B1 blogcsalád



Az AI azt üzente, hogy az Európai Tanács csak még nagyobb veszélybe sodorja a magyar demokráciát, ha továbbra is tétlenkedik

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. december 12. - Szelestey

• A szélsőségesek fenik a fogukat az európai választásokra, mert azt remélik, hogy annak révén nagyobb befolyáshoz jutnak a meggyengült EU-ban

• Magyarországon előreláthatólag csak tovább romlik a demokratikus intézmények helyzete, ideértve a civileket és az emberi jogokat 

• A CEU intellektuális menedéket kap Bécsben, az ottani egyetem rektora szerint a város tudományos élete gazdagabb lesz az egyetem odaköltözésével (Budapesté meg szegényedik...) 

New York Times

new_york_times.jpg

Vágyálom maradt, hogy Európa az idén majd szépen rendbe teszi a saját háza táját, ideértve, hogy megállítja a magyar és a lengyel demokrácia lebomlását, feltartóztatja a populizmust. Sőt, mára mindennapos lett a felfordulás. A különbség az előző évhez képest az, hogy az EU-nak már nincs erős vezetője, aki átnavigálja a szervezetet a soron következő válságon. Merkel béna kacsa, Macront lekötik a hazai erőszakos tiltakozások, amelyekbe még bele is bukhat. Úgy hogy May tegnap hiába próbált támogatást szerezni egy sor fővárosban. A jövőre esedékes EP-választás kulcsfontosságú lesz, mert szélsőjobbos pártok azt remélik, hogy általa növelhetik befolyásukat Brüsszelben. Egy francia elemző szerint a helyzet a saját országában rendkívül súlyos, és ha az elnök kudarcot vall, akkor az olasz út áll a franciák előtt, feljöhet Le Pen. Az eheti uniós csúcson fontos téma volna a migráció, de az álláspontok semmivel sem jutottak közelebb egymáshoz. Pedig a radikálisok ezt a témát lovagolják meg jövő május előtt. Ezért csak még több gondra kell számítani, miközben teljesen újjáalakul az európai politikai térkép.

EU Observer

eu_observer.PNG

Az EU késlekedése a jogállamot veszélyezteti Magyarországon. Erre figyelmeztet a Human Rights Watch európai szakigazgatója. Philippe Dam rámutat, hogy az EP, illetve az Európai Bíróság örvendetesen lép az ügyben, ám a Tanács esetében nem látni, hogy kellőképpen felfogta volna, mi forog kockán. Az EU-ügyekben illetékes miniszterek éppen egy hónapja inkább eljárásjogi kérdésekben merültek el, ahelyett, hogy mozgósítottak volna a demokráciára épülő Európa védelmében. Pedig a veszély továbbra is nagy. Egyáltalán nem biztos, hogy a lengyel kormány valóban visszakozik a Legfelsőbb Bíróság bíráinak lecserélése ügyében, végre kell hajtania a Bizottság összes ajánlását az igazságszolgáltatás függetlensége érdekében.

Magyarországon csak még átfogóbb lesz a támadás a civil társadalom, a sajtó és tanintézmények ellen. A CEU Ausztriába kénytelen áttelepülni. A hatalom betiltotta a gender szak oktatását, fokozott ellenőrzést alá akarja vonni a Tudományos Akadémiát. Rágalomkampány folyik civil szervezetek ellen. Büntetik azokat az NGO-kat, amelyek menekülteket segítenek. Csaknem 500 jobboldali szerkesztőség közös irányítás alá került, ami felveti, hogy még inkább sérülhet a média sokszínűsége.

Mindennek ellenére a Tanács és az uniós vezetők nem vonták felelősségre a Fideszt, amiért az folyamatosan ostromolja a demokrácia jelképének számító intézményeket. A Bizottság és az uniós vezetők magukat csapják be, ha az Európai Bíróságot tekintik az egyetlen intézménynek, amely képes szembeszállni a veszéllyel. Nekik is fel kell lépniük a magyar és a lengyel vezetés ellen. Nem riadhatnak vissza e feladattól, pár hónappal az alapvető EP-választás előtt. A földrészen nem lehet visszaszorítani a tekintélyuralmi irányzatokat, ha az EU nem mondja ki egyértelműen, hogy politikai következmények várnak azokra az államokra, amelyek kikezdik a jogállamot és az emberi jogokat. Ha nem történik semmi, az csak bátorítja a további jogsértéseket a magyaroknál és a lengyeleknél. És rossz üzenetet küld azoknak az országoknak, amelyek hajlamosak utánozni a budapesti és varsói példát.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Komolyan kell venni, hogy az Európai Parlament éppen három hónappal ezelőtt kezdeményezte, hogy induljon eljárás Magyarország ellen jogállam megszegése miatt. Így foglalt állást a tagállamok kül- és EU-ügyi minisztereinek többsége a Brüsszelben tartott tanácsülésen. Egyben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a magyar és a lengyel kormány  folyamatosan megsérti az alapjogokat. Timmermans alelnök úgy véli, hogy a PiS valójában egyetlen vitás pontban sem tett lépéseket az igazságszolgáltatás önállóságának visszaállítása ügyében. A német államminiszter hozzátette: az nem elegendő, hogy Varsó visszalép a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása ügyében, amit amúgy az Európai Bíróság rendelt el.

FT

A Fidesz ma meg akarja szavazni a „rabszolga törvényt”, amelynek fontos jellemzője, hogy a dolgozók kötelesek akár heti 8 óra túlórát is ledolgozni, de eltelhet három év is, mire a pénzt megkapják érte. Az intézkedés mutatja, milyen súlyos a helyzet a munkaerőpiacon. Orbán népszerűsége egyre nő az utóbbi években, noha keményen kiterjesztette hatalmát a sajtóra, az igazságszolgáltatásra, az üzleti világra és a kultúrára. Ám a szóban forgó tervezet ideget ért a szavazók körében. A magyarok 83 %-a elutasítja. A Fémmunkások Szakszervezete általános sztrájkot helyezett kilátásba. Merthogy a dolgozók gyakran nem maguk döntik el, akarnak-e vállalni túlórát, arról nem is szólva, hogy a cég tönkre is mehet, mire elszámolná a többletmunkát. A miniszterelnök 8 éve azzal a jelszóval került hatalomra, hogy megvédi az alkalmazottak jogait a multikkal szemben, de ezek a nagy cégek küszködnek, hogy megtartsák az embereket. A cikk a szocialista Tóth Bertalant idézi, aki szerint a hatalom a mostani lépéssel a német autógyárak kedvére igyekszik tenni.

Deutsche Welle

deutsche_wellw.jpg

Krekó Péter szerint Magyarország minden más államot ver az összeesküvés elméletek népszerűségét tekintve. A Political Capital igazgatója úgy látja kutatásai alapján, hogy ezek a teóriák a 3 évvel ezelőtti menekültválság óta lettek a hivatalos politika eszközei. Így pl. a lakosság 51 %-a hiszi, hogy Soros György tömegesen akar migránsokat hozni Európába és ez pontosan egybevág azzal, amit az állami propaganda hajtogat. Úgy hogy most már az ellenzéki oldalon is sokan elhiszik. A szakember megjegyzi, hogy a közelmúltban végzett felmérésük meglepő módon azt mutatta ki: az antiszemita összeesküvés elméletek jóval elterjedtebbek, mint ahogy azt ő maga is gondolta. Miközben alig van példa a zsidók elleni erőszakos cselekményekre. Viszont a muzulmánokkal és a Sorossal szembeni kampány felerősíti az antiszemitizmust. Az egyikből következik a másik.  

Mindehhez hozzájárul a sajtó alávetett helyzete, valamint a társadalom megosztottsága. A politika úgy állítja be, hogy itt élet-halálról van szó. Ebbe a légkörbe belefér még a legszörnyűbb állítás is az ellenfélről. És ennek a törzsi felfogásnak különösen könnyű a dolga az illiberális magyar rendszerben, ám itt igazából világjelenségről van szó. Azt mutatja, hogy az emberek nemigen bíznak a nemzetközi intézményekben, bedőlnek egészen bizarr elméleteknek a változások okát illetően. Az összeesküvési teóriák főként a kisebbségek számára veszedelmesek, de ott igazán kockázatosak, ahol a hivatalos politika beemeli őket, mint pl. Magyarországon. És sokkal könnyebb híveket toborozni számukra, mint érvekkel szétzúzni ezeket az állításokat.

Economist

economist_1.jpg

A lap szégyenletesnek tartja, hogy egy sor állam távol maradt az ENSZ Migrációs csomagjától, köztük Magyarország, Csehország és Bulgária, tehát olyan közép-európai országok, amelyek általában nem szeretik a külföldieket. Mert a megállapodás messze nem tökéletes, de lefektet néhány alapvető szabályt, így mindenekelőtt kimondja, hogy a kormányok akkor tudják a leghatékonyabban ellenőrizni a határokat, ha együttműködnek.

Érdekes módon Trump megvetése a migránsokkal szemben egyáltalán nem csillapította a bevándorlási kedvet. A Gallup azt állapította meg, hogy 158 millió ember költözne szívesen az Egyesült Államokba. Ehhez hozzájön, hogy az amerikaiak a jelek szerint egyre barátságosabbak az idegenek iránt. Egy másik felmérés szerint a tengerentúli lakosság 75 %-a látja úgy, hogy a bevándorlás jó az ország számára. A mostani kormányzat aligha változtat az álláspontján, de ha a közvéleményben megmarad ez az egyre erősödő felfogás, akkor lehetséges, hogy egy új washingtoni vezetés egy nap csatlakozik a világszervezet e héten megszületett egyezményéhez.

Die Presse

die_presse.jpg

A bécsi polgármester és elődje megerősítették, hogy örömmel fogadják a CEU-t a városban, egyben bírálták a szélsőjobbos Szabadságpárt vezérét, aki vándoregyetemnek minősítette az intézményt. Az előző városvezető, Häupl, aki már 15 éve a bécsi Tudományos alap vezetője, úgy fogalmazott, hogy intellektuális menedéket kell adni az iskolának. Hogy hol lesz az egyetem átmeneti otthona, az egyelőre nem egészen világos. Már ameddig felújítják a véglegesnek szánt épületegyüttest.  Összesen 17 egykori kórházpavilonról van szó, ezeknek 2023-ig el kell készülniük. De a döntés hamarosan megszületik az ideiglenes otthonról. A Bécsi Egyetem rektora szintén üdvözölte, hogy az osztrák fővárosba költözik a CEU, mert úgy látja, hogy azáltal csak gazdagodik az ottani tudományos élet.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr114473062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paraszthajszal 2018.12.12. 07:34:33

„Az AI azt üzente, hogy az Európai Tanács csak még nagyobb veszélybe sodorja a magyar demokráciát, ha továbbra is tétlenkedik”
„Az EU késlekedése a jogállamot veszélyezteti Magyarországon. Erre figyelmeztet a Human Rights Watch európai szakigazgatója.”

Ki a franc az az AI, és mit üti bele az orrát olyasmibe, amihez semmi köze. Április 8-án a magyar választópolgárok kétharmados felhatatalmazást adtak Orbán Viktor miniszterelnök úrnak és pártjának, hogy az àltaluk szükségesnek tartott strukturális és közjogi reformokat megvalósítsák. Miért ugatnának ebbe bele olyan szervezetek, akiket egyetlen magyar választópolgár sem hatalmazott fel arra, hogy beleszóljanak a parlament és a kormány dolgába?

„A lap szégyenletesnek tartja, hogy egy sor állam távol maradt az ENSZ Migrációs csomagjától, köztük Magyarország, Csehország és Bulgária, tehát olyan közép-európai országok, amelyek általában nem szeretik a külföldieket”

A külföldiekkel nincs bajunk, amennyiben tisztelettel jönnek ide, legálisan, turistaként vagy üzleti célból. Azokkal a külföldiekkel van bajunk, akik törvényes jogcím nélkül akarnak idejönni, betolakodni; vagy kéretlenül bele akarnak pofázni a magyarok dolgába. Utóbbira jó példa az Economist szerkesztősége (akiket mi tartunk a szakmàjuk szégyenének). Kinek képzelik magukat?! Honnan veszik a bátorságot?!

Cycmen 2018.12.12. 08:04:36

"A lap szégyenletesnek tartja, hogy egy sor állam távol maradt az ENSZ Migrációs csomagjától, köztük Magyarország, Csehország és Bulgária, tehát olyan közép-európai országok, amelyek általában nem szeretik a külföldieket."

Lövöldözött Strasbourgban egy Franciaországban született de migráns gyökerű "ember"! A hatóságok már figyelték radikalizálódás és rablások miatt is! Most a karácsonyi vásáron megölt három embert és sokat megsebesített! Az ENSZ és az EU illetékeseit bíróság elé kell állítani haladéktalanul, Soros ellen pedig elfogatóparancsot kell kiadni, a "menekültsegítő" embercsempész szervezeteket pedig feloszlatni! Ahol vannak migránsok ott katonák őrzik a karácsonyi vásárokat??? Röhej!

Cycmen 2018.12.12. 08:10:58

@paraszthajszal: "A külföldiekkel nincs bajunk, amennyiben tisztelettel jönnek ide, legálisan, turistaként vagy üzleti célból. "

Látod ez az elszomorító, hogy már ide fajultak a dolgok! Mi mentegetőzünk? Na ne! Ez a mi földünk, az jöhet ide akit mi engedünk, még turistaként is! Amerikából visszafordít a határőr a reptéren még vízummal is indoklás nélkül és mehetsz a picsába panaszra! Az okés? Valahol egyébként igen.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.12. 09:19:33

S kit érdekelnek az ilyen ET jellegű kamuszervek?

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.12. 09:20:08

Én a 80-as évek óta tudom, hogy ET go home...

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.12. 09:20:53

@Cycmen:

Elszigetelt eset. Semmi köze a béke vallásához.

Az elkövető mindig mosolygott, segített vak néniknek átmenni a zebrán, s kóbor macskákkal dorombolt együtt.

Aztán az utóbbi időben valakik - ki tudja kik, nem kizárható, hogy Putyin van a háttérben! - radikalizálták őt, természetesen akarata ellenére. Ő sokáig küzdött ez ellen, de egy nap nem bírta tovább. Tehát ő az igazi áldozat.

A megoldás: importáljunk még 100 millió hasonló jóembert, adjunk nekik Soros-bankkártyát, s feltétlenül szervezzün

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.12. 09:21:24

@Cycmen:

Elszigetelt eset. Semmi köze a béke vallásához.

Az elkövető mindig mosolygott, segített vak néniknek átmenni a zebrán, s kóbor macskákkal dorombolt együtt.

Aztán az utóbbi időben valakik - ki tudja kik, nem kizárható, hogy Putyin van a háttérben! - radikalizálták őt, természetesen akarata ellenére. Ő sokáig küzdött ez ellen, de egy nap nem bírta tovább. Tehát ő az igazi áldozat.

A megoldás: importáljunk még 100 millió hasonló jóembert, adjunk nekik Soros-bankkártyát, s feltétlenül szervezzünk tüntit plüssmackókkal az idegengyűlölet ellen.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.12. 09:23:06

@Cycmen:

"A hatóságok már figyelték radikalizálódás és rablások miatt is!"

Atya Isten, a fasiszta rendőrség figyelte őt? Hát ide süllyedt, Orbánisztán szintjére a derék, microni, liberális, demokrata francia rendőrség?

rallus 2018.12.12. 10:34:17

Kreko Péter nélkül rettenetes bajban lennénk, mert nem ismernénk fel a settenkedő antiszemitizmust! Szerencsére őt külön erre a célra tenyésztették ki és így tudjuk, hogy az a leggyanúsabb, ami nem gyanús! Ha komolyan vesszük, akkor בנימין נתניהו és Orbán ezentúl nem foghat kezet!

Oxica 2018.12.12. 11:31:52

444.hu/2018/12/12/elfoglalta-az-ellenzek-a-parlamenti-pulpitust

Ezt a Tordai gyereket, már megérte beszavazni a parlamentbe, köteles elvtárs agyvérzés körüli állapotba került, hogy nem tudott felmenni a pulpitusnak nevezett trágyadombjára.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok.

rallus 2018.12.12. 11:38:53

@Oxica: Már javasoltam neked, hogy keress végre egy rendesen tisztálkodó nőt, (vagy férfit..) és rá fogsz döbbenni, hogy nem minden halszagú, ami az orrod előtt van!

F1 L M 2018.12.12. 11:41:04

Legalább elismered hogy meggyengült az EU. Ez már haladás.
Azt már csak remélem hogy tudod hova kell jövőre szavazni.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.12. 11:45:49

@rallus: "nem minden halszagú"

Nem minden halszagú, csak Magyarország. Lehet, hogy te se vagy halszagú, csak simán büdös. Nem elég hetente cserélni a zoknidat. :))

444.hu/2016/08/29/titokban-belecsempesztek-egy-d-hangot-a-halszagu-magyarorszagba

:))

Cycmen 2018.12.12. 11:50:02

@Oxica: Gyönyörű szép római katolikus feje van ennek a Bencének.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.12.12. 12:58:22

" ... Orbán népszerűsége egyre nő az utóbbi években, noha keményen kiterjesztette hatalmát a sajtóra, az igazságszolgáltatásra, az üzleti világra és a kultúrára. Ám a szóban forgó tervezet ideget ért a szavazók körében. A magyarok 83 %-a elutasítja. ... "

Mindig szórakoztatónak tartom, amikor egymást követik a tartalmilag szöges ellentétben álló mondatok...
Azt meg honnan a péniszből veszik, hogy a magyarok 83%-a elutasítja? Szerintem a 70% még csak nem is hallott róla... Ezt a cikket a FT-ban biztos valami magyar ballibbant írta, különben honnan venne ekkora baromságot egy angol úriember?

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.12.12. 13:14:26

" ... A jövőre esedékes EP-választás kulcsfontosságú lesz, mert szélsőjobbos pártok azt remélik, hogy általa növelhetik befolyásukat Brüsszelben. Egy francia elemző szerint a helyzet a saját országában rendkívül súlyos, és ha az elnök kudarcot vall, akkor az olasz út áll a franciák előtt, feljöhet Le Pen. ... "

Az Ámerikai liberálportálnál már látják a szörnyű véget. Bukik az EP liberálfasiszta részlege, feltehetőleg leginkább a Makaróni féle franszia népnyúzók fognak nagyot szívni... Köszönhető a gerontofil vezetőjüknek.

2018.12.12. 14:02:08

@Magánvéleményem: "Azt meg honnan a péniszből veszik, hogy a magyarok 83%-a elutasítja? "

A Dr. Belyó Pál féle Policy Agenda aktuális (és reprezentatív..) felmérése alapján született szám...

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.12.12. 14:53:27

@Womb Raider: Ez a PA az a PA, amelyik ezt írta?
"Hódmezővásárhely visszaadta az ellenzéki szavazók számára a valódi tétet,és kinyíltak azok a lehetőségek, hogy tudniillik mivel lehet számolni egy ellenzéki győzelem esetén."

zoom.hu/hir/2018/04/03/osszefogas-eseten-ader-sem-tudna-megakadalyozni-egy-ellenzeki-kormany-felallitasat/

Mert akkor érthető a hagymázasan merész állításuk a 83%-ról...

Sir Bates dö Hól 2018.12.12. 16:41:26

"Azokban az országokban, ahol a társadalmi szolidaritásnak nincsenek mély hagyományai, aligha mond le önként bárki is megszerzett jövedelme bármely kis részéről. Magyarországon a legkevésbé sem valószínű, hogy az adórendszer progresszivitása mozgósító erejű volna. Még arra sincs esély, hogy azt némi belátással vegyék tudomásul az elmúlt nyolc év nyertesei. Pedig a tehetősek többletjövedelmének tekintélyes része nem piaci sikereken múlik, hanem állami ajándék, a választói hűség megolajozása. A felső osztályok jómódú, befolyásos, politikailag aktív tagjait hét-nyolc esztendő alatt havi százezrekben, évi milliókban mérhető extra jövedelemhez segítette az adórendszer révén az állam, az alacsony jövedelműeket pedig a korábbinál erősebb állami függőségbe taszította. Általánosságban: az előbbiek azért lettek a Fidesz támogatói, mert ekkora jótéteményt mástól nem várhattak, sőt jövedelmi előnyüket időskorukra is meghosszabbítja a nyugdíjjárulék-plafon és a nyugdíjplafon eltörlése. Az utóbbiak pedig azért lettek Fidesz-szavazók, mert csak az állami gyámkodás révén képesek a felszínen maradni. Hovatovább feledésbe ment, hogy a kormány mi mindent vett el tőlük: az adómentességet, az előrehozott vagy rokkantsági nyugdíjat, három hónapon túl a munkanélküli-segélyt, a táppénz egy részét, és pluszterheket kaptak a nyakukba az áfa emelésével. Mindezt elhomályosítja a közmunka lehetősége, a rezsicsökkentés, az Erzsébet-utalványok ajándékozása, a nyugdíjbónusz, néhány alapvető termék áfacsökkentése, a minimálbérek felturbózása. Így szilárdult meg az a politika, amely szélesre nyitotta ugyan a vagyoni és a jövedelmi ollót, mégis képes volt gyarapítani támogatóinak számát."

ner-cseléd, te melyik csoportba tartozol?

Tangooo 2018.12.12. 18:11:38

Ha megnyerték, hadd vigyék!

taga20 2018.12.12. 18:20:24

@Cycmen: még mindig sokkal jobb, mint a csúti vajdád, more!:)

2018.12.13. 09:45:09

@Sir Bates dö Hól: "Magyarországon a legkevésbé sem valószínű, hogy az adórendszer progresszivitása mozgósító erejű volna. "

Miért is? Jelenleg is éppen eléggé progresszív. Minél magasabb a jövedelmed, annál nagyobb a befizetett adód összege :) Persze, az exponenciális függvény alapján történő adóztatás még progresszívebb, ez tény.. jól el is menne még a maradék adófizető is a retekbe, főleg a mobilabb kategóriából..Vagypont ez a cél?

"Pedig a tehetősek többletjövedelmének tekintélyes része nem piaci sikereken múlik, hanem állami ajándék, a választói hűség megolajozása. "
Akinek meg nem.. az úgy járt! Logikus.. ja..nem. Hogy ki a NER cseléd, azt meg majd mi mondjuk meg.. ahogyan mi nevezzük ki az antiszemitákat és a nácikat is!Mi, a faékek, ellensúlyokkal..

"sőt jövedelmi előnyüket időskorukra is meghosszabbítja a nyugdíjjárulék-plafon és a nyugdíjplafon eltörlése. "
Logikus.. ha már a többlet jövedelemadóval szembe nem állítunk semmi ellentételezést az erkölcsi elismerésen felül, akkor logikus, hogy a többlet nyugdíjjárulékkal is analóg módon járjunk el! kettőt fizet, egyet kap. Liberális piacgazdaság!
"Hovatovább feledésbe ment, hogy a kormány mi mindent vett el tőlük: az adómentességet, az előrehozott vagy rokkantsági nyugdíjat, három hónapon túl a munkanélküli-segélyt, a táppénz egy részét, és pluszterheket kaptak a nyakukba az áfa emelésével. "
A családtámogatásokat elegánsan kifelejtetted,, hiszen nem passzol a komcsi narratívádba. A jelenlegi kormány egyet tesz: megpróbálja a gazdaságilag aktív réteget előnybe hozni, mert ha valakikre lehet alapozni egy ország fenntartható működését, hát az nem a segélyekből és szolidaritásból létezők, nem az inaktív tömegek.

Csak egy kérdés a végére? Mé' is nem szarod le, hiszen ott élsz a szabad, liberális világ közepén a paradicsomban, reggelire Dante, délben TGM..és uzsonnára Eszterházy.. (hétköznapokon) ? Csak nézegeted a köldököd és fizeted a progresszív adót.
süti beállítások módosítása