B1 blogcsalád



Van már logója a magyar tömegtiltakozásnak: O1G!

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2019. január 05. - Szelestey

• A sokadik "nono!" érkezik Manfred Webertől Orbán Viktor címére, de a magyar vezetőnek addig nem kell semmitől sem tartania, amíg lopakodva, külföldről nehezen látható módon teszi tönkre a demokráciát 

• A rabszolga törvény annak beismerésével egyenértékű, hogy felsült az orbáni gazdaságpolitika

• Váratlan, hogy a teljesen lepusztult magyar páncélos fegyvernem az igen korszerű német haditechnikára áll rá

img_8657.jpeg

                                                       Nemzetközi sajtószemle, 2018. január 5.

 

Kurier

kurier.jpg

Manfred Weber szerint Orbán Viktor nehéz partner, és több olyan döntést is hozott, amit sem a bajor politikus, sem az EPP nem tud elfogadni. Az európai konzervatívok bizottsági elnökjelöltje a kifogásolt lépések közé sorolta, hogy a CEU kénytelen Bécsbe áttelepíteni az oktatás egy részét, noha a tudomány szabadsága alapérték az EU-ban. A politikus megismételte, hogy az alapvető jogok és normák tekintetében nem lehet szó semmilyen engedményről. A kérdés egyébként az volt, hogy minek tekinti a magyar miniszterelnököt: nacionalistának, vagy inkább partnernek.

A német politikus hangsúlyozta, hogy fő feladatának tekinti a nacionalizmus elleni küzdelmet, tehát hogy szorítsák vissza mindazokat, akik elutasítják az európai együttműködést, ennélfogva a kontinens szétverésén dolgoznak. Annál is inkább, mert a nagy kérdéseket csakis közösen lehet megoldani, miközben Oroszország, Kína és az USA egyre keményebb kihívást jelent. Jelezte, hogy ha ő lesz Juncker utódja, akkor azt szeretné, ha a jövőben inkább többségi alapon születnének határozatok Brüsszelben. Az európai választásokat sorsdöntőnek tartja, csak épp mint megjegyezte, a populistáknak fogalmuk sincsen, hogy merre kellene haladni. Hogy ez mennyire így van, arra példaként a Brexitet hozta fel, aminek a tanulsága a szemében az, hogy jobb ez uniót megújítani, semmint elhagyni, sőt megsemmisíteni.

https://k.at/headlines/evp-spitzenkandidat-weber-plant-starke-praesenz-in-oesterreich/400368290

Washington Post

washington_post_1.jpg

Két egyetemi tanár Magyarország példáján keresztül mutatja be, a populisták miként tudják manipulálni a játékszabályokat, súlyos károkat okozva ily módon a demokráciának. Lucan Ahmad Way Torontóban, szerzőtársa, Steven Levitsky pedig a Harvardon tanít. Az alaphelyzet ismertetéseként rámutatnak, hogy Orbán Viktor az utóbbi 8 évben aláásta a létfontosságú demokratikus intézményeket, támadja a civil szervezeteket, igyekszik megszilárdítani az ellenőrzést az igazságszolgáltatás fölött és távozásra kényszerítette a CEU-t. Ám csak ritkán tett olyat, amit az autokráciák általában tenni szoktak. Így nem tiltottak el az indulástól ellenzéki jelölteket, elvétve fordulnak elő atrocitások, nincsenek politikai foglyok, nem tartóztatnak le újságírókat. Nem tapasztalni éktelen választási csalásokat. Szóval nem lehet kijelenteni egyértelműen, hogy itt egy tekintélyuralmi rezsimről van szó, ám ami van, az nem is demokrácia.

A hibrid, vagy versengő autoriter rendszerekben le lehet járatni a demokráciát úgy is, hogy nem sértik meg kirívóan a polgári szabadságjogokat, vagy csalják el égbekiáltó módon a választásokat. Elég, ha a hatalom révén egyenlőtlen feltételeket teremtenek a kormánypárt javára, módszeresen megtagadják, hogy az ellenzék hozzájusson alapvető forrásokhoz, a sajtóhoz, vagy állami intézményekhez. Vagyis súlyosan visszaélnek a demokráciával. Ennek ékes példája az orbáni Magyarország, ahol tekintélyelvűség van – magyar módra. A Fidesz legelőször is behatolt az állam minden szegletébe. Ő tartja kézben a sajtó java részét. Hogy mi jelenjen meg a médiában, azt képes irányítani a közhirdetések révén.  Végül pedig a maga javára alakította át a választási törvényeket.

Az ellenzék sok más ok miatt eleve gyenge, de igazából az jelent ijesztő akadályt a győzelme útjában, hogy mekkora versenyhátrányt kellene leküzdenie. Az ilyen apróságokat külföldön csak kevesek veszik észre. Itt nem arról van szó, mint ha, mondjuk, megölnek egy újságírót, vagy belelőnek a tömegbe. Utóbbi esetekben könnyen pária lehet az autokratából. Ám pl. Magyarország a CEU kapcsán azzal érvelt, hogy az egyetem nem teljesítette a törvényekből következő előírásokat. És a taktika bejött. De ennél is fontosabb, hogy az EU nem tudott érdemben fellépni a demokratikus visszalépéssel szemben. És amíg Orbán képes fenntartani ezt a kétértelmű helyzetet, addig nem valószínű, hogy súlyos következményekkel kellene számolnia a demokrácia leépítése miatt.

https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2019/01/04/how-do-you-know-when-a-democracy-has-slipped-over-into-autocracy/?utm_term=.21a8415e3656

Libération

liberation_1.jpg

December 12. óta a magyar ellenzék egységesen, erőszakmentesen tüntet a rabszolga törvény ellen, egyben követeli a sajtó és a bíróságok függetlenségét. Egy egészen újfajta mozgalomról van szó, amely szembeszáll a nacionalista Orbán Viktorral. A szakszervezetek általános sztrájkra hívhatnak fel. A tiltakozók között még fideszesek is találhatóak, mert attól tartanak, hogy a munkaadók majd nyomást gyakorolnak rájuk a túlmunka érdekében, hiába bizonygatja az ellenkezőjét a miniszterelnök. Ilyen alacsony bérek mellett persze cseppet sem meglepő, hogy az utóbbi 8 évben már vagy 600 ezren mentek el Nyugatra, hiszen ott az eddigi pénz 3-4-szeresét is megkeresik. A következmény azonban az, hogy minden ágazatban hiányzik a munkaerő. A bevándorlást elutasító kormányfő úgy akarja áthidalni a helyzetet, hogy túlórára kényszerítené az embereket.

Ám itt egy fordulat szemtanúi vagyunk, hiszen ily módon közvetve a gazdaságpolitika kudarcát ismeri be – mutat rá Paul Gradvohl, a történész. Ez pont olyan, mintha visszaállítaná a hatnapos munkahelyet, utóbbi a szocializmus idején volt szokásban. A tiltakozások immár rezsimellenes jelleget öltöttek. Követelik a vadonatúj közigazgatási bíróságok eltörlését. Orbán összeesküvést lát, mondván, hogy a legagresszívabb tüntetőket Soros fizeti és azok egy nemzetközi hálózat tagjaként ügyködnek. A hozzá közeli média vandálokat és bűnözőket emleget. Azonban a felvonulók tiszteletlenek ugyan, de nem erőszakosak. Egyes elemzők szerint a rabszolga törvény csupán arra szolgál, hogy annak örve alatt a miniszterelnök átalakíthassa az igazságszolgáltatást.

Gradvohl úgy fogalmaz, hogy Orbán megállás nélkül tart a putyini modell felé. A szemében csak ellenségek vannak és fel akarja azokat számolni. Kiss Judit Ágnes költő ehhez azt teszi hozzá, hogy az ország a zsarnokság irányában halad, a rendszert azonban semmi sem képes meggyengíteni, az csakis a miniszterelnök halálával fog megbukni.

A hosszú riportban Hadházy Ákos azt emeli ki, hogy a rezsim két pilléren nyugszik. Az egyik az állami propaganda terjesztése. Az álhírek az emberek 70 %-hoz jutnak el, ilyen csak a putyini Oroszországban van. A másik támaszt az ellopott uniós pénzek képezik. Márpedig a hatalom arcátlanul dézsmálja ezeket az alapokat. Vagyis a többi közt a francia és német adófizetők tartják fenn ezt a beteg rendszert.

https://www.liberation.fr/planete/2019/01/04/contre-orban-et-sa-loi-esclavagiste-l-union-fait-la-fronde_1701101

Der Standard

der_standard.jpg

Nem csitul a tiltakozás Magyarországon a jobboldali-populista Orbán-kormány ellen. A rabszolga törvény miatt hetek óta tartanak a megmozdulások. Szegeden csütörtök este két ezren vonultak fel, mára Budapesten nagy demonstrációt terveznek. Hogy a vonatkozó jogszabálynak a munkahelyeken mennyire lehet majd érvényt szerezni, az ügyben eltér a szakértők véleménye, ám már az is ezreket visz az utcára, hogy ki lehetnek szolgáltatva netán hajcsár főnökeik mohóságának. Az ellenállásban új vonás, hogy egységesen lép fel a parlamenti ellenzék, a szakszervezetek, valamint a civilek világa. A hajtóerőt ezúttal a korábban megosztott ellenzéki pártok adják. És van közös logó is: az O1G.

https://derstandard.at/2000095388225/Proteste-gegen-Orban-Regierung-lassen-nicht-nach

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A kommentár azt ajánlja, hogy a németek korteskedjenek Európa mellett, merthogy májusban a jobboldali-populisták sikere fenyeget, azon pedig az egész EU sorsa múlhat. Ha az ellenerők győznek, akkor megkezdődik mindannak a jónak a lebontása, amit csak a földrész a 20. században létrehozott. És a Brexit még kaotikusabbá teszi a viszonyokat. Közben Steve Bannon körbeudvarolja a kontinens radikális ellenfeleit. Orbán Viktor személyében még egy miniszterelnök is ad a tanácsaira. Bűnös dolog volna tétlenül nézni, hogy a Fehér Ház egykori tanácsadója mit művel, hiszen ért a digitális manipulációhoz, tehát ahhoz, miként kell visszaélni a közösségi hálóval. Az orosz beavatkozási kísérletek miatt szintén sokan sürgetik, hogy legyünk éberebbek az EP-választás előtt.

Az is nagyon fontos, hogy az emberek képesek legyenek különbséget tenni a politikai érvek és az összeesküvés elméletek propagandája között. Az igazság és a hazugság szétválasztásához hozzátartozik, hogy bevalljuk: A politika számára Németországban is sok éven volt olcsó eszköz mindenért Brüsszelre mutogatni. Itt főként a CSU-nak van mit helyrehoznia. Szóval ki kell állni mindenért, ami Európát erősebbé, demokratikusabbá és szolidárisabbá teszi

https://www.sueddeutsche.de/politik/europawahl-ueble-nachrede-auf-bruessel-war-zu-lange-billiges-mittel-der-politik-1.4274620

Reuters

reuters.jpg

Az előrejelzés úgy ítéli meg, hogy az idén tovább erősödik majd az állami ellenőrzés, szerte a világban, miközben gyengülnek a demokratikus biztosítékok. A földkerekség két legnépesebb államában, Kínában és Indiában országos digitális hálózat figyeli és értékeli az embereket. A kínai vezetés ezt egészen leplezetlenül csinálja, ott a nagy testvér mindent figyel. Az indiai rendszer elvileg szintén teljesen átfogó, csak nem kíván annyira tolakodó lenni. Ám ott panaszok áradata zúdult a bíróságokra, mármint hogy a személyi igazolványok technológiája sérti a magánélethez való jogot.

A nyugati demokráciának nincsenek ilyesfajta digitális szándékai, de pl. Amerikában a titkosszolgálatok legálisan követhetik a polgárok kommunikációját, igaz, fokozott jogi biztosítékok mellett. A fejlett demokráciákban mostanában pl. a Facebookot veszik elő a többi közt azért, hogy irtsa ki, vagy legalábbis szorítsa vissza a gyűlöletbeszédet, valamint az álcázott propagandát. De ettől még ezek a technológiai óriások megosztják a személyes adatokat a hirdetőkkel. Ez sokat számít, miközben egyre jobban terjed a tekintélyelvűség, nyomában korlátozások sorozatával.

Vannak demokratikus megválasztott populisták, lásd az USÁ-t, Olaszországot, Lengyelországot vagy Magyarországot, amelyek többnyire átveszik a tekintélyelvű gyakorlatot olyan kérdésekben, mint a bevándorlás, a nemi és etnikai kisebbségek, valamint a civilek jogai. Sem a virtigli autoriter, sem a nemzeti populista rendszerek esetében nem valószínű, hogy a lakosság megregulázásra használnák fel megnövelt megfigyelési jogkörüket. Sokkal inkább várható, hogy annak révén a liberális politikát és szokásokat alakítják át. Nem a technológia a veszélyes, már ha elég erősek az ellensúlyok. Az érett demokráciákban a közvélemény, az igazságszolgáltatás, a sajtó és a civil társadalom el tudja érni, hogy ne lehessen visszaélni az új eszközökkel, de azért azok ellensúlyozzák az egyéb veszélyeket. Ezért arra kell törekedni, hogy 2019 ne a nagyobb ellenőrzés, hanem a liberális szellem újjászületésének éve legyen.

https://www.reuters.com/article/lloyd-surveillance/column-commentary-2019-will-be-the-year-of-more-state-control-idUSL1N1Z41TK

Washington Post

washington_post_1.jpg

Jövőre lesz a német újraegyesülés 30. évfordulója, így itt lesz az alkalom, hogy a világ elismerje: a mostaninál nem volt még jobb Németország, amióta csak – immár majdnem 150 éve – létezik a német állam. Így látja ezt a szerkesztőségi vélemény, hozzátéve, hogy 1945 után az országból indult ki, hogy az európai összefogás révén fel kell vizezni a nemzetállamokat.  A legtöbb német számára ma is vétkesnek tűnik, ha valaki kétségbe vonja ezt a felfogást. Ezért ők vannak a legjobban megdöbbenve Trump zsigeri közönségessége hallatán.

Ez különösen fontos, amikor az események még inkább alátámasztják, mennyire függ az ország biztonsága az USÁ-tól.  Hiszen a szomszédságban Magyarország és Lengyelország illiberális, populista rendszer. Kicsit távolabb Putyin destabilizálja Ukrajnát, területeket vesz el tőle. A CDU és az SDP is átalakulóban van, az első helyzetét jobbról az AfD kezdi ki, a szocdemeket a zöldek halványítják el. A szélsőség azonban karanténba szorul a civil kultúra jóvoltából, mert az a stabilitást mindennél fontosabbnak tartja.  

https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/todays-germany-is-the-best-germany-the-world-has-seen/2019/01/04/abe0b138-0f8f-11e9-84fc-d58c33d6c8c7_story.html?utm_term=.40f39b9570bc

Die Presse

die_presse.jpg

A lap meglepőnek nevezi, hogy Magyarország német forrásból újítja meg nehézfegyverzetét. A 44 vadonatúj Leopard páncélos, illetve a 24 önjáró páncélozott löveg beszerzése azt jelenti, hogy a magyar hadsereg a legfontosabb területen a legkorszerűbb nyugati technikát veszi át. Az országnak a 80-as években még jóval több, mint ezer tankja volt, ám a rendszerváltás után igencsak elhanyagolták ezt a rendkívül fontos fegyvernemet. Sőt a harckocsik egy részét olcsón kiárusították, pl. Iraknak. Jelenleg azt sem lehet tudni, pontosan hány páncélos áll rendszerben, a hírek 15-34 T-72-ről szólnak, ezek Tatán állomásoznak, és raktárakban van még állítólag másik 130-200 T-72-es, a csuda tudja, milyen állapotban. 

Még ködösebb a helyzet a bevethető modern tüzérség kapcsán. Magyar hivatalos jelentések nem is említenek önjáró lövegeket, eszerint már csak olyanok vannak rendszerben, amelyeket vontatni kell. Akárhogy is van, a német szállító, a Krauss Maffei Wegmann igencsak örül. Az árakról azonban egyelőre csupán spekulációk láttak napvilágot.    

https://diepresse.com/home/ausland/aussenpolitik/5554459/Ungarn-kauft-deutsche-LeopardPanzer-und-Panzerartillerie?from=suche.intern.portal

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Baden-Württemberg tartomány volt rabbija is úgy gondolja, hogy Horthynak nagyon is volt köze az 1944-es deportálásokhoz. Joel Berger ahhoz a vitához szólt hozzá, amely a lapban Ungváry Krisztián és a Sorsok háza német kuratóriumi tagja között bontakozott ki, miután utóbbi azt állította, hogy az egykori kormányzó nem tehet semmiről, a több mint 400 ezer áldozat jó részét a nyilasok (idején) hurcolták táborokba. Ám mint írja, Horthy a német megszállás után a helyén maradt, sőt a korábbinál is antiszemitább kabinetet nevezett ki. Az pedig az államapparátus segítségével elhatározta és végrehajtotta a zsidók begyűjtését és bevagonírozását. A nyilaskeresztesek október 15. után mindehhez hozzátették a magukét. Több tízezer ember haláláért felelősek.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8814537182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2019.01.05. 07:35:42

Baden-Württemberg tartomány volt rabbija is úgy gondolja, hogy Horthynak nagyon is volt köze az 1944-es deportálásokhoz.

Kit érdekel hogy mit gondol.

Helga Beauty Salon. 2019.01.05. 07:48:42

A lap meglepőnek nevezi, hogy Magyarország német forrásból újítja meg nehézfegyverzetét.

Mármint a Die Presse. Azután leírja hogy a meglévő tankjaink szart sem érnek. Tehát mi itt a meglepő????

2019.01.05. 07:49:19

@Helga Beauty Salon:

te is fekhetnél a gondolataiddal együtt egy mély gödörbe. Horthy mellé. fidessmajom

Helga Beauty Salon. 2019.01.05. 08:01:39

Van már logója a magyar tömegtiltakozásnak: O1G!

Azaz ORBÁN 1 GECI! Tökéletesen jellemzi a tiltakozók ostoba primitivitását és még büszkék is rá! :D

Helga Beauty Salon. 2019.01.05. 08:03:58

@az EU pénzek zsákolója: Én nem szeretem Horthyt cimbora, mert túlságosan tejbetök volt szerintem! :D

rallus 2019.01.05. 08:34:40

A budapesti Zsidó Tanács március 21-én jött létre német parancsszóra.[1] Bár a Tanács elnöke, Stern Samu

Stern Samu, a Zsidó Tanács vezetője

visszaemlékezésében azt állította, hogy a testület tagjait a nácik jelölték ki,[2] valószínűbbnek tűnik, hogy Eichmannék csak a választandók körét határozták meg, és az adott kereteken belül Sternnek szabad keze volt.[3] Ez a megoldás jól jellemzi a németek magyarországi zsidópolitikáját, amely nem kívánt túlságosan belebonyolódni az indifferens részletekbe és a szigorúan követendő utasítások megfogalmazására korlátozódott, míg a végrehajtást a helyi viszonyokat jobban ismerő zsidókra hagyta. A tanácsok felállításakor Eichmannék ügyeltek arra, hogy azok tagjai a korábbi zsidó vezetés köreiből kerüljenek ki, hiszen létfontosságú volt, hogy az új elöljárókat a tömegek legitim vezetőkként elfogadva kövessék az általuk tolmácsolt parancsokat. A nácik nem egy zsidó elitcserében voltak érdekeltek, számukra a Zsidó Tanácsok egyik fő funkciója ugyanis a halálra szántak megnyugtatása volt.

2019.01.05. 09:12:52

@Helga Beauty Salon:

"Azaz ORBÁN 1 GECI! Tökéletesen jellemzi a tiltakozók ostoba primitivitását és még büszkék is rá! :D"

te mivel jellemeznéd, vagy milyen logót találnál vezérednek?

lölő és én, avagy a tisztességes milliárdok (TO1G)
hozzunk törvényeket a népért, avagy nesztek rabszolgatörvény, volt nincs kafeteria, újabb adók, a nép pénzel de mégis g..i vagyok? (O1IG)
éjjel-nappal sorosozom migráncsozom, mert kell a hatalom és a pénz (O1FG)
jómagam is indiai leszármazott bevándorló vagyok (O1CG)

Helga Beauty Salon. 2019.01.05. 09:59:20

@az EU pénzek zsákolója: te mivel jellemeznéd, vagy milyen logót találnál vezérednek?

Miniszterelnök. Tudod tetű, amíg nem tanuljátok meg tisztelni az ellenfelet, addig az is marad. Harmadszor aláz le benneteket, de ti még mindig nem kaptok észbe hogy ez legfőképpen a ti hibátok és silányságotok bizonyítéka. Gecizzetek csak, ez nem az ő logója hiába állítjátok, hanem a tiétek.
Gondolom ebből egy betűt sem leszel képes felfogni.

2019.01.05. 10:25:12

@Helga Beauty Salon:

"Miniszterelnök. Tudod tetű, amíg nem tanuljátok meg tisztelni az ellenfelet, addig az is marad."

O1G. ezt nem lehet tisztelni. őt nem lehet lekötelezni, ő egy isten, neki saját stadionja van a háza végében, ő a haverjával megmenti az összes eu-s pénzt.

tisztelet annak jár, aki kiérdemli, nem az összecsalt státuszra, te szerencsétlen fidesstroll.

tiszteljem azt, aki a népét túlórára kötelezi, vagy éppen elűzi? azt, aki miatt a lakásárak 3x osára nőttek, aki alatt a rablás dicsőség?

Bryan élete 2019.01.05. 11:43:53

O1G - ez így tökéletes, rövid, tömör , egyértelmű és már kezd ez az embléma nemzetközivé válni, ami ma már elválaszthatatlan a Nemzeti Csüngőhasúnktól.
Ráégett oszt jónapot.

paraszthajszal 2019.01.05. 12:12:31

„A következmény azonban az, hogy minden ágazatban hiányzik a munkaerő. A bevándorlást elutasító kormányfő úgy akarja áthidalni a helyzetet, hogy túlórára kényszerítené az embereket.”

Egyfelől ez azért marhaság, mert a törvényben explicite szerepel, hogy csak a munkavállaló beleegyezésével lehetséges a 400 túlóra előírása.

Ha valóban az az alapprobléma, amit a cikk itt azonosít (kevés a munkaerő), akkor egy cég nemigen teheti azt meg, hogy kirúgja vagy elüldözi a munkavállalóit, mert ha csak az emberek 20%-a lép le (akiket a munkaerőhiány miatt nem tud pótolni), és a maradék teljesít 400 órát, akkor már rosszabb helyzetben van, mintha mindenkinek csak 250 órát írt volna elő.

Arról már nem is szólva, hogy ha amúgy törvénysértő módon, szabálytalanul kényszerítik túlmunkára az embereket (és azok valamiért hagyják is), akkor tök8, hogy mi van az Mt-be írva.

camilló 2019.01.05. 12:35:57

@paraszthajszal: Látom fogalmad sincs miként zajlik az élet a versenyszektorban. Segítek kicsit. Ajánlom szíves figyelmedbe:www.youtube.com/watch?v=v0aXC9nBzRw

paraszthajszal 2019.01.05. 12:48:12

@camilló: Ha a munkaerő képzett szakmunkás, akkor külső opció mindig van, mert legrosszabb esetben elhúz külföldre.

Persze a gender szakos bölcsész belpesti csúcsértelmiségre ez nem igaz, de őket amúgy se akarja senki 400 órában túlóráztatni, elég ha megcsinálják a szokásos éjjeli műszakot a mekiben.

rasztaszív 2019.01.05. 12:54:15

@paraszthajszal: bakker,itt látszik,valójában milyen nagy ívben szarjátok le a vidékieket.mert most róluk van szó,akik nem válogathatnak a munkahelyek közt.de nekik nyilván elég a kultúrharc is.

camilló 2019.01.05. 12:55:48

@paraszthajszal: Nézd meg kérlek a videót! Nem csak a gender szakos értelmiséginek nincs esélye. Mit tegyen egy összeszerelő üzem alkalmazottja akit egy kis faluból hordanak be dolgozni? Miért az a cél, hogy elhúzzon az ember külföldre? Nem az lenne a cél, hogy egy élhető országot adjunk a gyerekeinknek?

paraszthajszal 2019.01.05. 13:10:09

@rasztaszív: „nem válogathatnak a munkahelyek közt”

Ha helyben amúgy kevés a munkahely, és így van bőven rendelkezésre álló munkaerő, akkor miért akarnál túl kevés embert felvenni, és nekik 400 óra túlórát előírni? Ha túlórát írsz elő, akkor túlórapénzt is kell fizetni.

@camilló: „Miért az a cél, hogy elhúzzon az ember külföldre?”

Ez nem cél, viszont ha a munkaadónak amúgy is az a problémája, hogy nem talál elég embert (és ezért akar 400 túlórát előírni), akkor egy okos főnök nem akarja, hogy a munkavállalói elhúzzanak mashova vagy külföldre. Azzal köt külön megállapodást a 400 túlóraról, aki ebbe önként belemegy; aki meg nem, annak 250 túlórát ír elő.

(Ha meg helyben amúgy is van épp elég ember, arra az vonatkozik, amit rasztaszívnek írtam.)

Sir Bates dö Hól 2019.01.05. 13:11:02

@camilló: "Nézd meg kérlek a videót!"

ez a fő hiba... egy baribaszó ner-cselédbe ne próbálj humánumot látni...

rasztaszív 2019.01.05. 13:19:58

@paraszthajszal: borzasztóan egyszerű : mert megteheted,és mert olcsóbb.

2019.01.05. 13:23:06

@paraszthajszal:

ha te tisztes fizetést kapnál 8 óra munkára, elvállalnál még heti 40 túlórát a családod helyet, te tetvedék???

haver osztrákiában főzött, persze túlóra, a pénz miatt.... kire is?
az osztrákra, aki télen nyáron eljár wellnessre, és hétvégente (havonta 1 2 legalább) étterembe zabál, mert megteheti, és nem túlórázik.

a túlóra kamu, egy KERESZTÉNY MAGYARORSZÁGON AHOL A CSALÁD SZENT, egy fidess fasiszta se ugasson, hogy a túlóra a pórnép érdeke.
qrvaanyád.... (RALLUS nak is.)

camilló 2019.01.05. 13:24:03

@paraszthajszal: Mondom, nagyon nem vagy képbe azzal, miként működik a rendszer! Egy kis faluban élő ember, akinek a rendszerváltás óta nincs igazán lehetősége az tudja majd érvényesíteni az érdekeit? Tudod pl. itt Borsodban sok zsákfalu van, vagy olyan ami klasszikus bányász település volt. Nos innen az emberek rákényszerültek, hogy az összeszerelő multinál vállaljanak munkát. Külön járatú buszok viszik az emberek a munkahelyre és vissza. Ha elrendelik a túlórát akkor szerinted a buszjárat kétszer fog fordulni? Szerinted akinek nincs más lehetősége az nemet mond majd? Ezek az emberek még otthon tartanak állatokat hogy valamiként meg tudjanak élni, mert a havi nettó 160 ezerből bizony nehézkesen lehet megélni. Ebben a pénzben már benne vannak a túlórák is. Egy összeszerelő multinál kicsit másként működik minden! Én nem tudnék olyan körülmények között dolgozni. Tudod az a baj, hogy azok hoznak törvényeket akik burokban élnek, olyan embereknek akik a burkon kívül élnek. Van az a híres anekdota (ami nem történt meg, de azért jellemző egyesek gondolkodására) ami a Habsburg vérből származó királynéval kapcsolatos. Nos Bunkósa szerinted mit érzékel egy átlag melós életéből? Nem mellékesen pont le is szarja!

2019.01.05. 13:40:10

@camilló:

"Egy összeszerelő multinál"

a magyar gazdaság GDP jének 70% át adják a multik, a hazai kkv egy sapka sz@r. multik nélkül a földön csúsznánk, ha mellé EU pénz se lenne, éheznénk is...

merce.hu/2018/04/07/a-magyar-gazdasag-helyzete-2018-ban-2-resz/

paraszthajszal 2019.01.05. 13:45:40

@rasztaszív: „mert olcsóbb”

Ha a túlóra rendesen le van papírozva, akkor nem olcsóbb, mert túlórapénzt/bérpótlékot kell fizetni. Ha nincs rendesen lepapírozva (szürke tűlfoglalkoztatás), akkor tk. mindegy is, mi szerepel az Mt-ben.

@az EU pénzek zsákolója: „elvállalnál még heti 40 túlórát a családod helyet, te tetvedék?”

Heti 40 túlórát nem lehet vállalni egy munkahelyen.

A munkaadó által írásbeli megállapodás nélkül elrendelhető kétszázötven óra rendkívüli munkaidő, és az ezen felül külön megállapodásban vállalható százötven óra egyaránt naptári évenként rendelhető el.

Persze te vállalhatsz akár másodállást is, ha neked még ennyi se elég, de ez már a te döntésed.

@camilló: „Ezek az emberek még otthon tartanak állatokat hogy valamiként meg tudjanak élni, mert a havi nettó 160 ezerből bizony nehézkesen lehet megélni. Ebben a pénzben már benne vannak a túlórák is.”

Én elhiszem azt, hogy egy borsodi zsákfaluban nem könnyű az élet, de erről nem az összeszerelő multi tehet, és nem is a munka törvénykönyve. Ha többet túlóráznak, akkor több bérpótlékot is fognak kapni, legalább a háztájival nem kell bajlódniuk.

2019.01.05. 13:48:15

magyarország 2006-ban a 41. volt a korrupciós listán

www.transparency.org/research/cpi/cpi_2006/0

ez 2017. évben már a 66. helyre volt elegendő a vizsgált 180 országból ahol Szomália az alja.

www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2017

tehát, az elmúlt 8 évben valaki egyre többet lop.

soros soros!!!!!!!!!!!!!!!!! biztos soros!!!!!!

2019.01.05. 13:51:44

@paraszthajszal:

nem a túlóra heti mértékén a hangsúly te f@sz, hanem azon, ki az aki rászorul a túlórára?????

csak neked.... gyk. ha keresek 5000 eurót és az asszonynek se kell dolgozni, bemegyek hétvégén szopni még egy százasért, vagy otthon pihenek, v welness v nyugat szaharai utazás?

persze, a magyar túlórázik, mert a nettó 150 éhbér mellé még kell neki 6 szombat havonta, hogy orbanisztánban megéljen.
így már érted?

camilló 2019.01.05. 13:55:55

@paraszthajszal: Ez nem csak a Borsodi zsákfalvak lakosaira igaz. Látom Te sem érted miért nem esznek kalácsot ha nincs kenyér! Nem nézted meg a videót, mert akkor látnád, hogy ez a munkatörvénykönyve mennyire munkás ellenes. No csak, hogy kicsit képbe kerülj. Pl. Bosch-nál 12 órában dolgoznak, az utazás napi két óra minimum. Hogy pihen így egy dolgozó? Nekem az egyik munkatársamnak a felesége dolgozik ott. Nem zsákfaluban laknak, de így is felborult a családi életük. Mikor hazamegy szinte nem is tudnak beszélni, mert vagy a munkatársam már alszik, vagy a felesége annyira fáradt. Így is túlórázik, de ettől többet már nem igazán bír. Havi 60 óra túlórával keres 160-at. Még ettől is többet kellene dolgozni?? Főleg úgy, hogy a multi olyan profitot visz ki az országból amiből akár meg is fizethetné a dolgozókat! Tudod, ha egyszer lesz egy forradalom, én javasolni fogom, hogy az előző rendszer kedvezményezettjeit teljes vagyonelkobzással sújtsák és ne dolgozhassanak csak ilyen összeszerelő üzemben. Csak azért, hogy a saját bőrükön érezzék mit tettek emberekkel!! Hogy is írja a Biblia? Fogat fogért.....

Bryan élete 2019.01.05. 13:59:37

@paraszthajszal: 'de erről nem az összeszerelő multi tehet, és nem is a munka törvénykönyve.'
B+, de! mert éppen a multik, magyarul munkaadók követelték ki ezt a hajcsár munka törvénykönyvét, amivel jól be tudják logni a munkavállalókk pofáját, még a sztrájkjoguk is szinte a nullával egyenlő. O1G pedig boldogan teljesítette, több gondját is megoldotta ezzel.
Mifjafaszról ugatsz a fotelból?

camilló 2019.01.05. 14:00:32

@az EU pénzek zsákolója: Prefiero morir de pie que vivir siempre arrodillado!

rasztaszív 2019.01.05. 14:09:40

@paraszthajszal: barátom,neked vagy fingod nincs róla,mi van vidéken,vagy csak jobb híján játszod a hülyét.kiszolgáltatott emberekkel szemben meglehetősen jó az alkupozíciód,és ez a szabályozás csak megkönnyíti a lepapírozást.

F1 L M 2019.01.05. 14:17:35

@Helga Beauty Salon: Egy teljesen megzakkant embernek a szlogenjét veszik át. Akinek nem maradt ütőkártyája és kétségbeesésében, részegen az éj lepele alatt firkálgatta össze saját plakátjait. Jól tükröződik a lipsik vergődése. :-D
Ezek csak ennyi "tartalmat" tudnak kinyögni magukból o1g.

F1 L M 2019.01.05. 14:20:16

"hogy felsült az orbáni gazdaságpolitika"

Ja. :-DDD

F1 L M 2019.01.05. 14:22:39

Egyre nehezebb eldönteni hogy ami itt zajlik, azon sírjak vagy nevessek.

F1 L M 2019.01.05. 14:29:28

@az EU pénzek zsákolója: Vagy a LÜKE gyülekezett aminek tagja vagy te is. Liberális Ütődött Kretén Emberek.

taga20 2019.01.05. 14:32:20

@Sir Bates dö Hól: kérdezd meg lenyinevtársat, me a másik posztban nagyon osztja a nem létező eszét!:)))

F1 L M 2019.01.05. 14:33:28

@az EU pénzek zsákolója: A túlóra nem kötelező! Hülyegyerek.

F1 L M 2019.01.05. 14:38:29

Most itt hagyom ezt az állatkertet. Van jobb dolgom is.

taga20 2019.01.05. 14:41:44

@F1 L M: húzzál majom a picsába!

camilló 2019.01.05. 14:41:54

@F1 L M: A stílus mag az ember! Papíron nem kötelező! A munkavállaló mindig kiszolgáltatott helyzetben van. Ha a fejedhez szorítanak egy pisztolyt és feltesznek egy kérdést amire a válasz Neked nem tetszik, de Neked mégis ki kell mondanod, mert ha nem akkor benne van a pakliban, hogy elsül a pisztoly, akkor Te kimondod?? Persze hogy ki. Nos ilyen amikor megkérdezik, hogy ugye be akarsz jönni túlórázni! Elméletileg mondhatsz nemet, de ez azt jelenti, hogy az első adandó alkalommal kirúgnak. Erre a MT még lehetőséget is ad! Neked is ajánlom ezt a videót:www.youtube.com/watch?v=v0aXC9nBzRw

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.05. 14:46:26

@F1 L M: "Most itt hagyom ezt az állatkertet."

Csak úgy kiengednek a majomketrecből? Nem zárják? :))

rallus 2019.01.05. 14:50:16

A ballibek által gyűlölt Simicska betegre itta magát,így aztán lehugggyozott gatyájú szerencsétlenként a ballib oldal ikonja lett. Most végre az ő szintjükön kommunikál...
Similis simili gaudet.....

paraszthajszal 2019.01.05. 14:52:34

@az EU pénzek zsákolója: „ki az aki rászorul a túlórára”

Nyilván az, aki anélkül nem keres eleget ahhoz, hogy meg tudjon élni. A zsákfalvakban élők, alacsonyan képzettek, a diplomások közül a használhatatlan diplomával rendelkező bölcsészek stb. (a lista nyilván nem teljes).

Igen, Magyarországon sajnos túl sokan vannak, akiket az a probléma érint, de erről nem Kósa Lajos és a „rabszolgatörvény” tehet, és ne is akarjunk úgy tenni, mintha 2010 előtt ez nem lett volna probléma – sőt. Sajnos több mint ötven év elkúrását nem lehet kevesebb mint egy évtized alatt helyrehozni. (Ha egy lépésben akarnánk itt nyugati [minimál]béreket, mint a béruniós fantaszták javasolják, minden multi menekülne máshová.)

@camilló: „Így is túlórázik, de ettől többet már nem igazán bír. Havi 60 óra túlórával keres 160-at. Még ettől is többet kellene dolgozni?”

A jogszabály szerint Mt. módosítása után, külön megállapodás alapján sem lehet négyszáz óránál több a rendkívül munkaidő, havi 60 túlóra az éves szinten több mint hétszáz, ami eddig sem volt szabályos, és ezután se lesz az.

Persze azzal is tisztában vagyok, hogy a szürke túlfoglalkoztatás elterjedt gyakorlat Magyarországon, de ezért nem a „rabszolgatörvény” a felelős.

@Bryan élete: „B+, de! mert éppen a multik, magyarul munkaadók követelték ki ezt a hajcsár munka törvénykönyvét”

Az a hozzászólás, amire reagáltam, arról szólt, hogy a munkavállalók a fő munkahelyükön nem keresnek eleget, ezért az ottani túlóra mellett még otthon a háztájiban is kénytelenek pénzkereső tevékenységet folytatni. Na, ez az, amiért NEM a munka törvénykönyvét kell felelőssé tenni, és ha valaki háztájiban még pluszban dolgozik, akkor ebből látszik, hogy neki nem az évi 400 óra (vagy akár több, amúgy szabálytalan) túlmunka a sok, hanem a jövedelme kevés.

@rasztaszív: „ez a szabályozás csak megkönnyíti a lepapírozást.”

Ha rendesen lepapírozzák, akkor legalább jár érte a bérpótlék. (Ha meg nem, és ez ellen a munkavállaló [k] nem tesz[nek] semmit, akkor tök mindegy, mi van az Mt-ben.)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.05. 14:55:51

@rallus: "a ballib oldal ikonja lett."

Hát nem tudom, annyira nem ismerem a baloldalt - nem is igazán találom -, de simicska a geci gazdád szolgája volt, titeket minősítenek a gazdáitok és viszont. :))

Jellemző, hogy a legnagyobb bajod egy hazáját kifosztó bűnözővel szemben, hogy lehugyozta a gatyáját.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.05. 14:58:58

@paraszthajszal: "Magyarországon sajnos túl sokan vannak, akiket az a probléma érint, de erről nem Kósa Lajos és a „rabszolgatörvény” tehet"

Nem, Magyarország lecsúszásáért és az elszegényedésért a négy évszak és Soros György patrióta tehet, meg Kalkuttai Terézanya, de még véletlenségből sem a geci gazdád és maffiája, aki 9 éve fosztogatják az országot.

rasztaszív 2019.01.05. 15:04:29

@paraszthajszal: ha lepapírozzák,és ki is fizetik,még akkor is valós marad a kényszer.az,hogy megtehetik.

paraszthajszal 2019.01.05. 15:13:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A régiós versenytársaktól való leszakadásért nagyrészt a 2002-2010 időszak felelős, ebben az időszakban lassan nőtt az egy főre jutó GDP-nk, már a válságot megelőző időszakban jelentősen nőtt a GDP-arányos államadósság, a magas forintkamatok miatt fellendülő devizahitelek eladósították a háztartásokat is.

Miután a válságot (sajnos az öröklött terhek miatt a többi régiós országnál hosszabb idő alatt, nagyobb növekedési áldozattal) már átvészeltük, a közelmúltban a GDP-növekedésünk üteme már felzárkózott a régiós versenytársak szintjére. Sajnos az egyéni fogyasztás (amit ti mindig emlegettek) ennél kevésbé nőtt, mert a lakossági jövedelmek jó része a korábbi időszakban keletkezett adósságok törlesztésére, leépítésére megy el.

paraszthajszal 2019.01.05. 15:14:54

@taga20: „gyurcsánybajnait kihagytad!”

Gyurcsányt nyilván szándékosan, mert őt valóban elő lehetne venni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.05. 15:19:36

@paraszthajszal: "a 2002-2010 időszak"

Áááá... Elővetted a jollyjokert, emútnyócév. :))

Nem szóltak a pártirodán, hogy az már elkopott?

A geci gazdád esküt tett a gyúrcsányinak, hogy azon fog dolgozni, hogy még jobban leszakadjon az ország? Másképp nem értem, miért tartja be?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.05. 15:21:16

@paraszthajszal: "a GDP-növekedésünk üteme már felzárkózott a régiós versenytársak szintjére."

A geci alatt 2,2% az éves GDP növekedés.

EU-segíly nélkül 0.

NULLA!

taga20 2019.01.05. 15:24:04

@paraszthajszal:

és mi van bajnaival? azt meg te nem veszed elő szándékosan, me kenterbe verné a gecit.

semmi kert végében stadion, semmi gázszerelő stróman, semmi várba költözés, semmi saját bizniszdzset közpénzből!

F1 L M 2019.01.05. 15:27:48

@taga20: Tévedésben vagy.
@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Te is cica. Ne várjatok. Este majd egy másik gondozó jön etetni titeket.
Aztán viselkedjetek!

taga20 2019.01.05. 15:30:25

@F1 L M: mi van fityeszmajom, visszajöttél banánért?:)

paraszthajszal 2019.01.05. 15:36:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: „Nem szóltak a pártirodán, hogy az már elkopott?”

A Gyurcsányi alatt bekövetkezett GDP-arányos államadósság-növekedésnek a helyrehozása, az adósságnak az I. Orbán kormány által örökül hagyott szintre való csökkentése sajnos még hosszú éveket fog igénybe venni. Elkúrni mindig sokkal könnyebb, mint helyrehozni.

@taga20: „és mi van bajnaival?”

Tudtommal a visszavonult focikapusok nyugodt életét éli. :-))

Miniszterelnöksége alatt amúgy szigorú IMF-recept szerinti tűzoltás, válságkezelés folyt; csekély hazai kormányzati mozgástérrel.

2014-ben erre az időszakra, meg némi baloldali sajtó általi túlfényezésére alapozva megpróbált visszatérni a hazai politika élvonalába, de láttuk, hogy ez a kísérlet finoman szólva se volt sikeres.

taga20 2019.01.05. 15:42:09

@paraszthajszal:

"semmi kert végében stadion, semmi gázszerelő stróman, semmi várba költözés, semmi saját bizniszdzset közpénzből!"

ezen finoman átsiklottál, mint a csútigeci a brazil égbolton.

O1G, és aki támogatja a fityeszmaffiát!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.05. 15:43:02

@paraszthajszal: Simán kibasszák az embert.
A többi meg dolgozik helyettük is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.05. 16:15:09

Semmi különös csak egy két troll..
Mi van,tart még az eligazítás?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.01.05. 16:25:44

Amúgy ízléstelen ez a logo. :-( Ugyanis a spermából még lehet ember. :-)

Logó ügyben fejlemény. Fejlesztés alatt. Valami készül?
o1g.hu/

Wiki szócikk is született már:
hu.wikipedia.org/wiki/O1G

A vizuális alkatúaknak képtár alább.
soo.gd/gzTj

camilló 2019.01.05. 16:49:21

@paraszthajszal: Nem akarod megérteni, hogy a munkavállaló mindig kiszolgáltatott helyzetben van. Főleg úgy, hogy még a jogszabályok is a munkáltatót hozzák előnybe. Nem nézted meg a videót. Hidd el ha ezerszer leírod akkor is a munkavállaló kerül nehéz helyzetbe. A rendszerváltás óta csak és kizárólag úgy változtatták meg a Munka Törvénykönyvét, hogy a munkavállaló jogaiból vettek el. A legsúlyosabb hátrányok a fidesz regnálása alatt történtek. Álruhában menj már el egy hónapra valamelyik multihoz! Nagyon rossz szöveg, hogy a bérfelzárkóztatásért nem felelős a kormány. De igenis az. A hazai autó összeszerelő a harmadát keresi a németnek. Volna tere az emelésre, ha esetleg a kormány nem a multikat támogatná. Egyszerű a képlet. Minden kapitalista a profit maximalizására törekszik, ezért hajtogatják, hogy nem jó a termelékenység. Ugyan mennyivel szerelnek kevesebb autót össze a magyarok, mint a németek? Az a baj, hogy nem olyan cégek jöttek akik valóban nagy hozzáadott értékű termékeket gyártanak. Az hogy az embereket tudatosan butítják az oktatás lepusztításával nem véletlen. Pont a Horthy időket hozzák vissza. Itt van még egyszer a link: www.youtube.com/watch?v=v0aXC9nBzRw Nézd meg légy szíves!

Orbán 1 GÉNIUSZ 2019.01.05. 17:31:15

" A másik támaszt az ellopott uniós pénzek képezik. Márpedig a hatalom arcátlanul dézsmálja ezeket az alapokat. "

Tessek eldonteni, Orban ellopja az unios penzeket, vagy a latszolagos gazdasasagi fejlodest abbol tartjak fent ? A ketto egyutt nem megy.
Ha a gazdasagi fejlodes az unios penz miatt van, akkor nem lopja el.
Ha viszont ellopja, akkor a gazdasagi fejlodes mashonnan jon.
Esetleg a jo gazdsagpolitika eredmenye ??????????

taga20 2019.01.05. 17:41:21

@Orbán 1 GÉNIUSZ:

te kis geci, te nyugger vagy?

camilló 2019.01.05. 18:04:28

@Orbán 1 GÉNIUSZ: Viktor annyira géniusz mint a Kárpátok Géniusza volt. Ön viszont még ezt sem mondhatja el magáról! Mit nem lehet azon érteni, hogy a GDP-be az uniós pénzeket is beleszámolják, amiket a strómanoknál landolnak. Itt megtörténik a tisztára mosás - túlárazott vállalások formájában - de azért számviteli szempontból beszámolják. ha nem volna EU-s pénz a GDP növekedés a nullához közelítene.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.01.05. 18:42:33

Hadházy a liberationnak:
"December 12. óta a magyar ellenzék egységesen, erőszakmentesen tüntet a rabszolga törvény ellen, egyben követeli a sajtó és a bíróságok függetlenségét. Egy egészen újfajta mozgalomról van szó, amely szembeszáll a nacionalista Orbán Viktorral. A szakszervezetek általános sztrájkra hívhatnak fel."

Index. 2019.01.05
"A budapesti demonstrációval párhuzamosan több vidéki városban is tartottak tüntetéseket a túlóratörvény ellen. A Mérce szerint Tatán és Esztergomban is közös vonulást szerveztek, Komlón kétszázan mentek el a Momentum eseményére.
Szolnokon a zsinagóga közelében nagyjából ötszázan demonstráltak a Szolnoki többség nevű mozgalom felhívására. Békéscsabán és Debrecenben is százak mentek az utcára."

Budapesten pedig többezres tüntetés volt...

höhöhöhöröhöhö. Több százan bazmeg városokban. Több százan!
Országszerte talán voltak összesen tízezren is...

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.01.05. 18:47:27

@camilló: Lengyelországban vagy Szlovákiában meg Romániában is lopnak? Vagy oda nem mennek EUs pénzek? Vagy ott miért ugyanannyi kb. a növekedés mint itt, okoska?

taga20 2019.01.05. 18:56:38

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:

mi van lölö? befigyelt az önérzet szardarab? a kibaszott kurvaanyádat baszd telibe!

zenét bírod szar? nesze!:)))

www.youtube.com/watch?v=gooI9E4KY4Q

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.01.05. 19:01:19

@camilló: Hű, ezt igazán kifejthetnéd.
"Mit nem lehet azon érteni, hogy a GDP-be az uniós pénzeket is beleszámolják, amiket a strómanoknál landolnak. Itt megtörténik a tisztára mosás - túlárazott vállalások formájában - de azért számviteli szempontból beszámolják. ha nem volna EU-s pénz a GDP növekedés a nullához közelítene."
Tehát bejön az uniós pénz, amire azt mondják, hogy ezért a csilliárdért mi ezt építettük. Aztán nem építenek semmit, csak jól ellopják. Értem. Tehát ilyen nagyon egyszerű volna GDP-t növelni? Rámutatsz valamire, hogy ez ennyibe került, és kész? Ez tényleg így megy? Vajon más miért nem csinálja?

camilló 2019.01.05. 19:02:25

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Mindenhol lopnak, de nálunk rendszerszinten megy. A GDP számításába beleveszik azt is amit ez EU ad. Nálunk az a baj, hogy a befolyt pénzt olyanokra szórják el, ami a későbbiekben nem járul hozzá a növekedéshez. Lásd stadionok, 40 cm-es kilátók, bicikliutak a semmibe stb. A szerkezetátalakításra kellene a pénzeket fordítani, energiatakarékos lakóházakra, oktatásra. Az oktatásnál nem OKJ-s képzésekre mert az a semmi kategória és melegágya a pénzlenyúlásnak. Lehetne sorolni amit mások másként a jövőre gondolva tesznek. Nálunk ez kimerül a nemzeti burzsoázia megerősítésébe. Na de végül is ha valaki okosabb Zuckerbergnél azt meg is kell becsülnünk:)
Tudod minden forradalom elindul. Nem tör ki előzmények nélkül. Castróék a partraszállás után ha jól emlékszem alig húszan maradtak. Tehát elindult egy erjedés. Egyre többen kezdenek el gondolkozni, hogy nem kellene úgy leélni az életüket, hogy reményük sincs egy tisztességes létre!

camilló 2019.01.05. 19:08:59

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Nem érted a túlárazás fogalmát??:)) kiírnak egy pályázatot teszem azt egy körforgalom megépítésére. Mit tesz Isten úgy írják ki, hogy ezt csak egy bizonyos vállalkozás nyerheti meg. A körforgalom építése kerülne mondjuk 10 millióba. Mivel csak egy vállalkozó nyerhet ezért annyit mond amennyit akar és ezt szépen le is papírozzák. A körforgalmat nem is az fogja megépíteni aki megnyerte, hanem kiadja alvállalkozónak aki a valós bekerülési összegért megcsinálja. Az extra profit megy a fővállalkozó zsebébe ill. vissza kell adni egyes befolyásos embereknek. Az a szép, hogy ilyen 10 milliós összegekkel már nem is foglalkoznak. Amúgy miszter 10% már csak az álom, mert 40-50 %-okat kell visszaosztani.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.01.05. 19:11:46

@camilló: Na, tehát ott a körforgalom, ami 10 millióba kerülne. Amiért az állam szerinted kifizet 100at, tehát nőtt a gdp 100 millióval, jól értem?

camilló 2019.01.05. 19:21:38

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Valahogy így. Hogy most a költségvetés mennyiről szól az ugye változik. A költségek egy részéhez kell önerő, ez olyan 20% szokott lenni, a többit EU-s forrásból biztosítják különböző támogatási jogcímeken.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.01.05. 19:24:13

@camilló: "Mindenhol lopnak, de nálunk rendszerszinten megy." "A GDP számításába beleveszik azt is amit ez EU ad."
A lengyel, román, szlovák stb. növekedés kb. pont ugyanannyi mint a magyar. Most akkor ott ugyanannyit lopnak mint itt, vagy oda kevesebb eus pénz megy?

"Nálunk az a baj, hogy a befolyt pénzt olyanokra szórják el, ami a későbbiekben nem járul hozzá a növekedéshez."
Tehát a lengyel olyanra szórja el, ami növekedik. Valahogy nem tűnik úgy, hogy a lengyel állam cégeket alakítana.

"Lásd stadionok, 40 cm-es kilátók, bicikliutak a semmibe stb."
Mondjuk érdekelne, hogy ha az unióból lehívható pénz arra szól, hogy "turizmusfejlesztés" akkor te azt hogy oldanád meg, hogy lakóházra költsd.
Valahogy nem úgy tűnik, hogy az unió arra törekedne, hogy konkurenciát csináljon a német/francia cégeknek.
Az első stadionprogram 6 év alatt 120 milliárd volt. Ez szerinted mekkora százaléka a gdp-nek, hogy állandóan ezzel példálóztok?

"A szerkezetátalakításra kellene a pénzeket fordítani, energiatakarékos lakóházakra, oktatásra." Nem teljesen értem, hogy az energiatakarékos lakóház ugyan miben járulna hozzá a későbbi növekedéshez.

"Az oktatásnál nem OKJ-s képzésekre mert az a semmi kategória és melegágya a pénzlenyúlásnak."
Na, ez érdekes. Akkor mondjuk mit javasolsz? Hülyeség a felnőttképzés, ami szakmát ad. Tehát, mit kéne helyette?

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.01.05. 19:27:10

@camilló: Tehát valahogy így... Értem. Tehát a GDP-t úgy számítják ki, hogy bemondanak egy árat, hogy ez ennyibe került (körforgalom 100 milla) és kész is? Ilyen egyszerű lenne a bruttó nemzeti össztermék kiszámítása?

20% önerő, plusz az uniós támogatások. Arról mit tudunk, hogy mi mennyit fizetünk be az uniós költségvetésbe?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.01.05. 19:36:07

A "komment csatát" lehet hogy a fityisz trollok nyerik meg. :-(

Pénz paripa fegyver. Másik okosság, pénz, pénz, pénz. Ez utóbbiban játszik még a ki nem fizetett évi négyszáz óra troll - túlórapénz is. :-)

És ki nyeri a háborút?

MoszkoVitya fehéroroszországi - minszki menekülése ki van már dolgozva? :-) Vagy Caracas a végcél (Venezuela). :-)

camilló 2019.01.05. 19:36:19

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Nem így számítják a GDP-t,de ez is beleszámít. Nem bemondanak egy árat, hanem ahogy írtam ezt le is papírozzák. Látszólag nagy szigorúság van a pénzek költésénél, de valójában simán át is írják menet közben, előre nem látható költségek címén. Tudod a G nap előtt dolgoztunk a G nap megalkotójának az egyik cégének. No ott nem is rejtették véka alá, hogy hogy mennek a dolgok. Most csak a cégtábla változott meg. Az első viktor kormány idején megvolt a főpróba a Vegyépszerrel, no ezt most mester szinten csinálják. Attól amit befizetünk, többet kapunk vissza. A Brexit egyik oka ez volt.

rallus 2019.01.05. 19:45:11

Az élet kegyetlen... Most, hogy végre a ballib színvonalhoz méltó jelkép végre van, tömeg viszont nincs...

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.01.05. 19:54:05

@camilló: Igen, hogy többet kapunk vissza, mint amit befizetünk, csakhogy meg van kötve a kezünk, hogy mire használhatjuk. Igen, befizetsz X összeget, és lahívhatsz 3X összeget, viszont elköltheted arra amire rábólint a német. De ezt a német is tudja, bevallotta. Ezek a támogatások nem a támogatott lengyelnek, magyarnak jó, hanem a német gazdaságnak.
Hurrá, itt van 3x, és lehívhatod a pénzt arra, hogy fejleszd a turizmust. Buszmegállót nem tudsz építeni, de kilátót igen. Lehet, hogy marhaság a kisvasút, de hogy helyette nem építhetsz autógyárat, az hétszentség.

És szerinted amikor a strabag csinálta a körforgalmat, akkor nem volt ugyanez? Bárhol máshol a világban nem ugyanígy csinálják a körforgalmat? Ha ilyen egyszerű lenne a GDP-t kiszámítani, hogy X összeg egy körforgalom, akkor a világban mindenhol annyi lenne a GDP amit éppen ráírnak a papírra.

Sir Bates dö Hól 2019.01.05. 19:54:14

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: igen, pontosan így van... de nem csupán a végtermék emeli a gdp-t, hanem az az összeg is, amelyet a fiktív számlákat kiállítók bevallanak a végén (cca.0,1-0,3% a gdp-nek, szerintem)

camilló 2019.01.05. 20:04:35

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Nagyon zanzásítani akarod a mondanivalóm. Érted Te, hogy mit írok, de ugye ragaszkodnod kell a propagandához.:) Az, hogy állami cégeket alapítani semmire nem bizonyíték. Főleg nem úgy, hogy ezeknek az állami cégeknek a beszállítói a klientúra cégei. Nem tudom, hogy a többi volt magát szocialistának nevező országban hogy mennek a dolgok, de a románoknál elég sokan kuksolnak a sitten hála a korrupció ellenes ügyészség működésének. Ha annyira tiszta lenne minden mint ahogy azt állítjátok, akkor miért nem jöhet be az EU-s ügyészség?? Nincs félnivalótok mert valójában ennyire egy kormány sem szolgáltatta ki a saját népét, gazdaságát a nyugatnak kiemelten a német tőkéseknek. Félperifériából, gyarmattá süllyedtünk.
Valóban igaz, hogy célzott támogatásokat adnak. De miért kell olyan helyen bicikli utat építeni, ahol nincs rá szükség. Hogy lehet fejleszteni a turizmust? Kérdezd meg viktor lányát!:)) Egyébként nekem vannak ötleteim!
120 milliárd. Megértené az ember a stadionokat, ha lenne hozzá foci, de nincs. Ilyen beruházásokra akkor kell pénzt fordítani, ha minden rendben megy, de azért vannak hiányosságok, oktatás, egészségügy, közösségi közlekedés, vízgazdálkodás, és nem is sorolom, hogy még hol.
Az energiatakarékos lakóház miben járul hozzá a fejlődéshez? Több pénz, vagy sok helyen pénz marad az embereknél fogyasztásra. Egy olyan család aki a mindennapi megélhetésért küzd és hirtelen a felére esik a fűtési költsége tud fogyasztani. Ezt nem váltja ki a látszat "rezsicsökkentés". Ugye nem kell elmagyaráznom, hogy miért?!
OKJ-s képzés. Ha nem kellene nap mint nap olyan emberekkel kínlódnom akik OKJ-s képzésen kaptak szakmunkáspapírt akkor biztos én is értetlenkednék. Azért nagy tisztelettel megkérdezem Tőled, hogy szerinted, milyen szakmát lehet megtanulni készség szinten 3-6 hónap alatt?? Nem szoktam senkinek rosszat kívánni, de egy ilyen képzésen végzett villanyszerelő kösse be Nálad az áramot:) Szükség van a felnőtt képzésre de nem így. Természetesen erre is van ötletem, már csak gyakorlatból is:)

taga20 2019.01.05. 20:09:18

@rallus: Az élet kegyetlen... Most, hogy végre a fityeszmaffia színvonalhoz méltó jelkép végre van, tömeg viszont nincs...

O1G! ja és csak neked bizniszdzset és kisvasút! a paraszt kurvaanyád fityeszbélsár!

camilló 2019.01.05. 20:11:02

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: A Strabag most is udvari beszállító!:) Tudod a tőkének csak érdekei vannak!
Lehetett volna akár kisvasutat is építeni, de nem ott! Én tudok jobb helyet ami a turizmus fejlesztésébe is jól jönne. Azt szoktátok mondani, hogy csak a fidesz képes kormányozni. Ez nettó hazugság. Így bárki tudna kormányozni! Tőlük csak jobban lehet. Valójában nincs egy épkézláb ötletük sem arra, hogy a problémákat hogy lehetne megoldani. Lopni viszont tudnak:)

taga20 2019.01.05. 20:21:23

@camilló: nagy fityeszgecifasznak ennyi volt a munkaideje. ennyi!

István Tamasi 2019.01.05. 20:23:08

@paraszthajszal: Bizony szükség van a gendertudományra, hogy kiválogassa a normális emberek közül a hozzád hasonló agyatlan fitymaszbirkákat.

István Tamasi 2019.01.05. 20:26:42

@Orbán 1 GÉNIUSZ: Hol van gazdasági fejlődés amikor a beruházások többsége nem termelő beruházásokra megy el? A termelési célú beruházások nép/nemzet/gazdasági aránya nem éri el az amortizációt.

paraszthajszal 2019.01.05. 20:33:44

@István Tamasi: „kiválogassa a normális emberek közül a hozzád hasonló agyatlan fitymaszbirkákat”

Nagyot monttá', öbliccsé'!

Ennek így még értelme sincs, mert egy végzett genderszakos ebben kb. annyira lehet kompetens, mint egy elsőéves politológia-szakos egyetemi hallgató.

taga20 2019.01.05. 20:37:34

@paraszthajszal: "Bizony szükség van a gendertudományra, hogy kiválogassa a normális emberek közül a hozzád hasonló agyatlan fitymaszbirkákat."

te nap nap után vagy az élő példa.

paraszthajszal 2019.01.05. 20:42:33

@taga20: Na te is?! :-)

Elmagyaráznád, légyszi, hogy egy tarsadalmi nemek mesterszakját végzett szakember ugyan mennyiben alkalmasabb az állampolgárok pártpreferenciáinak azonosítására, mint mondjuk egy sima szociológus? Köszi!

taga20 2019.01.05. 20:54:17

@paraszthajszal: elmagyaráznád, hogy miért kell egyetemet elzavarni ebből az országból?

miért kell szakokat betiltani a XXI. században.

ha kérhetlek, a migráns, soros, brüsszel érvelést mellőzd, me nem vagyok rezsiszilárd, vagy hasonló fityesz retek.

kösz előre is.

várom válaszod, te kicsit értelmesebb fityeszszavazó:)

István Tamasi 2019.01.05. 21:05:08

@paraszthajszal: Lehet, hogy igazad van és egy 4 elemit végzett birkapásztor is képes kiválogatni benneteket agyatlan fitymaszbirkákat.

Peter Götz 2019.01.05. 21:17:57

Lánczi - egyetemi rektor, ki mer vele vitakozni?- a fidesz egyik legfőbb ideológusa is megmondta:
A fidesz lényege a korrupció. azaz a lopás a Fidesz legfőbb politikája
" Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája."

taga20 2019.01.05. 21:28:16

@Peter Götz: bakker, ebben az országban van kétésfél misi droid, aki erről nem hallott, és 22-ben is leszopja a gecit.

lásd paraszthajszál, kis fityeszfasz, nagyfityeszfasz, lenyinafőfasz, ménáratya az ördög, és a többi reteardált fityeszfasz!

zenét bírod partizán?:)

nesze!:)))

www.youtube.com/watch?v=Ul8vqaGGnY0&list=RDUl8vqaGGnY0&start_radio=1

taga20 2019.01.05. 21:41:39

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: mi van retek tolod a 400 órát?

ne rám legyél mérges fityeszpatkány, hanem a gazdádra!

ezt ismered?

ORBÁN 1 GECI!

:)))))

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.01.05. 22:09:09

@camilló: Nem kell neked ragaszkodnom semmihez, próbálok rávilágítani a csúsztatásaidra, meg hazugságokra, amiket nyomatsz.
"miért nem jöhet be az eu ügyészség?" Az amelyik még konkrétan nem is létezik? Sőt, amelyiknek még konkrét tervei sincsenek kész?

Gyarmattá süllyedtünk. Hát igen. Amikor a szocik eladtak mindet, azzal tulajdonképpen meg is lett minden pecsételve. Ez van. És mivel nem tudsz mondani olyat, amivel ebből kijöhetünk, ebből kell a legtöbbet kihozni.

A turizmus fejlesztése különös baromság, nem tudom mekkora rész unió, mekkora rész magyar faszság. De az egész hülyeség- ugyanis ahol van valami érdekes (tengerpart, szép belváros, látványos hegy) oda megy a turista, megéri piaci alapon fejleszteni. Amire meg a kutya sem kíváncsi, oda hiába tolják a pénzeket. Ez a véleményem.
A bicikliutakról meg szerintem könyvtárakat lehet írni. Teszerinted itt nem szükséges, más szerint máshol. Szerintem sehol nem kifizetődő, értelmetlen, de a biciklisek egy kurva hangos kisebbség.

"Megértené az ember a stadionokat, ha lenne hozzá foci, de nincs."
Ízlelgesd. Megérteném a medencéket, ha lenne jó úszás. Megérteném a hungaroringet, ha lenne jó verseny. Megérteném a színházakat, ha lenne néző. Érted? Ha nincs infrastruktúra, akkor biztosan nem is lesz semmi. Alapfeltétel.
Utána lehet elvárás, hogy legyen foci, vízilabda, forma1 vagy előadás. Most komolyan, bárki azt hiszi a világban, hogy Messi, CR vagy akármelyik komoly focista a grundon tanult?

"Ilyen beruházásokra akkor kell pénzt fordítani, ha minden rendben megy, de azért vannak hiányosságok, oktatás, egészségügy, közösségi közlekedés, vízgazdálkodás, és nem is sorolom, hogy még hol."
Az operaház éves támogatása 8 milliárd körül van. Az összes színház, film, múzeum meg zeneakadémia kb. sokkal többe kerül. Egy kibaszott nagy csúsztatás, hogy rászállt a baloldal erre a kurva focira. Mellesleg, szerintem 2-3 új (zöldmezős stadiont) ha építettek összesen, az összes többit felújították, miután az elmúlt 40-50 évben csak lefele rohadt.

Mintha lennének programok lakáskorszerűsítésre, panelprogram, kazáncsere program.
Szóval az a kurva nagy helyzet, hogy ezer dologra költ az ország, fejlődik, a balos narratíva szerint meg csak stadionok vannak. Így hogy lehet bármit is megbeszélni? Igen, persze, a focira rá lehet szállni. A srácok minden hónapban égetik magukat, és lehet orbánozni.

"OKJ-s képzés. Ha nem kellene nap mint nap olyan emberekkel kínlódnom akik OKJ-s képzésen kaptak szakmunkáspapírt akkor biztos én is értetlenkednék."
Oké, elhiszem. Ez nem a képzésnek a hibája. Illetve annak is, de olyan szinten, hogy átmehet mindenki a végén.

"Azért nagy tisztelettel megkérdezem Tőled, hogy szerinted, milyen szakmát lehet megtanulni készség szinten 3-6 hónap alatt??"
Őszintén? Szerintem kurva sokat. Csak ahhoz az kell, hogy az alany mondjuk meg is akarja tanulni. Már bocs, de az, hogy XY beül (mert be kell ülnie) egy tanfolyamra, szarik bele fél évig, megkeni a vizsgabiztost és átmegy a végén, megkapja a papírt, az nem a képzés és nem a kormányzat hibája.
Tényleg mindig mindenért a kormányt kell hibáztatni? Teljesen mindegy, hogy orbán, vagy gyurcsány. A lehetőség ott van, nem tud egyik sem a villanyszerelő-tanonc felett állni, és figyelni, hogy hova köti a fázist.
Bocs, a felnőtt oktatás lényege az lenne, hogy felnőtt emberek mennek oda, akik meg akarnak valamit tanulni. Ha beleszarik, ha nem érdekli, ha alszik, akkor baszhatod.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.01.05. 22:11:05

@taga20: Nem unjátok ezt a baromságot?
Figyelj hülyegyerek, én simán elhiszem, hogy ma kiment a hidegbe 5ezer ember orbánozni, anélkül, hogy bárki fizetett volna érte. Próbáld meg elképzelni, hogy van 10-20-30 ember, aki leül a gép elé, és önszorgalomból megpróbál némi fényt vinni abba a sötétségbe amit te képviselsz...

taga20 2019.01.05. 22:14:00

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:

na tessék, má várom azt, mikor egy kibaszott gecimaffiajobbágy felvilágosít!

gyerünk jobbágy, toljad!

te bazd meg hús-vér ember vagy? nem hiszem!

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2019.01.05. 22:20:11

@taga20: Világosítsalak fel? Hát, az úgy van, hogy amikor a férfi nagyon szereti a nőt, és az viszont, akkor beteszi neki a lompost, aztán 9 hónap múlva lesz egy gyerek. Néha kettő, még ritkábban három. Ha a seggébe teszi, akkor meg olyan lesz mint te.

taga20 2019.01.05. 22:24:44

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:

nem értelek, de valószínű bennem van a hiba, me nem vagyok fityeszszar.

zenét bírod tezsvérem? nesza a kurvaanyádat!:)

www.youtube.com/watch?v=Y1aEGtreQWM&index=1&list=RDY1aEGtreQWM

Orbán 1 GÉNIUSZ 2019.01.06. 00:13:14

@István Tamasi: "Hol van gazdasági fejlődés amikor a beruházások többsége nem termelő beruházásokra megy el?"

LÓFASZT A SEGGEDBE !!
Ott van a fejlődés, hogy van munka, és nagyságrendileg jobbak a munkakörülmények, mint a libsik alatt. 2010-ben olyan munkahelyen dolgoztam minimálbéres bejelentéssel, elektroműszerészként, ahol a fönök napi szinten, torkaszakadtából kurvaanyázta a dolgozokat. És aki egy ilyen kurvaanyázás közepette nem alázkodott meg eléggé, azt ott helyben kirúgta. Heti szinten történtek ilyen kirugások. Most pedig dupla fizetésért, válogathatok a NORMÁLIS munkahelyek között.
EZ A FEJLŐDÉS. A TÖBBI AZ LÓFASZ, AZ ENGEM NEM ÉRDEKEL !!!!!!!
És ti ezt a KISZOLGÁLTATOTTSÁGOT, ezeket a kurvaanyázos munkahelyeket szeretnétek visszahozni, ujra eladósítani az országot, plusz még ránkszabaditani az arabok millióit.
Hát ezt nem fogjuk engedni, elmentek ti a picsába, az arabjaitokkal együtt.

camilló 2019.01.06. 08:30:58

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Aki csúsztat az Te vagy! Nem tudom milyen szinten áll az EU-s ügyészség felállítása, de viktorék a lehetőségét is kizárták. Nyilván azért mert minden rendben van!
Voltál már Dél-Tirolban? No ott semmi nincs ami turisztikailag érdekes lenne, mégis tele a völgy szállodákkal. Miért? Mert tudnak olyan programokat szervezni ami érdekli a turistákat. Nem sorolom fel, hogy az országban hány olyan szerencsésebb adottságú hely van, ahová szájtátva jönnének, ha lenne hová, és az kellő reklámot is kapna, de ne én adjak ötleteket erre ott van nektek Ráhel!:)
Messi, Ronaldó és majd az összes nagy név bizony a grundokról nőtt ki. A 80-as évek elején szidtuk Nyilasiékat, de az Ő játékuknak a nyomába sem érhetnek a maiak. Gyerekkoromban fociztam én is, és nagyon megragadt az öreg edzőm szava. "Szívvel csináld, mert nélküle semmit nem ér." No ez ebből is hiányzik. Mikor gyerek voltam a környéken nem volt uszoda mégis mindenki megtanult úszni a Sajóban. Nem csilivili létesítmények kellenek hanem megfelelő motiváció. Arról ne is beszéljünk, hogy gyerekkoromban a kisvárosban ahol lakom két foci csapat is volt. Az egyiknek két, a másiknak három gyerekcsapatot kellett nevelni. Ma egy csapat sincs. Az egyik csapat sportpályája az enyészeté, a másiké megvan, de még örömfocit sem lehet játszani rajta. Mi ha focizni akartunk bementünk és a szertáros adott labdát. Igazi "bőrdöcit". Ma nincs ilyen lehetőség!
Stadionok! Igazad van, nem zöldmezős beruházásként épültek. Pl. a DVTK volt stadionját porig rombolták és úgy építettek másikat. Mezőkövesden nem volt amit leromboljanak, csak a pálya köré építették a lelátókat stb. Nem is sorolom tovább. Ez így valóban nem zöldmezős beruházás. Viszont árulkodó tény, hogy az eredeti költségvetésből egyet sem tudtak felépíteni! Nem 100 millió pluszról beszélgetünk, hanem milliárdokról. Azt még hozzáteszem, hogy olyan cég volt a generál, akinek az egyik vezetője alakította át a cégük jelmondatát. Az "Építeni szeretünk" az eredeti, amihez hozzátette, hogy csak nem tudunk. A nézőszámokat elnézve a lerohadt stadionok is pont megfelelőek lettek volna!
OKJ-s képzés. Nem a rendszer hibája??? Te miről beszélsz? Látszik, hogy lövésed sincs hogy működik ez a rendszer. A képzéseket kiadják "képző" cégeknek, akik ugye rendelkeznek bizonyos jogosításokkal. A baj ott kezdődik, hogy a cég nem érdekelt abban, hogy a tudást átadja. Abban érdekelt, hogy a tanfolyam sikeresen záródjon. Aki tanulni akar az se tud, mert a "tanárok" nagy része is olyan, hogy igaz rá a mondás:aki tudja csinálja, aki nem tudja az tanítja!
Várom a kurva sok szakma közül az egyiket, hogy megnevezd!!
No hogy tudd, pl. ilyen értékes tanfolyamokat szerveznek: fűkasza kezelő, motoros fűrész kezelő, háziasszony stb. Az ilyen tanfolyamok díja 50 és 100 ezer forint között van. Mi ez, ha nem pénzlenyúlás?? Átalakították a korábbi nehézgép kezelői oktatást. Én az átkosban szereztem nehézgép kezelői jogosítványt Ez állt egy 9 hetes bentlakásos tanfolyamból és a hozzá kapcsolódó gyakorlati képzésből, amit mindenki a munkahelyén csinált meg! No ezt a képzést most nem fogadják el, hanem újra kell vizsgáznod és el kell végezni egy új tanfolyamot ami egy három hetes gyorstalpaló, ahol a képzések a délutáni órákban vannak. Nyilván ez a képzés többet ér összesen 150-200 órában, mint a 9 hetes!:)) Kicsit mulatságos volt, hogy olyan gépkezelők mentek vizsgázni, akik 30-40 éve a szakmában vannak! Szerinted az oktató mit tudott újat mondani?
Várom azokat a szakmákat amiket meg lehet tanulni egy OKJ-s képzés során!!

camilló 2019.01.06. 08:33:16

@Orbán 1 GÉNIUSZ: Te sem hiszed el amit írsz!:))

István Tamasi 2019.01.06. 09:34:55

@Orbán 1 GÉNIUSZ: Hozzászólásod stílusa igazolja, hogy veled ilyen drasztikus beszéddel kell/lehet kommunikálni. Mivel ez nem az én stílusom ezennel beszüntetem a kommunikációt veled.

Ekrü 2019.01.06. 22:01:14

"Van már logója a magyar tömegtiltakozásnak"-Már csak a tömeg hiányzik hozzá :))))

antiinternáci 2019.01.06. 22:06:00

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:

Hagyd ezt az idiótát. Azt hallottam, az ufók keresik a világ legbutább emberét, megvizsgálnák, mi van az agya helyén. Szerintem őt fogják elvinni, bár szoros versenyben van pár másik ballib gyengeelméjűvel...

enrikokaruszo 2019.01.06. 22:33:59

dolgoznak a fiúk, kopognak a billentyűzetek :)

törppicur 2019.01.06. 23:31:43

Lajos, B+

Állítsd már át a naptáradat 2019-re, vagy simán töröld a sort.
Vagy megint a tavalyi lapszemlédet akarod újra elsütni?

Nemzetközi sajtószemle, 2018. január 5.

Ellenzéki Tüntető 2019.01.06. 23:56:44

A tüntetőknek tényleg nem sikerült helyesen leírniuk a "sztrájk" szót? :DDDD

cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1901/2019010517.jpg?w=600&h=450

törppicur 2019.01.07. 01:06:47

@Ellenzéki Tüntető: hát a tüntetés vagy felvonulás, esetleg sem lenne jó, mert az meg hosszú szó, a munkabeszüntetés molinóhoz meg már négy ember kellene.
Inkább hazamentek.

Jakab.gipsz 2019.01.07. 01:07:57

T. Lajos !

Ismételten sikerült egy értéktelen vádiratot össze ollóznod, a neoliberális globalista demokratikus ellenzék számára.

A magyarok 2/3- os, többséggel harmadszorra megválasztottak egy, magyar keresztény demokrata kormányt, ezekkel az ócska hazugságokkal, akarod döntésünket megingatni, mi végre?

n3spr3ss0 2019.01.07. 05:52:01

@Jakab.gipsz: Ja, a fidesz szerinti 2/3-al, aminek köze nincs a valósághoz.

chrisred 2019.01.07. 05:53:19

A rabszolgatörvény pont nem a gazdaságpolitika kudarca, hanem annak a folyománya. A putyinizmus társadalomszerkezete a szupergazdag elit, és az államtól függő, képzetlen és perspektíva nélküli tömeg. Csak a ruszkiknál az elit gazdagságának alapja a természeti kincsek kiaknázása, addig nálunk ilyesmi nem lehetséges, az egyetlen elérhető gazdagságforrás a magyar emberek munkaereje. Abból kell kifacsarni a legtöbbet, viszont a munkaerő minőségi értékének növeléséhez befektetés, hozzáértés és idő kell, ami a mi elitünknek nem áll rendelkezésre - az egyetlen út a mennyiségi növelés.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.01.07. 07:12:55

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Ilyen egyszerű lenne a bruttó nemzeti össztermék kiszámítása? " - Igen, ilyen egyszerű. A számlán szereplő értéket adják a GDP-hez. Mert mit adnának hozzá egyébként egy beruházásnál? Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy fizetnek érte? Vagy mindkettő? Olvasd el, ha képes vagy rá és nem csak a a kapott propaganda anyagokat beokádni!
hu.wikipedia.org/wiki/Brutt%C3%B3_hazai_term%C3%A9k

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.01.07. 07:16:22

@Orbán 1 GÉNIUSZ: "Ha a gazdasagi fejlodes az unios penz miatt van, akkor nem lopja el.
Ha viszont ellopja, akkor a gazdasagi fejlodes mashonnan jon."

Mekkora barom vagy te! Ha én kapok pénz hogy lakást vegyek, de kétszer annyiért veszem mert az eladóval lepacsiztam és osztozunk a különbségen, akkor a pénz felét elloptuk, de a vagyonom papírom a teljes összeggel nőtt. Elképesztő milyen hülye vagy! Ja, nem elképesztő. Fideszes vagy, természetes hogy ennyire buta vagy. Különben nem lennél fideszes.

midnightcoder2 2019.01.07. 07:38:46

@rdos: Ez az O1G addig nagyon jó, amíg az ellenzék élén nincs egy ember aki összefogja. Addig viszont garantáltan nem rúgnak labdába sem, csak a pálya széléről kiabálnak. Ha viszont már lesz valaki, akkor az ő nevének a kezdőbetűjét roppant könnyű lesz a mindenkori ellenzéknek behelyettesíteni az O helyére. Innentől kezdve pedig kb. az fog menni, hogy a magyarok első embere, bárki is legyen az, 1G. Mert mindig lehet majd találni pár ezer félhülyét aki elkezdi az 1G-zést.

chrisred 2019.01.07. 08:00:04

@midnightcoder2: "Innentől kezdve pedig kb. az fog menni, hogy a magyarok első embere, bárki is legyen az, 1G. "

Meg fogsz lepődni, eddig is ez ment, főleg azért, mert egyiküknek sem sikerült bizonyítania az ellenkezőjét.

torró 2019.01.07. 08:04:04

Az emberek egy részének fogalma sincs hogy működik a gazdaság. Mindenki ugat bele a nagyvilágba. Alapíts egy vállalkozást, és megtudod mi az a kereslet kínálat, és a profit! Ha nem érted meg akkor bukta van! Van amikor annyi a megrendelés, hogy beleszakadsz, és van hereverő. Namármost aki dolgozik valahol, vagy tudomásul veszi, hogy csak akkor van pénz ha a megrendelőt kiszolgálod, vagy eljátszod az önérzetes proletárt. Ebben az esetben nagyon gyorsan tönkre megy a vállalkozás, és mehetsz munkanélkülire! A Kádár rendszerben mindenkinek volt tessék lássék munkahelye valamennyi fizetésért. Akkor is volt túlóra, (ez volt a felajánlás a szocialista hazáért jelszóval), ezért nem járt külön pénz! Ez volt a bújtatott munkanélküliség, mindenkinek volt munkahelye, úgy, hogy 1 dolgozott öten meg az ásónyélre támaszkodva sajnálták! A kapitalizmusban ilyen nincs! Ha munkahelyre mész dolgozni, mindenütt van túlóra, csak most már, elvileg ki is fizetik. Vissza kell hozni a Kádár rendszert és megszűnik az anomáliátok a túlórával kapcsolatban. És be foghatod a pofád! Ez az egész hajcihő a töketlen ellenzék kapaszkodó cérnája. Azért cérna mert el fog szakadni. Mi lenne ha mondjuk tisztességgel nekilátnának támogatókat szerezni a következő választásokra, normális jól látható gazdasági programmal? De annyira töketlenek, hogy még ezt a logót is a Simicska tolta alájuk, maguktól még ezt sem találták ki. Akkor hogy találnák ki a gazdasági programot? Csak a Lenin fiúk által használt , öld meg vedd el stílusra telik. Gondoljátok, hogy ez elég? És ezek kérik számon a demokráciát. Ez DIKTATÚRÁRA felbujtás.

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 08:08:23

Felhívnám a figyelmeteket a poszhoz csatolt képre! A növényzet alapján valamelyik "szorgalmas" és elkötelezett ballibsink egy trópusi környezetbe volt kénytelen menekülni a 400 túlóra elől, de hatalmas felháborodása még ott sem csillapodott, tehát kirakta az O1G-t:

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 08:14:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:" Ha én kapok pénz hogy lakást vegyek, de kétszer annyiért veszem mert az eladóval lepacsiztam és osztozunk a különbségen, akkor a pénz felét elloptuk, de a vagyonom papírom a teljes összeggel nőtt. "

Naggyon ravasz vagy te kipa!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 08:18:19

@Jakab.gipsz: "A magyarok"

Féknyúz.

"2/3- os, többséggel"

Féknyúz.

"harmadszorra megválasztottak egy, magyar"

Féknyúz.

"keresztény"

Féknyúz.

"demokrata"

Féknyúz.

Életedben leírtál már EGY mondatot hazugság nélkül, fideSSfasszopó? :))

chrisred 2019.01.07. 08:19:27

@torró: Ja, kapitalizmus van, ezért viszi a dolgozó oda a munkaerejét, ahol megfizetik - Nyugat-Európába. Az itteni munkáltatók meg szivathatják orrba-szájba az ittmaradt képzetleneket, a megrendelő a pénzéért minőségi szolgáltatást vár el.

bpbp78 2019.01.07. 08:22:08

@Helga Beauty Salon: "Miniszterelnök. Tudod tetű, amíg nem tanuljátok meg tisztelni az ellenfelet, addig az is marad...."

A "Tudod tetű" kezdetű mondatoddal még te kéred számon a tiszteletet a másikon? Egy troll vagy, abból is a rosszabbik, és van képed ilyeneket írni?

Az a gond veletek, hogy a nagy "keresztény" oldal elfelejti, hogy nem engedhetnétek meg magatoknak a másik szidalmazását, mert az nem fér bele a keresztény erkölcsbe...de mivel egy színjáték az egész a buta, megvezethető embereknek, így még erre sem figyeltek...

A "libsi"k meg azt mondanak és úgy, ahogy akarnak, mert a liberalizmusnak pont az a lényege, hogy szabadon kimondhatja ki mit gondol. Ezzel lehet egyet érteni és nem egyet érteni, de minősíteni a másikat a gondolataiért nem.
De ezt a te fajtádnak hiába is magyarázzuk.

Nem utolsó sorban, csak hogy tudd, a jogai mindenkinek addig tartanak, ahol a másik félé elkezdődik...de ez megint egy felfoghatatlan tény számodra.

Ha meglesz az elszámolás, márpedig a történelem ezt igazolja...te is mész a levesbe, de lehet, hogy nem pluszban, hanem az uraid helyett.

megvagyhadnagy 2019.01.07. 08:22:32

"Van már logója a magyar tömegtiltakozásnak: O1G!"
Nem tudom, de nekem égészen más elképzelésem van a tömegről.
Az O1G meg egyszerűen piti.
OMG
Ezt az O1G-t hogy lehet eladni külföldi sajtóköröknek? Elmondjátok, hogy Orbán egy geci? Most komolyan!? A NewYork Times majd leadja így, hogy a magyar ellenzék e köré a három betű köré csoportosul? Magatokat nevettetitek ki.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 08:25:13

@megvagyhadnagy: "Ezt az O1G-t hogy lehet eladni külföldi sajtóköröknek?"

Pont úgy, ahogy a kettőrule-t. :))

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 08:33:58

@bpbp78: A "Tudod tetű" kezdetű mondatoddal még te kéred számon a tiszteletet a másikon? Egy troll vagy, abból is a rosszabbik, és van képed ilyeneket írni?

Mi van komám, bántja valami a kis szépérzékedet? Milyen kis öntudatosak tudtok lenni egy pillanat alatt, ha betalálnak benneteket! :D Ezek a soraim az "Orbán egy geci" jelmondatotokra íródtak, úgyhogy elmehetsz a faszba a trollozásoddal meg a kis egyoldalú libsi illemtanoddal, kezdj el viselkedni bazmeg te is, meg az összes többi hülye balos jobbágy is, vagy vegyétek tudomásul hogy ilyen lesz a válasz! Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten, el lehet tipegni kis köcsög!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 08:34:52

@megvagyhadnagy: Nem a te hibád. O1G úgy szétbaszta az oktatási rendszert, hogy csak a gondolkodni képtelen összeszerelő munkások lesznek egyre többen. :))

Egyébként meg guglizz rá: "2rule". :))

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 08:35:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Pont úgy, ahogy a kettőrule-t. :))

Azt nektek nem kell hordani, számotokra ott a SEL8 !

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 08:38:08

Ez az O1G nagyon betalált a GÉNIUSZ szektájába. Vergődnek a fideSSfasszopók. :))

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 08:38:43

@bpbp78: Az a gond veletek, hogy a nagy "keresztény" oldal elfelejti, hogy nem engedhetnétek meg magatoknak a másik szidalmazását, mert az nem fér bele a keresztény erkölcsbe..

Tars már előadást kereszténységből, meg erkölcsből nekem libsi szar! Majd pont ti fogjátok számonkérni rajtunk a keresztény viselkedést hülye! :D

Sir Galahad 2019.01.07. 08:40:19

"Van már logója a magyar tömegtiltakozásnak: O1G!" - Igen, és meglehetősen szomorú, hogy csak egy ilyen óvodás szintű, öncélú trágárkodásra futotta. Ebből így aligha lesz komoly dolog.

megvagyhadnagy 2019.01.07. 08:43:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Nem érted. Segítek.
Random ellenzéki politikust kérdeznek egy random újságtól:
-Kedves XY, kifejtené az olvasóknak hogy mit jelent az O1G, amit előszeretettel használnak azokon a tüntetéseken amik mögé az ön pártja is besorakozott?
-Orbán egy geci.
-Értem...egyetért Ön ezzel a kijelentéssel?
-Ööööö...izééé....igen!
-Az ilyen és hasonló hívószavakkal szeretnék a kormányt legyőzni a következő választásokon?
-Öööö...izéé...igen.
-Sok sikert hozzá. Köszönjük az interjút.

Ja, és tudom, hogy mi az a 2rule.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 08:45:41

@megvagyhadnagy: "tudom, hogy mi az a 2rule."

Akkor már csak egy lépés az átkötés a "kettőrule"-hoz. :))

megvagyhadnagy 2019.01.07. 09:07:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az egy sportszermárka.
Ez meg Magyarország miniszterelnökének legecizése. Az elsővel semmi gond, a második elég kellemetlen tud lenni, ha nem az utcasarkon kell róla beszélni, hanem egy Tv interjúban kérdeznek rá.

Etniez 2019.01.07. 09:15:36

@rallus: ez ugyanaz a Simicska, aki 30 évig Orbán spanja volt? :)
Szerintem ne kezd el rúgdosni az öngólokat.

Etniez 2019.01.07. 09:21:50

@Orbán 1 GÉNIUSZ: persze, hogy nem érted. Van növekedés, de ha Viktor nem szórna el mondjuk 700 milliárd taó-pénzt focira, akkor nem növekednének jobban a szomszédok pl.
Orbán egy geci.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 09:27:50

@megvagyhadnagy: "elég kellemetlen tud lenni, ha nem az utcasarkon kell róla beszélni, hanem egy Tv interjúban kérdeznek rá."

Elég kellemetlen tud lenni, ha a geci tolvajlásaira kérdeznek rá. Mindegy, hogy hol. Annyira kellemetlen, hogy a geci nem is mer kérdésekre válaszolni. Orbán egy gyáva geci. :))

Sütemény1975 2019.01.07. 09:43:23

Nemrég azért ugattatok, hogy vasárnap minden legyen nyitva, mert a liberális énetek nem tűri a korlátokat. Minden kereskedelmi dolgozo le van szarva, ha Te vasárnap akarsz vásárolni, akkor tudjál, mert hetfő reggeltől szombat estig nem érsz rá.
Most azért megy a szájtépés mert többet kell/lehet dolgozni? Ti se tudjátok mit akartak, csak 10 IQ-vak üvólteni, hogy O1G. Ennyire futja. Szánalmas banda.

chrisred 2019.01.07. 09:49:53

@Sütemény1975: Egy újabb munkaügyi szakértő, aki képtelen felfogni a különbséget az eltérő munkarend és a túlmunka között. Hallottál már arról, hogy a múzeumok vasárnap vannak nyitva és hétfőn zárva? Igen, a sok paraszt miatt, aki hétfőn nem ér rá múzeumba menni, vasárnap viszont igen.

antiinternáci 2019.01.07. 09:55:42

@Etniez:

És azokban a szomszéd országokban is volt Gyurcsány? Meg szadeszmp? A világ második legtehetségtelenebb, ostobább kormányzása?
Ne beszélj olyan országokról, ahol nem volt Gyurcsány-dúlás, meg nem volt aljas, korrupt tolvaj szadeszmp. Azoknak könnyű... Nem volt 11% hiány, 11% munkanélküliség, reménytelenség, gazdasági katasztrófa, mint nálunk.
Miről beszélsz ember?
Magyarország gazdasági teljesítményét kizárólag Görögországéhoz lehet alappal hasonlítani, hiszen Gyurcsányék csaknem ugyanakkora csődbe juttatták az országot. Tehát óriási teljesítményt nyújtott az Orbán-kormány: hajszál híján onnan indult mint a görögök, és mostanra több mutatója az EU dobogósa, míg a görögök sehol sincsenek még mist sem.
Például a szlovákok 2007 3. negyedévben 13% gdp növekedést produkáltak, Fletó 0,2%-ot. Miközben akkor a jelenleginé sokkal erősebb világgazdasági konjunktúra volt. (Most pl. a számunkra legfontosabb térség, Nyugat-Európa recesszióközeli helyzetben van, akkor pedig szárnyalt!)

Amikor a Fidesz átadta a kormányzást 2002-ben, még a szlovének és a csehek mögött harmadikak voltunk a 10 új csatlakozó ország között.
2010-re a szadeszmp ostoba, aljas kormányzása miatt hátulról voltunk harmadikok, a V4-ben pedig utolsók.
Fel tudod fogni, hogy az ország zuhanása a 2002 és 2010 közötti időszakra esik? Onnan senki sem gondolta, hogy 20 évnél hamarabb fel lehet állni, de mostanra sikerült, ezt nem tudjátok elhazudni bármennyire erőlködtök is.

Etniez 2019.01.07. 09:59:15

@antiinternáci: még 2198-ban is elmúltnyócévezni fogtok kínotokban.
Gyurcsány miatt építünk stadionokat Szerbiában és Szlovákiában? Azért basztunk el 700 milliárd Forintot fociakadémiákra, ugye?

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 10:00:24

@Szakértő? az nem volt: Hogy te mit gondolsz, az kevéssé releváns, kb. mint egy marék szar, annyi a véleményed. Elmehetsz a rabbiddal a bús picsába.

Etniez 2019.01.07. 10:00:57

@Sütemény1975: itt csak te vagy ostoba, a vasárnapi munkavégzés rendes munkaidő. A rendes munkaidő és a túlóra nem ugyanaz, csak a hozzád hasonló retatdáltaknak.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 10:03:00

@antiinternáci: "És azokban a szomszéd országokban is volt Gyurcsány?"

Vegyél már magadhoz egy frissebb troll kézikönyvet Kubatovtól, ez már lejárt lemez. 10 évvel az elkúró bukása után már nem sikk emútnyócévezni. A mostani divat szerint Soros György patriótát, a zsidó háttérhatalmat és a négy évszakot kell okolni az ország lecsúszásáért. Semmiképpen se a gecit. Ő nem tehet semmiről, az országot nem vezette, 9 éve a tolvajlás, az ország kifosztása veszi el minden idejét.

antiinternáci 2019.01.07. 10:04:11

@bpbp78:

"hogy nem engedhetnétek meg magatoknak a másik szidalmazását, mert az"

Amint ezt megírod a taga, math, stb fedőnevű kollégáidnak is, akik behozták ezt a stílust, meg az "Orbán 1 Géniusz"-kampányolóknak is, hitelesebbé fogsz válni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 10:04:26

Ja, és a civileket. A Parlamenten kívüli civilek okolhatóak minden rosszért, a halálgyár kórházakért, félanalfabéta iskolásokért...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 10:05:41

@antiinternáci: "akik behozták ezt a stílust"

Ti, fideSSfasszopók hoztátok be ezt a stílust, ne sírjon a szád, hogy visszakapjátok. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 10:11:41

@Sütemény1975: "többet kell/lehet dolgozni?"

Akkor írjátok a törvénybe, hogy évi ezer óra lehessen a túlóra. Kétezer. Hadd dolgozzon aki akar. Hülye fideSSfasszopó.

A vasárnapi munkavégzés meg mehetne dupla fizetésért, tülekednének az áruházi dolgozók érte.

Az áruházi dolgozók vasárnapi munkáját a kötelező kommunista, illetve fideszes szombattal keverni téged jellemez, baromarc.

antiinternáci 2019.01.07. 10:15:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Hiába firkálod a hülyeségeidet, a tényeket nem tudod megváltoztatni. Még csak a ti fejetekben van 1984, bár keményen dolgoztok rajta, hogy érvényes legyen az igazság=hazugság eszme.

Vajon a görögök, akik olyan mélyrő indultak mint mi, hogy-hogy nem csináltak még gazdasági csodát 2010 óta?
Biztos a Zorbán...

Annyiban igazad van, hogy a szadeszmp kártékonysága nem szűnt meg nyolc éve (nem 10...). A mai napig is teljes erőből rimbolják az országot, ott okoznak kárt, ahol csak tudnak.
Kb. 1-2% gdp növekedés vész el évente a szadeszmp-s bolsevista alávalók gáncsoskodása, szabotázsa, a nemzeti minimum be nem tartása miatt.
Ilyen elvetemült, megátalkodottan gonosz ellenzék sehol a világon nincs.

Orbán veje 2019.01.07. 10:18:49

@antiinternáci:

Haver, te beszélsz itt stílusról, aki korábban lebolsevikoztad Szél Bernadettet meg hadházyt?
Hogy te milyen egy ócska orbánseggnyaló hitvány alak vagy, nem sül le a bőr a hazug pofádról?

Szakértő? az nem volt 2019.01.07. 10:20:10

@Helga Beauty Salon: A stílus maga az ember. A te véleményed sem sokat számít, mivel a központból kapod.

Orbán veje 2019.01.07. 10:22:02

@antiinternáci:

Haver mi a kurva anyádról beszélsz? Az ország majdnem fele minimálbéren dolgozik, miközben az Eu önti ide a pénzt , ti rohadékok meg százmilliárdokat loptok.

www.portfolio.hu/gazdasag/sosem-latott-szamok-kiderult-mennyien-dolgoznak-minimalberert-magyarorszagon.309419.html

Jakab.gipsz 2019.01.07. 10:22:36

@n3spr3ss0: @MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Igen valaki hazudik! Itt kétlehetősség adódik vagy Ti vagy Én.

Tévedtek amikor azt gondoljátok, hogy az egy tagadás és az egy állítás, kiegyenlíti egymást és eldönthetetlen lesz az eredménye, ki kell, hogy ábrándítsalak benneteket!

A helyzet az, hogy az egy tagadás és az egy állítás, megdönthetetlen igazságot kell eredményezzen, ugyanis egy hazugság soha sem válhat igazsággá, még egy multiuniverzumban sem, és ebbe nyugodjatok bele.

És most ugyan ezt elmondom "melós szlegben is", hátha így elmondva könnyebben megértitek.

Minél többet hazudoztok, rólunk a magyarokról és a keresztény demokrata Orbán kormányról, annál nagyobb xarba lesztek, Ti.

antiinternáci 2019.01.07. 10:24:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Tőled nem szokatlan, hogy hazudsz, minden betű hazugság amit leírsz. De ekkorát hazudni, hogy nem ti, bolsevisták kezdtétek a személyeskedést, a trágárságot... Na, ehhez csak gratulálni tudok, elvitted a "Világ Legnagyobb Hazugsága" trófeát.
Az a baj, hogy ezzel beteljesítetted küldetésed, mehetsz bélyeget gyűjteni, mert ezt nem fogod már felülmúlni soha, pedig keményen dolgozol...

paraszthajszal 2019.01.07. 10:26:17

@Orbán veje: „ Szél Bernadettet meg hadházyt?”

Haver! Ez a két arc annyira gázos, hogy még a volt képviselőtársaik is szégyellik őket.

Sallai R. Benedek (LMP) facebook-posztját pl. biztosan nem teszik zsebre: „Az ultragáz kifejezés finoman fejezi ki azt a lesújtó, hihetetlenül kínos, roppant módon szégyenletes viselkedést, ahogy ezek a képviselők viselkedtek. Nulla méltóság, nulla tisztesség, csak a balhé keresése, csak a szereplésvágy és a versenyfetrengés.” www.facebook.com/sallairobertbenedek/posts/1086450831515564

paraszthajszal 2019.01.07. 10:28:18

@Orbán veje: „Az ország majdnem fele minimálbéren dolgozik”

Papíron. A maradékot meg zsebbe kapják.

chrisred 2019.01.07. 10:28:35

@Jakab.gipsz: Ebben a témában se ti, magyarok, se mi, magyarok nem vagyunk mérvadóak, kizárólag az a népi demokratikus vagy milyen kormány, akiknek a feladata lenne minket, magyarokat, meg benneteket, magyarokat képviselni.

chrisred 2019.01.07. 10:32:14

@paraszthajszal: Gázossági együtthatóban azért ez a Sallai viszi a csúcsot, ha van, akit igazán szégyellnek a volt képviselőtársai, akkor ő az.

Orbán veje 2019.01.07. 10:36:28

@paraszthajszal: Persze haver, zsebbe, sőt többet keresnek mint a németek.

Szóval, kurva nagyot buktatok, ráadásul ezek az adatok a pénzügyminisztériumból kerültek ki. Tehát a magyarok közel fele minimálbéres olyan faszán teljesít a fidesz.

Orbán egy geci.

paraszthajszal 2019.01.07. 10:39:56

@Orbán veje: „Persze haver, zsebbe”

Igen, sajnos hazánkban igencsak elterjedt a szürke foglalkoztatás. Ahogy már az Orbán kormány előtt is az volt, sőt, az szja-progresszivitás miatt még inkább
„A Vasas Szakszervezeti Szövetség tájékoztatása szerint a területükön működő vállalkozások körében továbbra is jellemző a szürkefoglalkoztatás, a minimálbéresek közül sokan zsebbe kapják keresetük többi részét. A hivatalosan minimálbéren foglalkoztatottak száma jelentős a feldolgozóiparban, a gyártás területén, illetve az ágazatban működő kis- és középvállalkozásoknál.”
m.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/nincs-vege-a-minimalber-plusz-zsebbe-fizetes-vilaganak.273217.html

Orbán veje 2019.01.07. 10:40:19

@paraszthajszal: @antiinternáci:

Haver! Összekeverted a nickjeidet, már megint lebuktál te rohadék orbántroll.

paraszthajszal 2019.01.07. 10:43:08

@Orbán veje: Nekem egy nickem van, ellentétben az ilyen sötét libbant trollokkal, mint te.

Lebukni is ti szoktatok a hazugságaitokkal, általában egy perc alatt. :-))))

Orbán veje 2019.01.07. 10:43:58

@paraszthajszal: Haver olyan faszán teljesít a korrupt tolvaj kormányod, hogy a magyarok majdnem fele minimálbéren gályázik.

Miközben ti yachton utazgattok, magánrepülőn, meg a stadionokban pöffeszkedtek. Hogy rohadnátok meg ti szarházi országkifosztó fideszesek.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 10:46:50

@megvagyhadnagy: "Magyarország miniszterelnökének legecizése"

Ezt a vérfideszes símacskával beszéld meg. Ő jobban tudja bármelyikünknél, mekkora geci. :))

Én csak azt tudom az Orbán 1 G-ÉNIUSZ-ról, hogy gazdaságilag lecsúsztatta az országot az utolsó helyre, eladta az országot Putyinnak, szétlopta az országot, tönkretette a demokráciát, egészségügyet, oktatást, médiát, stb, stb. Sima köztörvényes hazaáruló. A geci jelző a lehető legenyhébb, amit rá lehet mondani. Szinte dicséret. :))

chrisred 2019.01.07. 10:48:07

@paraszthajszal: Mondjuk ezzel azt állítod, hogy régebben magasabbak voltak a keresetek, csak nem vallották be.

paraszthajszal 2019.01.07. 10:49:49

@Orbán veje: „Haver olyan faszán teljesít a korrupt tolvaj kormányod, hogy a magyarok majdnem fele minimálbéren gályázik.”

Megintcsak: papíron.

A maradékot jellemzően zsebbe kapják, mert mindkét félnek így éri meg:
24.hu/fn/uzleti-tippek/2016/05/01/feketemunka-es-zsebbe-fizetes-igy-trukkoznek-a-cegek/

paraszthajszal 2019.01.07. 10:50:43

@chrisred: Most is magasabbak a valós nettó keresetek, mint amit bevallanak.

chrisred 2019.01.07. 10:58:01

@paraszthajszal: Csak ennek semmi értelme. Régen érdemes volt minimálbérre bejelenteni a munkavállalót, mert az adójóváírásnak köszönhetően szinte semmi szja-t nem kellett levonni, és még mellette ott volt az adómentes cafeteria. Most meg egy 100 ezres fizetésnek ugyanannyi az szja-ja százalékosan, mint egy 100 milliósnak, és adót kellett fizetni a cafeteriáért, ami gyakorlatilag meg is szűnt. Tehát mindketten jobban járnak, ha az egészet zsebbe kapja.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 10:59:02

@paraszthajszal: "magasabbak a valós nettó keresetek, mint amit bevallanak."

Persze, a némettel vetekszik. Már csak ki kell fehéríteni, és végre egy ígérete beválik a geci gazdádnak, az első 5 legfejlettebb EU ország között leszünk. :))

Csak viccelek, a geci egy ígéretét se tartja be.

Orbán veje 2019.01.07. 11:00:49

@paraszthajszal: Haver, látom nagyon görcsölsz, értem én, hogy baromi kellemetlen helyzetbe kerültetek. Amit írsz a zsebbe kapott bérekről azt eddig is mindenki tudta, nem újdonság, ócska trollként nyilván terelni próbálsz, de még azt is gyengén.

Ami viszont újdonság, és mindeddig nem tudtuk, az ma szivárgott ki a Pénzügyminisztériumból. És a PM ezt mondja:

Oyan faszán teljesít a fidesz kormány, hogy a magyarok majdnem fele minimálbéren gályázik.

Úgy lászik minden egyes nappal szorul a hurok a nyakatokon. Ráadásul már a saját minisztériumotokban is borogatják a bilit. Ma kiderült, hogy orbán még annál is nagyobb geci mint amilyennek gondoltuk.

Rohadt egy helyzetbe kerültél te szarházi, gerinctelen orbántroll. A tereléseddel meg elmehetsz a fideszes kurva anyádba.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 11:05:07

@antiinternáci: "az Orbán-kormány: hajszál híján onnan indult mint a görögök"

Féknyúz.

Valami hihetőbb hazugságot nyomjál, mondjuk hogy 2030-ra a leggazdagabb 5 ország között leszünk az EU-ban. :))

Ugyanígy hazudta a geci gazdád, hogy az államadósság a GDP 50%-a lesz 2018-ban. Eltelt az év utolsó napja is, de még csak a közelében se járt az ígéretnek.

paraszthajszal 2019.01.07. 11:06:12

@chrisred: „ugyanannyi az szja-ja százalékosan, mint egy 100 milliósnak”

Százalékosan igen, de összegszerűen nyilván nem. Most is lehet így köktséget optimalizálni, de legalább valamennyi szja befolyik a köktségvetéshez, és kisebb (sajnos nem nulla!) az ösztönzés a csalásra!

„mindketten jobban járnak, ha az egészet zsebbe kapja”

Azt leszámítva, hogy mindez
(1) Kockázatos a munkaadónak, mert ha egy cégnek papíron túl kevés alkalmazottja van a tevékenységéhez, bevételéhez képest, az hamar felkelti a hatóságok figyelmét. Egy munkaügyi ellenőrzésen a feketén foglalkoztatott alkalmazottakkal könnyen lebukni.
(2) Rossz az alkalmazottnak, mert papírozott munkaviszony nélkül nem számíthat nyugdíjra, a következő munkaadónál se tudja bizonyítani, hogy állásban volt, az eü-i biztosítását külön kell intéznie stb.

A szürke megoldás segít valamennyit spórolni a fehérhez képest, de a fekete foglalkoztatás legnagyobb veszélyei, hátrányai elkerülésében is.

paraszthajszal 2019.01.07. 11:12:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: „a némettel vetekszik”

Természetesen nem vetekszik, ahogy egyik félperifériás országban sem. Csodákat ne a kormánytól várj.

@Orbán veje: „Amit írsz a zsebbe kapott bérekről azt eddig is mindenki tudta”

Persze, csak így lesz semmitmondó a nagy „felfedezésed” a minimálbérről: az embereket nem a papíron kimutatott nettójuk érdekli, hanem amit kézhez kapnak.

„a magyarok majdnem fele minimálbéren gályázik”

Helyett: szürkén van foglalkoztatva.

„minden egyes nappal szorul a hurok a nyakatokon”

Hát attól a párezer embertől, akit ki tudtatok vinni az utcára, aligha fogjuk összeszarni magunkat.

Tudod-e zongorázni a különbséget? mindenszo.hu/az-ellenzek-meg-mindig-nem-tudja-mi-a-tomeg-es-hogy-kell-tuntetni-mutatjuk-hogy-kell-video/

Orbán Viktor 2010.......2030 2019.01.07. 11:13:08

"Van már logója a magyar tömegtiltakozásnak: "

JA MAR CSAK A TOMEG HIANYZIK !!!!!!!.

chrisred 2019.01.07. 11:18:25

@paraszthajszal: 1. Tisztázzuk, zsebbe adni a fizetést törvénytelen, akár az egészet, akár egy részét. Mindkettő arra épül, hogy nálunk nem létezik munkaügyi ellenőrzés. (Bürokráciacsökkentés, ugye!)
2. Az a dolgozó, aki ennyire összpontosít a nyugdíjas éveire, ahelyett, hogy a jelen megélhetésére koncentrálna, nyugodtan beteheti manyupba a feketén kapott pénzéből azt a részt, amit egyébként szja-ként és járulékként az állam vonna el. Klasszisokkal jobban járna vele.

Orbán veje 2019.01.07. 11:30:41

@paraszthajszal: Haver! Látom izzadsz derekasan. Az sem tudod mit hazudjál. Egy portfolio.hu cik, nem az olvasó felfedezése, hanem a cikkírójé, jelen esetben tulajdonképpen a Pénzügyminisztériumé. Mindenesetre Vargát nem ócsárolnod kellene, hanem dícsérni, hogy végre ez is napvilágot látott.

Nagyon fontos, hogy ma Magyarország megtudta, hogy hiába önti ide a pénzt az EU, mert a nép nagy része minimálbéren húzza az igát.

Eközben ti rohadék fideszesek meg zsírosra gazdagodtatok.

VT Man 2019.01.07. 11:34:09

@chrisred:
"Most meg egy 100 ezres fizetésnek ugyanannyi az szja-ja százalékosan, mint egy 100 milliósnak"

Aki 100 ezret keres, az fizet 15000 Forint SZJA-t (es persze sok mas adot)
Aki 100 milliot keres, az fizet 15 000 000 Forint SZJA-t (es persze sok mas adot)

Erre te azt mondod, hogy nem eleg, hogy 15 milliot befizet, fizessen MEG tobbet.

A valosag viszont mas.
Aki 100 milliot keres, az nem nagyon fog SZJA-t fizetni. A 100 milliobol 80 milliot kivisz Ciprusra, es hazahoz borondben. Vagy bent tart a Kft-jeben. Vagy ki tudja mit csinal, de ha 100 millioja van, akkor van penze konyvelesre es egyeb trukkokre is.

Ami azt jelenti, hogy egy magasabb SZJA csak meg jobban trukkozesre kesztetne az illetot, mig az egykulcsos SZJA inkabb a befizetesre motival (na jo, nem 100 millional, hanem kisebb fizetesnel).

chrisred 2019.01.07. 11:36:00

@VT Man: "Erre te azt mondod, hogy nem eleg, hogy 15 milliot befizet, fizessen MEG tobbet."

Egyáltalán nem erről volt szó.

paraszthajszal 2019.01.07. 11:42:13

@Orbán veje: „. Az sem tudod mit hazudjál. Egy portfolio.hu cik, nem az olvasó felfedezése, hanem a cikkírójé”

A portfolio cikke nem annyira szakmaiatlan, mint a te interpretációd. m.portfolio.hu/gazdasag/sosem-latott-szamok-kiderult-mennyien-dolgoznak-minimalberert-magyarorszagon.309419.html

A cikkíró is tisztában van a valós helyzettel, ezért írja azokban a részekben, amiket nem idéztél, hogy:
„a hazai vállalati szektorban a munkavállalók több mint 42%-a a minimálbért vagy a garantált bérminimumot kapja. Ágazatok közül kiemelkedik a mezőgazdaság, az építőipar, a vendéglátás, a szociális ellátás, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység. Ezeket a szektorokat mélyen »beszippantotta« a feketegazdaság.”

Mellesleg a garantált bérminimum eleve magasabb, mint a minimálbér, és az utsó mondat jelzi, hogy ténylegesen mi a cikkíró értékelése az adatokról.

„A mezőgazdaságban foglalkoztatottak csaknem felét (48%) érinti a legkisebb bérek emelése, vagyis az emberek közel fele (papíron) nem kap több pénzt ennél. Mindez nem meglepő a szektor alacsony hozzáadott értéket teremtő képességéhez viszonyítva, azonban a mezőgazdaságban kifejezetten jellemző a feketefoglalkoztatás”
„Az építőipari vállalatoknál a munkavállalók 51,4%-a kapja a legkisebb bért, ami nem is meglepő annak fényében, hogy a feketegazdaságból évtizedek óta képtelen kimászni az ágazat."
Megintcsak: a következtetés egyértelmű, ők is többet keresnek, csak papíron nem.

Ennyike.

Sir Bates dö Hól 2019.01.07. 11:46:12

@torró: "Az emberek egy részének fogalma sincs hogy működik a gazdaság."

s ezt azonnal saját példáddal alá is támasztod, azzal a bullshit halmazzal, mely nem haladja meg a "négy láb jó, két láb rossz!" szintjét. ám minek is szofisztikálni bármit? enni, inni, baszni: kvintesszenciája létünknek, nem is értem platón vagy michelangelo erőlködését;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.01.07. 11:53:59

@Helga Beauty Salon: "Tars már előadást kereszténységből, meg erkölcsből nekem libsi szar! Majd pont ti fogjátok számonkérni rajtunk a keresztény viselkedést hülye! :D"

hájas testvér!
azt pontosan ti kéritek számon magatokon, hisz az közösségetek alfája, az omega pedig a nagybetűs nép, nemzet, haza.
kitartás! segget nyalj! szaros néped győzni fog!
éljen a mindekori nyalható segg!
(mert seggre szükség van, hisz különben mi adná az akol melegét és az otthont idéző szag biztonságát?!;-)...)

Orbán veje 2019.01.07. 12:06:58

@paraszthajszal: Haver mindenki tudta hogy van fekete gazdaság, nem ez a hír.

A hír az hogy azt nem tudtuk, hogy a magyarok közel fele minimálbéren gürcül, miközben ti rohadék fideszesek százmilliárdokat loptok.

Inkább örülnél hogy Varga Misi ezt közzétette. Te is új információval gazdagodhatsz, hogy milyen nyomorba taszította a gazdád a népet.

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 12:16:06

@Sir Bates dö Hól: Ez a szar a színvonal? Erre verd magad? Egy merő szánalom vagy a hülyeséghalmazoddal, meg ezzel a bárgyú Hájas testvérezéseddel! A keresztények dolgába pedig ne böfögj bele kipa, söprögess a saját portátokon, van ott mocsok bőven.

Sir Bates dö Hól 2019.01.07. 12:17:24

@chrisred: legközelebb add meg a"múzeum" definícióját is, anélkül nem fogja érteni...

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 12:19:02

@Szakértő? az nem volt: A te véleményed sem sokat számít, mivel a központból kapod.

Akkor viszont nem értem hogy mi az anyádat vered magad?

Sir Bates dö Hól 2019.01.07. 12:22:21

@Helga Beauty Salon:
hájas testvér!
ugyan színmagyarnak nem állítanám a családfám (magyar+székely+janicsár-szerb), viszont van előböröm, így tiszta lelkiismerettel torkozhatsz tovább:-DDD...
kitartás! segget nyal! szaros néped győzni fog!

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 12:23:56

@Sir Bates dö Hól:" s ezt azonnal saját példáddal alá is támasztod, azzal a bullshit halmazzal, mely nem haladja meg a "négy láb jó, két láb rossz!" szintjét. ám minek is szofisztikálni bármit? enni, inni, baszni: kvintesszenciája létünknek, nem is értem platón vagy michelangelo erőlködését;-)..."

szofisztikálni, baszni: kvintesszenciája, platón, michelangelo ! Beszarás! :DDDDDDD
Akarsz valamit közölni is libsi majom?

Sir Bates dö Hól 2019.01.07. 12:34:01

@Helga Beauty Salon: hájas testvér! melyik szót nem érted?;-)...

bpbp78 2019.01.07. 12:58:20

ó: @Helga Beauty Salon: Nagy tévedésben vagy továbbra is! A Gazdádat szidták az O1G-vel, te meg személyeskedni kezdtél a kommentelő letetűzésével. Elég nagy a különbség közöttük, de mint mondtam alapvetően neked bazi mindegy mit írunk, mert nem érted és nem is fogod érteni...ha meg érted, de a pénzért írod, amiket írsz, az még rosszabb...

guma 2019.01.07. 13:01:22

@Sir Bates dö Hól:

sőt, megemeli a külföldön dolgozók hazautalt bérével - ami nélkül kicsit pl októberben gond lett volna...

így tesznek a foglalkoztatás kimutatásánál, amikor a melósok közé beszámolják a külföldön dolgozókat.

vagy ami a legszebb, az az eü-re fordított összegben benne van a hihetetlenül megugrott magánrendelésekbe kénytelenül befizetett, az államiban ellátatlan betegek által emelkedett eü kiadás.
olyan szép ez, hogy a nyilvános adatokkal mit összetudnak tarhálni a hsz-kben, pedig csak olvasniuk kellene...

bpbp78 2019.01.07. 13:07:12

@antiinternáci: látom te sem érted kicsi troll! A magát keresztényeknek valló kormány és az udvaroncai, trolljai, hívői nem engedhetik meg maguknak ezt a stílust, mert nem fér bele az értékrendbe. Jobb helyeken legalábbis, ahol a keresztény értékek még takarnak valamit. Itt csak egy lózung, amivel hülyíteni lehet az egyszerű embereket.

A liberális gondolkodásba meg belefér az O1G, megjegyzem ezt egy egykori FIDESZ kincstáros mondta a többiek meg átvették. Egyébként nagyon szofisztikált így rövidítve. Lehetne ennél sokkal durvább jellemzőkkel is illetni a gazdádat és a sleppjét, tehát ezen rugóznod tök fölösleges. Az meg, hogy ki kezdte és mit kezdett már az óvodában is ciki volt! Tanuld meg!

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 13:13:25

@bpbp78: A Gazdádat szidták az O1G-vel, te meg személyeskedni kezdtél a kommentelő letetűzésével.

A GAZDÁM mi? :D Meg úgy általában véve is tök kóser valakire, bárkire azt írni hogy geci igaz? És utána a pofádon ki mered tolni hogy sért a személyeskedés? Már írtam különben ezerszer, nézd végig a közönséges trágár ballibant hit meg elmetársaid fosözönét, azzal foglalkozz mielőtt előadnád az illemszakértőt. Nehogy már egy disznó magyarázza nekem a kulturált étkezési szokásokat! :D

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 13:28:41

@Sir Bates dö Hól: : hájas testvér! melyik szót nem érted?;-)...

A fogalmazásod egy szarhalom, az okoz problémát. Platón gondolom nem azért alkotta meg az életművét hogy te a nevével takarózz amikor a blődségeidet előadod, de ha mégis így teszel, amit írsz az akkor is csak egy hülyeség marad!
Tanúsíts több tiszteletet a nálad okosabb emberek iránt, mert a csimpánz a hóna alatt egy lexikonnal is csak csimpánz marad!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 14:16:31

@pinaszőr: "Természetesen nem vetekszik, ahogy egyik félperifériás országban sem."

Azért sikerült a gecinek az országot az utolsó helyre tenni.

"Csodákat ne a kormánytól várj."

Ja, persze. Soros György patrióta tehet az ország sanyarú sorsáról. A geci vállán átnyúlva ő igazgatja az országot. Persze. Persze. Ezt már az elkúró is ellőtte, hogy az ellenzék miatt nem tud kormányozni, és már akkor se volt igaz.

Sir Bates dö Hól 2019.01.07. 14:23:58

@bpbp78: igaza van hájas testvérnek: ő a lényegét adó szervilizmusnak megfelelően azonosult gazdájával, így magára vesz mindent...

Sir Bates dö Hól 2019.01.07. 14:25:53

@guma: én is a nem munkanélküliek számát gyarapítom hivatalosan;-)...

Sir Bates dö Hól 2019.01.07. 14:27:50

@Helga Beauty Salon: "Tanúsíts több tiszteletet a nálad okosabb emberek iránt, mert a csimpánz a hóna alatt egy lexikonnal is csak csimpánz marad!"

hájas testvér! te tükör előtt írsz? közben feszítesz is?:-DDD...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 14:40:53

A fideSSmaffia gyűlöletkampánya termőre fordult.

"Január 3-án, este Kaposvár külterületén felgyújtottak három, hajléktalanok által fadarabokból és nylonból összerakott építményt - közölte a rendőrség. A tűz közelében élők észleleték a lángokat, felébresztették az egyik kunyhóban alvó nőt és férfit, majd eloltották tüzet."

index.hu/belfold/2019/01/04/felgyujtott_egy_kaposvari_hajlektalantanyat_mert_mindenkibol_elege_lett/

Ellenzéki Tüntető 2019.01.07. 14:47:07

@bpbp78: "A liberális gondolkodásba meg belefér az O1G"

sőt nem csak az, hanem az is, hogy közben azon nyafizzanak hogy "jaj csúnyákat mondanak rólunk"

De mindegy, lemehettek egy ilyen o1g vs sorosbrüsszel kiabálóháborúba, csak veszítetek vele. Eddig ugyanis az volt a mantra, hogy az okos ellenzéki vs buta szlogeneket szajkózó fideszes, na ezt fossátok arcba ezzel az o1g-zéssel, de mondom, nekem kurvamindegy, itt ti csak veszíthettek.

Ellenzéki Tüntető 2019.01.07. 14:49:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: egy részeg csöves felgyújtja egy másik részeg csöves kunyhóját = orbán személyesen a hibás

tényleg? ez a színvonal?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 14:53:42

@Ellenzéki Tüntető: Persze, persze. Hitler se tehetett semmiről, ő is csak a gyűlöletet szította. Védd a védhetetlent, védd a gazdádat, fideSSfasszopó.

Orbán veje 2019.01.07. 15:01:02

@Helga Beauty Salon: Haver hogy te mekkora egy barom vagy. A korrupt tolvaj fideszt védeni ma kb. olyan, mint 1989-ben belépni az MSZMP-be.

Bár meglehet te is abban a cipőben jársz, mint göbbelsék: hozzájuk hasonlóan annyi gazemberséget követtél el, hogy már ki kell tartani az utolsó töltényig, mert bukás esetén nincs menekvés.

guma 2019.01.07. 15:10:41

@Sir Bates dö Hól:

jaja! meg is valósul veled, mindjárt a teljes foglalkoztatottság :-)

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 15:41:01

@Sir Bates dö Hól: hájas testvér! te tükör előtt írsz? közben feszítesz is?:-DDD...

Asssdztafaszta mekkorát szóltál tanult barátom! Csak kapkodom a fejem! Ez is Platón idézet, vagy ez inkább Mikellandzseló mi? :DDDDDD Nyomjad!!!!!!!!!!!!!!!

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 15:44:47

@Orbán veje: Az szerintem inkább talán Goebbels lesz, de ne lankadj, csak így tovább! Szaros Gyurka mondjuk mérges lesz ha megtudja milyen fasz vagy.

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 15:50:04

@Ellenzéki Tüntető: tényleg? ez a színvonal?

Nem! Ezek ők maguk, teljes szépségükben! Mind ilyen szemüveges púpos horpadt fejű Pistike, csak nyomják a gügyeségeiket gondolkodás nélkül, amikor pedig szembeállítod őket a hülyeségükkel akkor csak nyáladzanak mint a tinó! :DDDDDDD

Helga Beauty Salon. 2019.01.07. 15:57:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Persze, persze. Hitler se tehetett semmiről,

Röpködnek itt tőletek a Hitlerek, meg a Goebbelsek vazze, mintha Orbán hasonlítana rájuk! Haver, már régen marhavagonba lennétek rakva ha így lenne. Mondjuk én egy könnyet sem ejtenék értetek, elvihetnének Szibériába Putyinhoz. Szerintem fejezzétek be ezt a hallucinálgatást, nincs mitől tartanotok egyenlőre!

Sir Bates dö Hól 2019.01.07. 16:02:59

@Helga Beauty Salon: látom, neked is tetszett, hájas testvér;-)...

figyu, te pénzt kapsz, ha pörgeted a blogot?

Rettegek mert ballib vagyok 2019.01.07. 16:16:44

A karaván halad, a ballib kutya ugat.

Csakhát hiába.. :DDD

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 16:33:55

@Helga Beauty Salon: "mintha Orbán hasonlítana rájuk!"

Nem én mondom, ti mondjátok.

Hitler uszított, ez tény.

A geci évek óta uszít, ez tény.

A geciről azt mondjátok, hogy a gyűlölet eredményéről nem tehet.

Adva van a párhuzam, hogy Hitler se tehet róla.

"marhavagonba lennétek rakva"

Az még megtörténhet a gecinél, hogy a jobboldaliakat marhavagonba rakja, ha nem nácik. Hitlernél ilyen nem volt.

Rettegek mert ballib vagyok 2019.01.07. 16:43:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Azért valahol röhejes, hogy azok a ballib faszok beszélnek uszításról, akik O1G jelet rajzolnak a facebook profiljuktól kezdve, a hóba hugyozásig. :DDD

Persze tudom-tudom.. Nektek lehet, merthogy az jogos.. :DDDD

Orbán veje 2019.01.07. 16:49:26

@Helga Beauty Salon: Haver! Az ominózus nevet a hazug fajtád persze hogy jobban ismeri. Elvégre a ti tanítótok, még szép, hogy kényes vagy rá, hogy írjuk a nevét.

Na akkor szépen ezt is beszoptad.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 16:52:39

@Rettegek mert ballib vagyok: "azok a ballib faszok beszélnek uszításról, akik O1G jelet rajzolnak"

Miért ne beszélhetnének a geci uszításáról a ballib faszok? Miért ne rajzolhatnának O1G jelet? És a kettőnek mi köze egymáshoz?

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 16:54:29

Vicces ahogy vergődnek a fideSSfasszopók az O1G miatt. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 16:55:41

Egyébként az O1G-t is a tolvaj gazdátoknak köszönhetitek, hogy összeveszett a tolvaj haverjával. :))

mgdé 2019.01.07. 17:06:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ilyeneket mondani nem szép ... Ki is kellene óriásplakátolni az egész óvodában, hogy S1G
:D

Rettegek mert ballib vagyok 2019.01.07. 17:11:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Te tényleg azt hiszed, hogy a Fidesz szavazók lenézése, megvetése, vagy épp Orbán gecizése sikerre vezet titeket ?
Mitöbb hogy ez nem gyűlöletkeltés, uszítás ?

Elég szánalmas ez az ÁVH-s tempó, hogy azzal vádolod az ellenfelet amit a ballib gecik követnek el naponta ! :DDD

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 17:23:49

@Rettegek mert ballib vagyok: "a Fidesz szavazók lenézése, megvetése"

Igen, lenézem és megvetem a fideSS szavazókat.

Kétféle fideSS szavazó van. Az 5% kemény mag, ők tudnak a dolgokról, helyeslik az ország tönkretételét, eladását az ruszkiknak, és az ország kifosztását. Magyargyűlölő hazaárulók. Megvetlek és lenézlek titeket, fideSSfasszopók. Ugye nem gondolod, hogy fel kéne néznem rátok?

A másikféle a vidéki zsákfaluban élő 2,5 millió deprivált rettegő nyomorgó, aki félti azt a kicsit is ami jutott neki, retteg, hogy a beözönlő milliós migráncs hordák elveszik tőle és megbasszák, mert ezt hitette el velük a hazug állami propaganda. Ugye nem gondolod, hogy ezért fel kéne néznem rájuk?

"ez nem gyűlöletkeltés, uszítás ?"

Elmondtam rólatok a véleményem. Senkit nem uszítok arra, hogy a hazaárulókat gyűlölje. Akár le is szophatjátok egymást, nem érdekel. :))

Rettegek mert ballib vagyok 2019.01.07. 17:27:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Sokban hasonlítunk.
" Magyargyűlölő hazaáruló" jelzőt pl első helyen kapja meg tőlem is, minden hozzád hasonló Soros csicska, és Gyurcsány seggnyaló.

Annyit azért okosítottál, hogy most már tudom tőled, hogy ez nem is gyűlöletkeltés. :DDD

2019.01.07. 18:17:26

H1B : Hadházy 1 buzi

2019.01.07. 18:19:05

V1T : Vadai egy trampli

2019.01.07. 18:19:46

SZMNT1RR : Szél megint nem talált egy rendes ruhát..

lenörd hofstadter 2019.01.07. 18:20:07

O1G

A tetves fideSSbolsevikoknak egy kis emlékeztető:

fideSS = tolvaj férgek
fideSS = hazaáruló ócska szennyek
fideSS = mutyi
fideSS = haveri kör helyzetbe hozása
fideSS = nyek a rendőrautó hátsó ülésén
fideSS = bűnözés
fideSS = hazug miniszterelnök
fideSS = hazaáruló miniszterelnök
fideSS = cigányimádó nácik

O1G

2019.01.07. 18:21:04

V1FTRR : Varga 1 földön tekergőző rossz ripacs..

2019.01.07. 18:22:30

@lenörd hofstadter:

GYMMWR : Gyurcsány mán megint whiskyt reggelizett..:))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.01.07. 18:29:18

@Helga Beauty Salon: "Naggyon ravasz vagy te kipa!" - Aha. Amikor feketén-fehéren kiderül hogy milyen buták vagytok, akkor neked az ugrik be hogy én zsidó vagyok. Ami nem, egyébként. Szánalmas ahogy előbuggyan a kisebbségi komplexusod. Különben milyen magyar vagy te hogy tudat alatt a zsidókat okosabbnak tartod? Ja, nem. Nem vagy te magyar, hanem csak fideszes.

mgdé 2019.01.07. 19:04:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

No igen, szegény megmérgeződött, mert beleharapott a kézbe, amelyet addig ő etetett. S kiderült, ezt a túlnőtt vadhúst még az ő meglehetősen edzett gyomra sem bírja. Viszont maradtak milliárdjai orvosra, meg a sírt sem neki vagy a családjának kell sajátkezűleg kiásnia, amibe majd belefekszik ... Igazi komoly szittya dráma ez, Kuroszava Véres trón-ja kutyaf@ca ehhez képest.

De legalább búcsúzóul összefoglalta a lényeget ...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.07. 19:13:26

@Rettegek mert ballib vagyok: "Sokban hasonlítunk."

Én egy hazaárulóval semmiben nem hasonlítok.

"Magyargyűlölő hazaáruló" jelzőt pl első helyen kapja meg tőlem is, minden hozzád hasonló Soros csicska, és Gyurcsány seggnyaló."

A Gyurcsány seggnyalókra jogos.

A Soros György patrióta által részben támogatott civilekre nyilván butaság, a magyarok jólétéért dolgoznak, hisz tudvalevő, hogy csak Magyarország jobbulásán dolgozó szervezeteket támogat. (Kivétel, mikor a FideSSt támogatta, mielőtt párttá vált volna, és a gecit támogatta, mikor még vérlibsi volt.)

"Annyit azért okosítottál, hogy most már tudom tőled, hogy ez nem is gyűlöletkeltés."

Örülök, hogy hozzájárulhattam szellemi fejlődésedhez. Nagy szükséged van rá. :))

igazi hős 2019.01.07. 19:44:30

"raktárakban van még állítólag másik 130-200 T-72-es, a csuda tudja, milyen állapotban" Amikor mi voltunk katonák 30 éve, már akkor sem indultak el az M zárolt teherautók, harckocsik, akármik, mert szép csendben kannibalizálták őket. Nem is kellett tolvaj laktanya parancsnok hozzá, elég volt a pénzhiány, hogy az elvileg tökéletes tartalékból kibelezett roncsok legyenek. Mondjuk ebben az "alulfinanszírozás + 0 elvárás" kombinációban az összes kormány egyformán jól teljesített: a hadsereg sokba kerül, de a választókat nem érinti, tehát ne bolygassuk a témát. (Persze egy-egy nagy összegű és látványosan korrupt beszerzésről lehet szó, de "Az élet nem Gripen vásárlás, Pelikán".)

2019.01.07. 19:50:53

Májusban ismét rátok vigyorog majd a valóság,mint 8-án este..:)

birka menet 2019.01.07. 20:03:04

@Rettegek mert ballib vagyok: "Te tényleg azt hiszed, hogy a Fidesz szavazók lenézése, megvetése, vagy épp Orbán gecizése sikerre vezet titeket ? "

Az a helyzet, hogy titeket tetves fideszes hazaárulókat nem szabad azzal áltatni, hogy ti csak megtévesztett kis hülye taknyos gyerekeke vagytok, hanem a tudtotokra kell hozni a valóságot, hogy ti a társadalom legostobább és legaljább népei vagytok.
Aztán hogy az elmeorvos bácsi terápiája sikeres lesz-e, az meg engem nem érdekel.

paraszthajszal 2019.01.07. 23:02:00

@birka menet: „titeket tetves fideszes hazaárulókat nem szabad azzal áltatni, hogy ti csak megtévesztett kis hülye taknyos gyerekeke vagytok, hanem a tudtotokra kell hozni a valóságot, hogy ti a társadalom legostobább és legaljább népei vagytok”

Hajrá lippsikém, sértegessétek csak nyugodtan a választópolgárok felét, ez majd biztos nagyban segít nektek megnyerni a következő választásokat, csak így tovább a 4/5-ért.

@Orbán veje: „A hír az hogy azt nem tudtuk, hogy a magyarok közel fele minimálbéren gürcül”

Na ebből derül ki, hogy nemcsak hogy egy ócska, közönséges libbant troll vagy, de még funkcionális analfabéta is, hiszen a minimálbér emelése a cikk szerint a munkavállalók 21,4%-át érintette, ami csak a magadfajta matekból ötször bukott kretének szerint „közel fele”, a valóságban még a negyede sincs.

paraszthajszal 2019.01.07. 23:11:53

@Orbán veje: „Az ominózus nevet a hazug fajtád persze hogy jobban ismeri. Elvégre a ti tanítótok, még szép, hogy kényes vagy rá, hogy írjuk a nevét.

Na akkor szépen ezt is beszoptad.”

Te, ha a Dumb és Dumber 3-ban szerepet ajánlanak neked, nehogy elutasítsd, mert az ilyen mérhetetlen ostobaságot már tényleg ország-világnak mutogatni kell.

Beégetnek azzal, hogy egy akkora ostoba, műveletlen tahó vagy, hogy még az általad emlegetett, közismert történelmi figura nevét se tudod leírni, erre te azt hiszed, hogy te szopatsz valakit?

Hát haver, rajtad röhög a fél blogoszféra – a maradék meg sír, hogy ilyen fénalfabéta kretének jönnek ki a magyar oktatási rendszerből.

Remélem, érettségid azért nincsen, de ha lenne, akkor jobb lenne letagadnod. A suild és a tanáraid rohadtul szégyellnék magukat miattad.

mgdé 2019.01.07. 23:26:48

@paraszthajszal:

"Göbbels"
Nagyjából 274 000 találat (0,48 másodperc)

Te nem tudtad, hogy Goebbels doki, jó érzékkel, az 1938-as I. zsidótörvény előtt egy nappal, pont még időben, Göbbels-re magyarosított? Meg is úszta a zsidóüldözést ...

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 08:47:16

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Szánalmas ahogy előbuggyan a kisebbségi komplexusod. "

Szánalmas ahogy erőlködve keresed a kisebbrendűségi komplexus jeleit! :D Az önbizalmat adna? :P Ne reménykedj, veled szemben nem fog fellépni. Az "okosabbságot" is önálltató módon félremagyarázod, egyszerűen van egy bicskanyitogató stílusotok, illetve gondolkodásmódotok, arra utaltam csupán.

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 09:07:06

@Én de genere Mi: "Göbbels"
Nagyjából 274 000 találat (0,48 másodperc)

Már felhívtam a figyelmedet arra, hogy a rád jellemző alapvető jellemhibák, úgymint a nagyképűség és a lekezelés nevetség tárgyává tesz!
Mi a lóf.sznak kell vitatkozni még mindig, pláne ilyen debil eszközökkel?
Nyilvánvaló hogy hogy írják ezt a közismert nevet, mit bizonyít az, ha egy keresőmotor helytelen írás esetén is találatot dob ki? Ezen alapszik a logikája.

mgdé 2019.01.08. 10:23:16

@Helga Beauty Salon:

No de kedves Helgácska, ki vitatkozott??? S képzeld, a "Szalosján" keresésre is ad ki találatot a gugli, s én el sem tudom képzelni, mi lehet benne a helyesírási hiba. További képzelődés helyett küldök is egy verset, legyen mit ízlelgetni unaloműzőül a szoliban. :)

"Valaha, valaha
gonoszok voltunk.
Megrángattuk a cica farkát,
kihúztuk a bogarak lábát,
marokkal téptük a virágot.
Ma már csak akkor gyilkolunk, ha kell."

(Segítek, ne kelljen guglizni, W. S.)

További jó szemöldök csipegetést!

:)

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 11:31:09

@Én de genere Mi: Naja! Ha szólnak hogy fasz voltál, akkor még ráteszel egy lapáttal! Ismerlek! :D Kösz a verset! :P

mgdé 2019.01.08. 12:18:13

@Helga Beauty Salon:
Ó, mi lenne, kedves Helgácska, ha egyszerűen csak felfognád, hogy - bár valóban nem ez az eredeti írásmód - "magyarul" szokták így IS írni. S elég régóta. Lásd:
"Dr. Göbbels birodalmi miniszter szombaton délután" - ez pl. egy 1943-as újságcikkből van. Nem, nem a Pravdából, még mielőtt szívszélhűdést kapnál ...

Kedves Helgácska, sajnos lábszőrtelenítésről szóló verseket nem ismerek, így minduntalan kénytelen vagyok az érdeklődési köröd kiszélesítésén dolgozni.
Hálás köszöneted ezúton nyugtázom. :P

(Megj.: Aggódom ám kiskegyedért, ma nagyon-nagyon zaklatottnak látszol!
Bocsásd meg kíváncsiságom: épp megjött, vagy ellenkezőleg, rendkívül sajnálatosan, hiába vártad oly nagyon, épp elmaradt? (Cica, Cica, te szegény, hát nem megmondtuk, hogy szoli után tilos migrikkel szóba állni?))

S tudtad, hogy a kínai Nagy Fal is lapáttal? :D

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 12:38:22

@Én de genere Mi: Ó, mi lenne, kedves Helgácska, ha egyszerűen csak felfognád, hogy - bár valóban nem ez az eredeti írásmód - "magyarul" szokták így IS írni. S elég régóta. Lásd:
"Dr. Göbbels birodalmi miniszter szombaton délután" - ez pl. egy 1943-as újságcikkből van. Nem, nem a Pravdából, még mielőtt szívszélhűdést kapnál

Baszd már szájszerven a nemnormális nénikédet te droid! Egy személynévnél nincs magyar írásmód, kiejtésileg esetleg van ilyesmire példa elbaszott idegen nevek esetén ahol az isten sem tudja hogy kell kiejteni.. Újságcikkben meg pláne leszarom, azon kívül hogy a firkászok idióták és leszarják a valóságot egyebet nem bizonyít! Ne vergőggyél!

mgdé 2019.01.08. 13:30:49

@Helga Beauty Salon:

:D

"személynévnél nincs magyar írásmód"

Héraklész, Harun ar Rasid, Szun Jat-szen vagy Szungyata esetében is így gondolod? :D

Köszönöm kérdésed, én tele szájjal :) jól vagyok, a nevetés egészséges, itt csak te hisztizel. :D

ui.:
"Göbbels beszéde a német ifjusághoz
Berlin, október 26. (Német Távirati Iroda.)"
"Göbbels beszéde a Német Nemzetiszocialista Párt nagygyülésén
Bécs, október 27.
(Német Távirati Iroda)"
"Göbbels cikke egy német folyóiratban
Berlin, decenber 20.
„A nép igényeiről” cimmel dr. Göbbels németbirodalmi propagandaminiszter, mint ismeretes, érdekes cikket irt a Das Reich cimü folyóiratba."
"Göbbels beszéde a náci hatalomátvétel 10. évfordulóján
Berlin, január 31.
(Német Távirati Iroda.) Dr. Göbbels birodalmi miniszter szombaton délután"
"Göbbels cikke a front hangulatáról
Berlin, julius 26.
Göbbels német propaganda miniszter"
stb.

:DDD

"Álombéli állomáson kis manók csücsülnek.
Bibircsókos ormok hegyén tücskök hegedülnek."

paraszthajszal 2019.01.08. 13:58:24

@Én de genere Mi: „»személynévnél nincs magyar írásmód«

Héraklész, Harun ar Rasid, Szun Jat-szen vagy Szungyata esetében is így gondolod?”

Min. az első három név az eredetikben nem latin betűs írásmódú nyelvből jön (hanem görög, arab, kínai), ez a (mai) helyesírási szabályok szempontjából jelentős különbség:
„A tulajdonneveknek azonosító, egyedet jelölő nyelvi szerepéből következik, hogy a latin betűs írású nyelvekből átkerült idegen neveket általában minden változtatás nélkül, eredeti formájukban használjuk, még akkor is, ha közkeletűek. Csak kisebb részüknek van magyar alakja.

c) A nem latin betűs írású nyelvek közszavait és tulajdonneveit általában a magyar ábécé betűivel, lehetőleg a forrásnyelvből írjuk át. Bizonyos meghatározott esetekben azonban más átírási rendszerek is alkalmazhatók.”
helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh12#202

A latin betűs tulajdonnevek közül a kivételeket (amelyekre a b) alpont utal) szótárak, névjegyzékek tartalmazzák (pl. Kálvin János, Kolombusz Kristóf).

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 14:10:04

@Én de genere Mi: Héraklész, Harun ar Rasid, Szun Jat-szen vagy Szungyata esetében is így gondolod? :D

Ezek nem latin betűvel íródott nevek te szerencsétlen szar alak! Esküszöm felvetődött bennem hogy ilyesmivel fogsz jönni, aztán elvetettem, mert azt hittem hogy csak nem leszel ennyire primitív, hogy ilyen egyszerűen lelőhető érvhez folyamodsz. Tévedtem. Goebbels az Goebbels, nyugodj bele.

mgdé 2019.01.08. 14:26:47

@paraszthajszal:

Persze hogy különbség. Épp ezért nem kell kategorikus kijelentéseket tenni.
"személynévnél nincs magyar írásmód"
Ebben a kijelentésben (Helgácskáé amúgy) van szó latin betűről?

Valamint, ahogy írod is, még a nem különbségesek között is vannak kivételek.
Hogy folytassuk a K betűt, pl. Kollonich Lipót (aki ugyebár Kollonič vagy Kollonitsch, és horvát-osztrák), vagy Kapisztrán (Capestrano, és német eredetű olasz).

Épp ezért nem értem miért és minek szőröztök, de ha nektek ez fontos, hát játsszunk. :)

Vers:
"Mint komor bikáé, olyan a járása,
Mint a barna éjfél, szeme pillantása,
Mint a sértett vadkan, fú veszett dühében,
Csaknem összeroppan a rúd vas kezében."

:)

mgdé 2019.01.08. 14:34:09

@Helga Beauty Salon:

Hát milyen betűkkel? :DDD
Görög betűvel pl. így nézne ki:
Ηρακλής
Kiejtése szerint meg így: "Iraklisz"

Helgácska kedves, nem akarsz inkább műkörmökről beszélgetni, ott bizonyára lennének esélyeid. :)

'
Aránypárnáin ült a Dáma,
s üvöltve sírt: "ne még, ne még",
de ő már átkarolta drága
csípői karcsú, gót ívét,
"engedj csak még egy lanyha csókot,
meg egy gyönggyel kivart ruhát,
engedj csak még egy buja bókot,
még egy szerelmes éjszakát"
'

Sir Bates dö Hól 2019.01.08. 14:43:14

@Helga Beauty Salon: @paraszthajszal: miva'fiúk? jégre futottak a disznók?:-DDD...

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 14:59:35

@Én de genere Mi: Persze hogy különbség. Épp ezért nem kell kategorikus kijelentéseket tenni.
"személynévnél nincs magyar írásmód"
Ebben a kijelentésben (Helgácskáé amúgy) van szó latin betűről?

Miután a Goebbels vs. Göbbels problémáról volt szó miért kellett volna szűkíteni? Védesz egy balfaszságot amikor öntörvényűen írnak le valamit, majd rajtam számonkérsz valamit ami nem is hiba, legfeljebb nem felesleges részletekbe menő aprólékosság. Te tényleg szopni jöttél ma? :D Kezdesz ugyanolyan hülye lenni mint a taga20, még a zárásod is hasonló, zene helyett vers. Buzie vagy?

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 15:01:11

Na megjött a másik ártány.

paraszthajszal 2019.01.08. 15:05:41

@Én de genere Mi: „Valamint, ahogy írod is, még a nem különbségesek között is vannak kivételek.”

Persze, vannak kivételek, történelmi („magyar” és környékbeli neveknél pláne), de most ez konkrétan Goebbels esetén miért érdekes?

Az MTA helyesírási tanácsadó névkeresője „Goebbels” alakot ismer, Göbbelst nem:
helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/predict?q=Goebbels

„Görög betűvel pl. így nézne ki:
Ηρακλής
Kiejtése szerint meg így: "Iraklisz«”

Tökjó, hogy te tudsz görögül is, mondjuk az újgörög kiejtés kevéssé tűnik relevánsnak egy ógörög mondavilágbeli alak esetében, de ez a téma szempontjából tényleg töknyolc.

mgdé 2019.01.08. 15:29:06

@paraszthajszal:

No lám, mik derülnek ki! :)

Az H, ή kiejtése valószínűsíthetően valóban e vagy é lehetett az ókorban, mint ahogy a Β, β betűjük kiejtése is változhatott (a birkák azt nemigen mondják, hogy vii, azt viszont igen, hogy bee vagy béé), viszont H betű (ezúttal a h, nem az ή) már akkor sem volt a név elején, azt a latin betűs átíráskor tették hozzá (de akkor még talán "Ie" kiejtésű lehetett). Úgyhogy kiejtés változás IS és a latin betűs átíráskori torzítás eredménye IS a jelenkori eltérés. (De kérdezz meg egy nyelvészt is, tévedhetek akár.)

A "Göbbels"-re meg NEM azt írtam, hogy így lenne helyes, ilyet nem látsz sehol, hanem azt, hogy így, ilyen formában IS használták, nem is kevésszer. Pl. az állami hírügynökség, s kormánypárti újságok a Horthy korszakban, s elég sűrűn. (Lásd a példákat.) Ezen kár gyötrődni, tudomásul kell venni, hogy így volt és kész.

Helgácska okulása meg fontos, hiszen minden szőke nőnek szüksége lehet egyszer még érettségire is az életben, gondolom ebben egyetértünk. :)

'
"Tüzénél állt az Alkimista,
s óráját nézte, mely lejárt.
"Isten vagy ördög: egy napot még,
amíg megoldom a talányt,
a végső, nagy talányt, amerre
görebjeimnek ezre vitt,
csak egy napot, mert megfejtem,
megfejtem holnap alkonyig."
'

mgdé 2019.01.08. 15:44:48

@Helga Beauty Salon:

Helgácska kedves, mondjuk 1984-es vagy 2015-ös helyesírási szabályzat mellékletekkel ("kivételek") hiába érvelsz az 1930-as és 40-es évek gyakorlata ellen, ők szegények még ezeket nem olvashatták, nem ismerhették. Nekik meg jó volt így is. :D

Valamint, talán a "homoerotikus" szót kellett volna használnod, azt talán sikerült volna hibamentesen leírnod. Te belgácska, te. :D

"Ha túlfőzöm a tésztát, az a baj.
De ha kicsit nyers a közepe, az a baj.
Ha nincs benne elég citrom a teában, az a baj.
Ha túl sok a méz, akkor meg az a baj."

Ugye készülsz rendesen az érettségire?!

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 15:46:49

@Én de genere Mi: Ez már csak link duma, egyre szánalmasabb vagy.

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 15:56:46

@Én de genere Mi: Helgácska kedves, mondjuk 1984-es vagy 2015-ös helyesírási szabályzat mellékletekkel ("kivételek") hiába érvelsz az 1930-as és 40-es évek gyakorlata ellen, ők szegények még ezeket nem olvashatták, nem ismerhették. Nekik meg jó volt így is. :D

Ha lenne valami a kobakodban, meg figyeltél volna, akkor mindössze azzal érveltem hogy hogy hívják és hogy írják. Felesleges előszedned régi cikkeket is és szabályokat, merthogy egy tegnap írt hibára reflektáltam, ergo semmi köze távolabbi történésekhez. És ha már az iskolázottságomat feszegeted, hát amiatt ne aggódj, annál nagyobb baj hogy triviális dolgokat nem vagy hajlandó felfogni ez pedig valami kisegítő tanintézmény elvégzésénél többet nem sejtet veled kapcsolatban.

mgdé 2019.01.08. 16:07:32

@Helga Beauty Salon:

Kedves Helgácska, nyugodtan olvasd vissza a kezdetétől! :D

Értem én, hogy erőszakszervezeti melóhoz bőven elég ha valaki szőke, csinos és kellően odaadó, zűr esetén úgyis megvédik a hálás társak, de a netes melóhoz ez azért kevés, oda legalább némi memória is szükségeltetik.

Szungyata származására ugye már rájöttél?

"Ő volt az, aki kijelentette, nem akar találkozni egyetlen
dohányossal, sem az úton, sem maga körül.
Mert a dohány felforgatja a világ rendjét.
Minden dohányost, akire ráakadt, azonnal lefejezett,
Utálja a dohányt"

mgdé 2019.01.08. 16:17:01

@Helga Beauty Salon:

Szegény, szegény "Göbbels", még ki is lett tagadva ...
Így már tetszik? Csak idéztem a hajdani MTI-t. Azt ugye még szabad? :D

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 16:17:09

@Én de genere Mi: Szerintem már te sem tudod hogy mi a kurva anyádról magyarázol. Eltaláltam?

mgdé 2019.01.08. 16:19:53

@Helga Beauty Salon:

HOL érveltél? Kedves Helgácska, légy oly jó, és mutasd már meg légy szíves. :DDD

mgdé 2019.01.08. 16:27:17

@Helga Beauty Salon:

Nem.

Azt vélem megtapasztalni eddig, hogy a különböző erőszakszervezeti izék feladatköreivel, stb. mintha tisztában lennél, tudsz is valamit, nem csak vagdalódzol. Más témákban meg nem annyira látom a háttértudást, max. csak az indulataid. De ne szomorodj el, van még időd ... (Persze a szoli, műköröm, szemöldök témakör kivétel, abban ugyebár nem kétséges az eredmény. :P )

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 16:47:02

@Én de genere Mi: Más témákban meg nem annyira látom a háttértudást, max. csak az indulataid.

Soha nem kommentelek indulatból, a közönséges szavak eseti alkalmazása pusztán dramaturgiai fogás. A makacs vergődés éppen nálad figyelhető meg esetünkben, ami nem is csoda, hiszen belebonyolódtál feleslegesen egy egyértelmű és elég pitiáner kérdésbe, én csak felvettem a kesztyűt jobb híján.

mgdé 2019.01.08. 17:09:09

@Helga Beauty Salon:
Nincs nálad jobb énekesnő a bandában?
Akkor zűr lesz. :D

Nem bonyolódtam én semmibe, feltettem kérdéseket, tettem megjegyzéseket, s vártam a reakciókat. Magam részéről jól szórakoztam, ráadásul hajszál elvtárs még meg is tudott lepni kicsit. Te viszont bevadultál, ami pezsgő és eper nélkül meglehetősen nőietlen. :P (Cycafiúval persze még belefér.)

paraszthajszal 2019.01.08. 17:14:18

@Én de genere Mi: @Én de genere Mi: „A »Göbbels«-re meg NEM azt írtam, hogy így lenne helyes, ilyet nem látsz sehol”

Akkor jó, a vita témája csak a jelenkori helyesírás volt, nem az egykori. A Horthy-korszakbeli sajtószemle meg a többi faxság így teljességgel irreleváns. ;-)

De ha Orbán Veje esetleg egy Horthy-korból ránkmaradt hős antifaszista ellenálló [kötve hiszem], akkor ünnepélyesen megkövetem azért, hogy egy iskolázatlan, közönséges tahónak neveztem.

„2015-ös helyesírási szabályzat mellékletekkel (»kivételek«) hiába érvelsz az 1930-as és 40-es évek gyakorlata ellen”

Szerintem ezt elnézted, mert a szabályzat szótári részét (ill. az erre épülő helyesírási tanácsadót) nem Helga Beauty Salon hozta fel, hanem én, azt feltételezve, hogy te a jelenlegi helyesírás kérdését vitattad (ezek szerint nem, csak szalmabábot püföltél. :-)).

Héraklésszel kapcsolatban köszi a kimerítő klasszika-filológiai eszmefuttatást, ugyan a vita szempontjából tök irreleváns, de jó tudni, hogy a birkák nem végetnek, hanem bégetnek. Ha nem mondod, hülyén halok meg. ;-)

mgdé 2019.01.08. 17:33:23

@paraszthajszal:

Sejtettem, hogy nagy szükség van a segítségemre! :D

(Mivel akkori irományokban csak úgy mellékesen szerepel, hogy a birkák βήή-gettek, s a mai görög kiejtés szerint ez ("vii") vii-gettek lenne, ami ugyebár csak szőke, szilikonmellű, nem érettségizett birkák - az az átkozott liberalizmus! - esetén képzelhető el, ez elég egyértelmű nyoma az általad felvetett ókori és mostani kiejtés lehetséges különbségének.)

De ha már:
Goebbels & Göbbels aktuális helyesírása ugyan mennyire releváns egy bizonyos, khm, 'logo'-ról szóló vitában? Ha "O 1 Goebbels", akkor elfogadható, de ha ""O 1 Göbbels", akkor már nem? :D

paraszthajszal 2019.01.08. 17:54:44

@Én de genere Mi: Ez vita speciel eredetileg sem a logóról szólt, bár a poszt címe ez, de a sajtószemlében szereplő témák közül a második, a túlmunka-szabályozásnak az orbáni gazdaságpolitikához való kapcsolódása, utóbbi értékelése (a poszt szerint „felsült”) az, amiből az egész szál kiindult.

(Az O1G logón szerintem nem nagyon van mit vitatni – a b1 szerzői szerint ez az ellenzék nagy fegyvere lehet, szellemes és ütős; mások szerint, így szerintem is, túlhájpolt, szellemtelen és közönséges. Eredményhirdetés májusban és ősszel a választásokon.)

mgdé 2019.01.08. 18:06:09

@paraszthajszal:

Nos, ha komolyra vesszük, a túlóra törvényen belül a 36 hónapra növelés értelmét, hasznosságát, közérdekségét még senki nem tudta - sőt ha rákérdeztem, még csak meg sem próbálta - elmagyarázni. Te esetleg megpróbálod? Nem lózungokkal persze, hanem valós, érdemi érvekkel. Tőlem Helga is beszállhat, ha tud viselkedni.

paraszthajszal 2019.01.08. 18:38:17

@Én de genere Mi: Ami a törvényjavaslat általános indoklásában is szerepel erről (bocs, ez hosszú), az az „értelmét” szerintem megadja:
„A törvénymódosítás a hosszabb távú gazdasági trendekre figyelemmel kívánja biztosítani a munkaidő-szervezés megfelelő kialakításának lehetőségét. Erre különösen a hosszú, akár 6-7 éves termékciklusokkal működő ágazatokban segítheti elő a kereslethez igazodó termelést, ahol a törvényben rögzített, legfeljebb 12 hónapos munkaidőkeret korlátai szűknek bizonyulnak. A törvény alapján megkötésre kerülő kollektív szerződésekkel azt az időszakot lehet kibővíteni, melyen belül a munkáltató a munkaidőt beoszthatja: a módosított jogszabály hároméves időszakra teszi lehetővé a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó, hosszabb munkaidőkeret kialakítását. Ugyanakkor továbbra is figyelemmel kell lenni arra, hogy 12 hónap átlagában a heti munkaidő a rendkívüli munkavégzést is beleszámítva nem haladhatja meg a 48 órát.

A munkaidő-szervezés olyan terület, ahol a munkavállalók különös védelmet élveznek. A munkafeltételek egyoldalú megállapítását kizárva a Javaslat ezért a hosszabb munkaidőkeret kialakítását kizárólag a munkavállalók és a munkaadók érdekképviseleteinek megállapodására bízza, azt kollektív szerződéshez köti. További garanciális elem, hogy ezen időszak alatt a munkavállalók folyamatosan azonos alapbért keresnek.

A Javaslat a hosszú termékciklusokhoz igazodó, hullámzó munkaintenzitást rugalmasan követő munkaidő-beosztásra kíván lehetőséget adni, mely igazodik a nemzetközi gazdasági környezetben működő hazai vállalkozásaink igényeihez is, melyeknek termelésüket a globális rendszerben kell megszervezniük. Az Európai Unió tagállamainak már működő gyakorlatai például szolgálnak az olyan munkaidő-beosztási rendszer kialakítására, melyben a munkavállalói jogok védelme és a gazdasági vállalkozások érdekei egyaránt érvényesülnek.”

Nem titok, hogy ezt a német autóipari multik kérték, hogy számukra biztosítson nagyobb rugalmasságot; az, hogy Kósa nyújtotta be a javaslatot, számomra azt sejteti, hogy a Debrecenbe települt BMW és/vagy az első körös beszállítói kérése volt ez (bár ez már puszta spekuláció).

Ami a hasznosságát, közérdekűségét illeti, bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez egyoldalúan a munkaadóknak kedvező változtatás, a kollektív szerződésben való szerepeltetés kényszere a munkavállalói oldal számára is lehetőségeket teremt (pl. egy béremelést vagy egyéb kedvezményeket tartalmazó különalku részeként egyeznek bele); ill. ha az éven túli keresletingadozáshoz ilyen módon nem alkalmazkodhat a vállalat, az a cég számára költségesebb, de esetlegesen a munkavállalók számára is kellemetlen munkaerőfelvételi/leépítési ciklusokat tehetne szükségessé.

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 18:41:21

@Én de genere Mi: Goebbels & Göbbels aktuális helyesírása

Egy személynévnek csak az lehet a "helyesírása" ahogy a név birtokosa leírta, ráadásul ha elfogadnánk azt a gyakorlatot hogy az oe-t ö nek írjuk fonetikusan, akkor a következetesség megkívánná hogy a végén sz legyen hiszen ha az oe magyarul ö, akkor az s is legyen sz! Úgyhogy ez mindenképpen szar és az legkevésbé mérvadó hogy 70 évvel ezelőtt miképpen írta a sajtó. Az a baj, hogy egy elvakult hülye irodalomsznob vagy és most bassza a csőröd hogy benéztél egy baromságot azért küszködsz gyakorlatilag normális érvek nélkül.

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 18:47:23

@Én de genere Mi: Nos, ha komolyra vesszük, a túlóra törvényen belül a 36 hónapra növelés értelmét, hasznosságát, közérdekségét még senki nem tudta - sőt ha rákérdeztem, még csak meg sem próbálta - elmagyarázni.

1938-ban az MTI ezt írta bazmeg, azért! És ezt így most el kell fogadnod a k.va anyádat, hiszen egy másik esetben is szentírásként értékelted! Lehet kussolni!

paraszthajszal 2019.01.08. 19:22:57

@paraszthajszal: Önkorrekció „Nem titok, hogy ezt a német autóipari multik kérték” – bocs, rosszul emlékeztem, ez nem az indoklásban szerepelt, hanem sajtóbeli spekuláció volt; kéretik a német autóipari multik helyett „munkaadói oldalt” érteni.

mgdé 2019.01.08. 19:28:47

@Helga Beauty Salon:

Kedves Helgácska, esetleg hányt is ma már? Akkor bizonyosan terhes ...
Ha szerencséje van, nem a színben passzoló migritől, aki a szoliszalon előtt várta a múltkor. :P

Ezenfelül:
Vajh írhatom-e II. Andrást II. Endrének, avagy II. Andreas királynak?
Megsúgom, ez mind használatban volt, ugyanarra a királyra, s saját korában leginkább az Andreas. Göbbels saját kora mi is? :PPP

Amúgy én rühellem Göbbelst, így aztán mindegy hogy hívják, csak egy aljas vírus volt.
Csak a te kedvedért még akár gyávának és gyerekgyilkosnak is tarthatom.

mgdé 2019.01.08. 19:35:51

@Helga Beauty Salon:

"Egy személynévnek csak az lehet a "helyesírása" ahogy a név birtokosa leírta"

Már megint hülyeséget beszélsz, kérdezd csak meg Lao-Ce vagy Konfuciusz uraktól, elvárják-e tőled a hibátlan mandarint. Vagy esetleg bármelyik írástudatlantól - gondolom, van a környékeden épp elég -, ők pontosan hogy írják a nevüket? De szóba jöhet még jónéhány írástudatlan középkori főúr, akár király is. :P

Helga Beauty Salon. 2019.01.08. 19:38:36

@Én de genere Mi: Na látom sikerült teljesen levinni téged szánalmas szarba, bár eddig sem tartottalak túl sokra. Szerintem inkább azon törd a fejed hogy anyádat ki lökhette fel hogy ilyen debilre sikerültél, az én tippem egy pávián.

mgdé 2019.01.08. 19:40:35

@paraszthajszal:

"bár elsőre úgy tűnhet, hogy ez egyoldalúan a munkaadóknak kedvező változtatás"

Leginkább másodjára, meg harmadjára, meg ... is úgy tűnhet ...
(Ezt még a nagy Birca is így ítélte meg.)

Úgyhogy konkrétan ezen passzus ellen tiltakozni, netán akár tüntetni vagy sztrájkolni is szerintem teljességgel érthető.

mgdé 2019.01.08. 19:47:56

@paraszthajszal:

"az a cég számára költségesebb"

Az én tippem az - bár a törvény megfogalmazója ezt még nem erősítette meg a kocsmában -, hogy az időnkénti üzemi nagyleállások idejét akarják előre ledolgoztatni. (Ami pl. már a vegyipart is érinti.) Ez a melósnak biztosan nem üzlet.

paraszthajszal 2019.01.08. 19:51:57

@Én de genere Mi: „Leginkább másodjára, meg harmadjára, meg ... is úgy tűnhet ...
(Ezt még a nagy Birca is így ítélte meg.)”

Olvastam Birca véleményét, de ebben nem feltétlenül értek vele egyet.

Egyrészt, ha az adott ágazatban ennek nincs valódi gazdasági racionalitása, akkor a kollektív szerződésről szóló tárgyalások során miért mennek bele a munkavállalók képviselői? (Feltételezve, hogy nem vesztegetik vagy zsarolják meg őket.)

Feltétlenül jobb-e az a munkavállalói oldalnak, ha a kereslet ideigleges visszaesése esetén a dolgozók kb. 10%-át kirúgják; ahelyett, hogy pl. egy évig mindenki 10%-kal kevesebbet dolgozik, majd a termelés újbóli felfutása esetén 10%-kal többet – és eközben mindvégig azonos alapbért kapnak (elősegítve a családfenntartás kiszámíthatóságát)?

Jobb-e az a munkavállalóknak, ha a rugalmas munkaerőpiaci szabályozás hiányában egy adott beruházás meg sem valósul; és az alacsonyan képzett munkavállalók az adott gyár helyett dolgozhatnak közmunkásként/napszámosként, alacsonyabb bérért?

mgdé 2019.01.08. 19:56:35

@Helga Beauty Salon:

Goebbels úr nem lett volna gyerekgyilkos?
Esetleg a királynevek okoztak megfejthetetlen rejtélyt?
Vagy - segítenél, kedves Helgácska - pontosan mi is az a konkrét tárgyi tévedés a hozzászólásban, ami így kiverte az úrikisasszonyi jómodor habfehér fogacskáit?

"Hallgass!
Ez a győzedelmi pompa, mely
Galiciából jöttömet fogadja?
Reszketni kell Endrének hitvese
Holtteste mellett önmagyarjitól!"

paraszthajszal 2019.01.08. 19:56:43

@Én de genere Mi: „az időnkénti üzemi nagyleállások idejét akarják előre ledolgoztatni”

Ez benne van a pakliban, de erre miért kellene három éves keret? Emlékeztetőül, a keret eddig is lehetett kollektív szerződéssel max. egy év, anélkül hat hónap.

Olyan most se lehet (nem szabályos), hogy egy évig semmit nem dolgozik a munkás, a következő/megelőző két évben meg másfélszer annyit, mint a törvényes munkaidő, mert akkor a naptári évre szabott 48 órás limitet haladnák meg.

paraszthajszal 2019.01.08. 19:58:22

@paraszthajszal: *naptári év átlagában egy hétre szabott 48 órás limitet haladnák meg.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.08. 20:01:08

@Rettegek mert ballib vagyok: Az uszítást a gazdád kezdte,mert nem tudta elviselni a hatama elvesztését!

mgdé 2019.01.08. 20:04:40

@paraszthajszal:

Bocs, de azért, mert a termelés két vagy három évenként mondjuk négy hétre fixen leáll - pl. folyamatos 7*24-ben működő üzemek kötelező nagykarbantartása - ugyan miért rúgnák ki a dolgozók 10 %-át?? Eddig se tették.

Még mindig nem mondott senki olyat, ami alapján a 36 hónap "jó ötlet" lenne.

Ha valóban elsősorban a piaci kereslet ingadozás kezelése játszana, ugyan ki tudja n helyen is előre megmondani, nem tévedve, hogy most vagy félév múlva, vagy 3 év múlva lesz-e nagyobb szükség a kapacitások minél teljesebb kihasználására. Ez még a szocialista tervgazdaságnak sem ment. :)

mgdé 2019.01.08. 20:06:15

@paraszthajszal:

"Ez benne van a pakliban, de erre miért kellene három éves keret?"

Pont ez a kérdés: Mi a jófenére kell a 3 éves keret?

mgdé 2019.01.08. 20:10:35

@paraszthajszal:

Mondjuk két és fél évig folyamatos heti 48 óra - mínusz a szabadságok hetei, s így belül maradunk az évi 400-on - az hány előre ledolgozott óra is?

paraszthajszal 2019.01.08. 20:36:29

@Én de genere Mi: „Ha valóban elsősorban a piaci kereslet ingadozás kezelése játszana, ugyan ki tudja n helyen is előre megmondani, nem tévedve, hogy most vagy félév múlva, vagy 3 év múlva lesz-e nagyobb szükség a kapacitások minél teljesebb kihasználására”

A javaslat itt elsősorban termékciklusokról beszél; feltételezem, hogy ezen belül a felfutási, érett, kivezetési szakaszt, a következő termék(változat)/széria bevezetésének időzítését az adott ágazatban jellemző trendek, vásárlói igények alapján, indikatív módon tervezhetik meg. Persze meg lehet kérdezni pl. egy autóipari cég vezetőjét, hogy miért vannak egyáltalán ilyen ciklusaik, miért nem jó nekik az, hogy húsz éven keresztül Lada 1200-ast gyártanak heti ugyanannyi órából, de gondolom azt mondanák erre, hogy ezt kívánja meg a piac.

„a melósnak biztosan nem üzlet”

Visszatérve erre: az valós kérdés, hogy ha a munkaidő-keret és a munkaidő beosztása a melósoknak nagyon rossz, akkor miért mennek ebbe bele a kollektív szerződésben?

paraszthajszal 2019.01.08. 20:39:55

@paraszthajszal: (Erre nekem az a személyes válaszom, hogy nyilván azért, mert a munkaadó cserébe tud valami olyat nyújtani, amit a környéken más cégek nem; magasabb bért, emberibb munkakörülményeket, a melósokat a munkahelyre szállító buszt stb.)

mgdé 2019.01.08. 20:46:16

@paraszthajszal:

"akkor miért mennek ebbe bele"

Szerinted nagyjából egyforma erejű felek tárgyalása?

Amikor Magyarországon nagyjából a mozdonyvezetők szakszervezetén kívül egyetlen valódi érdekérvényesítő erővel bíró szakszervezet sincs?
(Hogy ennek oka van, az egy másik dolog, de hogy így van, azt a kormány pontosan tudja, s nincs is ellenére. Mint ahogy az eddigi kormányoknak sem volt ez ellenére.)

mgdé 2019.01.08. 20:55:45

@paraszthajszal:

"termékciklusokról beszél"

No, az az autógyár sem marad sokáig állva, amelyik akkor kezdi el gyártani az új széria legelső darabját, amikor az előző széria utolsó darabja már kigördült az üzem kapuján. Ez már a 60-as években sem így volt. Még az orosz tankoknál sem. :)

Simán optimalizálva van mind gyártási, mind kereskedelmi szempontból az egymás melletti létezés, és a korábbi típus csúsztatott kivezetése kezelése is.
(Meg hát, általában nem is csak összesen két típus van, csak a kifutott meg a vadiúj.)

paraszthajszal 2019.01.08. 21:00:38

@Én de genere Mi: „Szerinted nagyjából egyforma erejű felek tárgyalása?”

Nyilván nem egészen.

De: Most feltéve, hogy pl. a munkaadó telephelye nem Csajágaröcsöge-alsó, hanem pl. Debrecen, ahol a (potenciális) munkavállalók máshová is mehetnének dolgozni; ha a munkaidőkeret és -beosztás nagyon előnytelen a dolgozóknak, akkor a cégnek valamilyen előnyt (pl. minimálbérnél magasabb béreket) muszáj biztosítania ahhoz, hogy elegendő számban tudjon dolgozókat toborozni.

paraszthajszal 2019.01.08. 21:05:39

@Én de genere Mi: „No, az az autógyár sem marad sokáig állva, amelyik akkor kezdi el gyártani az új széria legelső darabját, amikor az előző széria utolsó darabja már kigördült az üzem kapuján. Ez már a 60-as években sem így volt. Még az orosz tankoknál sem.”

Azé' a Lada 1200-ast tényleg sikerült húsz éven át gyártani!

„általában nem is csak összesen két típus van, csak a kifutott meg a vadiúj”

Persze, nyilván nem két típus van, a példa csak az egyszerűség kedvéért szólt ennyiről.

mgdé 2019.01.08. 21:36:48

@paraszthajszal:

"Azé' a Lada 1200-ast tényleg sikerült húsz éven át gyártani!"

Ne hülyéskedj már, ezt mire gondoltad magyarázatnak?

Hogy egyáltalán nem is kell időszaki munkaidőkeret, már a fogalom is abszurd, hisz minden egyes helyen legalább 20 évig nap mint nap pont ugyanaz a gyártás fog folyni? :)

paraszthajszal 2019.01.08. 22:48:58

@Én de genere Mi: „Ne hülyéskedj már, ezt mire gondoltad magyarázatnak?”

Arra, hogy anno a szovjeteknél azért nem egészen a nyugaton megszokott termékciklusok, fejlesztési ütemek voltak jellemzőek. Manapság ez már nem menne. :-)

Amúgy szerintem néhány hónap alatt ki fog derülni, hogy a munkaidőkerettel kapcsolatos félelmek jórészt megalapozatlanok voltak.

Ezek alkalmazása eddig is csak a cégek, munkavállalók egy kisebb részét érintette. Még kevesebb olyan cég lesz, ahol gazdasági, műszaki okok indokolják az évesről a 3 éves keretre való átállást (pl. Rolek Ferenc [MGYOSZ] is úgy nyilatkozott, hogy ez a munkaadói oldalon csak rétegigény).

Ahol igen, ott a munkaadó részéről jelentkező kollektívszerződés-módosítási igény ellentételezéseként a munkavállalók pl. többlet-bérfejlesztést harcolhatnak ki + ha ezek a cégek új munkavállalókat akarnak toborozni, akkor a náluk jelentkező ezen „hátrány” kompenzálásaként a minimálisnál magasabb béreket kell ajánlaniuk.

Ha meg mindez mégsem így lesz, és a cégek ezt tömegesen, visszaélésszerűen használják majd, akkor a törvényhozó még mindig finomíthatja a szabályozást, beépíthet plusz garanciális elemeket a kollektív szerződésben való szabályozás szükségessége mellett.
süti beállítások módosítása