B1 blogcsalád



Hírcunami Magyarországról a világsajtóban, de ennek Orbán Viktor aligha örül

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. december 19. - Szelestey

• A felkelés már az egész illiberális rend ellen irányul, de sikeréhez meg kell nyerni a vidéket, ami a tömegtájékoztatás fideszes túlsúlya miatt nem lesz könnyű 

• 2018-ban is a demokrácia húzta a rövidebbet Magyarországon 

• Az EU tökéletesen impotens, ha Orbán Viktor megfékezéséről van szó és a CEU miatt szégyellheti magát az Egyesült Államok is 

                                        Nemzetközi sajtószemle, 2018. december 19.

 

FT

financial_times.jpg

A világ egyik legfontosabb újságjának vezércikke úgy ítéli meg, hogy Magyarország fellázad az orbáni uralom ellen. A rabszolga törvény új szintre emelte az elégedetlenséget és egyengeti az egységet az idáig széthúzó ellenzék között. Orbán 8 éven át támadhatatlannak tűnt. Időnként azért voltak tiltakozások a putyini irányított demokrácia felpuhított magyar változata ellen, de most valami új van kialakulóban. A megmozdulások még nem népesek és nem veszélyeztetik komolyan a hatalmat. De új szakaszt jelezhetnek a magyar politikában, immár a hatalommal szembeni általános elutasítás testesül meg bennük.  Továbbá az különbözteti meg őket az eddigi tüntetésektől, hogy sokkal indulatosabbak. Azon kívül összehozták a széttöredezett ellenzéki pártokat a szakszervezetekkel, a diákokkal és a civilekkel. A kabinet ezúttal is kedvenc mumusát, Sorost ostorozta, de sok részvevő nincs semmilyen kapcsolatban a milliárdos emberbaráttal. 

Az is új vonás, hogy ezek a szerteágazó erők széleskörű programban tudtak megállapodni, ideértve a független sajtót és bíróságokat, valamint azt, hogy az ország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, miután az a kormány körmére tud nézni. Előtte Orbán egy sor provokatív lépést tett, hogy kiterjessze ellenőrzését. Idetartozik a közigazgatási bíróságok felállítása, valamint a jobboldali sajtóbirodalom megteremtése. Lehet, hogy a kabinet a végén a rabszolga törvénnyel ment túl messzire. A helyzet rávilágít arra, mekkora ellentmondás van a bevándorlás heves hivatalos elutasítása és a magyarok tömeges kivándorlása között. Elképzelhető, hogy a miniszterelnök rájön: a populista ígéretei beleütköznek a valóságba és engedményekre kényszerül. De az is lehetséges, hogy már így sem tudja megakadályozni a tartós kampányt a jogi, a tájékoztatási és demokratikus biztosítékok visszaállítására, miután oly energikusan lerombolta azokat.  

https://www.ft.com/content/4d2933e2-01f0-11e9-9d01-cd4d49afbbe3

Wall Street Journal

wsj_1.jpg

Magyarország az a kanári, amely arra figyelmeztet, hogy milyen veszélyek leselkednek az emberekre az illiberális bányában. Így érzékelteti a helyzetet a konzervatív lap nagy tekintélyű szemleírója, Willian Galston, a Chicagói Egyetem tanára, egyben a Brookings elemző intézet egyik vezető kutatója. A szerző igen aggasztónak tartja, hogy felerősödött az antiszemitizmus, illetve megszaporodnak a támadások a sajtó-, valamint a tanszabadság ellen. Mint írja, a magyar kormány a tényleges súlyánál nagyobb befolyáshoz jutott Európában. Megtorpedózta a kvótákat, illiberális politikája követőkre talált a térségben.

A magyar demokráciának az idei is rossz éve volt. Több mint 400 magán sajtóorgánumot egyesítettek Orbán egyik szoros szövetségesének a vezérletével. Az ellenzék azt mondja, ily módon újra felbukkan a kommunista időkből ismert központosított állami média. A vádakat alátámasztja, hogy a miniszterelnök felmentést adott a társaságnak a versenyjogi vizsgálat alól. A fékek és ellensúlyok megkerülését célozza az újonnan létesülő párhuzamos bírósági rendszer is, amelyet az igazságügyi miniszter felügyel. További fejlemény, hogy sokéves nyomással sikerült kipiszkálni a CEU-t, ami megaláztatás az amerikai diplomácia részére. Minden ígérete ellenére az új nagykövet nem tett semmit az eredmény megváltoztatására.

Az Orbán-rezsim megszilárdítása egybeesett a fokozódó zsidóellenességgel. A kormányfő már a választási kampány során olyan antiszemita retorikához folyamodott, amit a háború óta nem lehetett hallani Európában. De idetartozik a Figyelő legújabb címlapja is, rajta a Mazsihisz elnökével. A miniszterelnök nem ítélte el a folyóiratot, de nála ez stratégia, hogy előnyt húzzon a zsidóellenes érzelmekből. A professzor ennél a pontnál megemlíti, hogy Schmidt Mária a Sorsok háza igazgatónője, az emlékhely rendeltetése pedig az, hogy kedvezőbb színben tüntesse fel a magyarok szerepét a holokausztban.  A történésznő rendre védi a régi és a mai antiszemitákat, és igen érdekes a véleménye a nürnbergi perről, valamint a zsidók kiirtásáról.  

Egyre több a bizonyíték, hogy a magyar kormány demokráciaellenes és illiberális, ám a Trump-adminisztráció mégis néma marad. Ha az Egyesült Államok nem védi meg az elveit, akkor azzal zöld jelzést ad mindenütt az autokratáknak. Ebben a tekintetben leginkább Magyarország vetíti előre a dolgokat.

https://www.wsj.com/articles/hungary-canary-in-the-illiberal-coal-mine-11545179625?mod=searchresults&page=1&pos=1

New York Times

new_york_times.jpg

Köze nem volt a valósághoz annak, amiről a magyar állami tévé sugárzott hétfőn, éppen akkor, amikor a televízió székházában ellenzéki képviselők akarták beolvastatni a követeléseiket, kívülről pedig újabb társaik próbáltak bejutni. A műsor azonban a galambok életéről szólt. A szélsőjobbos Orbán Viktor világában Magyarország jó ideje két párhuzamos valóság létezik. Az egyiket a közmédia és az a több száz magánorgánum teremtette meg, amelyet épp most vontak össze egyetlen alapítványba. A másikat az egyre fogyatkozó számú szerkesztőségek tartják fenn, amelyek igyekeznek még elszámoltatni a miniszterelnököt. A két valóság azonban ritkán esik oly messzire egymástól, mint a héten.

Akik csak az állami csatornákat nézik, illetve az említett magánkiadványokból tájékozódnak, azok valószínűleg nem értesültek a szokatlanul hosszú tiltakozás hullám méreteiről, illetve úgy gondolják, hogy itt tényleg külföldi provokátorok mesterkednek. Soros-ügynökök, miután az emberbarát üzletember gyakori célpont a szélsőséges összeesküvés elméletek hívei számára. Az egész mostani botrány a rabszolga törvény elfogadásával, illetve a közigazgatási bíróságok felállításának elfogadásával kezdődött. Utóbbi döntés a legújabb fejlemény a demokratikus normák elleni támadássorozatban.

Hogy azután a tévénél látott szürreális jelenetek hol végződnek, azt nem lehet tudni. A tüntetések viszonylag kicsik, főként, ha a Fidesz táborához viszonyítjuk. Ugyanakkor Kovács Zoltán úgy látja, hogy ha van párhuzamos világ Magyarországon, akkor azt az éceszgéberek hozták létre a nemzetközi sajtóban, nem pedig az állami televízió.   

https://www.nytimes.com/2018/12/18/world/europe/hungary-protest-orban.html

New York Times/Reuters

reuters.jpg

Az egy hete tartó tiltakozások életre hívták a teljes ellenzék szövetségét, csak kérdés, hogy meddig tart ki az összefogás. Hogy az együttműködés képes-e gyökeret verni és életképes alternatívát kínálni egy karizmatikus politikussal szemben, aki általában tudja, miként kell leszerelni az elégedetlenséget, az nyitott. Mindenesetre az elmúlt napokban fiatalok özönlöttek az utcákra, hogy megmutassák: elegük van a mind inkább tekintélyelvű hatalomból. Ezzel együtt nem látszik lényegi változás az erőviszonyokban, de azért sokan érzik úgy, hogy Orbán túltolta a biciklit a két kifogásolt jogszabállyal

A tüntetések nem jelentenek közvetlen veszélyt a kormányfő szemszögéből, de ha a tiltakozók kellően makacsok és az ellenzék tartós kampányt tud indítani, akkor az alááshatna a Fidesz esélyeit az európai, illetve a helyi választásokon. Tóth Csaba a Republikon Intézettől azt mondja, hogy ehhez a következő napokban valami előremutatóval kell kirukkolni, különben összezuhan a tiltakozás. 

https://www.nytimes.com/reuters/2018/12/18/world/europe/18reuters-hungary-protest-opposition.html

Washington Post

washington_post_1.jpg

A héten a brüsszeli, illetve a budapesti tömegtüntetések pontosan tükrözték az európai állapotokat.  Az ív a populista dühvel és migránsellenes érzelmekkel indul, és ott ér véget, hogy az emberek kiábrándulnak a mind inkább tekintélyelvű valóságból. A belga fővárosban 5 ezer szélsőjobbos vonult az utcára, tiltakozva az ellen, hogy a kormány csatlakozott az ENSZ migrációs csomagjához. Budapesten ugyanakkor 15 ezren dacoltak a hideggel, hogy elutasítsák az illiberális rendszer által keresztülvert rabszolga törvényt, valamint a közigazgatási bíróságokat. Az első esetben a világ nacionalista dühöngést látott, amely már nagymértékben befolyásolja az európai politikát. A második esetben a mélyen nacionalista Orbán-kabinettel szembeni elégedetlenség nyilvánult meg, miután a hatalom populista retorikával igazolja a lépéseit, amelyek fokról fokra rendítik meg a magyar demokráciát.

Lehet, hogy éppen a budapesti tüntetések fejezik ki azt, milyen küzdelem készülődik a kontinensen.  Egyetlen európai vezető sem csapott le jobban a bevándorlás-ellenes lázra, mint Orbán Viktor, akit nem győznek ünnepelni a Bannon-féle szélsőségesek. A fokozódó tiltakozások azonban azt jelzik, hogy az elkeseredett ellenzék még kipukkaszthatja a kormányfő nacionalista lufiját. Természetesen, a kabinet megpróbálta bagatellizálni a dolgot, szokás szerint sorosozott. Csak éppen ez nem megy a végtelenségig – mondja Krekó Péter.

A jövő évi EP-választás lakmuszteszt lesz egy sor kérdésben. Orbán és hasonszőrűek távoli citadellának tekintik az EU-t és az ENSZ-t, ahol meg nem választott bürokraták azon vannak, hogy aláássák a nemzetállamok szuverenitását. De már látjuk, hogy a populisták csak korlátozott sikereket tudnak elérni. Orbán elutasítja a migrációt, pedig most éppen az tudna enyhíteni a magyar foglalkoztatási gondokon. Ám a hatalmon lévő bevándorlás-ellenes demagóg aligha fog élni vele.   

https://www.washingtonpost.com/world/2018/12/18/how-two-angry-protests-sum-up-europes-politics/?utm_term=.80285cb5617b

FT

financial_times.jpg

1. Az ellenzék számára az lesz a nagy próbatétel, hogy kitart-e a jövő évig a mostani egység, lendület és hangulat. Továbbá, hogy a tiltakozások átterjednek-e a vidékre is. Mindenesetre a szolidaritást csak erősítette a rendőrség, illetve a magán biztonsági szolgálat által hétfőn alkalmazott erőszak. Krekó Péter azt mondja, az új, hogy ellenzéki képviselőket bántalmaznak, ily módon nyilvánvalóvá vált, hogy az illiberalizmus új szintre lépett. Tóth Csaba ehhez azt teszi hozzá, hogy Orbán elszámította magát, mert a tiltakozást az ellenzék elhallgattatása eredményezte. Mint kifejti, amit most látunk, az a vég kezdete, csak még nagyon messze van az a bizonyos vég. Ezzel szemben a Fidesz közeli Alapjogok Központ igazgatója, Szánthó Miklós azt állítja, hogy az ellenzék lábon lőtte saját magát, amikor a munkaügyi változások helyett a “lázadásra” helyezte át a hangsúlyt. Ellenben gyerekségnek tartja, ha bárki nagy változást remél. 

https://www.ft.com/content/feeb9330-02be-11e9-99df-6183d3002ee1

2. Az újság egyik legjobb elemzője, Quentin Peel úgy véli, hogy Orbán Viktor hazai konfliktusa azt igazolja: van más is az EU-ban a populizmus szakadatlan erősödésén túl. A megmozdulások célpontja éppen a dacos, szélsőjobbos, nacionalista miniszterelnök. Arról tanúskodnak, hogy annak minden sikere ellenére sokan ellenállnak az autokrata stílusnak. A demokráciát követelő táblák egyfelől baljósak, másfelől viszont reménykeltőek Brüsszel számára. Arra utalnak, hogy uniós szankciós eljárás ide vagy oda, az Orbán-kabinet nem hajlandó letérni a maga útjáról, sőt arcátlanabb, mint idáig

A rabszolga törvényt – kaotikus jelenetek után – az uniós csúcs előestéjén hagyták jóvá, és a magyar vezetésnek tényleg nem volt oka, hogy féljen bármiféle komolyabb fejmosástól. Leszámítva Junckert, aki odaszólt, hogy a miniszterelnök ne terjesszen álhíreket a migrációról. De nincs ok különösebb aggodalomra Budapesten a csúcs után sem. A Bizottság nem tudta feltartóztatni Orbán az Európai Bírósággal sem. Egyébként talán éppen az a legnagyobb különbség a francia és a magyar események között, hogy Marcon gyorsan engedményekre kényszerült, a magyar vezetés ezzel szemben lerázza magáról a tiltakozásokat és ragaszkodik a radikális napirendhez, amely már kihatással van az egész EU-ra.

https://www.ft.com/content/0e3e486a-0278-11e9-99df-6183d3002ee1

Daily Telegraph

daily_telegraph.jpg

Niedermüller Péter azt mondta a lapnak, hogy több ellenzék képviselővel együtt azért mentek be az állami tévé épületébe, mert nincs lehetőségük, hogy kifejtsék a nézeteiket, javaslataikat, főként az Országgyűlésben nincs rá mód. És éppen azért választották a tüntetést, mert nincs más eszközük, de szeretnének nyomást gyakorolni a kormányra. Annak meg kell értenie, hogy nem létezik demokrácia, ha nem áll szóba az ellenzékkel. Jelezte, hogy jó pár tüntetést terveznek a következő hónapokban, amihez a tudósítás hozzátette, hogy péntekre 30 ezer embert várnak a megmozdulásra. 

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/12/18/hungary-protests-spill-fifth-day/

Guardian

guardian.png

A nehéz helyzetben lévő magyar ellenzék azt ígéri, hogy fenntartja az Orbán Viktorra nehezedő nyomást. E cél érdekében a pártok napi szinten közös stratégián dolgoznak. Szabó Tímea elárulta, hogy a tervekben szerepel úti akadályok felállítása, továbbá egy sor újabb tüntetés, ha Áder János aláírja a rabszolga törvényt. Azon kívül polgári engedetlenséget kezdenek. A kormány úgy reagált az eddigi demonstrációkra, hogy szinte teljes egészében száműzte a vitát a köztévében a fejleményekről. Abban viszont van némi igaza a hatalomnak, hogy az ellenzék támogatottsága meglehetősen csekély, amint azt a választási eredmények mutatják. Erre a válasz az, hogy ez nem is meglepő a Fidesz hatalmas médiatúlsúlya mellett, de ettől még ezeknek a pártoknak is joguk volna szerepelni a köztelevízióban. 

Budapesten nagyon hideg van és már csak pár nap választ el a Karácsonytól, ezért már nem várhatóak nagyobb megmozdulások. Ám az elmúlt napok fejleményei felvillanyozták az ellenzéket. 

https://www.theguardian.com/world/2018/dec/18/hungary-opposition-plans-more-protests-after-slave-law-passes-viktor-orban

Economist

economist_1.jpg

A tiltakozáshullám egyesíti az ellenzéket és Orbán Viktornak most először van miért aggódnia. Pedig a tüntetéseken viszonylag alacsony a részvevők száma, a populista vezető számára mégis nyugtalanító kezdet ez az ünnepek előtt. Ritka jelenség, de a felvonulók egyaránt lengették az MSZP, illetve a Jobbik zászlóit, a szélsőjobbos párt a politikai közép felé igyekszik. Más baloldali, illetve liberális szervezetek szintén félretették a vitáikat. A két kiváltó ok, a rabszolga törvény, illetve az igazságügyi reform apróságnak tűnhet a nagy tervhez, az illiberális demokrácia megteremtéséhez képest. Csakhogy a megmozdulások öt napon át tartottak a csikorgó fagyban. Boros Tamás a Policy Solution-tól éppen az összefogás jelentőségét emeli ki. Orbán azonban a felmérések tanúsága szerint e pillanatban biztonságban érezheti magát. Ám a jelek arra utalnak, hogy az EU után egyre több magyar is elveti az illiberális reformokat. 

https://www.economist.com/europe/2018/12/18/a-wave-of-protests-is-uniting-hungarys-divided-opposition

BBC

bbc.jpg

A Fideszt felkészületlenül érték a spontán kirobbant tiltakozások. A tévénél összegyúlt tömeg annyira fura és vegyes volt, hogy olyat még nem látott a tudósító az utóbbi jó 30 évben. A nacionalista Jobbik hívei összeálltak a CEU-t támogató diákokkal.  Az erőszak csak fokozta a szolidaritást az ellenzéki vezetők között. Immár bizottság alakult a megmozdulások összehangolására. A kormány meg van döbbenve az utcai események láttán. A zászlóerdőben meleg italt és kekszet osztogattak az egyetemisták, az énekek és a jelszavak csak hozzájárultak a fesztiválhangulathoz. Igen humoros volt, amikor a részvevők azt kiabálták: „könnygázszerelő”, miközben szemben álltak a készenléti rendőrség kettős sorfalával. 

Hogy ezek után mi történik, az a tiltakozók állóképességétől, az ellenzék egységétől, a rendőrség önuralmától és a kormány szándékaitól függ. Döntő lesz, hogy Áder János áldását adja-e a rabszolga törvényre. Az egészben az az új, hogy egyszerű munkások is bekapcsolódtak a tiltakozásokba, amelyek szólnak a korrupciónak és a közmédia teljes kormányzati irányításának is. Szél Bernadett azt mondta, a Fidesz azt hiszi, hogy legyőzött mindenkit és azt tesz, amit csak akar. A párt ezúttal is arra számított, hogy az emberek befogják a szájukat és végzik a dolgukat, ám most lehet látni, mit válaszolnak azok erre a nagyképűségre. A hatalom ezúttal is Soros okolja mindenért. 

https://www.bbc.com/news/world-europe-46602736

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

1. A kommentár sürgeti, hogy minden magyar tiltakozzon, mert a kormány sorra számolja fel a fékeket és ellensúlyokat. A nemzeti-tekintélyelvű hatalommal szembeszálló erők persze aligha lehetnének még sokszínűbbek, hiszen együtt menetelnek Budapesten az ultrajobbosok és a zöldek, a liberálisok és a szocialisták, miközben egészen mást gondolnak az ország jövőjéről. Mégis nagyon jó, hogy összefognak a kabinet megbuktatására. Ha veszélyben van a szabadság, a demokrácia és a jogállam, akkor minden polgárnak elsődleges kötelessége elhárítani e fenyegetést

Magyarország veszélybe került, mert az Orbán-kabinet korlátozza az igazságszolgáltatás önállóságát, támadja a civil társadalmat és engedelmességre bírja a sajtót. Ezzel azonban nem csupán az országnak árt, hanem az EU-nak, is, amelynek kineveti az alapértékeit. A demokráciát kívülről csak akkor lehet érvényesíteni, ha belül sokan támogatják, és Magyarországon ez most megtörténhet. Ha így lesz, az a térség más államaiban is reményt és ösztönzést ad az embereknek. 

https://www.sueddeutsche.de/politik/ungarn-vereint-marschieren-1.4258054

2. Biztos, hogy már voltak nagyobb megmozdulások Orbán Viktor és Fidesz ellen, de ez a mostani hullám mégis más: egy kicsit harciasabb, mint az eddigiek, de a fő az, hogy egységre lépett az összes ellenzéki párt, hogy erőteljes nyomást gyakoroljon a kormányra. És ez tényleg figyelmeztetés a miniszterelnök számára. Hiszen a legutóbbi választási győzelmét is az „oszd meg és uralkodj”-elvének köszönhette. Idáig hagyatkozhatott az ideológiai megosztottságra és a másik oldalon meglévő személyes ellentétekre. De most a rabszolga törvény egyesíti az ellenzéki erőket és visszhangra talál az utcán is. A kabinetet azonban mindez idáig hidegen hagyta és ezt látványosan igazolja is. Az tény, hogy pár ezer ember még nem jelent tömegmozgalmat, és Budapest sosem volt az ő felségterülete. A hívei vidéken vannak és a falvak egyelőre nyugodtak. Ám az ellenzék bizonyítani kívánja, hogy kitart. 

https://www.sueddeutsche.de/politik/ungarn-proteste-ueberstundengesetz-1.4257912

Frankfurter Rundschau

frankfurter.jpg

A vezércikk szerint a magyarok sajnálatos módon magukra vannak utalva, nem sok segítségre számíthatnak Brüsszelből, amikor a jogaikért küzdenek, pedig egyre többen csatlakoznak az Orbán elleni tiltakozáshoz. Úgy tűnik, mintha végre felébrednének. Sokáig az volt a benyomás, hogy ez a büszke nép ellenállás nélkül tűri, amint a Fidesz a vágóhídra hajtja. De a miniszterelnök most nyilvánvalóan túlfeszítette a húrt. A lakosság nagy része a jól olajozott propaganda gépezet folytán eddig nemigen tudta átlátni a dolgokat. De a rabszolga törvény miatt mind többen vonulnak az utcára, mégpedig joggal. Orbán oldaláról persze következetes a lépés, hiszen mit ér a korlátlan politikai hatalom, ha a gazdaság nem tejel eleget a korrupció és az urambátyám-világ finanszírozására? A dolgozók pedig legyenek boldogok, hogy van munkájuk és nem rohanják le őket a menekültek.   

Ami Magyarországon az utóbbi években történt, az tanpélda arra, miként kell egy demokráciát tekintélyelvű rezsimmé átalakítani. Önmagában a legtöbb, újonnan hozott törvényen nincs sok kivetnivaló. Nem lett komolyabb következménye az igazságügy és a közigazgatás megszállásának sem.  Ez csúcsosodott most ki a közigazgatási bíróságok létrehozatalában, de hasonló a helyzet a sajtóban is. Hogy az EU általában tétlenül nézi a dolgokat, abba belejátszik, hogy nemigen tud mit tenni olyan kormányokkal, amelyek lábbal tapodják az európai értékeket. Ha azonban jobb belátásra tér, azonnal felül kell vizsgálnia a Magyarországnak szánt támogatásokat. Hiszen Orbán azok segítségével biztosítja be az uralmát. De inkább csak álom, hogy az unió végre magához tér. Bármennyire is szomorú, a magyarok nem támaszkodhatnak rá, csakis saját magukra. 

http://www.fr.de/politik/meinung/leitartikel/protest-gegen-sklavengesetz-die-ungarn-sind-auf-sich-allein-gestellt-a-1640061

Die Presse

die_presse.jpg

Új lendületre kap a magyar ellenzék, bár csak pár ezer embert tudott mozgósítani és a vidék idegen marad számára. A tévénél lezajlott tüntetés volt az eddigi csúcspont és az ellenzéki pártokat mintha kicserélték volna. Összefogtak a Parlamentben és azon kívül is. Találtak egy közös témát, a hatalom vitatott szociálpolitikai döntéseit és lett egységes jelszó is: a rabszolga törvény. Továbbá felfedeztek egy új, provokatív, radikálisabb stílust is. Az ébredés érzetét lehetett tapasztalni a kormányellenes oldalon. Hiszen hozzászoktak, hogy sorra vesztik el a választásokat, ám most azt remélik, hogy fordulatot érnek el az utcákon.

A vidékkel az a gond, hogy ott nem működik a szabályok megszegésének jelszava. Az ottani átlagembernek nem tetszik a provokatív fellépés. És Pesten sem sikerült jobban a mozgósítás, mint idáig. Vidéken pedig csupán néhány százan hallgattak a hívó szóra. A legnagyobb gond alighanem az, hogy az ellenzék részéről nincs senki, akiben a polgárok bíznának, mármint hogy képes elvezetni az országot. De már az is nagy eredmény volna, ha meg tudnának állapodni egy közös jelöltben, és egy így a vártnál jobban szerepelnének az EP-választáson.

https://diepresse.com/home/ausland/aussenpolitik/5548562/Ungarn_Opposition-gegen-Orban-findet-zu-neuem-Schwung?from=suche.intern.portal

Der Standard

der_standard.jpg

Orbán Viktor elfelejtette, hogy az nem járja, ha politikai koncepcióként nem hajlandó semmiféle párbeszédre. Aki csupa bólogató jánossal veszi körül magát, az hamarosan nem látja a saját korlátait. Ezzel a magyar miniszterelnök mostanság kénytelen megint csak fájdalmasan szembesülni. Pár éve szép csendben visszakozott az internetadó ügyében. Most a munkaügyi változtatások terelik a dühös embereket az utcákra és a reformok közös platformra hozzák az ellenzéket. Nem világos, hogy Orbánnak, aki biztos szavazótáborra támaszkodhat, miért nincsen szeizmográfja, amely előre jelezné a várható földmozgásokat. Miért nem jön rá, hogy a jelentős mennyiségű túlóra még saját hívei közül is sokakat ellene fordít?  A válasz az, hogy már nem emlékszik, miként kell lefolytatni a társadalmi vitákat.

Az Országházban nincs ráutalva semmilyen kompromisszumra, a megzabolázott média nem bírálja, kiutálnak az országból egy világra nyitott egyetemet, nevetséges polgári konzultációt folytatnak. Viszont ha ellenállás támad, akkor a bűnbakot ezúttal is Soros Györgynek hívják. Egyelőre nehéz felmérni, hogy a széleskörű ellenállási mozgalom hosszú távon árthat-e Orbánnak. De az biztos, hogy Magyarországon sincs jövője, ha elzárkóznak a politikai dialógustól.

https://derstandard.at/2000094180966/Proteste-in-Ungarn-Was-Orban-verlernt-hat

Kurier

kurier.jpg

A Helsinki Bizottság társelnöke úgy ítéli meg, a TV-székháznál lezajlott események pontosan megmutatják a nyilvánosság számára, miként bánik a rezsim az olyan jogokkal, mint a szólásszabadság, ám ez csak még inkább feltüzeli a haragot. Pardavi Márta szerint a megmozdulásokkal az ellenzék erős életjelet adott. Merthogy idáig Orbán ereje éppen ezeknek a pártoknak a teljes megosztottságában rejlett, ám most közösen lépnek fel és ebből a kormányfőnek még baja lesz.  Az új reformokat a lakosság 80 % elutasítja, azaz a politikus túlfeszítette a húrt. Méhes Márton, a Collegium Hungaricum volt igazgatója megjegyzi, hogy a mozgalomhoz a szakszervezetek is csatlakoztak és ezt a hatalom hosszú távon nem hagyhatja figyelmen kívül, valamit ki kell találnia.

https://kurier.at/politik/ausland/regimekritikerin-die-opposition-ist-geeint-das-wird-zum-problem-fuer-orban/400356562

Le Figaro

le_figaro_1.jpg

Budapesten az utca Orbán Viktoron és az állami megrendelésre dolgozó köztévén gúnyolódik, az MTVA lett a rabszolga törvény miatt tüntető tömeg céltáblája. Sok ezren immár szinte nap mint nap tiltakoznak a kormányfő hatalma ellen. De az utolsó csepp a pohárban a túlmunka újraszabályozása volt. A felvonulók azonban azzal is tisztában vannak, hogy a közmédia teljes mértékben a kormány ellenőrzése alatt áll, nem beszélve a csaknem 500 jobboldali magánorgánumról. A tömeg kifejezésre juttatja, hogy elege van a politikusból. Valóságos detonátorként hatott, hogy a biztonsági szolgálat szó szerint kidobott két ellenzéki képviselőt az MTVA központjából. Pedig csak éltek a jogukkal, hogy honatyaként beléphetnek az intézménybe.

Bíró Nagy András a Policy Solutions igazgatója úgy értékeli, hogy az Orbán-kabinet agresszivitása láttán az ellenzéki pártok összeállnak.  Vagyis azt lehet mondani, hogy az ország közeledik ahhoz, amit Erdogan vagy Putyin csinál: nyomást gyakorol a civilekre, az MTA-ra, a CEU-t kiszekálja. A kormányfő biztosan nem vonja vissza a rabszolga törvényt, de az biztos, hogy befolyásolná, ha nagy sztrájkok lennének. Egyelőre az elégedetlenség nem csitul.  

http://www.lefigaro.fr/international/2018/12/18/01003-20181218ARTFIG00288--budapest-la-rue-conspue-orban-et-les-teles-aux-ordres.php

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr10014500496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 17:38:03

@Gandosz: már mondtam, hogy anyádat inszinuáld a megszólítással, egyébként meg minek ugatsz bele olyanba, amihez fingod nincs?! bár anyád picsáján kívül érdemben nem igen tudsz hozzászólni semmihez...

alöksz róz 2018.12.20. 17:40:42

@chrisred: na egy kicsit lehet én is faszságot írtam :-) szóval az is kellene az összehasonlításhoz, hogy mekkora összegű lenne az adójóváírás és mekkora összegnél jönne a magasabb adókulcs.

chrisred 2018.12.20. 17:44:30

@alöksz róz: Gondolkozz egy kicsit. Ha az egysávos rendszerben mindenhol ugyanakkora az elvonás aránya, akkor nem mindegy, hogy azon belül mekkora összeghez mérem. A felvetés az volt, hogy akkoriban az átlagbért mekkora adóteher sújtotta, márpedig az adójóváírás miatt nagyjából bruttó 250 ezerig az adózók rosszabbul jártak 2011-ben az új adórendszerrel.

chrisred 2018.12.20. 17:45:53

@alöksz róz: Akkor ezt meg is válaszoltam. :) Ha időm lesz, kikeresem a vonatkozó táblázatot.

Gandosz 2018.12.20. 17:47:37

@Sir Bates dö Hól: na mi van töki, lebuksz egy ténykérdésben, és egyből káromkodsz. Vagy lehet, nálad családi hagyomány az anyabaszás, ezért természetesnek tartod. Ehhez az egy kérdéshez értesz, szánalmas vagy.

Orbán veje 2018.12.20. 17:51:56

@alöksz róz: Haver! Hajadra kenheted az összes hazugságodat. Csak a bulgárok vannak a magyarok mögött fogyasztásban! Úgy elqurtátok, hogy gyucsányék géniuszok voltak hozzátok képest, te rohadék orbántroll.

alöksz róz 2018.12.20. 17:53:22

@Sir Bates dö Hól: már miért ne viszonyíthatnánk az átlagbérhez? nem a béreket, hanem az adóterhelést vetettük össze.

chrisred 2018.12.20. 17:54:21

@alöksz róz: Ha a szülők megosztják egymás között, attól az összege még ugyanakkora marad. Egy szelet kenyér egy szelet marad akkor is, ha ketten eszik meg.

alöksz róz 2018.12.20. 18:01:02

@chrisred: van táblázat arról, mekkora lenne most az adójóváírás és mekkora összegtől kellene most magasabb adókulccsal adózni ha többkulcsos lenne az szja? :-O

alöksz róz 2018.12.20. 18:07:59

@chrisred: nem rossz analógia.
csak kicsit téves. az összege ugyanakkora, csak egy ember nem biztos hogy az egészet igénybe tudja venni, ha ilyenkor ketten veszik igénybe, több marad a zsebükben. hogy maradjunk a kenyérnél, mondok én is egy szar analógiát: nem csak egy szeletet esznek meg, hanem az egész kenyeret meg tudják kapni, ha ketten kérik.

alöksz róz 2018.12.20. 18:15:01

@chrisred: így van. csak gyorsabb volt a kezem, mint az eszem :-)

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 18:20:47

@Gandosz: papi, te nagyon sötét vagy, de kifejezetten jól replikálsz...

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 18:28:47

@alöksz róz: csak megjegyeztem, nem kívántam belefolyni az eszmecserébe;-)...

chrisred 2018.12.20. 18:35:51

@alöksz róz: Nem, a 2010 és a 2011 évi nettó keresetek összehasonlítása ugyanakkora bruttóval. Hét éves távlatban nem érdemes ilyen össxehasonlításokat csinálni, már előbb jeleztem, hogy 2003 és 2010 között az egyes sávok adómértékei és határai is jelentősen változtak, pedig ugyanaz az MSZP-SZDSZ koalíció volt kormányon. (Legalábbis nevében ugyanaz.)

nemecsekerno_007 2018.12.20. 18:53:48

Ha ezek a független médiumok, akkor az Origo, ECHO TV is az...

kutyás majmok népe (törölt) 2018.12.20. 19:05:04

Mindenki tudja, hogy a fideszesek hazudnak és lopnak. A nemzetközi sajtó nem hazudik, csak az itt liberális farkakat rángató Orbán-trollok. Szerintetek Orbán elvtárs kommunista csicskái hitelesek?

alöksz róz 2018.12.20. 19:12:32

@chrisred: a 2010-esig én nem látok jelentős változásokat, kis tili-toli, ahogy nőttek a bérek, módosulgattak a kulcsok.
mondjuk kinek mi a jelentős.
csak a 2010-es ugrott egy nagyot, jóval az átlagbér szintje fölé húzta a sávhatárt (nekem ez a jelentős változás), addig végig alatta voltak. de azt meg nem az mszp-szdsz csinálta, lássuk be. bár egyáltalán nem vagyok oda bajnaiért se. (mióta azzal kampányolt, hogy túl magas a minimálbér)

pedig érdemes lenne ilyen összehasonlítást csinálni, pont az lenne a lényeg, hogy lássa az ember, milyen jövedelmi szintek esetén jár jobban vagy rosszabbul.

alöksz róz 2018.12.20. 19:18:42

@nemecsekerno_007: tegyük fel, hogy ezek a tényleg független médiumok.

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 19:30:37

Most néztem a youtube-on az echo tv angardját: ezt a g. fodort remélem egyszer elkapják...

nemecsekerno_007 2018.12.20. 19:36:03

@Orbán veje: Akkor költözz Bulgáriába...

szepipiktor 2018.12.20. 19:37:39

Lám, lám, megint az ellenfél veszteségeit dobolja az ellenzéki bloggertársadalom...
Miközben pontosan ugyanolyan habonyi kamuval, hazugságokkal etetik az ellenzéki olvasókat.
Miért nem ír a poszter például az index aktuális hazudozásairól?
Az nem hír?
Ugye pár nappal ezelőtt a Závecz iroda hozott egy hiteles mérést, de az indexesek bennefelejtették a passzív, pártnélküli hatalmas halmazt, ami helyes, hiszen a 100% belőlük is áll.
Akkor látható volt, hogy a fidesz 36%-a mellett a második erő a 33%-os pártnélküli, passzív tömeg, míg az össz ellenzék csak a harmadik, azaz ha csak a jobbikot (aki a legerősebb közülük) kivesszük, akkor 20% alatti a komplett balos és neoliberális ellenzék támogatottsága, szemben a fidesz és a passzív halmaz 69%-val.
Most okosan figyeltek a indexes gyerekek, most csak egy aporó sorban említik a paszívak 33%-át...
Most a "maradékot vették 100%-nak áés ízt osztották újra - jellemző matematikai csalás, nyuilt hazugság!
Így a fidesz 35%, és az ellenzék 32%-át vették 100%-nak és abból készítették a grafikonokat.
Nem sokat segít, hiszen a háttérben irányító momentum még így sem ért el pár százaléknál többen, a jobbik kivétele után az összes pár gyakorlatilag a 10% alatti, illetve az 5% alatti értéket képviselik, azaz ma nincs társadalmi támogatottságuk.
Ha a 33%-os passzív halmazt visszatesszük (mert így a fidesz 50% feletti...), akkor visszaáll a korábbi "rend: fidesz 36%, semlegesek 33% és az ellenzék összesen 31%, amiből levesszük a jobbikot, mert azzal nem áll már össze egyik sem, akkor a 20% alatti össz ellenzéki támogatotságot kapjuk, ahol a dk és az lmp csússzan át az 5%-on...
Szóval mielőtt a külföldi lapoksegítségével igazoljuk az ellenzék hatalémas erejét és a fidesz elleni tömegindulatokat, talán a gazdi napi hazudozásait kellene vagy megírni, vagy valami hazugsággal szépítgetni...
A logia szerint, ha a fészek fertőzött, akkor a tojások is azok.
Azaz ha az index ma már napi szinten lépi meg a TV2, a riposzt és az M1 (origo,888) szintjét, akkor szerintem a benne publikálók sem a hitelesség képviselői...

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 19:43:06

Megnézve a szabadfogás, angard, csörte műsorokat pontosan látható, hogy iszonyatosan be vannak szarva a ner-propagandistái, totális támadásba kezdtek, gajdics eddig is egy elmeroggyant büdös munkásőr mentalitással rendelkezett, de az eddigiektől eltérően a kis gnóm g. fodor is magából kivetkőzve, az értelmiségi attitüdöt sutba dobva, vörös fejjel óbégatot... minden blogra kivezényelték a ner-cselédeket, orbán valószínűleg megemelt adag gyógyszert kap...

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 19:46:59

@szepipiktor: "Most a "maradékot vették 100%-nak áés ízt osztották újra - jellemző matematikai csalás, nyuilt hazugság!
Így a fidesz 35%, és az ellenzék 32%-át vették 100%-nak és abból készítették a grafikonokat.
Nem sokat segít, hiszen a háttérben irányító momentum még így sem ért el pár százaléknál többen, a jobbik kivétele után az összes pár gyakorlatilag a 10% alatti, illetve az 5% alatti értéket képviselik, azaz ma nincs társadalmi támogatottságuk."

most pontosan a ⅔-os felhatalmazásra való hivatkozásról bizonyítottad be, hogy hazugság. jól értem?

alöksz róz 2018.12.20. 19:51:44

@nemecsekerno_007: miért, elhinnéd? :D
nem, hanem amiket szemlézett a vén komcsi

alöksz róz 2018.12.20. 19:56:04

@Sir Bates dö Hól: nem jól érted, a passzívakat a fideszhez kell számolni

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 19:59:08

@alöksz róz: aha, de nem csak moon, mert a sarghentini-szavazáskor is odaszámolandóak, bár ott az előjel negatív;-)...

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 20:01:20

@szepipiktor: tesó, eddig úgy-ahogy működött az alusisak, sz'tem mostanában félrecsúszott, igazítsd meg, főleg így karácsony előtt...

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 20:09:38

@alöksz róz: van a független médiumnak egy általánosan elfogadott definíciója, és van a ner-magyar definíciója... a propagandasajtó propagandistái, sajtómunkásai azok bátran kiállnak politikai véleményük mellett, mely most teljesen véletlenül pontosan szóról szóra egybeesik a fidesz és a kormány álláspontjával (miközben teljes egészében a fidesz finanszírozza őket közpénzből), ellenben a világot máshogy látók a háttérhatalom gyíkembereinek csahos kutyái, idegen hatalom hazaáruló kiszolgálói...

morph on deer 2018.12.20. 20:11:35

@szepipiktor:
“20% alatti a komplett balos és neoliberális ellenzék támogatottsága, szemben a fidesz és a passzív halmaz 69%-val.”

A ‘passzív halmazt’ nem támogatja senki, képzeld! Már csak azért sem, mert nem egy politikai entitás. Pontosan arról van szó, hogy ők nem politizálnak, sem itt, sem ott!

Éppen ezért közölnek két táblázatot: az egyik a választókorú lakosság - beleértve a passzívakat is, mert ugyan ők választhatnának, de nem teszik, - valamint a biztos pártválasztók arányát.

A passzívakat elemi hiba bármelyik oldallal együtt számolni, mivel ők nem csak a lberális oldalra NEM zavaztak/szavaznának, de a fideszre SEM.

Na innen fuss neki még egyszer.

alöksz róz 2018.12.20. 20:11:46

@Sir Bates dö Hól: az mindegy, biszem-baszom ligás parlamentek minket nem érdekelnek.

(amúgy nézd már meg azt az index cikket, ez a forma most komolyan azt hiszi, hogy a biztos pártválasztó szavazók közé azokat is bele kellene számolni, akik nem mennek el szavazni? :D vagy mi?)

alöksz róz 2018.12.20. 20:14:15

@morph on deer: szerintem azon akadt ki, hogy miért nem számolták a szavazókhoz a nem szavazókat.

alöksz róz 2018.12.20. 20:15:44

@Sir Bates dö Hól: "a világot máshogy látók a háttérhatalom gyíkembereinek csahos kutyái, idegen hatalom hazaáruló kiszolgálói..." - lehet hogy így is van. ez a szép benne :D

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 20:33:16

@alöksz róz: nem igazán szoktam ilyeneket olvasni, ezt kivételesen pont tegnap olvastam:-)... faszom tudja, ez olyasmi, hogy kultúrember nem issza meg a citromos kézmosóvízet a vendéglőben, a nem alusisakos meg tud olvasni egy közvélemény-kutatást;-)... nálunk itt a gettóban tudnak számolni (dílerkedik mindenki), sz'al csak a vállam vonogatom:-)...

most a tegnapi szabadfogást nézem, a teljesen korrekt, apáti "engem nem lehet megvásárolni" bence (nol.hu/kultura/jo-akkor-kimondom-en-1553173) teljesen komolyan, igazán felháborodva mondja bele a kamerába, hogy a tüntetésen elhangzott a következő rigmus "kálmán olgát adásba, orbánt meg a dunába", illetve "többen is megtámadták a karácsonyfát":-)... ezek képviselik a ner intellektuális elitjét...

Orbán veje 2018.12.20. 21:36:31

@alöksz róz: Haver! Énszerintem ma annyit hazudtál itt minekünk, hogy az orbán kiváló seggnyalója kitüntetés a tied.
Mindenesetre jól be van szarva a gazdád! Pofára esett mert gyűlik a népharag, elsöpri a felcsúti Ránkszarsz fáraót, mert nem lesz rabszolga magyar a saját hazájában. Nektek kampec.

alöksz róz 2018.12.20. 22:06:29

@Orbán veje: ó, jaj.
akkor még gyorsan feltöltöm én is a karibi bankszámláimat az adótokból.
és veszek egy örökbérletet a kurvahajóra...
te meg nézheted egész nap a kígyózó ferenc testvéredet a komcsi haverjaival meg a kis genderbuzikkal a nagy demokráciában, pont leszarom :D

vergyula 2018.12.20. 22:14:32

@Gandosz: "én is olvasom az indexet és nem veszem át bután az aljasságait; te meg átveszed; buszoztattak békemeneteseket, mi, ez a legfontosabb, primitív férgek" - ha jól megfigyeled, én a békemenetesek buszoztatását csak "Soros felbérelt külföldi tüntetői"-vel állítottam szembe. Nem ez a legfontosabb. A fontos az, hogy ha valaki a kisemberek érdekeire hivatkozik, akkor miért véd egy olyan törvényt, ami a kisemberek számára biztos, hogy nem jelent jót.
Egyébként ha olyan nagy az egyetértés nálatok, és a békemenet célja az O1G-kormány védelme a csúnya libsiktől, akkor áruld már el, miért is kell buszoztatni - állami pénzen - a közmédián hülyített szerencsétleneket vidékről? Nincs belőlük elég Budapesten?

"meg hogy Trumpról férget neveztek el, Trump cipőjére wécépapír ragadt, baromi fontos hírek" - Nem fontosak, benned mégis mélyen megragadtak. Talán egy orvos segíthet.

alöksz róz 2018.12.20. 22:21:26

@Sir Bates dö Hól: eddig nem néztem a szabadfogást, de lehet adok neki egy esélyt.
mondjuk ha a hanukagyertyát nem szabad leköpdösni, akkor a karácsonyfát se támadják már meg, mi mán ez?
bayert néz(t)em néha amikor elalvás előtt kapcsolgattam és pont ment vmelyik ismétlés, mert elég jól ki tudja szemezgetni a liberális eszetlenségeket, abszurd dolgokat. de mióta kitüntetést kapott, olyan irritálóan pökhendi lett, hogy nem nagyon lehet elaludni rajta.

alöksz róz 2018.12.20. 22:30:11

@Sir Bates dö Hól: "ezek képviselik a ner intellektuális elitjét..." - nincs választék... mit vársz egy olyan környezetben, ahol egy havas henrik bír etalon lenni 20 évig

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 22:46:09

@balcán maxval birca: Vajdú Lászlót megverték a rendőrök.

HAZUDSZ, GECI FIDESZES, MINT A TÖBBI. egy autista elmebeteg vagy.

www.facebook.com/dk365/videos/376643486240612/

18 ezren osztották meg, több, mint 600 ezren látták.

hiába hazudtok, a nép értelmesebb többsége a saját szemánek hisz, és nem a hazugságaitoknak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 22:48:54

@Ménár Atya: "egy képfelvételből csak bizonyos részletet mutatnak."

ezt a Fideszes szennymédia csinálja.

"Láthatóan leszarják az emberek"

láthatóan nem. sok millió néző, sok tízezer megosztás. Orbánnak nincs ennyi.

Gandosz 2018.12.20. 22:50:36

@math0:
Varju elzárt területre akar menni, eléállnak, feltartóztatják. Ezután varjukoma egy ideig kapálózik és harapja a biztonsági őr lábát. A szemkilövető gondolom minimum kiverette volna a fogait.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 22:52:56

@Ménár Atya: az idióta te vagy, mert olyanokat hazudsz, mint, hogy az ellenzéknem kampányolt a rabszolgatörvény ellen. kampányoltak eleget, te egy beteges hazudozó vagy, egy elmebeteg.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 22:54:32

@Gandosz: "Varju elzárt területre akar menni"

joga volt hozzá. sőt beengedték.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 22:57:03

@Ménár Atya: igazából tudod te,hogy a rabszolgatörvény geciség, és Orbán egy geci, csak próbálsz erőlködve kötözködni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 23:01:16

@Ménár Atya: szalmabáb érvelés, amit csinálsz. Orbán csicskásai nem verték meg Kunhalmit, ezt én nem állítottam sohasem. megverték Varjú Lászlót, erőszakkal kidobták Hadházyt,és Szél Bernadettet is erőszakkal kitoloncolták.

mindhárom az erőszakos és törvénytelen.

azt senki nem állította, hogy Kunhalmit verték meg, ne magyarázkodj oyan ügyben, amiben nem vádol senki senkit!

ennyit tudnak az idióta Fidszesek, mint te: terelni, hazudni, idiótaságokat írni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 23:01:55

@Ménár Atya: szalmabáb érvelés, amit csinálsz. Orbán csicskásai nem verték meg Kunhalmit, ezt én nem állítottam sohasem. megverték Varjú Lászlót, erőszakkal kidobták Hadházyt,és Szél Bernadettet is erőszakkal kitoloncolták.

mindhárom az erőszakos és törvénytelen.

azt senki nem állította, hogy Kunhalmit verték meg, ne magyarázkodj oyan ügyben, amiben nem vádol senki senkit!

ennyit tudnak az idióta Fidszesek, mint te: terelni, hazudni, idiótaságokat írni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 23:03:35

@Ménár Atya: azonkívül nagyrészt érthetetlen zagyvaság a kommented.

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 23:11:43

@alöksz róz: szabadfogás, csörte, angard: mindhárom esetében vércikinek érezném azt, hogy ilyenek szavaznak velem együtt, ha a ner-t támogatnám, ha konzervatív jobboldali lennék; döbbenetes a fidesz-csicskák és a velük szemben ülök közötti mind intellektuális, mind kultúrális szakadék... van még a saller az N1TV-n, az viszont tényleg priceless, annak ellenére, hogy ott havas is szerepel (én sosem értettem, hogy ő miért volt etalon), viszont para-kovács mindenért kárpótol; összehasonlítva a sallert és a keménymag műsorát, mintha a monthy pyton vs. adam sandler...
bayer szóra sem érdemes: egy piti áfacsaló volt, semmi más, s most nem a szlovák rendszámú kocsijáról beszélek; a népszabadságbeli tárcái viszont örökké mutatni fogják, hogy milyen hihetetlen karriert futhatott volna be, mint író...

alöksz róz 2018.12.20. 23:11:48

@math0: hát papám, nektek van tízezernyi facebook-megosztásotok, neki meg 2-3 milliós szavazótábora...
most mi legyen, vezessük be gyorsan, míg nektek van több, hogy lájkokkal lehessen bekerülni a parlamentbe?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 23:12:51

@Ekrü: már kiderült. Sargentini jelentés. 70%.

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 23:14:01

@alöksz róz: ja, egyébként nem tudtam, hogy a karácsonyfa vallási jelkép;-)...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 23:14:35

@alöksz róz: Orbánnak valójában sok százezer megvásárolt Facebookos droidja van, akik mára elfáradtak, demotivátak lettek. az ellenzék politikusai pedig most sokkal kevesebb erőforrásból felülmulták. mert Orbán geci.

Gandosz 2018.12.20. 23:14:49

@math0: annyi joga volt varjunak, mintha a női wécében akarta volna meglesni B. Anettet.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 23:18:13

@Gandosz:

"Képviselői igazolványa belépésre jogosítja valamennyi államigazgatási szervhez, közintézethez, közintézményhez, valamint - a hatáskörrel rendelkező miniszter által szabályozott módon - a Magyar Honvédség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a rendvédelmi szervek működésére szolgáló területre. (Já. tv. 8. § (4) bek.) "

www.parlament.hu/fotitkar/kepv/ogy_kepv.htm

de be is engedték.

tátott szájjal rohantál már megint bele a faszerdőbe, te Fidióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 23:19:19

@Gandosz: ha valakit a biztonsági őrök beengednek valahova, akkor már elismerték, hogy joga van, hiába hisztizel.

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 23:20:31

@Gandosz: neked lehet, hogy az, bár neked a koszlott birkakoponya is vallási jelkép, mely elé naponta lekuporodsz, mint tették azt egyeneságú értelmesebb majomember eleid...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 23:21:50

@Ekrü: ebből mit nem fogtál fel, te Fidióta?!

Orbán csicskásai törvénytelenül és erőszakosan léptek fel a képviselőkkel szemben.

Gandosz 2018.12.20. 23:24:45

@Sir Bates dö Hól: mit hittél, töki? Véletlen egybeesés, töki? Hm, töki?

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 23:26:48

@Gandosz: nem hittem azt, írtam, hogy egyenesági leszármazottja vagy a majomembereknek...

Gandosz 2018.12.20. 23:30:04

@Sir Bates dö Hól: akkor mit hittél a karácsonyfa minek a jelképe, töki? A nevében esetleg nincs benne, töki?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 23:31:55

@Ekrü:
Orbán csicskásai törvénytelenül és erőszakosan léptek fel a képviselőkkel szemben. "

a döntés és látható
www.facebook.com/dk365/videos/376643486240612/

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2018.12.20. 23:36:40

Én igazábol kurvára örülök a ballibek meg a dzsobbik performanszának!! Rengeteg szavazot vesztettek most ebben az egy hétben, a fidesz meg még erösödött is.

Nem kérünk az ellenzéki politikusok szinészkedéseiből!!

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2018.12.20. 23:40:04

@math0:

Te kretén olvastad a legujabb közvéleménykutatást??
Még a FIATALOK között is elsöprő fidesz fölény van!!

Az ellenzéknek kampó, az mtva székházbeli szemétkedéseikkel, szinészkedéseikkel leirták magukat végleg.
Vége a dalnak.

alöksz róz 2018.12.20. 23:40:10

@Sir Bates dö Hól: "mindhárom esetében vércikinek érezném azt, hogy ilyenek szavaznak velem együtt" - ezt nagyon nem vágom és nagyon nem is értek egyet vele, honnan jön ez, valami felsőbbrendű érzésből fakad, a hochkultur pártjára márpedig gyökér ne szavazzon? ez sérti a proletáröntudatomat. miért lenne akkor rosszabb a támogatni kívánt párt, ha buták vagy seggek is szavaznak rá? a világon minden pártot támogatnak seggek. csak legfeljebb nem mutogatják őket állandóan a tévében.
vagy még azt lehetne csinálni, hogy bemondja az adott párt a tévében, hogy seggfejek kérem ne szavazzanak ránk.

alöksz róz 2018.12.20. 23:53:54

@Sir Bates dö Hól: bár ha a "b.b.b.b.b." vagy a "miért nincs minden..." hozzászólásait tekintem, lehet h tényleg van egy kis igazságod

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 23:56:59

@alöksz róz: nem, nem ezt mondtam: amennyiben ner-szavazó lennék, mélyen felháborítana, hogy csak ilyen tuflákok jelenítik meg az oldalamat; nekem nagyon hiányzik például olyan jobboldali vagy konzervatív műsor, ahol nem minősíthetetlen hangnemben, a "ha hangosabban ordítok, akkor nekem van igazam" stílusban nyilatkoznának meg a szereplők... persze, most belegondolva vannak ilyen szereplők, de azok mindig a ner-rel ellentétes oldalon ülnek... gyakorlatilag a legtisztább kontraszelekció látható a ner-nél: senki sem adja hozzá a nevét, aki valamit is ad magára...

Sir Bates dö Hól 2018.12.20. 23:59:07

@alöksz róz: nézz meg egy-egy adást, szerintem jobban megérted:-)...

Sir Bates dö Hól 2018.12.21. 00:06:15

@Gandosz: karácsonyfa? ajándékok, halászlé, bejgli dögivel és holnapután piedone film a tévében... neked mi a karácsony? elmélkedés a krisztusi tanokon? arra ott az egész év, oszt' semmit sem tartotok be tanításaiból...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 00:09:45

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: megnézed, hogy ki nyert a legtöbb like-olót az elmúlt héten, és kiderül, hogy egyebek mellett Széll Bernadett és Kunhalmi Ágnes. és nem az MTVA, és nem Orbán, és nem is a törvénytelen csicskásai.

www.socialbakers.com/statistics/facebook/pages/total/hungary/society/

te szopni jársz ide!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 00:10:31

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: megnézed, hogy ki nyert a legtöbb like-olót az elmúlt héten, és kiderül, hogy egyebek mellett Széll Bernadett és Kunhalmi Ágnes. és nem az MTVA, és nem Orbán, és nem is a törvénytelen csicskásai.

www.socialbakers.com/statistics/facebook/pages/total/hungary/society/

te szopni jársz ide!

Sir Bates dö Hól 2018.12.21. 00:11:49

@Gandosz: egyébként a karácsonyfa maximum a pogány germánok vallásának lehetne a jelképe, nem jézus krisztusnak... vagy te bejgli és piedone hívő vagy?...

Gandosz 2018.12.21. 00:28:35

@Sir Bates dö Hól: az a te bajod, ha neked ezeket a profán, silány dolgokat jelenti a karácsony, és ráadásul azt is hiszed, mindenkinek ezt jelenti, ami már szimplán egy erőszakos, gusztustalan projekció
ennyit rólad

alöksz róz 2018.12.21. 01:07:33

@Sir Bates dö Hól: na majd belenézek. amúgy láttál már közelről újgazdagokat? :D nekem egy az egybe olyanok..

a kontraszelekcióra pedig jár a pont :-)

Sir Bates dö Hól 2018.12.21. 01:49:03

@Gandosz: te szimplán elmeroggyant vagy:-)...
"és ráadásul azt is hiszed, mindenkinek ezt jelenti, ami már szimplán egy erőszakos, gusztustalan projekció"
ez tényleg csúcs:-DDD... baszod, én azt hittem, csak egy sima baribaszó vagy, de te egy alusisakos laposföldes ner-cseléd vagy:-DDD... te pubi, mi van, ha odaérsz a földkorong szélére? benézel alá?!:-DDD...

Sir Bates dö Hól 2018.12.21. 01:49:53

@alöksz róz: újgazdagot? oligarchát, s nem moi értelemben:-)...

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2018.12.21. 06:08:41

@math0:

Ha én rádüvoltok,, majd osszesem elotted, akkor te megvertél engem?

Ménár Atya 2018.12.21. 06:28:15

@math0: :D:D:D
Hát persze kisfiam, és így nyert a dk-s bolond fletó harmadszor is 2/3-al választást.......
Mert orbit nem támogatták.
Én is megnézem a tüntiket, ettől még qvára nem állok ezek mellett a bohócok mellett.
De a nézettségben ott vagyok én is.
Na a fajtád így manipulál,és próbálja becsapni az embereket.
Azután meg jön a sírás,meg a pofára esés.
Nem veszed észre hogy 12 éve szopsz Matyi?!

Ménár Atya 2018.12.21. 06:32:25

@math0: Persze, hogy érthetetlen a számodra.
Kicsit tanuljál, ha mást nem, akkor a hibáidból, és majd megérted.
Bár az az érzésem, hogy érted, csak nem mered elfogadni hogy igazam van.
Majd ha elfogadod, vagy némi képzés után megérted,akkor lesz esély orbi ellen, viszont így lószar nem lesz nálatok, nemhogy kétharmad.
Ennnyikehhh :D

Ménár Atya 2018.12.21. 06:33:23

@math0: Azt mutasd már meg mikor, te iq bajnok? :)

Ménár Atya 2018.12.21. 06:38:16

@math0: Figyelj fütyi, az utóbbi időben vagy funkcionális analfabéta lettél, vagy a drog meg a pia vette el a maradék eszed, én sem állítottam, hogy orbánék verték a képviselőket, én pont arról írtam, hogy brutálisan erőszakosak az ajtók, meg az ellenzéki képviselők,akik egymást fektetik hasra :)
Tökfej, ez megint mellé ment, mondtam már,igyál kevesebb töményet, nem bírod:D
Hiába próbálod jó baloldali megmondóként mellémagyarázni a tényeket, hát nem nagyon megy :)
Az úr legyen véled a te országodban ,és segítsen feldolgozni a stresszt hogy megszületik a megváltó!
Ámen

Orbán veje 2018.12.21. 07:07:50

@Ménár Atya:

Haver! Jól teszed, hogy ilyen korán nekirugaszkodtál a diktatúraépítő tolvaj gazdád seggét nyalni.

Úgy látom, te mint szarházi orbántroll percenként köpöd szembe a szabadságért és az önkényuralom ellen életüket adó magyar hősöket az '56-tosoktól kezdve a nyugatos költőkig bezárólag.

A hozzád hasonló trágyaemberek mindig is megtalálhatók voltak mi nálunk a történelemben, csak most az átlagnál kicsit több van.

Ménár Atya 2018.12.21. 07:13:38

@Orbán veje: Hülyegyerek fingod sincs miről beszélsz, csak tolod a marhaságaidat, majd olvass vissza mi a véleményem a törvényről, és majd utána ugass ahogy a gazdád parancsolja.

Gandosz 2018.12.21. 08:29:45

@Sir Bates dö Hól:
elfelejtettél válaszolni erre:
"az a te bajod, ha neked ezeket a profán, silány dolgokat jelenti a karácsony, és ráadásul azt is hiszed, mindenkinek ezt jelenti, ami már szimplán egy erőszakos, gusztustalan projekció"
az nem válasz, hogy én vagyok elmeroggyant, mert neked a karácsonyt a piedone filmek jelentik

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 08:43:38

@balcán maxval birca: Vajdú Lászlót megverték a rendőrök.

HAZUDSZ, GECI FIDESZES, MINT A TÖBBI. egy autista elmebeteg vagy.

www.facebook.com/dk365/videos/376643486240612/

18 ezren osztották meg, több, mint 600 ezren látták.

hiába hazudtok, a nép értelmesebb többsége a saját szemének hisz, és nem a hazugságaitoknak. az, hogy te egy videóról is hazudsz, az csak azt mutatja, hogy ti Fideszesek micsoda idióta, elmebeteg, pszichopata faszok vagytok. mind.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 08:44:49

@Ménár Atya: persze, nyuszókám, met te egy idióta Fideszes vagy. de érved, az nincs. az egyetlen érved, amit mondtál, az mellettünk szól.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.21. 08:44:51

@Ménár Atya: "mi a véleményem a törvényről"

Nincs véleményed. Csak a fideSS hazugságokat ismételgeted, mint Kubatov többi fizetett trollja.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 08:58:00

@Ménár Atya: Hitler is azt hitte, hogy 12 évig az antant szopik, aztán főbe lőtte magát.

i.imgur.com/NU18TOS.jpg

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 09:25:11

@Ménár Atya:

"Ezzel sem most kellett volna tüntetni a fizetett csürhének, hanem mmondjuk az ep választás előtt."

nyilván most IS, és akkor IS. és nyilván fognak is. de most is az emberek eszébe kell vésni, hogy ezt a Fidesz csinálta. okoskodsz itt, de fingod nincs semmiről.

"Mikor jöttök rá, hogy ha orbánoztok,akkor csak stagnál, vagy nő orbi támogatottsága."

hasból hazudsz

ennyit tudnak a kétségbeesett Fidióták

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 09:42:01

@Ménár Atya: Orbán csicskásai megverték Varjú Lászlót, erőszakkal kidobták Hadházyt,és Szél Bernadettet is erőszakkal kitoloncolták.

mindhárom az erőszakos és törvénytelen.

ennyit tudnak az idióta Fidszesek, mint te: terelni, hazudni, idiótaságokat írni.

egy elmebeteg, pszichopata, hazudós geci fasz vagy, mint a gazdád.

Gandosz 2018.12.21. 10:07:37

@Sir Bates dö Hól:
itt a haverod, egy "hiv aktivista" írása: mandiner.hu/cikk/20181221_bereczky_tamas_nyugodtan_szard_a_le_a_kisjezust
Figyelmedbe ajánlom a kommenteket is, rád is igazak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 11:38:54

@Gandosz: miért lenne a haverja, és hogy jön ide? egy ember véleménye valamiről, semmi releváns köze nincs a posthoz.

Sir Bates dö Hól 2018.12.21. 14:09:05

@Gandosz: miva'? a karácsonyfa az nem egy germán pogány jelkép aktualizált megjelenése? akkor pontosan micsoda? mi volt az alap: nem is tudtam, hogy a karácsonyfa vallási jelkép (én ezt írtam)... ennyi volt, te pedig közölted, neked a karácsonyfa az vallási jelkép... most mit fogsz tenni elmeroggyant? leszopod magad?:-)... a karácsonyfa pontosan minek a vallási jelképe?! mondjad, torkosborz!...
süti beállítások módosítása