B1 blogcsalád



Felül kell vizsgálni Magyarország schengeni tagságát, mondta a belga kormányfő

Nemzetközi sajtószemle

2018. december 15. - Szelestey
  • Az unióban egyre többeknek tele van a hócipőjük Orbán Viktorral, de harcias nyilatkozatokon túl nem történik semmi. 
  • Szíjjártó megint mókás nyilatkozattal vétette magát észre, a Politico azt üzente Kovács Zoltánnak, még sokat kell tanulnia, ha pontosan tudni, akarja, eszik-e vagy isszák a sajtószabadságot.
  • Orbán Viktor tudván tudva csinál politikát az antiszemitizmussal, de az antikommunizmus, az emlékezetpolitika kisajátítása éppen úgy beletartozik az eszköztárába.

Reuters

reuters.jpg

A brüsszeli uniós csúcsértekezleten a tagállamok támogatták, hogy vissza kell szorítani a világhálón terjedő álhíreket, de Juncker azt mondta, hogy ez ügyben nem árt, ha egyes tagországok a saját portájuk előtt is söpörnek, és Orbán Viktort a dezinformációk egyik fő forrásának nevezte. A Bizottság elnöke példának a többi közt azt hozta fel, hogy amikor a magyar kormányfő a migránsokat okolja a Brexitért, az fake news, szóval nem szabad a felelősséget csakis másokra tolni. Érdemes körülnézni azok háza táján is, akik az Európai Tanács asztalánál ülnek.

A jelentés hozzáteszi, hogy 2010 óta Orbán nyomás alá helyezte a bíróságokat, a sajtót és a civileket, ám ellenfelei szerint ezzel megsértette az EU szabályait. Sokakat dühít, hogy a nemzetállamok és az etnikai többség jogaiért vívott keresztes háború harcosának jelmezét ölti magára, ám közben megszegi a civilizált viselkedés szabályait. A mostani uniós döntés egyébként főleg az orosz álhíreknek igyekszik megálljt parancsolni, mert a közösség úgy látja, hogy azokkal Moszkva a nyugati demokráciákat igyekszik megrendíteni.

Politico

politico_1.jpg

Az uniós csúcstalálkozó után a belga kormányfő igen éles hangú nyilatkozatban vágott oda Orbán Viktornak, kiemelve, hogy felül kell vizsgálni azoknak az államoknak a részvételét a schengeni övezetben, amelyek semmiféle szolidaritást nem tanúsítanak. Brüsszelben ezúttal sem sikerült előbbre lépni a menedékpolitika átfogó megújítása ügyében, emiatt jó pár ország immár kifejezetten dühös és illetékesek szerint éppen ez az elégedetlenség tükröződött Michel mondataiban. Csalódott volt Juncker is, miután pl. Magyarország hajthatatlannak bizonyult a migráció kérdésében. Hogy nem tudtak megállapodásra jutni, az főként a Bizottság számára  nagy csapás. A testület hét javaslatot terjesztett elő, de semmire sem jutott velük, mert az egyeztetések megfeneklettek a kötelező kvótákon. A luxemburgi miniszterelnök egyébként úgy látja, hogy Belgiumban éppen azért robbant ki koalíciós válság, mert az ország tartani akarta magát a migráció ügyében vállalt EU-kötelezettségeihez.

Guardian

guardian.png

A keményen bevándorlás-ellenes magyar kormány képviseletében Szíjjártó Péter azon sajnálkozott, hogy a britek kiválásával nagy veszteség éri a józan hozzáállást az unión belül a migráció körüli vitában. A miniszter a manchesteri főkonzulátus megnyitása alkalmából nyilatkozott, és azt mondta, hogy Magyarország számára a Brexit a lehető legrosszabb forgatókönyvet jelenti, mert a jó az volna, hogy a szigetország nem lép ki, a migránsok pedig nem lépnek be Európába. Hozzátette, hogy London nélkül még inkább fölénybe kerül a többség a magyar állásponttal szemben. Szerinte az Egyesült Királyság nagyon pragmatikusan nyilvánult meg olyan alapkérdésekben, mint a szuverenitás, a nemzeti parlamentek szerepe, stb. Ezért nélküle kiegyensúlyozatlan lesz a vita az EU jövőjéről.

Szíjjártó úgy ítéli meg, hogy egyes brüsszeli bürokraták a Brexit kapcsán móresre akarták tanítani Nagy-Britanniát, éspedig ugyanazok, akik Magyarország ellen szoktak vádaskodni. Szerinte ugyanakkor nincs abban semmi képmutatás, hogy Magyarország egyfelől kemény bevándorlás politikát folytat, másfelől viszont befogadta a volt macedón kormányfőt. Tagadta, hogy a magyar diplomácia vagy titkosszolgálat segített a politikusnak átjutni a határon. Azt hangoztatta, hogy Gruevszki legálisan, megfelelő okmányok birtokában jutott el magyar földre. A miniszter biztonsági megfontolásra hivatkozva védelmébe vette a kerítést, valamint a Stop, Sorost is.  A lap azonban nevekkel bizonyítja, hogy minimum tévedés a bevándorlásra fogni a merényleteket, mert a legsúlyosabb nyugati terrorcselekmények elkövetői sok esetben olyanok, akik már a nyugaton születtek.

The Atlantic

theatlantic.png

Orbán Viktor kihasználja az antiszemitizmust, tekintélyelvű vezetőként ő is igyekszik politikai hasznot húzni a gyűlöletből. Ezt a Human Rights Watch szakértője írja a Figyelő múlt heti számának címlapja kapcsán, mivel az a pénzsóvárságot sugallja Heisler András személyéhez kötve. Vagyis ahhoz az alattomos kliséhez nyúl vissza, amit még a nácik dobtak be a köztudatba. Ez eléggé gusztustalan általában, ám különösen veszélyes napjainkban, amikor a zsidók fokozott diszkriminációval és erőszakkal néznek szembe Magyarországon, de egész Európában is. A Figyelő szorosan kapcsolódik az Orbán-kormányhoz, amely kifejezetten visszautasította, hogy bírálja a címoldalt. A miniszterelnök, a feltörekvő autokrata, aki szép, lassan lebontja a demokráciát, azt állítja, hogy semmiféle zsidóellenességet nem hajlandó eltűrni. Csak éppen közben olyan utalásokat tesz, amikkel az antiszemitákat bujtogatja.

Ilyen célból festi le ördögnek Soros Györgyöt, azon kívül dicséri Horthyt, valamint adózik tisztelettel Hóman Bálintnak, a háborús időszak hírhedt antiszemitájának, de ezzel csak azt árulja el, hogy a keresztény Európa önjelölt védelmezőjeként hajlandó meglovagolni a gyűlölködést. A Figyelő húzása ennek a politikának a merész kiterjesztését jelenti. A hatalom már korlátozta a migránsok, az emberi jogi aktivisták, valamint a romák jogait és könnyen a kormány célkeresztjébe kerülhetnek azok a zsidók is, akik kiállnak Orbán ellen. Az egész ügy akkor robbant ki, amikor kiéleződött a vita a Sorsok háza körül. Utóbbi felelőse Schmidt Mária, aki eltorzítja az igazságot a holokauszt ügyében.

A Figyelő körüli botrány nagy nemzetközi tiltakozást váltott ki, a miniszterelnök azzal a nevetséges kifogással próbálta elütni ezeket, hogy a sajtószabadságot korlátozná, ha elítélné az antiszemitizmust. Mert ha egy politikus kiáll a gyűlöletbeszéd ellen, az nem jelenti a sajtó cenzúrázását. Azon kívül ő csak ne regéljen szabad sajtóról, amikor a Fidesz propagandája uralja az egész médiát.  A tömegtájékoztatás feletti uralom Orbán tekintélyelvű rendszerének csak az egyik összetevője, jellemzi továbbá a hatalmas korrupció, a független igazságszolgáltatás aláásása, a választási törvények manipulálása, az emberi jogi szervezetek elleni támadás, valamint a kemény bánásmód a migránsokkal szemben. Mindezt a kormányfő illiberális demokráciának hívja, mások fasizmusnak. De a lényeg, hogy szinte teljesen felszámolta a demokráciát.  Gerjeszti az idegengyűlöletet, összekacsint az antiszemitákkal. Az már a demokrácia védelmezőinek dolga, hogy Orbán megfizesse ennek a politikának az árát.  

Politico

politico.jpg

Hogy a portál kikkel dolgozik együtt, ahhoz a magyar kormányszóvivőnek a világon semmi közbe sincsen – hangsúlyozza a Politico, miután Kovács Zoltán a twitteren tudatta a világgal, hogy nem tekinti újságírónak a híroldal Magyarországgal foglalkozó munkatársát, Lili Bayert. Egyben azt ajánlotta, hogy a szerkesztőség vizsgálja meg, érdemes-e pénzt áldozni egy ilyen munkaerőre. Nos, a válasz az, hogy a magyar kormány nemzetközi sajtóügyeinek újdonsült felelőse nem sokat ért a sajtószabadságból. Lili Bayer egyébként most azzal húzta ki a gyufát magyar hivatalos körökben, hogy megírta: a miniszterelnök tőle szokatlan módon bizonytalan volt, amikor az ellenzék a Parlamentben megpróbálta meghiúsítani a rabszolga törvény elfogadását.

Jungle World

jungle-world-logo_1.png

Szegénységi bizonyítvány az unió számára, hogy Brüsszel továbbra is ömlesztve folyósítja a támogatásokat Magyarországnak, miközben távozni kényszerül onnan a Közép-Európai Egyetem. Egyben bizonyítja, milyen mértékben esett vissza az USA befolyása, hiszen el lehet űzni egy amerikai intézményt. Trump új nagykövete próbálta úgy beállítani az ügyet, mint Orbán és Soros viszályát, ám ennél sokkal többről van szó. Kövér László igazi kulturkampfot vizionál. A kormány betiltotta a gender szakot, nem csatlakozik a családi erőszakot tiltó isztambuli megállapodáshoz. El akarja törölni a Tudományos Akadémia önállóságát, a politika meg  jogot formál, hogy megmondja a kutatóknak, mely területek fontosak. Ennek megfelelően  osztaná el a kutató intézeteknek a pénzt.

Az állami szervek az emlékezetpolitika kapcsán is nyomást fejtenek ki. Eltávolítják Nagy Imre emlékművét a Kossuth térről, helyette visszaviszik oda a „vörös terror” áldozatainak szobrát. Hogy semmi se emlékeztessen 56-ra, már korábban lebontották az örök lángot is. Az országban kétségtelenül igen elterjedtek az antiszemita érzelmek, 51% mondja azt, hogy Soros sok millió menekültek akar Európába hozni. A hivatalos politika tudatosan épít a zsidóellenességre és az antikommunizmusra. Homogén magyar népből indul ki, ideértve a „keresztény gyökereket”. Ebbe  világképbe nem férnek bele a komcsik és a libsik. Soros azonban egyedül nem elég ellenségnek, ezért ostorozza folyamatosan a kormány a hajléktalanokat is.

Aggasztó, hogy a Fidesz elűzi a CEU-t, mégis az Európai Néppárt tagja maradhat. Ezzel a kereszténydemokraták azt bizonyítják, hogy semmi bajuk egy autokrata, szélsőjobbos rezsimmel, miközben az magát keresztény-konzervatívnak álcázza. Ugyanakkor a baloldaliak és a liberálisok eddig nem tudták igazolni a választóknak, hogy akik szélsőséges pártokat követnek, azok vesztik el elsőként szociális jogaikat. Amint azt Magyarország példája tanúsítja.

Die Zeit

die_zeit.jpg

Ausztria igen látványosan kezdte a most véget érő uniós elnökséget, de azután nagyon is prózaian fejezi be: sok változást nem tudott elérni a fő célként meghirdetett területen, a menedékpolitikában. De legalább Európa nem omlott össze és Bécs is áll még. A kancellárról kiderült, hogy nem csodagyerek, ám ez nem is baj. Kurz felsült azzal az ígéretével, hogy ő majd hídverő lesz. Emlékezetes, hogy szinte a kezdetektől fogva bírálta Merkel döntését a menekültek ügyében, ugyanakkor igencsak szót értett a német vezető fő ellenfelével, Orbán Viktorral. Hát, nem épült híd, ráadásul Ausztria az elsők között utasította el az ENSZ migrációs csomagját. Az osztrák elnökség jelszava az volt: „Európa, amely megvéd”. De gyorsan feladta a külső határok fokozott őrizetének programját – alighanem azért, mert rájött, hogy ahhoz még több nemzetállami jogkört kellene átadni Brüsszel részére. Egyidejűleg nem sokat tudott tenni menedékrendszer reformjáért sem.   

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr114485244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2018.12.15. 06:07:22

Á, semmi különleges, csak a szokásos kabarécikk.

megamedve 2018.12.15. 07:09:45

Orbán pontosan olyan szemét a népéhez, mint a szemét apa a kisgyerek éhez:
Először jól befosatja a mumussal, aztán minden szarért azzal fenyegeti, hogy nem védi meg tőle, ha nem fogad szót.

rallus 2018.12.15. 07:36:09

Komolyan kellene venni, ha egy perspektivikus, rettenetes isiásza ellenére folyamatosan dolgozó politikus végre felnyitja a szemünket! Orbán brexitezte ki az angolokat és miatta nem műthetik Juncker, Macron és Merkel gyermekeit az import agysebészek!
Ha Szíjártó jó külügyminiszter lenne, már vitt volna Juncker úrnak néhány flaska barackpálinkát, hogy legközelebb más szemében lássa meg a szálkát!

Cycmen 2018.12.15. 08:20:39

". Csalódott volt Juncker is, miután pl. Magyarország hajthatatlannak bizonyult a migráció kérdésében. "

Csalódott? Elég visszafogott reakciói vannak, a karácsonyi mészárlás gondolom nem érte el az ingerküszöbét. Jólelkű aranyos részeges bácsi ez a Juncker.

Cycmen 2018.12.15. 08:38:10

@megamedve: "Orbán pontosan olyan szemét a népéhez, mint a szemét apa a kisgyerek éhez:
Először jól befosatja a mumussal, aztán minden szarért azzal fenyegeti, hogy nem védi meg tőle, ha nem fogad szót."

Mikor mondta Orbán hogy nem véd meg? Hazudozunk, hazudozunk szemét Soros kollaboráns? Nem ijesztget, nincs rá szükség, elég a hírt olvasni az indexen, hogy a másodgenerációs migráns is vígan gyilkol. Nekünk meg itt a kerítés és egy ember, aki ugyanazt akarja amit mi és nem azt, amit kívülről akarnak ránk kényszeríteni!

paraszthajszal 2018.12.15. 12:20:45

„Hogy nem tudtak megállapodásra jutni, az főként a Bizottság számára nagy csapás. A testület hét javaslatot terjesztett elő, de semmire sem jutott velük, mert az egyeztetések megfeneklettek a kötelező kvótákon.”

Esetleg le kéne vonni a konzekvenciákat, és el kéne felejteni a kötelező kvótákat?

Magyarországtól ne a „lassú nemzeti öngyilkosság”, a saját keresztény, európai identitás feladása terén tessék szolidaritást várni. A bevándorlási politika alapelveit kell megreformálni, a központba a külső határok védelmét helyezve; és arra, hogy a bajba jutottaknak a saját országukban segítsenek, ne Európában.

hammurabbi 2018.12.15. 23:22:04

@paraszthajszal: Mémindig a leghülyébb orbánseggszolgálatos takonynácit vezénylik ki trollszolgálatra ?...hehee..te vónál a csürhe elittye?....höhöö...akó'milyen azajjahahaa..

Tényleg megszavazta a kötelező kvótát az Európai Parlament?

Nem.

Arról döntött az EP, hogy indulhat a tárgyalás a kvótákról a kormányokkal. Ez azt jelenti, hogy az Európai Parlament kiválaszt egy küldöttséget, az uniós kormányok illetékes miniszterei is küldenek egyet, és ők a következő hetekben összeülnek, és elkezdenek róla beszélgetni, hogy hogyan nézzen ki az új menekültfogadási rendszer. A szavazás jegyzőkönyvében ez úgy szerepel, hogy „intézményközi tárgyalások megnyitására vonatkozó határozatot” hozott a parlament.
index.hu/kulfold/ep/2017/11/19/az_europai_parlament_nem_szavazta_meg_a_kvotakat_csutortokon/

Európai téridő 2018.12.15. 23:36:15

Nem is tudom, hogy miért, de pont Peterdi Pálnak eredetileg a Ludas Matyi című vicclapban megjelent "Tücsök és bogár" c. rovata jut eszembe ennek a túl sokat markoló lapszemlének az olvasása közben.

Bambano 2018.12.16. 01:58:44

"felül kell vizsgálni azoknak az államoknak a részvételét a schengeni övezetben, amelyek semmiféle szolidaritást nem tanúsítanak.": a schengeni paktumnak része a belga miniszterelnök agyrémének betartása? mert ha nem, akkor pechje van.

mi lenne, ha a sajtó nem azért az egy egyezményért cseszegetné orbánt, amit betart?

látjátok ballibek, azért nem lesz itt rendszerváltás, mert az orbán féle maffiaállam meg a jobbos takonyvödör médiával szemben csak ezt a szemetet kínáljátok választási lehetőségként. mire az értelmes emberek megnyomják az "egyiket se" gombot.

a nagy hohoohooo 2018.12.16. 08:22:46

@Bambano: ha a hülye gondolatok teremtik a valóságot, akkor te már milliárdos vagy csak még nem mindenki látja...heheee..
Most mindenáron még nagyobb hülyét akarsz csinálni magadból heheeee.....picit aggaszt ,hogy:.túlterheled az agyad.......,de úgy látom nem bánt holmi gondolkodás.....heheee...Azért mindig jót lehet röhögni ezeken a hozzáértésmentes hozzászólásaidon .hehee..

Orbán Viktor folyamatosan rámutat, hogy milyen jól védi a határt, amit egyébként helyesnek tartok, és soha nem is szólaltam fel a határvédelme ellen, hiszen schengeni külső határa van, de ez a határzár sajnos még nem készült el akkor, amikor a sok menekült érkezett

– kritizálta Angela Merkel Orbánt egy augsburgi rendezvényen. A német kancellár szerint már csak ezért is furcsa, hogy Orbán a németeket szapulja a bevándorlás ügyében.

24.hu/kulfold/2018/10/01/merkel-orban/

Sztem szórakoztató vagy,lehet ,hogy szadista disznó vagyok, de élvezem nézni a vergődésed,ha rádnézek tényleg egy illegális bevándorlót látok aki a Lipótról vándorolt ki a közéletbe épülésünkre heheee.
Kezdjük ott ,hogy Merkel nem hívta be a menekülteket,ő az életüket mentő szíreknek kínált menedéket amíg hazájukban nem rendeződnek a dolgok,Orbán szabadította rá a németekre amikor 3-4 ezer menekültek átvonatoztatott ,át BKV buszoztatott ellenőrzés és regisztráció nélkül a sógorokhoz,Orbán nem zárta le a balkáni útvonalat, hanem rátolta a menekültek százezreit Németországra, a horvátokra és az osztrákokra.
Hol engedte be őket ? Merre van Németországnak schengeni külső határa ? Azok jó része (kb. 400.000 fő) a mi déli határainkon lépett be.ahol a magyar buszok lerakták az ellenőrizetlen tömeget
Beengedett többtízezer menekültet, felszállíttatta őket Budapestre, ott megállíttatta őket mindenféle ellátás nélkül, majd elrohant Merkelhez könyörögni, hogy engedje be ezeket, mert humanitárius válság lesz nemsokára Budapesten. Merkel akkor követte el élete legnagyobb hibáját = megnyittatta a német határt, ahelyett, hogy beintett volna a felcsútinak, hogy "edd meg szart kedves barátom, amit odaszartál az ország közepébe.

Te Orbánnak a politikai magyar alvilág vezérének katonájaként persze nem szégyelled magad.
Aki gyűlöletere biztatja népét, aki a választást otromba csalással nyeri nem érdemel kíméletet!

antiinternáci 2018.12.18. 11:23:38

Néhány napja Bécsben a bolsevisták tüntettek Kurz ellen, most itt cikkben támadják...

Végre észre kellene vennie, hogy a se hús se hal hozzáállása nem menti meg őt, az internácik teljes behódolást akarnak.
És ha nem, akkor lőnek rá.
Fel kell ébredni. Derogált osztrákként a magyar álláspont mögé állni, ki kellett mutatni, "nehogy már a magyarok mondják meg...".
Látványosan sorosozott, ceuzott, azt hitte, akkor nem marcangolják szét.
Aztán ezt kapja...
Dönteni kell Kurz úr! A bolsevistákkal, vagy a tisztességesekkel?

antiinternáci 2018.12.20. 09:37:29

Felül kelk vizsgálni... Tűrhetetlen, hogy Mo. betartja a szabályokat - mindta az internáci félkegyelmű.
Aztán lemondott, Orbán úhabb ellensége bukott...
süti beállítások módosítása