felszámolt potom árakkal felháborodást váltott ki, hiszen egy ebéd átszámítva nagyjából 3 dollárba kerül, csak éppen az átlagmunkások másutt ennél többet fizetnek. Orbán már egyébként is bírálat tárgya, részben kormányzási stílusa miatt, részben pedig azért, mert az ellenzék szerint bőségesen méri hűséges híveinek a közjavakat. A politikus a hatalom csaknem 10 éve tartó központosítását tetézte be azzal, hogy hivatalát a Várba költöztette. A cikk a Gundel közösségi oldaláról idézi, hogy egy szolnoki nyugdíjas megrendeli a heti menüt, hozzátéve, hogy nyugodtan kivihetik neki helikopterrel. A hatalom érvei aligha győzik meg a bírálókat.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-09/orban-s-new-dilemma-a-belle-epoque-eatery-s-almost-free-lunch

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3014552844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rallus 2019.01.10. 08:13:36

A magyarországi ellenzék már annyi pontozásos győzelmet aratott a külföldi sajtóban, hogy itthon lassan méréshatár alá kerül....

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.10. 08:23:35

@MOTHERFCUK5: "(ásít)"

Sajnállak, hogy mindig ide küldenek trollkodni. Kérjél Kubatovtól más beosztást, fideSSfasszopó!. :))

paraszthajszal 2019.01.10. 08:34:31

„A Gundel-ügyben az ellenzék pontozásos győzelmet aratott”

Gundel-ügyben az ellenzék kimaxolta az Irigykedő Proli-szindrómát, csak az a baj, hogy ők maguk bort isznak és vizet prédikálnak. A dúsgazdag üzletember, Gyurcsányi ugyanúgy lehajol a kétszáz forintokért:
ripost.hu/cikk-gyurcsany-sorban-all-a-780-s-menuert-a-parlamenti-menzan-foto
mindenszo.hu/pofon-balrol-balra-koka-ocska-demagogia-a-gundel-evtizedek-ota-kulonbozo-kormanyok-kozintezmenyek-beszallitoja/
mindenszo.hu/egy-ellenzeki-kepviselo-szerint-is-nagyot-hazudott-az-ellenzek-a-karmelita-menzajarol/

Azon se csodálkoznék, ha az idősebb ellenzéki képviselők az önkormányzati krumpliosztáskor is beállnának a sorba…

paraszthajszal 2019.01.10. 08:37:32

„Korai még temetni az uniót, mert az általában megerősödve jön ki a válságokból”

Reméljük, ez most is így lesz.

Az már mindenképpen óriási erősítés lesz, ha a bukott bevándorlaspárti kurzus fő támogatói, az isiászos, a Mutti és Micron eltakarodnak a hatalom közeléből. Az első kettőre már nem kell sokat várni, Micronra is csak a legközelebbi választásokig.

Helga Beauty Salon. 2019.01.10. 09:07:42

"egyáltalán nem lesz egyszerű életre hívni a populista Internacionálét. Sylvie Kauffmann a cikkben, amelyet az Orbán és az új brazil elnök összeölelkezéséről készült kép illusztrál, kifejti, hogy a populizmus rakétájának három fokozata van."

Populista internacionálé a kommunista internacionálé mintájára! A mostani folyamatokat sem bírjátok másképpen leírni csak bolsevik üzemmódban? Ez a Berlin Róma tengely mintájára vizionált magyar-barzil rakéta se semmi! Nyilván az újonnan beszerzett Leopardokkal brazil gyalogsági roham élén Orbán Botond bebassza Brüsszel kapuját!

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.10. 09:37:41

@rallus:

Ez olyasmi, mint a magyar szinkron. Világhírű, de csak Mo-on.

Ugyanez a ballibek: ők nyertek, de csak a saját médiáikban.

alöksz róz 2019.01.10. 12:38:36

"A Gundel-ügyben az ellenzék pontozásos győzelmet aratott" - ezt öngólnak hívják...
kár volt ebbe belemenniük, nem jutott eszébe senkinek, hogy parlamenti képviselőként mennyiért zabál a menzán (meg hogy kajak ételhordóval hordja)? nagy ész kellett ehhez.
meg az is nagyon gáz, hogy a gundelen kérik számon a ceu-t meg a teleszülést a felhergelt prolik

Európai téridő 2019.01.11. 00:07:58

Az önjelölt negyedik hatalmi ág, a média, a sajtó, kavar, sajnos az első kettő lustaságból kifolyólag nem mindig halad a maga útján, hanem erre az ugató kutyára hallgat és hibázik. A bírói hatalmi ág elvileg nem hagyja, hogy kívülről befolyásolja őt a többi hatalmi ág. Az önjelölt hatalmi ág pedig része a munka világának és éppen csak annyira demokratisztikus, mint amaz, azaz nem az. Így visszásak a médiában, sajtóban megjelenő demokráciablablák is, nemcsak a politikusokéi azok.

ankica 2019.01.12. 20:27:30

Az itt felsorol külföldi lapok vajon kinek a tulajdonában vannak? Na ezeknek a lapoknak innét kicsi hazámból üzenem, Orbán Viktor és a magyar nép köszöni szépen nem kér a háttérhatalom irányításából. Mi tudjuk mivel és meddig szeretnénk jutni, az irányítást mi magunk vezényeljük, idegenek "segítségét" határozottan visszautasítjuk, ideje lenne felfogniuk. A német francia páros pont azért küzd saját népével szemben is hogy eladja őket a világhatalomra törekvő díszes társaságnak, akarom mondani családnak. Macron és Merkel még nem tudja hogy le járt ennek a díszes családnak az ideje akiknek behódoltak, persze nem ingyen.

ankica 2019.01.12. 20:28:52

Az itt felsorol külföldi lapok vajon kinek a tulajdonában vannak? Na ezeknek a lapoknak innét kicsi hazámból üzenem, Orbán Viktor és a magyar nép köszöni szépen nem kér a háttérhatalom irányításából. Mi tudjuk mivel és meddig szeretnénk jutni, az irányítást mi magunk vezényeljük, idegenek "segítségét" határozottan visszautasítjuk, ideje lenne felfogniuk. A német francia páros pont azért küzd saját népével szemben is hogy eladja őket a világhatalomra törekvő díszes társaságnak, akarom mondani családnak. Macron és Merkel még nem tudja hogy le járt ennek a díszes családnak az ideje akiknek behódoltak, persze nem ingyen.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.12. 20:31:17

@ankica: "Az itt felsorol külföldi lapok vajon kinek a tulajdonában vannak?"

Nem a geciében. Ezért igazat írhatnak. Problémád van ezzel? Sajnállak, evvan. :))

ankica 2019.01.12. 20:42:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nem reagálok arra a végtelenül sötét megjegyzésedre ugyanis ezzel már megmutattad az IQ-d legmagasabb szintjét. Engem nem kell sajnálni ugyanis nincsen rá szükségem, köszönöm szuper jól vagyok. Az hogy mi van, az rövid időn belül kiderül és végre boldog lehet majd ez az évszázadok óta elnyomott nemzet.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.12. 21:24:45

@ankica: "köszönöm szuper jól vagyok."

Biztos? Ez a bizonygatási kényszer mióta van neked?

"és végre boldog lehet majd ez az évszázadok óta elnyomott nemzet."

Ha a legszegényebb EU-s ország Magyarország, az hozza el a boldogságot? Ez valami szekta? Add oda minden vagyonod a Kedves Vezetőnek?

ankica 2019.01.12. 21:44:39

Ha valaki nagyon jól érzi magát azt egy idegen milyen alapon vonja kétségbe? Főleg kényszerből? Itt már egy kissé megálltam és gondolkodtam vajon milyen szinten vagy pszihiátriai eset? Szektát nem ismerek. A mi köreinkben pedig el sem fogadnánk a másik vagyonát. Ha jól sejtem te a kommunizmus kizsákmányolók utódja vagy és nem is tudol másképpen gondolkodni.
süti beállítások módosítása