B1 blogcsalád



A hazafiság és az alkotmányos demokrácia védelme egybeesik

Nemzetközi sajtószemle

2018. december 31. - Szelestey
  • A német kormány jövőre határozottabban ki akar állni a világban a saját értékeiért és szorosabb nemzetközi együttműködést szorgalmaz.
  • Orbán annyira önhitt, hogy el sem tudta képzelni, lehet még érdemi tiltakozás a politikája ellen, pedig a demokrácia felszámolásában lefőzte Trumpot.
  • A populizmus nem fizetődik ki - Németországban.

Spiegel

der_spiegel.jpg

A nemzetközi együttműködés fontosságára figyelmeztet újévi beszédében a német kancellár. Berlinben már előre nyilvánosságra hozták a szöveget, amely rámutat, hogy a világ nagy gondjait csak akkor lehet megoldani, ha összefognak az államok. Merkel emlékeztet arra, hogy e tekintetben Németországra egyre nagyobb felelősség hárul, továbbá, hogy az országot az olyan értékek tették erőssé, mint a nyíltság, a türelem és a tisztelet, ezekhez továbbra is ragaszkodni kell. A legnagyobb feladatként a klímaváltozást, a migrációt és a terror elleni harcot említi. Kiemeli ugyanakkor, hogy mindhárom területen csak akkor lehet előrelépni, ha figyelembe veszik mások érdekeit is, ez tanúsítják a két világháború tanulságai is. Ám mint megjegyzi, ezt a felfogást manapság nem mindenki osztja, ezért a nemzetközi együttműködés alaptételei nyomás alá kerültek. Ily módon Németországnak ismét határozottabban harcolnia kell a véleményéért.   

Kurier

kurier.jpg

A lap főszerkesztője azt jósolja, hogy jövőre vizsgázik a demokrácia, és majd meglátjuk, hogy a jogállammal egyetemben mennyire bizonyul erősnek. De az látnivaló, hogy a demokrácia egyáltalán nem tökéletes, keményen dolgozni kell érte, gyakran kompromisszumot kell kötni, hogy ne osztódjon meg a társadalom. Viszont csak a tekintélyelvű rendszerek kínálnak olyan vezéreket, akik állítólag mindent tudnak.  2019 elsősorban az USA számára lesz kemény év, mert Trump idáig játszott az érzelmekkel, de most már reagálnia kell az ellene folyó vizsgálatra és komolyan kell vennie a Képviselőházat, amelyben a demokratáknak lesz többségük.

A tekintélyelvű politikusok feltett szándéka, hogy kézbe kaparintsák a független intézményeket, e tekintetben Orbán sokkal messzebbre jutott, mint az amerikai elnök. Ám még az illiberális demokrácia nagy barátja is kénytelen észrevenni, hogy minden ellenállást azért ő sem tudott felszámolni. A túlórák megemelése akkora tiltakozást váltott ki, amekkorát önhittségében a kormányfő nem várt volna. És bár a Fidesz igencsak megnehezíti a civilek életét, azért még sokan vannak, akik megszervezik magukat.

Az európai választás jó alkalom lesz, hogy a pártok megmutassák, miként viszonyulnak a demokráciához és a jogállamhoz. Aki tiltakozik az uniós felügyelet ellen, annak rossz a lelkiismerete. Annál inkább megpróbálják majd a szélsőjobbos pártok az etnikai hovatartozás kihangsúlyozásával leplezni, hogy megvetik a demokratikus normákat. A többieknek ezzel szemben ki kell nyilvánítaniuk, hogy az emberi jogok egyetemesek és mindenkire vonatkoznak.

Washington Post

washington_post_1.jpg

A szerkesztőségi véleménycikk úgy látja, hogy tényleg bőven van ok félni a nacionalizmustól, ám a liberálisoknak megfelelő módon kell kezelniük a gondot. Mert az biztos, hogy a nacionalizmus vezetett el a fasizmushoz, a háborúhoz, a kisebbségek üldöztetéséhez és lemészárlásához, továbbá napjainkban utat nyithat a könyörtelen, cinikus autokraták számára. Ám akik megvédenék a liberális demokráciát, azoknak érdemes kevésbé arrogánsnak lenniük mindazokkal, akik vonzónak találják a nacionalizmust. Az egész világban mély választóvonal jött létre a tehetős nagyvárosok és a kisebb települések, vidéki körzetek között. Utóbbiak lakossága húzta a rövidebbet a globalizáció során, csak ezt éppen az elitek sokáig nem vették észre. Nem kellett volna hozzá megvárni a Brexitet, Trump megválasztását, a magyar, lengyel, francia, német és skandináv nacionalisták felemelkedését.

Mert látni kell, hogy a globalizáció vesztesei tehetetlenségükben gyakran fordulnak a nacionalizmus felé. Ugyanez vezeti őket, amikor nem kérnek a bevándorlásból. Ettől persze még szembe kell szállni erkölcsi alapokon az idegengyűlölettel és a rasszizmussal, ami Trumpot vezérli a menekültekkel szemben. De abban nincs semmi új, ha az emberek azt mondják, hogy az országoknak jogukban áll ellenőrizni a határaikat és megszabni, hány migránst engednek be. A baloldal és az emberséges bevándorlás híveinek két dolgot kell szem előtt tartaniuk: nem szabad automatikusan reakciósnak minősíteniük azokat, akik aggódnak a nemzeti szuverenitás miatt, illetve továbbra is ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy a(z amerikai) hazafiság és az alkotmányos demokrácia védelem egy és ugyanaz. Ez nagyon sürgős feladat lesz az újévben.

Spiegel

der_spiegel.jpg

A Német Szakszervezeti Szövetség az óév nagy tanulságának tartja, hogy kár próbálkozni a populizmussal, mert az nem éri meg. Reiner Hoffmann arra szólította fel a pártokat és a politikusokat, hogy jövőre ne próbálkozzanak populista szólamokkal. Hiszen pl. a CSU elnöke az idén bevándorlás-ellenes kijelentéseket tett, ám ez visszaütött a bajor választásokon. A párt több évtized után elvesztette az abszolút többséget. Az érdekképviseleti vezető azt is felhozta álláspontja alátámasztására, hogy a CDU-ban az elnökségért vívott harc során leszerepelt az a jelölt, Spahn, akik időnként populista utalásokat tett. Mint ahogy a baloldalon sem lehetett észlelni, hogy a menekültellenes irányvonal nagy támogatást élvezne. A nagy többségnél ugyanis nem jön be a populizmus és az uszítás, az emberek inkább az egyértelmű állásfoglalásokat és a realizmust díjazzák.

Az interjú úgy folytatódik, hogy a populizmus semmiféle megoldást nem kínál a nagy feladatokra, sőt éppen ellenkezőleg. A német munkaerő hiányt pedig csak úgy lehet enyhíteni, ha máshonnan hoznak be dolgozókat. Csakhogy ez nem könnyű, mert sokan egyáltalán nem akarnak jönni, tekintve a jobboldali-nemzeti aknamunkát. Az AfD egyáltalán nem népszerű a 33 millió foglalkoztatott körében. A legfőbb német szakszervezeti vezető arra figyelmeztette a jobb felé kacsintgató politikusokat, hogy a lakosság többsége továbbra is kész segíteni a bajban lévő menekülteknek. Csak a kisebbség képvisel elutasító, nacionalista hozzáállást.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Hogy Juncker kételkedik abban, Románia mennyire lesz képes ellátni az EU soros elnöki funkcióját, az több mint pofon, valójában tiszta erőből kivitelezett horogütés – állapítja meg a kommentár. Ám teljes mértékben jogos a bírálat, sőt nyugodtan lehetne azt is mondani, hogy a mostani bukaresti kormány nem alkalmas, de nem is méltó, hogy fél éven át betöltse ezt a szerepkört, hacsak nem változtat politikáján. A hatalmon lévő két párt egyfolytában azt bizonyítja, hogy leginkább a saját, korrupt vezetőit akarja megóvni a börtöntől. Ezért nagy erőkkel dolgozik a jogállam lebontásán.

Ha bárki csupán egyetlen pillantást vet az országra, azonnal látja, mennyire megalapozatlan a román vád, miszerint a brüsszeli bírálatok azt tanúsítják: az unió másodrendű tagnak tekinti Romániát. Hiszen a civil társadalom, a bírák és az ügyészek közössége, az ellenzék és a köztársasági elnök egyfolytában tiltakozik. A román vezetés az elmúlt két évben – Magyarországtól és Lengyelországtól eltérően – elkerülte a zajos összecsapást a Bizottsággal. Ám erre a következő hat hónapban már nem lesz mód, de az elnökség igencsak rosszkor jön a közösség számára. Johannis és a kormány ugyanis egyfajta hadiállapotban van egymással, ami megkérdőjelezi a román diplomácia cselekvőképességét, miközben lehet, hogy a Brexit teljesen rendezetlen lesz, az összes kockázatával együtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8814524502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2018.12.31. 06:39:15

Alakul a szilveszteri kabaré itt is.

rallus 2018.12.31. 08:25:37

A németek nem gondolták végig, hogy meddig nevezhető káposztalevesnek a káposztaleves, ha a fogyását gázolajjal igyekeznek pótolni...

2018.12.31. 08:40:57

@LKerekes:

van fidess oldal ahol tapsikolhatsz, nem kell hajnalban pont itt szopkodnod O1G golyóit, ugye?

számolgasd inkább, lölő által mennyit gazdagodott ma is a gazdád, te birka.

Harry Hole 2018.12.31. 10:00:09

"A német munkaerő hiányt pedig csak úgy lehet enyhíteni, ha máshonnan hoznak be dolgozókat."
(Reiner Hoffmann, Német Szakszervezeti Szövetség)

Tiszta beszéd. Megvan a migráció motorja, és így már érthető a kvótarendszerhez történő makacs német ragaszkodás is. Köszönjük Herr Reiner!

illaim 2018.12.31. 11:28:29

A fi dess már 1998. ban is leszarta a saját választóit is ! Amikor egy újságíró rákérdezett, hogy a kormányprogramból hiányzik a választási ígéret, a fidesses potentát szemrebbenés nélkül bevallotta hogy hazudtak, a " más a kormányzás és más kampány" szellemesnek hitt válaszával.
Obama az évértékelőit a választási kampányban tett ígéretei megvalósulásával kezdte!
Ameddig az IQ hiányos félázsiai horda pofára szavaz és nem programra, addig nem lesz demokrácia Magyarországon!

illaim 2018.12.31. 11:31:43

Természetesen számon kérhető kormányprogramról írtam.

2018.12.31. 12:45:53

@Harry Hole:

Egy lépésben eljutottál a migránsokig. Grat! :D

paraszthajszal 2018.12.31. 12:53:34

„Aki tiltakozik az uniós felügyelet ellen, annak rossz a lelkiismerete.”

Vagy csak a szuverenitását kívánja megőrizni. Azt ne egy arctalan, Brüsszelből irányított szervezet dôntse el, hogy kit engedünk be a Magyar határon, hanem mi, Magyarok!

„Annál inkább megpróbálják majd a szélsőjobbos pártok az etnikai hovatartozás kihangsúlyozásával leplezni, hogy megvetik a demokratikus normákat. A többieknek ezzel szemben ki kell nyilvánítaniuk, hogy az emberi jogok egyetemesek és mindenkire vonatkoznak.”

Az emberi jogok valóban egyetemesek és mindenkire vonatkoznak, azonban gyakran félreértések vannak azzal kapcsolatban, hogy mi minden sorolható e jogok közé. A következők NEM alapvető emberi jogok:
– Utcára szarás; közterületen saját húgyban-szarban fetrengés joga
– Papírok és érvényes jogcím nélküli határátlépés joga
– Köztelevízióban a saját agymenéseink szekesztői kontroll nélküli beolvasásának joga
– Karácsonyfa- és szánkóégetés joga, rendőrautók tükre letörésének joga
– Általánosan a „politikai véleménynyilvánítás” céljából való randalírozás, törés-zúzás joga

paraszthajszal 2018.12.31. 12:56:43

@Ms.Cunnesburry: A posztban kiemelt első Spiegel-cikkben maga a német kancellár említi a migrációt a három legfontosabb megoldandó feladat között, a vele szorosan összefüggő terrorizmussal együtt: „Merkel emlékeztet arra, hogy e tekintetben Németországra egyre nagyobb felelősség hárul, továbbá, hogy az országot az olyan értékek tették erőssé, mint a nyíltság, a türelem és a tisztelet, ezekhez továbbra is ragaszkodni kell. A legnagyobb feladatként a klímaváltozást, a migrációt és a terror elleni harcot említi.”

Merkel asszony legalább ezt jól látja, bàr ezzel nem teszi jóvá a saját korábbi hibáját, amikor ő maga invitálta a migránsokat az unióba.

István Tamasi 2018.12.31. 14:12:19

@Harry Hole: Sőt. Németországban már 300000 migráns dolgozik és fizet jövedelemadót és járulékokat a munkabére után. Mi is a helyzet ezen a téren Magyarországon?

István Tamasi 2018.12.31. 14:15:00

@paraszthajszal: Mit kezdhet a fenenagy szuverenitásával és nemzetthy öntudatával a XXI. században egy alig 10 millás ország mindenféle ásványi kincs nélkül? Válasz: begubózik és lemarad.

paraszthajszal 2018.12.31. 14:37:06

@István Tamasi: „Németországban már 300000 migráns dolgozik és fizet jövedelemadót és járulékokat a munkabére után. Mi is a helyzet ezen a téren Magyarországon?”

Egyszerű a helyzet, nálunk nincs ennyi migráns, így nálunk a karácsonyi vásárok izgalmai közül kimaradnak a fejszével hadonászó muszlim migránsok, kamionos migráns gázolók és a migránsok által csoportosan elkövetett garázdaság is; beh szomorú.
888.hu/article-ujabb-karacsonyi-balhet-provokaltak-ki-a-migransok-nemetorszagban

Arról nem is szólva, hogy a 300 000 migráns munkavállalóval nálunk nem csinálnál nagy reklámot a bevándorlásnak, hiszen a gazdaságilag aktív magyarok nagy része egyszerű munkavállaló, akik a munkaerőpiacon megjelenő nagyobb (túl)kínálat hatására alacsonyabb béremelésekre, nagyobb versenyre számíthatnának, a 8 százalékos minimálbér- és bérminimum-emelés helyett, valamint a korábbi emelések hasznát se élvezhették volna:
„Varga Mihály emlékeztetett, hogy a 2010-es összeghez képes, a minimálbér mára megduplázódott.”
mindenszo.hu/jo-hir-a-munkavallaloknak-149-ezer-forintra-emelkedik-a-minimalber-a-garantalt-berminimum-osszege-pedig-195-ezer-forint-lesz/

kunzoo 2018.12.31. 14:52:19

@István Tamasi:
Aztán mit ér mindez? A muszlimoknál a nők soha nem lehetnek többek a férjeiknél, soha nem lesz akkora a foglalkoztatottságuk mint a németeké. Tehát a befizetők segélyezettek aránya rossz lesz. Lehet néhány vállalkozásnak megéri, de állami szinten negatív eredmény lesz. Szerintem már a meglevő munkahelyek egy része is erősen támogatott hogy legyen eredmény amit felmutathatnak.
A spanyol és olasz, görög fiatalok munkanélküliek. Azokkal mi lesz?

István Tamasi 2018.12.31. 15:12:22

@paraszthajszal: Bizony egyszerű a helyzet nálunk. Már mintegy 6-800000 magyar - akik egyébként életerősek, aktívak - nem Magyarországon fizet adót és járulékot, nem a magyar GDP növekedésén ügyködik.

2018.12.31. 15:13:07

@kunzoo:

Ők is elmennek Németországba dolgozni.

2018.12.31. 15:14:28

@István Tamasi:

.. és nem a magyar demográfiai mutatók emelésén.

István Tamasi 2018.12.31. 15:15:26

@kunzoo: Unortodox, eltolcsi féle kifacsart logikával bizonygatja, hogy a német állam rosszul jár azzal, hogy plusz 300000 adó- és járulékfizetőjük van. Ha ezt egy kutyának próbálja beadni akkor szegény pára feldobja a tappancsait, de agyatlan fitymaszbirkák biztosan beveszik.

István Tamasi 2018.12.31. 15:18:36

@Ms.Cunnesburry: Minden negyedik magyar újszülött - 25 % ! - külföldön születik és ők már aligha fognak Magyarországra visszajönni legfeljebb a nagyszüleiket meglátogatni 1-2 évente.

kunzoo 2018.12.31. 15:19:40

@István Tamasi:
Van mellé félmillió új segélyezettje is!

István Tamasi 2018.12.31. 15:29:47

@kunzoo: A kint dolgozó gazdasági migráncs magyarok adó- és járulékbefizetéseiből telik arra is.

2018.12.31. 15:32:01

@István Tamasi:

Valamelyik fideszes potentát ezt is megmagyarázza.

kunzoo 2018.12.31. 15:36:04

@István Tamasi:
Miután az unión belül a munkaerő, tőke és áruk szabadon áramolhatnak, az általad leírt dolog velejár a tagságunkkal. Esetleg lépjünk ki?

paraszthajszal 2018.12.31. 15:49:33

@István Tamasi: Egyrészt az adat forrását és megbízhatóságát illetően nekem vannak kétségeim, másrészt több olyan tényező is van, ami a kint munkálkodókat, akár gyermekeikkel együtt a hazatérésre késztetheti:
– Odakint, különösen mondjuk Londonban egy saját lakás a bevándorlók többsége számára elérhetetlen álom marad, az állandó albérlő-lét pedig bizonytalansághoz vezet. Nálunk Magyarországon a CSOK és a kint megkeresett jövedelem itthoni relatíve nagyobb vásárlóereje révén erre nagyobb esélyük nyílhat a néhány évet kint dolgozó munkavállalóknak.
– Ha valaki odakint elveszti a munkahelyét, és nem talál újat, nem rendelkezik saját lakással, segítő rokonokkal, az alacsonyabb megélhetési költségek miatt racionális lépésnek gondolhatja a hazatérést, különösen, ha (még) nem fér hozzá azokhoz a szociális juttatásokhoz, mint a helyiek.
– A hazatérés mellett szólhatnak érzelmi okok is, a felébredő honvágy, rosszabb egészségi állapotba kerülő szülők, hiányzó barátok és rokonok; vagy akár csak az, hogy a gyermekeik megtanuljanak magyarul írni-olvasni, kötődjenek a szülőföldjükhöz.

Összességében mindezek az okok oda vezetnek, hogy (statisztikailag igazolható módon, lásd lentebb) a kint dolgozó Magyarok egy része néhány év után családostul hazatér.

Egyébként a demográfiai statisztikák által mutatott kép közel sem olyan borús, mint ahogyan ezt a ballibbant rémmesékben próbálják lefesteni:
„2017-ben a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege 13 200 fővel mérsékelte hazánk természetes fogyásból adódó népességszám-csökkenését.”
„A magyar állampolgárok kivándorlásának pontos mérése több tényező miatt is nehézségekbe ütközik, de az adminisztratív nyilvántartásokból rendelkezésre álló adatok alapján az látható, hogy az utóbbi években a növekedés megtorpant, majd megfordult. 2017-ben 25 100 magyar állampolgár távozott külföldre, ami 15%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban.”
„2017-ben 18 500 korábban kivándorolt magyar állampolgár vándorolt vissza. A külföldről visszavándorló magyar állampolgárok száma 2014-től folyamatosan növekszik, 2017-ben közel 9%-kal többen jöttek vissza, mint 2016-ban. A visszavándorló magyarok 30%-a Németországból, közel 29%-a Ausztriából és további 20%-a az Egyesült Királyságból tért vissza Magyarországra.”
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepmozg/nepmoz17.pdf

István Tamasi 2018.12.31. 15:57:59

@kunzoo: Kilépni? A cúna EU milliárdjai kellenek a stróman lölő meg a mi lábunkon álló nemzetthy vej gazdagítására.

István Tamasi 2018.12.31. 16:09:14

@paraszthajszal: A rögvalóság az, hogy még mindig több gazdasági migráncs távozik Magyarországról mint ahányan hazajönnek.

alöksz róz 2018.12.31. 17:13:07

@István Tamasi: úgy bizony. és a patás orbán hibája, hogy kivándorolnak, a patás orbán hibája, hogy nem vagyunk még németország szintjén (ennyi eu-s pénzből maximum 5 év alatt utol kellett volna érni), ráadásul az összes többi kelet-közép-európai országból senkisenem vándorol ki, mert ott nincsen orbán de van demokrácia, és mind az összes ország elérte már minimum ausztria szintjét.

alöksz róz 2018.12.31. 17:16:15

@István Tamasi: "Unortodox, eltolcsi féle kifacsart logikával bizonygatja, hogy a német állam rosszul jár azzal, hogy plusz 300000 adó- és járulékfizetőjük van" - és plusz 1.700.000 eltartottjuk. gondolod, hogy a 300.000 kifizeti az 1.700.000 eltartását? a német embereknek nem mindegy, hogy emiatt csökkenek a szociális ellátásaik.

alöksz róz 2018.12.31. 17:26:26

@István Tamasi: szerintem jóval több mint 25%.
mert kint nagy többségben magyarok születnek, magyarországon meg egyelőre inkább cigányok. (bár mintha fordulni látszana a trend a csok bevezetése és a segélyek befagyasztása miatt)

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.12.31. 21:20:14

Kurier:
" ... A túlórák megemelése akkora tiltakozást váltott ki, amekkorát önhittségében a kormányfő nem várt volna. És bár a Fidesz igencsak megnehezíti a civilek életét, azért még sokan vannak, akik megszervezik magukat. ... "

Aha, értem, az "ajtólerúgónindzsa", meg a "kurvaerőskép" lenne az amitől a Csuti Csüngőhasú Napóleon azonnal le fog mondani... És azok a sokak kb 5000 azaz ötezer fő lenne az a hatalmas tömeg, ami a Csüngőhasű Csörhéjét meghátrálásra, és önkéntes börtönbevonulásra készteti....

Ezek a szerencsétlen osztrák újságírók honnan tájékozódnak? Beszéltek az itteni maszopita vagy kurcsányita liberálisokkal, aztán írtak valamit az általuk "elfogultak" alapján, amibe már a lámpavasat is belevizionálták? Miért nem jönnek ide személyesen megnézni egy ilyen tüntikét? Nincs olyan mesze Bécsország..... Egy kib@szott drónfelvétellel igazolhatóak a tüntetés méretei.... Mondjuk nem véletlenül nem kérkednek ilyesmivel a liberófasiszta újságírók.....

Sir Galahad 2019.01.01. 11:07:14

Az igaz, hogy a legutóbbi német választáson a CDU-CSU-nak nem igazán jött be, hogy a kampány idején egy kicsit stílust váltott. Ennek azonban nem az az oka, hogy a populizmus rossz irány, hanem az, hogy ez a hirtelen váltás nem volt hiteles. Akik eleve migránsellenesek voltak (AFD), azok igenis nagyot nyertek.

István Tamasi 2019.01.01. 11:19:01

@alöksz róz: Időnként, amikor kihúzod a fejed a csúti suttyó hátsójából körülnézhetsz és láthatod, hogy a putyincsicska már az unokáink jövőjét lopja és gyorsuló ütemben maradunk le a többi Közép- kelet európai országtól.

hordalek 2019.01.01. 12:14:09

@István Tamasi: Lehet hogy gyorsuló ütemben maradunk le, de!
Tegnap el kellett mennem tejért, mert valami miatt elszámoltuk, hogy mennyi kell az ünnepekre. Elképesztő ami a boltok környékén ment. Megállni nem lehetett, az emberek úgy tolták ki a tele bevásárlókocsikat, mintha nem lenne holnap. Éjfélkor csak a környékünkön több millió forintnyi rakétát meg tüzijátékot durrogtattak el.

putris72 2019.01.01. 12:24:31

@István Tamasi: Azt a jószagú! Tehát a több mint 2-2,5 millió menekültből kb 300 ezer elhelyezkedett 3 év alatt! Miközben azt propagáljátok mindenhol,hogy a magyarok is menekülnek a nyomor elöl innen!De valahogy ők nyelvtudás nélkül azonnal találnak munkát!! A te 300 ezered is csak azért dolgozik,mert már fenn állt a veszélye,hogy elzavarják őket!

inteligencs elenzeki 2019.01.01. 12:50:48

@illaim:

"Ameddig az IQ hiányos félázsiai horda pofára szavaz és nem programra, addig nem lesz demokrácia Magyarországon!"

Miért ? Orbán takarodj az program ? Vagy O1G az program ?
A jobbik DK MSZP koalíció az adna valamilyen programot?

alöksz róz 2019.01.01. 13:33:04

@István Tamasi: az látszik, hogy a környező országokkal azonos ütemben fejlődünk.
(ez tény. nem tehetsz ellene semmit. hiába fröcsögsz köpködsz gyalázkodsz, nem változtat rajta semmit)

meg az is látszik, hogy ez nagyon fáj neked, jobban örülnél ha sokkal szarabb lenne az országnak.
(és miért? nyilván mert utálod magyarországot. és aztán meg csodálkozol, hogy a magyarok utálnak titeket.)

2019.01.01. 13:40:49

Tehát ha a németek állnak ki a saját érdekeiért, az rendben van, ha a magyarok, az meg felháborító.
B11G

Hungryhorse 2019.01.01. 13:41:35

Szánalmas vágyak napról napra, melyek sosem teljesülnek be.

István Tamasi 2019.01.01. 13:44:25

@alöksz róz: Gratula. Szépen felmondtad a habonytakony hazugsággyár mantráját. Ezzel szemben a rögvalóság az, hogy pl az EU-n belül már csak Bulgária előtt az utolsó előtti helyen állunk. Persze bizonyos családok - például strómanlölőé - nagyon szépen fejlődnek.

hordalek 2019.01.01. 13:48:20

@Comte de Gippaud: Arról nem is beszélve, hogy ezeket az IQ hiányos, félázsiai hordákat kellene meggyőzni, hogy rájuk szavazzanak. Megsúgom: ilyen hangnemmel nem fog menni. Én se szívesen állok olyan mellé, aki folyamatosan gyalázkodik velem szemben.

alöksz róz 2019.01.01. 14:42:39

@István Tamasi: persze persze
a kutya nem kíváncsi már rátok és a hazugságaitokra a néhány felhergelt köpködö fanatikusotokon kívül, a kukába kerültök, ahová valók vagytok...
ez fáj nektek, kártékony szemetek, nem tudtok annyit ártani, amennyit szeretnétek :D

Európai téridő 2019.01.01. 16:34:13

A Lajos olyan, mint a viccbéli nyuszika: reszelgeti a körmeit és butasdágokat beszél össze-vissza.
@az EU pénzek zsákolója: Hú, de dfemokratikus ez e fröcsögés, Öcsi!
@István Tamasi: Ugye jó rögeszmésnek lenni?

Európai téridő 2019.01.01. 16:34:55

Jut eszembe: Egy internáci csak ne beszéljen hazafiságról!

2019.01.01. 16:40:58

@Európai téridő:

"Hú, de dfemokratikus ez e fröcsögés, Öcsi!"

érved, mondanivalód van te fidessmajom? vagy ugattál egyet, mert ép jól esett.

www.youtube.com/watch?v=88yKgCQMyI0

Európai téridő 2019.01.01. 17:04:56

@az EU pénzek zsákolója: Mióta kulturált érvelés a fröcsögés, Töki?
süti beállítások módosítása