B1 blogcsalád



Juncker hivatalosan felvetette, hogy a Néppártnak túl kéne adnia Orbánon, de lepattant

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. december 29. - Szelestey

• Manfred Weber szokás szerint nem akarja észrevenni, hogy mit művel Magyarországon Orbán Viktor, de azért bizonygatja, hogy ő bizony a populizmus ellen van  

• Nem biztos, hogy Macron helyesen cselekszik, amikor nyíltan felveszi a kesztyűt Salvinival és Orbánnal szemben, mert így csak egységbe tömöríti az amúgy megosztott demagógokat 

• A pofátlanság csúcsa: a magyar kormány segített megszökni Gruevszkinak, majd segítséget ajánlott Szkopjénak a határok hatékonyabb védelméhez 

gruevszki_orban_1.jpg

                                                      Nemzetközi sajtószemle, 2018. december 29.

 

Die Welt

die_welt.jpg

A Bizottság elnöke kezdeményezte, hogy az Európai Néppárt zárja ki a Fideszt, de hiába. A konzervatív politikus azzal indokolta lépését, hogy az EPP alapértékeit immár nem lehet összeegyeztetni a magyar párt politikájával, ám a pártcsalád elutasította a javaslatot. Juncker ugyanakkor az interjúban óvta a nagy pártokat attól, hogy másolják a populistákat. Nagy hibának minősítette, hogy a hagyományos erők soraiban egyre többen nyakló nélkül majmolják a demagógokat. Mert aki a populisták után fut, azt az emberek csupán hátulról látják – emelte ki. Hozzátette, hogy nem szabad engedni a populizmusnak. Világossá kell tenni, hogy az ugyan hangos, de semmiféle megoldási javaslata nincsen korunk fő bajaira.

Juncker kitért arra, hogy Románia aligha lesz képes megfelelően ellátni az EU soros elnöki tisztségét, mert még nem fogta fel teljesen, hogy miről is van szó. A körültekintő cselekvéshez ugyanis szükséges, hogy a többieket meghallgassuk. Utána pedig kell hozzá a szilárd akarat is, hogy a saját ügyeket hátrébb soroljuk. Ám az elnök szerint éppen itt van a hiba. Azon kívül az ország belülről annyira megosztott, hogy nem képes egységesen fellépni.

https://www.welt.de/politik/ausland/article186269730/EU-Ratspraesidentschaft-Juncker-zweifelt-an-Fuehrungsfaehigkeit-Rumaeniens.html

Spiegel

der_spiegel.jpg

A német szociáldemokraták EP-csoportja Manfred Webert támadja, amiért az a Fidesz szavazataira is számít, hogy Juncker utódja lehessen a Bizottság elnöki székében. A frakció vezetője a konzervatív politikushoz intézett levélben azt kérdezi, mikor szabadul meg végre a pártcsalád Orbán Viktortól?  Az üzenet hangsúlyozza, hogy az SPD képviselői a legnagyobb aggodalommal követik nyomon a magyarországi fejleményeket, így a kisebbségek, valamint a menekültek jogainak megsértését, és a korrupciót. Közben a CDU azon van, hogy Weber az uniópártok közös jelöltje legyen. A kereszténydemokraták elnöksége a jövő hónap közepén terjeszti elő ez irányú javaslatát. Ebben nagy szerepet játszik, hogy a CSU politikusa szakított a bajor párt eddigi irányvonalával és nem bírálja az EU-t. Azon kívül már elnyerte az EPP támogatását. Ennek következménye az is, hogy a német keresztény pártszövetség közös választási programon is gondolkodik.   

Frankfurter Rundschau

frankfurter.jpg

Manfred Weber továbbra is kulcsfontosságúnak tartja a közelgő európai választásokat, mert mindenütt jönnek fel a radikálisok, illetve a populisták. Kaczynski kormányozza Lengyelországot, Salvini Olaszországot. Le Pen a felmérésekben veri Macront. Márpedig – mutatott rá az EPP bizottsági elnökjelöltje – a tét az, meg tudnak-e annyira erősödni az EU-ellenes erők, hogy képesek legyenek szétverni jelenlegi formájában az uniót. Magyarország kapcsán a politikus ismét csak azt hangoztatta, hogy a Néppárt az alapjogok ügyében semmiféle engedményt nem tesz. Emlékeztetett arra, hogy ő és sok más kereszténydemokrata törvényhozó megszavazta Strasbourgban a jogállami eljárást az Orbán-kormány ellen.

http://www.fr.de/politik/europawahl-unser-schweigen-war-ein-fehler-a-1645138

FT

financial_times.jpg

Macron és Salvini Európa jövőjéért küzd, mármint a két ellentétes sarokban. A liberalizmus és az uniós összefogás hívének, illetve az euroszkepticizmus szószólójának, a nacionalista jobboldal zászlóvivőjének harca rányomja bélyegét a jövő évi EP-választásra, amely kulcsfontosságúnak ígérkezik. Az olasz belügyminiszter népszerűsége odahaza rögtön megugrott, amint a politikus a költségvetés tervezete ügyében szembefordult Brüsszellel. De EU-ellenes kirohanásai, továbbá a migráció elutasítása folytán ő lett az integráció-ellenes erők kedvence az egész kontinensen, sőt egy formálódó páneurópai nacionalista koalíció összetartó figurája. A francia elnök ezzel szemben a földrészen végigsöprő, régi típusú nacionalizmus elleni bástyaként határozta meg önmagát. Csak éppen odahaza meggyengült. Letta volt olasz kormányfő ugyanakkor azt mondja, hiba volt, hogy Macron felvette a kesztyűt, mert így egységbe tömöríti a populistákat Európa ellen, amikor azok helyből igencsak megosztottak és csak akkor fognak össze, ha van hozzá ellenség.    

Némely előrejelzések szerint a májusi választáson a Liga az eddigi 5 helyett 29 mandátumhoz jut. Jól állnak a Le Pen-féle francia szélsőjobbosok is. A Fidesz várhatóan szintén hozza a megfelelő eredményt, és várhatóan erősödni fog az AfD, valamint a PiS is. Ám egyes elemzések úgy ítélik meg, hogy ezek az erők együttesen csupán 25 %-ig jutnak, szemben a mostani 20-szal. Vagyis a nacionalisták és a populisták előreláthatólag nem tudják átvenni az ellenőrzést Strasbourgban, de képesek lesznek megbénítani a Parlament munkáját és beleszólhatnak abba, kik töltsék be az EU-ban a kulcspozíciókat. De nagyon sok függ attól, hogy szövetségre tudnak-e lépni ezek a pártok. Azaz létrejön-e a nacionalista internacionálé.

A gond ott van, hogy a nemzeti érdekek inkább egymás ellen fordítják őket. Salvini kiakadt azon, hogy nem kapott segítséget az illegális bevándorlás ellen, Orbán, vagy az Osztrák Szabadságpárt viszont nem volt kapható semmiféle támogatásra. Ugyanakkor Macron még nem tett szinte semmit, hogy összeurópai koalíciót hozzon létre.

https://www.ft.com/content/79d1d422-f3e4-11e8-9623-d7f9881e729f?segmentId=63bac0e6-3d28-36b1-7417-423982f60790

Deutsche Welle

deutsche_wellw.jpg

Aki meg akarja állítani a jobboldali populizmus nyomulását Európában, annak elsősorban a migrációra kell odafigyelnie – mutat rá a kommentár. Mint megállapítja, ha szemügyre vesszük a helyzetet egynémely tagállamban, azt észleljük, hogy az EU egészen rossz állapotban van. Nyakunkon a Brexit, Macron bajban, az olasz kormány a költségvetés ügyében először teljesen szembeszegült Brüsszellel. A végén beadta ugyan a derekát, de a pimaszság könnyen iskolát teremthet. A magyar és a lengyel vezetés szintén csak akkor enged, amikor az már elkerülhetetlen, de akkor is csak minimális mértékben.

A jobboldali populizmus napjainkban a földrész legerősebb jelensége. A nagy vizsga májusban jön, az előrejelzések értelmében az érintett pártok jócskán megerősödnek majd. Akkor pedig még nehezebb feladat elé kerülnek a józanész és a mérséklet erői. A fő téma mindenütt az ellenőrizetlen bevándorlás, és ez így is marad, amíg a nagy pártok képviselői nem találják meg rá a megfelelő választ. De pontosan itt kell közbeavatkozni, mivel az emberek biztonságra vágynak, mármint hogy az államok és az egész unió ismét kézben tartsa a migrációt.

https://www.dw.com/de/kommentar-der-elefant-im-raum-der-eu/a-46816684


New York Times

new_york_times.jpg

Füstölögnek a magyarok, mert a szélsőjobbos Fideszhez kapcsolódó Nemzeti Emlékezet Bizottság döntése nyomán eltüntették a Kossuth tér mellől Nagy Imre szobrát. Krekó Péter szerint a lépés része Orbán Viktor tervének, hogy újraélessze az ország jobbos, tekintélyelvű múltját. Azaz vissza akarja állítani a jelképek politikáját, ideértve, hogy a mostani vezetés igyekszik Horthy örökségére építeni. A szélsőséges kormányfő az utóbbi 8 évben nem csupán átfogó demokrácia-ellenes reformokat léptetett életbe, amint azt magas rangú uniós tisztségviselők is megállapították, hanem átalakítja a kulturális életet, a civil társadalmat és az oktatási rendszert is. Miklósi László, a Történelemtanárok Egyesületének elnöke azt mondja, a hatalom Orbánnak tetsző változatot kíván kialakítani a múltról.

https://www.nytimes.com/2018/12/28/world/europe/hungary-statue-nagy.html?fbclid=IwAR3eNCLUhiytUbWeUe_5NpsO6pnejpC4ITFrDMfQmeQPLtfdVUQchh1ebFk

BBC

bbc.jpg

A magyar hatóságok elvitették a szovjetellenes hős, Nagy Imre közkedvelt emlékművét az Országház mellől. Bírálók azzal vádolják Orbán Viktor nacionalista kormányát, hogy az felülvizsgálja az ország történelmét. A politikus 1989-ben – akkor még kommunista-ellenes aktivistaként - felszólalt az egykori miniszterelnök újratemetésén. Az utóbbi években azonban szorosabb kapcsolatokat alakított ki a volt KGB-ügynökkel Putyinnal, aki a szovjet korszakból származó jelképeket állított helyre és sajnálja, hogy összeomlott a Szovjetunió. A Vértanúk terére most olyan szobor kerül, amelynek eredetije már ott állt, a nácibarát Horthy idején. A kormányzó szította az antiszemitizmust.

https://www.bbc.com/news/world-europe-46704111

Die Presse

die_presse.jpg

Orbán Viktor utasítására, a tiltakozások ellenére már nincs a Vértanúk terén az 56-os forradalom hősének, Nagy Imrének a szobra. Tegnap hajnalban egy nyerges vontató vitte el. A bírálók szerint a kormányfő ki akarja radírozni a történelem adott fejezetét. Miközben első nagy közszereplésére csaknem 30 éve éppen a volt miniszterelnök végső búcsúztatása teremtette meg a lehetőséget. Az emlékmű helyére most a Horthy-korszak egyik szobra kerül, a Tanácsköztársaság áldozatainak tiszteletére. A kormányzó jó 20 éven át, szinte a német uralom végéig irányította az országot, ezért felelős a holokauszt döntéseiért. A jelentés idézi a B1 Blog véleményét, miszerint az éj leple alatt végrehajtott manőver gyáva tett volt, ellopják a múltunkat, és még le is tagadják.  

https://diepresse.com/home/ausland/aussenpolitik/5552427/Ungarn_Statue-von-Revolutionsheld-Nagy-unter-Protesten-entfernt?from=suche.intern.portal

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Gondban van a macedón miniszterelnök, mert elődje gyanúsan egyszerű módon kereket tudott oldani az országból. Így Zaevet jó páran azzal gyanúsítják, hogy a NATO-tagság érdekében több rossz kompromisszumot kötött. Elsődleges célja, hogy végre megszerezze a többséget a Görögországgal kötött névegyezséghez. Az idő sürgeti, mert görög földön februárban választások lesznek. A zászló az Új Demokráciának áll és az aligha fogja törvénybe iktatni a megállapodást. Ezért mondják sokan azt Szkopjéban, hogy ilyen okok miatt tudott minden további nélkül megszökni Gruevszki, hogy azután Magyarország tárt karokkal fogadja. A macedón Helsinki Bizottság vezetője felfoghatatlannak nevezi, hogy simán átsétálhatott a határon az az ember, aki a felelős a társadalmi traumáért. Aki több kárt okozott az ország demokráciájának, mint bárki más. Ezért a jogvédő titkos paktumot sejt a háttérben.  

Az pedig só a sebbe, hogy Magyarország az egész ügy után szakembereket ajánlott fel, mármint hogy jobban lehessen őrizni a macedón határokat. Szkopjéban az az általános vélemény, hogy Zaev jobbnak látta, ha elődje eltűnik az országból, semmint hogy politikai okokból elítélt rabként otthon maradjon. Így most sokkal jobban tud arra összpontosítani, hogy Macedónia végre bekerüljön a NATO-ba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7014520052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2018.12.29. 08:32:08

Szerencsére a helyzet azóta változott. A Néppárt immár bejelentette: legkésőbb 2032-ig kizárja a Fideszt.

Európai téridő 2018.12.29. 09:25:21

A magyar történelemtanárok elvtársi világnézetű prominensei csak ne horthyzzanak ilyen vehemenciával. Arra a 25 évre jött egy sokkal rosszabb 45 éves elvtársvilági időszak. Az "egyetemes történeti" összefüggéseknek a magyar történelemre gyakorolt hatásait is a kelleténél jobban elhanyagolja a hazai történelemtanítás.

rasztaszív 2018.12.29. 09:42:56

@Európai téridő: arra a 25 évre jött még 45,amíg el lehetett sunnyogni a klerikális férgek szerepét a köztársaság megbuktatásában,és így a trianoni helyzet létrejöttében.valóban itt lenne az ideje,hogy mindenki képbe kerüljön.

2018.12.29. 12:16:41

amíg a németek diktálnak a néppártban, addig a daginak biztos helye van, a német multik megvédik őt

rovid 2018.12.29. 13:30:42

remélem egy hajnalban vikiért is jön egy vontató és a volt kommunista hősök pantheonjába viszi!!!

Helga Beauty Salon. 2018.12.29. 14:49:25

Kellemes ünnepeket kívánok az összes buzi libsinek, ordas kurva feleségeiknek és mongol idióta gyermekeknek!

Helga Beauty Salon. 2018.12.29. 14:52:25

Gyermekeiknek! Sajnos elütöttem így kénytelen vagyok ideírni, mert ez a terhelt bagázs nem értené meg!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.29. 14:56:47

@Helga Beauty Salon: "cerbi 2 magnes kaf 1 magnes csobi 1 magnes kaf 1 manszta"

Gondolod, hogy a bipsi buzikra jellemző, hogy heteroszexuális családot alapítanak?

Vagy valójában a gazdádnak akartál megfelelni úgy, hogy SENKIT ne bántsál meg? Nagyon érzékeny, együttérző vagy. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.29. 14:59:59

@Helga Beauty Salon: "Kellemes ünnepeket kívánok az összes buzi libsinek, ordas kurva feleségeiknek "

Gondolod, hogy a bipsi buzikra jellemző, hogy heteroszexuális családot alapítanak?

Vagy valójában a gazdádnak akartál megfelelni úgy, hogy SENKIT ne bántsál meg? Nagyon érzékeny, együttérző vagy. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.29. 15:00:44

Napazmeg.

"A harmadik magyar köztársaság országgyűlésének legbotrányosabb ülésén fogadták el a fideszes képviselők a munka törvénykönyvének a túlmunka szabályain lazító módosítását"

Helga Beauty Salon. 2018.12.29. 15:06:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Gondolod, hogy a bipsi buzikra jellemző, hogy heteroszexuális családot alapítanak?

Kamuból képesek erre is. Persze így is csak egy buzi család, nem olyan mint egy rendes magyar keresztény.
Hogy hívják Soros mikulását?
Sánta Krausz!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.29. 15:08:03

@Helga Beauty Salon: "Kamuból képesek erre is."

:))

Te nem tolod túl a kemtrélt? :))

Benikuty 2018.12.29. 15:36:58

@Helga Beauty Salon: Te meg újév hajnalán ébredj arra, hogy köröm nőtt a pöcsödön!

Szilágyi Imre 2018.12.29. 16:51:51

Ez a Szelestey ekkora barom? Vagy a nyugati sajtó lett komplett idióta? Hiszen évek óta másról sem cikkeztek és Szelestey elvtárs is ezt nyomatta, hogy Orbán nem tényező Európában.
Akkor most mi történt Szelestey elvtárssal és a nyugati firkász elvtársakkal, hogy minden cikkük Orbánról szól?
Elvtársak! Ti értitek ezt? Ti, akik Szelestey elvtársnak minden egyes alkalommal helyeseltetek, most, hogy felétek fordította a seggét, azt is helyeslitek?
:)

alöksz róz 2018.12.29. 18:08:43

"A német szociáldemokraták EP-csoportja Manfred Webert támadja, amiért az a Fidesz szavazataira is számít, hogy Juncker utódja lehessen a Bizottság elnöki székében. A frakció vezetője a konzervatív politikushoz intézett levélben azt kérdezi, mikor szabadul meg végre a pártcsalád Orbán Viktortól?" - mert mi közük hozzá? nem az ő pártcsaládjuk.
egyszerűen pofátlanok, ahogy az ún. baloldaliaktól megszokhattuk....és persze ők visítoznának a legjobban, ha számon kérnék rajtuk, mit keresnek az európai szocialisták tagjai között a kommunista pártok jogutódai...

alöksz róz 2018.12.29. 18:10:58

@Szilágyi Imre: "Ez a Szelestey ekkora barom? Vagy a nyugati sajtó lett komplett idióta?" - változott a direktíva, ennyi

Európai téridő 2018.12.29. 20:42:24

@rasztaszív: Tisztelt rasztaszív, Ön teljesen meg van buggyanva a hülye vallásellenes dumájával.

Európai téridő 2018.12.29. 20:46:05

"• A pofátlanság csúcsa: a magyar kormány segített megszökni Gruevszkinak, majd segítséget ajánlott Szkopjénak a határok hatékonyabb védelméhez " - inkább direkt tranzitvonatokkal nyomják át a szerbekhez a migriket, hogy aztán onnan megint a horgos-röszkei határátkelőnél csinálják a fesztivált, mint 2015 nyarán? Netán azért buktatták meg Gruevszkit, hogy ez könnyebben menjen?

rasztaszív 2018.12.29. 21:33:39

@Európai téridő: ja,ha az igazság kínos,akkor inkább mégis hagyjuk...?:)

Európai téridő 2018.12.29. 21:53:38

@rasztaszív: Miféle igazságról beszhél Ön, Agylá Gyula?

rasztaszív 2018.12.29. 23:23:57

@Európai téridő: arról,ahogy abban a 25+45 évben elsikkadhattak a dolgok. érdemes is lenne valóban alaposan átrágni a történéseket,nem gondolod?ha már kultúrharc,lássuk miről is van szó.

MACISAJT1 2018.12.30. 06:37:09

"Szkopjéban az az általános vélemény, hogy Zaev jobbnak látta, ha elődje eltűnik az országból, semmint hogy politikai okokból elítélt rabként otthon maradjon. "

Érdekes...Szóval Szkopjéban ez az általános vélemény? Hogy Gruevszkit politikai okokból ítélték el ?

Nahát !

Tangooo 2018.12.30. 13:36:26

Miből élnének a nyugati újságírók és megmondóemberek ha nem lenne Orbán?
Téma híján éhen döglenének.

alöksz róz 2018.12.30. 20:14:50

@Tangooo: láttál te már nyugati újságot? :-)

Európai téridő 2019.01.01. 17:03:42

@rasztaszív: Egyetértek. De én az egész XX. századot, a fontolva haladók és haladárok régebbi csinnbe menéseivel is foglalkoznék egy kevéskét. Ja, és az egyéb galád történések "ráhatásaival" is.
süti beállítások módosítása