B1 blogcsalád



Meg kell állítani Orbánt és Salvinit, mert különben viszik jövőre az európai választást!

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. december 30. - Szelestey
  • Macedóniában ki akarják deríteni, nem magyar diplomaták szöktették-e át Gruevszkit a macedón-albán határon, ha igen, akkor nagy ...-ban vagy nyuszika! 
  • Macron államfőként igyekszik sínre tenni Európa sorsát, szemben a populista percemberkékkel, akik azonban még nagy bajt okozhatnak, ha a migráció ürügyén fel tudják lármázni az embereket;
  • Románia ott tart, hogy az európai határ menti együttműködésben is szeparatista veszélyt gyanít, miközben folyamatosan több tiszteletet követel Brüsszeltől.

New York Times

new_york_times.jpg

A legújabb hírek szerint a volt macedón miniszterelnök nem egyszerűen csak menedéket kapott régi barátjától, Orbán Viktortól, hanem a magyar illetékesek eleve segítettek neki megszökni. Erre utal, hogy az eltűnések előtti napokban, vagyis mielőtt börtönbe kellett volna vonulnia, Gruevszki magyar állami tisztségviselőkkel találkozott. Szkopjéban most azt igyekeznek kideríteni, nem magyar diplomáciai rendszámot viselő autóval csempészték-e át a macedón-albán határon. Hogy a politikus váratlanul és kalandosan kereket oldott, az erősen bizonytalanná tette a névvita rendezését Görögországgal, ami pedig az ország uniós és Nato-integrációjának feltétele.

Az Európai Külkapcsolati Tanács igazgatóhelyettese szerint lehet, hogy Orbánt a személyes hűség vezérelte, amikor befogadta korábbi kollégáját, de ettől még számolnia kell azzal, hogy lépése milyen súlyos következményekkel jár a maga szempontjából. Hiszen nem rejti el rokonszenvét Putyin és Trump iránt, de azt sem, hogy elege van a Nyugatból, annak mai formájában. Az utóbbi években a nacionalista erők vezére lett a földrészen. Mindenesetre magyar részről azt állítják, hogy az egész Gruevszki-ügybe csak akkor szálltak be, amikor a politikus felbukkant a tiranai magyar nagykövetségen.

Csakhogy Szkopjéban három különböző minisztérium magas rangú munkatársai is azt közölték, hogy a végjáték utolsó heteiben Gruevszki felkereste az ottani magyar követséget, majd szokatlanul sok magyar diplomata bukkant fel az országban. Magánmegbeszéléseken vettek részt, így a korábbi miniszterelnök unokatestvérének, a titkosszolgálat korábbi főnökének szállodájában. Emellett diszkréten azt igyekeztek kideríteni, mennyi az esélye, hogy az elítélt vezetőnek le kell töltenie a büntetését. Ugyanakkor a szökés igencsak megvolt szervezve Tirana és Budapest között, és ez arra utal, hogy magyar részről előre tudtak Gruevszki tervéről, legalábbis bizonyos részleteket. A már idézett elemző pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán nem csupán modellül szolgált politikai eszmetársa számára, hanem egész médiabirodalmat épített ki a nyugat-balkáni köztársaságban.

Közben Zaev kormányfőt azzal vádolják, hogy titokban lehetővé tette a szökést, mert az leegyszerűsítette az Athénnal kötött névmegállapodás jóváhagyását. Az biztos, hogy feltűnően hanyag volt a rendőrség, miután kiderült, hogy nem találja Gruevszkit. Egy amerikai kutató azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán gesztusa mindenki számára azt bizonyítja az EU-ban: igencsak sok mindent megtehet, nem kell érte nagy árat fizetnie

 

Washington Post

washington_post.jpg

Ann Applebaum szerint nem szabad megengedni, hogy a nacionalisták kisajátítsák a hazafiságot. Az elemző ismét végigveszi azt a beszédet, amelyet Macron másfél hónapja, az 1. világháborút lezáró békeszerződés 100. évfordulója alkalmából mondott, és úgy véli, hogy ha más nem is, de az arra utal, hogy a jövő év jobb lesz, mint az idei. Az elnök ugyanis egy olyan Franciaország képét vázolta, amely szakít a nemzeti önzéssel és az egyetemes értékeket támogatja. A kommentár rámutat, hogy napjainkban érdemes elgondolkodni a hazafiságnak ezen a fajtáján, ami szorosan kapcsolódik a demokráciához és a közös jóhoz. Merthogy az ellentétben áll a közösségi média által közvetített megosztással, dühvel, cinizmussal. 

Olyannyira, hogy Svájcban a világhálón már spontán kezdeményezések indultak, de ezek nem valami ellen, hanem olyan célkitűzések mellett indultak, mint a jogállam, vagy a liberalizmus történelmi hagyománya. Ezeket már többen követik, mint a populista jobboldalt. Hasonló jelenséget tapasztalni a lengyeleknél, magyaroknál és szlovákoknál is. Az igazságszolgáltatás átpolitizálása és a nacionalista kormányok korrupciója ellen tüntetők nemzeti zászlókat lengettek és hazafias dalokat énekeltek.  A képhez hozzátartozik, hogy Marcon odahaza bajba került, éppen amiatt az on-line terjedő düh miatt, amivel szembe akar szállni. De akármi is lesz a sorsa, az üzenete talán még fontosabb, mint a személyes pályafutása: ne hagyjátok, hogy a nacionalisták ellopják a hazafiságot! 

 

Die Zeit

die_zeit.jpg

A Törökországgal kötött migrációs megállapodás szellemi atyja úgy látja, hogy a jobboldali populisták összeálltak, mert meg akarják buktatni az unió menedékpolitikáját, de most még lehet védekezni ellenük. Gerald Knaus, az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű agytröszt vezetője onnan indul, hogy az augusztusban lezajlott milánói találkozón Orbán és Salvini megállapodtak: közösen folytatnak kampányt az EP-választás előtt, mert fordulatot akarnak elérni. Ennek érdekében azt szeretnék, ha a kontinentális megmérettetés igazából népszavazásba menne át a migrációról, a hatalmon lévő pártok impotenciájáról, a tömeges bevándorlás és az iszlamizálódás megállításáról. Meg is jelölték a fő ellenfelet: Macront. A céljuk az, hogy a jövőben ne indulhasson szerződésszegési eljárás, pl. a jogállamiság megsértése miatt. A menedékpolitikában az EU-nak a magyar modellt kell követnie. Annak pedig a közösségi külpolitikában kell tükröződnie, amit Orbán mondott, hogy ti. vége az egyetemes emberi jogok korának. Putyin alighanem örvendezik, de Le Pen is.   

Az európai választásokkal általában az a helyzet, hogy nem nagy az érdeklődés irántuk, az nyer, aki tudja mozgósítani az embereket, és ehhez azért Orbán és Salvini konyít. Vannak érvek amellett, hogy bejöhet a húzásuk. Nagy erősségük, hogy magukkal ragadó történeteket tudnak kiagyalni, így az európai civilizációt fenyegető iszlám veszélyről. A szemükben gyenge mindenki, aki bírálja őket, és nem védi meg az embereket az ellenőrzés nélküli bevándorlástól. Azok pedig képmutatóak, akik nekimentek a két politikusnak a kerítés, illetve amiatt, hogy lezárták az olasz kikötőket a menekülthajók előtt, ám később kénytelenek voltak belátni, hogy mást nem lehetett tenni. Meg azok is gyengekezűek, akik az emberi jogokról papolnak, de szívük szerint azt tennék, amit Budapest és Róma nyíltan propagál. A számok látszólag mellettük szólnak, hiszen Magyarországra alig jön menedékkérő. Annál több özönlik viszont Franciaországba és Spanyolországba. Ám ez így is marad, hangoztatja a magyar-olasz duó, amíg nem lépnek fel keményen a zemberek védelmében, határkerítéssel, ilyesmivel.

A bemelegítést szolgálta az ENSZ migrációs csomagja elleni roham. Orbánnak nincs is szüksége új menekültekre, elég neki, ha előveszi az elmúlt években készült képeket. A Néppárt túl gyenge volt, hogy kizárja a miniszterelnököt, de nincsenek jó állapotban az európai szociáldemokraták sem. Ám nem ígér jót, ha bárki lemásolja a jobboldali populistákat. A nagy kérdés az, hogy a politikai közép pártjai tudnak-e megfelelő alternatívával kirukkolni, miközben világos, hogy jelenleg nem lehet szó közös álláspontról. Ahhoz Salvini és a hasonszőrűek túl erősek. Itt három feladattal kell megbirkózni: 1. Ott kell heteken belül dönteni a kérelmekről, ahová a menekültek befutnak a csónakokkal. 2. Akik nem maradhatnak, azokat gyorsan vissza kell küldeni. 3. Egyértelműen szembe kell menni az Orbánok és Salvinik által képviselt értékekkel és mítoszokkal. Hiszen szó sincs tömeges invázióról, az idén napi átlagban kevesebb, mint 300-an érkeztek. Amit ez a két ember ajánl, az nem humánus, nem európai, viszont van alternatívája. Hogy ezt azután a politikai közép hitelesen tudja-e megjeleníteni, azon eldőlhet az európai választás. Csakhogy jelenleg nem ez látszik valószínűnek.

 

Kurier

kurier.jpg

Az osztrák kancellár és a Szabadságpárt frakcióvezetője mostanában többször is kikelt a civil szervezetek ellen, ám a lap főszerkesztője szerint a civil szférában tevékenykedő sok-sok önkéntes összetartja az országot, és aki őket támadja, az egészen másfajta köztársaságot akar. A vezércikk kiemeli, hogy aki nem függ a kormánytól, aki félelem nélkül fejtheti ki bírálatát, az gyanús a tekintélyelvű politikusok számára. Az erős NGO-kat nem lehet ellenőrizni. Ausztriában 3 millióan dolgoznak ilyen szervezetekben ingyen. Vagyis nélkülük nem működne az ország. És akkor még nem említettük, mekkora összegekkel támogatják a többi közt a Caritast, a Vörös Keresztet, az SOS Gyermekfalut. De jó néhány szélsőjobbosnak cseppet sem tetszik, hogy az önkéntes munka és a rengeteg adomány segít egyben tartani a társadalmat. Hiszen ezek a tömegek nem ijednek meg a megfélemlítő hadjáratoktól, nem lehet egykönnyen megosztani őket.

Napjainkban Magyarországon és Oroszországban azt látni, miként támadják a civil csoportokat, illetve igyekeznek őket magas adókkal ellehetetleníteni. Ebben a küzdelemben a nyílt antiszemitizmust is bevetik, pl. Soros ellen. Ehhez a vonalhoz csatlakozott az FPÖ frakciójának vezére is. A civilek tökéletesen kiegészíthetik az államot, ellenőrző testületként, illetve ott, ahol a kormány csődöt mond, vagy amire nem kíván pénzt adni. Azon kívül sokan nem szeretnének pártszínekben ténykedni. Mind a pártok, mint az NGO-k  részei a demokráciának, de utóbbi csak akkor működik, ha a társadalom különböző csoportjai elfogadják egymást.

 

Deutsche Welle

deutsche_wellw.jpg

A nacionalista román sajtó riadót fújt, a kormány pedig szeparatizmust emleget, miután Máramaros és Szatmár megye bejelentette, hogy csatlakozni kíván a Kárpátok Eurórégióhoz. Az ügy pontosan akkor robbant ki, amikor Románia átveszi az EU soros elnöki teendőit, miközben a kezdeményezés lényege a határ menti gazdasági együttműködés erősítése Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal és Ukrajnával. A központi hatalom megtiltotta a lépést, mondván, hogy annak végrehajtása aláásná az ország területi egységét, veszélyezteti a nemzetbiztonságot

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a négy legfontosabb erdélyi város, Arad, Nagyvárad, Kolozsvár és Temesvár polgármesterei együttműködési szövetségre léptek, „Nyugati szövetség” néven, mert regionális szinten szorosabbra igyekeznek vonni a gazdasági kapcsolataikat, ideértve mindenekelőtt az unió pénzek jobb hasznosítását. Erre válaszul indult be a nacionalista roham, mondván pl., hogy innentől kezdve Erdély elszakadása is felvetődik. A városvezetők cáfolnak, de a helyi autonómia kérdése Romániában még napjainkban is egészen képtelen nacionalista reakciókat képes kiváltani. De hát pénzügyekben továbbra is merev központosítás érvényesül az országban, ami a bürokrácia és a korrupció egyik forrása. Nagy összegekhez jut ily módon a kormánypártok klientúrája. 

Viszont ahol az ellenzék van hatalmon, oda nem sok támogatás érkezik, vagy éppen egy fitying sem. Ebbe a kategóriába tartozik a négy település is, ezért saját kézbe akarják venni az autópályák, kórházak építését. De ettől még nem szeretnének elszakadni Romániától, a decentralizálást viszont igencsak kívánatosnak tekintik.  Ugyanakkor az is szerepet játszik a történetben, hogy 2020-ban helyi választások lesznek és a liberális pártok szeretnék megnyerni maguknak az Erdélyben élő románokat, akiknek elegük van a rossz életkörülményekből. 

 

Frankfurter Rundschau

frankfurter.jpg

Románia alig egy nap múlva az unió soros elnöke lesz, csak éppen Bukarestben EU-ellenes hangulat van, nem győz kirohanni Brüsszel ellen a miniszterelnök, az erősen vitatott és korruptnak számító kormány élén. Dancila kihasználta, hogy a lakosság jó része úgy érzi: az unió másodrendű polgárokként kezeli őket. Közölte, elég volt abból, hogy Brüsszel folyamatosan támadja az országot, miközben más államok sokkal korruptabbak, mégsem esik bántódása még a haja szálának sem. Azaz több tiszteletet Romániának. Véleményét osztják a magyar, lengyel és cseh populisták, akik évek óta ugyanilyen alapon keltik a közhangulatot

De ez önmagában még kevés volna, ha nem jönnének hozzá valós gondok. Így elsősorban a migráció, de ezen most nem a bevándorlást, hanem azt kell érteni, hogy tömegek költöznek Keletről Nyugatra. Azaz működik az agyelszívás, emiatt viszont munkaerőhiány lépett fel. Hogy ez hová vezethet, azt meg lehetett tapasztalni Magyarországon, ahol a migrációellenes hatalom lehetővé tette a túlórák számának lényeges megemelését. Azaz gyakorlatilag érvénybe lép a hatnapos munkahét. Ugyanakkor Nyugaton gyakran ellenséges a hangulat a keleti vendégmunkások ellen. Ez pl. brit földön már-már paranoiás szintet ért el a népszavazás előtti kampányban. De ettől Keleten még igencsak súlyos gond a kenőpénzek rendszere, Romániát a Transparency International ranglistáján az EU-ból csak Magyarország és Bulgária múlja alul. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr814522558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.30. 13:23:17

@neko1967: "orrvérzésig akarnak dolgozni!"

Nem akarnál kommunista szombatot? Nevezzük mondjuk fideSSszombatnak. Akkor egész nap az orbán család számára dolgoznál. Pedig milyen szép lenne! :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.30. 13:27:08

@kunzoo: "ugyanúgy kezeli a magyarokat mint az ottani nacionalisták"

Ezért kéne egyesült Európa, hogy a magyar nemzet végre határok nélkül élhessen, nem pedig nacionalisták Európája, ahogy a csúti geci akarja.

2018.12.30. 13:28:17

@kunzoo:

Azért add meg nekem azt a lehetőséget, hogy szlovákiai magyarként ne fogadjam el a véleményed.
Az uniós tagság garancia a kisebbségek számára. Minél mélyebb az integráció, annál nagyobb biztonságban érezzük magunkat.
Jelenleg itt, Szlovákiában nem érzem az elnyomást. Viszont tudom, hogy a nacionalizmus nagyon gyorsan lábra kap, terjed. Főleg akkor, ha európai trend lesz. Főleg akkor, ha megvalósul az erős nemzetállamok szövetsége.

Tangooo 2018.12.30. 13:31:24

Ti pampogtok, a karaván pedig halad.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.30. 13:32:17

@Ms.Cunnesburry: "annyira bíztok a románok, szlovákok stb, nagyvonalúságában?"

Ugyanazt csinálják, mint a geci, keresnek egy védtelen kisebbséget, kikiáltják ellenségnek, minden rossz - amit maguk basztak el - okozójának, és elnyomják őket. A magyarok nem fognak késelni, meg robbantgatni, hogy kiharcolják a függetlenségüket, szépen felmorzsolódnak, kivándorolnak, asszimilálódnak, köszönhetően a gecinek.

alöksz róz 2018.12.30. 14:04:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: :D
te belebetegedtél a gyűlölködésbe...
1. nem orbán kormányoz a szomszédos országokban
2. akkor is ugyanazt csinálták, amikor nem orbán kormányzott magyarországon, csak akkor kussoltatok

paraszthajszal 2018.12.30. 14:08:52

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: „szépen felmorzsolódnak, kivándorolnak, asszimilálódnak, köszönhetően a gecinek.”

Nos, mielőtt nagyon belelovalndád magad a hülyeségekbe, talán nézz utána, hogy a környező országok népszámlálásain milyen tendenciákat rögzítettek 2010, a nemzeti kormány hatalomra kerülése ELŐTT.

A magyarokkal szembeni elnyomás, asszimilációs nyomás mindenhol a magukat magyarnak vallók lélekszámának csökkenését eredményezte, jelentős részük kivándorolt Magyarországra vagy Nyugat-Európába, másik részük vegyes házasságokból származó gyermekei pedig már nem tudnak magyarul.

Orbánék ezeken a tendenciákon próbáltak változtatni a határon túli magyar nyelvű oktatási, kulturális intézmények megsegítésével, de sajnos ez a segítség már kissé későn jött, illetve a helyi szembeszéllel szemben kevésnek bizonyul, így a közeljövőben legfeljebb a kedvezőtlen tendenciák lassítása lehet a reális cél. Az EU-t a kisebbségek jogai papíron a szívén viseli, a valóságban láthatólag huszadrangú kérdésnek tartja, a magyar kisebbségek ténylegesen csak magukra és az anyaországra számíthatnak.

Európai téridő 2018.12.30. 15:33:14

@rasztaszív: Nézz a térképre, itt vannak szinte a szomszédban, elég nagy számban. És voltak itt 150 évig, ugye...És voltak nehéz pillanatok 3 éve, amikor félő volt, hogy nálunk ragadnak az illeg muszlim migrik.

2018.12.30. 16:09:34

@paraszthajszal:

Ez így ebben a formában nem igaz. )))

"Az EU-t a kisebbségek jogai papíron a szívén viseli, a valóságban láthatólag huszadrangú kérdésnek tartja, a magyar kisebbségek ténylegesen csak magukra és az anyaországra számíthatnak."

Az EP nemrég fogadta el a a nemzeti kisebbségek jogainak uniós garanciájáról szóló jelentést nagy többséggel - 72%. A következő lépés a jogminimum elfogadása lesz, amennyiben a következő EP választás képviselői is támogatják az ügyet.

Egyedül a szlovákiai Csáky Pál, a Fidesz néppárti frakciójának tagja nem szavazta meg. Csak azért, mert a jelentéstevő Nagy József a HÍD un. vegyespárt tagja.

És itt jönnek a problémák.
1. Csáky, egykori MKP elnök, egyike azoknak a határon túli levitézlett politikusoknak, akik saját országukból képtelenek bejutni az EP parlamentbe. A fidesz listájáról viszont simán uniós képviselők lehetnek.
2. Csáky mögött nincs szlovákiai magyar szavazóbázis. A fidesz kegyelemkenyerén él, a fidesz érdekeit képviseli. Rég a süllyesztőben lenne a helye már azért is, mert a kizárólagos etnikai politizálás híveként harmadszor sem tudta bejuttatni az MKP-t a szlovák parlamentbe.
3. Hozzá hasonló bukott politikusokat pátyolgat a fidesz s ezzel mesterségesen életbe tart olyan trendeket, pártokat, politikusokat, amelyek támogatás hiányában rég elveszítenék súlyukat.

"Orbánék ezeken a tendenciákon próbáltak változtatni a határon túli magyar nyelvű oktatási, kulturális intézmények megsegítésével, de sajnos ez a segítség már kissé későn jött, illetve a helyi szembeszéllel szemben kevésnek bizonyul, így a közeljövőben legfeljebb a kedvezőtlen tendenciák lassítása lehet a reális cél. "

Orbánék előtt is létezett támogatási rendszer. Mégpedig átlátható.
A jelenlegi forintmilliárdokkal kitömött támogatás csak azok számára elérhető, akik teljes mértékben egyetértenek a Nemzetpolitikai Intézet irányvonalával.
Ezzel itt Szlovákiában tisztában van mindenki.
A nemzeti kormány terjeszti ideológiáját, kizárólag az etnikai alapú politizálást favorizálja.
Erőszakosan belenyúl, mesterségen átír egy olyan fejlődést, ami lassan 100 éve a cseh/szlovákiai magyarság védjegye volt. Az önszerveződés, a szlovákokkal való együttműködés, kívülről jövő támadások előtti összezárást.

rasztaszív 2018.12.30. 16:10:52

@Európai téridő: engem nem a térkép érdekel,hanem az valóság,ami itt van,ahol élek.márpedig itt muszlim vallási faszságokkal senkit nem zaklatnak,a kereszténységből viszont rendesen politikát csináltak.

azigaziraptor 2018.12.30. 16:33:32

@paraszthajszal
2018.12.30. 11:57:50
Segglyukszőr!
Amit én javaslok, az a Fidesz (Orbán) berkein belül teljesen elfogadható megoldás!
Sőt egyedül a megoldás! (soroljam az eseteket?)
Az, +, h az én családtagjaimra próbálsz hivatkozni - marhaság!
Mi kis majmok vagyunk az országban, nem úgy, mint ti seggnyaló birkák!
Tudod, megyek és inkább kiverem a kutyám faszát, mint veled polemizáljak!
Pá!

alöksz róz 2018.12.30. 16:36:07

@Ms.Cunnesburry: "Az EP nemrég fogadta el a a nemzeti kisebbségek jogainak uniós garanciájáról szóló jelentést nagy többséggel - 72%. A következő lépés a jogminimum elfogadása lesz, amennyiben a következő EP választás képviselői is támogatják az ügyet." - az egy dolog, csillagom, hogy milyen jelentést fogad el az ep, és egy másik dolog, hogy a valóságban mennyi valósul meg belőle. elvekben és nagy szavakban ugyanis eddig se volt hiány...

kunzoo 2018.12.30. 17:36:14

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: @Ms.Cunnesburry:
Azért az angoloktól, franciáktól, spanyoloktól ne számítsatok sok jóra. Mindegyiknek megvan a saját elnyomott kisebbsége, ha dönteniük kell akkor inkább a románok oldalára állnak. Ne felejtsétek el hogy Csehországot annak ellenére felvették az EU ba hogy érvényben maradtak a Benes dekrétumok. Az Orbán csapat leggázabb intézkedései is fényévekre van jogtiprásban, kollektív bűnösségben hozzájuk képest. Az meg érdekes módon nem csípte egyik érzékeny lelkű demokrata szemét sem.

camilló 2018.12.30. 18:09:16

@kunzoo: Rész igazságod van! Jó lenne ha a magyar kisebbségeknek olyan jogokat biztosítanának, mint akár a baszkoknak van Spanyolországban, vagy Franciaországban, vagy az osztrákoknak van Dél-Tirolban! Önálló állami létet nem akarnak adni nekik, ami ugye árnyalatnyi különbség ahhoz képest amit állítasz. Persze nem szégyenlősek, ha nem az említett államok kontójára kell önálló állami létet adni nemzeti kisebbségeknek. Lásd Koszovó! Simán szemet hunynak viszont a kisebbségeket ért elnyomásban, ha az érdekük úgy kívánja. Lásd Ukrajna. Viktor kisebbségeket érintő politikájáról egy történet jut eszembe. Az egyik Romániába élő magyar újságírót kérdezték a Ceaușescu éra idején, hogy miért nem hangosabban próbálják a magyar kisebbség érdekeit képviselni. Erre válaszolta: Az erdőben beleesel egy verembe amiben van egy medve. Tudod, hogy nem szabadulhatsz együtt kell élned vele. Okos dolog ingerelni a medvét?? Bizony a Kárpátok Géniuszának magyar utódja ebben a kérdésben is felelőtlen és bebizonyítja, hogy a kisebbségek ügyét simán felhasználja belpolitikai céljainak az eléréséhez!

2018.12.30. 18:23:08

@kunzoo:

Azért ne a Benes-dekrétumok legyenek a viszonyítási alap.
Ha Szlovákiát nézem, itt vannak kisebbségi jogaim, amiket mi vívtunk ki. Egyenjogú állampolgárként kezelnek és úgy is érzem magam.
Amennyiben a nemzetállam víziója elfelejtődik teljes mértékben, ha Orbánék felhagynak a harcos magyarság elvárásával, ezt az állapotot szívesen korzerválnám a következő évtizedekben is.
De egy újabb restauráció következményeképp mindezt visszavonhatják vagy megkérdőjelezhetik. Ezért is fontos az uniós szabály.

@alöksz róz:
Te madárnak nézel engem.))))
Fontos a jogszabály. Ha Orbán szájkosarat tesz Csákyra, remélhetőleg már nem jelöli, és elfogadják a tervezetet, lesz plusz egy garancia.
Eddig nem volt, mégis vannak eredményeink. Az elfogadás után beleépülhet a szlovák jogrendszerbe. Csak hagyjátok ránk az intézését! Köszi! :)

kunzoo 2018.12.30. 18:29:25

@camilló:
Igazad lehet Orbánnal kapcsolatban. Én arra akartam rávilágítani hogy azok, akiktől sokan a jogegyenlőséget várják, a saját házuk táján maguk is nacionalisták. Nemrég olvastam Franciaország tengerentúli megyéiről, egészen elképesztő dolgokat követtek el még a közelmúltban is. Az ETA fegyveres harc árán érte el a baszkok jogainak elismerését, a két szép szemükért soha nem kapták volna meg. Anglia is irtotta az íreket, ott is fegyveres harc kellett.

kunzoo 2018.12.30. 18:35:20

@Ms.Cunnesburry:
Hát mi legyen a viszonyítási alap? Hogy várja el az EU hogy egyetemlegesen fogadja el mindenki az úgynevezett közös értékeket és normákat, amikor ezen törvények érvényben maradhattak? Ha minduntalan a jog uralmát olvassák a fejünkre, hogy számolnak el ezzel?

2018.12.30. 18:44:52

@kunzoo:

A Benes dekrétumok nagy része már a hatvanas években érvényüket vesztették.
Az itt élők nagy része nem is foglalkozik vele. Kivéve azt a pár harcos politikust, aki más témája nem lévén ezzel szeretné láttatni magát.

"Ha minduntalan a jog uralmát olvassák a fejünkre, hogy számolnak el ezzel?"
Ha a XXI. században uniós tagként Magyarország uniós jogszabályt sért, szerintem álságos a dekrétumokkal takarózni.

camilló 2018.12.30. 19:07:03

@kunzoo: Nem feltétlenül a fegyveres harc miatt kaptak plusz jogokat! Érdemes utánaolvasni az osztrákok Dél-Tirolban folytatott harcának. Nagyon nem emlegetik, de bizony ott is dörögtek a fegyverek, de nem ennek a hatására kaptak széles autonómiát!

rallus 2018.12.30. 19:27:39

@Ms.Cunnesburry: Az egykori Magyar Királyság területén a tótok, oláhok, rácok szaporodási rátája magas volt, lélekszámuk folyamatosan emelkedett.
Aztán némi huncutság után győzött az igazság, magyarok kerültek a történelmi Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia területére. Szerinted mára többen lettek, mint ahánynak szerencséje volt oda kerülni?

alöksz róz 2018.12.30. 19:33:10

@Ms.Cunnesburry: azért nézlek madárnak, mert tollas a hátad.
vagy totál tájékozatlan és naiv vagy, hogy mindent elhiszel, amivel etetnek, vagy pedig propagandát nyomsz, csak nagyon ügyetlen vagy.
nagyon szépen felmondod a szöveget, és láthatóan a legkevésbé sem zavar téged, ha sokszor egyszerűen nem igaz, amit írsz.
(mondjuk utóbbi alapján valószínűbb lenne, hogy propagandista vagy, de én jóindulatú vagyok, és nem zárom ki az esélyét, hogy tájékozatlan és meglehetősen elvakult hülye legyél...)

eddig is volt uniós jogszabály meg voltak nagyon szépen megfogalmazott elvek, csak a gyakorlatban a kutya nem foglalkozott velük.

alöksz róz 2018.12.30. 19:45:20

@Ms.Cunnesburry: "Erőszakosan belenyúl, mesterségen átír egy olyan fejlődést, ami lassan 100 éve a cseh/szlovákiai magyarság védjegye volt." - mert annak a 100 évnek a 80%-a nem erőszakosan belenyúlós, nem mesterségesen átírt volt, igaz? :D

Európai téridő 2018.12.30. 19:47:39

@rasztaszív: Te egy türelmetlen ateista vagy, a muszlim faszságokkal ugynúgy szívnál, mint a vallásos nem muszlimok.

rasztaszív 2018.12.30. 20:03:27

@Európai téridő: amíg az itteni vallásos faszságokkal szívok,rohadtul nem érdekelnek a muszlimok.ez a valóság,az meg a mese.

alöksz róz 2018.12.30. 20:10:55

@rasztaszív: mert miben befolyásolja az életedet az itteni vallásos faszság?

2018.12.30. 20:15:26

@Semper Fidelis:

szerencsére egy fidess gec. már hajnalban mindennél fontosabbnak tartotta ugatni egyet, O1G gazdájáért.
szakadt volna .nyádb@ a fejed.

paraszthajszal 2018.12.30. 20:16:39

@rasztaszív: Szerinted mese, az iszlám országban élő társaidnak maga a véres valóság: www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-arabia-man-sentenced-death-atheism-ahmad-al-shamri-hafar-al-batin-appeal-denied-a7703161.html

Ha itt saría-világ lenne, titeket vinnének először a hóhér elé…

(A nem muszlimok közül amúgy elvileg a „könyv népeit”, a keresztényeket és a zsidókat még inkább megtűrik, mint a többistenhívőket és az ateistákat, feltéve, ha vallásukat csendben a négy fal közt gyakorolják, meghúzzák magukat és megfizetik a hitetlenek adóját.)

rasztaszív 2018.12.30. 20:23:22

@alöksz róz: nézd,ezek befolyásolják,a muszlimok meg nem.én pedig inkább azzal foglalkoznék,ami befolyásolja.

alöksz róz 2018.12.30. 20:24:30

@rasztaszív: de miben befolyásolja az életedet az itteni vallásos faszság?

rasztaszív 2018.12.30. 20:24:37

@paraszthajszal: csak éppen leszarom,hogy máshol mi van,főleg ha közben itt a ti faszságaitok vannak.

rasztaszív 2018.12.30. 20:26:51

@alöksz róz: például kultúrharcot indítanak.a muszlimok meg békén hagynak.

paraszthajszal 2018.12.30. 20:28:42

@rasztaszív: „Faszság" lenne az, hogy mi itt nem szeretnénk saría-világot? Te szeretnéd, ha akár egyetlen nyilvános vallást gyalázó megjegyzésért daruról akasztanának fel téged, mint Iránban, vagy vinnének a hóhér kardja elé, mint Szaúd-Arábiában?

rasztaszív 2018.12.30. 20:30:17

@paraszthajszal: mégis azt csináltok.vagy mi ez a kultúrharc?!

camilló 2018.12.30. 20:33:00

@rallus: A Magyar Királyság egyes periferikus területein soha nem is voltak többségben a magyarok! Lásd Szepesség pl. Horvátországban eleve nem lehettek többségben. Erdély egyes részein szintén nem lásd Brassó. Ne csúsztass, mert rosszabb mintha hazudnál!

camilló 2018.12.30. 20:37:29

@paraszthajszal: Nem erről beszél, de azért vedd már tudomásul, hogy a többség nem vallásos, és ennek ellenére kényszerítik rá a jó népre a vallási közeget! Miért támogassam én az egyházat az adómmal, mikor nem hiszek benne?? Miért kapnak több támogatást az egyházi iskolák, mint az államiak? Csak egy példa! Tudod aki magában imádkozik az Istennel beszél, aki hangosan az meg a külvilágnak! Nos ennek a szép példája amit a vezéred és a sleppje csinál. Közük nincs a kereszténységhez, bár tudjuk Bayer Zsolttól, hogy a pápa az akinek van pótolnivalója a vallás értelmezés terén!

alöksz róz 2018.12.30. 20:44:05

@rasztaszív: de miben befolyásolja ez az életedet? mármint azon kívül, hogy zavar?
hát a világon semmiben. csak rühelled őket, tehát szűnjenek meg...
nézzenek oda, a nagy toleráns lippsi nem bírja elviselni a kereszténységet

2018.12.30. 20:44:33

@paraszthajszal:

"„Faszság" lenne az, hogy mi itt nem szeretnénk saría-világot? Te szeretnéd, ha akár egyetlen nyilvános vallást gyalázó megjegyzésért daruról akasztanának fel téged, mint Iránban, vagy vinnének a hóhér kardja elé, mint Szaúd-Arábiában?"

ennyit megérne paraszt, elvégre te is lógnál a szaros gatyádban, kuss-ban.

de itt nem less saria, ellenben O1G okádék rendszere igen.

alöksz róz 2018.12.30. 20:48:20

@camilló: a te adód nem az egyházaknak meg, nyugodjál meg, ezt direkt figyelik. a tiedet térkövekre költik meg stadionra, kisvasútra, kastélyra.

rasztaszív 2018.12.30. 20:54:05

@alöksz róz: szerinted miről szól a kultúrharc?arról,hogy nem akarnak befolyásolni...?!

alöksz róz 2018.12.30. 21:12:37

@rasztaszív: de papa, miben befolyásolja az életedet? félsz hogy megkeresztelnek?
nem, egyszerűen csak zavar téged.
zavarnak téged, tehát pusztuljanak. ez igen, lippsikém, így kell elfogadni másokat, így kell toleránsnak lenni.
erőszakos kisebbség, nagy hangon kiabálva fröcsögve köpködve eltüntetne mindent, ami nem tetszik neki.
és liberálisnak nevezi magát.
és csodálkozik hogy utálja a túlnyomó többség. ja, persze, azok nácik... meg amúgy is hülyék mind.

rasztaszív 2018.12.30. 21:19:38

@alöksz róz: a kultúrharc arról szól,hogy befolyásolni akarnak.ez élősködő magatartás olyanoktól,akik el akarják tartatni magukat.és egy pióca ne pampogjon,hogy tűrjék a vérszívását...mert nem az a tolerancia.

camilló 2018.12.30. 21:24:04

@alöksz róz: Gratulálok szép riposzt volt! Ezt sem azt sem szeretném támogatni! Miért akarják rám kényszeríteni a vallást?? " Mindig volt gazdag, mindig volt szegény, imádkozzál és dolgozzál!" No, ezért butítanak és mint a mellékelt ábra mutatja eredményesen!:)

alöksz róz 2018.12.30. 21:43:33

@rasztaszív: de papám, én most rólad (rólatok) beszélek, nem róluk.
mindegy, az előző hozzászólásomban már leírtam, amit akartam, egyebet hozzátenni nem tudok és nem is akarok.

alöksz róz 2018.12.30. 21:49:33

@camilló: "Ezt sem azt sem szeretném támogatni!" - akkor valami vállalható és reális alternatívát kellene támogatnod, nem? mit gondolsz?
"Miért akarják rám kényszeríteni a vallást??" - te is attól félsz, hogy megkeresztelnek?

rasztaszív 2018.12.30. 21:56:18

@alöksz róz: szerintem meg végig egyértelmű,hogy miről van szó.nekünk,itt,ebben az országban a kultúrharc biztosítja a vallási problémákat,a muszlim veszély ehhez képest mese.

alöksz róz 2018.12.30. 21:57:10

@camilló: ""Mindig volt gazdag, mindig volt szegény, imádkozzál és dolgozzál!" No, ezért butítanak és mint a mellékelt ábra mutatja eredményesen!:)" - ja. de azt te is látod, hogy nem az imádkozás a lényege.
akkor azt magyarázd el, hogy miért jobb ugyanez imádkozás nélkül? jobban tetszik az ideológia, ami mögötte van? mert a lényegen semmit nem változtat...

alöksz róz 2018.12.30. 22:04:02

@rasztaszív: de milyen veszély fenyeget téged a keresztények(nek mondott csoport, szervezet) részéről és milyen problémákat okoz neked a vallástalanságod?
azon kívül, hogy zavarnak

nemcsak te vagy makacs, papám :-)

bár ha nem hozol bele újat, én hamarabb fel fogom adni :D

rasztaszív 2018.12.30. 22:06:00

@alöksz róz: ha kultúrharcot indítanak a bevonásával,az például zavar.és párszor említettem már...

alöksz róz 2018.12.30. 22:25:42

@rasztaszív: de nem azt kérdeztem, hogy zavar-e
azt eddig is tudtuk.

azt kérdeztem, milyen problémát okoz neked, azon kívül hogy zavar.
akkor ezek szerint semmilyet.
egyszerűen zavarnak.

kb. ezt mondogatod: énnekem nem tetszenek mer én mást gondolok és zavar hogy vannak, tehát pusztuljanak a tolerancia nevében, semmi keresnivalója olyannak a világban ami énnekem nem tetszik, bassza az én lippsi szememet. és aki nem úgy gondolja mint én az mind náci.

2018.12.30. 23:03:44

@alöksz róz:

Tök mindegy, mit gondolsz rólam. Íróasztal mellől a fotelban kurva jól el lehet filozofálgatni a szlovákiai magyarság múltjáról, jelenéről, jövőjéről.
De ide születve, itt élve teljesen más, orrbavernek a tények.
Én békében tudok élni a szlovákokkal, napi kapcsolatom van velük, neked max. sztereotípiáid.
Megrajzoltatok egy sablont, a határon túli magyarokról és aki nem esik bele, az mind propagandista vagy nemzetellenes.
Teljesen különbözik a pl. romániai magyarok és a szlovákai magyarok gondolatvilága. Még azon belül is hatalmas különbségek vannak a tömbben élők és a nyelvhatáron élők felfogása.
De erről te sem, ahogy a Nemzetstratégiai Intézetben sem akarnak tudomást venni.
Én pl. saját bőrömön érzem, mennyit változott körülöttem a világ az uniós tagság óta. Azt is végigéltem már, hogyan lángolt fel a szlovák nacionalizmus a kettős állampolgársági törvény elfogadása után.
Azok a szerencsétlenek, akik hittek Semjén szavainak - megvédik a kettős állampolgárokat- baromi nagy csalódás volt az első Orbán- Fico találkozó. Még szóba sem került a téma.
Ennyit érünk a politikusoknak.
Látom, ahogy erőszakosan terjed a számomra vállalhatatlan harcos magyar ideológia. És tiltakozom ugyanúgy, mint a harcos szlovák ideológia ellen.
Mert elődeimnek és nekem is van egy sajátos cseh/szlovákiai magyar kultúrám. Ami befogadó, elfogadó- gondolom, te liberálisnak neveznéd.
Ez tartott meg minket közel 100 éven át. Akkor is, mikor csak magunkra számíthattunk. Ennek eredményeképp létezik nálunk máig anyanyelvi oktatás a felsőoktatásig bezárólag, két magyar színház, számtalan kulturális egyesület. Írók, költők, művészek viszik tovább azt az egyedi gondolkodásmódot ami specifikus az egyetemes magyar kultúrában.

Akkor harcolok, mikor kell. Mikor valamit be akarnak zárni, vissza akarnak vonni, el akarnak törölni. De akkor gőzerővel, meghunyászkodás nékül. És nincs az a pénz vagy hatalom, ami eltántorít szándékomtól.
Az ellen, aki ellen kell. Meciar, Fico esetleg Orbán ellen, ha kártékonynak vagy manipulatívnak látom az indítékot.

Ez vagyok én. Amennyiben mindezt propagandistának hat, akkor büszkén vállalom. :)

rasztaszív 2018.12.30. 23:07:12

@alöksz róz: aha.tehát szerinted aki a kultúrharcban a másik oldalon áll,annak úgy kellene toleránsnak lennie,hogy eltűri a véleményetek rákényszerítését.ha ez vallási alapú,hát beszopott.nincs itt semmi látnivaló.
egyébként szerinted mi ez a kultúrharc?ki harcol kivel?a pékek a horgászokkal...?

2018.12.30. 23:08:16

@alöksz róz:

mert annak a 100 évnek a 80%-a nem erőszakosan belenyúlós, nem mesterségesen átírt volt, igaz? :D

Vagyis okés, ha ugyanazokat a disznóságokat követik el felváltva szlovák-magyar vonalon???
Esetleg nem illenék-é a változatosság kedvéért megkérdezni az érintettet? :D:D

alöksz róz 2018.12.30. 23:25:11

@rasztaszív: milyen rákényszerítést? papám, senki se kényszeríti rád a vallást vagy az egyházat. ha pogány vagy, hát pogány vagy, semmilyen problémát nem okoz ez neked a jelenlegi életedben.
majd esetleg a túlvilágon, de akkor már késő bánat :D

"egyébként szerinted mi ez a kultúrharc?ki harcol kivel?" - te harcolsz a fórumon minden ellen aminek a létezésével nem értesz egyet, meg persze harcolsz a vélt vagy valós nácikkal, mert befeszültél.

alöksz róz 2018.12.30. 23:29:44

@Ms.Cunnesburry: na és ki mondta, hogy okés? én biztos nem.
tévedni ér, de kerüljük a hazudozást, ha lehet... arra hívtam fel a figyelmet, hogy amit írtál, nem felel meg a valóságnak.

rasztaszív 2018.12.30. 23:31:22

@alöksz róz: én találtam ki a kultúrharcot?

alöksz róz 2018.12.30. 23:31:30

@rasztaszív: közbe kitaláltam, hogy mi lehet a bajod... paráztatnak, hogy a pokolra jutsz :D

rasztaszív 2018.12.30. 23:35:30

@alöksz róz: te azt találd ki,mi is az a kultúrharc?mert eddig eléggé úgy néz ki,mint a dzsihád keresztény kivitelben.

alöksz róz 2018.12.30. 23:36:41

milyen lehetett amikor hirtelen rádöbbentél, hubazmeg, itt kultúrharc folyik, huhú bazmeg, ezek ellenem harcolnak ezek a keresztények

alöksz róz 2018.12.30. 23:37:44

megölnek, megdzsihádoznak a keresztények!

rasztaszív 2018.12.30. 23:40:09

@alöksz róz: mi ez a kultúrharc?ne beszélj félre.

alöksz róz 2018.12.30. 23:41:05

de konkrétan írd le, ne úgy magyarázd el, hogy a keresztény az keresztény, a kultúrharc az meg kultúrharc és engem zavar...

alöksz róz 2018.12.30. 23:41:52

@rasztaszív: én nem tudom. mondd el, mi ez a kultúrharc

alöksz róz 2018.12.30. 23:42:52

ja már leírtad, keresztény dzsihád :D

rasztaszív 2018.12.30. 23:43:19

@alöksz róz: mi a kultúrharc?ti hirdettétek meg,neked kéne tudnod.ki harcol kivel?

rasztaszív 2018.12.30. 23:44:55

@alöksz róz: vagy hirtelen kiesett az a memóriaterület?

2018.12.30. 23:47:03

@alöksz róz:

Melyik része nem felel meg?

Magyar adófizetők pénzével tömnek néhány rejtélyes alapítványt, ahonnan az MKP alkalmazottai, politikusai kapják a fizetést.
ujszo.com/kozelet/kincs-ami-nincs-a-fonix-tamogatas
www.napi.hu/magyar_gazdasag/kiderult_kik_allnak_a_rejtelyes_szlovakiai_alapitvany_mogott.629615.html

alöksz róz 2018.12.30. 23:49:25

@rasztaszív: én nem hirdettem meg semmit. amit eddig írtál, az annyi, hogy:
- itten kultúrharc van, basszameg
- zavarnak a keresztények
- kultúrharc
- keresztény dzsihádot folytatnak ellenem
- mi az a kultúrharc, nem tudod?

rasztaszív 2018.12.30. 23:50:57

@alöksz róz: aha.te még sosem hallottál róla...:)

alöksz róz 2018.12.30. 23:50:59

@Ms.Cunnesburry: nem erről volt szó.
hazudsz már a kérdéssel is.

alöksz róz 2018.12.30. 23:56:37

@rasztaszív: valami kultúrharcról lehet hogy hallottam valamit, nincs kizárva. de nem paráztam rá, úgyhogy nem maradt meg... mindegy, nem tudom mit akarsz mondani, az a lényeg.

jelenben zajló keresztény dzsihádról pedig biztos hogy nem is hallottam eddig soha.

2018.12.30. 23:57:36

@alöksz róz:

Vagdalkozás helyett tegyél fel értelmes kérdést. Amennyiben nem okoz nagyobb problémát.
Mert zavaros hisztire baromi nehéz válaszolni. :D

alöksz róz 2018.12.30. 23:58:30

@rasztaszív: amúgy most kajak én mondjam meg neked, mi az a kultúrharc, mert mire a csattanóhoz értél, elfelejtetted az elejét? :D :D

én megértem, megesik az ilyesmi, könnyű elkalandozni :D

alöksz róz 2018.12.31. 00:00:39

@Ms.Cunnesburry: hazudozol és vagdalkozol. na ez már tényleg olyan mint a hiszti.
ott van, kattints vissza.

rasztaszív 2018.12.31. 00:03:30

@alöksz róz: pontosan tudod,hogy ezt a kis kultúrharcocskát,amiről azért mégiscsak hallottál,meglehetősen nehéz lenne leírni a kereszténység említése nélkül.nem véletlen kerülgeted a dolgot,mint macska a forró kását:)

alöksz róz 2018.12.31. 00:09:17

@rasztaszív: én nem mondom meg, mi volt az eleje, hiába ravaszkodsz, hiába dörgölőzöl

paraszthajszal 2018.12.31. 00:09:40

@rasztaszív: Hadd idézzem ehelyütt Orbán Viktor miniszterelnök urat (hogy neked tessék, egyenesen a Népszavából)
„»Néha azt hallom, hogy Magyarországon kultúrharc zajlik. Azt gyanítom, hogy az egyes pozíciók körüli lökdösődés, a kultúrfilozófiák közötti hírlapi vita talán a modern élet megszokott rendjéhez tartozik« - fejtette ki. Szerinte azonban Magyarországon inkább kultúrbéke van: lassan teljes egyetértés formálódik arról, hogy a jövőnket családra, a munkára és a nemzet újraegyesítésére kell építeni.”
nepszava.hu/3010804_orban-az-a-magyar-akinek-az-unokaja-is-magyar-lesz

alöksz róz 2018.12.31. 00:11:11

@Ms.Cunnesburry: figyeld inkább a rasztát, milyen sokat tud írni anélkül, hogy bármit is konkrétan leírna

rasztaszív 2018.12.31. 00:13:52

@alöksz róz: naná.itt és most ki nem mondanád:)

alöksz róz 2018.12.31. 00:18:19

@rasztaszív: itt és most biztos nem. de kérdezd meg a következő poszt alatt tíz perc múlva, hátha ott megmondom.

rasztaszív 2018.12.31. 00:19:28

@alöksz róz: legyél rá büszke,hogy nem bírod kimondani az igazat...:)

alöksz róz 2018.12.31. 00:22:04

@rasztaszív: oké. amúgy biztos megmondanám a következő poszt alatt, ha ott is megkérdeznéd.
te meg legyél rá büszke, hogy ki bírnád mondani, ha nem felejtetted volna el.

rasztaszív 2018.12.31. 00:27:15

@alöksz róz: hogy ne felejtsd el,összefoglalom még egyszer : a kultúrharc igenis erőszakos keresztény vallási nyomulás,és vallási nyomulásból lényegében csak ilyen van az országban,másmilyen nincs,tehát más nem érdekel.

alöksz róz 2018.12.31. 00:29:26

@rasztaszív: á, kamuzol, nem ez a kultúrharc.

rasztaszív 2018.12.31. 00:31:02

@alöksz róz: bocs,de ezt nem fogadom el cáfolatnak:)

alöksz róz 2018.12.31. 00:41:23

@rasztaszív: hát akkor további sok sikert a keresztény dzsihád elleni küzdelemben

ja és esernyőt MINDIG vigyél magaddal, nehogy alattomosan megkereszteljenek

rasztaszív 2018.12.31. 00:53:17

@alöksz róz: te meg készülj föl,hogy ezt esetleg a továbbiakban sem lesz könnyű megmagyarázni...:)

alöksz róz 2018.12.31. 00:59:59

@rasztaszív: ugyan. reggelre kialszod és elfelejted. legközelebb pedig teljesen más nagy igazságra fogsz rádöbbenni

alöksz róz 2018.12.31. 01:07:55

@rasztaszív: az autópályásat is kialudtad

rasztaszív 2018.12.31. 01:12:11

@alöksz róz: látod,ez igaz,aludni szoktam.ebben még tényleg bízhatsz...:)

camilló 2018.12.31. 05:38:57

@alöksz róz: Ugye fogalmad sincs miről szól amit írtam??:))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.01.01. 08:52:37

@kunzoo: "az angoloktól, franciáktól, spanyoloktól ne számítsatok sok jóra."

Nem is. Hanem az EU-tól.

Az EU előtti időkben kétoldalú egyezmények voltak, ahol a kis országok rendre a rövidebbet húzták.
süti beállítások módosítása