B1 blogcsalád



Washington Post: a CEU ügyében teljes csődöt mondott az amerikai diplomácia

2018. december 07. - Szelestey
  • A német és a francia kormány engedni látszik Közép-Európának a kvóták ügyében, miközben Magyarország és Lengyelország fű alatt rombolja a közös értékeket;
  • Orbán azt reméli, hogy politikájának ideológiai kisugárzása elvonja a figyelmet arról, hogy irányvonala tele van ellentmondással és súlyos károkat okoz;
  • Amit a magyar miniszterelnök művel a hazai sajtóval, az példátlan egész Európában.

ceu_6.jpg

Washington Post

washington_post.jpg

A világlap vezércikke a címben a CEU rektorát idézi, aki hétfőn úgy fogalmazott, hogy az egyetem kiszorítása sötét nap Magyarország számára. A  szerkesztőségi állásfoglalás úgy értékeli, hogy az intézmény az új Vasfüggöny áldozata lett. A választó vonal ezúttal a demokratikus világon belül ereszkedett le. Orbán Viktor, a tekintélyelvű nacionalista ördögnek állítja be Soros Györgyöt, és hosszas kampányt folytatott az iskola ellen. A Közép-Európai Egyetem kényszerű távozása a tanszabadság arcátlan megsértésével egyenértékű, csapást mér azokra az elvekre, amelyek terjesztése érdekében a CEU-t létrehozták. De a fejlemény sötét nap az amerikai diplomácia és az általa támogatott értékek szempontjából is. Orbán visszaverte az új nagykövet minden próbálkozását, ráadásul a diplomata utóbb Sorost tette felelőssé a történtekért. Szóval az egész rendezési próbálkozás teljesen félresikeredett. Az egyetem elűzése elvi kérdés, nagy vereség a demokrácia számára, éppen akkor, amikor az Orbán-féle autokraták nyomulnak, elfojtják a szabadságjogokat, a CEU-t, vagyis az olyan intézményeket, amelyek pedig létfontosságúak, hogy ébren tartsák a lángot a mostani és jövendő nemzedékek számára.

Washington Post 2. 

Az európai vezetőket, illetve stratégákat a Brexitnél sokkal jobban aggasztja az orbáni illiberalizmus, vagyis az a vezető, akit a Trump-kormányzat boldogan felkarolt. Ezzel a tapasztalattal tért haza Brüsszelből a Bizottság házi elemző intézetének konferenciájáról a lap munkatársa. Azt is tapasztalta, hogy az európaiak pontosan tudják, milyen nehéz időszakot élnek át. A harmadik fő benyomás, hogy a világpolitika legfőbb irányzatairól rendezett tanácskozáson az előadók a veszélyeket tekintve nem tettek különbséget az USA, illetve Kína között. Márpedig ez esetben Washingtonnak rá kellene jönnie, hogy immár semminek sem a vezetője az euroatlanti integrációban. A fórummal szinte egy időben fejtette ki véleményét a nemzetközi rendszerről - ugyancsak Brüsszelben - az amerikai diplomácia vezetője, csak éppen a beszéd nem vette figyelembe azokat a kényelmetlen tényeket, amelyekkel az Egyesült Államok következetlen külpolitikája sűrűn szembesülni kénytelen.   

Washington Post 3. 

A Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke levélben kérte az egyik republikánus szenátort, hogy az kérjen bocsánatot, amiért azt állította, hogy Magyarország náci megszállásának idején Soros György segített eltulajdonítani sorstársai vagyonát. A levél hangsúlyozza, hogy Gohmert megalapozatlan, hamis antiszemita mocskot terjeszt. A vád egy tévéinterjúban hangzott le, később mind a társaság, mint a riporter elhatárolódott tőle. A törvényhozó maga azzal igyekezett elvenni a kijelentés erejét, hogy az nem anti-szemita, hanem inkább zsidóbarát. Az emberbarát befektető jó pár hónapja a Washington Postnak arról beszélt, hogy annak idején, 14 éves fiúként a saját túlélése érdekében csupán szemlélője volt Budapesten az eseményeknek, de senkinek sem ártott.

 

New York Times

new_york_times.jpg

Egy volt amerikai nagykövet úgy reagált a lap minap megjelent vezércikkére a CEU ügyében, hogy a demokratikus világ részéről eljött a válaszadás ideje, mert látnivaló, hogy Magyarország hadat üzent a szabadságnak. William J. vanden Heuvel, aki egyben az amerikai Roosevelt Társaság alapítója és tiszteletbeli elnöke, az olvasói levélben rámutat, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában megfogalmazott elvek alapján minden egyetemnek el kell ítélnie, amit Orbán Viktor tett. Ahogyan azt az USA csinálta Horthyval, Rákosival és Kádárral. Szankciókat kell hozni, el kell szigetelni a magyar kormányt a Nato-ban és az EU-ban. Vissza kell hívni a nagykövetet. Az 56-os forradalom azok emlékét idézi, akik szembeszálltak a zsarnoksággal. Az olyan diktátorok, mint Orbán és a hasonszőrűek nem zsebelhetik be bűneik hasznát.

New York Times/Washington Post/Reuters

new_york_times.jpg

Bírálók azt mondják, hogy Orbán Viktor vezényli a független média fokozatos felszámolását. Az utóbbi években tucatjával cseréltek gazdát a kormányfővel szembenálló orgánumok, a következmény az lett, hogy a nyilvánosságból mind inkább kiszorult a hatalommal szembeni elégedetlenség. A legújabb fejlemény pedig az, hogy egyetlen alapítványba vonják össze a jobboldali szerkesztőségeket, ám az ernyőszervezetnek a miniszterelnök döntése értelmében nem kell átesnie a verseny, illetve a médiahatóság ellenőrzésén.

Polyák Gábor, a Mérték Média Elemző vezetője azt mondja, hogy a cégóriás torzítja a versenyt. Az pedig, hogy a kormány ilyen megoldást választott, nyílt beismerése annak, hogy a konglomerátum nem felel meg sem a sajtó-, sem a versenytörvény előírásainak. Viszont olyan mértékű médiakoncentráció megy végbe, ami elképzelhetetlen Nyugaton. Liszkay Gábor ezzel szemben azt állítja, hogy a csoport egyáltalán nem részrehajló. A hozzátartozó cégek tavaly 60 milliárd forintos bevételre tettek szert, főleg állami hirdetésekből. Jövedelmük elérte a 8 milliárdot.

 

Der Standard

der_standard.jpg

1. A szélsőséges osztrák alkancellár is azzal vádolja Soros Györgyöt, hogy az támogatja az illegális migráció- és Strache megkérdőjelezi a CEU bécsi létjogosultságát is. Strache ugyanakkor tagadta, hogy antiszemitizmus vezérelte az emberbarát milliárdos ellen, amikor vándoregyetemnek minősítette a Bécsbe készülő iskolát. (A  németben ez esetben a jelző ugyanaz, mint amikor bolygó zsidóról beszélnek – a szerk. megj.) A politikus szerint azonban minden ez irányú vád a hajánál fogva előrángatott rágalom, ő még csak nem is hallott soha a mítoszról. Ám mint mondta, az intézmény Amerikában csupán egy postaládát jelent és erre rá kell kérdezni.  Annál is inkább, mert az már eddig is vándorolt, Prágából Budapestre, most pedig Ausztriába. Azzal érvelt, hogy Soros tevékenységét az izraeli kormányfő is sok tekintetben kifogásolja. Strachénak az a terve Európában az, hogy az általa képviselt erők a jövő évi választás után akár a 2. legerősebb frakciót alkotják majd, és akkor legyűrhetik a Merkel-Macron vonalat a nemzetállamok összefogása alapján. 

2. A kozmopolita Európáért, az új barbárok ellen emelt szót Paul Lendvai, amikor Brüsszelben, az Európai Parlamentben az Orbán Viktorról írott művéért átvette az Európai Könyvdíjat. A köszönő beszédben legelőször is azt hangsúlyozta, hogy a földrész veszélyben van a nacionalizmus, a rasszizmus és az antiszemitizmus miatt. Ami a magyar kormányfőt illeti, Lendvai kiemelte, hogy neki szerencséje van, mert az EU korunk első olyan intézménye, amely közvetve az ellene és értékei ellen irányuló kampányt finanszírozza. A fórumon az elemző külön is elítélte, hogy elűzték Magyarországról a CEU-t.  Egyben emlékeztetett arra, hogy az értelmiségnek fel kell vennie a harcot az új, idegenellenes, nemzeti-populista barbárokkal szemben, Moszkvától Milánóig, Budapesttől Varsóig.  

 

Guardian

guardian.jpg

Az Európába küldött amerikai diplomaták rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a feltörekvő populizmus miatt. Az elhibázott tengerentúli külpolitika legújabb áldozata a CEU, távozása győzelem a populista Orbán Viktor számára. De egyben kudarc az USA budapesti nagykövete szemszögéből, aki Trump személyes jóbarátjaként meghirdette, hogy meg akarja védeni az egyetemet. Amikor Cornstein megérkezett Magyarországra, azt az üzenetet hozta magával, hogy a washingtoni adminisztráció teljes mértékben támogatja a szélsőjobbos, populista magyar vezetést, függetlenül a korrupcióval, a jogállammal és a sajtószabadsággal kapcsolatos aggályoktól. Még a megosztó retorika sem számított a migráció kapcsán. Ő az egyik legelső az újonnan kinevezett diplomáciai képviselők sorában, aki hajlandó beállni nacionalista és populista pártok, illetve politikusok mögé. Olyanokról van szó, akikben nem egy hasonlóságot lehet találni az amerikai elnökkel.

Ez a megközelítés idáig nem sok eredményt hozott, annál több kárt okozott viszont a hagyományos szövetségeseknél, de az amerikai Külügyminisztériumban is. És nem tudta megvédeni még a Közép-Európai Egyetemet sem. Fontos tényező, hogy Trump nyilvános megszólalásai sokszor a közép-európai nacionalista, populista rezsimeket idézik. Ily módon az amerikai diplomatáknak nehéz volna számon kérni Orbánon a menekültekkel szemben alkalmazott lenéző beszédmódot, vagy a Soros elleni kirohanásokat, a sajtó elleni támadásokat, hiszen a Fehér Házból szinte nap mint nap jönnek hasonló üzenetek. A hivatásos amerikai diplomaták közül sokan azt a megoldást választják, hogy úgy tesznek, mintha az elnök nem létezne.

Európa közepén Wes Mitchell szabja meg az USA vonalát, de a CEU ügyében ő is felsült. Cornstein abból indult ki, hogy ha nyilvánosan dicséri Orbánt, akkor nyomást tud gyakorolni rá az Egyesült Államok számára fontos ügyekben. Ám a kormányfő simán bezsebelte a kedvező szavakat, ellenben figyelmen kívül hagyta, amit a diplomata az egyetemről mondott neki. Krekó Péter szerint a politikus módszeresen tett az amerikai érdekekre. És mivel ő az illiberalizmus zászlósfigurája, mások éberen figyelik, hogy viselkedésének lesz-e bármiféle következménye.

 

NZZ

nzz.jpg

Ha egy olyan kisállam, mint Magyarország világpolitikát csinál, akkor mindig ellentmondásokba bonyolódik – hangsúlyozza a konzervatív újság kommentárja. Majd úgy folytatja, hogy Orbán Viktor a saját szabályai alapján játszik. Keleten növeli országa politikai súlyát, ám közben a szövetségesek orrára koppint és kétes új barátokkal veszi körül magát. Ám ha az illegális migráció elleni küzdelem élharcosából egy szökött miniszterelnök támogatója lesz, továbbá ha egy Nato-tag Ukrajna kérdésében az orosz álláspontot szajkózza, akkor ott valami alaposan félrement. Itt jelentkeznek az ellentmondások, csakhogy a budapesti erős ember világos tervet követ, hogy megszerezze országa számára a maximális figyelmet. Épít a külföldön élő magyarokra, a lojális sajtóra és az orosz segítségre, de a következmények igencsak kétesek.

Hogy Budapest a viszály elmélyítésére törekszik Kijevvel szemben, az az európai politika szempontjából nemigen érthető, viszont a belpolitikában kifizetődik, hiszen a kormány a magyar kisebbség védelmezőjének szerepében tündökölhet. Azon kívül a kérdést össze lehet kötni a nemzeti szuverenitással, aminek Orbán minden mást alárendel. A blokád azonban teljesen kedvezőtlen az ukrán nyugati csatlakozás szempontjából, miközben Szíjjártó tökéletesen átveszi az orosz propaganda nyelvezetét. A magyarok ugyan azt hajtogatják, hogy nem Moszkva trójai falovát jelentik az EU-ban, ám az ukrán vita mutatja, miként egyensúlyoz a miniszterelnök a kontinens két fele között. Az egyre éleződő geopolitikai feszültségek idején fokozódik az eshetősége, hogy összeomlik a magyar politika. Mind inkább próbára teszi a Nyugathoz fűződő kötelékeket. Bizalmatlanságot kelt, hogy Orbán ilyen szoros viszonyt alakított ki Putyinnal. Helyzete még saját pártcsaládján belül is vitatott.

Az USA, amelynek elnöke rokonszenvez a magyar nacionalizmussal, az eddiginél kevésbé szigeteli el Magyarországot, de ezzel együtt nincs közeledés Washingtonhoz, nem utolsó sorban a CEU kipaterolása és a két fegyverkereskedő kiadatásának megtagadása folytán. Ennel ellenére úgy tűnik, hogy a küldetéstudattal megáldott kisállam meg van győződve: ideológiai kisugárzása elfedi külpolitikájának kacskaringóit. Alighanem ebből a megfontolásból kapott menedéket a korrupt és hitelét vesztett Gruevszki. Ily módon azonban a magyar fél szabotálja az EU bővítési törekvéseit a Balkánon. Ám Budapest regionális politikája a saját logikáját követi. Orbán terjeszkedni kíván a térség sajtójában. Mert pl. ha Macedóniában a névvita miatt visszatérnek a hatalomba a nacionalisták, nem utolsósorban a magyar érdekeltségű orgánumok hatására, az hálára kötelezi őket.

Magyarország belekalkulálja, hogy hatalmi politikája jelentős károkkal járhat. Gyengíti az uniót a keleti szomszédságban, és gerjeszti a vitákat. De a nemzetek Európájának követelése, a szövetségesekkel szembeni megosztás és elhatárolódás a történelmileg determinált túláradó nacionalizmus belpolitikai reflexeit szolgálja. Továbbá gátolja a szorosabb együttműködés kialakítását. Azon kívül biztosíték, ha összeomlik, vagy erősen meggyengül az EU. Ám hogy egy magára maradt szövetség a kicsinyke magyar állam érdekeinek jobban megfelelne, nos, az már más lapra tartozik.

 

 

 

Reuters

reuters.jpg

Franciaország és Németország hajlandó enyhíteni álláspontján a kötelező kvóták ügyében. A hírügynökség által megszerzett előterjesztésben a két állam felveti, hogy pénzzel válthatják meg kötelezettségüket azok a kormányok, amelyek nem hajlandóak menedékkérőket átvenni. A lépés azt tükrözi, hogy Berlinnek és Párizsnak elege van az eddigi totojázásból és azt szeretné, ha csökkenne az ellentét Közép-Európával. A Belügyminiszterek Tanácsában köröztetett indítvány úgy fogalmaz, hogy volna lehetőség a szolidaritás más módjaira is. Ez azt jelentené, hogy a kvóta-ellenes országok pl. afrikai fejlesztési programokat finanszírozhatnának, uniós alapokon keresztül.  

 

Le Monde

le_monde.jpg

Magyarország és Lengyelország diszkréten az európai értékek aláásásán dolgozik. Az újság annak kapcsán írja ezt, hogy a szociális miniszterek tanácskozásán Budapest és Varsó ellenállása miatt nem sikerült egyetértésre jutni az ügyben: az LGBTIQ-közösség tagjait is megilleti a diszkrimináció-mentesség.  Pedig a szövegben nem volt semmi, ami gondot okozott volna. Mégis az incidens jól mutatja, mi megy végbe az utóbbi években az EU-ban az értékek frontján. A holland szakminiszter úgy értékelte a fejleményt, hogy az elfogadhatatlan visszalépést jelent, miközben az összes többi tagállam támogatta az előterjesztést. Az ellenkezés a két állam részéről nem olyan látványos, mint mondjuk, a lengyel igazságügyi reform, vagy a CEU lehetetlenné tétele, de jól mutatja, hogy a magyar és a lengyel kormány igyekszik bedönteni a közös értékeket.

Le Monde 2.

Magyarországon óriás médiabirodalom alakult Orbán Viktor szolgálatában. A miniszterelnök egyáltalán nem törekszik párbeszédre Európával. Egyre többször provokálja az uniót, amióta csaknem három hónapja az Európai Parlament a jogállami eljárás megindítását kezdeményezte a magyar kormány ellen. A kihívások között a legutóbbi az említett, csaknem 500 szerkesztőséget magában foglaló alapítvány létrehozása, amihez hasonló még sosem volt Keleten.

Urbán Ágnes a Mérték Médiaelemzőtől azt mondja, az új szerkezettel tökéletesen kézben tartott és központosított rendszert kívánnak létrehozni. Az egész vállalkozás egyértelműen Orbántól függ, és így ez olyasmi, ami példátlan az EU-ban. A politikust a jelek szerint hidegen hagyja, hogy a lépés milyen kedvezőtlen reakciókat válthat ki Brüsszelben. A Riporterek Határok Nélkül illetékese azt mondja, a kormányfő láthatólag úgy gondolja, már a média sokszínűségének látszatára sem kell adnia.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7414450962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oxica 2018.12.07. 08:48:32

444.hu/2018/12/07/orban-minden-reggel-azzal-kelek-hogy-derekon-vagnak-hogy-valahol-megtamadnak

"Minden reggel azzal kelek, hogy derékon vágnak, hogy valahol megtámadnak. Folyamatosan résen kell lenni, küzdeni kell,"

Az elmebetegeknél már csak így van elvtársak. Jó hír, hogy ezzel már Gratzban sem tudnak mit kezdeni.
A felcsúti lótolvaj cigány nem tudja élvezni a lopott vagyont, mert rémálmai vannak.

Ezzel a jó hírrel induljon a nap.

Hajráhalszagúmagyarország, hajrámagyarok.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.12.07. 09:19:19

Szerencsére Amerika hatalma csökken.

FCUK28 2018.12.07. 09:41:45

@Oxica: inkább neked kellene orvoshoz menni, bár az agyhalálon nem tudnak segíteni.

Cycmen 2018.12.07. 11:23:26

"A német és a francia kormány engedni látszik Közép-Európának a kvóták ügyében, "

Tehát mégis vannak kvóták és nem Orbán találta ki, hogy elterelje a figyelmet a kisvasútról!
Ez a Francia és Német kormány engedékenységéről szóló sor is érdekes, hiszen papíron két ugyanolyan tagállama az EU-nak ahol névleg egyenlőségnek kéne lenni. Az külön tragédia hogy ott van a két leghülyébb államfő.

Cycmen 2018.12.07. 11:28:26

@Oxica: Rengeteg oka van hogy kvázi fideszesként élem az életem, de az egyik fő ok hogy ilyen trágár büdösbunkók közé nem akarok tartozni, mint amilyen te is vagy!

Cycmen 2018.12.07. 12:03:53

A CEU elköltözése legalább akkora tragédia nekünk, mint Konrád György elköltözése. Az is itt maradt.

Cycmen 2018.12.07. 14:02:03

"A kozmopolita Európáért, az új barbárok ellen emelt szót Paul Lendvai, "

Javaslom hallgassuk meg, más a neve, más a származása és más a lakhelye, tehát igazi kozmopolita és ex ávósként a barbarizmushoz is érthet! :D

atomic power 1986DucaDuca 2018.12.07. 17:24:52

@Oxica:

"Hajráhalszagúmagyarország"

A halszag szindróma az egy olyan, az anyagcserét érintő genetikai betegség, amelyben az egész világon csak néhány száz ember szenved.
A betegek rendkívül szenvednek társas kapcsolatuk és munkakörülményük korlátozottsága miatt. /önértékelési zavar, szégyenérzet, depresszió, öngyilkossági gondolatok a kísérőjelenségek/

Egy ilyen súlyos betegséggel jellemezni a magyarokat nemcsak tisztességtelenül primitív, hanem értelmetlen is! Ugyanakkor a tényleges, szenvedő betegek irányában rendkívül hitvány dolog.

Részletek: www.webbeteg.hu/cikkek/genetikai_betegseg/22797/halszag-szindroma

más néven trimetilaminuria egy olyan genetikai, anyagcserét érintő öröklődő megbetegedés, melyben a világon dokumentáltan csak pár száz ember szenved. Genetikai

Részletek: www.webbeteg.hu/cikkek/genetikai_betegseg/22797/halszag-szindroma

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.07. 17:57:00

@atomic power 1986DucaDuca: "az anyagcserét érintő genetikai betegség"

Téged szeret valaki? De ugye nem az eszedért? :))

Ti, fideSSfasszopók mindig megleptek a butaság egyre mélyebb bugyraival. :))

Hajrá halszagú Magyarország!!!

Sir Bates dö Hól 2018.12.07. 19:44:53

@atomic power 1986DucaDuca: pubi, nagyon nagyot alkottál! meghoztad már a krumplit?!

BiG74 Bodri 2018.12.08. 16:09:29

Milyen amerikai diplomácia?

Che21 2018.12.08. 16:37:40

"Az emberbarát befektető"

aztakurva

Tarlós elvtárs kutyaszaros városa (törölt) 2018.12.08. 17:02:07

Na, újfent előjöttek a fideszes gerictelen véglények liberális bránert szopni. Bár agyilag kétlem, hogy erre képesek lennének, inkább arról van szó, hogy Putyin-mintájú hazaáruló trollgyár küldi ide ezeket a genetikai véglényeket. Alapjáraton a fideszes bűnpártoló proli írni-olvasni nem tud.

Tarlós elvtárs kutyaszaros városa (törölt) 2018.12.08. 17:06:01

@FCUK28: @Cycmen: @Sir Galahad: Ezek itt Orbán-trollok, magánéletükben gyerekeket rontanak meg két lopás között. Putyin és a cigányhitler fizetett hazaárulói.

Tarlós elvtárs kutyaszaros városa (törölt) 2018.12.08. 17:11:52

Most látom, hogy a balfasz birka sem döglött meg. Érdekes, milyen genetikai baleset okozhatja azt, hogy valaki képes áldozatul esni a fideszpestisnek és élő trollként tovább szórni a vírust? Lám, mire mentünk a 80-as évek generációjával, akik koncerteken kúrtak a színpad mögött meg a diszkóban? Ja, a proli gyerekek akkor hozták össze a tolvaj maffiának a további szavazókat...

torró 2018.12.08. 17:12:11

Bakke! Ezt a linket tegnap előtt raktam ki egy kommentemhez.DDD Amúgy tegnap Nyilatkozott CEU ügyben a Bécs polgármestere, hogy kétséges az indítás mert nincs épület. Amit meg kinézett a CEU, az 2020-g foglalt, majd át kellene alakítani, tendert kiírni a kivitelezőre, és tervet készíteni. A nyitás lehetősége 2026 vége körül, A szabadság párt meg nyilatkozott, hogy nem lehet kivételezni, mivel a CEU-k nincs kampusza Amerikában. Most akkor ki hazudik? Mert valaki biztos! Ezért mondta Orbán, hogy vissza fognak úgyis jönni? Kár hogy nem könyvjelzőztem az Osztrák lapot.

n_dy 2018.12.08. 17:16:34

az egészben az a tragédia, hogy a felsorolt újságok minde egy véleményen vannak, egyértelmű, hogy nem engedik megjelenni a más véleményt, és meg vannak róla győződve, hogy csak a saját állaáspontjuk az igaz, egyetlen, szép, okos, erkölcsös, minden más fasiszta, erkölcstelen, tehát nincs szükség vitára, megértésre, csak gyúűlöletre, mint a kommentekben is olvashatjuk ... ez tehát a liberalizmus a maga pucérságában, a gyúlöletében ... őszintén szólva rohadjatok meg...

BiG74 Bodri 2018.12.08. 17:33:41

@n_dy:
Az a mocsok liberalizmus ! Az a gyűlölködő, az !
Mondjál olyan kurmánypárti sajtót ami ezeket a dolgokat egyáltalán felemlíti két elemzési szögből. Mondjál jobboldali blogokat ahol ezeket a fenti híreket egyáltalán megemlítheted, vagy csak szimplán kommentelhetsz. Ja, te csak itt tudsz libsizni, meg gyűlölködni, máshol vagy egyetértesz, vagy kibasznak mint macskát szarni.

Jakab.gipsz 2018.12.08. 17:47:57

Tetszik nem tetszik, illik tudomásul venni, a sátánfajzat Sorost már a fél világ kitiltotta.

Orbánnak már csak az a dolga, hogy megvárja azt a pillanatot amikor, az amcsiknak is leesik a tantusz.

vajdasagi 2018.12.08. 18:18:51

@Jakab.gipsz: Ki nem szarja le, hogy egy vénembert kitiltott-e valaki, vagy nem? De egy egyetemet nem záratnak be csak úgy. Eleve tudni lehet, hogy ez károkat fog okozni. Hülye volt, aki kitalálta. Legyen az orbán, vagy egy szárnysegédje: ez hatalmas öngól volt.

rallus 2018.12.08. 19:21:33

Amerika tekintélye hatalmas, hiszen egymaga többet költ fegyverkezésre, mint az utána következő kilenc ország együttesen. Ezért aztán alig van olyan, aki ne figyelné, hogy mikor mi nem tetszik nekik. Azt azonban még az amcsik sem tehetik meg, hogy egy kamu egyetem működtetői által történő habverés mellé álljanak teljes mellszélességgel. Morcognak egy kicsit, mert módfelett kedvelik és pártolják Gyuri bácsit, közvetlen és távolabbi rokonságával együtt, de ez a maximum.
Szerencsétlen hazai ballibjeink úgyis visítanak helyettük is...

BiG74 Bodri 2018.12.08. 20:25:15

@rallus:
Ha számítana nekik, mint mondjuk az olaj, akkor már rég lerendezték volna dolgot. De jelenleg pont leszarják.

élhetetlen 2018.12.08. 20:46:33

@atomic power 1986DucaDuca: Nehéz elhinni, hogy nem tudod, miről van szó, de ha így lenne, akkor azért elmondom. “Magyarország halld szavunk!” – az ’56-os Emlékév dala, 50 millióért. Ezt kórusban énekelték, ahol azért a szótagok nem mindig tiszták, ezért hangzott a halld szavunk, kissé összemosódva halszagúnak. Az első még viszonylag tiszta, másodikra ugyanez már nem. Nincs itt szó primitív sértegetésről, ezt hozták össze, ennyi.

felső határ nincs 2018.12.08. 20:54:32

nemreg rugtak picsan az amcsi kulugyminisztert

tehat nem nez ki jol a dolog a lippsiknek

Tomiko 2018.12.08. 21:35:00

@rallus: "Azt azonban még az amcsik sem tehetik meg, hogy egy kamu egyetem működtetői által történő habverés mellé álljanak teljes mellszélességgel."

Arról az amcsiról beszélsz, ahol az elnök most éppen egy bolond vénember, aki 70 éves kora ellenére idén hallott először a globális felmelegedésről? Na ő Magyarországról sem hallott még. :)

felső határ nincs 2018.12.08. 21:37:06

@Tomiko: " idén hallott először a globális felmelegedésről?"

nyilvan sokkal okosabb aki olvasta az ujsagba, de miert is?

Tomiko 2018.12.08. 21:42:22

Nagyon megtisztelő, hogy ennyien megemlékeznek az ennél sokkal többre érdemes magyarokról nap mint nap, de olyan kicsik és jelentéktelenek vagyunk, hogy senki nem fog nekünk segíteni. Amíg az értelmes emberek lusták, punnyadtak, a buták, meg szélsőségesek aktívak, addig marad minden a régiben. Újra és újra megszavazzák a bűnbandát.

felső határ nincs 2018.12.08. 21:47:22

@Tomiko: a magas reszvetel kormanyvaltast hoz!

muhaha

rallus 2018.12.08. 21:50:01

@Tomiko: Nem biztos, hogy bolond...de majd a FED eldönti, hogy mi lesz a sorsa...

új felhasználó 2018.12.08. 23:44:10

Kabaré ez a sajtószemle, egy kicsivel talán jobb Sasjózsinál.

Egy svájci újságíró lefikázza Magyarországot mert hogy kicsi. Svájc mekkora? Oszt mégis teljesen önálló politikát csinál.

Lendvai Pál kitüntetést vesz át Rákosi után Junckerséktől is Brüsszelben, erre mondják hogy előbb-utóbb kibújik a szeg a zsákból

bandiras2 2018.12.08. 23:44:32

A poszternek: Nem tudom olvasol e kommenteket, de lehet hogy kéne.
A Sajtó, a média az nem csupán az újság és a TV, hanem annak az eszköze, amivel a megfelelő familiáris háttérrel ellátott valódi emberek eldöntik azt hogy mit gondoljanak a tömeget úgy általában.
Amiről nincs szó a teleképen az nem is létezik. Amit viszont egész nap harsog az biztosan baromira fontos, hiszen egész nap erről dumál a TV, és a rádió.
Alaptézis 1:
A média az egy fegyver.
alaptézis2:
Olyan hogy független média nem létezik.
Az hogy gipsz jakab a blogjában megpróbál pártatlan lenni az egy dolog. Viszont egy sokmilliós/milliárdos biznisz mint akármelyik TV vagy napilap azt fogja mondani amit a tulaj elvár, és ha nem , akkor az alkalmazottak ki vannak rúgva. Ennél csak egy nagyobb úr van, a reklámbevétel és a PROFIT. Szóval ha a miniszterelnök kijelenti hogy mostantól ő szerkeszti a hírműsort és a tulaj megtarthatja a bizniszt, vaaaagy el lehet takarodni az országból, akkor a külföldi tulaj vagy eltakarodik és nem keres több pénzt, vagy tartja a markát, és énekli az elvárt evangéliumot:
www.youtube.com/watch?v=nlPgFVQKruI
És tudjuk hogy az összes külföldi érdekeltség alapértelmezetten liberálbolsevista, akik szerint aki nem kommunista, az náci.
Én rühellem a zórbánt, de inkább tűröm amit csinál, mint a liberálbolsevik szarláda.

Gandosz 2018.12.09. 07:27:22

Magyarország egy erős, sokezer éves állam. Az Usa 250 éve még egy kis gyarmat volt, nincsenek hagyományai, nemzeti öntudata magyar szemmel egy Ibuszos turista társaság csoportkohéziójának felel meg. A világ természetes rendjének felel meg, ha Magyarország diktálni akarna az Usának, de nekünk soha nem voltak ilyen agresszív imperialista törekvéseink.

Gandosz 2018.12.09. 07:38:30

"Most a CEU, de ki a következő?"
Helsinkiék, Taszék és társaik, a Ceun végzettek gyűjtőhelyei.
Filmalap, amely a tervezett gender és multikulti propaganda Hunyadi filmet támogatná.
MTA intézetei közül a paraziták.
Kulturszennyterjesztők, akiknél a művészet a fehér zongorára szarással egyenértékű (Alföldi és társai).
Aztán majd mehetnek szalámit lopni, mint a Bakács.

chrisred 2018.12.09. 08:28:01

@Oxica: Ezzel amúgy minden politikus így lehet, mindegyiknek sok ellensége van, pláne azoknak, akik hatalomban vannak. Még jó, rengetegen vágynak erre az életre, sok pénz, sok rajongó, viszont dolgozni nem kell semmit. Ha tisztességes szakmát választott volna magának, nem ébredne minden reggel hasbarúgásokra.

chrisred 2018.12.09. 08:29:05

@Gandosz: És azok, akik heti hat napot dolgoznak majd ugyanezért a pénzért.

yourmomtits 2018.12.09. 10:59:58

@élhetetlen: egyáltalán nem hangzik annak, te sem hallottad annak sosem. egy nyomorult libsi kitalálta, te meg vígan böfögöd, mert azt hiszed vicces.

Gandosz 2018.12.09. 11:19:49

@chrisred: üldözési mániáddal fordulj orvoshoz
Az nem üldözés, hogy a fehér zongorára szarást művészetnek hazudó Alföldinek és társainak nem adnak állami támogatást a produkcióihoz. Sajnos Gerzsenyi Bea kapott:
"Áttörte az ismeretlenség üvegfalát a Franciaországban dolgozó rendező, Gerzsenyi Bea. Meghívták a fehér asztalhoz, elfogadta, aztán jól odapiszkított. Amikor elzavarták, még neki állt feljebb."

élhetetlen 2018.12.09. 11:43:27

@yourmomtits: Ha olvasnál, is, nem csak írnál, észrevehetted volna, hogy nem én írtam, én csak DucaDucának magyaráztam el, hogy nem a genetikai betegségről van szó. Ezt nevezed „böfögésnek”. Na elmész a ….

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.12.09. 11:53:37

25 (!!!) éve tudjuk, hogy a CEU NEM egyetem, hanem ALAPÍTVÁNY! Kb 25 éve nincs miről beszélni!

Gandosz 2018.12.09. 12:01:04

@élhetetlen: igen, bölcsis szintű "jópofaságot" védsz

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.09. 12:07:02

@Gandosz: Féknyúz.

„Külön meghívókat küldtem a potenciális nézőknek, és ebben az e-mailben párhuzamot vontam a Spiró 1986-os darabja, a kommunizmus időszaka, valamint a mai Magyarország és Orbán Viktor totalitárius rendszere között.”

hvg.hu/kultura/20181206_Egy_orbanisztanozo_level_miatt_levettek_Spiro_Csirkefej_cimu_eloadasat_a_Parizsi_Magyar_Intezetben

A fideSS annyira hülye, hogy mikor a szólásszabadság hiányával vádolják, a szólásszabadság korlátozásával reagál. :))

élhetetlen 2018.12.09. 12:14:44

@Gandosz: Tudod, mi a különbség a védeni, és a megmagyarázni között? Újra. DucaDuca ezt írta: „A halszag szindróma az egy olyan, az anyagcserét érintő genetikai betegség,”. Én meg írtam neki, hogy itt nem erről van szó. Ennyi. Egyikőtök hülyébb, mint a másik. De nyomjátok csak yourmomtits együtt. Bár az is lehet, hogy előkerül még pár hozzátok hasonló.

Cycmen 2018.12.09. 12:58:17

@élhetetlen:" A halszag szindróma az egy olyan, az anyagcserét érintő genetikai betegség,”. Én meg írtam neki, hogy itt nem erről van szó. "

Valóban nem erről van szó. Ha nem libsiuralom van, akkor képesek bemocskolni, hazát, népet, történelmet, istent! Ezt mára mindenki megtanulta és a mostanra be is pozicionálták őket emiatt tartósan oda ahova valók! További jó halszaguzást!

élhetetlen 2018.12.09. 13:15:02

@Cycmen: Na, itt vagy harmadik hülyének. Nem érted te sem, hogy nem halszagúztam, csak elmagyaráztam valamit? Menj vissza a kommentek elejére, és nézd meg. „További jó halszaguzást!”, amit soha nem csináltam. Sőt, nem mocskoltam be sem hazát, sem népet, sem történelmet, sem istent. Neked viszont további jó utat a p…-ba.

Gandosz 2018.12.09. 13:16:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Szólásszabadság van. A művésznyanya rágalmazott, kiírta magát az úri szalonból.

Gandosz 2018.12.09. 13:18:03

@élhetetlen: Fárasztó az okvetetlenkedésed.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.09. 13:39:43

@Gandosz: "A művésznyanya rágalmazott"

Melyik mondata nem volt 100% igaz???

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.12.09. 13:40:33

@Gandosz: "Fárasztó"

Kubatovnál panaszkodj, trollgeci, miért ide küldött hazudozni.

élhetetlen 2018.12.09. 13:55:15

@Gandosz: „Fárasztó az okvetetlenkedésed.”. Nem zavar, hogy eszem ágába sem jutott volna írni neked, ha nem írsz nekem? Itt te voltál, aki okvetetlenkedett. Te szóltál be nekem, de most már békén hagyhatsz.

Gandosz 2018.12.09. 14:35:56

@élhetetlen: legközelebb majd magyarázd el kérlek tisztelettel, hogy mi az eredete a mani mani mani, lóg a kaki-nak

élhetetlen 2018.12.09. 14:44:40

@Gandosz: Hú, hogy sziporkázol! Vigyázz, meg ne gyulladjon a hajad, már,ha nem vagy kopasz. Na, hess!

Gandosz 2018.12.09. 14:45:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Havasit le kell váltani a Párizsi Magyar Intézet éléről, mert eredetileg támogatta a hungarofób Spiró művének a bemutatását. Elég ebből!

MTA rendes tagja 2018.12.09. 17:12:10

"Urbán Ágnes a Mérték Médiaelemzőtől"

Nevezzük nevén: a CEU-tól. Hiszen a CEU intézményéről van szó.

élhetetlen 2018.12.09. 19:29:55

@Gandosz: „legközelebb majd magyarázd el kérlek tisztelettel, hogy mi az eredete a mani mani mani, lóg a kaki-nak”. Na, ezt a szívességet még megteszem de aztán elég legyen! Valószínű, hogy magyarul próbáltad megérteni az angol szöveget. Tudod, mint a bikicsunáj. De hát azon a szinten is vagy.

Gandosz 2018.12.09. 19:35:19

@élhetetlen: Nocsak? Elmentél a Nagy Visszavágások Mesteréhez tanácsért?

élhetetlen 2018.12.09. 19:46:19

@Gandosz: Persze. Nem vetted észre, hogy nálad jártam, és kiloptam a fejedből az ötletet? Ezért üres most. (Az idő már csak ilyen, néha mást is csinálok, nem csak hülyékkel foglalkozom). De most tényleg elég belőled. Írhatsz, amit akarsz, nem érdekel.
süti beállítások módosítása